Григор Димитров започва сезона на трева срещу Йежи Янович

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988384_grigor_dimitrov_zapochva_sezona_na_treva_sreshtu_ieji/?ref=rss


Григор Димитров ще се изправи срещу поляка Йежи Янович в първия си мач на тревни кортове през 2017 г. Двамата ще се срещнат в двубой от втория кръг на турнира oт категория АТП 250 в Щутгарт. Те ще излязат на корта в сряда или четвъртък.

Димитров почиваше на старта като поставен под №2 в турнира. Янович преодоля първия кръг след труден успех срещу руснака Андрей Кузнецов. Полякът, който заради множество проблеми с контузии се намира на 155-ото място в света, се наложи с...

Кралев се срещна с организаторите на Световната треньорска тенис конференция

https://www.24chasa.bg/sport/article/6279281

Кралев се срещна с организаторите на Световната треньорска тенис конференция Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с Мигел Креспо, отговорник за треньорското обучение и масовост в Международната тенис федерация и представители на ръководството на Българската федерация по тенис, за да обсъдят провеждането на Световната треньорска конференция, която ще се състои в София от 10 до 15 октомври 2017 г.

Северна Корея освободи американски студент, осъден на 15 години труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279270

Северна Корея освободи американски студент, осъден на 15 години труд

Северна Корея освободи 22-годишния американски студент Ото Уормбайър, излежаващ 15-годишна присъда тежък труд, след като бившият американски професионален баскетболист Денис Родман пристигна в Пхенян, предаде Франс прес, цитирана от Фокус. Прессекретарят на Държавния департамент на САЩ Хийтър Нойерт потвърди новините, че младият мъж е освободен,

"Бербатов, жена ми ще те убие"

http://clubz.bg/55082-berbatov_jena_mi_shte_te_ubie

Много от футболните величия за утрешния благотворителен мач между отбори на Димитър Бербатов и Луиш Фиго вече пристигнаха в София и внесоха доста настроение и шеги още в първите си часове на българска земя.

Двубоят на стадион "Васил Левски", приходите от който отиват за подпомагане на наши талантливи деца във всички области, започва в 20 часа, а програмата на стадиона стартира час по-рано с изпълнения на подрастващи от фондация "Димитър Бербатов". Продадени са над 30 хиляди билета до момента.

Може би най-колоритен бе французинът Патрис Евра, с който Бербо игра в "Манчестър Юнайтед".

"Както знаете, аз наричам Бербатов мой брат от друга майка. Той е един от най-добрите ми приятели. Благодаря му за поканата. Тук е приятно, чувствам се много добре. Хората са много топли. Жена ми не е много щастлива от цялата работа, тъй като този мач прекъсна ваканцията ни. Бербатов, жена ми ще те убие (смее се)", каза Евра.

„За младите хора това е една отлична възможност. Ще бъде много хубаво, ако един ден млади български футболисти играят на моето място в "Манчестър Юнайтед", "Олимпик" Марсилия или "Ювентус", добави ветеранът и разкри една тайна от миналото.

Когато пристигнал в "Юнайтед", Бербатов бил много срамежлив. Патрис казал на българина, че няма да спре да му говори докато не станат приятели. Бербо пък призовал французина да спира да говори от време на време, защото имал чувството, че си контактува с радио.

Черногорецът Предраг Миятович, европейски шампион с "Реал" (Мадрид), не успя да дойде миналата година за юбилейния мач на Христо Стоичков, но сега е на линия. Той каза, че се чувства много добре в България и че уважава Камата, Любослав Пенев, Бербатов.

Ирландската легенда Роби Кийн благодари за поканата и подчерта колко важна е каузата на мача. Фил Невил, бивш ас на "Манчестър Юнайтед" и национал на Англия също си спомни за Христо Стоичков.

Треньорът Мартин Йол, който ще бъде начело на "Юнайтед старс" утре вечер, нарече Бербатов свой син във футбола. Холандецът превлече Митко в "Тотнъм" от "Байер" (Леверкузен), а след това и във "Фулъм". Според Йол благоевградчанинът е най-талантливият играч, който някога е тренирал.

Главните действащи лица - Барбатов и Фиго, се срещнаха с журналисти по-рано днес. Онзи ден португалецът заби страхотен гол от фаул на демонстративен мач на бившия си клуб "Реал" (Мадрид).

 "Не мога да гарантирам, че пак ще отбележа такова попадение. Това обаче изобщо не е важно. Мачът утре не е като финал на Шампионската лига, но определено има вълнение. Благотворителността е най-важното нещо, заради това го правим. Надявам се да стане добър двубой и всички да му се насладим. Ясно е, че всички са професионалисти и искат да побеждават. Ще се опитаме да се справим добре. Ще видим кои ще са в моя отбор и как ще се случат нещата", рече №7.

„Абсолютно всички са тук, чакаме още някои, каза Бербатов. - За момента никой не се е оплакал. Щом са щастливи и усмихнати и дават интервюта, значи всичко е наред. Организацията е голяма и сложна, но с нашия екип се справяме перфектно. На самият мач ще покажем всеки какво може. Повечето от гостите ми вече обиколиха София. Всички са изненадани, въпреки че им обяснявах, че страната ни е хубава.

За децата сме се събрали тук. Хората ще си тръгнат от стадиона с усмивка. Нека да напълним стадиона, а по веригата нещата може да тръгнат в положителна посока. Това, че всички сме заедно е в името на децата. Всички мои приятели идват с идеята да ги подкрепят. Те са добри хора и искат да покажат какво значи да си добър човек и легендарен футболист. Не печелят нищо от това събитие. Самите деца ще покажат на дарителите - феновете, че си заслужава каузата. Ще им кажа като се съберем всички заедно колко много ценя жеста, който направиха."

В България вече е и Христо Стоичков, който ден по-рано презентира турнира Детска Шампионска лига в Москва. Стилиян Петров и Мартин Петров също са на линия да подкрепят бившия си съотборник Димитър Бербатов.

Осъдиха варненец на затвор със строг режим за кражба на мобилни телефони

http://www.moreto.net/novini.php?n=353304

6 години лишаване от свобода при строг режим е наказанието на 37-годишния Красимир Василев, който беше предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за три грабежа на мобилни телефони, извършени като продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив – престъпление по член 199, ал.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети с. Славовица

http://www.cross.bg/slavovitza-iliyana-iiotova-1545911.html

/КРОСС/ На 14 юни в 20.30 часа вицепрезидентът Илияна Йотова ще посети село Славовица, Община Септември, по повод 94-та годишнина от гибелта на Александър Стамболийски. Вицепрезидентът ще присъства на тържествената програма в село Славовица. От 21.15 часа Илияна Йотова ще произнесе слово и ще поднесе цветя пред бюст-паметника на Александър Стамболийски пред кметството на селото.

Кадиев: Кметът на „Младост” опорочи идеята

http://frognews.bg/news_136424/Kadiev-Kmetat-na-Mladost-oporochi-ideiata/

Кметът на „Младост” опорочи идеята, заради която хората ни подкрепиха. Това написа във Фейсбук лидерът на Нормална държава Георги Кадиев. Ето какаво се казва в позицията му:

Производствените цени в САЩ остават без промяна през май

http://www.investor.bg/novini/130/a/proizvodstvenite-ceni-v-sasht-ostavat-bez-promiana-prez-mai-241137/

Динамиката подсказва, че инфлационният натиск отслабва след отчетения ръст в началото на годината

Методи подлуди всички в „Апартамент 404“

https://www.vesti.bg/lyubopitno/metodi-podludi-vsichki-v-apartament-404-6070288

Ще се възстанови ли спокойствието или ще бъде нарушено от новата страст на младежа, разберете в най-новия епизод на уеб комедията

Борисов пред Йълдъръм: Трябва да сдобрим Турция и ЕС

https://www.actualno.com/politics/borisov-pred-jyldyrym-trjabva-da-sdobrim-turcija-i-es-news_616760.html

Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Това заяви българският премиер Бойко Борисов след срещата

Външният министър на Сърбия: Нямаме намерение да влизаме във военни съюзи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279268

Външният министър на Сърбия: Нямаме намерение да влизаме във военни съюзиСръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви пред делегация на Парламентарната асамблея на НАТО, че страната следва политика на военен неутралитет и няма намерение да се присъединява към Алианса или към други военни съюзи, предаде ТАНЮГ, цитирана от Фокус. „Сътрудничеството с НАТО се провежда успешно чрез програмата „Партньорство за

Президентът ще се срещне с Димитър Бербатов и Луиш Фиго

http://www.cross.bg/berbatov-figo-lyish-1545910.html

/КРОСС/ На 14 юни 2017 г. от 11.00 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще приеме Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Двамата са организатори на благотворителния мач "All Stars 2017", по време на който футболните звезди на Луиш Фиго с All Stars ще играят срещу звездите на Димитър Бербатов с United Stars. Очакваните приходи ще бъдат дарени изцяло в полза на каузите на Фондация „Димитър Бербатов" и Фондация „Луиш Фиго".  

Обсъждането на изборната кампания за новия съдебен съвет ще се проведе след вота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988366_obsujdaneto_na_izbornata_kampaniia_za_noviia_sudeben/?ref=rss


Съдийската колегия отложи за след вота в събота обсъждането на въпроса дали Висшият съдебен съвет е успял да гарантира законосъобразни и честни избори за новия състав на съвета.

Дискусията по тази тема трябваше да се проведе днес по предложението на Калин Калпакчиев от миналата седмица по повод информация в "Медиапул", че главният секретар на ВАС Александър Николов е изпратил мейл до всички председатели на административни съдилища да подкрепят номина;цията на...

Председателят на Председателството на Босна и Херцеговина остана очарован от визията и гостоприемството на Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/predsedateliat-na-predsedatelstvoto-na-bosna-i-hercegovina-ostana-ocharovan-ot-viziiata-i-gostopriemstvoto-na-veliko-tyrnovo-2030262

Председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич остана очарован от визията и гостоприемството на Велико Търново. Старопрестолният град бе единственият извън София, избран от държавния глава на федералната държава по време на посещението му в България. Той бе посрещнат от кме

Вълна от гняв и бурни аплодисменти към първата дама след статус във Facebook

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/vylna-ot-gniav-i-burni-aplodismenti-kym-pyrvata-dama-sled-status-vyv-facebook-2030285

Противоречиви реакции, които не спират да валят дни наред в социалната мрежа, предизвика статус на Десислава Радева във Facebook. Първата дама коментира София прайд. "Заведох 6-годишния ни котарак Чарли на ветеринар – рутинната процедура против бълхи и кърлежи. И т

Димитър Делчев: Въвеждането на 100% мажоритарен вот е престъпление срещу демокрацията

https://offnews.bg//politika/dimitar-delchev-vavezhdaneto-na-100-mazhoritaren-vot-e-prestaplenie-658078.html

Престъпление срещу демокрацията е въвеждането на 100% мажритарен вот. Твърденията, че мажоритарните избори ще решат всички проблеми на изборите у нас, са лъжата на десетилетието, заяви на брифинг в Стара Загора Димитър Делчев, заместник-председател на „Движение България на гражданите".

"Представителите на демократичните партии у нас трябва да си сътрудничат по важни теми, каквато е мажоритарното гласуване, затова на кръглата маса, която организираме на 21 юни, сме поканили всички, които подкрепят демократичните принципи в България и експерти по изборни системи", заяви Делчев.

На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за по-добър изборен процес и заплахите от въвеждането на мажоритарни избори.

"Не смяна на системата, а въвеждане на машинно гласуване и изчистване на избирателните списъци от „мъртви души" ще ни защитят от това с 5-6 хил. купени гласа някой да се настани в депутатския стол", категоричен бе той.

Според Делчев от сформирането на кабинета се говори само за назначения, а голямото очакване за борба с корупцията ще завърши със законопроект, който предвижда повече възможности как да се избегне борбата с корупцията, вместо решение на проблема.

Нашествие на змии в Измир два дни преди голямото земетресение

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279261

Нашествие на змии в Измир два дни преди голямото земетресениеДва дни преди земетресението с 6,1 по Рихтер, което вся паника по западното крайбрежие на Егейско море и на островите Лесбос, Хиос и Лимнос, Измир се е изпълнил със змии, пише вестник "Рrotothema", като се позовава на поста в една от социалните мрежи на бившата депутатка и журналистка Мелита Онур, предава Фокус.

Великобритания и Франция: Не на радикализацията в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=353367

Великобритания и Франция обявиха съвместна кампания срещу радикализацията в интернет. Началото ѝ беше поставено непосредствено преди срещата на британския премиер Тереза Мей и френския президент Еманюел Макрон в Париж. „Сътрудничеството в борбата с тероризма между британските и френските служби за разузнаване вече е силно, но с президента Макрон решихме, че трябва да направим повече, за да се преборим с терористичната заплаха в онлайн пространството”, заяви Мей в писмено изявление преди днешните преговори.

Мъж от Шумен опита да се самоубие след часове опити да бъде разубеден

https://www.actualno.com/crime/myj-ot-shumen-opita-da-se-samoubie-sled-chasove-opiti-da-byde-razubeden-news_616781.html

27-годишен мъж скочи от последния етаж на блок в Шумен. Надвисналият от парапета на балкон човек бил забелязан от пешеходец около 13.30 часа. Той подал и сигнала. На място са екипи на пожарна, полиция и Бърза помощ, съобщава "Дарик". Над 3 часа с младежа разговаря психолог. 16:30 ч. той скочи. Беше откаран с линейка в шокова зала в шуменската болница. 27-годишният шуменец се лекувал от психически проблем. Той работел като берач на череши, а наскоро щял да започва нова работа.

Франзелата

http://pogled.info/bulgarski/franzelata.86739

/Поглед.инфо/Явно човекът бе адски гладен, защото грабна франзелата и я заръфа ожесточено. Да беше изтичал навън, едва ли някой щеше да се втурне да го догонва.

Белият дом иска гъвкави санкции спрямо Русия

http://pogled.info/svetoven/beliyat-dom-iska-gavkavi-sanktsii-spryamo-rusiya.86740

/Поглед.инфо/ Американската администрация би искала да запаси гъвкавостта по въпроса за санкциите срещу Русия, тоест възможност както те да бъдат засилвани, така и да бъдат отменяни.

Евросъюзът е разпределил 20 000 мигранти

http://pogled.info/svetoven/evropa/evrosayuzat-e-razpredelil-20-000-migranti.86741

/Поглед.инфо/ Страните от ЕС са приели 20 900 мигранти от 160-те хиляди, за чието разселване из ЕС на квотен принцип бе взето решение ЕС през 2015 година.

Волейболистите заминаха за Аржентина с увереност, че ще се класират за финалите на Световната лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988382_voleibolistite_zaminaha_za_arjentina_s_uverenost_che/?ref=rss


Мъжкият национален отбор по волейбол замина за Аржентина, където между 17 и 19 юни ще вземе участие в третия турнир от Световната лига. Освен с домакините тимът на Пламен Константинов ще играе с Бразилия и Сърбия.

Близо 30-часово пътуване чака отбора до Кордоба, където ще се играят мачовете. Националите отлетяха за Франкфурт, откъдето се отправят към Буенос Айрес, преди да стигнат до крайната дестинация.

Всички в българската делегация са оптимисти,...

България е приела 47 мигранти по квотите на ЕС до началото на юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279257

България е приела 47 мигранти по квотите на ЕС до началото на юниБългария е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на ЕС. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия. Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна е поела обещание да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас.

Волейболистите заминаха за Аржентина, вярват, че ще се класират за финалите на Световната лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988382_voleibolistite_zaminaha_za_arjentina_viarvat_che_shte/?ref=rss


Мъжкият национален отбор по волейбол замина за Аржентина, където между 17 и 19 юни ще вземе участие в третия турнир от Световната лига. Освен с домакините тимът на Пламен Константинов ще играе с Бразилия и Сърбия.

Близо 30-часово пътуване чака отбора до Кордоба, където ще се играят мачовете. Националите отлетяха за Франкфурт, откъдето се отправят към Буенос Айрес, преди да стигнат до крайната дестинация.

Всички в българската делегация са оптимисти,...

Национал подписа с европейски гранд

https://offnews.bg//volejbol/natcional-podpisa-s-evropejski-grand-658077.html

Волейболният национал Николай Николов ще продължи кариерата си в руския и европейски гранд Белогорие (Белгород). 30-годишният център призна, че трансферът на практика е факт. 

В Белгород той ще си партнира с някои от най-добрите руски волейболисти, включително и олимпийските шампиони от Лондон 2012, 217-сантиметровият блокировач Дмитрий Мусерски, Сергей Тетюхин и Алексей Обмочаев.

Тимът е трикратен победител в Шампионската лига (2003, 2004, 2014) и е 8-кратен златен медалист в Русия.

206-сантиметровият Николов дебютира при професионалистите в Лукойл Нефтохимик през 2006-а година. След това носи екипа на ЦСКА, Вибо Валентия (Италия) и иранските Матин, Шахрдари и Пайкан.

През 2016-а година се завърна в ЦСКА, след което подписа с руския Енисей (Красноярск). За последно роденият в Карнобат състезател носи екипа на Нефтохимик 2010 и стана шампион на България.

Корнелия Нинова: Даваме на Конституционния съд Закона за публичните финанси

http://www.cross.bg/obshtinite-ninova-korneliya-1545909.html

/КРОСС/ ГЕРБ разпределят средства, преди всичко, към техни общини. Това е недопустимо. „Подготвили сме и внасяме тази седмица жалба до Конституционния съд, с която искаме обявяването за противоконституционни на текстове от Закона за публичните финанси. Става въпрос за чл. 51, ал. 2, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на МС". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след среща с кметове на БСП от цялата страна, ПГ на „БСП за България" и ИБ на НС на БСП, посветена на проблемите на местната власт. Тя заяви, че левицата оценява това като изключително порочна практика, защото както е станало ясно в последните години, ГЕРБ умишлено, занижават приходната част в бюджета, приеман от НС. Нинова обясни, че това се прави, за да осигурят излишъци, и след това тези излишъци да не се обсъждат в парламента, и да не се разпределят там, а да се разпределят с постановления на МС. „Правителството разпределя тези средства субективно, по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в общините, където са избрани, живеят български граждани с равни права на всички останали", аргументира се председателят на БСП. Тя припомни, че левицата многократно е искала корекция в това поведение, но не е срещала разбиране и затова пристъпва към крайната мярка - Конституционния съд

Божидар Димитров: Истинското име на Македония трябва да е Югозападна България

http://www.mediapool.bg/bozhidar-dimitrov-istinskoto-ime-na-makedoniya-tryabva-da-e-yugozapadna-bulgaria-news265207.html

"Истинското име на Македония трябва да е Югозападна България", коментира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров в обширна своя позиция по темата.   Новото македонско правителство на социалдемократа Зоран Заев даде сигнали през последните дни, че е готово на отстъпки както пред Гърция в спора за името й, така и към България за общата ни история, за да се придвижи към членство в ЕС и НАТО. Външният министър Никола Димитров допусна възможността Македония да използва "временно" име, за да избегне евентуално гръцко вето за НАТО, а по-късно този месец се очаква Заев да посети и България.   На този фон Божидар Димитров реши отново да „обогати“ дебата с поредната си провокация към Скопие.   Публикуваме позицията на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров без редакторска намеса.   Както е известно новият македонски премиер Зоран Заев и македонският външен министър Никола Димитров обявиха, че ще търсят ново име на страната си, тъй като са се убедили, че с името Македония никога няма да влязат в ЕС, тъй като Гърция няма да го позволи и за съжаление паликаретата (тоест гърците) този път са прави.   Македония наистина е име на една антична гръцка държава и един гръцки народ. А и територията на въпросната антична гръцка държава преди завоеванията на Филип Македонски и Александър Македонски е на територията на съвременна Гърция около Солун. Предлагам да помогнем на македонците да си намерят име, защото дребното хитруване, че са съгласни името им да бъде бивша Югославска република Македония няма да мине. Гърция твърдо е заявявала, че всяко съставно име на държавата, което съдържа думата Македония Горна Долна, Средна, Северна няма да мине. Името трябва да бъде съвършено различно.   Предлагам историческа справка за имената, които е носила територията на днешна Република Македония от античността насам. И така в античността Македония източно от Вардар е носила името Пеония по името на живеещото там тракийско племе пеони.   В Западна Македония е живял друг античен народ – илири. Твърди се, че държавата им се е наричала Илирида или Дардания. След създаването на българската държава в македонските земи през 681 г. от кан Кубер името й е било България. Това често води до объркване на сведенията, които съобщават византийските хронисти за военни действия между България и Византия. Те се приписват на Дунавска България, макар че изглеждат невъзможни. Така в 688 г. български войски незабелязано трябва да тръгнат от билото на Стара планина, да се окажат в околностите на Серес и там да разбият византийските войски.   Очевидно това е невъзможно. След присъединяването на тази Втора българска държава към Дунавска България, което според македонски археолози, като проф. Иван Никулчич е станало по времето на кан Крум в 812 – 813 г., а според наши археолози и историци по времето на кан Персиан в 837 г., тази част на българските земи е носила различни имена. В различни хроники се отбелязват имената Долна Земя, Долна Мизия, Кутмичевица. Когато през 1018 г. тази територия е завзета от византийските войски и те я превръщат в административна област, която се нарича тема („тема” е област) България.   Тема Македония също има и тя е в Източна Тракия от Одрин до Константинопол. През първите векове на османското владичество тази земя продължава да се нарича България и от турците и от чуждите автори. Крали Марко, който е сърбин, се нарича български крал, просто защото населението на държавата му е българско. Едва през XVIII – XIX в. европейските хуманисти връщат античното име Македония и по тези земи. Границите й са определени съвсем произволно. Така за източна граница на Македония се приема река Места, която в Гоцеделчевската долина е широка десетина метра. Дали някой сериозна смята, че в селото на десния бряг на реката живеят македонци, а на левия бряг на десет метра разстояние - българи. Смешно.   Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на новата държава трябва да бъде Югозападна България. В светлината на смелото заявление на премиера Зоран Заев, че българи и македонци са един народ, редно е македонският политически елит да избере това име, но глас народен, както се казва, глас Божи, а ние да помогнем.   С участниците в конкурса ще теглим томбола и първите десет ще получат набор от най-добрите книги на Божидар Димитров и набор от издадените досега книги за колекциите на НИМ. Впрочем Националният исторически музей вече има нова книжарничка точно срещу вратата до входа, на много по-удобно място от досегашната и каним приятелите да дойдат и да разгледат книгите, които могат да си купят на историческа тематика.

КФН обвини Ивайло Пенчев в натиск над независим регулатор

http://econ.bg/Новини/КФН-обвини-Ивайло-Пенчев-в-натиск-над-независим-регулатор_l.a_i.744003_at.1.html

Изявите на Ивайло Пенчев, създател на "Уолтопия" и на онлайн платформата "Окшънайз" за търгове, са натиск над независима институция. Това заявяват в...

Варненка се жалва от шум на мотори през нощта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353350

От силен шум на мотори по варненски булеварди се оплака на редакционната поща на Moreto.net наша читателка. Апелирам за предприемане на реални мерки за прекратяване силния шум всяка вечер. Живея в пресечка на бул. "Осми Приморски полк" и абсолютно всяка вечер, точно в периода, когато приспивам децата си, се разнася изключително силен шум от форсиране на мотор, който продължава поне няколко обиколки на района, пише възмутената варненка.

Ще си смени ли Македония името, Германия решава

https://www.vesti.bg/sviat/evropa/shte-si-smeni-li-makedoniia-imeto-germaniia-reshava-6070289

Андрей Ковачев от ГЕРБ: Тази сага с името трябва да бъде завършена и Македония да успее да влезе в НАТО

Вежди Рашидов е преводач на Борисов на официалните срещи в Турция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988373_vejdi_rashidov_e_prevodach_na_borisov_na_oficialnite/?ref=rss


Пристигнахме в Анкара #Turkey #meeting #boykoborissov
A post shared by Boyko Borissov (@boyko.borissov) on Jun 13, 2017 at 3:18am PDTДепутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов е преводачът при официалните срещи на премиера Бойко Борисов в Турция. В момента тече срещата на четири очи между Борисов и президента Реджеп Ердоган, на която Рашидов изпълнява същата роля, научи "Дневник" от официални представители в делегацията.

Тази вечер в...

Йълдъръм: Турция иска да продължи преговорите за членство в ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279242

Йълдъръм: Турция иска да продължи преговорите за членство в ЕСТурция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в Съюза. Това каза на пресконференция турският премиер Бинали Йълдъръм след срещата с българския министър-председател Бойко Борисов, предава „Фокус“. „В съвместната ни дейност с България, в инфраструктурата и транспортната мрежа може да се сформират общи транзитни коридори",

„Маss Effect. Andromeda: Бунт в ядрото” или официалната предистория на една от най-чаканите игри на Bioware

https://offnews.bg//knigi/mass-effect-andromeda-bunt-v-iadroto-ili-ofitcialnata-predisto-658070.html

Предисторията на дългоочакваното продължение на хитовата поредица „Маss Effect” оживява на хартия. Американските писатели Джесън М. Хю и К. Алекзандър застават зад проекта "Андромеда", за да подготвят почитателите за нови приключения в галактиката Андромеда.

Действието на „Маss Effect. Andromeda: Бунт в ядрото” следва сюжетната линия на играта на BioWare, добавяйки дълбочина и детайли към каноничната сага, без това да превръща книгата в четиво, предназначено само за запознати със света на "Маss Effect".

След стотици години криостаза, сънувайки новия си дом в галактиката Андромеда, децата на Млечния път – хора, крогани, туриани, асари, се опитват да открият нова вселена, в която старата омраза и предразсъдъци няма да имат място. Te поемат на път в едно от най-великите инженерни чудеса – колосална космическа станция, наречена „Ядрото”, построена в дух на сътрудничество, непознато досега в цялата галактическа история. На нея са складирани хилядолетни знания на десетки светове – култура, управление, вярвания, езици и изкуства, невъобразимо познание и наука.

Някои сънища обаче се превръщат в кошмари. Усилието да се прекоси един необятен океан от пространство и време се оказват напразни. Ядрото, от която трябва да започне колонизацията, е атакувана и повредена със самото си пристигане. Бъдещето на мисия „Андромеда” е заложено на карта. Единственият човек, способен да се изправи срещу масовия глад, хаоса и назряващия бунт, е Слоун Кели.

„Маss Effect. Andromeda: Бунт в ядрото” създава антиутопична вселена – впечатляваща аналогия на съвременния свят. Живата проза на Джесън М. Хю и К. Алекзандър пленява читателя с епични диалози, разтърсващи битки и избори, всеки от които водещ по различни пътища в сенчестия свят на Маss Effect. Книгата дава ново начало на играта, превърнала се в абсолютен феномен през годините от създаването си.

Очакват се още две нови книги от хитовата поредица, като зад всяка една от тях ще стои името на различен автор.

Прочетете откъс от „Маss Effect. Andromeda: Бунт в ядрото” в следващите редове:

Глава 32

Огънят затихна със залавянето на лидера. Дори да не бяха спрели, дори да бяха дали всичко от себе си, дори да се бяха пожертвали в крайна сметка, нищо от това нямаше да има значение. Каликс беше сърцето и душата. А що се отнася до противника... Трудно е човек да попадне на по-страховит от кроганите.

Надеждата се бе превърнала в страх, а страхът бе подхранил революция, която не бяха допускали, че могат да загубят. Слоун го виждаше. Разбираше ги. Усети как сърцето й спира за момент, когато мозъкът и кръвта на Каликс я опръскаха.
Това обаче не значеше, че щеше да позволи на някого да я ползва за боксова круша.

Лорънс Неброн беше човек на крайностите – издръжлив, избухлив и упорит. В момента, в който Слоун влезе в претъпканата килия, той й се нахвърли като човек, който няма какво да губи. Устните му се бяха разкривили в зъбата усмивка, а между тях се процеждаше само животинско ръмжене. В очите му гореше желание да убива.

Когато тя отстъпи странично, улови китката му и го завъртя около оста му, изражението му се промени. Стана далеч по-младежко, далеч по-неуверено.

Загуба. На приятели. На самия себе си.

На мястото си във вселената.

Стената издрънча, когато заби главата му в нея, като същевременно изтегли китката му толкова високо зад гърба му, че той съжали, че изобщо е помръднал от мястото си. Разкрещя се от болка, като към виковете му се присъединиха и останалите седмина в килията. Една от многото, от които се разнасяха обвинения, ридания поради загуба или ожесточени спорове.

– Стой долу – предупреди го Слоун.

Талини ги гледаше от вратата.

– Всичко наред ли е?

Докато сержантката беше там, вероятно другите нямаше да я атакуват, но пък и нямаше да говорят. Нямаше никакво значение, че Талини не е дошла, за да помогне на Слоун. Беше дошла, за да затвори бившата си началничка под обвинение за бунт.

Егати майтапа, а?

Обаче фактът, че бе изчакала достатъчно, за да види гърба на Слоун, говореше нещо. Слоун й се усмихна криво, уж в знак на благодарност, но всъщност на мястото на хилядите неща, които й се искаше да каже точно в този момент.

Асарито не се усмихна в отговор. Стиснала устни, тя се обърна и затвори вратата на килията зад гърба си.

Дълго време единственият звук, който се чуваше в стаята, беше учестеното дишане на Неброн и шушукането на хора, които не знаят какво да правят от този момент нататък. Всички бяха уморени, наранени и кървящи изпод скалъпените набързо превръзки, които се бяха разместили. И те като Слоун не бяха в цветущо здраве.

За разлика от нея обаче те не притежаваха упоритата гордост, която би им забранила да показват слабостите си. Леко въздъхна.

– Давай да приключваме с това, а? Не съм дошла тук, за да се бием.

Неброн изпръхтя, но явно ръката пак го заболя, защото веднага застина неподвижен.

– Тогава ме пусни – излая той.

– Няма, докато не се успокоиш.

– Майната ти – изсъска той. – Мръсно ченге!

Архаизъм. Слоун продължаваше да следи с периферното си зрение движещите се сенки, които поне засега като че ли не се придвижваха към нея. Без силен водач хората обикновено губят представа как да се държат.

Без Каликс бяха загубили не само това, но и сърцата си.

Внимаваше да не изкриви прекалено много ръката на инженера, защото спокойно можеше да я счупи, но пък от друга страна, не я пускаше.

– Не съм тук като служител на охраната – остро заяви тя. – Имам си проблеми точно като теб. Като всички вас.
Обърна се и кимна към останалите. Тъй като навсякъде виждаше само подозрение и неверие, тя се обърна първо в едната посока, после в другата.

– Тук съм за същото като вас. Каликс вярваше във вас. Ще захвърлите на боклука неговите и своите убеждения ли?
По веждите на Неброн се стичаше пот. Беше присвил очи и се гърчеше в захвата й, като от време на време изстенваше от болка и яд, тъй като тя все още го държеше в своя власт.

– Хайде, Неброн – каза тя, но всъщност се обръщаше към всички. – Вдигнахте оръжие срещу несправедливостта и загубихте. Няма отърване за нас.

– Но...

– Направих всичко, за да ви спася от кроганите – тихо го прекъсна Слоун. – Не можах да спася Каликс и горчиво съжалявам. Наистина. Сега обаче той е мъртъв, а вие – не. Искам нещата да останат така, разбирате ли ме?

– А останалите?

За човек в напълно неизгодна позиция Неброн се справяше завидно добре. Слоун се възхити на устойчивостта му.

– Ами Редж? Той умря. Улрих, Каликс...

Очевидно посърна.

– Съпругът на Редж все още е някъде там, а ние не можем...

– Това е изборът, който сме направили.

Гневът беше изпълнил гласа й и проряза слуха на всички, а от Неброн изтръгна изненадано изсумтяване.

– Набийте си го в главата! Не мога да направя нищо за нас, докато сме натикани в тази килия, не го ли вдявате? Трябва да заиграем по правилата. Всяка възможност да се измъкнем от тази килия, е възможност да направим нов избор.

Слоун бе вярвала безрезервно в системата и правилата от момента, в който Кампикът я бе събудил по онзи нелицеприятен начин. Бе изпълнявала дълга си, бе следвала протокола на Ядрото. Беше се опитвала да прави добро всекиму. И ето къде се бе озовала сега.

Заключена и без избор. Дори съкафезниците й я смятаха за свой враг.

Стига вече.

– Онези, които са ранени толкова тежко, че не могат да бъдат затворени с нас, са под наблюдение в лазарета. Там ще получат помощ – категорично заяви тя най-малкото защото Талини й го бе обещала. – В момента можем да разчитаме само на себе си. Ти, Неброн. Аз. Хората в тези килии. Това е. Какво възнамерявате да правите от тук насетне?

Китката му се заогъва в ръката й, сякаш възнамеряваше да се отскубне, но когато го стисна леко, той само изскимтя и замръзна.

Може би най-накрая беше осмислил посланието. Време е да проверим. Слоун отпусна захвата си. Отдалечи се малко, но само колкото да му позволи да се отлепи от стената. Продължаваше многозначително да го държи за китката.

– Спокойно мога да те счупя от бой – сухо отбеляза тя, – но не искам. Това би противоречало на всичко, което казах досега.
Хлапето си издърпа ръката, но не направи нищо повече от това да си разтърка рамото със забит в земята поглед. Дали от страх, дали от срам...

Или просто... защото не знаеше какво да прави.

Слоун се оттегли още, за да му осигури повече пространство, но това не бе нещо, от което имаха в изобилие в килията. Задоволи се да се подпре с ръка на вратата, откъдето можеше да го наблюдава. Всички гледаха във всевъзможни посоки, само не и към нея. Повечето към пода.

Напрежение във въздуха нямаше, само дълбоко отчаяние. Всички се бяха предали, дори напереният Неброн със своите напъни да постигне макар и малка победа над нея.

По дяволите.

На Слоун се прииска да се обърне и да шибне един на вратата. Искаше да се разкрещи на хората, които бяха взели решенията, довели ги дотук. Да събудиш Морда. Това бе най-лошото решение измежду всички. Да чупиш орехи с атомна бомба. Искаше да хване клечестия врат на Тан и да го стиска, докато изпита цялата болка, която кроганите и вождът им бяха причинили на всички в тази стая.

Най-много от всичко обаче искаше да престане да превърта смъртта на Каликс пред вътрешния си взор, разширяващите му се очи и брутално изтръгнатия му живот.

Искаше много неща. Всичко, което обаче имаше, беше банда отрепки и горчивата истина, че водачите, за които бе работила, са я предали. Предали всички тях. Нещо трябваше да бъде направено. Каликс беше вярвал в тези хора.

Сега бе неин ред да повярва в тях. Независимо дали идеята й харесва, или не.

Започна от нещо, което разбираше.

– Нещата се правят ей така. Противоположно на общоприетото схващане, никой няма да изпита удоволствие от това да ни изхвърли в космоса.

Съжали за онзи път, когато самата тя го бе предложила. Е, да, в момент на пълно отчаяние и обзета от желанието да решава проблеми, вместо да ги отлага във времето. Сега обаче те самите бяха проблемите.

Обядът с Уорън Бъфет поевтиня с 22%

http://www.cross.bg/bufet-godina-ppez-1545905.html

/КРОСС/ Tpaдициoнният oбeд c извecтния aмepиĸaнcĸия инвecтитop милиapдep Уopън Бъфeт бe пpoдaдeн нa интepнeт-ayĸциoн в еВау тaзи гoдинa зa 2,679 милиoнa дoлapa. Toвa e c 22 пpoцeнтa пo-мaлĸo oт пocтигнaтa цeнa пpeз минaлaтa гoдинa, ĸoгaтo cyмaтa изpaвни пpeдишния peĸopд oт $3,46 милиoнa. Зaceгa нe e извecтнo имeтo нa пoбeдитeля. B тъpгa зa пpaвoтo дa oбядвaт c финaнcиcтa, нapичaн "Opaĸyлa oт Oмaxa", ca yчacтвaли 41 зaявĸи. Haчaлнaтa цeнa нa лoтa e билa $25 xиляди дoлapa. Блaгoтвopитeлният тъpг ce пpoвeждa вeчe зa 18-тa гoдинa. Πoбeдитeлят в ayĸциoнa щe oбядвa c Уopън Бъфeт в eдин oт нaй-пpecтижнитe нюйopĸcĸи pecтopaнти - cтeйĸxayc Ѕmіth & Wоllеnѕkу в Maнxaтън. Toй имa пpaвo дa дoвeдe cъc ceбe cи дo ceдeм дyши. Инвecтитopът Гaй Cпиp, oбядвaл c Бъфeт пpeз 2007 гoдинa, нaпиca ĸнигa зa тoвa, ĸaĸ тoзи paзгoвop e пoвлиял нa нeгoвия пoдxoд пpи инвecтиpaнeтo. Πpeз 2010 и 2011 гoдинa тoвa пpaвo бe cпeчeлeнo oт yпpaвлявaщия пapтньop нa xeджфoндa Реnіnѕulа Саріtаl Аdvіѕоrѕ Teд Уeшлъp, вce път зaплaтил зa oбядa нaд $2,6 милиoнa. Интepecнoтo e, чe пpeз 2012 г. тoй влeз в eĸипa нa индeтициoннитe мeниджъpи нa Веrkѕhіrе Наthаwау Іnс., пpинaдлeжaщ нa Бъфeт. Cмятa ce, чe Уeшлъp щe бъдe eдин oт тpиoтo "T" (ĸaĸтo ги нapичa финaнcиcтът), зaeднo c Toд Koбc и Tpeйcи Бpит, ĸoeтo щe yпpaвлявa инвecтициoнния пopтфeйл нa Веrkѕhіrе Наthаwау, ĸoгaтo Бъфeт ce oттeгли

Министри обсъдиха развиване на здравен туризъм у нас

https://offnews.bg//politika/ministri-obsadiha-razvivane-na-zdraven-turizam-u-nas-658071.html

Министърът на туризма Николина Ангелкова и здравният министър проф. Николай Петров са обсъдили възможността за развиване на здравен туризъм у нас. 

Двамата са се съгласили, че страната ни може да стане предпочитана дестинация за здравен туризъм, тъй като у нас има медицински специалисти с висок професионален опит, а медицинските услуги са на по-ниски цени. 

България е една от най-атрактивните дестинации за подобен туризъм в Европа, за което спомагат отличните природни условия и дадености като известните ни минерални извори и планинските региони с чист въздух, заяви министър Петров.

Министърът на туризма обяви, че основен приоритет на ведомството ще бъде да се въведат правила за функционирането на СПА центровете и насърчаване на развитието на сектора.

Ангелкова подчерта още, че министерството ще се заеме и с удължаване на сезона, и "привличане на по-висок клас туристи".

Стотици курорти и специализирани рехабилитационни центрове у нас са насочени към нуждите на пациента в сферата на здравния туризъм, стана ясно по време на срещата.

ЕК наказва Чехия, Унгария и Полша заради неприетите мигранти

http://dnes.dir.bg/news/ek-evropeyski-parlament-nacazatelni-protzeduri-bezhanskiat-natisk-25907921

Европейската комисия откри наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша за неизпълнение на квотите за мигранти.

Китай затвори Еверест за изкачване през есента

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988319_kitai_zatvori_everest_za_izkachvane_prez_esenta/?ref=rss


Китайското правителство затвори достъпа до най-високия връх на планетата Еверест през есенния сезон, съобщава местната преса. Ограничението важи за атака на върха от страната на Тибет. Причината за това били проблеми през този сезон, част от които са свързани с опити на алпинисти нелегално да се качат, тоест на де платят на местното правителство огромните суми за разрешителни.

Така Тибетската планинска асоциация оповестява преди няколко дни, че китайските власти няма да...

БСП сезира Конституционния съд за публичните финанси

http://www.moreto.net/novini.php?n=353368

БСП сезира Конституционния съд във връзка със Закона за публичните финанси. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след среща с кметовете на БСП от страната. Жалбата ще бъде депозирана в Конституционния съд в четвъртък. До нея се стигна, след като от партията многократно критикуваха начина на формиране на държавния бюджет.

Започна срещата на Борисов с Ердоган, вижте

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279226

Започна срещата на Борисов с Ердоган, вижтеЗапочнаха разговорите между премиер Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Те ще бъдат на четири очи. Преди срещата двамата позираха за журналистите. Очаквайте

Временно е преустановено преминаването през ГКПП - Кулата в двете посоки

http://press.mvr.bg/NEWS/news170613_04.htm

Пътуващите към Гърция могат да използват съседния граничен пункт Илинден, както и останалите ГКПП на българо-гръцката граница: Маказа, Златоград, Ивайловград и Капитан Петко войвода

Руски дипломати в Молдова вербували гагаузки бойци за Украйна

http://clubz.bg/55081-ruski_diplomati_v_moldova_verbuvali_gagauzki_bojci_za_ukrajna

Молдовското разузнаване смята, че петимата руски дипломати, изгонени от страната през май, са били шпиони, вербували бойци за проруските сепаратистки отряди в Източна Украйна.

Това заявиха пред Ройтерс един правителствен и два дипломатически източника в Кишинев.

Бившата съветска република, която отдавна е място на сблъсък за влияние между Русия и Запада, изгони дипломатите на 29 май. Властите не дадоха обяснение да решението. Премиерът Павел Филип само заяви, че неговото правителство е имало "сериозни причини".

Според източниците на Ройтерс, които са запознати със случая, петимата били изгонени заради предполагаема дейност като офицери под прикритие на ГРУ - руското военно разузнаване.

Молдовски представители смятат, че руснаците вербували бойци от Гагаузия - автономна област в южната част на републиката. Там живеят етнически турци, които са проруски настроени и са против по-тясно интегриране с ЕС.

Правителственият източник и базираните в Кишинев дипломати споделили информацията си пред Ройтерс при условия за анонимност поради чувствителността на въпроса. Те не съобщават как руснаците са вербували бойците, колко души са вербували или причината за вербуването им.

От Ройтерс не могли незабавно да потвърдят информацията за дейността на петимата изгонени.

Руският зам.-министър на външните работи Григорий Карасин нарече твърденията  "празни приказки", и допълни, че те не се подкрепени от факти.

"Някой умишлено опитва да отприщи вълна от пропаганда, - заяви Карасин, цитиран от РИА Новости. - Хората (дипломатите - б.р.) са изпълнявали буквално официалните си задължения."

От Министерството на отбраната в Москва не отговорили на молбите за коментар.

Запитана дали петимата руснаци са били офицери от ГРУ, говорителка на молдовското външно министерство заявила, че те са били дипломати и отказала подробности.

Над 10 000 души са убити при сражения в Източна Украйна между правителствените сили и проруските бунтовници след избухването на конфликта през 2014 г., последвал анексирането на Крим от Русия. Москва подкрепя политически сепаратистите, но постоянно отрича обвиненията на Запада, че ги въоръжава и им изпраща бойци на помощ.

Разузнавателните служби на Молдова смятат, че вербуваните бойци от Гагаузия първо са били изпратени в паравоенен лагер в Ростовска област в Южна Русия.

Източниците на ройтерс не разкриват кой е лагерът. Русия използва поне два военни лагера в Ростов, за да обучава доброволци да се сражават в Източна Украйна. Това сочат доказателства, събрани от Ройтерс и руски медии.

Бивш боец от руско артилерийско военно подразделение заяви пред Ройтерс, че е видял близо 200 души в камуфлажни дрехи, а не руски военни униформи, базирани в лагер близо до позиция на руската армия на Кузминския полигон в Ростов на Дон през 2014 г. Това е времето на най-ожесточените битки в Източна Украйна.

Това бе потвърдено от член на казашките паравоенни отряди. Той заяви пред Ройтерс в началото на 2015 г., че доброволци за Украйна са обучавани заедно с руски войници в този район.

Според руския сайт Газета.Ру бойците, тръгнали към Източна Украйна, са били обучавани и на Кадамовския полигон в Ростов.

Трите източника на Ройтерс заявяват, че част от информацията за гагаузи, сражаващи се в Източна Украйна, била доведена до знанието на кишинев от СБУ - Службата за сигурност на Украйна. Благодарение на тези данни властите в Молдова успели да проследят, арестуват и разпитат гагаузки бойци, завръщащи се от зоната на конфликта. Някои от тях станали информатори.

"СБУ не разполага с информацията, която искате", отговорили от службата за сигурност в Киев на запитване на Ройтерс.

Отношенията между Молдова и Русия се влошиха заради поредица от прозападни правителства в Кишинев. Русия спря вноса на молдовски стоки в отговор на подписването от Кишинев на търговско и политическо споразумение с ЕС през 2014 г. Двете страни са на нож и заради лошото отношение в Русия към пътуващи дотам молдовски държавни чиновници.

Москва обаче изгражда преки контакти с Гагаузия.

Ирина Влах, избрана за глава на Гагаузия през 2015 г. заради обещанието й да установи по-тесни връзки с Русия, посети Кремъл в началото на тази година и присъства на прием, даден от руския лидер Владимир Путин.

"Хората в Гагаузия гледат на Русия с привързаност", заяви тогава тя.

На 13 ноември 2016 г. за президент на Молдова бе избран Игор Додон. Той бе обещал да сложи спирачка на 7-годишните усилия за сближаване с ЕС. Това стана, след като гигантски скандал за корупция подкопа имиджа на проевропейските му съперници.

Още след встъпването на Додон в длъжност в края на 2016 г. от сградата на президентството в Кишинев бе свален флагът на ЕС. А през февруари т.г. президентът обеща, че ако правителството открие офис на НАТО в републиката, лично той ще го затвори след парламентарните избори догодина.

Парламентарното мнозинство в Кишинев и правителството обаче продължават да бъдат съюзници по въпроса за ЕС.

Без ток утре във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353331

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 14 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч. до 17:00 ч.

С лагер на „Пчелина“ завърши обучението на „Детско полицейско управление“ от Кубрат

//dariknews.bg/regioni/razgrad/s-lager-na-pchelina-zavyrshi-obuchenieto-na-detsko-policejsko-upravlenie-ot-kubrat-2030284

Петокласници от ОУ“Христо Смирненски“ гр.Кубрат с класен ръководител Катя Димитрова приключиха последното обучение по програмата „Детско полицейско управление“  с  обучителен лагер в околностите на хижа на БТС в местността „Пчелина“ – съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Разград. 
Майсторът на

Патриотите за мажоритарния вот: Парламентът ще заприлича на "Планета Пайнер"

https://www.actualno.com/politics/patriotite-za-majoritarnija-vot-parlamentyt-shte-zaprilicha-na-planeta-pajner-news_616776.html

Парламентът ще заприлича на Планета Пайнер, ако мажоритарният вот бъде въведен. Това предупреди патриотът Емил Димитров - Ревизоро по време на обсъжданията в правната парламентарна комисия. Изказването му е във връзка с предложения от ГЕРБ законопроект за преминаване от

Нови рокади в АПИ

http://frognews.bg/news_136422/Novi-rokadi-v-API/

Нови поредни рокади в Агеция „Пътна инфраструктура”. С решение на министъра на регионалното развитие Николай Ненков за членове на УС на агенцията се назначават инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов.

Турция планира нови мерки за засилване на киберсигурността

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279222

Турция планира нови мерки за засилване на киберсигурносттаНа фона на засилените заплахи за киберсигурността турският министър на транспорта, мореплаването и съобщенията Ахмет Арслан обяви, че правителството цели всички държавни институции да възприемат използване на национална дигитална мрежа KamuNet до края на 2017 г., съобщава в."Дейли сабах", цитиран от БТА.

Проф. Димитров: Името на Македония да е Югозападна България

http://dnes.dir.bg/news/makedonia-bozhidar-dimitrov-25907919

Ако трябва да си говорим откровено истинското име на новата държава Македония трябва да бъде Югозападна България.

Помните ли тази снимка? Те се срещнаха отново... на прайда!

https://www.actualno.com/curious/pomnite-li-tazi-snimka-te-se-sreshtnaha-otnovo-na-prajda-news_616775.html

Почти няма човек в България, който да не е виждал горната снимка – младо момиче плаче на полицай, минути след като колегите му са били нея и други протестиращи. А за тази снимка се изговориха какви ли не глупости – че се били познавали, че били брат и сестра, любовници, че

Броят на загиналите от проливните дъждове в Бангладеш достигна повече от 70 души

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279215

Броят на загиналите от проливните дъждове в Бангладеш достигна повече от 70 душиНай-малко 77 души са загинали през последните няколко дни заради проливните дъждове, предизвикали свлачища в югоизточната част на Бангладеш, съобщава ТАСС, цитирана от “Фокус“. По-рано се съобщаваше за 35 загинали. В оказалите се под ударите на стихията райони текат спасителни операции, а местните биват евакуирани от домовете си.

Държавата си връща - погна бизнесмена, оплакал се от шефовете на „София Тех парк”

http://frognews.bg/news_136421/Darjavata-si-vrashta---pogna-biznesmena-oplakal-se-ot-shefovete-na-Sofiia-Teh-park/

Ивайло Пенчев, чийто сигнал стана повод за смяна на ръководството на „София Тех парк”, сега се оплака от Комисията за финансов надзор.

Държавата си връща- погна бизнесмена, оплакал се от шефовете на „София Тех парк”

http://frognews.bg/news_136421/Darjavata-si-vrashta--pogna-biznesmena-oplakal-se-ot-shefovete-na-Sofiia-Teh-park/

Ивайло Пенчев, чийто сигнал стана повод за смяна на ръководството на „София Тех парк”, сега се оплака от Комисията за финансов надзор.

Спорът между КЗК и "Окшънайз" – за застраховки, но не съвсем

http://www.mediapool.bg/sporat-mezhdu-kzk-i-okshanaiz-za-zastrahovki-no-ne-savsem-news265206.html

Комисията за финансов надзор (КФН) се оказа въвлечена в спор между нови и стари технологии – и съответно бизнес модели - при продажбата на застраховки. Поводът е онлайн платформата "Окшънайз" (Auxionize) за корпоративни търгове, която стартира през 2014 г. и промени правилата на играта на българския пазар. Моделът поставя купувачите в по-силна позиция и им осигурява най-изгодните цени под формата на виртуален открит и прозрачен търг. Ефектът е смъкване на цените с около една трета, според собственика на платформата Ивайло Пенчев, основател на фирмата "Уолтопия". Платформата стартира с търгове в транспорта, а днес прави такива в 50 категории за стоки и услуги, сред които и застраховането, макар и с малък дял. Това предизвиква недоволството на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ), чиито членове не искат да се възползват от новия модел и съответно губят клиенти. БАЗБ пуска жалба до Комисията за финансов надзор през април. В нея се твърди, че "Оукшънайз" извършва нелицензирано застрахователно посредничество. Вече три месеца КФН прави проверка и все още не може да каже по същество дали "Оукшънайз" нарушава закона. Междувременно КФН е разширила обхвата на проверката, включвайки и застрахователни брокери, които търгуват през онлайн платформата. Както обяви Ивайло Пенчев пред журналисти във вторник, така КФН подлага на "институционален тормоз" не само "Оукшънайз", но и ползвателите му. Пенчев определи проверката като поръчкова и в защита интересите на няколко застрахователни брокери. Той твърди, че не е възнамерявал да напада и обвинява държавните институции, но "чашата преляла", след като решили да го атакуват и медийно. Затова бизнесменът, чиято компания е световен лидер в производството на катерачни стени, даде пресконференция по случая, на която обяви война на корупцията в държавата. КФН все още няма становище по спора ще няма становище по спора дали предлаганата от онлайн платформата услуга представлява или не застрахователно посредничество. От КФН възприемат "предварителната реакция" на Пенчев като "неприемлив натиск" срещу комисията, преди да са се произнесли по същество. Към момента няма официална реакция от жалбоподателя – БАЗБ, в която членуват едни от най-големите брокерски агенции на пазара - "Ес Ди Ай Груп" (SDI), "Евро брокер", "Дженерал брокер", "Брокер Инс" и други. Те работят по традиционния начин – наемат офиси в различни градове на страната, за които плащат наем, както и заплати на служителите. Очевидно тях платформата не ги устройва, защото им отнема клиенти и част от бизнеса. В същото време печелят брокерите, които ползват онлайн платформата. Това са предимно малки агенции и самостоятелни играчи, някои от които са членове на конкурентната организация - Асоциация на застрахователните брокери. Засега от асоциацията също няма коментар по темата. Спорът Спорът между БАЗБ и "Оукшънайз" е дали онлайн платформата извършва застрахователна дейност. "Основна мисия на КФН е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица" – това е мисия на КФН, цитира от сайта им Пенчев. Според него "мисията на КФН е да защитава интереса на застрахованите и да ги пази от злоупотреби на застрахователите и застрахователните агенти". КФН ни проверява по поръчка именно на тези, от които всъщност трябва да ни пази, каза Пенчев. Той е категоричен, че "Окшънайз" не е посредник, а "табло за обяви", "един шернат Ексел". На българския пазар работи и друга подобна платформа от преди тази на Пенчев – Ariba на технологичния гигант SAP, но до момента няма публична информация КФН да прави проверка на тяхната дейност. Очевидно причината е, че те не са толкова популярни на пазара у нас. КФН упрекна Пенчев и в това, че с огласяването на проверката правел безплатна реклама на сайта си. "Безпочвените" му нападки срещу независимия орган принудили КФН да вземе отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията, се казва още в позицията на регулатора. Чудото "Окшънайз" до 2016 г. работи на загуба Онлайн платформата е "клиентски центриран виртуален пазар с богата прокюърмънт функционалност, даваща страшна сила в ръцете на купувачите и унищожаваща корупционните практики с небивала ефективност. Няма друго такова чудо на света" – така "рекламира" Пенчев онлайн услугата. В "Окшънайз" купувачът инициира процеса на покупка, стартирайки търг с обратно наддаване, а продавачите полагат старание да спечелят тази покупка. Всичко това се случва прозрачно за купувача, но във виртуалното пространство на един клик разстояние. "В "Окшънайз" най-добрият доставчик печели, а тези доставчици, които са разчитали на неинформираността на клиентите си или са подкупвали служителите им, губят и постепенно започват да берат душа и да се обаждат на разни комисии, подстрекавайки ги да се заяждат с нас", обясни Ивайло Пенчев. От стартирането на онлайн платформата в края на 2014 г. са реализирани 16 348 сделки за общо 166 милиона лева. Сделките се сключват в 50 основни категории стоки и услуги. Най-търсени са транспорт, строителство, охрана, самолетни билети, работно облекло, офис консумативи. Услугите на платформата се използват от 6748 фирми и 9974 регистрирани потребители. Броят на потребителите е по-голям, защото от една компания може няколко души да ползват сайта. От всички осъществени сделки чрез "Оукшънайз" броят на застраховките е 113, тоест едва 6.6 промила от общия брой. Сключените застраховки са на стойност около 394 000 лева, което е около 2 промила от общия брой сделки. Таксите, които е получила "Оукшънайз" от тези застрахователни сделки, са общо 280 лева, каза Пенчев. По думите му печалбата е отивала при купувачите, които често са постигали двойно намаление от първоначалната цена, а често – около 30%. "С други думи – създали сме стойност за около 100 000 лева за клиентите си купувачи, получавайки насреща около 280 лева. Ние сме като едни Робин Худовци", каза Пенчев. Според финансовите отчети на "Оукшънайз" за първите две години от старта на платформата - 2014 и 2015 г., дружеството е на загуба от около 700 хил. лв. За 2016 г. финансовият отчет все още не е качен в Търговския регистър. По думите на Пенчев "Оукшънайз" защитава интересите на "купувачите и честните доставчици така, както нито една комисия не би могла, ако ще и да направи шесторно задно салто и да спечели Нобелова награда в три дисциплини едновременно". Причината е, че технологията осигурява прозрачна среда за свободна конкуренция, а човечеството не е открило по-добър начин за защита интересите на клиента от свободната конкуренция, посочи Пенчев. Клиентът има право да изиска всякакви документи от продавача на стоката и услугата. Платформата има и рейтингова система, в която клиентите оценяват доставчиците. Ако някоя компания измами клиент, това веднага ще стане известно на всички нейни потенциални партньори, твърди Пенчев. Към момента достъп до електронните търгове имат само компании. За това е необходима регистрация и се плаща такса, която зависи от броя търгове, на които ще участват, има и абонамент – месечен или годишен. От 1 юли платформата ще бъде отворена и за гражданите, обеща Пенчев. Първоначално ще се тръгне само със застраховки и самолетни билети, а след това ще се добавят и други категории. Планиран е и старт на опцията клиентите да посочат артикулите, които купуват, а оператори на "Оукшънайз" ги комбинират с покупките на други купувачи и по този начин клиентите се обединяват и преговарят с доставчиците за общите си количества. По този начин се постигат значително по-добри условия, каза Пенчев. Държавата не се възползва от електроните търгове До този момент нито един държавен орган не се е възползвал от електронните търгове, въпреки че Пенчев още в края на 2014 г. предложи публично държавата да ползва платформата безплатно. Досега това можеше да се прави само за поръчки на стойност до 36 000 лв. От началото на 2018 г. "Оукшънайз" ще поддържа и многокритерийни търгове. Това означава, че обществените поръчки по закона ще могат да се пускат през платформата и всички данъкоплатци ще могат да гледат на живо как се пише заданието, как тече оферирането и как се избира победителят, каза Пенчев. Той уточни, че предоставя тази опция безплатно на държавата и се надява в нея да се намерят институции, които ще се престрашат. При старта на платформата вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред Mediapool, че няма как да се възползват от услугите на частна платформа, заради ограниченията в ЗОП.

Ивайло Пенчев: Вършим работата на КФН сто пъти по-добре, и то безплатно

http://econ.bg/Новини/Ивайло-Пенчев-Вършим-работата-на-КФН-сто-пъти-по-добре-и-то-безплатно_l.a_i.744004_at.1.html

Kомисията за финансов надзор (КФН) проверява компанията "Окшънайз" АД (Auxionize) и нейните клиенти - застрахователни брокери, които са сключвали...

Мажоритарният вот мина на първо четене през комисия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/majoritarniiat-vot-mina-na-pyrvo-chetene-prez-komisiia-241134/

Предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс бяха приети от парламентарната правна комисия с подкрепата на ДПС

В Сената на САЩ се разбраха за нови санкции срещу Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353336

Сенатори от иначе съперничещите си Републиканска и Демократическа партия в Сената на САЩ са постигнали споразумение за нов пакет санкции срещу Русия на фона на бурята заради руската намеса в президентските избори и разследванията за възможно тайно споразумение между Москва и сътрудници на американския президент от Доналд Тръмп от предизборния му щаб, съобщава "Асошиейтед прес".

Банатски българин спечели кметските избори в село Дента, Източна Румъния

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279199

Банатски българин спечели кметските избори в село Дента, Източна РумънияБанатският българин Петру Топанов спечели с голяма преднина предсрочните кметски избори, проведени на 11 юни, неделя в село Дента в източната румънска провинция Тимиш, съобщава местният вестник Nyugati Jelen, цитиран от “Фокус“. Издигнатият от Социалдемократическата партия Петру Топанов бе избран с 60,69% от гласовете (951 гласа),

Нанков направи промени в управата на пътната агенция

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/13/2988356_nankov_napravi_promeni_v_upravata_na_putnata_agenciia/?ref=rss


Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за членове на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" от днес са назначени инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов, съобщиха от ведомството.

Веселин Давидов е строителен инженер от Техническия университет в Берлин със специализации в областта на пътното строителство и строителната икономика. Досега той беше управител на Научноизследователския строителен...

Простатитът е опасно състояние, което може да доведе до смърт

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6279188

Простатитът е опасно състояние, което може да доведе до смъртПростатитът води до няколко опасни проблема за мъжете. Основните са: – импотентност – доброкачествена хиперплазия на простатата – рак на простатата Импотентността е състояние, което се среща при 100% от мъжете, които страдат от простатит. Някои могат да бъдат поразени по-рано и други по-късно, но е неизбежно.

Направени са кадрови промени в ръководството на АПИ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279196

Направени са кадрови промени в ръководството на АПИСъс заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ от днес са назначени инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Веселин Давидов е строителен инженер от Техническия Университет Берлин със специализации в

Турция благодари на България за подкрепата при преврата и очаква помощ за евроинтеграцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988347_turciia_blagodari_na_bulgariia_za_podkrepata_pri/?ref=rss


Турция благодари на България за подкрепата при неуспешния опит за преврат и очаква от нея помощ за евроинтеграцията си. Това заяви министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм на среща в Анкара с българския си колега Бойко Борисов."Преживяхме опит за военен преврат. Европа реагира с мълчание, но вие и България осъдихте тези действия. Лично посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с Турския народ. Благодаря за тази вашата подкрепа", каза турският министър-председател..

Повдигнаха обвинение на Кристиано Роналдо, укрил данъци за 14,7 млн. евро

https://www.24chasa.bg/sport/article/6279193

Повдигнаха обвинение на Кристиано Роналдо, укрил данъци за 14,7 млн. евроИспанската прокуратура заведе дело за укриване на данъци срещу Кристиано Роналдо на стойност 14.7 млн. евро за периода 2011-2014 г. Португалската звезда на "Реал" Мадрид направи всичко възможно, за да не стигне до подобна развръзка, като дори през миналия месец внесе допълнителни 6 млн. евро в държавната хазна за 2014 г.

Свърши ли пирът на глобалния пазар на луксозни имоти?

http://www.investor.bg/analizi/113/a/svyrshi-li-piryt-na-globalniia-pazar-na-luksozni-imoti-241088/

Водещите пазари страдат от свръхпредлагане в сегмента, а строителите се сблъскват челно със свиващото се търсене

Правна комисия прие идеята на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс

http://frognews.bg/news_136420/Pravna-komisiia-prie-ideiata-na-GERB-za-promiana-v-Izborniia-kodeks/

Парламентарната комисия по правни въпроси прие законопроекта на ГЕРБ за промяна в Изборния кодекс на първо четене.

Унгарски министър: Европа на 2 скорости може да значи край на ЕС в сегашния му вид

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279182

Унгарски министър: Европа на 2 скорости може да значи край на ЕС в сегашния му видСъздаването на Европа на две скорости с дълбоки разделения между държавите от еврозоната и тези от периферията може да бъде крат на Европейския съюз в сегашната му форма, каза днес високопоставен представител на унгарското правителство, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Ференц Такач Саболч, държавен министър по европейските въпроси към кабинета

Обвиниха 33-годишен интернет педофил и го пуснаха на свобода

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279145

Обвиниха 33-годишен интернет педофил и го пуснаха на свобода33-годишен мъж от София е задържан за интернет педофилия, съобщават от МВР. Извратенякът се свързал с малолетно момиче по мрежата и мастурбирал пред камерата. При обискит ев дома му са открити порнографски материали от други негови чатове. Операцията е на Главна дирекция "Национална полиция" под надзора на Софийската районна прокуратура.

Бургас е домакин на бизнес форум

http://www.cross.bg/biznes-byrgas-fasiliti-1545908.html

/КРОСС/ Facility Management Innovation forum ще се проведе за втори път в Бургас, Гранд готел "Приморец", на 14 юни 2017 г. Събитието ще започне в 13.00 часа и ще разгледа тенденциите в този сектор и успешните практики за развитие и потребителско удовлетворение. То е част от поредицата за успешни практики в различни бизнес сектори MySuccess.bg на сп. ENTERPRISE и се организира с официалната подкрепа на Българска фасилити мениджмънт асоциация /БГФМА/. По време на форума ще бъдат представени възможностите и развитието на фасилити мениджмънта у нас с актуални данни и тенденции и от Европа и Европейската Фасилити мениджмънт Асоциация /ЕURO FM/. Експертите в областта ще направят преглед на тенденциите, като обърнат внимание на пазара на услугите в сектора и каква е неговата посока на развитие. Те ще дискутират и очакваните иновации при дигитализирането на сградите, ролята на софтуерните решения във Фасилити мениджмънта и дали компаниите са готови да посрещнат промените. Сред темите с акцент на събитието ще бъдат - "Устойчиви бизнес стратегии: ефектът на ФМ върху корпоративните цели работно място", "Корпоративни стратегии за управление на недвижими имоти и добавената стойност на фасилити мениджмънта" и др. Ключов елемент на фасилити мениджмънт форума ще бъдат успешните ФМ практики за развитие на сегмента на компании от различни сектори и индустрии за индустриални и логистични сгради

Румънски медии: Лидерът на управляващата партия планира да свали собственото си правителство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279185

Румънски медии: Лидерът на управляващата партия планира да свали собственото си правителствоЛидерът на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня планира да свали собственото си правителство само половин година след встъпването му в длъжност, съобщава днес информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА. Източници от СДП са заявили днес пред агенция Медиафакс, че Драгня се е срещнал снощи в централата на партията с

Илхам Алиев поздрави Борисов за рождения му ден по Цацаров

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279167

Илхам Алиев поздрави Борисов за рождения му ден по ЦацаровПрезидентът на Азербайджан Илхам Алиев изпрати поздрави на премиера Бойко Борисов по случай личния му празник по Сотир Цацаров. Главният прокурор е на двудневно работно посещение в Азербайджан по покана на колегата си Закир Гаралов. по време на разговора Алиев благодари за добрите отношения с България и представи институционалните промени,

Фигуристи-гейове ще вдигат сватба

https://offnews.bg//izvan-terena/figuristi-gejove-shte-vdigat-svatba-658075.html

Двама известни фигуристи си признаха открито и чистосърдечно, че са гейове и дори споделиха намеренията си да се омъжат.

Става въпрос за канадеца Ерик Ръдфорд, който стана световен шампион за 2015 и 2016 година с двойка с Мегън Дюамел. Избраникът на сърцето му е испанецът Луис Фенеро.

"Най-хубавите неща в живота всъщност са много прости. Виждам тази простота навсякъде - в изкуството, музиката и взаимоотношенията с този мъж. Нашата любов е проста и прекрасна.

Това е чувството на радост и свобода, което съм изпитвал при полет над планина. Искам да го изпитвам завинаги и загова му предложих брак, а той се съгласи", написа Ръдфорд в социалните мрежи.

Публикация, споделена от Eric Radford (@ericradford85) на

Орлин Горанов и Кристина Димитрова пеят на „Аспарухово пее и танцува“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353357

Петдесетото юбилейно издание на празника „Аспарухово пее и танцува“ ще се проведе на 17 и 18 юни в Аспаруховия парк, научи Moreto.net. Началото е в събота от 11 часа с концерт на детски състави, под надслов „Ние сме бъдещето“. От 14 часа ще се изявяват състави от региона.

Мараба, аскер! Борисов засипа Турция с хвалби

https://offnews.bg//politika/maraba-asker-borisov-zasipa-turtcia-s-hvalbi-658069.html

България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си домакин Бинали Йълдъръм.

"В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция, имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността“, каза Борисов.

След това той заговори за нормализирането на отношенията между Анкара и ЕС.

"България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае. Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции", заяви Борисов.

Той благодари на Анкара за това, че в момента имаме нисък бежански натиск по границите.

"Нека си спомним за големия натиск по нашите граници от бежанци. Спомням си за безсънните нощи, които сме прекарали в обсъждане на този проблем с турската страна... В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност“, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

По повод газопровода „Турски поток“ Борисов посочи, че България няма да допусне елиминирането ни като транзитна държава за руския газ и че за целта се водят преговори с Русия.

"Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Понякога това се забравя. Трябва да си дадем сметка как би изглеждал този фланг без нея, защото само на няколкостотин километра се водят сражения. Оптимист съм. Отношенията са много зле, но съм убеден, че ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция. Смятам, че така мислят и много мои колеги в Европа“, каза Борисов.

Преди да влезе за официалната среща с турския си колега, българският премиер поздрави чакащата го почетна рота на турски език с думите "Мараба, аскер" (здравейте, войници).

Георги Кадиев нарече "грешка" подкрепата си за Десислава Иванчева за кмет на "Младост"

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/13/2988303_georgi_kadiev_nareche_greshka_podkrepata_si_za/?ref=rss


Седем месеца след като подкрепи Десислава Иванчева за кмет на столичния район "Младост", днес бившият депутат Гоерги Кадиев я определя като "грешния човек" и споделя, че тя е била "най-неподходящия сред протестиращите" кандидат. Това мнение за Иванчева Кадиев изрязява в публикация във "Фейсбук". Бившият депутат заявява и че "застава твърдо зад" днешната декларация на инициативните комитети, които издигнаха Иванчева за кмет на района, в която те...

Унгария прие оспорвания закон за неправителствените организации

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ungariia-prie-osporvaniia-zakon-za-nepravitelstvenite-organizacii-241131/

Финансирани с над определена сума от чужбина НПО-та ще се наричат „организации с финансиране от чужбина"

Руснак си върна откраднатата крава с ДНК-тест

http://econ.bg/Новини/Руснак-си-върна-откраднатата-крава-с-ДНК-тест_l.a_i.744001_at.1.html

Жител на Челябинска област в Русия си плати за ДНК-експертиза, за да докаже правата си върху кравата Априлка, съобщиха от пресцентъра на регионалното...

С урок състезание завърши учебната година за шестокласници от ОУ“Ив.С.Тургенев“

//dariknews.bg/regioni/razgrad/s-urok-systezanie-zavyrshi-uchebnata-godina-za-shestoklasnici-ot-ouiv.s.turgenev-2030281

С интересен урок състезание завърши учебната година за учениците от 6 „А“ клас на ОУ „Ив. С.Тургенев” – съобщават младите журналисти от клуб „Наблюдател“ в разградското училище. 
Целта беше децата не само да демонстрират познанията си по предмета, но и да покажат формираното чрез заниманията

Мъж и жена, обявени за издирване, установиха служители на Пътна полиция и РУ – Велико Търново

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/myzh-i-zhena-obiaveni-za-izdirvane-ustanoviha-sluzhiteli-na-pytna-policiia-i-ru-veliko-tyrnovo-2030259

48-годишна жена и 41-годишен мъж, обявени за издирване, установиха служители на Пътна полиция и РУ – В. Търново, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Велико Търново. Вчера при извършена проверка на Г. Й. от с. Върбовка е установено, че жената се издирва от Словакия, с мярка „установяване на адрес“.

Самодейците от силистренското село Бабук - сред най-добрите на фестивала "Атлиманска огърлица"

//dariknews.bg/regioni/dobrich/samodejcite-ot-silistrenskoto-selo-babuk-sred-naj-dobrite-na-festivala-atlimanska-ogyrlica-2030282

Ансамбълът за автентичен фолклор към НЧ „Дочо Михайлов-1906“ - с. Бабук, община Силистра, взе участие и спечели едно от най-високите отличия - наградата на кмета на Китен, и признанието на журито на VI-ия Международен фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица“ в град Китен.Освен с тази награда, съста

Издирват мъж, изчезнал от столична болница (СНИМКА)

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/izdirvat-myzh-izcheznal-ot-stolichna-bolnica-snimka-2030280

Полицията издирва мъж, който за последно е бил видян в болница в София. Снимка на Георги Гюндерски бе публикувана във фейсбук страницата на СДВР заедно с информацията, че 48-годишният мъж се издирва по молба на неговите близки.