Рок легендата Крис Норман с концерт тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304485

Тази вечер от 19:00 часа в ДКЦ-Варна ни очаква грандиозен концерт на рок легендата Крис Норман. Характерният глас на превърналата се в класика английска софт рок банда „Smokie“ пристига в морския град в рамките на голям европейски есенен тур, който ще премине и през София, Пловдив и Бургас.

Чавдарчето -реформатор Петър Николов- герой или лъжец!

http://web.barometar.net/82248/

Част от интервю на кандидат-кмет за район Аспарухово Петър Николов от чавдарското движение ,,Решения за Варна“ ,,Нова Варна“ : Г-н Николов, споделете ни какво е Вашето участие в спирането на проекта за социален блок в кв. Аспарухово. Какво Ви провокира да поемете сам инициативата да се борите срещу това решение на община „Варна“: „Петър Николов“: […]

Пържени зелени домати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062929

Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.
Bашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Рейтингът на Путин достигна исторически максимум - 90%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064221

Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум и е почти 90%. Това съобщава ТАСС, като се позовава на данни на Общоруския център за проучване на общественото мнение.
Според изследване на центъра, публикувано днес, рейтинга на одобрение за действията на Путин е поставил нов рекорд – 89, 9 %.
Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум и е почти 90%. Това съобщава ТАСС, като се позовава на данни на Общоруския център за проучване на общественото мнение. Според изследване на центъра, публикувано днес, рейтинга на одобрение за действията на Путин е поставил нов рекорд – 89, 9 %.

Открит е паметник на Христо Ботев в Казанлък

http://pik.bg/открит-е-паметник-на-христо-ботев-в-казанлък-news421743.html

Открит е паметник на Христо Ботев в Казанлък

Паметник на революционера и публицист Христо Ботев е открит в Казанлък. Той се намира в парк "Розариум", в непосредствена близост до изграждащия се Музей на розата, съобщава БТА.

С изграждането на паметника се поставя начало на Алея на бележити българи и казанлъчани, обяви при откриването му Драгомил Иванов, лидер на една от политическите партии в града и инициатор за изграждането на паметника в града на розите.

15 хиляди лева е стойността на създадения паметник, като основната част от тях е дарена от общински съветници в мандат 2011-2015 година, членове на неполитическа група в него, от досегашния кмет на Казанлък Галина Стоянова и от Николай Ибушев, изпълнителен директор на военния завод в града.

Автори на бюста-паметник са казанлъшките скулптори Иван Колев и Николай Фитков, изградили Ботевия паметник от мрамор, камък и месинг. За втори път в рамките само на 5 месеца, казанлъчани, членове на групата "Експерти за Казанлък" даряват пари за паметник на Ботев.

В навечерието на 2 юни в централния парк на Букурещ "Херъстръу" бе открит възстановеният със средства на казанлъшките експерти Ботев бюст-паметник.

 

100 млрд. евро е размерът на щетите от руското ембарго

http://econ.bg/Новини/100-млрд-евро-е-размерът-на-щетите-от-руското-ембарго_l.a_i.701655_at.1.html

100 млрд. евро ше е размерът на щетите, които ще понесат страните от Европейския съюз заради руското ембарго. Това става ясно от думите на...

Ерик Рангелов чу проблемите на училищните директори и заяви, че Община Перник има възможност за финансови стимули за развитието на училищата

http://www.zapernik.com/politika/erik-rangelov-chu-problemite-na-uchilishtnite-direktori-i-zayavi-che_40317/

Проблеми в сферата на образованието обсъдиха на среща кандидатът за кмет на община Перник от БСП Ерик Рангелов и директори на училища. В дискусията взе участие и народният представител от „БСП - Нова левица” Валери Жаблянов.

Общината може да се гордее с директорите си, защото в...

Продължава

Отваряме границата за 58 вида американски ГМО продукта

http://www.cross.bg/prodykti-sporazymenie-pregovorite-1485196.html

/КРОСС/58 вида ГМО ще плъзнат у нас, след като ЕС премахне контрола за тези продукти, идващи от САЩ, пише „Телеграф". Вносът на продукти от Америка ще се приема на доверие, като Евросъюзът няма да може да прави допълнителни проверки за наличие на мутанти. Достатъчни ще бъдат единствено гаранциите на производителите за това дали дадена храна е чиста от ГМО и отговаря на евростандартите. Това е записано в публикувания на сайта на ЕС проект за Трасатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТТИП). Преговорите по документа още текат, като окончателният текст ще бъде публикуван непосредствено преди неговото подписване. В проекта е записано, че контролните органи на двете страни ще работят заедно, за да не се допуска допълнително затрудняване на търговията. Така всеки производител ще може свободно да си внася стоката, която няма да подлежи на допълнителна проверка. Контролните органи ще могат да проверяват само по документи гаранциите за съответствие с евронормите. В момента е разрешен вносът и търговията на 58 сорта ГМО храни в ЕС, но е забранено да се отглеждат на територията на Европейския съюз. В ЕС може да се сади само царевица на американската корпорация „Монсанто". Според експерти няма генномодифицирани продукти, които са забранени в Европа, но са разрешени в САЩ. До дни се очаква да приключи 11-я кръг от преговорите по търговското споразумение, който се провежда в Маями

Откриха канабис в къща в петричкото село Ключ

http://pik.bg/откриха-канабис-в-къща-в-петричкото-село-ключ-news421740.html

Откриха канабис в къща в петричкото село Ключ

Откриха канабис в къща в петричкото село Ключ, обитавана от 32-годишния М.Б. от селото.

При извършената проверка вчера от полицейски служители на РУ –Петрич в таванското помещение, е намерена около 436 г зелен тревиста маса, която след направен полеви тест е реагирала положително на канабис. М.Б. е задържан със заповед за задържане до 24 часа.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354А, ал.3 от НК.

Картофи смениха парите в една от най-бедните родни общини

http://petel.bg/Kartofi-smeniha-parite-v-edna-ot-nay-bednite-rodni-obshhini--__131372

Снимка: Булфото Картофите смениха парите в Якоруда - една от най-бедните общини у нас. За да имат храна на трапезата си, хората в града и...

Тениситски, футболисти и кикбоксьор са №1 на Варна за септември

http://petel.bg/Tenisitski--futbolisti-i-kikboksor-sa----1-na-Varna-za-septemvri__131373

Тенис, футбол и кик бокс. Това са трите спорта, чиито представители взеха наградите в традиционната анкета за №1 на месеца във Варна....

Спартак 1918 се дъни у дома. Остава на трето място в класирането

http://petel.bg/Spartak-1918-se-dani-u-doma--Ostava-na-treto-myasto-v-klasiraneto__131375

Юношите старша възраст на Спартак 1918 записаха втора загуба в зона Варна. Футболистите на Иван Найденов паднаха от Светкавица с 1:2 на...

Таксиджията-убиец нападнал полицай, за да не махне колата от зебра

http://offnews.bg/news/n_1/n_577496.html

Шофьорът, пребил полицай пред парламента снощи, е 46-годишният Б.Т., съобщи МВР. Той е криминално проявен и осъждан за убийство.   Таксиджията спрял на пешеходна пътека и не се подчинил на предупреждението на униформения служител да премести колата. Вместо това той слязъл от колата и ударил полицая в гърдите, уточняват от МВР.  Според неофициална информация агресивният шофьор е бивш колега на ударения полицай и е бил с нередовни документи.   Таксиметровия шофьор бил задържан с полицейска мярка до 24 часа. Служителят на „Пътна полиция“ е прегледан в болница и освободен.  По случая е образувано бързо производство по чл.131 от НК. Предстои доклад на материалите в прокуратурата.

Проваленият кмет на Монтана пробва жесток натиск и във футбола

http://pik.bg/проваленият-кмет-на-монтана-пробва-жесток-натиск-и-във-футбола-news421734.html

Проваленият кмет на Монтана пробва жесток натиск и във футбола

Кметът на Монтана Златко Живков е оказал сериозен натиск на Областния съвет на Българския футболен съюз в Монтана, за да бъде намалено наказанието на четвъртодивизионния „Смоляновци“ след побой над съдиите по време на домакинството на „Люта (Владимиров), загубено с 0:4, научи ПИК от достоверен източник.

След срещата фенове и футболисти на „Смоляновци“ са малтретирали реферите и дори са насъсквали питбул срещу тях, разказа очевидец. В следствие на скандала, който е описан в докладите на главния съдия Венцислав Живков и дежурния делегат Радой Христов, отборът на „Смоляновци“ е наказан с лишаване от домакинство за 4 срещи, а техен играч е изваден от футбола за 1 година.

Местни запалянковци обясняват, че това е втори подобен случай с участие на „Смоляновци“ през сезона, а ексцесии е имало и преди това. Изненадващо обаче след няколко дни санкцията е намалена от 4 на 1 мач.

Според нашите източници, лично Златко Живков се е обадил на председателя на дисциплинарната комисия за областта Георги Цеков и го е накарал на редуцира наказанието. Интересна подробност е, че Цеков е в листата за общински съветници на кметската коалиция „Заедно за Монтана“ и е кандидат кмет на село Долно Белотинци.

Мария Календерска: ББЦ ще е камъчето в обувката на ГЕРБ в София

http://www.bnews.bg/article-142831

София да спре само да прибира парите на софиянци, да започне и да им дава нещо в замяна, настоя кандидатът за кмет.

6 363 761 българи имат право на глас на местните избори

http://politics.actualno.com/6-363-761-bylgari-imat-pravo-na-glas-na-mestnite-izbori--news_503006.html

Общо 6 363 761 души имат право на глас на местните избори, които ще се проведат на 25 октомври. 534 144 е броят на заличените лица в списъците за местен вот. Днес Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) отпечата и предаде на областните управи избирателните списъци за гласуване на предстоящите на 25 октомври 2015 г. избори за общински съветници и за кметове и за произвеждането на национален референдум. Избирателните списъци за общински съв

Лот 2 на АМ "Струма" също е официално открит, даже Москов не пропусна събитието

http://blagoevgrad.actualno.com/Lot-2-na-AM-Struma-syshto-e-oficialno-otkrit-daje-Moskov-ne-propusna-sybitieto-news_503010.html

Най-сложният от изградените до този момент три участъка на АМ „Струма“, е сред проектите, които дават основание Оперативна програма „Транспорт“ да бъде оценявана като много успешна в усвояването на средства. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на участъка от Дупница до Благоевград. По протежението на трасето са изградени 41 големи съоръжения и 2 тунела. Сега обаче предстои изгра

Затруднено е движението на пътя Дряново-Габрово

http://velikotarnovo.actualno.com/Zatrudneno-e-dvijenieto-na-pytja-Drjanovo-Gabrovo--news_503012.html

Движението на автомобили в района на път Дряново-Габрово при Сарая е затруднено и се извършва в едната лента поради катастрофа, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура”. В 13:01 часа, в системата LIMA на Агенция „Пътна Инфраструктура” е регистрирано пътнотранспортно произшествие в района на Дряново-Габрово при Сарая. Движението на автомобили в района на инцидента е затруднено и се извършва в едната лента. Инцидентът е причинил само материални щети, като

Йохан Кройф е болен от рак

http://football.actualno.com/Johan-Krojf-e-bolen-ot-rak--news_503014.html

Легендарният футболист и треньор Йохан Кройф е болен от рак на белите дробове. Това съобщи телевизионният канал RTL. Очаква се по-късно днес 68-годишният бивш футболист и треньор на Аякс и Барселона да даде специална пресконференция, на която да каже повече подробности за състоянието си. Кройф е една от иконите на холандския футбол. Плеймeйкърът се превръща в символ на изповядвания от Аякс и националния отбор на Холандия "тотален футбол" през 70-те години на ХХ век. Той е с основна заслуга за

Вижте кога се очаква грипната вълна

http://healthy.actualno.com/Vijte-koga-se-ochakva-gripnata-vylna-news_503016.html

Грипът идва в края на октомври. Това съобщи в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че няма поводи за притеснение и не се очаква грипната епидемия да протече по по-различен начин в сравнение с миналите години. „Обикновено в края на месеца до средата на ноември вече доказваме първата изолация на циркулиращи вируси. В последните три години винаги първи

Това са домашните любимци на бъдещето

http://interest.actualno.com/Tova-sa-domashnite-lubimci-na-bydeshteto-news_502941.html

Китайски генетици за първи път използвали CRISPR – технология за редактиране на гени – за създаването на супурмускулести кучета. Задачата била да се създадат опитни животни, чието състояние да повтаря дегенеративни човешки болести и с чиято помощ да може да се лекуват тези болести или да се контролират те, но също този опит разкрива перспектива за създаването на домашни животни, създадени по поръчка. Евтината и мощна технология по редактиране на гени CRISPR завладяла научната общес

Странни секс традиции по света (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/stranni-seks-tradicii-po-sveta-video-6044203

Видео във Vbox7.com разбива всички табута и ни запознава с най-странните секс традиции по света

Стартира „Розова седмица“ срещу рака на гърдата в Bulgaria Mall

http://www.cross.bg/gurdata-avon-edna-1485195.html

/КРОСС/Фондация „Една от 8", Avon „От любов към живота" и Bulgaria Mall стартират „Розовата седмица", посветена на борбата срещу рака на гърдата. В дните между 23-ти и 30-ти октомври партньорите ще посрещат посетителите на търговския център на специален розов кът за разговор за заболяването, за превенцията и ранната диагностика, за подкрепата, която всеки един от нас може да окаже на дамите с рак на гърдата в битката с коварната болест. Основното послание през цялата седмица ще бъде „Бъди до мен" - символ на помощта и подадената приятелска ръка. Мотото е призив към хората да подкрепят съвместния проект на Avon и Фондация „Една от 8", който през 2016 г. ще осигури психологически и юридически консултации и групи по взаимопомощ за жени с рак на гърдата, техните семейства и приятели, както и практическа и информационна подкрепа по време на цялото лечение и във всеки един етап, в който е необходима. Силното послание ще напомни още веднъж и за превенцията и ранната диагностика, както и за това колко е важно приятелското рамо при годишния профилактичен преглед. „Розовата седмица" стартира с вдъхновяващ „Розов петък" - между 12 до 19 ч. на 23 октомври „Една от 8" ще се изнесат част от активностите, които предлагат в Kлуба на фондацията

Президентът обявява догодина дали ще се кандидатира за втори мандат

http://www.mediapool.bg/prezidentat-obyavyava-dogodina-dali-shte-se-kandidatira-za-vtori-mandat-news240795.html

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви догодина дали ще се кандидатира за втори мандат. Това обяви самият той пред Нова телевизия, уточнявайки, че "народът не очаква една година преди изборите президентът им да си прави тънки сметки". По повод предстоящия референдум за електронния вот държавният глава отбеляза, че статуквото, обявяващо се против този начин на гласуване е много силно. "В годините на прехода сме свидетели на едно порочно явление – а именно, управляващите променяха законодателството преди изборите в своя полза. В годините на прехода референдумът е големият отсъстващ. Време е да променим това. Питай народа, чуй го – така хората ще разберат, че държавата е на тяхна страна, заяви още държавният глава и обяви, че статуквото срещу референдума е много силно", заяви Плевнелиев. Той припомни, че "42-ото Народно събрание по най-арогантния начин отказа да инициира референдум, след това видяхме как в 43-ото Народно събрание въпросите бяха окастрени".

Най-малко 12 600 мигранти са пристигнали за последните 24 часа в Словения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064230

Най-малко 12 600 мигранти са пристигнали в Словения за последните 24 часа, рекорд, който надхвърля дори броя на регистрираните в Унгария във върховите моменти на кризата през септември, съобщава белгийската агенция DH, цитирана от "Фокус".
По данни на словенската полиция, общо 34 131 мигранти са влезли в Словения от миналата събота.
Най-малко 12 600 мигранти са пристигнали в Словения за последните 24 часа, рекорд, който надхвърля дори броя на регистрираните в Унгария във върховите моменти на кризата през септември, съобщава белгийската агенция DH, цитирана от "Фокус". По данни на словенската полиция, общо 34 131 мигранти са влезли в Словения от миналата събота.

Франсоа Оланд прекъсва дипломатическата изолация на Гърция

http://www.grreporter.info/fransoa-oland-preksva-diplomaticheskata-izolatsiya-na-grtsiya/18084

Франсоа Оланд ще пристигне в Атина заедно с френските министри на образованието, финансите и културата и със секретаря си по европейските въпроси. Идването на министъра на екологията и негова дългогодишна партньорка Сеголен Роаял бе канцелирано

прочети повече

Най-малко 12 600 мигранти са пристигнали за последните 24 часа в Словения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064222

Най-малко 12 600 мигранти са пристигнали в Словения за последните 24 часа, рекорд, който надхвърля дори броя на регистрираните в Унгария във върховите моменти на кризата през септември, съобщава белгийската агенция DH, цитирана от
Най-малко 12 600 мигранти са пристигнали в Словения за последните 24 часа, рекорд, който надхвърля дори броя на регистрираните в Унгария във върховите моменти на кризата през септември, съобщава белгийската агенция DH, цитирана от "Фокус". По данни на словенската полиция, общо 34 131 мигранти са влезли в Словения от миналата събота.

Астрономи откриха "звездата на смъртта"

http://www.moreto.net/novini.php?n=304498

Астрономи направиха необикновено откритие, пише списание „Nature”. Те са открили звезда бяло джудже, което сега „дояжда” останките на унищожена неотдавна от него екзопланета и се готви да погълне и други обитатели на своята звездна система.

Два дрона на САЩ, въоръжени с ракети, са паднали в Ирак и Турция

http://www.mediapool.bg/dva-drona-na-sasht-vaorazheni-s-raketi-sa-padnali-v-irak-i-turtsiya-news240794.html

Два въоръжени безпилотни самолета на ВВС на САЩ са се разбили в Ирак и в Турция неотдавна, предаде "Франс прес", като цитира говорител на Пентагона. Машините "Предейтър" са били въоръжени с ракети въздух-земя "Хелфайър". И самолетите, и оръжията им са намерени и върнати на военновъздушните сили на САЩ. Единият дрон се е разбил югоизточно от Багдад на 17 октомври, каза говорителят полковник Стив Уорън. Иракската полиция го е намерила и го е върнала на американците. Няма ранени при разбиването на самолета, добави говорителят. Два дни по-късно друг "Предейтър" е паднал в южна Турция, в района на Хатай. "В дрона се появи механична повреда. ВВС продължиха да го контролират и го приземиха в ненаселен район", след което той беше върнат на американските власти, каза говорителят.

Анелия Клисарова, кандидат за кмет за Варна: Кофите за смет трябва да са под земята

http://www.cross.bg/klisarova-kmet-varna-1485175.html

/КРОСС/„Категорично смятам, че кофите за смет трябва да са под земята, от една страна е по естетично, а от друга е превенция срещу зарази", това каза на срещата си с представители на Варненската туристическа камара проф. Анелия Клисарова, кандидат за кмет на Варна. Браншовиците се оплакаха от неефективното сметосъбиране и извозване на отпадъците от курортите. „Същото е и в града, в час пик се извозва боклука, а през лятото миризмата на моменти е непоносима", коментираха представители на камарата. И добавиха: „Ние не само можем да кажем какви са проблемите, а и да предложим решенията и те ще бъдат ефективни и работещи". По думите им ресорният консултативен съвет към общината не е работещ орган, тъй като гласът на бранша реално не се отразява в действията на управляващите. Клисарова припомни, че вече е поела ангажимент като кмет да управлява с гласа на варненци. И обяви категорично, че един от заместник кметовете задължително ще бъде с ресор - туризъм. В програмата й е записано още, че Варна трябва да стане център на здравния туризъм, което ще позволи удължаване на сезона до девет месеца в годината. "Имаме всички дадености и можем да работим това да се случи, стига да искаме да го направим", добави проф. Клисарова. На срещата присъства и кандидатът за кмет на район „Приморски" Пламен Градинаров

Буфон подобри рекорда за най-много минути с екипа на "Ювентус"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634054_bufon_podobri_rekorda_za_nai-mnogo_minuti_s_ekipa_na/?ref=rss


Джанлуиджи Буфон стана футболистът с най-много изиграни минути в историята на "Ювентус".

37-годишният вратар подобри рекорда на Алесандро дел Пиеро, след като покачи сметката си на 48 885 минути след снощното нулево равенство с "Борусия" (Мьонхенгладбах).

Дел Пиеро имаше 48 867 минути с бяло-черната фланелка. Неговият рекорд падна в 73-ата минута на двубоя в Торино.

"Задминах постижението на Дел Пиеро, но предпочитам да бяхме спечелили, за да зарадваме нашите...

В Раднево заловиха 43-ма имигранти от Афганистан и Пакистан

http://offnews.bg/news/n_1/n_577490.html

Полицията в Раднево е заловила група от 43-ма мъже, представящи се като емигранти от Афганистан и Пакистан, съобщава сайта  Zarata . На 21 октомври в 18,30ч. в РУ-Раднево е получен сигнал, че около язовир, намиращ се на около 2-3км източно от с.Тополяне, е забелязана голяма група хора. Пристигналите на място полицейски служители са установили 43 лица, всички от мъжки пол, без документи за самоличност, самоопределящи се като бежанци от Афганистан и Пакистан. Групата е отведена в местното полицейско управление, където е установено, че четири от лицата са малолетни, а останалите са на видима възраст между 18 и 35 години. Чуждите граждани са задържани в РУ-Раднево, Първо и Второ РУ-Стара Загора. Работата по случая продължава.

Майките да не вярват на мръсници за детските ваксини, зове Москов

http://news.ibox.bg/news/id_127332988

Досегашните ваксини за българските деца са еднакви с онези, дарени от Турция, обясни министърът. МЗ готви преписка до прокуратурата. Турция също е готова да заведе иск срещу онези, които твърдят, че ни е пратила опасни ваксини.

Най-красивата сграда в София на крачка от разрушение

http://frognews.bg/news_100443/Nai-krasivata-sgrada-v-Sofiia-na-krachka-ot-razrushenie/

„Къщата с ягодите” е поредният паметник на културата, чието бъдеще стои под въпрос. Една от най-красивите сгради в центъра на столицата е на път да бъде разрушена, защото такова е желанието на нейните собственици. Такова е и заключението на експертната комисия към Министерството на културата.

ЦИК ни праща на изборите неподготвени

http://www.cross.bg/izborite-nedelya-horata-1485194.html

/КРОСС/Има опасност да върнем времето назад не с час, а с годиниНяма как с едната ръка да купуваш гласове, а с другата да се бориш срещу товаЕдно число от единственото публично представено социологическо проучване за предстоящите избори тази неделя не ми дава мира. 17% от избирателите очакват изборите да бъдат честни.Причините за това са ясни и нямат нужда от непрекъснато преповтаряне. Но има една, на която сякаш никой не обръща внимание. И тя е, че в морето от рекламни послания и политически агитации никой не иска да рекламира демокрацията.По традиция информацията за изборите, която се предоставя на гражданите, е еднотипна, формална, показва по-скоро очевидното, отколкото полезното. Не става ясно дори защо кампанията на ЦИК се нарича „информационно - агитационна", при положение че призив за гласуване или опит за представяне на мотив никога няма.Усилията за мотивиране на обществеността са прехвърлени негласно на неправителствените организации, които правят каквото могат, но в малък мащаб и без сериозен видим ефект.Никой не иска да инвестира в кампания за повишаване на избирателната активност, защото всяка политическа партия има изгода да контролира вота при по-ниската такава. Много политически партии не могат да се борят с купуването на гласове, защото няма как с едната ръка да купуваш, с другата да се бориш. Огромен процент от хората у нас не разбират нищо от технологията на изборите, видовете избирателни системи, как могат да пазят сами избора си

Ваньо Шарков: Целта на данък "вредни храни" не е да събира пари, а да подобри здравето

http://www.mediapool.bg/vanyo-sharkov-tselta-na-danak-vredni-hrani-ne-e-da-sabira-pari-a-da-podobri-zdraveto-news240793.html

Целта на здравното министерство с въвеждането на т.нар. данък "вредни храни" "не е да събираме пари, а да подобрим здравето". Това коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в четвъртък пред Нова телевизия. "Наслушах се на анализатори, които говорят, че искаме да съберем сума, равна на дупката в НЗОК. Трябва да изберем дали сме на страната на тези, които произвеждат такива хранителни продукти, или на страната на българските деца. Ние, възрастните, може да сме избрали гаден начин на живот, но нека защитим поне децата – всяко трето е със затлъстяване", призова заместникът на Петър Москов. Според плана на министър новият данък трябва да влезе в сила още от следващата година, като нито една от основните храни като хляб, месо и млечни продукти няма да влезе в обхвата на закона. Предварителните разчети на здравното министерство са, че нововъведението ще донесе около 150 милиона лева допълнително от данъци в държавната бюджет, ако производителите не променят поведението си по отношение на вредните храни. "Следваме унгарския модел, който според Световната здравна организация е дал изключително добър ефект. Редица европейски държави имат различна ставка ДДС за тези продукти, например Франция. В Унгария с 25% е намаляла консумацията на вредни храни. Голяма част от производителите в Унгария са променили рецептите си и са влезли под тези вредни нива на съответните вещества", коментира още зам.-министър Шарков.

Забраниха продажбата на алкохол в Червен бряг в изборния ден

http://pik.bg/забраниха-продажбата-на-алкохол-в-червен-бряг-в-изборния-ден-news421724.html

Забраниха продажбата на алкохол в Червен бряг в изборния ден

На основание чл. 44, ал. 1, т.1, т.2 и т.4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и във връзка с произвеждането на избори за общински съветници и за кметове и национален референдум на 25 октомври 2015 г., със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Червен бряг Мирослав Манов, забраниха продажбата и сервирането на алкохолни напитки в търговската мрежа, заведенията за обществено хранене, в увеселителните заведения и на други обществени места от 22.00 часа на 24 октомври до 08.00 часа на 26 октомври 2015 г.

Длъжностните лица по гражданско състояние да уведомят за забрана в изборния ден на желаещите да сключат граждански брак или да проведат ритуал за именуване на дете. В изборния ден да не се провеждат масови прояви, при които може да се наруши обществения ред и да се създадат условия за конфликтни ситуации, се посочва още в заповедта.

Контролът по изпълнение на заповедта е възложен на началника на РУ „Полиция"- град Червен бряг.

БСП закрива предизобрната си кампания в София

http://www.cross.bg/sofiya-kmetove-predsedatelyat-1485151.html

/КРОСС/ Днес от 18.00 часа, в зала 3 на НДК, БСП Лява България ще закрие предизборната си кампания в София. В събитието ще вземат участие председателят на НС на БСП Михаил Миков, председателят на ГС на БСП - София и водач на листата за общински съветници Калоян Паргов, кандидатът за кмет на София проф. Михаил Мирчев, кандидатите за районни кметове, за кметове на кметства и за общински съветници, представители на коалиционните партньори, членове и симпатизанти. В програмата са включени изпълнение на Володя Стоянов и фолклорен ансамбъл „Маноловци".

Дора Янкова подкрепи кандидатите на левицата за кметове и общински съветници в Доспад

http://www.cross.bg/yankova-seloto-obshtinski-1485172.html

/КРОСС/Смолянският депутат от БСП Лява България Дора Янкова проведе рейд в община Доспат в подкрепа на кандидатите за кметове на населени места и общински съветници. Заедно с кандидатът на БСП за кмет на община Доспат Пламен Айвазов Янкова посети селата Бръщен, Црънча, Змеица и Късак. В село Бръщен Янкова и Айвазов изказаха пълната си подкрепа за кандидата за общински съветник от селото Хасан Кочаков. „Това е един млад, високо образован човек, който ще защитава интересите на Бръщен в Общинския съвет на Доспат. Опитът му в чужбина и повишената социална чувствителност го правят непримирим към човешкото страдание и неправдата, затова ще имат верен човек в най-високия общински орган", отбеляза Янкова. Сред приоритетите на Кочаков са създаването на общински фонд, който да подпомага хората, изпаднали в тежко социално положение, както и подкрепа за местните читалища. Жители се жалваха пред представителите на левицата от тежкото социално положение на хората, останали в селата и неадекватната здравна политика. Болни от онкологични заболявания алармираха, че нямат средства, за да се лекуват и призоваха за спешни мерки. Кочаков подчерта, че именно общински социален фонд може да подпомага тежко болните, защото разходите за лечение са огромни. Жителите на селото застанаха плътно зад кандидатите на БСП

365 тела на бойци от ИД открити в масови гробове

http://frognews.bg/news_100442/365-tela-na-boitsi-ot-ID-otkriti-v-masovi-grobove/

Стотици тела на бойци на "Ислямска държава" (ИД) са открити в масови гробове в иракския град Байджи, съобщава Франс прес, цитирана от НТВ. За момента не е ясно кога са били погребани труповете и как са били идентифицирани.

В Ирак са открити 19 масови гроба на ислямисти

http://offnews.bg/news/n_1/n_577484.html

В 19 масови гроба, открити от иракски военни в района на град Байджи в северен Ирак, са били погребани телата на 365 терористи от ИДИЛ, съобщава руската агенция Интерфакс. Тя се позовава на публикувани в Ирак сведения на силите за сигурност. Градът е бил завзет от „Ислямска държава“, а след това освободен от армията. Не е известно кога са били извършени погребенията, нито по какви признаци е направен изводът че останките са именно на ислямисти, пише в съобщението. Байджи е един от най-големите промишлени центрове на Ирак, а части на иракската армия и на „Ислямска държава“ в продължение на месеци се сражават за контрол над рафинерията край града, уточнява агенция „Фокус“. Иракски части продължават настъпление в редица райони, които по-рано са били заети от ИДИЛ, пише още Интерфакс без да посочи кои са тези райони.

Изборна цензура в bTV! КОЙ забрани половин милион българи да чуят представителя си?

http://www.bnews.bg/article-142830

Колко жалко и колко тъжно. Първо bTV да наложи брутална цензура на парламентарно представена партия и нейния кандидат Календерска да говори пред аудиторията, а след това и старите физиономии, които са част от статуквото да обявяват, че ще се борят срещу него.

Полицията във Враца иззе боеприпаси с предполагаема археологическа стойност в село Ракево

http://pik.bg/полицията-във-враца-иззе-боеприпаси-с-предполагаема-археологическа-стойност-в-село-ракево-news421720.html

Полицията във Враца иззе боеприпаси с предполагаема археологическа стойност в село Ракево

Полицията във Враца иззеха боеприпаси с предполагаема археологическа стойност в село Ракево, съобщиха от пресцентъра на МВР-Враца.

Вчера, в хода на специализираната полицейска операция, в частен имот в село Ракево, собственост на лицето К.Ц. на 49 години са намерени и иззети боеприпаси - патрони, граната; печати, метални предмети с предполагаема археологическа стойност.

Образувано е досъдебно производство.

Половин милион българи са търсили информация за работа или пътуване в Европа

http://pik.bg/половин-милион-българи-са-търсили-информация-за-работа-или-пътуване-в-европа-news421718.html

Половин милион българи са търсили информация за работа или пътуване в Европа

Над 500 000 българи са посетили през 2015 година интернет портала на Европейската комисия „Вашата Европа”. Нашата страна се нарежда сред 11-те държави с най-активни посетители на портала.

В раздела “Вашата Европа – Граждани” за периода 2014 – 2015 г. най-посещаваните секции са “Работа” и “Пътуване”, а в платформата за предприятията – “Данък добавена стойност и митници” и “Намиране на финансиране”.

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията участва в информационната поддръжка и популяризирането на портала “Вашата Европа”. Платформата предлага на гражданите и бизнеса в ЕС многоезична информация и съвети за правата им в рамките на Единния пазар, в различни сфери на обществения живот (пътуване, образование, работа и пенсия, здраве, участие в изборния процес, производство, търговия, околна среда и т.н.).

Порталът насочва потребителите към съответните услуги на национално и европейско равнище, между които СОЛВИТ (Механизъм за разрешаване на трансгранични проблеми, възникнали пред гражданите и фирмите в резултат на неправилно прилагане на законодателството на Европейския съюз в областта на вътрешния пазар), Европейска мрежа за предприятия, ЕУРЕС (Европейска мрежа за работни места), Европейски центрове за защита на потребителите и др.

„Вашата Европа – предприятия” е платформата, обединяваща на едно място, както обща информация, така и практически насоки за предприятията, които възнамеряват да извършват трансгранични дейности и да разширят бизнеса си в чужбина. Фирмите могат да се възползват от предоставената практическа информация за Единния европейски пазар, програми на ЕС за финансиране, европейски стандарти, както и срокове и разходи за стартиране на бизнес в други европейски страни.

Валери Божинов: Време е да вкарам и в Европа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634049_valeri_bojinov_vreme_e_da_vkaram_i_v_evropa/?ref=rss


Валери Божинов сподели, че вече е време да отбележи първия си гол за "Партизан" в евротурнирите.

Днес "гробарите" излизат срещу "Атлетик" (Билбао) в мач от група L на Лига Европа. До момента сръбският тим е с пълен актив от шест точки след два изиграни двубоя.

Божинов пък има седем попадения в първенството, но представянето му в международните турнири е неубедително, което често му коства титулярното място.

"Независимо кой е титуляр и кой - резерва, всеки трябва...

Рекордно количество мигранти пристигнаха в Словения, страната иска полицейски сили от ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/10/22/2634053_rekordno_kolichestvo_migranti_pristignaha_v_sloveniia/?ref=rss


Почти 13 000 мигранти са пристигнали в Словения през последното денонощие. Това е нов рекорд за годината, като техният брой е по-голям от числеността на хората в Унгария по време на пика на кризата през септември, съобщи словенската полиция, цитирана от агенция "Франс прес".

От събота насам в Словения са влезли 34 131 души. Това стана причина словенският министър на вътрешните работи Весна Жнидар да поиска от страните от ЕС допълнителни полицейски сили, които да помогнат при наплива...

Шарков: С данък „вредни храни” въвеждаме унгарския модел

http://frognews.bg/news_100441/SHarkov-S-danak-vredni-hrani-vavejdame-ungarskiia-model/

Производителите на някои вредни храни лъжат децата да си ги купуват, като слагат играчки вътре, коментира по НТВ заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и попита: „Да сте виждали кисело мляко да се продава с играчка?”

Лидерът на мешерето заплашва с гражданска война

http://www.cross.bg/solidarnost-mladenov-dimitrova-1485193.html

/КРОСС/Председателят на политическата партия „Солидарност" и лидер на ромското мешере Христо Младенов заплаши, че в България може да стане бунт или дори гражданска война. Причината за заканите му са репортажи на Вероника Димитрова от Нова телевизия, с които тя разкри, че кандидат за общински съветник от листата на „Солидарност" е свързан с джебчийската мафия в Игнатиево. Димитрова също е била заплашвана от Младенов. Както стана ясно от разследване на репортера, номинираният за общинар Васил Стоянов и съпругата му Евгения се издържат от кражбите, извършвани предимно във варненски мол. С чуждите пари семейството си построило и истински палат в Игнатиево. „За шест месеца ще получиш най-лошото, което Господ го праща отгоре. Знаеш, че аз мога да съдя от моите неписани закони", казва Младенов в телефонен разговор с журналиста от Нова. И продължава: "Ще имаш големи проблеми. Не те заплашвам аз. Хората ми се обаждат и викат: „Тази ще бъде линчувана в ромските квартали. Който влезе от Нова телевизия, а и покрай теб ще отидат и другите журналисти". „Знаеш, че аз имам достъп до всички съдебни власти и в България, и в Европа", казва още лидерът на „Солидарност". Вероника Димитрова разкри, че е получила няколко подобни обаждания в сряда. Освен това, хора от Игнатиево я предупредили, че „ѝ готвят нещо". Партията „Солидарност" е основана преди осем години

Удариха трима пешеходци за ден в Шумен

http://pik.bg/удариха-трима-пешеходци-за-ден-в-шумен-news421716.html

Удариха трима пешеходци за ден в Шумен

46-годишна шуменка е пострадала при пътен инцидент, възникнал около 10:50 часа вчера на пешеходна пътека в града, информират от пресцентъра на местната полиция.

Водач на лек автомобил Опел "Зафира" не пропуснал пресичащата жена на кръстовището на бул."Симеон Велики" с ул."Тодор Икономов" и я ударил.

След удара пострадалата е откарана в болницата, където е установена фрактура на лявата раменна кост. Водачът - 47-годишен мъж от Шумен, е тестван за алкохол, наличие не е установено. Започнато е досъдебно производство. Други двама пешеходци също са били ударени от автомобили в Шумен вчера, но са се разминали само с охлузни рани и натъртвания.

Около 07:10 часа на кръстовището на ул."Алеко Константинов" и ул. Цар "Освободител" водач на Ситроен "Берлинго" ударил 15-годишно момиче, което пресичало по пешеходната пътека. Не е установено наличие на алкохол в пробата на 52-годишния водач. След преглед в болницата, където са установени само охлузни рани, момичето е освободено. 25-годишен пешеходец пък е бил ударен от 33-годишен водач на Дачиа "Логан" в града.

Около 18:30 часа на гаровия площад при маневра назад водачът на автомобила не видял пешеходеца и го ударил. След преглед в болницата на 25-годишния пешеходец са установени натъртвания, след което е освободен.

На двамата водачи, причинили пътните инциденти, са съставени актове за установени административни нарушения.

 

Таксиджията побойник - бивш полицай и убиец

http://news.ibox.bg/news/id_1359446301

ДАИ откри редица нарушения в документите му - нямал и нямал удостоверение за психологическо изследване

Кои са кандидатите за кмет на район „Младост“?

http://www.moreto.net/novini.php?n=304405

Район “Младост” вторият по големина във Варна. Той е разположен в северозападната част на града. В района живеят над 90 хил.души. В “Младост” се намира Западна промишлена зона, където работят основни за града производствени предприятия и големи складови бази.

Зукърбърг: Разширяването на интерент ще създаде 140 млн. работни места и ще изведе от бедност 160 млн. души

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259137_%D0%97%D1%83%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B3%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D1%88%D0%B8%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D1%89%D0%

 Разширяването на достъпа до интернет в развиващите се страни ще спомогне за създаването на над 140 милиона работни места, и ще изведе от бедност 160 милиона души. Това заяви основателят на най-голямата социална мрежа Facebook Марк Зукърбърг по време на срещата на високо равнище на ООН, посветена на целите за устойчиво развитие. Зукърбърг заяви, че днес 4 милиарда души нямат достъп до възможностите, които предлага глобалната мрежа. "Включването в интернет на все повече хора от развиващите се страни, ще можем да създадем 140 милиона нови работни места, да избавим от бедност 160 милиона души и да предоставим на повече от 600 милиона деца възможност да получат образование, без сериозни разходи", каза той. Според Зукърбърг, "интернет е нещо повече от една мрежа от компютри". Интернет е важна движеща сила на социално-икономическия прогрес, казва основателят на Facebook. Марк Зукърбърг обеща да помогне на Върховния комисар на ООН за бежанците да осигури достъп до интернет в бежанските лагери. "Комуникацията ще помогне на бежанците да получат по-голяма подкрепа и да поддържат контакт със семействата си", каза Зукърбърг. Интернет достъп трябва да бъде "в основата на глобална стратегия за развитие", за да се определи подхода към новите предизвикателства и нужди на следващото поколение жители на планетата, каза бизнесменът. Зукърбърг припомни, че сега само половината от населението на света има достъп до интернет. /ТАСС
Източник: БГНЕС

Започва борбата за кандидатстване за евростипендия при студентите

http://pik.bg/започва-борбата-за-кандидатстване-за-евростипендия-при-студентите-news421713.html

Започва борбата за кандидатстване за евростипендия при студентите

Днес започва кампанията за кандидатстване за евростипендии за успех и социални стипендии за зимния семестър по проекта "Студентски стипендии", съфинансиран от Европейския социален фонд и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Кандидатстването се извършва чрез системата за онлайн подаване и обработка на формулярите на адрес http://eurostipendii.mon.bg/.

Срокът за подаване на заявленията е до 12 ноември, а класирането ще бъде публикувано на 1 декември. Настоящият проект е поредната трета фаза, която надгражда практиката на процедурите за директно предоставяне "Студентски стипендии за равен достъп до образование и повишаване на мотивацията за по-добри резултати" (2008-2010 г.) и "Студентски стипендии и награди" (2010-2012 г.), като по трите фази до момента са предоставени близо 1 200 000 месечни стипендии за успех по 120 лв. и 85 000 семестриални специални стипендии (награди) по 200 лв., а усвоените средства са близо 160 млн. лв., уточниха от Министерството на образованието и науката.

Леко земетресение е регистрирано в района на Гърмен

http://www.mediapool.bg/leko-zemetresenie-e-registrirano-v-raiona-na-garmen-news240792.html

Земетресение с магнитуд 2.9 по Рихтер е регистриран малко след 7.30 часа в четвъртък на територията на България, близо до границата с Гърция. Епицентърът на земетресението е на 128 километра южно от столицата, на 73 километра западно от Смолян, на 57 километра северозападно от гръцкия град Драма и на 1 километър северно от Гърмен. Огнището е на 2 километра дълбочина. В нощта на вторник срещу сряда поредица от леки трусове бяха регистрирани на територията на Община Сатовча. Сеизмолог коментира след вчера, че няма връзка между тези земетресения и регистрираните такива в края на миналата седмица в Благоевград и Гърмен. От института по саизмология уточниха, че няма нищо обезпокоително в земните трусове, тъй като на територията на Югозападна България подобния явления се случват целогодишно.

Ще спрат ли децата да купуват чипс? Само ако ги научим

http://www.cross.bg/hranene-zahar-detzata-1485192.html

/КРОСС/Всички искаме здраво поколение, затова да внимаваме с вредните храни   Специалистите по хранене и диететика отдавна водим битката за промяна към здравословно хранене, като се започне от най-малките. Още през 1995 г. бяха приети норми за храненето на населението в България, в които е указан необходимият дневен прием на калории, разчетен по видове. През годините видяхме обаче, че ако липсва подкрепата на обществото, и най-добрите мерки не работят. Здравното министерство предлага проектозакон за данък обществено здраве, който предвижда различни ставки за храни и напитки със съдържание над нормата на сол, захар, кофеин и таурин и частично хидрогенирани растителни мазнини. Разбира се, че е правилно най-високите ставки да са за частично хидрогенираните растителни мазнини заради съдържанието на вредните трансмастни киселини (трансмазнини). Много страни в Европа, а също Канада и в САЩ забраниха трансмазнините. В Дания отдавна не пържат с втвърдени масла - те са частично хидрогенирани и са източник на 30% трансмастни киселини. Не ги използват в кроасаните, козунаците, кифлите, баниците. У нас, тъй като са евтини и са структурообразуващи, не се разтичат и могат да придобиват всякакви вкусове, се използват широко. Сериозна мярка за ограничаване на употребата им беше наредбата за училищното хранене от 2009 г

Трима извършители на телефонни измами са задържани от криминалисти на В.Търново и Сливен

http://press.mvr.bg/NEWS/news151022_02.htm

Полицията отново напомня на хората да проявяват повече бдителност и при най-малко съмнение да сигнализират

Куба е готова да приеме американски петролни компании

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259136_%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B5+%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8

 Куба изрази готовност да отвори врати за американски петролни компании, които да експлоатират нейните петролни резерви. Това става в рамките на исторически процес на сближаване между Хавана и Вашингтон. Готовност за сътрудничество с американските компании изрази кубинската държавна нефтодобивна компания Cupet. "Надяваме се, че това сближаване, което започна след 17 декември 2014 г. ще има влияние върху кубинската петролна индустрия", каза представителката на филиал на държавната компания Мария Йодалис Ернандес. Досега на американските петролни компании бе забранено да развиват всякаква дейност в Куба заради наложеното от САЩ през 1962 г. срещу комунистическия режим на острова ембарго. Петролният сектор в Куба е дълбоко засегнат от ембаргото, тъй като макар и да разполагат с "ключови ресурси и модерна технология" американските компании не могат да развиват бизнес с Куба, обясни Ернандес пред чуждестранни журналисти. Тя посочи за пример компанията за сондажи и добив на петрол, в която работи, която използва едва пет процента от петролните резерви поради липса на технология за нефтодобив. Собствеността на американските нефтени компании в Куба бе национализирана от Фидел Кастро през 1960 г. - година след кубинската революция. Куба вече произвежда 25 млн. барела годишно свръхтежък петрол, който може да се използва само при производството на ток, асфалт и цимент, което покрива едва половината от нуждите й. Останалата част от необходимия й ресурс Куба внася от Венецуела. Международни експерти считат, че в кубински води има вероятни резерви между 5 и 9 млрд. барела петрол, а кубински специалисти отиват чак до 20 млрд. барела в прогнозите си. /АФП

Още зададени въпроси от Кирил Йорданов - към вече зададените от него, но останали без отговор

http://www.moreto.net/novini.php?n=304496

Тазгодишната предизборна кампания, която вече е към края си, ще премине в историята като лишена от най-важното – от сериозен професионален дебат по най-важните проблеми на Варна. Действащият кмет отказа да разговаря и с гражданите, и с опонентите си, с което лиши гласоподавателите от възможността за информиран избор.

Временният кмет на Куклен преживя тежка катастрофа

http://plovdiv.actualno.com/Vremennijat-kmet-na-Kuklen-prejivja-tejka-katastrofa-news_503001.html

Илхан Кадир, временно изпълняващ длъжността кмет на община Куклен е в болница с опасност за живота след като тази сутрин катастрофира, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал на пътя между Куклен и село Руен около 8.30 ч. Лекият автомобил " Фолксваген" на Кадир се е забил в крайпътна чешма. 34 годишният кмет е пътувал сам в колата. Две животоспасяващи операции - на разкъсан далак и черен дроб, а по- късно на счупвания на двете бедра и опашната кост се извършват спешно. Ако пациентът се стабилизира,

Нападение над шведско училище завърши с убит човек

http://europe.actualno.com/Napadenie-nad-shvedsko-uchilishte-zavyrshi-s-ubit-chovek-news_503002.html

Маскиран нападател нахлу с нож в училище в шведския град Тровхетен и уби човек. При нападението са ранени още петима души, пише The Local. Нападателят е заловен, като първоначално полицията съобщи, че е загинал заради престрелката при ареста му, но от болницата, където са приети всички пострадали от инцидента, посочиха, че престъпникът е останал жив. Починалият е възрастен мъж, като той е умрял от раните си, след като е приет в болница. В училището учат около 400 деца на възраст между 6 и 15

Откриха свръхтвърди диаманти в метеоритен кратер

http://interest.actualno.com/Otkriha-svryhtvyrdi-diamanti-v-meteoriten-krater-news_502929.html

Любопитно откритие са направили учените от Института по геологи и минералогия на СО РАН и Новосибирския държавен университет. Те са изследвали диаманти, открити още през 70-те години в метеоритния кратер Попигай – в Крайния север на границата на Якутия и Красноярския край – и са изяснили, че те са по-твърди от обичайните диаманти, по-добре режат и притежават по-високи абразивни свойства, съобщава ТАСС. Кратерът Попигай се е образувал още преди 35 млн. години, когато на Земята падна

Нова среднощна акция на Сидеров в центъра на София (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_577457.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е провел нова среднощна акция пред същото магазинче за цигари на столичната ул. "Раковски", пред което по-рано този месец се стигна до сблъсък с полицаи, съобщи bTV. Сидеров, депутатът Десислав Чуколов и няколко техни сподвижници отново наобиколиха "клекшопа", като този път проверката не е била за продажба на наркотици, а дали с спазва работното време и дали са обявени цените на всички стоки. Снощи националистите са подали сигнал до икономическа полиция срещу магазина и дошли да контролират как се извършва проверката. За разлика от Сидеров, който този път не желаеше да говори, като защитник на среднощната акция се обяви бившият депутат от партията Павел Чернев. Той бе основен участник в друг партиен скандал - инцидентът на магистрала "Тракия" от 2006 г., когато призна, че е лъжесвидетелствал, че колата на лидера му е станала мишена на опита за атентат при лека катастрофа с друг автомобил. След първия инцидент пред магазинчето главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитетите на Сидеров и Чуколов, след като прокуратурата установи, че са извършили грубо хулиганство и са нанесли леки телесни повреди на двама полицаи. Атакист номер едно от своя страна се закани да съди Цацаров, говорителката му, градския прокурор и главния секретар на МВР за уронване на престижа му. Освен това Сидеров настоя пред ВСС да бъде свален имунитетът на Цацаров.

"Уикилийкс" публикува документи от мейла на шефа на ЦРУ

http://www.mediapool.bg/uikiliyks-publikuva-dokumenti-ot-meila-na-shefa-na-tsru-news240791.html

"Уикилийкс" публикува документи, за които твърди, че са били получени след хакерски пробив в личната електронна поща на директора на ЦРУ Джон Бренън в AOL, предаде ББС в четвъртък. Сред публикуваните документи са въпросник, попълнен от Бренън, когато се е кандидатирал за пост в правителството на Барак Обама, меморандум до Обама за Иран и писмо от сенатор за използването на изтезания при разпити на заподозрени терористи. По-рано през месеца "Ню Йорк пост" публикува информация, че група тийнейджъри се е свързала с изданието и са заявили, че са пробили акаунта на Джон Бренан в AOL, както и електронната поща на министъра на вътрешната сигурност Джей Джонсън. "Няма никакви индикации, че публикуваните досега документи са поверителни... Пробивът в пощата на семейство Бренан е злонамерено деяние. Това може да се случи на всекиго и то трябва да бъде осъдено, а не насърчавано", реагира ЦРУ. Въпросните документи датират от и преди 2008 г., а Джон Бренън стана шеф на ЦРУ през 2013 г., уточнява още ББС.

120 години Паметникът на Васил Левски бележи безсмъртието на Апостола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259135_120+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%9F%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D

 Паметникът на Васил Левски е строен в продължение на 17 години както поради липса на средства, така и заради липса на опит. В интервю за БГНЕС историкът Елинка Бояджиева разказа историята на изграждането на паметника на Весил Левски. Той е разположен в близост до предполагаемото място на екзекуцията на българския революционер на 18 февруари 1873 г. Монументът официално е открит на 22 октомври 1895 г. или преди точно 120 години. Автор на предложението да се изгради паметник на Васил Левски е Димитър Хаджикоцев, който по това време е кмет, защото първият кмет на столицата Манолаки Ташев умира внезапно на 4 май и неговият пост е зает от Димитър Хаджикоцев. Насърчител на тази идея е Пьотр Владимирович Алабин. Това е софийският губернатор не само на град София, но и на цялата Софийска губерния, която включва и Перник, и стига до Самоков. Пьотр Алабин освен това е и автор на предложението за Самарското знаме, което се връчва на българските опълченци, така че не случайно е и губернатор на Софийската губерня, защото вече се говори, че София ще бъде бъдещата столица на Княжеството и на освободена България, разказва Бояджиева. „В този смисъл аз приемам Димитър Хаджикоцев като инициатор, заедно с голямата подкрепа на Алабин”, посочи тя. Относно това как са събирани средствата за изграждането на паметника, Бояджиева посочи, че това е най-трудният момент. Първо, на 6 август 1878 г. - само няколко месеца след Освобождението, започва да се говори за изграждането на паметник на Левски. След разрешение на губернатора да се пусне в Софийска губерния, няколко дни след това - на 11 август, софийските управляващи общинари решават да пуснат съобщение в цялата страна за набиране на средства. Те се събират, но в твърде малко количество и затова след като започва строежът на паметника в края на 1878 г. тогавашният кмет на София Димитър Димов - Македонски прави отчет и посочва, че поради липса на средства, строежът е спрян. След това продължават битките за средства. Има един период, когато Народното събрание не може да отдели от държавния бюджет средства и тогава Софийска община се заема да търси пари сама из цялата страна. Освен това общината отпуска и от собствения си бюджет пари. Това се дължи в много голяма степен на един знаменит кмет на София - Димитър Петков. Благодарение на него започва ускоряването на строежа на паметника. Покрай построяването на мемориала има едни типични български перипетии, свързани с камъка - гранита, който архитект Колар е харесал сред скалите около Бояна, но боянчани не са си давали скалата, докато накрая се решават да я дадат, под натиска на кметството, които обаче са им го платили с 216 хил. лв.

През 1884 г. се създава комисия, тъй като се надига обществеността в лицето на Константин Величков, който пише гневни стихове за тези, които са превърнали паметника в руина. Захари Стоянов пък казва печалните и трогателни думи: “Под тези руини лежи скромната слава на България”. Георг Прошек също надига гневен глас срещу забавянето на строежа на паметника на Левски и липсата на средства. Прошек е познавал Левски, защото е бил инженер в Барон Хиршовата железница, където Левски често е ходил, за да се среща Тодор Каблешков, който пък е бил един от първите ж.п. работници в България още преди Освобождението. Каблешков е завършил такъв ж.п. колеж, открит от французите в Одрин. За проектант на паметника е избран архитектор (така са наричани по това време архитектите) Адолф Колар. Той е този, който проектира паметника и избира авторите на орелефа на паметника. Първо за изпълнител на орелефите е избран Йосиф Страховски - чех, който живеел в България. Колар обаче не харесал неговите орелефи и възложил работата на виенския скулптор Рудолф Вейер, който вече изработва образа на Апостола. Металните части на паметника - веригите, кандилабрите (това са фенерите) и другите метални части, са били изработени във фабриката на Рудолф Филип Ваагнер. В неговата фабрика са били изработени също металните части на Лъвов мост, на Орлов мост и Желязната църква “Св. Стефан” в Истанбул. Този паметникът е един от първите представители на новото влияние в изкуството - Сецесион, който много бързо навлиза в София и затова столицата ни много бързо започва да прилича на европейски град в новото си строителство, тъй като тук работят предимно австро-унгарски специалисти, много чехи, австрийци и др. Много интересна е също и самата тържественост на 22 октомври. Тогава цяла София празнува и нейният празник е бил много патриотичен. Правят впечатление и сценариите, които са били написани (те се пазят в Държавен архив в София) те оставят впечатление, че предците ни са били чудесни сценаристи. Например, те правят сценарии на шествието. Начело вървят поборниците, които са близки сподвижници, съидейници на Левски, след тях са подредени роднините му, последвани са от други представители на организации от следосвобожденската епоха. Става трогателно, силно шествие, което след панихидата на 22 октомври в църквата „Свети Крал Стефан” (сега „Св. Неделя”) тръгва, за да стигне до паметника, където се произнасят слова. Слово произнася и княз Фердинанд. Забележително слово обаче изнася Стоян Заимов, който по това време е председател на Националния поборнически комитет.

Откриването на паметника става по времена кметуването на д-р Димитър Моллов - виден възрожденец, който е бил част от либералната партия на Петко Каравелов. Сценариите, на които се държи блестящото откриване на паметника, са негово дело. Той управлява столицата до 30 септември 1896 г. /БГНЕС

Варненец окраде чучурите на градските чешмички

http://petel.bg/Varnenets-okrade-chuchurite-na-gradskite-cheshmichki__131363

Илюстрация: Булфото Чучурите на градските чешмички са били окрадени. Сигнал в полицията е бил подаден вчера. По данни на униформените...

Цялостно обновяване на инфраструктурата, детски градини, озеленяване се предвиждат за кв.Владиславово

http://web.barometar.net/82246/

В продължение на 2 г. вложихме много усилия за подобряване на район „Владислав Варненчик“, сега сме готови да надграждаме постигнатото с нови проекти и осигурено финансиране. Предстои цялостно обновяване на инфраструктурата, готови сме с проект за преобразяването на „Кайсиева градина” – с детски градини и площадки, с удвояване на паркоместата, с озеленяване, с беседки и […]

Истина или лъжа: Латинка Петрова сама си развалила магия с яйца и буркан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5062949

ЖЪЛТИНИТЕ
Наскоро Латинка Петрова си развалила съвсем сама магия вкъщи, пише жълт всекидневник. Актрисата се допитала до приятели и те й обяснили, че трябва да сложи буркан с яйце под леглото си и да спи над него 3 дни. След 72 часа тя счупила яйцето в ръба на буркана и от вътрешността му потекъл посивял белтък.
ЖЪЛТИНИТЕ Наскоро Латинка Петрова си развалила съвсем сама магия вкъщи, пише жълт всекидневник. Актрисата се допитала до приятели и те й обяснили, че трябва да сложи буркан с яйце под леглото си и да спи над него 3 дни. След 72 часа тя счупила яйцето в ръба на буркана и от вътрешността му потекъл посивял белтък.

Бионсе лъже за годините си

http://www.cross.bg/bionse-razkri-zvezdata-1485191.html

/КРОСС/Бащата на Бионсе Матю Ноулс разкри, че дъщеря му лъже за годините си. Матю, който беше мениджър на Бионсе и бившата й група „Destiny's Child" разкри, че звездата е на 37 години, а не на 34, както се представя. Таткото на певицата само потвърди спекулациите, на които Бионсе не обръща внимание от много време насам. През 2008 г. 43-годишната актриса Габриел Юниън разкри, че познава Бионсе от времето, когато са били тийнейджърки. Друга 37-годишна приятелка от детството на звездата разкри, че с Бионсе заедно ходили в гимназията. Въпреки че Бионсе нямаше никаква реакция по обвиненията, че крие истинските си години, бащата й най-накрая каза истината, коментират световните таблоиди.  

Базилика в Барселона става най-високият религиозен храм в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259134_%D0%91%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82

 Базиликата „Саграда Фамилиа”, забележителност, която най-вероятно никой не пропуска да види по време на престоя си в Барселона, става най-високият религиозен храм в Европа, пише "Индипендънт". Последният етап от продължилото десетилетия строителство на храма, вече е в ход и изграждането на шестте нови кули е към своя край. Проектираната от архитекта Антонио Гауди катедрала, извисяваща се в небето на Барселона, надмина досегашния най-висок храм в Европа, намиращ се в Германия. Кулите трябва да бъдат напълно завършени до 2026 г., когато Испания ще отбележи 100 години от смъртта на архитект Гауди. „Саграда Фамилиа” е оцеляла по време на гражданката война в Испания, диктатурата на Франко и срива на испанската икономика. Катедралата е част от световното наследство на ЮНЕСКО и ежегодно привлича около 3,2 млн. посетители.

Източник: БГНЕС


Апаши претарашиха дома на счетоводител, докато е в САЩ, задигнаха злато, техника и 400 литра ракия

http://pik.bg/апаши-претарашиха-дома-на-счетоводител-докато-е-в-сащ-задигнаха-злато-техника-и-400-литра--news421709.html

Апаши претарашиха дома на счетоводител, докато е в САЩ, задигнаха злато, техника и 400 литра ракия

Крадци отмъкнаха казан за ракия и 400 литра от „огнената“ течност от къща в Благоевград. Престъпниците проникнали през терасата на втория етаж, след като разбили патронника на заключената врата. В жилището нямало никой и започнали да тарашат, съобщава Struma.bg.

Апашите си тръгнали с плячка преносим компютър, мобилни телефони, златни пръстени, няколко чифта дамски обици. Това изглежда не им било достатъчно, тъй като отишли и в мазето, откъдето задигнали моторна резачка за дърва, меден казан от 120 литра и пълните с ракия туби.

65-годишният собственик на дома Г. Митев установил, че е обран, след като се прибрал от САЩ. По първоначални данни стойността на кражбата надхвърля 7000 лв. Изглежда апашите са имали предварителна информация кога да направят удара, тъй като по това време стопанинът, който е бивш главен счетоводител, е бил на гости в чужбина при дъщеря си. По случая е образувано разследване срещу неизвестен извършител.

Преглед на варненския печат - 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=304371

„Поставят уникална раменна става”, е заглавие от първа страница в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. Българо-италиански екип ще постави нов модел раменна става на варненски пациент, съобщиха от Медицинския университет във Варна.

Д-р Стефан Константинов: Каква е гаранцията, че българите ще продължат да си купуват вредни, но по-скъпи храни?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259133_%D0%94-%D1%80+%D0%A1%D1%82%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B5+%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D

 Темата за здравословното хранене е изключително важна и всяка дискусия по този въпрос е полезна. Изключително опасно е въпросът да се профанизира до спор между едни хора, които казват - милеем за здравето на нацията, а всички останали, които не са съгласни с нас, са лобисти на индустрията. Следя изявленията на министъра на здравеопазването Петър Москов и оставам с впечатление, че той се опитва да прокара следната линия: всички, които сме „за” данък обществено здраве сме на страната на хората, а който е „против” - той е лобист. Моят прочит на този казус е следният: няма спор, че определени съставки, намиращи се в храната в по-големи дози могат да увредят здравето ни. Примерно, ако ядем пресолено, това е вредно. Ясно е също, че ако прекаляваме със захарта и не спортуваме ще затлъстеем, а ако употребяваме наситени трансмазнини в големи количества ще имаме проблеми със съдовете. Никой не спори за навиците за здравословно хранене. Спорът е дали мерките, които ни предлага МЗ ще доведат до очаквания резултат. То, разбира се, не е измислило нищо ново - такъв дебат съществува в редица европейски страни, при това от дълги години. Никой, обаче, там не е излязъл публично да твърди - сега ще ви кажа истината от последна инстанция и до две седмици вкарваме мярката за обществено обсъждане, а от другата година въвеждаме новия данък. Такава държава няма! Навсякъде в Европа е имало продължителни дискусии и вследствие на тях някои европейски страни са се отказали от подобни данъци. Други пък са ги въвели, видели са резултатите в течение на няколко години и са ги отменили, какъвто е примера с Дания. Има и държави, които частично са въвели отделни елементи от такава инициатива за данък върху подсладителите, като Франция. И идва ред на Унгария, която се дава за пример, където в най-голяма степен такъв данък е приет през 2011 г., но като резултати оттам се цитират числа избирателно. Аз пък намерих проучвания, според които здравословните последствия от прилагането на техния данък са изключително скромни. А оттук нататък какво трябва да се направи, за да се промени здравния статус на населението е съвсем друга тема. Да се върнем на идеята да се приеме данък обществено здраве. Първият въпрос е дали тази мярка работи, дава резултат и ако е така в една друга държава може ли да се предположи, че това ще се случи и в България? В този смисъл искам да изразя съвсем добронамерено някои свои съмнения за евентуалните „подводни камъни” на предлаганата инициатива. Казва се, че част от храните у нас ще се обложат с по-високи данъци. Имаме ли готовността да проверим всички тези храни и сигурни ли сме в абсолютната безпристрастност на нашите контролни органи, че ще приложат мярката в пълната й строгост. Защото, я си представете ситуацията, в която този данък бъде въведен и в следващ момент се окаже, че хората започват да готвят предимно със зехтин, отказвайки се от всякакви трансмазнини и маргарин. И изведнъж се установи, че тези вредни съставки тайно са станали част от чистите продукти, които ползваме. Да, ще ги купуваме на по-високи цени, защото смятаме, че са екологични. Но… имаме ли доверие на контролните органи, че те ще си свършат коректно работата. Като човек от тази система съм силно обезпокоен. Защо? Ами защото с чисто сърце ще сме приели закон, който уж ще защитава здравето на хората, но те ще бъдат лишени от избора да знаят какво точно съдържа полезната храна, която си купуват. Подозирам, че част от продуктите ще изчезнат от търговската мрежа, поради липса на търсене, а т.нар. нездравословни вещества, отхвърлени от нас, тайничко ще се появят и в новите ребрандирани като полезни хранителни стоки. Как ще стане ли? Много лесно – по инерция от пазарните хитрини на производителите, които познаваме и сега. На второ място, много лошо впечатление ми направи внушението, че вследствие на тази полезна за здравето на хората мярка ще получим едни 150 млн. лв. от данъка, които ще дадем за спортни площадки, за профилактика на хронично болните, за ученическите столове… Принципен въпрос - ако се приеме тази ставка и се увеличат цените хората дали ще продължат да си купуват вредните продукти, а ако не си ги купуват означава ли, че няма да влязат в хазната и предполагаемите пари от данъка? Добре, да допуснем, че част от българите продължат да купуват по-скъпите вредни храни и тези пари влизат в хазната. Ами утре, ако на власт дойдат други министри, с други приоритети, които не са така пристрастни към здравословното хранене, какво става? Накъде ще се насочат тези близо 150 млн. лв. от данъка, както са ги изчислили днес? Апропо, да попитам - къде са днес средствата от 1% акциз от тютюневите изделия - знае ли някой? Няма ги. Каква ни е тогава гаранцията, че тези пари ще се използват по целесъобразност? Признавам, че бях невероятно впечатлен от точните сметки в резултат на данъка с колко ще поскъпнат, до стотинки, бисквити, захарни изделия, безалкохолни напитки, немлечни произведения и др. А може ли някой да ми каже къде да видим самия проектозакон, след който да последва правилник за неговото приложение, в който се предполага да има точните сметки. Хората останаха с впечатление за завършен, готов проект за данък обществено здраве, който, обаче, аз не успях да намеря на страницата на МЗ. И пак си задавам резонен въпрос - защо у нас се претупва набързо дискусията по този въпрос, която в други държави е продължавала с години. Няма съмнение, че всички искаме да подобрим здравето си чрез здравословно хранене, но замислете се, че може да се окаже, че вместо да го подобрим подпомагаме сивата икономика. Едно е богата държава да прави подобни реформи, съвсем друго – бедна. В бедната държава често вредните храни са принудени да ги купуват хора с ниски доходи и ако към тях приложим френския опит къде е гаранцията, че той ще проработи за добро. Такива примери около нас колкото искате. Прочетох, че сиренето, например, ще бъде освободено от този данък обществено здраве. Да, то е основна храна, но ако бялото сирене го осолят здраво, каква е логиката то да се ползва с преференция? Излиза, че ако приемаме тази сол чрез фъстъците това е лошо и за тях законът ще действа, а за сиренето - не. Защо, в името на каква логика? Няма лошо да стимулираме здравословното хранене и да ограничим вредните си хранителни навици, но в крайна сметка най-съмнителното в тази мярка е невероятното бързане и неясния ефект от нея.

Източник: БГНЕС



Унгарската операторка, спънала сирийски бежанец, ще го съди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064208

Унгарската операторка, която беше заснета да спъва сирийски бежанец, настоява, че ще го съди, съобщи телевизия „Ал Джазира”. Петра Ласло, която загуби работата си след инцидента, е коментирала пред руски вестник, че ще съди Осама Абдул Мохсен, защото е „сменил показанията си”. По думите ѝ, първоначално Мохсен е обвинил полицията за инцидента.

Унгарската операторка, която спъна бежанец, ще го съди (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064198

Унгарската операторка, която беше заснета да спъва сирийски бежанец, настоява, че ще го съди, съобщи телевизия „Ал Джазира”.
Петра Ласло, която загуби работата си след инцидента, е коментирала пред руски вестник, че ще съди Осама Абдул Мохсен, защото е „сменил показанията си”. По думите ѝ, първоначално Мохсен е обвинил полицията за инцидента.
Унгарската операторка, която беше заснета да спъва сирийски бежанец, настоява, че ще го съди, съобщи телевизия „Ал Джазира”. Петра Ласло, която загуби работата си след инцидента, е коментирала пред руски вестник, че ще съди Осама Абдул Мохсен, защото е „сменил показанията си”. По думите ѝ, първоначално Мохсен е обвинил полицията за инцидента.

Данък "вредни храни" не цели събиране на пари, а подобряване на здравето, заяви Ваньо Шарков

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/10/22/2634042_danuk_vredni_hrani_ne_celi_subirane_na_pari_a/?ref=rss


Целта на Министерството на здравеопазването "не е да събираме пари, а да подобрим здравето", коментира зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков предложения нов данък "вредни храни" пред Нова телевизия.

Шарков отрече предложението да е било направено, за да се запълни дупката в бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

"Наслушах се на анализатори, които говорят, че искаме да съберем сума, равна на дупката в НЗОК. Трябва да изберем дали сме на...

Самотниците и домакинствата без деца са най-много у нас, сочи анализ на Евростат

http://www.moreto.net/novini.php?n=304493

В България има близо 2 милиона и 800 хиляди домакинства. Повече от една четвърт от тях са на самотни хора, без деца, сочи анализ на Евростат за структурата на населението в Евросъюза през 2014 година, съобщи БТА. В скандинавските страни и в Германия се среща най-често типичното за Европейския съюз домакинство - отделният човек да живее сам.

Ядем риба с урина, колбаси със сушени бръмбари

http://frognews.bg/news_100438/IAdem-riba-s-urina-kolbasi-sas-susheni-brambari/

Месото на масата ни е пълно с отрови, а сиренето - с тебешир, пазарувайте внимателно.

Над 500 000 българи са търсили информация за работа или пътуване във „Вашата Европа“

http://www.cross.bg/vashata-informatziya-evropa-1485190.html

/КРОСС/Над 500 000 българи са посетили през 2015 година интернет портала на Европейската комисия "Вашата Европа". Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията участва в информационната поддръжка и популяризирането на портала "Вашата Европа". Нашата страна се нарежда сред 11-те държави с най-активни посетители на портала. В раздела "Вашата Европа - Граждани" за периода 2014 - 2015 г. най-посещаваните секции са "Работа" и "Пътуване", а в платформата за предприятията - "Данък добавена стойност и митници" и "Намиране на финансиране".Платформата предлага на гражданите и бизнеса в ЕС многоезична информация и съвети за правата им в рамките на Единния пазар, в различни сфери на обществения живот (пътуване, образование, работа и пенсия, здраве, участие в изборния процес, производство, търговия, околна среда и т.н.). Порталът насочва потребителите към съответните услуги на национално и европейско равнище, между които СОЛВИТ (Механизъм за разрешаване на трансгранични проблеми, възникнали пред гражданите и фирмите в резултат на неправилно прилагане на законодателството на Европейския съюз в областта на вътрешния пазар), Европейска мрежа за предприятия, ЕУРЕС (Европейска мрежа за работни места), Европейски центрове за защита на потребителите и др

Създателят на Батман получи звезда на Алеята на славата

http://offnews.bg/news/n_1/n_577458.html

Създателят на супергероя Батман Боб Кейн получи посмъртно звезда на Алеята на славата в Холивуд. Три дни преди да се отбележи 100-годишнината от рождението на Кейн, той получи 2562-рата звезда на Алеята. На церемонията присъстваха Зак Шнайдер, който е режисьор на следващия филм за супергероя на Кейн - "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта" и Джим Лий - издателят на комиксите DC. Връчването на звездата на Алеята на славата съвпада и с поставянето на рекорд на Батман като франчайз с най-много филмови адаптации на комиксов герой.

Цената на петрола продължи лекия си ръст в четвъртък

http://econ.bg/Новини/Цената-на-петрола-продължи-лекия-си-ръст-в-четвъртък_l.a_i.701650_at.1.html

По време на търговията в четвъртък цената на петрола регистрира леко покачване. През деня американският лек петрол се търгуваше за 45,40 долара за...

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Доганово Димитър Спасов: Ще продължа да реализирам видимите резултати

http://pik.bg/кандидатът-на-герб-за-кмет-на-доганово-димитър-спасов-ще-продължа-да-реализирам-видимите-р-news421704.html

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Доганово Димитър Спасов: Ще продължа да реализирам видимите резултати

Ще продължа да реализирам видимите резултати в Доганово. Това каза кандидатът на ГЕРБ за Доганово Димитър Спасов по време на представянето на управленската си програма пред жителите на селото. На срещата присъстваха кандидата на ГЕРБ за кмет на Елин Пелин Вяра Вучкова и кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Оправдах доверието вече три мандата и сега съм пред вас да поискам доверието ви за четвърти пореден мандат“, заяви Спасов. Той изтъкна, че в селото има много видими резултати. „ Но има още какво да се направи и аз ще работя за всеки един жител на селото“, заяви кандидатът за кмет. Той акцентира, че ГЕРБ е отборът, на който винаги е разчитал. „Убеден съм, че отбор ще ми помага и за напред. Правилният отбор е отборът на ГЕРБ“, категоричен бе Димитър Спасов.

„Направеното от мен и екипа на ГЕРБ в общината е видно. То ми дава самочувствието да се явя и пред вас и да кажа, че като Кмет на Елин Пелин ще работя самоотвержено за всички“, заяви Вяра Вучкова. Тя бе категорична, че единствено ГЕРБ разполага с екипа и уменията да подведе Общината напред и нагоре. Кандидатът на ГЕРБ за кмет подчерта, че за ГЕРБ властта не е самоцел.

„Гледаме на нея като на възможност да осъществим политическите и управленски идеи на център-дясното управление, от което страната ни се нуждае“, категорична бе Вучкова. По думите й тя и екипът й ще работят за всяко едно населено място от общината.

България в триъгълника между Русия, Турция и Запада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5063328

Докато вежливостта на официална София към Москва е словесна, тази към Вашингтон е и реална 
Тоталното ни поглъщане от който и да е от тези полюси винаги ни е сковавало
Трескавите изявления и коментари на официална София от последните седмици пораждат много въпроси за външнополитическата ориентация на страната.
Докато вежливостта на официална София към Москва е словесна, тази към Вашингтон е и реална  Тоталното ни поглъщане от който и да е от тези полюси винаги ни е сковавало Трескавите изявления и коментари на официална София от последните седмици пораждат много въпроси за външнополитическата ориентация на страната.

Атанас Мерджанов, говорител на БСП: БСП ще има по-добри от очакваните резултати на местния вот

http://www.cross.bg/izborite-partiyata-gerb-1485189.html

/КРОСС/Атанас Мерджанов, говорител на Националния съвет на БСП, пред "Труд" - Г-н Мерджанов, до изборите остават няколко дни. Доволен ли сте от кампанията, която БСП проведе, и мобилизацията на актива? Кметове в колко общини и колко общински съветници ще бъдат успех за партията? - Това беше доста непривична кампания, защото основния опонент на БСП ГЕРБ отказа да участва в нея. От там тръгнаха с нагласата, че изборите са предрешени в тяхна полза и освен с личния пиар на Цветанов не се занимаваха с нищо друго. Повечето от кандидат-кметовете им не посмяха да се явят на дебат. И това е показателно. Много се изговори за кондицията на БСП, но страхът на опонентите ни е най-сигурният атестат за качеството на кандидатите ни. Нашите амбиции са ясни. Ние се стремим към по-голям брой гласове, отколкото на предишните парламентарни избори. Към утвърждаване и разширяване позициите на партията в местната власт. - Не е ли странно, че дългогодишни червени кметове почти в последния момент се отказаха от битката? Такива са случаите в Шумен и Търговище. Ще вземе ли БСП повече от два областни града? - Не е вярно, че дългогодишни наши кметове се отказват. Вие вземате повод от случилото се в Шумен, но обобщаването е грешно. Именно в Търговище Красимир Мирев съвсем не се е отказал, тъй като той води листата ни с общински съветници и е сред най-активните дейци на кампанията

Инструктират ловци как да реагират, ако срещнат бежанци

http://pik.bg/инструктират-ловци-как-да-реагират-ако-срещнат-бежанци-news421700.html

Инструктират ловци как да реагират, ако срещнат бежанци

Ловци са получили инструкции как да реагират, ако открият групи с бежанци по време на излет, това съобщи секретарят на Ловно-риборско дружество „Елен" Венко Калинчев, цитиран от "Дарик".

„Имаме данни, че такива групи се появяват в Треклянско. Ако ловец установи такава група, няма право да я задържа, а трябва да сигнализира на Гранична полиция. Ловците като цяло са притеснени от ситуацията с появата на хора по време на лов, за това те са инструктирани да стрелят само по ясно видима цел и да преценяват къде ще отиде куршумът", заяви Калинчев.

До момента в Кюстендилско има разкрити няколко групи по сигнали на ловци от района на Долно Кобиле.

България очаква интерконекторът с Румъния да заработи в началото на 2016 година

http://pik.bg/българия-очаква-интерконекторът-с-румъния-да-заработи-в-началото-на-2016-година-news421702.html

България очаква интерконекторът с Румъния да заработи в началото на 2016 година

Много се надявам в началото на следващата година да може да се поздравим с първия интерконектор на страната ни, който ще бъде между България и Румъния.

Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след официалната церемония по прокарването на нов експлоатационен сондаж Е-72, с който бе дадено началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен, съобщава румънското електронното издание ACTMedia, позовавайки се на Агенция “Фокус”.

Kандидатът за районен кмет с №5 инж. Йордан Василев ще върне Източен в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-kmet-vasilev-1485149.html

/КРОСС/ „Моята амбиция е да направя така, че жителите на район Източен да почувстват, че живеят в Пловдив". Това заяви на предизборен митинг пред паметника на кап. Радко Димитриев в кв. Гладно поле кандидатът за районен кмет инж. Йордан Василев. Той сподели, че иска района, в който е израснал, да се развива нормално и при равнопоставено отношение от страна на Голяма община. „Неприемливо е инвестициите да изтичат само в гетото Столипиново без видим ефект или само в квартала около хотела на кмета" - посочи Василев. Той гарантира, че с неговия план в пет стъпки ще реши проблемите, натрупани с години. „Ако искате сигурност, безопасни подлези, администрация за хората, ремонтирана инфарструктура и решения за Столипиново, изберете №5 в трите бюлетини" - призова кандидатът за районен кмет. Колегата му в листата Красимир Карамфилов апелира към своите съкварталци да бъдат активни и да гласуват на 25 октомври. „За да имаме кмет, който може да създава успехи, изберете Георги Гергов с №5. Със същия номер гласувайте за млад и енергичен човек - инж. Йордан Василев. Ако искате вашият глас да се чува в общинския съвет, посочете №5 в интегралната бюлетина" - поясни младият Карамфилов. Известният пловдивски хирург проф. д-р Красимир Мурджев посочи, че недоволството на пловдивчани от управлението е очевидно и ще намери израз на 25 октомври

Маринов: БСП може да е трета политическа сила

http://frognews.bg/news_100437/Marinov-BSP-moje-da-e-treta-politicheska-sila/

Липсва традиционният сблъсък „ляво-дясно” в настоящата предизборна кампания. БСП е в лоша предизборна кондиция, което няма как да не се отрази на резултатите от изборите. Това коментира политологът доц. Александър Маринов, цитиран от Фокус.

Кола блъсна пешеходец в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064185

Кола удари 58-годишен пешеходец в Благоевград. Инцидентът стана около 8.30 часа тази сутрин в района на Електоротехникума.
На място пристигнали екипи на полицията и Спешен център - Благоевград, съобщава struma.bg. Мъжът е с лека контузия на главата. На място му е оказана първа помощ и е освободен за домашно лечение.
Кола удари 58-годишен пешеходец в Благоевград. Инцидентът стана около 8.30 часа тази сутрин в района на Електоротехникума. На място пристигнали екипи на полицията и Спешен център - Благоевград, съобщава struma.bg. Мъжът е с лека контузия на главата. На място му е оказана първа помощ и е освободен за домашно лечение.

Кола блъсна пешеходец в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064188

Кола удари 58-годишен пешеходец в Благоевград. Инцидентът стана около 8.30 часа тази сутрин в района на Електоротехникума.
На място пристигнали екипи на полицията и Спешен център - Благоевград, съобщава struma.bg. Мъжът е с лека контузия на главата. На място му е оказана първа помощ и е освободен за домашно лечение.
Кола удари 58-годишен пешеходец в Благоевград. Инцидентът стана около 8.30 часа тази сутрин в района на Електоротехникума. На място пристигнали екипи на полицията и Спешен център - Благоевград, съобщава struma.bg. Мъжът е с лека контузия на главата. На място му е оказана първа помощ и е освободен за домашно лечение.

Електронните услуги правят бизнеса по-конкурентен

http://www.cross.bg/yslygi-faktyri-biznesa-1485187.html

/КРОСС/През последните 2 десетилетия информационните технологии промениха бизнеса из основи: търгуваме онлайн, четем своите мейли през мобилния телефон, „браузваме" в движение, синхронизираме електронен календар и споделяме във Facebook. Освен бизнеса, държавата също полага усилия за разпространението на електронните услуги. В правителствения Национален план е застъпено, че до 2020 г. 75% от българите трябва да имат достъп до интернет и електронни услуги, а най-малко 80% от бизнеса трябва да използва услуги върху мрежи за широколентов достъп. Според експертите, подобряването на качеството на електронните услуги в различните сфери ще има позитивен ефект върху икономическия растеж, заетостта, производителността на труда и ще окаже положително въздействие върху опазването на околната среда. В тази динамична среда, административната част на търговските процеси изостава технологично: плащаме онлайн, а чакаме хартиена фактура, събираме обратни разписки от куриери и чакаме с дни за да получим плащането. Без да си дава сметка, бизнесът губи време, пари и работна сила

За втори път биха собственика на „Олинеза“ Александър Найденов

http://web.barometar.net/82244/

Скандалният бизнесмен Александър Найденов, нашумял с бурната си връзка с актрисата Елен Колева, се оказа в епицентъра на грозна свада. Босът на майонезата „Олинеза” е бил пребит след пиянска оргия в ресторанта на елитния столичен хотел „Анел” миналия петък. В разгара на разправията Сашо Майонезата, както е известен ексцентричния милионер, дори е опитал да извади […]

Григор Димитров излиза срещу испанеца Николас Алмагро

http://www.cross.bg/almagro-dimitrov-grigor-1485188.html

/КРОСС/Григор Димитров ще излезе тази вечер на централния корт в Стокхолм за своя мач от втория кръг на един от любимите си турнири. След успеха със 7:5, 6:3 над Филип Краинович във вторник, Гришо ще се изправи срещу испанеца Николас Алмагро. До момента двамата имат два мача помежду си като са си разменили по една победа. В първия им двубой Алмагро печели с 4:6, 6:3, 6:7(3), 6:4, 6:0 на Аустрелиън Оупън през 2013, а Григор се реваншира по-късно през същата година със 7:6(3), 6:4 на Мастърса в Синсинати. Двубоят на Димитров отново ще закрие програмата на централния корт, тъй като е последен пети. Не преди 19.30 часа на корта излизат Томаш Бердих и Александър Зверев, а след тях ще е и мачът Димитров - Алмагро.    

Излизат първите резултати от експертизата на пистолета на Вълкан Хамбарлиев

http://www.cross.bg/hambarliev-vulkan-rezyltati-1485186.html

/КРОСС/Очаква се първите резултати от балистичната експертиза на пистолета, с който е стрелял граничният полицай Вълкан Хамбарлиев, да излязат днес. Представители на Българския хелзинкски комитет са разговаряли с половината от афганистанските имигранти. От правозащитната организация сигнализираха за сериозни разминавания с официалната версия на МВР за убийството край Средец. Имигрантите категорично отрекли да са оказвали съпротива. Убитият афганистански гражданин се казва Зияулах Вафа и е на 19 години.  

Лидерът на мешерето заплашва с гражданска война

http://offnews.bg/news/n_1/n_577450.html

Председателят на политическата партия „Солидарност” и лидер на ромското мешере Христо Младенов заплаши, че в България може да стане бунт или дори гражданска война. Причината за заканите му са репортажи на Вероника Димитрова от Нова телевизия, с които тя разкри, че кандидат за общински съветник от листата на „Солидарност” е свързан с джебчийската мафия в Игнатиево. Димитрова също е била заплашвана от Младенов.  Както стана ясно от разследване на репортера, номинираният за общинар Васил Стоянов и съпругата му Евгения се издържат от кражбите, извършвани предимно във варненски мол. С чуждите пари семейството си построило и истински палат в Игнатиево. „За шест месеца ще получиш най-лошото, което Господ го праща отгоре. Знаеш, че аз мога да съдя от моите неписани закони”, казва Младенов в телефонен разговор с журналиста от Нова. И продължава: ”Ще имаш големи проблеми. Не те заплашвам аз. Хората ми се обаждат и викат: „Тази ще бъде линчувана в ромските квартали. Който влезе от Нова телевизия, а и покрай теб ще отидат и другите журналисти”. „Знаеш, че аз имам достъп до всички съдебни власти и в България, и в Европа”, казва още лидерът на „Солидарност”. Вероника Димитрова разкри, че е получила няколко подобни обаждания в сряда. Освен това, хора от Игнатиево я предупредили, че „ѝ готвят нещо”. Партията „Солидарност” е основана преди осем години. Предполага се, че големите политически формации са я ползвали като донор на гласове. Първа споразумение със „Солидарност” подписва БСП. Сега лидерът Младенов твърди, че подкрепата им ще получи ГЕРБ.

Ще спрат ли децата да купуват чипс? Само ако ги научим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5063313

Всички искаме здраво поколение, затова
да внимаваме с вредните храни

Специалистите по хранене и диететика отдавна водим битката за промяна към здравословно хранене, като се започне от най-малките. Още през 1995 г. бяха приети норми за храненето на населението в България, в които е указан необходимият дневен прием на калории, разчетен по видове.
Всички искаме здраво поколение, затова да внимаваме с вредните храни Специалистите по хранене и диететика отдавна водим битката за промяна към здравословно хранене, като се започне от най-малките. Още през 1995 г. бяха приети норми за храненето на населението в България, в които е указан необходимият дневен прием на калории, разчетен по видове.

Осъжданият за убийство таксиджия Борис, който преби полицай, нямал психотест (Видео+обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064138

Таксиметровият шофьор, който преби полицай снощи пред парламента е бил с нередовни документи, научи
Таксиметровият шофьор, който преби полицай снощи пред парламента е бил с нередовни документи, научи "24 часа". Липсвал му валиден психотест, който е задължителен, за да може да управлява такси и да вози пътници. Имал и редица нарушения на пътя. Името на бияча е Борис. Той е на 56 години. Осъждан е за убийство,

Автомобил горя в Бургас

http://pik.bg/автомобил-горя-в-бургас-news421694.html

Автомобил горя в Бургас

Автомобил S класа е горял през изминалото денонощие в бургаския кв. „Меден рудник”, съобщи оперативният дежурен в Община Бургас, цитиран от Фокус.

Колата се е намирала в близост до бл. 122 в квартала.

Причината за възпламеняването и е късо съединение.

Спокойно е преминала нощта, допълва информацията оперативният дежурен в oбщината. Няма подадени сигнали за нарушения на обществения ред.

12 пътнотранспортни произшествия са станали на територията на град Бургас през последното денонощие, съобщи дежурният в ОД на МВР.

При катастрофите няма пострадали или ранени. Нанесени са само леки материални щети.

 

Шеф на мешере с клетва към репортерка от Нова тв: За шест месеца ще получиш най-лошото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064177

Шеф на мешере заплаши репортерката от Нова телевизия Вероника Димитрова, която прави репортажите от цигански квартали
„За шест месеца ще получиш най-лошото, което Господ го праща отгоре. Знаеш, че аз мога да съдя от моите неписани закони”, казва председателят на политическата партия „Солидарност” и лидер на националното мешере Христо Младенов в
Шеф на мешере заплаши репортерката от Нова телевизия Вероника Димитрова, която прави репортажите от цигански квартали „За шест месеца ще получиш най-лошото, което Господ го праща отгоре. Знаеш, че аз мога да съдя от моите неписани закони”, казва председателят на политическата партия „Солидарност” и лидер на националното мешере Христо Младенов в

Осъжданият за убийство таксиджия Борис, който преби полицай, нямал психотест

http://www.cross.bg/boris-politziya-putna-1485184.html

/КРОСС/Таксиметровият шофьор, който преби полицай снощи пред парламента е бил с нередовни документи, научи "24 часа". Липсвал му валиден психотест, който е задължителен, за да може да управлява такси и да вози пътници. Имал и редица нарушения на пътя. Името на бияча е Борис. Той е на 56 години. Осъждан е за убийство, криминално проявен и известен на полицията с хулигански прояви. В понеделник вечерта около 21 ч. служител на отдел „Пътна полиция" направил забележка на Борис Т., защото бил спрял на пешеходна пътека. Униформеният му казал да премести автомобила си. След като водачът не изпълнил полицейското разпореждане, се наложило полицаят да повтори предупреждението. Нарушителят отново не се подчинил, слязъл от таксито и ударил служителя на реда в гърдите. Таксиметровия шофьор бил задържан с полицейска мярка до 24 часа. Служителят на „Пътна полиция" е прегледан в болница и освободен. По случая е образувано бързо производство по чл.131 от НК. Предстои доклад на материалите в прокуратурата.  

Бенитес остана във възторг от представянто на "Реал" срещу ПСЖ

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634024_benites_ostana_vuv_vuztorg_ot_predstavianto_na_real/?ref=rss


Старши треньорът на "Реал" (Мадрид) Рафаел Бенитес остана много впечатлен от играта на своя отбор при нулевото равенство срещу ПСЖ в Париж. Той определи представянето на белите като "изключително".

Според испанския специалист "Реал" е заслужавал победата повече от ПСЖ. Той заяви, че въпреки големите проблеми с контузени играчи белите са направили достатъчно, за да спечелят трите точки, но не са имали късмет в завършващата фаза.

"Бях убеден, че отборът ще се справи добре....

Google предава на живо от операционната на МБАЛ „Св. Анна“-Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304491

Смяна на раменна става ще се предава на живо през „Google – Italia” в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна“ в петък, съобщиха от здравното заведение за Moreto.net. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия – водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница – доц.

С две нови предложения се очаква да бъде обогатен културният календар на Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/S-dve-novi-predlojenija-se-ochakva-da-byde-obogaten-kulturnijat-kalendar-na-Asenovgrad-news_502995.html

Асеновградският Център за култура и туризъм „Тракея“ предложи две иновативни събития, с които да се допълни Културният календар на община Асеновград за 2016 г.. Това съобщи за Actualno.com председателят Васил Караджов. Сдружението цели популяризиране, организиране, насърчаване и подпомагане устойчивото развитие на различните форми на туризъм в града. За да бъде постигната целта, екипът на Центъра внесе предложение за две иновативни събития. Първото е да се обърне внимание на чества

Официално подписахме с Полша споразумение за ремонт на МиГ-овете

http://politics.actualno.com/Oficialno-podpisahme-s-Polsha-sporazumenie-za-remont-na-MiG-ovete-news_502998.html

Сделката за ремонтирането на българските изтребители вече официално е факт. Правителствата на Полша и България подписаха споразумение за ремонт на българските МиГ-29 руско производство. Подписите си поставиха министрите на отбраната на двете страни Томаш Семоняк и Николай Ненчев. Както вече беше съобщено от пресслужбата на Министерството на отбраната на България, "Полша е единствената страна, която има възможността да обслужва и ремонтира самолетите МиГ-29". В споразумението се предвижда р

Superb Combi e акцентът на щанда на Skoda

http://cars.actualno.com/Superb-Combi-e-akcentyt-na-shtanda-na-Skoda-news_502968.html

Преди по-малко от месец Skoda отбеляза своята 120-годишнина! Посетителите на салона могат да видят новия флагман на марката, както и да участват в игра, наградата в коята е уикенд за двама на Боровец с Skoda Rapid. Със своята сто и двадесет годишна история Skoda Auto се нарежда сред 5-е най-стари производители на автомобили в света. Историята ни отвежда до 2014 г., когато марката за пръв път продаде над 1 млн. автомобила. Плановете обаче са това производство да нарасне до 1,5 млн. годишно до сл

Нещата, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да имате на бюрото си в офиса

http://curious.actualno.com/Neshtata-koito-ZADYLJITELNO-da-imate-na-buroto-si-v-ofisa-news_502974.html

Колкото и да се стараем да балансираме личния и професионалния живот, по-голямата част от нас прекарват основната част от деня си в офиса. Затова е добре да превърнем бюрото или кабинета си в уютно и практично място. Наличието на следните няколко предмета например може да се окаже доста полезно. Уверете се, че винаги ги имате под ръка. Зарядно за телефон. Падналата батерия може да попречи на работата ви или най-малкото да ви изнерви. Като държите едно зарядно и в офиса, освен вкъщи, няма да ви

Google предава на живо от операционната на МБАЛ „Св. Анна“

http://www.cross.bg/anna-mbal-ramenna-1485183.html

/КРОСС/Смяна на раменна става ще се предава на живо през „Google - Italia" в цял свят, от операционната зала на варненската болница „Св. Анна" в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия - водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница - доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра „Ортопедия и травматология", д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов - асистенти към катедрата. На пациента, който е със значително износване на ставата, ще бъде поставена безплатно модерна раменна протеза от модел, който ще се имплантира за първи път в България. Изкуствената раменна става е предоставена от фондация „Черноморско-Средиземноморска медицинска академия", на чиято поредна инициатива „Work together" ортопедичната клиника в МБАЛ „Св. Анна" ще бъде домакин. Запис и предаване в реално време на уникалната операция ще бъдат направени и от телевизионния канал на Медицинския университет. Интервенцията ще може да се наблюдава в аудиторията на МБАЛ „Св. Анна" и в учебния център на Медицински университет - Пловдив в рамките на провеждащия се там по същото време международен учебен курс по ортопедична анатомия - също инициатива на фондация „Черноморско-Средиземноморска медицинска академия"

България с най-много домакинства без деца

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgariia-s-naj-mnogo-domakinstva-bez-deca-6044200

Според данни на Евростат българското домакинство има средно 2,4 броя членове и е в една група с Белгия, Гърция, Латвия, Литва и Словения

У нас живеят най-много домакинства без деца

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/u-nas-zhiveiat-naj-mnogo-domakinstva-bez-deca-6044200

Според данни на Евростат българското домакинство има средно 2,4 броя членове и е в една група с Белгия, Гърция, Латвия, Литва и Словения

SO INDEPENDENT започва с "Mistress America"

http://www.cross.bg/kino-festivala-film-1485168.html

/КРОСС/С "Mistress America" ще бъде открито шестото издание на Фестивала SO INDEPENDENT. Прожекцията е в кино "Люмиер", от 19.00 часа.  "Това е един прекрасен начин да започнем ведро филмовия уикенд в атмосферата на любимия ни Ню Йорк. Филмът се радва на брилянтни актьорски изпълнения, искаме да дадем на зрителите вечер, изпълнена с лекота и интелигентен хумор. Ноа Баумбах е несъмнено един от най-ярките американски независими режисьори, а тандемът му с Грета Гъруиг е пословичен и двамата създават необичайна комедия, от която струи интелект, сексапил и комично отчаяние, според кинокритиците. Те са Уди Алън и Даян Кийтън на нашето съвремие!", казва Жана Караиванова, актриса, основател и творчески директор на фестивала. В програмата на Фестивала ще бъдат показани 23 филма - в Дом на киното, филмотечно кино "Одеон" и кино "Люмиер". Специални гости на фестивала тази година са Джери Карлсън, ректор на факултета по кино на Университета в Ню Йорк и специалист по латиноамериканско кино; Изабела Ценкова, продуцент на спечелилия голямата награда на Сънденс 2015 г. за документално кино филм "Глутница", която също пристига специално от Ню Йорк, за да представи лентата на българската публика. Специалните гости ще участват с лекции в тазгодишното издание на SО Academy, която се осъществява със специалната подкрепа на НДК и ще се проведе на 26-ти и 27-ми октомври от 15.30 ч. до 18.30 ч

Цената на петрола се възстановява след резкия спад от сряда

http://www.investor.bg/surovini/365/a/cenata-na-petrola-se-vyzstanoviava-sled-rezkiia-spad-ot-sriada-204588/

Администрацията за енергийна информация потвърди, че резервите в САЩ са нараснали повече от очакваното през миналата седмица

Проф. Кантарджиев: Грипът идва в края на октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064165

Грипът идва в края на октомври. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Той обясни, че няма поводи за притеснение и не се очаква грипната епидемия да протече по по-различен начин в сравнение с миналите години.
Грипът идва в края на октомври. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че няма поводи за притеснение и не се очаква грипната епидемия да протече по по-различен начин в сравнение с миналите години.

„Булгартабак": Плащаме осигуровки за реално получени заплати

http://www.cross.bg/osigyrovki-bylgartabak-durzhavata-1485182.html

/КРОСС/Социалните осигуровки в „Булгартабак Холдинг" АД и във всички дъщерни предприятия винаги са се заплащали на база реално получени заплати, съобщават от компанията. По техни данни средният осигурителен доход в „Булгартабак" е с 250% по-висок от този за страната или 2,5 пъти повече спрямо средната работна заплата. Дружеството твърди, че внася осигуровки в размер значително по-висок от минималния осигурителен праг, включително голяма част от служителите се осигуряват на осигурителния максимум. Само за последните три години компанията е внесла около 32,5 млн. лв. под формата на осигуровки. Дружеството осигурява значителни приходи в бюджета на държавата. За последните четири години „Булгартабак" е внесло под формата на дaнъци, осигуровки и акцизи около 3 млрд. лв., а само за 2014 г. сумата е приблизително 700 млн. лв. „Поради това считаме, че дискутираното административно увеличаване на осигурителния праг и допуснатото изключение в сектора „Производство на тютюневи изделия" нямат пряко отношение към размера на внасяните от „Булгартабак Холдинг" АД осигуровки, като други коментари имат единствено манипулативен характер. В този смисъл, няма да останем безучастни срещу опитите да бъде дискредитирано доброто име на едно търговско дружество с безупречен икономически и социален профил

Миков: Заплахата е престъпление

http://frognews.bg/news_100436/Mikov-Zaplahata-e-prestaplenie/

„Заплахата е престъпление”, заяви в студиото на „Здравей, България” лидерът на БСП Михаил Миков. Той коментира бруталните заплахи, които председателят на политическата партия „Солидарност” и лидер на националното мешере Христо Младенов отправи към репортера на Нова телевизия Вероника Димитрова.

Кола блъсна пешеходец в Благоевград

http://pik.bg/кола-блъсна-пешеходец-в-благоевград-news421690.html

Кола блъсна пешеходец в Благоевград

Кола удари 58-годишен пешеходец в Благоевград. Инцидентът стана около 8.30 часа тази сутрин в района на Електоротехникума.

На място пристигнали екипи на полицията и Спешен център - Благоевград, съобщава struma.bg.

Мъжът е с лека контузия на главата.

На място му е оказана първа помощ и е освободен за домашно лечение.

Юношите ОФК „Поморие” загубиха от отбора на Созопол

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hnJA8vaL4kc/

Юноши старша възраст към ОФК „Поморие”, с треньор Лазар Тонозлиев гостуваха на отбора на ОФК “Созопол” на 21.10.2015 г. Срещата се игра в гр. Царево и завърши при резултат 4:2 за домакините.

Акт за 1900 лева за таксиметровия шофьор, бил полицай

http://petel.bg/Akt-za-1900-leva-za-taksimetroviya-shofor--bil-politsay__131368

Снимка: Нова тв Таксиметровият шофьор, който снощи нападна полицай в центъра на София, вече има наложен акт за 1900 лева.  Причината –...

Осъден за подкуп на полицаи и шофиране в нетрезво състояние, обжалва присъдата си

http://petel.bg/Osaden-za-podkup-na-politsai-i-shofirane-v-netrezvo-sastoyanie--obzhalva-prisadata-si__131366

Снимка: Булфото, архив В първия ден на август, тази година в центъра на Варна автопатрул спрял за проверка автомобила на Николай...

Майка с количка изскочи на улицата! Шофьорът не успя да спре. Бебето е в болница

http://petel.bg/Mayka-s-kolichka-izskochi-na-ulitsata--SHoforat-ne-uspya-da-spre--Bebeto-e-v-bolnitsa__131369

Снимка Булфото Малко момченце е настанено за наблюдение във варненската МБАЛ „Св. Анна“ с мозъчно сътресение, без опасност за живота,...

Синоптик даде прогноза за цялата зима. Ето какво време ни очаква

http://petel.bg/Sinoptik-dade-prognoza-za-tsyalata-zima--Eto-kakvo-vreme-ni-ochakva__131371

Снимка: Булфото Очаква се тази зима да е със средни сезонни температури, близки до нормалните или по-високи. С други думи – мека зима,...

Проф. Кантарджиев: Грипът идва в края на октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064158

Грипът идва в края на октомври. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Той обясни, че няма поводи за притеснение и не се очаква грипната епидемия да протече по по-различен начин в сравнение с миналите години.
Грипът идва в края на октомври. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че няма поводи за притеснение и не се очаква грипната епидемия да протече по по-различен начин в сравнение с миналите години.

Клуб "Будители" в Сливен подкрепи кандидатите на БСП

http://www.cross.bg/kandidatite-obshtinata-suvetnitzi-1485173.html

/КРОСС/С дарените средства от групата общински съветници на БСП - Сливен са платени наемите на всички пенсионерски клубове в града за 2015 г. Пенсионери от клуб „Будители" благодариха на социалистите и посрещнаха кандидата за кмет Кольо Милев и кандидатите за общински съветници oт листата на БСП - Соня Келеведжиева, Пенка Симеонова и Стефан Щилиянов. Членове на клуба изказаха и своята подкрепата към кандидатите на БСП. „През мандата общината извърши ремонти в 11 от клубовете на пенсионера - 7 в града и още четири в селата Сотиря, Крушаре, Трапоклово и Старо село. Въпреки че трябваше да се плащат стари задължения, да се осигурят средства за съфинансиране на големите проекти, се заделиха пари не само за ремонти, а и за други прояви, които поддържат духа на възрастните хора в общината. Винаги може и повече, но отношението понякога струва повече и от материалното", каза кандидатът за кмет инж. Кольо Милев.

Михаил Миков: Заплахата е престъпление

http://www.cross.bg/mikov-mihail-solidarnost-1485181.html

/КРОСС/„Заплахата е престъпление", заяви в студиото на „Здравей, България" лидерът на БСП Михаил Миков. Той коментира бруталните заплахи, които председателят на политическата партия „Солидарност" отправи към репортера на Нова Вероника Димитрова. Партията „Солидарност" е основана преди осем години, а първа споразумение със „Солидарност" подписва БСП.Щ „Аз не знам да сме работили с партия „Солидарност". Не знам такава партия даже", заяви Михаил Миков.Той се оплака, че и кандидати на БСП са заплашвани. „Наши кандидат отиват в ГЕРБ, защото са му казали, че жена му ще остане без работа. Човекът идва при нас, плаче и обяснява: „Аз съм от БСП, но ми казаха, че ако не бъда кандидат на ГЕРБ, жена ми няма да остане на работа". Заплашват и хората, че няма да имат държава. Цветанов заплашва, че ако не гласуват за ГЕРБ, няма да има европейски проекти. Да не би европейските проекти да се разпределят по партийна линия?", каза той.„Не се учудвам, че се стига до такива неща с журналисти. Държавата трябва да действа, за два дни се разследва такова престъпление", коментира още Миков.  Не е добре президент, избран с най-голямата подкрепа на избирателите на БСП в Брегово и при двата си мандата, сега да отиде и да агитира хората там за кандидатите на десницата, коментира още лидерът на левицата

Два района във Варна останаха без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=304492

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - улица "Сирма войвода" до 17 часа; - част от кв."Възраждане"-3 до 15 часа;

Тв декор се срути, докато кандидат-кметове предлагат решения за София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064174

Декор в bTV се срути на косъм от кандидат-кметове.  Докато гостите в тв студиото обсъждаха разгорещено проблемите на столицата и се надпреварваха да предлагат решения, декорът сякаш не издържа на предизборните им обещания и падна. От случката се впечатли само водещият Антон Хекемян, който отбеляза случващото се,
Декор в bTV се срути на косъм от кандидат-кметове.  Докато гостите в тв студиото обсъждаха разгорещено проблемите на столицата и се надпреварваха да предлагат решения, декорът сякаш не издържа на предизборните им обещания и падна. От случката се впечатли само водещият Антон Хекемян, който отбеляза случващото се,

Кандидат-кметове предлагат решения за София в тв студио, декорът се срути

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064149

Декор в bTV се срути на косъм от кандидат-кметове.  Докато гостите в тв студиото обсъждаха разгорещено проблемите на столицата и се надпреварваха да предлагат решения, декорът сякаш не издържа на предизборните им обещания и падна. От случката се впечатли само водещият Антон Хекемян, който отбеляза случващото се,
Декор в bTV се срути на косъм от кандидат-кметове.  Докато гостите в тв студиото обсъждаха разгорещено проблемите на столицата и се надпреварваха да предлагат решения, декорът сякаш не издържа на предизборните им обещания и падна. От случката се впечатли само водещият Антон Хекемян, който отбеляза случващото се,

Томислав Дончев и Владислав Горанов представят ръководството на "Фонда на фондовете"

http://www.cross.bg/fondovete-instrymenti-fond-1485180.html

/КРОСС/Ръководството на фонда, който ще управлява европейските пари за финансови инструменти, ще бъде представен от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов. Създаването на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" бе анонсирано от финансовия министър Владислав Горанов по-рано през годината, по време на форум, организиран от бизнеса. "Фондът на фондовете", както е известен още, ще управлява ресурса от европейските оперативни програми, предвиден за финансови инструменти през програмния период 2014-2020 година. Концепцията за създаването на "Фонд на фондовете" е нова за България и представлява идеята финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет. Юлиана Николова, бивш секретар по управление на евросредствата и директор на Центъра за модернизиране на политики, приветства сформирането на новата специализирана структура. Сега това дружество, което се създава, ще направи, надявам се, всички процедури еднакви, еднакви да са цените за обслужване на тези финансови инструменти

Д-р Кунчев: Започна активност на респираторните вируси

http://www.moreto.net/novini.php?n=304490

„До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси”, заяви в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Започна активност на респираторните вируси, не е започнала още на грипните.

Преглед на печата, четвъртък, 22 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-четвъртък-22-октомври_l.a_i.701648_at.1.html

Проф. Лешек Балцерович: Дръжте ниски нива на дълга България трябва да спазва фискална дисциплина и да внимава за нивата на държавния дълг, заяви...

Шефът на мешерето заплаши журналистка с "предизборен бунт"

http://www.mediapool.bg/shefat-na-meshereto-zaplashi-zhurnalistka-s-predizboren-bunt-news240790.html

Шефът на върховното мешере (извънреден ромски съд – бел.ред.) Христо Младенов отправи серия от заплахи срещу журналистката Вероника Димитрова, включително и за "гражданска война" и "предизборен бунт", съобщи Нова телевизия в четвъртък. Причина за агресията му към репортера на телевизията станал излъчен репортаж, който свързва партията му "Солидарност" с джебчийската мафия в Игантиево. Става въпрос за кандидата за общински съветник в Аксаково Васил Стоянов, който заедно със съпругата си Евгения е уличен със скрита камера от медията, че се прехранва основно от джебчийство в варненски мол. "За шест месеца ще получиш най-лошото, което Господ го праща отгоре. Знаеш, че аз мога да съдя от моите неписани закони", казва Младенов на Вероника Димитрова в телефонен разговор, записан и излъчен ден след репортаж, в който шефът на мешерето заявява пред телевизията, че няма проблем замесен с джебчийската мафия да бъде подкрепен от партия "Солидарност". Той предупреждава още, че заради въпросните репортажи хората в ромските махали са настроени срещу медията и нейните екипи не трябва повече да влизат в гетата, за да не пострадат. Младенов дори предупреждава, че заради тези разкрития "може да стане бунт в България, може да стане гражданска война". "Знаеш, че аз имам достъп до всички съдебни власти и в България, и в Европа", казва още лидерът на "Солидарност", който в репортажа се хвали, че е осигурил гласове за бившия председател на БСП Сергей Станишев на евроизборите през 2013 г., а сега подкрепя премиера Бойко Борисов. "Сега се падна ГЕРБ да подкрепим. Политиката на Бойко Борисов засега добре ни пасва на нас", чистосърдечно признава шефът на циганското мешере. След излъчването на репортажа с интервюто на Младенов обаче той рязко променя отношението си към журналистката и й се обажда, за да я заплаши. "Как може три дена преди изборите да го пуснеш, а не го пусна след изборите?! За да си взимаш заплатата, кирливата заплата... Ти смали моите избиратели с 50% надолу", възмущава се Христо Младенов в записан от Вероника Димитрова телефонен разговор. Журналистката заяви в четвъртък, че вече е получила предупреждения от хора в Игнатиево да внимава, защото й "готвят нещо". Според Димитрова, ако наистина й се случи някаква злополука, тя ще е заради въпросните репортажи.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване