Студентите на улицата, ако Сидеров остане с имунитет

http://frognews.bg/news_100779/Studentite-na-ulitsata-ako-Siderov-ostane-s-imunitet/

„Ако този път парламентът не свърши работа и не отнеме имунитета на Волен Сидеров, това ще изкара студентите моментално на улицата. Дано не си направят криво сметката", прогнозира по БТВ проф. Ивайло Христов – актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ.

Bulgaria Ombudsman: Elections law allows increase of electoral commissions’ line-up

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259411_Bulgaria+Ombudsman%3A+Elections+law+allows+increase+of+electoral+commissions%E2%80%99+line-up

“The elections law provides opportunities to hire additional experts and there was no obstacle before such a measure,” Bulgarian Ombudsman Maya Manolova said speaking for Nova TV in a commentary on the tension at the Arena Armeec sports hall where the electoral protocols of Sofia are processed.

“I will not join the game of shifting the hot potato to one another. I would like to recall that the act was adopted two years ago and there have been two elections since then, which passed without problems,” Manolova, who was active participant in act’s working out, said.

Asked why she set 19 members per commission to handle the ballot papers of 1,800 polling stations, Manolova said that this was not stated in the Elections Code.

“The number of the members of electoral commissions was decreased so as to allow them to hire additional experts,” she added.

Суровият петрол поевтинява до най-ниското си ниво от близо два месеца

http://www.investor.bg/surovini/365/a/suroviiat-petrol-poevtiniava-do-nai-niskoto-si-nivo-ot-blizo-dva-meseca-204860/

Предстоящите данни за резервите в САЩ се очаква да покажат ръст от 2 милиона барела в седмицата до 23 октомври

Боян Расате: Волен Сидеров съвсем не е невменяем. Подобни твърдения биха оневинили неговите действия

http://www.cross.bg/siderov-rasate-boyan-1485810.html

/КРОСС/Волен Сидеров няма личностно разстройство и съвсем не е невменяем и подобни твърдения по-скоро биха оневинили неговите действия. Това каза в студиото на бТВ Боян Расате, председател на Български национален съюз. Той разкртикува лидера на "Атака" като заяви, че от началото на политическата си дейност досега той подкопава авторитета и смисъла на думата националист, а заедно с всички депутати от доста години насам подкопават авторитета на Народното събрание като институция. Според Боян Расате, Камен Попов - човекът, за който се установи, че е ударил Волен Сидеров след извеждането му от НАТФИЗ в изборната нощ, вероятно е попаднал случайно пред НАТФИЗ и едва ли действията му са били предварително обмисляни.  

Откриха гроб на воин на възраст над 3500 години

http://www.grreporter.info/otkrikha-grob-na-voin-na-vzrast-nad-3500-godini/18106

Бронзов меч с позлатена дръжка от слонова кост, златни пръстени с печати, златни, сребърни и бронзови чаши за вино, парчета слонова кост с издялани върху тях сцени и над 1000 полускъпоценни камъни са само част от откритите в него богати дарове

прочети повече

30 000 автомобила минават през Владая всеки ден

http://www.bnews.bg/article-143027

За сравнение - по Южната дъга на Околовръстното шосе, която е с три пъти повече ленти от Владая, минават по 25 000 коли на ден.

Броят на жертвите на труса в Азия надхвърли 300

http://www.vesti.bg/broiat-na-zhertvite-na-trusa-v-aziia-nadhvyrli-300-6044437

Засега Пакистан понесе най-много щети от труса. Загиналите там са 228 души, а ранените 1600 души

ND: С АК-47 лесно се надвива американски войник в огневи бой

http://www.cross.bg/oruzhie-shattz-pentagonut-1485798.html

/КРОСС/ Армията на САЩ ще бъде слаба дотогава, докато на въоръжение не постъпят съвременни типове стрелково оръжие, счита военният анализатор Джим Шатц в списание National Defense Magazine. Малцина могат да разчитат на превъзходство над САЩ в танково, въздушно или морско сражение, но в огневи бой американските войници изпитват големи затруднения, пише експертът. Проблемът ясно се проявил например по време на „боя за кишлака Уанат” на границата на източните афганистански провинции Нуристан и Кунар – тогава загинали 9 войници от173-а въздушнодесантна бригада на САЩ. Те водили огън с ръчни картечници M249, гранатомети Mk 19 и автомати M4, които излезли от строя заради прегряване, отбелязва Шатц. Проблемите с М4 вече били известни на военните анализатори – тестовите изпитания на автомата през 1990 г. и докладът на Командването на специалните операции на САЩ през 2011 г. показали, че М4 има множество недостатъци, но на това не обърнали внимание нито законодателите, нито военното ръководство на страната. При това стрелковото оръжие е най-често използваният вид въоръжение от целия арсенал на американската армия, но въпросът за неговата модернизация почти не е повдиган на високо равнище. Пентагонът продължава да осигурява въоръжените сили с оръжие с остарели характеристики, което отстъпва на стрелковото оръжие не само на съюзниците на САЩ, но и на техните противници

Октомври‘1917 и Октомври‘2015 - приликите не са случайни

http://frognews.bg/news_100778/Oktomvri‘1917-i-Oktomvri‘2015---prilikite-ne-sa-sluchaini/

Вся власт советом! - е лозунгът, издигнат от Ленин в навечерието и по време на Октомврийската революция през 1917 г. След дълги, коварни и задкулисни ходове, съчетани с щурма на Зимния дворец - Ленин печели и болшевиките взимат властта.

Модерната „Чайка” на Явор Гърдев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5074750

От театъра на Явор Гърдев ти засяда буца в гърлото. И си щастлив. Едновременно. Така е и в “Чайка” - още една зрелищна, обсебваща премиерна постановка в НДК след “Квартет”. Този път по Чехов.
“Чайка”, поставена от Явор Гърдев, е преживяване, за което си струват трите часа в смълчаната зала. Режисьорът умее да увлича екипа в щурите си идеи,
От театъра на Явор Гърдев ти засяда буца в гърлото. И си щастлив. Едновременно. Така е и в “Чайка” - още една зрелищна, обсебваща премиерна постановка в НДК след “Квартет”. Този път по Чехов. “Чайка”, поставена от Явор Гърдев, е преживяване, за което си струват трите часа в смълчаната зала. Режисьорът умее да увлича екипа в щурите си идеи,

Класиката среща АББА на 28 октомври в зала 1 на НДК

http://www.cross.bg/abba-kontzerta-klasikata-1485808.html

/КРОСС/ Приятели на хубавата музика,Не пропускайте на 28 Октомври от 20 часа в зала 1 на Националния дворец на културата концерта "Класиката среща АББА".   Солисти на концерта ще бъдат великолепните Илона Герулат и Анете Хесел от Германия.Специално участие ще вземат българските поппевици Михаела Филева, Дивна и Прея.Най-големите и вечни хитове на АББА ще прозвучат под съпровод на бенда и големия оркестър под диригентството на Найден Тодоров.Подарете си една незабравима вечер с музиката на АББА!

Р. Йорданов: Не може институциите да работят в страх и да се очакват добри резултати от тях

http://www.cross.bg/siderov-iiordanov-strah-1485809.html

/КРОСС/ Ръководството и служителите на МВР действат в страх - твърди криминалният психолог Росен Йорданов. И това, посочи той, се е видяло и при последния случай с Волен Сидеров в НАТФИЗ. Не може заради такъв случай да идват вътрешният министър, главният секретар на МВР и директорът на СДВР и да се изявяват като квартални, за да се въдвори ред, коментира Йорданов. Това, че действията на Волен Сидеров не могат да бъдат овладени и биват позволявани, показва един вид импотентност на държавата да решава подобни казуси, каза още Росен Йорданов. Не може институциите да работят в страх и да се очакват добри резултати от тях. Не може министърът, главният секретар на МВР, шефът на СДВР да действат или не действат в дадена ситуация, опасявайки се да не бъдат свалени от постовете си. Не може и редовият полицай да работи в страх и да не реагира както подобава срещу действия подобни на тези, които е извършил Сидеров, заради презумпцията, че той има някаква политическа протекция и едва ли не безнаказаност заради депутатския си имунитет, коментира той. Според него, що се отнася до Волен Сидеров, не става дума вече за рецидив, а за по-тежко състояние, за някакъв вид личностно разстройство и невъзможност на дадения човек да се държи по начин, различен от досегашния. И това си личи от дейността на лидера на „Атака" в парламента и извън него, псочи криминалният психолог

ЦИК гледа сигнал срещу Сидеров заради скъсана бюлетина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5075191

Съвета за електронни медии ще обсъди действия на Волен Сидеров. Поводът е, че Сидеров демонстративно е скъсал бюлетината за гласуване в националния референдум, съобщава Нова телевизия.
Той направил това пред членовете на избирателна комисия, обиждайки президента Росен Плевнелиев, който инициира националното допитване.
Съвета за електронни медии ще обсъди действия на Волен Сидеров. Поводът е, че Сидеров демонстративно е скъсал бюлетината за гласуване в националния референдум, съобщава Нова телевизия. Той направил това пред членовете на избирателна комисия, обиждайки президента Росен Плевнелиев, който инициира националното допитване.

ЦИК гледа сигнал срещу Сидеров заради скъсана бюлетина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5075203

Съвета за електронни медии ще обсъди действия на Волен Сидеров. Поводът е, че Сидеров демонстративно е скъсал бюлетината за гласуване в националния референдум, съобщава Нова телевизия.
Той направил това пред членовете на избирателна комисия, обиждайки президента Росен Плевнелиев, който инициира националното допитване.
Съвета за електронни медии ще обсъди действия на Волен Сидеров. Поводът е, че Сидеров демонстративно е скъсал бюлетината за гласуване в националния референдум, съобщава Нова телевизия. Той направил това пред членовете на избирателна комисия, обиждайки президента Росен Плевнелиев, който инициира националното допитване.

Сидеров не дава имунитета си, за да не бъде арестуван "като Никола Петков"

http://www.mediapool.bg/siderov-ne-dava-imuniteta-si-za-da-ne-bade-arestuvan-kato-nikola-petkov-news241009.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров няма да се откаже доброволно от имунитета си, защото "Цацаров иска да бъда задържан като Никола Петков, отведен с белезници, а вие да го заснемете". Това обяви самият той пред медиите във вторник след среща с председателя на парламента Цецка Цачева. В кулоарите той се оплака, че е репресиран "от един полицейски режим", обръщайки се към главния прокурор: "Искам да кажа на Цацаров, че силата, която ползва, ще се обърне срещу него". Сидеров добави още, че има съмнения, че Камен Попов е човекът, който го е ударил в неделя вечерта. Той продължава да твърди, че е бил нокаутиран от полицай, а не от Попов, когото не познавал. "Съвсем случайно попаднах в това меле. Трябваше да проверя търговски обект, който имаме в района. Вървях си по ул. "Ген. Гурко" и ул. "Г. С. Раковски" и изведнъж ме връхлетя една тълпа. Не мога да кажа какво съм видял. Ние просто се срещнахме. Не можах да видя нищо, защото бях повален на земята. Това, което виждате вие на видеото, това виждам и аз. Нямам толкова детайлни спомени. Всичко се случи много бързо. Не съм бил изнервен. Просто се сблъсках с една тълпа, която връхлетя върху мен", коментира самият Попов във вторник, твърдейки, че нямал спомен умишлено да е удрял депутата. Междувременно стана ясно, че Народното събрание ще състави в сряда парламентарна комисия, която да обсъди свалянето на имунитета на Волен Сидеров след неговото нахлуване в НАТФИЗ. Такова решение са взели депутатите от управляващото мнозинство във вторник. В изборната нощ Сидеров и негови съпартийци за пореден път нахлуха в сградата на НАТФИЗ, търсейки студент, който го бил нападнал по-рано. Това предизвика намесата на полицията, която буквално го извлачи навън, пазейки го от събралата се гневна тълпа. Въпреки това Сидеров все пак получи удар в лицето. Впоследствие стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров отново иска имунитетите на лидера на "Атака" и на Десислав Чуколов, за да бъдат арестувани за хулиганство, тъй като отнели телефон от студентка при първото им нахлуван в академията в нощта срещу събота. Цацаров вече им поиска имунитетите заради нанесени удари над полицаи, когато атакистите решиха да предизвикат обиск на близкия клек шоп, защото вътре се продавали наркотици и контрабандни стоки. Такива не бяха открити от полицията. Във връзка с тези събития в сряда сутринта около сградата на парламента се организират две паралелни демонстрации – едната срещу, а другата в подкрепа на "Атака". Протестът срещу атакистите е организиран от група във Фейсбук, озаглавена #Je suis НАТФИЗ. Ръководството и студентите се разграничиха от тази и всички следващи прояви. На сайта на партийната телевизия "Алфа" пък бе публикувано съобщение, че в сряда от 8.00 часа се призовават "всички атакисти да се организираме на протест пред Народното събрание".

Москов: Няма смъртни случаи в арена "Армеец"

http://frognews.bg/news_100777/Moskov-Niama-smartni-sluchai-v-arena-Armeets/

Няма смъртни случаи в "Арена Армеец", категоричен бе мнистрът на здравеопазването Петър Москов в ефира на БТВ. Слуха за починал човек в суматохата при обработката на изборнте книжа вчера той определи като нелеп.

Евразийският икономически съюз е предложил сътрудничество на ЕС

http://www.cross.bg/suyuz-pismo-sutrydnichestvo-1485806.html

/КРОСС/ Евразийският икономически съюз е предложил официално на ръководителите на Европейския съюз сътрудничество и създаването на общо икономическо пространство. Официалното писмо с офертата е било предадено на Брюксел, съобщава министърът на интеграцията и макроикономиката на Евразийската икономическа комисия Татяна Валовая, пише inews.bg. Според думите й решението подобно сътрудничество да бъде предложено на ЕС е било взето още на 8 септември т.г. по време на срещата на правителствените ръководители на държавите от Евразийския съюз - Русия, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Армения. Официалното писмо до Брюксел пък е било изпратено в средата на октомври. "Необходимо е да се върнем към идеята за създаване на общо икономическо пространство с ЕС. Точно поради това ние предлагаме вече да започнем диалога в тази посока", казва Валовая, цитирана от ТАСС. Тя обаче уточнява, че изпратеното до Евросъюза писмо единствено изразява мнението на Комисията на Евразийския съюз.  

Неутралността на интернет и отпадането на роуминга ще бъдат окончателно одобрени днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5075195

Финалното гласуване за забраната на надценките за мобилни услуги в роуминг ще се проведе днес в Европейския парламент. След като бъде одобрено от евродепутатите, решението ще влезе в сила от средата на 2017 г.
От 30 април 2016 се предвижда преходен период, през който по закон ще комуникираме по-евтино с чужбина.
Финалното гласуване за забраната на надценките за мобилни услуги в роуминг ще се проведе днес в Европейския парламент. След като бъде одобрено от евродепутатите, решението ще влезе в сила от средата на 2017 г. От 30 април 2016 се предвижда преходен период, през който по закон ще комуникираме по-евтино с чужбина.

Мустафа Садам Хюсеин е най-храброто и най-безстрашното момче на XXI век

http://svetoven.pogled.info/news/68765/Mustafa-Sadam-Hyusein-e-nai-hrabroto-i-nai-bezstrashnoto-momche-na-XXI-vek

/Поглед.инфо/ New York Times избра най-храброто и най-безстрашното момче на XXI век. То се казва Мустафа Садам Хюсеин и е 14-годишният внук на Садам Хюсеин.

Неутралността на интернет и отпадането на роуминга ще бъдат окончателно одобрени днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5075190

Финалното гласуване за забраната на надценките за мобилни услуги в роуминг ще се проведе днес в Европейския парламент. След като бъде одобрено от евродепутатите, решението ще влезе в сила от средата на 2017 г.
От 30 април 2016 се предвижда преходен период, през който по закон ще комуникираме по-евтино с чужбина.
Финалното гласуване за забраната на надценките за мобилни услуги в роуминг ще се проведе днес в Европейския парламент. След като бъде одобрено от евродепутатите, решението ще влезе в сила от средата на 2017 г. От 30 април 2016 се предвижда преходен период, през който по закон ще комуникираме по-евтино с чужбина.

Нощта в "Арена Армеец": Купони за храна и чували с бюлетини за... възглавници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5075188

Хората, които прекараха 48 часа в Арена „Армеец” вече излизат от залата. Вътре вече са останали около 150 души. Двама от тях разказаха пред камерата на bTV, че вътре е била въведена купонна система за храна, кафе и вода. Кафето, водата и чаят са били неограничени. Системата с храната обаче била специфична - имало купони в различни цветове,
Хората, които прекараха 48 часа в Арена „Армеец” вече излизат от залата. Вътре вече са останали около 150 души. Двама от тях разказаха пред камерата на bTV, че вътре е била въведена купонна система за храна, кафе и вода. Кафето, водата и чаят са били неограничени. Системата с храната обаче била специфична - имало купони в различни цветове,

Камен Попов не помни да е удрял Волен Сидеров

http://web.barometar.net/82306/

Камен Попов, който е ударил лидера на “Атака”, е с обвинение за нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди. Той не си спомня да е удрял политика. Камен Попов – мъжът, за когото се твърди, че е ударил лидера на „Атака“ Волен Сидеров, коментира пред журналисти, че не си спомня такова нещо, предаде БТА. Той […]

Нощта в "Арена Армеец": Купони за храна и чували с бюлетини за... възглавници

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5075175

Хората, които прекараха 48 часа в Арена „Армеец” вече излизат от залата. Вътре вече са останали около 150 души. Двама от тях разказаха пред камерата на bTV, че вътре е била въведена купонна система за храна, кафе и вода. Кафето, водата и чаят са били неограничени. Системата с храната обаче била специфична - имало купони в различни цветове,
Хората, които прекараха 48 часа в Арена „Армеец” вече излизат от залата. Вътре вече са останали около 150 души. Двама от тях разказаха пред камерата на bTV, че вътре е била въведена купонна система за храна, кафе и вода. Кафето, водата и чаят са били неограничени. Системата с храната обаче била специфична - имало купони в различни цветове,

БСП и ГЕРБ в спор заради чий Изборен кодекс е случаят "Арена Армеец"

http://www.cross.bg/kodeks-izbori-armeetz-1485807.html

/КРОСС/Отговорните за провеждането на избора министри са определени с решение на правителството от август. ЦИК и ОИК са независими органи и ние сме изразили отношението си относно действията на ЦИК с обжалване на тяхното решение пред върховния административен съд. Това каза в ефира на БНР народният представител от БСП Георги Свиленски. Той коментира, че по настоящия изборен кодекс, приет по време на управлението на БСП, вече са се провеждали избори и вина за настоящата ситуация имат решенията на управляващите. ГЕРБ и РБ управляват повече от година и, ако са виждали проблеми в нормативната уредба, са имали достатъчно време, за да я променят, каза той и добави: Три избора се проведоха по този изборен кодекс - европейски избори и два парламентарни избора - и в нито един от тях нямаше проблем. И понеже местните избори са по-особени, и понеже бюлетините са повече, ние решихме да сложим и референдума в тези избори, за да стане още по сложно, за да може още по-голям да стане хаосът, допълни Свиленски. Той определи ситуацията като „организиран хаос" и изказа мнение, че действията на Волен Сидеров в изборната нощ не са случайни, а целят да отклонят вниманието от „действията, които се извършват в момента в зала „Арена Армеец". Полицията има основание да задържа народни представители, ако са извършили тежко престъпление, припомни Георги Свиленски

Хиляди интернет потребители в Русия се присъединиха към флашмоба „#здесьхорошо“

http://www.cross.bg/rossiya-aktivno-snimkite-1485801.html

/КРОСС/ Потребителите в социалните мрежи активно се включиха в руския флашмоб “#здесьхорошо” (тук е хубаво – бел. ред.), иницииран от МИА „Россия Сегодня“, предаде РИА Новости. Географията на снимките обхваща цялата територия на Русия: на тях могат да бъдат видени най-красивите места в Сибир, реките в Урал, крайбрежието на Краснодарския край, Крим, резерватите в Кавказ и др. Потребителите споделят в социалната мрежа местата, където им харесва за работят и да почиват активно, да посрещат изгрева и да се любуват на красотата на природата, да се занимават с творчество и да възпитават децата си, да ловят риба, да тренират, да се разхождат, да размишляват за живота… Във флашмоба, организиран по случай Деня на народното единство на 4 ноември, може да участва всеки потребител на социалните мрежи. Достатъчно е да публикува своя снимка с хаштаг #здесьхорошо и да отбележи мястото, където е направена фотографията. След края на акцията въз основа на анализ на географията на снимките МИА „Россия сегодня“ ще публикува списък с най-щастливите региони, а най-ярките и интересни фотографии ще бъдат публикувани на сайта Ria.ru.

В НС започват консултации за отпадането на депутаския имунитет

http://www.cross.bg/imyniteta-predlozhenieto-gerb-1485805.html

/КРОСС/Очаква се днес да започнат консултациите по предложението на ГЕРБ за промени в Конституцията, които да доведат до падане на имунитета на депутати за престъпление от общ характер. Предложението идва след поредни шумни скандали с участието на Волен Сидеров. ГЕРБ предлагат да отпадне член 70-ти от Конституцията, който предвижда, че народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпление от общ характер и то с разрешение на Парламента. Председателят му Цецка Цачева обясни, че предложението за свалянето на имунитета за престъпление от общ характер е навременно, предвид действията на двамата депутати от Атака, за които не се е знаело, че ще злоупотребят със статута си. Засега, в полза на идеята се обявиха от АБВ. Предстои партиите от Реформаторския блок да обсъдят предложението помежду си, защото от Движение България за гражданите /ДБГ/ казаха, че ще предложат сходно. От БСП смятат, че подобна тема измества вниманието от проблемите около изборите. От ГЕРБ уточниха, че ще запазят имунитета при изказване от трибуната и гласувания. Докато новото предложение бъде прието, единственият начин Волен Сидеов и Десислав Чуколов да останат без имунитети, е депутатите да го гласуват. Това ще стане, след като специална комисия разгледа исканията на главния прокурор и за ареста им. Днес пък е крайният срок, в който Сидеров и Чукулов могат сами да се откажат от имунитета си.  

Референдумът включи тостера в далекопровода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5074820

Както винаги, у нас победи инфантилното невежество
ПРЕЗИДЕНТЪТ Плевнелиев спокойно може да си отчете референдума като успех. Над 35 на сто активност и повече от 70 на сто “за” е сериозно подобрение в сравнение с референдума за атомната централа през 2013 г. (съответно 20 и 60 на сто).
Но пък инфантилната наивност на това начинание лъсна още в
Както винаги, у нас победи инфантилното невежество ПРЕЗИДЕНТЪТ Плевнелиев спокойно може да си отчете референдума като успех. Над 35 на сто активност и повече от 70 на сто “за” е сериозно подобрение в сравнение с референдума за атомната централа през 2013 г. (съответно 20 и 60 на сто). Но пък инфантилната наивност на това начинание лъсна още в

България с награда за успешно разследване на тежко престъпление и неутрализиране на трансгранични организирани престъпни групи

http://press.mvr.bg/NEWS/news151027_02.htm

Отличието е присъдено от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа за участието на служители на ГДНП в съвместната операция “Balkanya”

Ивайло Христов: Ако парламентът не свърши работа, студентите ще излязат на улицата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5075180

Демокрацията е застрашена, при положение че един депутат, който би трябвало да е цветът на нацията, си позволява саморазправи. Това каза в предаването пред БиТиВи по казуса с нахлуването на лидера на „Атака” Волен Сидеров в НАТФИЗ проф. Ивайло Христов – актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ.
„Той има имунитет,
Демокрацията е застрашена, при положение че един депутат, който би трябвало да е цветът на нацията, си позволява саморазправи. Това каза в предаването пред БиТиВи по казуса с нахлуването на лидера на „Атака” Волен Сидеров в НАТФИЗ проф. Ивайло Христов – актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ. „Той има имунитет,

Обявяват окончателните резултати от местния вот

http://www.cross.bg/gerb-reformatorite-rezyltati-1485804.html

/КРОСС/Тази вечер в 19:00 часа изтича срокът, в който Общинските избирателни комисии /ОИК/ трябва да обявят окончателните резултати от вота за местна власт.  Резултатите от първия тур на изборите се обявяват от ОИК, които определят със свое решение, на основата на приетите протоколи, кои кметове отиват на втори тур, тъй като знаете, че за общинските съветници няма втори тур. Там, въз основа на избора, който беше проведен, ще бъдат определени, въз основа на методиката, общинските съветници, по квотното разпределение между политическите сили във всеки един общински съвет. По отношение на тези резултати, те следва да бъдат отчетени, както е съгласно Изборния кодекс, в рамките на 48 часа от приключването на изборния ден, обясни в ефира на БНР говорителят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Александър Андреев. Според сайта на комисията, в столицата, където се създаде най-голямо напрежение при приемането на протоколите от секционните комисии, към тази сутрин са обработени 75 % от протоколите. Вече е ясно, че 13 областни града имат избрани кметове още от първия тур на местните избори в неделя. Десет от тях са на ГЕРБ - в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Габрово, Благоевград, Русе, Смолян, Велико Търново и Ямбол. В Кюстендил Петър Паунов бе подкрепен от широка коалиция, включително и от ГЕРБ и реформаторите. В Кърджали спечели Хасан Азис от ДПС

Балотаж ще има в кварталите на Варна – „Приморски”, „Аспарухово” и „Владислав Варненчик”

http://web.barometar.net/82304/

Балотажи ще определят кметовете на районите „Приморски“, „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“, показват резултатите на база 100 % обработени секционни протоколи. Малко не достигна на досегашния кмет на „Приморски“ Петя Проданова да спечели още на първи тур. За кандидата на ГЕРБ са гласували 49.67 на сто. На балотаж с нея отива независимият кандидат Пламен Градинаров, подкрепен […]

Камен Попов: Не ударих Сидеров умишлено

http://frognews.bg/news_100776/Kamen-Popov-Ne-udarih-Siderov-umishleno/

„Съвсем случайно попаднах в това меле. Трябваше да проверя търговски обект, който имаме в района, заяви пред Нова тв Камен Попов - мъжът, който удари Волен Сидеров в нощта след изборите. Той определи себе си като патриот и родолюбец, но отрече с Волен Сидеров да са били от един политически кръг.

Проф. Аргирова: Пациент да признава, че има ХИВ? Това нарушава всичките му права

http://offnews.bg/news/n_1/n_577265.html

Да се криминализира укриването на наличие на заболяване. Това поиска публично, на пресконференция на 14 октомври, зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС)  д-р Галинка Павлова и допълни, че идващи за планови операции пациенти криели, че имат хепатит В или С, или ХИВ. Ето защо - каза още д-р Павлова - "БЛС настоява да носят наказателна отговорност, когато попълват декларация с невярно съдържание". Изказването предизвика огромно възмущение. На следващия ден Националната пациентска организация (НПО), председателствана от д-р Станимир Хасърджиев , даде пресконференция, на която той поиска Министерството на здравеопазването за излезе с официална позиция и заяви още: " Цялата пациентска общност сме потресени от тази позиция и силно се надяваме, че тя не изразява официалното становище на съсловната организация на българските лекари, а е само лично мнение на отделни представители на нейното ръководство". Изказването на д-р Павлова беше предшествано от друг скандален случай на незачитане достойнството и правата на пациент, включително недопустимо разкриване на тайната на дигнозата ХИВ-инфекция от лекар.  На 24 септември bTV излъчи репортаж от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Тогава в присъствието на целия състав на Първо УНГ и с участието на началника на клиниката началникът на отделението проф. Чалъков заяви за пациент, че лекарите се усъмнили в поведението му и се обадили "където трябва", намерили "в регистъра", че този човек е бил регистриран като вирусоносител през 2006 г. На следващия ден - продължава проф. Чалъков - минах визитация и го попитах пред всички: „Ти защо не казваш, че си болен, че си вирусоносител? Отговорът му беше „Извинявайте, сбърках..." Въпреки погазването на правата на пациента и публичното му унижение БЛС реагират в подкрепа на ИСУЛ. На сайта на съсловната организация се появява изявление на председателя на съюза д-р Венцислав Грозев, който пише: "Изцяло подкрепяме притесненията и протеста на лекарите от МБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Те не са сами в борбата си и БЛС ще направи необходимото, за да може чрез законодателни мерки да се стигне до максимално регулиране на този процес и рискът от подобни ситуации да се сведе до минимум. За съжаление, това не е единственият случай в България. Доста подобни инциденти има, особено при колегите с хирургически специалности. Пък и не само при тях, а при всички, които правят манипулации, свързани с кръв и кръвни продукти. Ясно е, че в държавата ни трябва да се помисли за система от мерки, включително и законодателни, да се предприемат такива стъпки, които да гарантират здравето на персонала, който се занимава с болните хора, а в същото време по този начин да се ограничи и разпространението на болести като хепатит, СПИН, туберкулоза и други. Трябва много внимателно да се подходи по този въпрос. Естествено, това води след себе си и финансови тежнения – към лечебните заведения и към държавата, но, в края на краищата, това е грижа както на Лекарския съюз, така и на Министерство на здравеопазването и на държавата като цяло." Във връзка с тези случаи OFFNews потърси мнението на професора по вирусология, създател и завеждащ на Централната лаборатория по СПИН Радка Аргирова,  вирусолог в болница "Токуда" . От 1987 до 2012 г. проф. Аргирова завежда последователно лабораторията по СПИН, лабораторията по ретровируси и лаборатория по херпесни и онкогенни вируси в Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Аргирова е преподавател по вирусология в СУ, зам.-министър на здравеопазването и главен държавен санитарен инспектор (1995-1997), председател на програмния съвет по СПИН към Медицинска Академия (1991-1993 г.), координатор за Централна и Източна Европа и представител на България в СЗО в Женева, Швейцария (1992–1994 г.) във връзка с глобалните програми срещу HIV/СПИН. От 1994 до 1996 г. проф. Аргирова е член на Програмния координационен борд на Програмата срещу СПИН на Обединените нации (UNAIDS). Експерт по въпросите на СПИН в проведени мисии в Република Конго и Филипини през 1994-1996 г. Проф. Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г. до момента), зам.-председател на Българския съюз на медицинските специалисти (2010-2013), член на Международното дружество за СПИН (International AIDS Society), член на Европейската клинична асоциация по СПИН ( European AIDS Clinical Society), председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 насам). Проф. Аргирова, как реагирате, когато чуете Ваши колеги публично да разкриват тайната на пациент с ХИВ, както това се случи в ИСУЛ? Тук са нарушени всички права на човека, всички права на пациента, абсолютно всички. Трябвало когато болният влезе в болница, независимо за какво, да каже дали има хепатит В или С, сифилис, не знам още какво. Добре, но аз питам ако той не знае, че има хепатит В или С, или ХИВ инфекция, какъвто е най-честият случай? При моя двугодишен опит в болница "Токуда" лекарите и лабораторията сме открили над 10 лица, заразени с ХИВ. Нито едно от тях не знаеше. Всички бяха новозаразени. Няма как да знаят и да кажат, че са носители на ХИВ. Да не говорим за вируса на хепатит В и С. Изобщо това е не само дискриминация спрямо болните и спрямо човешките им права, това е и страхотно незнание от страна на лекарите. Защото за да се сложи диагноза ХИВ-инфекция, трябва да има образуване на антитела, което изисква време. Ами ако този болен е в този прозоръчен период? Нито той ще знае, нито пробата ще е положителна. И питам аз като знаят лекарите, че еди кое си лице, което е постъпило, е заразено с ХИВ, хепатит В или С, какво следва от това? Ще си сложат ръкавици? Ще работят внимателно? А иначе няма ли да си сложат ръкавици? И няма да работят внимателно, така ли? Просто е невероятно това, чудовищно. България е една от страните, които се славеха до този момент – за съжаление при това положение вече не мога да кажа, че е така – с това, че у нас поне правата на личността и правата на болния се спазват. Не може така. Ами утре същото ще стане с мъжете, които правят секс с мъже, с хора, които си признаят например, че проституират – и те ли ще трябва да декларират, защото може да са заразени с ХИВ, нали разбирате? Ама покрай ХИВ може да има и хепатит В и хепатит С. Това е изключително нелепо. Има универсално правило в медицината и то гласи: „Всеки болен и всяка биологична течност я третирайте като заразена с ХИВ, хепатит В и хепатит С. Не е важно знаете или не. Дръжте се по този начин, все едно човекът е заразен, все едно тази кръв, урина, ликвор е заразена. Всички трябва да работят с ръкавици. В тази болница, слава Богу, това е не само абсолютно задължително, но и всички го правят и болен с ХИВ от тук не е изгонван, а това често се случва в България. По тази причина тези хора не отиват на лекар, не се лекуват и инфекцията напредва. Те, естествено, стават преносители и заразяват. Болници гонят пациенти с ХИВ? Ами да, изготвани са от болници и отделения. „Не щем тук серопозитивни. Вървете където искате. Идете в инфекциозна болница.“ Тук това не се случва. Многократно е ставало въпрос и многократно съм го виждала – това нещо не се случва в тази болница, но от нашите болни знам, от тези, които са заразени с ХИВ, че това се случва често. И те казват: „Искаме лекари да ни преглеждат“ и имат предвид лекари по всички специалности, защото тези хора, като всички хора, си имат оплаквания. Може да го заболи зъб, може да има кардиални проблеми, може да падне да си счупи крак – трябва му ортопед, на жените им трябва гинеколог и т.н. На всички тези лекари те трябва да кажат, че са серопозитивни. Защо? Наистина защо? Как си го обяснявате? С чисто незнание. И тук моят упрек е изключително към Националната програма за контрол на СПИН и туберкулоза. Как може досега да не се е случило обучение на лекарите? Значи те не са обучени. Младата генерация лекари не са обучени за това. Живеем във време, когато има ХИВ-инфекция, има хепатит В, има хепатит С. Аз ще ви кажа само едно – хепатит С беше открит през 1989 г. Знаем ли ние още колко вируса ще бъдат открити? Науката продължава да се развива и продължават да се появяват нови вируси. При това положение какво правим ние, ако не спазваме универсалните предпазни мерки? То е казано: трябва да се слагат ръкавици, очила, лични предпазни средства. Разбирам, че има риск, следователно трябва да се работи с ръкавици. Аз 30 години работя с тези болни, непрекъснато и нищо ми няма, но винаги работя с ръкавици и им се извинявам, че ги пипам с ръкавици или че вземам кръвта им с ръкавици, но те знаят много добре, че така трябва и при всеки човек се работи с отделни предпазни средства. Безкрайно съм възмутена от изказването на зам.-председателя на БЛС д-р Павлова. Няколко наши организации, които подкрепят хората с ХИВ и хепатитни инфекции, са надигнали глас по отношение на тези неща, но все още няма категорично разграничаване на БЛС от това изказване на тази жена заместник-председател. Как може да се говори така? Те са ходили при нея и са я питали и тя казала, че това било лично мнение. Ами като е лично, излез така, както си излязла на пресконференцията, и кажи "Извинявам се, казах лично мнение, това не е мнението на Лекарския съюз". Но не е вярно, че тя изразява лично мнение, защото аз имам изказване на председателя на БЛС. Ето го: „Изцяло подкрепяме притесненията и протеста на лекарите от „Царица Йоанна“. И така нататък надолу. Какви притеснения, какъв протест? Те просто не знаят. Тези лекари просто не знаят. Аз съм безкрайно възмутена. Между другото, контактувах веднага с представителството на Световната здравна организация в София, с д-р Михаил Околийски. Съобщих му за тези неща и той каза ако пишем някаква декларация или обръщение, на всяка цена да го изпратим и до него и той ще се обади в Копенхаген по този въпрос. В Копенхаген е европейското бюро на СЗО. И това ще бъде изпратено. А Здравното министерство? Мълчи. И Здравното министерство мълчи, ето го, Лекарският съюз е казал как „държавата трябва да помисли за система от мерки законодателни, да се предприемат такива стъпки, които да гарантират здравето на персонала, който се занимава с болните хора. В същото време да се ограничи разпространението на болести като ХИВ/СПИН, хепатит, туберкулоза и други“. Е, няма да се ограничи. Когато гоните болните и зад болните не стоят техните лечители, няма да се ограничи, обещавам ви. Просто няма да стане така. Това показва такова незнание, че просто нямам думи, а те мълчат. И виждате ли какво щяло да има – според БЛС това водело финансови тежнения към лечебните заведения и към държавата. Но, в края на краищата, това е грижа на БЛС и на Министерството на здравеопазването, и на държавата като цяло. Грижата е да имаме ръкавици и да внимаваме как работим. Е, имаме ръкавици. Всички имат ръкавици. Какво искат сега да направим още? Всеки да попълва декларация дали има хепатит В или С, или ХИВ? И ако болният е с хепатит или ХИВ, какво – ще изгоним от болницата? Не знам, най-вероятно ще го изгоним, защото сега на много места така се прави. 25 години съм завеждала лабораторията по СПИН, знаете, че аз я направих. Една лаборантка, която я боли главата, идва и иска да ми каже, че не се чувства добре, но не го казва пред всички, а идва в кабинета ми. Аз уважавам това. Няма нужда на всички да се каже: „Днес Иванка я боли главата“. Няма такова нещо. Всички постъпваме така, а тук какво искаме да правят тези болни? И после ще искаме те това да правят, онова да не правят и така нататък.

Академия Юнити - оправдаваме доверие! Сбъдваме надежди! Реализираме избори!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5074572

„Сбъднете Вашите мечти“, „Опознайте себе си“, „Открийте таланта си“, „Реализирайте потенциала си“...
Това са изрази, които все повече изгубват смисъла си напоследък. Откровено мислещият човек си казва, че е поредната
„Сбъднете Вашите мечти“, „Опознайте себе си“, „Открийте таланта си“, „Реализирайте потенциала си“... Това са изрази, които все повече изгубват смисъла си напоследък. Откровено мислещият човек си казва, че е поредната "игра на думи" или опит за привличане на вниманието. В много от случаите може би е така, но има и такива,

Академия Юнити - оправдаваме доверие! Сбъдваме надежди! Реализираме избори!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5074605

„Сбъднете Вашите мечти“, „Опознайте себе си“, „Открийте таланта си“, „Реализирайте потенциала си“...
Това са изрази, които все повече изгубват смисъла си напоследък. Откровено мислещият човек си казва, че е поредната "игра на думи" или опит за привличане на вниманието. В много от случаите може би е така, но има и такива,
„Сбъднете Вашите мечти“, „Опознайте себе си“, „Открийте таланта си“, „Реализирайте потенциала си“... Това са изрази, които все повече изгубват смисъла си напоследък. Откровено мислещият човек си казва, че е поредната "игра на думи" или опит за привличане на вниманието. В много от случаите може би е така, но има и такива,

Бюджет 2016 - 5,3 млрд. лева нов дълг

http://www.bnews.bg/article-143026

Министерството на отбраната ще получи около 5 млн. лв. повече в бюджета си за 2016 г. - 959 млн. лв.

Руският самолетоносач “Адмирал Кузнецов” порази морска цел със ЗРК в Баренцово море

http://www.cross.bg/more-morska-barentzovo-1485794.html

/КРОСС/ Тежкият авионосещ крайцер „Адмирал на флота на Съветския съюз Кузнецов“ изпълни в Баренцово море боево учение за поразяване на морска цел със зенитния ракетен комплекс „Кинжал“, съобщи началникът на пресслужбата на Северния флот Вадим Серга, предаде ТАСС. „Стрелбата на крайцера се проведе в акваторията на Баренцово море. поставената морска мишена бе успешно поразена“, заяви той. Серга отбеляза, че корабът продължава да отработва плановите задачи от програмата на курса за боева подготовка. По-рано са били проверени бордовите радиотехнически системи и оборудване. В рамките на проверката самолети от корабния изтребителен авиополк на морската авиация на Северния флот Су-33 и Су-25 извършили облитане на кораба от летището Североморск-3, добави Серга.

Д-р Москов: Сидеров няма психични отклонения, това са премислени действия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5075159

Министърът на здравеопазването Петър Москов отказа да даде диагноза на база своите медицински познания за поведението на Волен Сидеров през нощта на изборите в студиото на bTV. Той обаче посочи, че не бива да се търси медицинската страна на случая, но е сигурен, че не става дума за някакво психично отклонение,
Министърът на здравеопазването Петър Москов отказа да даде диагноза на база своите медицински познания за поведението на Волен Сидеров през нощта на изборите в студиото на bTV. Той обаче посочи, че не бива да се търси медицинската страна на случая, но е сигурен, че не става дума за някакво психично отклонение,

Ивайло Христов: Ако парламентът не свърши работа, студентите ще излязат на улицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5075165

Демокрацията е застрашена, при положение че един депутат, който би трябвало да е цветът на нацията, си позволява саморазправи. Това каза в предаването пред БиТиВи по казуса с нахлуването на лидера на „Атака” Волен Сидеров в НАТФИЗ проф. Ивайло Христов – актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ.
„Той има имунитет,
Демокрацията е застрашена, при положение че един депутат, който би трябвало да е цветът на нацията, си позволява саморазправи. Това каза в предаването пред БиТиВи по казуса с нахлуването на лидера на „Атака” Волен Сидеров в НАТФИЗ проф. Ивайло Христов – актьор, режисьор и преподавател в НАТФИЗ. „Той има имунитет,

Москов: Ставащото в "Арена Армеец" е тежък провал на ЦИК (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_580808.html

Като "безобразие" и "тежък провал на ЦИК и ОИК" от организационна гледна точка определи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов случващото се след изборите в зала "Арена Армеец". Там стотици членове на избирателни комисии, отишли да предадат бюлетините и протоколите си, се оказаха заложници в продължение на 48 и повече часа. И в момента в столичната зала все още има много хора, които чакат реда си.  Към 8 ч. тази сутрин 117 души са били прегледани на място, от тях 12 са транспортирани до болница. Трима са приети за наблюдение, няма нито един в тежко състояние, заплашващо живота, каза министър Москов и коментира, че е странно да говорим за състояние, заплашващо живота, във връзка с избори. На въпрос къде е правителството в тази ситуация той отговори: "Намесата на правителството в изборния процес щеше да постави под съмнение честността на вота. Хората щяха да си кажат: Какво вършат в ЦИК?". Той изрази надежда, че парламентът ще се съобрази с волята на хората, които са гласувари с "да" на въпроса дали да се въведе електронното гласуване от референдума. "Ако парламентът пренебрегне волята на хората, които гласуваха „за“, няма да става за парламент", каза Москов и допълни: "Ако имаше електронно гласуване, това нямаше да се случи". Той разкритикува организацията на изборите не само заради ставащото в "Арена Армеец". "Не може за референдума да бъде "Искате ли бюлетина", а за всичко останало да се бутат бюлетините в ръцете на хората", възмути се той. "Но хората гласуваха и референдумът влиза в Народното събрание, което е длъжно да се съобрази. Следете и натискайте, вижте кой ще бъде "против", посъветва Москов журналистите. Скандалът "Сидеров" "Нямайте ни най-малко съмнение в психическата изрядност на г-н Волен Сидеров. Не говорим за отклонения, а за добре координирани действия и желание да се търси агресия и да се разпалят страсти. Това по-скоро има нещо общо с изкуството на хората в НАТФИЗ, отколкото с друго." Така Петър Москов коментира скандалът, предизвикан от лидера на "Атака", който вечерта след изборния 25 октомври нахлу в сградата на НАТФИЗ, което предизвика голям протест вечерта на 26-ти. Избори По повод пресконференцията на ДПС вечерта след края на изборния ден Москов заяви: "Благодаря на г- Местан. Само силен човек може да си признае неуспеха. Благодаря, че стратегията за дестабилизиране на правителството през изборите не успя". Данък "вредни храни" Той защити и предложението си за данък "вредни храни". "Не говорим за облагане на храни, на които няма заместител, а на храни, без които може и чиято употреба вреди на здравето. Знам, че винаги, по целия свят, това е съпроводено с агресивно отношение. Но аз, като баща, лекар и министър, мога да ви кажа, че ситуацията със здравето на българина е тревожна. Казва се, че облагаме бедните. Наистина ли мислите, че бедните ядат чипс и пият енергийни напитки? Детето ми е много по-важно от идеологическата доктрина на един или друг човек. Огромна част от хората, които пропагандират какво било данък и какво не, са говорителите на хранителната индустрия. Тя ни изпраща говорители, които са застанат срещу мен, срещу педиатрите. Целта да храним децата и себе си по-здраво трябва да е общата цел, а не на Министерството на здравеопазването."

Washington Post: Украйна се прости с илюзиите

http://www.cross.bg/ykraiina-izbori-mestni-1485802.html

/КРОСС/ Две години след Евромайдана украинците са принудени да отидат на местни избори на фона на повсеместната умора от слабеещата икономика и спрелите реформи, пише Washington Post, цитиран от РИА Новости. Ако миналата година главна тема бе конфликтът в Източна Украйна, то сега в изборните секции на Киев хората повече ги вълнува повишаването на цените, девалвацията на националната валута и корупцията, която стана още по-голям проблем отпреди. Народът повече не вярва на правителството, което раздаваше обещания да проведе най-важните реформи в най-кратки срокове. Недоволството расте дори сред активистите, които инициираха Майдана. “Порошенко и Яценюк подкрепят корумпираната система и постоянно отлагат реформирането на съдебната система”, заявява пред WP Егор Соболев, бивш активист, а сега председател на комитета по въпросите на противодействие на корупцията. В неделя в Украйна се състояха местни избори по нов избирателен закон. Областните, градските и районите съвети се избират по пропорционална система с открити списъци. Резултатите трябва да станат ясни до 4 ноември.

Росен Йорданов: МВР се изложи по случая със Сидеров

http://frognews.bg/news_100775/Rosen-Iordanov-MVR-se-izloji-po-sluchaia-sas-Siderov/

Действията на ръководството на МВР по случая „Сидеров” в никакъв случай не са професионални. Оценката е на психолога Росен Йорданов, който е и бивш зам.-директор на Института по психология към МВР.

Осман Октай: Случилото се със Сидеров е сценарий

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/osman-oktaj-sluchiloto-se-sys-siderov-e-scenarij-6044436

Защо атакистите не са днес пред телевизията, когато гостува мъжът, ударил Сидеров? Защото е той част от цялата схема, коментира бившият зам.-председател на ДПС

Петър Москов: Няма смъртни случаи в "Арена Армеец"

http://www.cross.bg/moskov-danuk-petur-1485803.html

/КРОСС/Няма смъртни случаи в "Арена Армеец", категоричен бе мнистрът на здравеопазването Петър Москов в ефира на бТВ. Слуха за починал човек в суматохата при обработката на изборнте книжа вчера той определи като нелеп.  Когато изборниятпроцес се превръща в изпитание за здравето и психиката на хората, приели да участват в него, това вече не е избор, а нещо друго, което не трябва да се допуска, коментира Москов.  ЦИК и ОИК на тези избори се провалиха в своята дейност от организационна гледна точка, коментира той, кто уточни, че това е лично мнение, с което не ангажира нито правителството, нито партията, която представлява. Москов подчерта, че именно референдумът в неделя "за или против електронното гласуване" е един от възможните изходи от подобни ситуации.   Ако хората имаха възможност да гласуват електронно, както например се преброиха електронно при последното национално преброяване, то подобни ситуации като тази в „Арена Армеец" нямаше да се случват, каза той. Здравният министър коментира и последния скандал с участието на Волен Сидеров след извеждането му от НАТФИЗ. Според него в никакъв случай не може да се твърди, че лидерът на „Атака" има някакви психически проблеми. В случая става дума за добре премерени и програмирани действия от негова страна, целящи създаването на скандал и провокация, смята той

Осман Октай: Сидеров е част от сценарий за пасивен електорат

http://offnews.bg/news/n_1/n_580826.html

Случките с Волен Сидеров от последните дни и конкретно в изборната нощ, са част от сценарий за обезсърчаването на обществото, което да премине във "фазата на пасивността". Това обясни пред Нова тв бившият шеф на предизборния щаб на ДПС Осман Октай . Според него в цялата картина се вписва и драмата в зала "Арена Армеец". "Всичко това е част от саботирането и отвращаването на обществото. Минаха границата на агресията и отвращението и хората преминаха във фазата на пасивността", обясни Октай, според когото процесът тече още от началото на 90-те години. Той даде пример с нападението на парламента през 1997 година и искането за оставка на премиера Жан Виденов. Тогава група депутати от опозицията са изкарани от парламента, но вместо да бъдат отведени, са тикнати сред тълпата протестиращи. Това било направено с цел натиск и да не саботират правителството. "Това не ви ли прилича на нощта на белия автобус ?", попита Октай. Според него част от този глобален сценарий е и нападението над Ахмед Доган по време на конференция на ДПС преди две години. "Убеден съм, че Волен Сидеров търсеше този сценарий в петък вечерта и в нощта на изборите. Добре познавам Волен Сидеров, помня кога излезе на политическата сцена и как беше употребен, от както съществува като политически проект. Той търсеше конфронтация и понеже вътре не се получи полицията го изведе", обясни Октай.  Той е убеден, че предложенията за промени в Конституцията, засягащи депутатския имунитет, няма да минат.  Октай припомни събитията пред Баня Баши в София при първото правителство на ГЕРБ, когато Волен Сидеров подкрепяше партията на Борисов. Тогава срещу Сидеров отново не са взети мерки.  "Политически проекти като Волен Сидеров оцеляват с това. Очаквах всички атакисти да са тук пред вашата телевизия. Няма ги, защото са част от цялата схема. Няма нищо случайно. Аз лично съм присъствал на толкова много провокации. Изборите в България се правят с провокации", обясни Октай.  Той смята, че всичко това "реанимира" ДПС и ролята на партията като подкрепяща властта. "ДПС се превърна в последните 15 години на партия в задкулисието и оцеляване с власт, като показват, че без тях не може. Те неслучайно се възползват от неразбирателството в коалицията, подкрепяйки ГЕРБ, като показват колко е слабо управлението и как не може да се мине без тях", анализира Октай, според когото на местните избори Движението отбелязва крах в някои традиционни за него райони.

Bulgaria’s ABV already factor that cannot be circumvented

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259408_Bulgaria%E2%80%99s+ABV+already+factor+that+cannot+be+circumvented

Leadership of the Alternative for Bulgarian Revival (ABV) party held a press conference on Monday.
The event took place at the head office of the party in the capital city Sofia.
“The ABV is already a factor that cannot be circumvented,” said ABV leader and former Bulgarian president (2002-2012) Georgi Parvanov, speaking at the event.
Mr Parvanov congratulated all winners in the first round of the elections.
He commented the good results of the Citizens for European Development of Bulgaria (CEDB) were due to the successful local manner of governing of their representatives.
“When we have an opponent that manages things well, we have to admit that,” the ABV leader noted.
In his words, the local elections were a big trial to the ABV.
“It was not easy to launch a campaign starting from zero but we have done it and now have representation in populated places. I will not manage to mention all ABV representatives in municipalities by the end of the day [if I begin saying them]. In this respect, the results of the ABV are good,” Georgi Parvanov concluded.
“The ABV preserves its presence in political life. The minimum of 4% sociological agencies predict for us puts us higher in rankings than lots of other parties. But we do not want to compare ourselves to others; the ABV’s result is satisfactory. When the ABV emerged, some people thought it would have a very short life but the ABV is already a factor that cannot be circumvented not only in the left-wing but in the political spectrum as a whole,” Parvanov added.
“I do not think the result from the local elections can be a factor for the ruling coalition’s stability,” the former president commented.
“The ABV party reaches out an open hand to the leftist forces in Bulgaria,” Georgi Parvanov announced.
“The ABV is ready a fact that cannot be circumvented and if anyone does not consider this, he or she can only lose,” Parvanov was explicit.
“Alas, the left-wing loses over this and I do not agree with those analysts, according to whom, the split in the left-wing is the main if not the only reason for this. The reason is hidden inside – in the lack of a change, of a deep promising change of the left-wing,” the ABV chair opined.
In his words, the left-wing should change unless it wants to perish.
“I repeat that too often at our meetings and press conferences. Now, in the period between the first and second round of local elections I wish to say the ABV has again reached out an open hand to the leftist forces in Bulgaria in all their aspects, not only to Pozitano [the Bulgarian Socialist Party (BSP)],” Parvanov said further.
“We are willing to hold talks in the period between the first and second round of elections with social democrats, leftist agrarians, centrist parties, and patriotic organisations and we will do it. Moreover, we are proposing this and saying we have the readiness for a draft agreement with those of them that are willing to come to an agreement in such a manner. We deem it important there is a draft agreement at a central level,” Parvanov said further.
In his words, the idea of some BSP members talks would not be held at a central level had failed.
“We reached an agreement in a few municipalities but owing to the will and blessing of our head office but this is not sufficient,” the ABV leader remarked.
“I can now say I will go to [the town of] Vratsa and find the best way to support Nikolay Ivanov, who has been so far mayor, but if they rely on similar incidental actions, lots of left-wing mayors will lose and they [left-wing mayors] are not a high number,” Georgi Parvanov stated.
Nikolay Ivanov will likely take part in a run-off vote next Sunday.
“We do not feel like winners but like part of the ruling coalition,” the ABV leader remarked, referring to the thesis the ruling coalition had won the local elections.
“We have our small victories and they are dearer to us than such a gift victory. We did not participate in the local elections as a coalition and I want to make this distinction,” the politician said further.
“The future and stability of the coalition is a function of its work. If we govern well, if ministers do their jobs the way in which [Deputy Prime Minister and Minister of Labour and Social Policy] Ivaylo Kalfin does [and] if the parliament does not creates scandals but real working laws, this coalition will work until the end of its mandate. It has a good future but it is not related to the results achieved at the local elections,” Parvanov opined.
In his words, the local election results are a prerequisite for successful local self-government that works successfully and the ABV will make its contribution in this direction.
“The local elections have showed there is shifting in the layers of Bulgarian politics,” Georgi Parvanov concluded.
“The local elections are not a reason for a change to the government formula. They rather indicate there is temporary movement in the layers of Bulgarian politics. This movement is even not that tangible. Prime Minister [Boyko] Borisov is right the results have confirmed the domination of the parties in the coalition without our participating as such in the local elections,” the ABV leader remarked.
He said he would be glad if oppositional parties were made part of separate initiatives and legislative decisions in particular.

Захарова: Признанията на Блеър за Ирак не са глас на съвестта, а необходима мярка

http://www.cross.bg/irak-bleur-zaharova-1485788.html

/КРОСС/ Изявленията на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър за това, че нахлуването в Ирак на въоръжените сили на САЩ и техните съюзници през 2003 г. се е превърнало в една от основните причини за последващата проява на забранената в РФ терористична организация „Ислямска държава“ (ИД) – не е глас на съвестта, а необходима мярка, заяви в ефира на телевизия „Россия 24“ официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС. „Доколкото разбирам, тези изказвания бяха направени след публикуването на материали в редица сайтове, които не оставиха съмнения за ролята, която в момента на приемането на решенията за Ирак е изиграло британското ръководство – а това бе самият господин Тони Блеър. Затова мисля, че тези обсъждания и фактът, че започнаха да вадят някакви скелети от това време, е необходима мярка. Това не е гласът на съвестта и не е желание да се анализира ситуацията на днешния етап“, съобщи Захарова. На 25 октомври водещият на предаване по американската телевизия CNN попита Тони Блеър дали нахлуването в Ирак е „основната причина“ за появата на екстремистката групировка, поставила си за цел създаването на ислямски халифат в Близкия изток и взела в момента под свой контрол значителна част от територията в Ирак и Сирия. „Мисля, че в това има частица истина

Bulgaria does not agree to draw loans for coping with migrant wave

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259407_Bulgaria+does+not+agree+to+draw+loans+for+coping+with+migrant+wave

At a press conference in Brussels, where he attended a meeting called by the EC to tackle the migration crisis, Bulgarian Premier Boyko Borissov voiced his categorical disagreement with the idea for taking a loan from international financial institutions for coping with the migrant wave. The suggestion of the European Commission for putting under control the migrant wave contains a point, according to which international financial institutions should provide means for ensuring shelter for the candidates for EU sojourn statute. The worry of Bulgaria’s Prime Minister is that such a move would entail an increase of debt and deficit and that within a year’s time we would again be facing a financial crisis. “I have always opted for strict observing of the Maastricht criteria”, Premier Borissov pointed out.

Трудно се намират млади учени за 440 лв. заплата

http://www.cross.bg/ministerstvoto-ycheni-mladi-1485800.html

/КРОСС/Бюджетът на Българската академия на науките (БАН) е намален с 5,5 млн. лв. спрямо миналата година. Поради това някои институти ще имат сериозни финансови проблеми в края на годината. Това каза в интервю за "Монитор" председателят на БАН академик Стефан Воденчаров. Той е поставил този въпрос пред Министерството на образованието и Министерството на финансите с надеждата да се намери някакво решение за следващия бюджет на академията. Сред основните ни проблеми е, че ние не получаваме средства за научни изследвания, което никак не е добре, посочи той.  Много трудно можем да намерим млади учени, които да дойдат за 440 лв. заплата на месец. Между 40 и 50 млади учени напуснаха БАН през миналата година. Заминават да работят в чужбина. Ако имаме по-добър бюджет през следващата година, ще направим фонд за привличане на млади учени. Идеята е те да подписват договор за едно по-добро възнаграждение, но и с конкретно условие. На изследователите ще бъдат поставяни задачи със срок за изпълнение и ако не постигнат необходимите резултати, ще трябва да върнат средствата, получени под формата на месечна заплата. Ако пък се справят, ще продължат да работят в академията, каза още академик Воденичаров.  Той дпълни, че БАН ще предложи на младите учени професорска заплата - около 750 лв., което спрямо сегашните възнаграждения е висока сума. Председателят на БАН каза ще, че все по-често държавата се допитва до ученте по важни въпроси

Независим води в "Кремиковци", ГЕРБ с рекорд в "Банкя"

http://offnews.bg/news/n_1/n_580823.html

Независимият кандидат за кмет на "Кремиковци" Ивайло Панев води в надпреварата пред издигнатата от ГЕРБ Валентина Присова. Панев, който бе управник на района и бивш шеф на СДС- София, има 35,90%, а Присова - 33,49 на сто.  Това сочат данните на ЦИК, но при 35,71 на сто обработени протоколи.  Оспорвана битка ще има и в централния "Средец", където досегашният управник Виргиния Стоянова има подкрепа от 38,20%, а във врата й диша Мария Ачкова от РБ със 34,83 на сто. Данните са при 71,11% обработени протоколи.  На първи ноември няма да гласуват отново в Банкя - Рангел Марков от ГЕРБ получава 65,68 на сто при 47,06% обработени протоколи. Втори тур няма да има и в Панчарево - цифрите от 83% от протоколите показват, че Димитър Сичанов от ГЕРБ е събрал 55,61% подкрепа от жителите на района.  Според цифрите досега и в "Люлин" може да се разминат без ходене до урните в неделя - Милко Младенов от ГЕРБ има 53,22 на сто, но при обработени само 24,62 на сто от протоколите. Ако резултатът му падне под 50 на сто, опонент ще му е Ивайло Михов с 11,84% в момента, или Тодор Булев от БСП с 10,12%.  втори тур няма да има в Надежда, Подуене, Връбница и Възраждане. Победител във "Възраждане" е досегашната кметица от ГЕРБ Савина Савова с 51,06%, втори е Николай Спасов от РБ със 17,87 на сто. Данните са от 77,36 от протоколите.  В "Сердика" кметът и кандидат за нов мандат Тодор Кръстев е на ръба да избегне балотажа с 49,65 на сто при 87,88 обработени протоколи. Ако има втори тур, опонент ще му е Тодор Стефанов от РБ с 11, 28%. В "Слатина" кметицата Наталия Стоянова води с 42,988, втора е Богдана Станоева от РБ с 16,03 на сто при 92% обработени протоколи. В "Лозенец" Любомир Дреков от ГЕРБ води с 44,76%, следва го Богдан Николов от РБ с 21,65 на сто, обработените протоколи са 86, 57 на сто.  В "Красна поляна" фаворит е Иван Чакъров от ГЕРБ с 43,57%, втори е Стоян Танев от РБ с 16,02% според 84,93 на сто от протоколите.  В "Надежда" Димитър Димов от ГЕРБ става кмет с 55,77 на сто, данните са то 91,67% от протоколите.  В "Младост" срещу първата в надпреварата - досегашната кметица Цвета Авджиева с 47,95 се борят да се изправят Стефан Стефанов от БСП с 12,05% и Теодор Георгиев от РБ с 11,34 на сто. Тук обработените протоколи са 57,81 на сто. Балотажът във "Витоша" ще е между Валери Йорданов от ГЕРБ с 40,25 на сто и Теодор Петков от РБ с 27,91 на сто при обработени 76,06 на сто от протоколите.  В "Нови Искър" Даниела Райчева от ГЕРБ има подкрпа от 27,07%, опонент на балотажа ще й е Владислав Владимиров от РБ с 19,17 на сто(58,33% от протоколите).  В "Красно село" на балотаж отиват Пламен Църноречки от ГЕРБ, който има 43.22%, и Христо Апостолов от Реформаторския блок с 19.42%(82,29% от протоколите). В "Оборище" също ще има балотаж между ГЕРБ и Реформаторите. Йорданка Фикирлийска (ГЕРБ) е с резултат 43.82%, а Васил Цолов (РБ) - с 23.37%. Резултатът на практика е окончателен, защото обработените протоколи са над 96 на сто.  В "Подуяне" ГЕРБ печели с 53.00%. Районен кмет става Ева Михайлова Митова, според данните от 92,77% от протоколите.  В "Изгрев" досегашния районен кмет и кандидат за нов мандат Цветомир Жеков 39.74% от вота. Идната неделя той ще спори за оставане във властта с Невелина Стойнева от БСП, която е получила 17.11% от гласовете на избирателите. Шанс да иде на балотаж има и Филип Симеонов от РБ с 16,25%, защото данните са на база 76,32% обработени протоколи. В "Триадица" също ще има балотаж. Той ще е между Николай Стоянов Терзиев от ГЕРБ (44.27%) и Димитър Петров Божилов от Реформаторския блок (18.54%) при 80,81% от протоколите.  Интересен казус се заформя в "Илинден" - обработените 85,71 % от протоколите показват, че за опонент на втория тур на Иван Йорданов Божилов (46.43%) от ГЕРБ се борят Данислав Петров Николов (12.60%) от БСП, Веселин Теофилов от ВМРО с 11,38% и Тодор Сантов от РБ с 10,72%.  В район "Искър" кандидатът на ГЕРБ Ивайло Елков Цеков е взел 48.91%, а вторият по резултат Борис Цветков (БСП) - 13.24% по данни от 84,42% от протоколите.  ГЕРБ имат превес и в район "Студентски", където настоящият районен кмет Димитър Константинов Дилчев е спечелил 46.89% от гласовете, а вторият - Божидар Йорданов Василев от Реформаторския блок - е взел 18.63%, според данните при 92.31% обработени протоколи. Балотажът може да се размине и в район "Овча купел". Там Христина Милчова Семерджиева от ГЕРБ е спечелила 51.77% от гласовете, а Пеню Витанов Пенев (РБ) - 14.28%. Резултатите обасе са базират на по-малко от половината от протоколите - 45,90 на сто.  Победа за ГЕРБ още на първи тур сочат данните за район "Връбница" - при обработени 90,74% от протоколите с 53,35 на сто Младен Василев Младенов запазва поста си като кмет на района. 

Янаки Стоилов: БСП е втора политическа сила

http://frognews.bg/news_100774/IAnaki-Stoilov-BSP-e-vtora-politicheska-sila/

Политиката се превръща в технология, а парите заместват идеите. Това е равносметката от изборите, която Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, направи в студиото на БНТ.

Bulgaria’s foreign debt down EUR 4 bln: central bank

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259406_Bulgaria%E2%80%99s+foreign+debt+down+EUR+4+bln%3A+central+bank

Gross external debt amounted to EUR 35.3907 billion (82.2% of GDP) at end-August 2015, decreasing by EUR 3.9657 billion (10.1%) from end-2014 (EUR 39.3565 billion, 92.1% of GDP). On a year-on-year basis gross external debt declined by EUR 3.1747 billion (8.2%) from August 2014 (EUR 38.5654 billion, 90.2% of GDP), shows a report of the Bulgarian National Bank (BNB).

Long-term liabilities totalled EUR 27.4971 billion (77.7% of the total debt, 63.8% of GDP) at end-August 2015, down by EUR 1.8904 billion (6.4%) from end-2014 (EUR 29.3874 billion, 74.7% of the total debt, 68.7% of GDP).

On a year-on-year basis, long-term liabilities decreased by EUR 1.9859 billion (6.7%) from August 2014 (EUR 29.483 billion, 69% of GDP). Short-term liabilities equalled EUR 7,893.6 million (22.3% of the total debt, 18.3% of GDP), declining by EUR 2.0754 billion (20.8%) from end-2014 (EUR 9.969 billion; 25.3% of the total debt, 23.3% of GDP). On a year-on-year basis, short-term liabilities dropped by EUR 1.1888 billion (13.1%) from August 2014 (EUR 9.082.4 billion, 21.2% of GDP).

General Government’s gross external debt totalled EUR 5.9098 billion (13.7% of GDP) in end-August 2015. It decreased by EUR 116.7 million (1.9%) from end-2014 (EUR 6.0265 billion, 14.1% of GDP).

On a year-on-year basis it increased by EUR 1.151billion (24.2%) from August 2014 (EUR 4.7588 billion, 11.1% of GDP). Banks’ external debt totalled EUR 4.1858 billion (9.7% of GDP). It declined by EUR 1.2814 billion (23.4%) from end-2014 (EUR 5.4672 billion, 12.8% of GDP). On a year-on-year basis, banks’ debt decreased by EUR 1.3771 billion (24.8%) from August 2014 (EUR 5.5629 billion, 13% of GDP).

Руското министерство на отбраната нарече медиен пълнеж информацията за гибелта на мирни жители в Сирия

http://www.cross.bg/organizatziya-konashenkov-meditzinsko-1485785.html

/КРОСС/ Поредният медиен пълнеж за мирните сирийци, които уж са загинали при ударите на руската авиация, е дело на регистрираната в САЩ организация „Сирийско-американско медицинско дружество“, което няма нищо общо с медицината. Това заяви пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости. „Ние внимателно следим и анализираме подобни медийни пълнежи. Преди всичко е необходимо да се поясни какво представлява самото „Сирийско-американско медицинско дружество“. Към медицината, както и към докторите, дадената организация, регистрирана в американския щат Илинойс, има отношение не повече, отколкото ИДИЛ има към международното скаутско движение“, каза Конашенков. Той отбеляза, че от момента на създаването й през 2012 г. тази организация се е използвала най-вече за публикуване на „доказателства“ за използването срещу сирийската опозиция на химическо оръжие. „Когато се изясни обаче, че всички тези „доказателства“ са лъжа, кантората тихо се оттегли. Истинското предназначение на подобни структури е да правят обезличени информационни пълнежи за последващото им подемане от назначените медии“, подчерта генералът

Protest staged against Bulgaria’s Ataka leader storming NATFA building (ROUNDUP)

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259405_Protest+staged+against+Bulgaria%E2%80%99s+Ataka+leader+storming+NATFA+building+%28ROUNDUP%29

Over 1,000 people took part in a peaceful protest against the storming the building of the Krastyo Sarafov National Academy for Theatre and Film Arts (NATFA) on the part of Volen Siderov, leader of Ataka party, during the night after the local elections held on Sunday in Bulgaria.

The demonstration started in front of the Saint Alexander Nevsky Cathedral in the capital Sofia and the participants in it proceeded to the NATFA building stormed for a second time late on Sunday evening by Siderov.
There were lots of NATFA students and lecturers at the protest as well as citizens and famous actors.

There was stepped-up police presence in the area.

The protesters urged Volen Siderov has his MP’s immunity lifted and expressed their discontent with his actions by bursting into applause.

The protest ended up peacefully.

A police cordon prevented shortly afterwards a group of some 100 demonstrators from reaching the head office of Ataka party in Sofia.

The protesters in question headed to the Monument to revolutionary Vasil Levski and blocked roundabout traffic there.

After the demonstrators made unsuccessful attempts to reach the head office of Ataka party, they dispersed but vowed protests would continue if the institutions did not take actions Tuesday regarding the matter of stripping Siderov of MP’s immunity.

Акад. Воденичаров: Дългата ваканция е от времената, когато децата са участвали в селскостопанската работа

http://www.cross.bg/vodenicharov-proizvedeniya-ychenitzite-1485799.html

/КРОСС/Според приетия вече Закон за предучилищно и училищно образование БАН ще участва в оценяването на учебниците. Във връзка с това председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров заяви в интервю за "Монитор": "Първо, няма да направим компромис с фактите. Второ, няма да отстъпим от националното звучене, което трябва да съдържат учебниците. В много от помагалата липсва точно това - националното чувство и хуманността. Не можем да изграждаме ново общество, ако младите хора не са възпитани в този дух." Според председателя на БАН би било срамно от програмите по български език и литература да отпаднат произведения на Иван Вазов и Христо Ботев.  "Изключването на произведения на Иван Вазов и Христо Ботев не може да се нарече олекотяване на учебните програми, а по-скоро оглупяване. Трябва да се прави разлика между олекотяване и оглупяване. В никакъв случай произведения на нашите класици не трябва да отпадат от учебните програми. Олекотяването трябва да се постигне по друг начин, може би чрез самото преподаване на учебния материал, в изискванията към учениците", коментира той.  Предсдателят на БАН не одобрява възможността, която два новият закон, учителите да избират от неограничен брой учебници. Според него броят им трябва да бъде регулиран в зависимост от предметите

Над 430 са жертвите от труса в Афганистан и Пакистан

http://www.mediapool.bg/nad-430-sa-zhertvite-ot-trusa-v-afganistan-i-pakistan-news241005.html

Над 430 са жертвите на земетресението с магнитуд 7.5, което засегна обширни области в Афганистан и Пакистан , съобщиха информационните агенции. В Пакистан до момента е потвърдена смъртта на 310 души. Над 2000 ранени са докарани в болниците в най-тежко пострадалата северозападна провинция Хайбер-Пахтунхва, граничеща с Афганистан, каза говорителката на Националната служба за справяне с бедствията Рима Зубери. Жертвите в засегнатите от земетресението девет провинции в Афганистан са 115, а ранените - 538, съобщи Зафар Хашими, говорител на афганистанския президент Ашраф Гани. Спасителите предполагат, че броят на жертвите може значително да се увеличи в следващите дни.

Янаки Стоилов: Докато БСП не печели избори, няма как да сме доволни

http://www.cross.bg/stoilov-yanaki-sistemi-1485797.html

/КРОСС/Политиката се превръща в технология, а парите заместват идеите. Това е равносметката от изборите, която Янаки Стоилов, зам.-председател на БСП, направи в студиото на БНТ. Докато БСП не печели избори, няма как да сме доволни. В същото време обаче, мнозина анализатори предричаха политическа загуба на БСП, както и ДПС да измести БСП от втората позиция, но видяхте, че БСП ясно е втора политическа сила, коментира изборните резултати Стоилов. Предприехме редица стъпки преди изборите, но времето е кратко, за да дадат резултати, допълни той. На първо тур има избрани кандидати в 30 общини и в още 80 участваме на втори тур с реални шансове за успех. Ако това стане, като представителство в местната власт ще имаме почти същите позиции, каза още зам.-председателят на БСП. Според Янаки Стоилов инициативата на ГЕРБ за политически консултации за сваляне на депутатския имунитет по принцип, която дойде като реакция на поредните прояви на лидера на „Атака" Волен Сидеров, скрива случващото се в „Арена Армеец". Дали няма кръгове, които са заинтересовани всичко това да се случва? - попита той. Виждаме съществени пропуски във всички институции, които се занимават с изборния процес, както и в защитата на електронните системи. Когато не работят основните информационни системи, да твърдим, че ние можем да проведем валидно електронно гласуване, е безотговорно, коментира още Янаки Стоилов.

Gerb seeks to amend MP immunity

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259409_Gerb+seeks+to+amend+MP+immunity

In connection with the latest incident with the leader of the nationalist Ataka party Volen Siderov after the elections, Gerb party opens consultations for amendments to the Constitution that would annihilate Article 72 regulating the immunity of the members of parliament over detention for criminal acts. Gerb also favors an option when MPs will remain protected from criminal liability for voting and for opinions they voice in the National Assembly. 

Избрани на първи тур са 13 кметове в големите градове

http://www.cross.bg/gerb-varna-partii-1485796.html

/КРОСС/Десет областни града имат избрани кметове от ГЕРБ още от първия тур на местните избори в неделя. Това са София, Бургас, Варна, Стара Загора, Габрово, Благоевград, Русе, Смолян, Велико Търново, Ямбол. В Кърджали и Кюстендил също на първи тур печелят досегашните кметове - в Кюстендил Петър Паунов, който е подкрепен от широка коалиция, включително и от ГЕРБ и реформаторите, а в Кърджали - Хасан Азис от ДПС. Победа на първи тур взима и Златко Живков в Монтана, подкрепен от реформаторите, "Българска нова демокрация" и Партия на българските жени. Това сочат резултатите от данните на общинските избирателни комисии, повечето от които са обработени 100%. В другите 13 областни града ще се проведе балотаж, като в повечето от тях кандидатите на ГЕРБ са с предимство в него. Интересен казус представлява Хасково, където през целия понеделник кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов водеше с над 50%, но в късния следобед резултатът му падна до 48%. Втори с около 30% е подкрепеният от реформаторите дългогодишен кмет Георги Иванов. Така е възможно двамата да се изправят на балотаж. До редакционното приключване на броя обаче Хасково бе единственият областен град, в който протоколите бяха обработени едва до 44%, обобщава резултатите "Капитал". Кой къде в големите общини Амбициите на ГЕРБ са да завърши изборната надпревара с победа в поне 20 областни града

Американски военен експерт: Малцина в НАТО могат да се сравнят с нивото на РФ

http://www.cross.bg/flot-kembul-sili-1485791.html

/КРОСС/ Руските въоръжени сили доказаха в Сирия погрешността на оценките на западните анализатори, склонни да занижават възможностите им, пише специалистът по въпросите за националната сигурност, офицер от ВМС на САЩ Гарет Кембъл, предаде РИА Новости. Авиогрупата на руските ВКС по време на многобройните полети ефективно нанася въздушни удари върху цели на въоръжените формирования, воюващи срещу правителствените сили в Сирия. „Почти никой от съюзниците ни в НАТО не може да се сравнява с това, което Русия е направила в небето досега“, пише американският военен. Това е горчив урок за въздушните кампании на Алианса в Косово и Либия, добавя той. Някои западни автори оцениха ниско потенциала на руския военноморски флот, отбелязва Кембъл. Както се оказа обаче, корабите от Каспийския флот са способни да стрелят с крилати ракети по цели на далечина над 900 км. По думите на военния експерт, аналогичните надводни кораби на САЩ, при това по-големи, не могат да направят нищо подобно. „С малки, нескъпи, технологично опростени и лесни за производство кораби руският флот демонстрира уникален потенциал и подчертава резултатите от усилията за модернизация“, пише Кембъл. Черноморският флот на РФ на свой ред доказа способността си да издържа дълги операции: над три години корабите му извършваха доставки за сирийските войски през Латакия и Тартус, отбелязва експертът

Omani Sovereign Fund Said to Be Seeking EUR 720 M from Bulgaria over KTB Collapse

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259401_Omani+Sovereign+Fund+Said+to+Be+Seeking+EUR+720+M+from+Bulgaria+over+KTB+Collapse+

The State General Reserve Fund of Oman has taken legal action against Bulgaria, seeking to recover the book value of its investment in collapsed Corporate Commercial Bank, Sofia-based 24 Chasa daily reported on Monday.

The Omani sovereign wealth fund was also reportedly seeking interest payments for the period from the putting of the bank under the Bulgarian central bank’s control to the date when it was declared insolvent, 24 Chasa said.

The Bulgarian National Bank (BNB) put the country’s fourth-largest lender under direct administration on June 20, 2014 following a run on deposits, suspending shareholders’ rights. In April, Corporate Commercial Bank, known by its Bulgarian acronym KTB, was declared insolvent as of November 6, 2014 – the date when the BNB suspended its banking licence.

The SGRF owned 30% of KTB through Bulgarian Acquisition Company II S.a.r.L.

Experts estimate the total SGRF claim at EUR 720 M, according to 24 Chasa.

The claim against Bulgaria’s Finance Ministry had been filed with an European court of arbitrage, the newspaper said, citing ‘informed sources’. It didn’t elaborate.

The Finance Ministry has confirmed to 24 Chasa that the Omani fund has started legal action. They also told the newspaper they were preparing their defence but declined to comment.
 

Путин обсъди с краля на Саудитска Арабия ситуацията в Сирия с оглед на виенските преговори

http://www.cross.bg/arabiya-sayditska-pytin-1485783.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз ал Сауд, в който страните обмениха мнения за разрешаване на кризата в Сирия предвид срещата във Виена между ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия, САЩ, Турция и Саудитска Арабия, съобщи в понеделник пресслужбата на Кремъл, предаде РИА Новости. „Продължен бе обменът на мнения по комплекса от въпроси за разрешаването на сирийската криза, в това число и предвид състоялата се на 23 октомври във Виена четиристранна среща с участието на ръководителите на външнополитическите ведомства на Русия, Саудитска Арабия, САЩ и Турция, както и последващите контакти на различно равнище и формати“, се казва в съобщението. Както заяви руският външен министър Сергей Лавров след срещата във Виена, преговорите за разрешаването на кризата в Сирия на 23 октомври завършиха с разбиране за това, че „групата за съпровождане” може да се разшири. По думите му, в нея трябва да бъдат представени всички постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, Германия и ключовите държави в региона: не само Саудитска Арабия и Турция, но и Египет, Иран, Катар, ОАЕ и Йордания. Той отбеляза, че към преговорите може да се включат и Лигата на арабските държави и Организацията за ислямско сътрудничество

Китай призова САЩ да не провокират напрежение в Южнокитайско море

http://www.cross.bg/ostrovi-minonosetz-eskadren-1485790.html

/КРОСС/ Китайският външен министър Ван И, коментирайки съобщенията за патрулирането на ескадрен миноносец на ВМС на САЩ в акваторията на спорните острови Спратли в Южнокитайско море, призова САЩ да се „замислят добре преди да предприемат безразсъдни действия“, предаде РИА Новости. „Ние сега проверяваме съответната информация и ако тя съответства с действителността, то ние призоваваме американската страна добре да обмисли своите следващи стъпки и да не предприема безразсъдни действия и да се създава инциденти напразно“, пише в заявление на министър Ван И, публикувано в сайта на министерството на външните работи. По-рано агенция „Ройтерс“, позовавайки се на източник в Пентагона съобщи, че във водите на оспорваните острови Спратли, на които Китай изгражда изкуствени острови е навлязъл американски ескадрен миноносец.

Расате: Нападателят на Сидеров беше наш кандидат за депутат

http://frognews.bg/news_100773/Rasate-Napadateliat-na-Siderov-beshe-nash-kandidat-za-deputat/

Не съм съгласен с твърденията, че Волен Сидеров има психични проблеми и затова действията му не трябва да се наказват, всичко което върши той е съзнателно. Това заяви пред БТВ Боян Расате, който посочи и други инциденти на депутата като тези на летище Варна и с клекшопа на „Раковска”.

Св. мчк Нестор. Преп. Димитрий Басарбовски

http://www.cross.bg/dimitriii-nestor-moshtite-1485795.html

/КРОСС/Житие на св. мъченик Нестор Свети войни Арета, Нестор и Никита. Стенопис от сръбския манастир Манасиjа. Източник: spcportal.org Свети войни Арета, Нестор и Никита. Стенопис от сръбския манастир Манасиjа. Източник: spcportal.orgСв. мъченик Нестор е момъкът християнин, за когото се говори в житието на св. Димитрий Мироточиви. Преди да излезе на борба с великана Лий, императорът пожалил неговата младост и го запитал: - Как смееш да отидеш срещу тоя борец, който е прославен в цял свят? Нестор отговорил: - Велика и непобедима е силата на моя Христос! Като чул името Христово, императорът се разгневил и му заповядал да отиде на борба с Лий. Момъкът се прекръстил, впуснал се в борба с Лий и го победил. От високия подиум го хвърлил върху копията долу, както той по-рано хвърлял другите и особено невинните християни. Разярил се императорът. Веднага издал заповед: Нестор да бъде обезглавен. Изложени били две основания: Нестор е християнин. Нестор е убил Лий, любимеца на императора. Житие на св. Димитрий Басарбовски Преподобни Димитрий Басарбовски се родил в село Басарбово, което се намира на 8-9 километра от град Русе. Преподобни Паисий Хилендарски в своята "Славянобългарска история" сочи 1685 г. навярно като година на смъртта му. Според св. Паисий той бил цивилно лице. Живеел просто. Имал няколко овци. Засадил си малко лозе до една река. Там си направил малка колиба. Прекарал целия си живот сам. Със светия си живот угодил на Бога

72% say YES at referendum based on 86% of processed election papers

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259400_72%25+say+YES+at+referendum+based+on+86%25+of+processed+election+papers

Based on 86.37% processed election papers so far from polling stations’ election commissions,  72.07% said YES and 27,93% said NO at the national referendum that was held along with the local elections, the Central Election Commission said. The question that voters had to answer at the referendum was, “Do you support the option of remote electronic voting during elections and referendums?” The Foreign Ministry said that 26,939 Bulgarians in 45 countries joined the referendum in polling stations abroad.

Seven hospitalized after election papers handover

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259399_Seven+hospitalized+after+election+papers+handover

Problems in election law have caused havoc and slow processing during the handover of election papers from yesterday’s local elections by election commission members, Deputy PM Tomislav Donchev said. He went on to say that doctors in ambulances sent to the election papers collection point have checked 36 on the scene. Of them seven have been hospitalized. Their conditions include  high blood pressure, a miscarriage, a commotion and similar cases.Donchev who is in charge of elections’ coordination urged all participants in the election process to remain clam in the difficult situation. He said the Central Election Commission had to show greater flexibility in decision-making.

Драмата в "Арена Армеец" приключи след повече от 2 кошмарни денонощия

http://www.mediapool.bg/dramata-v-arena-armeets-priklyuchi-sled-poveche-ot-2-koshmarni-denonoshtiya-news241003.html

След два кошмарни дни драмата с предаването на изборните книжа в столичната зала "Арена Армеец” приключи и вече няма чакащи хора от секционните комисии. До ранните часове във вторник все още имаше близо 300 бедстващи членове на секционните избирателни комисии (СИК). В 10 часа сутринта бяха предадени и последните протоколи.   Тоталният хаос доведе до искане на оставките на целия състав на ЦИК от страна на ГЕРБ. БСП отиде още по-далеч и поиска оставката на ресорния министър Томислав Дончев. На този фон шефката на столичната Общинска избирателна комисия (ОИК) Диляна Иванова, която създаде най-големия проблем, отхвърли всякаква отговорност и заподозря, че част от припадналите в залата са "симуланти".   В нощта на понеделник срещу вторник в зала “Арена армеец” бяха разположени походни легла за стотиците чакащи. Хората, които чакаха да предадат пликовете с бюлетини обаче, твърдяха, че техният брой е бил крайно недостатъчен. ЦИК направи опит да овладее кризата едва в понеделник следобед, когато изпрати 20 свои експерти, които да се включат в приемането на протоколите.   ”52 часа ни отнеха изборите - от неделя, при които ни беше забранено да напускаме района на спортната зала", разказа член на секционна комисия пред Нова телевизия.   ”Оградени отвсякъде. Не сме спали. Стояхме там два дни кошмарни. Стояхме до бюлетините. Пускаха ни само на терасите. Бяхме охранявани като екзотични животни. Беше ни забранено да излизаме и да търсим храна по наш вкус. В началото бяхме около 5000 души", обясняваха членoве на СИК. Едни от последните останали в залата разказаха пред БНР, че е било пълен хаос.   "Липса на всякаква организация от страна на ЦИК и огромно напрежение, умора, много припаднали хора. От неделя срещу понеделник - 3:00 часа през нощта, горе долу толкова беше… Никаква организация, абсолютно никой. В момента чакаме и транспорт да ни закара, няма кой да ни прибере", допълни член на СИК.   "Симуланти"   Председателят на ОИК-София Диляна Иванова, не смята, че има основание за оставки на когото и да било. Пред "Дарик" тя разказа за своите подозрение, че част от хората, потърсили медицинска помощ насред кошмара в "Арена Армеец", са симуланти.   "На вас не ви ли се струва, че бройката на хората, потърсили медицинска помощ, е внушителна", каза Иванова. Според нея някой може да е търсил лекар и за главоболие. "Субективна преценка на даден човек е дали да потърси медицинска помощ или не. Не можем да коментираме моментното състояние на дадено лице", каза тя. Иванова допълни, че не е била пряк свидетел при търсене на медицинска помощ.   "Членовете на СИК по свое собствено желание са станали членове на тези комисии и поемайки това задължение, съответно поемат задължения, същественото от които е да може да се задължат след приключване на изборния ден да отчетат резултата от гласуването и да предадат протоколите и торбите с изборните книжа", обясни тя и попита "За какво причиняване на страдание говорим?". Общо 117 души са потърсили лекарска помощ за двата дни в спортната зала, един мъж получи инсулт, а случаите на хипертонични кризи бяха десетки. Общо 5000 членове на СИК станаха заложници на хаоса в зала "Арена Армеец", където бяха приемани изборните книжа. Според шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов в 90% от протоколите на СИК има грешки и това е довело до голяма част от проблемите. "Хаосът за щастие приключи. Искам да изкажа искрените си извинения на хората, които пострадаха от този хаос, въпреки че дружеството, което представлявам, вероятно има най-малка вина за това. Независимо от това, всички са виновни в този случай”, коментира Константинов.

Government updates economic growth mid-term prognosis

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259398_Government+updates+economic+growth+mid-term+prognosis

The Ministry of Finance announced that it envisages an economic growth for the current year to the tune of 2% instead of the 0.8% prognosticated in the Acton on State Budget. The prognosis reads that it will grow to 2.1% in 2016, 2.5% in 2017 and 2.7% in 2018. The Ministry expects the budget deficit in 2016 will be of 2% of GDP and will go down in the course of the two following years by 0.5 percent points to reach 1.4% of GDP and 1.0% of GDP in 2017 and 2018 respectively.

AES will develop a 20 MW Battery Energy Storage project in Jordan

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259410_AES+will+develop+a+20+MW+Battery+Energy+Storage+project+in+Jordan+

 

AES Corporation and National Electric Company (NEPCO) of Jordan signed today a Memorandum of Understanding for the development and implementation of a 20 MW Batery Energy Storage System in the country.  Jordan is pioneering  in the deployment  of this innovative technology in the Middle East. This project when in operations will contribute to reduce the cost of integrating renewable energy into the grid allowing Jordan an efficient use of its solar and wind resources. The system is planned to be located  in Al Manakhar in Amman East region and designed with a capacity of 20 MW energy storage, equivalent to 40 MW of flexible resource.  The project will take a year to start operations from its final approval.

The Memorandum of Understanding was signed by the AES Europe President Mr. Julian Nebreda and the Vice-President and Market Business Leader for Jordan Mr. Meftaur Rahman, both in representation of the AES Corporation, and the NEPCO CEO Eng. Abdul Fattah Al Dardadkah. The Energy Minister of Jordan  Dr. Ibrahim Saif and the Ambassador of the United States of America Mrs. Alice Wells attended the signing ceremony.

AES Battery Energy Storage Solution (AES Advancion) is built with battery technology from best-in-class suppliers and incorporates AES’ eight years of commercial experience operating this systems in several markets.  AES Advancion has a proven track record with excelent availability standards and a scalable design that offers the ability to grow with a need of the power markets.

AES currently has 86 MW of battery-based energy storage, which is equivalent to 172 MW of flexible resource in commercial operation in the United States and Chile.  Two new battery projects will start operations by the end of the year in the United Kingdom and the Netherlands. Each of them providing  10 MW of capacity, equivalent to 20 MW of flexible resource. Additionally, AES is constructing four new projecst – two in the United States, one in Chile and one in Philippines - and has  four more in the late stage of development – in the United States, Dominican Republic and United Kingdom. The facilities in construction and late stage development will provide 298 MW of energy storage, equivalent to 596 MW flexible resource.

AES Corporation initiated investing in the Hashemite Kingdom of Jordan in 2007 with the construction of the Amman East Power Plant in Al Manakher. The overall investment in this project, in operations from 2009, represents more than 300 million U.S. Dollars. The corporation continued expanding its presence in 2012 with IPP4 project, completed in 2014 and with total investments of around 360 million U.S. Dollars. At the moment both projects serve about 20% of the country’s power demand and create job opportunities for more than 250 highly qualified Jordanian.

 

 

Prosecution office demands parliament permission to detain Ataka party leader

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259397_Prosecution+office+demands+parliament+permission+to+detain+Ataka+party+leader

Attorney General Sotir Tsatsarov asked the National Assembly for permission to detain MPs Volen Siderov and Dessislav Chukalov. Sunday night Siderov, who is leader of the Ataka nationalistic party, together with Chukalov and other persons attacked and entered the building of the National Theater and Cinema Academy after having previously interrupted student’s classes and addressed insults to the students. There is evidence that the two have committed indecent acts grossly violated public order, expressing obvious disrespect to the public and that the act on its content is characterized by extreme boldness. This demand on the part of the Attorney General for the lifting of Siderov’s MP immunity is the third one after various occasions.

Кошмарът в "Арена Армеец" пред финал, ГЕРБ видя нов "Костинброд"

http://offnews.bg/news/n_1/n_580800.html

Близо 300 души останаха да отчитат бюлетините и протоколите от секционните избирателни комисии в столичната "Арена Армеец" . Това разказаха членове на СИК, които излязоха тази сутрин от залата по Нова тв.  „52 часа ни отнеха изборите, през които ни беше забранено да напускаме района на спортната зала”, разказа един от мъжете. „Оградени отвсякъде. Не сме спали. Стояхме там два дни кошмарни. Стояхме до бюлетините. Пускаха ни само на терасите”, обясни друг член на СИК.  „Бяхме охранявани като екзотични животни. Беше ни забранено да излизаме и да търсим храна по наш вкус. В началото бяхме около 5000 души”, допълва трети член на СИК. „Бумащина и безмислени дейности, което могат да бъдат съкратени наполовина”, обобщиха хората и обвиниха промените в Изборния кодекс за ситуацията, включвайки в това число наличието на преференции в бюлетината. „При попълване на протоколите, от указанията трудно се разбираше какво точно се попълва. В „Люлин” в нашата секция бяхме готови около 12-12:30 ч., но тогава стана ясно, че се иска за всички застъпници протоколите да бъдат подписани от всички членове. Забавиха ни принтерите. Приключихме към 2:30-3 часа сутринта”, оплака се член на секционна избирателна комисия, който едва тази сутрин успя да излезе от зала „Арена Армеец”.  Хората разказваха, че вътре периодично минавали носилки, които изнасяли хора.  Десислава Атанасова: Това е нов "Костинброд" Това е нов сценарий „Костинброд””, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Според нея това, което се случва не е случайно, а е заложено в изборния кодекс. Според закона, писан от бившия депутат Мая Манолова, 19 души трябва да обработват протоколи на повече от 1500 секции. „Тази година, пак заради кодекса „Мая Манолова” избираме и кмет на кметство, районните кметове”, коментира Атанасова. Тя припомни, че още през август от Столична община е поискано увеличаване на членовете на Общинската избирателна комисия. „ЦИК трябва моментално да подаде оставка”, коментира още Атанасова и изрази опасения, че случващото се ще създаде проблеми пред предстоящите балотажи.  Говорителят на ЦИК: Да се съкрати мандата на Централна избирателна комисия  „Най-разумно би било да бъде съкратен мандата на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години, за да може в следващите 3 месеца да анализира своята дейност. Паралелно да бъдат обсъдени промени в Изборния кодекс, след което да приключи мандата им. Може да стане и с оставки, може да стане и по този начин”, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му ЦИК не са очаквали толкова време да отнеме отчитането на бюлетините в зала „Арена Армеец”. Той оправда наличието на 19 членове на ОИК, които описват и проверяват протоколите със записаното в закона. „Нашият проблем е, че не беше взето решение да увеличим състава на ОИК в София, Пловдив и други големи градове. Това бе обсъдено и в комисията, но тя не успя да се обедини да вземе тези решения да се увеличи броя на ОИК, дори нарушавайки закона”, обясни Цветозар Томов. Според него кошмарът в "Арена Армеец" ще приключи до няколко часа. 

Сръбска делегация ще посети Крим

http://www.cross.bg/krim-delegatziya-partiya-1485786.html

/КРОСС/ Сръбска делегация начело с председателя на Демократичната партия на Сърбия Сандо Рашкович-Ивич планира да извърши официална визита в Крим в края на октомври, съобщиха от пресслужбата на упълномощения представител на президента на РФ в Кримски федерален окръг, предаде РИА Новости. Срещата на делегацията с упълномощения представител Олет Белавенцев, ръководителя на Крим Сергей Аксьонов и председателя на кримския парламент Владимир Константинов е планирана за вторник, 27 октомври. В състава на сръбската делегация влизат осем души, сред които партийното ръководство на Демократичната партия на Сърбия, както и представители на Сръбското патриотично движение „Двери“ начело с лидера му Бошко Обрадович.

Понякога погубването на чувствителността е въпрос на оцеляване

http://www.cross.bg/vupros-chyvstvitelnostta-pogybvaneto-1485793.html

/КРОСС/ Понякога погубването на чувствителността е въпрос на оцеляване.Из "Сияние на жена", Ромен Гари

МО на Русия: Авиогрупата на ВКС на РФ е унищожила три укрепени пункта на терористите от ИД в Латакия

http://www.cross.bg/teroristite-provintziya-konashenkov-1485782.html

/КРОСС/ Руската авиогрупа е унищожила в сирийската провинция Латакия три пункта на терористите от „Ислямска държава“ (ИД), съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков. „В околностите на населения пункт Салма в провинция Латакия щурмоваци Су-25 унищожиха три укрепени пункта на терористите от ИД, оборудвани с вкопани заслони, бункери и минометни позиции“, каза Конашенков. По думите му, руската авиогрупа в Сирия през последните два дни е продължила нанасянето на удари по обектите на терористичните групировки „Ислямска държава“ и „Джабхат ан-Нусра“ (организации, забранени в РФ – бел. ТАСС). „През последните три денонощия самолетите от руската авиогрупа извършиха 164 бойни полета и атакуваха 285 обекта на терористичната организация ИДИЛ. През последното денонощие са извършени 69 полета, в хода на които са поразени 94 обекта на терористите в провинциите Хама, Идлиб, Латакия, Дамаск, Алепо и Дейр ез-Зор“, каза още Конашенков. Според представителя на руското министерство на отбраната, е бил унищожен голям склад с боеприпаси, принадлежащ на групировката „Джабхат ан-Нусра“ в сирийската провинция Дамаск

Атанасова: „Арена Армеец” е новият Костинброд; ЦИК да подаде оставка

http://frognews.bg/news_100772/Atanasova-Arena-Armeets-e-noviiat-Kostinbrod-TSIK-da-podade-ostavka/

В зала „Арена Армеец” все още има полиция, линейки, все още излизат хора. Това е на48-мия час след приключване на изборния ден. Това е нов сценарий „Костинброд””, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по НТВ.

Манолова: Посреднича между институциите според правомощията си

http://frognews.bg/news_100771/Manolova-Posrednicha-mejdu-institutsiite-spored-pravomoshtiiata-si/

И ЦИК и ОИК са независими институции, вчера аз се опитах да бъда посредник между институциите. И зато зам.-председател на НС винаги съм се намесвала, когато е било необходимо, заяви по НТВ омбудсманът Мая Манолова по повод случващото се в Арена Армеец.

Излезли от „Арена Армеец“ разказват за кошмара

http://www.vesti.bg/izbori2015/izboren-den/izlezli-ot-arena-armeec-razkazvat-za-koshmara-6044432

Бяхме охранявани като екзотични животни, разказа мъж, излязъл рано тази сутрин от залата

Слънчев ден с температури до 17° днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_580789.html

Слънчев вторник прогнозират синоптиците, мъглите се разсейват и в низините около обяд. Максималните температури ще са между 12° и 17°, според НИМХ към БАН.  Над Черноморието ще грее слънце, ще духа умерен вятър от североизток, а морската вода ще е по-топла от въздуха с 1-2 градуса - до 18°. Вълните ще са 2-3 бала. Приятно ще е и в планините, където на 1200 м дневната температура ще достигне 13°, на 2000 м ще е около 6°.

27 октомври в историята

http://www.cross.bg/natziite-parizh-armiya-1485792.html

/КРОСС/97 г. - Римският император Марк Кокцей Нерва осиновява Траян, обявявайки го за свой приемник, с което започва периодът на осиновените императори на Рим. 1275 г. - Основан е холандския град Амстердам.1787 г. - Наполеон е назначен за командващ на армия, създадена за нападения във Великобритания.1806 г. - След разгрома на пруската армия Наполеон Бонапарт влиза триумфално в Берлин. 1904 г. - Открита е първата секция на Нюйоркското метро, която свързва общината на Ню Йорк и Харлем.1912 г. - Балканска война: Седма Рилска дивизия достига до Солун. 1920 г. - Патентовани са Водните ски.1920 г. - Седалището на Лигата на нациите се премества от Лондон в Женева, където през 1929 г. започва да се строи Палатът на нациите. 1924 г. - Основана е Узбекска ССР в рамките на СССР.1961 г. - НАСА изстрелва ракетата Сатурн I, която е първият космически апарат на САЩ предназначен за извеждане на товари в околоземна орбита. 1971 г. - Демократична република Конго се преименува на Заир.1979 г. - Държавата Сейнт Винсент и Гренадини получава независимост от Великобритания.1991 г. - Туркменистан обявява национална независимост. 1991 г. - В Полша са проведени първите свободни демократични избори за Парламент (Сейм) след 1936 г.2005 г. - След загиване на двама младежи от арабски произход, преследвани от полицията, в Париж избухват бунтове на емигранти. 2009 г. - Във Париж са обявени присъдите на първа инстанция по аферата Анголагейт.  

Консумацията на колбаси увеличава риска от рак

http://www.bnews.bg/article-143022

Това обаче не ги прави еднакво опасни, тъй като експертите посочват, че сандвич с бекон от време на време не може да навреди толкова колкото тютюнопушенето.

Избори 2015: Купуваха гласове срещу бира, мляко и чорапи!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259396_%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8+2015%3A+%D0%9A%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%2C+%D0%BC%D0%BB%

 Собственик на млекарски магазин беше задържан за купуване на гласове в бургаския квартал Долно Езерово. Той раздавал на съкварталците си по 40 лв., ако склонят да пуснат бюлетина за посочената от него политическа сила, пише "Стандарт".
В магазина са открити списъци с имена и ЕГН на 42-ма избиратели, като срещу някои от тях е отбелязано, че осигуряват по повече от 10 гласа.

Освен мляко, гласове на тези избори бяха търгувани срещу бира и чорапи. 

Започват консултации за отпадането на депутатския имунитет

http://offnews.bg/news/n_1/n_580785.html

Очаква се днес да започнат консултациите за осъждане на предложението за частично отпадане на депутатския имунитет. Предложението беше направено вчера от депутати от ГЕРБ. Той предвижда изцяло отпадане на текстовете от конституцията , които гарантират неприкосновеност на народните представители при извършване на престъпление от общ характер.  Предложението дойде след няколко среднощни скандала в София с участието на Волен Сидеров . Член 70-ти от Конституцията предвижда народните представители да не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпление от общ характер и то с разрешение на Парламента. Председателят на Народното събрание  Цецка Цачева обясни вчера, че предложението за свалянето на имунитета за престъпление от общ характер е навременно, предвид действията на двамата депутати от "Атака", за които не се е знаело, че ще злоупотребят със статута си. Засега, в полза на идеята се обявиха от АБВ , съобщава БНР. Предстои партиите от Реформаторския блок да обсъдят предложението помежду си, защото от Движение България за гражданите  (ДБГ) казаха, че ще направят сходно предложение. От БСП смятат, че подобна тема измества вниманието от проблемите около изборите. От ГЕРБ уточниха, че ще запазят имунитета на народните представители при изказване от трибуната и гласувания. Докато новото предложение бъде прието, единственият начин Волен Сидеов и Десислав Чуколов да останат без имунитети, е депутатите да го разрешат. Това ще стане, след като специална комисия разгледа исканията на главния прокурор и за ареста им. Днес пък е крайният срок, в който Сидеров и Чукулов могат сами да се откажат от имунитета си.

Становище на Комисията по културата и медиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259395_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BC%D0%B

 Парламентарната Комисия по културата и медиите остро осъжда поведението на народния представител Волен Сидеров. С безцеремонното си  нахлуването в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” на 25 октомври 2015 г. той и придружаващите го демонстрираха погазване на правовия и обществения ред.

 
Националната академия за театрално и филмово изкуство  има мисия да служи на обществото и да му помага да намери своя баланс с помощта на културата и изкуството.  Там младите хора получават знания,  които  ги изграждат като съвременни и отворени към света творци.
 
Посегателството срещу храма на изкуството е посегателство не само срещу младите културни дейци, но и срещу духа и интелекта на България!
 
Определяме поведението на Волен Сидеров като недопустимо, а действията му като явно неуважение към обществото.
 
Обръщаме се към всички колеги народни представители да подкрепят внесеното искане на главния прокурор на Република България за снемане на имунитета на народния представител Волен Сидеров.

Профайлърът Росен Йорданов: За Волен Сидеров полуклинично

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259394_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0

 Hе че искам да пригласям със скромното си мнение в "общия хор" на възмущение, отрицание, неглижиране, отегчение, възхищение, одобрение и Бог знае какви още обществени реакции след поредното "събитие" с главно действащо лице - нашият изявен политик, лидерът на парламентарно представена политическа партия и народен представител г-н Волен Сидеров - но се замислих, че изпитвам трудност да назова въпросното поредно "събитие".

Отвъд "стандартните" аматьорскополитически коментари на познати и приятели и "клишетата", които чух и прочетох в медиите, засягащи моралните, етичните, политическите, конспиративните и юридическите аспекти на "събитието", остана "висящ" един ключов въпрос.

Дали случващите се "събития" са функция на латентно и рекурентно

(мед. Възвръщащо се, повтарящо се, появяващо се отново)

психопатологично състояние и в този смисъл продром (мед.- предвестник, ранни симптоми, които предшестват основните

прояви на една болест) на душевно страдание, или недискретна и системна проява на особен вид политическа и PR гениалност?

Дадох си сметка, че смисълът на това и други идентични "събития" убягва както на мен, така и на приятелите ми, а защо не и на общественото мнение, защото всичко около тях е "полу".

Това се отнася и за обяснителните подходи към осмисляне и окачествяване на тези "събития", така и за оценките (мнения, свидетелски показания, коментари и пр.), които се правят веднага след събитието, и не на последно място - полу-последствията за г-н Сидеров след тях от наказателно-правна и политическа гледна точка.

Спорът и противоречията сякаш опират до това, дали да се подходи строго психологично, психиатрично-клинично, политически (вътрешно и външно), медийно, морално, юридически или дори философски по въпроса, или е нужен мултидисциплинарен прочит и еклектичен подход.

На последната теза не бих възразил! Очевидно е нужен по-сложен дискурс, съдейки по непрестанните експертни, обществени и институционални трудности да се определи и реагира адекватно на тези "събития" от кариерата на видния ни съвременник. 

Спазвайки стриктно зоната на своя 20-годишен професионален опит, квалификация и компетентност, мога да разгледам някои аспекти и детайли, използвайки теоретичните рамки и възможности на клиничната психология, социалната и политическа психология, както и на криминално-психологичния анализ.

И така, през погледа на клиничната психология в тези и други публични, парламентарни и непарламентарно-криминални прояви на лицето наблюдаваме картина на ескалиращи симптоми, които световноизвестният психотерапевт Ото Кернберг сполучливо е формулирал като

злокачествен нарцисизъм,

разгърнати на фона на необичайно персистиращи (мед. - задържащи се) хипоманийни епизоди и протичащи с относително типична изразеност на съпътстващи прояви като: раздута (завишена)  самооценка с наличие на оценки за грандиозност; прекомерна психомоторна ажитираност* (мед. - възбуда, активност, раздвиженост, вълнение), мисленето е под речеви напор, съчетано с летеж на идеи и засилена потребност от публични изяви, недискретност,

склонност към риск, забавления и прекомерно харчене на пари,

завишен промискуитет

(мед. - сексуална активност) и не на последно място раздразнителност и агресивни нагласи.

В разсъжденията и изразните средства наблюдаваме враждебно нюансирани елементи, характеризиращи мизантропски убеждения, конфронтационни възгледи и параноидни интерпретации.

Не бива да се подминават и странните метаморфози в поведението в условията на т.нар. "граждански арести", при които са налице както действия от репертоара на органите на реда и закона, така и същевременно очеведни асоциални такива, характерни за нарушител на обществения ред, които без съмнение свидетелстват за дълбок вътрешен антагонизъм и морален релативизъм. Особеният апломб и вживяване в ролята на полицай е специфичен детайл, който

ни намеква за малоценностни чувства и компенсаторни (инфантилни по природа) копнежи

за преодоляването им чрез имитационни властови превъплъщения.

Не ми е известно г-н Сидеров да е искал или да е кандидатствал някога за работа в системата на МВР (макар че вероятно би имал проблеми с биометричните изисквания), но емоционалният патос, с който я изпълнава, подсказва, че вероятно подобни мисли не са му били чужди.

Едновременно с това открояващите се изблици на протестно, отхвърлящо всякакви авторитети и норми поведение ни насочват към едно допускане за амбивалентния, бих добавил

тираничен образ на бащината фигура на несъзнателно ниво

В контекста на изложението спорадичните идентификации с властови символи и всякакви други усилия, целящи постигане на грандиозност и влияние са без съмнение защитен маньовър на евакуация на едно наранено и уплашено Его. Съзнателно това, разбира се, се отхвърля и се отразява благоприятно на самочувствието.

За съжаление с временен ефект! Това респективно създава психична "абстиненция", която го тласка към нови и нови „събития". Всичко казано дотук намеква за нарушен контакт с реалността, но както са казали по-умните и мъдрите от нас - формата зависи от фона.

Иначе казано това, което оценяваме, зависи от самата същност на реалността. Ами ако допуснем, че самата реалност е изкривена, абнормна? Или че самите ние сме ограничени във възможностите на социалното ни познание?

Тогава на помощ идват социалната и политическата психология, които ни предоставят друг ракурс за анализ. Те биха ни позволили да разгледаме по-детайлно хипотезата за преднамерено, рационално, граничещо с гениалност управление на впечатланията.

За умело манипулиране

на себепредставянето,

така че видният ни "актьор" да формира представи у аудиторията за такива свои атрибути (качества, нагласи, черти и пр.), които ще му осигурят желано благоразположение и власт. Може да бъдат изброени десетки, научно доказани от редица учени когнитивни деформации, чрез които може да се влияе пряко и косвено върху мнението и решенията на хората, но няма да ни стигне цял един вестникарски брой.

Кошмарът в Арена Армеец продължава второ денонощие

http://frognews.bg/news_100770/Koshmarat-v-Arena-Armeets-prodaljava-vtoro-denonoshtie/

Второ денонощие стотици хора прекараха в зала "Арена Армеец" в София, за да предадат изборните протоколи. И в този час процедурата все още не е приключила. Хора от секционните комисии, които излязоха от залата рано тази сутрин, разказаха пред bTV, че вътре остават около 300 души, които все още чакат своя ред.

Над 270 са жертвите след земетресението в Афганистан

http://www.bnews.bg/article-143025

Земетресението е било толкова силно, че е било усетено на хиляди километри от епицентъра, включително в Индия и Пакистан.

Заводът за отпадъци на София на водоноски днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_580781.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата , съобщиха от дружеството.  Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Найчо Цанов“ в жк . „Илинден“ се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите на ул. „Димитър Матов“ и бл. 54, бл. 56, бл. 57, бл. 58, бл. 59, бл. 60, бл. 114А, бл. 114, бл. 61, бл. 62, бл. 63,бл. 64, бл. 65, бл. 66, бл. 67, бл. 70, бл. 72, бл. 73, бл. 74, бл. 75, бл. 76, бл. 77, бл. 78, бл. 79.  Във връзка с монтаж на спирателни кранове по ул. 28 в с. Долни Богоров се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещите в местност „Хан Богоров“, гара Мусачево, бензиностанция „Лукойл“, с. Яна и с. Желява. гр. Бухово, кв. „Кремиковци“, кв. „Сеславци“, Завод за преработка на отпадъци.  През периода на спиране на водата ще бъдат осигурени водоноски на затвор „Кремиковци“ и Завод за преработка на отпадъци Във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Ален мак“, с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на живеещи на ул. „Ален мак“, ул. „Мусала“, ул. „Мургаш“, ул. „Райкя“, ул. „Шипка“, ул. „Ралица“, ул. „Зорница“, ул. „Трънски път“.  Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Окол“ в гр. Банкя, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 20:00 часа на живеещите на ул. „Окол“, ул. „Брацигово“, ул. „Требeго“. 

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1485789.html

/КРОСС/Проф. Атанас Атанасов, композитор и педагог Генчо Симеонов, карикатурист Доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ отделението по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ „Софиямед" Евтим Евтимов, поет Емилиян Абаджиев, изпълнителен директор на „Индустриален холдинг България" АД Ивайло Кутов, политолог Иван Несторов-Амебата, музикант, съсобственик на „София Мюзик Ентърпрайсиз" Катя Попова, избрана за депутат (ГЕРБ) Нико Тупарев, продуцент, собственик на „Олд скул" Петър Анастасов, поет и драматург Страхил Иванов, генерален мениджър на агенция за недвижими имоти „Явлена"      

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-zala-proekt-1485787.html

/КРОСС/*** София.От 9 ч. в зала Заминаващи на Летище София, Терминал 2, служителите от отдела за борба с наркотрафика при Митница Аерогара София и служители на Агенцията за борба с наркотиците на САЩ ще се срещнат с деца от различни столични училища, за да поговорят с тях за опасностите, свързани с употребата на добре познати или съвсем нови наркотици.***София.От 10 ч. в зала „Сити" на хотел Бест Уестърн Сити Плюс ще се проведе публично информационно събитие за представяне на обект „Модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир".***София.От 10.30 ч. в зала „София" на хотел „Бест Уестърн Европа Хотел" ще бъде представен проект „Предоставяне на услуги в подкрепа на бизнеса чрез изграждане на информационно-комуникационна система на Изпълнителна агенция по лозата и виното", финансиран по ОП „Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд".***София.От 11 ч. в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" ще се състои Церемония по награждаването на лауреатите на петото юбилейно издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката".***София.От 11 ч. във ВИП залата на Софийска опера и балет ще се проведе пресконференцията по повод премиерата на първата българска историческа опера "Борислав".***София.От 13 ч

Хаосът в „Арена Армеец" - акцент в печата

http://www.cross.bg/pravitelstvoto-izdanieto-tema-1485784.html

/КРОСС/Хаосът в „Арена Армеец" при приема на протоколи от проведените местни избори и блокираните там хора е водеща тема за печатните издания. Правителството поиска спешно да се въведе ред, а от Централната избирателна комисия настояват за повече пари за хората в залата, пише "Труд". Заради скандала от ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха оставката на цялата комисия, допълва по темата "Стандарт". "Еврофондовете спечелиха местните избори", коментира"Телеграф". Според публикацията, общините, в които успешно се реализират европроекти, масово избират кмет на първи тур. Онкоболни без лекарства заради обжалвани търгове, алармира "Монитор". Това ще стане, ако на болниците бъде отнето правото на обществени поръчки и те се обявяват само от касата, уточнява вестникът. 400 млн. лв. ще бъде годишната загуба на Националната електрическа компания - статия във вестник "Дума". Задълженията на дружеството към края на август пък възлизат на 3 млрд. и 600 милиона лева, допълва изданието като цитира данни на директора на финансовата дирекция на НЕК Румяна Кръстева. Скокът на учителските заплати в бюджет 2016 година, пише "Новинар". За да увеличи възнагражденията, правителството е планирало допълнителни 80 млн. лева

Заминавам за САЩ. Радан Кънев ми се обади след полунощ, за да ми честити победата на ГЕРБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259393_%D0%97%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9.+%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%9A%D1%8A%D0%BD%D0%B5%D0%B2+%D0%BC%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D

 Със зам.-председателя на ГЕРБ и шеф на парламентарната група и на предизборния щаб на партията разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Цветанов, държите ли все още да ви се извинят реформаторите за това, че са държали агресивен тон по време на кампанията?

- По време на кампанията ГЕРБ запази хладнокръвие, запазихме стил на поведение, което сме пазили през последните 9 г. - нашата кампания винаги е била позитивна и градивна. Приветствам това, че Радан Кънев поздрави Йорданка Фандъкова и Иван Портних. Това беше знак на признание и на извинение като цяло. Снощи между 12 и 1 ч ми позвъни Радан Кънев и честити победата. Смятам, че в общи линии можем да го приемем като знак на уважение и на признаване на безспорните лидери вдясно и в държавата.

- Балотажът ще е най-болезнен на местата, където вие сте срещу кандидати на реформатори като Хасково. А също така в Пловдив, където ще сте срещу друг партньор във властта - представителя на Патриотичния фронт. Притеснява ли ви тази, да я наречем, братоубийствена битка и дали ще се отрази на вашите отношения вътре в коалицията?

- Не смятам, че трябва да използваме такива термини. От това, което показахме досега, съм обнадежден за изхода от балотажите. Отиваме с огромна преднина на Иван Тотев в Пловдив. В Хасково излизаме също със сериозните амбиции да победим убедително. Смятам, че дори симпатизанти и представители на Реформаторския блок ще подкрепят ГЕРБ, защото съм убеден, че надали някой стои зад това централно решение, спуснато на структурите на РБ. Всеки знае кой е Георги Иванов и всеки знае, че това просто не е нормално за условията и времето, в което живеем. Ние залагаме на демократичността, на прозрачността, на достъпността. Убеден съм, че това ще бъде доказано с успеха, който ще постигнем на балотажа в Хасково.

- А в Пловдив?

- С преднината, която има Иван Тотев, нямам абсолютно никакви притеснения относно изхода. Просто имаше доста кандидати и разпиляване на гласове, затова не успя да спечели на първия тур.

- В интервю за "24 часа" вечерта на изборите Радан Кънев предложи в следващите два дни да се направи среща във формат ГЕРБ, РБ, Патриотичен фронт, на която да се вземе по-генерално решение за балотажите. Включително по въпроса кого да подкрепят реформаторите на втория тур в Пловдив и на всички останали ключови места. Това ли е решението?

- Смятам, че не точно това е решението. Иначе разбира се, че трябва да има разговори с всичките коалиционни партньори и с представителите от партиите, които формират парламентарно мнозинство. За мен е по-важно, че местните организации знаят какво понесоха. Затова се връщам на извинението, което трябваше да поднесе Радан Кънев - щабовете на ГЕРБ бяха засегнати изключително остро. Затова винаги съм казвал, че по време на една кампания не трябва да се минава границата на възможността да се говори след това. Не може да говориш, че подкрепяш Георги Иванов, да работиш срещу ГЕРБ и в момента, в който усещаме енергията у жителите на Хасково, да си за този човек... Извинявайте, но ние заставаме до избирателите, защото това са нашите партньори във всеки един вид избор. Респект и уважение към всички партии, които гласуват, и към всички, които подкрепиха ГЕРБ.

- Премиерът тълкува резултата от първия тур на местните избори като потвърждение, че сегашната управленска формула е най-стабилната. Предполагам, че вашето мнение съвпада с неговото?

- Разбира се. Всеки един национален избор дава съответната равносметка за състоянието на партиите. ГЕРБ увеличава влиянието си в местната власт благодарение на реалната работа, която е свършена - на видимите резултати и политики, които стигнаха до хората. Разбира се, и с много ясно променената визия за политиката и за това, което трябва да правят хората, избрани на съответните позиции в държавата.

- Също извод на Бойко Борисов - че БСП и ДПС, които също са се представили добре, заслужават да им се обръща повече внимание в парламента. Как ще им обръщате повече внимание, в каква посока?

- При приемането на важни закони, свързани със секторни политики, например в сигурността. Това, което взехме като решение в пленарна зала беше резултат от съвместната работа и уважението към политическия опонент.

- Заминавате за САЩ днес. По какъв повод?

- Във Вашингтон ще има форум с представители на националните парламенти на Европа. Темата е сигурност и ограничаване финансирането на тероризма. Ще участваме с колеги от други парламентарни групи - Димитър Лазаров от ГЕРБ, ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок, Филип Попов от "Коалиция за България" и Валентин Касабов от Патриотичния фронт. Ще имаме срещи и извън този форум.

- Не мога да не ви попитам и за бежанската заплаха. Опасявате ли се, че покрай кризата в Сирия в страната ни могат да влязат не само подгонени от там хора, но и такива, подготвяни за терористични действия?

- Това е най-болезнената тема, която вълнува цяла Европа, респективно и българските граждани и българското правителство. Виждате активната роля на министър-председателя, който участва във всички форуми на лидерите на Европа. Убеден съм, че с общи усилия ще трябва да се намери най-правилното решение, както за адекватно реагиране на засилващия се миграционен поток, така също и за по-активното участие на Европа, заедно със САЩ и Русия, в окончателното овладяване на конфликта в Сирия.

- Този конфликт ще е една от темите на форума в САЩ, за който заминавате след малко?

- Тази тема при всички положения ще намери място във форума. Той е свързан с възможностите за по-нататъшните дискусии в областта на разузнавателните политики. Ще има разискване на допълнителни въпроси, свързани с киберсигурността и финансирането на тероризма.

- Наистина ли парламентарната група на ГЕРБ си има кандидат за шеф на "Военна информация" - депутата адмирал Пламен Манушев. Него ли готвите за поста?

- По принцип никога не правим закон за някого и за някакъв пост. От разговорите, които се направиха по време на цялата предизборна кампания, у обществото остана впечатлението, че законът се прави само и единствено за едно лице в лицето на Йордан Бакалов. Аз не смятам, че сегашният парламент трябва да оставя подобни впечатления в обществото и не смятам, че парламентаризмът трябва да се гради по този начин. А що се касае до начина, по който беше възприета тази промяна, тя е в духа на цялостния парламентарен толерантен тон, който имаме с всички групи, дори и с опозицията. Когато говорим по закони, основополагащи за даден сектор и такива, които не се правят за един мандат или за година-две, винаги търсим консенсус с опозицията. Не смятам, че някой иска да се връща към периода, в който закони се правеха за определени хора.

- Така или иначе заради президентското вето на парламента ще му се наложи да се занимава пак с въпроса. Бихте ли се ангажирал с прогноза за критериите, на които в крайна сметка ще трябва да отговаря шефът на военните разведки?

- Не бих се ангажирал с прогноза, защото пак повтарям - не правим законите за определено лице. А в случая се получи точно това. Точно затова трябваше да бъде постигнат политически консенсус. Искам да благодаря на всички парламентарни групи, независимо дали са управляващи или опозиция, защото бяха приети устройствените законони за военната информация, за цивилното разузнаване и за НСО.

- Прогнозирайте колко от останалите областни градове, в които ще има втори тур, ще са за вас?

- Смятам, че ще имаме общо около 115-130 общински кметове. Нашата цел беше да са над 100.

- За съветници може ли да се каже?

- В този момент споменаването на брой съветници няма да е сериозно. Може би в сряда вече ще има окончателен резултат.

- И кога се връщате от САЩ?

- В петък.

- И кой ще прави кампания, докато ви няма? Вие сте моторът, а няма да ви има в дните преди балотажа.

- Ние сме в постоянна телефонна връзка. Днешният и утрешният ден ще минат изцяло в анализи и подготовка на щабовете за последната права. Аз съм убеден, че колегите са достатъчно добре подготвени. Енергията, която я имаше в структурите и това, което видях, ме убеди в това. Не смятам, че можеш да оставиш една кампания за последните 2-3 дни. ГЕРБ прави кампания 4 години, за да се яви на дадени избори, независимо дали са за парламент или местна власт. Вярвам в пълния успех на ГЕРБ. Оценката, която ни дадоха избирателите за 10 спечелени областни градове от първи тур, е изключително висока. Нямам никакви притеснения.

- Получихте комплимент от лидера на ДПС Лютви Местан тази нощ. Той отчете, че ГЕРБ е една много добре изградена партия и по хоризонтала, и по вертикала.

- Благодаря на всички, които спомагат за реалното функциониране на една политическа партия, каквато е ГЕРБ - на нашите структури, членове и симпатизанти. За пореден път имаме над 1 милион избиратели, които дадоха гласа си за ГЕРБ. Това означава доверие, но и много по-голяма отговорност, отколкото досега. Защото в местната власт толкова голямо присъствие партията не е имала. Това е до голяма степен благодарение на видимите резултати, които постигнаха кметовете ни по места за 4 г.

- Вечерта на вота акцентът на общественото внимание се измести от НДК към НАТФИЗ. Как може един човек, пък бил той и депутат, да нахлуе, и то не за първи път, в едно висше учебно заведение, да стресира студентите и да вдигне на крак цялото МВР начело с министъра? Трябва ли да се запазят имунитетите?

- Абсолютно недопустимо поведение, независимо дали си депутат или изпълняваш друга длъжност. Всеки трябва да бъде много ясен в оценката си за подобен вид поведение. Още повече, че говорим за автономност на висшите учебни заведения.

Второ денонощие хората в „Арена Армеец“ бедстват

http://www.bnews.bg/article-143023

Над 60 часа продължава кошмарът с хаоса с приемането на изборните книжа.

Изненада - ГЕРБ с по-твърди избиратели от БСП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/259392_%D0%98%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+-+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D1%81+%D0%BF%D0%BE-%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D

 Макар и съпроводено с редица трудности, гласуването на местните избори в неделя показа удивителната устойчивост на българските избиратели. Гласували са около 52% от записаните в избирателните списъци, или над 3 милиона и 300 хил. избиратели. Това са хората, които системно подкрепят развитието на демократичния процес в страната - почти толкова гласуваха и на парламентарните избори през 2014 г., и на местния вот през 2011 г. Освен че не пропускат вотове, тези хора проявяват изключително постоянство в политическата си ориентация, подобно на наблюдаваното в западните демокрации.

В съответствие с демографски тендендии на ниска раждаемост и силна загуба на младо население, средната възраст на българския избирател е доста висока – 48 години.

Тя е и в основата

на политическия

ни консерватизъм Средностатистически най-възрастни са избирателите на БСП – 54 г., а най-млади – тези на “Глас народен” – 40 г. ГЕРБ като най-голяма партия се класира около златната среда.

Най-активни на местните избори се оказват хората от средната възрастова група, което не е изненада и съвпада със световните тенденции. Макар и да са най-многобройната група сред избирателите,

хората на

пенсионна

възраст са

гласували

най-слабо

Не е изненада, че ДПС притежава най-сплотения електорат. Това е констатирано многократно - 84% от гласувалите на парламентарните избори през миналата година отново избират кандидатите за кметове и общински съветници на ДПС.

 

ГЕРБ изтласква столетната БСП от традиционното ѝ второ място в тази своеобразна класация. Неслучайно през последните осем години ГЕРБ няма загубени избори. Това е пряко следствие от два важни обществени факта. Първо, че в обществото доминира дясноцентристката нагласа, и второ, че партията на Бойко Борисов

успя да изгради

масивно ядро от

избиратели,

които го следват в различни типове избори, при различни обществено-политически ситуации. Таблицата вляво на 13-а стр. показва, че дясноцентристката формация не само има най-многобройния електорат – около 1 милион и 100 хиляди души, но и успява да го консолидира около кандидатите си на местния вот. На практика 77% от гласувалите за ГЕРБ на парламентарните избори през 2014 г. повтарят избора си и през тази година.

Третата позиция е за БСП – 74% от избирателите им, които са около половин милион, продължават да ги следват и при настоящия местен вот. Именно това е причината за традиционното второ място за левицата.

Резултатите на Патриотичния фронт и Реформаторския блок и АБВ също показват наличието на стабилно ядро, докато при “Атака” се наблюдават ясни признаци на разпад, който вече е факт при “България без цензура”.

Резултатите са от статистически обработки и наблюдения на изборния процес по метода на екзитпол на Институт за социални изследвания и маркетинг проведени по време на гласуването на местните избори на 25 октомври 2015 г. Възможните стохастични отклонетия са в размер 2,5%.

Оманският фонд с иск срещу България заради КТБ

http://offnews.bg/news/n_1/n_580774.html

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск в арбитражен съд срещу България заради краха на Корпоративна търговска банка (КТБ), става ясно от съобщение  на сайта на базирания във Вашингтон Международен център за уреждане на инвестиционни спорове. Искът е регистриран на 22 октомври.  Обвиняемият е Министерството на финансите на България. Адвокатската защита е поета от Arnold&Porter  и адвокатското дружество "Томов&Томов" . Фондът се представлява от  Freshfields Bruckhaus Deringer . Фондът, който беше собственик на 30% от КТБ, настоява да получи най-малко 150 милиона евро, според адвокат, цитиран от Reuters. Оманският фонд твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите в начина, по който е осъществила фалита на КТБ. Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена. "Смятаме, че претенциите на Оманския фонд, който е акционер в Корпоративна търговска банка /КТБ/, са неоснователни към България. Това ще бъде нашата позиция", беше коментарът на министъра на финансите Владислав Горанов , даден по-късно днес на брифинг след среща със Синдиката на българските учители в сградата на Министерския съвет.

Избраха Мис Българка в САЩ 2015

http://www.bnews.bg/article-143000

Красивата Ива Коева от Чикаго се окичи с титлата „Мис Българка в САЩ 2015”.

Проверяват Волен за скъсана бюлетина

http://offnews.bg/news/n_1/n_580773.html

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще бъде проверен по сигнал за това, че е скъсал демонстративно бюлетина през членовете на Секционната избирателна комисия (СИК).  Случаят е от неделя. Сидеров гласува малко преди 9.00 часа в столичната Първа частна математическа гимназия, а кадри от "изпълнението" му бяха излъчени от партийната телевизия "Алфа". Той демонстративно скъса бюлетината за референдума и отправи обидни думи към президента Росен Плевнелиев.

Как Близкоизточната фондация помага в България

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-blizkoiztochnata-fondaciia-pomaga-v-bylgariia-6044425

Фондацията създава детско лятно игрище в един от най-бедните столични квартали Коньовица, което е не само първото в страната, но се превръща и в еталон по отношение на своята организация и материална база

Пешеходка е пострадала при инцидент

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0rFcdg6OBZg/

Пешеходка е пострадала при инцидент в Бургас, съобщи ОД на МВР. На улица “Янко Комитов” до кръговото кръстовище с ул. “Проф. Якимов”, 49-годишният водач на маршрутка, при навлизане в кръговото кръстовище блъска неправилно пресичащата пешеходка. Тя е 78-годишна от Бургас, която е прегледана и настанена в отделението по ортопедия на болница “Бургас мед” с разкъсно-охлузна рана на левия крак.

Русия пое контрола над Близкия изток с помощта на системите за РЕБ

http://svetoven.pogled.info/news/68764/Rusiya-poe-kontrola-nad-Blizkiya-iztok-s-pomoshtta-na-sistemite-za-REB

/Поглед.инфо/ С помощта на супер съвременни системи за радиоелектронна борба (РЕБ) Русия създаде в Близкия изток условия, при които нито една въздушна или наземна сила няма да може да започне военни действия без съгласуване с Москва, пишат израелски медии.

Избрани на първи тур са 13 кметове в големите градове

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/UL2m8i-kzD8/

Десет областни града имат избрани кметове от ГЕРБ още от първия тур на местните избори в неделя. Това са София, Бургас, Варна, Стара Загора, Габрово, Благоевград, Русе, Смолян, Велико Търново, Ямбол.

В Кърджали и Кюстендил също на първи тур печелят досегашните кметове – в Кюстендил Петър Паунов, който е подкрепен от широка коалиция, включително и от ГЕРБ и реформаторите, а в Кърджали – Хасан Азис от ДПС. Победа на първи тур взима и Златко Живков в Монтана, подкрепен от реформаторите, “Българска нова демокрация” и Партия на българските жени. Това сочат резултатите от данните на общинските избирателни комисии, повечето от които са обработени 100%.

В другите 13 областни града ще се проведе балотаж, като в повечето от тях кандидатите на ГЕРБ са с предимство в него. Интересен казус представлява Хасково, където през целия понеделник кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов водеше с над 50%, но в късния следобед резултатът му падна до 48%. Втори с около 30% е подкрепеният от реформаторите дългогодишен кмет Георги Иванов. Така е възможно двамата да се изправят на балотаж, пише Кросс.

Кой къде в големите общини

Амбициите на ГЕРБ са да завърши изборната надпревара с победа в поне 20 областни града. Враца, Ловеч, Сливен, Разград и Плевен се очаква да са градовете с най-оспорваните балотажи в края на следващата седмица. В тях кандидатите на ГЕРБ ще спорят с БСП, като влизат с първи резултати. Единственото изключение е Плевен, където с най-добри резултати е претендентът на РБ и битката ще бъде между коалиционните партньори в управлението.

Балотаж

Реформаторите могат да се похвалят с един кмет засега – в Монтана, и условно – в Кюстендил, където са част от обединението, издигнало Петър Паунов. Дясната коалиция отива на балотаж и в Добрич, където играе със самостоятелен кандидат, и в Плевен, където е в коалиция с ВМРО, и в Силистра.
БСП засега няма успех в нито един голям град. Социалистите ще направят втори опит за победа на 6 места – Враца, Ловеч, Перник, Разград, Сливен и Шумен, но в нито един от градовете не са във водеща позиция за балотажа.

Днес ще е слънчево

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Bdt7Ikt2U7g/

Днес ще преобладава слънчево време. Атмосферното налягане е по-високо от средното за октомври и ще се повиши още малко. Според прогнозата на  Института по метеорология и хидрология към БАН,  по Черноморието ще преобладава слънчево време, с мъгла или ниска облачност в сутрешните часове. Вятърът ще е до умерен от североизток. Максималните температури ще са 14°-16°. Температурата на морската вода е 15°-18°. Вълнението ще е 2-3 бала.

Проектобюджетът за 2016 г. вдига разходите за повечето министерства

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/27/2636772_proektobjudjetut_za_2016_g_vdiga_razhodite_za/?ref=rss


Повечето министерства и някои ведомства ще имат възможност да харчат повече през 2016 г. Това се вижда от проектобюджета на финансовото министерство, оповестен вчера. По закон той трябва да бъде одобрен до края на октомври от правителството и да бъде внесен за обсъждане в Народното събрание. Общо разходите на централния бюджет ще нараснат с 2 млрд. лева до 21.5 млрд. лв.

Изключение от завишените разходи има при МОСВ, което се предлага и през 2016 г. да разполага с 43.481 млн. лв. На същото ниво остават и разходите за Комисията за защита на конкуренцията, за която управляващите обявиха, че целият състав ще бъде подменен. Очакваше се това да стане още този месец, но очевидно предизборната кампания насочи усилия в друга посока. Така антимонополното ведомство се предлага да запази разходите си на равнището от  3.591 млн. лв.

Проектобюджетът предвижда още завишаване на парите за национална туристическа реклама от 8.8 млн. лв. през тази година на 11.1 млн. лв. Парите за Министерството на културата се завишават с 12.8 млн. лв., тези на Министерството на образованието - с близо 28 млн. лв., на Министерството на транспорта - с близо 26 млн. лв.

Във ведомството на Петър Москов парите за харчене ще са с около 1 млн. лв. повече от тази година - 436.5 млн. лв., а в това на Лиляна Павлова - с 10 млн. лв. нагоре - до 326.6 млн. лв.

Такъв е проектът и за Държавен фонд "Земеделие", чиито заложени разходи са за 366.5 млн. лв. Администрацията на президента също се предвижда да запази разходите си на равнището от 6.05 млн. лв.

На ДАНС разходите се занижават от 107.9 млн. лв. през тази година на 97.3 млн. лв. през следващата.

МВР, което по традиция разполага с най-големия бюджет въпреки непрекъснатия недостиг на средства за посрещане на разходите в системата, се предвижда да разполага с 1.126 млрд. лв. при заложени 1.03 млрд. лв. през 2015 г., с което сумата в абсолютна стойност нараства с около 96 млн. лв. Междувременно обаче се очаква до края на годината ведомството да получи още 180 млн. лв. за покриване на разходите си.

Разходите за отбрана също се вдигат, общо военното министерство ще разполага с 1.003 млрд. лв. при 954.6 млн. лв. през отиващата си година. Като процент от прогнозния брутен вътрешен продукт сумата се равнява на 1.13 на сто. Ако сумата остане в този вид и при гласуването на проектобюджета в Народното събрание, то тя ще е под прага от 1.33 на сто от БВП, за който пледира президентът Росен Плевнелиев. В интервю пред в. "Българска армия" преди седмица той се закани да наложи вето на закона, ако разходите за отбрана паднат под посочения от него праг.

При Министерството на енергетиката прави впечатление сериозен ръст на разходите - с 64 млн. лв. повече от настоящата година до 115.6 млн. през 2016 г.

От 2.3 на 2.4 млн. лв. се завишават разходите и на омбудсмана. От 20 октомври на поста застана бившият депутат от БСП Мая Манолова. По предложение на финансовия министър ведомството се очаква да получи и още 100 хил. лв. до края на годината извън предвидените в Закона за бюджета за 2015 г. за покриване на разходите по смяната на екипа.

Въпреки че наскоро няколко регионални структури на Националния статистически институт бяха закрити, за следващата година се предвиждат с 1.4 млн. лв. повече разходи до 18.852 млн. лв.

Парите на здравната каса леко ще нараснат (със 100 хил. лв.) до 1.1. млрд. лв., както и трансферите за общините, които ще са с 200 хил. лв. повече до 2.7 млн. лв.

Общо записаните разходи в проектобюджета за 2016 г. са 20.6 млрд. лв. при 18.2 млрд. лв. за настоящата (без предлаганата актуализация за някои ведомства до края на годината - бел. ред.). От данъци се очаква да се съберат с 2.4 млрд. лв. повече от заложеното в закона тази година. От акцизи и данъци върху личните доходи не се очакват повече приходи, а тези от корпоративния се залага да се увеличат до 1.7 млрд. лв. (при 1.6 млрд. лв. за 2015 г.)

Значително се завишават капиталовите разходи за 2016 г. - до 2.6 млрд. лв. при 858.7 млн. лв. тази година.

Ето някои от сумите за отделни ведомства.

  МВР МО МЕ Министерство на спорта ДАНС НСО КЕВР КФН Омбудсман 2015 г. 1.031 млрд. лв. 954.6 млн. лв. 51.3 млн. лв. 71.7 млн. лв. 107.9 млн. лв. 31.6 млн. лв. 3.89 млн. лв. 10.17 млн. лв. 2.3 млн. лв. 2016 г. 1.126 млрд. лв. 1.003 млрд. лв. 115.6 млн. лв. 82.5 млн. лв. 97.3 млн. лв. 33.9 млн. лв. 4.2 млн. лв. 10.44 млн. лв. 2.8 млн. лв.

Путин и кралят на Саудитска Арабия обсъдиха уреждането на сирийската криза

http://svetoven.pogled.info/news/68763/Putin-i-kralyat-na-Sauditska-Arabiya-obsadiha-urezhdaneto-na-siriiskata-kriza

/Поглед.инфо/ Лидерите на двете страни обсъдиха също така палестинско-израелския конфликт Президентът на Руската федерация Владимир Путин проведе телефонен разговор с краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, предаде ИА REGNUM.

ИД с нова варварска екзекуция в Палмира

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/68762/ID-s-nova-varvarska-ekzekutsiya-v-Palmira

/Поглед.инфо/ Бойци на "Ислямска държава" екзекутираха 3-ма сирийци от Палмира, като ги завързаха за колони в античния град и ги взривиха.

ИД остана без храна и вода вследствие руските удари

http://svetoven.pogled.info/news/68761/ID-ostana-bez-hrana-i-voda-vsledstvie-ruskite-udari

/Поглед.инфо/ Вследствие масираните военно-въздушните удари на руската авиация в Сирия терористите изпитват остър недостиг на храна и вода.

Роджър Уотърс: Хилари може да пусне бомбата

http://svetoven.pogled.info/news/68760/Rodzhar-Uotars-Hilari-mozhe-da-pusne-bombata

/Поглед.инфо/ Основателят на Pink Flooyd и бивш член на бандата Роджър Уотърс не иска Хилари Клинтън за президент на САЩ.

Турски самолети нарушиха въздушното пространство на Гърция

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/68759/Turski-samoleti-narushiha-vazdushnoto-prostranstvo-na-Gartsiya

/Поглед.инфо/ 20 турски самолети са нарушили вчера въздушното пространство на Гърция, съобщава в Кathimerini.

Кремъл е преговарял с представители на Сирийската освободителна армия/СОА/

http://svetoven.pogled.info/news/68758/Kremal-e-pregovaryal-s-predstaviteli-na-Siriiskata-osvoboditelna-armiya-SOA

/Поглед.инфо/ От руското външно министерство потвърдиха, че на визита в Москва са били представители на Сирийската освободителна армия.

Ален дьо Беноа: Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма

http://svetoven.pogled.info/news/68757/Alen-do-Benoa-Zapadniyat-liberalizam-e-po-razrushitelen-ot-komunizma

/Поглед.инфо/ Според господстващата идеология един милион турци, един милион китайци, един милион скандинавци, един милион нигерийци, винаги е един милион. За управляващите елити културните различия са маловажни. Единственото изключение са лидерите на някои страни от Източна Европа, които осъзнаха, че западният либерализъм е по-разрушителен за колективните идентичности, отколкото комунизма. Другите смятат, че хората са взаимозаменяеми, че те са безкрайно заменими едни с други. В основата си, техният идеал е човекът без земя, човекът отвсякъде и отникъде, човекът, лишен от всякакви характеристики, които са му присъщи. Неутралният или трансчовека: трансграничен, транснационален, евентуално транссексуален. Това казва известният френски философ и политолог Ален дьо Беноа.

Хенри Кисинджър: Неизбежна ли е ядрената катастрофа?

http://svetoven.pogled.info/news/68756/Henri-Kisindzhar-Neizbezhna-li-e-yadrenata-katastrofa

/Поглед.инфо/ Хенри Кисинджър, който от моя гледна точка до този момент си остава най-мъдрият външнополитически анализатор, тези дни публикува в "Уолстрийт джърнъл" статия под заглавие „Как да се спаси Близкият Изток от колапс“. Днес тази тя бива подробно анализирана в целия свят.

Къде ще има втори тур на избори за кметове на кметства в община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iP0mqeCOKY8/

Втори тур на избори за кметове на кметства в община Поморие ще има в :

– с.Косовец между АЛИ ДУРАН ХАШИМ от РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК(43.06%) и ШЕМСИ СЕЛИМ АЛИ от Движение за права и свободи – ДПС (33.33%)
– с. Козичино ТОДОР МИЛЕВ МИЛЕВ от ПП ГЕРБ(38.10%) и КРУМ ЯНКОВ ЛЕЧЕВ от КОАЛИЦИЯ „БЪДЕЩЕ НАРОДЕН СЪЮЗ – ВМРО” (35.37%).
– гр.Каблешково ВЪРБИНА ПЕТРОВА ДЕРЛИЙСКА от политическа партия СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА (33.28%) и ЕЛЕНА ЧЕРНЕВА БОЯДЖИЕВА от ПП ГЕРБ(31.89%).
– с.Горица – ВАЛЕНТИН БЕЛЧЕВ ГЕОРГИЕВ от БСП (38.37%) и ТОНЧО АПОСТОЛОВ КИРОВ от НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ (33.91%)

Имената на избраните кметове на кметства в община Поморие след първи тур

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/XoKogm8P2Z8/

Общинската избирателна комисия на основание чл. 452 от Изборния кодекс и въз основа на получените данни от протоколите на СИК, обяви имената на избраните кметове на кметства след първи тур в община Поморие
Кмет на: гр.Ахелой -ИВАН ГЕОРГИЕВ ГЕОРГИЕВ -ПП ГЕРБ с 65.37%.
с. Порой -ФАТМЕ АХМЕД СМАИЛ –ДПС с 65.33%.
с. Медово -ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ЖЕЛЕВ – ГЕРБ с 87.12%
с.Дъбник – ОСМАН ОСМАН СМАИЛ – ДПС със 100% защото е единствен кандидат.
с.Лъка -ЖАСМИНА НЕДКОВА ДИМИТРОВА- ГЕРБ с 58.75%.
с.Габерово – АХМЕД АЛИ МЕХМЕД – ДПС със 100% защото е единствен кандидат.
с. Каменар – ПЕТКО ГЕОРГИЕВ ПЕТКОВ- ГЕРБ със 77.93%.
с.Гълъбец – ТОДОРКА НИКОЛОВА ЛИПЧЕВА – БСП с 60.98%.
с.Белодол – ГЮЛФИЕ МЕХМЕД ХАСАН – ДПС със 100% защото е единствен кандидат.
с.Бата – ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ ГЕОРГИЕВ – ГЕРБ с 56.44%.
с. Страцин – ХАСАН ИСА КРАЛЬ – ДПС със 100% защото е единствен кандидат.

 

Владислав Горанов: Бюджетът не създава икономиката

http://pik.bg/владислав-горанов-бюджетът-не-създава-икономиката-news424927.html

Владислав Горанов: Бюджетът не създава икономиката

Тези 5,3 милиарда лева са сбор от необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит, покриване на съществуващи дългове, които ще се падежират в рамките на следващата година и разбира се залагат се определени буфери, с които държавата да разполага като ликвидност.

Детайлно са описани в раздела финансиране на бюджета. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, отговаряйки на въпрос на БГНЕС дали 5,3 милиарда лева, които Бюджет 2016 г. предвижда да бъдат изтеглени като заеми, са част от 16-милиардния заем, който беше обявен по-рано и ако не означава ли това, че икономиката на работи.

„Икономиката работи. Иска ни се с по-бързи темпове да расте. Разбира се това е не само усилия на бюджета. Бюджетът е по-скоро е функция на икономиката, а не създава икономика“, каза още Владислав Горанов.

Скандинавският Хендел - Йохан Хаймлих Роман

http://kulturen.pogled.info/muzika/news/68755/Skandinavskiyat-Hendel-Iohan-Haimlih-Roman

/Поглед.инфо/ Концерт в рамките на Деветия фестивал "Изкуството на барока" - 31 октомври, залата на БАН

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-armeetz-arena-1485772.html

/КРОСС/Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: На живо в студиото - мъжът, ударил Волен Сидеров! Кой е той? Тема: Ще останат ли депутатите без имунитет? Гост: Десислава Атанасова от управляващите. Тема: Десетки припаднали и часове под ключ в опит да предадат изборните протоколи. На живо - продължава ли кошмарът в „Арена Армеец"? Тема: Ще подаде ли ръководството на ЦИК оставка, заради хаоса с изборите? Тема: Възможно ли е управление без ДПС? И ще има ли пренареждане във властта след местните избори? Версията на Осман Октай. Тема: Скандално! Защо крадец, пребил възрастна жена, е на свобода?   BTV, „Тази сутрин" Тема: Хиляди членове на избирателни комисии бедстват в „Арена Армеец". Кой е отговорен за хаоса? Тема: Какво провокира нощните акции на Волен Сидеров и адекватно ли се справя МВР? Криминалният психолог Росен Йорданов Тема: Боян Расате за удара в лицето на депутата. Кой е мъжът с точния десен прав?; Тема: Защитени ли са студентите в театралната академия от нови среднощни разходки на депутати? Ивайло Христов и Атанас Атанасов Тема: Диагнозата на здравния министър след изборите

Руските нефтени гиганти са готови да се борят с ОПЕК

http://svetoven.pogled.info/news/68754/Ruskite-nefteni-giganti-sa-gotovi-da-se-boryat-s-OPEK

/Поглед.инфо/ Москва е готова да се състезава с картел ОПЕК, дори ако той продължава да надвишава определената квота, каза руският енергиен министър Александър Новак в петък.

МВФ: Саудитска Арабия може да банкрутира до 2020

http://svetoven.pogled.info/news/68753/MVF-Sauditska-Arabiya-mozhe-da-bankrutira-do-2020

/Поглед.инфо/ Най-голямата икономика в Близкия Изток - Саудитска Арабия, може да остане без финансови активи до 5 години, ако правителството продължава със сегашните политики, предупреждава Международният валутен фонд.

Западен институт: Да помогнем на сирийските бунтовници

http://svetoven.pogled.info/news/68752/Zapaden-institut-Da-pomognem-na-siriiskite-buntovnitsi

/Поглед.инфо/ Западни неправителствени организации работят непрестанно в опитите си да контрират руския геополитически удар в Сирия, който хвана неподготвени повечето стратези. Четейки анализите на тези институти за руската роля в Сирия, можете да останете изненадани от това, колко неморална е западната външна политика. Очевидно причината, поради която те са толкова объркани е, че Русия бомбардира терористите на Запада, които са използвани за смяна на режима в Дамаск (стратегия, която се провали напълно).

Партията на Качински спечели изборите в Полша

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68751/Partiyata-na-Kachinski-specheli-izborite-v-Polsha

/Поглед.инфо/ "Право и справедливост" на Ярослав Качински е победител на парламентарните избори в Полша, съобщи полската ЦИК.

Камерън иска Острова без дискриминация

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/68750/Kameran-iska-Ostrova-bez-diskriminatsiya

/Поглед.инфо/ Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън призова да се сложи край на расовата и всякаква друга дискриминация в страната.

Лидерството на Вл. Путин проби глобалната информационна мъгла

http://svetoven.pogled.info/news/68749/Liderstvoto-na-Vl-Putin-probi-globalnata-informatsionna-magla

/Поглед.инфо/ Юнкер изненада европейското народонаселение с директни публични откровения за мрачните перспективи пред континента. При това ясни и разбираеми. Нещо довчера невъзможно за брюкселската бюрокрация. Да не е получил просветление? Не е това.

Големият победител на местните избори е ZaPernik.com - 28164 посещения в изборния ден, 31885 посещения в понеделник

http://www.zapernik.com/pernik/golemiyat-pobeditel-na-mestnite-izbori-e-zapernik-com-28164_40390/

Няма как да не благодарим на перничани, нашите читатели, че и на тези избори се информираха от zaPernik.com и бяха на страниците на сайта. Особено в изборния ден и след това, за да прочетат първите резултати от изборите.

В неделя - 25 октомври, по време на първия тур сайта zaPernik.com получи 28 164 посещения. На следващият ден 31 885 посещения. Това е огромен рейтинг за мащабите на малък Перник. За нас гласуваха да се доверят толкова читатели,...

Продължава

Софийските изборни протоколи още ги няма в ЦИК, тези от Видин дори ги изпревариха

http://pik.bg/софийските-изборни-протоколи-още-ги-няма-в-цик-тези-от-видин-дори-ги-изпревариха-news425250.html

Софийските изборни протоколи още ги няма в ЦИК, тези от Видин дори ги изпревариха

Половин час преди полунощ, председателя на Столичната общинска избирателна комисия Диляна Иванова, все още не се беше появила. Минути преди 23:30 часа в ЦИК пристигнаха даже протоколите от Видин, съобщава Би Ти Ви.

Обяснението на ОИК е, че до забавянето се е стигнало, защото се е наложило служителите да освободят зала „Арена Армеец” и да се преместят на ул.”Московска”.

Именно спортното съоръжение се превърна в емблема на хаоса, който настъпи след края на изборния ден. Хора от секционните комисии прекараха цял ден заключени в залата заедно с чувалите с бюлетини. Десетки потърсиха медицинска помощ, а председателката на ОИК-София Диляна Иванова коментира, че може би част от хората са симулирали.

Дали заради техническите затруднения, или заради медийния интерес към нея след скандалното изказване, тя не се появи цяла вечер в ЦИК, а информацията беше, че протоколите от София ще пристигнат към 2:00-3:00 часа през нощта.

Докато медиите чакаха Иванова стана ясно, че много граждани не откриват преференциалния си вот в протоколите, качени на сайта на Централната избирателна комисия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване