Кметът на Перник Иван Иванов празнува 60-годишен юбилей

http://www.zapernik.com/politika/kmetut-na-pernik-ivan-ivanov-praznuva-60-godishen-yubilei_40323/

Кметът на Перник Иван Иванов празнува 60-годишен юбилей днес.

Иванов оглави Община Перник, след като бе избран служебно от Общински съвет, когато Росица Янакиева стана депутат. Преди това Иван Иванов бе общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ.

За краткото си управление като кмет, Иванов показа характер, достойно поведение и категоричност в условия на фалирала община с хиляди проблеми.

Екипът на ZaPernik.com му пожелава здраве и успехи в бъдещите му...

Продължава

Москов дава на прокуратурата кампанията срещу турските ваксини

http://offnews.bg/news/n_1/n_577565.html

Министър Петър Москов ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него и МЗ във връзка с ваксините. Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар , заяви той. В бг медии се тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, внос от Турция, е опасна. Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност, заяви министър Москов, цитиран от БГНЕС. Той обясни, че ако родителите се уплашат и децата останат без ваксина, последствията могат да бъдат пагубни за тях. Москов показа 2 петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата. „Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна. Турските производители, турската страна също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че Турция е дала на България като дарение опасна ваксина”, обяви здравният министър. За ваксината срещу Хепатит Б Москов каза, че в България тя има спечелен търг и тя се използва в цяла Европа. Дарението от Турция на ваксина за Хепатит Б, е извън споразумението с южната ни съседка и е във връзка с потенциален миграционен натиск, допълни Москов. „С днешна дата аз подписвам заповед за тръжна процедура в България, както е по закон, за обявяване на позициите по задължителния имунизационен календар, и каня най-официално всички фирми, които претендират за това, че са имали възможност да доставят в България ваксини, да дойдат да се явят на този търг и да гарантират българския имунизационен календар. Ако това не стане, ще продължим договорката си с Турция, за което още веднъж благодаря на турските си колеги, каза още здравният министър. 

Пуснаха част от Западната дъга на Околовръстното в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_577550.html

Днес беше пуснато движението по участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Стартира изграждането на участък 2. Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата. Общата дължина на пуснатата отсечка е 3 км. Трасето започва от началото на АМ „Люлин” и завършва при моста над рeка Какач. На церемонията присъства премиерът Бойко Борисов, който изрази пред журналисти удовлетворението си от свършената работа. На откриването бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и здравният министър Петър Москов. Преди два дни премиерът разпореди да се работи денонощно на Околовръстното, за да се избегне загуба на евросредства. Тази сутрин министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров направиха и първа копка за строителството на Участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път. Участъкът е с дължина 5,3 км. Павлова отбеляза, че участъкът, макар и малък като дължина, е изключително важна част от основните пътни направления, които се строят в момента. „Това е едно от най-натоварените направления не само за столицата и Софийска област, но и за цялата страна, защото Западната дъга се явява кръстопът, който свързва изключително важни, натоварени и много тежки направления, защото от тук преминава целият транзитен трафик в направленията и връзката с ГКПП "Калотина" и магистралите "Хемус", "Тракия" и бъдещата Северна скоростна тангента“, отбеляза регионалният министър. Тя добави, че строителството на Западната дъга е много важна инвестиция за безконфликтно, безпроблемно и безаварийно преминаване на целия огромен транзитен трафик, както и за работещите и живеещите в района.

Дончев: Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инженеринг

http://pik.bg/дончев-всички-експерти-считат-че-бъдещето-на-европейското-финансиране-след-2020-година-е-ф-news421869.html

Дончев: Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инженеринг

Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инженеринг. Това каза заместник министър-председателят по европейките фондове и икономическата политика Томислав Дончев, по време на представяне на състава на Надзорния и на Управителния съвет на новосъздадения „Фонд мениджър на финансови инструменти в България”, известен още като Фонд на фондовете, цитиран от „Фокус”.

"Традиционното европейско финансиране е безвъзмездно. Преди години колеги от Европа, казаха, че трябва да се научим да ползваме парите повече от веднъж. Така се появиха финансовите инструменти през вече изтичащия програмен период. През него на първо място е да управляваме много повече средства за финансов инжинеринг, нараснал е делът им, близо 10% от всички пари", заяви Дончев.

По думите му, трябва да се научим да управляваме част от тези пари сами, доколкото е ставало с нашите европейски партньори. "Всички експерти считат, че бъдещето на европейското финансиране след 2020 година е финансовият инжeнеринг", допълни той. Дончев обясни, че за това е взето решението за този Фонд. "Ще прилагаме финансови инструменти във всички сфери, най-приоритетни са малките и средни предприятия, но и при устойчивото градско развитие, регионален туризъм и други", допълни вицепремиерът.

"Трябва да създадем гаранцията, че всички работят по едни правила. Фондът ще гарантира това. Решението да опитаме да управляваме тези пари в проява на самочувствие, не се прави от всички държави. Убедени сме, че това е правилният път", заяви той.

Фондът на фондовете ще управлява ресурса от европейските оперативни програми, предвиден за финансови инструменти през програмния период 2014 - 2020 г. Концепцията за създаването на Фонд на фондовете за общо управление на финансовите инструменти в новия програмен период е нова за България и представлява идеята финансовите инструменти по различните оперативни програми, които са насочени към една и съща категория бенефициенти, да бъдат обединени и да достигат до тях като пакет.

Плащаме за тока по час

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259154_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D1%87%D0%B0%D1%81

 Когато заработи енергийната борса, ще можем да плащаме за ток според потреблението на час, пише в. "Новинар". Ако искаме да сменим ЕРП-то, сегашната система за двойна нощна и дневна тарифа ще се отменя. За целта ще се въведе график (прогноза) за всеки клиент за почасово потребление за даден период.

Той ще се изготвя от ЕРП-то. „Този график се нарича стандартизиран товаров профил и е един от механизмите, свързани с либерализацията на енергийния пазар, където ток ще се продава почасово от различни доставчици”, обясниха  от КЕВР.

Новите правила са предложени от регулатора, за да може енергийната борса да заработи у нас.

Те вече са качени в портала за обществени консултации на Министерския съвет. Профилът ще се въвежда единствено при решение на потребителя за смяна на неговия доставчик. Ако такава смяна не настъпи, потребителите запазват сегашното си двойнотарифно таксуване.

При техническа възможност доставчикът на либерализирания пазар може да предложи на клиентите си динамично ценообразуване, в зависимост от профила си клиентът да заплаща по различни тарифи дневното, нощното и върховото си потребление, уточниха от КЕВР.

Целта е на малките битови потребители да се даде реален достъп до пазара на дребно, без да се въвеждат скъпи и сложни измервателни системи.

Новите правила ще бъдат обсъдени в четвъртък, а борсата се предвижда да заработи преди Нова година.

Шефът на КЕВР Иван Иванов обяви, че новите тарифи за тока за предприятията и дали те ще повлияят на крайните потребители ще станат ясни след закрито заседание на регулатора на 30 октомври.

Радан Кънев: Когато властта е в партийните централи, парите изтичат към обръчи от фирми

http://www.mediapool.bg/radan-kanev-kogato-vlastta-e-v-partiynite-tsentrali-parite-iztichat-kam-obrachi-ot-firmi-news240805.html

"През последните 2 години пари за Варна има, но няма резултат. Това показва, че когато властта е в партийните централи, парите изтичат към партийните обръчи от фирми. Харчат се с предизборни цели и не стигат до хората.” Това заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, който пристигна във Варна директно от конгреса на Европейската народна партия в Мадрид снощи, за да подкрепи кандидат-кмета на "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна” Чавдар Трифонов. По думите му резултатът от усвоените повече средства във Варна е "пеещи фонтани, но замлъкнали училища, светещи водоскоци, но тъмни улици, видими шадравани, но невидими работни места.” Той обоснова издигането на кандидатурата на Трифонов за кмет на града с думите: "Безспорно десен, но неподчинен на нито една партийна централа, на нито един политически лидер. Човек, който ще бъде слуга единствено на варненци.” Според Кънев, неслучайно Чавдар Трифонов се превърна в обект на най-тежките компроматни атаки, които той е виждал през последните 14 години. "Защото видяха, че това е човек, който ще измете всеки боклук, който в момента краде парите на данъкоплатците. Видях а, че Чавдар е опасен за 15-годишното статукво на Варна. За мен е чест да бъда до него в тази битка и да отбивам, заедно с него, ударите на мафията”, каза Радан Кънев. Според съпредседателя на Реформаторите решението за Варна не може да дойде само от София, и само от  партийните централи. То трябва да дойде от варненци. "Чавдар Трифонов е човек, който го боли за града, който няма да е послушко, няма да е партиен фелдфебел, а ще е лидер на общината си, ще защити интереса й във всяка битка”, заяви Радан Кънев. "Изборът на 25 октомври не е между Чавдар и Иван”, заяви от своя страна кандидат-кметът на Варна на Реформатори и патриоти, визирайки вероятният балотаж в града. "На 25-и трябва да решим искаме ли още буксуваща икономика, недостиг на инвестиции, ниски доходи, блокирана администрация, забравени варненци в забравени квартали, фейсбук политика и невидим кмет или искаме богата, модерна, развиваща се Варна! Град, който е притегателен център на всички в България. Варна, която дава възможност за реализация и за достоен живот на всички тук и сега! Това е изборът! Той е във вашите ръце! Не е предопределен!”, категоричен е Трифонов. Той благодари на семейството си, след това на екипа и колегите си, както и на хилядите хора в зала "Конгресна” на Двореца на културата и спорта, "които заявиха желание да създадем силна Варна”. "Силна Варна означава и една по-силна и по-добра България”, заяви Чавдар Трифонов. Той увери хората, че още от първия ден на неговото управление варненци ще усетят администрацията да работи за тях и да прави живота им по-добър. "Още от първия ден ще се усети нова енергия, принципност и почтеност. Корупцията и бюрокрацията няма да са добре дошли в нашия град”, пое ангажимент пред хилядите варненци Трифонов. Според него един мандат е напълно достатъчен, за да се създаде атмосфера, в която инвеститорите да се чувстват добре дошли. Строгият контрол на обществените поръчки и проектите в този град ще означава, че ще се прави повече, по-качествено и за по-малко пари”, са сред конкретните ангажименти, които изтъкна Трифонов. Зрителите в зала "Конгресна” бяха вдигнати на крака от изпълнението на българския национален химн от 30 каба гайди и от космическия глас на Валя Балканска, която изпя на живо "Излел е Дельо хайдутин". "За можещия, за успешния, за работещия! За да ни има! И за да я има България!”, заяви от сцената голямата българска певица. "Всичко е в нашите ръце! Стига сме се оплаквали и нищо не правили!”, взе думата гайдарят Петър Янев. Той пожела на хората здраве и разум, а на 25-и здрав разум!”. Концертът беше закрит от легендарната българска рок група "БТР”. Предизборна кампания Местни избори 2015. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Пуснаха Западната дъга на София и новия пътен възел „Сливница“

http://frognews.bg/news_100453/Pusnaha-Zapadnata-daga-na-Sofiia-i-noviia-paten-vazel-Slivnitsa/

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министрите Лиляна Павлова и Петър Москов и председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров бе пуснато движението по Участък 1 от Западната дъга на София и новият пътен възел „Сливница“.

Кирил Йорданов дарява петъчно посещение за няколко варненски музея

http://www.moreto.net/novini.php?n=304486

Само на 23 октомври 2015 г., петък! Археологически музей –бул. “Мария Луиза” 41, от 10.00 ч. до 18.00 ч. Обект “Римски терми” - ул. “Сан Стeфано”, от 10.00 ч. до 17.00 ч. Музей за история на Варна-ул. “Осми ноември” 3, от 10.

Проф. Тодор Танев: Няма да режем Ботев и Вазов от учебната програма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259153_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80+%D0%A2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BC+%D0%91%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2+%D0%B8+%D0%92%D0%B

 "Недобронамерен служител на Министерството на образованието пуска "зловредни слухове, прави сензации и създава неверие сред народа към това ръководство", обяви просветният министър проф. Тодор Танев. Той обяви, че няма да се пипа обемът на изучаваните произведения от Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир, пише "Труд".
Преди дни изданието разкри, че МОН обсъжда стар проект за промяна в учебните планове. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново.

"Как ще се случи по мое време такова нещо? Вижте кой е баща ми. (Композиторът Александър Танев е написал музиката на Ботевия марш - б.р). Тази сензация е тотална лъжа. Този човек е от министерството. Трябва да го санкционирам, но той ще съди вероятно министерството. Той иска да стане директор. Не са много хората, които имат достъп до учебните планове", обясни проф. Танев. 

Той коментира и ситуацията с въшките в училищата. "Абсолютно всяка година има въшки. Неприятно е. Ще се вземат мерки. Случва се", успокои министърът.

Танев сподели, че всеки ден се чувства като пред класно. Една от основните му задачи била да осигури по-добри възнаграждения за учителите за следващата година.

България подписа с Полша за МиГ-29. Ненчев държи НС да ратифицира договора

http://www.cross.bg/nenchev-dvigatelya-dogovora-1485227.html

/КРОСС/България подписа договора с Полша за модернизация на самолетите МиГ-29. Министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега Томаш Шемоняк парафираха споразумението във Варшава. Срещу 6 милиона и 138 хиляди евро полските Военно-авиационни заводи ще ремонтират шест български двигателя. Така до началото на септември 2016-а България трябва да прибави към авиацията си още три изправни машини. В полския завод "Войскова" се извършва цялостният процес по модернизация на Съветските МИГ-29 - от пребоядисването на корпуса, през поставянето на нова авионика и изпитанията на системи за радио засичане и сигурност. Договорът между България и Полша е за срок от 10 месеца. Поляците се ангажират да модернизират напълно четири български двигателя до 6 месеца след доставката им. Още два двигателя ще са готови четири месеца след това. Част от модернизацията ще се извърши тук, във Военно-авиационния завод край Варшава. Първите ми впечатления са отлични. Аз имах тази информация. Сега имах възможност лично да се убедя в качествата и възможностите на завода. Току-що ми беше съобщено, че са извършени ремонти на 170 двигателя, което е твърде впечатляващо, без нито един инцидент, коментира министърът на отбраната Николай Ненчев. Сделката с поляците спестява на страната ни 24 милиона лева и допълнителни близо 3% мито, което няма да платим, както и 20% ДДС. Разходите по транспорт на двигателите са за полската страна

Столичната полиция издирва 13-годишния Стефан Азатиян

http://press.mvr.bg/NEWS/news151022_06.htm

Момчето е в неизвестност от 18 октомври, за последен път е било забелязано в района на квартал Разсадник-Коньовица

НАСА: Чакаме трус с магнитуд до 6,3 до 3 години в Лос Анджелис, сигурно е 99,9%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064611

Учени от НАСА, университетски изследователи и геофизици в САЩ прогнозират, че има 99,9 на сто вероятност от земетресение с магнитуд до 6,3 да разтърси до три години района на Лос Анджелис, където миналата година имаше земен трус със сила 5,1, съобщиха информационните агенции.
Проучването се основава на измервания на деформациите на земната кора от
Учени от НАСА, университетски изследователи и геофизици в САЩ прогнозират, че има 99,9 на сто вероятност от земетресение с магнитуд до 6,3 да разтърси до три години района на Лос Анджелис, където миналата година имаше земен трус със сила 5,1, съобщиха информационните агенции. Проучването се основава на измервания на деформациите на земната кора от

Бежанската криза – акцент на срещата в Берлин

http://www.cross.bg/asad-bashar-prezident-1485226.html

/КРОСС/Ситуацията в Близкия Изток и усилията за преодоляване на бежанската криза. Това ще бъдат основните акценти в предстоящата днес в Берлин среща между германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и американския държавен секретар Джон Кери. Към разговорите ще се присъедини също и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Преди днешните си срещи в Берлин Франк-Валтер Щайнмайер коментира изненадващата визита на сирийския президент Башар Асад в Москва. Лидерът на германската дипломация изрази надежда, че по време на посещението на сирийския президент в руската столица са се обсъждали не само военни споразумения, но и политическите перспективи пред Сирия. Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Башар Асад е трябвало да си остане в Москва завинаги, вместо да се връща в Дамаск. "Какво мога да кажа? Ако си бе останал в Русия, сирийският народ щеше да е спокоен", отсече Давутоглу. Той напомни, че властите на Турция не смятат за легитимно настоящето правителство на Сирия и смятат, че в страната няма да се установи мир с Асад начело. По-рано френският президент Франсоа Оланд заяви, че всички стъпки в подкрепа на сирийския президент са недопустими. Той изрази надежда, че Владимир Путин е убедил Башар Асад да започне възможно най-скоро процеса на политически преход и да напусне поста си най-скоро

Строежът на новата спортна зала в Перущица бе спрян заради нарушения

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634124_stroejut_na_novata_sportna_zala_v_perushtica_be_sprian/?ref=rss


Строителството на новата спортната зала в Перущица е спряно, а общината може да бъде глобена с минимум 600 000 лв. за неизпълнение на европроект.

Според заповедта на РДНСК в Пловдив собственикът трябва незабавно да освободи строителната площадка от хора и техника. След проверка на експертите са констатирани нарушения, съобщи бившият зам.-кмет на Перущица Атанас Ташев.

Според одобрения проект залата трябва да бъде построена с железобетонни колони, а те са подменени със...

Биткойн трансакциите са освободени от ДДС, реши Съдът на ЕС

http://www.investor.bg/novini/130/a/bitkoin-transakciite-sa-osvobodeni-ot-dds-reshi-sydyt-na-es-204610/

Виртуалните валути могат да се третират по същия начин като традиционните пари, пише в решението

Калфин отрече да има избирателен подход за минималните прагове

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kalfin-otreche-da-ima-izbiratelen-podhod-za-minimalnite-pragove-204612/

Социалният министър се е опитал да направи диференциация между различните сектори на база обективни критерии

В Кърджали пристигнаха изборните книжа за местния вот на 25 октомври

http://pik.bg/в-кърджали-пристигнаха-изборните-книжа-за-местния-вот-на-25-октомври-news421860.html

В Кърджали пристигнаха изборните книжа за местния вот на 25 октомври

Под строга охрана късно снощи в Кърджали пристигнаха бюлетините за местния вот на 25 октомври, съобщиха от областната администрация.

Получените бюлетини, с които ще се гласува за кметове на общини в региона, са общо 159 550. Само за община Кърджали те са 69 570. 159 550 са и получените изборни книжа за общински съветници. Всички бюлетини за местния вот, сред които са и тези за кметове на кметства, вече са предоставени на общините, уточниха от областната администрация. Те ще се съхраняват в запечатани помещения до събота, когато ще бъдат разпределени по секции. От областната администрация допълниха, че от миналата седмица в администрацията под охрана се съхраняват и бюлетините за Националния референдум.

За област Кърджали са получени 280 000 бюлетини, като повече от една трета или 105 000 са за едноименната община.

АЕЦ „Козлодуй“ със заявка за увеличение на печалбата

http://econ.bg/Новини/АЕЦ-Козлодуй-със-заявка-за-увеличение-на-печалбата_l.a_i.701660_at.1.html

С 4% ще бъде вдигната мощността на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, като увеличеното производство на електроенергия ще се случи до една година....

Магията на "Завръщане в бъдещето", която не проработи докрай

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634100_magiiata_na_zavrushtane_v_budeshteto_koiato_ne/?ref=rss


За бейзболния "Чикаго къбс" втората част от трилогията "Завръщане в бъдещето" можеше да има пророческо, а за спорта - историческо значение. 

Когато през 1989 г. Марти Макфлай се пренася през 2015 г., точно на 21 октомври "Къбс" печели титлата на шампионата по бейзбол. И то срещу отбор, който при създаването на фирма не е съществувал - "Маями".

Тогава, а и допреди година, титла и "Къбс" бяха несъвместими понятия. Отборът не е ставал шампион повече от 100 години, или...

От подмяната на автомобилите пожарната ще спестява милион и половина на година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634127_ot_podmianata_na_avtomobilite_pojarnata_shte_spestiava/?ref=rss


С реализирането на проекта за модернизация на структурните звена в Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", разходите за горива ще намалеят с 23 %, каза днес директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов. В пари това означавало спестени 1.5 млн. лева.

По проекта за нуждите на пожарните служби в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора са закупени 192 пожарни автомобила, лек среден и...

Българчета с трето място на математическо състезание в Сочи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/jAmR2-kD7pY/

Burgas

Сборен български отбор успя да достигне почетното трето място на XXVI Российский фестиваль юных математиков, провел се в Сочи преди дни. Ученици от математическите гимназии в Бургас, София и Пловдив се обединиха и представиха достойно България в оспорвана битка с елита на руската математическа школа.
За олимпийския град от Бургас тръгнаха единадесетокласникът Костадин Гаров с преподавател Ганка Вътева и десетокласниците Атанас Динев с преподавател Магдалена Янева и Константин Гаров с преподавател Динко Раднев. Отборът включи още трима участници от София и един от Пловдив.
Фестивалът е с продължителност една седмица, като времето е било разпределено на състезателна част и част за културен обмен. Тази година 7 отбора бяха допуснати до участие, като единственият извънрусийски отбор бе този на България. Четири са състезателните теми, в които участниците са мерили сили- комбинаторика, теория на числата, алгебра и геометрия, а задачите, с които нашите математици е трябвало да се справят, са били изцяло на английски език. „Това не ни притесни ни най-малко, тъй като в ПМГ- Бургас изучаването на английски език е на много високо ниво и надали има човек, който не го говори. Руснаците имаха известно предимство да решават задачи на майчин език, но това по-скоро ни мотивира, отколкото да ни откаже.“ разказаха след завръщането си младите ни надежди.
Освен с почетното трето място, бургазлии се завърнаха в родината и с първо място в индивидуалното класиране по точки. Грамотата за отлично представяне отиде при Константин Гаров. „Ако не броим созополските математически боеве през септември, реално момчетата ни пристигнаха в Сочи без предварително да са се подготвяли за конкретното състезание. За нас това е важно, защото така най-ясно се вижда на какво ниво е общата им подготовка. Видяхме пропуските си и сега ще работим усилено върху тяхното преодоляване През февруари представители на ПМГ- Бургас ще участват в математическото състезание The Harvard-MIT Mathematics Tournament, а там нямаме право на грешки. Още от сега започваме с подготовката“ заяви Динко Раднев, който е бил и един от придружителите на отбора в Русия.
Любопитен факт е, че още от първото издание на Руския младежки математически фестивал през 1989 г. е участвал отбор от ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас. След дълго затишие ръководството възобновява участията през 2008 г.

Критики към Стоилов в Казахстан: Принизи участието ни в Шампионската лига

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064561

Българският треньор Станимир Стоилов стана мишена на словесни стрели стрели в Казахстан след снощната тежка загуба на Астана с 0:4 от Атлетико в Мадрид Местните специалисти го грабнаха за решението му да заложи на резервите в мача с испанския гранд.
Според легендата на местния футбол Куралбек Ордабаев,
Българският треньор Станимир Стоилов стана мишена на словесни стрели стрели в Казахстан след снощната тежка загуба на Астана с 0:4 от Атлетико в Мадрид Местните специалисти го грабнаха за решението му да заложи на резервите в мача с испанския гранд. Според легендата на местния футбол Куралбек Ордабаев,

Атаките на "Ислямска държава" се увеличили с 40%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064571

Броят на атаките, извършени от
Броят на атаките, извършени от "Ислямска държава", е скочил с над 40% през третото тримесечие на 2015 година. Това става ясно от анализ на Центъра за тероризъм към британската анализаторска компания IHS Jane's. Терористичната организация е провела 1086 атаки в света в периода 1 юли - 30 септември тази година или средно с 42% повече в сравнение с

Полетяха стрели към Стоилов в Казахстан: Подцени Шампионската лига

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064594

Българският треньор Станимир Стоилов стана мишена на словесни стрели стрели в Казахстан след снощната тежка загуба на Астана с 0:4 от Атлетико в Мадрид Местните специалисти го грабнаха за решението му да заложи на резервите в мача с испанския гранд.
Според легендата на местния футбол Куралбек Ордабаев,
Българският треньор Станимир Стоилов стана мишена на словесни стрели стрели в Казахстан след снощната тежка загуба на Астана с 0:4 от Атлетико в Мадрид Местните специалисти го грабнаха за решението му да заложи на резервите в мача с испанския гранд. Според легендата на местния футбол Куралбек Ордабаев,

Японската публика във възторг от гастрола на Софийската опера

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064577

При огромен успех завърши шестият гастрол на Софийската опера в Япония. Равносметката този път включва шест спектакъла на „Турандот” от Пучини, три на „Княз Игор” от Бородин в осем зали пред хиляди стари и нови почитатели на първия ни оперен театър и приятели на България в Япония, съобщиха от операта.
При огромен успех завърши шестият гастрол на Софийската опера в Япония. Равносметката този път включва шест спектакъла на „Турандот” от Пучини, три на „Княз Игор” от Бородин в осем зали пред хиляди стари и нови почитатели на първия ни оперен театър и приятели на България в Япония, съобщиха от операта.

Москов сезира прокуратурата за "черната кампания" срещу министерството с ваксините

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/22/2634113_moskov_sezira_prokuraturata_za_chernata_kampaniia/?ref=rss


Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за кампанията, която се води срещу него във връзка с ваксините. Това обяви министър Петър Москов днес на извънредна пресконференция във ведомството. 

Москов нарече "черна кампания срещу министерството" разпространяваните слухове от последните дни, че част от ваксините, които България получи от Турция, са опасни, защото съдържат живак. Министърът разясни, че те всъщност не са били използвани и няма да се използват за деца, а...

Видео: Роналдо се ядоса, че отново беше повикан за допинг тест

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/22/2634119_video_ronaldo_se_iadosa_che_otnovo_beshe_povikan_za/?ref=rss




Звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо се раздразни след края на мача с ПСЖ. В основата на недоволството му беше привикването му да се яви на допинг тест.

Камерите го уловиха как с типичен жест вдига неодобрително ръцете си. "Винаги аз", възкликна португалецът.

Другият футболист на "Реал", повикан за допинг теста, беше Тони Кроос.

Роналдо беше деен в мача с ПСЖ в Париж, но не успя да помогне на отбора си да спечели. Срещата от третия кръг в...

Унгарската операторка, която спъна бежанец, съди жертвата си и Фейсбук

http://offnews.bg/news/n_1/n_577554.html

Унгарската телевизионна операторка Петра Лазло, която бе заснета на видео как спъва и рита бежанци в унгарски лагер, ще съди Фейсбук, както и жертвата си - сириецът Осама ал-Гадаб. Лазло обяви решението си в интервю за руския вестник "Известия". По думи на вече бившата операторка Осама ал-Гадаб е сменил показанията си в съда и именно това е причината да започне съдебна битка срещу сириеца. Лазло ще съди и Фейсбук заради това, че социалната мрежа е изтривала групи, които я подкрепят, а оставяла тези, в които я заплашвали. Петра Лазло поднесе своите извинения към Осама ал-Гадаб в писмо до унгарските медии и заяви, че "не е расистка", а деянието ѝ било плод на паника.

СОСЗР в Пловдив подкрепи официално Георги Гергов и неговия екип

http://www.cross.bg/gergov-georgi-plovdiv-1485223.html

/КРОСС/Двустранно политическо предизборно споразумение подписаха днес председателят на ГС на БСП Георги Гергов и председателят на УС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. Божидар Манев. С документа двете организации декларират необходимостта от провеждането на леви политики в полза на хората. Пловдивската структура на СОСЗР подкрепи официално кандидатите на БСП за кмет, за районни кметове и за общински съветници.„За мен е чест да се подпиша в това споразумение, защото в Съюза членуват доблестни и достойни хора, с които заедно ще работим за Пловдив" - каза при подписването лидерът на пловдивските социалисти и кандидат за кмет на Пловдив с №5 Георги Гергов. Той изтъкна, че дълбоко цени запасното войнство в Пловдив и след 25 октомври ще работи в тясна връзка с организацията. Полковник о.р Божидар Манев пожела успех на Георги Гергов в неделя, защото Пловдив заслужава кмет, който може да управлява и развива града в интерес на всички пловдивчани. По-късно и Областната структура на „Съюз на пенсионери - 2004" подкрепи официално Георги Гергов за кмет. Споразумението беше подписано в зала Поглед на Голямата къща от Георги Гергов и председателят на най-голямата пенсионерска организация Иван Филипов.

БСП обмисля да не дава пресконференция в изборната нощ

http://www.mediapool.bg/bsp-obmislya-da-ne-dava-preskonferentsiya-v-izbornata-nosht-news240804.html

БСП обмисля дали да даде пресконференция в изборната нощ в НДК , заради съмнението, че няма да са ясни никакви резултати, които да бъдат коментирани. И това ще се дължи на усложнените избори, които се провеждат заедно с референдума. Това обясни пред Нова телевизия лидерът на социалистическата партия Михаил Миков. Досега формацията винаги са коментирали резултатите веднага след затварянето на секциите. Според Миков обаче твърде възможно е заради съчетаните в едно избори за кмет, съветник, преференция и референдум, плюс гласуване за районни кметове в големите градове, хората от секционните комисии да захвърлят в един момент чувалите с бюлетини по спирките. "Става каша! Като провалим изборите, тогава вотът дали ще излезе евтин", попита Миков.

Не са подадени жалби и сигнали за нередности до ОИК-Перущица

http://pik.bg/не-са-подадени-жалби-и-сигнали-за-нередности-до-оик-перущица-news421858.html

Не са подадени жалби и сигнали за нередности до ОИК-Перущица

Не са подадени жалби и сигнали за нередности до ОИК-Перущица. Това каза председателят на комисията Мария Витанова – Вълканова, пише "Фокус".

Два дни преди изборния ден обстановката в общината е спокойна, а хората са толерантни. Жителите на Перущица ще могат да гласуват в шест избирателни секции.

За тези, на които им е трудно да се придвижват, има предвидена една подвижна секция.

Гласуването ще става с три бюлетини – за кмет на община, за общински съветници и за национален референдум.

Японската публика във възторг от гастрола на Софийската опера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064563

При огромен успех завърши шестият гастрол на Софийската опера в Япония. Равносметката този път включва шест спектакъла на „Турандот” от Пучини, три на „Княз Игор” от Бородин в осем зали пред хиляди стари и нови почитатели на първия ни оперен театър и приятели на България в Япония, съобщиха от операта.
При огромен успех завърши шестият гастрол на Софийската опера в Япония. Равносметката този път включва шест спектакъла на „Турандот” от Пучини, три на „Княз Игор” от Бородин в осем зали пред хиляди стари и нови почитатели на първия ни оперен театър и приятели на България в Япония, съобщиха от операта.

Защо бежанците избират Балканския път?

http://www.cross.bg/granitzata-bezhantzi-yngariya-1485224.html

/КРОСС/Хората чакат с дни в студ и дъжд. Говорителката на Върховния комисариат по бежанците към ООН Мелита Сунжич определи като „предверие на ада" положението на хиляди бежанци, намиращи се на Балканския път. От месеци отсечката от гръцките острови до континента и след това през Балканите към Централна Европа се е превърнала в основен маршрут на бежанците - особено на тези от Сирия, Афганистан, Пакистан и Ирак. Този път служи като по-безопасно трасе от това, водещо от северна Африка през средиземно море до Италия. Само че и Балканският път става все по-труден. Затваряни биват граници, вдигат се преградни стени. Последното засега действие е на Словения, която реши да изпрати армията си на границата с Хърватия.Ситуацията е объркана, заради което Анна Райман от сп. „Шпигел", цитирана от БГНЕС,  се опитва да даде отговор на най-важните въпроси. Колко бежанци минават по Балканския път?През първата половина на 2015 г. числото е станало седем пъти по-голямо според информация на вътрешния министър на Германия Томас де Мезиер. Според хърватското правителство всеки ден през октомври средно по 5100 души са пътували от Турция през Гърция, Македония, Сърбия, Унгария и, сега, Словения по-нататък към Австрия и Германия. В края на септември числото всеки ден е било 7000. Общо до 15 октомври по данни на Международната организация по миграцията (IOM) 473 000 бежанци са пристигнали в Гърция

Добри Беливанов: Новият кметски екип в Община Хасково ще уважава и подкрепя всички хора

http://pik.bg/добри-беливанов-новият-кметски-екип-в-община-хасково-ще-уважава-и-подкрепя-всички-хора-news421856.html

Добри Беливанов: Новият кметски екип в Община Хасково ще уважава и подкрепя всички хора

В следващите четири години хасковските фирми ще получат силна подкрепа от Общината за намиране на пазари, за откриване на производства и за отваряне на нови работни места Това заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Хасково Добри Беливанов след среща с работещите в ПИМ, едно от големите машиностроителни предприятия в Хасково. Той обясни пред събралите се, че уважението към хората е ключът към успеха. “Имам ясно послание към всички хасковлии. Запазете спокойствие и увереност в това, че в Хасково започва нов и успешен за развитието на града период. Не се поддавайте на истерията и на политическите бесове, напълно овладели бившия кмет на града”, каза Беливанов.

На въпрос, свързан с досегашния кмет на Хасково, Беливанов отвърна, че не вижда смисъл да говори за някой, който твърди, че няма приоритети и няма какво да направи за Хасково, понеже всичко било в ръцете на държавата. “С какво ще помогна на Хасково, ако обсъждам колко прокурорски проверки има срещу бившия кмет? С какво ще стане по-добър животът на хората, ако си говорим къде имал хотел или къщи?, обясни Беливанов и каза, че неговият дневен ред  е обърнат към всички хасковлии, а не към един отделен кандидат.
Добри Беливанов посочи, че хасковлии се нуждаят от подкрепа и от насърчаване и не заслужават бъдат обиждани от Общината. Той призова кандидатите за кметове и общински съветници да не се поддават на негативизъм и провокации, а да вдъхнат увереност на жителите на Хасково. „С екипа ми няма да изоставим никой, ще обръщаме внимание на проблемите на всички, независимо от тяхната политическа принадлежност, пол, етнос, религия или възраст”, каза още Беливанов и допълни, че иска да вдъхне увереност на младите хора, че в Хасково има бъдеще и развитие за тях.
Според кандидата на ГЕРБ за кмет на Хасково изборната корупция, опитите за манипулация на гражданите и купуването на ромски гласове няма да повлияят на крайния изборен резултат. “Видях в медиите, че срещу кандидата за кмет в с. Узунджово, който е част от екипа на бившия хасковски кмет, е повдигнато досъдебно производство за купуване на гласове. Аз бях в Узунджово, срещнах се с хората там и им казах, че няма от какво да се страхуват. Който се опитва да купува гласове, значи вече е загубил”, заяви Беливанов. Той призова хората да гласуват по съвест. “Аз ще спечеля честно, без манипулации, с подкрепата на всички хасковлии. Като кмет на Хасково няма да позволя на никой да тормози или да заплашва хората”, категоричен бе Добри Беливанов.
Беливанов подчерта, че не очаква от хасковлии 100 дни комфорт. “Искам гражданите да изискват резултати и да са критични към следващото, ново управление на Община Хасково. Ще поискаме от майките да кажат в детайли какво трябва да бъде подобрено в детските градини веднага, няма да чакаме да минат проектите за реновиране на детските и учебните заведения. От възрастните хора в Хасково ще поискаме да ни кажат какво конкретно да направим, за да ги подкрепим и да усетят промяната веднага", обясни той.

Според Добри Беливанов жителите на Хасково са чакали прекалено дълго някой да им обърне внимание, да им каже добра дума и да прояви уважение към тях. „Новият екип на Община Хасково няма да отлага нищо, което може и трябва да бъде свършено бързо”, категоричен бе той. Беливанов припомни, че има ясни политически ангажименти за подобряване на живота на хората в Хасково, които са достъпни във всички медии и под формата на брошури. “Тези ангажименти са ясни, конкретни и изработени, за да бъдат изпълнени”, заяви кандидатът на ГЕРБ за кмет на Хасково.

Половин милион българи са търсили информация за работа или пътуване в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=304514

Над 500 000 българи са посетили през 2015 година интернет портала на Европейската комисия „Вашата Европа". Нашата страна се нарежда сред 11-те държави с най-активни посетители на портала. В раздела "Вашата Европа - Граждани" за периода 2014 - 2015 г.

ВСС връчи отличие на Таня Райковска

http://pik.bg/всс-връчи-отличие-на-таня-райковска-news421854.html

ВСС връчи отличие на Таня Райковска

Висшият съдебен съвет (ВСС) връчи на Таня Райковска отличието личен почетен знак първа степен златен преди началото на днешното заседание на съвета, съобщава БГНЕС. 

Таня Райковска бе избрана за конституционен съдия от квотата на съдебната власт. Тя бе зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС). 

Представляващият ВСС Соня Найденова обясни, че мотивите, поради които ВСС гласува отличието преди две седмици са свързани с факта, че Райковска е един от достойните юристи в съдебната система, с изключителни професионални и нравствени качества. В цялостната й дългогодишна работа като магистрат е спомогнала за запазване на авторитета не само на ВКС, но и на съдебната система като цяло. „Изразяваме нашето удовлетворение, че във Ваше лице българската съдебна власт продължава традицията на достойно представителство в Конституционния съд на Република България”, заяви Найденова.

Самата Райковска, след като получи отличието, посочи, че 35 години е в системата и този знак значи най-много за нея.

Дежавю за Драги

http://www.investor.bg/analizi/91/a/dejaviu-za-dragi-204607/

ЕЦБ трябва да оцени последствията от бездействието и разочарованието на пазарите, които очакват повече стимули

Важно за всички шофьори във Варна! Затварят пътя за кв. „Виница“

http://petel.bg/Vazhno-za-vsichki-shofori-vav-Varna--Zatvaryat-patya-za-kv-----Vinitsa---__131385

Илюстрация Булфото Днес, около 15:00 часа, се очаква да бъде временно ограничено движението на МПС по пътя от Варна към ж.к. "Виница" и...

Имотите във Варна догонват софийските - 800 евро на квадрат

http://petel.bg/Imotite-vav-Varna-dogonvat-sofiyskite---800-evro-na-kvadrat__131388

Илюстрация Булфото Усещането е за трайно възстановяване и в 3-те най-големи града след столицата. Тези градски жилищни пазари показаха...

Уволниха полицай, агитирал съгражданин за кого да гласува

http://petel.bg/Uvolniha-politsay--agitiral-sagrazhdanin-za-kogo-da-glasuva__131390

Илюстрация Булфото Полицай от Котел бе уволнен за политическа агитация. Заповедта за дисциплинарното уволнение на полицейския...

ВКС се произнася до месец по делото срещу Златко Баретата

http://pik.bg/вкс-се-произнася-до-месец-по-делото-срещу-златко-баретата-news421855.html

ВКС се произнася до месец по делото срещу Златко Баретата

ВКС трябва да се произнесе в 30-дневен срок по делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и още 20 души, подсъдими за организирана престъпна група за наркотици.

Баретата има и друго обвинение - за поръчител на убийството на пернишкия дилър Румен Стефанов.

По него обаче той бе оправдан от СГС и САС. За наркотиците обаче получи 8 години решетки на първа инстанция, а на втора бяха намалени с две.

Иванов не дойде в съда днес, а адвокатът му Мариана Тодорова поиска по-лека присъда и посочи, че от 2009 г. клиентът й е бил в ареста, а след това под домашен арест.

Съдът трябва да се произнесе в 30-дневен срок.

 

На пазара на земя в Добричкия регион има повишено търсене

http://pik.bg/на-пазара-на-земя-в-добричкия-регион-има-повишено-търсене-news421852.html

На пазара на земя в Добричкия регион има повишено търсене

На пазара на земеделска земя в Добричкия регион има тенденция на повишено търсене на парцели с падането на лихвите по банкови депозити, съобщи председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти Павлина Тодорова.

Ситуацията провокира собственици на свободни финансови средства да вложат парите си в земеделска земя, от която в последните две години се вземат добри ренти, коментира председателят на браншовата организация, цитирана от БТА.

По думите на Тодорова определящ фактор при търсенето е именно размерът на плащаната рента в землището и купувачите най-напред питат за очакваната доходност. Сред играчите на пазара - арендатори, фондове, физически лица, най-активни в търсенето тази есен са гражданите, посочват от сдружението.

Около 70-80 на сто от земеделските площи в Добричко вече са собственост на дружества и арендатори, земята в оборот е много малко и търсенето е доста по-активно от предлагането, добавя Павлина Тодорова. Според брокери плодородните ниви се продават моментално, а на пазара се задържат парцели с ограничителен режим, през които минават електропроводи, газопроводи и други.

Декар земя в селата край Добрич, в района на Каварна, Шабла, Балчик върви по 1700-1800 лева, някъде достига и 2000 лева. В Тервелския край черноземът се търгува около 1400-1500 лева за декар, според брокери на недвижими имоти.

 

Танев: Ще ми изсъхне ръката, ако подпиша да извадим Ботев и Вазов от учебниците

http://www.mediapool.bg/tanev-shte-mi-izsahne-rakata-ako-podpisha-da-izvadim-botev-i-vazov-ot-uchebnitsite-news240803.html

Министърът на образованието Тодор Танев обяви в четвъртък че произведенията на Христо Ботев и Иван Вазов в учебната програма по литература няма да бъдат намалявани, а дори ще бъдат увеличени. “Лично аз и като разбиране, и като гражданин, и като баща, и като университетски преподавател, и като българин ще кажа, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото те не са просто литературни автори, какъвто е Балзак, а са градители на българската националност, на националния ни дух. Те са по-специални. Ще поискам, като дойде време да се разглеждат, да се разширят часовете специално за тези, които имат изключителна важност за нашата нация. Накъде без Ботев? Накъде без Вазов? Ще ми изсъхне ръката. Не мога такова нещо да подпиша", заяви министърът по повод появили се публикации, че изучаваните в училище произведения на двамата автори ще бъдат намалени. Преди ден Танев обяви, че тези слухове се разпространяват от служители на министерството.

Актьорът-легенда Васил Михайлов озвучи клип за наградата Супербранд на майонеза „Краси”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259152_%D0%90%D0%BA%D1%82%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2+%D0%BE%D0%B7%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8+

 В рекламния спот обичаният актьор съобщава за отличието, с което от глобалната организация на Superbrands удостояват лидера на пазара на майонеза у нас. Наградата е признание за това, че „Краси” е изключителна търговска марка, която се откроява и доминира над всички останали в рамките на националния пазар. Собственикът на известната марка-Димитър Консулов отправи лична покана към актьора да озвучи с разпознаваемия си глас радио клипа. Васил Михайлов с радост прие поканата и откликна веднага, като пожела още много награди на производителите на „Краси”.  

8 неща, които промениха Велико Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064542

Представяме ви осем неща, които промениха Велико Търново по време на мандата на кмета Даниел Панов.   
       
Представяме ви осем неща, които промениха Велико Търново по време на мандата на кмета Даниел Панов.           

Калфин: Данъкът "вредни храни" трябва да мине през Тристранката

http://healthy.actualno.com/Kalfin-Danykyt-vredni-hrani-trjabva-da-mine-prez-Tristrankata-news_503043.html

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е готов веднага да свика Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по повод предлагания от ведомството на здравния министър Петър Москов данък върху вредни храни. В Русе Калфин заяви, че не е запознат с предложението на колегата си Петър Москов, информира БНР. "Аз не съм го виждал този законопроект. Нямам представа, освен от публикациите по медиите, какво пише вътре, но мисля, че действително трябва да мине през С

Двама са задържани, превозвали "кандидат - бежанци"

http://crime.actualno.com/Dvama-sa-zadyrjani-prevozvali-kandidat---bejanci-news_503046.html

Двама мъже от Своге, превозвали "кандидат-бежанци" на път за Сърбия, са задържани във видинската полиция. Общо за изминалото денонощие са задържани 78 чужденци при опит незаконно да излязат от страната, информират от Гранична полиция. На 20 октомври във видинската полиция е подаден сигнал за два автомобила, натоварени с чужди граждани. При предприетите действия около полунощ, в района на село Арчар, служителите на реда засекли и спрели за проверка колите със софийска регистрация , управляван о

Излезе брой 82 на сп. "Българска Наука"

http://curious.actualno.com/Izleze-broj-82-na-sp-Bylgarska-Nauka-news_503045.html

В новия брой на списание "Българска Наука" ще намерите много разнообразна информация за науката по света и у нас. Музейко отвори врати, Китай инвестира повече пари за наука от Европа, а в ССА се преструктурират институти и се затварят опитни станции. Нобеловите награди са обявени и имаме за първи път награден китаец. Отбелязваме 100 години от включването на България в Първата световна война с поредица статии. Един медицински преглед на българският роман "Тютюн", биомеханика на човешкото тяло,

Възпитателка в столична детска градина залепяла устите на деца с тиксо

http://society.actualno.com/Vyzpitatelka-v-stolichna-detska-gradina-zalepjala-ustite-na-deca-s-tikso-news_503048.html

Шокиращи методи на възпитание прилагат в столична държавна детска градина. Това разказа майката на едно от децата - Веселина Йорданова, в ефира на Радио София. Йорданова споделила, че дъщеря ѝ, която е на 4 години и половина, ѝ разказала как възпитателката - г-жа Димитрова, залепила устите на две момченца с оранжево тиксо, защото говорят, докато рисуват. Директорката на 80-о ОДЗ първоначално намекнала, че момиченцето си измисля, но обещала да провери, след което се оказало, че наистина има так

Бюлетината на Столична община е най-дълга - над 50 см

http://politics.actualno.com/Buletinata-na-Stolichna-obshtina-e-naj-dylga---nad-50-sm-news_503049.html

Бюлетината на Столична община е най-дълга – над 50 см и 21 кандидати. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на брифинг, предаде „Фокус“. „Най-дългата бюлетина за кмет на общината е в Столична община с 21 кандидати, а най-късата е в Симитли - 1 кандидат и Долна Баня - 1“, обясни тя. По отношение на листите за общински съветници Нейкова коментира, че в Благоевград и в София има 32 листи, а във Варна - 31 листи. Говорит

Варна гони столицата по цени на имотите

http://varna.actualno.com/Varna-goni-stolicata-po-ceni-na-imotite-news_503051.html

Усещането е за трайно възстановяване и в 3-те най-големи града след столицата. Тези градски жилищни пазари показаха много добра жизнеспособност и привлякоха вниманието и доверието на местните купувачи и инвеститори. В допълнение, наемните пазари в големите градове се развиват много добре и дават допълнителен стимул за инвестиция в имот. Това се казва в анализ за третото тримесечие на годината на „Бългериън пропъртис”. Вторият по големина град в страната Пловдив следва много близо те

"Миньор" (Чикаго) извъртя нулево равенство с немци. Чуковете бяха по-активния отбор, но нямаха късмет пред гола

http://www.zapernik.com/sport/minior-chikago-izvurtya-nulevo-ravenstvo-s-nemci-chukovete-byaha-po-aktivniya_40322/

"Миньор" (Чикаго) извъртя нулево равенство с немския тим "Кикерс 1958", в мач от първенството на Метролигата. "Чуковете" бяха по-активния отбор, но нямаха късмет пред гола. Двата отбора си размениха по една греда в различните полувремена. В средата на второто полувреме, съдията изгони с втори жълт картон Кристиян Цветков за грубо нарушение. Равенството устройваше...

Продължава

Москов: Води се атака срещу МЗ и националната сигурност

http://frognews.bg/news_100450/Moskov-Vodi-se-ataka-sreshtu-MZ-i-natsionalnata-sigurnost/

Министерството на здравеопазването ще подаде сигнал в прокуратурата за водена опасна кампания относно качеството на ваксините, каза министър Петър Москов.

Район „Одесос“ отбелязва празника си с безплатен концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=304509

Тържествена програма на 23 октомври готвят от район „Одесос“ във Варна по случай официалния си празник, научи Moreto.net. Концертът "Талантите нямат възраст – 4" ще се състои в зала 1 на Фестивалния комплекс от 18 часа. На сцената "Талантите нямат възраст - 4".

Софийската опера спечели хиляди нови приятели в Япония

http://pik.bg/софийската-опера-спечели-хиляди-нови-приятели-в-япония-news421844.html

Софийската опера спечели хиляди нови приятели в Япония

При огромен успех завърши шестият гастрол на Софийската опера в Япония. Равносметката този път включва шест спектакъла на „Турандот” от Пучини, три на „Княз Игор” от Бородин в осем зали пред хиляди стари и нови почитатели на първия ни оперен театър и приятели на България в Япония, съобщиха от Софийската опера.

Започнал от Токио веднага с огромен триумф, гастролът премина през древната императорска столица Киото, за да продължи през града-съкровище Фукуока, град Нишиномия, префектура Хиого, Фукуи, главен град на едноименната префектура, пристанищният град Нагоя, известен също като средна столица и Михара, и да завърши в Окаяма. Новото в тазгодишния гастрол на Софийската опера бе, че за първи път някои от спектаклите се изиграха в престижни концертни зали. Идеята на организаторите е да разширят хоризонтите на представяне на изкуството на операта в Япония в градове с богата концертна традиция със симфонични и камерни концерти.

Със спектаклите на Софийската опера огромните концертни зали в Киото, Фукуока, Фукуи, Михара, Окаяма - с по над 2000 места - изведнъж се превръщаха в оперни театри. Публиката първоначално с изненада, а после с благодарност и с истинска наслада, вместо обявените като концертни изпълнения видя пълноценни оперни представления с декор, костюми и осветление, преобразени в нова виртуозна постановъчна визия, специално създавана за място на действие в условията на конкретната сцена. За променящия се мизансцен бяха използвани всички възможности на концертния подиум, включително органа, ложите и балконите за публика.

От импресарската агенция не скриха възторга си и искрената си благодарност към режисьора Пламен Карталов, който за часове извършваше това преобразяване на сцените. Затова препълнените фантастични акустични зали бяха огласяни от продължителни аплаузи, викове „Браво” и блеснали погледи на очаровани зрители, за някои от които това бе първа среща с оперното изкуство. Така посрещаха и изпращаха солистите, хора, оркестъра, балета и творческите екипи на двете постановки. Публиката в Михара например никога досега не бе имала възможността да посети опера в прекрасната модерна концертна зала, оборудвана с пълноценнна оркестрина за голям оперен оркестър.

Билетите за „Турандот” там бяха изкупени само за месец и нетърпението за тази първа среща с операта пролича, когато повече от час преди спектакъла публиката пристигаше, за да заеме местата си. Усмихнати лица, официални вечерни костюми, дами с кимона придаваха приповдигната атмосфера още във фойетата. А по време на представлението спонтанната благодарност към артистите и удоволствието от пеенето и играта на сцената се изразяваше с непрекъснато аплодиране по време на целия спектакъл, дори на места, на които по правило запознатата публика не реагира.

Накрая сцената бе обсадена от множество щастливи зрители, които пренасяха вълнението си в аплодисменти със сърдечна топлина и махане с ръка, подвиквайки "Чакаме ви отново!" и "Елате пак!" Много японци измежду тях познават България от честите си посещения в различни български градове. Асоциацията "Фукуяма-България" бе организирала големи групи от околни селища, дошли с намерението да се докоснат до българите и лично да поднесат цветя на изпълнителите. За подобна новаторска стъпка специално беше се подготвил и кметът на Окаяма Масао Омори. По идея на един от най-значимите политици на Япония Сатоуки Еда градът даде гостоприемството си на Софийската опера с „Турандот”, което се превърна в първото гостуване на чуждестранен оперен театър в огромната концертна зала с невероятна акустика на Окаяма. Кметът организира в Общината и специален концерт за служителите и за граждани, като покани състав от солисти на оркестъра на Софийската опера.

След концерта той даде сърдечен прием на директора на Софийската опера акад. Пламен Карталов. Заедно с цялото общинско ръководство те споделиха радостта от гостуването на Софийската опера в Окаяма и обсъдиха перспективите на бъдещо сътрудничество. Последният спектакъл от този гастрол на Софийската опера завърши с продължителен аплауз и щастлива публика, която дълго не напускаше залата. Заедно с кмета и цялото общинско ръководство на Окаяма, присъстваше и авторитетният политик Сатоуки Еда, който има особено голям принос в отношенията между България и Япония. За своите заслуги в трайното сътрудничество между двете страни той е награден с най-престижния български орден "Стара планина".

След края на спектакъла той дойде на сцената лично да се срещне и да поздрави режисьора Пламен Карталов, директор на Софийската опера, диригента Григор Паликаров и артистите Костадин Андреев, Баясгалан Дашням, Радостина Николаева, Ангел Христов, Даниел Острецов, Пламен Папазиков, Атанас Младенов, Мирослав Андреев. Г-н Еда благодари с думите: "Беше великолепен спектакъл. В края лично аз се разплаках. Много съм щастлив, че имах възможността да гледам вашето представление. Софийската опера е известна по цял свят. Бих се радвал скоро да ви посрещнем отново." Директорът на Окаяма Симфони Хол Фаундейшън Хидеаки Такатсугу сподели, че „Турандот” на Софийската опера ще бъде знаков образец в историята на музикалния живот на града. Той ще приложи идеите и инициативата на ръководството на нашата опера за създаване на нови пътища към нова публика за Филхармонията на града.

Спектаклите на Софийската опера все повече привличат интереса на хилядна публика в Япония. В дългогодишната традиция на първия оперен театър на България да представя най-добрите си спектакли на японска сцена досега бяха показани едни от най-известните и любими за публиката шедьоври на италианската оперна школа. За първи път тази година Софийската опера се представи в Токио, Ишиномия и Нагоя и с руска класика - „Княз Игор” от Бородин. Идеята на режисьора Пламен Карталов да предложи на публиката един различен от традицията, нов и силен оптимистичен финал с прочутите „Половецки танци” даде на спектакъла блясък и мощ в синхрон с посланието за помирение и обединение между враждуващите помежду си лидери и народи.

Изгарянето на меча на омразата и войната показа в действието и раждането на едно политическо разбирателство и на нова любов, толкова необходими днес. Това тълкуване в концепцията на режисурата отлично претвориха солистите, оркестърът, хорът и балетът на Софийската опера с диригент Григор Паликаров и концертмайстор Мария Евстатиева, хореограф Асен Гаврилов и диригент на хора Виолета Димитрова. Публиката и на трите спектакъла аплодираше с нестихващ възторг и опиянение епичната и силно въздействаща емоционално музикална драматургия на Бородин и високата класа на изпълнителите. Софийската опера се завръща от Япония с много нови почитатели, които с нетърпение очакват следващото й гостуване в Страната на изгряващото слънце.

32 са избирателните секции на територията на Община Раковски

http://pik.bg/32-са-избирателните-секции-на-територията-на-община-раковски-news421843.html

32 са избирателните секции на територията на Община Раковски

32 са избирателните секции на територията на Община Раковски. Това каза Мариана Баева, председател на ОИК-Раковски, пише "Фокус".

По думите й, предизборната кампания протича изключително спокойно и безпроблемно. Броят на нарушенията е незначителен.

„На територията на Община Раковски ще се гласува с две бюлетини за местния вот – за кмет и за общински съветници и една за референдума. В отделните населени места ще се гласува с три, като ще се избира и кмет на кметство”, обясни Баева.

Все още се извършва обучение на секционните избирателни комисии.

Вече е факт! България и Полша подписаха споразумение за ремонта на българските МиГ-29

http://pik.bg/вече-е-факт-българия-и-полша-подписаха-споразумение-за-ремонта-на-българските-миг-29-news421842.html

Вече е факт! България и Полша подписаха споразумение за ремонта на българските МиГ-29

Правителствата на Полша и България подписаха споразумение за ремонт на българските МиГ-29 руско производство. 

Документът бе подписан днес в полската столица от министрите на отбраната на двете страни Томаш Семоняк и Николай Ненчев. 

Както вече беше съобщено от пресслужбата на Министерството на отбраната на България, "Полша е единствената страна, която има възможността да обслужва и ремонтира самолетите МиГ-29.
В споразумението се предвижда ремонт на шест двигателя и временно използване на два полски двигателя за 2 години. 

Стойността на ремонта на всеки двигател е 1,023 млн. евро, а транспортните разходи се поемат от полската страна.

Йохан Кройф е диагностициран с рак на белите дробове

http://offnews.bg/news/n_1/n_577546.html

Футболната легенда Йохан Кройф е диагностициран с рак на белите дробове, съобщи испанския "АС." Диагнозата на холандеца е поставена във вторник, като той вече посещава специалисти, които трябва да установят на какъв етап е болестта и да започнат лечение. Според източници трикратният носител на Златната топка показва силен дух. През 1991г. 68-годишната легенда претърпя операция за поставяне на двоен байпас на сърцето. Той преодоля проблемите тогава и сега надеждите на всички фенове са отново да се справи с болестта. Йохан Кройф е запален пушач от много години насам и лекарите се опасяват, че този вреден навик е причината за заболяването му.

43-ма бежанци задържани край Раднево

http://frognews.bg/news_100449/43-ma-bejantsi-zadarjani-krai-Radnevo/

43-ма бежанци са задържани край радневското село Тополяне около 18:30 часа снощи. Всички те са мъже, без документи за самоличност, които при разпитите твърдят, че са от Афганистан и Пакистан, предаде НТВ.

Задържан е извършителят на тежко криминално престъпление в Ботевград

http://pik.bg/задържан-е-извършителят-на-тежко-криминално-престъпление-в-ботевград-news421841.html

Задържан е извършителят на тежко криминално престъпление в Ботевград

На 12 октомври в ОД на МВР - София е образувано досъдебно производство по повод извършено изнасилване и грабеж на непълнолетна девойка в Ботевград, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-София.

След активно разследване, проведено от криминалисти и разследващи полицаи от ОД на МВР-София, съвместно с колегите им от Районно управление „Полиция”-Ботевград, извършителят на тежкото криминално деяние е установен и задържан. К.Н. на 19 години от Вършец- криминално проявен и осъждан, е привлечен в качеството на обвиняем за извършени престъпления по чл. 152 и чл. 198 от Наказателния кодекс и с прокурорско постановление му е взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Къщите, които дишат

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/10/22/2626604_kushtite_koito_dishat/?ref=rss


Публикуваме отново материала за типичните селски кирпичени къщи, които бавано изчезват с опустяването на селата ни, а с тях и знанието как се строят. Този текст става естествена част от поредицата на "Дневник" - "Предай нататък", в която събираме примери за уменията и знанията за важните неща, които си струва да съхраним.

Традицията да се строят кирпичени къщи от глина, слама и говежда тор, позната в много планински села на страната в началото на миналия век, е на път да се загуби....

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/22/2634076_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините в 12 часа:

Словения е поискала от Европейския съюз да изпрати полицейски подразделения, които да помогнат за контрола на границата с Хърватия, през която продължават да влизат мигранти и бежанци от Близкия Изток.

Белият дом осъди тържествения прием, оказан от Русия на сирийския президент Башар Асад, за...

Рапърът Криско показва първата си ученическа любов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259151_%D0%A0%D0%B0%D0%BF%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8

Изцяло в нова светлина се разкрива Криско в новата си песен и видео към него. „Нашият живот" представя за първи път рапърът, който се връща към своето детство и ученическите си години в родния град Габрово.

 

Специална роля в клипа има актрисата София Василева, която влиза в образа на ученическата любов на Криско.

Тя е завършила Royal Central School of Speech and Drama в Лондон. На българската публика актрисата е позната от миналите си проекти. София беше водеща на предаванията „Споко", „Рекламна пауза" и „Мотор шоу".

Освен това участва и в запомнящата се реклама „О, Пепи". В момента София приключва снимките на пълнометражен филм и организира независими арт проекти.

В „Нашият живот" специално участие имат и изпълнителите от „Бон-Бон", а видеото ни среща и с учителката на Криско в Националната априловска гимназия в Габрово.

Режисьор на клипа е Кирил Киров - Кико, който е отговорен за неповторимите представяния и на участниците в трите сезона на "Х Фактор", както и за първите стъпки на Криско в актьорското майсторство - на сцената на „Като две капки вода".

„Най-хубавото в „Нашият живот" е детството. Затова замислихме и направихме песента с всички щуротии, в които живее и фантазира всяко дете" - коментира менторът в пеещото шоу.

ПОДМЯНА НА ВОТА В КОВАЧЕВЦИ! При 1288 жители - 700 пришълци! Граждански патрули със СИЛА ще бутат изборните туристи от урните! Очаква се бой, арести и ескалация в изборния ден

http://www.zapernik.com/pernik/podmyana-na-vota-v-kovachevci-pri-1288-jiteli-700_40321/

Предизборен скандал назрява в Община Ковачевци срещу изборните туристи, които за поредна година са на път да определят кмета, който ще управлява малката община, сигнализираха местни пред zaPernik.com

Ситуацията в Ковачевци граничи с абсурда - регистрираните по настоящ адрес са повече от тези, регистриани по постоянен. По настоящ адрес ще гласуват 682 избиратели,което в процентно съотношение спрямо жителите с постоянен адрес е над 70%. Това е прецедент за цяла...

Продължава

Броят на атаките, извършени от "Ислямска държава", скочил с над 40%

http://www.cross.bg/durzhava-islyamska-trimesechie-1485220.html

/КРОСС/Броят на атаките, извършени от "Ислямска държава", е скочил с над 40% през третото тримесечие на 2015 година. Това става ясно от анализ на Центъра за тероризъм към британската анализаторска компания IHS Jane's. Терористичната организация е провела 1086 атаки в света в периода 1 юли - 30 септември тази година или средно с 42% повече в сравнение с предишното тримесечие. През последната година средно на дневна база нападенията, извършвани от „Ислямска държава, са се увеличи с 39%. От центъра отбелязват, че в световен мащаб има по-малка териториална експанзия от страна на „Ислямска държава" през последните три месеца, но пък организацията поддържа стратегията си за разширяване и укрепване на местния териториален контрол в рамките на съществуващата структура на провинциите. Информацията е на базата на открити източници. Отчитат се действията на „Ислямска държава" в Ирак, Сирия, Египет, Либия, Йемен, Афганистан, Пакистан, Нигерия, Саудитска Арабия, Северен Кавказ и Алжир.  

Рябков: Реакцията на Белия дом на визитата на Асад в Москва предизвиква съжаление

http://www.cross.bg/siriya-razreshavaneto-zam-vunshen-1485221.html

/КРОСС/ Преговорите между руския президент Владимир Путин и президента на Сирия Башар Асад бяха насочени към политическото разрешаване на кризата в Сирия, съмненията на Белия дом по този повод предизвикват съжаление. Това заяви руският зам.-външен министър Сергей Рябков, предаде ТАСС. „В хода на преговорите в Кремъл значително внимание бе отделено именно на политическия компонент за разрешаването на ситуацията в Сирия“, заяви той, като подчерта, че „откровеният разговор на президента на Русия със законно избрания ръководител на САР има първостепенно значение за намирането на пътища за политическото разрешаване“. „Това е очевидно за всички, – подчерта руският зам.-външен министър. – И само можем да съжаляваме, че във Вашингтон с подозрителност и неприязън се отнасят към усилията ни, предприемани на висше ниво в интерес на разрешаването на проблема, възникнал главно заради недалновидната и в голяма степен погрешна политика на САЩ в Близкия изток“.

България в триъгълника между Русия, Турция и Запада

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-tyrtziya-1485222.html

/КРОСС/ Трескавите изявления и коментари на официална София от последните седмици пораждат много въпроси за външнополитическата ориентация на страната. Бойко Борисов например пред Американската търговска камара: "Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме военното крило на "Хизбула" за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?" „Толерираме американския бизнес в България дори когато не е много за толериране." „Гледат само себе си, да погледнат и моя проблем. Това отива на електромера на всеки български гражданин."Целият смисъл на речта му се свеждаше до това, че България фаворизира САЩ в ущърб на Русия, но не получава нищо в замяна.Картината става още по-интригуваща, ако добавим похвалите към Путин на знакови евроатлантици - „Путин излъчва сила и присъствие, а Западът не е силен под ръководството на Обама" (Соломон Паси). Познаваме тези хора и техните умения пъргаво да се ориентират към силата и затова критиката към Обама в наш контекст звучи прекалено двусмислено.Всъщност най-много впечатлява аргументът „врагът на моя враг е мой приятел" - ние, оказва се, сме жертвали много, за да навредим на външнополитическите съперници на САЩ

Военно-окръжна прокуратура в Пловдив е с нов шеф

http://pik.bg/военно-окръжна-прокуратура-в-пловдив-е-с-нов-шеф-news421837.html

Военно-окръжна прокуратура в Пловдив е с нов шеф

Прокурор Христо Анчев встъпи в длъжност като зам.-административен ръководител на Военно-окръжна прокуратура в Пловдив. Той бе представен пред колегите си официално на 19 октомври, съобщи "Топновини".

До момента Христо Анчев е бил прокурор в Окръжна прокуратура-Пловдив. На новия пост, като заместник на административния ръководител на Военно-окръжната прокуратура полк. Димо Бъчваров, е избран с мнозинство на заседанието на Висшия съдебен съвет на 8 октомври 2015 г.

Обвинителят има 14 години стаж като магистрат. През 2001 г. започва кариерата си в Районна прокуратура-Пловдив, а от 2012 г. до момента е бил командирован в Окръжна прокуратура-Пловдив. Завършил е Езикова гимназия „Пловдив“, а след това право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Владее немски език.

Участвал е в различни специализации. През 2011 г., заедно с магистрати от Централна и Източна Европа, е бил на обучение по наказателно право в градовете Бон и Манхайм, Германия.

Хоро като за световен рекорд се изви в Маноле в подкрепа на Копринков

http://www.cross.bg/kmet-seloto-koprinkov-1485219.html

/КРОСС/Над две хиляди човека дойдоха в село Маноле на предизборния митинг-концерт на кандидата за кмет на община „Марица" Николай Копринков, на настоящия кмет на селото и кандидат за нов мандат Александър Иванов и на кандидатите от листата на БСП за общински съветници. Кандидатът за общински съветник от село Маноле Нонка Атанасова приветства събралите се и обеща да работи за интересите на хората от селото. Кандидатът за нов мандат и настоящ кмет на село Маноле - Александър Иванов съобщи своите приоритети за следващите четири години: ремонт на ВиК и улиците в селото, ремонт на църковния храм в селото, чийто покрив тече, изграждане на детска площадка в парка на Здравната служба, обновяване на площада, поддържане на гробищния парк. „Разчитам на моя екип от нови лица, от млади хора, от отговорни специалисти, за да наложим нов модел на управление в община „Марица" - каза в словото си кандидатът за кмет на общината Николай Копринков. - Ще работим с цялата си енергия, за почтено и прозрачно управление, при което всеки един жител ще е наясно какво се случва в Общината, в Общинския съвет и в кметството на селото" - подчерта той

29 пияни шофьори и 61 без книжка спряха за 5 дни в Бургаско

http://pik.bg/29-пияни-шофьори-и-61-без-книжка-спряха-за-5-дни-в-бургаско-news421834.html

29 пияни шофьори и 61 без книжка спряха за 5 дни в Бургаско

В област Бургас за пет дни, от 13 до 18 октомври, при специализирана операция на полицията са спрени 29 шофьори, които са управлявали автомобили след употреба на алкохол, и 61 души без документи за правоспособност. Това заяви на пресконференция комисар Калоян Калоянов - директор на ОД на МВР в крайморския град, цитиран от БТА.

За същия период са съставени 276 акта, образувани са 33 досъдебни производства и има издадени 205 електронни фиша. Комисар Калоянов каза, че подобни акции няма да са кампанийни. Те ще се извършват често на територията на областта.

Директорът на ОД на МВР в Бургас съобщи още, че от началото на годината до 30 септември заловените шофьори с над допустимото съдържание на алкохол в кръвта са близо 700.

Без книжка за същия период са спрени 1725 водачи, като 511 от тях за втори път са управлявали автомобил без документи за правоспособност. Най-фрапираща е статистиката за Община Несебър.

Там заловените да шофират с алкохол в кръвта са 277, а неправоспособните - 384 души.

 

Миков: Кандидатът с плаката с руското знаме е пуснал в интернет самоделка

http://www.mediapool.bg/mikov-kandidatat-s-plakata-s-ruskoto-zname-e-pusnal-v-internet-samodelka-news240802.html

"Не е наш предизборен плакат. Това е кандидат, който си е пуснал в интернет самоделка. Не смятам, че това е добър подход. Което и да е чуждо знаме не е добър стил." Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков в четвъртък пред Нова телевизия по повод кандидата за общински съветник от БСП Тома Трайков, който използва знамето на Русия в свой предизборен плакат.

Миков: Това е кандидат, който си е пуснал в интернет самоделка

http://www.mediapool.bg/mikov-tova-e-kandidat-koito-si-e-pusnal-v-internet-samodelka-news240802.html

"Не е наш предизборен плакат. Това е кандидат, който си е пуснал в интернет самоделка. Не смятам, че това е добър подход. Което и да е чуждо знаме не е добър стил", каза лидерът на БСП Михаил Миков в четвъртък пред Нова телевизия по повод кандидата за общински съветник от БСП Тома Трайков, който използва знамето на Русия в свой предизборен плакат.

Москов дава на прокурор “грозната лобистка кампания“ срещу турските ваксини

http://www.mediapool.bg/moskov-dava-na-prokuror-groznata-lobistka-kampaniya-sreshtu-turskite-vaksini-news240801.html

Здравният министър Петър Москов иска прокуратурата да установи кой стои зад “грозната и лобистка кампания“ около дарението на ваксини от Турция, за които излязоха публикации, че са опасни. “В българските медии се появиха и тиражираха съобщения, които накараха десетки майки, десетки родители вчера да се обаждат в министерството, за да питат вярно ли е, че ваксината, която е внос от Турция е опасна, че има някакъв проблем с нея, защото някакви експерти са се изказвали? Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност“, заяви здравният министър пред журналисти в четвъртък. Той коментира, че ако вследствие на “такава грозна и лобистка кампания, в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни“. Москов посочи, че никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар. Той отново обясни, че половината от дарените от Турция ваксини се използват единствено като резерв за непредвидени ситуации с бежанците и бебетата не се ваксинират с тях. Причината е, че половината партида е с неразрешена в ЕС, но одобрена от Световната здравна организация ваксина срещу хапатит В. Здравният министър показа 2 петвалентни ваксини, които се прилагат у нас. Едната от тях е ваксината, която през 2013 г. спечели търг в България, другата е дарението от Турция на същата тази ваксина. “Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика между двете ваксини няма. Абсолютно еднакви са и са гарантирани като качество. Толкова по въпроса има ли възможност ваксината внос от Турция да бъде некачествена и опасна“, каза той. “Ваксината, която винаги е печелила търговете в България, се използва в цяла Европа. Това е ваксината, която се прилага на българските деца“, заяви Москов. По думите му, Турция също е готова да заведе иск заради хората, които твърдят, че е  дала на България като дарение опасна ваксина. “Изразявам дълбокото си презрение към хората, които стоят зад тази кампания, защото няма по-долна, ниска точка на човешкото падение от това, да използваш страховете на родителите за собствените им деца, за да реализираш бизнес интересите си. Оттук нататък прокуратурата ще е компетентният орган, който трябва да стигне до дъното на това кой и защо е поръчал тази долна, абсолютно съшита с бели конци, неотговаряща на капчица истина кампания“, каза Москов. В четвъртък той е подписал заповед за тръжна процедура за ваксини и прикани всички фирми, които  претендират за това, че са имали възможност да доставят в България ваксини, да дойдат да се явят на този търг и да гарантират българския имунизационен календар. “Ако това не стане, ще продължим договорката си с Турция, за което още веднъж благодаря на турските си колеги“, допълни Москов.

43-ма нелегални афганистанци заловиха край радневско село

http://www.cross.bg/zagora-politziyata-selo-1485218.html

/КРОСС/43-ма имигранти са заловени край язовир край радневското село Тополяне, съобщават от полицията в Стара Загора. Язовирът се намира на около 2 километра източно от селото. Нелегалните са спипани около 18.30 часа снощи. Според показанията им само 13 от тях са пълнолетни. При задържането никой не е оказал съпротива. От полицията поясняват, че е образувано досъдебно производство за незаконно преминаване на границата. Пред БНР говорителят на ОДМВР-Стара Загора Ивелин Иванов съобщи, че всички заловени са от Афганистан. Нито един от мъжете нямал документи за самоличност. 12 са останали в полицията в Раднево, а останалите са разпитани в две районни полицейски управления в Стара Загора. Съставени са им актове за принудително настаняване в разпределителния център на Дирекция „Миграция" към МВР в Елхово. Пожелалите да получат статут на закрила ще бъдат пренасочени към лагерите на Държавната агенция за бежанците. Там ще чакат да получат бежански или хуманитарен статут. Останалите ще бъдат изведени от България в Афганистан. Тепърва ще се установява дали групата е преминала границата и се е придвижвала с водачи, дали те са избягали при задържането на бежанците или са ги изоставили, след като са взели пари от тях. Около 270 нелегално влезли на територията на страната чужди граждани са задържани на територията на Старозагорска област от началото на годината

Александрина Найденова е четвъртфиналистка в Букараманга (Колумбия)

http://www.cross.bg/naiidenova-dolara-kolymbiya-1485217.html

/КРОСС/Александрина Найденова се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на червени кортове в Букараманга (Колумбия) с награден фонд 25 хиляди долара и гостоприемство. Поставената под номер 4 Найденова победи преминалата през квалификациите представителка на домакините София Мунера Санчес с 6:3, 6:4 за 90 минути. Българката на два пъти навакса изоставане от пробив в началото, а след 2:3 взе четири поредни гейма, за да спечели първия сет. Във втората част тя отново стигна до обрат, след като губеше с 2:4. С успеха Найденова заработи 14 точки за световната ранглиста и 654 долара, а за място на полуфиналите тя ще срещне осмата в схемата Даниела Сигел (Чили).  

Турция държи Башар Асад да се оттегли от властта в Сирия

http://www.moreto.net/novini.php?n=304512

Турция остава на позицията си сирийският президент Башар Асад да се оттегли от властта и да осигури условия за плавен политически преход. Турският премиер Ахмет Давутоглу коментира, че по-добре би било Асад да останел в Москва, където беше на посещение по покана на руския президент Владимир Путин.

Каква заплата ще получи шефът на Microsoft за тази година?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259150_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+%D1%88%D0%B5%D1%84%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+Microsoft+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%B7

 Новият шеф на Microsoft Сатя Надела полага много усилия, за да промени изцяло имиджа на компанията сред потребителите и Windows 10 е първият важен продукт, който символизира неговата стратегия. Той обаче бива възнаграден богато за труда си, пише Neowin.

 

През тази година Надела ще получи повече от 18 млн.долара. Работната заплата, която той получава за периода, е 1.2 млн. долара, които са допълнени от бонус под формата на акции, възлизащ на 12.8 млн долара. Главният изпълнителен директор също така ще вземе и още 4.3 млн.долара за изпълнението на определени задачи в управлението на технологичния гигант.

Ако си мислите, че това е впечатляваща сума, то напомняме, че през миналата година Сатя Надела успя да заработи 84.3 млн.долара Все пак по-голямата част получи поради факта, че пое най-важния пост в структурата на Microsoft, което му осигури бонус от 80 млн. долара

Другите ръководни фактори в софтуерния гигант също ще получат много солидни възнаграждения за настоящата година.

Избиратели в повече: 137 455 ще гласуват по настоящ адрес

http://offnews.bg/news/n_1/n_577539.html

Броят на избирателите, подали искане за гласуване по настоящ адрес, за изборите за общински съветници и за кметове е 137 455, а за националния референдум – 102 950, съобщи МРРБ.  От министерството обаче не предоставят информация в кои населени колко са пришелците, според експертите в МРРБ това е от компетентността на ЦИК, съобщиха от пресцентъра на ведомството за OFFNews. ЦИК пък препраща към Общинските избирателни комисии.  Избирателните списъци за местния вот и референдума са предадени на областните управи от Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“.  Избирателните списъци за общински съветници и за кметове – част I, съдържат 6 363 238 избиратели, а част II – 523 избиратели. Броят на заличените лица от избирателните списъци за местните избори е 534 144. Избирателните списъци за националния референдум съдържат 6 885 893 гласоподаватели. Броят на заличените лица от избирателните списъци за националния референдум е 16 755. В списъците са включени всички български граждани, които отговарят на условията, регламентирани в ИК и в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.  Всички български граждани могат да проверят номера на избирателната секция и мястото на гласуване за избори за общински съветници и кметове и национален референдум чрез стационарен или мобилен телефон на номер 0800 1 4726 (0800 1 GRAO), който е безплатен за цялата страна или през Интернет на адрес http://www.grao.bg/elections/. Справка може да бъде получена и чрез изпращане на SMS на номер 18429. Номерът е единен и за трите мобилни оператора. Цената e 25 стотинки без ДДС, като в текста на SMS се изписват единствено десетте цифри на ЕГН. Системата връща SMS с номера и адреса на избирателната секция за изборите за общински съветници и кметове и за националния референдум за въведения ЕГН. 

Николай Димитров: Най-важното за мен е, че Несебър се развива в правилната посока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064709

Фестивалите извън сезона са основният ни коз в привличането на български туристи, казва кандидатът за трети кметски мандат в морската община

Николай Димитров е роден на 11 май 1965 г. Завършил е БСУ, специалност „Икономика и управление на туризма". Защитава магистърска степен по „Публична и териториална администрация" във Варненския свободен
Фестивалите извън сезона са основният ни коз в привличането на български туристи, казва кандидатът за трети кметски мандат в морската община Николай Димитров е роден на 11 май 1965 г. Завършил е БСУ, специалност „Икономика и управление на туризма". Защитава магистърска степен по „Публична и териториална администрация" във Варненския свободен

Николай Димитров: Най-важното за мен е, че Несебър се развива в правилната посока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064388

Фестивалите извън сезона са основният ни коз в привличането на български туристи, казва кандидатът за трети кметски мандат в морската община

Николай Димитров е роден на 11 май 1965 г. Завършил е БСУ, специалност „Икономика и управление на туризма
Фестивалите извън сезона са основният ни коз в привличането на български туристи, казва кандидатът за трети кметски мандат в морската община Николай Димитров е роден на 11 май 1965 г. Завършил е БСУ, специалност „Икономика и управление на туризма". Защитава магистърска степен по „Публична и териториална администрация" във Варненския свободен

ВКС се произнася до месец по делото за наркотиците срещу Златко Баретата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064469

ВКС трябва да се произнесе в 30-дневен срок по делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и още 20 души, подсъдими за организирана престъпна група за наркотици.
Баретата има и друго обвинение - за поръчител на убийството на пернишкия дилър Румен Стефанов. По него обаче той бе оправдан от СГС и САС.
ВКС трябва да се произнесе в 30-дневен срок по делото срещу Златомир Иванов - Златко Баретата и още 20 души, подсъдими за организирана престъпна група за наркотици. Баретата има и друго обвинение - за поръчител на убийството на пернишкия дилър Румен Стефанов. По него обаче той бе оправдан от СГС и САС.

Москов бесен, дава антивакс кампанията на прокурор

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/moskov-besen-dava-antivaks-kampaniiata-na-prokuror-6044211

Повод са появилите се в медиите и в общественото пространство твърдения, че особено опасна ваксина срещу хепатит В, съдържаща живак, е била внесена у нас

Бареков: Кандидатирам се за президент, ако Радан Кънев го направи

http://www.bnews.bg/article-142834

Мария Календерска спечели младите с програмата си, ще остане да работи за софиянци и след изборите, обяви лидерът на ББЦ.

Кметът на Сливен признава, че е кукла на конци в скандален запис

http://pik.bg/кметът-на-сливен-признава-че-е-кукла-на-конци-в-скандален-запис-news421827.html

Кметът на Сливен признава, че е кукла на конци в скандален запис

Скандален запис с откровения на кмета на Сливен ген. Кольо Милев бе публикуван в сайта на местната агенция „Седмица“.

Аудиото е от 2011-а, малко преди Милев да стане кмет. В него генералът разкрива непривична увереност в победата си, както и съмнителни практики, чрез които е използвал позицията си в армията за лично облагодетелстване. В записа, малко преди да стане кмет, Кольо Милев споделя и вижданията си за работата на градоначалника в най-голямата българска община.

„Кукла на конци си! Значи всичко туй е „пара за свирката“! „Пара за свирката“, обаче хората са свикнали на тази еуфория, мислят кой знае кво като станеш кмет... Но... тъй или иначе трябва нещо да се прави“, казва Милев в скандалния запис и споделя, че вече се е настроил за властта и няма намерение да се отказва засега. Генералът изразява увереност в победата и споделя, че хората му трябва да гледат да стане „по нормалния начин“.

Градът на Сините камъни буквално се взриви след изтичането на записа. Сливналии питат откъде Кольо Милев е бил сигурен в победата си преди изборите и дали в момента не върви организация за подмяна на вота.

В скандалното аудио кметът на Сливен разкрива и как са преминали последните му години в армията:

„Навремето, в началото на демокрацията, някъде 90-та година бях командир на клон в Сотиря, и тогава имахме много пари. Буквално командирите си бяхме маниджъри, бях така се развърнал, че телеугоителни такива стопанства бях направил по едно време, крави бях взел там, прасета гледах, майки пчели бях взел, язовир там заредих в поделението, даже пъстърва бях събрал, картофи, домати, с какво ли не съм се хващал. Каквото се хвана винаги тогава вървеше, имаше много пари.

Парите които ги вземахме командирите, имаха право да харчат буквално колкото си искат. Медът, ако беше 4 лева на пазара, гледахме армията колко го купува - гледахме 6 лева. Нашият мед го вкарвахме, пускаме го на армията и си вземаме по 6 лева. Така беше и за месото, и за всичко. Нямаше такъв контрол и от ветеринарните – това от 90-та до 96-та някъде. После дойдох в София, 2002 г. бях в Белене на бригадата, горе долу същото. Там даваха пари, обаче почна Закона за обществените поръчки, взеха, ако не спазваме, да ни хващат постепенно за гушата с процедурите, ама примерно за полигони ти дават 400 хиляди. Има командири, които се стряскат. Има един колега от Стара Загора там, дадох му 400 хиляди за поливането, и той се уплаши, не организира нищо и ги върна. На мен бяха дали 200 хиляди, изхарчих ги, лаха ма кучетата после няляво надясно, писахме туй онуй, но накрая ги изхарчих...

След туй отидох командир на бригадата в Карлово, вече всичко постепенно централизираха хората горе, и законите долу се свиха, и няма пари. И 2 години командир на бригада може да си, но какво като си, като нямаш пари в ръцете си и не разполагаш с тях...”

Триминутният запис е част от по-голям – с времетраене от час и половина. Според запознати, аудиото е направено по време на банкет с представители на БСП Сливен и изтича като част от неспирните борби за власт в централата на Столетницата в града.

През последните няколко месеца организацията е разтърсвана от скандали, които Кольо Милев и лидерът на червените Атанас Делибалтов едвам потушават. Източници от БСП Сливен споделят, че няколко от кандидатите за общински съветници са поискали да се откажат от кампанията, тъй като не са доволни от местата си в листата. За капак – на плакатите на партията били поместени само тези, които Милев и Делибалтов очаквали да влязат в Общинския съвет.

Представители на червените недоволстват и от заиграването на ръководството с ромския етнос в града. Освен концентрацията на срещи в циганските квартали, тези дни бе открит и модерен зъболекарски кабинет в ромския квартал „Надежда“. Сливналии вече коментират, че слоганът на Кольо Милев не трябва да бъде „Промяната продължава“, а „Надежда“ за втори мандат“.

Борислав Гуцанов: Варненският вот ще очертае бъдещето на националната политика

http://www.cross.bg/gytzanov-varna-lider-1485216.html

/КРОСС/Предстоящите в неделя избори нямат само местно значение и ще са индикатор за новата политическа ситуация в държавата. Това заяви в интервю за Дарик Борислав Гуцанов - водач на листата с кандидати за общински съветници на БСП. Има всички шансове Варна отново да покаже нов път пред държавата. Неслучайно много често след изборите тук се получава така, че се създава нова ситуация в държавата, смята градският лидер на социалистите. Според него началото на края на първия кабинет „Борисов" е станало именно след дадения във Варна старт на недоволство в цялата страна. В новия Общински съвет БСП ще даде старт на големите проекти на града, един от които е преместването на пристанището. Община Варна може да лобира за старт на проекта. Тя трябва обаче да има собственост върху новия терминал и атракционната зона, за да влизат средства и в местния бюджет, е мнението на Борислав Гуцанов. Другият проект, за реализирането на който варненските социалисти ще работят в новия градски парламент, е създаване на общинска фирма за сметопочистване и сметоизвозване. „Има ли някой, който не знае, че огромно изтичане на средства става чрез сметопочистване и сметоизвозване. Затова не искат да има общинска фирма", изтъкна социалистът и припомни, че за почистване на града през следващите 5 години ще бъдат изразходени 76,3 милиона лева. „При положение, че градът, всички знаем, не е чист", коментира Гуцанов

Кран се повреди и блокира пътя до "Горна Трака" във Варна, временно спират движението

http://petel.bg/Kran-se-povredi-i-blokira-patya-do-Gorna-Traka-vav-Varna--vremenno-spirat-dvizhenieto-__131385

Илюстрация Булфото Днес, около 15:00 часа, се очаква да бъде временно ограничено движението на МПС по пътя от Варна към ж.к. "Виница" и...

Бракониери отсякоха 41 зимни дъба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064487

Нелегални дървосекачи повалиха с фалшиви документи цял масив дъбове край Вършец. Случаят се разследва, съобщиха от полицията в Монтана. За бракониерската атака съобщил Валери С./47 г./ от курортния град, който имал пълномощно за ползване на гора в землището на село Горна Бяла речка. Когато в сряда по обед мъжът отишъл до имота,
Нелегални дървосекачи повалиха с фалшиви документи цял масив дъбове край Вършец. Случаят се разследва, съобщиха от полицията в Монтана. За бракониерската атака съобщил Валери С./47 г./ от курортния град, който имал пълномощно за ползване на гора в землището на село Горна Бяла речка. Когато в сряда по обед мъжът отишъл до имота,

3 години затвор грозят таксиджията Борис Тасев, пребил полицай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064501

Бързо производство за лека телесна повреда е образувано от Софийската районна прокуратура срещу 46-годишния таксиметров шофьор Борис Тасев.
В сряда вечерта той преби младши автоконтрольор от СДВР с удар в гърдите след забележка, че е паркиран неправилно на пешеходна пътека пред Народното събрание. До 3 г.
Бързо производство за лека телесна повреда е образувано от Софийската районна прокуратура срещу 46-годишния таксиметров шофьор Борис Тасев. В сряда вечерта той преби младши автоконтрольор от СДВР с удар в гърдите след забележка, че е паркиран неправилно на пешеходна пътека пред Народното събрание. До 3 г.

Цитат на деня: Накъде без Ботев и Вазов? Ще ми изсъхне ръката, ако подпиша да ги извадим от учебниците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/10/22/2634108_citat_na_denia_nakude_bez_botev_i_vazov_shte_mi/?ref=rss


"Лично аз и като разбиране, и като гражданин, и като баща, и като университетски преподавател, и като българин ще кажа, че нито Ботев, нито Вазов подлежат на каквото и да било ощетяване, защото те не са просто литературни автори, какъвто е Балзак, а са градители на българската националност, на националния ни дух. Те са по-специални. Ще поискам, като дойде време да се разглеждат, да се разширят часовете специално за тези, които имат изключителна важност за нашата нация. Накъде без Ботев? Накъде...

Крис Рок отново ще е водещ на „Оскар”-ите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259149_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%A0%D0%BE%D0%BA+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%89+%D0%BD%D0%B0+%E2%80%9E%D0%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%E2%80%9D-%D0%B8%D1%82%D0

 В последния ден на месец февруари догодина Крис Рок отново ще е водещ на церемонията по връчването на „Оскар”-ите

За първи път той се изяви като такъв през 2005 г. Продуцентите на ежегодната церемония Дейвид Хил и Реджиналд Хъдлин обявиха Рок за „най-важната личност в забавната индустрията – комик, актьор, сценарист, продуцент, режисьор и документалист”. „Много съм щастлив, че ще бъда домакин на „Оскар”-ите – сподели и Рок. – Приятно ми е, че отново съм тук.” 

88-ата церемония по връчването на наградите на Американската академия за филмово изкуство и науки ще се състои на 28 февруари 2016 г. в Долби тиътър  в Холивуд и ще бъде излъчвана директно в 225 страни по света.

62% от хората гледат порно през смартфоните си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064490

Не само мъжете имат навика да гледат порно - една трета от жените признават, че гледат порно веднъж седмично и по-голяма част от тях използват мобилния си телефон за това.
Британски специалисти провели цялостно проучване за отношението на съвременните жените към порното и резултатите показват, че повечето жени гледат еротичните клипове сами и за
Не само мъжете имат навика да гледат порно - една трета от жените признават, че гледат порно веднъж седмично и по-голяма част от тях използват мобилния си телефон за това. Британски специалисти провели цялостно проучване за отношението на съвременните жените към порното и резултатите показват, че повечето жени гледат еротичните клипове сами и за

AVON Nutra Effects допълва портфолиото си с нова мицеларна вода

http://www.cross.bg/voda-nutra-kozhata-1485215.html

/КРОСС/Козметичният гигант AVON обновява портфолиото на революционната си серия с активен комплекс от семена Nutra Effects. Новият продукт, мицеларна вода с ядки от сапунено дърво, е разработен специално, за да даде на кожата много повече от почистване. Благодарение на иновативната си формула продуктът успокоява кожата и освобождава от усещането за опъната кожа. Мицеларната вода съдържа мицели - частици, които привличат и отстраняват замърсяванията. Ето защо новата мицеларна вода AVON Nutra Effects ефективно почиства и освежава кожата, отстранявайки дори водоустойчив грим. Благодарение на нежните си съставки, продуктът е подходящ за всички типове кожа, като я дарява с естествен блясък и по-здрав вид.  

"Егмонт" издава интернет сензацията "Този мъж"

http://books.actualno.com/Egmont-izdava-internet-senzacijata-Tozi-myj-news_503041.html

„Този мъж” е първата книга в нова гореща романтична трилогия от американската писателка Джоди Елън Малпас. Романът, част от романтичната линия „Уо” на „Егмонт”, ще може да се открие в хартиен и електронен вариант от 24 октомври. Е-книгата ще може да се закупи в EPUB формат от iBooks Store и Amazon, както и в сайтовете за продажба на електронни книги, базирани у нас като biblio.bg, helikon.bg, mtel.bg/ebook и ciela.com. През 2012 г. Джоди Елън Малпас публикув

5-те най-лоши зодии в зодиака

http://curious.actualno.com/5-te-naj-loshi-zodii-v-zodiaka-news_503034.html

Най-инатливи, най-трудни за разбиране и с които да общуваш си е цяло изкуство. Ако вие попадате сред тези 5 зодии, научете какво и как да промените в поведението си, така че да не загубите хората, на които държите. Ако сте във връзка с някоя от тези зодии, вижте какво може да попречи на връзката ви. 5-то място: Козирог Козирогът е много труден за общуване. Инатът е второто им “Аз”. Те никога няма да направят това, което не иска душата им. Козирозите рядко уважават някого, така че

Скримов няма да играе още месец

http://volleyball.actualno.com/Skrimov-njama-da-igrae-oshte-mesec-news_503035.html

Посрещачът на националния отбор по волейбол Тодор Скримов няма да играе още около месец. Това е установено след направени допълнителни на рамото на национала, който пропусна Евроволей 2015. Той получи контузията по време на подготовката за шампиона и, въпреки че до последно се надяваше да играе, той отпадна от състава на Пламен Константинов. Скримов се присъедини към новия си тим в Италия - Милано, като в клиниката на клуба му беше направен обстоен преглед, който е установил, че Тодор ще трябв

Оранжев код за валежи в 3 области

http://society.actualno.com/Oranjev-kod-za-valeji-v-3-oblasti-news_503042.html

Оранжев код е обявен за днес в 3 области на Южна България заради проливни валежи, жълт код е обявен в още 6 области, предаде БГНЕС. Оранжевият код е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. В тези области валежите ще продължат и през нощта. Сумарните количества ще са между 20 и 30 л/кв.м., в крайните южни райони на областите – около и над 50л/кв.м. Жълтият код за обилни валежи е обявен за областите Благоевградска, Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Ямболска и Б

Скандинавски митове и вълнуващи приключения се преплитат в "Мечът на лятото"

http://books.actualno.com/Skandinavski-mitove-i-vylnuvashti-prikluchenija-se-preplitat-v-Mechyt-na-ljatoto-news_503044.html

Издателство „Егмонт” представя „Мечът на лятото” от Рик Риърдън, първата книга от новата поредица „Магнус Чейс и боговете на Асгард”. Романът ще се появи едновременно в хартиен и електронен формат на 24 октомври 2015 г. След като вдъхна нов живот на гръцките митове в „Пърси Джаксън и боговете на Олимп” и „Героите на Олимп” и на египтеските в „Хроникете на Кейн”, популярният и обичан автор увлича читателите си в ново приключ

62% от хората гледат порно през смартфоните си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064472

Не само мъжете имат навика да гледат порно - една трета от жените признават, че гледат порно веднъж седмично и по-голяма част от тях използват мобилния си телефон за това.
Британски специалисти провели цялостно проучване за отношението на съвременните жените към порното и резултатите показват, че повечето жени гледат еротичните клипове сами и за
Не само мъжете имат навика да гледат порно - една трета от жените признават, че гледат порно веднъж седмично и по-голяма част от тях използват мобилния си телефон за това. Британски специалисти провели цялостно проучване за отношението на съвременните жените към порното и резултатите показват, че повечето жени гледат еротичните клипове сами и за

Мъж, изнасилил и ограбил баба си в Търговищко, обжалва 10-годишна присъда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064447

Мъж обжалва 10-годишна присъда затова, че е изнасилил и ограбил баба си в търговищко село.  Варненският апелативен съд дoразгледа жалбата на Севдалин Христов от село Мостич, община Велики Преслав срещу 10 годишна присъда на Окръжен съд-Търговище (ТОС), който признал вината на подсъдимия затова, че изнасилил баба си,
Мъж обжалва 10-годишна присъда затова, че е изнасилил и ограбил баба си в търговищко село. Варненският апелативен съд дoразгледа жалбата на Севдалин Христов от село Мостич, община Велики Преслав срещу 10 годишна присъда на Окръжен съд-Търговище (ТОС), който признал вината на подсъдимия затова, че изнасилил баба си,

Клиповете в YouTube вече ще могат да се гледат без реклами

http://econ.bg/Новини/Клиповете-в-YouTube-вече-ще-могат-да-се-гледат-без-реклами_l.a_i.701659_at.1.html

В сряда youtube разкри повече информация относно новия си предплатен абонаментен план, който се дискутира отдавна в медийното пространство. Той се...

СГП предаде на съд мъж за опит за палеж на жилище и закана за убийство

http://pik.bg/сгп-предаде-на-съд-мъж-за-опит-за-палеж-на-жилище-и-закана-за-убийство-news421820.html

СГП предаде на съд мъж за опит за палеж на жилище и закана за убийство

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Софийски градски съд /СГС/ обвинителен акт срещу Кирил Кръстев за това, че се опитал да запали жилище, намиращо се в центъра на София.

На Кръстев е повдигнато обвинение и за това, че се заканил да убие жена, която била в същото жилище. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 09.03.2015 г., след употребата на значително количество алкохол, Кръстев решил да запали жилището на своя позната, защото разбрал, че тя не споделя чувствата му и се ядосал. Той отишъл до апартамента, като взел със себе си туба, пълна с бензин. Полял с него входната врата и я запалил, след което си тръгнал. През това време потърпевшата се намирала вътре в дома си. Нейни съседи видели пламъците и се обадили в пожарната.

Междувременно Кръстев позвънил по телефона на жената и й казал, че жилището, в което се намира, гори, както и че възнамерява да запали и самата нея.

Дошлите на място пожарникари успели да потушат огъня и да предотвратят разрастването му към другите апартаменти в сградата.

Спецслужбите на Москва очакват връщане на руски ислямисти от Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_577534.html

Руските спецслужби са нащрек заради възможно завръщане на руснаци, които участват в терористичната организация „Ислямска държава“, съобщи ИТАР – ТАСС. Вземаните мерки са свързани с активизирането на военните операция против ИДИЛ в Сирия, пояснява агенцията, която се позовава на анонимни източници от службите. Гражданите, за които има информация, че са участвали в ИДИЛ или други терористични организации, се фиксират още на границата. Онези, за които има достатъчно данни, веднага биват подведени под наказателна отговорност. А заподозрените по оперативна информация остават под наблюдението на Федералната служба за сигурност (ФСС), МВР и други служби. До 2500 руснаци може да са въвлечени в ИДИЛ според разузнавателни данни. Освен това около 3000 са граждани на страни от ОНД и, ако тръгнат да се връщат, много от тях ще минат пред Русия. На заседание на Националния антитерористичен комитет преди десетина дни директорът на ФСС Александър Бортников е говорил за обстановката в Сирия след началото на руските въздушни удари. „Има сведения – е казал той – за терористи, които се опитват да напуснат зоната на бойни действия и, като използват коридорите за прехвърляне на бежанци, да проникнат в страни от Европа и Азия, както и в Русия...“ „За локализация на тази заплаха ние, съвместно с партньори от Запада, Близкия Изток, Китай и редица други държави, водим оперативно-издирвателни мероприятия за откриване на терористи в миграционните и туристическите потоци“, е добавил Бортников. Според него към наказателна отговорност в Русия и ОНД вече са били привлечени 832-ма души, „свързани с дейността на международната терористична организация в Сирия“. От тях 22-ма са вербовчици на терористи. ТАСС не уточнява в какъв период са постигнати тези резултати. Освен това ФСС заедно с други служби работят по разкриване на „финансови центрове“, които събират средства за терористичната организация. Над 4000 души са били заподозрени в такива операции в 77 руски региона и в шест други държави. 20 терористични акта са били предотвратени на територията на Русия, съобщи още Бортников. От началото на октомври са проведени няколко „гръмки ареста на граждани, имащи връзка с ИДИЛ“, добавя руската агенция. На 11 октомври в центъра на Москва бяха задържани 12 граждани на Руската федерация – привърженици и помощници на ИДИЛ, един от които – Аслан Байсултанов, е пристигнал от Сирия. По данни на ФСС минимум трима от арестуваните са подготвяли терористичен акт на „транспортен обект“. На 18 октомври в Краснодарския край е бил задържан помощник-машинист, който се канил да предизвика експлозия във влак, а после да замине в ИДИЛ в Сирия. Как да направи взривно устройство му обяснил по интернет тамошен ислямист. На 19 октомври в Москва са били задържани 22-ма участници в забранената в Русия „Партия за ислямско освобождение“ (“Хизб ут-Тахрир ал-Ислами“). В обиски на 20-ина адреса била иззета екстремистка литература, както и свързочни средства.

Патриарх Неофит отслужи литургия за Галеви

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259148_%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85+%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82+%D0%BE%D1%82%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D0%B0%D0%BB

 Патриарх Неофит е отслужил литургия за здравето и опрощението на издирваните Пламен Галев и Ангел Христов. Имената на бившите барети, известни като тандема Братя Галеви, били записани за молитвата от съпругата на Ангел. Това разкри пред "България Днес" отец Георги Паликарски след голямото тържество по случай 120 години от построяването на катедралния храм "Георги Победоносец" в Дупница. Тържествената литургия, отслужена от патриарх Неофит, се е състояла на 19 октомври. Главата на Българската православна църква отслужи водосвет за здраве и благополучие, а за първи път извън храма за поклонението бе изнесена и чудотворната икона на св. Иван Рилски от 1796 година.

"Молитвата за здравето на Ангел и Пламен не е нещо ново. Те всяка година си правят курбан и се записват и за Киприяновата молитва. Все пак те са богоотдадени хора и са помогнали много на храма, като го реновираха изцяло", разказва отец Паликарски за литургията. Той не е разговарял с жената на Ангел, която записала издирваните дупничани.

"Ангел и Пламен обичаха Дупница повече от България. Те нямат престъпления и аз се моля за тях да са здрави. Със сигурност са живи, щом им записват имената за молитва. Надявам се пак да ги срещна и да видя променили ли са се в годините. Те са по хора от останалите хора в живота", спомня си с носталгия и тъга за тях Паликарски. Той не пропуска да отбележи, че те са висшисти, възпитани и интелигентни, а не някои "профани" без образование. "Добри съпрузи са, участваха в благотворителност, но бяха демонизирани от народа, който иска да рови, да чете интриги...", вайка се отецът. Той подчертава, че не е срещал по-големи дарители за църквата от Галеви, които поддържали не само храма, но сираците от дома в Дупница. "Вярваха в Бога и се страхуваха от него. Не съм виждал атеист да дарява пари на църквата. Откакто ги няма в Дупница, се увеличи наркоманията и кражбите на коли", отбелязва свещеникът.

Отец Паликарски се моли за Братя Галеви и защото са си давали душата да направят от Дупница европейски град. "Все пак нашата работа е да вкарваме дори грешниците в правия път. Но те не са грешници и нямат престъпления за мен", смята божият човек. Той споделя, че Галеви постели всеки петък и по християнските празници. "Правеха си курбан всяка година, защото някой от тях беше претърпял премеждие. Сега се молихме за тяхното здраве, просперитет и благополучие. Сигурен съм, че са живи и са добре някъде там", носталгично споделя свещеникът. Той подчертава, че Галеви са постили не за да изкупят грехове, а за да са в мир със себе си. Ходели и на изповед в Рилския манастир при отец Йоан. "Обикновените хора ги демонизираха, защото, когато един човек каже, че едно куче е бясно три пъти, това става истина, дори животното да не е болно от бяс", обяснява още отец Паликарски, който се моли греховете на Ангел и Пламен да бъдат опростени.

През май 2012 година Върховният касационен съд (ВКС) потвърди ефективните наказания на популярните дупнишки бизнесмени. Пламен Галев е признат за виновен, че е ръководил организирана престъпна група. Заедно с Ангел Христов имат обвинения за изнудване. ВКС реши двамата да излежават присъдите си при "общ" режим, но това се оказа невъзможно, след като стана ясно, че от тях няма и следа.

Светият синод:

Негово Светейшество не е знаел!

"Имало е литургия и обичайна практика е да се споменават в молитва имена на живи и мъртви православни християни", коментира случая пред "България Днес" говорителката Александра Карамихалева. "В молитвата са опоменати само първите имена на хората, без да се споменават фамилиите им, съдебното им досие, социалният и семейният статус. Ако някой християнин е записал имената на Братя Галеви, то служещият духовник не би могъл да знае коя личност стои зад това име", поясни Карамихалева. Тя е категорична, че няма нищо лошо да се помолим за грешниците, за да влязат в правия път, и поясни, че патриарх Неофит само е оглавявал службата.

/bgdnes.bg

Дилян Млъзев, кандидат за кмет на Елена от ГЕРБ: Предлагам постижими цели, а не голи обещания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064473

- Господин Млъзев, остават броени дни до местния вот. Имаше ли реален сблъсък на идеи за бъдещето на Елена?
- Нелогично е най-силната партия в България, която в толкова сериозни и трудни времена пое отговорност за управлението, да бъде атакувана така яростно. Жалко е, че вместо да мислят за хората и всекидневните грижи,
- Господин Млъзев, остават броени дни до местния вот. Имаше ли реален сблъсък на идеи за бъдещето на Елена? - Нелогично е най-силната партия в България, която в толкова сериозни и трудни времена пое отговорност за управлението, да бъде атакувана така яростно. Жалко е, че вместо да мислят за хората и всекидневните грижи,

Възрастно семейство открито мъртво в сливенско село

http://www.mediapool.bg/vazrastno-semeistvo-otkrito-martvo-v-slivensko-selo-news240800.html

Възрастно семейство от сливенското село Камен е намерено мъртво в дома си в сряда вечерта, предаде Дарик радио. По първоначални данни 84-годишният мъж е застрелял първо 88-годишната си съпруга, а после се е самоубил. Сигналът в полицията е подаден от сина им, който ги открил привечер. Пристигналите на място полицаи и експерти установили, че старецът първо стрелял в съпругата си, а после прострелял и себе си с незаконно притежавана гладкоцевна пушка. По неофициални данни и двамата възрастни били много болни - жената с три инсулта, била и трудно подвижна. Съпругът също имал болно сърце. Вероятно това е и причината двамата да посегнат на живота си. В Окръжна прокуратура - Сливен е образувано досъдебно производство.

Министърът на образованието ще предложи да има повече часове за Ботев и Вазов

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/10/22/2634103_ministurut_na_obrazovanieto_shte_predloji_da_ima/?ref=rss


Нито Христо Ботев, нито Иван Вазов подлежат на каквото и да е ощетяване в часовете по литература. Дори ще предложа разширяване на часовете, в които се изучават двамата български класици. Това заяви министърът на образованието Тодор Танев тази сутрин, цитиран от "Дарик". 
Коментарът е по повод публикация във вестник "Труд" от миналата седмица, според която в учебните планове по литература, които се обсъждат и пренаписват в момента в Министерството на образованието и науката, съдържанието,...

Маски на Доналд Тръмп – хит в Мексико за Хелоуин (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/maski-na-donald-trymp-hit-v-meksiko-za-helouin-video-6044209

Маската регистрира рекордни продажби и се очаква да бъде разпространена в навсякъде в Мексико, както и в над 100 магазина по целия свят

Чавдар Трифонов: Изборът на 25-и не е между Чавдар и Иван, а между модерна Варна и статуквото

http://www.moreto.net/novini.php?n=304510

„Изборът на 25-и октомври не е между Чавдар и Иван. Истинският избор е между статуквото и модерна Варна”. Това заяви Чавдар Трифонов, кандидат за кмет на "Реформатори и Патриоти - решението за Варна", който закри снощи предизборната си кампания с концерт в Двореца на културата и спорта.

Йохан Кройф диагностициран с рак на белите дробове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064470

Легендата на световния футбол Йохан Кройф научи ужасяваща новина. Великият холандец е диагностициран с рак на белите дробове, съобщи говорител на Барселона пред медиите.
Все още никакви подробности не се съобщават, като се очаква днес да мине допълнителни медицински изследвания, за да се разбере естеството на заболяването.
Легендата на световния футбол Йохан Кройф научи ужасяваща новина. Великият холандец е диагностициран с рак на белите дробове, съобщи говорител на Барселона пред медиите. Все още никакви подробности не се съобщават, като се очаква днес да мине допълнителни медицински изследвания, за да се разбере естеството на заболяването.

Кройф с диагноза рак на белите дробове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064449

Легендата на световния футбол Йохан Кройф научи ужасяваща новина. Великият холандец е диагностициран с рак на белите дробове, съобщи говорител на Барселона пред медиите.
Все още никакви подробности не се съобщават, като се очаква днес да мине допълнителни медицински изследвания, за да се разбере естеството на заболяването.
Легендата на световния футбол Йохан Кройф научи ужасяваща новина. Великият холандец е диагностициран с рак на белите дробове, съобщи говорител на Барселона пред медиите. Все още никакви подробности не се съобщават, като се очаква днес да мине допълнителни медицински изследвания, за да се разбере естеството на заболяването.

Швеция удвои прогнозата си за имигрантите до края на годината

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/22/2634096_shveciia_udvoi_prognozata_si_za_imigrantite_do_kraia/?ref=rss


Агенцията по миграция на Швеция очаква 190 000 имигранти, бягащи от войните в Сирия и Ирак, да пристигнат в страната тази година, предаде "Ройтерс". Тази прогноза със сигурност ще изправи на нокти страната, която вече планира да настани хиляди имигранти в палатки въпреки наближаващата зима.

Агенцията, на която често се налага да повишава прогнозите си, съобщи, че очаква между 140 000 и 190 000 души, търсещи убежище, да пристигнат в Швеция тази година. От тях 33 000 ще са деца,...

Нарушенията в градините и училищата значително са намалели

http://www.cross.bg/detskite-hranite-gradini-1485213.html

/КРОСС/Броят и тежестта на нарушенията в детските ясли и градини, детските кухни майки и училищните столове и бюфети намаляват. Това е установила Българската агенция по безопасност на храните на базата на анализ върху извършени близо 3 хил. инспекции от началото на учебната година на територията на цялата страна. Най-често констатираните нарушения тази година са свързани с несъответствия по материално-техническата база и неспазване на изискванията на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните в детските заведения и училища. По време на проверките инспектори на агенцията са наложили забрана за използването на 9 килограма кашкавал и 13 килограма краве сирене заради неправилно етикетиране. Шунков колбас, майонеза, кетчуп, айрян със съдържание на сол, масло с растителни мазнини, кайма, и конфитюр са върнати на доставчика като неотговарящи на специфичните изисквания към храните предлагани в детските заведения и училища. Нарушенията са довели до съставянето на 13 акта и 327 предписания. Засилените проверки в детски градини и училища са започнали преди началото на учебната година. "Благодарение на засиления контрол с всяка изминала година драстичните нарушения в кухните на детските градини и училищата намаляват и съотношението между извършените проверки и констатираните несъответствия доказва все по-стриктното спазване на законодателството в областта на храните в детските заведения", посочват от агенцията.  

Екстрасенсът Деси пристигна с белезници в съда

http://frognews.bg/news_100448/Ekstrasensat-Desi-pristigna-s-beleznitsi-v-sada/

Скандалният екстрасенс Десислав Велков – Деси, бе доведен с белезници в съдебната зала, известява "Марица". Срещу него има обвинение за блудство със студентка, която отишла в офиса му по обява за интервю за работа.

Жена се опита да пререгистрира кола с фалшиво пълномощно

http://pik.bg/жена-се-опита-да-пререгистрира-кола-с-фалшиво-пълномощно-news421814.html

Жена се опита да пререгистрира кола с фалшиво пълномощно

Жена се опита да регистрира лек автомобил с фалшиво пълномощно във Враца, съобщиха от областната дирекция на МВР.

38-годишната врачанка А.Т. искала да пререгистрира „Опел” в „Пътна полиция”-Враца с пълномощно.
След направено раследване полицията разкрила, че пълномощното е неистинско.

Предпазливост беляза борсовата търговия в Азия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/predpazlivost-beliaza-borsovata-tyrgoviia-v-aziia-204608/

Инвеститорите следяха ситуацията в Китай, цените на петрола и сценариите за срещата на ЕЦБ

Заловиха дилъри с чанта пълна с дрога край Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064445

Двама млади мъже са задържани с наркотици под прохода Петрохан край Берковица. При обиска на автомобила им е намерена чанта с над 1кг дрога, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.
След получен сигнал в полицията за готвена доставка на наркотици в Северозападна България в сряда половин час преди полунощ служители на МВР са спрели за
Двама млади мъже са задържани с наркотици под прохода Петрохан край Берковица. При обиска на автомобила им е намерена чанта с над 1кг дрога, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. След получен сигнал в полицията за готвена доставка на наркотици в Северозападна България в сряда половин час преди полунощ служители на МВР са спрели за

Плевенският съд прати телефонен измамник в затвора

http://pik.bg/плевенският-съд-прати-телефонен-измамник-в-затвора-news421803.html

Плевенският съд прати телефонен измамник в затвора

Районен съд - Плевен изпрати в затвора съпричастен към телефонна измама, която се е разиграла в Плевен преди година.

Подсъдимият И.П. е признат за виновен в това, че като помагач, в съучастие с неизвестен извършител, на 23 ноември 2014 г. в Плевен, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили у Р.С. заблуждение, че дъщеря й е получила тежка фрактура на долен крайник и скъсване на ставите след катастрофа. За лечението й била необходима паричната сума от 15 000 лева за поставяне на златни стави за спасяването на крайника от ампутация. Причинена е имотна вреда в размер на 13 400 лева, става ясно от документите по делото.

Съдът определя наказание от две години и осем месеца лишаване от свобода за И.П. при първоначален общ режим. Подсъдимият ще трябва да възстанови на РС. сумата от 13 400 лева.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Плевенски Окръжен съд в 15-дневен срок от днес.

Дилян Млъзев, кандидат за кмет на Елена от ГЕРБ: Предлагам постижими цели, а не голи обещания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5064448

- Господин Млъзев, остават броени дни до местния вот. Имаше ли реален сблъсък на идеи за бъдещето на Елена?
- Нелогично е най-силната партия в България, която в толкова сериозни и трудни времена пое отговорност за управлението, да бъде атакувана така яростно. Жалко е, че вместо да мислят за хората и всекидневните грижи,
- Господин Млъзев, остават броени дни до местния вот. Имаше ли реален сблъсък на идеи за бъдещето на Елена? - Нелогично е най-силната партия в България, която в толкова сериозни и трудни времена пое отговорност за управлението, да бъде атакувана така яростно. Жалко е, че вместо да мислят за хората и всекидневните грижи,

Масови гробове на бойци от ИД са открити в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/masovi-grobove-na-bojci-ot-id-sa-otkriti-v-irak-6044207

Броят на атаките, извършени от джихадистката групировка, е скочил с над 40% през третото тримесечие на годината, според британски анализ

Масови гробове на бойци от ИД открити в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/masovi-grobove-na-bojci-ot-id-otkriti-v-irak-6044207

Броят на атаките, извършени от джихадистката групировка, е скочил с над 40% през третото тримесечие на годината, според британски анализ

"Булгартабак": Внасяме значително повече осигуровки от минималния осигурителен праг

http://pik.bg/булгартабак-внасяме-значително-повече-осигуровки-от-минималния-осигурителен-праг-news421809.html

"Булгартабак": Внасяме значително повече осигуровки от минималния осигурителен праг

По повод нашумялата в последните дни тема с увеличаването на минималния осигурителен праг от ръководството на "Булгартабак Холдинг" АД изпратиха позицията до медиите.

От компанията заявяват, че в тютюневия холдинг и във всичките му дъщерни предприятия социалните осигуровки винаги са се заплащали на база реално получени заплати.

Публикуваме цялото изявление на ръководството на "Булгартабак Холдинг" АД без редакторска намеса: "Във връзка с административното увеличаване на минималния осигурителен праг и зачестилото в последните дни политическо говорене и недобронамерено намесване от страна на някои медии и политически лица на името на "Булгартабак Холдинг" АД, искаме да кажем : В „Булгартабак Холдинг“ АД и във всички дъщерни предприятия социалните осигуровки винаги са се заплащали на база реално получени заплати.

Средният осигурителен доход в Булгартабак е с 250% по-висок от този за страната или 2,5 пъти повече спрямо средната работна заплата. В този смисъл, дружеството внася осигуровки в размер значително по – висок от минималния осигурителен праг, включително голяма част от нашите служители се осигуряват на осигурителния максимум. Само за последните 3 години компанията е внесла около 32,5 млн. лв. под формата на осигуровки.

Дружеството осигурява значителни приходи в бюджета на държавата. За последните четири години сме внесли под формата на дaнъци, осигуровки и акцизи около 3 млрд. лв., а само за 2014 г. сумата възлиза на приблизително 700 млн. лв. Поради това считаме, че дискутираното административно увеличаване на осигурителния праг и допуснатото изключение в сектора „Производство на тютюневи изделия“ нямат пряко отношение към размера на внасяните от „Булгартабак Холдинг“ АД осигуровки, като други коментари имат единствено манипулативен характер.

В този смисъл, няма да останем безучастни срещу опитите да бъде дискредитирано доброто име на едно търговско дружество с безупречен икономически и социален профил. Ние сме отговорна към служителите си компания, изряден платец към държавата и не желаем да бъдем замесвани в политически и медийни манипулации.

Българската икономика се нуждае от подкрепа и развитие. Уронването на престижа на българските компании допринася само за дестабилизация на сектора. Заставаме до всяка една българска компания и когато има критика, нека бъде градивна и подкрепена с доказателства".

 

Таксиджията Борис Тасев, който преби полицай пред парламента, е бивш служител на СДВР

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5064442

Таксиметровият шофьор Борис Тасев, който преби полицай пред парламента в сряда вечерта е на 46 г. Той е бивш служител на СДВР и е осъждан за убийство през 90-те, информира "24 часа". Докато е бил с пагони не е имал нарушения и провинения. Тасев бил освободен от затвора предсрочно. Това се е случило през 2005 г. Веднага след като помирисал свободата

Стоянка Мутафова в "Гинес" - факт или "сламка" за национална гордост

http://www.cross.bg/gines-mytafova-aktrisa-1485214.html

/КРОСС/Госпожа Стихийно бедствие, любимата на поколения българи актриса Стоянка Мутафова официално беше вписана в книгата за рекордите "Гинес" като "жената актриса, играеща най-дълго на сцената". Новината се разнесе бързо като есенния мятър из медиите. Това потвърди и самата актриса пред БНТ. "Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи би означавало духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска. Гледайте ми спектаклите, а не болестите!", казва Мутафова.  93-годишната легенда продължава да играе в спектакъла "Столетие мое" и казва и днес, че се чувства отлично и няма намерение да слиза от сцената, която е нейният живот. Според „Площад Славейков" обаче Мутафова не е в "Гинес". Директорът на Сатирата, проф. Здравко Митков, е заявил пред сайта, че в театъра не са получавали официално съобщение от „Гинес". Дъщерята на актрисата - Мария Грубешлиева, също не е потвърдила новината. Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, признал, че САБ са подали в „Гинес" заявлението за Стоянка, но отговор не са получили. След справка в сайта на Книгата на рекордите, „Площад Славейков" е открил, че най-старият все още играещ актьор е румънецтъ Раду Белиган, роден на 14 декември 1918 г. в Букурещ

Рейтингът на Путин достигна исторически максимум - 90%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259147_%D0%A0%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%

 Рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин е достигнал исторически максимум и е почти 90%. Това съобщава ТАСС, като се позовава на данни на Общоруския център за проучване на общественото мнение.

Според изследване на центъра, публикувано днес, рейтинга на одобрение за действията на Путин е поставил нов рекорд – 89, 9 %. Предишният максимум е отчетен през юни тази година (в средата на месеца – 89,1 %).

Руските социолози обясняват високото ниво на одобрение за Путин с успешните авиоудари на руската авиация срещу „Ислямска държава“ и събитията в Сирия.

Проучването е проведено на 17-18 октомври. Запитани са 1600 души от 130 населени места в страната. Статистическата грешка не превишава 3,5 %.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване