Над 25 вторични труса на Лесбос

https://offnews.bg//sviat/nad-25-vtorichni-trusa-na-lesbos-658008.html

Над 25 вторични трусове са регистрирани в района на гръцкия остров Лесбос след вчерашното земетресение.

Трусът вчера беше със сила 6,2 по Рихтер. При него загина една жена, която е била затрупана под развалините на къщата си, а съпругът й е ранен.

След труса има много разрушени къщи.

Земетресението предизвика паника и в Турция и беше усетено слабо и в България.

Епицентърът е бил в Егейско море, на дълбочина 7 километра.

Над 50 пъти за три години сме подемали местни референдуми

http://dnes.dir.bg/news/mestni-referendum-podpiski-grazhdanite-25904220

Подписки с искания за местни референдуми и местни граждански инициативи надхвърлят 50 за последните три години.

Пожар изпепели ресторант на къмпинг Смокиня

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277895

Пожар изпепели ресторант на къмпинг СмокиняЗаведение горя тази нощ край плажа на къмпинг Смокиня, съобщи Би Ти Ви. Пожарът лумнал около 2 ч. след полунощ и е унищожил изцяло ресторанта. Той е обхванал и съседна каравана, от която е изведен спящ човек. Според местните най-вероятната причина е разчистване на конкуренцията в началото на сезона.

Задълбочава се политическата криза във Финландия

http://www.cross.bg/finlandiya-kriza-ypravlenieto-1545838.html

/КРОСС/ Политическата криза във Финландия се разраства след решението на премиера да разпусне коалицията, за да изключи антиимигрантската партия от управлението на страната. Тя е втората основна партия в парламента, припомня БНТ. От няколко дни обаче е с нов лидер, който е известен с антиимигрантските си изказвания и подкрепя напускането на Финландия на Евросъюза. Според анализатори политическата криза едва ли ще доведе до предсрочни избори, защото те са рядкост в северната страна. Най-вероятният ход на премиера ще бъде да покани в управлението две по-малки опозиционни партии.    

Преглед на печата - 13 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353272

"24 часа" Мъж осъди жена си да му плаща заплата Гeopги Taшyтeв oт Злaтoгpaд ocъди cъпpyгaтa cи Hopa зa нeизплaтeни зaплaти зa 3 гoдини нaзaд. Cлeд ĸypиoзния пpoцec мeждy двoйĸaтa Hopa тpябвa дa плaти нa Гeopги oт нoeмвpи 2013 г.

Вижте къде спират водата днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277890

Вижте къде спират водата днес„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. На 13 юни 2017 г. (вторник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кукуш“ жк. „Захарна фабрика“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”,

Взрив избухна в университет в Сеул

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2987925_vzriv_izbuhna_v_universitet_v_seul/?ref=rss


В университет в Сеул преподавател пострада от пратка, взривила се в ръцете му, съобщиха южнокорейската полиция и местни медии, съобщава БТА. Не е изключена версията за терористичен акт, но се разследва и възможността да става дума за отмъщение на недоволен студент.

Взривът проехтял тази сутрин, когато професор от университета "Йонсе" намерил торбичка с кутия, окачена на вратата на кабинета му. Той помислил, че това е пратка за него и я отворил. Взривното...

Над 25 вторични трусове са регистрирани край Лесбос

http://www.cross.bg/lesbos-beshe-vtorichni-1545837.html

/КРОСС/ Над 25 вторични трусове са регистрирани в района на гръцкия остров Лесбос след вчерашното земетресение, което беше със сила 6,2 по Рихтер, предава БНТ. Една жена загина. Тя е била затрупана под развалините на къщата си. Съпругът й е ранен. Много сгради в селото, където е живяла жената, са разрушени. Трусът предизвика паника в някои турски селища, той беше усетен слабо и в България. Епицентърът му е бил в Егейско море, на дълбочина 7 километра.    

Борисов на среща с Ердоган

http://www.cross.bg/borisov-erdogan-vreme-1545836.html

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов на среща с турския президент Реджеп Ердоган днес. В делегацията е включена и вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева. Българският премиер ще се срещне и с премиера Бинали Йълдъръм. По време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица, Борисов обеща да съдейства за нормализирането на отношенията между Турция и ЕС. По време на посещението му се очаква да бъдат обсъдени и теми от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа. Борисов ще бъде приет от Ердоган в двореца „Бештепе" в Анкара на връх рождения си ден.    

Спорт по тв днес: тенис, лека атлетика и билярд

https://www.24chasa.bg/sport/article/6277232

Спорт по тв днес: тенис, лека атлетика и билярд                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Борисов вечеря на Босфора за рождения си ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277495

Борисов вечеря на Босфора за рождения си ден Преди това ще опита да сдобри ЕС и Турция на разговори с Ердоган Вечеря на Босфора ще получи за рождения си ден премиерът Бойко Борисов. Тя ще е част от посещението му в Турция. По обед Борисов ще има разговори с турския президент Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм в турската столица Анкара.

Водка "Смирноф" се подиграва с руската връзка на Тръмп

http://clubz.bg/55044-vodka_smirnof_se_podigrava_s_ruskata_vryzka_na_trymp

От прочутата водка "Смирноф" леко се надсмиват с новата си реклама на американския президент Доналд Тръмп.

Новото послание на компанията е: "Произведено в Америка, но ние ще сме щастливи да говорим за връзките си с Русия под клетва".

"Смирноф" е собственост на британската Diageo, но е създадена в Русия през 1864 г. и една от най-добре продаваните марки алкохол в света, напомня "Индипендънт".

Новото изречение очевидно е препратка към скорошните проблеми на президента Тръмп, тъй като той е изправен пред по-задълбочено разследване на ФБР и на комисиите в Конгреса за предполагаеми връзки с Русия по време на предизборната му кампания. 

През миналата седмица бившият шеф на ФБР Джеймс Коми в свои показания обяви, че Тръмп му е оказвал натиск да спре разследване за комуникация между ключови съветници на сегашния президент и представители на руското разузнаване.

В своите показания Коми предположи, че е бил уволнен, защото е настоявал да разследва връзките в Русия. Той цитира Тръмп, който му казал, че се "надява", че Коми ще намери начин да сложи край на проучванията.

Според Тръмп версията на бившия шеф на ФБР е некоректна. В неделя сенаторите поканиха Тръмп да свидетелства под клетва, след като той каза, че е "100%" готов да отговаря на въпроси, свързани с разследването на руската връзка.

Заведение горя край плажа на къмпинг Смокиня

http://www.cross.bg/kumping-plazha-kraii-1545835.html

/КРОСС/ Заведение горя тази нощ край плажа на къмпинг Смокиня, предаде bTV. Огънят е тръгнал около 2 ч. след полунощ и е унищожил изцяло ресторанта. Той е обхванал и съседна каравана, от която е изведен спящ човек. Според местните жители става въпрос за разчистване на конкуренцията в началото на сезона. Видеото е изпратено от зрител. Няма пострадали бунгала и хора в къмпинга, съобщиха от пресцентъра на полицията в Бургас. Причините за инцидента се разследват.  

Протестиращи подпалиха Върховния съд в Каракас (видео)

https://offnews.bg//sviat/protestirashti-podpaliha-varhovnia-sad-v-karakas-video-658007.html

Участници в протестна акция в столицата на Венецуела замеряха с бутилки със запалителна смес и с бомбички входа на сградата на Върховния съд. Снимки и видео от случилото се бяха публикувани в Туитър, предаде ТАСС. На кадрите се вижда, че първият етаж на съда е в пламъци и оттам се издига черен дим.

Франс прес съобщи, че нападение е извършено и срещу офиса на една от банките, който се намира на първия етаж. Силите за сигурност успяха да разпръснат със сълзотворен газ протестиращите, а пожарникарите угасиха огъня.

Върховният съд се превърна в един от главните инструменти на президента Николас Мадуро в борбата му с опозицията, която контролира парламента след изборите през декември 2015 г. Съдът неведнъж е признавал за недействителни решения на парламента, включително за отстраняване на президента.

От април Венецуела е разтърсвана от антиправителствени протести. По различни оценки в тях са загинали от 67 до 80 души, ранените са над 1300. Повече от 3000 бяха задържани.

Източник: БТА

Алексей Навални беше осъден на 30 дни затвор

http://www.cross.bg/navalni-moskva-osuden-1545834.html

/КРОСС/ Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден на 30 дни административен арест. Московски районен съд призна Навални за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги. Навални бе задържан вчера пред дома си, преди да успее да отиде на свикания от него антиправителствен митинг в центъра на Москва. Властите на руската столица първоначално разрешиха организираният от Навални протест срещу корупцията да се състои на булевард "Сахаров", който е далеч от центъра на Москва, но опозиционерът призова привържениците си да се съберат на "Тверская", една от главните улици, близо до Кремъл. Прокуратурата предупреди, че демонстрацията там ще бъде смятана за незаконна. Протестиращите срещу корупцията бяха разпръснати от полицията с палки и сълзотворен газ. По данни на неправителствена организация в Москва са били задържани 730 души, а по данни на вътрешното министерство в Санкт Петербург - около 500 души. Руски държавни медии съобщиха за 200 задържани в Москва. Протести срещу корупцията вчера се състояха в 180 града в Русия, предаде Ройтерс. След подобни протести през март Навални лежа 15 дни в затвора и бе осъден да плати глоба. Опозиционерът има намерение да се кандидатира за президентските избори догодина. Социологическите допитвания показват, че той няма особени шансове да се пребори с Путин, който има много висок рейтинг.    

Рагин: Заради репликата за ритнатата камериерка бих скочил от третия етаж (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277886

Рагин: Заради репликата за ритнатата камериерка бих скочил от третия етаж (Видео)„Човек, докато е жив, греши. Знам, че вдигнах кръвното на много българи”. Това каза пред „Господари на ефира” шефът на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в оставка Благой Рагин по повод коментара му за ритнатата от шведски турист камериерка на „Слънчев бряг”. Преди дни в ефира на NOVA Рагин заяви,

ЦСКА-София чака новия бразилец в полунощ

https://offnews.bg//futbol/tcska-sofia-chaka-novia-braziletc-v-polunosht-658020.html

Бразилският халф Енрике Роберто Рафаел - Енрике - ще смени напускащия Руи Педро в ЦСКА-София.  Договорът на португалеца изтича и той иска да се прибере в родината си.

Очаква се новият бразилецът, който е собственост на Атлетико Минейро да кацне в София около полунощ, съобщава "Труд"
23-годишният Енрике за последно носи екипа на Гремио Новоризонтино под наем.

Новата перла идва по предложение на мениджъра на Фернандо Каранга. Централният нападател и любимец на феновете се очаква със същия полет на българска земя.

Селекцията на ЦСКА-София  няма да приключи с бразилския плеймейкър. Тепърва „червените“ ще се подсилват, въпреки че УЕФА не им позволи да играят в Лига Европа.

Това решение също е предпоследно, тъй като клубът обжалва в последната възможна инстанция – Спортния арбитражен съд в Лозана. Отговор още няма, а жребият за първия предварителен кръг е в понеделник.

Мажоритарният вот влиза в комисията по правни въпроси

http://www.cross.bg/pravni-vuprosi-kandidati-1545833.html

/КРОСС/ Предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура влиза за обсъждане в парламентарната комисия по правни въпроси. В проектът за промени в Изборния кодекс е заложено териториалното обособяване на страната ни на 240 едномандатни избирателни района. Всеки район ще излъчи по един народен представител. Проектът е внесен от ГЕРБ. Заседанието на комисията по правни въпроси започва в 14 часа. За заседанието на комисията по правни въпроси ще се разгледа и предложението на ДПС за промени в изборния кодекс. Според проекта на ДПС трябва да се избегне феноменът "15/15", който вкарва в парламента преференциално избрани кандидати, чийто номер съвпада с номера на партията в бюлетината при избори. Предложението на ДПС е жребият за номер на партията в бюлетината да се прави преди да бъда регистрирани листите с кандидати. По този начин всяка партия ще може да остави празен съответния номер в листите с кандидати.    

Навални е осъден на 30 дни зад решетките

https://offnews.bg//sviat/navalni-e-osaden-na-30-dni-zad-reshetkite-658006.html

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е осъден на 30 дни затвор, след като съдът в Москва го призна за виновен за многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги.

Хиляди протестиращи, сред които и много млади хора, се събраха в центъра на Москва по призива на Навални и скандираха "Русия без Путин" и "Русия ще е свободна".

Навални беше арестуван пред дома му, след като призова в последния момент за промяна на мястото на протестната акция в Москва срещу корупцията.

Според неправителствени организации само в руската столица са задържани над 800 души. Други 500 са арестувани по време на протести в Санкт Петербург.

Навални вече обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина.

След протестите през март той бе осъден на 15 дни затвор, а през април окото му пострада, след като неизвестен мъж плисна в лицето му зелена антисептична течност.

Навални е осъден на 30 дни

https://offnews.bg//sviat/navalni-e-osaden-na-30-dni-658006.html

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е осъден на 30 дни арест, след като съдът в Москва го призна за виновен за многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги.

Хиляди протестиращи, сред които и много млади хора, се събраха в центъра на Москва по призива на Навални и скандираха "Русия без Путин" и "Русия ще е свободна".

Навални беше арестуван пред дома му, след като призова в последния момент за промяна на мястото на протестната акция в Москва срещу корупцията.

Според неправителствени организации само в руската столица са задържани над 800 души. Други 500 са арестувани по време на протести в Санкт Петербург.

Навални вече обяви, че ще се кандидатира за президент на изборите догодина.

След протестите през март той бе осъден на 15 дни затвор, а през април окото му пострада, след като неизвестен мъж плисна в лицето му зелена антисептична течност.

Турски и европейски дипломати се срещат днес в опит да подобрят отношенията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2987719_turski_i_evropeiski_diplomati_se_sreshtat_dnes_v_opit/?ref=rss


Европейският съюз и Турция ще проведат днес среща, на която "да оценят къде се намират във връзката си", твърди европейски източник за в. "Хюриет".

"Виждането на европейската страна, на което турската откликва, е, че е "време да се ангажираме отново. Важно е да спрем да говорим едни за други и да започнем да говорим едни на други", казва анонимният източник.

Подобна среща вече имаше на 25 май и според него тя е...

Катар показа, че може да издържи в режим на санкции

http://www.cross.bg/katar-hrani-durzhavi-1545832.html

/КРОСС/ Финансовите пазари на Катар се стабилизираха в понеделник след седмица на загуби, тъй като правителството показа, че икономиката може да работи в режим на санкции, съобщава Ройтерс. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет понижиха дипломатическите и транспортните връзки с Катар преди седмица, като я обвиниха, че подбуждат регионални вълнения, подкрепят тероризма и се приближават твърде близо до Иран. От Доха отхвърлиха обвиненията. Най-големият дипломатически разрив от години между богатите държави в Персийския залив е нарушил вноса на храни и други материали в Катар и е накарал някои чуждестранни банки да намалят бизнеса си. В понеделник стана ясно, че Катар може да издържи на икономическите щети. Някои от заводите за производство на храни са работили с допълнителни смени, за да обработват вноса от държави извън Персийския залив като Бразилия. Транспортните линии са пренасочили контейнерния трафик през Оман вместо през ОАЕ.    

Професор в Южна Корея пострада след като колет-бомба гръмна в ръцете му

https://www.actualno.com/asia/profesor-v-ujna-koreja-postrada-sled-kato-kolet-bomba-grymna-v-rycete-mu-news_616605.html

Взрив, в резултат на който пострада един преподавател, избухна в южнокорейския университет Йонсе. Не е изключена вероятността за терористична атака, предава местния канал KBS, позовавайки се на информация от полицията. По данни на медията бомбата е избухнала тази сутрин в 02

Панама скъса дипломатически отношения с Тайван и установи такива с Китай

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2987915_panama_skusa_diplomaticheski_otnosheniia_s_taivan_i/?ref=rss


Панама и Китай официално установиха дипломатически отношения. Това съобщи в телевизионно обръщение президентът на страната от Централна Америка Хуан Карлос Варела, съобщава БТА.

Той заяви, че Панама вече признава, че има само един Китай и че Тайван е неделима част от неговата територия и къса дипломатически отношения с Тайпе.

Тази стъпка е победа за Китай в Централна Америка - район, който има силни дипломатически връзки с Тайван. Китай е вторият по...

13 юни в историята

http://www.cross.bg/london-obrenovich-germaniya-1545831.html

/КРОСС/ 1805 г. - Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс.1839 г. - Милош Обренович абдикира като княз на Сърбия в полза на сина си Милан Обренович II.1842 г. - Кралица Виктория прави първото си пътуване с влак.1855 г. - Поставена е за пръв път операта Сицилианска вечерня на Джузепе Верди в парижката Гранд опера.1865 г. - Река Дунав е премината от чета, членове на която са Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Юрдан Юрданов - Инджето, Петър и Тодор Шиварови.1895 г. - Провежда се първото автомобилно рали във Франция по трасето Париж - Бордо - Париж.1917 г. - Първа световна война: Германия включва в бомбардировките на Лондон самолети вместо дирижабли.1944 г. - Втора световна война: Нацистка Германия подлага за първи път Лондон на обстрел с ракети Фау-1.1965 г. - В София е открит Театър 199.1974 г. - Открита е последната отсечка от Автомагистрала А3 в Италия, свързваща Салерно с Реджо ди Калабрия.1983 г. - Американският космически апарат Пионер 10 става първият обект, направен от човека, който напуска Слънчевата система.2004 г. - Тимо Глок дебютира като пилот от Формула 1.

Пожар унищожи заведение на къмпинг Смокиня (видео)

https://offnews.bg//112/pozhar-unishtozhi-zavedenie-na-kamping-smokinia-video-658005.html

Заведение на къмпинг Смокиня край Созопол изгоря напълно при пожар тази нощ, съобщава bTV.

Огънят е тръгнал около 2 ч. след полунощ и е унищожил изцяло ресторанта. Той е обхванал и съседна каравана, от която е изведен спящ човек.

Според местните жители става въпрос за разчистване на конкуренцията в началото на сезона.

Няма пострадали бунгала и хора в къмпинга, съобщиха от пресцентъра на полицията в Бургас.

Причините за инцидента все още не са ясни и се разследват.

Всичките ни мечти могат да...

http://www.cross.bg/vsichkite-ni-mechti-mogat-da-1545830.html

/КРОСС/ „Всичките ни мечти могат да се сбъднат, ако имаме куража да ги преследваме." Уолт Дисни  

Отиде си поетът и журналист Николай Гюлев

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/otide-si-poetyt-i-zhurnalist-nikolaj-giulev-2030100

На 75-годишна възраст почина известният български поет, журналист и преводач Николай Гюлев. От 1970 г. той живее в Пловдив. Дългогодишен член на Дружеството на писателите и художествен ръководител на литературно студио “Младост” в Пловдив.
 
През 1986 г. в анонимна едногодишна анкета

Второ място за училището по изкуства „Св. Климент Охридски“ на фестивал в Италия

//dariknews.bg/regioni/dobrich/vtoro-miasto-za-uchilishteto-po-izkustva-sv.-kliment-ohridski-na-festival-v-italiia-2030098

Училището по изкуствата "Св.Климент Охридски" се представи отлично в 18-ото издание на международния фестивал на духови оркестри и мажоретни състави в Джулианова, Италия.  Грандиозният фестивал привлича едни от най-добрите оркестри и мажоретни състави в едно уникално шоу, организир

Крадец задигна плажни чадъри

//dariknews.bg/regioni/vraca/kradec-zadigna-plazhni-chadyri-2030096

Сигнал за кражба на плажни чадъри е подаден около 16:35 ч. в понеделник в полицейското управление във Вършец. В полицията се обадил управителят на хотел "Медикус". Крадецът влязъл в двора на хотела като демонтирал две оградни пана. Тръгнал си с  9 рекламни чадъра.  
 

Безплатно паркиране за електромобили и хибридни автомобили предлага кметът на Плевен

//dariknews.bg/regioni/pleven/bezplatno-parkirane-za-elektromobili-i-hibridni-avtomobili-predlaga-kmetyt-na-pleven-2030102

Електромобилите и хибридните автомобили да са с безплатно паркиране в Плевен. Това е само една от мерките, които се предлагат за стимулиране на ползването екологично чисти автомобили, това заяви кметът Спартански на седмичното оперативно заседание. 
В районите със синя зона ще се предлагат м

"Ислямска държава" планира да взриви самолет чрез лаптоп-бомба

//dariknews.bg/novini/sviat/isliamska-dyrzhava-planira-da-vzrivi-samolet-chrez-laptop-bomba-2030089

Израелски правителствени шпиони са хакнали ислямистката групировка "Ислямска държава" и са разкрили, че тя планира разработването на лаптоп-бомба, която да експлодира на самолет от известна авиолиния. Това съобщи днес в. "Ню Йорк Таймс", като подчерта, че израелските хакери са пост

Разкриха младеж, обрал работилница

//dariknews.bg/regioni/vraca/razkriha-mladezh-obral-rabotilnica-2030097

Полицаи направили проверка на автомобил “Мерцедес”, паркиран в село Ерден. При нея служителите на реда открили различни инструменти: електромотор, в комплект с кабел; черна пластмасова кутия, съдържаща метален ключ; маска за електрожен; шлайф - машина; ъглошлайф. Колата била управлявана от 54-годиш

Дядо си отглеждал канабис в двора

//dariknews.bg/regioni/vraca/diado-si-otglezhdal-kanabis-v-dvora-2030101

В понеделник по обяд е извършено претърсване и изземване в с. Безденица, обл. Монтана. Полицаите претърсили едноетажна къща и 1,4 декара дворно място към нея, собственост и обитавана от 59-годишен мъж от селото. Намерени са около 20 грама суха зелена тревиста маса, реагираща при направения полеви т

В Украйна намериха мъртва изчезнала българска студентка

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-ukrajna-nameriha-myrtva-izcheznala-bylgarska-studentka-2030094

Българската студентка, обявена за изчезнала в Украйна на 1 юни, е намерена мъртва, съобщават украински медии.

Еля Дишли от разградското село Езерче е дъщеря на бивш депутат от ДПС през 90-те години. Младата жена е била студентка четв

Радарите за превишена скорост днес - 13 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353216

Служители на КАТ ще следят днес - 13 юни и в нощта срещу 14 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. ул."Девня" - магазин "Филбо" - изход 08:10ч.

Какви сме според фазата на Луната, когато се раждаме

https://www.actualno.com/curious/kakvi-sme-spored-fazata-na-lunata-kogato-se-rajdame-news_616555.html

Фазата на Луната по време на вашето раждане е изключително важна. Тя разкрива не само някои ваши качества, но и тенденциите във вашия живот и пътя, който трябва да извървите (тук може да проверите каква е била Луната при раждането ви). Фазите на Луната са новолуние, нарастващ

Св. мчца Акилина

http://www.cross.bg/akilina-zapovyadal-ypravitelyat-1545829.html

/КРОСС/ В един палестински градец Вивлос живеели някои християни, които от самите апостоли били научени на Закона Господен. Те свято пазели техните наставления и ги предавали на децата си. На един от християните се родила дъщеря, която била кръстена и наречена Акилина. Скоро след това бащата на Акилина се поминал. Майка и с любов се грижела за своята дъщеря и я възпитавала в християнските добродетели. На 10-та си година Акилина останала кръгло сираче. Тя не забравила поуките на майка си, стараела се да изпълнява волята Божия, твърдо се уповавала на милостта Господня и усърдно се молела на Бога. Между нейните връстници имало много езичнички, които се покланяли на идолите. Но техният пример не подействал на Акилина, а напротив, тя се стараела да научи приятелките си и да ги обърне към Бога. Един от слугите на римския управител чул за християнското настроение на девойката и за влиянието и сред нейните връстнички и донесъл за нея на управителя Волусиан. Той повикал Акилина, която тогава била на 13 години и и заповядал да принесе жертва на боговете, като я заплашвал със жестоки мъчения, ако не изпълни волята му. Акилина отказала и Волусиан започнал да я увещава и заплашва. Акилина не се поддала и управителя заповядал жестоко да бият девойката. Той и казвал: "Къде е твоят Бог, Акилино? Защо Той не идва да те избави?". А Акилина му отговаряла: "Колкото повече ме мъчиш, толкова повече Христос ще ми даде търпение и сила"

Част от "Аспарухово" и "Боровец" остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=353275

Заради авария на водопровод част от "Аспарухово" и местнотта "Боровец" ще останат без вода днес, съобщиха от ВиК за Moreto.net. До 18 часа безводие ще мъчи абонатите във високите части на варненския квартал. В същия час ще бъде пусната водата и в местността "Боровец".

30 дни затвор за Алексей Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277881

30 дни затвор за Алексей НавалниОпозиционният лидер Алексей Навални е бил осъден на 30 дни затвор, съобщи Газета.ru, цитиран от "Фокус".  Съдът е постановил, че Навални е виновен в организирането на несанкционирана проява при повторно аналогично нарушение на обществения ред. На митинга Москва срещу корупцията, съвпаднал с честванията на Деня на Русия задържаните са над 800,

Цените на парното и тока ще обсъжда КЕВР

http://www.cross.bg/bulgariya-parnoto-toka-1545828.html

/КРОСС/ Новините цени на парното и тока - отново във фокуса на Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е от 1 юли електроенергията за битовите абонати да поскъпне средно с 2%, припомня Нова ТВ. Толкова се очаква да е увеличението в Западна България, за южната част на страната ръстът ще е с 1.5%, а в Североизточна България промяна почти няма да има.  

Противопоставяне и още нещо, или какво показа "изпитът" на съдиите - кандидати за съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2987539_protivopostaviane_i_oshte_neshto_ili_kakvo_pokaza/?ref=rss


Изслушването на 27-те кандидати за шест места в съдийската колегия на следващия Висшия съдебен съвет в събота показа, че пороците в управлението на съдебната система не са тема на повечето номинирани. Тема не беше и информацията, че има изготвен списък с имена на кандидати, които трябва да бъдат избрани (само двама от 27 души я повдигнаха самостоятелно).

Така след близо 12 часа изслушване, какъв ще бъде изборът следващата събота, когато над 2000 съдии ще дадат своя вот, е...

Почти една трета от хората по света са с наднормено тегло

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/13/2987645_pochti_edna_treta_ot_horata_po_sveta_sa_s_nadnormeno/?ref=rss


Над 2.2 милиарда души по света или почти една трета от цялото земно население, тежат повече от нормалното и здравословното. Броят на хората с наднормено тегло или с болестно затлъстяване расте постоянно в последните десетилетия и заедно с него - случаите на преждевременна смърт, заради заболявания и състояния, свързани с този проблем.

Това показва глобален анализ на здравните данни от 195 държави по света за 2015 г., публикуван тази седмица в New England Journal of...

Слънчево и топло ще е навсякъде в страната

http://www.cross.bg/ymeren-slunchevo-temperatyri-1545827.html

/КРОСС/ Днес ще е слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен от северозапад. Максималните температури ще са между 29° и 34°. По Черноморието ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 25° - 27°. Температурата на морската вода е 19 - 22°, вълнението на морето ще е 1 - 2 бала, след обяд по Северното Черноморие - 2 - 3. В планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, на само на отделни места в масивите от Западна България ще превали краткотрайно. Ще духа умерен, по високите била временно силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра - около 14°.  

Любомир Димитров-Гребеца отново в съда

http://frognews.bg/news_136372/Liubomir-Dimitrov-Grebetsa-otnovo-v-sada/

Любомир Димитров-Гребеца, член на бандата за отвличания ”Наглите” отново застава пред съда. Той е подсъдим за две убийства - на Юлиан Лефтеров-Конгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата. Двамата са убити след спорове за пари.

Времето днес: Слънчево и с температури до 34 градуса

https://offnews.bg//obshtestvo/vremeto-dnes-slanchevo-i-s-temperaturi-do-34-gradusa-658004.html

Днес ще е слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен от северозапад. Максималните температури ще са между 29° и 34° - това е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

По Черноморието ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 25° - 27°. Температурата на морската вода е 19 - 22°, вълнението на морето ще е 1 - 2 бала, след обяд по Северното Черноморие - 2 - 3.

В планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, на само на отделни места в масивите от Западна България ще превали краткотрайно.

Ще духа умерен, по високите била временно силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Ученици нападнали 49-годишен мъж, докато спи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277879

Ученици нападнали 49-годишен мъж, докато спиУченици нападнали 49-годишен самотен мъж в дома му, докато той спял, съобщи Би Ти Ви. Това се случило в плевенското село Горник, в което живеят 1200 души. В него всички живеят мирно, досега не е имало кражби или спорове, хората дори не заключват домовете си вечер. Цялото село не може да повярва, когато разбрали за нападението на учениците.

МВР ще залага клопки за подкупни полицаи

http://dnes.dir.bg/news/mvr-testove-pochtenost-stzenaristi-25904145

Някои служители на МВР ще бъдат сценаристи на тестове за лоялност. Те ще да разиграват ситуации - капани за подкупни полицаи.

Родени на 13 юни

http://www.cross.bg/petur-hydozhnik-depytat-1545826.html

/КРОСС/ Бойко Борисов, министър-председател на България, председател на ПП ГЕРБ, Христо Явашев (Кристо), художник Антония Ковачева, директор на Българската национална филмотека Венелина Венева, лекоатлетка Илия Луков, певец Красимир Петров, бивш депутат Петър Антонов, актьор и музикант Петър Дудоленски, бизнесмен Петър Христов Петров, депутат Проф. Стоян Домусчиев, художник Цветана Божурина, бивша волейболистка      

Родени на 13 юни

http://www.cross.bg/petur-depytat-hydozhnik-1545826.html

/КРОСС/ Христо Явашев (Кристо), художник Антония Ковачева, директор на Българската национална филмотека Венелина Венева, лекоатлетка Илия Луков, певец Красимир Петров, бивш депутат Петър Антонов, актьор и музикант Петър Дудоленски, бизнесмен Петър Христов Петров, депутат Проф. Стоян Домусчиев, художник Цветана Божурина, бивша волейболистка    

Премиерът Борисов се среща с Реджеп Ердоган днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277876

Премиерът Борисов се среща с Реджеп Ердоган днесМинистър-председателят Бойко Борисов заминава на посещение в Турция, където ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм. Визитата беше договорена в телефонен разговор между Борисов и Йълдъръм в края на май. На срещите ще бъдат обсъдени въпроси от двустранните отношения между България и Турция,

Заведение и бунгало изгоряха в къмпинг Смокиня

http://dnes.dir.bg/news/zavedenie-pozhar-kamping-smokinja-25904124

Заведение и бунгало са изгорели при пожар в къмпинг „Смокиня“ в Созопол. Това съобщиха от ОДМВР - Бургас.

Предстоящи събития днес

http://www.cross.bg/chasa-sofiya-provede-1545825.html

/КРОСС/ ***София. От 10.00 часа в зала „Мусала" в хотел „Хилтън" ще се проведе трети семинар, част от конкурс „ЕКООБЩИНА" на тема „Устойчивата градска мобилност, чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки - източник на атрактивност за териториите и удовлетворение за гражданите". В събитието ще вземе участие и Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството. ***София. От 08.30 часа 13 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Христоско Вр., обвинен в изнудване. ***София. От 09.30 часа първи състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Стоян И., обвинен в изнудване. ***София. От 09.30 часа 21 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Емилия Ковачева (чл. 115-118 НК). ***София. От 09.30 часа 15 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Любомир Димитров - Гребеца (чл. 115-118 НК). ***София. От 10.00 часа 7 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Пламен В., обвинен в рекет. ***София. От 10.00 часа 8 състав на Специализирания наказателен съд ще гледа делото срещу Димитър К., Георги Б., Чавдар Д., Юрий К., Димитър Ш., Илия И., Йоланта Е., Канчелян Б., обвинени в образуване и ръководене на организирана престъпна група. ***София. От 10.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на пускане в експлоатация на ученическа спортна зала в 48 ОУ „Йосиф Ковачев" (ул

Хубаво е децата да работят повече

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6277314

Хубаво е децата да работят повечеКой е казал, че децата са се превърнали в домашни паразити. Нищо подобно - децата искат да работят, доказва го рекордният брой молби за разрешения за работа на непълнолетни. (Виж 8-а стр.) А пред труда бледнее всякаква криворазбрана педагогика. Защото трудът ще покаже на детето реалностите на живота, ще го научи какво е пазарна икономика,

В сутрешните блокове

http://www.cross.bg/tema-zashto-prezidenta-1545824.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва"Тема: Защо гърмят надуваеми дюшеци и възглавници? Отговорът от Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите Тема: Фалшиви писма от банките в електронните пощи. По следите на измамата - Борислав Сестримски от Международната академия за обучение по киберсигурност Тема: Тестовете за алкохол и наркотици: спешните медици срещу новите предложения Тема: Пъзелът "КТБ" - говори Йордан Цонев от ДПС Тема: Как вицепремиерът Валери Симеонов ще се бори с демографския срив; Тема: За българската кауза 139 години по-късно - потомците на легендарния американски журналист Макгахан в студиото на "Денят започва. БТВ, "Тази сутрин" Тема: Ще спре ли безразборното застрояване на българското Черноморие? И кога ще дишаме по-чист въздух? Гост: министърът на околната среда и водите Нено Димов Тема: Скандалите след гей парада продължават - защо първата дама поиска на прайда да се раздават листовки срещу СПИН? И още: Как деца бяха замесени в контрапротеста? Коментар на Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мирослав Паскалев-Зорец? Тема: 19-годишно момиче спаси от удавяне дете на плажа в Бургас Тема: Цвете за бебето Никол: на живо от Съдебната палата - докъде стигна делото срещу акушерката Емилия Ковачева? Тема: големите финалисти в „Гласът на България" - Яна, Сара и Кристина Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: Дискусия за СПИН-а по котките и прайда

Най-важното от Варна във вчерашния 12 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353246

Командироват по морето здравни инспектори заради интензивни проверки през сезона Специалисти от здравните инспекции във вътрешността на страната ще бъдат командировани по морето, за да помагат на колегите си във връзка нарастващия обем от работа през сезона и по-интензивните проверки.

Путин обвини САЩ, че са спонсорирали терористите в Чечения

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277865

Путин обвини САЩ, че са спонсорирали терористите в ЧеченияВ интервюто си пред американския кинорежисьор Оливър Стоун президентът на Русия Владимир Путин заяви, че съществуват доказателства за техническа и финансова помощ, която Съединените американски щати са оказвали на терористите в Чечения, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус".  Путин отбелязва още,

Мажоритарният вот влиза в пленарна зала

http://frognews.bg/news_136371/Majoritarniiat-vot-vliza-v-plenarna-zala/

Предложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура влиза за обсъждане в парламента.

Взрив в университет в Сеул, подозират терористичен акт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277874

Взрив в университет в Сеул, подозират терористичен акт 

При взрив в южнокрейския университет „Йонсей“, един от трите най-престижни университети в Сеул е ранен един преподавател, съобщава телевизионния канал KBS. Според медията става дума за терористичен акт, предаде "Фокус".  Очакват се

Фронтменът на "Любэ" е приет в болница

http://www.cross.bg/lyub-rastorgyev-frontmenut-1545823.html

/КРОСС/ Фронтменът на "Любэ" е приет в болница. Николай Расторгуев се е почувствал зле преди началото на концерта в Тула, посветен на Деня на Русия, съобщи ТАСС.  "Любэ" излезе на сцената в Тула без Расторгуев. Според неофициалната информация музикантът е получил сърдечен пристъп, няма опасност за живота му.  "Любэ" е основана през 1989 г. Неизменен неин лидер е Николай Расторгуев.    

Сенатът ще разпита публично и министъра на правосъдието за руското разследване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2987740_senatut_shte_razpita_publichno_i_ministura_na/?ref=rss


Американският министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс ще свидетелства публично пред Комисията по разузнаването в Сената днес. Сешънс е настоял събитието да се проведе на отворени врата, защото смята, че "американският народ трябва да чуе истината пряко" от него, пише агенция "Ройтерс".

Отношенията на Сешънс с руски представители по време на кампанията на президента Доналд Тръмп са обект на разследване от ФБР и няколко комисии на...

Фронтменът на "Любэ" е приет в болница

http://www.cross.bg/lyub-rastorgyev-tyla-1545823.html

Фронтменът на "Любэ" е приет в болница. Николай Расторгуев се е почувствал зле преди началото на концерта в Тула, посветен на Деня на Русия, съобщи ТАСС.  "Любэ" излезе на сцената в Тула без Расторгуев. Според неофициалната информация музикантът е получил сърдечен пристъп, няма опасност за живота му.  "Любэ" е основана през 1989 г. Неизменен неин лидер е Николай Расторгуев.    

Пешеходка пострада, след като реши да пресича без да се огледа

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/peshehodka-postrada-sled-kato-reshi-da-presicha-bez-da-se-ogleda-2030091

24-годиша жена пострада, след като се блъсна в лек автомобил в Гоце Делчев.

Инцидентът е станал на 12 юни около 18 часа на улица "Панаирски ливади". Разсеяната пешеходка е ранена, след като решила да пресече улицата без да се огледа. Жената изскочила на платното и връхлетяла върху пр

Пет от най-скъпите неща в света (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/liubopitno/pet-ot-naj-skypite-neshta-v-sveta-video-2030092

Има хора, които държат да притежават най-скъпите вещи, независимо от сумата, която трябва да платят. Желанията на всеки човек са различни, но парите, които плащат наистина са безумно високи. Вижте ги:

Бургер за 300 долара

Ресторант в Ню Йорк п

Ед Шийрън прекарал месеци на дивана на Джейми Фокс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/ed-shijryn-prekaral-meseci-na-divana-na-dzhejmi-foks-2030087

Джейми Фокс сподели, че позволил на Ед Шийрън да живее у тях в продължение на шест седмици, докато рижавият ирландец се е опитвал да пробие в музикалната индустрия.
 
"Ед Шийрън спа на дивана ми 6 седмици. Преди да постигне успеха си,

„Балканджииче" от Елена с три награди от надиграването в Чирпан

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/balkandzhiiche-ot-elena-s-tri-nagradi-ot-nadigravaneto-v-chirpan-2030024

Чудесните изпълнения на двата състава на „Балканджийче“ към еленското читалище „Напредък 1863“ грабнаха сърцата на публика и жури по време на танцовия фестивал-конкурс „Надиграване в Чирпан“. Заслужено спечелиха три награди – за цялостно представяне, за най-атрактивно изпълнение и наградата на публ

Тръмп ще отпразнува първия си рожден ден като държавен глава

//dariknews.bg/novini/liubopitno/trymp-shte-otpraznuva-pyrviia-si-rozhden-den-kato-dyrzhaven-glava-2030088

Американският президент Доналд Тръмп се готви да отбележи първия си рожден ден като президент на Съединените щати в Белия дом. Това ще се случи на 14 юни, когато Тръмп ще навърши 71 години.
Още преди седмица съпругата на Тръмп Мелания отправи призив към "вер

Млада жена се бори за живота си след катастрофа

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/mlada-zhena-se-bori-za-zhivota-si-sled-katastrofa-2030095

22-годишна жена от Велико Търново е с опасност за живота след катастрофа. Инцидентът е станал на територията на община Гурково. Жената е управлявала лек автомобил "Пежо 206". Поради движение с несъобразена скорост, след ляв завой и при ограничение на скоростта от 40 км/ч, водачката е изгубила контр

В Украйна намериха мъртва изчезналата българска студентка

//dariknews.bg/regioni/razgrad/v-ukrajna-nameriha-myrtva-izcheznalata-bylgarska-studentka-2030094

Българската студентка, обявена за изчезнала в Украйна на 1 юни, е намерена мъртва – съобщават украински медии.
Еля Дишли от разградското село Езерче е дъщеря на бивш депутат от ДПС през 90-те години. Младата жена е била студентка четвърта година стоматология в украинския град Ивано-Франкивск

Кметът на Рио де Жанейро ще намалява субсидиите на школите по самба

//dariknews.bg/novini/sviat/kmetyt-na-rio-de-zhanejro-shte-namaliava-subsidiite-na-shkolite-po-samba-2030084

Кметът на Рио де Жанейро Марсело Кривела, смята да намали наполовина субсидиите на школите по самба, които дефилират по време на карнавала. С парите, които ще бъдат спестени, от една такава мярка, могат да бъдат финансирани детски ясли, се казва в комюнике на кметс

Безплатно българско приложение защитава децата онлайн

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/13/2984059_bezplatno_bulgarsko_prilojenie_zashtitava_decata_onlain/?ref=rss


Защита от неподходящо съдържание, управление на приложенията, създаване на времеви правила, ограничаване на обажданията и приложенията през нощта, информация къде се намира детето в момента.

Това са основните функции на мобилната апликация за онлайн защита на деца Protect Your Kid, която е достъпна за сваляне и инсталиране напълно безплатно, съобщиха от екипа на българската софтуерна компания Bulbera. Приложението за родителски контрол е на български език и е достъпно...

Атентаторът от Манчестър е бил под наблюдение в Либия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277868

Атентаторът от Манчестър е бил под наблюдение в ЛибияСамовзривилият се на концерта на Ариана Гранде в Манчестър Салман Абеди е бил под наблюдение в Либия повече от месец преди терористичния акт, съобщава BBC, цитиран от "Фокус".  Пред журналист от медията, длъжностни лица в Триполи са се оплакали от липсата на сътрудничество с Обединеното кралство в областта на сигурността.

Бойко Борисов на посещение в Турция

https://www.actualno.com/politics/bojko-borisov-na-poseshtenie-v-turcija-news_616585.html

Премиерът Бойко Борисов ще направи еднодневно посещение в Турция днес, 13 юни. Визитата беше договорена в телефонен разговор с турския му колега Бинали Йълдъръм в края на месец май. В двореца „Бештепе” в Анкара премиерът Борисов ще бъде приет от президента Реджеп Тайи

Работодатели от Варна и Пловдив очакват силен пазар на труда

http://www.barometar.net/88800/

Работодателите в България отчитат положителни планове за наемане на служители през следващото тримесечие според обявените днес резултати от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта. От 620-те анкетирани работодатели 79% не очакват промяна на числеността на персонала, 18% предвиждат да го увеличат и 3% планират да го намалят. Така сезонно коригираната нетна прогноза за заетостта в […]

Хороскоп за 13 юни, вторник

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280224_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF+%D0%B7%D0%B0+13+%D1%8E%D0%BD%D0%B8%2C+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA

 Овен 21 март – 20 април

Тежък и опасен ден. Споделеното ще се разнесе бързо, ще ви вкара в неприятни положения и разходи. Ограничете контактите с непознати, а и познатите не допускайте в интимните си дела. Пороците трудно се контролират. Ден на паяка, лесно може да бъдем уловени и използвани по линия на слабостите и болезнените амбиции. Нищо да не се прави на всяка цена. Ако обстоятелствата позволяват останете си у дома. На работното място не поемайте чужда отговорност. Не споделяйте планове и намерения с колегите.

Работа-4

Пари-5

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Телец 21 април – 20 май

Тежък и рисков ден, особено за родените в първата декада. Луната от Водолей сключва пречупващ аспект с Венера от вашия знак. Неблагоприятен ден за обвързване и сключване на брак. Не бъркайте приятелството с любовта. Може да научите за изневяра или да ви хванат в издънка. Клюката върши мръсната си работа. В такъв момент е добре да си затваряте устата, да не коментирате и споделяте свои и чужди тайни. Постойте край огън, запалете лампите, нека е светло в душата ви. Не сключвайте сделки в сивата икономика.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Близнаци 21 май – 21 юни

Денят ще даде предимство на тези, които управляват мрежата на връзките, които дърпат конците и се разпореждат с човешките съдби. Може да си изцапате ръцете с неблагодарна, вредна и опасна работа и да направите нарушение, целящо нечия елиминация от играта. Много неща ще правите не по правилата и ще имате угризения. Този ден събужда и активира в нас всичко вредно, злонамерено и целящо да навреди на някого. Отложеното за утре ще донесе почести, слава и престижни позиции. Смирете амбицията.

Работа-5

Пари-6

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Рак 22 юни – 21 юли

Днес е важно да пазите личната си територия и да не позволявате намеси в личния избор. Сами не избирайте, не планирайте срещи с непознати и обвързване с договор, на който ще разчитате в бъдеще. На всички нива са заложени капани за наивници. Кой както може ще опита да прецака околните. Най-лошият ден за сключване на брак в този месец. Единият със сигурност ще доминира и използва ресурсите и чувствата на партньора. Денят е свързан с нравствената чистота, доколкото може да си го позволим в съвременните условия.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-4

 

Лъв 22 юли – 22 август

Луна и Венера ви гледат в нехармонични аспекти. Ден на емоционални и любовни предателства, на опити да бъдете изловени и употребени в битката за пари и сфери на влияние. Трудно ще защитите позициите си, ако имате слабост към хората, с които трябва да водите битки. Пороците ви ще бъдат използвани срещу вас. Ще ви атакуват на слабото място. Децата ще ви изнудват, а партньорът е на път да изневери. Но и вие в този ден „не сте цвете за мирисане. Ще вземете своето и ще посегнете на чуждото, дори и да не ви го дават.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-5

Здраве-4

 

Дева 23 август – 22 септември

Съветът в днешния ден е да не правите услуги и да не търсите начин за запознанства. В живота ви може да влезе голямото изкушение, изневярата и предателството. Неща тръгнали на майтап ще добият съвсем сериозен облик и ще ви разплачат, след като са ви накарали да се усмихнете. Предоверяването ще ви струва скъпо. Ще плащате и за чуждите удоволствия, а за вашите никой няма да се погрижи. Ако останете на саме със себе си и работите на свой терен ще се радвате на признание. Печелят индивидуалистите.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Везни 23 септември – 22 октомври

Днес в хороскопа ви действат брилянтни аспекти. Може да ви хрумнат чудесни идеи, които е добре да реализирате без чуждо участие и намеса. Всичко, което споделите или разгласите ще бъде използвано или откраднато. Не сключвайте нови договори, особено дълготрайни и засягащи творческите ви изяви. Патентовайте идеи и продукти преди да ги представите на някого или на пазара. Ден на лични и интелектуални кражби. Наивниците ще работят за чужда кауза и интерес. Отложеното за утре ще донесе късмет и ползи.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Скорпион 23 октомври – 22 ноември

Днес родените в първата декада ще си „намерят майстора”, ще бъдат изловени в любовен капан и използвани дълго време. Луна и Венера сключват неблагоприятни аспекти с вашето Слънце. Не се женете, не правете предложение и внимавайте с кого ще се запознаете и ще си легнете тази вечер. Може да бъдете оплетени в мрежи и интриги на работното място и страничните ви връзки да се афишират. Партньорите може да разберат за изневерите ви. Съветът е да си гледате работата и да не поглеждате встрани.

Работа-4

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Стрелец 23 ноември – 21 декември

Ден за опипване на почвата. Залагат се мрежи за наивници на всякаква възраст. Не предприемайте нищо сериозно, не подписвайте нови договори и не споделяйте идеите си в суров вид. Екипната работа ще върши работа и ще носи печалби само на шефовете. Бъдете сигурни, че всичко, което ви кажат и предложат ще съдържа уловки и опити за манипулация. Отложете за утре сключването на нови договори или за четвъртък до обед. Подложете на проверка връзките си. Днес печелят тези, които сами си вършат работата.

Работа-5

Пари-4

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Козирог 22 декември – 20 януари

Не е ден за общи мероприятия, за сключване на колективни трудови договори и брак. Всеки опит за обвързване ще носи елементи на неравностойна игра и задкулисни машинации. Ще се появят и тежести при сделки с недвижим имот. Ако имате възможност останете си у дома и работете на свой терен. Срещите и преговорите отложете за следващите дни, когато ситуацията ще е уточнена и ще може да контролирате събитията. В момента трети лица доминират в партньорските отношения. Трудно ще се разбере кой пие и кой ще плаща.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Водолей 21 януари – 19 февруари

Тази вечер Луната от вашия знак сключва пречупващ аспект с Венера от Телец. Бъдете сигурни, че в любовните ви връзки ще се намесят меркантилни елементи. Някой ще изневери заради пари, друг заради някакви ползи и екстри, които не може да получи по друг начин. Лесно ще попаднете в мрежите на хитреците. Не си позволявайте изневери. Ще ви спретнат компромат и ще ви използват дълго. Отнасяйте се с подозрителност към всяко предложение, особено от непознати. Не е ден за годежи и брак. Пазете си територията.

Работа-5

Пари-5

Любов-4

Късмет-4

Здраве-5

 

Риби 20 февруари – 20 март

Денят носи опасност от измами, от задкулисни действия целящи да объркат отношения и да ви скарат с партньори. Всичко да се подлага на проверка. Не избързвайте с новите договори. Следващите два дни са много по-благоприятни за всякакъв тип обвързване и договаряне. В момента лесно може да станете жертва на измами от всякакъв вид. Не пийте, ако предстоят важни разговори. Не позволявайте и на любовното опиянение да влияе на професионалните ви ангажименти. Някой търси слабото ви място.

Работа-5

Пари-4

Любов-5

Късмет-4

Здраве-4

 

Ч.Р.Д.

Личната ви година е двойка. Навлизате в отлив. Трудно ще се справите сами с наболелите проблеми. До края на септември юридическата ви позиция е стабилна. Може да сключите изгодни партньорски договори или да продължите старите. През 2018 г. може да влезете в нова пазарна ниша.

Родените днес ще бъркат приятелството с любовта, ще имат двойнствени връзки, но и възможности да работят на две места и да печелят от разнородни дейности. Законът винаги ще защитава личните им интереси. В хороскопа им планетата на бизнеса Меркурий сключва брилянтен аспект с Юпитер-символът на правото и закона. Добре е да станат юристи и да специализират търговско право.

Заченатите днес ще притежават някакъв особен магнетизъм и чар, на който околните трудно ще устояват. Ще бъдат трудолюбиви и честни, но когато могат ще се възползват от слабостите на околните към тях.

Протест пред Съдебната палата срещу акушерката Емилия Ковачева

http://frognews.bg/news_136370/Protest-pred-Sadebnata-palata-sreshtu-akusherkata-Emiliia-Kovacheva/

Пред Съдебната палата в София ще се проведе протест под наслов „Справедливост за малката Никол”. Той ще започне в 8:30 ч.

Днес ще е слънчево и горещо, максималните температури ще са между 29° и 34°

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6277858

Днес ще е слънчево и горещо, максималните температури ще са между 29° и 34°Днес ще е слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен от северозапад. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН).

Честит рожден ден на Йордан Симеонов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6277244

Честит рожден ден на Йордан Симеонов Днес рожден ден има един от всеотдайните фотографи от в. “24 часа” Йордан Симеонов. Фокусът и бързината, с които той работи, успяват да вдъхновят както неговите колеги, така и младите стажанти във вестника. Честито, Данчо! Бъди

Прокуратурата разследва ремонта на НДК

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280223_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9D%D0%94%D0%9A

 ДАНС и прокуратурата разследват ремонта на НДК за българското председателство на Европейския съюз (ЕС) през 2018 г., съобщи „Труд“.

Сигнали за нарушения и злоупотреби са подадени в началото на тази година.

Според изданието агентите са разпитали свидетели, влизали са и в НДК, откъдето е иззета документация. В края на март от ДАНС са изпратили материалите от проверката с приложени доказателства и свидетелски показания в Главна прокуратура, която постановява разследването да продължи. Преписката е прехвърлена по компетентност в Софийска градска прокуратура.

В сигналите до ДАНС са изнесени данни, че от преведените 17 млн. лв. от Министерския съвет на НДК се харчи за ел. енергия, за заплати на персонала, за Театър „Азарян“.

На 17 август вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев като упражняващ правата на държавата в НДК оформя протокол за увеличаване капитала на НДК със 17 млн. лв. В него е записано следното: „Средствата от увеличението на капитала да бъдат разходвани целево за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на дружеството за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.“

Въпросните 17 млн. лв. са влезли по сметката на НДК на 22 август 2016 г., в която към оня момент е имало едва 62 хил. лв.

„Труд“ твърди, че разполага с копия на фактури, от които става ясно, че още на следващия ден – 23 август, директорът на НДК Мирослав Боршош е платил 482 615 лв. за ел.енергия за три месеца от постъпилите целеви средства.

На 10 октомври 2016 г. Боршош се разплаща по договор с изтекъл срок (въпросният договор е сключен на 28 септември 2015 г. със срок за изпълнение 70 календарни дни). Предмет на договора е „Преустройство на Зала 2 на НДК в Театър „Азарян“ (до момента в театъра са налети около 2 млн. лв.).

Консорциум „Преустройство и реконструкции“ с пълномощник Георги Георгиев получава от парите, предвидени за ремонт на зали за председателството на ЕС, 434 536 лв. Впрочем, от профила на купувача и от АОП става ясно, че Георги Георгиев, откакто Боршош е шеф на НДК, извършва всички текущи и аварийни строително-ремонтни работи в и около сградния фонд на НДК.

Пак от парите за председателството са изплащани хонорари на шефа на Театър „Азарян“ Яна Борисова.

Проверка на „Труд“ установи, че месечно НДК има между 120 хил. лв. и 160 хил. лв. сметки за ел.енергия, фонд работна заплата е 460 хил. лв., в зимните месеци парното струва около 250 хил. лв. Месечните приходи на НДК не надхвърлят 100 хил. лв. Не е трудно да се направи сметка от 22 август 2016 г. до края на май 2017 г. каква част от парите за председателството са отишли за ток, парно, заплати и др. странични разходи.

Това е и най-логичното обяснение за допълнителното отпускане на допълнителни 8 млн. лв. На последното заседание на МС в четвъртък бе решено да се отпуснат „средства в размер до 50% съгласно изискванията на чл. 116, ал. 2 от ЗОП, от стойността на сключения договор № Т-00859/24.10.2016 г. между изпълнителния директор на НДК и „Галчев инженеринг“ ЕООД с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.” за обезпечаване изменението на основния договор. Договорът с „Галчев инженеринг“ е за 16,5 млн. лв.. без ДДС или 19,8 млн. лв. с ДДС.

 

Мистерията с „липсващия пресцентър“

На 2 юни от ефира на БиТиВи министърът за българското председателство Лиляна Павлова обяви, че „първоначално въобще не е било предвидено изграждането на пресцентър с над 240 работни места и инфраструктура за пряко телевизионно предаване по сателит“. Спомена и че ще се наложи капиталът на НДК да се увеличи с още „няколко милиона лева“.

На 8 юни правителството гласува вдигане на капитала на НДК с 28 млн. лв. Лиляна Павлова обясни, че 7 млн. лв., които са били одобрени в предишно увеличение на капитала (става въпрос за решение на МС от 3 август 2016 г.) преди година и половина, не са били отпуснати реално.

Документите показват друго – цялата сума от 17 млн. лв. е преведена на НДК на 22 август 2016 г. Финансисти предупредиха, че са създадени предпоставки за нарушаване на ЗОП (правилата сочат, че не могат да се отпускат допълнително повече от 50% средства от договорените, т. е. още 8 млн. лв. В случая се дават и едни други 7 млн. лв. допълнително, които уж не били преведени).

Пресцентърът за председателството също не е пропуснат в идейния проект, както се вижда от самия идеен проект и от техническото задание за проектиране – част от документацията за участие в процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.”. Твърдението, че е бил пропуснат, се прави с цел да се оправдаят допълнителните 15 млн. лв., които се отпускат за ремонта.

Проектът не е внесен за съгласуване в НАГ

Проектът за ремонта не е минал съгласуване в Направление „Архитектура и градоустройство” (НАГ) на Столична община. Минимум месец е технологичното време за получаване на разрешение за строеж – това е основен ремонт с преустройство и подлежи на одобрение и съгласуване на проектната документация. Проектът дори не е внесен за съгласуване.

По договор „Галчев инженеринг“ трябваше да приключи ремонта в края на септември. Лиляна Павлова съобщи, че срокът е удължен с един месец – до края на октомври, вероятно с Акт 10 по независещи от строителя причини.

Оборудването поръчано преди ремонта

Странно е бързането с поръчката за конгресно-конферентната техника. Още преди започването на ремонта оборудването е купено от „Динакорд – България“ ЕООД. Поръчката е обявена през април 2016 г., договорът е сключен на 28 юли 2016 г., а срокът за изпълнение е бил 14 календарни дни. Стойността й е 3,6 млн. лв.

Поръчката включва ефектно осветление за Зала 3, преводаческа система, мониторна система за наблюдение на презентациите от преводачите с управляема камера от дискусионните устройства, озвучителна система и др.

Фирмата „Динакорд България“ също ще получи до 50% допълнително, реши МС в четвъртък. Павлова обясни, че въпросните 1,8 млн. лв. се отпускат за анексиране на договора за оборудване за международния пресцентър по зададените стандарти.

„Динакорд – България“ ЕООД е друга любима фирма на Боршош. Той е поверил текущите ремонти изцяло на Георги Георгиев, а „Динакорд“ прави всички доставки на оборудване, става ясно от сайта на АОП и профила на купувача на НДК.

На 30 август миналата година именно „Динакорд“ е доставила 425 стола за 200 хил. лв. за Театър „Азарян“. Това означава, че за всеки стол са платени по 470 лв.

"Има досъдебно производство за нецелево изразходване на публични средства и толкова можем да кажем към този момент", казва пред "Труд" говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова.

 

По статията работи: автор Екип на Investor.bg

 

Продължава делото срещу акушерката Емилия Ковачева

https://www.actualno.com/society/prodyljava-deloto-sreshtu-akusherkata-emilija-kovacheva-news_616576.html

Софийският градски съд ще заседава по делото срещу акушерката Емилия Ковачева, подсъдима за опит за умишлено убийство на 4-дневно дете. През декември 2015г. Емилия Ковачева бе предадена на съд от прокуратурата. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт срещу з

Пътна обстановка в страната - 13 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353271

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия“: област Ямбол: Завой-Зимница от км 286+400 до км 286+700 в посока Бургас – затварят се аварийна и активна лента, като движението ще се осъществява в изпреварващата лента с ограничение на скоростта до 70 км/ч.

Столичани ще получават кадастрални услуги и от изнесени офиси

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280222_%D0%A1%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D1%81%D0%BB%

 Предоставянето на кадастрални услуги за гражданите в София ще се подобри чрез разкриването на изнесени офиси в районните администрации.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и с кметовете на районните администрации в града, информираха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Министърът обяви, че до петък ще бъде ясна концепцията относно това как ще се оформят процедурно, юридически и финансово отношенията между страните по създаването на изнесените работни места.

“Основната ни цел е по-качественото и по-бързо обслужване на българските граждани с глобалната визия за облекчаване на административната тежест и процесите по обслужване”, подчерта Николай Нанков.

Той обясни, че втора година се работи по този въпрос и вече има подписани споразумения за създаване на изнесени работни места в четири района – „Нови Искър“, „Надежда“, „Люлин“ и „Подуяне“, като предстои да се подпише договор и с район „Илинден“.

Николай Нанков информира, че 21 от столичните райони са с готова кадастрална карта, а в процес на изготвяне са картите на районите „Слатина“, Студентски“ и „Лозенец“.

“Услуги в областта на кадастъра могат да бъдат заявявани и получавани чрез портала, който е част от интернет страницата на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, като 13 от 15-те услуги са и безплатни за гражданите”, напомни министърът.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Спортът в ефир на 13 юни

https://offnews.bg//sport/sportat-v-efir-na-13-iuni-658027.html

Доста постна е днешната програма на телевизиите откъм спорт, но все пак любителите на тениса, билярда, голфа, баскетбола и леката атлетика ще могат да се насладят на предпочитаните от тях спортове.

10,00 ч „Светът на голфа" Mtel sport 2

12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Щутгарт Евроспорт 1

12,00 ч Тенис, турнир за мъже в Ден Бош F+/Sport+

14,30 ч Тенис, турнир за мъже в Щутгарт Евроспорт 1

14,30 ч Билярд, СК Диема спорт

17,30 ч Баскетбол, Евролига  Mtel sport 1

18,30 ч Лека атлетика Евроспорт 1

18,30 ч Тенис, турнир за мъже в Щутгарт Евроспорт 2

20,30 ч Билярд, СК Диема спорт

Франция планира да затвори няколко ядрени реактора

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280221_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5

 Френският министър на екологията Никола Юло каза днес, че правителството планира да затвори някои ядрени реактори на държавната енергийна компания EDF, за да намали дела на ядрената енергия в общия енергиен микс на страната, предаде Ройтерс. Той не уточни какви са сроковете за затваряне.

Юло посочи пред репортери на министерска среща на Г-7 за околната среда в Болоня, че е прекалено рано да се дават конкретни данни, свързани с целта на Франция да намали дела на ядрената енергия в общото енергийно производство от сегашните 75% на 50%."Ще затворим някои ядрени реактори и това няма да е само символичен акт", каза той.

Котировките на акциите на EDF, които се бяха понижили с 0,8% преди изказването на Юло, спаднаха още и поевтиняването им достигна 2,2%.

На въпроса за въвеждане на въглероден данък Юло посочи, че Франция вече има такъв и той се увеличава всяка година. "На европейско равнище искаме да повишим минималната цена", допълни той.

Предшественичката на Юло - бившата министърката на екологията Сеголен Роаял, каза през май миналата година, че Франция ще въведе едностранно минимална цена за въглеродния диоксид от около 30 евро за тон с намерението да даде начало на по-широкообхватни европейски действия за намаляване на вредните емисии и за напредък в осъществяването на споразумението за климата от Париж, постигнато през декември 2015 г.

Социалистическото правителство обаче тихомълком изостави този план към края на миналата година, тъй като профсъюзите протестираха, че заради него ще бъдат затворени електроцентрали на въглища.

Главният изпълнителен директор на EDF Жан-Бернар Леви неколкократно призовава за минимална въглеродна цена от 30-40 евро за тон във Франция и Европа, което би подкрепило ядрените централи на компанията, тъй като при тях няма отделяне на въглероден диоксид.

Въглеродните цени според схемата на ЕС за търговия с въглеродни емисии, която налага такси на компаниите за всеки отделен тон въглероден диоксид спаднаха до около 5 евро за тон от около 30 евро през 2008 г. заради излишъка от разрешителни за отделяне на въглероден диоксид.

 

По статията работи: Радина Колева

В КЕВР обсъждат новите цени на парното и тока

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277856

В КЕВР обсъждат новите цени на парното и тока

Обществено обсъждане на новите цени на парното и тока ще се проведе в Комисията за енергийно и водно регулиране. Енергийният регулатор предлага от 1 юли токът за битовите абонати да поскъпне с до два процента. Най-голямо увеличение е заложено за потребителите на ЧЕЗ - 1,99 на сто, а най-малка промяна в цената - за абонатите на Енерго про - 0,

Изложба във Виена „Балканите – споделено наследство“

http://www.eurochicago.com/2017/06/izlozhba-vav-viena/

Експозицията представя най-забележителните артефакти от античността, открити и запазени на територията на единайсет балкански държави, заснети от българския фотограф Иво Хаджимишев. В проекта участват проф. Николай Овчаров, проф. Аксиния Джурова и проф. Оливие Шефер. Организатор на изложбата е холандската фондация "Наарден".

Трусът в Егейско море уби жена

http://frognews.bg/news_136369/Trusat-v-Egeisko-more-ubi-jena/

Силното земетресение в Егейско море взе жертва на гръцкия остров Лесбос – 57-годишна жена беше открита мъртва под развалините на дома ѝ в с. Вриса.

"Дай мигач 2": Руслан Радуков за бизнеса на село и защо е важно да има трудности

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/13/2987307_dai_migach_2_ruslan_radukov_za_biznesa_na_selo_i/?ref=rss


Вторият сезон на "Дай мигач" ще представя хора, които са се осмелили да направят промяна, различен бизнес, да поемат по-трудно предизвикателство. В първа серия водещият Йордан Рашев отиде в село Равнища в Родопите, за да се срещне с Руслан Радуков. Защо той изоставя ресторант в Пловдив, за да създаде нещо на село, защо се притеснява, ако няма трудности, какво е печалбата, как се гледат деца извън града - вижте във видеото.

"Дай мигач 2" е с подкрепата...

Днес ще е слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи, максималните температури ще са между 29° и 34°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280220_+%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D1%89%D0%B5+%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE%2C+%D1%81+%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%

 Днес ще е слънчево, с временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Вятърът ще е слаб, в Дунавската равнина до умерен от северозапад. Максималните температури ще са между 29° и 34°. Това съобщи за Агенция „Фокус” дежурният синоптик Евгения Егова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще стане малко по-ниско от средното за месец юни (946 hPa). 
По Черноморието ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 25° - 27°. Температурата на морската вода е 19 - 22°, вълнението на морето ще е 1 - 2 бала, след обяд по Северното Черноморие - 2 - 3. 
В планините ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, на само на отделни места в масивите от Западна България ще превали краткотрайно. Ще духа умерен, по високите била временно силен вятър от север-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 21°, на 2000 метра – около 14°.

Св. пророк Елисей

https://www.actualno.com/celebrate/sv-prorok-elisej-news_616594.html

По Божие повеление св. пророк Елисей бил призван за пророческо служение от св. пророк Илия. При възнесението на пророк Илия той получил неговия плащ и пророчески дар. Той се трудил повече от шестдесет години при шест израилски царе - от Ахав до Иоас (Йоахаз). То е засвидетелст

Съдийската колегия с втори опит да обсъди дали Георги Колев е спуснал фаворита си за съдебния съвет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2987907_sudiiskata_kolegiia_s_vtori_opit_da_obsudi_dali_georgi/?ref=rss


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди дали главният секретар на Върховния административен съд Александър Николов е изпращал мейл с името на съдия, който трябва да бъде подкрепен за член на съдебния съвет.

Миналата седмица темата бе дискутирана по предложение на Калин Калпакчиев, но до решение не се стигна, след като гласовете бяха наравно. Калпакчиев настояваше за дебат преди изслушването в събота, за да се установи дали е оказван натиск....

Върховния ръководител на Иран Али Хаменей обвини САЩ за нестабилността в Близкия изток и създаването на групировката „Ислямската държава“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280219_%D0%92%D1%8A%D1%80%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%90%D0%BB%D0%B8+%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD

 Върховният ръководител на Иран aятолах Али Хаменей обвини Съединените щати за нестабилността в Близкия изток и заяви, че войната на Вашингтон срещу групировката „Ислямската държава“ е "лъжа", съобщава Reuters.
Иранският лидер обвини Съединените американски щати и регионалния им съюзник Саудитска Арабия, че финансират сунитските бойци, включително групировката „Ислямската държава“, извършила първия си терористичен акт в Иран в сряда, жертва на който станаха 17 души.

Путин: Американците си отгледаха Ал Кайда

http://www.cross.bg/pytin-kaiida-prezident-1545822.html

Терористичната мрежа Ал Кайда е резултат от дейността на САЩ. Това заяви Владимир Путин в интервю, включено във филма на американския режисьор Оливър Стоун.Думите на руския президент предаде ТАСС, цитирана от БТА и дир.бг Ал Кайда не е резултат на наша дейност, това е резултата от дейността на американските ни приятели, заяви руският президент. Той поясни: "Това започна още по времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби поддържаха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците си отгледаха и Ал Кайда, и Бен Ладен, а после всичко това стана неконтролируемо. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. това е тяхна вина". В интервюто си пред американския кинорежисьор Оливър Стоун президентът на Русия Владимир Путин заяви, че съществуват доказателства за техническа и финансова помощ, която Съединените американски щати са оказвали на терористите в Чечения, пише Известия.Путин отбелязва още, че за това своевременно е информирал американския президент Джордж Буш, като му е съобщил и имената на работещите в Чечения агенти на САЩ. По думите на руския президент, Буш е реагирал с възмущение и е обещал да потърси отговорност за ситуацията. Излъчването на четирисерийния документален филм на Стоун "Интервюта с Путин" започна снощи по кабелния канал "Шоутайм"

Близнашки защити Цацаров - олигарсите искали съдебна реформа

http://clubz.bg/55043-bliznashki_zashtiti_cacarov_oligarsite_iskali_sydebna_reforma

Георги Близнашки. Снимка Веселин Боришев

Бившият служебен премиер Георги Близнашки коментира пред бТВ идеите на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за свикване на Велико народно събрание и изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Близнашки се включи в общия хор на ГЕРБ, ДПС, магистратите от мнозинството на Сотир Цацаров и медиите около Делян Пеевски, които упрекнаха Панов, че се занимава с политика и дори предположи, че той вероятно ще бъде санкциониран, включително с импийчмънт.

Според Близнашки обществените тежнениия за реформи в правосъдната система са просто "бунт на олигарсите", срещу които сега са повдигнати обвинения. А текстът в Конституцията, според който прокуратурата е част от съдебната власт, бил стратегическо решение, което не можело да бъде преразгледано с лека ръка.

"Идеята, която лансира Панов, е доста странна, неочаквана. Това са неща, които са дебатирани още в ранната фаза на прехода, има взети стратегически решения, които не могат да бъдат преразгледани с лека ръка", обясни Близнашки.

Според него в повечето страни в Западна Европа моделът е същия като в България. Конституционният текст бил записан след консултации с водещи европейски конституционалисти.

"На мен ми беше възложено да водя тези разговори от ръководството на партията и държавата", изтъкна Близнашки.

Според него прокруатурата у нас не е безконтролна, защото и тримата големи могат да бъдат подложени на процедура за импийчмънт. Близнашки смята, че създаването на самостоятелна прокуратура или връщането й в изпълнителната власт ще върне България 50-70 години назад.

"В края на XIX в. няма държавно обвинение. Ролята на прокурора се изпълнява от министъра на правосъдието. Постепенно прокуратурата се еманципира. След Втората световна война из цяла Европа става част от съдебната власт", обясни Близнашки.

Според него партията на Христо Иванов "Да, България" е създадена специално, за да блокира работата на държавното обвинение. Тя била създадена, след като разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии "не им свърши работа, не можаха да предизвикат оставката на главния прокурор" За това сега инициативата продължавала в други посоки.

"Това са абсурдни идеи, не може да стане, ще вкара България в едно блато, от което излизане няма. Не е работа на шефа на ВКС да се занимава с конституционни въпроси. Този човек трябва да бъде санкциониран. Аз мисля, че той накрая ще свърши с една процедура за импийчмънт", прогнозира Близнашки.

Той все пак призна, че не всичко в съдебната система е розово.

"Но тук се води една битка за власт. В момента тече изборът за ВСС. Понеже "Да, България", специално създадена, за да блокира работата на държавното обвинение, се провали на изборите, започват разни странни екстремистки идеи, хрумвания, импровизации", коментира Близнашки.

Според него всичко това било "бунтът на олигарсите"

"Това е, което нашите политолози не могат още да го схванат. Както през 20-те години има бунт на масите. Срещу една значителна част от тези хора се повдигат обвинения - Иво Прокопиев, Цветан Василев, Гриша Ганчев, Сашо Дончев, Огнян Донев, прочутите 63 млн. неплатени данъци. Като добавите и Румен Овачров за гарнитура, представете си какъв мощен олигархичен фронт се формира срещу държавата. В случая главният прокурор действа от името на държавата", каза Близнашки.

Според него предположенията, че зад Сотир Цацаров има друг олигархчиен кръг, са "приказки, прах в очите на широката публика".

"Кое е новото? Идеята на Лозан Панов е толкова ретреоградна, че чак не ми се коментира", заяви Близнашки.

И заяви, че е категорично против свикването на ВНС.

"Това ще бъде такава драма. Ще слушаме адвокатски пледоарии как да отслабим държавното обвинение. В момента са повдигнати обвинения срещу една цяла верига крупни олигарси", повтори Близнашки.

Според него тези "герои на прехода", които "да кажем", че са забогатели "благодарение на тяхната изключителна интелигентност, трудолюбие", трябва "да свикнат с мисълта, че ще носят отговорност пред държавата". Близнашки разказа как, когато в края на тоталитарния режим се е приел указ 56, който позволи частна инициатива, Тодор Живков поканил на разговор новопоявилите се бизнесмени и им казал да живеят според "закон Божи", да плащат заплати на хората, които работят за тях, да си плащат данъците и т.н.

Според Близнашки проблемите в съдебната система могат да бъдат решени с "прецизни промени в закона за съдебната власт", които "да ускорят процедурите".

"Защо олигарси от типа на Стефан Софиянски, Емилия Масларова, Сергей Станишев останаха на свобода? Искаме да понесат отговорност онези, които са виновни за драмата на българския народ, който беше доведен до просешка тояга", обобщи Близнашки.

Атентаторът от Манчестър е бил под наблюдение в Либия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280218_%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB+%D0%BF%D0%BE%D0%B4+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8

 Самовзривилият се на концерта на Ариана Гранде в Манчестър Салман Абеди е бил под наблюдение в Либия повече от месец преди терористичния акт, съобщава BBC.
Пред журналист от медията, длъжностни лица в Триполи са се оплакали от липсата на сътрудничество с Обединеното кралство в областта на сигурността. Според тях, това трябва да се промени, за да се предотвратят следващи атаки. Те са заявили още, че атентаторът, заедно с брат си Хашем и баща си Рамадан са били под наблюдение в продължение на един месец, преди Абеди да се върне във Великобритания и да извърши масовото убийство 

Без ток днес във Варна и областта ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=353264

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 13 юни ще бъде прекъснато електрозахранването в няколко района на Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък: - от 08:30 ч.

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис определи боеготовността на армията като „шокиращо ниска"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280217_+%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%94%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D1%81+%D0%9C%D0%

 Ръководителят на Пентагона Джеймс Матис коментира в понеделник лошото състояние на армията, съобщава AFP.
"Четири години след моето напускане, отново се върнах в Пентагона и бях шокиран от това, което видях по отношение на нашата боеготовност, резултат от дългогодишни бюджетни ограничения", заяви още Матис.

Д-р Димитър Петров: 30% от скъпите лекарства за рак се изхвърлят

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6277416

Д-р Димитър Петров: 30% от скъпите лекарства за рак се изхвърлятИма съмнения, че остатъчни количества не се хвърлят и при 4 флакона един се икономисва - тогава няма да има плащане, казва подуправителят на Националната здравно-осигурителна каса - Д-р Петров, в момента текат проверки в болниците за отпускането на онколекарства. Каква е целта? - Проверките са в съответствие с регламент от Националния рамков

Предложението за мажоритарен вот влиза в пленарна зала

https://www.24chasa.bg/novini/article/6277854

Предложението за мажоритарен вот влиза в пленарна залаПредложението за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура влиза за обсъждане в парламента, предаде БНТ. Проектът за промени в Изборния кодекс е внесен от ГЕРБ и днес ще бъде разгледан на първо четене от парламентарната комисия по правни въпроси. В законопроекта е заложено разделянето на територията на страната на 240 едномандатни

Пиян шофьор с "Пежо" катастрофира и рани жена

//dariknews.bg/regioni/sliven/piian-shofior-s-pezho-katastrofira-i-rani-zhena-2030076

Пиян софиянец катастрофира и рани жена в новозагорското село Баня, съобщиха от полицията в Сливен.

Инцидентът е станал на 12 юни, около 23,30 часа. Почерпеният водач, управлявайки лек автомобил “Пежо 406”, губи управление и се удря в дърво.

От произшествието е пострада

Разбиха и ограбиха банкомат в Бобошево

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/razbiha-i-ograbiha-bankomat-v-boboshevo-2030078

Банкомант е бил разбит в гр. Бобошево. Отнети са касетите с неустановена сума пари. Сигналът в полицията е постъпил  в 2.37 ч. тази нощ.

Предприети са незабавни действия по установяване на извършителите от служители на РУ Дупница и ОДМВР – Кюстендил.
 
 

Иззеха близо 6 000 къса цигари от дома на 52- годишен кюстендилец

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/izzeha-blizo-6-000-kysa-cigari-ot-doma-na-52-godishen-kiustendilec-2030079

5690 къса цигари от различни марки и без български акцизен бандерол са иззели кюстендилски полицаи от дома на 52-годишния И.Н.

По случая е започнато досъдебно производство в РУ Кюстендил, съобщават от ОД на МВР- Кюстендил.
 

Какво време ни очаква следващите дни?

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-vreme-ni-ochakva-sledvashtite-dni-2030077

До петък вечер времето ще се задържи топло и слънчево, с температури до 34 градуса. Само на отделни места в планинските райони е възможно да има дъжд. Това показват средносрочните модели за времето, представени тази сутрин в "Дарик кафе".
 <

Норвегия възнамерява да забрани носенето на забрадки в учебните заведения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280216_%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%

 В понеделник правителството на Норвегия обяви, че възнамерява да забрани носенето на забрадки в детските градини, училищата и университетите, пише Daily Sabah.
След Австрия, Франция, Холандия, Белгия, България и германската провинция Бавария, скандинавската държава ще е поредната европейска страна, която ще ограничи носенето на бурки и забрадки. 
Норвежкото правителство на малцинството, което е в коалиция с консерваторите и популистите от партията „Прогрес" обяви, че ще намери подкрепа и от опозицията. 

Борисов при Ердоган в двореца му в Анкара

http://frognews.bg/news_136368/Borisov-pri-Erdogan-v-dvoretsa-mu-v-Ankara/

Премиерът Бойко Борисов се среща с турския президент Реджеп Ердоган днес. В делегацията е включена и вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Русия разработва кибероръжия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280215_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B8%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F

  Русия разработва кибероръжия, които могат да разрушат електрическите мрежи, пише The Washington Post.

Според американски изследователи, цитирани от вестника, хакери, наети от руското правителство са разработили кибероръжия, които могат да окажат катастрофални последствия върху енергопреносната система на САЩ.
Злонамереният софтуер, който изследователите наричат CrashOverride, вече е използван при един инцидент – този в Украйна, през декември миналата година, когато една пета от електрозахранването в Киев беше нарушено.
С новите версии на софтуера, той може да бъде използван срещу енергийната системи на САЩ, като ефектът ще е опустошителен, твърди в своя доклад Серджо Калтаджироне, директор на фирмата за киберсигурност „Драгос“.
Изданието прави връзка с продължаващите разследвания за намеса на руското правителство в президентските избори в САЩ, включително използването на социални медии.

Путин обвини САЩ, че са спонсорирали терористите в Чечения

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280214_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9%2C+%D1%87%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%80%D

 В интервюто си пред американския кинорежисьор Оливър Стоун президентът на Русия Владимир Путин заяви, че съществуват доказателства за техническа и финансова помощ, която Съединените американски щати са оказвали на терористите в Чечения, пише вестник „Известия“.
Путин отбелязва още, че за това своевременно е информирал американския президент Джордж Буш, като му е съобщил и имената на работещите в Чечения агенти на САЩ. По думите на руския президент, Буш е реагирал с възмущение и е обещал да потърси отговорност за ситуацията.

В Москва се изви най-голямото българско хоро в Русия

http://www.cross.bg/dyshi-voiina-bulgariya-1545821.html

/КРОСС/ Огромно българско хоро се изви в събота в центъра на Москва, съобщи БНТ. Това бе най-голямото хора, организирано някога в Русия. В танца на площада пред "Никтиских ворот" се включиха общо 400 души - българи и руснаци, които танцуваха в българските народни ритми в рамките на историческия фестивал "Времена и епохи", организиран от кметството на руската столица. Като част от събитието се състоя възстановка на историята на България от Средновековието до Втората световна война. "Български опълченци" от времената на Руско-турската война носеха един от символите на България - Самарското знаме. Седмото издание на фестивала "Времена и епохи" бе открито на 1 юни и продължава 12 дни. В него участват около 6000 души от 22 страни по света.  

В Москва се изви най-голямото българско хоро в Русия

http://www.cross.bg/voiina-dyshi-vremena-1545821.html

Огромно българско хоро се изви в събота в центъра на Москва, съобщи БНТ. Това бе най-голямото хора, организирано някога в Русия. В танца на площада пред "Никтиских ворот" се включиха общо 400 души - българи и руснаци, които танцуваха в българските народни ритми в рамките на историческия фестивал "Времена и епохи", организиран от кметството на руската столица.Като част от събитието бе изнесена и възстановка на историята на България от Средновековието до Втората световна война. "Български опълченци" от времената на Руско-турската война носеха един от символите на България - Самарското знаме. Седмото издание на фестивала "Времена и епохи" бе открито на 1 юни и продължава 12 дни. В него участват около 6000 души от 22 страни по света.  

Демонстранти разграбиха и опожариха ключова сграда във Венецуела

https://www.actualno.com/america/demonstranti-razgrabiha-i-opojariha-kluchova-sgrada-vyv-venecuela-news_616603.html

Групи демонстранти с маски и качулки хвърляха коктейли молотов срещу сградата на Изпълнителната съдебна дирекция (TSJ) в Каракас, Венецуела и подпалиха фасадата, предаде БГНЕС. В четириетажната сграда се помещава и банков офис. Десетки демонстранти влязоха в банковия офис

Алексей Навални е осъден на 30 дни затвор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280213_+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9+%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+30+%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80

 Опозиционният лидер Алексей Навални е бил осъден на 30 дни затвор, съобщи Газета.ru.
Съдът е постановил, че Навални е виновен в организирането на несанкционирана проява при повторно аналогично нарушение на обществения ред.
На митинга Москва срещу корупцията, съвпаднал с честванията на Деня на Русия задържаните са над 800, а на митинга в Санкт Петербург, на който се събраха над 10 хил. души арестуваните са повече от 500.

Над 28% е делът на сивата икономика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280212_%D0%9D%D0%B0%D0%B4+28%25+%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0

 Сивата икономика ощетява фиска с милиарди левове годишно, предупреди вчера председателят на АИКБ Васил Велев, който представи индекса "Икономика на светло" за 2016. Около 40% е нивото на сивата икономика в началото на членството ни в ЕС. За десетте години членство има тенденция към изсветляване на икономиката, каза Велев.

През миналата година делът на сивата икономика в България е намалял с три процента и достига 28,12 на сто. Това показват данните на АИКБ. И макар от 2010 г., когато сивата икономика надхвърля 40 на сто, да има значително подобрение, страната ни остава далеч зад средно европейското ниво от 12-15 на сто.
В същото време има фактори, които спъват засилване на положителните тенденции в изменението на индекса като липсата на реформи като правосъдие, сигурност, обществени поръчки, здравеопазване, енергетика, образование. Категорично, според АИКБ, най-неблагоприятно е влиянието на състоянието на образованието и пазара на труда като липсата на квалифицирана работна ръка е най-големият проблем на българските предприемачи.
    В момента сивата икономика у нас е съпоставима с размерите й в Гърция, Румъния и Хърватия и Южна Италия. На практика без промяна е състоянието на отраслите като строителството, туризъм, услуги, търговията на дребно, които остават лидери по укриване на данъци и осигуровки, стана ясно от думите на проф. д-р Стефан Петранов, който е създател на композитния индекс. Трябва да се работи още, за да се стигне до средните европейски нива и България да се доближи до страни като Германия, Австрия и Дания, където сивата икономика е 5-6 процента, препоръча Петранов. Според него силен тласък на изсветляването на българската икономика биха дали съществени реформи в правосъдието, сигурността, обществените поръчки, здравеопазването, образованието и енергетиката.
    Реално от изработването на индекса досега легалната икономика у нас увеличава дела си, с изключение на 2014 г., когато има лек ръст от 1,2 на сто при сивата икономика. 2014 г. обаче бе наситена с политико-икономически предпоставки с негативно влияние върху изсветляването на икономиката - напрежение в Украйна, фалит на КТБ, избори, посочи Петранов. 
Данните за 2016 г. са предварителни, на базата на данни в аванс от митниците за внос и износ, на "Евростат" и на НСИ. Възможно е през септември да се отчете повишаване или задържане на равнищата на светлата икономика.
    Важен принос за изсветляването на икономиката у нас имат регулациите при трудовите договори, финансово-икономическа стабилност и намаляването на мигрантския натиск, но основните предизвикателства са реформите в правосъдието, образованието, здравеопазването, енергетиката и провеждането на обществените поръчки.



Най-голям е сивият сектор в строителството, туризма, услугите и търговията на дребно, отчетоха от АИКБ

13 юни в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=353215

Събития 1805 г. – Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс. 1839 г. – Милош Обренович абдикира като княз на Сърбия в полза на сина си Милан Обренович II. 1842 г. – Кралица Виктория прави първото си пътуване с влак.

Газов амок

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280211_%D0%93%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2+%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%BA

 Еврокомисията и цялото брюкселско чиновническо войнство изпадат в състояние на тежък амок. Пристъпите на умопомрачение са явно следствие от поредица събития, които напоследък разтърсиха самодоволното битие на общността. След появата на Тръмп в Белия дом от Лондон ги тресна "Брекзит", не могат да излязат на глава с неуправляемата Украйна, едновременно с това трябва да водят непосилна за Европа втора студена война с Русия.
Медиците определят амока като пристъп на внезапна агресивност и безумие и предупреждават, че изпадналите в това състояние са опасни за околните. През последните дни тревожните симптоми в поведението на Комисариата с особена сила се проявиха в енергетиката. Зам.-шефът на европейското квазиправителство Марош Шефчович огласи, че Еврокомисията е поискала мандат от страните членки да води преговори с Русия за специален режим за изграждането на "Северен поток 2". Фактът, че обектът е изцяло търговски и се реализира извън територията на юриспруденцията на ЕС, за бюрократите няма значение. Те са готови да загърбят и основополагащите пазарни принципи - "закон божи" на строителите на капитализма.
От години вече ЕС е раздиран от вътрешното противоречие да черпи колкото се може повече руски газ, но ако може доставките да бъдат в ущърб на доставчика. Опитите  за т.нар. диверсификация сами по себе си са разумни, но някак си не са съобразени с географията и с разположението на природните ресурси. За зла участ те са в Сибир и в размирния Близък изток. От Сибир текат по тръби директно в хранилищата на Европа, а от Ориента идват в танкери, за които са нужни специални терминали, а на всичко отгоре нескончаемите военни конфликти в региона правят доставките несигурни. В крайна сметка цената на арабския газ никога не може да падне под предлаганата за руския. Тук за европатриотарите се появява още един проблем: на кого да угодят - на интереса на гражданите за по-ниски цени, или на фиксидеята да изолират Русия, но нейните ресурси да останат за общо ползване.
Всъщност, тъкмо за постигането на тази непостижима цел на комисарите е нужен въпросният мандат за преговори за "Северен поток 2". Да направят така, че хем потокът да го има, хем по него да се изливат необходимите на Европа обеми газ, хем Русия да няма никакви права нито върху тръбата, нито върху горивото и на всичко отгоре да пуска по малко газ и по ръждясващия украински газопровод, за да не остане "братският" русофобски режим в Киев без доходите от транзит. Подобна цел наистина би довела до амок всеки нормален мозък - пък бил той и евро такъв.
Междуправителствен договор между ЕС и Русия за строителството на "Сверен поток 2" не е нужен, коментира професорът по енергийно право в Хелзинки Ким Талус, който дава консултации на трансгранични инфраструктурни проекти. Както е известно, европейското законодателство, включително и Третият енергиен пакет, не се разпространява върху морската част на проекта. Затова експертът подозира, че Еврокомисията, след като усети, че юридически е безсилна за съдбата на газопровода, сега иска да вкара правилата си със задна дата "през задния вход на тръбата" или въобще да осуетят проекта по чисто политически причини. Това неминуемо би довело до дискриминация на частните инвестиции в инфраструктурата на ЕС.
Преговори и междуправителствено споразумение е излишно, тъй като строителството на "Северен поток 2" се регулира от международното право и от националните законодателства на страните, през чиито териториални води преминава, както и от компаниите, участващи в проекта. "Трябва ясно да се разграничат политическите цели от законодателните въпроси", категоричен е Талус.
В Брюксел се сблъскват и интересите на едни държави с други и пречат на така желаното и час по час повтаряно заклинание за единство. Докато Германия изцяло подкрепя проекта, Полша и балтийските страни са против. Те не изпускат знамето на русофобската истерия. А Украйна, която не е член на ЕС и скоро няма да бъде, официално заяви, че ще използва всички възможни политически средства, за да се спре строителството. Миналия четвъртък Варшава организира газово политическо шоу, с което на терминала, построен преди две години, бе посрещнат първият танкер с американски втечнен газ. За целта на брега бяха строени важни политически персони, нямащи отношение към енергетиката. За Полша това била "важна стъпка към независимостта от руските доставки". От Държавния департамент бяха по-откровени, като заявиха, че "по този начин се поддържат работните места в САЩ". Това, че руският газ тече нонстоп, а с танкери през океана идват ограничени обеми и че цената е много по-висока, за знаменосците няма значение.
Време е Бойко - като стрелян заек, да сподели с поляците терзанията си по "Южен поток". Да им разкаже как с помощта на ЕС и САЩ той се преля в "Турски", как се изпариха мечтите му по хъб балкански и сега ще се наложи да копае газова вада до хъб гръцки.

И Западът носи вина…

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280210_%D0%98+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%E2%80%A6

 Арабската пролет доведе до кръвопролитията и до терористична война срещу Европа

 
Терористът Салман Абеди не е единственият убиец на 22-та британци, след които и 12 деца, загинали при атентата му на концерта в Манчестър на 22 май. При този атентат има още един „убиец“ — нищо че той не е негов съучастник. Нищо че той дори е враг на Абеди и изобщо на тероризма. И макар да остава в сянка и някак се е прието за него да не се говори, той е факт. И за съжаление неговият силует още дълго време ще изкача при такива трагични събития. Казано най-общо, този убиец е Западът, неговата политика и дори ценности – колкото и абсурдно да звучи това, колкото и съзнанието ни инстинктивно да отхвърля тази мисъл. По-конкретно за Манчестър това е едно британско правителство, а още по-конкретно премиерът Дейвид Камерън.
 
Този се налага от появилите се наскоро съобщения, че Салман Абеди е бил в Либия – в Либия на разрухата след Кадафи.
 
Как така те ще са „убийците“, ще скочат мнозина, които сигурно ще рекат, че подобна мисъл може да се пръкне само в един болен мозък. Да, никой от тях не е задействал взрива на стадиона „Манчестър арена“, никога не му е и минавало и няма да му мине на ум да извърши нещо подобно. И понеже не са преки извършители, нито пък подстрекатели или организатори, думата убийци е сложена в кавички. Само че
 
22-та загинали, сред които и 12 деца, са жертви и на техни действия, на изповядвани от тях идеи.
 
Нищо че тези действия и идеи са иначе контра на тероризма, нямат нищо общо с варварството, а и минават под знаменателя на цивилизоваността.
 
Известно е, че отговорност за атентата пое групировката „Ислямска държава“. А Салман Абеди е имал срещи с нейни хора при престоя си в Либия, откъдето е и семейството му. Срещите са ставали в Триполи и в крайбрежния град Сабрата. Впрочем Абеди е контактувал с лица, които се завърнали от войната в Сирия. Както и да е, но той е поддържал връзки с групировката и след завръщането си в Манчестър. Всички тези разкрития, публикувани в западните медии, дойдоха от източници от разузнавателните служби на Запада, а не на Русия, Китай, Иран или Сирия.
 
Е, как да не се запиташ дали
 
ако Кадафи бе оставен на власт, щеше да се случи атентатът в Манчестър? И не само там.
 
Дали щяха да бъдат убити тези 22 души, между които и 12 деца, ако Западът не бе помогнал за свалянето на режима му и физическото му ликвидиране?
 
Хайде да върнем лентата назад. Бунтовете в Либия пламнаха през февруари 2011 година и те изобщо не бяха от лош живот. Напротив Кадафи бе дал направо приказни благини на либийците, каквито други държави могат само да мечтаят. Бунтовете изобщо не бяха социални, от празни стомаси. Впоследствие ще се окаже, че това е било „революция“ на религиозния екстремизъм и мракобесието. Кадафи предупреждаваше, че зад тази „революция“ стои „Ал Кайда“, но на Запад никой не искаше да го чуе. Русия също предупреждаваше за опасността от хаос в Либия, но и нея никой не чуваше. Дейвид Камерън, британското правителство, Франция, САЩ, целият изобщо Запад рипнаха в защита на „революционерите“. Трагичната гротеска е, че след време ще се окаже, че са рипнали в защита на тероризма, че са създали заплаха за своя си свят.
 
По-нататък след настъплението на въстаническите сили из Либия, Кадафи успя да си върне контрола над почти цяла Либия и му оставаше да завземе Бенгази – бастионът на радикалния ислям в Либия. Само че Дейвид Камерън, британското правителство, френският президент Саркози, САЩ, изобщо целият Запада вече бяха задействали международната машина за отстраняването на Кадафи. Така бе гласувана резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН, налагаща забранена за полети зона над Либия с уж благовидния помисъл да бъде защитено цивилното население от въздушни удари. Така
 
Камерън и целият Запад вързаха ръцете на режима да се справи с бъдещите терористи.
 
Отделно НАТО активно подпомагаше по въздуха офанзивата на мракобесната „революция“, което в крайна сметка доведе до ликвидирането на Кадафи. Накрая Дейвид Камерън отиде в Либия да обере благодарността на… ликуващия хаос и екстремизъм. И на бъдещите терористи, които ще избиват негови сънародници.
 
Така че отговорността за трагедията в Манчестър минава и през Съвета за сигурност и през НАТО. И само „авторитарните” Русия и Китай от постоянните страни-членки се въздържаха от гласуване на резолюцията и отказаха да подкрепят военните действия срещу Кадафи. Всъщност оказва, че тези две „недемократични” и „нецивилизовани“ държави са постъпили най-демократично и цивилизовано — отказали да участват в зараждането на терористичната вълна и избиването на невинни хора.
 
Последствията от действията на Запада са добре известни. Либия се превърна в свърталище на радикалния ислям и на терористите, които се присъединиха и към нововъзникналата групировка „Ислямска държава“. Като цяло Арабската пролет там, а също в Египет, Сирия, Йемен доведе до кръвопролитията и до терористична война срещу Запада. През Брюксел, Париж, Берлин, Ница тя стигна и до Манчестър.
 
Ето как сляпата и затлачена политика на Камерън и сие за разпространение на демокрацията създадоха терориста Абеди. Ето как Западът, който се има за стожер на човешките права, си отгледа враг, който взривява свещеното право на гражданите му – правото на живот. Ето как западните ценности – универсалността на демокрацията, планетарността на правата, натрапваната им безалтернативност, менторството над нелибералните и „неразвити“ общности – създадоха екзекутори на деца и на други невинни граждани на Запада. Така отговорността за касапницата в Манчестър трябва да поеме не само „Ислямска държава“, но и Камерън и западните управляващи.
 
И понеже „бясното куче“ Кадафи беше безмилостен към религиозните фанатици в страната си, той щеше да арестува Абеди при появата му в Либия. И изобщо нямаше да допусне терористи, ако бе останал на власт. Звучи стряскащо и абсурдно, но този диктатор щеше да е по-добър защитник на западните граждани от техните лидери.
 
В този смисъл, ако Западът не иска да дава още жертви на тероризма, трябва по-бързо да се намери нов Кадафи в Либия. Той впрочем му е под ръка – генерал Халифа Хафтар, който държи половината (източна) Либия. Само че Западът е заложил на противниците му в Либия, сред които има немалко ислямистки сили. И които държат другата половина от Либия. А това е територия, в която Абеди и шетал най-спокойно.
 
 
От сайта „Поглед.инфо”
 
(заглавието и подзаглавието са на ЗЕМЯ)

Атентатът в Манчестър е планиран за преди две години

https://www.actualno.com/europe/atentatyt-v-manchestyr-e-planiran-za-predi-dve-godini-news_616601.html

Терористичният акт на стадион "Манчестър Арена", в който загинаха 22 души миналия месец, е бил планиран за декември 2015 година. Това съобщи телевизия BBC, позовавайки се на информация от Службата по сигурност на Либия. Медията е установила още, че либийските власти са успели да

Днес рожден ден има Бойко Борисов

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6277264

Днес рожден ден има Бойко БорисовДнес рожден ден има лидерът на ГЕРБ и министър-председател на България за трети път Бойко Борисов. Навръх празника си той е поканен на визита в Турция, където ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм. След разговорите в столицата Анкара тримата ще вечерят на Босфора. “24 часа” честити празника на премиера Бойко

Борисов ще се срещне с Ердоган днес

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/13/2987650_borisov_shte_se_sreshtne_s_erdogan_dnes/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов заминава на еднодневно посещение в Турция днес, където ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм. От Министерския съвет съобщиха, че визитата е договорена в телефонен разговор с Йълдъръм още през март.

Срещата с Ердоган ще се се проведе в двореца "Бештепе" в Анкара. След това Борисов ще има разговор с Йълдъръм. На срещите ще бъдат обсъдени теми от двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията...

Там, където попът и имамът заедно си пият кафето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280209_%D0%A2%D0%B0%D0%BC%2C+%D0%BA%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%B8%D1%8F%D1%82+

 Една джамия, една католическа и една православна черква съжителстват почти една до друга в старата част на града. Елбасан се е превърнал в символ на религиозна толерантност в Албания. Когато имамът Гезим Карай срещне на път за дома си православния свещеник отец Никола, той спира колата, качва възрастния господин и го откарва до къщата му. "За нас това е нормално. Обичаме да си приказваме. Да, вярата ни е различна, но това не пречи на човешките ни взаимоотношения. Имаме нужда един от друг и си помагаме", казва имамът. Православната черква, в която служи отец Никола и джамията на имама са почти една до друга в старата част на Елбасан. А от градината на православната черква се вижда и старата католическа черква, чиято сграда е още от византийско време. Дълги години в нея е служил епископ Йосиф Папамихали, който преди година беше канонизиран за мъченик.

"Винаги е било така"
" В Елбасан често ще видите един православен свещеник и един имам заедно да си пият кафето ", казва Илир Хоксоли, бивш шеф на държавната служба по религиозните въпроси. Това съжителство между религиите, според него, е "най-добрата експортна стока, която Албания може да предложи".
Обедно време по улиците на Елбасан не се мяркат много хора. Слънцето припича и е горещо. На прозореца на една стара къща, граничеща с католическата черква, стои  възрастна жена. "Откакто се помня, трите вероизповедания винаги са си съжителствали мирно", казва 60-годишната жена.
 Religion in Albanien, Elbasan
Отец Никола: "Обичаме да си приказваме с имама"
Под лозницата в двора на черквата "Дева Мария" е седнал отец Никола, който се възстановява след боледуване. Православните християни се покланят пред възрастния човек, пожелават му бързо оздравяване и влизат в черквата. Минават и мюсюлмани, за да се осведомят за здравето на свещеника. "Това добро съжителство между религиите е истински подарък, но не е нещо ново. Правим всичко, за да поддържаме традициите, завещани ни от поколения насам", казва отец Никола.
Той изглежда доста крехък, но гласът му става все по-бодър, когато започва да разказва за най-хубавия момент в живота си. "Когато настъпи промяната, а с нея и възможността Божиите храмове отново да отворят врати, хората в Елбасан не започнаха да се делят по религия - не, всички заедно ходеха на службите в черквите и в джамиите. Беше просто прекрасно!", казва той.
Страна - на границата между Изтока и Запада
Жителите на Елбасан с гордост разказват, че мюсюлмани, католици и православни от векове живеят в мирно съжителство и често празнуват религиозните празници заедно. "Тази толерантност е залегнала в миналото на Елбасан, който първоначално е бил гръцко-православен град. По-късно идва ислямът. И днес има хора, чиито първи имена са гръцки, а фамилните - мюсюлмански", казва пълномощникът за медиите в Елбасан Безим Дибели. В Елбасан има и много смесени религиозни бракове. "Тази религиозна хармония се дължи на общата ни история. Ние се възприемаме първо като албанци, а после като мюсюлмани или християни", допълва той.
Ислямът в Албания в момента се изповядва от близо 60% от трите милиона жители на страната. Около 10% от албанците са католици, 7% - православни християни, а 2% - бекташи - последователи на древен ислямски орден, основан по времето на Османската империя.
В Елбасан е създаден и първият в Албания Център за сътрудничество между религиите. Ръководителят на центъра Арбен Рамкай казва: "Албанците винаги са живели между Изтока и Запада. В много отношения те са европейци, въпреки че мнозинството от тях са мюсюлмани. Освен това винаги са поддържали и връзки със западните католици. „Нашата религиозна идентичност е с подчертано национален характер. И това е нещо, което е единствено по рода си в Европа", казва Арбен Рамкай.
 Religion in Albanien
Старата крепост в Елбасан
Тази прекалена хармония между религиите не е ли малко измамна? "Не бива да мислите, че религиите тук са се смесили в едно цяло и са се обезсмислили. Не, всеки запазва своята религиозна принадлежност, но зачита и тази на останалите. Би било опасно, ако избягвахме контактите с другите религии", казва католикът Сокол Лулгюрай.
Ислямистка заплаха
Пет от празниците на отделните религиозни общности междувременно са се превърнали в народни празненства за всички. "Елбасан е успешен модел, който може да служи за пример на целия Балкански регион, а и на Европа", казва Арбен Рамкай. Защото и тук има опасности. Ислямистите постоянно се опитват да нарушат религиозния мир в страната.
"Знаем, че единият от петте езика, на които се говори в така наречената „Ислямска държава”, е албанският. Това показва, че нашият регион е важен за ИД и особено местата, където мюсюлманите са мнозинство. Голям брой млади хора от Албания и Косово заминаха за Сирия, за да се бият на страната на ислямистите. Затова и мюсюлманските теолози постоянно напомнят на тукашните имами, че трябва да се прави разлика между геополитическите развития  и верските въпроси", казва Арбен Рамкай.
 
  • Автор Линдита Арапи

Ново място на "Хемус" с потенциал за задръствания

http://www.dnevnik.bg/skorost/2017/06/13/2987730_novo_miasto_na_hemus_s_potencial_za_zadrustvaniia/?ref=rss


На магистрала "Хемус" от днес ще има още едно място, където при натоварен трафик има опасност да е образуват сериозни задръствания. Освен при тунел "Витиня", където движението се извършва само в лентите за посока София, до 21 юли същата организация ще има и при 24-ти километър.

Причината е ремонт на селскостопански подлез в района на село Чурек. За улеснение на трафика през почивните дни от 10.00 часа в петък до 10.00 часа в неделя ще има две ленти за...

Без вода в части от Изгрев, Изток, Лозенец и в още 9 района на София

https://offnews.bg//ikonomika/bez-voda-v-chasti-ot-izgrev-iztok-lozenetc-i-v-oshte-9-rajona-na-sof-657999.html

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в части от столицата днес, съобщиха от дружеството. 

Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Кукуш“ в жк. „Захарна фабрика“ се налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21:00 часа на бл.33, 35 , 37, бл,59, бл.60, бл. 61, бл. 62, бл. 69 , ул. „Кукуш“ №6. 

Пак във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Милин камък“ в „Лозенец“ от 9.00 до 18:00 часа няма да имат вода по ул. „Милин камък“ от ул. „Криволак“ до ул. „Кръстьо Сарафов“. 

Подмяна на спирателни кранове на ул. 8 в кв. „Враждебна“ налага спиране на водоподаването от 9.00 до 21:00 часа на ул. 8, ул. 5, ул. 30, ул.49, по бул. „Ботевградско шосе“ от ул. 8 до ул. 50. 

На сухо поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Хан Кардам“ в кв. „Васил Левски“ ще бъдат от 9.00 до 18:00 часа на ул. „Хан Кардам“. 

Няма да имат вода заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Цар Симеон Велики“ в с. Герман от 9.00 до 17:00 часа на ул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Занаятчийска“. 

Дванайсет часа без вода - от 10 до 22 часа ще са в Симеоново - на ул. „Синьо лято“ , ул. „Митрополит Партений Зографски “ , ул. „Йоасаф Будински“ ,ул. „Тодор Пеев “ ,ул. „Боримечката„ , ул. „Витошки езера“ , ул. „Чичовци“ , ул. „Андрей и Константин Петкович“, ул. „Бор“ , ул. „Витошки езера“ ,ул. Погледец и ул. „Мишова орница“. Причината е подмяна на спирателни кранове. 

Реконструкция на уличен водопровод на бул. „Цар Борис III“ в кв. „Княжево“ налага спиране на водоподаването от 10.00 до 22:00 часа по бул. „Цар Борис III“ от ул. „Звездица“ до ул. „Студен кладенец“. 

Монтаж на спирателни кранове и водомер на ул. 45 и ул. „Ѝеромонах Гаврил Лесновски“ във вилна зона „Симеоново - север“ налага спиране на водоподаването от 9.30 до 17:30 на ул. „Ѝеромонах Гаврил Лесновски“ , ул. „Цар Иван Владислав“, ул. 53, ул. 45, а от 10.00 до 16:00 часа ул. „Ѝеромонах Гаврил Лесновски“ , ул. 52, ул. 53, ул. 45. 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „ВЕЦ Пасарел“ в с. Долни Пасарел се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 16:00 часа на ул. „ВЕЦ Пасарел“, ул. „Божур“, ул. „Акация“, ул. „Щъркелово гнездо“, ул. „Искър“, ул. „Дъбова кория“, ул. „Момина скала“, ул. „Детелина“, ул. „Урвич“, ул. „Хризантема“, ул. „Минзухар“, ул. „Русалка“, ул. „Белия камък“ и ул. „Борова гора“. 

Заради подмяна на водомерен възел на бул. „Драган Цанков“ в жк. „Изгрев“ се налага спиране на водоподаването от 10.30 до 16:30 часа на бул. „Драган Цанков“ №37. 

Подмяна на водомерен възел на ул. „Пиер Дегейтър“ в жк. „Изток“ налага спиране на водоподаването от 11.30 до 14:30 часа на ул. „Чарлз Дарвин“- бл. 2 – висока зона, ул. „Пиер Дегейтър“ – бл. 1, бл. 3 – висока зона. 

Поради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Суходолска“ в кв. „Факултета“ се налага спиране на водоподаването от 10.00 до 19:00 часа на ул. „Суходолска“ от жп прелеза до ул. „Суходолска“ №171А, ул. „Полска къпина“, жп линията и ул. 761. 

Явление, по-опасно от торнадо, в САЩ

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/iavlenie-po-opasno-ot-tornado-v-sasht-6070251

Синоптици твърдят, че такъв вятър, предизвикан от гръмотевична буря, може да бъде по-разрушителен дори от торнадо

Вятър задуха в странна посока, явлението по-опасно от торнадо

https://www.vesti.bg/sviat/amerika/viatyr-zaduha-v-stranna-posoka-iavlenieto-po-opasno-ot-tornado-6070251

Синоптици твърдят, че такъв вятър, предизвикан от гръмотевична буря, може да бъде по-разрушителен дори от торнадо

Путин: САЩ отгледаха „Ал Кайда" и Осама бен Ладен

http://clubz.bg/55042-putin_sasht_otgledaha_%E2%80%9Eal_kajda_i_osama_ben_laden

САЩ използвали чеченски терористи за дестабилизиране на политическата ситуация в Русия.

Това заявява президентът Владимир Путин в първата серия от филма "Интервюта с Путин" на американския режисьор Оливър Стоун, предаде ТАСС. Серията бе излъчена снощи в канала Showtime на YouTube.

Времето, за което говори Путин, е втората война в Чечения.

"У нас тогава бе създадено абсолютно устойчивото мнение, че нашите американски партньори на думи говорят за подкрепа на Русия и готовност за сътрудничество в борбата с тероризма, а в действителност използват тези терористи за разклащане на вътрешнополитическата ситуация в Русия", казва руският лидер.

Според него тези идеи още са живи. Така Путин коментира забележката на Стоун по повод опитите на американските спецслужби да предизвикат появата на огнища на напрежение, включително в Средна Азия и Северен Кавказ.

"За съжаление, американците подкрепиха тези процеси. Студената война отдавна отиде в миналото, имаме добри прозрачни отношения с целия свят, с Европа, със Съединените щати. Разбира се, разчитахме на подкрепа, а вместо това видяхме, че американските спецслужби подкрепят терористите", допълва Путин.

Вашингтон помагал на бойците в Чечня и игнорирали протестите на Москва.

"Що се отнася до информационно-политическата подкрепа, това няма нужда от доказателства, това бе очевидно за всички- Това се правеше публично, открито. А що се отнася до оперативната и финансовата подкрепа, ние имаме такива доказателства. Нещо повече, някои от тях предоставихме на нашите американски колеги", продължава Путин.

Той допълва, че "Ал Кайда" се е появила заради стъпките, предприети от САЩ.

"Ал Кайда" е резултат не на нашата дейност, това е резултат от дейността на нашите американски приятели, - твърди господарят на Кремъл. - Това започна още от съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби подкрепяха различните направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците отгледаха и "Ал Кайда", и Осама бен Ладен, а после всичко това излезе извън контрол. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. Това е тяхна вина", убеден е Путин.

Русия отменила планирани военни учения на своите ядрени стратегически сили след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Целта била да се демонстрира подкрепа за Америка.

За пореден път Путин заявява, че Русия никога не се меси във вътрешнополитеческите процеси в други страни, за разлика от много нейни партньори. Това бил един от принципите на работата на Москва.

"Какво точно не е разбрала България?"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280208_%22%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%3F%22

 Ден след София Прайд, няколко международни медии информират за шествието и за ангажимента на 18 чуждестранни посолства към каузата за равнопоставеност на ЛГБТ общността. Левият германски вестник "ТАЦ" публикува статия на активиста Алфонсо Пантизано, който е участвал в София Прайд, както и в дискусията "Да прогоним предразсъдъците", която се проведе във Френския институт. 


"И всичко това се случва в ЕС"

"Когато в днешно време ги наричат "боклуци", когато неонацисти заплашват живота на гейовете и лесбийките – тогава нашето общество има проблем. А когато на всичкото отгоре властите не желаят да заемат ясна позиция и да дадат закрила на малцинствата, да се възправят в защита на своите гражданки и граждани – тогава самата демокрация вече е обявила фалит. И всичко това се случва в Европейския съюз, което означава, че трябва спешно да разговаряме и да зададем въпроса: какво точно (в случая) България не е разбрала за Европа и нейните ценности. Или пък не е пожелала да разбере", пише в началото Алфонсо Пантизано. 

По-нататък той посочва, че от самото начало на София Прайд, който се проведе за първи път преди 10 години, българската ЛГБТ общност и радетелите за равнопоставеност се натъкват постоянно на враждебност от страна на десни и патриотични сили. И зад тази враждебност често стоят религиозни кръгове, "които свързват многообразието и еманципацията на младите, най-вече на жените, с някаква дяволска манипулация, и които пророкуват край на така нареченото класическо семейство, ако не и край на света."

"Тази година обаче заплахата за София Прайд бе по-реална от всякога", пише Пантизано. Той припомня, че няколко дни преди шествието ултра-националистическата група "Национална съпротива" е отправила свое видеопослание в социалните медии, с което оповестява, че едновременно с Прайда на същото място ще се проведе акция "по почистване на софийския боклук". Активистът пише, че тази акция дори е била разрешена от софийската община. "Кметицата Йорданка Фандъкова очевидно не се е смутила от факта, че неонацистите призоваха своите другари да си носят инструменти с дълги дървени дръжки. В крайна сметка тези патриоти не заплашваха с насилие, а само призоваваха да се извърши една общополезна дейност", не без ирония коментира Алфонсо Пантизано.

 

(Британската посланичка в България Ема Хопкинс се включи в шествието в София.)

Той пише, че всичко това е предизвикало тревога сред редица евродепутати и различни организации от цял свят, а техните телефонни обаждания в българските посолства в много държави принудили властите в София да реагират. Според Пантизано, присъствието на посланиците от Великобритания, Израел и Белгия, както и на дипломати от различни други страни като САЩ, Франция, Бразилия, Испания и Финландия, се е превърнало в истински щит за ЛТБТ общността в България.

В края на дописката си Пантизано пише: "Въпреки повтарящите се всяка година заплахи с насилие, в София се наблюдава положителна тендеция: събират се все повече хора, все повече млади хора решават да се отърсят от мрака на патриархалната система и да демонстрират за равни права. (…) Общността в София се сплотява.  Тя не се поддава на заплахи, но се пита какво ли я очаква догодина, когато България поема председателството на ЕС. За всичко това трябва спешно да се говори."

(Както се вижда от тази снимка в Туитър, посланичката на Швеция в България Луиз Бергхолм също участва в шествието.)

аг/аа/тац/ап


dw.com/bg

Кула от времето на Юстиниан е отворена за посещения в София

http://clubz.bg/55041-kula_ot_vremeto_na_yustinian_e_otvorena_za_poseshteniq_v_sofiq

Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика е вече отворена за посещения, разбираме от официалния профил на столичния кмет Йорданка Фандъкова във Фейсбук. Част от укрепителната система на древния град, съоръжението е датирано от времето на император Юстиниан (527-565 г.).

Триъгълната кула не се повтаря като форма никъде в досега откритите археологически останки. Тя е запазена в сутерена на жилищна сграда на кръстовището на ул. „Екзарх Йосиф“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“.

„Заедно с експонирането на Триъгълната кула направихме и пространство за култура – вложихме около половин милион лева в реставрацията и оформянето на залата с подкрепата на Министерството на културата по Норвежкия механизъм – пише Фандъкова и продължава: – В момента там има е фотоизложба по повод навършването на 160 години от рождението на княз Александър I.“

Вчера в залата на Триъгълната кула са били връчени и договорите на 42 неправителствени организации по програма „Европа“ на Столична община, чиято цел е подобряване на връзката с гражданското общество и активизиране на гражданската енергия за развитието на София.

По Програма „Европа“ на Столична община са реализирани редица проекти, сред които за бившата Топлоцентрала на НДК, предгаровия площад „Ротондата”, Къщата за превод и литература „Ненко Балкански“ в район Изток, галерията „Под моста” в изоставения тунел от пътен възел Подуяне, Читалнята в Градската градина и много други, напомня кметът.

Площад Славейков.

Прогноза за времето - 13 юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353224

По Черноморието ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър, който по-късно ще се ориентира от югоизток. Максималните температури ще са 25°-27°. Температурата на морската вода е 19-22°, вълнението на морето ще е 1-2 бала, след обяд по Северното Черноморие 2-3.

Къде във Варна няма вода

//dariknews.bg/regioni/varna/kyde-vyv-varna-niama-voda-2030069

От ВиК-Варна информират за спиране на водата на две места в морската столица.

На сухо от 10,00 до около 18,00 часа ще са високата зона на кв."Аспарухово" и местност Боровец.

Абонатите в района на ул."Ал.Дякович" и ул."Батак" ще са без вода до около 16,00 часа. 

Съдът потвърди наложените наказания на двама крадци, обрали три къщи във Ведрина

//dariknews.bg/regioni/dobrich/sydyt-potvyrdi-nalozhenite-nakazaniia-na-dvama-kradci-obrali-tri-kyshti-vyv-vedrina-2030072

Добричкият окръжен съд потвърди осъдителни присъди на Районен съд - Добрич спрямо двама мъже, извършили 3 домови кражби. На първа инстанция подсъдимите Ергюл Я. от село Овен, община Дулово и Тонко Д. от Добрич  са били признати за виновни в това, че на 15 декември миналата година в съучастие помежд

Красимира Чахова участва във Форум на побратимени градове

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/krasimira-chahova-uchastva-vyv-forum-na-pobratimeni-gradove-2030070

Зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова участва във Форума на българските и руските побратимени градове, който се проведе в курорта Златни пясъци край Варна. В него участваха представители на 14 руски града и на 12 български общини. Организатори на събитието бяха Община Варна и Национал

Христо Пенов отвя картинг конкуренцията и в Хасково

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/hristo-penov-otvia-karting-konkurenciiata-i-v-haskovo-2030073

Кюстендилският пилот Христо Пенов продължава доминацията в шампионата по картинг, в клас “Rotax Junior”. Състезателят на картинг клуб “Кюстендил” спечели и двата кръга, проведени на пистата в Хасково. Пенов даде най- добре време в

Световен шампион по шахмат идва в Стара Загора

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/svetoven-shampion-po-shahmat-idva-v-stara-zagora-2030075

Световният шампион по шахмат Анатоли Карпов ще посети Стара Загора и ще открие XI-я турнир по шахмат за деца „Тракийско конче“. Децата шахматисти от едноименния старозагорския клуб с вълнение очакват и се подготвят за срещата си със спортиста, съобщи Таня Михайлова от Народно читалище "Георги Бакал

Денис Родман отново тръгна към Северна Корея

//dariknews.bg/novini/liubopitno/denis-rodman-otnovo-trygna-kym-severna-koreia-2030074

Бившата скандална звезда на Националната баскетболна асоциация Денис Родман заяви днес, че отива в Северна Корея, "за да се опита да отвори врата," предаде АП.
 
На летището в Пекин тази сутрин на път за Северна Корея Родман беше запитан от журналистите дали е говорил с президента на

Путин: Американците си отгледаха Ал Кайда

http://dnes.dir.bg/news/putin-Oliver-Stone-jihad-rusia-putin-25904004

Терористичната мрежа Ал Кайда е резултат от дейността на САЩ. Това заяви Владимир Путин в интервю, включено във филма на американския режисьор Оливър Стоун.

Православен календар за 13 юни

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6277235

Православен календар за 13 юниСв. мчца Акилина. Св. Трифилий, еп. на Никозия, Кипърска  Мчца Акилина била от палестинския град Вивлос. Родителите  били християни, но рано оставили момичето кръгло сираче. Възпитано в християнски добродетели, момичето било забелязано от управителя на града. Той опитал да го принуди да се отрече от вярата си,

Тайните служби отричат да са записали вечерята между Тръмп и Коми в Белия дом

https://www.actualno.com/america/tajnite-slujbi-otrichat-da-sa-zapisali-vecherjata-mejdu-trymp-i-komi-v-belija-dom-news_616598.html

Американската служба за охрана на президента и на високопоставени ръководители от администрацията във Вашингтон "Сикрет Сървис" заяви, че не разполага със записи или стенограми на водените от Тръмп разговори в Белия дом. Изявлението бе направено в писмо пред The Wall Street Journal

Пръскат срещу кърлежи в Южния парк и Борисовата градина

https://offnews.bg//obshtestvo/praskat-sreshtu-karlezhi-v-iuzhnia-park-i-borisovata-gradina-658001.html

Повторна битка с кърлежите ще води днес Столична община. Екипи ще пръскат срещу опасните паразити в Южния парк - 2 и 3 част, а утре е наред Борисовата градина. 

Първите годишни обработки срещу кърлежи и гризачи в столицата започнаха още през април. Тогава от общината предупредиха, че при получени сигнали от граждани за кърлежи, гризачи, бълхи и др. на общински терени към районните администрации, ще се маркират рисковите места и ще се подават на фирмата изпълнител за допълнителни третирания. 

От бум на кърлежи в Борисовата градина се оплакаха преди дни пред OFFNews столичани, които живеят в района и разхождат всяка сутрин кучетата си там. 

Според експертите дъждовното време благоприятства разпространението на гадинките, които нападат хора и животни. 

Днес стартира и годишната обработка срещу бълхи на територията на градините и парковете в столицата. Обработките ще се извършват рано сутрин до 10.00 часа.

Третираните терени ще се обозначават от изпълнителите предварително с табели с информация за вида обработка – използвания препарат, карантинен период, фирмата изпълнител и телефон за контакт, уточняват от Столична община. 

Контролът ще се осъществява от експерти на Столичната РЗИ. Пръскането ще продължи в различните паркове и градини в София до 21 юни включително по график. 

Обработките в междублоковите пространства ще бъдат съобразени с косенето на тревните площи и до скоро провежданите обработки там срещу кърлежи. 

В Лом осъдиха търговец на гласове, условно, както винаги

http://dnes.dir.bg/news/glasove-spisak-leva-predsrochni-izbori-2017-25903993

Районният съд в Лом осъди на шест месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок 49-годишния Светли С. от града, заради купуване на гласове в село Мокреш.

Патладжанени цървулки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6277224

Патладжанени цървулки Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адреси vvatsova@24chasa.bg и 24ojivlenie@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Конгресмен иронизира Тръмп със специален законопроект

https://www.actualno.com/america/kongresmen-ironizira-trymp-sys-specialen-zakonoproekt-news_616597.html

Американски конгресмен предложи законопроект, озаглавен "covfefe" по мистериозния израз, използван от президента Доналд Тръмп в Twitter. Законопроектът, който той предлага, трябва да архивира всички писания на президента Тръмп в социалните мрежи, информира БГНЕС. Майк Куигли, пр

30 дни арест за руския опозиционен лидер Алексей Навални

//dariknews.bg/novini/sviat/30-dni-arest-za-ruskiia-opozicionen-lider-aleksej-navalni-2030064

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден на 30 дни административен арест, съобщиха осведомителните агенции. Московски районен съд призна Навални за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги

Юнски сняг зарадва скиорите в Калифорния

//dariknews.bg/novini/liubopitno/iunski-sniag-zaradva-skiorite-v-kaliforniia-2030065

Необичайна за сезона зимна буря увеличи снежната покривка в Сиера Невада, в американския щат Калифорния, и даде възможност на скиори и сноубордисти да се порадват на пистите в очакване на лятото.
 
В горните части на курорта Скуо Вали

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване