История за бисвитката, в която се сипва кафето

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/01/06/2891633_istoriia_za_bisvitkata_v_koiato_se_sipva_kafeto/?ref=rss


40 минути. Толкова запазва хрупкавоста си без да протече ядливата чаша за кафе, чието производство започва през март в Пловдив. Пълният й разпад настъпва след 20 часа. За сравнение пластмасата на практика не се разпада.

Когато Младен Джалъзов и Мирослав Запрянов правят на 11 ноември презентация на зърнената си чаша за кафе изобщо не очакват тази вълна на медиен интерес, която ги залива. А още по-малко запитването на компании за техния продукт - от цяла Европа през Южна Америка до...

Краят на Света идва през октомври

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275753_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8

 Светът може да свърши през октомври тази година сочи нова конспиративна теория за злокобната и мистериозна планета Нибиру.

Именно през десетия месец от новата година проучвания показват, че гигантската планета ще се сблъска със Земята, разказва британският "Дейли Мейл", цитиран от vesti.bg.

Реално съществуваването й не е потвърдено научно, но се смята, че тя обикаля около Слънцето по голяма, разтеглена орбита. На всеки 36000 години, а според някои автори на 12 хил. години, преминава през центъра на Слънчевата ни система. Според някои автори Нибиру отново ще премине през Слънчевата ни система и този път фатално близо до Земята.

Конспирация за това сочи, че ще се случи именно през октомври.

Изследователят Дейвид Мийд смята, че около Нибиру орбитират много тела и те заедно с планетата X, както някои наричат, ще се сблъскат с нашата планета.

Смята се, че ще се предизвикат катастрофални промени в климата на Земята.

Предишните очаквания бяха Нибиру да се сблъска със Земята през декември 2015 година, а преди това и през септември. Според някои наблюдатели на планетата X тя е трябвало да се удари в нашата през декември 2012 година, което съвпада с апокалипсиса, предречен от календара на маите.

 

ООН уволни четирима наблюдатели, които се веселили с бойци на ФАРК

http://svetoven.pogled.info/news/81267/oon-uvolni-chetirima-nablyudateli-koito-se-veselili-s-boitsi-na-fark

/Поглед.инфо/ ООН обяви, че уволнява четирима членове на мисията за наблюдение на мирния процес в Колумбия, защото танцували с бунтовници от ФАРК на празненство в навечерието на Нова година.

„Агнешката партия“ с вожд и другарски съд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275752_%E2%80%9E%D0%90%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F%E2%80%9C+%D1%81+%D0%B2%D0%BE%D0%B6%D0%B4+%D0%B8+%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%8

 

Оставят открехнати вратите за прегръдка с Командира

Бъдещата партия на кръга на „Агнешките главички“, който се свързва със скандалната приватизация при управлението на Иван Костов, ще бъде превърната в тотално авторитарна формация, която очевидно ще бъде управлявана от подставен и „бетониран“ на върха шеф, а за капак ще отстранява неудобните фигури в нея чрез другарски съд. В събота предстои учредяването й и от редиците на провалилия се в опита си да овладее Темида като правосъден министър Христо Иванов, който вече бе афиширан като бъдещ вожд, са публикували проект на устав, показа проверка на „Монитор“. В него е записано, че текущата дейност ще се осъществява изцяло от председателя на формацията и никъде не е посочено дали той ще има заместници. Нещо повече, в документа е записано, че лидерът „на конци“, който по всичко личи, че ще се съобразява със спуснати от „Драгалевци“ директиви, еднолично ще има право да делегира права на други лица и то по своя преценка. В работата си той ще бъде подпомаган от Изпълнителен съвет, в който, освен него ще влизат поне още шест от най-приближените му хора.

Смяна на шефа и промени в устава ще може да се правят само от Националната конференция. За да бъде факт това обаче, е нужно това предварително да бъде включено в дневния ред и в поканата за свикване на конференцията. Това означава, че всякакви своеволия от страна на недоволни членове се ограничават до минимум. Освен това кой определя дневния ред на конференцията, така и не се посочва. Записано е само, че тя се свиква от Националния съвет на формацията. Мандатът на лидера ще бъде три години, колкото и на останалите ръководни органи на партията.

Решенията за изключване от партията ще се вземат, ако даден член е нарушил тежко устава или пък е уронил и накърнил публичния образ на движението. Това ще става от т.нар. контролна комисия, в която ще влизат общо седем души, които ще играят ролята на шпиц команда на лидера. Провинилият се член ще бъде викан на спявка, на която да бъде изслушан, заедно с местната организация към която принадлежи. Хората в контролната комисия пък няма да могат да бъдат издигани за публични длъжности – т.е. да са депутати, кметове, общински съветници. Изключване от партията ще може да става и ако две поредни години не се плаща членски внос. Което е напълно логично с оглед на свързването на новия политически проект с куп скандални олигарси и банкови „обирджии“ като Иво Прокопиев и Цветан Василев, които ламтят за пари и власт и опитват да се скрият от родното правосъдие.

Чрез партийния устав формацията оставя също така широко отворени вратите си за сливане с други формации. В документа на няколко места е отбелязано, че Националната конференция може да взима решения за „сливане, вливане или прекратяване“ на движението. В същото време неведнъж Иванов демонстрира симпатии към бутиковото творение на драгалевския гуру ДСБ, което в момента се оглавява от разжалвания вече Радан Кънев. Поредното доказателство за това бе, че една от първите срещи свързани със създаването на партията бяха именно в централата на Костовото отроче на „Кърниградска“.

В устава се въвежда и термина „граждански активисти“, които няма да са членове на формацията, но ще могат да участват и подпомагат дейността й. Така на практика се разкрива възможност политиката на Агнешката партия да се определя от уж външни лица.

В Националната конференцията пък ще трябва да участват всички членове на партията. В устава на партията, чието седалище ще бъде в столичния квартал „Гео Милев“ е залегнал обаче пореден скандален текст, според който при липса на кворум заседанието ще се провежда един час след първоначалното време и въпреки това ще бъде законно стига да участват поне 500 члена на движението. Изрично е записано също, че заседанията на Изпълнителния и Националния съвет могат да се провеждат чрез телекомуникационни средства.

 

Христо Иванов прибра 80 бона от донори

Христо Иванов, който явно е одобрен за бъдещия лидер на „конци“ на партията на „Агнешките главички“ успя да прибере в джоба си 80 000 лв. от щедри дарители, още преди формацията да стартира официално. Ексминистърът протестър продължава лова си на спонсори в опит да събере максимално много дарения. След промотирането на новия проект, който иначе се свързва с крупни „бизнесмени“ като Сашо Дончев и Иво Прокопиев, в специалната банкова сметка, разкрита на името на Иванов, са постъпили 61 357 лв. Останалата сума от 8 759 евро е получена чрез PayPal.

Областният управител: Взети са всички мерки за реакция при влошаване на времето

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634413

Предприети са всички мерки за реакция при усложнена пътна обстановка и влошаване на времето във Варненско, увери пред Дарик областният управител Стоян Пасев. Приоритетно болните на хемодиализа и родилките ще бъдат настанени в болници, за да се избегне транспортиране в лошото време. Всички екипи на Енерго про и ВиК са изкарани на терен, за да реагират на сигнали при необходимост. Кметовете в областта имат така наречените топли стои, в които да настаняват бедстващи хора, ако има такива. Машините в цялата област са в готовност да чистят при снегов...

Терористите замърсили 80% от питейната вода на Дамаск

http://svetoven.pogled.info/iztok/news/81266/teroristite-zamarsili-80-ot-piteinata-voda-na-damask

/Поглед.инфо/ Сирийската столица Дамаск е лишена от 80% от питейната вода заради саботажи на терористите в долината на Уади Барада.

Проф. Пимпирев повежда нова група полярници към Ледения континент

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634640

На връх Йордановден поредната група български полярници заминават за Ледения континент. На 6 януари вечерта по маршрута София - Рим - Буенос Айрес - Ушуайа - остров Ливингстън се отправят още 10 участници от 25-а Национална антарктическа експедиция. Групата се оглавява от проф. Христо Пимпирев и в нея са включени двама учени от Монголия и един от Турция. Издигат паметник на кирилицата на Антарктида Попътно на 9 януари проф. Пимп...

България отбелязва 169 години от рождението на Христо Ботев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634610

България отбелязва 169 години от рождението на Христо Ботев. По повод годишнината в цялата страна са организирани мероприятия, с които да се отдаде почит към поета революционер. В София честванията ще започнат в 13.00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина.Христо Ботев е роден през 1848 г. в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 г. завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Известно време е учител...

Плащаме данък кола с отстъпка до края на април

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275751_%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D0%BA+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D1%82%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0

 Софиянци вече могат да платят годишния си данък МПС в данъчните отдели на столицата или онлайн. Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка е 30 април 2017 г. С изтеглянето на началото на данъчната кампания, столичани ще имат един месец повече за плащане на дължимото с отстъпка. Ако собствениците на МПС изберат плащане на вноски, сроковете са: 30. 06. 2017 – първа вноска и 31. 10. 2017 – втора вноска.

Кампанията по плащане на местния данък недвижими имоти и такса смет ще започне от февруари.

Раздават храна на нуждаещи се варненци

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634617

Българският Червен кръст започва поетапно раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на нуждаещи се български граждани. В Област Варна ще бъдат подпомогнати 13500 лица. Всеки един правоимащ ще получи по 38,550 кг. от 10 вида хранителни продукти на обща стойност 67,19 лв. Пунктове ще се разкриват поетапно и раздаването ще продължи до 20 март. Ако някой не си получи пакета, той ще бъде раздаден на друг нуждаещ се от резервната допълнителна група, определена от Агенцията за социално подпомагане. Качеството на продуктите е проверено от ...

Сирия обвини клона на Ал Кайда в страната за кризата с водата в Дамаск

https://www.actualno.com/asia/sirija-obvini-klona-na-al-kajda-v-stranata-za-krizata-s-vodata-v-damask-news_585645.html

Режимът на сирийския президент Башар Асад обвини групировката "Джебхат Фанх аш Шам" (бившата "Джебхат ан Нусра"), че е замърсила питейната вода за Дамаск и така 80% от необходимата за града вода е неизползваема. "Сирийското правителство определя като военно престъпление дейс

6 януари в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=340430

Събития 1066 г. – За крал на Англия е коронован Харолд Годуинсън. 1579 г. – Осемдесетгодишна война: В Арас е подписан договор за създаване на Араския съюз на лоялните към испанския крал нидерландски провинции. 1720 г.

Днес е Йордановден

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/06/2893515_dnes_e_iordanovden/?ref=rss


Днес църквата чества един от дванадесетте Господски и Богородични празници, известен като Кръщение Господне, Богоявление или Йордановден. Той е третият по значимост християнски празник след рождеството и възкресението на Исус.

Празникът се нарича Богоявление, т.като за първи път при кръщението на спасителя Бог се открива на света в своите три неразделни лица - Отец, Син и Дух Свети.

Според народното поверие в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види,...

Китай инвестира $360 млрд. в зелена енергия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275750_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%24360+%D0%BC%D0%BB%D1%80%D0%B4.+%D0%B2+%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F

 Китай ще инвестира във възобновяеми източници 2,5 трлн. юана (над 360 млрд. долара) до 2020 г., съобщи китайската агенция, отговаряща за енергията, цитирана от Reuters и ТАСС.

Според изчисления на ведомството тази инвестиция ще даде възможност да бъдат открити над 13 милиона работни места в сектора. В документа се отбелязва още, че сред приоритетните направления са хидроенергетиката (до 2020 година се планира общите мощности на ВЕЦ в страната да бъдат увеличени до 380 000 мегавата), вятърните паркове (растеж на мощностите до 210 000 мегавата), слънчеви централи (до 110 000 мегавата) и биотехнологии (до 15 000 мегавата), отбелязва ТАСС.

Тръмп издига Дениъл Коутс за шеф на разузнаването

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/81265/tramp-izdiga-denial-kouts-za-shef-na-razuznavaneto

/Поглед.инфо/ Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е решил да издигне бившия сенатор от Индиана Дениъл Коутс за поста директор на националното разузнаване, съобщават американските медии.

Раздават топъл чай в мразовитите дни

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634558

Заради очакваните минусови температури през следващите дни, Община Враца съвместно с доброволци от Български червен кръст – Враца, ще раздава чай в центъра на града. Топлата напитка ще сгрява врачани от 10.00 ч. до 13.00 ч. в дните петък - 06.01.2017 г.  и понеделник – 09.01.2017 г., когато се очакват ниски температури. Топлият чай ще се раздава безплатно на врачани, а пунктът ще бъде разположен срещу бившето кино „Коларов“.  ...

Американски стартъп се закани да преформатира автомобилната индустрия (видео)

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/01/06/2894535_amerikanski_startup_se_zakani_da_preformatira/?ref=rss


Американската стартъп компания "Фарадей фючър" представи на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас (СЕS) почти готовия си за производство електромобил, с който се закани да преформатира автомобилната индустрия. Моделът FF91 има амбицията да е най-просторният в сегмента, като задните седалки са специално разработени, за да предложат идеален баланс на тялото.

Техните облегалки се накланят до 43.5 градуса, което е без конкуренция. Естествено, седалките предлагат охлаждане,...

Арменците празнуват Коледа

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634642

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера. И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения. Бъдни вечер се о...

Агент Сашо - рупор на "Агнешките главички"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275749_%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%BE+-+%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%22%D0%90%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%

 Илиян Василев защитава Трайчо и зове за протести срещу прокуратурата

* Вербуван е на идеологическа основа, продукт е на драгалевския лаборант Иван Костов

 

Агент Сашо на ДС се курдиса за глас на новата партия на "Агнешките главички". Бившият посланик в Москва Илиян Василев, които е с дебело досие и тъмно агентурно минало, се захвана да брани със зъби и нокти от прокуратурата неуспелия кандидат за президент Трайчо Трайков.

 

Ексминистърът на икономиката, енергетиката и туризма е обвинен в умишлена безстопанственост. Щетата, която е нанесъл с действията си, е в размер на 20 829 200 лева, става ясно от съобщението на държавното обвинение. Както „Телеграф” вече писа, през 2011 г. Трайков е продал остатъчния пакет акции от „EVN България Електроразпределение” АД на занижени цени. В скандалната сделка е участвал и друг виден представител на „главичките” - енергийният олигарх Иво Прокопиев чрез фирмата си „Булброкърс”.

Натиск върху Темида

В личния си блог агент Сашо нападна яростно прокуратурата. В статия с ироничното заглавие „Цацаров обвини Трайков - прокуратурата като безопасна игла” бившият секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване на тоталитарния режим) се захвана да адвокатства на партията на „главичките” „Да, България”, която народът сполучливо прекръсти на „Дай, България”. Той не само си позволи да сипе хули по адрес на главния прокурор, но и го заплаши с протести. Според Василев седмица протести би била достатъчна за оставки, а беззъбите обвинения срещу Трайков са безопасна игла в съда. Освен че се е прицелила във властта, формацията на „главичките” е създадена като група за натиск срещу Темида. Поръчката явно е дадена на десебейския „ариец” и късен русофоб Илиян Василев. Той се изживява като апологет на дясното и е продукт на драгалевския лаборант Иван Костов. Василев буквално легна на амбразурата, когато парламентът разсекрети доклада на „АликсПартнърс” за грабежа в КТБ, защитавайки банкера беглец Цветан Василев, като гръмко обяви, че „нетната загуба в никакъв случай не е пет милиарда лева, както се внушава”. Докладът всъщност доказа факта, че КТБ е действала като кредитна пирамида и че 4 млрд. лева от близо петмилиардната дупка в трезора са раздадени на свързани лица и кухи фирми-бушони. Така Цветан Василев е пълнил собствените си джобове с парите на вложителите. Нещо повече - и в този случай агент Сашо взе прокуратурата на мушка. Опитът му беше твърде нагъл - да внуши на обществото, че реномираната международна разследваща компания повтаря тезите на държавното обвинение. Този номер обаче не мина. Защитата на банкера беглец съвсем не е случайна. Той е спонсор на кръга на „главичките”, в който влизат гуруто Костов, новият партиен лидер Христо Иванов, Прокопиев и, разбира се, Илиян Василев. Всички те, начело с драгалевския идеен ментор, са от комунистическото котило, представящо се днес за „кресливо дясно”. Заради тях пенсионерите едвам кретат, а младите бягат от България.

Верен на марксизма-ленинизма

Илиян Василев е от породата на онези отвратителни ченгета, които са приели сътрудничество на силна идеологическа основа. С други думи верни са на марксизма-ленинизма. Псевдонимът му неправилно е изписан в решението на Комисията по досиетата като „Сашо 11” на Първо главно управление на Държавна сигурност, разкри политологът Антон Тодоров. Агент Сашо и сега е особено близък с великия „антикомунист” и „борец” срещу ченгетата Иван Костов. Затова през далечната 1997 г. оглавява Агенцията за чуждестранни инвестиции и остава на този пост до 2000 г., когато заминава посланик в Москва.

Този нагъл и двуличен агент на ДС днес е изключително деен. Компетентен е по всички въпроси, особено когато трябва да защити кръга на Агнешките главички или да нападне Русия и Путин, за да се хареса на Сорос и грантаджиите му в България. Личното му дело, което се пази в архива на Комисията по досиетата и с копие от което „Телеграф” разполага, разкрива, че той е бил свръхактивен и много амбициозен агент още през 80-те години на миналия век.

Илиян Драганов Василев е роден на 7.7.1956 г. в гр. София. Произхожда от семейство на служещи. Баща му е инженер, член на БКП от 1947 г. Бил е на задгранична работа дълги години като ръководител строежи в Сирия и Либия. Награждаван е с правителствени награди. Майка му е работила като икономист в Министерството на строежите. Илиян Василев е активен член на ДКМС от 1970 г. и още в гимназията е взел активно участие в комсомолския живот, поради което е бил избиран за член на Дружественото бюро на ДКМС.

На прикритие в БЗНС

След време ще стане и член на казионното БЗНС – нещо, което е съгласувал с ПГУ-ДС, както пише в личното му дело неговият вербовчик ст. лейтенант Христо Христов. Агент Сашо завършва 114-а гимназия с преподаване на английски език. Отбива военната си служба в НШЗО и в поделение в град Харманли. От 1976 г. е студент във ВИИ „Карл Маркс”, специалност „Международни отношения”. Там студентите са приемани само след разрешение на Софийския градски комитет на БКП. В института продължава неговата активна комсомолска дейност. Избиран е за член на Дружествения комитет на ДКМС, където е отговарял за учебно-възпитателната работа на комсомолците. Василев привлича вниманието на офицерите от ДС още като студент през 1978 г., за което свидетелства запазена справка на Държавна сигурност. От 1981 г. той вече е на работа в отдел „Международни връзки” на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни”. Справка на ДС от 1985 г. сочи, че великият „русофоб” Илиан Василев е имал контакти и с РУ-ГЩ:

 

„МВР Строго секретно!

Соф. градско у-ние До

Рег. № 12976, екз. № 2 Началник щаба на

13.08.1985 г. Управление 03 ДС

1080 – София

Молим да изготвите справка за лицето Илиян Драганов Василев, роден на 07.07.1956 г. в София, имащ архивни материали в РУ-ГЩ.

София, 09.08.85 год. Зам.началник у-ние

ДС СГУ МВР

Полковник: /п/

/Н. Маринов/”

 

С други думи от военното разузнаване на режима – РУМНО, скача направо в Първо главно управление на ДС. Година по-късно с Илиян Василев вече е осъществен оперативен контакт от ДС. Снети са неговите оперативно значими връзки и са му възложени поръчения.

Шпионин

Едно от тези поръчения на ПГУ-ДС е по време на 35-ия конгрес на БЗНС през май 1986 г. и последвалата след това международна среща. Кандидат-агентът е трябвало да проучи представителя на Великобритания на тези мероприятия. Илиян Василев е бил крайно изпълнителен и много идеологически мотивиран кандидат-агент, впечатляващ с това всички служители на ДС, които са контактували с него. Затова в края на 1987 г. е направено предложение да бъде привлечен за секретен сътрудник на ПГУ-ДС. Четем личното дело на агент „Сашо”:

 

„МВР Строго секретно!

Соф. градско у-ние Утвърждавам:

Рег. № 2400, екз. ед. Началник отдел 01 ДС

1.03.1988 г. Софийско гр. у-ние МВР

1080-София Майор: (п)

(К. Василев)

София, 01.03.1988 г.

 

РАПОРТ

ОТНОСНО: Извършена вербовка на Илиян Драганов Василев за секретен сътрудник на ДС

 

Съгласно утвърденото предложение за извършване на вербовка, срещата с кандидата проведох на 09.02.1988 г. на закрито. Вербовъчната беседа премина по предвидения в плана ред. Първоначално разговорът имаше общ характер. Впоследствие бяха дискутирани теми от съвременните международни отношения. На тази основа насочих разговора към естеството на работа на кандидата като отговарящ в отдел „Международни връзки” на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни” и разгледах развитието на досегашните ни контакти и тяхното значение… Поставяйки въпроса пряко за по-нататъшно сътрудничество, кандидатът изказа готовност, като сподели, че приема сътрудничеството с органите на ДС по идеологически, морални и политически подбуди, тъй като е възпитаван в този дух. При така стеклите се обстоятелства, обясних новия етап в нашите взаимоотношения и основните им принципи: необходимостта информацията да се отразява писмено и също, от конспиративни съображения, да бъде подписвана с псевдоним, който той трябва да избере сега. Кандидатът се спря на името „Сашо”. С Василев бе уговорена двустранна връзка и следваща среща. Въз основа на горното,

ПРЕДЛАГАМ:

Да се утвърди извършената вербовка на лицето Илиян Драганов Василев за секретен сътрудник и същият да бъде регистриран като такъв в служба на ПГУ-ДС.

 

Нап. в 1 екз. Ст. разузнавач Отдел 01 ДС

№ 1 – ЛД „Сашо” Ст. л-т: (п)

София, 15.02.1988 г. (Христов)”

 

Наглост

Потресаваща е наглостта на повечето от днешните „антикомунисти”, „десни” и „русофоби”. Да си бил кука на ДС и днес да се правиш на обратното е позорно. Та нали според признанието на самия Тодор Живков „Държавна сигурност е филиал на КГБ в България”. След като си бил агент на филиала на КГБ в България и си работил де факто за централата майка на площад „Лубянка” в Москва, днес не е ли малко нагло да си пръв „борец” с руското влияние?

На този фон меко казано странни изглеждат и бръщолевенията на назначения за лидер на „Дай, България” и провален министър на правосъдието Христо Иванов за някаква лустрация. Малко преди Нова година грантовият барон изплува в една телевизия, за да обяви грандиозната си идея за ”лустрация от второ поколение”. Така и не стана ясно какво има предвид, но социалните мрежи полудяха от наглостта му. Как ще лустрира например агент Сашо или тъста на друг виден десебейски „ариец” - Радан Кънев. Та нали Комисията по досиетата уличи Росен Баръмов във връзки с ДС. На 20 февруари 2014 г. тя обяви, че общинският съветник (1991 г. – 1995 г.) от БЗНС в Добрич Росен Денков Баръмов е бил агент на ДС с псевдонима Смирнов. Работил е за ОУ на МВР-Толбухин-ДС. Регистриран на 27.04.1988 г., снет от отчет 1990 г. Открити са собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, документи от ръководил го щатен служител, регистрационна бланка, дневник и картони, лично дело.

При агент Сашо явно си личи шлифовката на драгалевския лаборант. Навремето такива като Костов и Илиян Василев ги назначаваше покойният Андрей Луканов, защото и двамата са били дълго и опасно близо до някогашната БКП и службите й. Друг е въпросът докога избирателят ще ги търпи.

 

Партизански отряди от ченгета

Един от най-циничните парадокси на прехода е, че СДС и ДСБ, които бяха и са най-кресливите по темата ДС, не свършиха нищо. Напротив, по времето на Иван Костов в изпълнителната власт нахлуват цели партизански отряди от бивши щатни и нещатни служители на ДС и РУМНО. Например от 63 сътрудници на репресивните служби на комунистическия режим в митниците 27 са се издигнали на ръководни позиции по време на управлението на ОДС. Броят им е в пъти повече в сравнение с назначенията на сътрудници на ДС в митниците при останалите правителства – кабинетът Станишев е назначил 5 души, правителството на Сакскобургготски – 6, това на Виденов – 6. От всички правителства от прехода насам с най-голям абсолютен брой предложени и назначени дипломати със зависимости към репресивните служби на комунистическа България е кабинетът „Костов”. Пратените зад граница секретни сътрудници и щатни служители на ДС и РУМНО са три пъти повече, отколкото по времето на Виденов.

Всички пътища в Шуменско са затворени заради снега

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634647

Ограничено е движението на всички автомобили по републиканската пътна мрежа в областите Русе, Силистра, Шумен и Разград,​ както и по път I-2 Шумен - Варна в посока Шумен в област Варна,​ поради влошени метеорологични условия. От Областно пътно управление в Шумен съобщиха, че обилният снеговалеж и малката видимост напрактика са блокирали всички пътища в областта. Единствено пътят към Ришки проход е проходим, като там има ограничени за машини до 12 тона. Поради силен снеговалеж и намалена видимост се ограничава движението на всички ав...

Радев и екипът му ще опитат да формират самостоятелен властови център

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/01/06/2888800_radev_i_ekiput_mu_shte_opitat_da_formirat/?ref=rss


Каква ще бъде политическата 2017 г., ще имат ли успех новите проекти, ще донесат ли предсрочните избори нови управленски формули - с такива въпроси "Дневник" се обърна към политолози и социолози. Четете техните мнения в специалната рубрика "Годината".

Мнението на Боряна Димитрова - управляващ партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч". Нейното обобщение за 2016 - може да прочетете тук:

Какви нови политически проекти ще се появят?

- Висок е шансът да се...

САЩ вкара в черния си списък сина на Осама Бин Ладен

https://www.actualno.com/america/sasht-vkara-v-chernija-si-spisyk-sina-na-osama-bin-laden-news_585644.html

САЩ наложиха санкции срещу сина на Осама Бин Ладен - Хамза Бин Ладен и на водача на "Ал Кайда на Арабския полуостров" Ибрахим ал Бана, предаде БГНЕС. Хамза Бин Ладен е включен в черния списък, тъй като "представлява сериозен риск за националната сигурност и гражданите на САЩ."

Напролет среща Мей - Тръмп

http://svetoven.pogled.info/news/81264/naprolet-sreshta-mei-tramp

/Поглед.инфо/ Британският премиер Тереза Мей ще се срещне през пролетта с новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщиха източници от "Даунинг стрийт" 10.

Оранжев код за Варненско заради вятър и снеговалежи

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634474

Предупредителният код оранжево е обявен за Варненско заради вятър и снеговалежи, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа силен вятър от север-североизток с пориви до 24-28 м/с. Във вътрешността на областта ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 25 см. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват. Ще бъде облачно. Преди обяд температурите ще са положителни, но с нахлуването на студения въздух ще се понижават и към 14:00 часа ще са между минус 4 и 1°. Вълнението на морето ще ...

Оранжев код за силен вятър и валежи днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=340458

Оранжев код е в сила днес във Варненска област, научи Moreto.net. Силен вятър от север-североизток с пориви до 24-28 м/с са причината за предупредителния код. Във вътрешността на областта ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 25 см.

169 години от рождението на Христо Ботев

http://bulgarski.pogled.info/news/81263/169-godini-ot-rozhdenieto-na-hristo-botev

/Поглед.инфо/ На 6 януари 2017 г. се навършват 169 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев.

Освещават бойните знамена на Богоявление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634641

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен на 6 януари пред паметника на Незнайния воин в София. По време на водосвета ще бъдат осветени знамената-светини на 1-ви конен полк, 23-и пехотен Шипченски полк, 15-и пехотен Ломски полк, 13-и пехотен Рилски полк, 24-и пехотен Черноморски полк, 31-ви пехотен Силистренски полк, 30-и пехотен Шейновски полк и 25-и пехотен Драгомански полк, както и бойните знамена на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковс...

Кръгла торта с рула

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5977059

Кръгла торта с рула Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Духът Божий слиза като гълъб на Богоявление - Йордановден

http://bulgarski.pogled.info/news/81262/duhat-bozhii-sliza-kato-galab-na-bogoyavlenie-iordanovden

/Поглед.инфо/ Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан.

Какво да направите при критична ситуация на пътя

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/8linMnSiHSw/

Неблагоприятните метеорологични прогнози, условията за поледици, както  r намалената видимост в пътните  участъците  може да доведе до пътни инциденти. При критична ситуация може да се звъни на следните телефони:

-на  спешния телефон 112;

-на 0596/2 25 04 – дежурен при Община Поморие,

-на 0596/ 2 20 90 РУП Поморие

– 056/845 545 – Областно пътно управление – Бургас.

При снеговалеж и заледявания трябва да се имат предвид следните мерки за защита:

  • Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще са затворени поради навявания и заледявания.
  • Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си.
  • Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.
  • Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.
  • Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.
  • Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби или на ПБЗН.
  • В случай, че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани.
  • Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг – тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение.
  • Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място.
  • Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

Вижте коя е лютеницата, бъкана с наркотик!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275748_%D0%92%D0%B8%D0%B6%D1%82%D0%B5+%D0%BA%D0%BE%D1%8F+%D0%B5+%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0%2C+%D0%B1%D1%8A%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D

 Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана и разпространявана у нас от фирма “Идеал продукт” от Перущица, съобщи председателят на асоциацията “Активни потребители” Богомил Николов, цитиран от "Труд".

Съдържанието на упойващата съставка било между 0,1% и 1% от общото тегло на изследвания продукт, показали лабораторни тестове у нас. Олеамид се влага в пластмаса и лубриканти. Действа като приспивателно и като дрога на същите рецептори, които се влияят от марихуаната.

“Изпратихме проби и до лаборатории в Германия и Белгия, които потвърдиха резултатите”, обясни Николов. Той допълни, че асоциацията е подала сигнали до прокуратурата и Българската агенция за безопасност на храните още на 23 декември.

Николов припомни, че “Активни потребители” всяка година правят сравнителен тест на качеството на различни хранителни продукти. Сега са дали проби за качеството на 12 марки лютеница, продавана в търговската мрежа у нас.

 

Как да се избегне или облекчи хроничната патология при новородените?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634608

Бронхопулмоналната дисплазия и ретинопатията са двете основни състояния при новородените, които са основа за развитие на хронична патология в по-късните етапи на развитието на бебетата. Това съобщи в интервю за Дарик специалистът по неонатология и педиатрия и началник на неонатологичното отделение в УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Мая Кръстева - Вилмош. Първото състояние обуславя развитието на хронично белодробно заболяване, а второто може да доведе до слепота. Какви са начините да бъдат облекчени състояния...

Предупреждения за опасно лошо време са издадени в цялата страна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/01/06/2894738_preduprejdeniia_za_opasno_losho_vreme_sa_izdadeni_v/?ref=rss


Предупреждения за опасно време са в сила за цялата страна днес, като в 20 области е издадена втората степен - оранжев код за снеговалеж и силен вятър. В останалите осем области е в сила жълт код за снеговалежи, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Оранжев код за силен вятър и сняг е в сила за Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора,...

Арменците празнуват Коледа

http://svetoven.pogled.info/news/81261/armentsite-praznuvat-koleda

/Поглед.инфо/ На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.

150 000 българи празнуват имен ден на Йордановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634639

Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар. На този ден св. Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българите вярват, че небето се отваря и Господ изпълнява желания. 150 000 българи празнуват имен ден на Йордановден, който отбелязваме на 6 януари. На Богоявление небето се отваря Според данните на националната статистика броят на именниците, които трябва да почерпят за здраве на 6 януа...

АК ,,Калето” представя българите през ранното средновековие

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634570

Тази година Йордановден в Мездра ще бъде по-различен – наред с традиционните литургия, водосвет и ритуал по „спасяване“ на кръста, на Археологически комплекс „Калето“ ще отвори врати и изложба с реконструкции на облекло, въоръжение и снаряжение от VI до X век, типични за българите в този времеви период. В експозицията ще бъдат показани реплики на благородници и воини, леко и тежко въоръжени конници и стрелци, като тяхното снаряжение, както и облеклата им са изработени изцяло по методите на историческото реконструиране. Организатори на изложбата...

Затворен на движение е участъкът от АМ „Тракия” от Карнобат до Бургас, както и от “Петолъчката” до Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/ug7OrxFUuuY/

Напълно затворен на цялото движение е участъкът от АМ „Тракия” от Карнобат до Бургас, както и на стария път I-6 от “Петолъчката” до Бургас, тъй като там има обилен снеговалеж, много силен вятър и снегонавявания, а видимостта е паднала под 10 метра. Спирането на движението е поради причината, че снегонавяването намалява видимостта в участъците и това може да доведе до пътни инциденти и катастрофи.

Подземните богатства на България – управление или грабеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275747_%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%E2%80%93+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0

 Подземните богатства са изключително държавна собственост и според чл. 16 от Конституцията трябва да се управляват в интерес на обществото.

Чл. 18.  От Конституцията на Република България

(1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.

(6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.

За съжаление, през последните 10-15 години подземните богатства на България /които следва да се управляват в обществена полза/ са заграбени от чужди и наши /икономически кръгове/ олигарси, с активното участие на цялата политическа мафия в страната. /Това им позволява да ползват приходите от продажбата на добиваните богатства за собствена полза.

Самото определение на понятието „подземни богатства“ подсказва, че те могат да бъдат преработвани до крайни продукти за бита или професионалните сфери, като добавената стойност на готовите продукти надвишава многократно тази на суровините, а ползите за икономиката и местното население са неизмерими. Това означава управление в обществена полза.

Работата на сектора понастоящем може да се окачестви не само като грабеж, но и геноцид срещу народа на България. Престъпната експлоатация на подземните богатства на България се извършва посредством мощности, изградени за сметка на държавата и данъкоплатеца, но ползите от нея са за един тесен кръг от лица. Тя също е изгодна за чуждестранни преработвателни индустрии (Австрия, Белгия, Германия), оставяйки стотици хиляди безработни в България.

Много се говори днес, че българинът е докаран до ръба на мизерията. Но нито един политик, икономист или анализатор не се впуска да разнищи истинските причини за тежката мезо- и микроикономическа ситуация. Порядките в добивната индустрия, както и режимът на концесиите, са основната причина за постоянния икономически спад и липсата на реална икономика. Истината е, че добивът на суровини, продажбата им в суров вид на международния пазар, както и активното разработване на национална преработвателна промишленост, са били може би най-мощният двигател на българската икономика дълго време преди 1990 г. Борбата с престъпното ограбване на суровините на България трябва да започне може би с развенчаването на мита, че България е бедна на суровини държава.

У нас се намират най-голямото находище на мед в Европа, както и най-голямото находище на злато – отново на стария контитнент. Вместо тези природни дадености да се ползват за повишаване на икономическия потенциал на страната, те пълнят джобовете на малцина.

Историята на заграбването на тези стратегически за икономиката ресурси и тяхното престъпно изнасяне в чужбина като суровини, а не като готови продукти с акумулирана принадена стойност, е кратка и съдържателна, и може да се раздели на два основни етапа:

– Завладяване на построените и действащи добивни мощности (мини, заводи и др.) и експлоатираните (добиваните) от тях подземни богатства в страната;

– Завладяване на неразработените, но проучени и препроучени с държавни средства находища на подземни богатства.

 

ПЪРВИ ПРЕСТЪПЕН ЕТАП

До 1995 г. добивните мощности (мини, заводи, сонди, проучвателна апартура) са държавна собственост, построени със средства на българския данъкоплатец. За размера на инвестициите можем да съдим от трите милиарда долара, изразходвани за проучването, проектирането, строежа и въвеждане в експлоатацията на някои от най-големите комбинати за производство на концентрати за цветни и благородни метали в страната – Асарел-Медет, Елаците и Челопеч. Преработката на концентратите до метали се е извършвало в Медодобивния комбинат в гр. Пирдоп, струващ на данъкоплатеца други 2 милиарда долара.

Асарел-Медет + Елаците + Челопеч = 3 мрд. долара

Медодобивен комбинат гр. Пирдоп (преработване) = 2 мрд. долара.

/Успоредно със строежа да добивните мощности са строени и разработвани заводи, производствени мощности и комбинати, които да преработват българските суровини до машини и предмети за крайна консумация и потребление в бита и промишлеността./ България не е допуснала износа на суровини, а само на готови продукти от тях – ел. двигатели, ел кабели, трансформатори и т.н.

Четирите комбината (Асарел-Медет, Елаците, Челопеч и комбината в гр. Пирдоп), на обща стойност от 5 милиарда долара, са подарени с приватизацията през 1999 г. за 5 милиона долара или 1000 пъти по-малко от стойността на самото им строителство.

Комбинатите са подарени от синьото правителство на Иван Костов на подставени лица като Лъчезар Цоцорков, бивш комсомолски секретар и партиен секретар на Асарел-Медет, и Цоло Вутов, партиен секретар на НИПРОРУДА. Челопеч е подарена на на ирландската НАВАН, която в последствие я препродава на Дънди Прешълс металс. Връзката между двете лица, Цоцорков и Вутов, отявлено декларирани от „десния” Костов като  „червени“ врагове, е явна. На този етап фактът, че правителството не се противи именно „комунисти“ да управляват, еднолично и за собствена полза, две от най-рентабилните български предприятия, доказва преплитането на скрити политически и икономически зависимости между тесни икономически и политически кръгове по целия спектър на политическото пространство в България. Днес Цоцорков и Вутов са възприемани като едни от най-богатите българи. Но натрупаното богатство, в размер на милиарди, не е тяхно лично, а принадлежи на целия български народ и може да послужи, във всеки един момент, за неколкократно повишаване на пенсиите и заплатите в бюджетната сфера. С тях могат да бъдат изградени цели нови сектори в икономиката на страната.

МДК – Пирдоп /днешният Аурубис/ е подарено на „работническо-менаджерски“ колектив за 55 милиона долара, като в трезорите му са били складирани преработените от концентратите на Асарел, Челопеч и Елаците благородни и цветни метали на стойност над 10 милиарда долара (според оценки в момента на привацията или днес??), които изчезват и досега не се знае къде се намират и кой оперира с тях. /От една стана – стойността на изграждане на предприятието в гр. Пирдоп надвишава 40 пъти продажната му цена, но от друга, в него се намират активи, на стойност 2000 пъти по-висока от продажната му цена. Тези кражби не бива да останат без последици./

Подобни престъпления са извършени и с другите големи добивни и преработвателни комбинати в България като: КЦМ – Пловдив, Соди – Девня, Горубсо – Кърджали, ОЦК – Кърджали, Горубсо – Мадан. Нефтохим също пък подарен на руските олигарси от „русофоба” Костов. Десетки милиарди са подарени на политическата и икономическа мафия. Всички задължения на комбинатите, във връзка със строителството, са опростени на новите собственици, както и задълженията им за старите замърсявания и прекратяването на нови залпови и текущи замърсявания. /Това е друг много сериозен проблем, който възниква успоредно с безотговорното управление и престъпната узурпация на производствените мощности./

В резултат на престъпната политика, която водят правителствата, добивните комбинати не изграждат пречиствателни станции, въпреки че декларират десетки милиони изхарчени за такива. Типичен пример е Асарел-Медет, чиято реклама е за инвестирани  /разгласява инвестиция от/ 50 милиона в екологични проекти, без фактически да е изградена и една пречиствателна станция. Замърсяването на реките Луда Яна и Тополница с тежки метали и реагенти ги прави мъртви реки, на няколко километра от изворите им в Средна Гора. Само по време /в случай на/ регистрираните от граждани залпови замърсявания, които са сигнализирани до институциите, комбинатите биват глобявани с няколко хиляди лева, въпреки че според Наказателния кодекс подобни дейстивя се водят углавни престъпления.

Процедурата по ограбването на българския народ продължава по следния начин:  след безобразната „приватизация” на комбинатите, с новите собственици са сключени престъпни концесионни договори за добив на полезните изкопаеми, които позволяват постъпване на 99 % от приходите от добива към тях. Престъплението се състои в изключително ниския процент на концесионна такса, отчисляван в полза на държавата, като активите остават в полза на новите собственици, а пасивите остават за държавата. Договорите са престъпни също, защото са сключени без търг, без конкурс, въз основа на правото на собственост върху добивната мощност.  Те са сключени отново между „синьото“ правителство на Костов и червените приватизатори. Неслучайно първо се извършва приватизацията, след това се изготвят престъпните концесионни договори, без търг, а за финал биват засекретявани от обществеността, което е факт и до момента!

С концесионните договори олигарсите запазват за собствена полза 99% от приходите от продажбата на добитите метали, а за държавата – с други думи, за инвеститорите и фактическите строители на комбинатите, които са обикновените данъкоплатци и настоящи пенсионери – отива 1% от приходите! Такива са условията на сключените концесионни договори: печалбата от продажбата на добитата суровина се поделя в съотношение 1% за държавата и 99% за бившите комсомолски и партийни секретари и след това приватизатори на заводите.

Нещо повече: по време на царското правителството с премиер Симеон Сакскобургготски, концесионните такси са намалени с 50 % – тоест стават 0,5%, въпреки че на Лондонската борса цените на металите по онова време скачат няколко пъти!

В това отношение, за съжаление можем да направим сравнение със страните от Третия свят, които се водят суровинен придатък на развитите демокрации. Там държавното участие в подобен род комбинати е над 51%, но там западните фирми поемат 100% от инвестициите за проучване, проектиране, строителство, въвеждане в експлоатация и капитални разходи по добива на суровините! У нас тези разходи са били извършени изцяло от държавата, а тя в момента получава под 1% от приходите, а акционерното й участие (т.е. възможността за оказване на контрол на дейността) е 0%. Тук всякакво съмнение за упражняване на геноцид над народа на България отпада, при положение, че начинът на управление на ресурсите е проектиран, за да ощетява народа и националната икономика десетки пъти повече, отколкото в страните от Третия свят. Тук отпада и всякакво съмнение дали грабежът е умишлен и каква всъщност е логиката на подобен вид управление. То е изцяло противозаконно и противоконституционо, и не може да бъде оправдано с никакви аргументи, нито в момента на извършването на описаната трансформацията на държавното имущество, нито днес – 15 години по-късно, когато усещаме унищожителният й ефект върху националната икономика. Този ефект е бил предвидим от самото начало.

В момента Асарел, Челопеч и Елаците добиват на година над 10 тона злато, 110 000 тона мед, както и други благородни метали, редки и разсеяни елементи. Предприятията са с печалба над 2 милиарда долара на година, а постъпленията от техните концесии в държавната хазна са под 20 милиона долара. В създадените условия на пълна безконтролност на дейността на комбинатите, при изнасянето на концентратите новите фиктивни собственици декларират само златото и медта, а добивът на останалите 7 стратегически метала, на стойност от няколкостотин милиона долара на година, остават за тяхна сметка недекларирани, в тяхна полза.

В допълнение, предприятията си позволяват да извършват редица измами с цел да не плащат и престъпно ниския корпоративния данък от 10%, като извършват данъчни измами, които по същество представляват източване на комбинатите и деклариране на ниска печалба, и това при условие, че от 1999 година до момента, цената на златото и медта е скочила близо 10 пъти!

Гореизброените престъпления към България бледнеят пред провежданата политика от всички правителства след 1995 г. за износ на металите като суровина, а не като готови продукти. Припомняме, че управлението на подземните богатства на България трябва да е в обществена полза, което се постига чрез максимално разпределение на приходите и добавената стойност сред населението. Неслучайно няколко години до 1997 г., добитите метали от МДК – Пирдоп са задържани в трезорите на комбината, което  води до няколко престъпни резултата: Най-напред, Асарел, Челопеч, Елаците и самия МДК – Пирдоп практически са пред фалит поради неизвършването на продажби на готова продукция (суровини), липсата на приходи от продажби и съответно увеличаващи се задължения от производствени разходи. Като дабъчен ефект се отчита и буксуването на десетките преработващи предприятия и заводи за готови продукти, които разчитат на цветните метали от Асарел, Челопеч, Елаците и МДК – Пирдоп. Те произвеждат трансформатори, кари, електрически проводници, ел. двигатели, но без достатъчно суровини, и фалират и губят пазарите си. Стотици хиляди работници остават без работа. Тази ситуация е спекулативно обявена като немощ на държавата да ръководи предприятията, които доскоро са били най-печелившите в страната и са осигурявали значителен сигурен доход за бюджета на държавата, след като обезпечат заплатите на стотиците хиляди работници. Това съзнателно унищожение, извършено от един малък икономическо-политически кръг от престъпници на отговорни длъжности, служи единствено на тях самите.

Но това се прави съзнателно, като претекст за приватизацията, която е представена на народа чрез медиите като „последен” изход за икономиката на страната. Търсенето и намирането на „инвеститори” от съсловието на червената доскоро управляваща партия е „светлият” път към прогреса, който „синьото“ правителство на Костов открива неслучайно. Унищожението на цялата преработвателна промишленост, струвала на тогавашния данъкоплатец и днешен пенсионер десетки милиарди долари, както и „осигуряването”,  въвеждането на трайна безработица за стотици хиляди души – българи, заети до тогава в промишлеността до готови продукти за крайно потребление, е извършена само, за да могат няколко олигарха да заграбят добивните комбинати и да реализират на международните пазари, за своя сметка суровините, в своя полза! Същите суровини, преработени до трансформатори, ел. кабели, ел. двигатели и други, в момента внасяме от същите западни страни, където ги изнасяме, но на 50-100 пъти по високи цени, поради добавената от преработването стойност. Това е държавната политика!

За пример:

– Един малък преносим трансформатор за 5-10 къщи, който съдържа не повече от 20 кг мед, струва 19 000 хиляди долара.

– Един тон мед олигарсите изнасят, в Австрия например, за 9000 долара.

Сметката е проста: от този тон се произвеждат 50 трансформатора и обратно, вече като трансформатори, ги купуваме за… 1 000 000 долара.

Разликата от 950 хиляди долара е облагодетелствала австрийските собственици на заводи и техните работници. Високоплатените, инженерни работни места остават за Австрия, Белгия, САЩ и другите западни „пазарни, либерални“ икономики, които преработват нашите метали; принадената стойност от десетки милиарди долара остават за тях, а ние безработните българи, на ръба на оцеляването, купуваме от тях на 100 пъти по високи цени готовите продукти, с подарените от нашите олигарси наши метали.

– В добавка, плащаме завишена електроенергия, поради скъпите консумативи, материали и продукти от мед, добита у нас.

 

ВТОРИЯТ ГОЛЯМ ПРЕСТЪПЕН ЕТАП

в заграбването на подземните богатства на България започва със завладяване на проучените и препроучени, преди 1990 година, от държавата и за държавна сметка, находища на подземни богатства, които не са разработени до 1990 г. Престъпният метод е много прост и започва с приемането на Закона за подземните богатства през 1999 г., при правителството отново на Костов. Новият закон отваря зелен коридор за същите олигарси, заграбили преди това изградените добивни комбинати.

Проучените преди 1990 г., за държавна сметка, находища се включват в  лицензионна площ за търсене и проучване на подземни богатства, която се предоставя за фиктивно проучване на същите тези олигарси. Най-голямата уловка и измама се състои във факта, че в съгласно новоприетия закон, откривателите на подземното богатство, директно, без търг получават право да сключат концесия за добив. Използвайки нерегламентирано държавният архив – така нареченият „Национален Геофонд“, „проучвателите” с минимални разходи правят няколко фиктивни сондажа и следвайки процедурата, която самите те са фиксирали в закона, обявяват т.нар. „Търговско откритие“. Това означава, че са открили количество суровини, които представляват потенциал за добив и реализация на пазара за суровини. Подробността, която представлява откровена измама е, че тези находища са открити много преди настоящите изследователи да се заемат с изследванията си. Проучванията са правени за сметка на данъкоплатеца, което означава, че той е реалният собственик на т.нар. по новому „Търговско откритие“.

Намерили на дръвника брадва… Според законовата процедура, следва сключване на концесия, без търг, при същите престъпни условия, обяснени по горе – под 1% приход в държавната хазна срещу 99% приход в джоба на концесионера. Така наскоро канадската фирма „Дънди прешълс металс“, на която бе подарена, преди това, една от най големите работещи златни мини в Европа – тази в Челопеч, стана и концесионер на проучванотно от държавата, преди 1990 г., златно находище в Крумовград. „Дънди прешъс“ са направили реално едва няколко сондажа, но с най голямата си наглост декларират над 50 милиона долара разходи за проучване, което си е данъчна измама. Целта на операцията е за да доведат накрая документално печалбата до 0 и да не платят поне дори корпоративния данък от 10%, въпреки че реалната им печалба от тази „сделка” ще е над 2,5 милиарда долара, а за българския данъкоплатеч едва 2,4% от тази сума…

По същата престъпна схема, Елаците са получили проученото с държавни средства, преди 1990 г., находище „Свещипласт“ до Златица. На Асарел също е подарено, без търг, огромно, проучено от държавата, находище – западно от сегашния рудник. Разширението на Асарел, във връзка с това ново находище, е извършено в пълна конспирация от обществеността. Деяние, което е престъпление срещу правото на достъп до информация на засегнати стотици хиляди хора, да имат информация, както и срещу правото им на глас по въпроси, свързани с околната среда и опасността за тяхното здраве и живот.

Разбира се на всички е ясно, че това става с пълното съдействие на оторизираните държавни органи: Министерство на околната среда и Министерство на здравеопазването, които трябва да се грижат за интереса на обществото, а не на единиците олигарси. Те стъкмяват такава документация, по поръчка и в полза на новите фиктивни собственици, за да може престъпните операции да преминават гладко и тихомълком. Но тези престъпления, поради своя мащаб не могат да бъдат скрити. Равносметката от държавната политика може да бъде резюмирана по следният начин: няколко чиновника вземат подкуп от няколко хиляди, което довежда до ползи за няколко политици в размер на милиони, и ползи за няколко крупни мафиота в размер на милиарди, което довежда до щети за държавата в размер на десетки, дори стотици милиарди, които се пренасочват към чуждестранни икономически сектори.

Двадесет и две години срещу България се провежда политика на разграбване и унищожаване на общонационалните капитали от страна на западните демокрации и източни олигархични режими. Двадесет и две годни назначаваните от ЦРУ и КГБ правителства на страната безропотно съдействат за разграбване националните богатства посредством офшорни компании. Двадесет и две години външния дълг се увеличава все повече, макар че е заграбено и изнесено в полза на западните корпорации:

185 тона злато, 2,2 милиона тона метал мед, редки и разсеяни стратегически метали, на обща стойност от над 30 милиарда долара, по сегашни цени на лондонската борса.

От 1990 г. досега се изнасят в чужбина ограбено отначало от ръководствата, после и частните фирми приватизирали сектора за 1 лев:

–   От Асарел –  22 тона злато, 1,2 милиона тона мед. Всяка година 50-55 хиляди тона метал мед и 1000-1200 кг.

–   От Елаците –  40 тона злато, 800 000 тона метал мед, на година 40-45 хиляди тона мед, 1900 до 2100 злато.

–   От Челопеч – 70-80 тона злато, 3,5 до 4 тона на година, след 2007 г. увеличават добива на руда и злато също. 250 хиляди тона метал мед до момента – 13 до 14 хиляди тона на година.

В България от заграбените мини са изнесени от 140 до 150 тона злато, 2-2,2 хиляди тона метал мед, редки и разсеяни елементи, суровина в концентратите за милиарди долара. Златният резерв на България от 35 тона злато, добит преди 1990 г., съхраняван до 2002 г.  в БНБ, е изнесен от правителството на Сакскобургодски и не се знае съдбата му

Общо 180 тона злато за 12 милиарда долара и метал мед за 30 милиарда долара е заграбено от 1990 г. до момента от политическата мафия и западните „партньори”, изнасящи в България демокрация.

Накрая, като обобщение можем да подчертаем, че Организираната политическа престъпност, с участието на всички политици, управлявали страната, през последните пет правителства, подариха на чужди и наши олигарси не само добивните комбинати и мощности, но и 99% от самите подземни богатства, които са изключително държавна собственост по Конституция. За да заграбят подземните богатства и добивните мощности, те съзнателно съсипаха цели промишлени отрасли и оставиха на ръба на мизерията стотици хиляди работници и техните семейства. Следващите едно след друго „червено“, „синьо“, „жълто“, отново „червено“ и накрая гробарско правителства преподписват престъпните договори, толерират олигарсите и ги награждават с нови държавни находища за милиарди долари; награждават ги с държавни отличия, ордени и медали, изглежда заради умението им да измислят система за ограбване на народа на България. Тези факти говорят само едно: независимо от цвета и декларираните политически убеждения, всички те са обединени в една организирана политическа престъпност с цел ограбване на страната и водене на икономически, социален и физически геноцид срещу населението.

 

КАКЪВ ИЗХОД ВИЖДАМЕ В ТАЗИ СИТУАЦИЯ.

1. Да бъде върната собствеността на държавата върху добивните комбинати, да бъдат осъдени всички олигарси и политици. Налага се да върнат всички заграбени, до момента десетки милиарди долари – приходи от износа на металите, които могат да послужат за няколкократно повишаване на приходите в държавата и/или за изграждане на нови производствени мощности, което отново ще доведе до повишаване на доходите. Държавата да обяви търг за концесия и управление на комбинатите с условия, гарантиращи интереса на обществото, или да запази контролен пакет от акции, които да гарантират възможността за контрол на дейността и правото на по-голямата част от приходите от дейността на комбинатите, без да дава право на преобладаваща частна собственост над самите подземни богатства, които са изключителна държавна собственост. Предвид цените на Лондонската борса и огромните печалби, реализирани в момента от комбинатите, държавата не може да се съгласи на по малко от 80% дялово участие в изградените с нейни средства комбинати и на 70% дялово участие в изградените с частни капитали мощности. Щом частникът може да бъде на печалба, значи и държавата може. Ако частникът може да си осигурява печалби в размер на милиарди, противно на всякаква здрава логика е населението на  България да бъде лишавано от ползите, които биха могли да носят тези милиарди.

2. Разконсервиране и пускане в експлоатация на държавните заводи за крайни продукти (ел. кабели, трансформатори, ел. двигатели и т.н.) С огромната печалба, осигурена така за държавата, трябва да се инвестира в нови иновативни технологии и производства, носещи стократно по-висока принадена стойност от цената на самите суровини.

 

Тази победа може да се извоюва само с активността на стотиците хиляди безработни, оставени на улицата, в резултат на заграбването на добивните комбинати и унищожението на редица отрасли. Независимо кой ще управлява в парламент и правителство, ние гражданите трябва да ги принудим да работят за нас – техният господар. За това е необходима голяма организация от свободни хора, които постоянно да следят за всеки ход на правителството в тази насока и активно да изискват следването на политика в интерес на нацията, а не облагодетелстваща малък на борй недобросъвестни чиновници, които са се възползвали от длъжностите си, като резултатът е налагането на мизерия за милиони души, техни съграждани.

Решението на проблемите минава през проектирането и въвеждането на нови системи за държавно управление, които елиминират партийното форматиране на управленските кадри и издигането и изтъкването на фалшиви авторитети и фалшиви принципи в държавното управление и в управлението на ресурсите. Само по този начин може да се избегне и изкуственото величаене на отделни лица и фирми като видни обществени фигури, които всъщност са най-обикновени крадци и измамници, но също и основни фигури в провеждането на геноцид на цял един народ, което ги прави и убийци. Цоцорков, Вутов, техният антураж, чуждите фирми от ранга на „Дънди прешъс“ следва да бъдат възприемани и наричани открито „крадци, измамници и убийци“, но това може да стане единствено ако Не искаме политическа партия да се прави, а съвестни граждани, готови за протести до край, надигнат своя глас, за да нарекат нещата с истинските им имена. Без саможертва няма прогрес. Друг път за оцеляване на България и българите няма.

 

Константин Дичев,

Гражданско движение за борба с организираната политическа престъпност

ВЪПРОСЪТ ПРЕД АСАД: ХЛЯБ ИЛИ АРМИЯ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275746_%D0%92%D0%AA%D0%9F%D0%A0%D0%9E%D0%A1%D0%AA%D0%A2+%D0%9F%D0%A0%D0%95%D0%94+%D0%90%D0%A1%D0%90%D0%94%3A+%D0%A5%D0%9B%D0%AF%D0%91+%D0%98%D0%9B%D0%98+%D0%90%D0%A0%D0%9C%D0%98%D0%AF

 Голяма част от сирийците негодуват, когато страничните наблюдатели откриват причината за конфликта в страната в религията.

 
Независимо от това, битката между сунитската общност със стотиците хиляди сирийци е ежедневие.
 
 
Войната между двете главни сили в исляма (сунити и шиити) подготви почвата за “Ислямска държава”. Залагайки на чувството на отчаяние и на изоставеност на сунитското население в Сирия и Ирак, джихадистите най-напред бяха приети като освободители. През юли 2014 г. те провъзгласиха възстановяването на “ислямския халифат”, представляващ златната епоха на сунитския ислям, изчезнал през 1924 г. с рухването на Османската империя. Те обявиха заличаване на границите между Сирия и Ирак, наследени от следвоенните споразумения между френско-британските колонизатори за разделянето на Близкия Изток. 
 
 
Как една от най-светските и толерантни държави в Близкия Изток се оказа потопена и разрушена в резултат на религиозни разпри? 
 
 
Ясно е, че докато не бъдат възстановени предишните или не се създадат нови принципи на общуване между общностите в Сирия, войната в един или друг вид явно ще продължава.
 
 

 

Разбира се, че религиозната база не е единствената причина за битката, започнали преди шест години. Налице са и демографски фактори, и външно въздействие, и чисто лични причини при отделни хора, и дори климатични условия, световната криза… Но ако паралелно с продължаването на военните действия правителството в Дамаск не започне да търси решение за ключовите проблеми вътре в сирийското общество — войната ще продължава до безкрайност.

 

Дори ако се изтласкат от територията на Сирия всички джихадисти, все едно те ще намерят начин отново да се върнат, а т.нар. умерени ще продължават да създават правителство в изгнание и прочие форми на натиск върху Дамаск.

 

Преди година ни се струваше твърде перспективно примирието с неголеми населени места, които бяха вмъкнати в гражданската война по силата на обстоятелствата, както и преместването на крупни въоръжени части на различни опозиционери от безнадеждно обкръжените им позиции в северна Сирия в провинция Идлиб.

 

В първия случай тактиката оправда усилията дори по отношение на тези градове и местенца, които бяха взели оръжието напълно осъзнато. Но практиката на преселване доведе до създаването на «паралелна Сирия» — укрепена и въоръжена до зъби, в която няма случайни хора, при това имаща почти прозрачна граница с Турция.

 

Това, което първоначално се считаше за метод на примирието, доведе до още един фактор за разкол, при това напълно осезаем фактор, а не религиозно-догматичен  или идейно-политически. Всички «умерени», които са се събрали в Идлиб, са нищожно малко в сравнение с джихадистите.

 

Активната борба с пропагандата на джихадизма, радикалния ислям, откровеното сектантство на терористична основа (наричайте този феномен както искате) не се води и до днес. Мощна отрицателна роля в това отношение изиграха разговорите още преди три години, че ИДИЛ и прочие социални явления, едва ли не са чисто иракско явление, свързано на първо място с протеста на бивши членове на партията «Баас» срещу американската окупация.

 

Това е вярно, но само отчасти. Сунитските маси в редица градове и други населени места активно подкрепяха този начин на живот, който им предлагаха джихадистите в завзетите територии. Джихадистите бяха прикрити под благата маска на «борци срещу англосанксонската експанзия», но бързо се пробоядисаха в черно. Започнаха екзекуциите…

 

Как е редно сега да се държи властта с тези хора?

Както в Мосул, стреляйки по всичко, което се движи?

 

Правителството в Дамаск трябва да изведе уроците си от фактите: бившото селско население, прехвърляйки се в крупните сирийски градове в резултат на икономическата криза и промените в климата, бърз изгубиха всичко, което им предоставяше «людоедската династия на Асадите» за половин век управление…

 

Кризата на капитализма — ето най-базовия от базовите проблеми.

 

Тя превърна огромни човешки маси в скотове — неграмотни, манипулируеми, слабо образовани, затънали в калта на религиозните догми, с невъзможност да осъзнаят причината за случващата се криза…

 

 

Сега Дамаск се опитва да реши базовата си задача  (както той я разбира) — да нахрани същите тези хора и да им построи нови жилища.

 

Неотдавна Башар Асад разписа бюджета за 2017 г. — рекордно голям.

 

Откъде ще вземе пари за целта — това е друг разговор, но вече е ясно, че в по-малката си част парите ще отидат за армията, а в по-голямата — за социални нужди и възстановяване на разрушенията.

 

Това е напълно обоснован и по човешки правилен ход, но войната по същество разби основите на сирийското общество.

 

Процесът на разбиване вървеше бавно — от 80-те години, а откритата и разрушителна битка доведе нещата до логичния им край.

 

И до момента не е ясно, какъв е приоритетът на Дамаск — «да доубие гадовете» или да създаде «новата идея» за народа, разделен на множество групи и групички хора.

Ако не «доубие гадовете», всички социални придобивки няма да имат никакво значение…

 

От друга страна, ако не даде социални придобивки на фона на разрушената държава — това ще създаде нова база за нови междуособици, защото хората, живеещи в тотална мизерия са най-податливи на манипулации…

 

Това е въпросът на въпросите — гадовете или придобивките…

Апропо, този въпрос тегне с пълна сила и над нашето общество.

Без значение, че тук гадовете се наричат по друг начин.

 

News Front ПП

Оранжев код за силен вятър в Бургаско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hXfTXWW-4Nk/

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за Бургаска и още 19 области на страната. Вятърът ще бъде силен от североизток с пориви до 22-24 м/с.Има условия за снегонавявания.След обяд валежите ще отслабват. В Южна България ще има условия за поледици. Температурата на морската вода е 4-6° , а вълнението на морето – 4 бала, сочи прогнозата на НИМХ към БАН. В Южна България ще има условия за поледици.

НАП: Парите на младите собственици на Дипломатическия клуб са чисти (ВИДЕО)

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634633

Данъчните приключиха проверката на сделката за Дипломатическия клуб. Имотът беше придобит от трима студенти, а въпросът откъде са парите вече има своя официален отговор - от щедри съдружници. Според информация на

Православната църква чества Богоявление

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634550

На 6 януари Православната църква чества Богоявление, Йордановден. Според православния календар празникът ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на ритуала небето „се отваря" и Светия дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Празникът има различни имена в различните области на страната - Кръстовден, Водици или Водокръщи. Той е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или по...

Пловдив отбелязва 169 години от рождението на Христо Ботев

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1633969

Ежегодно, на 6 януари, честваме рождението на големия български революционер Христо Ботев. 169-тата година от рождението му ще бъде отбелязана в Пловдив от 13.00 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. В ритуала, организиран от Община Пловдив, ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Слово за делото и живот на великия българин ще произнесе Александър Секулов, а водещ ще бъде ...

РОБЪРТ КЕНЕДИ: ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА БЕ СЪЗДАДЕНА ОТ САЩ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275745_%D0%A0%D0%9E%D0%91%D0%AA%D0%A0%D0%A2+%D0%9A%D0%95%D0%9D%D0%95%D0%94%D0%98%3A+%D0%98%D0%A1%D0%9B%D0%AF%D0%9C%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%94%D0%AA%D0%A0%D0%96%D0%90%D0%92%D0%90+%D0%91%D0%95+%D0%A1%D0%AA%D0%97%D0%94%D0

 Войната на САЩ против Башар Асад не започна с мирните протести на „Арабската пролет“ през 2010 г. Тя започна още през 2000 г., когато Катар предложи да построи газопровод на стойност 10 млрд.долара през Саудитска Арабия, Йордания, Сирия и Турция“ – пише Кенеди. Този газопровод би осигурил на 2-милионното кралство от Персийския залив решаващо превъзходство на световните газови пазари и би усилил Катар, който се явява близък съюзник на САЩ в региона, пише Кенеди. Именно в тази страна са разположени две големи американски военни бази и щабът на Централното командване на САЩ за Близкия Изток.

 

Защитавайки руските интереси, Башар Асад отказва да подпише договора за строителството на газопровода и направи избор в полза на тръбата, идваща от Иран в Ливан.

 

Този проект би направил основен доставчик не Катар, а шиитски Иран, което би  противоречало на интересите на сунитския арабски Изток, счита авторът на публикацията.

 

Веднага след отказа на Асад от катарския проект, разузнавателните служби на САЩ, Саудитска Арабия и Израел започват да подготвят въстание в Сирия с цел да свалят режима, като финансират опозицията, цитира Кенеди информация от секретни отчети. Според него, ЦРУ превело 6 млн. долара на британската телевизия BARADA за „създаване на сюжети“ в  полза на свалянето на Асад.

 

При това, сирийският режим е бил много по-умерен от сунитските монархии. Сирия беше развита светска страна с плуралистична върхушка, а Асад се е изказвал за либерализация и предоставял на ЦРУ разполагаемата информация след атентатите на 11 септември.

 

През 2013 г. сунитските монархии, чиито газови интереси бяха застрашени, предложиха на Вашингтон да покрият разходите, ако САЩ свалят сирийския президент, признал държавният секретар Джон Кери при изслушване в Конгреса.

 

Катар, който е заинтересован повече от всички други от свалянето на Асад, вложил в подготовката на въстаниците 3 млрд. долара и помолил Пентагона да подготвя бунтовниците на негова територия.

 

Независимо от преобладаващия в западните медии образ на умерено  арабско въстание против тирана Асад, стратезите на американското разузнаване знаели от самото начало, че правят всичко с ръцете на радикалните джихадисти, които може да създадат свой ислямски халифат от сунитските райони на Сирия и Ирак“, съобщава Кенеди.

 

Преследвайки американските нефтени и газови интереси, ЦРУ използвало джихадистите за смяна на режимите в Близкия Изток практически от самото си създаване през 1947 г., пише авторът.

 

Според него, американското ръководство считало радикалните религиозни сили за надеждно противопоставяне на влиянието на СССР.

 

През 1957 г. САЩ безуспешно се опитаха да свалят демократично избраното светско правителство (в Сирия) и не се спряха след това.

 

Образуването на „нефтената престъпна групировка „Ислямска държава“ стана резултат от дългата история на американската намеса, убеден е Кенеди – младши.

 

Politiko

Промени в движението на Йордановден

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634530

За провеждането на литийното шествие по повод големия християнски празник Богоявление  на 06.01.2017 г. /петък/ от 11:00 ч. до 13:00 ч.  се затваря за движение на пътни превозни средства бул. „Цар Борис III Обединител” в участъка от кръстовището с бул. „Шести септември” до бул. „България”. ОП „Организация и контрол на транспорта“ съобщава, че маршрутите  на  автобусни линии  №1, 4, 7, 9, 15, 25 и 27 от вътрешноградския транспорт   се променят, както следва: Линия №1 /АПК „Тракия” – кв. Комате...

Видео потресе САЩ - 4 афроамериканци изтезават бяло момче

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275744_+%D0%92%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D0%A1%D0%90%D0%A9+-+4+%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D

 Четирима млади афроамериканци са обвинени за излъчено на живо във фейсбук нападение върху бяло момче със специални нужди в Чикаго, предава CNN.
Джордан Хил, 18; Тесфай Купър, 18; Бретан Кавингтън, 18; и Таниша Кавингтън, 24, са обвинени в престъпление от омраза, отвличане, незаконно лишаване от свобода и заплаха със смъртоностно оръжие. 
Видеото с мъченията, на които е било подложено момчето, смая страната, съобщава CNN и допълва - не толкова с агресията, колкото с коментарите, които правят някои от нападателите. Във видеото се чува: “F*ck Donald Trump!" и "F*ck white people!"
Видеото от атаката показва 18-годишната жертва, криеща се в ъгъла на стая, вързана и с лепенка на устата. Един от нападателите има нож, който прокарва по скалпа на момчето. В следващите 25 минути, докато момичето от групата снима, жертвата е многократно удряна и ритана, докато пищи. 
Facebook свали оригиналното видео. 

Още по темата - http://edition.cnn.com/2017/01/05/us/black-lives-matter-chicago-facebook-live-beating/index.html

На 6 януари рожден ден имат

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/5977299

На 6 януари рожден ден иматМаргарита Гомес Асебо и Сехуела, съпруга на Симеон Сакскобургготски Венцислав Георгиев, бивш директор на АДФИ Димитър Петков (Пухчо), режисьор и продуцент Иван Григоров, юрист, бивш председател на ВКС Красимир Велчев, депутат в 43-ото НС Никола Казаков, бивш председател на Държавната агенция за бежанците Проф.

Странните звуци, които предизвиква Северното сияние

https://vesti.bg/strannite-zvuci-koito-predizvikva-severnoto-siianie-6063728

Явлението вероятно се дължи вследствие на преминаване на електромагнитна енергия в механично движение

Опра Уинфри свали 20 кг и сподели тайната за това

https://vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/opra-uinfri-svali-20-kg-i-spodeli-tajnata-za-tova-6063714

Стремежът и ясната цел, която иска да постигне, стимулират телевизионната водеща да бъде дисциплинирана и да довърши намеренията си докрай

Днес небето се отваря за желания, празнуват всички...

https://vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-nebeto-se-otvaria-za-zhelaniia-praznuvat-vsichki-6063616

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста, затова и на много места този празник се нарича Водици

Над 30 смелчаци ще вадят кръста на Богоявление от ледените води на Марица

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634529

Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление. В 8:30 часа Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще възгла...

Студът идва

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634624

През деня с усилване на вятъра от север-североизток ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от сняг, на места значителни. В крайните южни райони и по Черноморието преваляванията ще са все още от дъжд, но до обяд и там ще преминават в сняг. Със силния вятър и снеговалежите в Северна и Източна България и по високопланинските проходи ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са предимно между минус 7° и минус 2°. Още след обяд валежите ще отслабват, а през нощта срещу събота на места и ще спи...

Йордановден е

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/QF1w-fjr5lw/

Църквата отбелязва един от най-големите християнски празници Богоявление. Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос. След тайнството на Богоявление хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа, Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и започнали да вярват, за това деня се нарича още Богоявление. До този ден се смята, че дните са опасни и по земята бродят караконджули и демони. С кръщаването на водата светът става безопасно място за живеене.
В църквата се извършва служба,след която има ритуал по хвърляне на Светия кръст във водите По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, за да го хванат. Смята се, че който пръв го хване ще бъде много здрав и всичко ще му спори.
Смята, се че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста, ще оздравеят. Носи се вода и вкъщи да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи. Вярва се, че, ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав. На самия Йордановден трапезата е богата, има месни ястия по вкуса на имениците. Добре е те да бъдат изкъпани, ритуално напръскани за здраве със светена вода от мястото, където е хвърлен кръстът. Традиционно на трапезата на Йордановден се слага пита, свинско, сармички, пълнени чушки, кисело зеле, боб, вино. Жените, родили скоро, правят кравайчета и раздават на близки и комшии за здравето на детето.
На този ден имен ден празнуват: Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни.

Депутатът Красимир Янков: БСП е готова да управлява страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275743_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%AF%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D

 БСП е готова да управлява страната. Това заяви в предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ Красимир Янков, народен представител от БСП-Лява България. По думите му партията има готовността, нужната експертност и натрупан опит във времето, а концепцията ще бъде за държавно управление с акцент върху интересите на гражданите. 
„Катастрофално е състоянието във всички сектори и акцентът, който ще бъде в нашата платформа, е човек-управление, с който политиките да бъдат насочени с основен ангажимент за хората: работни места, достъпно образование, здравеопазване и култура. Кризата в тези сектори е наследство на управлението на Бойко Борисов. Трябва да има нов подход, който да доведе до благосъстоянието на нацията с акцент - сигурността и спокойствието на българските граждани“, коментира още народният представител. 
Красимир Янков обясни, че БСП подготвя комплексен нов подход, в който внимание ще се обърне на доходите на пенсионерите, младите семейства с деца и хората в неравностойно положение. По думите на народния представител, това е каузата на политическата партия. Той допълни, че има необходимост от ефективно полицейско присъствие в малките населени места за обезпечаване на сигурността.

Къде всъщност щяхме да бъдем, ако не бяхме в ЕС?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275742_%D0%9A%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D0%B2%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D1%89%D1%8F%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BC%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B1%D1%8F%D1%85%D0%BC%

 Съюзът все повече се превръща в свръхдържава – Европейски съединени щати,  обслужваща все повече европейския и световния финансов капитал и все по-малко – народите на европейските държави

Сергей Станишев публикува вчера в Епицентър.бг патетичен коментар във връзка с 10-годишнината на членството на България в ЕС, озаглавен: “Критикуваме ЕС? С ръка на сърцето – къде щяхме да бъдем, ако не бяхме в ЕС?!“ На 1 януари 2017 честваме 10 години от присъединяването на България към ЕС! Време на много надежди, очаквания, свобода. Време и на разочарования.

Станишев пише: Казах си: всичко си струваше — безсънните нощи, тежките решения, компромисите! Страната ни получаваше мястото си в общност на ценности, демокрация и върховенство на закона. Това беше нашият ценностен избор.

Днес, 10 години по-късно, някои евроскептици злорадстват. Видите ли, присъединихме се към Съюз, който се разпада, раздира се от кризи, няма пилот в самолета. За нас нищо не се промени — все така сме най-бедни в Европа, все така сме без перспектива. Завинаги сме на дъното на таблиците и класациите.

Но нека си представим с ръка на сърцето къде щеше да е България сега, ако не бяхме членове на ЕС. Как щеше да се справим с бежанците? В каква позиция щеше да сме спрямо Турция? А еврофондовете? Ами факта, че Европа е във всяка българска къща — все някой работи или учи на Стария континент?

Затова отговорът е лесен: това беше правилният път пред страната ни. И днес, с поглед от европейската сцена, съм още по-убеден в далновидността на решението”.

Председателят на ПЕС допълва, че е важно страната ни да отстоява националния интерес: „Аз лично смятам, че трябва да се борим за присъединяването ни към Шенген. Да продължим кампанията и дори да я направим по-видима”.

Икономистът професор Иван Ангелов отговаря на бившия премиер в статия, публикувана също в сайта „Епицентър”:

 

Преди 10 години бях и сега все още съм за участие в ЕС, но не в настоящата пародия на интеграционна общност. Защото под прикритието на интеграция, от националните управленски институции на страните членки се отнемат почти всички важни и не особено важни управленски функции и се концентрират в централните органи на общността, и особено в Европейската комисия.

Така се създава една свръхдържава – Европейски съединени щати, която се превръща в институция, обслужваща все повече европейския и световния финансов капитал и все по-малко – народите на европейските държави. В тази институция най-важните решения се подготвят и вземат де факто от неизбрани, никому неизвестни и никому подотчетни високо платени чиновници, а не от демократично избраните национални парламенти, президенти и правителства. Дори не и от Европейския парламент, който и изорен орган, с всичките му условности. Националните институции се превръщат в механични изпълнители на взетите в Брюксел решения от най-висшите чиновници.

С ръка на сърцето мога да отговоря на г-н Станишев: Ако не бяхме член на ЕС

в най-лошия случай щяхме да сме като Сърбия

 бомбардирана от самолетите на НАТО и загубила една от своите провинции – Косово, отнета й от въоръжените сили на същия НАТО. От скромната информация с която разполагам, не мисля, че гражданите на Сърбия, макар и извън ЕС, живеят по-лошо от нас и пътуват по-малко от нас, въпреки бомбардировките, изолацията, масирания груб натиск, упражняван върху тази страна в продължение на години и претърпените многобройни лишения от налагани й санкции от Запада.

А има и друг вариант, частично покриващ се със сръбския. Може би щяхме да поддържаме нормални, нищо повече, освен нормални отношения с Русия, каквито имаха повечето страни от ЕС, преди да пристъпят към икономически и други санкции преди 23 години под натиска на САЩ. Тези страни имаха нормални търговско-икономически отношения с Русия, измервани със стотици милиарди евро. И ще продължат да ги имат.

На тази основа можехме да развием активен търговско-икономически обмен с Русия. Щяхме да си доставяме от тях петрол, газ, въглища, други суровини, различни видове машини и съоръжения и т. н.

Ние пък щяхме да снабдяваме техния пазар със стотици хиляди тона земеделски хранителни стоки в прясно и преработено състояние, както правехме до 1989 г. В 1988 г. 63% от нашия износ е бил за СССР. През онези години нашият износ на яйца е достигал до 365 млн. броя, на пресни зеленчуци до 158 хил. тона, на пресни плодове 164 хил. тона, на стерилизирани зеленчукови консерви 276 хил. т., на трапезни вина 211 млн. л. и т.н. По-голямата част от тях са били за Съветския съюз. Потенциалът за производството и износа на тези стоки сега е унищожен по варварски начин.

 

Така щяхме да предотвратим разрухата на нашето селско стопанство

 да осигурим заетост на стотици хиляди хора в производството, преработката, транспорта, съхраняването, експорта на пресни и преработени земеделски продукти. Щяхме да осигурим големи доходи и добро качество на живота на стотици хиляди хора, а също и големи приходи от преки и косвени данъци в бюджета и огромни валутни постъпления. Можехме да поддържаме балансиран бюджет и балансиран платежен баланс. Нямаше да се налага тези стотици хиляди хора сега отчаяно да търсят препитание в чужбина.

 

Щяхме да запазим поне част от производственото коопериране между нашата и руската индустрия

, а също и производството на голямо количество промишлени стоки за нормален износ.

Износът на някои средно и умерено сложни продукти през онези години е достигал: за електромотори – до 1,3 млн. броя; електронни калкулатори – 102 хил. броя; електрокари – 45 хил. броя; мотокари 36 хил. бр.; телефонни апарати – 627 хил. броя; радиотелефони 121 хил. бр.; пишещи машини 151 хил. бр.; трактори 4678 бр.; калцинирана сода – 1,1 млн. т.; азотни торове – 421 хил. т и т.н. Между 55 и 60% от този износ беше за СССР. На тази основа можехме да осигурим заетост за много десетки, а може би и стотици хиляди хора, доходи за тях и техните семейства, постъпления в бюджета и валутни приходи. Нямаше да се налага и тези стотици хиляди хора да търсят сега препитание в чужбина и да оставят децата си на 6070 годишни немощни баби и дядовци Потенциалът за производството и износа и на тези стоки сега е унищожен.

Щяхме да запазим от преждевременно закриване четирите ядрени блока в Козлодуй или поне третия и четвъртия с обща мощност 880 мегавата с всички благоприятни икономически и социални последствия.

Щяхме вече да сме построили първия етап на АЕЦ Белене и да сме пред завършване на газопровода “Южен поток“ 

с всички текущи и бъдещи благоприятни ефекти от производството, износа, транзитните такси, данъчни и валутни приходи, допълнителна заетост и т.н. Десетки хиляди хора щяха да участват в изграждането, поддържането и експлоатацията на тези обекти, вместо да търсят работа в чужбина. България щеше да стане наистина енергиен център на Балканите, а не да ни заобикалят всички магистрални енергийни далекопроводи, както е сега.

Вчера вечер ме беше срам да гледам по националната телевизия как бившият член на Европейския парламент Джефри ван Орден, бившият президент Първанов, бившият главен преговарящ по присъединяването Кунева ни обясняваха, че поне трети и четвърти блок на АЕЦ са могли да бъдат запазени, тъй като били в много добро състояние. Спомената беше достойната за съжаление роля и на Симеон Сакскобургготски. Браво че са се сетили да прозрат нещо, макар и с 10 годишно закъснение и без никакво чувство за виновност. А българската прокуратура продължава своя летаргичен сън. Защото у нас за такива престъпления не пращат на съответното място, а повишават в министерски и вице премиерски постове.

Щяхме да създадем допълнителна материална база за морски, планински, балнео, селски, културен и друг туризъм и да приемаме не половин милион, както е сега, а 1,52,0 или повече милиона руски туристи. Нужно ли е да обяснявам какви облаги би донесло това по линия на свързаните отрасли и дейности, заетостта, доходите, приходите в бюджета от данъци, валутните приходи. Особено при неспокойната обстановка в повечето съседни ни туристически страни – наши конкуренти. И тук много десятки хиляди хора щяха да си намерят работа пряко в туризма и в свързаните с него отрасли и дейности, вместо да я търсят сега немили недраги в Гърция, Турция, Италия, Испания и други страни.

 

Десетки хиляди българи биха могли да се завърнат на работа по строителните обекти в Русия

 както беше до 1989 г. Това също би създало допълнителна заетост, доходи, бюджетни приходи, валутни постъпления и т.н. Нашето място сега там е заето от турски строителни фирми и турски работници и специалисти.

Мога да отида и в по-големи подробности за огромния потенциал за търговско-икономически обмен между двете страни в енергетиката, промишлеността, строителството, транспорта, земеделието, образованието, науката, културата, туризма и други сектори, но и казаното е достатъчно.

 

Търговско-икономическите отношения, разбира се, предполагат и нормални политически и други отношения, а не политическа конфронтация срещу Русия, на която бяхме свидетели през по-голямата част от последния четвърт век и особено през 1990– те и напоследък по времето на бившия комсомолски секретар от Гоце Делчев (Росен Плевнелиев – бел. ред.) – най-големия антируски ястреб между високопоставените политици в Източна Европа.

Очевидно г-н Станишев повече се е сближил не само битово, но и по мислене с хора като Мартин Шулц и други високопоставени функционери от различни партии в Брюксел и доста се е отдалечил от милионите бедстващи българи и жестоките български реалности в условията на членството ни в ЕС и НАТО, щом като ни задава такъв елементарен въпрос – къде щяхме да сме, ако не беше Европейският съюз?. Като че ли освен ЕС няма нищо друго под небето, че ЕС е пъпът на света. Под равнището на средно интелигентен човек е да задава такъв примитивен въпрос.

И моля г-н Станишев да ми отговори на въпроса: щеше ли да се случи този социално-икономически погром над България ако не бяхме в НАТОЕССТО и други западни институции? Ако бяхме държава с по-достойна национално отговорна политика и истински държавници на нейното кормило!

Що се касае до описания по-горе алтернативен вариант – нормални двустранни отношения с Русия, а не непременно участие в Евроазийски или други интеграционни общности, с горните редове доказвам, че нямаше да се случи при наличието на по-мъдра политика на българските политици през изминалите 27 години. Вместо да се погрижат за запазване на нормални взаимно изгодни отношения с Русия, наред със сближаването със Запада, наши политици се заканваха от трибуната на Народното събрание да съдят Съветския съюз. За мъдрите политици нормалните междудържавни отношения с източни и западни страни не се изключват взаимно. За съжаление, България не е надарена с такива политици!

Аз съм съгласен с голяма част от казаното от г-н Станишев по непосредствените благоприятни битови ефекти от членството ни в ЕС. Той обаче не казва нищо в коментара си с ръка на сърцето, за далеч по-важните и трайни ефекти от присъединяването: за наложеното ни предсрочно закриване на 4 ядрени блока в АЕЦ Козлодуй; за наложената ни забрана да строим АЕЦ Белене; за блокирането на газопровода „Южен поток”; за тоталната разруха на производствения ни потенциал и свързаната с това прахосана квалификация на стотици хиляди наши кадри с висше инженерно и средно специално и друго образование; за

тоталния срив на експортния ни потенциал и загубените външни пазари

; за огромната за нашите мащаби емиграция на около 1,52,0 млн. българи по света и произтичащите от това човешки трагедии; за мащабното демографско ограбване на около 1,01,5 млн. човека (чрез изтичане на стотици хиляди мозъци и необратима загуба на огромен генетичен потенциал), което задълбочава допълнително опасността от демографска катастрофа; за плащания ежегоден членски внос в ЕС, който за десетте години достигна около 8,0 млрд. лева.

Смята ли той за нормална огромната, унищожителна цена, която нашият народ плаща за битовите добрини, които получихме с присъединяването? Трябваше ли да разрушим всичко създадено до 1989 г., за да можем сега да пътуваме без визи да учим и работим в Европа!

Ако трябва да направим обобщена равносметка за ползите и загубите (разходите), поддаващи се на количествена оценка, изравняването между тях ще стане някъде към 20402050 година. Засега сме на голям минус от участието си в ЕС

Ако в равносметката включим и трудно поддаващите се на количествена оценка изгоди (свободни пътувания, учение, работа, по-добро битово снабдяване, ускорено изграждане на инфраструктурни обекти и др.) и загуби (тотално разрушен производствен потенциал на средно развита промишлено-аграрна икономика); разрушен експортен потенциал и загубени разработени външни пазари; пропилян огромен човешки капитал (около 1 млн. кадри с висше и средно специално и хуманитарно образование); започнало в големи мащаби преди 27 години, продължаващо и сега огромно демографско ограбване (изтичане на мозъци и на генетичен потенциал за 1,01,5 млн. души), в преобладаващата си част млади хора, които ще раждат деца в чужди страни, голямата част от тях никога няма да се завърнат в България и с това ще изострят още повече и без това мащабната демографска криза и т.н., сме на още по-голям минус. Изравняването тук между ползи и загуби от присъединяването към ЕС се отлага за още по-далечното бъдеще. Ако изобщо някога се случи!

 

Член-кореспондент на БАН, проф. Иван Ангелов

Из писмата на фашистите, обкръжени при Сталинград

http://svetoven.pogled.info/news/81260/iz-pismata-na-fashistite-obkrazheni-pri-stalingrad

/Поглед.инфо/ Нищо не предава така добре атмосферата на войната, както живите и преки свидетелства за нея от тези, които са били в челните редици. Представяме откъси от писма и дневници на германски офицери и войници, обкръжени при Сталинград. Полевата поща на врага се оказа в ръцете на Червената армия./рус.ез./

Симеон Дянков – Финансист под прицел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275741_%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD+%D0%94%D1%8F%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%E2%80%93+%D0%A4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B5%D0%BB

 Cимеон Дянков е един от малкото конкуренти на големия Димитър Пенев по култови включвания. Добър, лош или издирван, Дянков се котира и във вицове, и в престижни статии на международни издания. Той е сред първите 5% икономисти в света по брой публикации и цитирания и фигурира на 297-о място в класацията на онлайн библиотеката RePEc за изследвания по икономиката, достъпна безплатно в интернет.

Дянков учи в немалко престижни университети, сред които Виенския и Свободния университет на Западен Берлин. Има докторска степен по международни търговски и финансови отношения от Университета в Питсбърг и на икономическите науки от Мичиганския университет. Работи дълги години в Световната банка, където стига до поста главен икономист на вицепрезидентското поделение „Финансов и частен сектор“. Паралелно изпълнява и длъжността директор на научен център по икономика в Харвард.

Когато изгря американската му звезда в България през 2009 г., непознатият отличник на езиковата гимназия в Ловеч влиза буквално с крак в новините, след като излиза в Министерския съвет с малка постна пица, на която оприличава бюджета на държавата. Още тогава политически анализатори видяха зад очилата му един нов, директен стил на изразяване, в доста случаи вулгарен, който Дянков използва в публичната стрелба с цифри и епитети.

Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от определени компании, нито от енергийни гиганти. Ако трябва, пак ще ги пляскаме“, избухна Дянков четири години преди „Атомстройекспорт“ да нашамари НЕК и впоследствие хазната с едни 1,2 милиарда лева за реактора на „Белене“. По коридорите на енергийното министерство още отеква ехиден чиновнически смях в търсене на „хамериканския“ бияч, който да ни защити.

И сме по-красиви, и сме по-добри“ е част от мотото на Дянков по време на почти четиригодишния му мандат като финансов министър, а за публиката незабравим ще си остане цитатът му „Станишев прилича на съсел, а аз приличам на Брад Пит, но с очила“.

Дянков успява много бързо да стане „любимец“ и на научните среди. На обвиненията на президента Първанов, че орязал парите за БАН той контрира: „Когато президентът защитава разходите за наука, навярно има предвид своите приятели в БАН. Те са феодални старци.“ Това, повтаряно многократно, предизвиква такава вълна от недоволство, че опозицията иска незабавна оставка на Дянков. Както и извинение.

През 2013 г. при обсъждане на бюджета в Народното събрание майсторът на извиненията се обръща към опонентите в познатия си стил: „Поизмориха се, част от опозицията вече е пияна, така че не могат дори да си вдигат ръцете.“

Въпреки полемиката около стила „Дянков“ у нас финансовият министър се ползва с признанието на Европейския съюз и Международния валутен фонд за фискалната стабилност и политика на разумни разходи. През 2012 г. той е избран за председател на надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие, като за първи път от създаването на банката през 1991 г. за председател е избран представител на бивша социалистическа страна, а през юни 2012 г. е поканен за член на Консултативния съвет в областта на науката и знанието на Световната банка. Година по-късно, през зимата на 2013 г., когато България е залята от протести срещу сметките за ток, Дянков подава оставка, без да оповестява официално какви са причините. Разбира се, впоследствие изплуват редица хипотези за забавени фермерски субсидии, за напрежение по върховете на властта, за външна намеса и какво ли още не.

Въпреки че излиза от властта, Дянков остава търсен събеседник и за наши, и за чужди журналисти. Преподава на студенти в Харвард, включва се с телемостове и от Лондон, и от Вашингтон.

В прав текст казва, че един от големите проблеми на страната е, че не е успяла да се освободи от бившия комунистически елит и бившата Държавна сигурност. След като Великобритания решава да излезе от ЕС, Дянков смята, че само тежести очакват страната и съветва българите да спестяват в левове.
Въпреки че живее далеч от България, с периодични участия в сутрешни блокове Дянков показва, че следи изкъсо процесите в страната, а в средата на лятото на 2016 г. поиска смяната на сегашния министър на икономиката Божидар Лукарски. В интервю за Би Ти Ви Дянков казва: „Смятам, че имаме достатъчно добри икономисти и в парламента в този момент, които биха могли много по-дейно да се заемат с икономическата политика.“

 

Отново ще е в новините

След като преди дни прокуратурата съобщи, че издирва Симеон Дянков за да му повдигне обвинение за престъпление по служба по дело за приватизацията на остатъчния пакет акции на държавата в ЕВН, станаха ясни две неща. Първото е, че Дянков сам „установил контакт“ с обвинението; другото, е че Дянков отново ще е в новините, тъй като на 18 януари трябва да се яви в столичното следствие и да отговаря на немалко въпроси. Предполага се, че този път няма да му е много до крилати фрази.

 

 

ЗА НЕГО

 

Влезе в контакт с прокуратурата

Симеон Дянков е влязъл в контакт с прокуратурата, така че няма да се наложи обявяването му за издирване. Обвинението, което ще бъде повдигнато на Дянков, е за престъпление по служба. То е свързано с приватизацията, но конкретните обстоятелства ще ги обявим, когато стане предявяването му.

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор

 

Вреден е за държавата

Симеон Дянков е вреден за държавата. Той трябва да се извини на 7-8 милиона българи с усещането си за недосегаемост и самодостатъчност. Такива граждани нямат място в управлението на страната.

Румен Петков, заместник-председател на АБВ

 

Нито се води, нито се кара

Симеон Дянков още като тръгна да ни вкарва в еврозоната, обърка всичко. Той вижда само числата, а не хората зад тях. Този човек нито се води, нито се кара.

Константин Тренчев,

основател на КТ „Подкрепа“

 

Направи няколко важни неща

Допуснал е много грешки в комуникацията, но и направи няколко важни неща, които трябва да се признаят и запазят като тенденция, за да може България да продължи да се развива. Дянков постави наличието на ясна и предвидима данъчна политика, която да бъде в подкрепа на бизнеса, за да има той инициативата да се развива, да отваря нови работни места, да връща производството в България.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента







"Труд"

Как да запазим стойността на спестяванията си?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275740_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8

 10 376 694 – толкова е броят на депозитите на населението към края на м. септември 2016 г., а средната сума на открит депозит е 4 224 лв. През последните години на нестабилност и икономическа несигурност, българите започнаха да трупат пари в банките с цел ако вълната от „оптимизация“ на персонала в бизнеса ги отнесе, да имат средства, на които да могат да разчитат. Банките пък предлагаха повече от отлична доходност като промоционалните условия в пика на кризата надминаваха 10% годишна лихва.

Днес ситуацията е коренно променена. Европейската централна банка (ЕЦБ) направо заля пазарите с евтини пари на лихва от 0.15%. Съвземането, както на българската така и на международната икономика, намали търсенето на финансови ресурси от страна на банките, а това респективно се отрази и в спад на лихвените нива. Отчетната статистика на Българска народна банка (БНБ) показва, че през ноември 2016 г. спрямо ноември 2015 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове намалява с 0.78 пр.п. до 0.64%, а по тези в евро – с 0.68 пр.п. до 0.51%. В сравнение с октомври 2016 г. средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава с 0.03 пр.п., а по тези в евро – с 0.05 пр.п. При депозитите с матуритет над 1 ден до 1 година ситуацията е аналогична.

Безспорно обаче, най-големият враг на спестяванията е инфлацията. Тя изяжда бавно с времето стойността им. Ето защо, за да не губят от стойността на своите средства, хората търсят доходност, която да може да изпреварва нивото на инфлацията и да добавя стойност към техните спестявания.

Осезаемият спад на нивото на лихвите по депозитите сви ножицата между доходност и инфлация. Това от своя страна доведе до това, че съхраняването на спестяванията в стандартни депозити, може да гарантира сигурност на средствата, но не и на тяхната стойност. Според данните на НСИ за месечното ниво на инфлацията в страната през юли тя е била 1%, а средната доходност от депозит с матуритет над 1 ден до 1 година е била в същия момент 0,55%. Това означава, че стойността на спестяванията е намаляла с 0,45%. През 2017 г. тази тенденция ще продължи да се засилва. Според прогнозите на Министерството на финансите заложени в Бюджет 2017, през настоящата година средногодишната инфлация се очаква да достигне 1,5%, а през 2018 г. нейното ниво се очаква да бъде 1,6%. През 2019 г. пък средната инфлация ще достигне 1,8%. В същото време очакванията за нивото на годишните лихви по депозитите са да се задържи близо до 0%, но не и да отиде на отрицателна територия. Така съхраняването на средства в стандартни депозити ще даде необходимата сигурност на населението, но няма да съхрани стойността на спестяванията им.

Сравнение между лихвата по годишен депозит в лева с матуритет над 1 ден до 1 година и нивото на инфлацията Източник: БНБ и НСИСравнение между лихвата по годишен депозит в лева с матуритет над 1 ден до 1 година и нивото на инфлацията
Източник: БНБ и НСИ

 

На база всичко казано до тук, можем да прогнозираме, че за да съхранят стойността на спестяванията си, българите ще започнат да търсят алтернативни форми на инвестиции, които ще им носят доходност над тази на инфлацията. Една такава, добре доходоносна и с минимален риск, може да бъде инвестицията в земеделска земя. През последните години насочените евросредства към развитието на селските райони и земеделието нараснаха, а това от своя страна повиши търсенето на земя. Стойността на земеделската земя бе единствената, която остана незасегната от икономическата криза и не спря да се увеличава.

Според данните на националния статистически институт (НСИ) към края на 2015 г. (това са последните публикувани данни от националната статистика) средната стойност на един декар земеделска земя в България е 732 лв. Най-висока е в североизточния регион на страната 1 040 лв. за декар. Разбира се тук трябва да направим и следното уточнение, данните от НСИ са осреднени и на места цените са много над тези стойности, а на други под тях в зависимост от местоположението и категорията на земята. Най-високите цени на декар земеделска земя се регистрират в област Добрич 1 406 лв., област Силистра 993 лв. и област Русе 838 лв.

Основната част от земеделските земи в страната се обработват не от техните собственици, а от арендатори. За това преотстъпване на ползване на земята, собствениците й получават годишна рента. Тя разбира се е различна за различните области на страната и зависи от голям брой фактори. Средно за цялата страна през 2015 г. годишната рента е на стойност 42 лв. на декар. Най-висока е в североизточна България 63 лв. на декар, като в област Добрич тя достига средно 82 лв. на декар. Обикновено при сключване на дългогодишни договори за ползване на земята, собствениците постигат ренти и над тези нива.

Ако съотнесем стойността на земеделската земя и доходността от нея под формата на годишна рента виждаме, че инвестицията в нея може да донесе доходност от средно за страната 5,7%. С други думи, влагането на спестявания в покупката на земеделска земя, а след това преотстъпването й за обработка от арендатор, носи без усилия и ангажименти на инвеститорите, доходност в пъти над тази, която биха получили за парите си от стандартен депозит.

Областта, в която доходността от инвестиция в земеделска земя е най-висока като възвръщаемост от годишни ренти, е Габрово. Тук през 2015 г. всеки декар земя е носил на неговия собственик рента в размер на 10,1% от нейната стойност. Средната стойност на декар земеделска земя в област Габрово е 169 лв., а получаваната годишна рента възлиза средно на 17 лв. на декар. На следващо място е Разград, където цената на декар земя възлиза на 738 лв., а годишната рента е в размер на 54 лв. Това прави възвръщаемост на инвестицията в размер на 7,3% на година.

Графика 2 Съотношение между цената на земеделската земя и стойността на годишната рента Източник: НСИГрафика 2 Съотношение между цената на земеделската земя и стойността на годишната рента
Източник: НСИ

 

Очакванията на експертите са, че в следващите 5-10 г. цените на земеделската земя няма да се покачват така, както бе до този момент и по-скоро ще се задържат на моментните нива. Въпреки това търсене на земеделска земя ще има, защото както казва Марк Твен „Купувайте земя, вече не я произвеждат“. Цялата тази съвкупност от елементи прави инвестицията в земеделска земя добра и доста доходоносна алтернатива за съхранение на стойността на спестяванията на българина.

След атентата в Истанбул: Турция е разединена, ултранационалистите злорадстват

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275739_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2+%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B1%D1%83%D0%BB%3A+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%B4%D

 Слабата охрана на клуб „Рейна“ е свързана с неприкритата неприязън на правителството към светския начин на живот

Ислямистите бързо сочат към двойните стандарти на другите, но са напълно слепи за собствените си

Ужасяващо е, че едно от най-лошите предвиждания за предстоящата година бе потвърдено толкова бързо и по такъв нехуманен начин. Същевременно на човек не е нужна специална способност да предвижда бъдещето, за да разбере защо това се случва на нас. Нищо не идва от небитието.

Очернянето от ислямистите на новогодишните празненства, включващи пеене, танцуване и пиене, с други думи всички неща, които нормалните цивилизовани хора по света правят по този повод, помрачи и без това напрегнатата атмосфера в Турция. Малка група ултранационалистки ислямисти, облечени в традиционни дрехи, дори проведоха протест в град Айдън, като насочиха пистолет към един от тях, облечен като Дядо Коледа, в поза,напомняща за мафиотските екзекуции.

В Турция Дядо Коледа се свързва с Нова година, която за ултраконсерваторите е презиран християнски празник, празнуван от светските турци, които според техните твърдения отричат собствените си традиции.
Независимо от това, че групата бе малка, шокиращият протест в Айдън бе масово отразен, на което те несъмнено се надяваха. Безспорно е и това, че мнозина из цялата страна харесаха тази грозна проява.

Налице е и примерът с футболен рефер от град Кютахия, който злорадства в туитър след касапницата в „Рейна“, че „Дядо Коледа невинаги идва с подаръци“. Той явно имаше предвид първоначалните информации, че убиецът в „Рейна“ е пристигнал облечен като Дядо Коледа. Това твърдение по-късно бе отречено от премиера Бинали Йълдъръм. Турската футболна федерация задвижи процедура срещу рефера.

Всичко това не означава, че тези окаяни прояви на омраза и нетолерантност от турските ултраконсервативни среди са причина за атаката срещу „Рейна“.

Касапницата със сигурност има по-голямо отношение към турската военна интервенция в Сирия срещу „Ислямска държава“. Независимо от това тези прояви на омраза отразяват къде стоим днес по отношение на загубата на нормалност в Турция и как някои хора се чувстват насърчени от случващото се в страната.

Певецът Франк Синатра заяви някога пред аудитория, препълнена с бели студенти, когато протестите за граждански права в САЩ бяха в разгара си, че „нито едно дете по природа не е нетолерантно.

Нетолерантността е една от малкото форми на невежеството, която трябва да бъде култивирана“.

Няма по-добър пример за страна, в която тази мисъл да е по-вярна, отколкото в днешна Турция. Иронията е, че това е също страна, в която ислямистите се оплакват ден и нощ от ислямофобия и нетолерантност към мюсюлманите в Европа. Те бързо сочат към двойните стандарти на другите, но са напълно слепи за собствените си недостатъци в това отношение.

Също така е под въпрос дали правителството, което в крайна сметка е ислямистко, прави достатъчно, за да се бори с тази нетолерантност и омраза, която опасно увеличава социалното напрежение и разделението в страната.

Мнозина питат в този контекст, било то правилно или грешно, дали този пропуск в мерките за сигурност в „Рейна“, макар да бе очевидно, че клубът ще бъде препълнен със стотици хора, е по някакъв начин свързан с неприкритата неприязън на правителството към светския начин на живот.

Турция днес е една страна, която е във война със себе си. За да покаже тя истинска национална солидарност пред лицето на подобни атаки, трябва да има правителство, изпълнено с истински демократичен дух. Само такова правителство може да достигне до всички сегменти на обществото без дискриминация и да обедини нацията, за да разгроми истинските врагове на народа.

Страна, която е толкова разединена, колкото Турция, не може да се надява, че ще решава такъв вид проблеми като тези, които тя все повече среща. Може само да продължи да се спуска по спиралата надолу.

Философският камък за АЕЦ “Белене” не е скрит в БАН

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275738_%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%90%D0%95%D0%A6+%E2%80%9C%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B5%E2%80%9D+%D0%BD%D0%B5+%D0%B

 Министерството на енергетиката ще възложи на учени от БАН да изследват необходима ли е АЕЦ “Белене” като нова ядрена мощност на България. Това не е новина. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви намерението да се допита до академичната общност още през декември, когато НЕК плати на руската “Атомстройекспорт” присъдената от международния арбитраж в Женева сума от 601 млн. евро.

Когато нещо се прави с ум, резултатът е добър. Със сигурност е по-добър, отколкото ако се разчита само на ядене. Проектът АЕЦ “Белене” е от такъв мащаб, че към него не бива да се подхожда повърхностно. В противен случай се пропиляват милиарди. А свръхценен инструмент като научна експертиза може да бъде използван тъпо – като микроскоп за чупене на орехи.

Специалисти, които в момента работят в ядрената енергетика, изпитват скептицизъм с какво толкова учените от БАН могат да помогнат по казуса с новата мощност. По финансово-икономически въпроси? По геоложката структура на площадката? По технологията, която ще използват вече произведените два броя водно-водни реактори тип ВВЕР 1000/В 466?

Всъщност от този въпрос зависи дали ще има полза от изследването или то ще се превърне в поредното тресавище, от което министерските хора в енергетиката ще се чудят после как да се измъкнат.

Какво ще бъде питана академичната общност и кои нейни представители ще могат да се произнесат?

Отправната точка е какво иска да научи държавата по темата АЕЦ “Белене”. “Проблемът е, че ние в момента не знаем за кого работим”, споделят държавни служители в енергетиката. Как да напишат задание за изследването, като не знаят утре кой ще седне в кабинета на министъра. Предстои назначаването на служебен кабинет, после – избори и ново правителство, назначено от неясна бъдеща коалиция от партии в новото Народно събрание. Тази политическа мъгла не е подходяща среда нито за възлагане, нито за изпълнение на изследователската задача.

Зад желанието на изпълнителната власт в оставка да прибегне до услугите на БАН прозира търсенето на безспорен авторитет, който да подкрепи в някакъв обществено приемлив вид развитието на проекта за нова ядрена мощност. Добрата новина е, че БАН има авторитет, лошата е, че не е безспорен.

Нещо повече. Учените са живи хора от плът и кръв, а не богоподобни същества, движени само от мотивите на световното благо за човечеството. Сред изследователите, работещи в академията, също може да бъдат съзрени привърженици на ядрената енергетика, но и нейни противници. В зависимост от това кой ще влезе в работната група по задачата за АЕЦ “Белене”, незабавно ще се появят подозрения и обвинения. Или че избраните са от “ядреното лоби”, или обратното. Ако пък екипът е съставен от равен брой привърженици и противници на ядрените технологии, така ще се изпокарат помежду си, че ще отровят живота на всеки, който прояви интерес към работата им.

Без съмнение още на старта на поръчката е заложен съществен риск от академичен, а и от политически провал.

Разбира се, черният сценарий може да се избегне. За целта преди всичко изпълнителната власт трябва да осъзнае, че философският камък, който може да превърне грубият метал на двата реактора в чисто злато, не е заровен в БАН, а в управляващото правителство, макар и в оставка. Анализът дали България има нужда от нови генериращи мощности е готов и е на разположение на Министерството на енергетиката. Автор е този, който по закон и наредби трябва да бъде – държавната компания “Електроенергиен системен оператор” (ЕСО), където са диспечерите на електроенергийната система на страната. ЕСО си е свършил работата, представил е своя 10-годишен план за развитие и който иска, може да го прочете на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според документа България ще има нужда от нова ядрена мощност през следващото десетилетие. По-рано или по-късно зависи от много фактори – икономически растеж, мерки за опазване на околната среда, които ще ударят тецовете, моделът на либерализация, по който цените на тока за населението ще се лишат от държавната защита и ще се оставят на пазара.

Чуждестранен инвеститор за АЕЦ “Белене” – това е решението, което правителството търси. И правилно. Дали то ще е успешно, зависи само от един въпрос: готова ли е държавата да позволи на бъдещите частни собственици да печелят честно от нова ядрена мощност в България? Нито БАН, нито врачка, нито вражалец може да отговори. Само властта може да отговори и дано го направи честно.

 

Парламентът още държи бариерата пред проекта

Проектът за изграждане на нова ядрена мощност АЕЦ “Белене” и в момента е спрян с решение на парламента от март 2012 г. В малкото оставащи дни от живота на 43-тото народно събрание депутатите могат да премахнат тази бариера, като развържат ръцете на изпълнителната власт и на фирмата собственик на оборудването НЕК да работят. Времето е пари, а по проекта вече са похарчени към 2,5 млрд. лева. За да не бъдат загубени, трябва да бъдат инвестирани. Въпрос на смелост е правителството в оставка да направи тази стъпка и да внесе съответния проект за одобрение от парламента.

Атентатът в Измир: 4-ма загинали и 11 ранени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275737_%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%80%3A+4-%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B8+11+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8

 Полицай и служител на съда са убити при атентата в турския град Измир, съобщи Анадолската агенция. по-рано стана ясно, че двама нападатели са били убити при престрелка с полицията. От снимки в социалните мрежи става ясно, че мъжете са били въоръжени с автомати „Калашников“.

Според турските медии най-малко 11 човека, сред които двама полицейски служители, са пострадали при експлозията на кола бомба пред сградата на съда, която стана малко след 15 часа българско време.

Турската полиция издирва трети човек, свързан с експлозията. „Взривът е причинен от кола-бомба“, заяви общинския генерален секретар Бугра Гьокче.

Вижте тук момента на експлозията

Полицията е забелязала колата-бомба и преди да успее да се намеси, терористите са я взривили, причинявайки щети на мястото, където е имало и много офис-сгради. Между терористите и полицията е имало престрелка вътре и извън сградата на съда, като вътре все още е имало граждани и служители, пише Daily Sabah.

Нападението се е случило към края на смяната пред врата на съда, използвана от съдиите, прокурорите и чиновниците. Ранените са закарани в болницата. На място са извикани сапьори в случай, че някой от терористите не носи пояси с експлозиви. Полицейското присъствие е засилено на основните пътища към града.

Взривът се случва само седмица след като нападател уби 39 души в нощен клуб в Истанбул.

Днешната атака следва серия от арести във връзка с атаката в нощен клуб Истанбул на връх Нова година при която нападател застреля 39 човека.

Повечето от задържаните в Измир са от уйгурската етническа група и идват от Китай. Смята се, че те са свързани с истанбулския атентатор.

Пращат Ненчев на съд до 30 дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275736_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B0%D1%82+%D0%9D%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B4+%D0%B4%D0%BE+30+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+

 Софийската градска прокуратура повдигна окончателно обвинение на военния министър в оставка Николай Ненчев за две престъпления по служба, свързани с ремонта на самолетите МиГ-29. До 30 дни срещу него ще бъде внесен обвинителен акт, обещаха магистратите.

Ненчев ще отговаря за това, че не е изпълнил служебните си задължения, като не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29. Както стана известно, той накарал своята заместничка Десислава Йосифова да заключи в касата си договорите за ремонти с руската фирма “РСК-МиГ”.

Другото му деяние е, че като министър не е осигурил безопасност и летателната годност на военната ни авиация. “Има промени в обвинението, но не очаквам нищо особено”, каза вчера Ненчев на влизане в следствието. Той бе придружаван от друг адвокат, а не от Радан Кънев, за когото съдебните репортери допуснаха, че е ангажиран с учредяването на партията на Христо Иванов.

Пред микрофоните министърът в оставка отново се опита да се представи за жертва на политическо преследване.  До края на работния ден вчера и от 10,30 ч днес Ненчев ще може да чете материалите по делото. Срещу него се води второ разследване от Военната прокуратура за злоупотреби при поръчка на униформи.

Поевтиняването на паунда изправя пред трудности автомобилната индустрия на Острова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275735_%D0%9F%D0%BE%D0%B5%D0%B2%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D1%82

 Британските автомобилостроители и дистрибутори може би ще се сблъскат с трудна година, тъй като поевтиняването на британската лира след вота за Brexit оскъпява вноса, след като през 2016 г. бе отбелязан нов рекорд на регистрациите. 

Това прогнозира днес Британското дружество на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирано от ДПА.
Близо 2,7 милиона нови автомобила са били регистрирани във Великобритания миналата година, което е увеличение с 2,3 на сто спрямо 2015 година, сочат данни на организацията, посочва БТА. 

Въпреки политическата и икономическа несигурност пазарът на нови автомобили в Обединеното кралство постигна нови рекордни резултати, тъй като автомобилостроителите предложиха невероятна поредица от иновативни и високотехнологични модели, посочи главният изпълнителен директор да дружеството Майк Хос.

По думите му 2017 г. може да се окаже по-предизвикателна, тъй като обезценяването на британската лира повишава цените на вносните стоки. Той прогнозира спад на годишните продажби на автомобили с до 6 на сто тази година.
Ниските лихви във Великобритания все пак биха могли да накарат мнозина потребители да обмислят покупка на нова кола.

Дългосрочната сила на автомобилния пазар на страната ще зависи от способността ни да поддържаме сегашните си търговски отношения, и най-вече да избегнем тарифни бариери, които значително биха могли да оскъпят новите коли, посочи Хос.

Дизеловите и бензинови модели са се равнявали на съответно 48 на сто и 49 на сто от регистрираните автомобили миналата година. Регистрациите на хибридни, електрически и други автомобили с алтернативни горива, са нараснали с 22 процента.

По статията работи: Веселина Василева

Преходът от наем към собственост нагорещява пазара на имоти в Германия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275734_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D0%BC+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5

 Надеждите на купувачите на имоти в големите градове на Германия се разбиват на пух и прах. Много от тях след дълго търсене откриват желания имот, но банките оценяват жилищата значително под пазарната им стойност. Така хората на практика си осигуряват ипотека, но не успяват да догонят ръстовете на цените, а нерядко заради недостиг на собствено финансиране сделките пропадат, пише Financial Times.

Германия по принцип е известна като държава на наематели. Това обаче се променя и все повече хора се решават да станат собственици на фона на рекордно ниските лихви по кредитите.

Този преход обаче събужда страховете, че най-голямата европейска икономика върви към балон при цените на имотите, който пък би увеличил социалното разделение между тези, които могат да си позволят да купят жилище, и тези, които не могат, посочва изданието в свой анализ.

„Животът в големите градове става все по-труден за хората със средни и по-ниски доходи“, коментира Улрих Роперц от Deutscher Mieterbund – организация, която представлява наематели на жилища. Барбара Хендрикс – жилищният министър в кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, дори предложи отпускането на субсидия в размер на 20 хил. евро за купувачите, които не успяват да „догонят“ ценовите ръстове.

Основен двигател на пазара на имоти в Германия са рекордно ниските лихви по кредити и депозити, посочва изданието. Втората най-голяма банка в страната – Commerzbank, например предлага ипотечни кредити с 10-годишна фиксирана лихва в размер на 0,94%. Така за много германци с постоянна работа и добри доходи наемът вече няма никакъв смисъл.

Брокери на имоти дават и пример с жилища, които са продали и които преди това са били обитавани от наематели. Наемът на тези имоти е достигал, а в някои случаи и е надвишавал 1 200 евро месечно без сметките и консумативите. Същевременно месечната вноска по ипотеките на новите им собственици е около 750 евро.

Със спада на лихвите по депозитите пък избледняват надеждите на много германци за приличен доход от спестяванията им. Така имотите се превръщат на практика в „бетонно злато“ и актив убежище за хората. Към тази нова вълна инвеститори се присъединяват и чуждестранните купувачи, които търсят алтернативни инвестиции в стабилните европейски икономики.

През първата половина на 2016 г. цените на имотите в Германия като цяло отчитат ръст от 5 на сто, посочва изданието. Най-силни увеличения са отчетени в големите градове, като Франкфурт например, където цените на новопостроените жилища отбелязват повишение от почти 60% от 2008 г. насам.

Проблемът с ръстовете на цените на имотите в Германия се изостря и заради недостига на ново строителство. През миналата година са издадени разрешителни за строеж на около 368 хил. нови жилища, а според оценки на различни анализатори годишно са необходими около 400 хил. нови жилища.

Анализатори признават също така, че има и несъответствия между търсенето и предлагането на ново строителство. Повечето от новопостроените жилища са такива, че повечето купувачи или наематели не биха се заинтересували от тях. Необходимостта е най-вече от повече достъпни жилища, особено в големите градове.

Централната банка на страната обаче внимателно следи пазара заради сривовете в други европейски държави, които доведоха до тежки проблеми и за по-широката икономика. Bundesbank твърди, че категорично няма свръхкредитиране за сектора на имотите, а заради практиката да се теглят ипотеки с фиксирани лихви за някакъв период разходите на кредитополучателите са сравнително предвидими. Прилага се и данък върху капиталовата печалба, ако закупен имот бъде препродаден в рамките на две години. За имотите, отдавани под наем, този срок е 10 години. Мярката се прилага с цел минимизиране на спекулациите.

На практика няма някаква съществена заплаха за германската икономика от ситуацията на пазара на имоти в момента. Опасенията са по-скоро социални, а и политически предвид генералните избори в края на тази година.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Запитванията от чужденци за ваканционни имоти в България с двоен ръст през декември

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275733_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%

 България запазва стабилни позиции в класацията на онлайн портала за имоти TheMoveChannel.com за декември. Страната ни заема 12-та позиция – без съществени изменения в класирането през последните шест месеца.

Запитванията за имоти у нас през портала, който обслужва основно британски граждани, обаче се удвояват през декември до дял от 0,71% от всички запитвания. Това съвпада с отчетения от водещите агенции за имоти в България ръст на пазарите на ваканционни имоти в зимните курорти, където британците са отново сред най-активните групи купувачи.

Като цяло през декември британците се насочват към по-достъпни дестинации на фона и на спада на обменния курс на лирата. В топ 10 на класацията се задържа Турция, въпреки напрежението в страната, и влизат страни като Тайланд, Панама и Кипър. Силен скок напред в подреждането отбелязват и държави като Малта, Бахамите, Финландия, Чехия и други.

Лидер в класацията за шести пореден месец и за 11 от последните 12 месеца е САЩ. Запитванията за имоти в страната се удвояват през декември спрямо ноември до дял от почти 15%. През декември 2016 г. запитванията за имоти в САЩ са били малко над 13% от всички, подчертава изданието.

Перспективите за по-бърз ръст на лихвите в страната засега не отблъскват купувачите, както и засилването на долара на валутните пазари. Това отразява силното доверие в пазара на имоти в САЩ, коментира изданието.

Като най-перспективни дестинации за инвестиции в САЩ порталът посочва Детройт, където продажбите отново се връщат към растеж заради перспективата за възраждане на индустрията с идването на Доналд Тръмп на власт, Балтимор заради ниската база, от която тръгват цените, Маями – и за жилищни, и за бизнес имоти, Ню Йорк – за бизнес имоти, Далас заради стабилната икономика, Филаделфия, Толедо, Бъфало и други.

На второ място в класацията се задържа Испания, която продължава да привлича купувачи с атрактивните цени и приятния климат. Третата позиция в класацията е за Тайланд, който реализира и най-големия скок за месеца – с 22 места.

Топ 10 се допълва от Франция, Дубай, Португалия, Турция, Италия, Панама и Кипър.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

НАП: Парите за сделката за Дипломатическия клуб са от друго юридическо лице

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275732_%D0%9D%D0%90%D0%9F%3A+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%94%D0%B8%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0

 Проверката на скандалната сделка с Дипломатическия клуб в Бояна е приключила, съобщи говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров в ефира на bTV.

Припомняме, че имотът беше придобит от трима младежи през септември за 8,5 млн. лв. Дружеството им е на по-малко от година, като всеки от тях е участвал в капитала с по един лев.

Има ясен произход на средствата, те са дадени от друго юридическо лице, обяви Бъчваров, но отказа да даде повече информация по случая. 

„Няма как обаче да се каже кое е юридическото лице – така е по закон. Законът ясно казва, че резултатите от проверки и ревизии са конфиденциални. Имало е случаи, които сме искали да оповестим такава информация, но по закон няма как”, подчерта той. Работата на НАП е да изследва дали някой не е избегнал плащането на данъци – с това се занимаваме, подчерта Бъчваров. Водещият Антон Хекимян обаче пропусна да попита дали проверката е установила данъчни нарушения и в крайна сметка не се разбра дали става дума за пране на пари.

Относно данъчната кампания тази година за първи пътсе вижда превес на онлайн подадените декларации – към момента те са около 1000, докато хартиените декларации са около 600, каза още Бъчваров.

По думите му българинът става все по-изряден, а насърчаването и подкрепата са доста по-ефективни от наказанията и глобите.

От НАП съобщават още, че масов данъчен контрол започва в зимните курорти в началото на годината. Стотици инспектори на НАП, съвместно с екипи от МВР ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти.

На постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища в близост до курортите. Очаква се до края на зимния сезон в Боровец, Банско, Пампорово, Велинград и други курортни селища да бъдат извършени минимум 15 хил. проверки, допълват от НАП.

В кампанията участва и звеното за фискален контрол, който освен движението на рискови стоки проверява и ползването на луксозни автомобили за лични нужди. По време на кампанията данъчните ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът автоматично ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион.

Зимната кампания на НАП е продължение на аналогичния подход, използван през лятото по Черноморието. Тогава за 3 месеца оборотите в летните курорти надхвърлиха 5 млрд. лв., броят на касовите апарати се увеличи с близо 10%, а приходите от ДДС на звената на НАП във Варна и Бургас нараснаха с близо 40 млн. лв. за 3 месеца.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Brexit помрачава настроенията на пазара на бизнес имоти в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275731_Brexit+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B

 Секторът на имотите в Европа е песимистично настроен заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС). Политическата нестабилност на Стария континент е основният фактор, който помрачава перспективите пред сектора, а и пред икономиката като цяло.

Това се посочва в редовния годишен доклад на Urban Land Institute и консултантската компания PwC за тенденциите на пазара на бизнес имоти в Европа.

Резултатите от проучване сред 800 от лидерите в сектора на имотите показват, че почти 90% от анкетираните посочват политическата нестабилност като основен източник на опасения за индустрията.

Две трети от участниците в изследването пък заявяват, че се страхуват за стабилността в собствените им държави заради вълната от популизъм, обхванала Великобритания, Полша, Италия, донякъде Германия, както и САЩ – един от водещите пазари на имоти в глобален план извън Европа.

Според участниците в проучването политическата нестабилност ще продължи да бъде основен фактор на пазара на имоти в средносрочен план. Само 10 на сто от анкетираните смятат, че ситуацията ще се подобри през следващите от 3 до 5 години, а около две трети очакват влошаване.

Над 90% от участниците в проучването са убедени, че Brexit ще доведе до спад на инвестициите и на цените на имотите във Великобритания в частност през 2017 г. Само една пета от анкетирането обаче смятат, че излизането на страната от ЕС ще се отрази негативно на по-широкия европейски пазар.

Представителите на индустрията ще насочат своето внимание през година основно към изборите във водещите европейски пазари, които ще се състоят тази година – Германия, Холандия и Франция.

Сред ключовите фактори, които повдигат опасения сред представителите на имотната индустрия, са и социалното неравенство и миграцията. Общо 45% от участниците в проучването смятат, че миграционните потоци към Европа ще се засилят през тази година, а 52% - че социалното неравенство ще се задълбочи.

Тероризмът също е сред източниците на опасения.

Над 80% от анкетираните се опасяват и от слабия растеж в някои държави. Почти половината залагат същата възвръщаемост като през 2016 г., а една трета занижават очакванията си. Нагласите за лихвите и инфлацията са да останат без промяна през тази година.

От активите на пазара през тази година жилищните имоти все повече ще привличат вниманието на инвеститорите заради атрактивните цени и дългосрочната, стабилна възвръщаемост, посочва се още в доклада.

Почти две трети от анкетираните инвеститори смятат, че първокласните активи са надценени. Същевременно второстепенните активи са по-слабо ликвидни и представителите на индустрията, които не са склонни да поемат риск, продължават да ги избягват.

Повече от половината от участниците в проучването прогнозират, че следващите икономически цикли на пазара на имоти в Европа ще са много по-нестабилни. Затова и в бъдеще ще се налага инвеститорите да поемат по-висок оперативен риск с инвестиции в социална инфраструктура, хотели, активи в сферата на здравеопазването и други алтернативни активи.

И през тази година се очаква чуждестранните капитали към сектора на имотите в Европа да останат стабилни. Все повече от инвеститорите обаче прогнозират, че ще има забавяне на ръста на транснационалния капитал, още повече, че много местни, европейски инвеститори едва сега започват да диверсифицират портфейлите си с имоти.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Веселина Василева

Над 200-метров небостъргач ще се строи на бул. "Черни връх" в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275730_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+200-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%87+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%83

Общинският експертен съвет за устройство на територията на София е одобрил на вчерашното си заседание строителството на над 200-метров небостъргач на бул. „Черни връх“ до търговския център Paradise Mall. Това съобщи за Investor.bg председателят на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, който е присъствал на заседанието.

Проектът Paradise Tower е част от търговския комплекс и се предвижда да има „топла“ връзка с мола. На общо 55 етажа ще бъдат изградени офиси, търговски площи и жилища.

Проектант на небостъргача е арх. Мая Йовчева от „Проарх“, а инвеститор е дружество “Магна МК“, свързано с руските собственици на Paradise Mall.

Кулата ще се издига на терен на бул. „Черни връх“ между мола и хипермаркета на Billa.

Това е второто обсъждане на проекта на експертен съвет. На първото обсъждане, което се състоя в края на октомври миналата година, проектът беше върнат от експертите за корекции, както и за анализ на трафика. Тогава за корекция беше върнат и единият проект на „Гаранти коза“ - „Гранд каньон“ в кв. „Младост“, който предстои да се разгледа за втори пътот съвета.

Арх. Игнатов обясни, че експертният съвет е отправил още някои забележки към проектантите, които обаче са препоръчителни. Предстои да се изработи районен устройствен план, но предложението трябва първо да мине през Столичния общински съвет.

 

Небостъргачите на София – извън центъра

Това е поредният одобрен проект за висока сграда, с който се пропукват плановете небостъргачи да се строят основно в центъра на столицата. Първоначалната концепция на предишния главен архитект на София Петър Диков предвиждаше небостъргачи по протежението на бул. „Тодор Александров“, както и на входа/изхода на София на бул. „Цариградско шосе“. Тя обаче се промени в процеса на подготовка на градоустройствените планове на центъра.

В центъра на столицата високите проекти са два - „Милениум център“ до НДК и City Tower на пл. „Македония“ на гръцката компания TERNA.

Високото строителство се изнася по протежение на „Цариградско шосе“, където до няколко години ще изникне още един гигант точно до Capital Fort. Сградата е на същия инвеститор и вече има разрешително за строеж.

„Гаранти коза“ има два мащабни проекта – единият в „Младост“, за който още няма разрешително за строеж, и още един в „Лагера“, точно срещу института за спешна медицинска помощ „Пирогов“.

Още една висока сграда до няколко години ще бъде построена на Околовръстното шосе на София като част от проекта Garitage Park.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Протекционизмът ще забави допълнително икономическия растеж

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275729_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D

 През последното десетилетие темпът на растеж на световната търговния изпреварва ръста на световната икономика. В глобалната прогноза на Световната търговска организация се посочва, че през 2017 г. ръстът на световната търговия в световен мащаб ще бъде 1,7%, което е половината от увеличението на световната икономика и това е проблем, защото и протекционизмът ще забави допълнително този ръст.

Това прогнозира Джонатан Бел, инвестиционен директор на глобалния инвестиционен посредник Stanhope Capital пред Bloomberg TV.

“Не може да се каже накъде ще е насочена подкрепата на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Не може да сме сигурни, че намаляването на данъци ще бъде прието. Дали той ще бъде президент – протекционист, дали ще съумее да разхлаби регулациите, всички подобни въпроси остават без отговор за момента", коментира Бел. " Ако той заеме протекционистки позиции това ще е във вреда на световния икономически ръст и макар това да доведе до краткосрочна подкрепа на икономиката на САЩ, тя не може да продължи дълго, допълва Бел. 

Инвестиционният директор на Stanhope Capital припомни, че след като Доналд Тръмп отправи критики към Ford Motors, компанията се отказа от плановете си да построи завод за 1,6 млрд долара в Мексико.

“Колко голям риск представлява протекционизмът. Едва сега започваме да проумяваме неговата сила чрез това решение, което преоориентира разширяването на производствените мощности в Мичиган, коментира Джонатан Бел.

По думите му “развиващите се пазари ще пострадат, по отношение на ръста, който вече са постигнали благодарение на износа си за САЩ”.

Бел е на мнение, че „очевидно Мексико попада на фронтовата линия”.

“Те наскоро назначиха нов министър на външните работи, когото преди това Тръмп нарече „чудесен човек“. Така че, страната може и да се окаже в малко по-изгодна позиция, отколкото би била при предишния министър на външните работи. Страните износителки от групата на развиващите се пазари са тези, които вероятно ще изгубят най-много. Ако доларът продължи да поскъпва това ще е неблагоприятно за развиващите се пазари, ако поскъпването ще е плавно – те ще могат да се справят", е мнението на инвестиционния директор.

Вижте повече във видеото!

САЩ могат да се превърнат в нетен износител на енергия до 2026 г.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275728_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%

 САЩ се очаква да се превърнат в нетен износител на енергия през следващото десетилетие в резултат на повишаването на износа на природен газ и намалението във вноса на петролни продукти, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Енергийната информационна администрация (EIA).

Съединените щати са нетен вносител на енергия от 1953 г., но намаляването на вноса на енергия и повишаващият се износ, започнал през миналата година, ще позволят тази тенденция да се промени до 2026 г.

В края на 2015 г., правителството на САЩ вдигна забраната отпреди десетилетия върху износа на суров петрол САЩ, докато износът на природен газ започна през 2016.

„САЩ могат да бъдат напълно енергийно независими“ коментира Адам Симински от EIA по време на конференция, представяща енергийните перспективи през 2017 г.

Според данни на агенцията общото потребление на енергия вероятно ще се увеличи с 5% между 2016 г. и 2040 г.

В същото време данни показват, че износът на петрол от САЩ е нараснал седем пъти, откакто беше вдигната 40-годишната забрана за износ през декември 2015 г.

Три месеца, след като САЩ вдигнаха 40-годишната си забрана за износ на петрол, американският суров петрол потече реално към всеки край на пазара и преоформя енергийната карта на света.

Тогава анализатори коментираха, че все пак САЩ вероятно ще останат малък износител в обозримо бъдеще в сравнение с гиганти от ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) като Саудитска Арабия, Иран и Ирак и страни извън картела като Мексико и Русия

По статията работи: Веселина Василева

Откриха втори фронт срещу „Ислямска държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275727_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1

 Иракската армия съобщи, че е открит втори фронт срещу терористичната организация „Ислямска държава“, предава ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал „Ал Джазира“.

Според плана на командването, едновременно с военните действия при Мосул се открива втори фронт за борба с „Ислямска държава“ западно от провинция Анбар, граничеща със Сирия. Основният удар на правителствените сили ще бъде насочен срещу три града, разположени в този регион, който продължава да бъде окупиран от терористите. 

Погребаха заедно Кари Фишер (Принцеса Лея) и майка й Деби Рейнолдс

https://www.24chasa.bg/novini/article/5977736

Погребаха заедно Кари Фишер (Принцеса Лея) и майка й Деби РейнолдсЛюбимото куче на Кари Фишер посрещаше гостите, които пристигаха за частната погребална церемония на иконата от "Междузвездни войни" и майка й Деби Рейнолдс, пише TMZ. Животното бе заснето на портите на къщата в Бевърли Хилс, където се проведе закритата церемония. Кари и майка й живяха в съседни къщи и дъщерята всеки ден отскачала да види

Икономистите са „учените идиоти” на нашето време

http://svetoven.pogled.info/news/81259/ikonomistite-sa-uchenite-idioti-na-nasheto-vreme

/Поглед.инфо/ Ако Джон Кенет Голбрайт може да бъде наречен академичен дисидент, един друг дисидент, който е далеч от академичната наука, но управлява активи за трилиони долари – Джон Богл – преди години написа книга, озаглавена: "Не вярвайте на цифрите! Размисли за инвеститорските заблуди, капитализма, ‘взаимните’ фондове, индексирането, инвестиране, предприемачеството, идеализма и героите” (John C. Bogle. Don't Count on It!: Reflections on Investment Illusions, Capitalism, "Mutual" Funds, Indexing, Entrepreneurship, Idealism, and Heroes. John Wiley & Sons, 2010).

Йордановден е!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/275726_%D0%99%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B5%21

 Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Йордановден. Той е познат още като Богоявление, Зимен Кръстовден, Водици.

Според църковните вярвания на тази ден св. Йоан Кръстител кръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Тогава небето се разтворило и Бог съобщил на хората, че това е неговият възлюбен син.

Старите българи вярвали, че в нощта срещу празника водата започва да"чува" и сбъдва всички желания. До този ден се смята, че дните са „мръсни" и по земята ходят караконджули и таласъми. С кръщаването на водата светът се изчиства от всички нечисти сили.

На Йордановден в църквата се извършва богослужение, а след това тържествена литургия поема към най-близкия водоем. Попът хвърля осветения кръст, а младите мъже скачат във водата, за да го спасят. Вярва се, че този, който го хване ще бъде здрав и успешен през цялата година.
На трапезата традиционно се поставят питка, свинско месо, сарми, кисело зеле, боб, вино. Жените, които наскоро са родили, омесват кравайчета и ги раздават за здраве на близки и роднини.

На този ден празнуват всички с името Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боян, Богдан Богдана. Честито на всички именници!

Пет факта за състоянието на златно-валутните резерви на Русия

http://svetoven.pogled.info/russia/news/81258/pet-fakta-za-sastoyanieto-na-zlatno-valutnite-rezervi-na-rusiya

/Поглед.инфо/ За държавата е много важно да има натрупани резерви при бюджетен дефицит. В Руската федерация, освен Резервен фонд и Фонд „Благосъстояние”, има и Златно-валутен резерв (ЗВР).

Писмо до Янка от Хасково

http://bulgarski.pogled.info/news/81257/pismo-do-yanka-ot-haskovo

/Поглед.инфо/ Една Янка /Бояджиева / от Хасково заголва гърди и се хвърля да брани пародията ,наречена премиер, когото нарекох най-мързелив, най-страхлив.

"Атлетик" завърши с деветима, но победи "Барселона" за купата

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/01/06/2894896_atletik_zavurshi_s_devetima_no_pobedi_barselona_za/?ref=rss


"Атлетик" (Билбао) взе минимална преднина срещу "Барселона" след първия осминафинален двубой между двата тима за Купата на Краля.

Домакините се наложиха с 2:1 и удържаха водачеството си, въпреки че завършиха двубоя с девет души. Баските поведоха с два гола в рамките на три минути в средата на първото полувреме, но малко след почивката Лионел Меси намали с дежурното си попадение.

Луис Енрике подходи сериозно към срещата и не даде почивка на никой от титулярите си....

Йордановден е!

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634426

Днес отбелязваме един от най-големите християнски празници - Йордановден. Той е познат още като Богоявление, Зимен Кръстовден, Водици. Според църковните вярвания на тази ден св. Йоан Кръстител кръстил Исус Христос във водите на река Йордан. Тогава небето се разтворило и Бог съобщил на хората, че това е неговият възлюбен син. Старите българи вярвали, че в нощта срещу празника водата започва да"чува" и сбъдва всички желания. До този ден се смята, че дните са „мръсни" и по земята ходят караконджули и таласъми. С кръщаването на водата светът се изч...

Предупреждават за опасно време в цялата страна на 6 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634646

  Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна за 6 януари. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области на страната за 6 януари. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново,Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич

На Йордановден Бог изпълнява добрите желания

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634611

Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение". Оттук идва и названието на празника - Богоявление. Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана. 892 души в Шумен,...

Над 9400 в Община Плевен ще празнуват имен ден на 6 и 7 януари

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634587

Повече от 9 400 жители на Община Плевен ще празнуват имен ден на Йордановден - 6 януари, и на Ивановден - 7 януари. Сред мъжете най-много са тези с името Йордан - 756, а сред дамите - Йорданка /680/. Следват ги Боян/а - 370, Богдан/а - 177, Данчо - 83 и Божан/а - 61. Сред празнуващите на 7 януари най-много са тези с име Иван - 2 439, следвани от Ивайло/а - 1 558, Иванка - 913, Ваня, Ваньо - 697, Йоан/а - 514. Името Калоян /от гръцки „Хубав Иван"/ носят 506 души, Иво - 390, Яна - 165. Йовко или Йовка се казват 55 жители на общината, а Жана - 54 ...

Филми в Дневник След 5: Паднали ангели

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/01/06/2893756_padnali_angeli/?ref=rss


Жанр: Драма, Фентъзи, Приключенски
САЩ, Унгария / 2016 / 91 минути
Сценарист: Никол Милард, Катрин Прайс, Майкъл Рос
Режисьор: Скот Хикс
В ролите: Джоли Ричардсън, Адисън Тимлин, Лола Кирк, Жулиет Обри, Хармаяни Корфилд, Джеръми Ървайн
Оператор: Алар Кивило
Продуцент: Никол Милард, Клаудия Блумбахер, Марк Киярди
Заснет по едноименната поредица бестселъри, "Паднали ангели" представя света през очите на Лусинда "Лус" Прайс - 17-годишно момиче със силна воля,...

Какво празнуваме на Богоявление?

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1634584

Днес празнуваме големия християнски празник Богоявление. Защо този ден се нарича така? Защото в него Бог се явява на хората в трите си лица - Отец, Син и Свети Дух. И това става по времето на кръщението на Иисус Христос в река Йордан. Ето събитието, запечатано за поколенията в Евангелието. По онова време в Галилея, на река Йордан, мнозина идвали при Йоан и той ги кръщавал във водите на реката. При него дошъл и Иисус Христос, за да се кръсти. Йоан Му казал, че е недостоен той да го кръсти. "Аз имам нужда да се кръстя от Тебе, а Ти ли идеш при ме...

Филми в Дневник След 5: Балерина

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/01/06/2893718_balerina/?ref=rss


Франция-Канада, 2017, 90 мин, анимация
Сценарист: Каръл Ноубъл, Лорън Зайтун
Режисьор: Ерик Самър, Ерик Уорин
В ролите: Ел Фанинг, Дейн ДиХаан, Маги Зиглър, Карли Рей Джепсен, Елана Дънкелман, Шошана Спърлинг
Продуцент: Валери Д'Отьой, Никола Адасовски, Франсоа-Ксавие Обаже
Озвучен на български език
Историята се развива през 1879-та година в Париж, където попада Фелиси – сираче от Бретания. Тя пристига с голямата си мечта – да стане балерина!

В крайна...

Роден е Христо Ботев

https://www.actualno.com/chronicles/roden-e-hristo-botev-news_585070.html

Христо Ботьов Петков, според собствения му правопис, известен като Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 6 януари 1848 г. (стар стил — 25 декември 1847) в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Бо

Филми в Дневник След 5: Папа Хемингуей в Куба

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2017/01/06/2893101_papa_heminguei_v_kuba/?ref=rss


Канада, САЩ, 110 мин.,
Жанр: Биографичен, Драма
Режисьор: Боб Яри
Сценарий: Ден Барт Петитклерк
Оператор: Ернесто Мелара
Монтаж: Глен Скантълбъри
Музика: Марк Ишъм
Звук: Ръсел Едуардс, Питър Кепкей
Дизайнер на продукцията: Арамис Белбона Ресио
Арт директор: Ерик Грас
Дизайнер на костюмите: Джейн Андерсън
Продуценти: Аманда Харви, Уизи Меланкон, Майкъл Пачино, Боб Яри
В ролите: Ейдриън Спаркс, Джовани Рибизи, Джоли Ричардсън, Минка...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване