Северна Корея се готви за нов ядрен опит

http://svetoven.pogled.info/news/77000/Severna-Koreya-se-gotvi-za-nov-yadren-opit

/Поглед.инфо/ Северна Корея приключва подготовката за провеждане на нов ядрен тест след опита, извършен миналата седмица, заяви в понеделник южнокорейската агенция Йонап, позовавайки се на източник в правителството в Сеул.

Хората не желаят да живеят вечно. Те просто не искат да умират

http://www.cross.bg/horata-prosto-ymirat-1519687.html

/КРОСС/ Станислав Лем (1921-2006) - полски писател-фантаст: Хората не желаят да живеят вечно. Те просто не искат да умират.  

Клинтън си взе болнични

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/76999/Klintan-si-vze-bolnichni

/Поглед.инфо/ Кандидатката на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън отложи по здравословни причини събитията от предизборната си програма в понеделник и вторник, предаде АФП.

Кулинарни демонстрации и безплатни дегустации с фермерски продукти в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/5753526

Кулинарни демонстрации и безплатни дегустации с фермерски продукти в ПловдивЧисти храни и свежи плодове и зеленчуци предлагат производители от 10 до 18 часа на площад "Централен" Шотчета от козе мляко от "Халалица" с мед от "Апи арт" и орехи, хапки от франзела с квас от пекарна "Дон Батон" с овчи кашкавал от ферма "Златно руно"- с.Брестник, и домашна куртовска лютеница от "Злато моме".

Носталгията по Живков и с какво я стрелят танковете

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5756709

Носталгията по Живков и с какво я стрелят танковетеНов разлом противопоставя българите ОСВЕН на русофоби и русофили нацията сега се раздели на носталгици по епохата на Живков и техните душмани, апологетите на прехода. И колкото повече времето напредва, толкова повече този разлом расте. Аз пък изпитвам носталгия по тази България, която можеше да бъде.

Жители на "Младост" започват подписка за местен референдум

http://offnews.bg/news/n_1/n_635836.html

Жители на столичния район "Младост" започват събирането на подписи за насрочване на местен референдум за налагане на забрана върху бъдещото застрояване на зелените площи, междублоковите пространства и детските площадки. За това са нужни 15 хиляди подписа, съобщава БНТ. От комитета настояват за преразглеждане на подробния устройствен план на квартал "Младост". Според закона за референдумите местно допитване може да се произведе по предложение на инициативен комитет със събиране на подписи на не по-малко от 5% от жителите с постоянен адрес в съответния район. Комитетът ще събира подписи в продължение на три месеца, а днес ще бъдат обявени местата за събирането им.

ЦРУ предупреди САЩ да се пазят от хакерски атаки от Русия

http://www.mediapool.bg/tsru-predupredi-sasht-da-se-pazyat-ot-hakerski-ataki-ot-rusiya-news253955.html

Директорът на ЦРУ Джон Бренан предупреди, че Русия има "изключително големи и усъвършенствани способности" да извършва хакерски атаки и че САЩ трябва да се пазят от тях, съобщи Асошиейтед прес.   В интервю за телевизия Си Би Ес на Бренан бе зададен въпросът дали Русия се опитва да манипулира президентските избори в САЩ. Той не даде пряк отговор, но напомни, че ФБР разследва неотдавнашните пробиви в компютрите на Националния комитет на Демократическата партия.   Освен това шефът на ЦРУ отбеляза агресивното събиране на разузнавателна информация от Русия.   "Мисля, че трябва да сме много, много внимателни към онова, което руснаците може би се опитват да постигнат при събирането на информация в киберпространството, както и към онова, което може би искат да правят с нея", добави той.

Дясноцентристи с нов лидер и с нови обещания спечелиха изборите в Хърватия

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/76998/Dyasnotsentristi-s-nov-lider-i-s-novi-obeshtaniya-specheliha-izborite-v-Harvatiya

/Поглед.инфо/ Дясноцентристката коалиция „ХДО и партньори", изградена на основата на партията Хърватско демократическо обединение (ХДО), спечели проведените в неделя предсрочни парламентарни избори в Хърватия. Въпреки това тя няма да може да управлява самостоятелно.

12 септември в историята

http://www.cross.bg/voiina-kenedi-sili-1519686.html

/КРОСС/ 490 пр.н.е. - Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция.1609 г. - Английският мореплавател Хенри Хъдсън открива реката Хъдсън.1683 г. - Голямата турска война: Под ръководството на Ян III Собиески полските въоръжени сили се обединяват с армията на Хабсбургите, за да победят Османската империя в Битката при Виена.1923 г. - Властите извършват обиски в клубове на БКП, разпускат контролираните от нея общински съвети и арестуват около 2500 партийни функционери.1924 г. - Започва тържествения ритуал по освещаване на храм-паметникът „Св. Александър Невски" в София, който продължава до 14 септември.1924 г. - Хората на Ванче Михайлов провеждат терористични акции в района на Горна Джумая.1925 г. - Цар Борис III връчва бойно знаме на Военното училище.1928 г. - Съставено е четиридесет и четвъртото правителство на Царство България, начело с Андрей Ляпчев.1940 г. - Четири момчета откриват рисунки на 17 000 години и предмети, направени от праисторически хора в пещерата Ласко, Франция.1943 г. - Втора световна война: Проведена е Операция Дъб, в която намиращият се под стража италиански диктатор Бенито Мусолини е освободен от немски парашутисти-десантчици, командвани от Ото Скорцени.1953 г. - Джон Кенеди и Жаклин Лий Бувие Кенеди сключват брак.1953 г. - Никита Хрушчов е избран за първи секретар на ЦК на КПСС.1958 г

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/kristalina-godina-dulzhi-1519685.html

/КРОСС/ Повечето вестници тази сутрин препечатват опроверженията от Москва по повод твърденията, че се готви смяна на българския кандидат за генерален секретар на ООН. Върху позицията на Кремъл акцентира в челното си заглавие „Дума". „Москва сряза Меркел заради спора за Бокова", пише „24 часа", като добавя цитат от шефа на кабинета на Жан-Клод Юнкер - Мартин Зелмайер, който написал в „Туитър", че Кристалина Георгиева „би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди". „Бокова и Кристалина в политически търг за шеф на ООН. Наддаването породи напрежение между Берлин и Москва", пише „Труд". „Стандарт" твърди, че „номинацията на Кристалина Георгиева е била една от темите на снощната вечеря при германския канцлер Ангела Меркел, в която са участвали лидерите на Латвия, Литва, Португалия, Малта и Кипър". Друга обща тема на печатните издания днес са бюджетните планове на парламентарното мнозинство. „Залагат минимален дефицит в бюджета за догодина", съобщава „Монитор", цитирайки заместник-председателя на ресорната комисия в Народното събрание Диана Йорданова. „Данъците без промяна, повече пари за здраве и образование", пише „Труд", който също се позовава на Йорданова

Хрупкави кошнички с плодове по избор

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5756430

Хрупкави кошнички с плодове по изборВашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vboianova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/depytat-aktrisa-bivsh-1519684.html

/КРОСС/ Аня Пенчева, актриса Иво Хаджимишев, художник-фотограф Светослав Спасов, представител на България в ОССЕ Вълчо Камарашев, актьор Кирил Желев, бивш депутат и зам.-министър на финансите Проф. Борислав Борисов, депутат, почетен ректор на УНСС Лияна, фолкпевица Любомир Денев, музикант, композитор и диригент Петър Лесов, олимпийски шампион по бокс Рени Врангова, актриса Андрей Върбанов, гл. секретар на КТ "Подкрепа" Николай Малинов, председател на сдружение "Русофили", бивш депутат и издател на "Дума" Павел Христов, депутат        

Ген. Румен Радев: Всеки лев да отива за нашите кадри, а не за чуждестранни летци

https://www.24chasa.bg/novini/article/5757253

Ген. Румен Радев:  Всеки лев да отива за нашите кадри, а не за чуждестранни летциДатата 9 септември разединява обществото. Политиците трябва да започнат да се стремят най-сетне да обединят хората около историята, а не около различията. Крайно време е за помирение. Това заяви кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев в ефира на БНТ. По темата за съвместната охрана на въздушното пространство се изказа така: "Този документ

Хилъри Клинтън с пневмония, след като й прилоша на церемонията за 11 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_635834.html

Хилъри Клинтън е с пневмония – това гласят официалните версии на американските медии, след като на кандидатката за президент на САЩ й прилоша вчера по време на церемонията за почитане на жертвите от 11 септември. Версията, че има пневмония дойде от лекуващия й лекар, след като Хилъри напусна изненадващо церемонията. Диагнозата е поставена в петък, но се разгласява чак днес. Според лекарите заболяването е сериозно, но се очаква тя да се възстанови бързо. След церемонията вчера тя беше отведена в апартамента на дъщеря й, след което излезе пред журналистите и каза, че се чувства много по-добре.

Преглед на печата - 12 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330802

Кандидатури. "Сега": Борисов е в шах какво да прави с кандидатурата ни за ООН Окопната война коя да е българската кандидатка за генерален секретар на ООН - председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова или еврокомисарят Кристалина Георгиева, вече достигна до абсурдна ситуация.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/chasa-provede-sofiya-1519683.html

/КРОСС/ София. В Гербовата зала на „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще удостои с орден „Стара планина" първа степен Марко Контичели - извънреден и пълномощен посланик на Италианската република у нас, за принос за развитието и укрепването на българо-италианските отношения. ***София. Гербовата зала на „Дондуков"2 президентът Росен Плевнелиев ще удостои с орден „Мадарски конник" първа степен извънредния и пълномощен посланик на Кралство Мароко у нас Латифа Ахаршаб, заради заслуги в развитието на българо-мароканските отношения. ***София. От 09.00 часа, в х-л „Хилтън", Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие провеждащата се в София международна конференция „Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите". ***София. От 09.00 часа в зала „София" на Гранд хотел София, Сдружение „Граждани за европейско развитие на България", съвместно с Фондация „Конрад Аденауер" и Вилфред Мартенс Център, организира конференция "Ценности, религия и секуларизъм" в София. Конференцията ще бъде открита от председателя на Сдружение „Граждани за европейско развитие на България", заместник-председател на ПП ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова, от председателя на ПГ на ПП ГЕРБ и зам

ЦИК приема документи за президентските избори от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/5757251

ЦИК приема документи за президентските избори от днес

Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партиите, коалициите и инициативните комитети за участие в президентските избори. Това ще става всеки ден от 9:00 до 17:00 ч, предава БНТ. Крайният срок за подаване на документи за регистрация на партия или коалиция е 21 септември 2016 г.

Безплатна прожекция на документален филм в Младежкия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605047

Документалният филм на полския публицист, режисьор и продуцент Мачей Павлицки “Стела“ ще гостува днес в Хасково с безплатна прожекция от 18 ч. в голямата зала на Младежкия център. Прожекцията е осигурена от Джаз клуб-Хасково със съдействието на Полския институт в София. През 2015 г. филмът е удостоен с награда от Националния филмов фестивал “Непокорни, несломими, прокълнати”. Също миналата година получава II награда във Варшава от Пражкия фестивал за документални филми “Kино с душа”. “Стела“ разказва историята на еврейка, спасена от над двадес...

В наводненията в Северна Корея са загинали 133 души и близо 400 са изчезнали

http://www.mediapool.bg/v-navodneniyata-v-severna-koreya-sa-zaginali-133-dushi-i-blizo-400-sa-izcheznali-news253954.html

В наводненията в Северна Корея са загинали 133 души и 395 са изчезнали, съобщи Франс прес, като цитира данни на ООН.   Около 107 000 душ са били принудени да напуснат домовете си заради придошлата река Тюмен, съобщи Службата на ООН за координиране на хуманитарните въпроси, която се позова на официална севернокорейска информация.    В четвъртък бе съобщено за 60 жертви на наводненията.

Клинтън е болна от бронхопневмония

http://www.mediapool.bg/klintan-e-bolna-ot-bronhopnevmoniya-news253953.html

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън е диагностицирана с бронхопневмония, съобщи Асошиейтед прес.    68-годишната Клинтън неочаквано напусна възпоменателна церемония в Манхатън за 15-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, след като се почувства зле.    Няколко часа по-късно личният й лекар съобщи за поставената й диагноза и уточни, че на Клинтън е предписано лечение с антибиотици и е била посъветвана да си почива и да промени графика си. Клинтън е отменила ангажиментите си за следващите дни.   Политически анализатори казват, че екипът на Клинтън трябва да реагира на проблема със здравословното й състояние, за да разсее всякакво съмнение, че няма да може да изпълнява президентските задължения.

В кои градове най-трудно се намира работа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605045

Работа се намира най-трудно в Търговище - там престоят на безработните в бюрата по труда е най-голям за цялата страна. Например през юни регистрираните в бюрото по труда чакат средно по почти 19 месеца, което означава, че продължително безработните са огромен дял там. За страната средният престой в бюрата е 10 месеца и за една година е намалял от 10.8 месеца. Това сочи справка на агенцията по заетостта. Северозападът получава най-много пари за заетост "Този показател...

Петя Аврамова прави приемна за граждани

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604945

Народният представител от ПП ГЕРБ Петя Аврамова организира приемна за граждани във Враца. В нея ще участват и общинските съветници Таня Георгиева и Десислава Димитрова. Приемният ден ще бъде днес от 16 ч. до 17.30 ч. и ще се поведе в офиса на ГЕРБ във Враца, на бул. "Демокрация" №2. Гражданите, желаещи да се срещнат с народния представител Петя Аврамова и общинските съветници, могат да се запишат на телефони 092/66 50 05 и 0882/94 99 05 или на място в офиса на партията...

Инициативни комитети от Старозагорско застанаха зад ген. Радев за президент

http://www.cross.bg/radev-stara-zagora-1519681.html

/КРОСС/ „Ген. Радев е нашият президент. Заставаме зад него! Той ще донесе нужната промяна на България". Тази подкрепа заявиха инициативни комитети от Стара Загора, Казанлък и Чирпан на среща с лидера на БСП Корнелия Нинова и кандидат-президентската двойка на БСП - ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Комитетите са били създадени веднага след издигането на ген. Радев от левицата. В тях участват хора от различни сфери - образование, здравеопазване, наука, бизнес, право, национална сигурност, спорт, икономика. Те обавиха, че са се обединили зад кандидатурата на ген. Радев, в който виждат перспективата за ново достойно бъдеще за България. Гражданите добавиха, че има нужда от силна личност, каквато е номинацията на БСП, след петте години на уронване на престижа на президентската институция. „В хората има огромна енергия и заряд за промяна. Нужно е само да бъдат активирани. Ще разчитам на вас за това", така се обърна ген. Радев към членовете на инициативните комитети. Той подчерта, че очаква тяхното мнение, "защото е едно да искаме промяна, друго е да знаем накъде ще я насочим, за което е нужен диалог". Генералът заяви, че е впечатлен от бързата реакция за организиране на комитетите. Според него това говори, че в област Стара Загора има много отговорни хора, "които мислят и които искат промяна към по-добро и то не с млаки стъпки, а с решителни крачки"

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/bulgariya-georgieva-kristalina-1519682.html

/КРОСС//КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: В защита на народа. Разговор с омбудсмана Мая МаноловаТема: Как промените в Семейния кодекс ще гарантират интереса на децата? Ще спасим ли повече храна след отпадането на ДДС върху дарената храна? И още за дневния ред на обществения защитник - говори Мая Манолова.Тема: Ще изпълни ли ген. Румен Радев „Кобрата на Пугачов" и в полета си към Президентството? „Прихвана" ли вече военният пилот основната си цел в кампанията за президент?Тема: „Бял дим" след високото напрежение при избора на кандидат за президент - Трайчо Трайков за политиките на Реформаторите.Тема: Как фотообективът разказва историите, за които думите не стигат? Наградените в конкурса на БГ ПРЕС ФОТО Красимира Василева и Христо Русев - гости в предаването. BTV, „Тази сутрин"Тема: Продадени ли са на безценица „царските конюшни" в центъра на София? И действал ли е без разрешение областният управител Веселин Пенев;Тема: Ще смени ли Кристалина Георгиева Ирина Бокова в битката за генерален секретар на ООН? Коментар на Валерия Велева и Нено Димов;Тема: Кражби за хиляди левове в центъра на София - апаши разбиват луксозни бутици - задържани няма;Тема: „Чети етикета": колко супер са супер храните? И кое е по-полезно - киноа или български боб? Гост проф

На 12 септември рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5756528

На 12 септември рожден ден иматАня Пенчева, актриса Андрей Върбанов, гл. секретар на КТ “Подкрепа” Проф. Борислав Борисов, депутат в 43-ото НС, почетен ректор на УНСС Кирил Желев, бивш зам.-министър на финансите, бивш директор на агенция “Митници” Лияна, фолкпевица Любомир Денев, музикант, композитор и диригент Николай Малинов, бивш депутат Павел Христов,

Легендарен модел бе продаден за близо 1 млн. лв.

https://www.actualno.com/cars/legendaren-model-be-prodaden-za-blizo-1-mln-lv-news_562228.html

Адаптирана за движение по обществени пътища версия на рали-автомобила Audi Sport quattro бе продадена на търг от аукциона RM Sotheby's във Великобритания. Купувач, пожелал да остане анонимен, не се поколеба и плати 536 000 щатски долара (близо 1 млн. лв) за машината, която отдавна се е превърнала в легенда.Този модел е създаден специално за участие в група В на световния рали-шампионат през първата половина на 80-те години на миналия век. От стандартното Audi Sport quattro автомобилът се отличав

Какво правят различните зодии сутрин

https://www.actualno.com/curious/kakvo-pravjat-razlichnite-zodii-sutrin-news_562233.html

Какво правят сутрин зодиите, когато се измъкнат от леглото. Вижте ги още сънени и дали ще познаете себе си. Така ще разберете как би изглеждала една сутрин, ако 12 души от различни зодии живеят заедно... 6:00: Девата се е събудила и преди да се изкъпе, измива цялата баня. След като приключва със зъбите, слага четката в стерилна торбичка и на специално място... далече от тези на останалите й съквартиранти! 6:15: Козирогът става и изключва бойлера, свършила е нощната тарифа на тока. 6:20: Водол

За първи път на българска сцена - „Ромео и Жулиета” на Московския сити балет

https://www.actualno.com/scene/za-pyrvi-pyt-na-bylgarska-scena----romeo-i-julieta-na-moskovskija-siti-balet--news_562235.html

На 24-ти ноември в зала 1 на НДК, столичани ще имат възможността да се насладят на емблематичния спектакъл „Ромео и Жулиета”, представен от една от най-популярните руски класически балетни трупи – Московският сити балет (Moscow City Ballet). Балетният спектакъл ще бъде представен и във Варна на 26-ти ноември - Дворецът на културата и спорта и в Бургас на 27-ми ноември - Държавната Опера. Автор на хореографията и постановката „Ромео и Жулиета” е основателят на Моск

Underground Movement Festival ще раздвижи София с техно и дръм енд бейс звуци от цял свят

https://www.actualno.com/music/underground-movement-festival-shte-razdviji-sofija-s-tehno-i-drym-end-bejs-zvuci-ot-cjal-svjat-news_562237.html

В началото на октомври, българските фенове на техно и дръм енд бейс музиката ще могат да станат част от едно мащабно събитие. Underground Movement Festival ще представи някои от най-актуалните, международни и местни диджеи, както и някои изгряващи, но обещаващи имена. Събитието ще се проведе на 1 октомври в НДК. Програмата ще е разделена на две зали (7 и 9), с два отделни лайнъпа, различни артисти и различни стилове музика (техно и дръм енд бейс). В България, техно и дръм енд бейс феновете чест

Цв. Цветанов: Кандидатът ни за президент е достатъчно известен

https://www.actualno.com/politics/cv-cvetanov-kandidatyt-ni-za-prezident-e-dostatychno-izvesten--news_562239.html

Кандидатът ни за президент е достатъчно известен. Това, че ще бъде обявен на по-късен етап, по никакъв начин не трябва да създава някакви интерпретации или определи внушения, които някой иска да направи в публичното пространство. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос с какво кандидатът на ГЕРБ, който все още не е известен, ще спечели изборите, съобщи БГНЕС. Така че от тази гледна точка, участваме в тези избори с една единствена цел и с пълна мобилизация за

Какво ще стане, ако Клинтън се откаже от президентската надпревара по здравословни причини?

https://www.actualno.com/analysis/kakvo-shte-stane-ako-klintyn-se-otkaje-ot-prezidentskata-nadprevara-po-zdravoslovni-prichini-news_562241.html

Седмици наред твърденията на лагера на Доналд Тръмп за здравословното състояние на Хилари Клинтън бяха отхвърляни от демократите като "теории на конспирациите".Съобщението, че Клинтън страда от пневмония обаче драматично промени този наратив.Въпреки че лекарите уверяват, че Клинтън се възстановява успешно, случаят предизвика тревоги за това защо щабът на демократите не е оповестил състоянието на своя кандидат по-рано, след като диагнозата е била поставена в петък.Отмяната на кампанията в Калифор

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел в Афганистан

https://www.actualno.com/asia/njama-postradali-bylgarski-voennoslujeshti-pri-raketen-obstrel-v-afganistan-news_562243.html

Няма пострадали български военнослужещи при ракетен обстрел на Щаба на мисията „Решителна подкрепа” в Кабул, Афганистан. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Нападението е било извършено днес 12 септември, в 05.09 часа местно време (03.39 часа българско време).

Раздават хранителни пакети на социално слаби в Девня

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605044

Раздаването на хранителни продукти за бедни граждани в Девня започва днес и ще продължи до края на месеца. Около 320 души в общината ще получат пакети от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Помощи ще бъдат раздавани в Клуб на пенсионера "Марциана", в квартал "Девня-1", в Младежкия дом в квартал "Повеляново", както и в кметствата в селата Кипра и Падина. Работното време на пунктовете е всеки делничен ден от 9 до 16:30 часа. Всеки правоимащ ще получи близо 15 кг хранителни продукти. Пакетите включват грах, гювеч, ориз, булг...

Радарите за превишена скорост днес - 12 септември, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=330797

Служители на КАТ ще следят днес - 12 септември, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 19:50ч.-21:20ч.- бул. "В.Левски" - ПВ с ул. "Царевец" 21:40ч.-23:10ч.

Пълни автобуси от Турция за Курбан байрама

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605046

Автобусите пътуващи от Турция до Хасково и Кърджали са пълни, но ситуацията не изисква да се пускат допълнителни, информират от голяма превозваческа фирма. Пътниците идват в България заради започващия днес Коч байрям. Хората са основно от Истанбул, Бурса и Измир и пътуват към Кърджали, обясняват от фирмата. На ден 7 автобуса пътуват към двата областни града- Хасково и Кърджали, а в рейсовете са заети всички 50 места. Курбан байрамът се прави 70 дни след другия важен празник -Рамазан байрам и е един от най-големите мюсюлмански празници. Тази год...

Започва Седмица на пожарната безопасност

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604913

Със Седмица на  пожарната безопасност служителите на РДПБЗН – Кюстендил, ще отбележат професионалния си празник. Тази година Седмицата се организира от 12 до 18 септември и е наситена с множество прояви за повишаване на противопожарната култура на населението.  Всички районни служби ПБЗН в Кюстендилска област организират Дни на отворените врати и приемни за граждани, гости на служителите в Пожарната ще бъдат деца от детски градини, изложба на детски рисунки на противопожарна тема и викторини, ще бъдат организирани демострационни занятия за гасе...

Сеизмолозите от БАН: Очакват се нови трусове в района на Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/5757244

Сеизмолозите от БАН: Очакват се нови трусове в района на Скопие

Трусове в Скопие, Благоевград и София стреснаха хората през уикенда. Трусовете, които нанесоха само материални щети уплашиха немалко души. На въпрос дали тази поредица от земетресения ще продължи проф. Емил Ботев - директор на Института по сеизмология при БАН заяви пред БНТ: "През нощта не е имало земетресения с магнитуд, по-голям от 2,

Модерният начин на пране

http://www.investor.bg/harduer/459/a/moderniiat-nachin-na-prane-224353/

Новите перални машини на LG впечатляват по време на тестовете с невероятната си икономия на време и енергия

4 от Хасково и Димитровград на световното по борба в Тбилиси

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605043

4 състезатели от Хасково и Димитровград ще участват в световното първенство по борба за кадети и кадетки в Тбилиси, Грузия. Шампионатът стартира днес, съобщават от Българската федерация по борба.   При кадетките в националния тим за първенството са включени Петя Делчева (38 кг) и Весела Бръмчева (52 кг) от хасковския клуб “Ангел войвода” и димитровградчаката Таня Тенева (52 кг).

Момиче от София трети ден е в неизвестност

http://offnews.bg/news/n_1/n_635833.html

Момиче от София вече трети ден е в неизвестност. За изчезването на Радина съобщи майка ѝ Яна Мечкарова. "Без телефон е. Излезна от вкъщи с черни дънки, потник и кубинки с огромни платформи! Моля, разпространете и пишете, ако някой има информация", пише майката на Радина. За последно момичето е било засечено в Бургас. В социалните мрежи тя се е отбелязала от морския град, но майка ѝ твърди, че не може да се свърже с нея.  От ефира на Нова тв тя призова детето ѝ да се прибере, ако гледа телевизия: "Маме, ако ме чуваш от някъде или стигне до теб по някакъв начин информация, просто да си спомниш, че много те обичам и те чакам", каза през сълзи Яна. 

Отново опасност от пожари в Хасковско

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605042

Червен код за опасност от пожари е обявен отново за големи части от област Хасково в следващите 48 часа. 31 са били през почивните дни произшествията, от които 4 пожара, нанесли материални щети, информират от регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Два пожара през няколко часа са потушавали в събота огнеборци в Харманли. При първия са горели 35 декара лесонепригодни площи по пътя за село Иваново, като са спасени 400 декара иглолистна гора. Малко по-късно са пламнали 5 декара борова гора до язовир “Малкоча” край Хар...

Икономиката на Калининград потъва заради конфронтацията със Запада

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/12/2824689_ikonomikata_na_kaliningrad_potuva_zaradi/?ref=rss


Аванпостът на Русия на Балтийско море - Калининградска област, някога беше рекламирана шумно като бъдещия руски Хонконг - отделена от основната територия на страната и със специален статут, който да й позволи да процъфтява чрез търговия.

Но за Игор Плешков, който осигурява работа на 300 работници в циментов завод в този анклав с население един милион души, вклинен между страните членки на ЕС Литва и Полша, сега бъдещето изглежда мрачно. Бизнесът му затъва през последните месеци под...

Хилари Клинтън припадна в Ню Йорк, взе си болничен

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/hilari-klintyn-pripadna-v-niu-iork-vze-si-bolnichen-6058649

Още миналия месец съперникът ѝ Доналд Тръмп заяви, че тя „не разполага с умствена и физическа издържливост“, за да служи като президент

Икономиката на руския анклав Калининград потъва заради конфронтацията със Запада

http://www.dnevnik.bg/analizi/2016/09/12/2824689_ikonomikata_na_ruskiia_anklav_kaliningrad_potuva/?ref=rss


Аванпостът на Русия на Балтийско море - Калининградска област, някога беше рекламирана шумно като бъдещия руски Хонконг - отделена от основната територия на страната и със специален статут, който да й позволи да процъфтява чрез търговия.

Но за Игор Плешков, който осигурява работа на 300 работници в циментов завод в този анклав с население един милион души, вклинен между страните членки на ЕС Литва и Полша, сега бъдещето изглежда мрачно. Бизнесът му затъва през последните месеци под...

Хилари Клинтън отменя предизборни пътувания заради пневмония

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605041

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ, на която бе поставена диагноза пневмония, отмени предизборно пътуване до Калифорния, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Клинтън трябваше да тръгне днес на двудневна обиколка из Калифорния, където планираше да произнесе реч за икономиката и да участва в събития за набиране на средства за кампанията. Хилари Клинтън се почувства зле на церемония за годишнина от атентатите на 11 септември Личната й лекарка съ...

Лятото продължава с 30 градуса днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_635832.html

Днес се очаква да е предимно слънчево, макар че на морето ще има разкъсана облачност. На морето ще духа и слаб умерен вятър от изток-североизток.  Температурите на Черноморието ще са между 25 и 18 градуса. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. В останала част на страната се очаква градусите да са по-високи и да стигат 32. Атмосферното налягане е около средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Над планините ще е предимно слънчево. След обяд временни увеличения на облачността ще има главно над Рило-Родопската област, но без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 13°. Прогнозата е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Продължава борбата с огъня на Тасос (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5757240

Продължава борбата с огъня на Тасос (видео)Продължава борбата с огнената стихия на гръцкия остров Тасос. Остава и извънредното положение заради пожарите, предава Нова телевизия. Огнищата са на различни места на острова. Пожарникари и доброволци цяла нощ са се борили с огъня. Българското генерално консулство в Солун съобщава, че до момента няма данни за пострадали и бедстващи български

Най-важното от Варна във вчерашния - 11 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330798

Варненци искат осветление и полицейска охрана на Топлата вода Да се постави осветление и осигури охрана на басейна, известен като Топлата вода във Варна. За това настояват в отворено писмо до кмета, областния управител и правителството, група варненци обединени в инициативен комитет, научи Moreto.

ЦИК започва регистрацията за президентските избори

http://offnews.bg/news/n_1/n_635831.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) от днес приема документите за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети, които ще участват в насрочените за 6-и ноември избори за президент и национален референдум. ГЕРБ отново ще се регистрира първи - по традиция представители от младежката организация на партията пазят ред още от първи септември. Крайният срок за подаване на документи е 21 септември 2016 г. Регистрацията на инициативните комитети за участие в изборите приключва на 26 септември. Регистрацията на кандидат-президентските двойки ще стартира на 19 септември и ще завърши на 4 октомври - 32 дни преди изборите. Поредните номера на бюлетините ще бъдат изтеглени чрез жребий. Предизборната кампания ще започне на 7 октомври. Срокът, който ЦИК си постави да обяви имената на избраните президент и вицепрезидент е 20 часа на 8 ноември.

Автопилотът на Tesla избягва катастрофи с нов софтуер

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtopilotyt-na-tesla-izbiagva-katastrofi-s-nov-softuer-6058648

Компанията пуска нова версия на системата за самоуправление, която се възползва от наличния радар в колите

Клинтън с пневмония, отлага посещение до Калифорния (видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/5757230

Клинтън с пневмония, отлага посещение до Калифорния (видео)Президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Хилари Клинтън заяви, че се „чувства чудесно“ часове след преждевременното напускане на церемонията за почитане на жертвите на терористичните актове от 11 септември, което предизвика безпокойство относно нейното здраве, предава BBC. От нейната кампания заявиха по-рано,

Пожарникарите отбелязват професионалния си празник

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604767

Седмица на пожарната безопасност организира противопожарната служба във Видин. Поводът е професионалният празник на служителите от структурите за пожарна безопасност и защита на населението в МВР, който се отбелязва на 14 септември. Инициативите на огнеборците ще се провеждат на територията на цялата област Видин от днес до 18 септември. Стартът им е в днешния ден в 10.00 часа с полагане на венци и цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Борисов. Същият ден комисар Станислав Генчев ще представ...

"Празник на картофа" ще се проведе в Чепеларе

https://www.actualno.com/smolyan/praznik-na-kartofa-shte-se-provede-v-chepelare-news_562229.html

"Празник на картофа" ще се проведе в Чепеларе на 28 и 29 септември. Това каза кметът на общината Славка Чакърова. По думите й празникът ще бъде част от есенния цикъл на културните събития в общината. Картофопроизводители от цялата страна ще имат възможност да обменят опит помежду си, да представят продукцията си. В рамките на форума е предвидена и конферентна част с лектори – експерти по земеделие, растителна защита и др. Чакърова добави, че както и в миналото, и сега много хора от община

Франция и Германия искат кардинална промяна на отбраната на ЕС - без оръжие от САЩ

https://www.actualno.com/europe/francija-i-germanija-iskat-kardinalna-promjana-na-otbranata-na-es---bez-oryjie-ot-sasht-news_562198.html

Министрите на отбраната на Франция и Германия Жан-Ив льо Диан и Урсула фон дер Лайен обявиха инициатива за кардинално обновяване на общата отбранителна политика на ЕС. Това би трябвало да се случи в периода след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Разработените предложения са били предадени в неделя (11 септември) на Федерика Могерини, която е върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност. С инициатива в тази посока се обявиха в началото на юли лидерит

Yanka Rupkina: Strandja songs are my life, salvation, the symbol of Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272005_Yanka+Rupkina%3A+Strandja+songs+are+my+life%2C+salvation%2C+the+symbol+of+Bulgaria

 The voice of Yanka Rupkina is an emblem in the folk music tapestry of Bulgaria. For 55 years now her concerts across the world and at home have delivered great experience to audiences. It is not for nothing that celebrity George Harrison gave as a present one of his records to Yanka with the following dedication: “To the greatest singer on the planet”. In turn Kate Bush recorded for her album the Red Shoes the vocal improvisations of the world-acclaimed Bulgarka Trio including Yanka Rupkina, Eva Georgieva and Stoyanka Boneva.

СнимкаYanka Rupkina was born in the village of Bogdanovo, Burgas region. She grew up in a family for whom the Strandja Mountain folk songs were part of both work and pastime. Thus, Yanka was introduced to the special techniques of the Strandja singing by her grandmother. In 1960 she earned her first prize - at the folklore festival in Gramatikovo. This was the acknowledgement from specialists for her outstanding talent and the purity of her unique Strandja style of singing.  
 
In 1961 following her success at a contest, Yanka Rupkina joined the Bulgarian National Radio Folk Song Ensemble that was later known as the Mystery of Bulgarian Voices. The same name (Le Mystère des Voix Bulgares) was used by Swiss producer Marcel Cellier for his albums. For one of them he received a Grammy Award back in 1990. The choral songs with soloist Yanka Pupkina contributed largely to that great success. One of them is the celebrated song Kalimanku Denku Mari. Its choral score was written by renowned composer Karsimir Kyurkchiiski, who once said about Yanka: “An exceptional voice, clear likea brook. Such a singer is not born every day.” Academician Nikolay Kaufman added, “Even if she had sung only Kalimanku it could have been enough.”  
 
At the end of the 1970s Yanka Rupkina, together with Eva Georgieva and Stoyanka Boneva teamed up for Bulgarka trio. The leading singer was hugely successful with both the Mystery and Bulgarka trio across the world. Yanka Rupkina has met with a great many celebrities including late George Harrison and also, Kate Bush.  

“It was a great honor to me that David Bowie played my song Kalimanku at his wedding - instead of Mendelssohn. For his 25th wedding anniversary he played that song again. I sent him a message to thank him for appreciating my voice. This is a great song that has brought worldwide fame both to me and to composer Krasimir Kyurkchiiski. I have made recordings with the Danish orchestra of Simon Leunbach and have worked with an Australian choir, as well as with the Boston-based choir led by Martha Forsyth. However my most memorable encounter was with Kate Bush, and of course with George Harrison who received us in his castle for a big concert. I have worked very hard to achieve all this - I am happy that I am psychological very strong, and I continue working today. I take part in concerts across Bulgaria with Adjovi Sisters, Slavey Quartet, Daniel Spassov and Milen Ivanov organized by Vladislav Slavov. I give recitals with jazz bands at the National Palace of Culture. I had concerts in Ireland and in Bulgaria with the Underground Trans Global band. I am looking forward to a tour of USA and Canada with a dance ensemble and I am very emotional about it, and impatient.”  
 
English Daniela Konstantinova

 

Audio features the following songs performed by Yanka Rupkina:

1. Mari Stanku

2. Altan Mara

3. Kalimanku Denku Mari, with the Mystery of Bulgarian Voices

4. Nauchil saj Dobry, with Bulgarka Trio

5. Lyubil e Kolio Dilyana

6. Tri byulbyula peyat, with Bulgarka Trio

Пътна обстановка в страната - 12 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330800

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област София: Ремонтно-възстановителни дейности на виадукт при км 20+840, ляво платно посока Бургас-София, в участъка от км 18+250 до км 23+330. ВОБД предвижда: 1. пълно затваряне на лявото платно посока Бургас-София.

Ancient village and large basilica add to the picture of the past near Starosel

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272004_Ancient+village+and+large+basilica+add+to+the+picture+of+the+past+near+Starosel

 Bulgarian archaeologists discovered during the 2016 archaeological season new interesting evidence about the past of the current Bulgarian lands near the village of Starosel (Hisarya municipality). The region is rich in historical monuments. The new finds were discovered in the area of the popular Horizont Mound and Chetinyova Mound temple, discovered by celebrated Bulgarian archaeologist Dr. Georgi Kitov. This year the team of Associate Professor Dr. Ivan Hristov, who serves as Deputy Keeper of the National Museum of History, localized the place of the ancient Thracian village in this region. The team also found a great basilica near Starosel. Here is what Associate Professor Hristov told Radio Bulgaria about this year’s researches.

“We have explored a single-nave church on Kozi Gramadi peak which dates back to Late Antiquity. Two more basilicas have been localized on the land of Starosel. We also have evidence about the existence of other two basilicas in the neighboring villages Matenitsa and Krasovo. In other words, the presence of monuments from the Early Christian Period in the southern slopes of Sredna Gora Mountain is not an exception. The strange thing was that we found that basilica near the Thracian mound in close proximity to the large mound monument dating back to the ancient Thracian period. It was also strange to find out that the building was facing northeast-southeast, instead of east-west.”

Archaeologists have started to study the ancient village which covers an area of 1.5 hectares. It is situated nearby the place where their expedition is currently working. It is quite logical for such a large settlement dating back to the late antiquity to have a prehistory and to consist of one or several religious monuments or churches from that time.

 

Photo: bnt.bg
Photo: bnt.bg
“Practically we discovered a three-nave basilica which is 25.8 meters long and 13 meters wide. The total actual size, including the side premises in the northwestern part, amounts to 350 square meters. The remaining original walls of the basilica reach up to 80 centimeters in some places, but as a whole the monument suffered large damages. It has been slowly crumbling down over the centuries since the 6th century. It has been subject to large-scale treasure hunting in the past decades as well. In other words, the monument suffered serious damage over the years. However, the fundaments of the building are well-preserved and the ancient sanctuary is well-discerned with stone and mortar. It enables us to make a partial restoration of the monument and show it to the multiple visitors of Starosel”, Associate Professor Hristov pointed out.

 

A commission from the Inspectorate for Protection of Cultural Heritage with the Bulgarian Ministry of Culture is to visit the area and get acquainted with the results of the research campaign. The commission is expected to propose measures aimed at preserving that ancient temple. Of course, it must be conserved first, archaeologist Ivan Hristov points out. In fact, the archeological operation was financed by the local wine cellar. The management of the cellar wants to finance the construction of a protective roof and also fence off the monument, in order to preserve it for the future generations. We are guided by the belief that once excavations are completed on a given site, archaeologists must immediately come up with measures aimed at preserving the monuments and then publish the results of their research work and studies, so people can learn details about the history of those interesting historical monuments”, archaeologist Ivan Hristov concludes.

 

English version: Kostadin Atanasov  

Отново "На училище" с "Детски Дневник'

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/09/12/2825423_otnovo_na_uchilishte_s_detski_dnevnik/?ref=rss


"В клас учителката е наистина върхът. Дори когато наказва Клотер, последния по успех в класа. А в междучасието с приятелчетата, щом не ни вижда Бульона (това е възпитателят), можем да се бием и да си играем на какви ли не игри", разказва Никола̀ от романа на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе.

Ето защо Никола̀ и съучениците му нямат търпение да дойде време за училище. А започнат ли часовете "Ученикът е буен, често разсеян. Би могъл да работи по-добре", пише в бележника на Никола и той се...

ИК „Хермес“ представя „Президентът Петър Стоянов: предговор на историята“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604779

Премиерата на „Президентът Петър Стоянов: предговор на историята“ ще се състои тази вечер  от 18,00 ч. в книжарница „Хермес“ – Централ. На 3 ноември 1996 г. Петър Стоянов и Тодор Кавалджиев спечелиха изборите за президент и вицепрезидент на Република България. Във връзка с 20-ата годишнина от това събитие издателство „Хермес“ публикува този сборник, който включва статии, обръщения, речи (включително и много импровизирани) и интервюта на президента Петър Стоянов не само от български, но и от редица чужди медии – като „Вашингтон Поуст“, „Вашингто...

Сезонът по морето продължава до октомври

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605039

Сезонът по морето тази година може бъде удължен поне до октомври. Цялата база на първа линия в курортите около Варна остава отворена заради направени резервации за предстоящите септемврийски празници. Голяма хотелиерска верига в "Златни пясъци" пък е обявила, че търси да наеме готвачи, сервитьори и друг персонал до края на октомври, съобщава пред вестник “Труд” шефът на бюрото по труда в морс...

Честит рожден ден на Мариана Бойкова!

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5756546

Честит рожден ден на Мариана Бойкова! Днес, 12 септември, рожден ден празнува Мариана Бойкова от отдел “Бизнес”. На специалния ден за специалния енергиен, строителен и транспортен експерт на вестника колегите ѝ желаем много любов, здраве, късмет и нова кола. Червена! Марката после ще уточняваме. Честито Мариянче, и

Днес ще бъде слънчево с максимални температури между 27° и 32°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272003_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D1%81+%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%BF%D0%B

 Днес ще е предимно слънчево. Това съобщи за Агенция „Фокус”дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Над източните райони ще има разкъсана, предимно средна и висока облачност. В следобедните часове временни увеличения на облачността ще има главно в Рило-Родопската област.
Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 27° и 32°. Атмосферното налягане е около средното за месеца и ще остане без съществена промяна.
Над Черноморието облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури 25-28°. Температурата на морската вода е 24-25°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.
Над планините ще е предимно слънчево. След обяд временни увеличения на облачността ще има главно над Рило-Родопската област, но без валежи. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра – около 13°.

Седмицата започва с топло и слънчево време

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605038

В понеделник над Източна България ще преобладава слънчево време, като сутринта на места ще има мъгли. Ще духа слаб, а по Черноморието до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 26 и 31 градуса, за Варна - около 27. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, а температурата на водата - до 25 градуса. ...

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272002_%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE

 Само през 20ти век повече от 150 милиона души са избити от държавата.

В Русия червеният терор отне живота на повече от 60 милиона души - мъже, жени и деца.

Войната на Хитлер уби 22 милиона.

През управлението на Мао Дзе Дун бяха убити повече от 60 милиона селяни земеделци.

Списъкът продължава.

300 хиляди невинни цивилни, убити в Гватемала.

Повече от 2 милиона души, брутално убити от правителството в Камбоджа.

1,5 милиона убити в Турция. 300 хиляди в Уганда.

Повече от 800 хиляди, насечени до смърт с мачете в Руанда.

За съжаление има твърде много примери за невинни семейства, убити от своите правителства, за да успеем да назовем всички.

Исторически факт е, че държавата е причинител номер едно на неестествена смърт.

Ако вземем тези 150 милиона души, убити от правителствата през последния век, и ги разделим на 100 хиляди, броят на изгубените души би напълнил 1500 пъти най-големия стадион, събиращ 100 хиляди фена, 1500 стадиона, пълни с по 100 хиляди души, са унищожени.

За тези, които мислят, че това не може да се случи днес или че няма да се случи с тях - помнете, предупредени сте!

Касапницата от последните 100 години беше само подготвителна фаза от плана на Новия световен ред.

Престъпленията на Хитлер и Сталин сега са в историята, но китайската комунистическа машина на злото днес вдига залога на причинената смърт.

Масовите убийства и поробването продължават и днес и се радват на пълната подкрепа и одобрението на Новия световен ред.

Комунистически Китай служи за лаборатория на глобализма, за опитно поле, където 1.4 милиарда души живеят като опитни зайчета при изграждането на прекрасния нов свят.

През Втората световна война американски и британски сили работят с Мао Дзе Дун, като на края на войната те тайно помагат на Мао за прогони Чан Кай Ши, националиста. Службата за стратегически задачи и ЦРУ са вярвали, че Мао ще има стабилизиращ ефект.

Менторът на Бил Клинтън и професор по политически науки в Джорджтаун, Карол Куигли обяснява в книгата си „Трагедия и надежда“ как тайни англо-американски групи са подкрепяли всяка разновидност на авторитаризъм, от комунизма до фашизма, за да са сигурни, че населението ще се контролира централизирано, а икономиката ще е планова.


Хората в елита са монополисти. Те създават монополи, за да доминират
над населението през цевта на оръжието.

В техните документи лидерите на Новия световен ред неспирно засипват с похвали корумпирания китайски комунистически модел.

През август 1973 г. в статия, писана от Дейвид Рокфелер за Ню Йорк Таймс, Рокфелер открито оценява и одобрява действията на Мао Дзе Дун, възхвалявайки китайската командна и контролна система. „Каквато и да е цената на Китайската революция, тя очевидно е успяла не просто да създаде една по-ефикасна и отдадена администрация, но и да насърчи висок морал и успешно общество. Социалният експеримент в Китай под ръководството на председателя Мао, е един от най-важните и успешните експерименти в историята.„ Дейвид Рокфелер, Ню Йорк Таймс, 10 август 1973 г.

Комунистически Китай е моделът на планово общество на Новия световен ред.

Китай е получил от ООН повече награди за политиката и начина си на управление от всяка друга нация.

В очите на глобалистите, авторитарен Китай е бъдещето ни.

Китай приема ужасната Политика за едно дете след лобиране от консорциум от организации по евгеника, включващ в себе си фондацията „Семейно планиране“ и ООН.

На двойки с повече от едно дете се налагат сурови глоби и затвор.

Практиката на незаконните аборти заедно с желанието на двойките да имат мъжка рожба, потопи Китай в задълбочаваща се криза, в която мъжете са с 30 милиона повече от жените.

Китайската полиция безжалостно потушава всеки опит за протест.

Тайни църкви, последователи на Фалун Гонг, стачкуващи работници, биват изпращани в концлагери. Техните тъкани и кръв се описват, подготвяйки ги за донорство на органи. След това китайското правителство ги продава на онзи, които плаща най-добре.

Ако заможният пациент избере да отиде до Китай, затворникът бива убит и органите се имплантират.

Ако трябва да напуснат страната, фургон за изпълнение на място закарва органите до чакащия самолет.

Социалните инженери в Китай агресивно евтаназират старите хора и инвалидите.

Китай просто следва глобалисткия проект за света.

Същата система за тотално унищожение на хората се прилага полека в целия свят.

„Обезлюдяването трябва да бъде най-големият приоритет на международната политика по пътя към Третия свят“ Хенри Кисинджър, 1974 г. „Сега, ние имаме нужда от нов ред в света, но той има различни характеристики в различните части на света. Той не може да успее сега. Но за мен това е проектът, от който някой ден в следващите години ще се изплува решението.„

Откъде идва това мислене? Защо елитът унищожава огромни групи хора, когато никой не им противостои и когато те вече имат пълен контрол?
Коя идеология води психопатите от елита?..





Слънчево и до 32 градуса днес

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5757220

Слънчево и до 32 градуса днесДнес ще е предимно слънчево. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Над източните райони ще има разкъсана, предимно средна и висока облачност. В следобедните часове временни увеличения на облачността ще има главно в Рило-Родопската област.

Вижте най-дългия графит в света

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/vizhte-naj-dylgiia-grafit-v-sveta-6058579

Петима художници работили по 12 ч. цели два месеца, за да завършат графита

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=330796

Поради извършване на строителни ремонти на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 12 септември ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - От 08:30 ч.

Обявяват плановете за развитие на Южна България до 2020 г. в

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604992

Как ще се развива Южна България до 2020 г., какви са големите инвестиционни проекти в региона и секторите с най-голям потенциал ще са основните теми на бизнес форума "Региони в растеж". Събитието ще се проведе днес от 11 часа в Дома на културата „Борис Христов” на ул. „Гладстон” № 15. Основните говорители ще са министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов и шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Домакин е кметът на Пловдив Иван Тотев. Дискусията ще се фокусира върху развитието на Южния ц...

Гюнай Далоолу: Курбан Байрам запазва нашите ценности, урепва единството и толерантността ни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605034

Скъпи братя и сестри мюсюлмани, всички заедно с радост посрещаме свещения за нас Курбан Байрам. Празник, заемащ важно място в запазването на нашите културни и човешки ценности, укрепващ нашето единство и толерантност, нашата солидарност и заедност. Най-сърдечно поздравявам мюсюлманите по повод Курбан Байрам и желая здраве, берекет и благоденствие. Нека живеем в мир и просперитет, независимо от религия, раса и етнос. Гюнай Далоолу, областен председател на ДПС...

Меглена Кунева: 140 млн. за образование - нека някой каже, че няма полза от членството в ЕС

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5756597

Меглена Кунева: 140 млн. за образование - нека някой каже, че няма полза от членството в ЕСОще акценти: Тази учебна година започва най-мащабната реформа от 90-те насам На специалния сайт “За реформата” и на горещия ни телефон 0878 15 65 43 постоянно звънят учители, директори и родители Учителят е двигателят на образованието, а няма по-важна задача от образованието Да споделиш какво четеш, е много интимно.

За какво е късметът, ако не те прави щастлив

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5756707

За какво е късметът, ако не те прави щастлив “Не знам къде и как ще изхарча тези пари. Имаме си всичко” - така коментира късмета да спечели от тотото 2,8 млн. лева 88-ият тотомилионер в историята на Българския спортен тотализатор. (Виж 36-а стр.) Човекът има съпруга, дете, тристаен апартамент в “Обеля” и стара мазда, с която не иска да се разделя. Не ще и да напусне работа.

За десети път в Поликраище отбелязаха Празника на плодородието „Ден година храни”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605033

28 състава и индивидуални изпълнители от цялата страна се надпяваха и надиграваха на Х Празник на плодородието „Ден година храни” в Поликраище. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“, кметството в селото, със съдействието на Община Горна Оряховица и ППК "Росица - Поликраище". На открита сцена в центъра на селото бе подредена изложба на продукция на местни земеделски производители и пчелари, и експозиция на обреден хляб под надслов - „Хлябът в празничния календар на българина“. Най-атрактивно аранжираните щандове бяха отличени от организ...

Горна Оряховица се включи в голямото европейско танцуване

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605032

Над 200 участници от Горна Оряховица се включиха в европейската инициатива FlashMOVE, която днес стартира в 27 държави в Европа. Това е третото поредно издание на седмицата на активното движение и спорт – BE ACTIVE. На импровизирания дансинг пред Младежкия дом в Горна Оряховица в голямото танцуване се включиха Модерен балет "Етна" и Клуб по спортни танци "Настроение", Спортен клуб по акробатика "Джим денс", Клуб по спортна акробатика "Акро нова", Таекуондо клуб "Хемус" и Спортен клуб за ветерани спортисти "Локомотив 2004". След общата хореограф...

Ядрената истина за 11 септември 2001

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272001_%D0%AF%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+11+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+2001

 Истината за 11 септември 2001 г. е страшна. Тя не е, че някакъв чалмат Осама, укриващ се в пещера, в намиращия се в момента в 10-ти век Афганистан, е организирал супертехнологичното изпълнение. В това вече не вярват и най-големите наивници и глупаци. Защото това беше вътрешна операция на американската върхушка и техните спецслужби, подпомагани от израелския Моссад .

 
През последните 10 години "Строго секретно", като едно от малкото издания в света, анализираше официалната версия и неофициалната версия за истинските извършители.
 
Става дума за "ядрената истина", т.е. че за унищожението на Световния търговски център (СТЦ) в Ню Йорк бяха използвани ядрени заряди.
 
Когато милиони хора по света "видяха" как двата самолета удариха кулите на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември, те бяха твърде шокирани, за да могат да подложат на критичен анализ това събитие. Заради това и досега се налага официалната версия, че два кухи алуминиеви самолета пробиха напълно две стоманени здания, изчезнаха в тях и авиационното гориво - керосинът, разтопи тези хиляди тонове стомана, бетон и други елементи на микроскопичен изпаряващ се прах.
 
***
 
Но разрушението на Световния търговски център няма абсолютно нищо общо със самолетите.
 
Южната кула, в която удари вторият самолет, падна първа.
 
Северната кула, в която удари първият самолет, рухна втора. Това означава, че на пожара бяха нужни 1 ч. и 42 минути, за да разруши първата кула и само 56 минути, за да разруши втората.
 
Това беше първият признак, че тяхното разрушаване няма нищо общо с пожара.
 
Осъзнаването дойде тогава, когато изследователите на 11 септември започнаха да анализират как здание № 7 на Световния търговски център, намиращо се до двете кули, което беше изключително солиден 47-етажен небостъргач от стоманена рамка, също рухна по подобен начин, но чак на 11 септември в ранната вечер, въпреки че в него не попаднаха никакви самолети.
 
Официалният доклад на комисията за 11 септември предпочете въобще да не споменава разрушението на здание № 7, т.е. че сривът на едно огромно 47-етажно здание насред Ню Йорк нямаше никакво значение.
 
Постепенно ставаше ясно, че унищожението на двете кули и на здание № 7 няма нищо общо с керосина на самолетите. Самото падане на здание № 7 чак вечерта, показваше, че самолетите на терористите бяха напълно излишни, че унищожението на СТЦ щеше да стане така или иначе, независимо от "самолетите". Някой просто искаше тези сгради да рухнат. И те рухнаха.
 
От този момент се появи и движението за истината за 11 септември, което обвини правителството на САЩ и лично Буш-младши и Дик Чейни в преднамерено унищожение на Световния търговски център с метода, известен в строителната индустрия като demolition, "имплозия" или "сваляне".
 
Все повече хора в САЩ и по света обвиняват американската върхушка, че е главният виновник за атаките на 11 септември. В момента около 70 процента от американците изразяват недоверие към официалната версия на американската администрация.
 
Всички, които тогава гледаха видеоматериалите, може би си спомнят за стопкадрите, в които се споменаваше за "третия взрив". Надписите на екрана на Си Ен Ен бяха "Третият взрив" разби на парчета Световния търговски център в Ню Йорк." Повториха го няколко пъти.
 
Това, наред със скандалния по своята глупост репортаж на Би Би Си, които пък свалиха и съобщиха преждевременно за Здание № 7, показа че имаше някакъв "трети взрив", който в началото направи на парчета, а след това разруши Южната кула.
 
Северната кула (тази с атентата) до този момент още не беше паднала. Тя ще падне по-късно от "четвърти взрив". Но Си Ен Ен вече бяха получили заповед от съответните хора да не споменават за такива неща като взривове.
 
И така, накрая двете кули бяха обявени за разрушени от керосина, а Здание № 7 - от дизеловото гориво, намиращо се там за аварийните дизелови електрогенератори.
 
След това се появиха различни версии за взривяването на кулите и сграда № 7, започвайки от миниране с обикновени взривни вещества до нанотермит (някаква мистична субстанция) или лазерни лъчи от Космоса (тези хипотези бяха отразявани от "Строго секретно").
 
Но постепенно започна да се оформя още една версия - за така наречената нулева зона, епицентър, т.е. Ground Zero.
 
Ще отбележим, че мястото на бившия Световен търговски център на английски се нарича Ground Zero - нулева зона, или епицентър. Но повечето хора не си дават сметка колко важна е уликата с Ground Zero.
 
Много хора възприемат Ground Zero (с главни букви) като собствено име, например като название на град или на кораб. Но малко хора днес си спомнят, че ground zero - с малки букви, беше присвоено на мястото, на което се издигаше Световният търговски център твърде бързо, за да бъде собствено име. Практически веднага след рухването на двете кули и няколко часа преди да падне Здание №7 почти всички официални лица вече наричаха мястото на бившия СТЦ със странните думи ground zero като двете думи се пишеха с малки букви.
 
Използването на термина ground zero за зоната на бившия Световен търговски център продължи през целия 12 септември 2001 г., и някои агенции продължаваха да го пишат като ground zero и през целия 13 септември. И чак тогава някой разбра своята грешка и статутът на това словосъчетание беше издигнато до Ground Zero, т.е. с главни букви, като някакво собствено име - Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анжелис.
 
Но защо веднага след унищожението на СТЦ тези странни думи бяха използвани за обозначението на неговото място. Дали това беше грешка. Да, но специалистите по гражданска отбрана бяха абсолютно прави, когато обозначиха тази зона като ground zero. В това нямаше грешка. Това наистина беше ground zero в смисъла, в който го приемат специалистите по гражданска отбрана. А как го приемат - като точката на земята вертикално под или вертикално над точката на взрива на атомна или термоядрена бомба.
 
Това обяснение ще намерите във всеки тълковен речник на английски, разбира се, преди 11 септември 2001 г. Това се отнася и за Webster.
 
Заради това агентите от ФБР не се стесняваха да се появяват с пълни комплекти за химическа защита, допълнително облепени с лепящи ленти, пред нищо незнаещите и неразбиращи плебеи, които се тълпяха около руините на СТЦ и много от които след това развиваха странни болести и измряха. Радиацията има странното свойство винаги да поразява в най-голяма степен именно клетките на костния мозък в сравнение с останалите клетки на организма. Заради това повечето жертви от радиация страдат именно от левкемия. Освен това радиацията предизвиква различни ракови заболявания, поразяващи различни органи или даже няколко органа едновременно, особено когато радиоактивният прах попада в белите дробове или хранителния тракт. И именно заради това агентите на ФБР на 11 септември 2001 г. бяха облекли пълни комплекти за химическа защита заедно с противогазите,- облепени с различни лепенки - за да се защитят от радиоактивния прах на Ground Zero и особено от радиоактивната пара, която те нямаха намерение да вдишват или гълтат.
 
Значи, някой знаеше какво наистина беше станало на ground zero преди да стане Ground Zero. В други речници намираме подобни дефиниции: ground zero - точката на повърхността на земята или водата под или над точката, в която е станал взрив на атомна или водородна бомба; ground zero - съществително, място, където се е взривила ядрена бомба или са станали най-големите разрушения; ground zero - място, където се е взривила ядрена бомба.
 
Заради това и английският език се оказа една от първите жертви на 11 септември 2001 г., нещо, което почти никой не забеляза.
 
Не се учудвайте, че почти всички нови английски речници, напечатани след 11 септември, започнаха да тълкуват ground zero, като че ли има повече от едно значение. На този термин вече бяха приписани от 3 до 5 нови значения, които варират от огромни разрушения, голям безпорядък, до базово равнище или отправна точка.
 
Други предпочетоха друг изход. За тях ground zero е място, където се е взривила бомба, без да указват за каква бомба става дума, въпреки че тя трябва да е ядрена или термоядрена.
 
Отворете всички английски речници на различни издатели след 11 септември и ще се убедите в тази невероятна лингвистична машинация. Всички без изключение започнаха да включват термина ground zero и да го тълкуват, като че ли има повече от едно значение, стараейки се с всички сили да отвлекат вниманието на читателя от предишната ядрена и само ядрена природа на термина ground zero преди той да стане Ground Zero, за да бъде скрита истината, че на 11 септември 2001 г. Световният търговски център в Ню Йорк беше унищожен с ядрен или термоядрен взрив.
 
strogosekretno.com
 
 
 
 
 

Бедна Аржентина!

https://www.actualno.com/features/bedna-arjentina-news_562218.html

Бедността и безработицата в Аржентина растат. И докато хората се чудят кой е по-виновен - дали бившата президентка Кристина Кирхнер или настоящият Маурисио Макри, средната класа в страната се топи. Луис Уркиа се е маскирал като клоун. Той се опитва да разсмее децата в центъра на Буенос Айрес. Заедно с Паола Мартин от организацията "SUMAR Solidario" той раздава на гладните малчугани наденички. Малко след това им подарява и играчки. "Опитваме се да дадем на децата малко щастие, макар и за н

Възрастен мъж се удави на плажа "Корал"

https://www.actualno.com/crime/vyzrasten-myj-se-udavi-na-plaja-koral-news_562220.html

67-годишен мъж от София се е удавил на плаж „Корал” край с. Лозенец, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Бургас. Сигналът за инцидента е подаден в събота около 11:50 часа. Тялото на мъжа е откарано за аутопсия в Катедра „Съдебна медицина” към УМБАЛ – Бургас. Работата по случая продължава от служители на Районно управление – Царево. Снимка: Архив

Колона от автомобили се образува по АМ „Хемус“

https://www.actualno.com/society/kolona-ot-avtomobili-se-obrazuva-po-am-hemus-news_562219.html

Колона от автомобили се образува по автомагистрала „Хемус“ от разклона за Ботевград до тунел „Ечемишка“. Движението през тунела и в целия участък от 45-ти до 39-ти километър се извършва в една лента заради ремонтни дейности, припомнят от Агенция „Пътна инфраструктура“ и „Пътна полиция“. Голяма част от почиващите през уикенда софиянци предпочитат да се прибират в столицата в понеделник сутрин.    

90+ работодатели в България се срещат с над 1500 кандидати с опит в чужбина

https://www.actualno.com/society/90-rabotodateli-v-bylgarija-se-sreshtat-s-nad-1500-kandidati-s-opit-v-chujbina-news_562221.html

Днес за 9-ти пореден път се провежда най-големият кариерен форум за българи с опит в чужбина – Кариера в България. Защо не?, организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“. Събитието се осъществява за пети път под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България н

Приказка за невъзпятата героиня-родопчанка

https://www.actualno.com/actualno/prikazka-za-nevyzpjatata-geroinja-rodopchanka-news_562061.html

"Пишете за пилота и неговите умения и, че е успял да приземи машината извън селото. Поздравления. Това е равно на героизъм. Но защо не написахте две хубави думи за момичето Шенай Мюнюр? Това крехко 18-годишно момиче е извършило не по-малък героизъм. Тя първа се е притекла на помощ, извадила пилота от кабината и нито за миг не си е казала „Къде отивам, ами ако машината избухне?!“ и че може самата тя да пострада". Това са казали пред 24rodopi.com жители на село Черна скала, където на 9

Наводнения отнеха живота на 133 души в Северна Корея

https://www.actualno.com/asia/navodnenija-otneha-jivota-na-133-dushi-v-severna-koreja-news_562225.html

Най-малко 133 души са загинали след тежки наводнения в пограничните райони на Северна Корея. Други 395 души се водят безследно изчезнали, а хиляди домове са разрушени, съобщи БГНЕС. Близо 107 000 души са били принудени да напуснат домовете си покрай р. Тумен заради придошлите води, посочват още от организацията, позовавайки се на данни от Пхенян. Севернокорейската национална телевизия определи поройните дъждове, които доведоха до наводненията, като най-лошите от десетилетие насам. Най-тежко за

Лекуват хиляди чужденци от алкохолно натравяне по морето

https://www.actualno.com/society/lekuvat-hiljadi-chujdenci-ot-alkoholno-natravjane-po-moreto-news_562223.html

Поне 3000 чужди туристи минават през държавните и частни клиники в Бургас и Варна заради алкохолно натравяне по време на почивката си у нас. Най-голям е контингентът на частните кабинети към някои от хотелите в Слънчев бряг и Несебър, които на практика действат като изтрезвители, допълва Монитор. Данните от туроператорите показват, че всяка вечер в бартуровете участват около 90 души от 20-30 хотела, което за 60 дни силен сезон прави поне 5400 пияни чужди туристи. Според препатили представители

На България ѝ трябва култура на кражбата (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/viewpoint/na-bylgarija--trjabva-kultura-na-krajbata-video-news_562134.html

Изминаха вече три денонощия, откакто проектът ktbfiles публикува едно от най-скандалните интервюта в историята на България. Интервюто беше с Цветан Василев – банкерът, станал символ на задкулисието и модела „КОЙ” в България. В него Василев крайно откровено описва модела на мафията в България, потвърждавайки и разкривайки нови подробности в две основни насоки – политика и икономика. Обществената реакция след това интервю е нула. Нищо! Съвсем нищичко! Няма сериозни, продъл

От кладенец на 64 века бликна вода

https://www.actualno.com/society/ot-kladenec-na-64-veka-blikna-voda-news_562227.html

Вода бликна от кладенец на 64 века в най-древния град на Европа – Провадия-солницата. Най-новото сензационно откритие стана по време на последните археологически разкопки в най-старата крепост, извършени от екип под ръководството на проф. д.и.н. Васил Николов от Националния археологически институт към БАН, пише вестник „Труд“. Това е най-добре запазеният кладенец от праисторията на Югоизточна Европа, посочи известният археолог. Проучването е стигнало на дълбочина над 8 м, къд

Започна ремонтът на горнооряховския стадион „Локомотив”

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605031

Стартира ремонтът на стадион „Локомотив” в Горна Оряховица. Багерите на консорциума-изпълнител изгребват старото тревно покритие. Предстои да се отнеме още един слой пръст, а след това ще се изгради нова поливна система с дренажи и резервоари. Следва засипване с фракция, запръстяване и полагане на новите чимове. Ще се направят и отводнителни решетки покрай терена. Предстои да започне и ремонтът на осветлението. По договор ремонтът трябва да приключи за 45 работни дни. Според ръководителя на обекта теренът ще стане за около месец, плюс минус няк...

Илияна Йотова: Най-големият грях на Плевнелиев е, че раздели нацията, раздели децата ни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/272000_%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B0+%D0%99%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B3%D1%80%D1%8F%D1%85+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D

 Най-големият грях на сегашният президент Росен Плевнелиев е, че раздели нацията, раздели децата ни. Аз имам син на 22 години и учи в чужбина. Той от кой е от учните и интелигентнтите ли? Това каза Илияна Йотова в първото си интеврю, след като вчера бе номинирана за втория човек в каниддат президентската двойка на БСП с ген. Румен Радев. 

Пред Нова телевизия тя призна, че не е приела веднага за вицепрезидент. "Бях се настроила на тази вълна, защото имах много номинации от вътрешнопартийното допитване, те бяха повече от ген. Румен Радев, но се отделиха партийните. Не очаквам лека кампания от положението, в което се намира България. Второ още не знаем основният опонент, той засега е енигма. По-лесно ще ни стане, ако видим кой е. На трето място българския гражданин се измори от гласуване, а ние ще имаме нужда от всеки глас", прогнозира евродепутатът.

„Няма как да не почувствате, г-н Радев, как трепти във въздуха на тази зала едно огромно доверие към вас. Днес в тази зала вие трябва да почувствате и да знаете цената на всеки глас, застанал зад вас. Пред себе си имате най-старата партия в България и може би в цяла Европа! Тук имате достойни хора, които през последните години са гонени, мачкани, обиждани, само защото са верни на Българската социалистическа партия. И най-малкото движение от ваша страна срещу тази партия няма да ви бъде простено!“, предупреди вчера Йотова партньора си в президентската битка Румен Радев.

"Това беше казано на заседание на областни и общинсти структури на БСП и бях длъжна да направя това послание, защото ген Радев стартира с огромно доверие. Имахме сериозни проблеми вътре в партията, но всичко това е обърната страница и сега основното е надеждата. Не съм имала съмнение в него, иначе нямаше да застана  до него", коментира думите си Йотова.

Тя е сигурно, че жълтата страна около личния живот на ген.  Радев ще съпътства цялата кампания. "За последните 7 години погледнах какво става в България отвън. Има опасност страната ни да се превърне в периферия, не защото не сме в Шенген а защото изразходваме много енергия и пара вътре в страната. А тази енергия и сила не се усеща навън. Не мисля, че трябва да се занимаване с последните 5 години в президентството, защото Плевнелиев не беше издигнат за втори мандат дори от ГЕРБ", отсече кандидатът за вицепрезидент на БСП.

Ще отида с Радев в Брюксел на първото посещение от канидадт президентската кампания, обеща Илияна Йотова.

24news.bg

Прегледи за туберколоза от днес в УМБАЛ „Свети Георги“

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604368

„Седмица на отворените врати“ за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес и ще продължи до 16 септември в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. В този период ще се извършват медицински консултации и на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, уточняват от лечебното заведение. През последните години подобни кампании се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, защото позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъ...

Уникален звезден куп хвърля светлина върху ранното формиране на галактиката ни?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271999_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D1%83%D0%BF+%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D1%8F+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A

 Астрономи са на мнение, че уникален звезден куп, известен като Терзан 5, е застинала във времето „тухличка“, която е послужила за формирането на Млечния път, съобщи ЮПИ. Тази фосилизирана реликва дава възможност на учените да хвърлят поглед върху ранното формиране на нашата галактика.

Астрономите от известно време знаят за съществуването на Терзан 5, но едва наскоро си създадоха по-цялостна представа за него. Нови наблюдения представиха с най-големи подробонсти въпросния звезден куп, който се намира на разстояние 19 000 светлинни години в съзвездието Стрелец.

Данните, събрани с помощта на телескопа VLT (Very Large Telescope) на Европейската южна обсерватория, разкриват, че Терзан 5 включва две групи звезди, всяка от които е на различна възраст и с различен химичен състав. Това навежда на мисълта, че в кълбовидния звезден куп е имало два периода на звездна активност, като вторият период е настъпил около 7 милиарда години след първия.

Усъвършенствани модели на формиране на галактики показват, че Млечният път е образуван вследствие на бавно сливане на малки струпвания на звезди и газ. По-древните звезди се концентрирали в централната изпъкналост на Млечния път, а по-младите – извън нея.

Съставът на Терзан 5 напомня този на диска на Млечния път. Следователно този звезден куп може да е сред най-ранните „тухлички“, послужили за формирането на нашата галактика, но не се е слял със свои побратими и се е превърнал във фосил. „Въз основа на подобни галактични фосили астрономите могат да направят възстановка на важна част от историята на Млечния път“, заяви ръководителят на изследването Франческо Фераро от университета в Болоня.

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Окончателно: Фондация „Пловдив – 2019“ се изнася от Синята къща

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605007

ОбС на Пловдив ще гласува утре фондацията, която подготвя кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-та година, да  бъде преместена от Синята къща в Стария град в ъгловата сграда на Римския стадион. Така се потвърди новината на Дарик от началото на август, когато ви съобщихме за предстоящата рокада. За Дарик зам.-кметът по култура вече обяви, че преместването няма нищо общо с решението на Страсбургския съд по отношение на Синята къща, което разпорежда имотът да бъде върнат на собствениците на сградата или те да получ...

100 души са ранени след труса в Скопие

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/100-dushi-sa-raneni-sled-trusa-v-skopie-6058647

Травмите са причинени от паниката, настъпила сред хората след земетресението

12 септември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=330795

Събития: 490 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: В Битката при Маратон атинската войска и нейните съюзници от Платея спират първото нахлуване на персите в Гърция. 1609 г. – Английският мореплавател Хенри Хъдсън открива реката Хъдсън.

РОН ПОЛ: САЩ НЯМАТ МЯСТО В УКРАЙНА!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271998_%D0%A0%D0%9E%D0%9D+%D0%9F%D0%9E%D0%9B%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%9D%D0%AF%D0%9C%D0%90%D0%A2+%D0%9C%D0%AF%D0%A1%D0%A2%D0%9E+%D0%92+%D0%A3%D0%9A%D0%A0%D0%90%D0%99%D0%9D%D0%90%21

 Бившият кандидат за президент на САЩ Рон Пол подлжи на унищожителна критика работата на Държавния департамент.  Според него, Белият дом играе „опасна игра“, която може да доведе до печален край.

 

 

Рон Пол изяви позицията си в статия, публикувана на портала Townhall.com. Политикът започва материала си с анализ на ситуацията в Украйна.

 

 

„За изминалите години украинските военни нееднократно откриваха огън по своите граждани. Десетки хора са убити по време на тези взривове от насилие. Правителството на САЩ, което обикновено осъжда използването на сила срещу мирното население, особено ако става дума за мирни протестиращи, този път прехвърли отговорността върху жертвите на трагедията. След гибелта на около 20 мирни граждани по време на празнуването на 9 май, представителят на Държавния департамент осъди насилието, „предизвикано от проруски сепаратисти“, отбелязва Рон Пол.

 

 

Бившият кандидат за президент на САЩ задава в статията си въпроси за причината за насилието в източна Украйна.

 

 

„Хората не вярват на правителството, което дойде на власт в резултат на въстание, подкрепено от САЩ. Те не признават властта на президента и министър-председателя. САЩ твърдят, че това е опит за дестабилизация на страната, зад който стои Русия. Но нима е толкова трудно да се разбере, че украинците са недоволни от намесата на САЩ и ЕС в смяната на режима? Дали ние самите бихме били готови да приемем правителство във Вашингтон, което реално НЕ Е избирано, което е дошло на власт с подкрепата на Китай и Иран?“, – пита политикът.

 

 

Правителството на САЩ използва в Украйна двойни стандарти, отбелязва Пол.

 

 

„В началото на кризата САЩ изискаха от Украйна да се въздържа от каквито и да са действия срещу тези, които са на улиците, дори тогава, когато те започнаха да извършват жестокости и да завземат сгради. Когато бившите протестиращи дойдоха на власт, САЩ започна да гледа на протеста по друг начин. Сега те напълно подкрепят кървавото потушаване на вълненията в източната част на страната. Това е напълно противоположно на говоренето им по-рано. Те какво си мислят, че светът не вижда лицемерието им?!“, – пита Пол.

 

 

Според политика, въвеждането на санкции срещу Русия от страна на САЩ е безсмислено.

 

 

„Президентът на Русия откликна на исканията на САЩ и призова източна Украйна да отложи гласуването в близкото минало. Но Държавният департамент обяви, че ще въвежда нови санкции, ако референдумът се състои. Къде е смисълът в това?“, – пита Рон Пол.

 

 

Бившият кандидат за президент посочва още една грешка на САЩ по отношение на ескалацията на украинката криза.

 

 

„Ние дори не можем да се справим със собствената си икономика. И независимо от това искаме да се занимаваме с Украйна? Това ли е същата тази национална сигурност, заради която си струва да рискуваш и да предизвикаш ядрена война с Русия?“, – отново задава въпрос Рон Пол.

 

 

„Нима властта в САЩ вече не ни докара до ръба на поредната война в Европа? Да се надяваме, че те ще спрат тази опасна игра и ще дойдат на себе си. Не си струва да се воюва заради Украйна“, – завършва Рон Пол.

 

 

 

Американският политик Рон Пол е известен с унищожителната си критика към Вашингтон по много въпроси. Той изповядва либертариански възгледи и три пъти е избиран в палатата на представителите на САЩ от щата Тексас. През 2012 г. Пол участва в президентската гонка и събра 0.02 % от гласовете на избирателите.

 

 

 

Рон Пол е баща на пет деца. Синът му Ранд Пол тръгна по стъпките на баща си и понастоящем представлява щата Кентъки в американския Сенат. През 2010 г. Рон Пол се превърна в първия в историята политик-републиканец, който заседава в Конгреса на САЩ заедно със сина си.

Започва регистрация на партиите за президентските избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/09/12/2824832_zapochva_registraciia_na_partiite_za_prezidentskite/?ref=rss


Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии, коалиции и инициативни комитети за участие в изборите за президент и вицепрезидент на републиката, които ще се проведат на 6 ноември.

Приемането на документите ще се извършва всеки ден от 9.00 ч. до 17.00 ч. в сградата на Народното събрание на площад "Княз Александър". От партиите и коалициите се изисква депозит от 2500 лв. и най-малко 2500 подписа, а от инициативните комитети, в които...

Кошчета за разделно събиране на отпадъци осигуриха от МГЕРБ на детските заведения в Павликени

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605029

Кошчета за разделно събиране на отпадъци подариха на детските градини, детската ясла и читалището в Павликени младежите от общинската структура на ГЕРБ. Съдовете са закупени с лични средства на младите хора, а еко-инициативата е на общинския съветник и координатор на МГЕРБ – Павликени Венцислав Георгиев. „Идеята ни е още от най-ранна възраст децата да се възпитават в чувство на отговорност към природата. Приемайки нашия жест, ръководствата на градините поеха ангажимент да покажат на децата как да разпознават различните материали, от които се из...

ФАШИЗМЪТ Е КАПИТАЛИЗЪМ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271997_%D0%A4%D0%90%D0%A8%D0%98%D0%97%D0%9C%D0%AA%D0%A2+%D0%95+%D0%9A%D0%90%D0%9F%D0%98%D0%A2%D0%90%D0%9B%D0%98%D0%97%D0%AA%D0%9C

 Георги Димитров дава следното определение за фашизма:

 

 

„Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на финансовия капитал… Фашизмът – това не е надкласова власт и не е власт на дребната буржоазия или на лумпен-пролетариата над финансовия капитал. Фашизмът е власт на самия финансов капитал

 

 

Той е организация за терористична разправа с работническата класа и с революционната част на селячеството и интелигенцията. Фашизмът във външната политика е шовинизъм в най-груба форма, култивиращ зоологическа ненавист към другите народи“.

 

 

Димитров, големият български комунист, правилно подчертава, че фашизмът е власт на капитала, и то неограничена власт. От неговото определения можем да направим извода, че фашизмът е свръхкапитализъм и е частен случай на капитализма. Защото във властта, по своята същност, седи класата на едрата буржоазия, класата на експлоататорите.

 

 

Да, фашизмът не е изгоден за всички капиталисти, за някои той означава смърт и те са готови да станат антифашисти. С такива хора можем да си сътрудничим, но за да ликвидираме завинаги фашистката опасност е нужно да ликвидираме капитализма. За самия капитализъм фашизмът е защитна реакция.

 

 

 

Фашизмът се появи на бял свят като западна капиталистическа реакция на Октомврийската революция от 1917 година. Фашистите отначало се противопоставиха на комунистическата работническа власт. След първата световна война престижът на комунистическите идеи заля света.

 

 

Но, както ни учи диалектиката и природата, на всяко действие има противодействие. Такова противодействие срещу революционния подем на работниците беше фашизмът. Неговата почва се оказаха реакционните финансови кръгове и десните политици. Фашизмът винаги е бил приеман на държавно равнище от западните политици, които култивираха в себе си яростен антикомунизъм.

 

 

Фашизмът и комунизмът са две непримирими една на друга идеологии. Историята отдавна е доказала, че най-последователните антифашисти са комунистите.

 

 

След Втората световна война комунистите, както и преди, продължават да бъдат главен враг за фашистите. Например, в Чили стана фашистки преврат, когато на власт дойде президент-комунист.

 

 

В Гърция днес често се случват сблъсъци между активистите на КПГ и фашистката партия „Златна Зора“.

 

 

Тази ненавист е факт, защото комунистите застават срещу интересите на Капитала, а фашистите, прикриващи се зад популистки, патриотични и шовинистични лозунги, представляват интересите на този Капитал и често са на негова пряка финансова издръжка.

 

 

Фашистките идеи набират популярност по време на криза. Затова в Германия по време на Великата депресия на власт дойде Хитлер.

 

 

В днешна Гърция, потънала в изключително тежка криза, популярност набира „Златна Зора“.

 

 

В Украйна, благодарение на нацистката партия „Свобода“ и на „Десен сектор“ беше извършен преврат, който на практика не промени олигархичната върхушка във властта, но в резултат потопи страната в истинска гражданска война.

 

 

 

Фашизмът е реакция, която защитава интересите на най-едрите капиталисти.

 

В периоди на криза има много недоволни хора, тяхната протестна енергия трябва да се насочи. И точно затова фашистите призовават да се бият чужденците, евреите, циганите, арабите, руснаците, имигрантите.

 

 

Някои обикновени хора им симпатизират.

 

 

За капиталистите е важно, хората, които те потискат, да смятат за свой главен враг не самите капиталисти, а някой друг.

 

 

По време на криза, а кризите при капитализма са задължителни събития, най-едрата буржоазия, за да защити своите интереси, често прибягва към фашистка диктатура.

 

 

Фашизмът може да притежава различни оттенъци.

 

 

Немският фашизъм се различава от италианския фашизъм, режимите на Франко и Пиночет се различават от режима на Хитлер, режимът на Бойко Борисов се различава от режима на проф. Цанков, но всички те са отнели много човешки животи, донесли са неизброими беди за обикновените хора, а всичко това е само, за да донесе нови печалби за финансовите и промишлените магнати и олигарси.

 

 

Фашизмът е капитализъм! Хората, които отричат този факт, не са антифашисти.

 

 

Когато от лицето на земята изчезне капитализмът, ще изчезне и фашизмът.

България привлича стабилен интерес от купувачи на ваканционни имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271996_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81+%D0%BE%D1%82+%D0%BA

 Интересът на купувачите на ваканционни имоти към България остава сравнително стабилен и през август. Страната ни обаче губи 5 позиции в класацията на онлайн портала TheMoveChannel.com до 16-то място в разгара на летния сезон.

Понижението се обяснява с придвижването напред в подреждането на други дестинации, интересни за купувачите, като Филипините, Австралия и Канада.

САЩ и Испания остават най-желаните дестинации за покупка на втори дом през август.

На трето място в авторитетната класация влиза Италия, която изпреварва Португалия и Франция.

От няколко тримесечия се наблюдава засилен интерес на чуждестранни инвеститори към пазара на бизнесимоти в Италия на фона на потенциала му за развитие и атрактивните цени, особено при продажба на проблемни имотни активи от страна на банки.

Интересът явно вече се прехвърля и към ваканционния сегмент от пазара на имоти.

Четвъртата позиция е за Турция, интересът към която изглежда се възстановява след опита за преврат през юли. Страната скача с 13 позиции напред в класацията.

Топ 10 се допълва от Португалия, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Франция, Германия, Бразилия и Филипините.

 

 

Цялата статия от Тук

Фермерски пазар в Пловдив

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604679

Голям фермерски пазар ще открият днес от 10 часа на площад „Централен“ в Пловдив изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов и кметът на Пловдив Иван Тотев. Пазарът е организиран от в. „Български фермер“ с подкрепата на Българската банка за развитие и съдействието на Община Пловдив, фермерски организации от района и страната. Гостите и жителите на Пловдив и областта, които посетят пазара, ще могат лично да пазаруват директно от производители свежи плодове и зеленчуци, кисело мляко, кашкавал и сирене от краве, биволско, ...

Пловдив иска от държавата Източната порта на Филипопол

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605003

Община Пловдив иска от държавата за срок от 10 години да стопанисва и управлява големият археологически обект Източната порта на Филипопол. Предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на ОбС във вторник, тази седмица. Източната порта е паметник на културата от национално значение. Това е една от трите входно-изходни артерии на античен Пловдив. Предполага се, че я е изградена през втори век по времето на Император Адриан. Руините й лежат в подножието на Трихълмието, в непосредствена близост до Стария ...

Един човек получи 4.5 млрд. USD компенсация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271995_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B8+4.5+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+USD+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

 От терористичните атаки в Ню Йорк на 11 септември, точно преди 15 години, някои хора успяха да спечелят милиарди. Най-яркият пример за това е Лари Силвърстийн, чийто казус спокойно може да влезе в учебниците по застраховане.

Само няколко дни след разрушаването на Кулите Близнаци се появяват и първите желаещи да получат компенсации за причинени морални, физически и материални щети. Сред тях е и Лари Силвърстийн, на когото съдът присъжда обезщетение в размер на 4.5 млрд. USD.

Силвърстийн е сред най-крупните бизнесмени в сектора на недвижимите имоти в САЩ. Той взема под наем офиси в Световния Търговски Център за срок от 99 години и по чудо остава жив по време на атентатите, случили се на днешния ден преди 15 години. Заедно със своя баща и най-добър приятел, Силвърстийн открива агенция за недвижими имоти през далечната 1957 г. 21 години по-късно той вече е собственик на 5 сгради от Пето Авеню. Друга знаменателна сделка е придобиването на сгради на Wall Street през 1980 г. Същата година печели и търг за застрояването на последния парцел, собственост на Port Authority Ню Йорк и Ню Джърси (PANYNJ). На въпросното място започва строителството на 7-мата сграда от Световния Търговски Център. През 1995 г. PANYNJ решават да приватизират Световния Търговски Център, но вариантът с продажбата на имотите се оказва доста сложна, поради което е прието решение за отдаването му под наем за срок от 99 години. През януари 2001 г. Силвърстийн прави предложение за сумата от 3.2 млрд. USD, което е с 30 млн. USD над офертата на тръста Vornado Realty. На 25 юли 2001 г. Силвърстийн става фактическия арендатор на Световния Търговски Център, а именно върху сгради 1, 2, 4 и 5, както и на 39 500 кв.м търговска площ. Сделката е струвала 14 млн. USD.

 

 

цялата статия от Тук


Автор  Милена Богданова

Прогноза за времето - 12 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=330794

Над западната половина от страната днес ще е слънчево. Над Черноморието облачността ще е разкъсана, на места намаляваща до слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури 25-28°. Температурата на морската вода е 24-25°.

Синдикатите обсъждат действия срещу бойкота на бизнеса на преговорите за МОД

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605035

Двата национални синдиката ще обсъдят съвместни действия срещу продължаващия бойкот на бизнеса във връзка с преговорите за минималните осигурителни прагове за 2017 година. В петък в ефира на Дарик лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че е оптимист за възобновяването на преговорите. Той посочи, че много от браншовите камари на работодателите имат готовност да подпишат споразумения и това може да окаже натиск върху ръководствата на националните организации. По думите на Димитров синдикатите ще обсъдят някои свои действия, които трябва да предпр...

Безплатни прегледи за туберкулоза правят в Монтана

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604565

Трета за тази година седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обявява МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, Монтана. Кампании „отворени врати” за превенция на болестта имаше през месец март, когато се отбелязва Международният ден за борба с „жълтата гостенка”, и през юни. От днес до 16 септември, от 8 до 13 часа, в най-голямата областна болница в Северозапада всеки може да провери своя статус, съобщи д-р Цветан Петров, специалист в  отделението по пневмология и фтизиатрия . Прегледите са безплатни, не се изисква направление от ...

Фокс: Великобритания е твърде дебела и мързелива за търсене на нови пазари

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271994_%D0%A4%D0%BE%D0%BA%D1%81%3A+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D0%B8+%D0%BC%D

 Великобритания като търговска нация е станала „прекалено мързелива и дебела”, а нейнитебизнес лидери се интересуват повече да играят голф в петък следобед, отколкото да търсят нови пазари за износ”, заяви министърът на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

Фокс е виден активист за излизането на Великобритания от Европейския съюз и според него страната трябва да изгради нови търговски връзки с останалата част на света.

Търговията беше един от основните спорни въпроси на британския референдум на 23 юни.

Тази страна не е свободно търгуващата нация, която беше доскоро. „Ние сме станали твърде мързеливи и твърде дебели за успехите на предишните поколения”, заяви той пред активисти.

"Какъв е смисълът за нас от преустройство на световната търговия, какъв е смисълът да излизаме и да търсим нови пазари за Обединеното кралство, ако ние нямаме износители, които да запълнят тези пазари?", запита той.

Според подкрепящите идеята за оставане в блока Brexit би навредил дълбоко на търговията, а от другата страна на лагера привържениците на идеята за напускане на блока смятат, че това ще даде възможност на Великобритания да погледне отвъд Европа, като изнася за други, по-динамични части на света.

„Има компании, които биха могли да допринесат за просперитета на нацията ни, но това не се случва, защото може да е трудно, да продължи дълго или просто защото ще отнеме времето за голф в петък следобед”, заяви Фокс.

Депутати от целия политически спектър разкритикуваха Фокс, който е бил лекар, преди да влезе в политиката.

„Търговията на Великобритания е фантастична, но Brexit  я накърнява”, заяви консерваторката Анна Собри, която на референдума зае страната за оставането в ЕС.

Според лейбъристите коментарите на Фокс са „обидни и глупави” и са симптоматични за „хаотичния подход на консервативното правителство към Brexit”.

“Създадох успешен бизнес, никога не съм играл голф в петък следобед и надявам се не съм нито тъп, нито дебел. Възгледите на Лиъм Фокс са невежи и груби”, заяви друг депутат от Лейбъристката партия Джо Стивънс.

Някои бизнес лидери също реагираха гневно.

"Това е просто абсолютно отвратително. Как смее?, коментира пред BBC radio Ричард Рийд, съосновател на Innocent Drinks, които бяха част от официалната кампания за оставане в ЕС.

Говорител на британския премиер Тереза Мей и отдела на Фокс за международна търговия отказаха да коментират.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Евгения Маринова

Веселин Пенев: Бойко Борисов не ме принуди да се оттегля

https://www.actualno.com/politics/veselin-penev-bojko-borisov-ne-me-prinudi-da-se-otteglja-news_562208.html

"Натиск не е имало, имаше разговор с премиера Бойко Борисов и се съобразих с това, че обществения интерес е сериозен и в рамките на това като морален акт аз да се оттегля. Принуда нямаше. Уважавам желанието му да се реагира по подобен път при създалата се ситуация, като преминат проверките и се установи, че нямам никакво нарушение като на закона, така и на държавния интерес.“ Така обясни оставката си областният управител на София-град Веселин Пенев пред bTV. Той уточни, че не се чувства к

Какво не трябва да ядем на празен стомах

https://www.actualno.com/health/kakvo-ne-trjabva-da-jadem-na-prazen-stomah-news_562209.html

Фразата „Гладни очички не заспиват“ е често срещана в днешни дни. Въпреки, че сме заобиколени от множество магазини, ресторанти, фаст фууд, храната е на един клик разстояние през нашите телефони и лаптопи, ние често нямаме време да се храним. Чувството на глад и празен стомах е неприятно и понякога ни пречи на нормалното ежедневие и сън. За да се чувствате добре, когато сте гладни има някои неща, които трябва да избягваме, съобщават от foodpanda. Пиене на чай и кафе. Всеки втори пр

Орбан: Нихилисти като Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц ръководят ЕС

https://www.actualno.com/europe/orban-nihilisti-kato-jan-klod-unker-i-martin-shulc-rykovodjat-es-news_562212.html

Нихилизмът превзе световните институции, включително и тези на Европейския съюз /ЕС/. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан. По време на заседание на неговата партия Орбан открито посочи имената на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на Европарламента Мартин Шулц и това на бившия белгийски премиер Ги Верхофстад като най-ярките нихилисти в ЕС. 63-годишният Верхофстад миналата седмица бе избран за представител на ЕП в преговорите с Великобритания за напускането на съюза. Вер

Експерт: Вторични трусове след земетресението в Македония няма да се усетят в България

https://www.actualno.com/society/ekspert-vtorichni-trusove-sled-zemetresenieto-v-makedonija-njama-da-se-usetjat-v-bylgarija-news_562213.html

Няма непосредствена опасност или връзка от сеизмичната активност в Северозападна Македония за България. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Емил Ботев, ръководител на департамента „Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. По думите му се очаква да има още вторични трусове след земетресението, което беше регистрирано в Македония към 16:10 часа вчера, защото напрежението на земните пласт

Откриха труп на мъж в Бургас

https://www.actualno.com/crime/otkriha-trup-na-myj-v-burgas-news_562214.html

На 10 септември около 19.30 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за това, че в района на ул. „Цариградска” № 34 е открит труп на мъж. Това съобщиха полицията в морския град. При извършения първоначален оглед видими след от насилие не са открити. Тялото на 41 годишния В.Р., без постоянен адрес, е откарано за аутопсия в Катедра „Съдебна медицина” към МБАЛ – Бургас. Работата по случая продължава.

Шест причини да наречем Берлин пропаднал град

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271993_%D0%A8%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BC+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%BB%D0%B8%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0

 „Беден, но секси“ описва германската столица един от нейните бивши кметове. След обединението на Германия градът се превръща в космполитен център, привличащ кретивни личности с ниските наеми и множеството възможности. Туристите също пристигат с интерес – само за първото полугодие на 2016 година близо 6 млн. души са посетили германската столица.

Истината под повърхността обаче е друга, посочва The Local. Градът е затънал в бедност, безработица, лоша инфраструктура и престъпления. Образователната система се задъхва, а в града вече е осезаемо присъствието на бежанците, твърди германското издание и посочва шест причини, които дават основание германската столица да бъде наречена пропаднал град.

На първо място – летището

Берлин е уникален германски град по отношение на мегапроектите. Примери като подземната жп гара в Щутгарт или концертната зала в Хамбург показват, че германската ефективност куца понякога. Но новото летище на столичния град е истински рекордьор – вече шест години то не може да бъде отворено, носейки множество скандали и обвинения в корупция. Малцина вярват, че новият краен срок – през 2017 година, ще бъде спазен.

 

Градските власти вече признаха, че проектът е истинско фиаско, а разходите за реализацията му се оказаха два пъти по-големи. Сметките показват, че новото летище ще струва 5 млрд. евро на германските данъкоплатци.

Дългове

За разлика от много други градове и провинции в Германия, чиито дългове растат, в Берлин е обратното. Дълговете на столицата намаляват от 59,8 млрд. евро през 2014 година до 59,2 млрд. евро през 2015 година. Но в същото време задълженията на града са значителни – за сравнение дълговете на провинция Бавария достигат 36,9 млрд. евро.

И Берлин всъщност е единствената европейска столица, която дърпа назад цялата държава, вместо обратното. В Германия има система за намаляване на неравенството между провинциите. По нея през миналата година Берлин е получил 3,6 млрд. евро. Бавария пък е дала 5,4 млрд. евро във федералния бюджет за схемата.

Бежанците

Берлин не може да се справи с бежанците. През миналата година в центровете за бежанци в града са постъпвали по 500 души на ден, а капацитетът за прием е 200 души на ден. Системата е претоварена и документацията се складира в кашони, обясняват служители. В центровете дори си имали „търсачи“, чиято работа е да издирват досиетата, складирани по стаите, докато бежанците чакат на опашка при всякакви метеорологични условия.

Престъпност

Престъпността в Берлин е по-висока, отколкото в другите германски градове. Според статистиката на вътрешното министерство в страната в столицата се случват 16 414 престъпления на 100 хил. души, спрямо 13 839 в Хамбург или средното за страната от 7 797. През 2015 година престъпността в града се увеличава с 4,9 на сто на годишна база.

Все пак убийствата намаляват, но с 14% се увеличават кражбите от магазините, а джебчийските кражби са с почти 26% повече.

Безработица и бедност

Бедността и безработицата са съвсем реален проблем за столичаните. През 2015 година Берлин е вторият град с най-висока безработица в страната – 10,7% от трудоспособното население е без работа. Средното за Германия е 6,4%, а в Бавария дори е 3,6 на сто. 16,4% от берлинчани получават помощи от държавата.

И не само това – 20% от живеещите в Берлин са описвани като застрашени от бедност. Те получават под 60% от средното заплащане за страната. В Бавария този процент например е 11,5 на сто. По данни на статистиката средният разполагаем доход на човек от домакинство в Берлин през 2014 година е бил 18 594 евро. В Бавария – 23 080 евро.

Образование

Берлин има най-лошата образователна система в цяла Германия, твърди още The Local. Изданието се позовава на изследване на Института за икономически проучвания в Кьолн. През 2014 година процентът на раннонапускащите училище е 8,1, докато средното в страната е 5,5%. 39,7% от студентите в университетите в града не завършват своето обучение.

По статията работи: Деляна Петкова

Паркоместата - все по-атрактивен актив за инвеститорите в имоти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271992_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+-+%D0%B2%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2+%D0%B7%D0%

 Паркоместата ще стават все по-значим актив на пазара на инвестиционни имоти главно заради благоприятното съотношение риск / възвращаемост в комбинация с основните макротенденции – например урбанизацията и нарастващия брой автомобили, пише онлайн изданието property-magazine.com.

Дори финансиращите институции вече предоставят средства за инвестиции в паркоместа, допълва изданието.

Berlin Hyp очаква умерен растеж в този сегмент от пазара. Същевременно се увеличават техническите изисквания и разходите за паркинг оборудване. Операторите изместват фокуса си към повишения комфорт, както и към все по-голямото присъствие на електромобили на пътя.

Важна тенденция в следващите години ще бъде съживяването на имотите, тъй като много паркинги - особено в Западна Германия, са достигнали края на своя жизнен цикъл както по отношение на конструкцията, така и на дизайна.

От гледна точка на икономическите субекти дигитализацията е най-важното предизвикателствопрез следващите 10 години. Това означава, че целият процес в паркингите ще бъде дигитализиран – от онлайн резервация за краткосрочно или дългосрочно пребиваване до безконтактна идентификация при влизане и безконтактно плащане на излизане, както и присъствие в различни приложения за паркиране.

Очаква се търсенето на паркоместа да продължи да се увеличава, което привлича все повече институционални и частни инвеститори през последните години.

 

 

Цялата статия от Тук

Томислав Дончев твърди, че Кирил Добрев не е запознат с проекта за тунел под Шипка

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605037

"Г-н Кирил Добрев не е запознат с проекта за довеждащ път и тунел под Шипка и затова ме пита. Затова и прави грешки, когато коментира проекта", така вицепремиерът Томислав Дончев коментира за вестник ”100 вести” публикацията в електронни медии, че "66 млн. лв. европейско финансиране е загубила България заради тунела под Шипка” и коментара на народния представител от БСП Лява България, че тунел под Шипка няма да има. Въпросният материал е написан въз основа на отговора на заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата п...

Великобритания проучва разрешителните за работа като начин за контрол на имиграцията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271991_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0

 Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд съобщи днес, че проучва системата за разрешителни за работа като начин за контрол на имигрантите от ЕС в отговор на желанието на гласоподавателите, подкрепили Brexit, да се затегне граничният контрол, предаде Ройтерс.

Макар че официалните преговори за излизането на Великобритания от ЕС все още не са започнали, Лондон търси начини да задоволи гласоподавателите, подкрепили излизането от ЕС. Те настояват за по-малък брой имигранти и прекратяване на политиката на отворени граници с евросъюза на фона на нуждите на икономика, в която някои сектори зависят изключително много от чуждестранна работна ръка.

Разрешителните за работа със сигурност имат смисъл, посочи Ръд пред Би Би Си. Тя допълни, че ведомството й проучва системите за контрол на имиграцията и все още не е взето решение.

В момента Великобритания прилага визова система за страните, които не са част от ЕС, а гражданите на страните от евросъюза могат да живеят и работят свободно в страната. 

Това, което ще проучим е как можем да получим най-доброто за икономиката, намалявайки бройката , но защитавайки хората, които наистина са полезни за икономиката, посочи Ръд.

По-рано този месец британският премиер Тереза Мей изрази съмнения в ефикасността на имиграционните системи, при които кандидатите се оценяват по точки въз основа на образование и умения - нещо, което агитиращите в подкрепа на Brexit обещаваха.

Реакцията на Мей предизвика опасения сред гласоподавателите, че правителството й не заема достатъчно твърди позиции по ключови въпроси като имиграцията. 

Ръд, която е близък съюзник на Мей, подкрепи целта на правителството да сведе нетната годишна имиграция във Великобритания от сегашните 327 000 до под 100 000 души.

 

По статията работи: Евгения Маринова

2 пъти по-малки месечни възграждения си гласуват общински съветници

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605012

Възнагражденията на съветниците на комисията в ОбС, която оценява проектите по програма "Пловдив за младите", да бъдат намалени наполовина. Това предложение ще бъде гласувано на първата след лятната ваканция сесия на местния парламент на 13 септември. Вносители са самите съветници от въпросната 7-членнна комисията: 2- ма от ГЕРБ,  по един от реформаторите, Съюз за Пловдив и БСП,  както и 2-ма от Кауза Пловдив, между които е зам.-кметът по младежки дейности Георги Титюков. Така вместо досегашните две минимални работни...

Мобилните услуги и облакът - двигателите на технологичната индустрия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271990_%D0%9C%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B3%D0%B8+%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D1%82+-+%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B

 Новата вълна от финансови отчети в технологичната индустрия показва как две основни тенденции – облачните и мобилните услуги – стават все по-важни и носят големи печалби на компаниите, които залагат на тях, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Facebook и Alphabet миналата седмица отчетоха ръст на печалбата си за последното тримесечие, което до голяма степен се дължи на факта, че потребителите прекарват повече време на своите смартфони, а рекламодателите харчат повече средства, за да достигат до тях.

Междувременно Amazon.com и Microsoft успяха да надминат очакванията на Wall Street, след като резултатите им бяха насърчени от представянето на бизнеса с облачни услуги.

"Големите стават все по-големи“, коментира Бен Шахтър, анализатор на Macquarie Group. “Хората използват интернет все повече. Те винаги имат връзка благодарение на смартфоните, а скоростта се подобрява... а цялата тази информация трябва да дойде отнякъдеи идва от облака“.

Силните страни на тези технологии се преплитат. Мобилните устройства все по-често стават основните компютри на хората, което увеличава търсенето на облака. При персоналните компютри данните често се съхраняват на самите устройства, но смартфоните имат по-малко памет, а потреблението на данни като цяло се е увеличило значително, което изисква повече информация да се съхранява в облака.

Тази връзка съществува от повече от десетилетие, но стана все по-важна през последните години. Бумът на свалянето на песни, често от iTunes на Apple на iPod, беше изместен от експлозия от мобилни приложения, стрийминг услуги и други мобилни приложения, които изискват използването на облачни предложения.

"Виждаме как мобилната и облачната инфраструктура вървят ръка за ръка“, коментира Бен Стантън, анализатор на компанията за проучвания Canalys. “Облачната инфраструктура увеличава все повече и повече възможностите на мобилното устройство“. Canalys прогнозира, че корпоративните разходи за облачни услуги ще нараснат с 52% през второто тримесечие спрямо година по-рано.

Същевременно картината за хардуерните компании не е толкова ясна.

Насочването от персоналните компютри към смартфоните през годините донесе голяма печалба на Apple, която пусна първия си телефон iPhone преди девет години. Но сега продажбите на смартфони спират да растат в много страни, а Apple е подложена на натиск. Най-високо оценяваната компания в света миналата седмица заяви, че продажбите на iPhone са се свили за второ поредно тримесечие след осемгодишни ръстове, което е довело до 27% спад на печалбата на компанията спрямо същия период година по-рано.

И все пак някои производители на смартфони отчитат ръст на продажбите, включително Samsung Electronics и Huawei Technologies. Производителят на чипове Qualcomm се радва на 22% скок на печалбата за тримесечието, което до голяма степен се дължи на продажбите на чипове за китайски смартфони.

Като цяло мобилната ера навлиза във фаза, в която печалбата до голяма степен отива в софтуерни и интернет компании, които печелят от факта, че хората използват повече телефоните си. Едни от най-облагодетелстващите се от това са Facebook и Google, които печелят от критична маса от мобилни потребители, които привличат рекламодателите.

Facebook обяви, че мобилните реклами са донесли 84% от нейните 6,2 млрд. долара приходи от реклама през последното тримесечие, спрямо 11% през 2012 г. Печалбата на социалната мрежа се е увеличила почти тройно спрямо година по-рано до рекордните 2,1 млрд. долара.

Все по-голямото използване на мобилни услуги е довело до 21% ръст на приходите на Google за тримесечието. Нейните рекламодатели искат все повече да рекламират на телефони, отчасти защото техните мобилни уебсайтове са подобрени, но и защото технологични компании като Google предлагат по-добри формати за мобилна реклама. Освен това Google привлича рекламодателите с ефективността на своите реклами, като проследява местата, на които се намират потребители, както и дали те посещават физически магазини, след като са видели реклама на мобилно устройство.

Въпреки че продажбите на iPhone се свиват, приходите от мобилни услуги на Apple нарастват с 19% до близо 6 млрд. долара през второто тримесечие. Тези приходи включват продажбата на приложения, абонаментите за Apple Music и таксите от Apple Pay.

Същевременно приходите на Amazon от облачния ѝ бизнес са нараснали с 58% до 2,89 млрд. долара, водейки до рекордната печалба на компанията от 857 млн. долара, която е близо двойно по-голяма от предишния ѝ връх. Облачният бизнес е на път да надмине целта от 10 млрд. долара за тази година – цел, която главният изпълнителен директор Джеф Безос постави.

Microsoft, която е смятана за втория най-голям доставчик на облачни услуги след Amazon, превръща облачния си бизнес в централна част от своята стратегия за смяна на фокуса от продажбите на софтуер. Сегментът, който включва нейната облачна услуга Azure, е нараснал с 6,6% до 6,71 млрд. долара през последното тримесечие. Същевременно този, който включва Windows софтуера бележи 3,7% спад на приходите до 8,9 млрд. долара. Само приходите на Azure са нараснали близо двойно.

Google също действа агресивно в сферата на облачните услуги. Наскоро компанията нае Даян Грийн, добре познат предприемач от Силициевата долина, който пое ръководството на подразделението на компанията. Приходите на сегмента, който включва облачния бизнес на Google, са се увеличили с 33% до 2,17 млрд. долара през второто тримесечие.

Част от губещите от всичко това през последното тримесечие подчертават как смартфоните и облачните услуги заменят персоналните компютри и стават основен двигател на растежа в Силициевата долина. Производителят на чипове за компютри Intel отчете 51% спад на печалбата заради огромните си разходи за преструктуриране във връзка със стратегията на фирмата да намали зависимостта си от пазара на персонални компютри.

Други компании, свързани с този пазар, бързо се насочват към мобилния. Един от примерите за това е Logitech International, дългогодишен производител на компютърна периферия, който наскоро добави серия от устройства, свързани с телефоните, като камери и безжични слушалки.

Logitech отчете по-високи от очакваното финансови резултати за първото си фискално тримесечие, включително 7% ръст на приходите.

„Всичко, което правим, е мобилно“, обобщи главният изпълнителен директор на компанията Брейкън Дарел.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов

US-медии: Защо политиците в САЩ правят от Русия „заклет враг”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271989_US-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8%3A+%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%A0%D1%

 Главна мантра в американската предизборна надпревара стана идеята, че Русия е „заклет враг на Америка” и всеки, който предлага сътрудничество с Москва веднага става „помагач, марионетка или агент на Кремъл”, а понякога дори и „потенциален изменник на родината”, пише изданието The Intercept.
Не минава и седмица, без да започне поредния „лов на вещици” и без да обвинят някого в симпатии към руския президент Владимир Путин, отбелязва авторът на публикацията американският журналист Глен Гринвалд.

Последният подобен случай е интервюто на Доналд Тръмп пред водещия на RT Лари Кинг, което стана сензация. Според коментатора на изданието Slate Фред Каплан, нито един американец, още повече кандидат за президент, не трябва да се появява в руски телевизионен канал и да критикува САЩ.

Комунистическа Русия отдавна не съществува, обаче натрупаните за десетилетията на Студената война реторични прийоми и досега се явяват ефективни политически тактики. Достатъчно е опонентът да бъде наречен „агент на Кремъл”.

Журналистите от The New York Times Джонатан Мартин и Еми Шозик на свой ред публикуваха материал, в който се казва, подобряването на отношенията с Русия заема централно място в кампанията на Доналд Тръмп, което би било „немислимо” за всеки републиканец от времето на Студената война или скоро след завършването й.

Според Гринвалд, главният парадокс е, че все още демократите начело с Хилъри Клинтън громят Тръмп за неговата симпатия към Путин и търсят около него кремълски агенти, но оставят своя съпартиец Барак Обама, независимо от постоянния му стремеж да уреди отношенията с Русия и упоритото му не приемане на Русия като заплаха за САЩ.

„Обама изглежда е единственият американски политик, който отказва да вземе участие в тази масова вакханалия в най-добрите традиции на Студената война” – цитира Гринвалд думите на журналиста от The Guardian Тревор Тим.

„Всички тези непрекъснати опити да се отъждестви желанието за подобряване на отношенията с Русия с предателство към Америка или да представят всяка връзка с Москва като доказателство за антиамериканска симпатия към Путин в най-висша степен е нездраво явление. То не само е опасно и репресивно по своята същност, но и удивително недалновидно” – обобщава Гринвалд.

Нинова иска сваляне на санкциите към Русия

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605036

Председателят на БСП Корнелия Нинова се обявила за сваляне на санкциите към Русия. Това съобщиха от пресцентъра на партията. "Никой не може да изкорени топлите, братски чувства на българите към Русия", заявила Корнелия Нинова на 13 национален събор на приятелите на Русия-Копринка. "Настояваме да бъдат свалени санкциите срещу Руската федерация. Те вредят на българския национален интерес, на българската икономика, земеделие и туризъм. Стига с предателска външна политика, която унизява достойнството на България", казала още Нинова. Тя подчерта...

Съюзът между Прокопиев и Василев е брак по сметка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271988_%D0%A1%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D1%8A%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%B8+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%

 

Сценарият на картела "Капитал - ДСБ" е зле скалъпен

Съюзът между енергийният олигарх Иво Прокопиев и укриващия се от българското правосъдие зад граница банкер Цветан Василев е брак по сметка. Това се казва в изявление до медиите на депутата Делян Пеевски, поводът за което е интервюто на банкера-беглец пред "флагмана" на кръга около Иво Прокопиев - "Капитал" и сайта ktbfiles. В изявлението си Делян Пеевски посочва, че интервюто е "поредната порция празнословни твърдения, но гарнирани с политически внушения, които са крайно необходими за Прокопиев и Радан Кънев предвид изтънялата им предизборна легитимация". И не би се изненадал, ако срещу него те " обещават на Василев индулгенция срещу обвинението за източването на КТБ при смяна на политическата конфигурация".

Ето и пълния текст на изявлението на депутата:

 

През последните дни за пореден път станахме свидетели на сценарий за политически натиск и опит за манипулация на обществото, разработен в лабораторията на кръга „Капитал”. Този път лаборантите използват нелепите твърдения на избягалия от правосъдието Цветан Василев, добре гарнирани с удобни политически внушения.

Намирам за твърде елементарен опитът на олигарха Иво Прокопиев и на политика с неизяснена ориентация Радан Кънев да ни внушат едва ли не, че Василев казвал някакви фундаментални „истини” за политическия живот и че посочените от него (но твърде избирателно подбрани) политически фигури били оплетени в политическа корупция и нечисти икономически комбинации. Напълно естествено предизборно поведение на хора, които много добре осъзнават, че техният икономическо– политически картел, наречен „Капитал – ДСБ”, ще претърпи пълен провал на президентските избори. Но не това ме провокира да говоря, а поредното преднамерено намесване на името ми в този предвидим и зле скалъпен сценарий и то след като публично заявих, че се оттеглям от активна дейност в страната. Отново мантрата „Пеевски” се вкарва в обръщение от хора, които години наред удобно и безметежно съществуват, прикривайки се зад употребата на създадената от тях риторика „Анти – Пеевски”.

Кое е новото в „разкритията“ на Василев в поредното му нравоучително интервю от Сърбия, според твърденията на Прокопиев и Кънев, заради което „Капитал” и присъдружните му медии - „Медиапул” и „Клуб Z” отново изпаднаха в истерия. Ново няма и този път, няма и нищо конкретно – само познатите обвинения на Василев към почти всички институции в държавата, както и същите нелепи твърдения за начина на функциониране на пирамидата КТБ, представляващи по-скоро самопризнания, отколкото някаква новина. Различни са обаче използваните изразни средства. Сега имаме „клановете на Борисов и Пеевски управлявали държавата ...”. Именно новият изказ на Василев възбужда иначе импотентните, но жадно търсещи обществена легитимация, Прокопиев и Кънев. Да пришиеш отново Борисов за Пеевски - едва ли за лаборантите от „Капитал” има по – желана предизборна тема. И какво от това, че новите им въздушни кули се строят от обвиняем за източването на банка, който изгражда собствената си защитна стратегия на „жертва” на политическата система, което също е несериозно, предвид твърденията на Василев за дългогодишни политически приятелства от всякакъв характер и не едно политическо инженерство. Не би ме изненадало, ако именно новите „изразни средства” в изказа на Василев са предмет на договорка между него и лаборантите от „Капитал”. Василев им дава поредната порция празнословни твърдения, но добре гарнирани с политически внушения, които са им крайно необходими предвид изтънялата им предизборна легитимация, а Прокопиев и Кънев му обещават индулгенция срещу обвинението за източването на КТБ при смяна на политическата конфигурация. Или просто казано - брак по сметка. Това припознаване на Василев от Прокопиев и Кънев всъщност никак не е странно, достатъчно е само да проследим внимателно възникването на КТБ и как са се развивали във времето отношенията между бащата на кръга „Капитал” и ДСБ Иван Костов и банкера Цветан Василев.

Колкото до твърденията на Василев за притежавани от мен или моето семейство дялови участия, за скрита собственост, контрабанда, политически зависимости и други подобни искам да заявя, че аз съм проверяван многократно от компетентните органи в страната и в чужбина. Разпитван съм по всеки един сигнал на Василев, на лаборантите от „Капитал” или на техните сателити – „Протестна мрежа” и сайта „Биволь”. Не коментирам многобройните данъчни проверки и ревизии, на които бях подложен през последните години. И всичко това при положение, че уж съм бил близък до премиера Борисов и властимащите. Искам да отбележа, че всички проверки са приключили поради липса на данни за каквото и да е престъпление или друго нарушение, включително образуваните прокурорски проверки в Австрия и Лихтенщайн. В контекста на това искам да попитам, дали и Прокопиев е проверяван по същия начин, както съм бил проверяван аз. Или ще се окаже, че той е най – пазеното и недосегаемо лице от българския преход, успяло по време на управлението на Иван Костов и преди да навърши 30 годишна възраст, да натрупа огромно по размер състояние. Достатъчно е само да споменем приватизацията на предприятието „Каолин” (монополист на пазара на каолинова суровина) и на винпром „Дамяница”. Следват десетки мегавата соларни паркове и съмнителни сделки с пенсионен фонд „Доверие”. Дали и многобройните констатации на Комисията за финансов надзор за извършени от негови фирми нарушения, станали публично известни, също ще потънат без последствия.

В този смисъл, по никакъв начин не ме притесняват несъстоятелните твърдения на Василев, които сега лаборантите от „Капитал” искат удобно да употребят за политически цели. Ако Василев има да казва нещо конкретно и смислено, да го направи, вместо да подхвърля само внушения. Хората, които ме познават знаят, че аз никого не съм излъгал и не съм нарушил дадено обещание. Притежаваната от мен собственост е напълно ясна и многократно проверявана. Дали това може да се каже и за днешните морални ментори на обществото. И за да завърша, най – смешното в теориите на Василев (вероятно това му е вменено за казване от самите лаборанти за повече пикантност) е свързването ми с кръга „Монтерей“. През 90-те години на българския преход аз съм бил още ученик.

Делян Пеевски

Пускат „Владимир Вазов” за първия звънец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271987_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%E2%80%9E%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%92%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%E2%80%9D+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD

 

През ноември готови улиците „Козлодуй”, „Богатица” и „Обиколна”

За първия учебен ден ще приключи ремонтът на булевардите „Владимир Вазов” и „Ботевградско шосе”, които поемат трафика към столицата откъм магистрала „Хемус”. Има вероятност една от основните артерии на София да е готова до утре, но няма да пуснем трасето, ако имаме дори една забележка към изпълнението, обясниха от „Московска” 33. По време на работата общината

 

не е била доволна от изпълнението

 

на няколко шахти и бордюри, а майсторите са върнати да ги оправят за своя сметка. Освен това строителите сгафиха и с асфалтирането на дървета по тротоарите пред стадион „Герена”.

Ремонтираните участъци от двата булеварда са с обща дължина 6,5 км, а за следващата година ще остане

 

обновяването на стария мост „Чавдар”

 

По този начин ще бъде завършена реконструкцията на всички големи мостови съоръжения на територията на София.

В края на октомври трябва да е готова улица Козлодуй, а през ноември и улиците „Богатица” и „Обиколна”. В „Лозенец” общината е планирала и реконструкция за ул. "Кожух планина" и "Цветна градина" от ул. "Богатица" до ул. "Славовица".

За нова година пък строителите ще са готови с разширението на бул. "Черни връх". До края на септември трябва да бъде пуснато движението в първия участък от ул. "Филип Кутев" до ул. "Джон Атанасов". Транзитното движение до завършване на обекта в края на годината е през бул. „Симеоновско шосе“ и бул. „България“. Като част от разширението е и изграждане на нова подземна инженерна инфраструктура. Така за ЧНГ той ще е четирилентов до Околовръстен път. За разширението с два километра Министерският съвет опусна 7 млн. лв. С тях ще се подмени канализацията и ще се изместят електрическата и газовата мрежа. Когато проектът бъде реализиран, цялото движение от бул. „Цариградско шосе” ще минава през кръговото кръстовище при Телевизионната кула и естакадата при Семинарията и по разширения бул. „Черни връх” ще се извежда на Южната дъга на Околовръстния път.

Укрепват скалите на пътя през Кресна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271986_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%9A%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B0

 До 14 октомври продължава монтажът на високоякостни мрежи на път I-1 София – Кулата от км 384+190 до км 384+300, между Симитли и отклонението за с. Стара Кресна, в местността Османска чешма на Кресненското дефиле. Целта е укрепване на скалния откос и обезопасяване на пътния участък от падащи камъни. Извършва се почистване на ската и обрушване на скалните откоси, след което се монтират мрежите, съобщиха от АПИ.

Движението се извършва по заобиколен маршрут в оширението на пътя. Пътното платно на обхода е с две ленти за движение, по една лента за всяка посока. Трафикът на МПС се насочва от регулировчици.

През юни в района на Мурсалево бяха монтирани високоякостни мрежи в отсечката между км 348+700 и км 349.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, lima.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Русия се готви да приравни киберпрестъпленията на банковите обири

https://www.actualno.com/sciencelogy/rusija-se-gotvi-da-priravni-kiberprestyplenijata-na-bankovite-obiri-news_562200.html

Киберпрестъпленията може да бъдат признати за равнозначни на банковите обири, пише в броя си от днес (12 септември) руският вестник "Известия", предаде БГНЕС. В разработването на съответния законопроект са участвали представители на банки и силовите ведомства. Според експертите, в съществуващата съдебна практика наказанието за този вид нарушения съвсем не съответства на нанесените щети. "Хората слагат ръка върху стотици милиони, а получават три години условно", възмущава се представител на упра

Имаме почти печеливш кандидат за генерален секретар на ООН в лицето на Бокова

https://www.actualno.com/cite/imame-pochti-pechelivsh-kandidat-za-generalen-sekretar-na-oon-v-liceto-na-bokova-news_562205.html

С тези думи социологът Андрей Райчев разсмя рано сутрин зрителите на Нова телевизия. Той обяви, че се разиграва международно задкулисие с главна фигура Кристалина Георгиева заради съмненията, че точно Георгиева ще заеме мястото на Бокова като българския кандидат за генерален секретар на ООН. Припомняме, че на последното гласуване на СС на ООН Ирина Бокова остана на пето-шесто място.

Какво е нужно на първокласника?

https://www.actualno.com/education/kakvo-e-nujno-na-pyrvoklasnika-news_562202.html

Раница, пълна с тетрадки, моливи, гумички и блокчета – какво е нужно на първокласника, за да прекрачи за първи път училищния праг жаден за знания и изпълнен с любопитство. Дни преди първия учебен ден за най-малките зам.-директорът на 118 СОУ „Академик Людмил Стоянов” в София Яна Аврамова посочи пред БГНЕС всичките материали, които трябва да се носят от учениците в първи клас по съответните предмети. По Български език основното е букварът, който ще е в пакета от учебници &ndas

Двойно декларираните ниви вече в Интернет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271985_%D0%94%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%B8+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B2+%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD

 Земеделските стопани вече могат да направят справка през Интернет дали в декларираните от тях ниви за подпомагане за „Кампания 2016” има застъпвания, къде са те и какъв е размерът на двойно декларираните площи, съобщиха от ДФ „Земеделие”. Информацията е публикувана на сайта на фонда, в секция „Система за индивидуална справка по директни плащания". Стопаните могат да получат в областната дирекция на ДФЗ карта за всяко застъпване.

Започна и процедурата по изпращане на уведомителни писма за установените застъпвания. До 20 работни дни от получаването на писмо, но не по-късно от 1 декември 2016 г., фермерите трябва да представят документи, доказващи правото за ползване на нивите, за да получат директни субсидии за обработваните земи.

Кандидатите, установили през мрежата застъпвания, могат да подготвят документите и да ги представят в областните дирекции на ДФЗ и преди връчването на писмо.

За Кампания 2016 броят на двойно заявените площи значително е намалял. Чрез кръстосани проверки са установени застъпвания в заявленията на 10 390 кандидати. За сравнение - за 2015-та застъпванията са били 23 349, а за 2014-та - 54 733.

Мъж рискува живота си, за да зарадва децата в Алепо

http://www.vesti.bg/lyubopitno/lyubopitno/myzh-riskuva-zhivota-si-za-da-zaradva-decata-v-alepo-6058506

Такъв е Рами Адхам - сириец, който от години живее във Финландия. Наричат го сирийския Дядо Коледа и това не е случайно

Дик Рош: Натиск над суверенна страна да си смени кандидата за ООН е недопустим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/271984_%D0%94%D0%B8%D0%BA+%D0%A0%D0%BE%D1%88%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%

 Това, което се случва, нанася щета върху целия процес на избор на генерален секретар, казва бившият ирландски министър - Г-н Рош, как ще коментирате информацията, че е възможно България да смени своя кандидат за генерален секретар на ООН? - Трябва да ви кажа, че не виждам никаква логика в подобно решение. Най-вече, защото г-жа Бокова е с най-добър резултат сред жените до този момент. Защо е важно това? На първо място, ако вземем цялостната картина в ООН, ще видите, че повечето от страните-членки са съгласни, че жена трябва да оглави организацията. ООН никога досега в историята си не е имала жена начело и всички биха били доволни, ако това най-накрая стане факт. На второ място, както знаете, Източна Европа също не е имала до този момент честта неин представител да бъде Генерален секретар, а това е наистина чест и би било чудесна възможност. Поради тези две причини, мисля, че що се отнася до самата г-жа Бокова, тя е много подходящ кандидат за поста. Тя е изключително добре подготвена за това. Минавала е през трудни изборни процедури, и то два пъти за поста на генерален директор на ЮНЕСКО, който заема в момента. Освен това имаше забележителен успех в работата си за тази важна организация, борейки се за спасяването на културното наследство в различни точки на света, включително и в някои много тежки райони на Близкия изток. Тя е разпознаваемо лице заради всички тези свои усилия. В същото време сме свидетели на един твърде силен натиск да бъде променена българската кандидатура. - Според вас това би било неразумно? - Това би било контрапродуктивно! Няма нито смисъл, нито логика да се сменя кандидат, който е успешен, който е доказал, че работи превъзходно в международна среда, успявайки да се справя с всички изпречили се трудности. Бокова е обект на изключително негативна кампания от слухове, като повечето идват от български източници, и не разбирам защо се налага всичко това. Разбира се, подобни неща се случват и могат да се случат във всяка страна, но мисля, че е крайно време всички в региона да се обединят около нейната кандидатура. И тогава вероятно ще имаме Генерален секретар от региона. - Въпреки очевидните противоборства между отделните страни? - Мисля че цялата система, въобще идеята за избор на генерален секретар на ООН би трябвало да бъде много по-прозрачна и открита отпреди. Генералният секретар трябва да е човек, избран заради качествата си, а не защото е по-харесван от някоя страна-членка или пък една от големите сили го подкрепя повече или по-малко. ООН е организация на всички, без значение дали са малки, или големи. Да се притискат малки страни по една или друга причина, е изключително неприемливо и не бива да се допуска. А в случая, според мен, е факт. Българският избор е ясен и той трябва да бъде уважаван. Всички останали играчи трябва да уважат това. - Но г-жа Кристалина Георгиева също би била българска кандидатура, тя също е жена и е от Източна Европа. - Не познавам г-жа Кристалина Георгиева и не бих могъл да кажа нищо лошо за нея. Тя има много сериозна работа и отговорности в Европейската комисия, което изисква също сериозен потенциал. Но България вече има своя кандидат. Затова казвам, че е много важно в случая изборът на генерален секретар да е отворен и прозрачен и да става по определени правила. И след като България веднъж е направила своя избор, той трябва да бъде уважаван. България не е нищо по-малко от останалите държави в ЕС, тя е толкова важна, колкото и всичките останали страни членки. Затова не бих искал суверенна страна със суверенно, независимо правителство да бъде поставяна под натиск да променя кандидатурата си. Това е недопустимо! И освен всичко друго нанася щета върху целия процес на избор на Генерален секретар. Неприемливо е не само за ООН, но и за всички останали международни организации, неприемливо е за света. В края на краищата всичко това нанася щета не само върху шансовете на България да има човек на този пост, но и на шансовете ООН да бъде оглавена от жена за пръв път в историята. - Откъде, според вас, идва този натиск? - Очевидно е, че идва от някои среди в Европа. - Не е ли идея на Европейската народна партия? Поне така бе представено в медиите. - Не знам със сигурност, а нещо, което не знам, не бих искал и не мога да коментирам. Но очевидно има натиск. А след като има вече български кандидат, то той трябва да получи цялата възможна подкрепа, която е нужна за тази тежка битка. - Логиката на тези, които не смятат като вас, г-н Рош, е, че г-жа Бокова не се представя добре в досегашните гласувания в Съвета за сигурност. Така и не успя да вземе първа позиция, стигна най-много до трето място, а вече е и по-назад. - Тази логика е неточна, защото в тези гласувания позициите се менят непрекъснато. Да вземем например Сузана Малкора от Аржентина. Нейните резултати са нагоре-надолу. Но Бокова е убедително на първо място сред жените кандидатки. Освен това нито един от другите претенденти за поста не е изправен пред подобна негативна кампания, с каквато г-жа Бокова трябва да се бори. И въпреки това тя се държи здраво и продължава да е кандидатът сред жените с най-големи шансове. Дик Рош е бивш министър по европейските въпроси (2002–2004, 2007–2008 и 2008–2011) и министър на околната среда (2004-2007) на Ирландия. Бивш член на ирландския парламент и на Сената. Представлявал е страната си на министерско ниво в Общото събрание на ООН.











© www.24chasa.bg

-Над 70 кораба блоирани край Свищов заради ниското ниво на Дунав

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605030

Над 70 кораба са струпани край Свищов заради ниското ниво на Дунав и образувалите се речни прагове, съобщи "Труд". Нивото в неделя бе 120 см като е отчетено леко повишаване с около 4 см в сравнение с предходните дни. Заради опасност корабите да заседнат в плитчините, се налага на пристанището в крайдунавския град да се прави преразпределяне на товарите им, за да могат да газят по-плитко. Повечето от преминаващите плавателни съдове са руски, украински и молдовски и превозват предимно сол....

Открит е труп на мъж

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r1N6KJzBhrA/

На 10.09.т.г. около 19.30 ч. в Първо Районно управление – Бургас е получено съобщение за това, че в района на ул. „Цариградска” № 34 е открит труп на мъж. При извършения първоначален оглед видими след от насилие не са открити. Тялото на 41 -годишния В.Р., без постоянен адрес, е откарано за аутопсия в Катедра „Съдебна медицина” към МБАЛ, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР-Бургас. Работата по случая продължава.

Сирийци с опасност за живота, след инцидент на плажа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ossz39I7mfQ/

На 11.09.т.г. около 19.00 ч. в Пето Районно управление – Бургас е получено съобщение за давещи се в морето пред заведение «Фиеста» плажуващи. Установено е, че 20- годишната сирийска гражданка Н.Д. и 55- годишният й баща – Д.Б., които били със свои близки на плажа, започнали да се давят, като на помощ се притекли – 39 годишните Р.Д. и В.Д. /които по време на инцидента били в ресторант «Фиеста» и видели случващото се/. След като двамата давещи са спасени, те и Р.Д. са откарани и настанени в «Спешно отделение» на МБАЛ – Бургас,съобщават от ОДМВР-Бургас. Сирийците са преместени в отделение «Реанимация», с опасност за живота, а Р.Д. е оставен под наблюдение, без опасност за живота.

Катастрофа на пътя Поморие – Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/C9FJts50B_c/

На 11.09.т.г. около 10.20 ч. на пътя Поморие – Ахелой, възниква пътен инцидент между лек автомобил «Мерцедес 200 Д», с бургаска регистрация, управляван от 73 -годишния И.С. от Ахелой и лек автомобил «Ауди 80», с бургаска регистрация, управляван от 20- годишния Ю.Х. от с. Крушевец, обл. Бургас. Причини за ПТП : водачът на лекия автомобил «Мерцедес» предприел «ляв завой», отнемайки предимството и допускайки ПТП с насрещно движещия се лек автомобил «Ауди 80». От пътния инцидент в МБАЛ – Бургас са откарани водачът на «Мерцедеса» и неговата съпруга – К.С., 74- годишна – К.С. от Несебър, които с охлузни рани, са настанени за наблюдение, без опасност за живота.

Държавата търси варианти за нови бежански лагери като този в Харманли

https://www.actualno.com/burgas/dyrjavata-tyrsi-varianti-za-novi-bejanski-lageri-kato-tozi-v-harmanli-news_562195.html

Заради увеличаващия се приток от мигранти, минимум три бивши военни поделения в Бургаско, Ямболско и Хасково се подготвят за бежански лагери. Тези дни районите са били посетени от експерти, които преценяват годността на постойките, необходимите ремонти за да станат обитаеми, както и доколко може да бъде осигурена сигурността в тях. Местата, които се оглеждат за бежански центрове се пазят в строга тайна, тъй като има притеснения, че местното население ще се вдигне на протести, информира вестник

Дясноцентристите печелят в Хърватия, не е ясно обаче дали ще има правителство

https://www.actualno.com/balkani/djasnocentristite-pecheljat-v-hyrvatija-ne-e-jasno-obache-dali-shte-ima-pravitelstvo-news_562196.html

Дясноцентристката коалиция „ХДО и партньори", изградена на основата на партията Хърватско демократическо обединение (ХДО), спечели проведените в неделя (11 септември) предсрочни парламентарни избори в Хърватия. Въпреки това тя няма да може да управлява самостоятелно. Лидерът на партията Андрей Пленкович обяви победата на оглавяваната от него дясноцентристка коалиция и обяви: „Още от утре започваме преговори с потенциалните партньори в коалицията". Изявлението от предизборния му щаб

Северна Корея е почти готова за нов ядрен опит

https://www.actualno.com/asia/severna-koreja-e-pochti-gotova-za-nov-jadren-opit-news_562197.html

Северна Корея е почти готова с подготовката за провеждане на нов ядрен тест след опита, извършен миналата седмица, информира южнокорейската агенция Йонап, позовавайки се на източник в правителството в Сеул. Южнокорейското министерство на отбраната не бе в състояние да потвърди тази информация веднага, посочва БГНЕС. Въпреки все по-затегнатите санкции от Съвета за сигурност на ООН към КНДР, Северна Корея проведе в петък (9 септември) своя най-мащабен ядрен опит. Страната обяви, че е успешно е

Протестите заради Русеф в Бразилия не стихват

https://www.actualno.com/america/protestite-zaradi-rusef-v-brazilija-ne-stihvat-news_562199.html

Протестът с искане за оставката на президента на Бразилия Мишел Темер, който започна в неделя (11 септември) в най-големия град на страната Сао Пауло, бе придружен от сблъсъци. Според вестник "Фоля де Сао Пауло", цитиран от ТАСС, служителите на реда са задържали най-малко трима от протестиращите, които замеряли полицаите с бирени бутилки. Силите за сигурност използвали сълзотворен газ, уточнява БГНЕС. Според бразилските медии няколко хиляди души са участвали в демонстрацията, включително предс

Бъчварова в отбранителен режим - защо да сме вярвали на Цветан Василев?

https://www.actualno.com/politics/bychvarova-v-otbranitelen-rejim---zashto-da-sme-vjarvali-na-cvetan-vasilev-news_562206.html

Мисля, че този човек, който има такива обвинения, трябва да съдейства на българската прокуратура. Защо да вярваме на Цветан Василев, който две години стои в Сърбия и излъга толкова много българи? Ако са толкова съществени тези констатации, той има възможност да ги представи пред държавното обвинение. Аз се надявам, че премиерът и всички засегнати да представят от своя страна доказателства, че твърденията на Василев не са верни. Така вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчваров коментира ска

Опит за обмяна на фалшиви 50 евро в обменно бюро

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8ao5Zy6wUZ4/

На 10.09.т.г. около 13.50 ч. в Районно управление – Поморие е получено съобщение от  касиер в обменно бюро, разположен на поморийската улица „Солна” за това, че 37- годишен украински турист, отседнал в Поморие, се опитал да обмени неистинска банкнота с номинал 50 евро. По случая е образувано досъдебно производство, съобщават от полицията.

Авангардна изложба откриха в Университетската болница в Плевен

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1605026

Изключително авангардна изложба бе открита в единствения по рода си в България Музей на Медицината, който се намира на територията на Университетската болница в Плевен. Изложбата се организира заедно с Фондация "Атанас Петров" и тази година носи името "ПАРАЛАКС". Тя е разположена в Музей на Медицината към УМБАЛ "Д-р Георги Странски" - Плевен, който е открит през 1965 г., а негов проектант е именно архитект Атанас Петров, който бе почетен гост на изложбата. Миналата година също се проведе такава изложба, която бе под името "АПЕНДИКС". Изложбите ...

Деца от единия от ЦНСТ в Плевен получават дарение преди първия учебен ден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1604664

Плевенска фирма, чийто предмет на дейност е търговия с детски дрехи и обувки, заяви желание да дари учебни пособия и дрехи на децата от Център за настаняване от семеентип/ЦНСТ/ - Плевен и по-точно на децата от Центъра на ул. „Бяло море" №16. След среща с Анелия Цанкова, директор на центровете, е уточнен типът на най-необходимите за децата пособия и дрехи. Дарението ще бъде връчено на 13 септември, вторник, от 14:00 часа в Центъра на ул. „Бяло море" №16, за да могат децата да започнат новата учебна година подготвени. Намерението на дарителите е...

Разкриха нови тайни за съня

https://www.actualno.com/curious/razkriha-novi-tajni-za-synja-news_562190.html

Ново проучване показва, че по време на сън е по-вероятно важните за вас преживявания да влязат в дългосрочната ви памет, съобщава BBC. На осем неговорещи уелски участници са били казани думи на уелски преди период на събуждане или заспиване. При спящите се наблюдава повишена способност да научават думите, а ефектът се оказва по-голям у тези, които ценят езиковите знания. Това подсказва, че възприеманите като важно преживяване спомени по време на сън се обработват с предимство, съобщи агенция Фо

Положението на Тасос се успокоява

https://www.actualno.com/balkani/polojenieto-na-tasos-se-uspokojava-news_562201.html

Извънредното положение на остров Тасос остава в сила. Най-сериозна е била ситуацията в селището Казавити, но като цяло ситуацията върви към успокоение, предаде Нова телевизия. Около 270 пожарникари са в готовност, хеликоптери продължават да правят обходи над острова, защото има тлеещи огнища. Вятърът вече утихна и това е огромно предимство при овладяването на огъня. При борбата с огъня са пострадали общо четирима пожарникари. Един от тях имаше тежко счупване на крак. Задължителна евакуация има

Пуснаха арестуваните роднини на бившия президент на Египет Мохамед Морси

https://www.actualno.com/africa/pusnaha-arestuvanite-rodnini-na-bivshija-prezident-na-egipet-mohamed-morsi-news_562192.html

Египетските власти освободиха брата и сина на бившия президент Мохамед Морси. Те бяха задържани по-рано по подозрение, че призовават към масови протести, съобщи БГНЕС. Саид Морси и малкият син на бившия президент живеят в село, източно от Кайро. Те са освободени без да им е повдигнато обвинение в подстрекателство към безредици и протестни шествия. През 2015 г. сваленият от египетската армия Мохамед Морси бе осъден по няколко дела, включително на доживотен затвор и на смърт.

50 души са пострадали след труса в Македония

https://www.actualno.com/balkani/50-dushi-sa-postradali-sled-trusa-v-makedonija-news_562191.html

Около 50 души са получили различни наранявания по време на земетресението край Скопие в неделя с магнитуд 5,1. Травмите са получени при паническото бягство от разлюлените сгради. Както предава местното радио МОФ, около 30 пациенти със счупени ръце и крака са потърсили медицинска помощ в столичната клиника "Св. Наум Охридски". Останалите пострадали са в болница "Осми септември". Според пострадалите, те са получили травмите си, докато панически са бягали от домовете си, разтърсени от труса. В н

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване