Октопод снима видео с крадена камера (видео)

http://dnes.dir.bg/news/video-frantzia-oktopod-25907452

Октопод успя да запечата удивителни кадри - с откраднатата камера на гмуркач, решил да поснима под вода, пише в. "Дейли стар".

Тръмп порица съда, взел решение срещу антиимиграционния указ "в опасен момент"

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279068

Тръмп порица съда, взел решение срещу антиимиграционния указ "в опасен момент"Президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи критики в Туитър срещу решението на апелативния съд в Сан Франциско, ден след като съдът потвърди преустановяването на действието на антиимиграционния указ на Доналд Тръмп, засягащ посетители от шест предимно мюсюлмански страни, предаде БТА. "Както се очакваше,

Запорират 42 хил. литра енергийни продукти

http://www.cross.bg/agentziya-deiistviya-prodykti-1545899.html

/КРОСС/ При предприети съвместни действия на МВР, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, НАП и Агенция "Митници" са проверени бензиностанции. Действията са координирани от Междуведомственият център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП. Контролните органи са съставили 24 акта за установени административни нарушения, издали са 3 протокола за задължително предписание и 14 писмени разпореждания. Във връзка с данъчни задължения е наложен запор на около 42 000 литра енергийни продукти и са иззети над 11000 лв. оборотни средства от обектите. В резултат на предприетата организация и координирани действия, осъществени от Междуведомственият център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП, в периода 08-09 юни, са извършени специализирани проверки на 21 обекта за търговия с енергийни продукти, разположени на територията на град София и областите София, Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, Благоевград, Хасково, Сливен и Видин. Контролните действия са обезпечени от служители на Столичната и областни дирекции на МВР, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", експерти от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Националната агенция за приходите и Агенция "Митници"

Белият дом анонсира среща между Доналд Тръмп и президента на Южна Корея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279052

Белият дом анонсира среща между Доналд Тръмп и президента на Южна КореяДържавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп ще се срещне с новоизбрания президент на Южна Корея Мун Че-ин, който пристига на официална визита в периода 29-30 юни, предава AFP, цитира "Фокус". „Президентът Тръмп и президентът Мун Че-ин ще обсъдят начините за по-нататъшно укрепване на съюза между САЩ и Южна Корея,

Почина българският шофьор на тир, катастрофирал в Италия

http://www.mediapool.bg/pochina-balgarskiyat-shofyor-na-tir-katastrofiral-v-italiya-news265203.html

Починал е българският шофьор на тир, който катастрофира тежко при челен сблъсък с друг камион в понеделник в Италия, съобщиха от Министерството на външните работи. При инцидента, който затвори за часове участък на автомагистрала А14, на място загина другият шофьор. От удара камионите се обърнаха и пламнаха. Други участници в движението успяха да извадят българина, който бе настанен в болница в Чезена с тежки изгаряния. Въпреки това той е починал. За смъртта му са информирани семейството му, а представители на фирмата превозвач, за която е работел, са пристигнали в Италия още в деня на катастрофата. Все още се изясняват причините за пътния инцидент, който стана на магистралните изходи за  градовете Имола и Равена.

Слънце до обед, облаци и дъжд следобед по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=353329

През нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северна България. Над Черноморието ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, по-съществени в следобедните часове и вечерта, когато на места, главно по северното крайбрежие, краткотрайно ще превали.

Освободиха от пост главния прокурор на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279049

Освободиха от пост главния прокурор на МакедонияСъветът на прокурорите в Македония прие днес с мнозинство от гласовете предложението на правителството за освобождаване на главния прокурор Марко Звърлевски, съобщава МИА, цитирана от БТА. Председателят на Съвета Петър Аневски каза, че прокурорите ще представят мотивите за решението си на правителството и след това заедно с предложението за

Как повече от 1 млн. лв. изчезнаха безследно в боклукчийските кофи на Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988306_kak_poveche_ot_1_mln_lv_izcheznaha_bezsledno_v/?ref=rss


Цял месец общинската администрация във Варна отказва да обясни защо мълчаливо е приела грубото нарушение на договора й с дружеството ЗМБГ АД за събиране и извозване на битова смет. Според неговия текст в различни райони на града е трябвало да бъдат разположени около 6 хил. "сиви, метални, поцинковани" контейнера. Вместо това поставените са пластмасови, доста по-евтини и лесно запалими. Разликата в цената на двата вида съдове за боклук надхвърля 1 млн. лв.

След...

Медицинският университет в Плевен създава център за обучение на млади учени с европейски пари

https://www.24chasa.bg/region/article/6279050

Медицинският университет в Плевен създава център за обучение на млади учени с европейски пари
Медицинският университет в Плевен създава Център за обучение на докторанти, специализанти и млади учени към факултет медицина. Проектът е спечелен по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020", съфинансирана от Европейския съюз. Безвъзмездната финансова помощ е 695 631,34 лв.

Как повече от 1 млн. лв. изчезнаха безследно в боклукчийските кофи на Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/06/13/2988306_kak_poveche_ot_1_mln_lv_izcheznaha_bezsledno_v/?ref=rss


Цял месец общинската администрация във Варна отказва да обясни защо мълчаливо е приела грубото нарушение на договора й с дружеството ЗМБГ АД за събиране и извозване на битова смет. Според неговия текст в различни райони на града е трябвало да бъдат разположени около 6 хил. "сиви, метални, поцинковани" контейнера. Вместо това поставените са пластмасови, доста по-евтини и лесно запалими. Разликата в цената на двата вида съдове за боклук надхвърля 1 млн. лв.

След...

Facebook може да ни следи тайно през уебкамерите ни

https://www.actualno.com/sciencelogy/facebook-moje-da-ni-sledi-tajno-prez-uebkamerite-ni-news_616754.html

Facebook обмисля тайно да наблюдава и записва потребителите си през уебкамерите им, сочи новооткрит патент.Документът обяснява как компанията ще използва технологиите, за да отчита промяната на изражението на лицето ви докато гледате различни типове съдържание на сайта. В по

БФИЕК: Няма нормално функциониращ свободен енергиен пазар

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/bfiek-niama-normalno-funkcionirasht-svoboden-energien-pazar-241128/

Увеличението на цената на електроенергията на свободния пазар се наблюдава в целия регион, посочиха от КЕВР

Евродепутат зове: Македония да влезе в НАТО под името БЮРМ

http://frognews.bg/news_136413/Evrodeputat-zove-Makedoniia-da-vleze-v-NATO-pod-imeto-BIURM/

Евродепутатът Андрей Ковачев определи като удачен вариант влизането на Македония в НАТО под името Бивша Югославска Република Македония. Идеята беше обявена от македонски политици като вариант за присъединяване на страната към алианса. Процесът сега е блокиран от Гърция, която не е съгласна с приемането на държава с име, което носи и гръцка провинция.

Бизнесменът Ивайло Пенчев обвини КФН в натиск

http://clubz.bg/55078-biznesmenyt_ivajlo_penchev_obvini_kfn_v_natisk

“За да си успешен, трябва да имаш страст към някой продукт и да ти е кеф да го правиш”, казва Ивайло Пенчев. Снимки Личен архив

Бизнесменът Ивайло Пенчев обвини Комисията за финансов надзор в институционален натиск. Причината e онлайн платформата му „Окшънайз”, която от 18 април е обект на проверка. 

В нея клиентите обявяват какви стоки и услуги са им нужни, а доставчиците се конкурират с различни оферти. Поводът за проверката на регулатора са застраховките, за които също се сключват сделки чрез платформата.

По думите на Пенчев, който е шеф и на „Уолтопия”, от КФН защитават конкретен интерес и действат по поръчка. 

„Чувствам се обект на поръчкова атака”, каза Пенчев по Би Ти Ви. 

На свой ред от КФН обвиниха Пенчев в натиск срещу независим регулатор и в опит да подрие авторитета на институцията.

Според Пенчев сигналът за проверката е дошъл от застрахователна агенция, макар че от КФН първоначално са казали, че са се самосезирали. Той поясни, че „Окшънайз” е клиентски центриран свободен пазар, който обръща начина, по който човечеството пазарува. Така например някой обявява, че иска да си купи айфон, и всеки продавач има право да подаде оферта.

Има търгове, в които офертите по една покупка достигат до 300, а в някои случаи цените падат в пъти, както е например при застраховките, откъдето тръгна проблемът, заяви бизнесменът.

„Там, където цените са паднали в пъти, значи някой е пазарувал в тази фирма бая скъпо. Този някой какъв е – има две опции за него –  или е глупав, или е тарикат, някой му дава рушвет, за да пазарува в пъти по-скъпо за компанията”, коментира Пенчев.

За около 3 години сделките в платформата са на стойност около 166 млн. лв., от които застраховките са за 340 000 лева. От общо 16 000 сделки застраховките са 113. Таксите, които ние са събрани от доставчиците във връзка с тези сделки, са 280 лв.

„Намалението на цените, което са постигнали купуващите, е от порядъка на 100 000 лв.”, отбеляза Пенчев. 

„Има 1-2% тарикати и мошеници, чийто бизнес се основава на корупция и неинформираност. Те продават скъпо на глупави или корумпирани клиенти. Това се случи в някои от застрахователните сделки. Някои клиенти си пуснаха застраховките при нас и изведнъж осъзнаваха, че са плащали много дебело досега и разни хора, които са им подкупвали купувачите, бяха ужилени”, посочи още бизнесменът.

Месец след началото на проверката са започнали инспекции на всички брокери, които подават оферти на клиентите, започнали са да проверяват и клиентите в „Окшънайз”, което Пенчев определи като институционален натиск.

„Ние не се занимаваме със застрахователна дейност, ние сме табло за обяви. „Окшънайз” не е страна по нито един договор по застраховка”, категоричен беше той.

Нинова дава ”портфейла на Борисов” на КС

http://dnes.dir.bg/news/kmetove-kornelia-ninova-25907450

Внасяме жалба до Конституционния съд, с която искаме отмяна на текстове от Закона за публичните финанси - МС разпределя средства предимно към общини на ГЕРБ.

15-годишна е в болница след употреба на наркотици в столично училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279022

15-годишна е в болница след употреба на наркотици в столично училищеУченичка от София е настанена в болница, след като е открита в безпомощно състояние след употреба на наркотици в училището, но за живота й няма опасност, съобщава БНР. Полицейският екип, пристигнал на място в кв. "Надежда", е установил, че заедно с момичето, което е на 15 години, се е дрогирала и нейна приятелка на 16 години.

Най-високоплатените писателки в света

//dariknews.bg/novini/liubopitno/naj-visokoplatenite-pisatelki-v-sveta-2030275

Британката Джоан К. Роулинг оглави класация за най-високоплатените писателки през 2016 г., съставена от руската редакция на сп. "Форбс уоман", съобщи Лента.

Кметът: Политически пасквил са обвиненията в корупция, отправят ги представители на партии-политически лилипути

//dariknews.bg/regioni/razgrad/kmetyt-politicheski-paskvil-sa-obvineniiata-v-korupciia-otpraviat-gi-predstaviteli-na-partii-politicheski-liliputi-2030276

С квалификации и факти кметът на Разград д-р Валентин Василев коментира днес отправените на пресконференция миналата седмица съмнения за корупционна схема при обявяването на обществена поръчка по проекта за благоустрояване на жк „Орел“. Подозренията отправиха тримата общински съветници, избрани от

Почина младежът, скочил от 6-ия етаж

//dariknews.bg/regioni/shumen/pochina-mladezhyt-skochil-ot-6-iia-etazh-2030277

27-годишният младеж, който скочи от блок в Шумен, е починал в болницата. Около 13.30 часа Случаен минувач видял, че младият мъж седи на перилата на 6-тия етаж на блок близо до бившия дом "Майка и дете". Той подал сигнал и на място пристигнали полиция, пожарна и Бърза помощ.

Психолог

Все повече македонци ще се обявят за българи, прогнозира Божидар Димитров

//dariknews.bg/novini/bylgariia/vse-poveche-makedonci-shte-se-obiaviat-za-bylgari-prognozira-bozhidar-dimitrov-2030274

Все повече македонци ще се обявят за българи и ще поискат българско гражданство. Това прогнозира в интервю за Дарик директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Той коментира, че след изказването на македонския

Футболно съзвездие се събра в София заради Бербатов

https://offnews.bg//futbol/futbolno-sazvezdie-se-sabra-v-sofia-zaradi-berbatov-658063.html

Десетки световноизвестни футболисти превзеха София днес и ще участват в дългоочаквания шоу мач утре вечер – грандиозния благотворителен двубой All Stars 2017.

На летище София кацнаха треньорът Мартин Йол и играчите Фил Невил, Мичел Салгадо, Предраг Миятович, Патрис Евра и Луиш Фиго, а след това и Неманя Видич, Пол Скоулс, Гари Невил.

Евра дойде с цяла група свои приятели, които ще наблюдават благотворителната среща. Всички те зарадваха феновете, които ги чакаха, с автографи и снимки.

У нас вече се прибра и звездата на българския футбол Христо Стоичков, тук е и Красимир Балъков, отново вкъщи ще са Стилиян Петров и Мартин Петров.

Другата централна фигура в предстоящия спектакъл на Димитър Бератов – Луиш Фиго подчерта социалната значимост на събитието още веднъж след пристигането си в София.

"За мен е много важно, че съм отново в София, за да играем за добра кауза. Радвам се, че ще мога да опозная града и да му се насладя.

Каузата, заради която сме тук е най-важното нещо. Искаме да помогнем на всички тези деца. Надявам се, че ще направим така, че всички, които дойдат на стадиона ще се наслаждават. Ние успяхме да съставим добър отбор", каза Фиго.

Благотворителната среща ще се състои утре от 20 часа на Националния стадион "Васил Левски", като приходите от нея ще отидат изцяло за каузите, с които са ангажирани фондациите на Бербо и португалската легенда.

Оставиха в ареста пловдивските полицаи, задигнали 75 мастербокса цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279018

Оставиха в ареста пловдивските полицаи, задигнали 75 мастербокса цигариДвамата полицаи от Пловдив, обвинени в грабеж, остават в ареста, реши Окръжният съд. Решението на съда подлежи на обжалване на по-висока инстанция, информира Фокус. Следващото заседание е насрочено за 20 юни от 10.30 часа в Апелативен съд. Петър Атанасов от Криминална полиция и Стефан Модев от Общинска полиция бяха задържани за това,

Шойбле призова ЕЦБ навреме да намери изход от сегашната си парична политика

http://www.investor.bg/evropa/334/a/shoible-prizova-ecb-navreme-da-nameri-izhod-ot-segashnata-si-parichna-politika-241118/

Според германския финансов министър ултраоблекчената политика насърчава ненужно поемане на риск и балони при цените на активите

Тереза Мей обяви, че ще остане на поста си, докато консерваторите искат това

http://www.moreto.net/novini.php?n=353284

Британският премиер Тереза Мей обяви, че ще остане на поста си, докато депутатите – консерватори искат това. Изявлението ѝ бе направено по време на среща депутати, които не участват в правителството. Според участници в разговорите Мей е поднесла извинения и е изразила загриженост за консерваторите, които са изгубили местата си, защото не са били преизбрани.

Коритаров пред Фрог: Да се снеме доверието от президента, ако не отстрани Пламен Узунов

http://frognews.bg/news_136412/Koritarov-pred-Frog-Da-se-sneme-doverieto-ot-prezidenta-ako-ne-otstrani-Plamen-Uzunov/

Когато говорим за за силно лидерство, трябва да подчертаем, че за да съществува такова, е нужно да се спазва един много важен принцип-никакво политическо лицемерие, никакви политически двойни стандарти, прилагани особено към сакрални човешки ценности, каквито са фашизма и антинационал- социализма.

Сенатори от двете партии в САЩ се споразумяха за нови санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/senatori-ot-dvete-partii-v-sasht-se-sporazumyaha-za-novi-sanktsii-sreshtu-rusiya-news265200.html

Републиканци и демократи в Сената на САЩ постигнаха споразумение за нови санкции срещу Русия, предаде Асошиейтед прес.   Водещи членове на сенатските комисии по банкови въпроси и външни отношения обявиха споразумението, което предвижда Конгресът да направи преглед, ако президент на САЩ се опита да облекчи или спре сегашните наказателни мерки.   Планът призовава за засилване на настоящите санкции и налагане на нови срещу корумпирани руснаци, такива, които са замесени в нарушения на човешките права, и такива, които доставят оръжия на правителството на сирийския президент Башар Асад.   Предвиждат се наказания и за отговорните за зловредни дейности в киберпространството от името на руското правителство.   Новите санкции трябва да бъдат добавени към обсъждан от Сената законопроект, налагащ наказателни мерки на Иран.   "Изменението на стоящия в основата законопроект за санкции срещу Иран запазва и значително разширява санкциите срещу правителството на Русия в отговор на нарушаването на териториалната цялост на Украйна и Крим, наглите му кибератаки и намеса в избори и продължаващата му агресия в Сирия", заявиха републиканците и демократите от двете комисии.   Очаква се утре да има процедурно гласуване за санкциите срещу Русия, които по всяка вероятност ще получат силна подкрепа както от републиканците, така и от демократите.   Законодателството също така допуска нови наказателни мерки срещу важни отрасли от руската икономика, включително минната промишленост, металургията, корабоплаването и железопътния транспорт.   Комисии на Конгреса водят разследвания за намеса на Русия в изборите в САЩ и възможни връзки на кампанията на американския президент Доналд Тръмп с Москва. Специалният прокурор Робърт Мълър води отделно разследване.

Игор Додон планира създаването на Съвет на гражданското общество

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279012

Игор Додон планира създаването на Съвет на гражданското обществоДържавният глава на Молдова Игор Додон планира създаването на Съвет на гражданското общество, предава информационната агенция Moldpress, цитира "Фокус". Додон сподели намеренията си в рамките на пресконференция във вторник, на която подчерта, че съветът трябва да се превърне в платформа и ефективен инструмент за сътрудничество между президентската

Специалисти откриха софтуер, с който хакери могат да сринат електроснабдяването

http://www.mediapool.bg/spetsialisti-otkriha-softuer-s-koito-hakeri-mogat-da-srinat-elektrosnabdyavaneto-news265199.html

Изследователи откриха зловреден софтуер, който може да бъде използван за нанасяне на щети на електропреносната мрежа и който според тях е причинил прекъсване на електричеството в Украйна през декември 2016 г., предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.   Две фирми за киберсигурност - словашката ЕСЕТ и американската "Драгос" - публикуваха подробни анализи на софтуера и изпратиха предупреждения до правителства и инфраструктурни оператори, за да им помогнат да се предпазят от заплахата.   Според докладите софтуерът е в състояние от разстояние да саботира електрически прекъсвачи, превключватели и защитни релета.   "Подобен зловреден софтуер може да има огромно въздействие", каза Роберт Липовски от фирмата ЕСЕТ, която първа е открила програмата. "То не е ограничено до Украйна. Промишлената апаратура, с която се свързва зловредният софтуер, се използва във важна инфраструктура по целия свят", заяви изследователят.   Американското министерство на вътрешната сигурност каза, че разследва софтуера, но не разполага с доказателства той да е засегнал важна инфраструктура в САЩ.   Двете фирми за кибер сигурност заявиха, че не знаят кой е отговорен за компютърната атака, причинила прекъсване на електричеството в Киев на 17 декември миналата година. Украйна обвини Русия, но Москва отрече да има нещо общо.   Специалистите предупредиха, че може да бъдат извършени още атаки чрез този метод - било от създателите на зловредния софтуер или от подражатели, модифициращи програмата.   Основателят на "Драгос" Робърт Лий каза, че софтуерът е способен да атакува електропреносните мрежи в Европа и може да бъде използван срещу САЩ "с малки модификации".   По думите му софтуерът е в състояние да предизвика прекъсвания на електричеството за няколко дни в части от електропреносната мрежа на дадена държава, но не е достатъчно силен, за да причини срив в цялата национална мрежа.   Според Липовски с определени модификации зловредната програма може да атакува и други видове инфраструктура, включително транспортна, водоснабдителна и газоснабдителна.

Трима бунтовници от ПКК са убити в Турция, опитали да влязат във военна база

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279003

Трима бунтовници от ПКК са убити в Турция, опитали да влязат във военна базаТрима бунтовници от Кюрдската работническа партия /ПКК/ са били убити при въздушни удари на турски изтребители, след като се опитали да проникнат в гранично поделение в района на Шемдинли, окръг Хаккяри /Югоизточна Турция/, предаде в."Миллиет", цитиран от БТА. При операцията е иззето голямо количество оръжие и муниции, съобщава в.

Джани Питела: Нацистките символи са ужасяващи и нямат място в обществото

http://www.barometar.net/88809/

Партията на европейските социалисти в лицето на председателя на групата им в Европейския парламент Джани Питела също разкритикува остро поведението на Пламен Узунов. В профила си в Туитър Питела обяви, че цитирам „нацистките символи са ужасяващи и нямат място в обществото. Противопоставяме са на политиката на омразата и екстремното дясно“. Питела е публикувал поста си […]

Столичният район "Младост" се разграничи от кметицата си Десислава Иванчева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278983

Столичният район "Младост" се разграничи от кметицата си Десислава ИванчеваГраждани на столичния район "Младост" свалят доверието си от кмета Десислава Иванчева. За 7 месеца управление тя не постигна нищо, за да защити каузата, която ни обедини, а некомпетентността ѝ дискредитира цялата кауза "За Зелен Младост", пише в писмо до кмета, разпространено и до медиите. То е подписано от Георги Пичуров,

Авария оставя хиляди варненци без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=353352

Заради авария на водопровод без вода до 20 часа ще бъдат хиляди варненци от централните части на града, съобщиха от Вик за Moreto.net. Засегнатите са в района бул."Чаталджа", бул."Осми Приморски полк", бул."Цар Освободител" и бул.

Постановка на Шекспир, в която главният герой прилича на Тръмп, загуби спонсорите си

http://www.mediapool.bg/postanovka-na-shekspir-v-koyato-glavniyat-geroi-prilicha-na-tramp-zagubi-sponsorite-si-news265198.html

Артистично-политическа полемика избухна около постановка на прочутата трагедията на Шекспир "Юлий Цезар", в която римският диктатор изглежда като американския президент Доналд Тръмп, съобщиха осведомителните агенции. Това предизвика остра критика от страна на някои консерватори, а двама корпоративни спонсори спряха финансирането си.   В пиесата на трупата Пъблик тиатър (The Public Theater), която се играе в рамките на Шекспиров фестивал в нюйоркския Сентрал парк, Цезар е рус бизнесмен, облечен в син костюм, с червена връзка, а съпругата му носи дизайнерски дрехи и има източноевропейски акцент. Пиесата завършва, както си е при Шекспир, с убийството му. Главният герой умира, наръган от тълпа от жени и представители на малцинства.   Спонсорите - авиокомпанията Делта еърлайнс и Банк оф Америка - спряха финансирането на постановката, като авиокомпанията написа в Туитър, че художествените ръководители на трупата са прекалили и са проявили лош вкус.   Театърът защити трактовката си и чрез Фейсбук заяви, че тя по никакъв начин не пропагандира насилие по отношение на когото и да било. Пиесата на Шекспир и нашата постановка искат да кажат точно обратното: тези, които се опитват да защитят демокрацията с недемократични средства плащат ужасна цена и разрушават тъкмо това, което се борят да спасят, се казва в изявлението на театъра.   Срещу постановката възропта и синът на президента, Доналд Тръмп младши, който попита в Туитър: Питам се колко от това "изкуство" се финансира с пари на данъкоплатците?   Миналия месец комедийната актриса Кейти Грифин изгуби работата си в телевизия Си Ен Ен, след като се появи снимка, на която тя държи нещо, което прилича на маска на отсечената глава на Тръмп.   Премиерата на предизвикалата толкова коментари пиеса бе на 23 май. Тя ще се играе до 18 юни.

Как първата дама ни кара да говорим за нея

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kak-pyrvata-dama-ni-kara-da-govorim-za-neia-6070284

Първата дама си позволява изказвания на различни теми, които невинаги се приемат добре

От Председателството на Босна и Херцеговина са очаровани от визията и гостоприемството на Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/6278967

От Председателството на Босна и Херцеговина са очаровани от визията и гостоприемството на Велико Търново Председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич остана очарован от визията и гостоприемството на Велико Търново. Старопрестолният град бе единственият извън София, избран от държавния глава на федералната държава по време на посещението му в България. Той бе посрещнат от кмета Даниел Панов,

Европейският съд реши, че Гибралтар и Великобритания може да са третират като една страна член

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278975

Европейският съд реши, че Гибралтар и Великобритания може да са третират като една страна членЕвропейският съд реши, че Гибралтар и Великобритания могат да бъдат третирани като една страна член по отношение на някои аспекти на европейското право. Това решение може да попари надеждите на отвъдморската територия да получи специален статут след Брекзита, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Европейският съд трябваше да вземе решение по спор

Любов, рокендрол и котки със СПИН

https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/liubov-rokendrol-i-kotki-sys-spin-6070284

Първата дама си позволява изказвания на различни теми, които невинаги се приемат добре

Поскъпва токът от соларните покриви

http://www.mediapool.bg/poskapva-tokat-ot-solarnite-pokrivi-news265197.html

Енергията от изградените върху покриви и фасадни сградни конструкции соларни панели ще се продава на електроразпределителните дружества по-скъпо от 1 юли 2017 г., предвижда Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която обсъди публично във вторник доклада с изчисленията си за новите преференциални цени на енергията от възобновяеми източници. Тарифите се актуализират веднъж годишно, отчитайки инфлацията, промяната в размера на инвестициите и експлоатационните разходи. Паралелно с поскъпването от между 6 и 8 процента на тока от соларни покриви и фасади обаче се намалява количеството енергия от тях, която може да се продава по преференциалните цени, а се увеличава срокът на амортизация на съоръженията. Това предизвика недоволството на фотоволтаичната асоциация, според която насърчаването на покривните слънчеви системи трябва да става по друг механизъм. Ако разчетите на КЕВР бъдат окончателно прието, от следващия месец токът от соларни покриви и фасади на сгради в урбанизирани територии с мощност до 5 киловата ще може да се продава на електроразпределителните дружества по 271.67 лв. са мегаватчас. Това е с 6.4 процента повече то сега действащата цена от 255.39 лв. При по-производителни инсталации с мощност от 5 до 30 киловата токът ще струва 231.20 лв./МВтч, което е с малко на 8 процента повече спрямо сега. Така сградите, които са не само консуматори, но и производители на електроенергия, ще могат да продават по-скъпо излишната им енергия. Силно обаче са орязани годишните часове, в които електроразпределителните предприятия ще са длъжни да купуват слънчевата енергия. Предложението на регулатора е скъпата цена да важи само за изкупуванетогодишно до 1261 киловатчаса за киловат пик, с който се измерва отдаваната от фотоволтаиците мощност. Това количества е с 80 на сто по-малко спрямо предходната година и предизвика масовото недоволство на представителите на бизнеса по време на откритото заседание за представянето на разчетите на енергийния регулатор. Според тях тази граница трябва да бъде увеличена, а амортизацията, която КЕВР удължава – да бъде намалена. Нереално ниско е заложеното нетно специфично производство, коментира Антон Желев, член на управата на Българската соларна асоциация. Председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русенова смята, че регулацията в подкрепа на изграждането на малки фотоволтаични инсталации трябва да се доразвие и организацията вече е подготвила свои предложения за нормативни промени. От движение "Граждански контрол" заявиха, че трябват допълнителни стимули, за да слагат домакинствата слънчеви панели по покривите си. То даде пример с Гърция, където домакинствата с фотоволатици са значително повече, а системата там е по-различна - излишната електроенергия, която се произвежда, не се изкупува по преференциални цени от оператора, а домакинствата я отдават безплатно и след това я получават в периоди, когато фотоволтаиците не работят - например нощно време или през зимата. По време на заседанието бяха обсъдени и промените в цената на тока, произвеждан от биомаса. Бизнесът възрази срещу заложените от регулатора разходи за суровината и за транспортирането й до производствената мощност. Окончателното решение на регулатора за цените за възобновяемата енергия ще бъде взето на закрито заседание на 30 юни от 10 часа, заяви след обсъждането председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Инвазивни видове се разпространяват най-вече на острови и по крайбрежия

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6278990

Инвазивни видове се разпространяват най-вече на острови и по крайбрежияПитони във Флорида, плъхове в Хавай. Инвазивните видове, които преобръщат с главата надолу екосистемите, се разпространяват първо в гъстонаселени райони, като например на острови или по крайбрежия, сочат резултатите от изследване, предаде БТА. Според първото подобно преброяване в света, главните концентрации на инвазивни видове са в Хавай,

Сотир Цацаров е на посещение в Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278971

Сотир Цацаров е на посещение в АзербайджанГлавният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно работно посещение в Азербайджан по покана на колегата си Закир Гаралов. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Взаимодействието по дела за правна помощ, усъвършенстването на електронните услуги, натовареността, атестирането и повишението на прокурори бяха сред темите на разговорите.

Вижте разговорите между Борисов и Йълдъръм (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278987

Вижте разговорите между Борисов и Йълдъръм (Видео)Премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм разговаряха в премиерската резиденция Чанкая в Анкара заедно с придружаващите ги делегации. Очаквайте

Лекарите на протест, ако Касата не приеме исканията им

http://frognews.bg/news_136411/Lekarite-na-protest-ako-Kasata-ne-prieme-iskaniiata-im/

Лекарите са готови да излязат на протест, ако Здравната каса не приеме предложенията на Българския лекарски съюз за подобряване на здравеопазването и решаване на належащи проблеми в сектора. Новината обяви председателят на съюза организация д-р Венцислав Грозев.

БСП е в готовност да предложи смесена избирателна система

http://www.cross.bg/sistema-valeri-predstavitel-1545898.html

/КРОСС/ "Ако този закон не се приеме ще внесем законопроект за смесена избирателна система". Това каза народният представител от ПГ на БСП Крум Зарков по време на дебатите по промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ, на заседание на правната парламентарна комисия, предаде „Фокус". „Нашият законопроект е готов и предвижда 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани народни представители", заяви той. „Негативите на мажоритарната система са добре известни на всички ни", коментира Крум Зарков. „В контекста на българската реалност те добиват по-сериозни измерения, не можем да се правим, че не ги виждаме", посочи той и допълни, че мажоритарната система ще доведе до слаба представителност и загуба на гласове. „Тя свежда политическата конкуренция до минимум. 2 или 3 партии ще оцелеят", поясни народният представител от БСП и уточни, че това може да доведе до капсулиране на цели региони не на политически принципи. Според него разделянето на малки изборни райони също е проблематично. „Когато увеличим от 31 на 240 районите и намалим избирателите, които избират един представител, ще улесним корпоративните практики", коментира Крум Зарков. „Вместо избирателите да имат повече контрол, най-вероятно местният депутат ще осъществява пълен контрол върху своите избиратели", посочи той

Бензиностанциите ще плащат по 2 хил. лв. глоба за измами с горивото

http://econ.bg/Новини/Бензиностанциите-ще-плащат-по-2-хил-лв-глоба-за-измами-с-горивото_l.a_i.743998_at.1.html

Глоба от 2000 лв. ще отнасят бензиностанциите, ако колонките им за гориво не отчитат коректно литрите бензин и дизел, които се сипват в резервоарите...

Бивш затворник на съд, опитал да изнасили 81-годишна на полето

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278954

Бивш затворник на съд, опитал да изнасили 81-годишна на полетоРецидивист, лежал два пъти за изнасилване, е на път да се сдобие с нова присъда. Пловдивската окръжна прокуратура е предала на съд Левент Ш. за опит за изнасилване на 81-годишна и грабеж на мобилния й телефон. Престъплението е извършено на 25 март т.г. в пловдивско село, където Левент бил нает за пастир.

БЧК: На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=353294

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България. Около 450 мл. кръв могат да спасят до 3 живота. Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус“ „Добро утро, България“ Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК във връзка със Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора, които отбелязваме днес.

Ран: Смъртоносна спирала с населението в България

https://www.vesti.bg/bulgaria/ran-smyrtonosna-spirala-s-naselenieto-v-bylgariia-6070283

Проблемът не е само в това, че хората емигрират, а че най-често си тръгват тези, които са най-продуктивни

Сигнал за поставено взривно устройство затвори Съдебната палата във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/6278963

Сигнал за поставено взривно устройство затвори Съдебната палата във ВарнаСигнал за поставено взривно устройство в Съдебната палата на пл. „Независимост“ №2 във Варна е получено минути след 14,30 часа в Първо Районно управление на МВР - Варна. Преустановени са съдебните заседания. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативен съд-Варна. Съдиите и прокурорите, съдебната администрация и гражданите се извеждат от съдебната

Хората, подкрепили кметицата на "Младост", се обърнаха срещу нея

https://www.actualno.com/sofia/horata-podkrepili-kmeticata-na-mladost-se-obyrnaha-sreshtu-neja-news_616747.html

Инициативният комитет, който издигна кандидатурата на кмета на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева, оттегля подкрепата си за нея. Това заявяват членовете на „За Зелен Младост” в отворено писмо. „Вече 7 месеца сте кмет. Постигнатото, за да защитите

Главният прокурор е на посещение в Азербайджан

http://www.cross.bg/azerbaiidzhan-tzatzarov-bulgariya-1545897.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно работно посещение в Азербайджан по покана на колегата си Закир Гаралов. Взаимодействието по дела за правна помощ, усъвършенстването на електронните услуги, натовареността, атестирането и повишението на прокурори бяха сред темите на разговорите. Посещението е в рамките на подписаното едноодишно Споразумение за сътрудничество между прокуратурите на България и Азербайджан. "Правомощията на прокуратурата се простират до вратите на съда", заяви г-н Цацаров. Според него, мястото на прокуратурата е в съдебната власт, тъй като тя защитава обществения интерес. Г-н Закиров от своя страна представи системата за атестации на прокурорите в Азербайджан. Ежегодно се провеждат тестови изпити на всички прокурори,резултатите от които се обработват в момента и веднага се предоставя резултатът. По този начин прокурорите са в течение както на законодателните промени, така и на съдебната практика. В рамките на визитата се провеждат срещи с министъра на правосъдието и с председателя на Върховния съд на Азербайджан-г-н Рамиз Рзаев и г-н Фикрат Маммадов. По време на посещението беше осъществена среща с президента на Азербайджан г-н Илхам Алиев. Г-н Алиев поздрави премиера на България г-н Бойко Борисов по случай личния му празник. Пред г-н Цацаров той изказа благодарност за добрите отношения с България и представи институционалните промени,които се въвеждат в Азербайджан

Акция на полицията, данъчните и митниците откри две бензиностанции в София без нивомери

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988295_akciia_na_policiiata_danuchnite_i_mitnicite_otkri_dve/?ref=rss


При акция на полицията, приходната и митническата агенции са открити две бензиностанции без задължителните нивомери, които подават информация за наличното гориво към данъчните, съобщи МВР.

Проверката на 8 и 9 юни е обхванала 21 бензиностанции на територията на гр. София и областите София, Пловдив, Стара Загора, Кюстендил, Благоевград, Хасково, Сливен и Видин.

В хода ѝ на две бензиностанции, разположени на територията на столицата, е установена липса...

Премиера на филма за Алекс Орбито "Човек на вярата”

https://offnews.bg//kultura/premiera-na-filma-za-aleks-orbito-chovek-na-viarata-658043.html

Документалният филм на Списание 8 „Човек на вярата", посветен на филипинския лечител Алекс Орбито, ще бъде представен на 9 юли (неделя) от 18 ч. в Зала 1 на НДК.

Алекс Орбито е смятан за най-големия лечител на ХХI век - лекувал е с огромен успех над 1 милион души по целия свят. Сред тях са поне петима президенти, един крал и няколко премиери.

Документалният филм „Човек на вярата" разказва историите на хора, посетили лечителя, които са се излекували напълно от безнадеждни според конвенционалната медицина болести. Представя позицията на лекари, учени и изследователи, които с години са наблюдавали и изследвали феномена и се опитват да го обяснят.

Къде се крие ключът към здравето? Кога и защо се разболяваме? Може ли човек да се излекува сам? Как квантовата физика обяснява този феномен? Това са част от въпросите, чиито отговори търси и дава филмът.

Алекс Орбито на паневритмия в България, Снимка: Добрин Кашавелов

Как лекува Алекс Орбито?

Алекс започва лечението си винаги с концентрирана молитва. След това усеща как в него се отваря канал и сякаш неговата личност бива отместена настрани. Тогава през него, най-вече през ръцете му започва да тече мощна енергия, която се предава и на пациента.

Не е ясно как точно ръката му прониква в тялото на лекувания, без разрез и без скалпел, но когато това стане, Алекс разказва, че дясната му ръка се превръща в магнит за негативната енергия. Тя се събира и материализира. В един момент той усеща жегване като от електрически ток - знак, че материализираната негативна енергия трябва да се извади навън. След това само прокарва ръка върху раната и тя сама се затваря, оставяйки лека червена диря след себе си, която след това обикновено изчезва.

Лечение с проникване в тялото Алекс Орбито провежда единствено на Филипините, тъй като там тази практика е легализирана от правителството - както заради съществуващата традиция, така и заради доказания ефект, който постига - подобрение при 90% от случаите!

Науката все още трудно може да обясни какво точно се случва по време на мистичното лечение, но има прецизна статистика на състоянието на пациентите. Тя недвусмислено доказва, че Алекс Орбито е излекувал и помогнал на хиляди хора, в това число абсолютно безнадеждни и отписани от медицината.

Проучване на канадския лекар д-р Лий Пулос, създател на първия университет по холистична медицина, например показва, че след въздействието на Алекс 60% от терминалните онкологично болни продължават да живеят повече от 5 години, което според медицинските стандарти на СЗО означава, че са излекувани.

Изследване на германския физик Сигрид Сьотеман пък дава детайли за въздействието на лечението във времето. Сьотеман провежда анкети с 1200 пациенти на Алекс Орбито. 216 от тях не попълват всички документи и биват изключени от наблюдаваната група.

Останалите 984 души отговарят така:
· 2,4 % са получили незабавно или спонтанно изцеление
· 12,2 % чувстват подобрение в рамките на 2 седмици
· 36,6 % отчитат подобрение през първия месец след лечението
· 36,6 % имат подобрение от третия до 6-ия месец
· 12,2 % не са подобрили състоянието си.

Според изследователя тези цифри показват ефективността на психичните операции, извън рамките на т.нар. плацебо ефект.

Алекс Орбито е участвал в лабораторни проучвания в Швеция, Германия, Франция, Канада, Япония, Филипините. Учените, които потвърждават феноменалните му лечителски способности, са десетки. Сред тях са германският физик и химик Алфред Стелтер, японският изследовател д-р Кензо Ямамото, американският биохимик д-р Доналд Вестербеке, датският невролог д-р Ян ван Хемерт и др.

„Човек на вярата" е филм и за силата на човешкия дух, и за Любовта. За голямата любов на малкия човек от далечните Филипини и за малката любов във всеки от нас, която чака да бъде пробудена. Филмът ще шокира, провокира, със сигурност след прожекцията никой няма да си тръгне равнодушен.

Работата по филма е продължила близо 4 години, продукцията е възможна благодарение на подкрепата на над 400 дарители. Списание 8 успя да създаде първия български документален филм с помощта на краудфъндинг кампания и споделено финансиране. Благодарение на CineCrowd бяха събрани над 17 000 евро и две години след края на кампанията резултатът е налице.

Вижте трейлъра на "Човек на вярата" в следващото видео:


Режисьор на филма е Ганета Сагова, главен редактор и създател на Списание 8. Филмът е заснет от оператора Добрин Кашавелов, а монтажът е осъществен от Адриана Герасимова.

Билетите се разпространяват в мрежата на TicketPortal и на касите на НДК.

Заради дългове към КТБ винарната "Телиш" се продава

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/13/2988290_zaradi_dulgove_kum_ktb_vinarnata_telish_se_prodava/?ref=rss


Винарната "Телиш" е обявена за продажба на търг заради дългове към фалиралата КТБ. Това се вижда от обява на синдиците на банката.

За продажба с предлагат две винарски изби - в плевенското село Телиш и хасковското Коларово, както и няколко десетки имота на "Телиш". Тези активи са били заложени като обезпечение по издадена от дружеството облигационна емисия, съобщава "Капитал daily" в днешния си брой.

Емисията е за 24...

Инна Куцарова от ЕГ „Гео Милев“ ще бъде предложена за член на Съвета на децата

//dariknews.bg/regioni/dobrich/inna-kucarova-ot-eg-geo-milev-shte-byde-predlozhena-za-chlen-na-syveta-na-decata-2030271

Ученичката от Езикова гимназия „Гео Милев“ Инна Куцарова ще бъде предложена за член на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето. Това стана ясно на днешното заседание на специална комисия, сформирана със заповед на кмета на Добрич.
 
Комисията вклю

Почина един от осъдените за убийството на Анна Политковская

//dariknews.bg/novini/sviat/pochina-edin-ot-osydenite-za-ubijstvoto-na-anna-politkovskaia-2030269

Чеченецът, който бе осъден на доживотен затвор като организатор на убийството на руската журналистка Анна Политковская през 2006 г., е починал в болница, съобщиха руски медии, като се позоваха на регионалната затворническа администрация в региона Вологда.

"Осъденият

Мажоритарният вот мина на първо четене в правната комисия на НС

//dariknews.bg/novini/bylgariia/mazhoritarniiat-vot-mina-na-pyrvo-chetene-v-pravnata-komisiia-na-ns-2030273

ГЕРБ и ДПС прокараха през правната комисия изборните промени, които въвеждат пълен мажоритарен вот в два тура. Идеите срещнаха подкрепата и на "Воля", но бяха критикувани от БСП и Обединените патриоти. Мотив за аргументите, инициирани от ГЕРБ, е проведеният референ

Без забележки от екоинспекцията за Депото за отпадъци

//dariknews.bg/regioni/razgrad/bez-zabelezhki-ot-ekoinspekciiata-za-depoto-za-otpadyci-2030272

Без забележки и констатирани нарушения е завършила планова проверка на комисия, назначена от Директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите-Русе на обект: „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Разград, Лозница, Исперих, Завет, Кубрат, Самуил и Цар Калоян“. Проверката е б

Футболистите от „Академик“-Свищов станаха шампиони на Международен турнир във Франция    

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/futbolistite-ot-akademik-svishtov-stanaha-shampioni-na-mezhdunaroden-turnir-vyv-franciia-2030243

От 3 до 5 юни в град Балани, Франция се проведе Международен турнир по футбол. Представителите на 8 страни бяха разпределени в две групи по четири отбора. Футболистите - набор 2004, на треньора Тодор Борисов, бяха разпределени в група В с отборите на Франция, Германия и Литва.

img wid

Емил Радев: Нужна е съвременна законодателна рамка в областта на трансграничните сливания и разделяния на дружества

http://www.barometar.net/88807/

С голямо мнозинство Европейският парламент прие на своето пленарно заседание в Страсбург доклад относно Трансграничните сливания и разделяния, по който докладчик от страна на Европейската народна партия е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. „С този доклад се подчертава значението на трансграничната мобилност за европейските предприятия и се призовава за нова съвременна законодателна рамка в […]

"Странна сцена" в Белия дом - надпревара по ласкателства за шефа в стил Северна Корея

http://www.mediapool.bg/stranna-stsena-v-beliya-dom---nadprevara-po-laskatelstva-za-shefa-v-stil-severna-koreya-news265196.html

Американският президент Доналд Тръмп председателства в понеделник първото заседание на кабинета си в пълния му състав и заяви, че неговият екип "ще промени Вашингтон", предаде Асошиейтед прес. Това е първият път, който Тръмп събира ръководителите на всички правителствени служби - близо пет месеца след встъпването си в длъжност. Той използва заседанието, за да похвали администрацията си, а след това изслуша хвалебствия от сътрудниците си.   Тръмп изтъкна, че кабинетът му е "толкова активен, колкото това изобщо е възможно".   След изказването му всеки от членовете на кабинета каза по няколко думи, хвалейки президента и администрацията. Вицепрезидентът Май Пенс заяви, че за него е върховна чест да бъде вицепрезидент, а шефът на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс благодари на Тръмп за "възможността и благословията" да работи за изпълняване на неговия дневен ред.   Министърът на правосъдието Джеф Сешънс, който днес ще бъде разпитван в Сената за срещите си с руския посланик в САЩ, заяви, че работещите в правосъдната система в страната "са ентусиазирани" от идеите на Тръмп. Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че световната общност е разбрала, че САЩ "са се завърнали" на международната сцена, предаде Франс прес.   Заседанието бе предавано пряко по телевизия Фокс. Журналист от вестник "Хъфингтън пост" пише, че Тръмп е поканил висшите служители, за да го обсипят с комплименти и че тази "странна сцена" изглеждала като нещо, случващо се в Северна Корея, защото членовете на кабинета се надпреварвали кой да се изкаже по-ласкаво за шефа си.   Лидерът на демократичната опозиция в Сената Чък Шумър се присмя на президента, като пусна пародийно видео, в което провежда подобно заседание с екипа си и сътрудниците му го поздравяват за поредната му "перфектна" поява по телевизията и му правят комплименти за новата прическа.   Тази седмица Тръмп насочва вниманието на обществеността към възможността повече американци да се включат в икономиката, като започнат работа като обучаващи се на занаят, отбелязва Асошиейтед прес. На заседанието президентът заяви, че има "милиони добри работни места, които водят към прекрасна кариера, която не изисква степен след четиригодишно образование".   Тръмп обеща на две седмици да има пресконференция какво прави администрацията за борба срещу "Ислямска държава", но не отговор на въпрос дали има запис от разговорите си с уволнения шеф на ФБР Джеймс Коми.

Борисов разговаря с Йълдъръм, чака се изявление

http://dnes.dir.bg/news/turtzia-kabinet-borisov-3-25907274

Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Анкара и бе посрещнат с военни почести. След церемонията започнаха деловите му срещи.

Възобновиха делото срещу бившия румънски президент Траян Бъсеску

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278955

Възобновиха делото срещу бившия румънски президент Траян БъсескуСъдиите от Върховния касационен съд в Румъния приеха искане на прокурорите за възобновяване на наказателното преследване срещу бившия президент Траян Бъсеску по обвинения, че е извършил злоупотреба със служебно положение в качеството си на кмет на Букурещ, съобщи БТА. Решението за даване на ход на т.нар.

Григор Димитров започва с корав поляк на трева

https://offnews.bg//tenis/grigor-dimitrov-zapochva-s-korav-poliak-na-treva-658065.html

Най-добрият ни тенисист Григор Димитров ще стартира сезона на трева срещу коравия поляк Йежи Янович.

Димитров започва директно от втория кръг на турнира от сериите АТР 250 в Щутгарт, докато Янович загря за сблъсъка помежду с победа с 6:4, 3:6, 6:3 над Андрей Кузнецов.

Мачът е утре, 14 юни, но часът предстои да бъде определен допълнително. Янович се изправи срещу Димитров на турнира в София през февруари, като тогава българинът спечели трудно във втори кръг с 4:6, 6:3, 7:5.

Двамата са се срещали на и на Мастърс-а в Рим през 2015 (6:3, 7:6(4)) и в Синсинати през 2014 г., когато е единственият успех на поляка - 6:4, 3:6, 6:3.

В останалите по-ранни двубои от програмата за вторник Николоз Басилашвили загуби от Петер Гойовчик 6:2, 3:6, 1:6, а Беноа Пер отстрани Виктор Троицки 6:4, 6:4.

Шефът на Walltopia се ядоса. Обещава да спре корупцията в България до Коледа

https://offnews.bg//ikonomika/shefat-na-walltopia-se-iadosa-obeshtava-da-spre-koruptciata-v-balgari-658053.html

Основателят на компаниите Walltopia и Auxionize Ивайло Пенчев обеща да намери работещо решение срещу корупцията при обществените поръчки в държавната администрация до Коледа.

"Ядосаха ме много. Затова до Коледа ще вложим всичките си сили, за да създадем платформа за съвсем прозрачни, открити и честни обществени поръчки. При нея всяка заинтересована компания ще може да подава сигнали за проблеми в тръжната документация - дали условията не са написани в полза на точно определен кандидат. Ако държавните институции и ведомства не са корумпирани, нека се възползват от нея", каза Пенчев.

На пресконференция днес той обвини Комисията за финансов надзор в институционален натиск срещу компанията му Auxionize и клиентите на платформата за онлайн търгове с обратно наддаване, при които възложителят обявява търсена стока или услуга, а изпълнителите подбиват цената.

Според Пенчев ако държавната администрация започне да обявява търговете си онлайн, ще се разбере колко много пари изтичат от джобовете ни, които биха могли да бъдат разходвани по-разумно.

"Аз съм човек който си знае сметката и не правя неразумни покупки без да съм наясно кое колко струва. Въпреки това чрез Auxionize постигнахме с 30 процента по-ниски цени. За държавната администрация разликата в цените ще бъде огромна", посочи той.

Пенчев разказа как КФН е започнала проверката срещу Auxionize през април заради онлайн търгове за застрахователни услуги, които според комисията били нелицензирано застрахователно посредничество.

"Не се притеснявам от проверки. Миналата година са ни направени повече от 50, но тази не е нормална. Ние не се занимаваме със застрахователна дейност, няма нищо такова. Auxionize е табло за обяви, каквито има във Facebook и Google. И на тях ли КФН ще им организира проверки и ще преследват ли клиентите им сякаш участват в нещо нередно", попита Пенчев.

Според него КФН изпълнява поръчка по сигнал на Асоциацията на застрахователните брокери. 

"Мисията на ведомството е да защитяват интересите на купувачите на застрахователни услуги от злонамерена дейност на брокерите на застрахователни брокери. Това обаче го правим ние, а не те", каза Пенчев.

Той представи и статистика, според която от общо сделки за 166 милиона лева, сключени чрез Auxionize, тези за застрахователни услуги са на стойност от едва 390 000 лева. Според Пенчев от падането на цените губят само тези брокери, които държат нереално високи цени и ощетяват клиентите.

Той даде пример с няколко обяви за търгове за застраховки в Auxionize, при които обявената цена е паднала в пъти.

Според информационната система на компанията при обява за застраховка на насаждения от рапица цената е стартирала от 38 070 лева, а сделката е сключена за 13 500 лева. По същия начин полица за застраховка на три къщи започва от 900 евро, а купувач и клиент са си стиснали ръцете на 235 евро.

"Изплашихме брокерите, които продават на много висока цена. Секна им далаверата. Вършим прекрасна работа и Auxionize защитава клиентите в пъти по-добре отколкато КФН", категоричен е Пенчев.

По-късно от КФН изпратиха становище по повод думите на бизнесмена.

"Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме „занаята си”, което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме „интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция” словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН. Затова бихме искали да направим следните пояснения:
Срещу дейността на онлайн-платформата „Окшънайз” е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българското законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество", заявяват от комисията.

От ведомството уточняват, че "никаква словесна агресия, независимо от избраните лексикални форми, не е в състояние да ни повлияе или впечатли".

"И за финал бихме искали да посъветваме г-н Пенчев, така както той си позволява да дава насоки на независим регулатор, къде в гръмките квалификации, с които обсипа казуса, би се поставил в случай, че решението на КФН бъде в негова полза? Кой или кои в такъв случай ще бъдат „тарикатите и корумпираните”?", посочват още от КФН.

6 храни, които охлаждат тялото (снимки)

https://offnews.bg//kuhnia/6-hrani-koito-ohlazhdat-tialoto-snimki-658064.html

Нормалната телесна температура на човек е 36,4 градуса, която варира според околната среда. Тази температура се поддържа независимо от времето. Намаляването или повишаването на телесната температура може да доведе до различни здравословни проблеми.

Топлината на тялото е често срещан здравословен проблем за много хора в наши дни. То е известно също като „топлинен стрес“. Тялото не може да се охлади и това причинява увреждане на вътрешните органи, топли крампи, топлинни обриви, пъпки, замайване и гадене. Затова се информирайте кои храни и напитки успяват да охладят тялото ви и се запасете с тях за идващите летни дни.

1. Репички


Освен че е богат на вода, този зеленчук е източник на витамин С и антиоксиданти, които понижават телесната топлина. Също има противовъзпалителни свойства, които са ефективни за борба с топлинния стрес.

2. Сусам


Сусамът е един от основните продукти, които намаляват телесната топлина. Добавете няколко в чаша вода и това ще помогне да се предпазите от високите температури.

3. Семена от копър


Сложете няколко семена от копър във вода и оставете да преседят една нощ. На сутринта прецедете водата и я пийте през целия ден, за да намалите топлината на тялото си.

4. Макови семена


Изпийте шепа макови семена с вода, преди да заспите. Те предизвикват сънливост и регулират телесната температура.

5. Семена от сминдух


Това е едно от най-популярните домашни средства за редуциране на топлината на тялото. Яжте семена от сминдух всеки ден и ще се преборите с топлите летни дни много по-лесно.

6. Нар


Ако пиете само по една чаша сок от нар през лятото няма да имате проблем със съня в топлите летни дни.

Никола Филипов: Лимитирането на плащанията в кеш няма да изсветли икономиката

http://frognews.bg/news_136405/Nikola-Filipov-Limitiraneto-na-plashtaniiata-v-kesh-niama-da-izsvetli-ikonomikata/

Как ще се отрази на българската икономика идеята на правителството за лимитиране на кешовите плащания? Таванът на плащане в брой от 10 000 лева в момента ще падне до 5000 лв. от 1 август, от началото на следващата година - до 3000 в., а след това - до 1500 лв.

Скопие е готово да промени името си заради НАТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278957

Скопие е готово да промени името си заради НАТО

Скопие е готово да промени името си заради НАТО, пише гръцкото електронно издание Newsit, като отбелязва, че за първи път в езика на скопските политици се е появила фразата "Нашите приятели гърците!", съобщава “Фокус“. Изданието съобщава, че новото правителство в Скопие ще направи опит да присъедини страната към НАТО под временното й име и по този

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата на площад „Независимост“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353347

Сигнал за поставено взривно устройство в Съдебната палата на площад „Независимост“ №2 във Варна е получено минути след 14,30 часа в Първо РУ на МВР - Варна, съобщиха от съда за Moreto.net. Преустановени са съдебните заседания. Съдиите и прокурорите, съдебната администрация и гражданите се извеждат от съдебната сграда.

Октопод засне удивителни подводни кадри с открадната камера (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278949

Октопод засне удивителни подводни кадри 
с открадната камера (Видео)Октопод успя да запечата удивителни кадри - с откраднатата камера на гмуркач, решил да поснима под вода, съобщава в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Мъжът, чиято самоличност остава неизвестна, се гмуркал край бреговете на Ница, Франция, "въоръжен" с подводна камера. Скоро късметът му проработил и той се натъкнал на почти незабележимото създание,

Ердоган нарече изолацията на Катар нехуманна, Путин обсъди кризата със саудитския крал

http://www.mediapool.bg/erdogan-nareche-izolatsiyata-na-katar-nehumanna-putin-obsadi-krizata-sas-sauditskiya-kral-news265195.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че изолацията на Катар е нехуманна и противоречи на ислямските ценности, както и че методите, използвани срещу тази държава, са неприемливи и аналогични на "смъртна присъда", предаде агенция Ройтерс.   На заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието президентът заяви, че мерките, взети от редица арабски държави спрямо Катар, се основават на безпочвени твърдения.   "Още от самото начало Турция показа отношението си", посочи Ердоган, цитиран от турската частна телевизия НТВ. "Катар не е страна, която подкрепя тероризма. Точно обратното, тя е страна, която се бори заедно с Турция срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"). Няма полза за региона от обвиненията към Катар", добави той.   По думите на Ердоган "изолиране на една нация във всички посоки е нехуманно и срещу ислямските ценности". "Сякаш за Катар е наложена смъртна присъда", заяви държавният глава на Турция.   Ердоган каза, че ще има конферентен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и катарския държавен глава шейх Тамим бин Хамад Ал Тани относно развоя на събитията. Според него саудитският крал трябва да поеме лидерството за решаване на кризата предвид старшинството си.   Същевременно президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил във вторник по телефона със саудитския крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд положението около Катар. За това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.   Държавните глави обмениха мнения за актуалната ситуация в Близкия изток и Северна Африка, като засегнаха "напрегнатата ситуация около Катар", се казва в съобщението.   Подчертава се, че кризата в отношенията между Катар и страните от района на Персийския залив "за съжаление не спомага за консолидирането на съвместните усилия за регулирането в Сирия и борбата с терористичната заплаха".

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата във Варна

http://www.cross.bg/varna-palata-sudebnata-1545896.html

/КРОСС/ Сигнал за поставено взривно устройство в Съдебната палата на пл-д „Независимост" №2 във Варна е получено минути след 14,30 часа в Първо РУ на МВР - Варна. Преустановени са съдебните заседания. Съдиите и прокурорите, съдебната администрация и гражданите се извеждат от съдебната сграда. Припомняме, че в тази сграда работят Окръжен съд - Варна, Апелативен съд - Варна, Окръжна прокуратура - Варна и Апелативна прокуратура - Варна. Служители на Първо РУ на МВР и на Съдебна охрана започнаха проверка за наличието на опасни предмети и вещества. След приключване на проверката, работата на институциите в Съдебната палата на пл-д „Независимост" ще бъде възстановена.  

Екотранспортът става все по-популярен, радва се министър Нанков

http://www.moreto.net/novini.php?n=353325

"Съвременната парадигма на 21 век е парадигмата за устойчиво развитие." Това заяви регионалният министър Николай Нанков на семинар, посветен на темата за устойчивата градска среда. Според Нанков екологичният баланс е трудно постижим.

Борисов поздрави на турски домакините си в Анкара (ВИДЕО)

https://www.actualno.com/politics/borisov-pozdravi-na-turski-domakinite-si-v-ankara-video-news_616742.html

Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Анкара. Първата му среща беше с турския премиар Бинали Йълдъръм. Борисов беше посрещнат в резиденция Чанкая с военни почести. Той поздрави представителната част с „Мархаба аскер”. Срещата с турския президент

Преправени пистолети, маски и палки открити в бургаската наркобанда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278895

Преправени пистолети, маски и палки открити в бургаската наркобандаДва газови пистолета, пригодени за стрелба с бойни патрони, седем патрона, черни маски с прорези за очите и телескопични палки, са сред вещите, открити при обиски на апартаменти и коли, използвани от най-новата бургаска наркобанда, научи 24 часа. За разбитата организирана престъпна група съобщи специализираната прокуратура на пресконференция в

Борисов поздрави на турски домакините си в Анкара

https://www.actualno.com/politics/borisov-pozdravi-na-turski-domakinite-si-v-ankara-news_616742.html

Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Анкара. Първата му среща беше с турския премиар Бинали Йълдъръм. Борисов беше посрещнат в резиденция Чанкая с военни почести. Той поздрави представителната част с „Мархаба аскер”. Срещата с турския президент

Жена скочи пред влак, машинистът успя да спре

http://dnes.dir.bg/news/mvr-pernik-mashinist-25907182

Машинист е предотвратил тежък инцидент в Перник, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Скоро БНБ ще е готова с новия закон за платежните услуги

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/13/2988282_skoro_bnb_shte_e_gotova_s_noviia_zakon_za_platejnite/?ref=rss


Новият закон за платежните услуги ще бъде изготвен до средата на годината. Това се разбира от изказване на подуправителя на БНБ, ръководещ управление "Банково", Нина Стоянова при откриването на финансовия форум "Иновации".

В изказване, цитирано от пресцентъра на институцията, тя посочва, че новата, втора, директива за платежните услуги в рамките на вътрешния пазар, по чието транспониране се работи от края на 2016 г., ще бъде въведена с този нов закон...

Сближаване на позициите на срещата в Анкара между Борисов и Йълдъръм (обновена)

http://www.cross.bg/tyrtziya-bulgariya-borisov-1545895.html

/КРОСС/„Радваме се на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинг след срещата с турския му колега Бенали Йълдъръм, съобщава Агенция „Фокус". „Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдумът, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България", посочи Борисов. По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз. „Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция - нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция

Премиерът Борисов пристигна на работно посещение в Анкара

http://www.cross.bg/ankara-borisov-poseshtenie-1545895.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Анкара. Срещата с колегата му Бинали Йълдъръм започна преди малко. Борисов беше посрещнат в резиденция Чанкая с военни почести. Той поздрави представителната част с „Мархаба аскер". След срещата с Йълдъръм двамата ще дадат общ брифинг. Срещата с турския президент Реджеп Ердоган ще се състои в резиденция Аксарай или „Белия дворец". Там той ще разговаря на четири очи с президента Ердоган и единственият присъстващ от нашата делегация ще бъде Вежди Рашидов. На работното посещение ще се обсъждат бежанския поток, терористичните заплахи за Балканите от „Ислямска държава" и отношенията между Анкара и ЕС. По предварителната програма срещата трябва да продължи повече от час. Вечерта турският премиер дава официална вечеря ифтар на брега на Босфора в Истанбул. Тя ще започне след залез слънце, тъй като в момента мюсюлманите почитат свещения месец Рамазан и през деня не ядат нищо. video:https://www.youtube.com/watch?v=FPJ7cSVQB8A  

Министър Кралев иска спешна среща с ръководството на Европейския шахматен съюз

https://www.24chasa.bg/sport/article/6278948

Министър Кралев иска спешна среща с ръководството на Европейския шахматен съюзПо желание на министъра на спорта Красен Кралев се подготвя спешна среща с президента на Европейския шахматен съюз Зураб Азмайпарашвили, вице-президента на ФИДЕ Георгиус Макропулос и фТеодорос Тсорбатцоглу - генерален секретар на ЕШС. В момента България е в пълна изолация в спорта, след като федерацията ни бе изхвърлена заради далавери от

Премиерът Борисов пристигна на работно посещение в Анкара

http://www.cross.bg/poseshtenie-borisov-ankara-1545895.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Анкара. Срещата с колегата му Бинали Йълдъръм започна преди малко. Борисов беше посрещнат в резиденция Чанкая с военни почести. Той поздрави представителната част с „Мархаба аскер". След срещата с Йълдъръм двамата ще дадат общ брифинг. Срещата с турския президент Реджеп Ердоган ще се състои в резиденция Аксарай или „Белия дворец". Там той ще разговаря на четири очи с президента Ердоган и единственият присъстващ от нашата делегация ще бъде Вежди Рашидов. На работното посещение ще се обсъждат бежанския поток, терористичните заплахи за Балканите от „Ислямска държава" и отношенията между Анкара и ЕС. По предварителната програма срещата трябва да продължи повече от час. Вечерта турският премиер дава официална вечеря ифтар на брега на Босфора в Истанбул. Тя ще започне след залез слънце, тъй като в момента мюсюлманите почитат свещения месец Рамазан и през деня не ядат нищо.    

Варшава вижда "огромен успех" в предстоящата визита на Доналд Тръмп

http://www.mediapool.bg/varshava-vizhda-ogromen-uspeh-v-predstoyashtata-vizita-na-donald-tramp-news265194.html

Полски официални лица приветстват предстоящото посещение на Доналд Тръмп - министърът на отбраната на Полша го назова "огромен успех" за правителството, а друг официален представител изрази задоволство от неочакваната кратка визита на президента на САЩ във Варшава преди Париж, Лондон и Берлин, съобщава Асошиейтед прес.   Визитата на Тръмп дава възможност за повишаване на реномето на правителството на премиера Беата Шидло, което изпада във все по-голяма изолация в Европейския съюз заради отказа му да приеме бежанци и мигранти и заради съдебна реформа, която според съюза отслабва върховенството на закона.   В петък Белият дом каза, че Тръмп ще посети Полша на 6 юли, преди да се включи в срещата на върха на Г-20 в Хамбург, Германия и че целта на визитата в Полша, където неотдавна САЩ дислоцираха стотици войници, е да потвърди "непоколебимия ангажимент" на Вашингтон към един от неговите "най-близки европейски съюзници".   Министърът на отбраната Антони Мачеревич каза в неделя вечерта, че предстоящото посещение е "огромен успех на полската дипломация" и "колосално събитие, показващо колко много се е променило мястото на Полша в геополитиката и световната политика" откак неговата партия "Право и справедливост" е поела властта през 2015 г.   Кшищоф Шчерски, началник на канцеларията на президента Анджей Дуда, каза, че полски представители са работили "много месеци", за да убедят Тръмп за посещението. "В началото изглеждаше невъзможно, че ще успеем да убедим президента на САЩ, че трябва да посети Полша преди големите европейски страни", каза в неделя Шчерски пред портала "В политице" (В политиката).   Посещението ще бъде част от втория международен набег на Тръмп като президент след обиколката миналия месец в Близкия изток и Европа, която включваше спирки в Саудитска Арабия и Таормина, Сицилия, за среща на върха на Г-7. Във Варшава той може да очаква доста по-топъл прием, отколкото на следващия ден в Германия, тъй като много световни лидери сe шокираха от решението му да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата, отбелязва Асошиейтед прес. Управляващата в Полша консервативна и националистическа партия "Право и справедливост" споделя много от възгледите на Тръмп, сред които противопоставянето срещу имигрантите мюсюлмани, подкрепата за използване на въглища и скептицизъм към международните институции, вкл. ЕС, които според тях подкопават суверенитета на националните държави. Подобно на Тръмп полските лидери говорят за възстановяване на националното величие.   Това, по което двете страни имат разногласия - и то големи, е Русия. Полските лидери са сериозно обезпокоени и гледат скептично на активизирането на Русия. Председателят на управляващата партия Ярослав Качински, смятан от мнозина за по-влиятелен от президента или премиера, обвинява Русия, че умишлено е свалила самолета през 2010 г., в който загина неговият брат близнак, президентът Лех Качински. В реч в събота той отправи гневни думи срещу "руското варварство".   Много поляци се разтревожиха от изразеното преди време от Тръмп безразличие към НАТО, но настоящите лидери се въздържаха от публични критики към него. Полша е една от само четирите страни (без САЩ) членки на НАТО, който изразходват за отбрана задължителните за алианса 2 процента от своя брутен вътрешен продукт, припомня Асошиейтед прес.

Дете почина, а стотици са в болница след хранително отравяне в лагер край Мосул

https://offnews.bg//sviat/dete-pochina-a-stotitci-sa-v-bolnitca-sled-hranitelno-otraviane-v-lag-658060.html

Едно дете почина, а стотици са в болница след предполагаемо хранително отравяне в лагер за разселени хора близо до иракския град Мосул, предаде Би Би Си.

Заразените повръщат и страдат от дехидратация. Хората се почувствали зле, след като изяли своя ифтар – храната, която мюсюлманите ядат след залез слънце по време на Рамазана.

В лагера, намиращ се между Мосул и Ирбил, живеят хора, разселени заради иракската офанзива над град Мосул, целяща да прогони джихадистката организация "Ислямска държава" от града. В момента бойците са под тежка обсада в западната част на града.

Агенцията на ООН за бежанците заяви, че около 800 случая са били записани, а близо 200 души са отведени в болница.

По непотвърдена информация е загинала и жена. 

Медицински факултет и Северна дъга иска кметът на Бургас от депутатите

https://www.24chasa.bg/region/article/6278940

Медицински факултет и Северна дъга иска кметът на Бургас от депутатите
Подкрепа за доизграждането и акредитацията на Медицинския факултет към Универститета "Проф. Асен Златаров" е поискал кметът на Бургас Димитър Николов от депутатите. Той събра бургаските народни представители от всички партии, за да търси съдействие от тях при решаването на важни за общината въпроси. За новия ВУЗ трябват още 3 млн. лв.

Кристиано Роналдо ще бъде съден за укриване на 15 млн. евро данъци

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988273_kristiano_ronaldo_shte_bude_suden_za_ukrivane_na_15/?ref=rss


Прокуратурата в Испания обяви, че е завела съдебен иск срещу звездата на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо. Португалският футболист ще бъде съден за предполагаемо укриване на данъци в размер на 14.7 милиона евро.

Сумата е дължима върху имиджовите права на Роналдо в периода между 2011 и 2014 г. Според прокуратурата в Мадрид четирикратният носител на "Златната топка" съзнателно е ощетил испанската хазна, като е използвал сметка на Вирджинските острови,...

Дистрибутори на онколекарства упрекват касата за растящите болнични дългове

http://www.mediapool.bg/distributori-na-onkolekarstva-uprekvat-kasata-za-rastyashtite-bolnichni-dalgove-news265193.html

Дисрибутори на онколекарства обвиниха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), че новите правила, по които проверява и разплаща разходите на болниците за скъпо струващите лекарства, води до нарастване на просрочените задължения към бизнеса. С новоприети правила в Националния рамков договор за 2017 година, НЗОК вече плаща на болниците за онкомедикаментите не както досега – месец след отчитането на дейността, а до два месеца след отчитането. Отсрочката беше въведена, за да има време за проверка на извършената от болниците дейност, съгласно новите правила, при които се засича дали количеството изразходвани лекарства отговаря на средния ръст и килограми на пациентите. Така НЗОК се разплаща с болниците за лекарствата с два месеца закъснение, а те от своя страна се издължават с по-голямо просрочие на доставчиците си. Според Българска асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), ако проблемът с плащанията продължи, “не може да се гарантира регулярно изпълнение на доставки на онкологичните лекарствени продукти“. От касата вече обявиха, че обмислят промяна, с която да започнат да плащат директно на дистрибуторите, вместо първо на болниците, а те от своя страна – на фирмите. Според касата така ще бъдат избегнати и корупционни практики като договарянето на комисионни, както и схеми за паралелен износ на лекарства. За целта обаче са нужни законови промени, които не е ясно откога могат да влязат в сила, както и дали бизнесът ги приема. Дистрибуторите на лекарства се оплакват, че оперират на силно регулиран болничен пазар, който от една страна ограничава до минимум надценката им, а от друга ги принуждава да кредитират болниците, докато НЗОК им изплати извършените медицински дейности. “В резултат на тази система, задълженията и просрочието на болници към БАТЕЛ до влизане в сила на новите разпоредби вече са надхвърлили разумната граница на търговски риск“, твърдят от асоциацията, без да посочват колко са борчовете на лечебните заведения към дистрибуторите. Към 31 март средното просрочие е 240 дни. По неофициални данни около 30% от общия дълг на болниците от 500 млн. лева или около 150 млн. лева е към доставчици на медикаменти, а 20% или около 100 млн. лева - към доставчици на консумативи. Според компаниите новото едномесечно забавяне, наложено от НЗОК, което ще доведе до нови задължения от десетки милиони, не може да бъде обяснено нито с контрол на разходваните средства, нито с ефективност на управляван бюджет, нито с грижа и мисъл за пациентите. “Въпреки тежките финансови условия, търговците на едро с лекарства спазват добросъвестно отговорността си към българските пациенти и затова до момента не са спирали доставки на животоподдържащи и животоспасяващи лекарства“, заявяват от асоциацията. “Илюзия е да се смята, че бизнесът може да поеме повече от тези 500 млн. лв. и е длъжен до безкрай да компенсира недалновидната държавна политика. А, държавата за пореден път действа с бюрократично-административен подход, вместо да използва силата на бизнеса за градивно подобрение на болничен пазар. Например чрез инвестиции“, коментират от БАТЕЛ.  

Нанков подготвя нова наредба за велоалеите, паркингите и подлезите

http://frognews.bg/news_136406/Nankov-podgotvia-nova-naredba-za-veloaleite-parkingite-i-podlezite/

Подготвя се нова наредба за градските транспортни комуникационни системи, в които влизат велоалеите, пешеходните зони, паркинги, паркоместа, градските надлези и подлези. Наредбата е публикувана за обществено обсъждане и целта е до средата на юли тя да бъде изцяло обновена.

"Левски" си върна трети юноша

https://www.24chasa.bg/sport/article/6278916

"Левски" си върна трети юношаСлед вратаря Александър Любенов и Георги Ангелов "Левски" си върна трети юноша. Договор за 3 г. със "сините" подписа Иван Горанов. Той играе на левия фланг на защитата, но има опит и в предни позиции по крилото. 25-годишният Горанов, който е от Велинград, за последно рита в "Локо" (Пд). Той разтрогна договора си с клуба и се завръща на "Герена"

Крадец в затвора получи нова ефективна присъда

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278937

Крадец в затвора получи нова ефективна присъда6 години лишаване от свобода при първоначално строг режим е наказанието на 37-годишния Красимир Василев от Генерал Тошево, който беше предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за три грабежа на мобилни телефони, извършени като продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив.

Реалността, която е по-странна от фикцията, е тема на тазгодишния фестивал "Столица Литература"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/13/2988274_realnostta_koiato_e_po-stranna_ot_fikciiata_e_tema_na/?ref=rss


"Истината е по-странна от фикцията, но само защото за разлика от фикцията, на нея не й се налага да звучи правдоподобно", разсъждава в пътеписа си "Следвайки Екватора" Марк Твен - големият американски писател и хуморист, журналист и пътешественик, баща на "Том Сойер" и "Хъкълбери Фин", а според мнозина и на американската литература изобщо. Художественото в документалистиката и умението за откриване на истории в реалността събират от днес до 15 юни в София...

Реалността, по-странна от фикцията е тема на тазгодишния фестивал "Столица Литература"

http://www.dnevnik.bg/kultura/2017/06/13/2988274_realnostta_po-stranna_ot_fikciiata_e_tema_na/?ref=rss


"Истината е по-странна от фикцията, но само защото за разлика от фикцията, на нея не й се налага да звучи правдоподобно", разсъждава в пътеписа си "Следвайки Екватора" Марк Твен - големият американски писател и хуморист, журналист и пътешественик, баща на "Том Сойер" и "Хъкълбери Фин", а според мнозина и на американската литература изобщо. Художественото в документалистиката и умението за откриване на истории в реалността събират от днес до 15 юни в София...

Условна присъда за управител на варненска фирма, обвинен, че дал неверни сведения за кредит

http://www.moreto.net/novini.php?n=353343

Предаденият на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна Димитър Б. като управител на „Стройпром инвест“ ЕООД, който, за да получи кредит от банка, представил неверни сведения за липса на задължения на дружеството си, получи днес осъдителна присъда от състав на Варненския окръжен съд, съобщиха от прокуратурата за Moreto.

Броят на британците, взели германско гражданство през 2016 г., се е увеличил 4 пъти

http://www.mediapool.bg/broyat-na-britantsite-vzeli-germansko-grazhdanstvo-prez-2016-g-se-e-uvelichil-4-pati-news265192.html

Броят на британците, станали граждани на Германия през 2016 г., е скочил с 361 процента, съобщи Федералната статистическа служба в Берлин, цитирана от ДПА.   Общо 2865 британци са взели германско гражданство миналата година. Това е с 361 процента повече, отколкото през 2015 година. "Връзката с Брекзит изглежда ясна", посочи службата.   Някои британци вероятно са разтревожени, че страната им ще предпочете твърд Брекзит, което ще я остави извън единния пазар и с ограничена свобода на движение в ЕС.   Британците са малка част от всичките 110 383 души, получили германско гражданство миналата година. Най-голямата група са турците. Общо 16 290 турци са били натурализирани през 2016 г., което е спад със 17,3 процента.   Чужденците могат да подадат молби за германско гражданство, след като са живели осем години в Германия.

Последният спектакъл от турнето на Испанския национален балет у нас ще бъде във Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2017/06/13/2988421_posledniiat_spektakul_ot_turneto_na_ispanskiia/?ref=rss


На 14 юни в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна ще се състои спектакълът на Националния балет на Испания. Варна е последната спирка от националното турне на трупата. Началото на спектакъла е в 19.30ч.

Според артистичният директор на балета Антонио Нахаро четирсетте танцьори идват са дошли в България с ясното съзнание, че ще играят пред публиката на първото и най-престижно професионално балетно състезание в света - Международния балетен...

Провериха бензиностанциите в 9 области, констатираха десетки нарушения

https://www.actualno.com/society/proveriha-benzinostanciite-v-9-oblasti-konstatiraha-desetki-narushenija-news_616736.html

Обекти за търговия с енергийни продукти са проверени в хода на предприети съвместни действия на МВР, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, НАП и Агенция „Митници“, съобщиха от МВР. Действията са координирани от Междуведомственият център за проти

Газопровод се взриви в завод, загина мъж

http://dnes.dir.bg/news/mvr-zavod-radomir-25907080

45-годишен мъж е починал след авария в завода за тежко машиностроене в Радомир, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Перник.

Барние призова Лондон да не се губи време за преговори с ЕС

http://www.mediapool.bg/barnie-prizova-london-da-ne-se-gubi-vreme-za-pregovori-s-es-news265191.html

Главният преговарящ на ЕС за Брекзита Мишел Барние, цитиран от АФП, призова Великобритания да не губи време. Брюксел очаква британският премиер г-жа Тереза Мей да определи датата за началото на преговорите.   Барние, който предложи идния понеделник да започнат преговорите между Лондон и Брюксел за излизането на Великобритания от ЕС, даде първото си интервю за редица европейски вестници.   Загрижен съм от факта, че времето минава и то по-бързо, отколкото си мислехме, а въпросите, които трябва да обхванем са изключително сложни, заявява той според британския в. "Файненшъл таймс".   Барние припомня, че 27-те страни от ЕС са готови. "Можем да започнем дискусиите още утре, тази седмица, на 19 юни, както предложих", пояснява главният преговарящ, според френски в. "Монд".   Искам в най-скоро време тези преговори да започнат и да бъдат успешни. За целта трябва да има британска делегация и стабилен ръководител на тази делегация, който да бъде отговорен и да има мандат, допълва Барние. В същото време Мей трябва да се споразумее с лидера на северноирландската партия Демократична юнионистка партия (ДЮП), за да си осигури мнозинство в парламента.   Барние каза още, че първо трябва да се гарантира организираното изтегляне на Великобритания от ЕС, а след това ще може да се започне обсъждане на бъдещите връзки между Лондон и Брюксел.   Тази стъпка е задължителна и не подлежи на преговори, подчерта Барние. В същото време редица британски лидери биха искали да се водят паралелни преговори по споразумение за свободна търговия, което ще позволи на британската икономика да продължи да търгува с континента.   За да могат бъдещите отношения с Лондон да са стабилни, искрени и трайни, те трябва да се изградят върху доверието, подчерта Барние.

КЗК отсече: Никой не е крил „Прас-Прес“

http://clubz.bg/55077-kzk_otseche_nikoj_ne_e_kril_%E2%80%9Epras_pres%E2%80%9C

 „Не желая да играя повече ролята, в която се оказах във фейсбук. Тя започна да пречи на заниманията ми с рисуване, да ми яде от времето, кара ме да се занимавам с неща, които не са толкова свойствени за мен“, обясни Христо Комарницки. Снимки Румен Добрев

Комисията за защита на конкуренцията обяви, че компанията „Национолна дистрибуция“, свързвана са Делян Пеевски, не е крила първия тираж на сатиричния вестник „Прас-Прес“. 

Такъв сигнал за злоупотреба с монополно положение в разпространението на печата от страна на "Национална дистрибуция" постъпи в антимонополния орган.

„От получения отговор разбрах, че КЗК е просто говорител на господстващата мафия.
Комисията попитала фирмата-монополист: „Вярно ли е това?“, от фирмата отговарят: "Не! Не е вярно!". И толкоз!“
, написа карикатуристът Христо Комарницки във фейсбук.       

В позицията на КЗК се казва, че от дистрибуторската компания са представили доказателства за това, че от предварително договорения тираж от 10 000 броя са били продадени 6337.

За умишления саботаж на карикатурния вестник издателите му заговориха още в началото на март, когато половината им тираж отиде в небитието.                  

Три автомобила изгоряха в Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/6278891

Три автомобила изгоряха в РусеОколо 4 часа тази нощ пред блок "Родопи" в русенския квартал "Родина" се чул мощен взрив, а след това пламнал пожар, съобщава БНР. На паркинга пред блока са горели три автомобила, два от тях са на един собственик, а третият ­на негов съсед.  Реакцията на трите пожарни екипа, изпратени на място, е била светкавична и огънят е потушен бързо.

Искат оставката на кметицата на ”Младост”!

http://frognews.bg/news_136404/Iskat-ostavkata-na-kmetitsata-na-Mladost!/

Зам.-кметът на ”Младост” Никола Николов Вапцаров подаде оставка и отправи тежки обвинения към кметицата Десислава Иванчева. Вапцаров, който е потомък на големия поет и съпартиец на Иванчева от ”Нормална държава” публикува молбата си и мотивите към нея в профила си във Facebook.

КАС: Българската федерация по шах съзнателно е отклонила средства към офшорка

https://www.24chasa.bg/sport/article/6278903

КАС: Българската федерация по шах съзнателно е отклонила средства към офшоркаЕвропейският шахматен съюз публикува на страницата си цялото дело в КАС, където бе потвърдено изхвърлянето на българската федерация за огромни далавери на Силвио Данаилов. Ето и част от мотивите на арбитрите: 1. Спортният арбитражен съд отхвърли жалбата на българска федерация по шахмат На 30 септември 2016 г.

1,3 млн. лв. за пълно обновяване на НПГ "Д. Талев"в Гоце Делчев

https://www.24chasa.bg/region/article/6278904

1,3 млн. лв. за пълно обновяване на НПГ "Д. Талев"в Гоце ДелчевМащабен проект, чрез който материално-техническата база ще бъде напълно обновена, спечели Неврокопска професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е на стойност 1 285 000 лева, а финансирането е по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г.

Унгария предаде на Германия осъдения за отричане на Холокоста Хорст Малер

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278878

Унгария предаде на Германия осъдения за отричане на Холокоста Хорст МалерУнгария предаде осъдения за отричане на Холокоста Хорст Малер на германските власти, предава телевизионният канал ZDF, цитира "Фокус". По данни на полицията предаването е извършено на международното летище в Будапеща. Малер напусна Германия, за да избегне затвора. Той бе арестуван на 15 май в унгарската град Шопрон основа на международна заповед

69-годишна опита да се хвърли под влака в Перник

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278890

69-годишна опита да се хвърли под влака в ПерникМашинист е предотвратил тежък инцидент в Перник, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. При навлизането на влакова композиция вчера в района на жп спирка Даскалово, 69-годишна жена изскочила внезапно на релсите и опитала да се хвърли под влака. Машинистът я забелязал навреме и успял да спре на метри от нея.

Задръстванията във Враца – поне още 20 дни

//dariknews.bg/regioni/vraca/zadrystvaniiata-vyv-vraca-pone-oshte-20-dni-2030267

Проблемите с движението във Враца ще продължат още 20-ина дни  обявиха на брифинг ст.инспектор Янко Харалампиев – началник на група пътен контрол към КАТ Враца,  Стефан Стефанов – гл.експерт Транспорт и общинска инфраструктура в Община Враца  и Крум Горанов – ръководител проект Воден цикъл към Общи

Седмокласниците се записват в гимназиите от 16 юни

//dariknews.bg/regioni/sliven/sedmoklasnicite-se-zapisvat-v-gimnaziite-ot-16-iuni-2030232

Тази година заявления за прием в гимназия ще могат да се подават както на хартия, така и по електронен път, припомнят от Регионалното управление по образование в Сливен.

Подаване на заявление за класиране по електронен път се осъществява на адреси: https://priem.mon.bg  или   https:/

Шахматният талант Валентин Митев получи оригинален подарък от Георг Спартански

//dariknews.bg/regioni/pleven/shahmatniiat-talant-valentin-mitev-poluchi-originalen-podaryk-ot-georg-spartanski-2030268

Големият плевенски шахматен талант Валентин Митев навърши на днешния 13 юни 13 години. Заедно със своята майка той се срещна с кмета Георг Спартански и почерпи за своя празник. Младата ни надежда разказа за успехите и бъдещите си планове през тази година. Валентин е държавен шампион до 14 год. по к

Полицаите, обвинени в грабеж на нелегални цигари, поискаха от съда по-леки мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278884

Полицаите, обвинени в грабеж на нелегални цигари, поискаха от съда по-леки меркиПолицаите, обвинени в грабеж в Пловдив, поискаха от съда по-леки мерки за неотклонение, предаде „Фокус“. „Никога не съм извършвал нещо нередно, винаги съм бил награждаван за добрата ми работа, с добро име съм след колеги и цивилни”, заяви в съда единият от обвинените – Петър Атанасов от Криминална полиция, който се оказа,

Европарламентът въвежда нови етикети за електроуредите

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/13/2988275_evroparlamentut_vuvejda_novi_etiketi_za_elektrouredite/?ref=rss


Европейският парламент прие днес законодателни промени за опростяване на етикетите на електроуредите. Промените ще позволят на потребителите по-лесно да избират изделия, които намаляват потреблението и сметките за енергия, е мотивът за решението.

Новата скала от A до G показва енергийната ефективност на домакинските уреди. Потребителите ще видят първите нови етикети със скала, която няма да включва "+" (например А +/ А ++/ А +++) в магазините най-рано в края на...

"Ройтерс": Изгонените от Молдова руски дипломати набирали бойци за Източна Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988272_roiters_izgonenite_ot_moldova_ruski_diplomati_nabirali/?ref=rss


Петимата руски дипломати, изгонени от Молдова миналия месец, шпионирали и набирали граждани на страната, които да се сражават в Източна Украйна. Това съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на източник от правителството в Кишинев и двама дипломати, пожелали да запазят анонимност.

Обявявайки петимата руски представители за "персона нон грата", премиерът Павел Филип не даде обяснения, но добави, че има "сериозни причини" за мярката. В отговор...

Кадиев: Извинявайте за кмета на Младост, сгреших!

https://offnews.bg//politika/kadiev-izviniavajte-za-kmeta-na-mladost-sgreshih-658062.html

Лидерът на Нормална държава Георги Кадиев се извини на жителите на Младост за подкрепата, която партията му даде на кмета на района Десислава Иванчева на вота миналата година.

По-рано днес доверието си от Иванчева свалиха официално от инициативния комитет, който я издигна като независим кандидат за кмет, както и от "За зелен Младост". 

На страницата си във фейсбук Кадиев обясни: 

Когато от #НормалнаДържава подкрепихме Иванчева за кмет на р-н Младост през лятото на 2016, ние подкрепихме кауза - спиране на грабежа на района от поредица от кметове, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция.

Дадохме пълна, 100 %-ова логистична, идейна и финансова подкрепа без никакви условия, освен едно - добро управление на района.

Ние спазихме предизборното си обещание да не се месим в управлението на района. Двамата зам.-кметове от #НормалнаДържава не бяха наложени от нас, а избрани от Иванчева. И двамата си тръгнаха от района, след като видяха да се опорочава идеята, заради която хората ни подкрепиха.

Заставам твърдо зад тях - арх. Иван Лапатов и Никола Вапцаров, и зад декларацията от днес на ИК "За Зелен Младост" и ИК "За издигане на Десислава Иванчева".

Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно.

Извинявам се на хората на Младост. Продължавам да считам, че отстраняването на ГЕРБ и държането надалеч на другите партии на статуквото е правилното бъдеще за района.

Извинявам се на хората от #НормалнаДържава, които дадоха нерви, време, усилия и лични финанси за една мечта - да защитаваме интересите на обществото. Направихме перфектната кампания за грешния човек.

Извинявам се на семействата на хората от #НормалнаДържава и на моето семейство за всичко, което им причинихме. Не бяхме при вас, за да сме в Младост.

Аз извлякох тежки поуки. Нежеланието ми да се намесвам кой от протестиращите да е кандидат за кмет доведе до избора на най-неподходящия. Желанието ми за привличане на гражданска подкрепа доведе до приток от „съседи“ и „съседки“, които липсваха, когато беше трудно, но бяха първи на яслата.

Научих сурови уроци и ще нося тази вина пред гражданите на р-н Младост много време.

Но моите грешки не са повод да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София, от демократичността при подкрепа на инициативи или от пряко участие на гражданите в управлението.

Каузата остава. Продължаваме напред.

Двама починаха, стотици се разболяха след хранително отравяне в лагер край Мосул

http://www.mediapool.bg/dvama-pochinaha-stotitsi-se-razbolyaha-sled-hranitelno-otravyane-v-lager-krai-mosul-news265190.html

Масово хранително отравяне в бежански лагер край северния иракски град Мосул причини смъртта на най-малко двама души, а над 700 се разболяха, съобщи министърът на здравеопазването на Ирак.   Министърът Адила Хамуд каза в Багдад за Асошиейтед прес, че в лагера "Хасан Шам", на около 20 км източно от Мосул, 752 човека са почувствали неразположение, след като вчера консумирали своя ифтар - храната, която вярващите мюсюлмани ядат след залез слънце по време на Рамазана. По думите й след приемане на храната, доставена от неправителствена организация, са починали една жена и едно момиче, а най-малко 300 души са в критично състояние. Адила Хамуд не направи предположение относно това дали отравянето е умишлено.   Членът на иракския парламент Раад ад Далаки, който снощи е посетил лагера, и саудитската държавна телевизия обвиниха Катар, че е дарил развалена храна. Депутатът, който оглавява парламентарната комисия по имиграцията и бежанците, каза, че храната е съдържала ориз, бобена паста, месо, кисело мляко и вода. По думите му броят на разболелите се е 850 и по случая е започнало разследване.   Далаки каза, че ястията са раздадени от катарска благотворителна организация, известна под името РАФ. Той добави, че по-късно представители на иракските власти ще се срещнат със служители на организацията.   Саудитската телевизия пусна в "Туитър" съобщение, че РАФ е раздала в лагера развалена храна. Към съобщението има снимка на деца от лагера с текст "отровени от терористката катарска организация РАФ".   Базираната в Доха РАФ не отговори незабавно на искането за коментар. Не последва коментар и от страна на катарското правителство, посочва Асошиейтед прес.   Телевизия "Ал Арабия" твърди, че седем души са арестувани в Ирак във връзка с хранителното отравяне.   Преди това кюрдската телевизия "Рудау" предаде, че едно дете е починало и 800 човека са заболели след консумирането на ифтар. Медиата посочи, че катарска фондация е раздала храната, която била поръчана в един от ресторантите в град Ербил. Собственикът на ресторанта е арестуван.   Лагерът за временно настаняване на хора, прокудени от домовете си по време на офанзивата за превземане на Мосул, бе открит през май от Службата на Върховния комисар за бежанците. Съоръжението е разчетено за 9000 човека.

Истинското име на Македония трябва да е Югозападна България

https://offnews.bg//analizi/istinskoto-ime-na-makedonia-triabva-da-e-iugozapadna-balgaria-658058.html

Позиция на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров 

Както е известно новият македонски премиер Зоран Заев и македонският външен министър Никола Димитров обявиха, че ще търсят ново име на страната си, тъй като са се убедили, че с името Македония никога няма да влязат в ЕС, тъй като Гърция няма да го позволи и за съжаление паликаретата (тоест гърците) този път са прави.

Македония наистина е име на една антична гръцка държава и един гръцки народ. А и територията на въпросната антична гръцка държава преди завоеванията на Филип Македонски и Александър Македонски е на територията на съвременна Гърция около Солун. Предлагам да помогнем на македонците да си намерят име, защото дребното хитруване, че са съгласни името им да бъде бивша Югославска република Македония няма да мине. Гърция твърдо е заявявала, че всяко съставно име на държавата, което съдържа думата Македония Горна Долна, Средна, Северна няма да мине. Името трябва да бъде съвършено различно.

Предлагам историческа справка за имената, които е носила територията на днешна Република Македония от античността насам. И така в античността Македония източно от Вардар е носила името Пеония по името на живеещото там тракийско племе пеони. В Западна Македония е живял друг античен народ – илири. Твърди се, че държавата им се е наричала Илирида или Дардания. След създаването на българската държава в македонските земи през 681 г. от кан Кубер името й е било България. Това често води до объркване на сведенията, които съобщават византийските хронисти за военни действия между България и Византия. Те се приписват на Дунавска България, макар че изглеждат невъзможни. Така в 688 г. български войски незабелязано трябва да тръгнат от билото на Стара планина, да се окажат в околностите на Серес и там да разбият византийските войски. Очевидно това е невъзможно. След присъединяването на тази Втора българска държава към Дунавска България, което според македонски археолози, като проф. Иван Никулчич е станало по времето на кан Крум в 812 – 813 г., а според наши археолози и историци по времето на кан Персиан в 837 г., тази част на българските земи е носила различни имена. В различни хроники се отбелязват имената Долна Земя, Долна Мизия, Кутмичевица. Когато през 1018 г. тази територия е завзета от византийските войски и те я превръщат в административна област, която се нарича тема („тема” е област) България. Тема Македония също има и тя е в Източна Тракия от Одрин до Константинопол. През първите векове на османското владичество тази земя продължава да се нарича България и от турците и от чуждите автори. Крали Марко, който е сърбин, се нарича български крал, просто защото населението на държавата му е българско. Едва през XVIII – XIX в. европейските хуманисти връщат античното име Македония и по тези земи. Границите й са определени съвсем произволно. Така за източна граница на Македония се приема река Места, която в Гоцеделчевската долина е широка десетина метра. Дали някой сериозна смята, че в селото на десния бряг на реката живеят македонци, а на левия бряг на десет метра разстояние - българи. Смешно.

Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на новата държава трябва да бъде Югозападна България. В светлината на смелото заявление на премиера Зоран Заев, че българи и македонци са един народ, редно е македонският политически елит да избере това име, но глас народен, както се казва, глас Божи, а ние да помогнем.
С участниците в конкурса ще теглим томбола и първите десет ще получат набор от най-добрите книги на Божидар Димитров и набор от издадените досега книги за колекциите на НИМ. Впрочем Националният исторически музей вече има нова книжарничка точно срещу вратата до входа, на много по-удобно място от досегашната и каним приятелите да дойдат и да разгледат книгите, които могат да си купят на историческа тематика.

Йол води тима на Бербатов, Грант ще е треньор на звездите на Фиго

https://www.24chasa.bg/sport/article/6278872

Йол води тима на Бербатов, Грант ще е треньор на звездите на ФигоСтанаха ясни треньорите, които ще водят звездните отбори на Димитър Бербатов и Луиш Фиго в благотворителния мача на 14 юни, сряда, организиран от техните фондации. Холандецът Мартин Йол ше бъде начело на Бербо и компания. Фиго и колегите му ще имат за наставник израелеца Аврам Грант. Йол привлече Бербатов в "Тотнъм" за 15,6 млн.

3 г. затвор за 2-ма телефонни измамници, вземали пари като "полицаи" в Плевен

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278881

3 г. затвор за 2-ма телефонни измамници, вземали пари като "полицаи" в Плевен2 г. затвор при общ режим и конфискация на кола наложи Районният съд в Плевен на Марио П. за телефонни измами. На 12 август м. г. той се представил за полицай и измъкнал 12 390 лева от възрастен мъж в Димитровград уж за акция по залавяне на телефонни измамници. На 8 ноември 2016 г. по същата схема поискал пари от плевенчанка.

Евроспорт ще зарадва феновете с 38-часова програма по време на „24 часа на Льо Ман“

http://www.cross.bg/evrosport-sustezanieto-chasa-1545894.html

/КРОСС/ Излъчванията на живо на тренировките, квалификациите и състезанието, завръщането в ефир на Том Кристенсен и използването на иновативни технологии ще разширяват изживяването Най-старото, най-трудното и най-вълнуващото състезание в света на моторните спортове „24 часа на Льо Ман" се завръща в ефира на Евроспорт тази седмица. Евроспорт ще излъчи 38 часа от мястото на събитието, включващи подготовката за голямата надпревара и самото състезание. Най-експертните анализи за феновете ще предостави деветкратният победител Том Кристенсен, известен още като „Г-н Льо Ман". Място на състезателната решетка ще заемат легенди в моторните спортове като Рубенс Барикело, Антъни Дейвидсън, Джанкарло Физикела, Себастиен Буеми и Бруно Сена - това са само пет от световноизвестните имена, потвърдили участие. Евроспорт ще предаде всяка една обиколка на състезанието от стартовите светлини до карирания флаг, използвайки най-добрите иновации в излъчването. Кристенсен пък ще отведе феновете до места, до които те не биха се осмелили да рискуват по време на състезанието - той ще им представи емблематични части от пистата с помощта на увеличена реалност. Нещо повече, в студиото на Евроспорт от мястото на събитието Кристенсен ще анализира състезанието в хода му с помощта на технология за моментна обработка на база данни и ще представя информацията на живо. Но Льо Ман е повече от 24-часово състезание. Тук става въпрос за вълнението, емоцията и блясъка

Мая Илиева кацна с нискотарифен полет в Милано

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6278883

Мая Илиева кацна с нискотарифен полет в МиланоВдовицата на покойния бос на ВИС-2 Георги Илиев Мая кацна с нискотарифната компания "Райънеър" в Милано. Вероятно е пристигнала на регулярен шопинг. Компания във воаяжа й прави майка й (на снимката - зад от дясната й страна). По време на полета двете са били на първия ред на самолета, разказа читател, пратил ни снимката.

200 деца са заминали от Добричко, родителите регистрират колите си тук

https://www.24chasa.bg/region/article/6278871

200 деца са заминали от Добричко,
родителите регистрират колите си тук200 деца са заминали от община Добричка, която включва 67 села и е най-най-голямата по територия в страната. „В резултат на това не сме получили около 474 000 лева, които държавата дава за единни разходни стандарти за учениците” – каза зам.-кметът Дико Иванов на публичното обсъждане на изпълнението на бюджета на общината за 2016 г.

Унгарският парламент прие спорния закон за неправителствените организации

http://www.mediapool.bg/ungarskiyat-parlament-prie-sporniya-zakon-za-nepravitelstvenite-organizatsii-news265189.html

Унгарският парламент прие оспорвания закон, засилващ правителствения контрол над неправителствените организации, финансирани от чужбина, предаде Ройтерс. Законопроектът, внесен от премиера Виктор Орбан, е насочен главно срещу организациите, подкрепяни от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос.   Текстът, критикуван от Европейския съюз и ООН, предвижда неправителствените организации, които използват чуждестранно финансиране, надвишаващо 24 000 евро годишно, да се наричат "организации с финансиране от чужбина".   Правителството твърди, че с този закон иска да гарантира по-голяма прозрачност.   Неправителствените организации и правозащитни групи казват, че законът ги заклеймява и целта му е да накара да замлъкнат независимите гласове, посочва Ройтерс.

Управляващите в Полша приветстват като успех предстоящата визита на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278869

Управляващите в Полша приветстват 
като успех предстоящата визита на ТръмпПолски официални лица приветстват предстоящото посещение на Доналд Тръмп - министърът на отбраната на Полша го назова "огромен успех" за правителството, а друг официален представител изрази задоволство от неочакваната кратка визита на президента на САЩ във Варшава преди Париж, Лондон и Берлин, съобщава БТА.

Интергалактическа вечер за възрастни в "Музейко"

http://clubz.bg/55076-intergalakticheska_vecher_za_vyzrastni_v_muzejko

Ако нямате планове за идната петък вечер и се интересувате от наука, събието което ще се проведе в открития през 2015 година "Музейко" може да заинтригува вниманието Ви. 

"Космос" е предназначено за възрастни и е с начален час 19;30, като се очаква да продължи до след полунощ. Програмата е най-разнообразна и предвижда астрономически наблюдения с телескопи разположени на покрива на сградата, дегустации на космическа храна,  както и игри, които ще проверят знанията на присъстващите. Прожекции пък ще запознаят зрителите с тайните на времето и пространството.

Това е четвъртото издание на, така нареченето, "Science party", като лица под 18 години няма да бъдат допускани. През цялата вечер, любителите на науката ще бъдат забавлявани от хубава музика и коктейли.

Музейко се намира на улица "Професро Боян Каменов" в София, в близост до метростанция "Г. М. Димитров". 

Какво да е новото име на Македония?

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6278865

Какво да е новото име на Македония?Както е известно новия македонски премиер Зоран Заев и македонския външен министър Никола Димитров обявиха, че ще търсят ново име на страната си, тъй като са се убедили, че с името Македония никога няма да влязат в ЕС, тъй като Гърция няма да го позволи и за съжаление паликаретата този път са прави.

"Зорба гъркът" идва в София

http://www.cross.bg/balet-bulgariya-rukovoditel-1545893.html

/КРОСС/ Балетът с 30-годишен световен триумф, по музиката на Микис Теодоракис - „Зорба гъркът", ще гостува на 8-ми август в Амфитеатъра на комплекс "Камчия" за откриване на Втора международна танцово-балетна GRAND DANCE ACADEMY. „Зорба гъркът" е една от най-успешните продукции на Националната опера и балет, с участието на премиер-солистите Марта Петкова, Росен Канев и Никола Хаджитанев. В България за първи път балетът е поставен от Лорка Масине на 12 май 1995 година на сцената на НДК. „Зорба гъркът" става световно известно име след излизането на копродукция на САЩ, Великобритания и Гърция, по екраните през 1964 година и режисиран от Михалис Какоянис. В главните роли участват Антъни Куин и Алън Бейтс. Филмовата музика на Микис Теодоракис, и особено песента „Зорба" става популярна по цял свят и се превръща в символ на Гърция. През 1968 година, произведението е претворено под формата на мюзикъл поставен на Бродуей. Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. Най-широката душа, най-крепкото тяло, най-свободният вик, който съм срещал през живота си", както сам Никос Казандзакис определя героя си от едноименната новела. Билети за събитието на 8-ми август в Амфитеатъра на КК "Камчия" може да закупите от касата на ФКЦ-Варна, рекламно-информационен център КК „Камчия", мрежата на Ивентим и на място в деня на спектакъла

Николай Цонков с две питания към министрите Каракачанов и Захариева

http://www.cross.bg/karakachanov-voenna-nikolaii-1545892.html

/КРОСС/ Народният представител от парламентарната група на "БСП за България" Николай Цонков внесе две питания до вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Въпросът, който депутатът от групата на социалистите постави към заместник-министър председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи е свързан с констатации в доклад на тема: "Анализ на органите по превенция и противодействие на корупцията в Република България" на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност. "Този доклад констатира, че има липса на капацитет и координация на органите срещу корупцията и размити отговорности, обясни Николай Цонков. - Освен това в него се твърди, че има наличие на "недостатъчно независими" органи. Затова очаквам отговор от вицепремиера по правосъдната реформа какви мерки ще предприеме във връзка с борбата с корупцията". Второто питане, отправено към заместник-министър председателя по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов, е за планирането и провеждането на обучение и подготовка на резервисти от Министерството на отбраната. "През последните години в българската армия стои с особена тревожност въпроса с некомплекна с личен състав, както и сериозно застаряване на ресурсите от запасни, необходими за комплектуването на военновременните формирования", пише в питането на Николай Цонков до министъра на отбраната Красимир Каракачанов. - На основание чл

Проф. Божидар Димитров: Новото име на Македония трябва да бъде Югозападна България

http://www.moreto.net/novini.php?n=353340

Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България. Това се посочва в коментар на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров във връзка с евентуалната промяна на името на Македония.

Бившият директор на болницата в Дупница е обвиняем заради фалшива диплома

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-direktor-na-bolnitsata-v-dupnitsa-e-obvinyaem-zaradi-falshiva-diploma-news265188.html

Бившият директор на болницата в Дупница Росен Тимчев е обвинен за упражняване на професията без необходимата правоспособност. Прокуратурата е образувала проверка във връзка със сигнал от Агенция “Медицински одит“ и председателя на Общински съвет – Дупница. В него се посочва, че временно назначеният за управител на МБАЛ “Св. Иван Рилски“ в Дупница РосенТимчев представил в Агенция по вписванията копие от диплома за завършено висше образование със специалност “Здравен мениджмънт“, за която след проверка от страна на Министерство на образованието и науката е установено, че е фалшива. В хода на извършената проверка е констатирано, че текстът “вярно с оригинала“, подписът към него и този под снимката на дипломата са изписани от самия Тимчев. От справка на Министерството на образованието и науката е видно, че той не притежава съответна правоспособност, съгласно изискването на Закона за лечебните заведения, за да заема длъжността управител на лечебно заведение.  

Путин и кралят на Саудитска Арабия са обсъдили ситуацията с Катар

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278859

Путин и кралят на Саудитска Арабия са обсъдили ситуацията с КатарПрезидентът на Русия Владимир Путин обсъди днес по телефона със саудитския крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд положението около Катар, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА. Държавните глави обмениха мнения за актуалната ситуация в Близкия изток и Северна Африка, като засегнаха "напрегнатата ситуация около Катар",

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване