Нарушенията в детските градини и училищата намаляват, смятат в Агенцията по храните

http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2015/10/22/2634090_narusheniiata_v_detskite_gradini_i_uchilishtata/?ref=rss


Броят и тежестта на нарушенията в детските ясли и градини, детските кухни майки и училищните столове и бюфети намаляват. Това е установила Българската агенция по безопасност на храните на базата на анализ върху извършени близо 3 хил. инспекции от началото на учебната година на територията на цялата страна.  

Най-често констатираните нарушения тази година са свързани с несъответствия по материално-техническата база и неспазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училища.

По време на проверките инспектори на агенцията са наложили забрана за използването на 9 килограма кашкавал и 13 килограма краве сирене заради неправилно етикетиране. Шунков колбас, майонеза, кетчуп, айрян със съдържание на сол, масло с растителни мазнини, кайма, и конфитюр са върнати на доставчика като неотговарящи на специфичните изисквания към храните, предлагани в детските заведения и училища.

Нарушенията са довели до съставянето на 13 акта и 327 предписания.

Засилените проверки в детски градини и училища са започнали преди началото на учебната година. "Благодарение на засиления контрол с всяка изминала година драстичните нарушения в кухните на детските градини и училищата намаляват и съотношението между извършените проверки и констатираните несъответствия доказва все по-стриктното спазване на законодателството в областта на храните в детските заведения", посочват от агенцията.

Apple Music има 15 милиона потребители, но над половината не плащат

http://www.cross.bg/miliona-apple-plashtat-1485212.html

/КРОСС/Тим Кук сподели за Wall Street Journal, че Apple Music има вече 15 милиона потребители. Това определено е добра аудитория, но се оказва, че от тях 8,5 милиона са тези, които все още не плащат абонамент, тъй като са в различен етап на тримесечния си тестов период. Все пак остават 6,5 милиона потребители на iPhone, iPad и Mac, които плащат, за да използват Apple Music, независимо дали това се случва, защото са забравили да спрат абонамента си или харесват услугата. За сравнение в началото на лятото Spotify имаше 20 милиона потребителя с платен абонамент.

Близо 1000 служители на МВР ще охраняват изборния ден в Бургаско

http://pik.bg/близо-1000-служители-на-мвр-ще-охраняват-изборния-ден-в-бургаско-news421806.html

Близо 1000 служители на МВР ще охраняват изборния ден в Бургаско

Близо 1000 служители на МВР ще охраняват изборния ден в Бургаско. Това каза на пресконференция Иван Вълков, началник на отдел „Охранителна полиция” към ОД на МВР-Бургас, цитиран от „Фокус”. Изборните секции за област Бургас са 692, а за община Бургас - 292.

Във връзка с изборите полицията е провела среща със съда, прокуратурата, следствието за взаимодействието и координацията преди и по време на изборите. Проведени са и срещи с председателите на общинските избирателни комисии. Извършени са обследвания на помещенията, които са определени за избирателни секции.

Създадена е организация да бъдат охранявани постъпите към спортна зала „Бойчо Брънзов”, където ще се събират протоколите и бюлетините след края на изборния ден. Временната организация на движение в района ще бъде качета на сайта на общинската администрация.

24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259146_24+000+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+5%25+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B

 Близо 24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света, показва анализ на швейцарската банка „Креди Суис” за разпределение на богатството по света, цитиран от „Телеграф”.

Анализът показва, че 239 милиона души или 5% притежават 45% от активите, докато останалите 55% от активите са разпределени между 4.5 милиарда възрастни. Критерият за влизане в клуба на богатите е да се притежават активи за над 185 000 долара.

Докладът сочи още, че 100 000 наши сънародници имат собственост от 100 000 до 1 000 000 долара. Най-много пари в България са натрупани през 2007 година, когато средното богатство на българите е нараснало със 75% до близо 8200 долара.

От тогава до 2015 година сме вдигнали собствените си активи само с 16% до 9500 долара. Общото богатство на българите обаче през годините се е свило- от 113 милиарда долара през 2007 година до 94 милиарда долара днес.

24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света

http://www.moreto.net/novini.php?n=304505

Близо 24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света, показва анализ на швейцарската банка „Креди Суис” за разпределение на богатството по света, цитиран от „Телеграф”. Анализът показва, че 239 милиона души или 5% притежават 45% от активите, докато останалите 55% от активите са разпределени между 4.

Цветанов в Стамболийски: Георги Мараджиев е подкрепен от народните представители на ГЕРБ и от правителството на Бойко Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064427

Очакваме в община Стамболийски да се случи реална промяна, която да доведе видими резултати. Ние заставаме зад хората с потенциал. Георги Мараджиев е подкрепен от народните представители на ГЕРБ и от правителството на Бойко Борисов. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов
Очакваме в община Стамболийски да се случи реална промяна, която да доведе видими резултати. Ние заставаме зад хората с потенциал. Георги Мараджиев е подкрепен от народните представители на ГЕРБ и от правителството на Бойко Борисов. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов

Няма пари за ремонта на църква в Мелник

http://pik.bg/няма-пари-за-ремонта-на-църква-в-мелник-news421802.html

Няма пари за ремонта на църква в Мелник

Мисия невъзможна се оказа събирането на 20 000 лева за ремонта на горялата църква „Свети Никола" в Мелник. Единственият храм, който бе дейтващ в най-малкия ни град, вече година и три месеца е затворен и не приема миряни, съобщава "Стандарт".

В храма „Свети Никола" в началото на юли миналата година късо съединение предизвика голям пожар. Изпепелени бяха иконостасът, царските двери и много икони в построената през далечната 1756 година света обител. Неврокопският митрополит Серафим пристигна спешно в сряда, за да види докъде са стигнали ремонтните дейности в светата обител. Владиката е признал, че няма как да осигури необходимите средства за довършването на работата.

Митрополията няма пари. „Намерили са майстори, но няма с какво да им платим. Не спирам да обикалям и да търся дарители, в началото събрахме 10 000 лева. С тях направихме нова мазилка, електрическата инсталация също е подновена. Иконостасът е дълъг 4 метра и висок 4 метра. Трите големи икони в него – на Христос, на Богородица и на Йоан Кръстител, изгоряха напълно. Ще ни трябват поне още 10 000 лева, за да възстановим иконостаса и да отворим храма за посетители", сподели отец Димитър, който служи в Мелник.

Събирането на дарения е зациклило, призна той. Поставени са кутии за помощи в другите църкви и в по-големите хотели в града. Разчита се на помощта на миряни и бизнесмени. Засега са събрани малко над 3000 лева. След пожара в храма не се е водила нито една служба. Надеждата на отец Димитър е храмът да отвори врати най-рано през пролетта на следващата година. В момента службите се водят в друг древен храм – „Свети Антоний". Там обаче е тясно и не могат да влизат много вярващи наведнъж.

Актуално за парични преводи по системата Мъниграм за и от Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-maksimalnata-evro-1485203.html

/КРОСС/„Български пощи" ЕАД информира своите клиенти за актуалната към момента информация от МъниГрам във връзка с паричните преводи за и от Гърция: - При изпращане на паричен превод до Гърция максималната сума е 6999.00 евро на транзакция.- 500.00 евро е максималната сума, която едно лице може да изпрати от Гърция за чужбина, за един календарен месец.

Любимците на "Сънданс" в програмата на започващия фестивал So Independent

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/22/2632971_ljubimcite_na_sundans_v_programata_na_zapochvashtiia/?ref=rss


Фестивалът за независимо американско кино So Independent започва в София днес и ще продължи до 1 ноември. В шестото си българско издание той разширява програмата си с две български премиери, фокус върху българите, снимащи кино в Щатите и преглед на най-доброто от кубинското кино в последните години. В сърцето му обаче си остава независимият американски филм с пет победителя от актуалното издание на най-големия фестивал "Сънданс", а специален гост ще бъде Изабела Ценкова - българският продуцент...

Европейска схема ще гарантира депозитите в банковия съюз на ЕС

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiska-shema-shte-garantira-depozitite-v-bankoviia-syiuz-na-es-204603/

ЕК предложи мерки за стабилизиране на Икономическия съюз, предвиждащи и "по-сплотено" представителство на еврозоната

Бетон, пропускащ светлина, осветява нова джамия в Абу Даби

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/22/2632919_beton_propuskasht_svetlina_osvetiava_nova_djamiia_v/?ref=rss


Не само модерна, красива и функционална архитектура, но и използването на нови материали при строителството. Това е целта, която са си поставили създателите на една нова и забележителна с дизайна си джамия в арабското емирство Абу Дабу

Автор на проекта е базираната в Доха архитектурна фирма APG (Architecture and Planning Group), която използва за изграждането на джамията "Азис" нов вид бетон, пропускащ светлина. За разлика от обичайните мюсюлмански храмове, при които доминират...

Ненчев подписа в Полша споразумение за ремонта на двигателите на МиГ-29

http://offnews.bg/news/n_1/n_576800.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев подписа споразумение за логистична подкрепа на 6 двигателя на изтребители МиГ-29. Това стана на церемония в полското Министерство на националната отбрана във Варшава. От полска страна споразумението беше подписано от министъра на националната отбрана на Полша Томаш Шемоняк. Ремонтът на един двигател ще излезе 1.023 млн. евро. Общата стойност на споразумението е 6.138 млн. евро . Всички разходи по транспорта на двигателите се поемат от полската страна. Министерството на отбраната ще плаща за всеки един двигател, след като той бъде върнат обратно и приет от българска страна.  До 20 дни след подписване на споразумението Полша трябва да предостави два двигателя за самолети МиГ-29, които българските ВВС ще ползват 24 месеца или до изтичането на ресурса им от 200 часа. В същото време България ще изпрати в полски завод 6 двигателя. Първите четири от тях трябва да бъдат ремонтирани в рамките на половин година. Удължаването на ресурса им ще бъде с 350 летателни часа или 8 години. Гаранцията , която поляците дават, е 24 месеца или 200 летателни часа. Последните два двигателя ще бъдат готови в срок от четири месеца след приключване на ремонта на първите четири. Върху общата сума на споразумението българската страна няма да плаща ДДС, мита и такси. За сравнение при изпълнение на ремонт в Русия, при вноса на ремонтираните двигатели към стойността на ремонта се заплащат допълнително 2,7 % мито и 20% ДДС, което е общо около 23,24% върху стойността на ремонта, показват разчетите на военното министерство. В споразумението е записано още, че България ще предостави на полските ВВС два от ремонтираните двигателя за ползване за две години или до изтичането на 200 летателни часа.  Предстои провеждането на преговори с полската страна за изпълнение на следващите два етапа от споразумението за сътрудничество във военната област - цялостна логистична поддръжка на изтребители МиГ-29 и привеждане на самолетите към стандартите на НАТО.

Видин избира номер 11 в бюлетината - за развитие на историческия, културен и лечебен туризъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064405

Да превърнем Видин и региона в магнетична туристическа дестинация. Около това усилия обединяват единствената жена кандидат за кмет на общината Росица Кирова и силният екип от професионалисти на коалиция "Единни за промяна".
"Промяната на икономическата обстановка във Видин ще настъпи, когато успеем да развием природните си дадености",
Да превърнем Видин и региона в магнетична туристическа дестинация. Около това усилия обединяват единствената жена кандидат за кмет на общината Росица Кирова и силният екип от професионалисти на коалиция "Единни за промяна". "Промяната на икономическата обстановка във Видин ще настъпи, когато успеем да развием природните си дадености",

Цветанов в Стамболийски: Георги Мараджиев е подкрепен от народните представители на ГЕРБ и от правителството на Бойко Борисов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064398

Очакваме в община Стамболийски да се случи реална промяна, която да доведе видими резултати. Ние заставаме зад хората с потенциал. Георги Мараджиев е подкрепен от народните представители на ГЕРБ и от правителството на Бойко Борисов. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов
Очакваме в община Стамболийски да се случи реална промяна, която да доведе видими резултати. Ние заставаме зад хората с потенциал. Георги Мараджиев е подкрепен от народните представители на ГЕРБ и от правителството на Бойко Борисов. Това каза председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов

Видин избира номер 11 в бюлетината - за развитие на историческия, културен и лечебен туризъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064395

Да превърнем Видин и региона в магнетична туристическа дестинация. Около това усилия обединяват единствената жена кандидат за кмет на общината Росица Кирова и силният екип от професионалисти на коалиция
Да превърнем Видин и региона в магнетична туристическа дестинация. Около това усилия обединяват единствената жена кандидат за кмет на общината Росица Кирова и силният екип от професионалисти на коалиция "Единни за промяна". "Промяната на икономическата обстановка във Видин ще настъпи, когато успеем да развием природните си дадености",

Т. Танев: Няма яснота за бюджета за образование, но учителските заплати не могат да останат такива

http://www.cross.bg/obrazovanie-zaplati-tanev-1485211.html

/КРОСС/Все още няма яснота какъв ще е бюджетът за образование за следващата година, каза просветният министър Тодор Танев. Днес той откри третото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По въпроса за учителските заплати министър Танев обясни: Нямам къде да отстъпя. Просто не е възможно да се отстъпи. Учителските заплати не могат да останат такива, каквито са. Ако сега се увеличат, те след това не могат да бъдат намалявани. Нищо, което един път е увеличавано, не може след това да бъде по някакъв начин орязвано отново. Инфраструктура и образование са основните приоритети в Бюджет 2016 година, заяви финансовият министър Владислав Горанов, след като започна консултациите с парламентарните групи преди дни. От Реформаторския блок, откъдето бе излъчен министърът на просветата, са поставили десет теми за постигане на политическо съгласие по бюджета, едно от които е 10 процента ръст или 300 милиона лева допълнително за образованието.  

НАСА: 99% вероятност силен трус да разтърси Лос Анджелис до три години

http://www.mediapool.bg/nasa-99-veroyatnost-silen-trus-da-raztarsi-los-andzhelis-do-tri-godini-news240799.html

Учени от НАСА, университетски изследователи и геофизици в САЩ прогнозират, че има 99.9 на сто вероятност земетресение с магнитуд 5 или по-мощно да разтърси до три години района на Лос Анджелис, където миналата година имаше земен трус със сила 5.1, съобщиха информационните агенции.   Проучването се основава на измервания на деформациите на земната кора от земетресението с магнитуд 5.1 на 28 март 2014 г. в Ла Абра, в Калифорния, югоизточно от Лос Анджелис. Анализ на Геофизическия институт на САЩ определя на 85 на сто вероятността за такова земетресение. Прогнозата на НАСА допуска магнитудът да е до 6.3, посочва АП.  

13 досъдебни производства за купуване на гласове в Бургаско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064378


13 са образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи на брифинг преди минути директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов.
Производствата са образувани по сигнали за купуване на гласове в различни общини на областта, между които Карнобат, Айтос, Несебър, Поморие, Бургас,
13 са образуваните досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи на брифинг преди минути директорът на ОД МВР Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Производствата са образувани по сигнали за купуване на гласове в различни общини на областта, между които Карнобат, Айтос, Несебър, Поморие, Бургас,

Борисов, Павлова и Москов пуснаха движението по участък 1 от Западна дъга на околовръстния път в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064379

Старт на строителството на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път дадоха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров. Отсечката е от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Тя е част от АМ "Калотина-София" и е с дължина 5,5 км.
Старт на строителството на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път дадоха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров. Отсечката е от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Тя е част от АМ "Калотина-София" и е с дължина 5,5 км.

Какво е общото между Доналд Тръмп и Бърни Сандърс?

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/68635/Kakvo-e-obshtoto-mezhdu-Donald-Tramp-i-Barni-Sandars

/Поглед.инфо/ Наследството на Барак Обама трябваше да бъде край на двете най-дълги войни в американската история. На 15 октомври, той отново се провали.

Зимната сметка на газифицираните жилища пада със 180 лв.

http://www.mediapool.bg/zimnata-smetka-na-gazifitsiranite-zhilishta-pada-sas-180-lv-news240798.html

Природният газ тази зима е с най-ниската цена в България от 4 години насам, доближавайки се до нивата от 2011 г. Така киловатчас енергия, произведена със синьо гориво, ще струва 4.8 евроцента, което е с 23% по-евтино от средноевропейското равнище, съобщиха от "Овергаз Инк" в четвъртък. Според изчисленията на дружеството този отоплителен сезон живеещите в газифицирано жилище от 75 квадратни метра ще спестят 180 лв. спрямо миналата зима. Общо 550 лв. ще плати в студените месеци живеещо в такова жилище тричленно семейство като в сумата са включени и разходите за ползване на топла вода и готвене на газ. В Европа за киловатчас енергия от природен газ домакинствата заплащат средно 6.2 евроцента. Най-скъпо е в Швеция, където за бита цената е 11.3 евроцента. В Словения, Гърция и Германия произведената енергия от природен газ струва 6.8 евроцента за киловатчас. Битът в Хърватия плаща като у нас. Покупната цената на газа се изменя на всеки три месеца, като тя е обвързана със стойността на алтернативните енергоносители и на курса на долара спрямо лева. За 8 години цената на синьото гориво в България се е повишила едва с 1 евроцент за киловатчас, посочва газовата компания, която е основен доставчик на синьо гориво за газифицираните сгради Компанията цитира и доклад на Международната енергийна агенция, според който делът на природния газ в енергийния микс ще продължи да се покачва с 2% на година до 2020 г.

Чуждият капитал бавно се завръща в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/22/2634067_chujdiiat_kapital_bavno_se_zavrushta_v_bulgariia/?ref=rss


Пазарът на сливания и придобивания в България през третото тримесечие на годината през погледа на наблюдателите се определя като лятно успокояване, но съчетано с умерен оптимизъм. В периода 1 юли - 16 октомври са приключени 13 сделки по сливания и придобивания, като са oбявени още шест. Това сочат данните на консултантската компания Entrea Capital, цитирани от "Капитал daily".

"Пазарът все още се движи от продавачите. Но за разлика от предходни години сега виждаме много по-силен...

Георги Йорданов надува свирката на Левски - Черно море

http://petel.bg/Georgi-Yordanov-naduva-svirkata-na-Levski---CHerno-more__131381

Снимка: Булфото, архив Дербито на 13-ия кръг на "А" група между Левски и Черно море беше поверено на рефера Георги Йорданов. Двубоят е в...

Момчета с качулки пребиха бизнесмен с метални тръби!

http://petel.bg/Momcheta-s-kachulki-prebiha-biznesmen-s-metalni-trabi-__131378

Снимка: Булфото Бизнесменът Николай Юруков е бил пребит жестоко пред дома си на бул. "Копривщица" в Пловдив. Той е нападнат посред бял...

Рекорд на Гинес: В Стокхолм чакат да наемат жилище, както в България за "Лада" по времето на комунизма

http://petel.bg/Rekord-na-Gines--V-Stokholm-chakat-da-naemat-zhilishhe--kakto-v-Balgariya-za-Lada-po-vremeto-na-komunizma__131382

Снимка: qz.com Шведската столица има шансове да влезе в Книгата на рекордите на Гинес, но с антирекорд - за най-дълго чакане за наемане на...

Багата: Най-важното е психиката и мотивацията

http://moresport.actualno.com/Bagata-Naj-vajnoto-e-psihikata-i-motivacijata-news_503028.html

Световният шампион по ММА в тежка категория Благой Иванов разкри, след завръщането си на родна земя, че е бил пределно мотивиран за успех срещу американеца Дерек Мемен. Българският боец защити шампионския си пояс на веригата WSOF на гала вечер в Машантъкет, Кънектикът, след като се справи в два рунда със своя противник, известен с прозвището "Пещерняка", предаде БГНЕС. "Най-важното при нас е психиката и мотивацията за победа. Смятам, че това е една от силните ми страни - винаги се стремя към к

Започва двудневен музикален маратон от ГУЧА до Африка, през Ню Йорк до София!

http://music.actualno.com/Zapochva-dvudneven-muzikalen-maraton-ot-GUChA-do-Afrika-prez-Nu-Jork-do-Sofija-news_503030.html

SOFIA FUSION FEST представя най-ранообразните музикални стилове и инструменти - само в петък и събота! На 23 и 24 октовмри в клуб Mixtape 5 стартира второто издание на Sofia Fusion Fest – маратон за ценители и купонджии с музиката от ГУЧА до Африка, през Ню Йорк до София! Най-разнообразните музикални стилове и нетрадиционни музикални инструменти ще премерят сили на една сцена в двете фюжън вечери. В “петък вечер” ще станем част от “тръпката” ГУЧА, благодарение н

Германия очаква бюджетен дефицит заради бежанската криза

http://europe.actualno.com/Germanija-ochakva-budjeten-deficit-zaradi-bejanskata-kriza-news_503031.html

Кризата с рекорден брой бежанци ще доведе Германия до бюджетен дефицит през 2016 г., прогнозират от Министерството на финансите. За сравнение предишната прогноза беше за бюджетен излишък. "През 2015 г. правителството очаква малък излишък в държавния бюджет”, заяви германският заместник-министър на финансите Томас Щефен, цитиран от Wall Street Journal. "Въпреки това, настоящите прогнози за следващата година, показват почти балансиран бюджет във връзка с увеличението на разходите, най-вече

Ремонтът на сектор "А" на "Герена" продължава с пълна сила

http://bgfootball.actualno.com/Remontyt-na-sektor-A-na-Gerena-prodyljava-s-pylna-sila-news_503032.html

Ремонтът на централната трибуна на стадион "Георги Аспарухов" върви с пълна сила и започна уверено да върви към завършен вид от вчера. Там започнаха да се стягат ВИП ложите. Започна остъкляването на строщото се модерното съоръжение.Придобивката беше  забелязана по време на тренировката, която се проведе на централното игрище, пише "Стандарт". Привърженици на тима пък се похвалиха, че са покрили, и то отгоре, сумата, която бе открадната от кабина на шефа на школата на "Раковски" Станислав

Московиси: Гърция ще получи транш от 3 млрд. евро от програмата за финансова помощ

http://balkani.actualno.com/Moskovisi-Gyrcija-shte-poluchi-transh-ot-3-mlrd-evro-ot-programata-za-finansova-pomosht-news_503033.html

Реформите, с които се ангажира гръцкото правителство, се извършват по план, и кредиторите на Атина ще освободят следващия транш от 3 милиарда евро от програмата за финансова помощ за Гърция. Това заяви днес еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси в ефира на радио Europe 1. „Гърция приключи с определен брой реформи, и ние ще им дадем пари, всичко 3 милиарда евро“, каза Московиси. „През ноември и декември ще се занимаваме с въпроса за рекапитализацията на гръцкит

Миков: Търсим решения, които да поставят проблемите на хората на национално равнище

http://www.cross.bg/horata-mikov-politika-1485210.html

/КРОСС/„За мен е ясно, че се прави опит с една доста скъпа кампания да се вкарват елементи на политическия PR, а не на реалната политика- това, което засяга всеки ден хората и живота на хората". Това заяви председателят на БСП Михаил Миков пред  радио „Фокус". Той даде пример със Северозапада, където бедността е убийствена. „Примерно във Видинска област 75% от първокласниците са от бедни семейства и няма някакво решение нито на държавата, нито промяна в политиката. Затова и с кандидата ни за Видин Людмил Димитров и кандидатите за общински съветници, търсим решения на общинско равнище за компенсиране на тези дефицити, тази убийствена бедност, която води до социално изключване като перспектива", допълни той. По неговите думи се търсят решения, с които да се поставят въпроси и на национално равнище. „Защото бягството от реалните проблеми на хората и подмяната им с политически PR по никакъв начин не дава перспектива за тях", каза още Миков.  Председателят на БСП подчерта, че големият въпрос за БСП е какво мислят хората и доверието им в лявата политика. По повод подадената колективна оставка на Общинския съвет на БСП-Стрелча, заради налагането на водач на листата от ръководството на партията, Миков коментира, че тези хора не са в БСП. „След като не е станала тяхната, искаха да наложат свой кандидат в Стрелча, веднага превзеха досегашния клуб на БСП и работят за АБВ, за друга партия

Доведоха екстрасенса Деси с белезници в съдебната зала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064368

Скандалният екстрасенс Десислав Велков – Деси, бе доведен с белезници в съдебната зала, съобщи "Марица". Срещу него има обвинение за блудство със студентка, която отишла в офиса му по обява за интервю за работа.
Оказа се, че адвокатът на Деси - Красимир Елдъров - в същия час е ангажиран по друго дело в Апелативния съд и съдия Атанаска Анастасова
Скандалният екстрасенс Десислав Велков – Деси, бе доведен с белезници в съдебната зала, съобщи "Марица". Срещу него има обвинение за блудство със студентка, която отишла в офиса му по обява за интервю за работа. Оказа се, че адвокатът на Деси - Красимир Елдъров - в същия час е ангажиран по друго дело в Апелативния съд и съдия Атанаска Анастасова

Борисов, Павлова и Москов пуснаха движението по участък 1 от Западна дъга на околовръстния път в София (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064333

Старт на строителството на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път дадоха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров. Отсечката е от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Тя е част от АМ
Старт на строителството на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път дадоха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и изпълнителният директор на АПИ Лазар Лазаров. Отсечката е от моста над река Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Тя е част от АМ "Калотина-София" и е с дължина 5,5 км.

Доведоха екстрасенса Деси с белезници в съдебната зала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064356

Скандалният екстрасенс Десислав Велков – Деси, бе доведен с белезници в съдебната зала, съобщи
Скандалният екстрасенс Десислав Велков – Деси, бе доведен с белезници в съдебната зала, съобщи "Марица". Срещу него има обвинение за блудство със студентка, която отишла в офиса му по обява за интервю за работа. Оказа се, че адвокатът на Деси - Красимир Елдъров - в същия час е ангажиран по друго дело в Апелативния съд и съдия Атанаска Анастасова

Организират безплатни лекции за ползата от кърменето във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304453

Безплатни лекции за ползата от кърменето ще се състоят идния месец във Варна, научи Moreto.net. Специалисти ще разкрият положителния ефект на кърмата. Кърмените деца боледуват по-рядко от заболявания на дихателната и храносмилателната система, както и от социално значими заболявания като затлъстяване, захарен диабет, твърдят експерти.

Евростат: Най-много бездетни домакинства са в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064361

В България живеят около 2,8 милиона домакинства, като най-висок е процентът на единичните домакинства без деца /26,5 на сто/, сочи анализ на Евростат за структурата на населението в ЕС-28 през 2014 г.
Втора по численост у нас е бройката на семейни двойки без деца - 25,6 на сто от общия брой на частните домакинства.
В България живеят около 2,8 милиона домакинства, като най-висок е процентът на единичните домакинства без деца /26,5 на сто/, сочи анализ на Евростат за структурата на населението в ЕС-28 през 2014 г. Втора по численост у нас е бройката на семейни двойки без деца - 25,6 на сто от общия брой на частните домакинства.

Министър Танев: Накъде без Ботев и Вазов?

http://www.cross.bg/tanev-vazov-botev-1485208.html

/КРОСС/Нито Христо Ботев, нито Иван Вазов подлежат на каквото и да е ощетяване в часовете по литература. Това обяви министърът на образованието Тодор Танев, като допълни, че смята да предложи разширяване на часовете, в които се изучават двамата български класици. Танев посочи още, че все още няма яснота за това в какъв размер ще бъде бюджетът за образование, но каза, че няма никакво намерение да отстъпва от желаното увеличение. По думите на министър Танев произведенията на Ботев и Вазов няма да бъдат редуцирани в новите учебни планове, по които ще се пишат учебниците по литература. „Лично аз и като разбиране, и като гражданин, и като баща, и като университетски преподавател, и като българин ще кажа, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото те не са просто литературни автори, какъвто е Балзак, а са градители на българската националност, на националния ни дух. Те са по-специални. Ще поискам, като дойде време да се разглеждат, да се разширят часовете специално за тези, които имат изключителна важност за нашата нация. Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката. Не мога такова нещо да подпиша", заяви министърът. Танев посочи, че няма да отстъпва от искането си бюджета за образование да бъде увеличен. „Аз няма да отстъпвам, не е възможно да се отстъпи. Учителските заплати не могат да останат такива, каквито са и ако сега се увеличат, те не могат след това да бъдат намалявани

Интересът към новият актив компакт кросоувър Infiniti Q30 нестихва

http://www.cross.bg/infiniti-ypravlenie-shofyora-1485209.html

/КРОСС/ Победителят от първото по рода си „Екорали" в България в хибридния клас Елвис Георгиев, който се състезава с Infiniti Q50 AWD се запозна с най-новото попълнение в семейството на Infiniti Q30. Той сподели задоволството си от богатото оборудване и високите стандарти в интериориа и екстериора на Q30. Infiniti Q30 Launch Edition, което се намира на щанда на Infiniti на Автосалон София 2015 г., впечатли пилота с красивия си дизайн, спортните седалки (с интегрирани подглавници, които се предлагат за пръв път от Infiniti и имат регулиране в 8 посоки, както и в лумбалната зона), както и със супермекия материал, който обхваща вратите и централния подлакътник, съобщават от sofiamotorshow.eu. Италианският материал Dinamica®, който се използва във висшата мода, сега намира приложение в автомобилите и се използва за покрива и колоните на Q30. "Издигнатата позиция на шофьора, мускулестите извивки на калниците и провокативната линия на покрива едновременно придават собствн облик на автомобила и ще спомагат за неговата динамика" - сподели Елвис Георгиев. Комбинирайки уникална височина и габарити на SUV с пропорции и дизайн на купе, Q30 предлага комбинация от възможности да се отиде навсякъде с практичност в градски условия. Q30 Launch Edition е с 2.2 - литров дизелов двигател със скоростна кутия с двоен съединител и интелигентна система за задвижване на всички колела ( AWD - All Wheel Drive), 170 к.с. и 350 Hm въртящ момент

Франк Рибери пак се контузи и спря тренировките

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634080_frank_riberi_pak_se_kontuzi_i_spria_trenirovkite/?ref=rss


Треньорският щаб на "Байерн" (Мюнхен) получи пореден тежък удар, след като стана ясно, че Франк Рибери отново ще прекъсне заниманията с тима.

В сряда звездата на баварците прекъсна индивидуалната си бегова тренировка след едва 17 минути. Причина за това бяха очевидни болки в десния глезен. 

Все още не е ясно доколко сериозен е проблемът на французина, но той със сигурност означава, че ще отложи още повече завръщането му на терена.

Французинът не е играл в...

"Кливлънд" и Тристан Томпсън най-после се разбраха за нов договор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634064_klivlund_i_tristan_tompsun_nai-posle_se_razbraha_za/?ref=rss


Тежкото крило на "Кливлънд кавалиърс" Тристан Томпсън постигна дългоочакваното споразумение за нов договор. 24-годишният играч, който цяло лято бавеше подписа си, се договори за петгодишен контракт срещу 82 милиона долара.

Томпсън беше един от ключовите баскетболисти на "кавалерите" по пътя към финали през миналия сезон след контузията на Кевин Лав, а самият Леброн Джеймс правеше всичко възможно да убеди своя съотборник да остане в отбора.

Kанадецът беше ограничен свободен...

Пожарните служби в 86-те най-големи български общини разполагат с напълно обновен автопарк

http://press.mvr.bg/NEWS/news151022_05.htm

Това обяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов

Започва изграждането на участък 2 от Западната дъга на околовръстния път в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259145_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA+2+%D0%BE%D1%82+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%

 Започва изграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път - отсечката от моста над р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Очаква се на събитието да присъстват министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров, представители на строителя, надзора и др.
Участък 2 - път ІІ-18 Софийски околовръстен път от км 0+780 до км 6+309, е с дължина 5,3 км. Отсечката започва след моста над река Какач и завършва при пресичането със Северната скоростна тангента. Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Европейски пътища”. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява Сдружение „София Запад 2013”. Договорът им е за 719 040 лв. с ДДС. Изграждането на участък 2 ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет.

Първата копка на участък 2 от Западната дъга на СОП ще бъде направена на 22 октомври /четвъртък/ в 10.00 часа в началото на участък 2 при км 0+780 на СОП, преди жп надлеза. /Пътувайки по бул. „Сливница“ при пътен възел „Сливница“ се завива по Околовръстния път в посока Костинброд/.

От партията на Кунева настояват за явно гласуване във ВСС

http://offnews.bg/news/n_1/n_577510.html

„Движение България на гражданите“ застава зад въвеждането н явното гласуване във ВСС и възможността всяко едно едно от съдилищата на втора и последна инстанция да може да сезира Конституционния съд, когато установи противоречия с Основния закон. Това пишат от партията на вицепремиера Меглена Кунева в позиция, изпратена до медиите, по повод изтичането на 21 октомври на срока за внасяне на предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене на законопроекта. През септември именно депутати от парламентарната група на Реформаторския блок внесоха предложение за изменение в Конституцията, което позволява въвеждането на явно гласуване във ВСС. "За нас тези две предложения са от първостепенно значение, защото са ядрото на съдебната реформа - наш основен приоритет в изпълнителната и законодателната власти", категорични са от ДБГ. Според тях процесът на промяна на Основния закон е от особена важност за България. "Считаме за разумно и отговорно партиите и коалициите да направят съзнателни усилия да предпазят този процес от яростното предизборно противопоставяне, затова след приключване на втория тур на изборите ДБГ ще обяви позицията си по останалите 8 предложения", се казва още в позицията им.

На живо в Гугъл: Операция на раменна става от Варна

http://www.bnews.bg/article-142832

Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница – доц. д-р Руслан Попстефанов.

Събират данък вредни храни от 1 юли 2016 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259144_%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+1+%D1%8E%D0%BB%D0%B8+2016+%D0%B3.

 Храните и напитките със съдържание на определени съставки над нормата да се облагат с данък от 1 юли 2016 г. Това предвижда проектозаконът за данък обществено здраве, пуснат за обществено обсъждане от здравното министерство.

Ставките са различни и са определени върху килограм или литър продукт. 

Най-ниската е 0,43 лв. и е за газирани напитки и енергийни напитки, шоколадови изделия със захар или подсладител.

Следва ставката 0,81 лв., която е за захар над нормата в продукти като тестени и захарни изделия, бисквити и сладолед.

По 1,55 лв. е ставката за енергийни напитки с кофеин или таурин над посочени в проектозакона количества.

Със същата сума ще се облага и килограм продукт със сол над нормата. Тук се числят снаксове, чипсове, сухи супи и бульони, подправки и сосове, бисквити. 

Най-високата ставка 3,10 лв./кг е за частично хидрогенирани мазнини, тъй като при производството им се получават изключително вредните трансмастни киселини. Групата обхваща имитиращи млечни продукти, маргарин, фастфуд - пържени във втвърдени растителни масла съставки на сандвичи, пържени картофи, тестени изделия.

Проектозаконът предлага и забрана на рекламата на обложените с данък обществено здраве храни и напитки за деца чрез промени в Закона за радиото и телевизията.

В магазини, бюфети, заведения, подвижни щандове храните и напитките, които са обект на новия закон, ще се продават на щандове с надпис "Продуктите се облагат с данък за общественото здраве".

Данъкът ще се декларира и внася в НАП. Дължат го производители и дистрибутори - за вносните храни и напитки.

Очакват се по около 150 млн. лв. приходи годишно. Средствата ще се разходват от обществен съвет, като по 20% ще се превеждат по сметките на просветното и спортното министерство за проглами за спорт и здравословно хранене, а 60% са за здравното министерство - за програми за лечение и профилактика на социалнозначими болести. 

Няма да се облагат храни от първа необходимост - хляб, месо и месни изделия, мляко и млечни изделия, мед, чай и кафе, нектари, както и конфитюри и желета, произведени по стандарта за екстра качество.    

Глобите за нарушения са от 500 до 10 000 лв., пише в проекта на здравния министър д-р Петър Москов. 

Мобилно приложение ще насочва туристите в Пирин

http://www.dnevnik.bg/zelen/bioraznoobrazie/2015/10/22/2634062_mobilno_prilojenie_shte_nasochva_turistite_v_pirin/?ref=rss


Ново мобилно приложение помага на туристите да се ориентират и да опознаят Национален парк "Пирин".

Апликацията е безплатна и няма нужда от интернет или обхват на телефона, за да работи. Това е важно в планината, където често няма покритие. Единственото условие за инсталирането му е да имате смартфон с GPS. Достъпно е на Google Play и App store.

Продуктът е разработен по проекта за "Устойчиво управление на Национален парк "Пирин" и резерват "Тисата" с европейски пари,...

БНТ спря клип на ВМРО заради "град без цигански гета"

http://offnews.bg/news/n_1/n_577508.html

Българската национална телевизия (БНТ) отказа да излъчи заключителния клип на ВМРО, съобщават от партията. Става дума за предизборен клип на кандидата на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки. Причината за решението на БНТ е, че във видеото е включен изразът „Ако искате да живеете в град без цигански гета”. Според телевизията това е неприемливо и недопустимо и освен това противоречи на споразумението за толерантна кампания. От БНТ посочват, че този текст може да бъде заличен и тогава видеото ще бъде излъчено. „Освен това, известно е, че голяма част от ромите смятат за обидно обръщение към тях „цигани”. И двете обстоятелства сочат за противоречие с морала и са недопустими по българския закон и Споразумението между БНТ и политическите партии за отразяването на предизборната кампания”, мотивират решението си от БНТ. Според ВМРО това е проява на цензура и намеса в политическите послания на партията. "БНТ се изживява като последна инстанция и прилага двойни стандарти спрямо политическите партии", пишат от партията. Ангел Джамбазки определи действията на БНТ като "форма на перверзия". "Обществената телевизия е стигнала до крайност в т.нар. „политическа коректност“ – до такава крайност, че е готова да погази свободата на словото и политическия плурализъм", коментира Джамбазки.

Близки на починала танцьорка от Благоевград обвиняват в безчувствено отношение лекаря

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064350

Инфаркт на миокарда и бърза сърдечна смърт, това установи аутопсията, направена спешно на издъхналата след посещение на доктор Атанасов от Спешен център Благоевград Стефка Руйчева, пише Struma.com
Благоевградчанката, бивша танцьорка от ансамбъл Пирин почина рано сутринта във вторник в дома си, часове след като докторът "излекувал" болките в
Инфаркт на миокарда и бърза сърдечна смърт, това установи аутопсията, направена спешно на издъхналата след посещение на доктор Атанасов от Спешен център Благоевград Стефка Руйчева, пише Struma.com Благоевградчанката, бивша танцьорка от ансамбъл Пирин почина рано сутринта във вторник в дома си, часове след като докторът "излекувал" болките в

Кметът на Куклен се заби в чешма

http://pik.bg/кметът-на-куклен-се-заби-в-чешма-news421778.html

Кметът на Куклен се заби в чешма

Кметът на Куклен катастрофира жестоко към 8,30 часа тази сутрин. Илхан Кадир се е забил в крайпътна чешма в отсечката между Руен и Куклен, съобщава plovdiv24.bg.

Фолксвагенът на 34-годишния кмет е потрошен сериозно от челния сблъсък.

Самият Кадир също е пострадал. Има счупена бедрена кост и лицево-челюстна травма.

Правят му изследвания за вътрешни кръвоизливи, проверяват и дали е употребявал алкохол преди катастрофата.

Земетресение край Гърмен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259143_%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%93%D1%8A%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD

Земетресение с магнитуд 2.9 по Рихтер е регистриран на територията на България, близо до границата ни с Гърция. Трусът е станал – в 7:34 часа, показва справка в Европейския сеизмологичен център, предаде БГНЕС.

Епицентърът на земетресението е на 128 километра южно от столицата, на 73 километра западно от Смолян, на 57 километра северозападно от гръцкия град Драма и на 1 километър северно от Гърмен. Огнището е на 2 километра дълбочина.

 

Възрастен мъж застреля съпругата си и се самоуби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064344

Възрастно семейство от сливенското село Камен е намерено мъртво в дома си снощи. По първоначални данни 84-годишният мъж е застрелял първо 88-годишната си съпруга, а после се е самоубил.
Сигнал в полицията е подаден на 21 октомври в 19,13 часа от сина на двамата, съобщи Дарик.
Възрастните хора са намерени в дома си,
Възрастно семейство от сливенското село Камен е намерено мъртво в дома си снощи. По първоначални данни 84-годишният мъж е застрелял първо 88-годишната си съпруга, а после се е самоубил. Сигнал в полицията е подаден на 21 октомври в 19,13 часа от сина на двамата, съобщи Дарик. Възрастните хора са намерени в дома си,

Създателят на Батман получи звезда на алеята на славата

http://www.cross.bg/komiks-aleyata-slavata-1485207.html

/КРОСС/Създателят на култовия комикс герой Батман - Боб Кейн получи звезда на алеята на славата. Това се случва посмъртно три дни преди 100-годишнината от рождението му. Церемонията съвпада с рекламната кампания около пускането на новия филм от поредицата за супергероя „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта", който трябва да излезе в началото на следващата година. С него ще бъде поставен рекорд за най-много филмови адаптации на един комикс.  

Вторият участък от Западната дъга на София трябва да бъде изграден за 10 месеца

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/22/2634079_vtoriiat_uchastuk_ot_zapadnata_duga_na_sofiia_triabva/?ref=rss


Вторият участък от Западната дъга на Софийски околовръстен път (от моста р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента) трябва да бъде готов в средата на лятото на следващата година, съобщи днес председателят на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" при първата копка на обекта. Изпълнител на тази отсечка, която е дълга малко на пет километра, е сдружение "Европейски пътища", като стойността на договора е почти 102 млн. лева.

"В съседство имаме топловроводи,...

Близки на починала танцьорка от Благоевград обвиняват в безчувствено отношение лекаря

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064338

Инфаркт на миокарда и бърза сърдечна смърт, това установи аутопсията, направена спешно на издъхналата след посещение на доктор Атанасов от Спешен център Благоевград Стефка Руйчева, пише Struma.com
Благоевградчанката, бивша танцьорка от ансамбъл Пирин почина рано сутринта във вторник в дома си, часове след като докторът
Инфаркт на миокарда и бърза сърдечна смърт, това установи аутопсията, направена спешно на издъхналата след посещение на доктор Атанасов от Спешен център Благоевград Стефка Руйчева, пише Struma.com Благоевградчанката, бивша танцьорка от ансамбъл Пирин почина рано сутринта във вторник в дома си, часове след като докторът "излекувал" болките в

Леонардо ди Каприо за новия си филм: Правя неща, които не съм правил досега (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064299

Леонардо Ди Каприо призна, че на снимките за новия си филм "Завръщането" му се е наложило да върши такива неща, каквито преди никога не му се е налагало. Звездата разказва, че режисьорът Алехандро Иняриту, който последната година спечели Оскар за неговия "Бърдмен", поискал от актьорите максимална степен на натурализъм и не бил склонен на никакви

МЗ иска прокуратурата да разследва кой стои зад информацията за опасна ваксина срещу хепатит Б

http://www.cross.bg/vaksina-prokyratyrata-tyrtziya-1485206.html

/КРОСС/ Министерството на здравеопазването (МЗ) ще сигнализира прокуратурата, за да се разследва кой стои зад черната кампания, че опасна за здравето ваксина срещу хепатит Б се поставя на новородените у нас. Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви на извънредна пресконференция, че бебетата у нас се ваксинират не с дарената от Турция ваксина за хепатит Б, а с одобрената от Европейския съюз френска ваксина "Енерджикс". От нея има достатъчни количества, за да се имунизират всички новородени у нас. Готвим преписка до прокуратурата, Турция също е готова да заведе иск срещу онези, които твърдят, че ни е пратила опасни ваксини, каза здравният министър. За него това вече не е лобистка кампания, а престъпление и заплаха за националната ни сигурност.По думите му досегашните ваксини за българските деца са еднакви с онези, дарени от Турция. Той показа идентичното съдържание на опаковките, които са ни доставяни преди от Франция и на тези, дарени от южната ни съседка. Майките да не вярват на мръсници, призова Москов, като разкри, че в последните дни десетки притеснени родители са звънели в министерството с питане опасно ли е да ваксинират децата си.  

НАСА прогнозира с 99% вероятност силно земетресение в Лос Анджелис до три години

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/22/2633976_nasa_prognozira_s_99_veroiatnost_silno_zemetresenie_v/?ref=rss


Група учени на американската космическа агенция НАСА направиха неочаквана и смела прогноза, че Лос Анджелис ще бъде разтърсен от силно земетресение в рамките на следващите две до три години, съобщава телевизия CBS.

Според учените от Jet Propulsion Laboratory (JPL) земетресението ще е магнитут около 5 по Рихтер, като може и да е по-силно. Прогнозата се базира на анализ на движението на земните маси чрез радари и GPS.

"Когато стана земетресението в Ла Хабра, то освободи част...

Майките да не вярват на мръсници за детските ваксини, зове Москов

http://www.cross.bg/moskov-vaksini-tyrtziya-1485206.html

/КРОСС/Досегашните ваксини за българските деца са еднакви с онези, дарени от Турция. Това обяви на извънредна пресконференция здравният министър Петър Москов. Готвим преписка до прокуратурата, Турция също е готова да заведе иск срещу онези, които твърдят, че ни е пратила опасни ваксини, отсече здравният министър. За него това вече не е лобистка кампания, а престъпление и заплаха за националната ни сигурност. Майките да не вярват на мръсници, призова Москов, като разкри, че в последните дни десетки притеснени родители са звънели в министерството с питане опасно ли е да ваксинират децата си. Турция ни е доставила същите ваксини за деца, които спечелиха търга у нас през 2013 година, гарантира Москов и показа идентичното съдържание на опаковките, които са ни доставяни преди от Франция и на тези, дарени от южната ни съседка.  

ГЕРБ закри официално кампанията си в Стражица с голям концерт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064329

„Тук съм, за да подкрепя инж. Детелина Борисова, кандидатите за общински съветници и кандидатите за кметове на населените места. Заедно с правителството и народните представители, те са част от големия отбор на ГЕРБ, които доказват, че могат да градят с видими резултати и да се грижат за хората! Подкрепете ги на 25 октомври,
„Тук съм, за да подкрепя инж. Детелина Борисова, кандидатите за общински съветници и кандидатите за кметове на населените места. Заедно с правителството и народните представители, те са част от големия отбор на ГЕРБ, които доказват, че могат да градят с видими резултати и да се грижат за хората! Подкрепете ги на 25 октомври,

Георги Кадиев: Приоритетите са ми инвестиции в кварталите на София, озеленяване, сигурност за гражданите и категорична борба с корупцията

http://pik.bg/георги-кадиев-приоритетите-са-ми-инвестиции-в-кварталите-на-софия-озеленяване-сигурност-за-news421771.html

Георги Кадиев: Приоритетите са ми инвестиции в кварталите на София, озеленяване, сигурност за гражданите и категорична борба с корупцията

Виждаме, че повечето от програмите за управление на София имат добри идеи. Така е било и на предходни избори. Проблемите на града обаче ясно показват, че са важни не само добрите предложения за управление на столицата, важно е и кой ще ги изпълнява. Това заяви по време на дебат в ефира на БТВ кандидатът за кмет на София на коалиция „Сердика“ Георги Кадиев.

По думите му с управлението на милионния град трябва да се заемат хора с опит и желание да работят в полза на обществото. „Смятам, че имам експертизата и опита като общински съветник в Столична община. Имам също амбицията и желанието да работя за гражданите, както и историята на човек, който се е борил категорично с корупцията в СО. Надявам се хората да оценят това и да гласуват за мен, за да променим модела на ГЕРБ в управлението на София. Не е достатъчно само да сменим кмета. Необходима е и смяна на състава на общинския съвет, където ГЕРб имаше абсолютно мнозинство последните два мандата. Силно се надявам, че това няма да продължи и ние всички ще допринесем за това София да стане един по-добър за живеене град“.

„Независимо от всички твърдения, транспортът е големият провал в досегашното управление на столицата - въпреки метрото. Няколко стотин хиляди души използват подземната железница, но останалият един милион ползват друго. В крайна сметка метрото не успя да изпълни целта си да облекчи автомобилния трафик. Това, което ще направя аз, е да сменя автобусите на градския транспорт като взема превозни средства на оперативен лизинг, изготвил съм необходимите разчети за това“, заяви Кадиев.

По отношение на сигурността на града и проблемите, които той изпитва в това отношение и заради мигрантската вълна към Европа, Кадиев заяви, че столицата се нуждае от сериозно увеличаване на ресурса на „Общинска полиция“ от около 150 сега до 1150 души. Така, че служителите да не бъдат ангажирани само с охраната на сгради, имоти и централни паркове и градини, а да охраняват проблемните зони в милионния град и у хората повече да не остава усещането, че има райони, които са забравени от кмет и държава.

В програмата си за управление на столицата Кадиев е заложил и разкриването на още 10 000 места в детските заведения. В тази връзка той изрази недоумение от действията на досегашното ръководство на общината в лицето и на столичния кмет, които по думите му отдават помещенията на детски заведения под наем и то за дългосрочни периоди, въпреки липсата на места в детските градини.
Кандидатът на коалиция „Сердика“ , коментира и озеленяването на столицата. По думите му града има нужда от още зелени площи с изградени осветление и алеи, както и от засаждането на допълнително поне около един милион дървета, което той е заложил като приоритет за своето управление. Според него това ще струва на общината едва около 18 милиона лева на година в рамките на четири годишния мандат, а дейността може да бъде подпомогната и от ангажирани с проблема граждани и неправителствени организации. Във връзка с темата Кадиев коментира и възстановяването на археологическите обекти открити при разкопките на ларгото, както и отношението си към някои от сградите паметници на културата.

“Това което се случва на ларгото е бутафория плюс корупция. Да се дадат 15 милиона за китайски тухли е абсурдно. По отношение на „Къщата с ягодите“ съм подписал споразумение, че е необходимо тя да бъде възстановена без изменения на облика си‘, посочи той.

Моите приоритети са, масирани инвестиции в кварталите на столицата, озеленяване, сигурност за гражданите и категорична борба с корупцията, заяви в заключение Георги Кадиев.
Коалиция „Сердика“ е регистрирана за участие под номер седем в бюлетината за местния вот в столицата.

 

На вниманието на РИОСВ Перник: останки от животни се разлагат във водата, в близост до язовир Студена

http://www.zapernik.com/pernik/na-vnimanieto-na-riosv-pernik-ostanki-ot-jivotni-se-razlagat_40320/

Перничанка попадна на остатъци от животни докато се разхожда във Витоша.

В Района на горското стопанство, намироща се в близост до язовир Студена във водата се разлагат умрели животни.

"Питам от какво са умрели тези животни, дали не са заразени от нещо.И кой отговаря за този район. Задавам въпроса си към РИОСВ-Перник!", пише до zaPernik.com Десислава.

 

B Радомир, бивши казарми ще строят бежански лагер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259142_B+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%2C+%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%81%

 Гневни жители на Радомир излязоха в четвъртък сутринта на протест, показа репортаж на Би Ти Ви. Те са убедени, че в бивши казарми в града ще бъде изграден бежански лагер тайно от обществеността. В момента на терена на казармите имало техника, която руши сградите. Слухове за строителството на бежанския лагер вървели в града отдавна, имало публикации и в медиите, казаха протестиращи. Те са недоволни от пълната липса на прозрачност какво се случва.

Представител на кметската администрация обаче твърди, че в информациите за бежански лагер няма никаква истина. Според и.д. кмета Любка Димитрова казармите били напълно изоставени, разграбвали се и това налагало да бъдат разрушени заради сигурността на гражданите.

Рекордни 89,9% от руснаците одобряват политиките на Путин

http://www.moreto.net/novini.php?n=304503

Рекорден процент руснаци одобряват политиките на своя президент Владимир Путин, сочи проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от местни медии. Центърът отчита, че рекордните 89,9% от руснаците одобряват действията на Путин в сравнение с предишния рекорд от юни 2015 година, когато е 89,1%.

Дефект в перална машина предизвикал пожара в къщата с българи в Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064316

Разследването за пожара в немското градче Гуденсберг, при който пострадаха 12 български граждани, продължава с пълни обороти, като причината може да се окаже дефектна перална машина. Засега няма данни за умишлен палеж от ксенофобски подбуди, но версията се проверява, съобщи в. „Хесише нахрихтен”, като се позова на данни на полицията.
Разследването за пожара в немското градче Гуденсберг, при който пострадаха 12 български граждани, продължава с пълни обороти, като причината може да се окаже дефектна перална машина. Засега няма данни за умишлен палеж от ксенофобски подбуди, но версията се проверява, съобщи в. „Хесише нахрихтен”, като се позова на данни на полицията.

Пастор в Сингапур открадна 23 млн. евро от църковната каса за музикалната кариера на жена си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064284

Лидерът на християнска църква в Сингапур използвал църковни пари, за да спонсорира музикалната кариера на съпругата си. Конг Хи е признат за виновен в разхищение на 23 млн. евро църковни пари, съобщава theguardian.com. За деянието са арестувани и петима негови авери.
С парите шефът на църквата издал няколко сингъла и клипове и платил и
Лидерът на християнска църква в Сингапур използвал църковни пари, за да спонсорира музикалната кариера на съпругата си. Конг Хи е признат за виновен в разхищение на 23 млн. евро църковни пари, съобщава theguardian.com. За деянието са арестувани и петима негови авери. С парите шефът на църквата издал няколко сингъла и клипове и платил и

Дефектна перална машина подпалила изгорялата къща с българи в Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064286

Разследването за пожара в немското градче Гуденсберг, при който пострадаха 12 български граждани, продължава с пълни обороти, като причината може да се окаже дефектна перална машина. Засега няма данни за умишлен палеж от ксенофобски подбуди, но версията се проверява, съобщи в. „Хесише нахрихтен”, като се позова на данни на полицията.
Разследването за пожара в немското градче Гуденсберг, при който пострадаха 12 български граждани, продължава с пълни обороти, като причината може да се окаже дефектна перална машина. Засега няма данни за умишлен палеж от ксенофобски подбуди, но версията се проверява, съобщи в. „Хесише нахрихтен”, като се позова на данни на полицията.

Възрастен мъж застреля съпругата си и се самоуби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064282

Възрастно семейство от сливенското село Камен е намерено мъртво в дома си снощи. По първоначални данни 84-годишният мъж е застрелял първо 88-годишната си съпруга, а после се е самоубил.
Сигнал в полицията е подаден на 21 октомври в 19,13 часа от сина на двамата, съобщи Дарик.
Възрастните хора са намерени в дома си,
Възрастно семейство от сливенското село Камен е намерено мъртво в дома си снощи. По първоначални данни 84-годишният мъж е застрелял първо 88-годишната си съпруга, а после се е самоубил. Сигнал в полицията е подаден на 21 октомври в 19,13 часа от сина на двамата, съобщи Дарик. Възрастните хора са намерени в дома си,

Йохан Кройф е диагностициран с рак на белите дробове

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634074_iohan_kroif_e_diagnosticiran_s_rak_na_belite_drobove/?ref=rss


Футболната легенда Йохан Кройф е диагностициран с рак на белите дробове, съобщава "Ас", като цитира "Каталуня радио".

Диагнозата му е поставена във вторник. Холандецът вече посещава специалисти, за да се установи на какъв етап е болестта и да започне лечение.

Според информацията източници, близки до 68-годишния Кройф, твърдят, че той показва силен дух. Специалистът, водил големия отбор на "Барселона" с Христо Стоичков от началото на 90-те години, имал желание възможно...

ДБГ поддържа гласуването във ВСС и сезирането на Конституционния съд от съдилищата

http://www.cross.bg/predlozheniya-bulgariya-zakon-1485204.html

/КРОСС/По повод изтичането на 21 октомври на срока за внасяне на предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене на законопроекта, "Движение България на гражданите" застава зад въвеждането на явното гласуване във ВСС и възможността всяко едно от съдилищата на втора и последна инстанция да може да сезира Конституционния съд, когато установи противоречия с Основния закон. За нас тези две предложения са от първостепенно значение, защото са ядрото на съдебната реформа - наш основен приоритет в изпълнителната и законодателната власти. Процесът на промяна на Основния закон е от особена важност за България. Считаме за разумно и отговорно партиите и коалициите да направят съзнателни усилия да предпазят този процес от яростното предизборно противопставяне, затова след приключване на втория тур на изборите ДБГ ще обяви позицията си по останалите 8 предложения.  

24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064307

Близо 24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света, показва анализ на швейцарската банка „Креди Суис” за разпределение на богатството по света, цитиран от „Телеграф”.
Анализът показва, че 239 милиона души или 5% притежават 45% от активите, докато останалите 55% от активите са разпределени между 4.5 милиарда възрастни.
Близо 24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света, показва анализ на швейцарската банка „Креди Суис” за разпределение на богатството по света, цитиран от „Телеграф”. Анализът показва, че 239 милиона души или 5% притежават 45% от активите, докато останалите 55% от активите са разпределени между 4.5 милиарда възрастни.

24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064283

Близо 24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света, показва анализ на швейцарската банка „Креди Суис” за разпределение на богатството по света, цитиран от „Телеграф”.
Анализът показва, че 239 милиона души или 5% притежават 45% от активите, докато останалите 55% от активите са разпределени между 4.5 милиарда възрастни.
Близо 24 000 българи са част от 5% най-богати граждани в света, показва анализ на швейцарската банка „Креди Суис” за разпределение на богатството по света, цитиран от „Телеграф”. Анализът показва, че 239 милиона души или 5% притежават 45% от активите, докато останалите 55% от активите са разпределени между 4.5 милиарда възрастни.

Нивото на река Дунав при Свищов се е повишило с 26 см.

http://pik.bg/нивото-на-река-дунав-при-свищов-се-е-повишило-с-26-см-news421767.html

Нивото на река Дунав при Свищов се е повишило с 26 см.

С 26 см. се е повишило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция. Водният стоеж на реката е 240 см., температурата на водата е 14.4 градуса.

Днес вятърът постепенно ще се преориентира от изток-североизток, в източния участък до умерен. Ще е предимно облачно и около обяд ще завали. Максималните температури ще са 9° - 12°. Утре валежите ще спрат. Облачността ще се разкъсва.

Вятърът ще е слаб, в Източна България до умерен, от север. Минимални температури 3° - 6°, максимални 12° - 14°C.

Москов сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания за качеството на ваксини

http://pik.bg/москов-сигнализира-прокуратурата-за-водена-опасна-кампания-за-качеството-на-ваксини-news421768.html

Москов сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания за качеството на ваксини

Министерството на здравеопазването ще сигнализира прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на ваксините .Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов.

По думите му това е атака както срещу МЗ, така и вече срещу националната сигурност, защото подобни действия водят до съмнение за качеството на ваксините за децата и съмнения дали изобщо децата да бъдат ваксинирани. Петвалентната ваксина за децата беше дарена на България от Турция. Москов допълни, че и Турция също е готова да заведе съдебен иск поради същата причина.

След провалът на тръжната процедура и неявяване на двете фирми, доставящи ваксини, МЗ е попитала двете фирми дали могат да отговорят на нуждите на пазара. Едната отговаря, че няма такава възможност, а другата е отговорила с унизително писмо, че може да събере от различни места 20 хиляди ваксини с изтичащ срок на годност, обясни министър Москов.

България беше заявила 250 хиляди дози, подчерта той. Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания. Няма по-голямо падение да използваш страхът на хората, за да постигнеш целите си, каза още министър Москов.

МЗ отново обявява тръжна процедура за ваксини и министър Москов покани фирмите да участват. Относно дарението на ваксината срещу хепатит Б от Турция, Москов отново увери, че тя няма да се използва в задължителния имунизационен календар и с нея няма да се ваксинират деца.

 

Рейтингът на Путин с исторически максимум - почти 90 процента

http://www.mediapool.bg/reitingat-na-putin-s-istoricheski-maksimum---pochti-90-protsenta-news240797.html

Рейтингът на руския президент Владимир Путин стигна исторически максимум - почти 90 процента. Това сочат публикувани днес данни от проучване на общественото мнение в Русия на социологическия център ВЦИОМ, съобщи ТАСС. Анализът сочи, че одобрението сред руснаците за дейността на Путин бележи нов рекорд - 89,9 на сто. Това надхвърля предишния максимум, регистриран през юни 2015 г. (средномесечен резултат 89.1 процента).   Според експерти от ВЦИОМ, новият още по-висок висок рейтинг на държавния глава е обусловен "на първо място от събитията в Сирия, въздушните удари на руската авиация срещу позициите на терористите". Това са и основните събития от изминалата седмица според 26 на сто от участниците в анкетата. Оценките за дейността на президента вече над година и половина му носят повече от 80 процента одобрение, напомнят руските социолози. "Рейтингът на Путин започна да расте през пролетта на 2014 г. на фона на новото обединяване на Крим и Севастопол с Русия - през март 2014 г. той стигна средно 76,2 процента, през април - 82,2 процента, а през май - 86,2 на сто", отбелязва на сайта си ВЦИОМ. Допитването обхваща 1600 души в 130 селища от Руската федерация; статистическата грешка е под 3.5 процента.

Кметът на Куклен потрошен, забил се в чешма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064298

Изпълняващият длъжността кмет на община Куклен Илхан Кадир е катастрофирал тежко тази сутрин. Той се е забил с личния си фолксваген в чешма между с. Руен и Куклен. Наложило се е пожарникари да режат колата, за да го извадят, съобщи пред
Изпълняващият длъжността кмет на община Куклен Илхан Кадир е катастрофирал тежко тази сутрин. Той се е забил с личния си фолксваген в чешма между с. Руен и Куклен. Наложило се е пожарникари да режат колата, за да го извадят, съобщи пред "24 часа" зам.-председателят на Общинския съвет в Куклен Фаик Коркмаз.

Путин рекордьор! Удари 90% одобрение

http://frognews.bg/news_100445/Putin-rekordjor!-Udari-90procenta-odobrenie/

Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум и е почти 90%, информира ТАСС въз основа на данни от Общоруския център за проучване на общественото мнение.

Инж. Добромир Добрев бе гост на осмия рожден ден на ГОАРТ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064294

Торта на ПП ГЕРБ с №1 подари на художниците от ГОАРТ инж. Добромир Добрев. Кандидатът за кмет на Община Горна Оряховица бе гост на традиционния Есенен салон на изкуствата, на който бе отбелязан и осмияj рожден ден на Сдружението. Заедно с него бяха и кандидати за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ.
Торта на ПП ГЕРБ с №1 подари на художниците от ГОАРТ инж. Добромир Добрев. Кандидатът за кмет на Община Горна Оряховица бе гост на традиционния Есенен салон на изкуствата, на който бе отбелязан и осмияj рожден ден на Сдружението. Заедно с него бяха и кандидати за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ.

Проф. Захариев: Никъде и никога не бяха представени документите за това какво всъщност предлага Русия за МИГ-овете

http://www.cross.bg/zahariev-rysiya-bulgariya-1485205.html

/КРОСС/ Ако искаме да имаме изтребителна авиация, съизмерима с другите страни, ние трябва да преминем към нова платформа. Българското общество трябва да е наясно за какво са тези самолети и какво ще задели от бюджета, защото други пари няма, и от там нататък да се вземе решение какъв ще бъде самолетът, как ще го закупим и т.н. Било нов самолет или втора река. Това каза в ефира на ТВ7 експертът по национална сигурност Йордан Божилов. България трябва да реши ще има ли занапред авиация. Не всички държави членки имат изтребителна авиация. България е една от страните, която активно допринася за сигурността и на НАТО, и в глобален мащаб, коментира той. Днес министърът на отбраната Николай Ненчев ще подпише договора с Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29. Този въпрос трябва да се разглежда в три аспекта, а не еднопланово, както се коментира в парламента и извън него, посочи председателят на фондация "Славяни" проф. Захари Захариев. По думите му този въпрос има своите външнополитически аспекти, своите икономически аспекти, има и своите технологични аспекти. Според него в подписването на договора с Полша няма нищо страшно в икономически и в технологичен план

EНП прие резолюция, защитаваща териториалната цялост на страните в ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064314

Европейската народна партия прие резолюция в защита на териториалната цялост на страните-членки на ЕС, съгласно която всяка територия , провъзгласила независимостта си едностранно, ще се лиши от членство в ЕС, предаде РИА Новости.
Отделянето на територия от страна-член на ЕС трябва да означава автоматичното ѝ излизане от състава на обединението,
Европейската народна партия прие резолюция в защита на териториалната цялост на страните-членки на ЕС, съгласно която всяка територия , провъзгласила независимостта си едностранно, ще се лиши от членство в ЕС, предаде РИА Новости. Отделянето на територия от страна-член на ЕС трябва да означава автоматичното ѝ излизане от състава на обединението,

"Топлофикация-София" е черна дупка за пари и емоции

http://www.mediapool.bg/toplofikatsiya-sofiya-e-cherna-dupka-za-pari-i-emotsii-news240796.html

В момента взаимоотношенията между абонатите (не клиентите) и "Топлофикация-София" са ужас без край, породен от съмненията им, че плащат за нещо, което не ползват, а в същото време не могат да се "разведат" с дружеството. Това трябва да се промени, а възможностите са различни, смята Трайчо Трайков, водач на листата с кандидати за общински съветници в София на Реформаторския блок. По думите му, в момента общинската администрация се интересува повече от себе си, отколкото от нуждите на бизнеса и хората. Дай да тръгнем това интервю с въпроса, като надолу може да претърпи редакция. Г-н Трайков, София добро място ли е за правене на бизнес? София е може би най-привлекателното място за бизнес в страната по редица причини – транспортна и комуникационна инфраструктура, квалифицирана работна сила, административен център, наука, културен живот, гастрономия и т.н. Проблемите са в две посоки – от една страна замърсена градска среда и проблеми с придвижването, от друга – ниско качество на административните услуги. Ефективна ли е общинската администрация? Получава се усещането, че тя слабо се интересува от нуждите на бизнеса и хората, а основно от себе си. Трудно се получава информация, процесът на взимане на решения е непрозрачен. Решението е въвеждането на инструменти, които автоматично да дават приоритет на "клиентите“ на общинската администрация, като например принципът на мълчаливото съгласие вместо мълчаливия отказ, който в момента е масовата хипотеза. Крайно належащо е да се създаде регистър на плащанията, за да се види в какъв ред общината плаща по договорите си, в регистъра на общинските обществени поръчки да се вижда кой печели и с каква оферта, а в регистъра на общинските имоти да са представени намеренията на общината по всяка позиция – дали ще ги развива сама, в партньорство или ги предлага на външни инвеститори. В момента такава информация е много трудно достъпна. Освен това общината не е ефективна в събирането на вземанията си и за компенсация таксува например сметосъбирането значително над реалната цена на услугата, като само за последните три години столичани са надплатили около 100 млн лв. Има ли нужда общината да притежава свои дружества, включително и банка? Не виждам проблем в това, стига общината да се отнася към собствеността си като добър стопанин. В досегашната практика обаче, примерите са повече в обратната посока. Водната концесия е неизгодна, масово се продадоха общинските жилища, които биха могли да са инструмент за социална политика, а "Топлофикация-София", която общината държеше да получи от държавата, е наникъде. Все пак връщането на контрола над Общинска банка беше добре.   Трябва ли "Топлофикация-София" да остане общинска собственост и как могат да се решат проблемите на това дружество?   Запазването на собствеността в "Топлофикация-София" се разглежда като гаранция, че ще има централно топлоснабдяване в София, а цената ще е под контрол. На практика обаче дружеството създава сред абонатите си - умишлено не казвам клиентите – усещане за несправедливост и принуда, задълженията са огромни и растат, а цената никак не е ниска. Събираемостта на сметките е малко над 50% - положение, при което никоя фирма не би оцеляла, а задълженията са 800 млн лв и растат. Жалко е, че не беше инвестирано в инсталация, която да ополозотворява RDF-горивото от новооткрития завод за боклук, като по този начин цената на топлоенергията можеше да намалее с над 10% - честно казано ми е трудно да си обясня този пропуск на общината. Вместо това сега столичани ще трябва да плащаме по 25 млн лв годишно за транспортиране и изгаряне на брикетите в циментовите заводи из цялата страна. Основният проблем обаче, независимо чия е собствеността е, че сметките не са директно свързани с количеството потребена енергия, а раздялата, като в някакъв католически брак е невъзможна. Това създава омраза, която принципно няма място в отношенията между клиенти и доставчик на услуги. Как може да бъде решен този проблем? Ако говорим основно за финансово оздравяване на дружеството, стъпките са следните: сключване на договор с независим външен мениджмънт с висока репутация, който в срок от една година да повиши оперативната ефективност с поне 30% и събираемостта поне до 90% (основно чрез юридически действия и споразумения), както и незабавно начало на подготовката за изграждане на инсталация на RDF-гориво от завода за боклук и евентуално на нова когенерация (ако сметката излиза след оправдано затегнатите наскоро изисквания за изкупуване на енергията от когенерации). За двата проекта ще е необходим значителен финансов ресурс, който общината може да избере да гарантира или със собствените си активи и да запази пълен контрол, или под формата на някакво публично-частно партньорство и да остане с частичен контрол, но без да поема нови задължения. Ако обаче искаме да решим и моралния проблем между дружеството и клиентите като елиминираме недоверието и злоупотребите и свържем сметките директно с потреблението, сякаш няма друг вариант освен преустройство на сградните отоплителни инсталации от вертикални в хоризонтални и смяна на щранговете. Как може да се финансира такъв мащабен проект, защото ако се чака това да стане само с пари от собствениците на имоти, надали ще се случи? Факт е, че в новопостроените, топлоизолирани сгради с хоризонтална отоплителна инсталация, сметките са по-ниски, а температурният комфорт по-голям. Такава инвестиция е самоизплащаща се, така че може да се финансира на еско-принцип от общински или държавен фонд или чрез публично-частно партньорство. Може да се съчетае с програмата за саниране и да представлява допълнителен стимул за етажните собствености. Във всеки случай, алтернативата е запазване на сегашното положение, което е черна дупка за пари и емоционална енергия. Поне докато технологиите за локално отопление на базата на ВЕИ не станат толкова достъпни, че нуждата от централно топлоснабдяване отпадне. Което вероятно ще стане в не толкова далечното бъдеще. Нужна ли е промяна в системата за паркиране в София, разширяване на платените зони? Сегашната система е по-добра от предишната никаква. Убеден съм, че повечето хора предпочитат да платят 1-2 лв. за паркиране в центъра на града, вместо да обикалят половин час да търсят място. Затова и разширяването на зоните е резонно, но при положение, че живеещите в тях плащат разходоориентирани цени за винетките – от порядъка на 5-10 лв за година. В същото време е неправилно паяци да вдигат колите със софийска регистрация от зоните за платено паркиране, въпреки че по дефиниция не пречат на движението, само защото общината е неспособна да събере глобите по нормален начин. Дори поставянето на скоби е прекалено, по същата причина, а и защото допълнително те "глобяват“ с времето за изчакване на екипа. По-честно ще е и да се промени софтуера на системата, така че да дава възможност с втори смс да маркираш края на паркирането и плащането да отговаря до минута на реалното време за престой. По-големият проблем е с изграждането на многоетажни паркинги в ключови локации, което ще даде възможност за престой над два часа в синята зона. Твърди се, че такива паркинги не са привлекателни за инвеститорите, в сравнение с алтернативни инвестиции на същите парцели. Затова е смислено общината да поеме водеща роля. Тогава вече няма да има никакво оправдание за паркиране по тротоари и зелени площи и паяците могат да влизат в действие. Предизборна кампания Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Учредяване на стратегическа група на пощенските оператори от Югоизточна Европа

http://www.cross.bg/operatori-otnosheniya-mezhdynarodni-1485202.html

/КРОСС/„Български пощи" ЕАД и още дванадесет пощенски оператори от Румъния, Турция, Македония, Албания, Кипър, Хърватска и др. подписаха меморандум за учредяване на „Стратегическа група на пощенските оператори от Югоизточна Европа". Подписването на Меморандума цели установяване на по-близки партньорски отношения между страните. Предстои да се проучват потенциални възможности за регионално развитие и да се насърчават двустранните отношения между държавите в групата по отношение на търговия, логистика, експлоатация. Общото сътрудничество ще помага за представяне на регионалните интереси пред международни органи и власти. В Меморандума се предвижда и взаимна помощ за осигуряване на финансиране, предоставяно от регионални, европейски и международни институции. „Стратегическата група на пощенските оператори от Югоизточна Европа" ще бъде неформално причислена към PostEurop (Асоциация на публичните пощенски оператори в Европа). За постигане на своите цели тя ще поддържа отношения с други национални и международни асоциации и институции.  

Големият шанс на Китай да разсее опасенията около икономиката си

http://www.investor.bg/aziia/336/a/golemiiat-shans-na-kitai-da-razsee-opaseniiata-okolo-ikonomikata-si-204592/

През следващата седмица започва среща на Комунистическата пария за одобряване на социални и икономически планове

Шокиращо отношение в детска градина! Лепят с тиксо устите на деца, говорели докато рисуват

http://petel.bg/SHokirashho-otnoshenie-v-detska-gradina--Lepyat-s-tikso-ustite-na-detsa--govoreli-dokato-risuvat__131374

Илюстрация: Булфото Шокиращи методи на възпитание прилагат в столична държавна детска градина. Майката на едно от децата Веселина...

Венков: Левски има да ни връща, още ги боли от Купата. Мисля, че няма да загубим!

http://petel.bg/Venkov--Levski-ima-da-ni-vrashha--oshhe-gi-boli-ot-Kupata--Mislya--che-nyama-da-zagubim-__131379

Снимка: Булфото, архив "Безспорно ще е интересен мачът," заяви Михаил Венков за гостуването на неговия Черно море срещу Левски в петък....

Подписахме договора за ремонт на изтребителите в Полша

http://petel.bg/Podpisahme-dogovora-za-remont-na-iztrebitelite-v-Polsha__131380

Снимка: Булфото Правителствата на Полша и България подписаха споразумение за ремонт на българските МиГ-29 руско производство.  ...

Хората с увреждания ще гласуват в определени за тях секции в Смолян

http://smolyan.actualno.com/Horata-s-uvrejdanija-shte-glasuvat-v-opredeleni-za-tjah-sekcii-v-Smoljan-news_503018.html

В Смолян няма заявки от хора с увреждания за подвижни секции, те ще гласуват в определени за тях секции. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Захарина Славчева – председател на Съюза на инвалидите в Смолян. По нейните думи, за да бъде разкрита подвижна секция е трябвало да има подадени десет заявки от хора в неравностойно положение, а за да могат да упражнят правото си на избор на 25 октомври има специално определени за тях секции. В Смолян се намира в Младежкия дом, в кв

Кьолн се готви за обсада заради протест на неонацисти срещу имигрантите

http://europe.actualno.com/Kioln-se-gotvi-za-obsada-zaradi-protest-na-neonacisti-sreshtu-imigrantite-news_503020.html

Полицията в един от най-големите германски градове Кьолн усилено се подготвя за неделната демонстрация (25 октомври) на крайно опасната групировка „Хулигани срещу салафити“, информира The Local. Групировката придоби популярност миналата година, като обедини хулигани от футболни агитки и неонацистки организации, които буквално оставиха след себе си погром в центъра на Кьолн и едвам бяха удържани да не нападнат митинг под лозунга „Рамо до рамо срещу расизма и религиозния екстреми

Предприемат допълнителни мерки за сигурността на захранването около изборите

http://society.actualno.com/Predpriemat-dopylnitelni-merki-za-sigurnostta-na-zahranvaneto-okolo-izborite-news_503022.html

Енергоразпределителните дружества са предприели допълнителни мерки за сигурността на захранването около изборите. Проверяват се всички съоръжения, от които се захранват избирателните секции и обектите, свързани с провеждането на вота, съобщават от БНР. Централната избирателна комисия (ЦИК), всички районни избирателни комисии, областните управители и кметовете на големите областни градове от Западна България ще имат връзка с ръководители от ЧЕЗ и служители на компанията, за да се реагира бързо п

70% от турците се страхуват от Ердоган

http://asia.actualno.com/70-ot-turcite-se-strahuvat-ot-Erdogan-news_503021.html

Почти 70 процента от турци изпитват страх от президента Реджеп Ердоган, твърди вестник „Хюриет“, публикувайки резултати от социологическо допитване на агенция „Гезичи“, предаде БГНЕС. Според допитването 68,5% от анкетираните са заявили, че се плашат от Ердоган, докато на обратния полюс са 25,5 на сто. „Това означава, че двама от всеки трима турски граждани се плашат от Ердоган. Ако питате някой французин дали се страхува от президента Оланд, най-вероятно ще о

11-тите Дни на предизвикателствата 2015 ще са в зала 3 на НДК с целодневна програма

http://travel.actualno.com/11-tite-Dni-na-predizvikatelstvata-2015-shte-sa-v-zala-3-na-NDK-s-celodnevna-programa-news_503023.html

След ескалиращия успех с всяка поредна година, най-големият фестивал за екстремни спортове, екология и туризъм „Дни на предизвикателствата“ изкачва следващото стъпало в развитието си. През 2015 г. между 1 и 3 декември събитието ще се проведе в зала 3 на НДК, предлагаща по-широко пространство, комфорт и възможност за много нови активности, след като в 10-тото юбилейно издание на „Дните“ залата се оказа тясна за аутдоор общността у нас. Програмата вече е целодневна, готова

Кандидатът за районен кмет Румен Георгиев: Районната администрация трябва да е водеща и задаваща посоката на развитие на "Лозенец"

http://sofia.actualno.com/Kandidatyt-za-rajonen-kmet-Rumen-Georgiev-Rajonnata-administracija-trjabva-da-e-vodeshta-i-zadavashta-posokata-na-razvitie-na-Lozenec-news_503024.html

“Задължително е районната администрация да се превърне във водеща и задаваща посоката на развитие и повишаване качеството на живот на „Лозенец“, а не да създава излишни и умишлени затруднения на гражданите и заинтересованите страни". Това заяви кандидатът на БСП Лява България за районен кмет Румен Георгиев по време на инициирания от него икономически форум на тема „Взаимодействие между районната администрация с гражданите, неправителствени организации и малки и средни пре

ООН: Около 30 хил. души са застрашени от гладна смърт в Южен Судан

http://africa.actualno.com/OON-Okolo-30-hil-dushi-sa-zastrasheni-ot-gladna-smyrt-v-Ujen-Sudan-news_503025.html

Около 30 хиляди души в зоната на бойните действия в Южен Судан са застрашени от гладна смърт, съобщава ООН, като предупреждава, че още „десетки хиляди“ са „на границата на глада“, предава AFP. Данните от доклада показват най-лошите условия досега в близо 2-годишната гражданска война, белязана с изключителни жестокости и военни престъпления. „Най-малко 30 хиляди души живеят в крайно лоши условия и са застрашени от глад и смърт“, отбелязват Агенцията на ООН по

Падни – стани, бъди звезда (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/padni-stani-bydi-zvezda-video-6044206

Може ли да паднеш със стил, да се изправиш, сякаш нищо не е било и това да те превърне в звезда

Гъгул ще предава на живо операция от болницата във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064273

Смяна на раменна става ще се предава на живо през „Google – Italia” в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна“ в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската
Смяна на раменна става ще се предава на живо през „Google – Italia” в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна“ в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската

Инж. Добромир Добрев бе гост на осмия рожден ден на ГОАРТ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064275

Торта на ПП ГЕРБ с №1 подари на художниците от ГОАРТ инж. Добромир Добрев. Кандидатът за кмет на Община Горна Оряховица бе гост на традиционния Есенен салон на изкуствата, на който бе отбелязан и осмияj рожден ден на Сдружението. Заедно с него бяха и кандидати за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ.
Торта на ПП ГЕРБ с №1 подари на художниците от ГОАРТ инж. Добромир Добрев. Кандидатът за кмет на Община Горна Оряховица бе гост на традиционния Есенен салон на изкуствата, на който бе отбелязан и осмияj рожден ден на Сдружението. Заедно с него бяха и кандидати за общински съветници от листата на ПП ГЕРБ.

Гъгул ще предава на живо операция от болницата във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064266

Смяна на раменна става ще се предава на живо през „Google – Italia” в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна“ в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската
Смяна на раменна става ще се предава на живо през „Google – Italia” в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна“ в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската

Какви решения за „Максуда“ предлагат кандидат-кметовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=304332

Дни преди местния вот на 25 октомври Moreto.net се свърза с десетимата претенденти за кметския стол във Варна. Как отделните кандидати виждат бъдещето на града в следващите 4 години и кои според тях са основните проблеми в морската столица? Това са част от десетте въпроса, които им зададохме.

Нетаняху почти оневини Хитлер, светът реагира

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/netaniahu-pochti-onevini-hitler-svetyt-reagira-6044204

Според израелския премиер палестински религиозен водач от 40-те години е дал на Адолф Хитлер идеята да изтреби евреите в нацистка Германия, за да не се изселят в Палестина

БНТ наложи цензура върху клип на ВМРО – насаждал омраза

http://www.cross.bg/vmro-tzenzyra-politicheskite-1485201.html

/КРОСС/Българската национална телевизия наложи цензура върху заключителния клип на ВМРО - Българско национално движение. Телевизията отказва да излъчи клипа, защото насаждал омраза и не отговарял на добрите нрави и споразумението за толерантна кампания. Според БНТ изразът „Ако искате да живеете в град без цигански гета" бил неприемлив и недопустим. Поради тази причина, ако въпросният текст не бъде заличен от клипа, той няма да бъде пуснат. Друг аргумент, който посочват от БНТ: „Освен това, известно е, че голяма част от ромите смятат за обидно обръщение към тях „цигани". И двете обстоятелства сочат за противоречие с морала и са недопустими по българския закон и Споразумението между БНТ и политическите партии за отразяването на предизборната кампания." Според ВМРО - Българско национално движение това е чиста проява на цензура и намеса в политическите послания на партията. БНТ се изживява като последна инстанция и прилага двойни стандарти спрямо политическите партии. Кандидатът на ВМРО за кмет на София Ангел Джамбазки определи действията на БНТ като форма на перверзия. Обществената телевизия е стигнала до крайност в т.нар. „политическа коректност" - до такава крайност, че е готова да погази свободата на словото и политическия плурализъм. video:https://www.youtube.com/watch?v=o60-MsXd2_o&feature=youtu.be  

Защо бежанците избират Балканския път?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259141_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%8A%D1%82%3F+

 Хората чакат с дни в студ и дъжд. Говорителката на UNHCR Мелита Сунжич определи като „предверие на ада“ положението на хиляди бежанци, намиращи се на Балканския път. От месеци отсечката от гръцките острови до континента и след това през Балканите към Централна Европа се е превърнала в основен маршрут на бежанците – особено на тези от Сирия, Афганистан, Пакистан и Ирак. Този път служи като по-безопасно трасе от това, водещо от северна Африка през средиземно море до Италия. Само че и Балканският път става все по-труден. Затваряни биват граници. вдигат се преградни стени. Последното засега действие е на Словения, която реши да изпрати армията си на границата с Хърватия. Ситуацията е объркана, поради което Анна Райман от сп. „Шпигел“ се опитва да даде отговор на най-важните въпроси. Колко бежанци минават по Балканския път? През първата половина на 2015 г. числото е станало седем пъти по-голямо според информация на вътрешния министър на ФРГ Томас де Мезиер. Според хърватското правителство всеки ден през октомври средно по 5100 души са пътували от Турция през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и, сега, Словения по-нататък към Австрия и Германия. В края на септември числото всеки ден е било 7000. Общо до 15 октомври по данни на Международната организация по миграцията (IOM) 473 000 бежанци са пристигнали в Гърция. За сравнение от северна Африка през Средиземно море до Италия са стигнали 137 000 души. Къде се струпват хората? Положението се променя. В края на август една от най-натоварените точки по маршрута беше Гевгелия на гръцко-македонската граница, където на гарата се разиграваха драматични сцени. Бегълците подавали деца през отворените прозорци в купетата на влаковете. От Гевгелия влаковете пътували към Сърбия. Бежанците искали по възможно най-бързия начин да продължат към Унгария, т.е. в ЕС. Но много изпадали в паника, тъй като Унгария започна тогава изграждането на ограда по границата си със Сърбия. Поради големия наплив на бежанци македонското правителство също прегради временно границата с бодлива тел и използва сълзотворен газ срещу бежанци. След затварянето на унгарската граница към Сърбия в средата на септември имаше сериозни сблъсъци между разярените бежанци, които не можеха да продължат напред, и унгарската полиция. След това бежанският поток се пренасочи – близо 185 000 души стигнаха до Хърватия, за да стигнат оттам през Словения или Унгария до Австрия, Германия или други европейски държави. Междувременно точките с напрежение по протежение на Балканския път се преместиха на север: през последните дни хиляди бежанци се струпаха в Беркасово на сръбско-хърватската граница, в момента там все още трябва да се намират около 2500 – и на словенско -хърватската граница. Как така изведнъж толкова много бежанци дойдоха в Словения? Словения се превърна в поредната пречка по пътя на бежанците, защото през уикенда Унгария затегна и границата си с Хърватия - сега там има 41 км ограда, а останалата част от границата е очертана от река Драва, която е трудна за преодоляване. В понеделник според правителствена информация дойдоха около 8000 бежанци през границата от Хърватия в Словения, около 2000 продължиха до Австрия. Във вторник сутринта в малката страната отново пристигнаха 5000 бежанци. Хората, така или иначе, искат да продължат – защо балканските страни затварят границите си? Де факто балканските страни са транзитни държави – бежанците не остават там. „Затварянето на границите е смесица от популистки сметки след стряскането и действително краткосрочната преумора, които могат да възникнат по време на по-нататъшно транспортиране на бежанците", казва Карл Коп, експерт на Pro Asyl. Институциите на Балканите междувременно са организирали транспорта на хората с автобуси или влакове от граница до граница, за да ги придвижат нататък по маршрута възможно най-скоро. В понеделник Словения се оплака, че Австрия и Германия искат да приемат по-малко мигранти и натискът върху страната се засилва. Словения иска да приема до 2500 бежанци дневно, да ги регистрира и транспортира нататък – само че Австрия от своя страна е готова за 1500. Това е било съобщено на Словения от еврокомисаря Димитрис Аврамопо. Но няма потвърждение от Германия или от Австрия – т.е., сигурно е, че и двете страни имат интерес от отслабване на бежанския наплив. И дори помежду си балканските държави прехвърлят вината за многото бежанци една на друга. Загреб, който превозва до границата хора при всяко поискване и ги оставя там, е обвиняван за това от словенското правителство. Хърватският министър на вътрешните работи на Ранко Остойич пък гледа на Гърция като на "главния виновник" за мизерията. Как може Унгария да оправдае оградата на границата си? И границата с Хърватия също е близо – по данни на унгарското правителство през миналата неделя само 41 бежанци са влезли от Сърбия, от хърватска страна не е преминал никой. Правителството в Будапеща обоснова затварянето на границата си с това, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел не е било решено гръцките външни граници „да бъдат защитавани със сили на ЕС“. Т.е. следователно Унгария трябва да подсигури границите на Шенгенското пространство. Само Унгария ли вдига огради? Не. Гърция блокира част от границата си с Турция с бодлива тел през 2012 г. р. Еврос пречи на бежанците по-нататък да пресичат границата. България също изгради по протежение на границата си с Турция 30 км. ограда. И двете действия доведоха до това, че повечето бежанци пристигат от Турция по море на гръцките острови./БГНЕС

Таксиджията Борис Тасев, който преби полицай, е освободен предсрочно от затвора през 2005 г. (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064265

Таксиметровият шофьор Борис Тасев, който преби полицай пред парламента в сряда вечерта е на 46 г., а не на 56. Той е бивш служител на СДВР и е осъждан за убийство през 90-те. Докато е бил с пагони не е имал нарушения и провинения. "24 часа" научи, че бакшишът-бияч е освободен от затвора предсрочно. Това се е случило през 2005 г.

Театър "Азарян" вдига завесата с премиера на "Чайка" под режисурата на Явор Гърдев

http://www.cross.bg/azaryan-chaiika-krikor-1485185.html

/КРОСС/Обновената зала 2 на Националния дворец на културата отваря врати след броени дни. Театър "Крикор Азарян" ще посрещне първите си посетители с премиера на постановката "Чайка" под режисурата на Явор Гърдев. Премиерата е на 26 октомври. На сцената ще видим Захари Бахаров, Владимир Пенев, Ованес Торосян, Елена Телбис, Снежина Петрова и още шестима популярни артисти. "Много ми се искаше да направя "Чайка" именно с тези актьори, защото това са хора, на които ми се струва, че мога да се опра точно за този материал. Актьорите са с точните роли, които могат да пресъздадат. Съставът за мен е почти идеален", казва режисьорът. Зала 2 в НДК вече ще носи името на незабравимия режисьор Крикор Азарян. Ремонтът на амфитеатралната зала тече и през следващия сезон тя ще бъде втората най-голяма сцена след Народния театър, в която ще се играят театрални представления.  

Калфин: Отношенията в кабинета са прекрасни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064263

Отношенията в правителството са прекрасни, заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия, предаде БГНЕС.
Отношенията в правителството са прекрасни, заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия, предаде БГНЕС.

ПП ГЕРБ Поморие закрива предизборната си кампания с велошествие под мотото „Излезте и гласувайте! Сега!”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/pBvUDPfxEmI/

891

По повод закриване на кампанията „Местни избори 2015”, ПП ГЕРБ-Поморие организира велошествие под мото: „Излезте и гласувайте! Сега!”.
Мероприятието ще се проведе на 23 октомври 2015 г., с начален час 16:30 ч., от шатрата на ПП ГЕРБ-Поморие, разположена до НЧ „Просвета -1888” по следния маршрут:

• Шатра на ПП ГЕРБ-Поморие /до НЧ „Просвета -1888”/ – кв. Свети Георги /парк/ – Крайбрежна алея – бул. ”Яворов” – Стария кей – Пристанище – Шатрата на ПП ГЕРБ.

Мероприятието ще завърши пред шатрата на ПП ГЕРБ с кръшно българско хоро.

Общинската организация на ПП ГЕРБ-Поморие, кандидатът за кмет на община Поморие Иван Алексиев и кандидатите за общински съветници, канят всички жители и гости на Поморие да се включат във велошествието.
ПП ГЕРБ–Поморие призовава всички граждани:
„Излезте и гласувайте! Сега!”

Томислав Дончев: И лошото време ще реже европари

http://www.cross.bg/proekta-programa-evro-1485200.html

/КРОСС/- Г-н Дончев, в сряда земеделският министър обяви средствата, които ще останат без разплащане по селската програма. Какво е положението с останалите европрограми поне по предварителни данни? - Какво число е обявила Танева? - 87 млн. лева ще бъдат загубени тази година. - Тази сума би била добро постижение. - Ако това е оптималният вариант, какви тогава са реалните цифри? - Не съм казал, че тези цифри са нереални, а биха били много добро постижение. Например бюджетът на програмата е 3,167 млрд. евро, само 40 млн. да останат неразплатени е постижение. До края на годината имаме два месеца, през които ще се работи. На 31 декември изтича крайният срок за разплащанията. Все пак не трябва да забравяме, че има разлика между Програмата за развитие на селските райони и оперативните програми. При селската програма трябва да се заявяват в Брюксел всички обработени плащания до края на годината, а при оперативната програма допустим разход е всичко, платено в държавата членка до края на 2015 г. В началото на 2016-а ще имаме възможност да поискаме тези плащания да ни бъдат възстановени. Ще отчетем като разход всичко, което успеем да платим, но какво точно сме платили, няма как да отчетем към момента. Изпълнението на разплащанията към полугодието е на 98%, като проблемът е, че огромните плащания идват във втората половина на годината, което не е свързано с темпа на администрацията, а с изпълнението на проектите

Възрастен мъж застреля съпругата си и се самоуби

http://pik.bg/възрастен-мъж-застреля-съпругата-си-и-се-самоуби-news421754.html

Възрастен мъж застреля съпругата си и се самоуби

Криминалисти на областната дирекция и полицията в Сливен са разкрили тежко криминално престъпление.

Полицейските служители започват работа по случая след сигнал, получен в 19,13 часа на 21 октомври, във връзка със смъртта на мъж и жена на 84 и 88 години от сливенското село Камен.

Възрастните хора са намерени в дома си, по телата им са открити следи от огнестрелни рани. След извършените следствени действия от полицейски служители и експерти е установено, че 84-годишният мъж е причинил смъртта на съпругата си, след което сам е посегнал на живота си.

Оръжието на престъплението е намерено на местопроизшествието, за него има данни, че е незаконно притежавано. В Окръжна прокуратура-Сливен е образувано досъдебно производство по чл.115 от НК.

Морски мистерии: Инцидент с джет, който обърна прехода в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5062067

Политическо убийство или нещастен инцидент? Това е въпросът и 21 години след смъртта на депутата от СДС и бъдещ премиер Илко Ескенази. На 28 септември 1994 г. един от най-известните народни представители излиза на разходка с джет пред правителствената почивна база "Ривиера" и повече не се връща.
Аутопсията показва,
Политическо убийство или нещастен инцидент? Това е въпросът и 21 години след смъртта на депутата от СДС и бъдещ премиер Илко Ескенази. На 28 септември 1994 г. един от най-известните народни представители излиза на разходка с джет пред правителствената почивна база "Ривиера" и повече не се връща. Аутопсията показва,

Калфин: Не очаквам напрежение в коалицията след изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064247

"Не очаквам напрежение в парламента след 25 октомври и надали някой ще тръгне да разваля коалицията, но предполагам, че ще ако има огромни различия, сигурно ще има някакви реакции от отделни партии, недоволни с представянето си." Това заяви в Русе вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
"Не очаквам напрежение в парламента след 25 октомври и надали някой ще тръгне да разваля коалицията, но предполагам, че ще ако има огромни различия, сигурно ще има някакви реакции от отделни партии, недоволни с представянето си." Това заяви в Русе вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Накъде ще поеме еврото след срещата на ЕЦБ?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/nakyde-shte-poeme-evroto-sled-sreshtata-na-ecb-204600/

На заседанието по-късно днес могат да се дадат сигнали за последващи количествени облекчения

Вяра Церовска на среща със спортистите на Перник: Промяната започна, за първи път е отделен бюджет за финансиране на спорта, ще строим площадки за стрийт фитнес, в листата ни има хора, които ще работят за спорта в Перник

http://www.zapernik.com/politika/vyara-cerovska-na-sreshta-sus-sportistite-na-pernik-promyanata-zapochna_40319/

Кандидатите на ГЕРБ за кметове на Перник Вяра Церовскаи на кв.“Изток“ Емил Костадинов се срещнаха с представители на спорта

Кандидатите на ГЕРБ за кметове на Перник Вяра Церовска и на кв.“Изток“ Емил Костадинов се срещнаха с представители на спорта. На срещата присъстваха десетките спортисти, сред които и световния шампион по борба Иво Ангелов. В дискусията се...

Продължава

Понеделникът след изборите ще е неучебен

http://www.moreto.net/novini.php?n=304499

26 октомври 2015 г. е определен за неучебен за учениците, във връзка с насрочените на 25 октомври избори. Мярката е приета, за да се изнесат изборните урни и да се разчистят училищата от изборни материали, научи Moreto.net. Изборите са за общински съветници и на кметове и за провеждане на национален референдум с въпрос „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите“.

Калфин: Отношенията в кабинета са прекрасни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064252

Отношенията в правителството са прекрасни, заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия, предаде БГНЕС.
Отношенията в правителството са прекрасни, заяви в Русе вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Така той коментира предложението си за диференциране на размера на минималния осигурителен праг, което бе отхвърлено от премиера Бойко Борисов заради изключението, предвидено за тютюневата индустрия, предаде БГНЕС.

Германски джихадисти са направили Гестапо на „Ислямска държава”

http://www.cross.bg/nils-durzhava-militzii-1485199.html

/КРОСС/Германски джихадисти работят в тайните милиции на „Ислямска държава" и вероятно извършват изтезания там. Това съобщи „Зюддойче Цайтунг", позовавайки се на признанията на Нилс Д., който е принадлежал към ударните милиции, известни още като „Гестапото на ИД". Отговаряли са за залавянето на дезертьори и предатели.През есента на 2013 година 25-годишният мъж заминава за Сирия. След завръщането си в родната Германия след повече от година е арестуван. В разговор със следователите той признава, че е работил „директно за емира". Той е един от малкото завърнали се, които проговарят това, което им се е случило в близкоизточната държава. В Манбидж - малък град на около 40 км от Алепо, който от януари 2014 г. е под контрола на джихадистите и където е бил Нилс, ударните милиции са се помещавали в някогашна административна сграда. Бойците напускали общежитието само маскирани. А виковете на близо 300 затворници в мазето на тайния затвор се чували чак до другата страна на улицата, разказва Нилс. Там е имало „истински стаи за мъчения", а затворниците са били държани прави в малки кутии. Джихадистите ги измъчвали, докато не чуят това, което искат. Имало е и площади за екзекуция, на които са се изпълнявали обезглавявания и разстрели. Разпъванията на кръст не са били рядкост. Веднъж Нилс видял 20 затворници, провесени от дърво с ръце на гърба. А емирът се разхождал пред тях

Иван Нейков: Казусът с минималните прагове е добър урок за работодателите

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/ivan-neikov-kazusyt-s-minimalnite-pragove-e-dobyr-urok-za-rabotodatelite-204598/

Липсата на договореност за осигурителните прагове е сигнал за по-тежки времена за пазара на труда, заяви експертът

Без Дянков се кара по дянковски

http://bulgarski.pogled.info/news/68634/Bez-Dyankov-se-kara-po-dyankovski

/Поглед.инфо/ „Гротеска на избори, гротеска на българската демокрация.” Така председателят на НС на БСП Михаил Миков определи предизборната кампания, в която се залага на атрактивни номера от рекламния пиар, характерни за тункваните вафли и перилните препарати, вместо да се говори за политически платформи.

Кюрдите не се нуждаят само от оръжие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259140_%D0%9A%D1%8E%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D0%BE%D1%82+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+

 Откакто Ислямска държава (ИД) започна да завзема значителни територии в северна Сирия и Ирак политици и анализатори се концентрираха първоначално върху въпроса дали Америка трябва да въоръжи кюрдите да се сражават срещу джихадистката групировка. Но този дебат пренебрегна ключов недостатък в кюрдската политика на Америка: докато военната подкрепа за кюрдите в Ирак и Сирия се е увеличила, разработването на съответна политическа пътна карта по отношение на кюрдските общности в региона изостана. Има опасност изключителното акцентиранe от страна на Вашингтон върху предоставянето на възможност на кюрдите да се борят с ИД да създаде нови проблеми, които биха могли да тормозят Ирак и Сирия много по-дълго време. Съединените щати започват да вярват, че са изправени пред дилема: Необходимо е кюрдите да бъдат въоръжени, за да се сражават с ИД, но трябва да се внимава това да не разпали политическите очаквания на кюрдите. За битката си с ИД на дълъг фронт в Сирия и Ирак Америка се нуждае от помощ от страна на кюрдските сили в двете страни. Досега Вашингтон е осигурявал военна подкрепа на регионалното правителство на Кюрдистан в Ирак и е координирал въздушните си удари с доминиращата кюрдска въоръжена сили в Сирия – Народните отреди за защита (НОЗ). Междувременно, администрацията на Обама е бил колеблива за укрепване на полуавтономните институции на иракския регион Кюрдистан до голяма степен поради опасения, че това един ден може да бъдат градивните елементи на независимостта на иракските кюрди. Дори от американската военна помощ са се възползвали кюрдските сили, свързани с конкретни политически партии, а не регионална интегрирана военна институция. Това е, защото САЩ и много от нейните регионални съюзници се притесняват, че кюрдското отцепване от Ирак ще причини голяма непредсказуемост и хаос, включително чрез подклаждане на подобни сепаратистки настроения сред кюрдските групи от населението в съседните страни, като по този начин може да се стигне до срутването на целия регионален ред. В действителност независимост е твърде невероятен сценарий поради причини, които нямат почти нищо общо с американската политика. В това число става дума за корененото разделение между иракските кюрди и засилващата се кюрдска зависимост от регионални сили като Иран и Турция, които отхвърлят идеята за окончателна кюрдска независимост. Въпреки че независимостта продължава да е емоционално силно вдъхновение за повечето кюрди, тя по-скоро се е превърнала в политическа карта в ръцете на някои лидери на иракските кюрди, отколкото в жизнеспособен политически проект. САЩ много внимават да не застрашат стратегическите си отношения с Турция. Те рискуваха да си навлекат гнева на Турция само по една причина: да помогнат на НОЗ в тяхната битка срещу ИД. Миналата седмица американски военни извършиха доставка на 50 тона муниции на сили, в северна Сирия, включително на бойци от НОЗ. Въпреки че въоръжава тези сирийски кюрди, Вашингтон се държи настрана от дипломатическо ангажиране с политическия клон на НОЗ – Партията Сирийски демократичен фронт (ПСДФ) (Турция гледа на ПСДФ като на потенциална заплаха поради връзките й с Работническата партия на Кюрдистан или ПКК). Проблемът с укрепване на кюрдската военна мощ без успоредна политическа инициатива е, че Америка не е поставил ясни ограничения върху това, което кюрдите ще правят с новопридобитата сила или да им бъдат предложени гаранции за това, което те могат да очакват в бъдеще. Това намали способността на Америка да повлияе върху кюрдските си съюзници, дори когато те се простират отвъд традиционните си граници. В Ирак кюрдските сили влязоха в територии с етнически смесено население, върху които сега те де факто са установили контрол. Знаейки, че американската военна помощ идва само при eдно условие - борбата с ИД - кюрдските бойци набързо установиха контрол на територията. Те използваха своето военно предимство , за да подчинят местното население, което не е кюрдско, в Киркук и други спорни територии, посявайки чувства за взаимно недоверие и отмъщение. В северна Сирия кюрдските сили работеха бързо за консолидирането на контрола им с цел да се поставят в позиция на неизбежни действащи лица в бъдещето на страната. Все пак кюрдското настъпление в райони, които не са с предимно кюрдско население, провокираха враждебност в другите групи. Старите приказки на сирийското правителство, което определяше сирийските кюрди като "сепаратисти", сега се повторят от не-кюрдски опозиционни групи, борещи се срещу режима на Башар Асад. Изключителната военна концентрираност на Америка окуражи кюрдите да заложат непропорционално на своите военни постижения. Този подход отчуждава некюрдското население, което сега живее под кюрдско управление, докато увеличава засилващата се конкуренция вътре между самите кюрди за достъп до военна подкрепа отвън. НОЗ, например, сега може да се опитат да установят отношения с Русия или да използват перспективата за такова партньорство като средство за придобиване на по-голяма американска военна подкрепа. Всичко това прави още по-трудно постижима непосредствената цел на Вашингтон да обедини координирана борба срещу ИД и по-дългосрочната цел за премахване на условията, които позволиха на групировката да възникне . военното сътрудничество с кюрдите трябва да се комбинира с ясна политическа пътна карта. Най-малкото това би означавало задължение американците да разработят иракските кюрдски институции и да помогнат като посредник в бюджетните и петролни спорове с Багдад, което би осигурило някои критични гаранции за благосъстоянието на кюрдския регион. Вашингтон може да окаже такава подкрепа в замяна на съгласие от страна на кюрдите за споразумения за предприемане на съвместни действия в сферата на сигурността и администрацията с некюрдското население в спорните територии. В Сирия САЩ би трябвало да подсигурят военната си подкрепа за НОЗ с политическо обвързване с ПСДФ. В замяна сирийските кюрди биха могли да се разграничат от битката на ПКК срещу Турция, като така реагират на загрижеността от турска страна. За да стане това НОЗ и ПСДФ би трябвало да приложат постигнати предварително споразумения за сътрудничество с иракски кюрдски групи, които имат силни връзки с турското правителство и да поделят властта върху взимането на решения с арабски опозиционни фракции, подкрепяни от Турция. Всичко това ще даде на Вашингтон повече влияние върху сирийските кюрдски сили преди те да продължат и в бъдеще да оказват натиск върху некюрдските райони. Америка трябва да престане да работи с кюрдите само като с военни съюзници. В противен случай Вашингтон може да допринесе за появата точно на такъв тип регионална нестабилност, какъвто неговата политика се стреми да предотврати. /БГНЕС
..............
Коментарът на Кале Салих, сътрудник на Европейския съвет за международни отношения, и Мариа Фантапи, анализатор в Международната кризисна група, е публикуван във в. „Ню Йорк таймс“.


Двама български граждани, превозвали кандидат-бежанци на път за Сърбия, са задържани в ГПУ - Видин

http://press.mvr.bg/NEWS/news151022_04.htm

Граничните полицаи са задържали през изминалото денонощие общо 78 чужденци при опит незаконно да излязат от страната

Концерт „Фолклорна дъга от Козичино до Поморие“

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/n59Z5OFT-O8/

1445449184

В цялата българска история, националният ни дух се е опирал на вярата и традициите. След Бог, човек се е обръщал към изконните си корени, за да потърси сила. Една от тези мощни сили е българският фолклор. Народните традиции пазят не само миналото – те са моста, по който минават поколенията на бъдещето.
Затова в дните преди Деня на народните будители – 1 ноември, д-р Васил Костадинов от Медико-диагностична лаборатория „Лина“ Ви подарява този фолклорен букет.

С ритмите на региона Ви желаем да сте здрави, да пазите България и българското.

Данък "вредни храни" не целял събиране на пари

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/danyk-vredni-hrani-ne-celial-sybirane-na-pari-6044202

Шарков отрече предложението да е било направено, за да се запълни дупката в бюджета на НЗОК

Серина Уилямс се завръща на корта в началото на 2016

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259139_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%

 Световната номер 1 в женския тенис Серина Уилямс ще се завърне на корта в началото на следващата година. Американката ще участва в турнира за смесени отбори "Хопман Къп" в Пърт, Австралия. Нейн партньор в надпреварата, която стартира през януари, ще бъде Джак Сок. „Турнирът в Пърт е наистина страхотен и смятам, че е напълно нормално и логично отново да участвам там”, заяви 34-годишната американка. За последно Уилямс игра през септември – на Откритото първенство на САЩ, където загуби на полуфиналите от Роберта Винчи, пропускайки възможността да спечели и четирите титли от Големия шлем в рамките на една календарна година. На Хопман Къп, Серина ще опита да завоюва трета титла от надпреварата, след успехите й през 2003 година с Джеймс Блейк и през 2008 година и с Марди Фиш. В последното издание на турнира, с партньор Джон Иснър, Уилямс стигна до финала, в който обаче американската двойка загуби с 1:2 победи от поляците Агниешка Радванска и Йежи Янович. „Бяхме много близо до успеха в последното ни участие. Затова съм много развълнувана от факта, че отново ще играя там. За мен Хопман Къп се явява страхотна подготовка за Аустрелиън Опън”, допълни още лидерката в световната ранглиста. /БГНЕС

ЧЕЗ повишава сигурността на захранването по време на изборите

http://frognews.bg/news_100444/CHEZ-povishava-sigurnostta-na-zahranvaneto-po-vreme-na-izborite/

Компанията временно прекратява планираните оперативни превключвания и осигурява 300 дежурни екипи.

"Ловци на митове" спира излъчване от догодина

http://offnews.bg/news/n_1/n_577500.html

Популярното телевизионно предаване "Ловци на митове" ще бъде свалено от екран след излъчването на следващия 14-ти сезон по Дискавъри чанъл.  Новината бе потвърдена от водещите на сериите Адам Савидж и Джейми Хайнеман, които са знаели, че "ловците" ще бъдат спрени от една година. Причината за свалянето не е вид цензура или недоволство от страна на Дискавъри чанъл, а вече прохабената "свежест" на предаването, разказват Хайнеман и Савидж пред списание EW. Двамата водещи изразиха радостта си поне от факта, че с последния 14-ти сезон на предаването ще могат да се сбогуват подобаващо с феновете си. "Ловци на митове" стартира по Дискавъри през 2003-та година и бързо се превръща в телевизионен феномен и събира огромна аудитория още с първия си сезон.

Джъстин Теру се научил да чете чак в гимназията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259138_%D0%94%D0%B6%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%A2%D0%B5%D1%80%D1%83+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%87%D0%B0%D0%BA+%D0%B2+%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0

 Актьорът Джъстин Теру призна, че е имал когнитивни увреждания като малък, с които се мъчил да се справи и в ученическите си години. Съпругът на Дженифър Анистън е страдал от дислексия и липса на концентрация. „Не бях велик читател. За да бъда честен, когато бях малък не четох много, не чета много и сега”, откровено си призна той. 44-годишният Теру дори си спомня случай в училище, когато се направил на болен, за да не чете на глас пред класа си. „Беше унизително. Трябваше да чета пред всички. Спомням си как гледах надолу в листа хартия и не можех да произнеса и дума. Все едно пишеше на гръцки”, разказва Джъстин. „Най-накрая наваксах в гимназията. Имах много работа, за да настигна другите, но успях”, сподели още той. /БГНЕС


Рекордни 89,9% от руснаците одобряват политиките на Путин

http://www.cross.bg/pytin-odobryavat-deiistviyata-1485198.html

/КРОСС/Рекорден брой руснаци одобряват политиките на своя президент Владимир Путин, сочи проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от местни медии. Центърът отчита, че рекордните 89,9% от руснаците одобряват действията на Путин в сравнение с предишния рекорд от юни 2015 година, когато е 89,1%. Според анкетираните най-важният фактор за този ръст е свързан с усилията на руския президент в Сирия, включително въздушните удари по позиции на „Ислямска държава". През миналата година 86% одобряваха действията на руския лидер, а през юни 2013 година 63%. През април читателите на списание „Тайм" номинираха Путин за най-влиятелната фигура в света за 2015 година.  

ЧЕЗ повишава сигурността на захранването по време на изборите. Компанията временно прекратява планираните оперативни превключвания и осигурява 300 дежурни екипи

http://www.zapernik.com/biznes/chez-povishava-sigurnostta-na-zahranvaneto-po-vreme-na-izborite-kompaniyata_40318/

ЧЕЗ предприема мерки за повишаване на сигурността на електрозахранването в Западна България във връзка с предстоящите избори. Служители на компанията извършват оглед на всички съоръжения, от които се захранват избирателните секциии обектите, свързани с провеждането на изборите. Дружеството ще преустанови временно и планираните, оперативни превключвания за периода от 08:00 ч. на 23 октомври до 08:00 ч. на 27 октомври 2015 г.

„Централната избирателна комисия, всички Районни...

Продължава

Електронното гласуване – къде го има по света?

http://www.moreto.net/novini.php?n=304481

За последните 15 години ставаме свидетели как Интернет и технологиите се развиват с всеки изминал ден. Това неизбежно води и до имплементирането им във все повече сфери от живота ни. На 25 октомври българите ще имат възможност да отговорят на въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" От ПП Възраждане смятаме, че верният отговор на този въпрос е ДА.

13 сигнала за нарушения на изборното законодателство са подадени в полицията в Шумен

http://pik.bg/13-сигнала-за-нарушения-на-изборното-законодателство-са-подадени-в-полицията-в-шумен-news421748.html

13 сигнала за нарушения на изборното законодателство са подадени в полицията в Шумен

От 29 септември до днес в Областната дирекция на МВР- Шумен (ОДМВР) са получени 13 сигнала за нарушения на изборното законодателство и обществения ред, които са свързани с изборния процес. Това информираха от пресцентъра на силовото ведомство в града.

Пет от постъпилите сигнали са в Районно управление Нови пазар, четири са Районно управление Велики Преслав и три в Районно управление Каолиново.

Два са получени чрез ситуационния център на МВР, работата по изясняване на останалите е започнала след получени преписки от съответните прокуратури или подадени сигнали в районните управления.

Приключила е работата по 10 от преписките, които са докладвани в компетентните районни прокуратури, работата продължава по два от сигналите.

Материалите по един от постъпилите сигнали (за скъсани предизборни материали) са изпратени в Районна прокуратура Нови пазар с мнение за препращане в ОИК.

След съставен акт по Указа за борба с дребното хулиганство Районен съд Нови пазар е наложил административно наказание „глоба” в размер на 120 лева на двама, които нарушили обществения ред след проведено предизборно събрание.

На 10 лица, които били проверени след получени сигнали са съставени предупредителни протоколи.

От началото на предизборната кампания на територията на ОДМВР-Шумен полицейски служители са охранявали 33 мероприятия, организирани от политически партии и движения.

Рейтингът на Путин достигна исторически максимум - 90%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064241

Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум и е почти 90%. Това съобщава ТАСС, като се позовава на данни на Общоруския център за проучване на общественото мнение.
Според изследване на центъра, публикувано днес, рейтинга на одобрение за действията на Путин е поставил нов рекорд – 89, 9 %.
Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум и е почти 90%. Това съобщава ТАСС, като се позовава на данни на Общоруския център за проучване на общественото мнение. Според изследване на центъра, публикувано днес, рейтинга на одобрение за действията на Путин е поставил нов рекорд – 89, 9 %.

НПО не смеят да коментират провокативна снимка на Борисов с дете

http://www.cross.bg/indzhov-detzata-borisov-1485197.html

/КРОСС/Провокативна снимка на премиера Бойко Борисов, който силно прегръща и целува дете, взриви социалните мрежи, но остави безмълвни водещи неправителствени организации (НПО) в сферата на грижите за децата в България, пише до медиите експертът Иво Инджов. Снимката е качена във фейсбук профила на премиера в албум за откриването на спортен център в Доспат на 17 октомври 2015 г. Мероприятието формално не е предизборно, макар че бдителни фейсбук потребители разпознаха на една от снимките и кандидата на ГЕРБ за кмет на общината. Експертът по масови комуникации Иво Инджов реши да тества реакцията на водещи НПО, които следят държавата политика за децата и/или получават значими суми като доставчици на социални услуги. Припомняме, че в момента тече в процеса на деинституционализация - извеждане на деца от т.нар. "Дом майка и дете" и интегрирането им в обществото). Инджов е помолил за коментар Национална мрежа за децата (НМД), която обединява 127 организации, сдружение „Дете и пространство", сдружение „Институт по социални дейности и практики", фондация „Анимус" и фондация „За нашите деца". Той е задал три въпроса: 1. „В реда на нещата ли е министър-председател да прегръща и целува по този начин дете на публично място? В интерес на истината изглежда, че детето отива при него по собствено желание, както става ясно от друга снимка, или е изпратено от по-възрастни придружители. 2

Ако притежавате 10 долара, вие сте по-богати от 25% от жителите на САЩ

http://econ.bg/Новини/Ако-притежавате-10-долара-вие-сте-по-богати-от-25-от-жителите-на-САЩ_l.a_i.701656_at.1.html

Голямото заглавие на Доклада за глобалното богатство (Global Wealth Report), изготвян от Credit Suisse и публикуван през миналата седмица, е, че...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване