ГЕРБ замества ЦСКА в мача срещу Бистришките тигри

http://offnews.bg/news/n_1/n_577783.html

Преди по-малко от седмица треньорът на Витоша Бистрица Костадин Ангелов - Лаптопа отказа неговият отбор да излезе на терена срещу ЦСКА в мач от югозападната В група, заради страх от "политизиране". "Първо да кажа, че нашето решение е да запазим здравето на футболистите. Имаме информация за факта, че този мач ще бъде политизиран", заяви тогава Ангелов. Днес обаче в профила на ГЕРБ-Свиленград се появи интересна покана за още по-интересно футболно събитие. "Приятели, заповядайте на 23.10.2015 на футболната среща между Сборен отбор на ПП "ГЕРБ" Свиленград и ФК "Витоша" Бистрица", гласи съобщението, което е придружено от снимка на плакат.  Предизборният мач ще се проведе на Градския стадион от 13 часа, само два дни преди местните избори. В коментарите към поканата дори е уточнено, че футболната среща ще се проведе при каквито и да е атмосферни условия. "Защото момчетата са истински спортисти и дъждът не ги плаши. Заповядайте да подкрепите който и да е отбор по Ваша преценка и симпатия. Ще ви очакваме", пишат още в поканата представителите на ГЕРБ в Свиленград, като уточняват, че срещата е с безплатен вход.

Календерска с благодарност към много по-обективните от bTV

http://www.bnews.bg/article-142851

Питам се каква може да е причината да поканят на дебата за София само 7 от 8-те парламентарно представени партии? Всички други кандидати без мен. Може би някакво социологическо изследване... А защо не го обявят тогава?

Още една дама на финал в „Ръкописът”

http://www.cross.bg/polina-veleva-yniversitet-1485275.html

/КРОСС/ Полина Велева и нейният роман „Тъмна светлина" продължават към финала на литературното шоу „Ръкописът". Това стана ясно снощи, когато бе излъчен третият епизод на реалити формата на БНТ. Така съотношението на финалистите в „Ръкописът" до момента е 2:1 в полза на дамите, след като Георги Бърдаров и Светозара Давидкова си осигуриха място в предишните два епизода. Третата финалистка в състезанието на ръкописите е завършила журналистика в Шуменския университет, и успя в края на епизода да победи конкурентката си Златина Бахова. „Наистина не очаквах, че ще се класирам на финала. Наясно съм, че оттук насетне в това състезание ще става все по-трудно. Малко ми е тъжно за хората, с които се разделяме, защото те са много талантливи, всеки един от тях е прекрасен - една различна вселена", каза Полина в първото си интервю за сутрешния блок „Денят започва с култура" на БНТ. Полина Велева е завършила журналистика в Шуменския университет, има и магистърска степен по „Рекламна комуникация" в Нов български университет. За себе си казва, че е човек, когото „срещнете ли веднъж, не може да не забележите. Дали заради нетрадиционния начин на обличане, цветната коса или факта, че почти никога не млъквам. Сарказмът е вторият ми език...", споделя тя. В трети епизод на „Ръкописът" нови 12 участници се състезаваха помежду си за място във финала

КЕВР: От 1 ноември токът за бизнеса поевтинява

http://frognews.bg/news_100483/KEVR-Ot-1-noemvri-tokat-za-biznesa-poevtiniava/

"От 1 ноември се предвижда цената на добавката „Задължение към обществото” да бъде намалена с 1,07 лв. на мегават час. Ще има и около 2 % намаление за небитовите клиенти на ниско напрежение, които са на регулирания пазар. За битовите клиенти цените за тока остават без промяна", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Иван Алексиев: За един спокоен и уверен утрешен ден (видео)

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/m5-hqFCNlIU/

Господин Алексиев остават броени дни до местния вот, имаше ли реален сблъсък на идеи за бъдещето на Поморие?
Нелогично е най-силната партия в България, която в толкова сериозни и трудни времена пое отговорност за управлението, да е атакувана така яростно. Жалко е, че вместо да мислят за хората и всекидневните грижи, опонентите се впуснаха в преследване на егоистични цели. Доволен съм обаче, че истинският разговор за бъдещето на Поморие се състоя. Състоя се в срещите ми с хората по време на тази кампания. За мен това е много важно – да погледна хората в очите и да чуя техния глас и съм удовлетворен, че успяхме да осъществим ползотворен диалог с тях за бъдещето на нашето общо място за живеене.
И какво Ви споделиха те?
Бих искал да споделя, че жителите на Община Поморие наистина виждат постигнатото и реално направеното през последните четири години. Защото това, което успяхме да съградим не е някаква бутафория, нито напудрен пупулизъм, то може да се пипне и да се види, тук на място. Защото хората могат да се разходят по новия кей, да шофират по новоизградени улици, да паркират на нови паркинги в града и да усетят многовековния дух на своя град, по един неповторим начин.
Вие лично доволен ли сте от управленския си мандат?
Разбира се хората осъзнават, че само и единствено с надграждане може да се върви напред, затова съм удовлетворен, че те активно се включват с идеи и визия за бъдещите проекти, които имаме да реализираме като община. Поморийци видяха с очите си как премиерът Борисов лично се ангажира и помогна на града ни. Такава активност сред жителите може да бъде продиктувана само от две неща: на първо място, когато те виждат, че някой се вслушва в мнението им и на второ място – когато разбират, че нещата се случват и родното им място върви в правилната посока.
Какви въпроси вълнуват хората, какво искат да научат?
По време на цялата кампания съм свидетел на това, как дневният ред на обществото се насочва в грешната посока. Продължавам да твърдя, че хората се интересуват от своя начин на живот и как да стане по-добър по места. В Поморие също се нагледахме на такива спектакли от политически хамелеони. Стремежът към власт е болезнена тема и има кандидати готови на абсолютно всичко, за да постигнат крайната си цел. А най-малко си дават сметка гражданите, станали обект на измама от страна на такива политически хамелеони и още по-лошото гласували за тях. Моментът на отрезвяване е много болезнен.
Вие лично на какво заложихте в кампанията?
По време на тази кампания заложих на представянето на постижимите цели, а не на голи обещания. Заложих и на новата реалистична програма за управление на Община Поморие, допълваща и продължаваща постигнатото през изминалите четири години. Хората видяха приоритетите в икономическото развитие и инвестициите, в благоустрояването и строителството, здравеопазването, образованието, културата и в спорта.
Какво очаквате да се случи на 25 октомври?
Много ми се иска да има висока избирателна активност на тези избори – само така ще ограничим купения вот и само така хората ще имат реално представителство в местната власт. От друга страна сега е времето поморийци да покажат на цяла България, че сме най-отговорната община и че хората тук имат истинска гражданска позиция и не им е безразлично какво ще е бъдещето им. Очаквам в неделя поморийци да подкрепят отбора на ПП ГЕРБ. В листата с общински съветници има само стойностни хора – експерти, които са доказали своите качества.
Що за управлeнска максима изповядвате?
И в работата, и в живота се опитвам да се ръководя от принципа на откритост и прозрачност. За мен е важно да съм откровен с гражданите за всичко. Популизмът може да е инструмент в други ръце. Възхищавам се от хората, които имат волята да променят средата, в която живеят към добро. Дължа много на семейството си, затова, че нямам достатъчно време да съм с тях, за което искам да им се извиня и да им благодаря, че ме подкрепят. Благодарен съм на моя екип, за труда, професионализма и всеотдайната им работа. Благодарен съм и на поморийци за подкрепата и за доверието, което ми гласуват.

Монетата от 2 лева влиза в обращение на 7 декември

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/monetata-ot-2-leva-vliza-v-obrashtenie-na-7-dekemvri-6044239

От БНБ подчертават, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=304530

Поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 23 октомври, ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 09:00 ч.

Таксиджията, който преби полицай пред парламента, имал чисто свидетелство за съдимост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065231

1800 лв. ще е глобата за шофьора на такси, който нападна вчера вечерта полицай в центъра на София, съобщиха от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. Санкцията е за 3 нарушения. Водачът на таксито не е имал пътна книжка, в която трябва да са вписани данни за работното му време. Удостоверението му за психологическа пригодност също е

Ремонтират варненския храм "Свети Николай" със средства от анонимен дарител

http://www.moreto.net/novini.php?n=304513

Варненският храм "Свети Николай" се ремонтира със средства на анонимен дарител. До края на месеца ще приключи подмяната на мраморните плочи на пода, като старите здрави ще бъдат използвани отново, съобщи за Радио Варна отец Василий Шаган.

Цацаров внесе искане до ЦИК за снемане имунитета на кандидат за общински съветник

http://pik.bg/цацаров-внесе-искане-до-цик-за-снемане-имунитета-на-кандидат-за-общински-съветник-news422085.html

Цацаров внесе искане до ЦИК за снемане имунитета на кандидат за общински съветник

Днес, 22.10.2015 г., главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане имунитета на Иван Мъйнов Иванов – кандидат за общински съветник за община Брезово.

На 21.10.2015г.   под ръководството на Районна прокуратура- Пловдив е извършено претърсване и изземване в жилище и стопански постройки в с.Зелениково, ползвани от Иван Мъйнов Иванов, на 35 години.  При претърсването под едно от леглата в жилището на Иванов са открити и иззети 32 броя стръка канабис, а на тавана на къщата са открити и иззети 110 броя стръкове от същото растение, поставени да се сушат. 

Събраните в хода на разследването доказателства уличават Иван Иванов като извършител на престъпление по чл. 354 а ал.3 от НК – на 21.10.2015г. в дома си в с.Зелениково е държал  високорискови наркотични вещества – марихуана/канабис без надлежно разрешително.  

Иван Иванов е регистриран с решение на ОИК Брезово от 22.09.2015 г. като кандидат за общински съветник в Община Брезово. От деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник Иван Иванов се ползва с имунитет – срещу него не може да  бъде възбудено наказателно преследване без разрешение на ЦИК.

Незабавно е уведомен главният прокурор, който внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия за даване на разрешение Иван Мъйнов Иванов да бъде задържан и привлечен като обвиняем за извършеното от него престъпление.

8-те най-абсурдни конспиративни теории за знаменитости

http://curious.actualno.com/8-te-naj-absurdni-konspirativni-teorii-za-znamenitosti-news_502990.html

Конспиративните теории никога не са спирали да ни изумяват с глупостта си. Когато става дума за звезди, абсурдът преминава дори на по-високо ниво. Сайтът The Richest ни запознава с някои от невероятните твърдения, свързани със знаменитости. Том Круз избирал жените до себе си с тестове. Според някои твърдения когато Том Круз решил да се ожени отново, той дал различни тестове на няколко дами. Актрисата Кейти Холмс била с най-висок резултат и затова той се венчал за нея. Дали затова не се разпадна

13 155 служители на МВР ще охраняват изборите

http://society.actualno.com/13-155-slujiteli-na-MVR-shte-ohranjavat-izborite--news_503119.html

"За изборите ще бъдат ангажирани 13 155 служители. Ние сме мобилизирали всички сили, за да направим организация". Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова пред БНТ. Тя уточни, че за изборите е заделен отделен бюджет за МВР. Организиран е и контролът по време на изборния процес. Взети са мерки на всички нива, на които имаме правомощия, включително и по противопожарната безопасност работим, увери министърът. „Всеки ден чета роман от сигнали”, подчерта Бъчварова.

Словения е на ръба заради мигрантите, Франция удвоява бежанските центрове

http://europe.actualno.com/Slovenija-e-na-ryba-zaradi-migrantite-Francija-udvojava-bejanskite-centrove-news_503118.html

Словения изнемогва под бежанския напор. Само за последното денонощие в страната са влезли над 12 хиляди и 600 търсещи убежище. Това надвишава дори рекорда, отбелязан в Унгария през септември в кулминацията на кризата, информира bTV. Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос е в Любляна, за да обсъди със словенските власти поисканата от тях финансова помощ заради бежанците. В търсене на единен отговор на кризата председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер кани лидерите на Германия, Авст

Кандидат за кмет на Русе е обявен за национално издирване

http://crime.actualno.com/Kandidat-za-kmet-na-Ruse-e-objaven-za-nacionalno-izdirvane--news_503116.html

Кандидатът за кмет на Русе и за общински съветник на Национална републиканска партия Венцислав Ангелов-Чикагото е обявен за национално издирване, информира БГНЕС. Информацията бе потвърдена от източник от Окръжна прокуратура, предаде кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град. Чикагото е издирван, за да се приведе в сила окончателната му присъда от три години и шест месеца лишаване от свобода за трафик на наркотици. Чикагото не е бил открит на адресната си регистрация. Присъдата на Върховния

Руската компания "МиГ" може да оспори споразумението между България и Полша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065441

Руската компания "МиГ" може да оспори споразумението за ремонт на българските самолети, подписано между София и Варшава, съобщи TACC, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на руската самолетостроителна компания.
„Споразумението между България и Полша противоречи не само на нормите на международното право и установената във военната авиация
Руската компания "МиГ" може да оспори споразумението за ремонт на българските самолети, подписано между София и Варшава, съобщи TACC, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на руската самолетостроителна компания. „Споразумението между България и Полша противоречи не само на нормите на международното право и установената във военната авиация

Университетът

http://www.cross.bg/yniversitet-yniversitetut-kyltyra-1485274.html

/КРОСС/ Започнаха изборите за ректор на Софийския университет и виждам как и в тях се пренася една обща за България болест. Нападки, атаки някакви от групички хора, към единия кандидат и към самия университет. Но не може да има оазис сред морална пустиня. Когато една страна е непрестижна, тя не може да има престижен университет. Инерцията на нашето преклонение пред Алма матер все още продължава. Спомням си, имаше един много мъдър човек в барчето на университета - Йвайло, който казваше, че да си ректор на СУ, това е повече, отколкото да си премиер. И вероятно е така. Да си спомним, че ректорът Бончев в началото на ХХ век е загърбил Фердинанд при едно посещение с думите: „В Университета първо влиза ректорът, след това царят". Добре го е казал. И знаем голямата драма през 1907 г. с уволнението по времето на Иван Шишманов на преподавателите заради демонстрациите тогава. Комично е, че преди обявяването на нашата независимост през 1908 г. през 1907 г. вече бяха предприемани репресии към академичния свят. Когато се е коментирало как е възможно да се уволнява цял университет с елитния му състав, един депутат скача в Народното събрание и вика: във Франция по време на аферата Драйфус са направили същото! И това е моралната, юридическата и човешката аргументация да закриеш университет! От друга страна, университетът не може да бъде индикиран като вечно и абсолютно морално право, той е отражение на едно общество, но той може и да коригира това общество

Емил А. Георгиев: Електронното гласуване е шанс и за родния IT бизнес

http://offnews.bg/news/n_1/n_577798.html

Емил А. Георгиев е роден през 1974 г., по професия е адвокат и представител по индустриална собственост в собствената си кантора.Работи на пресечната точка между правото и информационните технологии. Активист за гражданска и политическа промяна. Един от основателите на ДЕОС и кандидат за общински съветник от партията. Електронното гласуване в три важни предимства, според Вас? Първо, гласуването ще е по-бързо, по-удобно и ще дава повече възможности на повече хора. Второ, то ще допринесе за разбирането на ролята на информационните технологии в нашия живот. Живеем в 21-ви век, в условията на информационно общество и икономика на знанието, в която главното работно средство ще бъде компютър с достъп до интернет. Апропо, връзката между въвеждането на електронното гласуване и покачването на компютърната грамотност е потвърдена от едно изследване на Съвета на Европа, което се отнася до естонския модел. На трето място идва значението за българския ИТ бизнес, който ще има главната роля в изграждането на платформата за електронно гласуване и в обслужването на нейната техническа поддръжка. Защо е нужен референдум за въвеждането на електронно гласуване? Принципно тук решението трябваше да дойде от парламентарно представените партии, но те се уплашиха и отказаха да поемат нужната отговорност. Така референдумът остана последната възможност за нас, гражданите, да задължим народните представители да приемат необходимите изменения в изборното законодателство, така че да имаме и електронен вот. Моля обяснете накратко какво е референдумът и кой има право да гласува в него? Референдумът е елемент на пряката демокрация, с който гражданите могат да участват в решаването на въпроси с национално значение, които иначе са от компетентността на Народното събрание. За съжаление не само законодателството у нас прави референдумите почти невъзможни, но и с поведението си парламентарно представените партии показват, че нямат никакъв интерес от провеждането на този за електронното гласуване. Важно е да се знае, че право да гласуват на референдума на 25 октомври имат всички български граждани с избирателни права, независимо дали живеят в България или в чужбина. Само за българите в чужбина ли ще е удобно и важно да има електронно гласуване? Знаете ли, наскоро разговарях с хора от Исперих, Дулово и Силистра. Строителни работници тук, в София. Довериха ми, че по време на избори не искат да се прибират там, защото ги очаква стройната организация на десетниците и стотниците и практически е невъзможно да не се гласува за една определена партия. А те отдавна не я подкрепят и не искат да гласуват за нея. Така единствената им възможност е да не се прибират у дома. Сега представете си, че ако имахме електронно гласуване тези хора биха могли да гласуват по съвест и вътрешно убеждение. Иначе е ясно, че че електронният вот ще е от голяма полза за онези български граждани в чужбина, които живеят далече от дипломатическите ни представителства или поради други организационни причини не успяват да гласуват. Извън тях в най-голяма степен удобство ще има и за хората у нас, най-вече младите, които не поддържат актуална адресна регистрация и не гласуват, защото не искат само за това да пътуват до родните си места. Какво пожелавате на българите за 25-ти октомври? Пожелавам здравият разум да надделее над гласа на страха и омразата. Призовавам всички имащи право на глас да идат да гласуват и да гласуват с “да“!

Нека бъдем единни за промяната! С номер 11 в бюлетината за Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065426

Видинчани, приятели, съмишленици, заставаме пред Вас, обединени от мечтата за промяна, амбицирани всички заедно, с общи усилия да променим обичания от нас Видин, да променим региона, да променим живота си и бъдещето на нашите деца.
Ние, от "Единни за промяна", сме различни като професионален опит, житейски опит, възраст и биография,
Видинчани, приятели, съмишленици, заставаме пред Вас, обединени от мечтата за промяна, амбицирани всички заедно, с общи усилия да променим обичания от нас Видин, да променим региона, да променим живота си и бъдещето на нашите деца. Ние, от "Единни за промяна", сме различни като професионален опит, житейски опит, възраст и биография,

Руската компания "МиГ" може да оспори споразумението между България и Полша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065417

Руската компания
Руската компания "МиГ" може да оспори споразумението за ремонт на българските самолети, подписано между София и Варшава, съобщи TACC, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на руската самолетостроителна компания. „Споразумението между България и Полша противоречи не само на нормите на международното право и установената във военната авиация

Нека бъдем единни за промяната! С номер 11 в бюлетината за Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065418

Видинчани, приятели, съмишленици, заставаме пред Вас, обединени от мечтата за промяна, амбицирани всички заедно, с общи усилия да променим обичания от нас Видин, да променим региона, да променим живота си и бъдещето на нашите деца.
Ние, от
Видинчани, приятели, съмишленици, заставаме пред Вас, обединени от мечтата за промяна, амбицирани всички заедно, с общи усилия да променим обичания от нас Видин, да променим региона, да променим живота си и бъдещето на нашите деца. Ние, от "Единни за промяна", сме различни като професионален опит, житейски опит, възраст и биография,

Партиен лидер заплашва с линч журналистка от Нова телевизия

http://frognews.bg/news_100482/Partien-lider-zaplashva-s-linch-jurnalistka-ot-Nova-televiziia/

До шест месеца ще получиш нещо много лошо, от Господ. Ти знаеш ли, че сега може да стане бунт в България. Хората ми се обаждат и казват, че ще бъдеш линчувана в ромските квартали”. Това казва по телефона на репортерката на Нова телевизия Вероника Димитрова Христо Младенов, лидер на партия „Солидарност”.

Плевнелиев: Консултативният съвет - в първата половина на ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065406

В първата половина на ноември месец Консултативния съвет по Национална сигурност ще заседава, темата ще бъде, а темата ще бъде свързана с геополитическите промени. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград“, съобщи
В първата половина на ноември месец Консултативния съвет по Национална сигурност ще заседава, темата ще бъде, а темата ще бъде свързана с геополитическите промени. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград“, съобщи "Фокус".

Плевнелиев: Консултативният съвет ще заседава в първата половина на ноември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065432

В първата половина на ноември месец Консултативния съвет по Национална сигурност ще заседава, темата ще бъде, а темата ще бъде свързана с геополитическите промени. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград“, съобщи "Фокус".
В първата половина на ноември месец Консултативния съвет по Национална сигурност ще заседава, темата ще бъде, а темата ще бъде свързана с геополитическите промени. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ при пътен възел „Благоевград“, съобщи "Фокус".

БНБ пуска в обращение нова разменна монета с номинал 2 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=304553

Управителният съвет на Българската народна банка взе днес решение за пускане в обращение от 7 декември на нова разменна монета - законно платежно средство, с номинална стойност 2 лева. Това съобщиха от пресцентърра на БНБ за Moreto.

Горанов: Данък вредни храни може да не е най-доброто решение

http://www.vesti.bg/goranov-danyk-vredni-hrani-mozhe-da-ne-e-naj-dobroto-reshenie-6044237

Ако нищо не се събере от този закон, това ще е добрата история. Ако от него няма постъпления, означава, че е постигнал целите си и изхвърля от пазара това, което по медицински стандарти се разбира за вредно“, каза министърът

Калоян Паргов подкрепи кандидатите за кмет на с. Мрамор Ивайло Иванов и на с. Волуяк Младен Младенов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065402

„Идват избори, трябва да избeрeм хората, които ще бъдат стопаните на София. Това не е лесна задача, тъй като от избори на избори се дават много обещания, но накрая пак си оставаме с дупките, с бездомните кучета, с разбитите тротоари и борбюри. Ивайло Иванов е независим кандидат за кмет на с. Мрамор.
„Идват избори, трябва да избeрeм хората, които ще бъдат стопаните на София. Това не е лесна задача, тъй като от избори на избори се дават много обещания, но накрая пак си оставаме с дупките, с бездомните кучета, с разбитите тротоари и борбюри. Ивайло Иванов е независим кандидат за кмет на с. Мрамор.

Калоян Паргов подкрепи кандидатите за кмет на с. Мрамор Ивайло Иванов и на с. Волуяк Младен Младенов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065409

„Идват избори, трябва да избeрeм хората, които ще бъдат стопаните на София. Това не е лесна задача, тъй като от избори на избори се дават много обещания, но накрая пак си оставаме с дупките, с бездомните кучета, с разбитите тротоари и борбюри. Ивайло Иванов е независим кандидат за кмет на с. Мрамор.
„Идват избори, трябва да избeрeм хората, които ще бъдат стопаните на София. Това не е лесна задача, тъй като от избори на избори се дават много обещания, но накрая пак си оставаме с дупките, с бездомните кучета, с разбитите тротоари и борбюри. Ивайло Иванов е независим кандидат за кмет на с. Мрамор.

Оглеждат се изборните секции за проблеми с електрозахранването

http://www.mediapool.bg/oglezhdat-se-izbornite-sektsii-za-problemi-s-elektrozahranvaneto-news240828.html

Заради предстоящите в неделя местни избори и провеждане на националния референдум се извършват превантивни огледи на избирателните секции за състоянието на електрозахранването им, съобщиха електроразпределителните дружества ЧЕЗ и ЕВН в четвъртък. Двете компании имат готовност и да мобилизират допълнителни аварийни екипи в случая на евентуални инциденти с електрозахранването по време на вота. От ЕВН съобщиха, че са предприели подсигуряване на електрозахранването на избирaтелните секции, а от ЧЕЗ посочиха, че техни служители извършват оглед на всички съоръжения, от които се захранват избирателните секции и обектите, свързани с провеждането на изборите. Дружеството ще преустанови временно и планираните, оперативни превключвания за периода от 8 часа на 23 октомври до 8 часа на 27 октомври 2015 г. "Предприели сме всички необходими действия за осигуряване на незабавна реакция при аварийни ситуации, за да могат българските граждани да упражнят спокойно своето право на избор“, казва в съобщението Виктор Станчев, директор "Експлоатация и поддържане” в "ЧЕЗ Разпределение България". В изборния ден, за осигуряване непрекъснатостта на захранването на обслужваната от ЧЕЗ територия, в постоянна готовност ще са над 300 обучени екипи. 32 от тях в столицата. При нужда още над 50 аварийни екипи може да се включат за по-бързото отстраняване на тежки, аварийни ситуации. Всички екипи са оборудвани с необходимите материали, инструменти, високо проходими автомобили и специализирани транспортни средства, посочват от дружеството.

Пациентски организации подкрепиха министър Москов

http://news.ibox.bg/news/id_500563501

Призовават фармацевтичните компании да се явят на предстоящия търг

Новородените деца в МБАЛ Поморие ще бъдат преглеждани с модерен скрининг апарат

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/l8b-AfOZTy8/

mbal_pomorieСъвсем скоро слухът на всяко новородено дете ще бъде проверяван преди изписване от МБАЛ Поморие. Това стана възможно благодарение на новото оборудване, закупено с финансиране по програма на Министерството на здравеопазването. Модерната апаратура ще бъде поставена в специално помещение, за чиято подготовка и ремонт бяха отпуснати средства от бюджета на Община Поморие.
Новият скрининг апарат действа на базата на ултразвука и служи за проверка не само при съмнения за глухота, но и като превенция от потенциални заболявания. Скринингът е подходящ както за новородени, така и за деца до 3-годишна възраст. С изследването се отчитат отоакустичните емисии в ушите на бебето, а процедурата е абсолютно безвредна и безболезнена.
Проучванията показват, че ако нарушението на слуха се открие и лекува в ранен етап (преди шестия месец на бебето), речта и езиковите умения на детето на тригодишна възраст ще бъдат сравними с тези на връстниците му с нормален слух. Това изследване е сред задължителните в родилните отделения на редица европейски болници.
Закупуването на модерния скрининг апарат е само стъпка от цялостната програма на Община Поморие за стабилизиране и обновяване на МБАЛ Поморие.

На "Къщата с ягодите" все пак била направена нова експертиза. Поръчана от Министерството на културата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634069_na_kushtata_s_iagodite_vse_pak_bila_napravena_nova/?ref=rss


Имало е нова експертиза за оценка на къщата - паметник на културата, на ул. "Сан Стефано" 6 в София, по-известна като "Къщата с ягодите". Тя е била направена преди около месец и е била възложена от Министерството на културата на инж. Георги Колчаков.

Това казаха за "Дневник" от екипа на инвеститора и собственик на къщата - шефът на "Лукойл" Валентин Златев. Макар на няколко пъти "Дневник" да е отправял питания до държавните компетентни институции дали се предвижда нова такава оценка,...

13 досъдебни производства за купуване на гласове в Бургаска област

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uCAfFpjCLiM/

press

13 досъдебни производства, свързани с купуване на гласове са образувани до момента, съобщи на пресконференция днес Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов. По образуваните дознания са проведени множество процесуално-следствени действия, фиксирани и иззети са и веществени доказателства. Престъпленията против политическите права са регистрирани в общините Айтос, Карнобат, Руен, Несебър, Поморие, Бургас и Приморско, като по Закона за МВР са осъществени и задържания. Повдигнати са конкретни обвинения, но старши комисар Калоянов бе лаконичен при предоставянето на информация относно образувани за купуването на гласове досъдебните производства, позовавайки се на продължаващите разследвания, протичащи под прякото ръководство на представители на прокуратурата.
Във връзка с предстоящите избори служители от ОДМВР – Бургас са провели срещи с представители на следствието, прокуратурата и съда, на които са обсъдени взаимодействието и координацията за нормално протичане на изборния процес. Подобни срещи са протекли и с председателите на общинските избирателни комисии. Извършени са обследвания на помещенията, които са определени за избирателни секции. По данни на Началникът на отдел „Охранителна полиция” към ОДМВР – Бургас – комисар Иван Вълков близо 1 000 ще са полицаите, които ще охраняват изборния ден в Бургаска област. Изборните секции за област Бургас са общо 692, а само за Община Бургас – 292.
Създадена е организация за охрана на спортна зала „Бойчо Брънзов”, където ще се събират протоколите и бюлетините от изборите. Ще има ограничение за свободното движение на МПС в района. Указателните табели за временната организация на движение ще бъдат поставени в изборния ден в 13.30 часа, като освен служители от „Охранителна полиция” дежурства ще дават и служители на жандармерията.
Началникът на сектор „Български документи за самоличност” – главен инспектор Милка Василева обясни, че гражданите загубили, унищожили или повредили личните си карти или тези, които са подали документи за нова лична карта, но същата не е изготвена, ще получат удостоверения за гласуване, които ще бъдат валидни само за първия тур на изборите. При провеждане на втори тур, гражданите ще трябва да си извадят нови удостоверния. По данни на Василева само през вчерашния ден – 21.10.т.г. са издадени 23 удостоверения, от които 4 са за Бургас-град.
Паспортните звена във всяко от районните управления ще работят и през почивните дни с цел издаване на удостоверения и получаване на такива. В съботния ден работното време ще е от 8.30 до 17.30 ч., а в неделя, когато са изборите – от 8.00 до 18.30 ч. За намаляване броя на издаваните удостоверения звената на „Български документи за самоличност” в отделните районни управления от началото на м. октомври до момента са издали близо 3 200 лични карти.
Директорът на ОДМВР – Бургас – старши комисар Калоян Калоянов напомни, че в МВР работи открита денонощна линия за приемане на сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес – сигнали могат да се подават на тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: izbor@mvr.bg
На пресконференцията бе обсъдена и втора голяма тема – приоритет на полицейските структури в крайморската областна дирекция, а именно „Пътната безопасност”. Старши инспектор Пламен Николов – началник група „Пътен контрол” даде подробна информация за актуалното състояние на пътния трафик в Бургаски регион, като отчете по-малко убити и ранени при катастрофи, осъществени от началото на годината до момента в сравнение с данните за същия период но от отминалата 2014 година. Според ст. инспектор Николов за първите 10 месеца на територията на Бургаска област са настъпили 278 пътнотранспортни произшествия, с 87 по-малко от миналата година. Броят на загиналите е 25, като в сравнение с 2014-та те са с 13 по-малко. Броят на ранените също е с 117 по-малко към база миналата година. Отчетените данни вероятно са резултат от разработената стратегия за провеждането на проверки и операции на територията на дадена община със силите на съседните районни управления. Като по този начин се обхваща по-голям периметър и се проверяват повече населени места. Целта е да се поставят полицейските наряди там, където се наблюдават места със завишаване на броя на настъпилите пътнотранспортни произшествия. Основния стремеж на служителите от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас е намаляване броя на настъпилите произшествия, човешките жертви и получените наранявания на участниците в пътния трафик.
Старши инспектор Пламен Николов се спря детайлно и на протеклата през последната седмица на територията на Бургаска област специализирана полицейска операция, в която освен служители от КАТ се включиха и служители в „Охранителна полиция”, които следяха за установяване на водачи, шофиращи :
– след употреба на алкохол или упойващи вещества,
– без валидни шофьорски книжки или с взети такива,
– както и с превишена или несъобразена скорост
В операцията се установяваха и издирвани лица или нелегално преминали границата на България, като особено внимание се отдели на малките населени места в региона, където също имаше ситуирани полицейски патрули.

Драги удари, еврото падна

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/dragi-udari-evroto-padna-6044238

ЕЦБ ще преразгледа програмата си за количествени улеснения на заседанието през декември

ДКЕВР предлага по-евтин ток за бизнеса и запазване на цената за битовите потребители

http://www.cross.bg/tzenata-biznesa-bitovite-1485273.html

/КРОСС/ По-евтин ток за бизнеса и запазване на цената за битовите потребители от ноември предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите на председателя на регулатора Иван Иванов, цената на тока за бита не е необходимо да бъде променяна, защото към момента това би могло да бъде с незначителния 1 процент. Токът за малките предприятия, които купуват от регулирания пазар, ще е по-евтин с 2 процента. За големите и средните фирми електроенергията също ще е на по-ниски цени, тъй като таксата „Задължение към обществото" за тях намалява с 1 лев за мВт/час.

Астрономи откриха първата планета, която обикаля около бяло джудже

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/22/2633970_astronomi_otkriha_purvata_planeta_koiato_obikalia/?ref=rss


Години наред учените бяха убедени, че около белите джуджета има обикалящи ги планети, но нямаха преки доказателства за това. Сега благодарение на космическата обсерватория Kepler астрономите са открили точно такава планета, съобщава онлайн изданието The Verge.

Планетата се намира на над 570 светлинни години от Земята и е в съзвездието Дева. Откритието е направено още миналата година, но едва сега е описано официално. Причината е, че учените са проследили какви са ефектите на бялото...

С нов микроскоп подобряват очните операции във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304544

Прецизен микроскоп за всички видове вътреочни операции заработи в общинската Специализирана болница във Варна. Придобивката е единствена по рода си в страната и позволява много по-бързо и качествено изпълнение на интервенциите.

Изборите в Хасково: Изкуството на статуквото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2633042_izborite_v_haskovo_izkustvoto_na_statukvoto/?ref=rss


"Страшно е" - смята Георги Иванов, кандидат за пети мандат кмет от коалиция "За Хасково", подкрепен и от Реформаторския блок. И това се забелязва в града - в ромската махала "Република" има постоянно присъствие на жандармерия, заради сигнали за купуване на гласове, а екипът на "Дневник" беше предупреден да внимава какви въпроси задава на гражданите в квартала, защото "шефът знае, че сте тук" (подробности по-надолу в текста). В града хората също неохотно говорят за изборите.

Георги...

ЕК забранява предоставянето на консултантски услуги за руски фирми

http://econ.bg/Новини/ЕК-забранява-предоставянето-на-консултантски-услуги-за-руски-фирми_l.a_i.701683_at.1.html

С цел ограничаване на възможностите за инвестиции в Русия, Европейската комисия забрани на фирми, регистрирани в Европейския съюз, да извършват...

Млад мъж нападна с нож и ограби учителка пред очите на деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634462_mlad_muj_napadna_s_noj_i_ograbi_uchitelka_pred_ochite/?ref=rss


Младеж на 18 години е заплашил с нож и ограбил учителка в столично ОДЗ пред очите на децата, съобщи прокуратурата.

Инцидентът е станал на 19 октомври, когато 18-годишния Мирослав Василев е нахлул в 37-мо ОДЗ в кв. "Павлово" и откраднал 260 лева, след като насочил нож към възпитателката Мариета Чалъкова.

"Деянието е било осъществено в присъствието на около 15 малолетни деца очевидци", се казва в съобщение на държавното обвинение. Младежът впоследствие е бил разпознат и...

КРИБ е против увеличението на осигуровки

http://www.cross.bg/krib-domyschiev-pragove-1485272.html

/КРОСС/ КРИБ е против увеличението на осигуровки, каза председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев в коментар на предложението на вицепремиера Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличат със 7,5% за 2016 г. Първоначалният вариант предвиждаше от увеличението да бъде изключен тютюневият бранш, но той отпадна, съобщава пресцентърът на КРИБ.  Предложението за увеличаване на осигурителните прагове не е дискутирано с работодателите, заяви Домусчиев и допълни, че такова предложение не може да се прави без предварително обществено обсъждане. Имаме чувствата, че г-н Калфин е назначен на работа в някой от синдикатите, щом като сам решава да вдига осигурителните прагове, допълни Домусчиев. Председателятна КРИБ каза още, че работодателите ще искат предложението да бъде обсъдено публично с всички заинтересовани страни. Относно осигуровките в тютюневия бранш Домусчиев уточни, че в производството на цигари минималните заплати са в пъти по-високи от минималната за страната и увеличаването на осигуровките там няма да донесе повече приходи за бюджета.

От ноември токът за бизнеса да поевтинее, предлага регулаторът

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/22/2634459_ot_noemvri_tokut_za_biznesa_da_poevtinee_predlaga/?ref=rss


От ноември токът за бизнеса да поевтинее, а за бита да остане на същата цена. Това предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. По думите на председателя на регулатора Иван Иванов не е необходимо цената на тока за бита да се променя, защото към момента това би могло да бъде с незначителния един процент, съобщи БНР.
  Токът за малките предприятия, които купуват от регулирания пазар, ще е по-евтин с 2 процента. За големите и средните фирми електроенергията също ще е на по-ниски цени,...

В София и в Благоевград бюлетините ще са най-дълги (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_577716.html

Най-дългите бюлетини за общински съветници са в София и в Благоевград - с по 32 кандидатски листи. Във Варна листите са с една по-малко.  Това стана ясно от пресконференция на Централната избирателна комисия (ЦИК), където бяха показани образци на всички бюлетини, с които ще гласуваме в неделя. Най-къси пък ще са бюлетините за съветници в общините Антон, Крумовград, Венец, Хитрино, Мирково и Долна баня . Там има само по три листи. Най-дългата бюлетина за кмет на община отново е в София, а най-къси ще са в Симитли и Долна баня. В 415 от общо 3192 кметства пък е регистриран само един кандидат за кмет на кметство. Ще можем да сгъваме бюлетините както искаме, стига да не се разкрива как сме гласували и да се вижда номерът в долния край, който трябва да бъде откъснат.  "За местните избори в избирателния списък българските граждани са 6 363 238 души, а гражданите на ЕС, които живеят тук и са подали декларация, че искат да гласуват, са 523", обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. Той подчерта, че секциите в страната са 12 314 и в тях ще се гласува както за местни избори, така и на националния референдум. В чужбина ще има 294 секции и в тях ще се гласува на националното допитване. Към момента са подадени 265 жалби във връзка с нарушения в предизборната кампания. От тях само 14 са в ЦИК. От ЦИК показаха и едно от устройствата, с които столичани ще могат да гласуват машинно. На външен вид тя е същата като тези, с които бяха проведени експерименталните гласувания на предишните избори. Този път обаче машинното гласуване няма да е експериментално. Това ще може да се случи единствено в 50 секции от столичните райони Триадица, Възраждане и Средец. От Комисията обясниха отново  как точно ще се случва с хартиена бюлетина и машинното . При гласуването с хартиена бюлетина избирателят трябва да зачертае с знак „Х“ или „V“ номерът на партията или коалицията, за която иска да гласува. Той може да гласува с преференция за даден кандидат за общински съветник, като зачертае кръгчето с неговия номер.  При машинното гласуване на екрана устройството има бюлетина, идентична с хартиената. Избирателят трябва да натисне номерът на желаната партия и ако иска да посочи преференция, а след това да потвърди избора си. Той има възможност да не гласува за никого. След гласуването се отпечатва контролна разписка с отразения вот, която се пуска в специална кутия за машинното гласуване. Оттам подчертаха, че гласоподавателите трябва да получат всички бюлетини заедно и след това да влязат в тъмната стаичка. От ЦИК припомниха, че социологическите агенции, които са регистрирани за екзитпол, са : Алфа рисърч, Галъп, Афис, МБМД, Маркет линкс, Сова 5, Екзакта и ГИСДИ.

Кадри на АФП: Корейци от двете страни на границата отново се сбогуваха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065372

След като корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща след повече от 60 години раздяла, кадри на Ройтерс заснеха момента, в който те отново трябваше да се сбогуват.
Севернокорейци подават ръце на близките си за раздяла от автобуса, с който ще отпътуват от местността Къмгансан, в която се срещнаха.
След като корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща след повече от 60 години раздяла, кадри на Ройтерс заснеха момента, в който те отново трябваше да се сбогуват. Севернокорейци подават ръце на близките си за раздяла от автобуса, с който ще отпътуват от местността Къмгансан, в която се срещнаха.

6 363 000 души ще гласуват на местните избори

http://frognews.bg/news_100479/6-363-000-dushi-shte-glasuvat-na-mestnite-izbori/

Около 6 363 000 души имат правото да гласуват на местните избори и референдума на 25 октомври. Това обяви говорителят на Централната комисия (ЦИК) Александър Андреев.Заявление за гласуване в държави членки на ЕС са подали 523 души. Извън страната ще се гласува в 294 избирателни секции в 45 страни.

Горанов не очаква процедура по свръхдефицит срещу България

http://www.mediapool.bg/goranov-ne-ochakva-protsedura-po-svrahdefitsit-sreshtu-bulgaria-news240827.html

Не очаквам Европейската комисия да открие процедура срещу България за свръхдефицит. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по повод данните на Евростат, че бюджетният дефицит на страната за 2014 г. е 5.8 на сто, а не 2.8 на сто от брутния вътрешен продукт, както обяви финансовото министерство. Горанов обясни разминаването с факта, че по аналог на Естония и Португалия, Евростат е отчела парите от Фонда за гарантиране на влоговете в банките като държавни и затова ги е включила в изчисленията. С 3.7 млрд. лв. от фонда бяха платени гарантираните депозити във фалиралата Корпоративна търговска банка през миналата година. Горанов отбеляза, че кабинетът е водил "задълбочен дебат" с Европейската комисия дали един фонд, чието управление не зависи от правителството и вноските му идват от бизнеса, трябва да бъде поставен в сектор "Държавно управление". Евростат обаче прецени, по аналогия с други европейски държави, да включи разходите на този фонд в сектор "Държавно управление", посочи финансовият министър. По думите му Еврокомисията е имала основание да започне процедура по свръхдефицит срещу България още в края на миналата година, но не го е направила. Това е станало, защото правителството е поело ангажимент да слезе под 3% дефицит още през тази година и обещанието се спазва, посочи Горанов. Той отбеляза, че за първите десет месеца бюджетът дори е на плюс като приходите са повече от разходите. Случаят с фалита на КТБ имаше еднократен ефект и хубаво, че това вече е зад нас и можем да отчетем стабилизиране на политическата и банковата система преди предстоящите стрес тестове, отбеляза финансовият министър.

Ученик и учителка са загиналите след нападение в шведско училище

http://europe.actualno.com/Uchenik-i-uchitelka-sa-zaginalite-sled-napadenie-v-shvedsko-uchilishte-news_503114.html

Ученик и учителка загинаха, след като неизвестен мъж, въоръжен с нож е нападнал училище в шведския град Тролхетен в югозападна Швеция, предава БГНЕС. От полицията съобщиха, че е загинал и 21-годишният нападател, след като бе ранен в гърдите от полицейски изстрел и му беше извършена операция. Освен двамата загинали други трима души - учител и двамата ученици, са ранени и в момента се намират в болница. Мъжът, който е извършил атентата, е бил облечен в черно, с маска от филма „Междузвездн

Фандъкова: Само активността може да победи купуването на гласове

http://politics.actualno.com/Fandykova-Samo-aktivnostta-moje-da-pobedi-kupuvaneto-na-glasove-news_503115.html

"Вероятно ще има кадрови промени в екипа ми след изборите. Моите изводи за работата на хората от моя екип съм ги направила. Не смятам, че кампанията е време за кадруване. Това е само още едно доказателство, че опонентите ми нямат реални основания за атаки по същество. Много от тях са работили в общината, някои от тях много преди мен, и понякога си приписват заслуги за неща, които сме направили, но в това няма нищо лошо. Но когато има проблем, те като че ли започват отсега и досега не са работил

Калфин за данък "вредни храни": Не мисля, че точно храната трябва да се утежнява финансово

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634452_kalfin_za_danuk_vredni_hrani_ne_mislia_che_tochno/?ref=rss


След като вчера Българската стопанска камара настоя данък "вредни храни" да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, днес и вицепремиерът Ивайло Калфин изрази същото мнение.  "Нека да видим какво ще внесат. Аз не мисля, че храната е точно това, което би трябвало да се утежнява финансово", заяви той, цитиран от БНР. 
"Аз не съм го виждал този законопроект. Нямам представа, освен от публикациите по медиите, какво пише вътре, но мисля, че действително трябва да мине през...

Георги Георгиев: Силни сте, когато сте единни

http://www.cross.bg/kmet-horata-krymovo-1485271.html

/КРОСС/ Кандидатът на левицата за кмет на Тунджа се срещна с жители на Крумово „Уроците за човешко отношение към хората, за грижата към тях, научих в родното си село Крумово." Това заяви кандидатът за кмет на община Тунджа Георги Стоянов Георгиев, издигнат от коалиция „БСП - ЗС „Александър Стамболийски", на предизборна среща в с. Крумово. В препълнената зала на читалището той благодари на своите родители, учители и съселяни за подкрепата, оказвана през изминалите 12 години в името на по-доброто бъдеще на Крумово и на хората в 44-те села на общината. „Уверявам ви, че този принцип на човешко отношение към хората съм спазвал през целия си съзнателен живот и най-вече като кмет на нашата прекрасна община. Винаги съм можел да ви гледам честно и открито в очите, защото никога не съм ви подвеждал и никога не съм ви лъгал", добави Георги Георгиев.Десетки хора от различни възрасти изразиха своята признателност и благодарност за това, че с работата си е оправдал по категоричен начин гласуваното му доверие. Като положително хората оцениха облекчения бюджет на младите семейства чрез отмяна на таксата за посещение на детските градини; безплатните закуски, безплатното обедно хранене за всички ученици и осигурените плодове; целодневната организация на учебния процес, предоставените стипендии и еднократно финансово стимулиране на техните деца, ученици и студенти

Кандидатът за втори кметски мандат на Драгичево от БСП Тодор Тодоров апелира за обединение на селото

http://www.cross.bg/todorov-kmet-dragichevo-1485270.html

/КРОСС/ Кандидатът за кмет на Драгичево от БСП за втори мандат Тодор Тодоров закри кампанията си в препълнена зала с местни жители. Той направи отчет за направеното през мандата и не скри огорчението си от факта, че много от жителите рушат и крадат направеното за обща полза. Той апелира за съзидание в Драгичево и обединение на местните хора. „Много е важно да гласувате с бюлетина №5", каза Тодоров и се мотивира с факта, че за последните 6 месеца за Драгичево не са отпускани средства. „Приоритет номер едно тук е водопроводът. Старият е строен 1965 г., експлоатира се 50 години и над 80% от него са в кръпки. През 2012 г. е разработен проект за ВиК-система на селото, но смяната на правителството го праща в папките. От 30 улици само 2-3 са в нормално състояние. Няма как да полагаме асфалт без да сме сменили водопровода", категоричен е кандидатът за кмет. Според Тодоров намалението на бюджета не позволява на кмета да върши работата си добре, а и средствата не се превеждат в пълния им размер. Той призова драгичевци да бъдат будни граждани и да реагират при нередности. „Няма как да стане без вашата помощ", каза той и допълни, че са направени огради, ремонт на магерницата, сменен бе покривът. „Месец февруари обаче някой открадна 1 кубик нарязани дърва. Вадят се цветя от гробовете

ЕК пак ни натисна за енергетиката

http://frognews.bg/news_100480/EK-pak-ni-natisna-za-energetikata/

Eвропейската комисия (ЕК) продължи с втори етап на процедура срещу България за неспазване на европейското законодателство в енергетиката.

Нужен ли е пример за честни бургазлии, които са успешни и щастливи?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065364

Има и такива хора в Бургас, които по пътя си са имали трудности, но въпреки всичко са успели да завоюват големи победи и да останат верни на добродетелите, на приятелите си, семейството си и колегите си. Твърдят го стотиците, които го познават, живеят и работят с него.
"Общинският съвет на Бургас има нужда от личности като Стефан Колев.
Има и такива хора в Бургас, които по пътя си са имали трудности, но въпреки всичко са успели да завоюват големи победи и да останат верни на добродетелите, на приятелите си, семейството си и колегите си. Твърдят го стотиците, които го познават, живеят и работят с него. "Общинският съвет на Бургас има нужда от личности като Стефан Колев.

Калоян Паргов подкрепи кандидатите за кмет на с. Мрамор Ивайло Иванов и на с. Волуяк Младен Младенов

http://www.cross.bg/volyyak-krustev-kmet-1485269.html

/КРОСС/ „Идват избори, трябва да избeрeм хората, които ще бъдат стопаните на София. Това не е лесна задача, тъй като от избори на избори се дават много обещания, но накрая пак си оставаме с дупките, с бездомните кучета, с разбитите тротоари и борбюри. Ивайло Иванов е независим кандидат за кмет на с. Мрамор. Но аз мисля, че той е зависим от вас и от вашите гласове, затова нека да го подкрепим на 25 октомври. Тук е и Християн Кръстев - бъдещият кмет на район Връбница. За осем години тези, които управляваха район Връбница, почти нищо не направиха. Всички вие плащате данъци, но не усещате нищо от тях да се връща при вас. Затова, за да могат Ивайло Иванов и Християн Кръстев да започнат да решават вашите проблеми, трябва да им гласувате доверие на изборите в неделя.", това заяви водачът на листата за общински съветници в София на БСП Лява България Калоян Паргов, по време на предизборна среща с жители на с. Мрамор. По-рано, на среща с жителите на с. Волуяк, Християн Кръстев се обърна към тях: „Ако ме подкрепите, заедно ще имаме уникалния шанс да променим района. Връбница трябва да се превърне в достойно място за живот. Ще използвам всички възможни средства, за да постигна тази цел, за доброто на жителите на района.", това заяви Християн Кръстев

Две тежки операции за кмета на Куклен

http://pik.bg/две-тежки-операции-за-кмета-на-куклен-news422064.html

Две тежки операции за кмета на Куклен

Две животоспасяващи операции ще бъдат извършени на изпълняващия длъжността кмет на Куклен - Илхан Кадир , който катастрофира на пътя между Куклен и Руен. Това съобщиха от Университетската болница в Пловдив пред "Трафик нюз".

В момента се извършва първата, тъй като пострадалият има разкъсан далак и черен дроб. След това ще бъде извършена втора операция от екип ортопеди, тъй като Кадир има две счупени бедра и счупена опашна кост. Също така е счупена и челюстта му, но тази операция ще бъде извършена при стабилизиране на състоянието му.

Както е известно, в 08.30 часа тази сутрин на тел. 112 е подаден сигнал за лек автомобил "Фолксваген", който се врязал в крайпътна чешма между Куклен и Руен. 34-годишният Кадир, който пътувал сам в колата, е транспортиран в болница с опасност за живота. По първоначални данни произшествието настъпило заради движение с несъобразена скорост с пътните условия и загуба на контрол.

6 363 000 имат право да гласуват на местния вот и референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=304551

Около 6 363 000 души имат право на глас на местните избори и референдума на 25 октомври. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК ) Александър Андреев. Заявление за гласуване в държави членки на ЕС са подали 523 души.

Нужен ли е пример за честни бургазлии, които са успешни и щастливи?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065335

Има и такива хора в Бургас, които по пътя си са имали трудности, но въпреки всичко са успели да завоюват големи победи и да останат верни на добродетелите, на приятелите си, семейството си и колегите си. Твърдят го стотиците, които го познават, живеят и работят с него.
Има и такива хора в Бургас, които по пътя си са имали трудности, но въпреки всичко са успели да завоюват големи победи и да останат верни на добродетелите, на приятелите си, семейството си и колегите си. Твърдят го стотиците, които го познават, живеят и работят с него. "Общинският съвет на Бургас има нужда от личности като Стефан Колев.

Монетата от 2 лв. влиза в обращение на 7 декември

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/22/2634445_monetata_ot_2_lv_vliza_v_obrashtenie_na_7_dekemvri/?ref=rss


Управителният съвет на Българската народна банка днес е взел решение за пускане в обращение от 7 декември на нова разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г.

На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата 2, набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът "ЛЕВA", като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията 2015 е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста "ЛЕВA".

На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините "1722 - 1773", а върху външния пръстен - текстовете "ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ" и "БЪЛГАРИЯ".

Вътрешният кръг на монетата е от сплав със златист цвят, а външният - от сплав със сребрист цвят. Автор на художествения проект е Ваня Димитрова.

БНБ подчертава, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата разменна монета от 2 лева.

Монетата ще бъде официално представена на 26 ноември 2015 г., с което ще започне и информационна кампания.

Баница с късмети предрекла печалбата на втория тотомилионер Петър

http://petel.bg/-Banitsa-s-kasmeti-predrekla-pechalbata-na-vtoriya-totomilioner-Petar__131414

Илюстрация Булфото Вторият тотомилионер от последния тираж в неделя е 35-годишен компютърен специалист от София. Той заедно с овчаря...

Юли Тупанков: Черно море БАСК се цели в елита!

http://petel.bg/YUli-Tupankov--CHerno-more-BASK-se-tseli-v-elita-__131377

Волейболистите на Черно море БАСК ще гонят елитна промоция през новия сезон във Висшата лига. Това обяви за „Народно дело“ Юли Тупанков....

Кадри на Ройтерс: Корейци от двете страни на границата отново се сбогуваха

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065281

След като корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща след повече от 60 години раздяла, кадри на Ройтерс заснеха момента, в който те отново трябваше да се сбогуват.
Севернокорейци подават ръце на близките си за раздяла от автобуса, с който ще отпътуват от местността Къмгансан, в която се срещнаха.
След като корейци от двете страни на границата се събраха в емоционална среща след повече от 60 години раздяла, кадри на Ройтерс заснеха момента, в който те отново трябваше да се сбогуват. Севернокорейци подават ръце на близките си за раздяла от автобуса, с който ще отпътуват от местността Къмгансан, в която се срещнаха.

МФ: Евростат оттегли изразените резерви по качеството на данните на България

http://www.cross.bg/defitzita-defitzit-bulgariya-1485268.html

/КРОСС/ Евростат представи нотифицираните данни за дефицита и дълга на държавите от ЕС за 2014 година. За България европейската статистическа служба посочва дефицит от 5,8% от БВП. Разликата между предварителните и окончателните данни в размер на 3% от БВП се дължи основно на промяна при секторното класифициране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, като част от сектор „Държавно управление". До 2013 г. методологическите критерии поставяха ФГВБ като единица, класифицирана в сектора на финансовите институции, без операциите по баланса му да оказват влияние върху дефицита на сектор „Държавно управление", съобщава пресцентърът на Министерството на финансите. Въпреки ревизията на данните за дефицита на България за 2014 г. не се очаква стартиране на процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, тъй като поетите от ФГВБ задължения през 2014 г. са с временен характер и няма да имат отражение върху дефицита за следващи години. В недалечното минало е имало подобни случаи, когато държави членки са регистрирали дефицит над референтната стойност, но поради отчитането на фактори с временен характер, Комисията не е откривала процедура по прекомерен дефицит (Люксембург, 2010 г.; Финландия, 2014 г. и Белгия, 2015 г.).  

Евтините европари за бизнеса чрез финансови инструменти тръгват през 2016 г.

http://www.mediapool.bg/evtinite-evropari-za-biznesa-chrez-finansovi-instrumenti-tragvat-prez-2016-g-news240826.html

Евтините европари чрез финансови инструменти ще тръгнат към бизнеса най-рано към края на следващата година. Това стана ясно при представянето на управлението на новото държавно дружество "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България", което доби публичност като Фонд на фондовете. То ще управлява средствата по финансовите инструменти на Европейския съюз през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. Към момента сумата възлиза на над 777 млн. евро. Тя ще нарасне, защото Програмата за развитие на селските райони отново изостава и все още не е дала информация колко от безвъзмездното европейско финансиране от над 2.3 млрд. евро ще използва за финансов инженеринг, стана ясно от обясненията на финансовия министър Владислав Горанов. Поемаме голямо предизвикателство да управляваме този ресурс сами, което е вид проява на самочувствие, каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев. По думите му целта е да се създаде капацитет за управлението на финансови инструменти у нас, защото Европейският съюз все повече ще залага на такова финансиране в бъдеще за сметка на грантовете. Най-тежкото предизвикателство обаче ще бъде смяната на модела на мисленето в администрацията и бенефициентите, които ще трябва да минат от безвъзмездно на възмезно финансиране, отбеляза Дончев. Разликата е, че при този вид финансиране средствата трябва да се върнат. Плюсът е, че заемите или гаранциите са с по-ниски лихви от тези на банките, като при някои схеми могат да бъдат връщани за по-дълъг период от време. С връщането на парите, те се ползват многократно, като идеята е да се увеличават. Двоен ръст на парите за финансов инженеринг Двоен ръст на средствата за финансов инженеринг е заложен през настоящия програмен период спрямо предишния, посочи зам.-министърът на финансите и член на надзорния съвет на фонда Карина Караиванова. През 2007–2013 г. финансови инструменти се използваха по три програми, като общо възлизаха на около 380 млн. евро. По програма "Конкурентоспособност" бяха създадени пет фонда по инициативата "Джеръми", които се менажираха от Европейския инвестиционен фонд, подразделение на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). По програма "Регионално развитие" действат два фонда по инициативата "Джесика", управлявани от ЕИБ. Селската програма създаде гаранционен фонд, който се ръководи от държавната Българска банка за развитие (ББР). Сега освен тези програми се включват нови две – "Човешки ресурси" и "Околна среда", които също ще трупат опит. Всяка една от програмите има собствен ресурс, чрез който ще бъдат създадени няколко подфонда към фонда на фондовете. Към техния ресурс ще се добави и този на банки или инвестиционни фондове и посредници и така капиталът на подфондовете ще бъде увеличен. Изборът на финансовите институции ще става на базата на конкурентния подбор. Парите не са резервирани за ББР, отбеляза Карина Караиванова. "Регионално развитие" с пет фонда, "Конкурентоспособност" – с четири Програма "Регионално развитие" е увеличила десет пъти парите за финансов инженеринг спрямо предишния програмен период от 25 млн. лв. на близо 254 млн. лв. С тях ще бъдат създадени пет фонда. От тях три са за градско развитие – за София, за Северна България и за Южна България. Другите са за туристическа инфраструктура и гаранционен фонд. Тук средствата се отпускат на общини и местен бизнес, като право на участие имат 39-те града. По този начин се насърчава публично-частното партньорство. През изминалия програмен период бяха реализирани редица инициативи в седемте големи града. Програма "Конкурентоспособност" е заделила най-голям ресурс за финансов инженеринг – 355 млн. евро, което е с 5 млн. евро повече спрямо изминалия програмен период. Идеята е средствата да бъдат разпределени в четири фонда – за дялов капитал, мецанин, нисколихвени кредити и гаранционен, коментираха от фонда на фондовете пред Mediapool. Тук е и програмата за отпускане на евтини кредити за малкия и средния бизнес за 102 млн. евро, която беше одобрена наскоро от Европейската комисия. Първи опит за "Околна среда" и "Човешки ресурси" Програма "Околна среда" е отделила 148.4 млн. лв. за финансов инженеринг. Парите ще се използват за нисколихвени кредити и гаранции по водни проекти и в сектора на отпадъците. Кандидати за парите могат да са както бизнесът, така и общините, обясни Яна Георгиева, ръководител на оперативната програма и член на надзорния съвет на фонда на фондовете. По програма "Човешки ресурси" също за първи път ще правят фондове за финансов инженеринг. Като начало са заделени 20 млн. евро, но парите могат да бъдат увеличени, ако моделът се окаже успешен, отбеляза зам.-министърът на труда и социалната политика и член на надзорния съвет на фонда на фондовете Зорница Русинова. По думите й идеята е единият фонд да бъде за насърчаване на предприемачеството, а другият за подпомагане на социалните предприятия. В момента по програма "Човешки ресурси" няма възможност те да бъдат подпомагани с оборотни средства за купуване на техника или други активи. Идеята е да се получи допълнително финансиране по мерките за започване на собствени бизнес от безработни, обясни Русинова. Голямата енигма остава Програмата за селските райони, за която стана традиция винаги да закъснява независимо кой е на власт. 800 хил. лв. за заплати на 20–30 души Фондът на фондовете ще се ръководи от 3-членен управителен съвет. Финансистът Валери Белчев е председател и изпълнителен директор. Иван Даков е заместник-председател и изпълнителен директор. Мартин Дановски е третият член на управителния съвет. Работата на управителния съвет ще се контролира от надзорен съвет от седем души. В него влизат зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който отговаря за Програмата за развитие на селските райони, зам.-министърът на икономиката Любен Петров – "Конкурентоспособност", шефката на "Околна среда" Яна Георгиева, регионалният зам.-министър Деница Николова – "Региони в растеж", и социалният зам.-министър Зорница Русинова – "Човешки ресурси". Министерството на финансите, под чиято шапка е фондът, се представлява от зам.-министъра Карина Караиванова. Съветникът на вицепремиера по еврофондовете Добринка Михайлова също е в състава на надзорния съвет на фонда на фондовете. Дружеството започва дейността си с капитал от 800 000 лв. вместо първоначално предвидените 50 000 лв. Средствата трябва да са достатъчни за издръжката на фонда, докато той подпише споразуменията си с управляващите органи по четирите програми, за да може да започне да се финансира. План графикът е това да стане до януари, като във фонда се предвижда да бъдат назначени около 20-30 души експерти, обясни министър Горанов. Работодателските организации веднага изявиха желание да намерят място в управлението на фонда с мотива за прозрачно управление. Владислав Горанов им отговори, че може да се създаде консултативен съвет към управителния или надзорния съвет на фонда. Те дадоха положителна оценка на създаването на фонда. Горанов не отговори кога ще тръгнат евтините европари към бизнеса, но обясни че "много му се иска първите схеми да бъдат отворени още през февруари".

Възстановиха движението по пътя за "Виница"

http://www.moreto.net/novini.php?n=304556

Движението по пътя за "Виница" вече е възстановено, съобщиха за Moreto.net от МВР. Припомняме, че по-рано днес пътната артерия в участъка КПП "Стадиона" до "Горна Трака", бе затворена заради преместване на 40 тонен кран.

Издирват 13-годишно момче (снимка)

http://pik.bg/издирват-13-годишно-момче-снимка-news422056.html

Издирват 13-годишно момче (снимка)

Столичната полиция издирва 13-годишния Стефан Азатиян. Той е в неизвестност от 18 октомври, за последен път е било забелязано от свои връстници в района на квартал Разсадник-Коньовица в парка край църквата "Св. Св. Петър и Павел".

Стефан е висок около 160 см, слаб, с кафяви очи. Има овално, скулесто, мургаво лице, косата му е къса, тъмнокестенява. Бил е облечен със зелена блуза, кафяв суичър, черни панталони, обут с бели маратонки с черни подметки.  

Хората, които разполагат с информация за издирваното момче, могат да се обадят на тел.: 112, 02/9821260, 9821290, 9821179 или в най-близкото поделение на МВР.

Появиха се двамата тотомилионери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065297

Преди минути в централата на спортния тотализатор в София са се появили двамата късметлии от последния тираж на тото 2.   Те ще си разделят по 1,6 млн лв. от падналия джакпот. По непотвърдена информация единият е овчарят от Петричко Здравко Траянов, а вторият е мъж от
Преди минути в централата на спортния тотализатор в София са се появили двамата късметлии от последния тираж на тото 2. Те ще си разделят по 1,6 млн лв. от падналия джакпот. По непотвърдена информация единият е овчарят от Петричко Здравко Траянов, а вторият е мъж от

Мъж ряза автомобилни гуми на улица "Копнеж" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=304517

Мъж наряза гумите на лек автомобил във Варна. Това съобщиха за Moreto.net от полицията. Вчера е подаден сигнал, че четирите гуми на деу, паркирано на улица "Копнеж" са нарязани. Полицаите веднага се заели със случая и задържали за срок до 24 часа 36-годишния И.

МОН представя проектите на държавни образователни стандарти за учебния план

http://www.cross.bg/plan-standarti-ychebniya-1485267.html

/КРОСС/ Проектите на държавни образователни стандарти за учебния план, за общообразователната подготовка, познавателните книжки, учебниците и учебните помагала ще бъдат представени на заседание на Обществения съвет към министъра на образованието и науката, съобщава пресцентърът на МОН.Заседанието ще се проведе 23 октомври 2015 г. от 15.30 ч. в Дома на киното.

Фондът на фондовете ще управлява 750 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/22/2634405_fondut_na_fondovete_shte_upravliava_750_mln_evro/?ref=rss


Три месеца след като кабинетът създаде така наречения фонд на фондовете, вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов представиха новата структура, под шапката на която на практика ще бъдат повечето от европейските субсидии през новия програмен период.

Фондът е еднолично акционерно дружество с държавно участие в капитала и с двустепенна система на управление - Надзорен и Управителен съвет. Управителният съвет е с председател Валери Белчев и членове Иван...

БНБ пуска новата монета от 2 лева през декември

http://offnews.bg/news/n_1/n_577738.html

Новата монета от 2 лева влиза в обращение на 7 декември, реши днес Управителният съвет на БНБ. „На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг ще бъде обозначена номиналната стойност с цифрата „2”, набраздена с линии“, съобщиха от пресцентъра на банката. По периферията ще са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „лева”, като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015” е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „лева”. На обратната страна на монетата във вътрешния кръг ще е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и ще са изписани годините „1722 - 1773”, а върху външния пръстен - текстовете „Паисий Хилендарски” и „България“. От БНБ подчертават, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство едновременно с новата разменна монета от 2 лева.

Саудитски блогър, Борис Немцов и венецуелската опозиция се конкурират за наградата "Сахаров"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/22/2634456_sauditski_blogur_boris_nemcov_i_venecuelskata/?ref=rss


Саутидският блогът Раиф Бадауи, демократичната опозиция във Венецуела и руският опозиционер Борис Немцов са тримата финалисти за тазгодишната награда "Сахаров" за свобода на мисълта на Европейския парламент.

Финалистите бяха избрани от евродепутатите в парламентарните комисии по външни въпроси, развитие и човешки права. Лауреатът ще бъде обявен от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и лидерите на парламентарно представените политически групи на 29-и октомври.
...

Иван Тотев: Новият парк на „Богомил“ скоро ще е предпочитано място в „Източен“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065270

Кандидатите на ПП ГЕРБ за втори мандат кмет на Пловдив инж. Иван Тотев и на район „Източен“ Николай Чунчуков засадиха бреза в новоизграждащия се парк на улица „Богомил“. Двамата се включиха в залесяването на площта от почти 7 декара, която до преди по-малко от два месеца бе пустеещо пространство. Първата копка на парка бе направена на 2-ри
Кандидатите на ПП ГЕРБ за втори мандат кмет на Пловдив инж. Иван Тотев и на район „Източен“ Николай Чунчуков засадиха бреза в новоизграждащия се парк на улица „Богомил“. Двамата се включиха в залесяването на площта от почти 7 декара, която до преди по-малко от два месеца бе пустеещо пространство. Първата копка на парка бе направена на 2-ри

Кирил Домусчиев: КРИБ е против вдигането на осигуровки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065291

КРИБ е против увеличението на осигуровки, заяви председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев. Изказването му бе по повод предложението на вицепремиера Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличават със 7,5 процента за 2016 г.
КРИБ е против увеличението на осигуровки, заяви председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев. Изказването му бе по повод предложението на вицепремиера Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличават със 7,5 процента за 2016 г.

Кирил Домусчиев: КРИБ е против вдигането на осигуровки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065261

КРИБ е против увеличението на осигуровки, заяви председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев. Изказването му бе по повод предложението на вицепремиера Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличават със 7,5 процента за 2016 г.
КРИБ е против увеличението на осигуровки, заяви председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев. Изказването му бе по повод предложението на вицепремиера Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличават със 7,5 процента за 2016 г.

Висшият съдебен съвет обсъжда публичния образ на съдебната система

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634376_visshiiat_sudeben_suvet_obsujda_publichniia_obraz_na/?ref=rss


Почти  час днес  във Висшият съдебен съвет (ВСС) обсъждаше публичния образ и финансовото състояние на съдебната система без да вземе конкретно решение. Дискусията се разрази след предложение за съкращаването на пиар в Окръжния съд в Добрич с цел икономия на финанси.

Обществото трябва да бъде уведомявано за "хилядите дела, по които съдилищата осигуряват качествено, срочно и предвидимо правосъдие", смята Магдалена Лазарова, бивш заместник-апелативен прокурор в Софийската апелативна...

Разрешават риболова в събота на Гребния канал в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065255

На 24. 10. 2015 г. /събота/ от 07:00 ч. до 17:00 ч. на Гребния канал ще се извърши контролен улов на риба, в който могат да се включат всички желаещи пловдивчани и да вземат участие в състезанието по спортен риболов.  От ОП „Жилфонд“, което стопанисва Гребната база, съобщиха, че контролният улов се извършва по предписание на доц.
На 24. 10. 2015 г. /събота/ от 07:00 ч. до 17:00 ч. на Гребния канал ще се извърши контролен улов на риба, в който могат да се включат всички желаещи пловдивчани и да вземат участие в състезанието по спортен риболов. От ОП „Жилфонд“, което стопанисва Гребната база, съобщиха, че контролният улов се извършва по предписание на доц.

Прокуратурата ще иска постоянен арест за нападателя в детска градина

http://www.cross.bg/prokyratyrata-postradala-samata-1485266.html

/КРОСС/ Прокуратурата ще иска постоянен арест за 18-годишния Мирослав Василев, който в понеделник нахлу с нож в столична детска градина и открадна 260 лева.  Наскоро навършилият пълнолетие младеж има четири присъди „пробация" и три неприключили дела за кражби, обясни заместник-ръководителят на Софийската районна прокуратура Стефан Милев: „Този грабеж е извършен по доста хладнокръвен начин, тъй като според данни на самата пострадала възпитателка, спрямо която е бил насочен като заплаха ножът, това деяние е било извършено пред очите на около 10-15 малолетни деца, които са били под нейни грижи и те са възприели тези факти. На този етап обаче считаме за ненужно те да бъдат разпитвани, тъй като показанията на самата пострадала, като очевидец на заплахата, са достатъчни да обосновем обвинението".

Шефът на НАТ Цветан Филев: Досега винаги сме постигали резонните си искания по интелигентен начин!

http://pik.bg/шефът-на-нат-цветан-филев-досега-винаги-сме-постигали-резонните-си-искания-по-интелигентен-news422038.html

Шефът на НАТ Цветан Филев: Досега винаги сме постигали резонните си искания по интелигентен начин!

Сигнално писмо до премиера Борисов и земеделския министър Десислава Танева са изпратили от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) заради обсъжданите в общественото пространство минимални осигурителни прагове за 2016 г. и изявлението  на министър-председателят пред медиите. Това съобщи за „Стандарт” Цветан Филев, председател на НАТ-2010.

„Призовавам отговорните институции да покажат държавническо поведение и да вземат правилното решение минималните осигурителни прагове и доходи на тютюнопроизводителите да не бъдат променяни през 2016 г. и да останат на нивата от 2015 година - 300 лева на месец”, пише в писмото.

От организацията настояват да не се всява напрежение в сектора точно преди старта на изкупната кампания и за реколта 2015 г. и да се създаде спокойна среда за работата на българските тютюнопроизводители.

Цветан Филев е председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите.

- Трябва ли осигурителните прагове в сектор „Тютюн” да останат без промяна и защо?

- Трябва да има изключение за тютюнопроизводителите и да не се вдига техният минимален осигурителен праг, а да остане на нивата, които успяхме да договорим в края на 2014 г. с правителството. Тогава се споразумяхме лично с премиера прагът да е 300 лв. и държим и през 2016 г. да остане толкова. Като браншовик не виждам причина за вдигането на осигурителния праг, както вече се говори в публичното пространство. Чух и изказването на Борисов, че не трябва да се прави изключение за тютюнопроизводителите.

Аргументите, за да остане осигурителният праг същият, са много. Сектор „Тютюн” е много специфичен. Тютюнът се отглежда главно в бедни, погранични райони на страната, в областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Смолян, Благоевград, Монтана, Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Търговище и Русе. Все области с нископродуктивни почви, предразполагащи единствено отглеждането на тютюн. Алтернатива на тютюна там няма.

Другият аргумент е, че тютюнопроизводителите, които са 20 на сто от производителите в страната, предимно са дребни и малоимотни земеделски стопани. Те обработват средно по 5-6 дка земя с тютюн. Затова не могат да кандидатстват по почти никакви мерки и схеми за подпомагане. Ежегодно българските тютюнопроизводители срещат трудности при реализирането на продукцията си и получените средства едвам им стигат за препитание. Затова бе правилно решението на министър Калфин да се направи компромис за тютюнопроизводителите.

- Как ще се отрази на бранша вдигането на осигурителния праг?

- Тютюнопроизводителите ще бъдат изправени пред дилемата дали да останат да работят на светло или спрат и да чакат социални помощи от държавата, или пък още по-лошо – да влязат в сивия сектор, който е бич за страната и от бранша не желаем това. Вдигането на осигурителния праг на наетите в сектора работници с 7,5 на сто ще убие бизнеса. Това ще увеличи сивия сектор, защото работниците няма да бъдат наемани. 

- Кога ще започне изкупната кампания?

- Ежегодно тя стартира през ноември и приключва до края на февруари. 

- Каква е прогнозата Ви за реколта 2015 г.?

- Ще има спад в количеството спрямо 2014 г., когато бяха произведени 29 хил. тона тютюн. Реколта 2015 ще е с 20 на сто спад в количеството – 23 хил. тона. Причините за спада са 2 – сухото лято и отказването на много от тютюнопроизводителите от това производство. Сухият климат обаче ще допринесе за по-доброто качество на тютюна. Цената на тютюна се определя от самата тютюнева суровина. Добрите тютюнопроизводители, спазили качествените изисквания, ще получат добра единична цена за килограм. Тези, които не се стараят за доброто качество, ще  получат посредствени цени. 

- Има ли ръст на оборотите и цените в сектора?

- Не мога да кажа, защото стартът на изкупната кампания предстои. Това ще може да се каже през март 2016 г.

- Според Калфин има намаление на средната работна заплата, средния осигурителен доход и печалбата в сектора. Така ли е?

- Вярно е. Това се дължи на спада на реализираните количества и на принудата на част от земеделските стопани да работят в сивия сектор и да укриват доходите си. Ние се стремим секторът да излезе изцяло на светло. Работим усилено в борбата със сивия сектор и контрабандата. Искаме ежегодните приходи в сектора от 2 млрд. лв. да нараснат до 2,5 млрд. лв., а защо не и до 3 млрд. лв.

- Ако не бъде направено изключение за тютюнопроизводителите, какви мерки ще предприемете?

- Ще направя всичко възможно да разрешим този казус по интелигентен и европейски начин. Надявам се на разбиране от страна на родните институции – Министерски съвет и премиера Борисов. На този етап не сме коментирали вариант за следващи действия, защото се надяваме на добър диалог. Досега винаги сме постигали резонните си искания по интелигентен начин.

Муравей Радев е "За" данъците „Вредни храни“ и „Уикенд“

http://society.actualno.com/Muravej-Radev-e-Za-danycite-Vredni-hrani-i-Uikend-news_503113.html

Бившият финансов министър Муравей Радев заяви, че подкрепя идеята за създаване на данък „Вредни храни“ и данък „Уикенд“, информира Topnovini.bg. Той обаче уточни, че и за двата налога ще трябва да се намерят компромиси, защото имат някои минуси. „Отровихме водата, отровихме и въздуха, сега остава и храната да отровим. Не искаме да ядем ГМО продукти, но пък ядем отровни храни. Аз подкрепям данък „Вредни храни“, обясни Радев пред bTV. Той уточни, че като

Peugeot 308 GTi е кола за истинските фенове

http://cars.actualno.com/Peugeot-308-GTi-e-kola-za-istinskite-fenove-news_503039.html

На щанда си Peugeot е подредил експозиция от 9 автомобила, четири от които премиери за България: новите 108, 208, 308 GTi и Partner Tepee. Без съмнение звездата на щанда на Peugeot е „горещият“ 308 GTi. След RCZ R и 208GTi 30th, 308GTi е третият автомобил, който носи емблемата by PEUGEOT SPORT, което означава, че разработката му е направена от специалисти, инженери и пилоти от състезателното подразделение във Вилизи, Франция. Със своя 1.6 THP 270 к.с. турбо бензинов двигател, 308GTi

Венера, Марс и Юпитер в страстен танц

http://cosmos.actualno.com/Venera-Mars-i-Upiter-v-strasten-tanc-news_502984.html

Астрофотограф с псевдонима Шираши от Япония е забелязал нещо интересно по време на наблюдението на парада на планети в понеделник сутринта – Червената планета пред очите му покрила звезда от съзвездие Лъв. Шираши направил серия снимки на уникалното събитие, съобщава Spaceweather, а вие можете да го видите долу. Марс, Юпитер и Венера визуално ще се намират много близко една до друга в продължение на 6 дни – от 24 до 29 октомври. В тези дни планетите ще споделят участък от небето от

Утре по Черноморието ще бъде облачно и с валежи

http://www.moreto.net/novini.php?n=304527

През нощта валежите ще продължат, в южните райони от страната ще са значителни. Сутринта температурите ще са между 7° и 12°. Утре валежите ще отслабват, а след пладне от запад и ще спират. Привечер над Северозападна България и облачността ще се разкъса.

Музеят на Акропола обявява фотоконкурс за Самотраки

http://www.grreporter.info/muzeyat-na-akropola-obyavyava-fotokonkurs-za-samotraki/18088

Идеята е музеят и участниците да създадат заедно електронна изложба със заглавие #MySamothrakiExhibition, в която спомените и преживяванията от Самотраки ще се срещнат с археологическите мистерии на острова

прочети повече

Столичната полиция издирва 13-годишния Стефан Азатиян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065252

Момчето е в неизвестност от 18 октомври, за последен път е било забелязано от свои връстници в района на квартал Разсадник-Коньовица в парка край църквата
Момчето е в неизвестност от 18 октомври, за последен път е било забелязано от свои връстници в района на квартал Разсадник-Коньовица в парка край църквата "Св. Св. Петър и Павел".  Стефан е висок около 160 см, слаб, с кафяви очи. Има овално, скулесто, мургаво лице, косата му е къса, тъмнокестенява. Бил е облечен със зелена блуза, кафяв суичър,

ПЪРВО в ПИК! Тежко наказателно производство срещу храненицата на Цветан Василев - Соня Колтуклиева! Разобличената от Михнева не е плащала данъци върху парите, които взимала от банкера - беглец!

http://pik.bg/първо-в-пик-тежко-наказателно-производство-срещу-храненицата-на-цветан-василев---соня-колт-news422023.html

ПЪРВО в ПИК! Тежко наказателно производство срещу храненицата на Цветан Василев - Соня Колтуклиева! Разобличената от Михнева не е плащала данъци върху парите, които взимала от банкера - беглец!

Храненицата на Цветан Василев - Соня Колтуклиева е обект на наказателно производство за укриване на данъци, научи ПИК от изключително информирани източници.

Стана ясно, че пишман журналистката е получила на три пъти по 30 000 лева от скандалния мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. Огромните суми са били взимани срещу разписки, които се пазят като материали по производството.

Колтуклиева не е платила данъци в размер на 9 000 лева, става ясно от материалите по производството.

Припомняме, че Колтуклиева бе разобличена от журналистката Маргарита Михнева, която се ползва с голям авторитет в магистратските среди.

"На 8 септември 2010 г. са платени на Колтуклиева 30 хиляди лева по договор за пиар на банката КТБ за месеците август, септември и октомври", разкри Михнева още преди няколко месеца.

Според Михнева Колтуклиева е прибирала по 10 000 лева всеки месец на ръка от банкера Цветан Василев, за да го обслужва - него и фалиралата банка. И това е продължавало години наред.

Сега стават ясни зависимостите на наплевателите в хора на банкера-беглец.

Зад кулисите на първия голям концерт в X Factor (видео)

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/zad-kulisite-na-pyrviia-goliam-koncert-v-x-factor-video-6044236

Екипът, който се грижи всичко да изглежда перфектно, така както го виждаме на малкия екран, полага сериозен труд, но и се забавлява

ВTV и УНИЦЕФ стартират нова социална кампания за децата със специфични нужди

http://www.cross.bg/detzata-detza-sreda-1485265.html

/КРОСС/ ВTV Media Group и Детският фонд на ООН в България стартират социална кампания, чиято цел е да повиши информираността на обществото относно предизвикателствата пред приобщаването на децата със специфични нужди в детските градини, както и начините да бъде осигурена подходяща подкрепа за децата, особено тези с увреждания, за техните семейства и учителите в детските градини.Усилията на УНИЦЕФ и bTV са насочени към осигуряване на среда, която подкрепя пълноценното развитие на всяко дете в детската градина - независимо от физическите и интелектуалните му способности. Основен фокус са децата със специфични нужди, на които им е необходима допълнителна подкрепа, за да могат в най-пълна степен да развият способностите си. На първо място това са децата с увреждания - ментални, сензорни и физически увреждания. Според проучване сред 6200 българи, 65% от запитаните не желаят в забавачката или класа на децата им учат деца с ментални увреждания, а 20% - такива с физически увреждания. (изследване на „Джи Кънсалтинг" по поръчка на Държавната агенция за закрила на детето). Така децата с увреждане в най-голяма степен са изключени от възможностите за качествено обучение и социализация в детските градини, а след това и в училище - поради предразсъдъци, липса на разбиране и подкрепяща среда

Локо тръгва към титлата с мач срещу Левски

http://petel.bg/Loko-tragva-kam-titlata-s-mach-sreshhu-Levski__131376

Хандбалистите на Локомотив започват участието си през новия сезон в „А“ група в събота. Подопечните на Никола Карастоянов приемат...

Овчарят-милионер Здравко отиде с шефа си в централата на Тотализатора

http://petel.bg/Ovcharyat-milioner-Zdravko-otide-s-shefa-si-v-tsentralata-na-Totalizatora__131413

Снимка struma.bg Слух го прати в Гърция, той се криел в къщата на сестра си в Първомай По неофициална информация работодателят на...

Стартира ПогледТВ: Чудовище ли е Башар Асад? Добър президент ли е Барак Обама?

http://bulgarski.pogled.info/news/68642/Startira-PogledTV-CHudovishte-li-e-Bashar-Asad-Dobar-prezident-li-e-Barak-Obama

/ПогледТВ/ Скъпи приятели, от днес "Поглед.инфо" се сдобива със своето естествено продължение - интернет телевизията ПогледТВ. Дълго време обмисляхме тази идея, но днес вече сме готови да я реализираме, дори нещо повече - амбицията ни е ПогледТВ да се превърне в място за интересни политически дебати, безкомпромисно казване на истината и търсенето на алтернативни гледни точки за геополитическата ситуация в света.

Районният прокурор Петър Белчев: За по-малко от 24 часа полицията разкри три тежки престъпления, извършени на територията на София

http://press.mvr.bg/NEWS/news151022_10.htm

Като изключително професионални определи главният секретар на МВР Георги Костов действията на полицейските служители, задържали извършителите на взломна кражба

Плевнелиев: С новия участък на АМ „Струма“ отваряме страница в икономиката и туризма в Благоевградска област

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065238

Магистралната връзка от Дупница до Благоевград на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ отваря нова страница за развитието на икономиката и туризма в Благоевградска област. Тази магистрала разкрива потенциала на Благоевград за повече туризъм, повече икономика и инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов
Магистралната връзка от Дупница до Благоевград на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ отваря нова страница за развитието на икономиката и туризма в Благоевградска област. Тази магистрала разкрива потенциала на Благоевград за повече туризъм, повече икономика и инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов

Националната асоциация на тютюнопроизводителите с писмо до премиера Борисов и министър Танева

http://pik.bg/националната-асоциация-на-тютюнопроизводителите-с-писмо-до-премиера-борисов-и-министър-тан-news422035.html

Националната асоциация на тютюнопроизводителите с писмо до премиера Борисов и министър Танева

Сигнално писмо до премиера Борисов и земеделския министър Десислава Танева са изпратили от Националната асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) заради обсъжданите в общественото пространство минимални осигурителни прагове за 2016 г. и изявлението  на министър-председателят пред медиите.

Това съобщи за „Стандарт” Цветан Филев, председател на НАТ-2010. „Призовавам отговорните институции да покажат държавническо поведение и да вземат правилното решение минималните осигурителни прагове и доходи на тютюнопроизводителите да не бъдат променяни през 2016 г. и да останат на нивата от 2015 година - 300 лева на месец”, пише в писмото.

От организацията настояват да не се всява напрежение в сектора точно преди старта на изкупната кампания и за реколта 2015 г. и да се създаде спокойна среда за работата на българските тютюнопроизводители.

Обемът на товари към Сирия се е увеличил значително след започването на руските удари

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/22/2634393_obemut_na_tovari_kum_siriia_se_e_uvelichil_znachitelno/?ref=rss


Повече от 100 товарни кораби са достигнали Сирия през последните няколко седмици, което е най-голямото увеличени в корабоплаването в продължение на една година, след като Русия засили подкрепата си за президента Башар Асад, предаде "Ройтерс".

Корабите пристигат директно от Русия, черноморски пристанища като Констанца в Румъния, както и от Ливан и Египет, по данни на международни търговски източници.

Източници на "Ройтерс" твърдят, че товарите включва доставки в подкрепа на...

Плевнелиев: С новия участък на АМ „Струма“ отваряме страница в икономиката и туризма в Благоевградска област

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065225

Магистралната връзка от Дупница до Благоевград на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ отваря нова страница за развитието на икономиката и туризма в Благоевградска област. Тази магистрала разкрива потенциала на Благоевград за повече туризъм, повече икономика и инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов
Магистралната връзка от Дупница до Благоевград на ЛОТ 2 на АМ „Струма“ отваря нова страница за развитието на икономиката и туризма в Благоевградска област. Тази магистрала разкрива потенциала на Благоевград за повече туризъм, повече икономика и инвестиции. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов

Компактното комби на "Субару" със спортен характер

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/22/2633156_kompaktnoto_kombi_na_subaru_sus_sporten_harakter/?ref=rss


Спортен дух от "Импреза" WRX STI, комфорт и функционалност, това претендират от "Субару", че дава техният нов модел "Леворг", който е една от премиерите на автосалона в София. Името на колата идва като комбинация от думите Legacy (завещание), Revolution (революция) и Touring (комби).

Компактното комби е с дължина под 4.7 метра и има междуосие от 2.65 м, като се намества под "Легаси" в гамата на "Субару". Интериорното пространство обаче е щедро, като минималният багажен обем е...

Плевнелиев все по-сърдит на партиите, че неглижирали референдума

http://www.moreto.net/novini.php?n=304549

Президентът за пореден път остро критикува политическите партии. По думите му те неглижирали референдума пред очите на целия народ. Дано в последните дни на кампанията си направят изводите и да покажат това отношение, което народът очаква от тях, заяви Плевнелиев пред журналисти след церемонията за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Струма" при пътен възел „Благоевград".

Сигнал на майка: Детска учителка лепи устата с тиксо

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634423_signal_na_maika_detska_uchitelka_lepi_ustata_s_tikso/?ref=rss


Учителка в държавна детска градина в София е лепила с тиксо устата на деца, включително на дете със специални образователни потребности. Шокиращото разкритие направи в социалната мрежа майка, чието момиче е посещавало градината и пред която директорката е признала, че това се е случило. Към момента "Дневник" търси без успех директорката - на служебния й телефон цял ден не отговаря никой. Държавната агенцията за закрила на детето съобщи, че ще провери случая.

Става дума за ОДЗ 80...

БНБ пуска в обращение нова разменна монета с номинал 2 лева

http://www.cross.bg/prusten-krug-vunshniya-1485264.html

/КРОСС/ Управителният съвет на Българската народна банка взе решение за пускане в обращение от 7 декември 2015 г. на нова разменна монета - законно платежно средство, с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г., съобщава пресцентърът на БНБ. На лицевата страна на монетата в центъра на вътрешния кръг е обозначена номиналната стойност с цифрата „2", набраздена с линии. По периферията са изобразени графични елементи от пресечени линии, разположени и във вътрешния кръг, и по външния пръстен. В долната част на монетата е изписан текстът „лева", като буквите започват от външния пръстен и навлизат във вътрешния кръг, а годината на емисията „2015" е разположена върху външния пръстен, вдясно от текста „лева". На обратната страна на монетата във вътрешния кръг е разположен стилизиран образ на Паисий Хилендарски и са изписани годините „1722-1773", а върху външния пръстен - текстовете „Паисий Хилендарски" и „България". Техническите параметри на монетата са: емисия - 2015 г.;номинална стойност - 2 лева;метал - двукомпонентна монета; вътрешен кръг от сплав със златист цвят - CuNiZn; външен пръстен от сплав със сребрист цвят - CuNi;качество - гланц;тегло - 9 г;диаметър - 26.5 мм;гурт - редуващи се назъбени и гладки сектори. Автор на художествения проект е Ваня Димитрова. БНБ подчертава, че банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г

Диригентът на операта „Борислав”- Жорж Димитров е праправнук на Боримечката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065217

На 1 нември, в Денят на народните будители, Софийската опера и балет ще представи премиерата на първата историческа опера „Борислав или великият войвода на цар Иван- Асен II” от Маестро Георги Атанасов. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов, а диригент Жорж Димитров.
Диригентът разказва, че неговият прадядо по майчина линия е Стефан Стайков
На 1 нември, в Денят на народните будители, Софийската опера и балет ще представи премиерата на първата историческа опера „Борислав или великият войвода на цар Иван- Асен II” от Маестро Георги Атанасов. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов, а диригент Жорж Димитров. Диригентът разказва, че неговият прадядо по майчина линия е Стефан Стайков

Нацистки танкове плашат гларусите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065194

Холивудски звезди снимат филм на порт Бургас
Нацистки символи, тежки военни машини и хитлеристи, които набиват крак по бургаското пристанище, втрещиха гларусите на морския град. Танкове със свастики, знамена с пречупения кръст и камионетки навяват зловещи мисли за Втората световна война.
Това не е военен десант на някогашния Вермахт.
Холивудски звезди снимат филм на порт Бургас Нацистки символи, тежки военни машини и хитлеристи, които набиват крак по бургаското пристанище, втрещиха гларусите на морския град. Танкове със свастики, знамена с пречупения кръст и камионетки навяват зловещи мисли за Втората световна война. Това не е военен десант на някогашния Вермахт.

Биткойнът няма да се облага с данъци

http://econ.bg/Новини/Биткойнът-няма-да-се-облага-с-данъци_l.a_i.701682_at.1.html

Биткойнът няма да се облага с данъци, реши Съдът на Европейския съюз. „Виртуалните валути трябва да се разглеждат като традиционните пари и...

Диригентът на операта „Борислав”- Жорж Димитров е праправнук на Боримечката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5065192

На 1 нември, в Денят на народните будители, Софийската опера и балет ще представи премиерата на първата историческа опера „Борислав или великият войвода на цар Иван- Асен II” от Маестро Георги Атанасов. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов, а диригент Жорж Димитров.
Диригентът разказва, че неговият прадядо по майчина линия е Стефан Стайков
На 1 нември, в Денят на народните будители, Софийската опера и балет ще представи премиерата на първата историческа опера „Борислав или великият войвода на цар Иван- Асен II” от Маестро Георги Атанасов. Режисьор на спектакъла е Пламен Карталов, а диригент Жорж Димитров. Диригентът разказва, че неговият прадядо по майчина линия е Стефан Стайков

Швайнщайгер съди китайска фирма за играчки заради кукла-нацист

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634404_shvainshtaiger_sudi_kitaiska_firma_za_igrachki_zaradi/?ref=rss


Бастиан Швайнщайгер, е завел съдебно дело срещу производител на играчки, продаващ серия кукли-войници от Втората световна война.

В колекцията има и кукла, която носи малкото име на халфа на "Манчестър юнайтед" и поразително прилича на него. Униформата на модела "Бастиан" има пришит и символа на третия райх - орел, сграбчил в ноктите си свастика.

Китайската компания, която продава куклите Бастиан, се казва DiD и е базирана в Хонконг. От компанията са описали приликата на...

Инж. Кольо Милев: Предизборните манипулации показват страха на опонентите

http://www.cross.bg/milev-kampaniya-sliven-1485263.html

/КРОСС/ „Опонентите ми правят всичко възможно да превърнат предизборната кампания в Сливен в мръсна игра, а не в състезание по правилата. Те издават страх, а целта е изборите да бъдат решени с манипулация, а аз да бъда дискредитиран с анонимни „кьорфишеци". Така кандидатът на БСП за Сливен инж. Кольо Милев коментира поръчковия запис, публикуван днес в сливенски медии. „Моят призив към хората е да го чуят, а да не разчитат на готовите внушения. Сами да преценят дали интерпретациите отговарят на съдържанието", допълни той. Милев е категоричен, че всичко, което е вършил, е било в рамките на закона и ще потърси отговорност от всеки, който се опитва да внуши на обществото обратното. „На свой ред ще сигнализирам прокуратурата и искам проверка за законността на този запис, на неговото разпространение в предизборната кампания. Настоявам и за проверка на всички изнесени в него факти", категоричен е Милев. По неговите думи в тази кампания се е потвърдило, че манипулациите в изборния процес са запазена марка на управляващата партия ГЕРБ. „Сигналите за това дойдоха от Перник и от техни представители. Нека не допускаме в Сливен „средата" да бъде отровена с манипулации", заключи инж. Кольо Милев.

Румен Петков: Референдумът ще затрудни гласоподавателите

http://www.vesti.bg/izbori2015/kampania/rumen-petkov-referendumyt-shte-zatrudni-glasopodavatelite-6044234

От формацията на Георги Първанов са си поставили за цел да спечелят 200 хил. гласа на вота в неделя

Капитанът на националния отбор по волейбол за живота „извън играта”

http://www.cross.bg/igrata-subota-kapitanut-1485262.html

/КРОСС/ В студиото на „Извън играта" тази събота (24 октомври) гостува капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов. Пред водещата Люба Пашова той ще разкрие какъв е животът му „извън" спорта.  В ефир ще се включи и Брунко Илиев, един от треньорите на Владо, който ще му се извини за думи, изречени в миналото. Капитанът на националите ще разкаже за първата си тренировка с „Левски" и за решението си да отиде на нея с екип на ЦСКА.Спортистът ще сподели още как е предложил брак на съпругата си Мая и защо мечтае за момиче след три момчета. Гледайте „Извън играта" тази събота от 22 ч. по БНТ HD.

Варненската полиция издирва 39-годишен мъж

http://www.moreto.net/novini.php?n=304548

Варненската полиция издирва Николай Василев Стоянов от с. Круша, обл. Варна.   Николай е на 39 години и е в неизвестност от началото на месец юли, когато напуска дома си, съобщиха от полицията за Moreto.net. Той е висок около 160 см; нормално телосложение; с кестенява на цвят, права коса; кафяви очи; бяло, скулесто лице.

Индустриалният капитал иска балансиран бюджет за догодина

http://www.mediapool.bg/industrialniyat-kapital-iska-balansiran-byudzhet-za-dogodina-news240825.html

Консервативен бюджет за 2016 г. със заложен умерен ръст на брутния вътрешен продукт, по възможност без дефицит, повече разписани разходи само за образование и наука, без изкуствено повишение на минималната работна заплата и въвеждане на електронно административно управление, препоръчаха на финансовото министерство от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в четвъртък. Бизнесът оценява като положително по-спокойната и стабилна политическа обстановка в страната, но критикува ведомството на Владислав Горанов, че минава средата на октомври, а все още не е представен проект за бюджет за следващата година. "Дори да бъде спазен законовият срок за внасяне на проектобюджета за обсъждане и приемане от Народното събрание, общото впечатление ще бъде, че отново ще липсва прозрачност относно проведената бюджетна процедура, поради кратките срокове, възпрепятстващи ефективното обществено обсъждане на параметрите на държавния бюджет и подкрепените от него политики", се посочва в разпространената от организацията позиция. Според нея, макар и да са подобрени икономическите показатели на страната с повишения с близо 12 на сто износ на стоки през първите осем месеца, а безработицата да е намаляла под 11 на сто и очаквания са за спад до 9.4 процента през 2016 г., това не бива да е причина за прекалено оптимистичен бюджет. Бизнесът очаква колеблив растеж Предвид прогнозите на Световната банка и Международния валутен фонд, АИКБ смята, че реалистичният подход изисква придържаме към по-скромни очаквания за ръста на БВП догодина и той трябва да е в интервала 1.3 и 1.5%. Ревизираните в началото на октомври прогнози на Министерството на финансите за ръста на икономиката ни догодина са за 2.3 на сто, но представителите на бизнеса са на друго мнение. Резултатите от анкетата сред членовете на АИКБ предполагат слаб, колеблив растеж през следващата година. Половината от анкетираните управители и собственици на фирми очакват положителен ръст на БВП до 1%, а 15 % очакват увеличението да е между 1 и 2%, посочват от организацията. Според нейните данни над 80% от работодатели очакват през 2016 г. износът да остане без промяна. 40 на сто от членовете на асоциацията обмислят увеличение на инвестициите, но повечето от тях – 50 процента, смятат, че няма да има промяна в размера на вложенията през 2016 г. АИКБ се обявява за запазването на данъчните ставки, а относно предложението да не удържа от данъчния кредит при ползване на фирмени активи за лични нужди, асоциацията смята, че предлаганата методика за изчисляване на размера на ДДС при ползване на служебна собственост в извънработно време трябва да се прилага за активи над 50 хил. лв. Остават нерешени проблемите с такса смет Бизнесът отново е недоволен, че не се решава проблемът с определянето на такса смет според реално изхвърлените отпадъци, а не както е в момента според стойността на дълготрайните активи. Крайно време е бюджетът да бъде планиран така, че предвидените държавни разходи да бъдат финансирани единствено чрез приходите в него, посочват от АИКБ. Асоциацията смята, че балансирането на Бюджет 2016 е постижима цел, като резерви могат да бъдат намерени в увеличаване на приходите посредством повишаване на събираемостта им и в оптимизиране на разходите и повишаване на ефективността и ефикасността им. Организацията се обявява за премахване на професията "обезкуражено лице“. "На практика, в момента една многодетна безработна майка получава помощи за гледане на дете, обезщетения и добавки за плащане на ток в размер на 600 лева на месец – сума, която значително надвишава размера на минималната работна заплата", посочва се в нейното становище. Да отпаднат неправомерни социални разходи В него пише още, че на бизнеса продължават да бъдат вменявани неправомерно социални разходи, като например изплащане на първите три дни от болничните, на отпуск за времето на ползване на майчинство и др., Темпът на нарастване на средномесечната заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение многократно превишава темпа на нарастване на БВП и инфлацията, недоволни са още от организацията. Според нея, очакваното ново повишение на минималната работна заплата в началото на 2016 г., автоматично ще повиши и средната работна заплата, което пък ще рефлектира към натиск за увеличение и на възнагражденията на по-квалифицирания персонал. Това ще окаже сериозен натиск върху конкурентоспособността на бизнеса, особено предвид факта, че минималната работна заплата представлява неприемливо голям дял от средната работна заплата за страната, аргументира се асоциацията. Тя отново предлага преструктуриране на работната заплата и отпадането на допълнителното възнаграждение за прослужено време или т.нар. класове. Буфери за непредвидени събития При планирането на приходите в държавния бюджет да се приложи реалистичен подход, като се заложат буфери за евентуални непредвидени външни и вътрешни, политически и икономически събития, препоръчват още индустриалците. Те припомнят, че предвиденото десет процентно намаляване на административните разходи за всички държавни институции не беше изпълнено от всички и настояват за извършване на анализ за закриване на държавни структури с отпаднали, дублирани или затихващи функции. АИКБ не само не подкрепя увеличение на разходите за сектори "Вътрешен ред и сигурност” и "Отбрана”, но и настоява за намаление на бюджетите на първостепенните разпоредители в сектор „Вътрешен ред и сигурност”, предвид неизвършените реформи в сектора, които рефлектират в доказано неефективни и неефикасни разходи. Ако пък се реши вдигане на разходите за сигурност, приоритет да има българската отбранителна промишленост там, където това е възможно, а където не е - да се ползва активно практиката на офсетни поръчки, настояват от асоциацията. Тя е за повече пари за образование и наука, но не само чрез увеличаване на учителските заплати и издръжката на образователните институции, а да се насочи допълнително финансиране за професионалното образование, приложните научни изследвания, "защитените“ професии и държавни стипендии. В държавния бюджет да има разчети, които недвусмислено да показват развитие и реализация на конкретни реформи в здравно-осигурителната система, настоява още АИКБ, тъй като "въпреки ежегодното значителното нарастване на средствата в бюджета за здравеопазване, качеството на здравните услуги се влошава".

Кредиторите обезпокоени от уволнението на данъчния шеф в Атина

http://www.grreporter.info/kreditorite-obezpokoeni-ot-uvolnenieto-na-danchniya-shef-v-atina/18087

Представители на европейските институции смятат, че решението на гръцкото правителство за отстраняването на Катерина Саваиду е продиктувано от политически мотиви

прочети повече

Избори: Дано депутати от ГЕРБ и СО да не оказват „медицинска“ помощ на бременни

http://bulgarski.pogled.info/news/68641/Izbori-Dano-deputati-ot-GERB-i-SO-da-ne-okazvat-meditsinska-pomosht-na-bremenni

/Поглед.инфо/ Позиция на Изпълнителното бюро на градската организация на БСП град София във връзка с изборите в София

ЕК ни дава два месеца да приложим европейските правила за енергийна ефективност

http://offnews.bg/news/n_1/n_577715.html

Европейската комисия даде на 11 страни членки, сред които и България, два месеца, за да транспонират напълно Директивата за енергийната ефективност. След това тези държави са заплашени от глоби. ЕК е изпратила мотивирани становища на България, Белгия, Кипър, Чехия, Испания, Финландия, Унгария, Литва, Люксембург, Полша и Португалия. Съгласно директивата страните членки на ЕС трябва да реализират икономии на енергия от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г. чрез използване на схеми за задължения за енергийна ефективност и/или други целенасочени политически мерки за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността, сградите и транспорта. Директивата трябваше да бъде транспонирана в законодателството до 5 юни 2014 г. Комисията е установила и неточности при транспонирането на директивата в България, Унгария и Португалия, които са получили допълнителни мотивирани становища. Ако страните членки не изпълнят препоръките на ЕК до два месеца, Комисията може да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях и да поиска налагане на глоби.

Представители на ГЕРБ се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис

http://pik.bg/представители-на-герб-се-срещнаха-с-вицепрезидента-на-европейската-комисия-валдис-домбровс-news422026.html

Представители на ГЕРБ се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия Валдис Домбровскис

Представителите на ГЕРБ на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Мадрид разговаряха с вицепрезидента на Европейската комисия и комисар по еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Българската делегация увери комисар Домбровскис, че страната ни продължава да поддържа финансова стабилност, благодарение на реформите и работата на правителството на премиера Бойко Борисов.

Делегатите от ГЕРБ подчертаха също така,  че  страната ни прави всичко възможно да поддържа дефицита в рамките на критериите на Европейския съюз за финансова стабилност и България продължава да бъде страната с най-ниски данъци в Европейския съюз, което ни прави привлекателно място за всички чуждестранни инвеститори и за развитие на успешен бизнес. От своя страна еврокомисар Домбровскис поздрави българското правителство за усилията в тази посока.

Йордан Младенов: На община Пещера й предстои много

http://pik.bg/йордан-младенов-на-община-пещера-й-предстои-много-news422024.html

Йордан Младенов: На община Пещера й предстои много

„Преди един месец влязох в състезанието за Пещера, защото не ми е безразлично какво се случва тук. Поех тази отговорност, защото общината е нашият дом и заслужава да бъде по-чиста, перспективна и подредена”.

Това каза кандидатът за кмет от БСП Йордан Младенов на закриването на предизборната си кампания в Пещера пред стотици свои съграждани. Той посочи, че през изминалия месец се е срещнал с много хора -  с учители, лекари, спортисти, културни дейци, младежи, пенсионери, предприемачи, за да чуе идеите им и проблемите им, защото за него хората са важни. „Срещнах се с всички и, за да кажа какви ангажименти поемам, защото аз съм роден в Пещера и ще работя с цялото си сърце и душа да направим нашата община по-добро място за живеене”, допълни Йордан Младенов.

Той заяви, че знае как да използва средствата от Европа, как може да се подпомогне бизнесът, за да има работа, как община Пещера да бъде благоустроена, така че да има асфалтирани улици, чисти и хубави паркове, модерен център и квартали с нов облик, подчерта той. Някои казват, че община Пещера е пропуснала много, аз казвам обратното – на община Пещера и предстои много, категоричен бе той.

„Йордан Младенов е един от най-подготвените хора за работа с европейските проекти и зад него стои цялата делегация на българските социалисти в Европейския парламент”, каза евродепутат Илияна Йотова, която беше в Пещера, за да подкрепи кандидата за кмет. „Община Пещера първа ще научава за възможностите за европейско финансиране, а с цялата си работа досега Йордан Младенов е показал, че проектите се реализират веднага, допълни тя. България ще получи няколко милиарда от Европа през следващите години, но предимството ще е за тези, които знаят как да работят с тях, затова Пещера трябва да избере Йордан Младенов”, призова Илияна Йотова.

„Много от политиците започнаха да следват парите, а не своите избиратели, но ние не бива да допуснем подмяната на волята на хората, защото те не могат да бъдат нахранени с пищни мероприятия за един ден, а трябва да имат работа и достоен живот”. Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител Янаки Стоилов, който също беше в Пещера. „Йордан Младенов е този, който си постави най-амбициозни задачи за по-нататъшното развитие на община Пещера и нека на 25 октомври докажем, че местната власт е преди всичко за хората”, каза Стоилов.

„Заставам с цялата си отговорност зад Йордан Младенов, по-подготвен кандидат от него няма и вярвам, че той ще направи най-доброто за нашата община, категоричен бе Георги Петърнейчев”, областен председател на БСП, почетен гражданин и три мандата кмет на Пещера.

За да подкрепят Йордан Младенов и листата за общински съветници на БСП на централния площад в Пещера бяха също почетният гражданин проф. Петър Кавлаков, вицеолимпийският, трикратен европейски и световен шампион по бокс и почетен гражданин Серафим Тодоров, олимпийският, световен и европейски шампион по борба и почетен гражданин на София, Пазарджик и Септември проф. Георги Мърков и др.

Кандидата за кмет на община Пещера Йордан Младенов и листата на БСП за общински съветници са с номер 7 в бюлетините.

Домусчиев: КРИБ е против увеличението на осигуровки. Работодателите ще искат предложението да бъде обсъдено публично

http://pik.bg/домусчиев-криб-е-против-увеличението-на-осигуровки-работодателите-ще-искат-предложението-д-news422025.html

Домусчиев: КРИБ е против увеличението на осигуровки. Работодателите ще искат предложението да бъде обсъдено публично

КРИБ е против увеличението на осигуровки, заяви председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев. Изказването му бе по повод предложението на вицепремиера Ивайло Калфин минималните осигурителни прагове във всички икономически дейности да се увеличават със 7,5 процента за 2016 г. Първоначалният вариант предвиждаше от увеличението  да бъде изключен тютюневият бранш, но той отпадна.

Предложението за вдигане на осигурителните прагове не е дискутирано с работодателите, заяви Домусчиев.

Според него не може да се прави такова предложение без предварително обществено обсъждане. Имаме чувствата, че г.н Калфин е назначен на работа в някой от синдикатите, щом като сам решава да вдига осигурителните прагове, допълни Домусчиев.

Председателят на КРИБ каза още, че работодателите ще искат предложението да бъде обсъдено публично с всички заинтересовани страни. Относно осигуровките в тютюневия бранш Домусчиев уточни, че в производството на цигари минималните заплати са в пъти по-високи от минималната за страната и вдигане на осигуровките там нямало да донесе  повече приходи за бюджета. 

 

 

 

"Единни за промяна": Да изкореним корупцията и работим за Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5065181

Задача на местната власт е да отвори вратите на общината за тези, които искат да инвестират, да се развиват, да разкриват нови работни места. Това заявяват от отбора на "Единни за промяна", които твърдо отстояват позицията си за изкореняване на корупцията и слагане край на разхищаване парите на видинчани.
Задача на местната власт е да отвори вратите на общината за тези, които искат да инвестират, да се развиват, да разкриват нови работни места. Това заявяват от отбора на "Единни за промяна", които твърдо отстояват позицията си за изкореняване на корупцията и слагане край на разхищаване парите на видинчани.

Инж. Кольо Милев: Предизборните манипулации показват страха на опонентите

http://frognews.bg/news_100475/Inj-Koljo-Milev-Predizbornite-manipulatsii-pokazvat-straha-na-oponentite/

„Опонентите ми правят всичко възможно да превърнат предизборната кампания в Сливен в мръсна игра, а не в състезание по правилата. Те издават страх, а целта е изборите да бъдат решени с манипулация, а аз да бъда дискредитиран с анонимни „кьорфишеци“. Така кандидатът на БСП за Сливен инж. Кольо Милев коментира поръчковия запис, публикуван днес в сливенски медии.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване