Двойни защити при плащанията онлайн (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279518

Двойни   защити  при плащанията онлайн (Обзор)БНБ готова с нов закон за сигурността им За да се повиши сигурността на онлайн преводи и плащания, БНБ ще проверява идентичността и на платеца, и на доставчика. Ще се използват елементи, които знаят единствено те. Защитата ще е поне двойна - чрез парола, която само ползвателят знае, и с еднократни кодове,

Регистрирано е задимяване в трети енергоблок на АЕЦ "Чернобил", ситуацията е овладяна

https://www.actualno.com/europe/registrirano-e-zadimjavane-v-treti-energoblok-na-aec-chernobil-situacijata-e-ovladjana-news_616808.html

Държавната инспекция по ядрено регулиране в Украйна съобщава за задимяване в едно от помещенията на трети енергоблок на АЕЦ „Чернобил“, което е било ликвидирано оперативно. Инцидентът е станал в 15,57 ч. местно време. След три минути задимяването е ликвидирано от служи

Бивш. зам.-министър: Елена Йончева e конспиратор

http://frognews.bg/news_136437/Bivsh-zam--ministar-Elena-Ioncheva-e-konspirator/

Начинът, по който г-жа Йончева представя цялата корупционна схема, звучи като теория на конспирацията. Няма как да се подкупят десетки служители, за да си затворят очите за оградата по границата. Това смята бившият зам.-министър на МВР Филип Гунев.

Бивш. зам.-министър: Елена Йончева била конспиратор

http://frognews.bg/news_136437/Bivsh-zam--ministar-Elena-Ioncheva-bila-konspirator/

Начинът, по който г-жа Йончева представя цялата корупционна схема, звучи като теория на конспирацията. Няма как да се подкупят десетки служители, за да си затворят очите за оградата по границата. Това смята бившият зам.-министър на МВР Филип Гунев.

Цивилните жертви в Донбас са се увеличили с 50%- вследствие неофашистката политика.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280228_%D0%A6%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B6%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B2+%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B1%D0%B0%D1%81+%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%B

 Цивилните жертви на конфликта в Източна Украйна са се увеличили с близо 50% през зимните месеци, съобщава ООН в свой доклад, публикуван днес, съобщиха агенциите. Според наблюдателната мисия на ООН в Украйна за периода от 15 февруари до 15 май има 36 свързани с конфликта случая на убити цивилни и 157 случая на ранени. Това представлява увеличение с 48% в сравнение с предишния оценяван период от 16 ноември 2016 г. до 15 февруари 2017 г., когато убитите са били 23, а ранените 107 души. Сраженията между правителствените войски и подкрепяните от Русия бунтовници водят до „ежедневни нарушения на примирието... редовна употреба на тежко въоръжение“, както и „безразборно бомбардиране“, се казва в доклада.
Мисията на ООН в Украйна съобщи, че атаките и последвалите от нея разрушения на училища, болници и водни съоръжения повдигат „нарастващите притеснения“ за защита на цивилните. Докладът предупреждава също, че с наближаването на летните месеци съществува риск от ескалиране на бойните действия, също както предходните години. Според мисията общо 10 090 души, сред които 2777 цивилни са починали от началото на конфликта на 14 април 2014 г. За същия период броят на ранените е 23 966 души.

segabg.com

Три страни не искат мигранти, Брюксел ги наказва

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/tri-strani-ne-iskat-migranti-briuksel-gi-nakazva-6070291

Срещу Чехия, Полша и Унгария ЕК открива наказателни процедури за неизпълнение на квотите за разселването на мигранти

Пускат на търг писма на Айнщайн

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6279592

Пускат на търг писма на АйнщайнПисма от Алберт Айнщайн до негови колеги, в които споделя свои размисли за физиката, религията и Израел през 50-те години на миналия век, ще бъдат предложени на търг в Ерусалим на 20-и юни, съобщи АФП, цитирана от БТА. Петте писма са написани на английски език от 1951 г. до 1954 г. Те са оценени общо на сума от 31 000 щатски долара до 46 000

Възрастен шофьор прати млада варненка в болницата

http://www.moreto.net/novini.php?n=353302

68-годишен шофьор блъсна вчера жена на варненска улица, съобщиха от МВР за Moreto.net. Инцидентът станал около 8 часа сутринта на улица "Страхил войвода". 31-годишната жена опитвала да пресече пътното платно, когато изневиделица била блъсната от фолксваген.

Екип създава пъзел стая за 48 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279473

Екип създава пъзел стая за 48 часа Две денонощия. Точно толкова е нужно на екипа на “Дигитал нетлорк/Менталист”, за да създаде изцяло нова пъзел стая - от сценария до темата и загадките. Фирмата се занимава с управление на популярните напоследък пъзел, или т.нар. ескейп стаи. Тяхната идея е да предизвикат отбор от няколко човека, които трябва да решат всички загадки,

МВнР: Турция е ключов партньор в миграцията, сигурността и борбата с тероризма

https://www.actualno.com/politics/mvnr-turcija-e-kluchov-partnior-v-migracijata-sigurnostta-i-borbata-s-terorizma-news_616805.html

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в резиденцията „Чанкая” в Анкара. Захариева е част от българска правителствена делегация, в

ГЕРБ, ДПС и "Воля" подкрепиха мажоритарния вот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280227_%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%2C+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%B8+%22%D0%92%D0%BE%D0%BB%D1%8F%22+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0

 Комисията по правни въпроси в парламента прие законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, предложен от ГЕРБ, на първо четене, предаде „Фокус“. „За“ гласуваха 12 народни представители, а 10 бяха „против“. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов представи законопроекта и посочи, че той се основава на конкретна обществена необходимост и цели да върне доверието в институцията Народно събрание. Според него мажоритарната система трябва да се въведе, след като избирателят изисква по-персонална връзка с кандидатите, по-голяма възможност за контакт и комуникация, за да може да ангажира чисто политически неговата отговорност.
Народният представител Крум Зарков заяви, че БСП няма да подкрепи предложението на ГЕРБ. Той обясни, че БСП е готова със свое предложение за смесена избирателна система със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати. 
„„Обединени патриоти“ няма да подкрепят този законопроект“, заяви народният представител Христиан Митев. „Мажоритарната система притежава огромен недостатък- липсата на представителност“, обясни той. Според него преминаването към такава изборна система ще доведе до административна тежест.
Народният представител Хамид Хамид посочи, че ДПС все още няма окончателна позиция по законопроекта. „В момента в групата ни надделяват аргументите „за“, обясни той и допълни, че има промени в законопроекта, с които ДПС не е съгласна, затова ако той се приеме ще бъдат предлагани промени на второ четене. 
Законопроектът на ГЕРБ предвижда промяна на изборната система при избори за народни представители от пропорционална към мажоритарна. Мотив за промяната са резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година национален референдум, в който около 2.5 млн. български граждани гласуваха за въвеждане на мажоритарна система. Според ГЕРБ предимство на мажоритарната избирателна система е нейната разбираемост, а кандидатите за народни представители са по-тясно свързани с регионалните и социални проблеми на избирателите. 
Законопроектът въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура чрез създаване на 240 едномандатни изборни райони в страната. Предлага се наименованията, границите и номерацията на изборните райони да се определят с указ на президента. 
Във всеки едномандатен изборен район ще се образуват районни избирателни комисии от 13 членове. Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, инициативен комитет или коалиция и само в един едномандатен изборен район. 
В едномесечен срок преди изборите е предвидено българските граждани, живеещи в чужбина, да подават заявления за гласуване чрез интернет страницата на ЦИК. 
ГЕРБ предлагат и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции.
След приемането на законопроекта от Комисията по правни въпроси предстои промените в Изборния кодекс да влязат за гласуване в пленарна зала на първо четене.


segabg.com

Два зъба на Деми Мур паднали заради стрес (Видео)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6279543

Два зъба на Деми Мур паднали заради стрес (Видео)Актрисата Деми Мур разказа в шоуто на Джими Фалън, че два от предните й зъби са паднали заради стрес. "Иска ми се да кажа, че е станало заради нещо готино като каране на скейтборд или нещо подобно, но е заради стрес", разказва звездата от "Неприлично предложение". Мур донесе и снимка, на която се вижда как един от зъбите й липсва.

КЗК към "Прас прес": Няма нарушение, разпространителят представи доказателства

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/13/2988459_kzk_kum_pras_pres_niama_narushenie_razprostraniteliat/?ref=rss


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята, че няма нарушение на конкуренцията в казуса с разпространението на първия брой от сатиричния вестник "Прас-прес". Тя се позовава на доказателства, представени от разпространителската компания "Национална дистрибуция", която върна на издателите 3663 непродадени бройки от 10-хилядния тираж въпреки огромния интерес на читателите и високото търсене.

Видно от предоставените от "Национална...

Орфеев венец за Екатерина Йосифова и Златна четка за Кирил Златков

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/orfeev-venec-za-ekaterina-iosifova-i-zlatna-chetka-za-kiril-zlatkov-2030293

Тазгодишното издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ по традиция започна с връчването на две награди – Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия и Златна четка за най-добро художествено оформление на книга. Носителите на отличията за 2017-та са Екатерина Йосифова и Кирил Златк

Близо 220 000 шофьори заведоха групов иск срещу "Фолскваген" заради "Дизелгейт"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988458_blizo_220_000_shofyori_zavedoha_grupov_isk_sreshtu/?ref=rss


Близо 220 000 шофьори от Холандия, Англия и Уелс заведоха групов иск срещу германския автомобилопроизводител "Фолксваген", настоявайки за компенсации заради скандала "Дизелгейт".

Британската правна компания Harcus Sinclair и холандската фондация Stichting Volkswagen Car Claim се обединиха за иска, който може да разпали вълна от групови процеси срещу "Фолксваген", пише агенция "Ройтерс". В него са включени собственици на...

ЕП смени етикетите на електроуредите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280226_%D0%95%D0%9F+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5

 ЕП опростява енергийните етикети за домакински уреди и след 2 г. те вече ще се продават с означения за енергийна ефективност по скала от A до G, съобщи пресслужбата на ЕП.
Във вторник евродепутатите дадоха зелена светлина за опростяване на енергийните етикети. Промените ще позволят на потребителите по-лесно да избират продукти, които намаляват потреблението и техните сметки за енергия. Новата скала от A до G, която показва енергийната ефективност на домакинските уреди, беше одобрена от евродепутатите във вторник с 535 гласа „за“ срещу 46 гласа „против“, 79 „въздържал се“.
Потребителите ще могат по-ефективно да избират продукти, за да намалят потреблението на енергия и техните сметки, а производителите ще бъдат насърчавани да внедряват повече иновации и да инвестират в продукти с по-висока енергийна ефективност.
Потребителите ще видят първите енергийни етикети с новата рейтингова скала без „+“ (А+/ А++/ А+++ и др.) в магазините най-рано в края на 2019 г. 
Етикетите ще бъдат отпечатани върху опаковката на продуктите, но ще бъдат достъпни и в електронен формат. Потребителите ще могат също да търсят и свалят онлайн подробна информация за продуктите. В случаи на актуализации, които биха повлияли на енергийната ефективност на вече закупения продукт, доставчикът е длъжен да информира клиента, се казва още в документа.
ЕК трябва да създаде продуктова база данни, за да помогне на националните органи за надзор да наблюдават спазването на изискванията, онлайн портал за широката общественост, както и да подкрепя сътрудничеството и обмена на информация.


 

Лекоатлети ще скачат в костюм от материал за презервативи

https://offnews.bg//leka-atletika/lekoatleti-shte-skachat-v-kostium-ot-material-za-prezervativi-658085.html

Дизайнерка от датска компания за производство на презервативи и лубриканти се нае с амбициозната задача да улесни живота на атлетите в сектора за скок на дължина.

Паулина ван Донген създаде костюм, изработен от материала полиизопрен, който се използва и за презервативи и е известен с това, че не предизвиква алергия.

Той намалява съпротивлението на въздуха, а специални прорези позволяват по-дълго време на полет.

Според Ван Донген откритието й ще помогне за подобряването на световните рекорди в скока на дължина, които са доста брадясали вече.

Върховото постижение при мъжете на Майк Пауъл от 8,95 метра е от 1991 година, а при дамите на Галина Чистякова от 7,52 метра е от 1988 година.

Дариха очилата на слепия Яворов на къщата музей в родния му град

http://www.cross.bg/yavorov-ochilata-chirpan-1545917.html

/КРОСС/ Очилата извървяват дълъг път, за да стигнат до Чирпан. Дарителката - Яна Ленова-Димитрова ги е съхранявала около 15 години. Десетилетия преди това те са пазени от брата на Яворов - Атанас Крачолов, предава БНТ. Тодор Иванов - уредник в къща музей „П.К.Яворов" - Чирпан разказва, че малко преди смъртта си Яворов подарява очилата на Кирил Колчев, който е близък приятел на неговата съпруга Стоянка, той е главен лекар на психиатрията в Кърджали. Очилата попаднали у Яна чрез неин роднина лекар, който пък бил родственик на Атанас Крачолов. Очилата на Яворов са направили един кръг - Кърджали, Стара Загора и сега си идват на мястото в Чирпан, добавя Иванов. Тези очила Яворов е носил след първия си опит за самоубийство през 1913-а година. Знаем, че на 30-ти ноември ето с този пистолет, той е последвал Лора, която половин час преди това се е простреляла в сърцето, ... цялата 14-а година всъщност Яворов, за да се скрие от този свят, от тази София, която го уби с клеветата си, че е убиец, той ходи с тези тъмни очила, това са очилата на 14-а година, това са очилата на агонията, разказва също уредникът. Предстои очилата да бъдат изложени в родната къща на Яворов в Чирпан. Те ще намерят своето място в експозицията, която подготвяме за следващата година, когато ще се честват 140 години от рождението на българския световен поет Яворов, информира Тодор Иванов. Освен очилата, е дарена и кутията, в която Яворов е държал попивателната хартия, която е ползвал

До 33° със следобедни превалявания утре

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/6279562

До 33° със следобедни превалявания утреПрез нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северна България. Утре ще бъде предимно слънчево, но в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места привечер и през нощта срещу четвъртък ще има превалявания придружени с гръмотевици. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по

Кметът на "Младост" все още има подкрепата на част от гражданите, които са я издигнали

http://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2017/06/13/2988447_kmetut_na_mladost_vse_oshte_ima_podkrepata_na_chast_ot/?ref=rss


Част от инициативният комитет "За Зелен Младост", който издигна Десислава Иванчева за кмет на столичния район "Младост", продължава да я подкрепят. Това се казва в позиция на комитета, изпратена до "Дневник". В нея се посочва, че не всички членове на организацията са били информирани за днешната позиция на друга част от "За Зелен Младост", в която се казва, че се разграничават от Иванчева и не са съгласни с нея.

Изпратилите...

Министър Нанков направи кадрови промени в ръководството на АПИ

http://www.moreto.net/novini.php?n=353379

Назначени са двама нови членове в Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", съобщават от регионалното министерство. Със заповед на строителния министър Николай Нанков в ръководния орган на пътната агенция влизат инж.

Как ще се променят цените на тока от 1 юли?

http://www.moreto.net/novini.php?n=353376

Новите цени на тока от 1 юли отново на обсъждане в КЕВР. Предложението на доставчиците на услугата е поскъпването да е с 2%. Има и други предложения. От профсъюзите заявиха, че не може непрекъснато да плащаме повече за ток. Около 1000 индивидуални потребители са сменили своите доставчици в страната.

Иван Попйорданов чака дете от любимата си Диана Андреева

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6279449

Иван Попйорданов чака дете от любимата си Диана АндрееваИван Попйорданов на разходка в Рим, нежно прегърнал любимата жена Диана Андреева. Тя е с леко очертано коремче и двамата изглеждат много щастливи. Ето такива снимки публикуваха те във фейсбук на фона на Колизеума и фонтана “Ди Треви”, а малко след това всички заподозряха, че Иван и Диана са в очакване на първото си общо дете.

Шампионската лига става платена в Германия от сезон 2018/19

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988456_shampionskata_liga_stava_platena_v_germaniia_ot_sezon/?ref=rss


Феновете в Германия вече ще трябва да плащат, за да гледат мачовете от Шампионската лига. Това ще се случи от сезон 2018/19, след като медийният гигант "Скай" сключи сделка за сублиценз с носителя на правата Perform Group.

Платеният телевизионен оператор съобщава, че ще предава срещите от Шампионската лига чрез своите сателитни и кабелни оператори, IPTV мрежи, интернет и мобилни платформи от сезон 2018/19 до 2020/21.

Perform Group запазва...

Полша и Чехия срещу решение на ЕК за бежанците

http://dnes.dir.bg/news/polsha-chehia-evropeyski-parlament-kvoti-migranti-25908652

Полша и Чехия реагираха отрицателно на решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу тях за неспазване на мигрантските квоти.

Шампионска лига става платена в Германия от сезон 2018/19

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988456_shampionska_liga_stava_platena_v_germaniia_ot_sezon/?ref=rss


Феновете в Германия вече ще трябва да плащат, за да гледат мачовете от Шампионската лига. Това ще се случи от сезон 2018/19, след като медийният гигант "Скай" сключи сделка за суб-лиценз с носителят на правата Perform Group.

В свое изявление от днес платеният телевизионен оператор съобщава, че ще предава срещите от Шампионска лига чрез своите сателитни и кабелни оператори, IPTV мрежи, Интернет и мобилни платформи от сезон 2018/19 до 2020/21.

Черногорската опозиция предупреждава, че страната е на прага на гражданска война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/280225_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%2C

 Черна гора се намира на прага на гражданска война заради нежеланието на властите да чуят мнението на населението, предава БГНЕС. Това е заявил на пресконференция един от лидерите на опозиционната коалиция „Демократичен фронт“ Андрия Мандич „За всеки опозиционен политик е задължение да спазва принципите, които имат значение за Черна гора... Тази страна се намира на прага на гражданска война“, заяви Мандич.
По-рано Върховният съд на Черна гора потвърди обвиненията на специалната прокуратура по отношение на лидерите на „Демократичния фронт“ Андрия Мандич и Милан Кнежевич, двама руснаци и бившия ръководител на руската жандармерия Братислав Дикич по обвинение в подготвяне на преврат на 16 октомври 2016 г.
Коалицията „Демократичен фронт“ активно се противопоставяше на членството на Подгорица в НАТО.
БГНЕС припомня, че черногорската прокуратура обвини 25 души от Русия, Черна гора и Сърбия, че са създали престъпна терористична организация, с цел да извършат преврат на 16-ти октомври, когато се проведоха парламентарни избори в страната.
Неотдавна 9 сръбски граждани се признаха за виновни и постигнаха споразумение с прокуратурата. Всички те получиха наказания между 5 и 6 месеци затвор. Целта на преврата била да се предотврати членството на Черна гора в НАТО


segabg.com

Екатерина Захариева се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279549

Екатерина Захариева се срещна с турския външен министър Мевлют ЧавушоглуЗаместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в резиденцията "Чанкая" в Анкара, съобщи пресцентърът на МВнР. Захариева е част от българска правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

Тричленна комисия от Турция замина за Катар за подготовка на военна база

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279510

Тричленна комисия от Турция замина за Катар за подготовка на военна базаТричленна делегация от турските въоръжени сили е заминала за Катар вчера в рамките на подготовката за изграждане на военна база в страната от Залива, предаде в. "Хюриет дейли нюз", цитирана от БТА.. Делегацията ще обсъди с официални представители на емирството координационни въпроси, свързани с понататъшното разполагане на турски военни в базата.

Б. Димитров: Македония да се казва ”Югозападна България”

http://frognews.bg/news_136410/B-Dimitrov-Makedoniia-da-se-kazva-IUgozapadna-Balgariia/

Все повече македонци ще се обявят за българи и ще поискат българско гражданство. Това прогнозира в интервю за Дарик директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Цацаров лети все по на Изток

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-leti-vse-po-na-iztok-news265216.html

Във вторник главният прокурор Сотир Цацаров кацна в Баку, където е на двудневно работно посещение по покана на азербайджанския си колега Закир Гаралов. Само преди две седмици Цацаров бе в Москва, където се срещна с руския генерален прокурор Юрий Чайка.   Поглед върху приоритетите на Цацаров по отношение на международните му контакти по време на досегашния му мандат показват ясна тенденция – той се движи все по на Изток или снове из Балканите.   Публикуваните по-долу данни за посещенията на главния прокурор са събрани от съобщенията на официалния сайт на прокуратурата чрез използване на ключови думи "посещение" и "визита".   2013 година е първата от мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Европейските партньори на България имат очаквания той да продължи политиката на Борис Велчев по отварянето на държавното обвинение към обществото, но и за напредък по "вечния" за България проблем - резултати в борбата с корупцията по върховете на властта. Тези надежди си личат ясно и от срещите на Цацаров.   Само месец след встъпването си в длъжност той вече е в Брюксел, където се среща с главния секретар на Европейската комисия и главния директор на ОЛАФ (Европейската служба за борба с измамите). Това е първото знаково посещение на Цацаров в чужбина. Следва визита в Мюнхен през юни, после главният прокурор на Бавария връща жеста и посещава София през септември. На 30 октомври 2013 г. Цацаров пак е в Брюксел за среща с шефа на ОЛАФ.   2014 година също е проевропейска за Цацаров. На 3 февруари той е в Хага, където сключва споразумение за двустранно сътрудничество с холандския си колега Херман Болхаар. През април в София е федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Леюв.   На 17 септември 2014 г. по покана на Цацаров в София пристига на тридневно официално посещение турска делегация, водена от главния прокурор на Турция Хасан Ербил. Цацаров и Ербил подписват споразумение, което ще доведе до общо три срещи на българския главен прокурор с турския. Покрай това Цацаров ще се срещне лично и с Ердоган. Като цяло 2014-та година все пак е проевропейска. На 4 ноември Цацаров заминава за Великобритания, по покана на Алисън Сондърс, ръководител на Службата на Кралската прокуратура.   През 2015 година контактите на българския главен прокурор някак рязко поемат в друга посока. Първо през март Цацаров заминава на тридневно посещение в Казахстан по покана на колегата си Асхат Даулбаев. През април Цацаров е в Македония по покана на македонския главен прокурор Марко Зврлевски. През август в София пристига лично главният прокурор на Китай Цао Дзенмин. Цацаров и Дзенмин се обявяват "за укрепване на противодействието на корупционни и икономически престъпления, както и такива, свързани с трансграничната престъпност". Не е ясно какво е последвало от тази демонстрация на обща воля между България и Китай.   Няма и месец, откакто си е тръгнал китайският гост и Цацаров вече е в Анкара по покана на новоизбрания главен прокурор на Турция Мехмет Акарджа. В предварителното съобщение за срещата не е обявено, че Цацаров да има планирана среща с президента Реджеп Ердоган. Явно Ердоган е проявил специален интерес към българския гост или срещата е държана до последно в тайна, защото такава среща се случва на 18 септември. Поради това Цацаров остава четири дни в Турция вместо три.   Едва в края на годината българският главен прокурор прави срещи с колеги от ЕС. През ноември Цацаров е в Белгия по покана на федералния прокурор Фредерик ван Леюв. По-късно същия месец в София е главният прокурор при Върховния съд на Гърция Ефтерпи Куцамани.   Април 2016 година. Половин година след визитата на Цацаров в Анкара и в София вече главният прокурор на Турция Мехмет Акържа. Това е третата среща с турска делегация за Цацаров. През същата година той има среща и с главния прокурор на Словения Звонко Фишер, който пристига в София.   През април 2017 година се случва втората среща между Цацаров и главния прокурор на Гърция Ксени Димитриу. Следва визита в Белгия на 18 май, където Цацаров е поканен отново от федералния прокурор на Белгия Фредерик Ван Льов. В края на май Цацаров пътува до Москва за среща с Юрий Чайка, а сега е в Азербайджан.   През 2017 година Цацаров се срещна и с ръководителката на румънската антикорупционна прокуратура Лаура Кьовеши в София. Инициативата за визита на Кьовеши обаче бе на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Преди това Цацаров се противопостави на предложението Кьовеши да бъде поканена в София от Висшия съдебен съвет.   Така равносметката на Цацаров показва три срещи с главния прокурор на Турция, колкото са тези с колегата му от Белгия. Две срещи с гръцкия главен прокурор, колкото са и тези с шефа на ОЛАФ. Има срещи с колегите от Русия, Азербайджан, Казахстан, Китай и Македония. От държавите от ЕС (извън Белгия и Гърция) срещи има с прокурорите от Холандия, Словения и Великобритания.   Интересни са тенденциите. През първите две години от мандата от мандата си той осъществява 7 срещи с европейските си колеги и само една с прокурори извън ЕС. През последните две години и половина резултатът е 7:5 в полза на срещите с колеги извън ЕС. Голяма част от тях са главни прокурори на държави, упреквани в антидемократични практики и дори тоталитарно управление.   Така се стига и до любопитния момент от срещата на Цацаров с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който поздрави Бойко Борисов за рождения му ден чрез главния ни прокурор.

Радарите за превишена скорост утре - 14 юни, във Варна и областта

http://www.moreto.net/novini.php?n=353332

Служители на КАТ ще следят утре - 14 юни и в нощта срещу 15 юни, за превишена скорост във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 07:50ч.-08:50ч. Бизнес парк б-я Петрол - посока Варна 08:10ч.-08:50ч.

Ел Макферсън се раздели със съпруга си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6279506

Ел Макферсън се раздели със съпруга сиАвстралийската суперманекенка Ел Макферсън, позната с прозвището "Тялото", се раздели със съпруга си милионера Джефри Соуфър след 4-годишен брак, съобщи Контактмюзик. "Ел и Джеф определено приключиха отношенията си", каза анонимен източник пред в. "Ню Йорк пост", предава БТА. Модната икона на 53 години си търси собствена къща в Маями,

Проф. Д. Иванов: Тереза Мей вече иска мек развод с Брюксел

http://frognews.bg/news_136436/Prof-D-Ivanov-Tereza-Mei-veche-iska-mek-razvod-s-Briuksel/

Тереза Мей обеща да излезе от ”салатата”, в която попаднаха консерваторите след изборите. Това коментира експертът проф. Димитър Иванов. Въпреки провала на предсрочните парламентани избори, Тереза Мей няма намерение да напусне поста си, коментират световните медии.

Съдийската колегия приложи двойна мярка за похвали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988422_sudiiskata_kolegiia_priloji_dvoina_miarka_za_pohvali/?ref=rss


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет показа очебиен двоен стандарт, отказвайки да похвали ръководството на Софийския градски съд и председателя Калоян Топалов по повод акт на Инспектората, след като преди това отправи похвали към ръководствата на съдилищата в Пловдив, Монтана, Берковица и Лом.

Повод да се види това стана извършената в СГС проверка на Инспектората по сигнал от м.г. , която е констатирала нарушения от предишното ръководство през 2013 - 2014 г. -...

Двойна мярка за похвали в съдийската колегия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988422_dvoina_miarka_za_pohvali_v_sudiiskata_kolegiia/?ref=rss


Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет показа очебиен двоен стандарт, отказвайки да похвали ръководството на Софийския градски съд и председателя Калоян Топалов по повод акт на Инспектората, след като преди това отправи похвали към ръководствата на съдилищата в Пловдив, Монтана, Берковица и Лом.

Повод да се види това стана извършената в СГС проверка на Инспектората по сигнал от м.г. , която е констатирала нарушения от предишното ръководство през 2013 - 2014 г. -...

Христо Стоичков: Ненавиждам политиците

http://www.cross.bg/stoichkov-bulgariya-r-sport-1545916.html

/КРОСС/ В интервю за руския сайт "Р-Спорт" футболната легенда на България Христо Стоичков заяви, че ненавижда политиците. Той бе запитан от кореспондента на "Р-Спорт" Александър Рогулев дали би си върнал назад думите, че Русия е спасила България от фашистите, а България е спасила руснаците от Мондиал 1998. "И какво от това? Много добре си спомням какво съм казал тогава. Русия ни освободи от фашистите, това е известно на всички. Моята шега беше в това, че ние освободихме руските фенове от мисли за Мондиала, тъй като ние в това време бяхме по-добри. Защо ми е да си връщам думите назад", отговори Стоичков "Във всеки случай аз много обичам Русия. Отнасям се уважително към всичките ви ветерани. Имам прекалено много руски приятели, за да мога да мисля лошо за вашата страна. И никаква политика не може да ме накара да мисля другояче. Ненавиждам политиците", отсече най-известният българин пред "Р-Спорт". "Зная, че спортът е спорт, а политиката си остава политика. Нито една политическа организация не може да събере на едно място 100 000 души, които да са щастливи и екзалтирани. А футболът може, там е неговата сила", откровен бе Стоичков.  

Почти четвърт милион ползват приложението TaxiMe

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279468

Почти четвърт  милион ползват приложението TaxiMe То бързо свързва клиентите с най-близкия шофьор Над 220 000 са клиентите, които ползват приложението за поръчка на такси TaxiMe. То предлага връзка с повече от 3000 подбрани шофьори, а на потребителите му е необхдим мобилен телефон с Android или iOS. Освен сигурността и качеството на превоза, клиентите се радват и на удобството да платят с карта.

Бивш президент на Румъния отново е обвинен в престъпления срещу човечеството

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988442_bivsh_prezident_na_rumuniia_otnovo_e_obvinen_v/?ref=rss


Военната прокуратура в Румъния изпрати на съд бившия президент Йон Илиеску и бившият премиер Петре Роман по обвинения за престъпления срещу човечеството във връзка с насилието по време на сблъсъци в Букурещ преди 27 години.

По това време двамата лидери, както и няколко други официални лица, използваха полицията, докарани от страната миньори и други работници, за да смажат със сила мирни протести на Университетския площад в Букурещ. В сблъсъците на 13-15 юни 1990г. бяха...

Френско-швейцарски циментен концерн финансира тероризма в Сирия?

http://frognews.bg/news_136435/Frensko-shveitsarski-tsimenten-kontsern-finansira-terorizma-v-Siriia/

Френските власти са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн ”ЛафаржХолсим” по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Рекс Тилърсън: САЩ трябва да отрежат достъпа на Северно Корея за гориво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279507

Рекс Тилърсън: САЩ трябва да отрежат достъпа на Северно Корея за гориво

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че страната трябва да работи с други държави, за да отреже достъпа на Северна Корея до петрола и обмисля налагането на вторични санкции към тези, които водят бизнес с КНДР, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. „Ние трябва да започнем работа с другите, за да отрежем на Северна Корея основни продукти

Гибралтар и Великобритания може да бъдат третирани като една страна член

http://www.mediapool.bg/gibraltar-i-velikobritaniya-mozhe-da-badat-tretirani-kato-edna-strana-chlen-news265215.html

Европейският съд реши, че Гибралтар и Великобритания могат да бъдат третирани като една страна член по отношение на някои аспекти на европейското право. Това решение може да попари надеждите на отвъдморската територия да получи специален статут след Брекзита, предаде Ройтерс.   Европейският съд трябваше да вземе решение по спор между Гибралтарската асоциация по залагания и британските данъчни власти, след като през 2014 г. Великобритания въведе такса, която компаниите за залагания трябва да плащат за залозите на британски потребители. Асоциацията за залагания, която представлява букмейкъри в Гибралтар, оспори това с аргумента, че промяната в закона води до двойно данъчно облагане и нарушава европейските правила, гарантиращи свободата на предлагане на услуги в блока.   Британски съд поиска становище от Европейския съд дали Гибралтар и Великобритания трябва да бъдат третирани като една страна член на ЕС, за която европейските правила не важат. Съдът реши, че Гибралтар не е част от Великобритания, но че предвид връзките помежду им, търговията между тях не е същата като търговията между отделни страни членки на ЕС. Това означава, че "предлагането на услуги от гибралтарски фирми на лица, намиращи се във Великобритания, според правилата на ЕС е ситуация, ограничаваща се в пределите на една държава", се казва в решението на Европейския съд.   Съдът подчерта, че решението не трябва да се тълкува като подкопаващо статуса на Гибралтар като отделна териториална единица.   Бъдещето на Гибралтар, британски анклав в южната част на Испания, изглежда ще бъде предмет на големи спорове при преговорите на Великобритания за напускане на ЕС и Евросъюзът предлага на Испания право на вето по отношение на връзките с Гибралтар, отбелязва Ройтерс.

КФН временно спря покупката на акции на „Фазан” от Стара планина холд

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/kfn-vremenno-spria-pokupkata-na-akcii-na-fazan-ot-stara-planina-hold-241143/

Холдингът предвижда да запази основната дейност на чорапената фабрика, но може да я отпише от регистъра на публичните дружества

47 мигранти по квоти на ЕС е приела България до началото на юни

http://www.cross.bg/migranti-strana-nashata-1545915.html

/КРОСС/ България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на ЕС. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия. Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна е поела обещание да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас. От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти. От Турция се очаква нашата страна да приеме 50 сирийски бежанци.  

Ген. Кирчо Киров: Членство в НАТО на страните от Западните Балкани би постигнало относително спокойствие в региона

http://www.moreto.net/novini.php?n=353293

Членство в НАТО на страните от Западните Балкани би постигнало относително спокойствие в региона, но то може да се реализира единствено, след като бъдат постигнати основните критерии за това, заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген.

Менда Стоянова: Ако разсекретят втората стенограма за КТБ, няма да има нищо ново в нея

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279481

Менда Стоянова: Ако разсекретят втората стенограма за КТБ, няма да има нищо ново в неяБюджетът върви добре и по план, по-добре е дори от миналата година. Това показва, че икономиката изсветлява все повече. До края на годината няма да приключим с излишък, защото имаме и разходи, каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в предаването "Още от деня" по БНТ. Утре ще разгледаме законопроект, внесен от БСП,

Евроскептичната партия "Финландците" се разцепи, правителството няма да подава оставка

http://www.mediapool.bg/evroskeptichnata-partiya-finlandtsite-se-raztsepi-pravitelstvoto-nyama-da-podava-ostavka-news265214.html

Финландската националистическа партия "Финландците" ще се раздели на две парламентарни групи след промяна в ръководството, съобщиха депутати, цитирани от Ройтерс. Решението може да помогне на премиера Юха Сипиле да формира ново коалиционно правителство.   Вчера Сипиле заяви, че ще извади евроскептичната партия "Финландците" от трипартийната управляваща коалиция, след като тя си избра нов лидер, заемащ твърда позиция против имиграцията.   20 умерени депутати от партия "Финландците" заявиха, че напускат партията след като за неин лидер беше избран Юси Хала-ахо, глобяван за расистки изказвания, отбелязва Франс прес. Те ще основат партията "Нова алтернатива".   "Готови сме да обсъдим участие в правителството", заяви на пресконференция Тина Еловара.   Напускането на депутатите означава, че старата парламентарна група на партия "Финландците" остава със 17 депутати, отбелязва Ройтерс. Бившият лидер на партия "Финландците" Тимо Сойни и всички останали министри от партията се присъединяват към "Нова алтернатива", съобщи депутатът Симон Ело.   "Това решение вероятно ще съсипе политическите ни кариери, но ние сме решени да го направим", подчерта Ело. "Днес ние не сме политици, а го правим в името на отечеството", добави той.   С "Нова алтернатива" коалицията на Юха Сипиле ще има 106 от общо 200 места в парламента, което му дава възможност за изход от парламентарната криза. Ело добави, че е възможно след време новата парламентарна група да се превърне в партия.   Финландският премиер Юха Сипиле няма да се срещне с президента Саули Нинистьо, за да подаде оставката на правителството, както беше планирано, съобщи по-късно във вторник канцеларията на президента, цитирана от Франс прес.   "В момента няма никаква нужда президентът да прави каквото и да било. Следователно срещата между президента Нинистьо и премиера Сипиле е ненужна и се анулира", съобщи канцеларията на президента в Туитър.   Премиерът Сипиле заяви на пресконференция в Хелзинки, че предлага новата правителствена коалиция с участието на парламентарната група Нова алтернатива да запази сегашното разпределение на министерските постове. Това включва петимата министри, принадлежали към партия "Финландците", които отказват да следват радикалната антиимиграционна и антиевропейска линия на Хало-ахо.   Новият лидер на партия "Финландците" изглежда големият губещ от кризата, отбелязва АФП. Той се оказва начело на много по-малка партия, отколкото тази, която го избра за свой председател в събота.   "Това вероятно беше подготвено", заяви Хало-ахо, порицавайки предателството на бившите си съпартийци. "Тези, които подготвиха тази измяна, вероятно са разговаряли и с другите партии в правителството", добави той. "Очаквах един или няколко депутати да вземат подобно решение, но не можех да предвидя подобна вълна", добави той.

Самодейци от 8 до 88 години се изявиха на събора на народните читалища в Еленско

https://www.24chasa.bg/region/article/6279490

Самодейци от 8 до 88 години се изявиха 
на събора на народните читалища в ЕленскоСъборът на народните читалища в община Елена се утвърди като една добра традиция в края на творческия сезон на читалищните самодейни колективи. Домакин на поредния 17-ти събор бе едно от най-старите читалища в общината – в село Чакали, основано през 1890 г., носещо името на поета Христо Смирненски. На неговата сцена се изявиха близо 200 самодейци

Джеймс Матис: САЩ не печелят в Афганистан

http://dnes.dir.bg/news/afganistan-jeyms-matis-sasht-izbori-2016-25908537

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви, че страната не побеждава в Афганистан и определи боеготовността на армията като "шокиращо ниска".

ЕП въведжа опростена системата на етикетиране на електроуредите

http://frognews.bg/news_136433/EP-vavedja-oprostena-sistemata-na-etiketirane-na-elektrouredite/

Европарламентът гласува на пленарната си сесия в Страсбург за опростена система на енергийните етикети на уредите. Тя ще насърчи потребителите да купуват енергоспестяващи стоки, съобщи БНР.

Японски миньон на пътя на Пиронкова в Нотингам

https://offnews.bg//tenis/iaponski-minion-na-patia-na-pironkova-v-notingam-658083.html

155-сантиметровата японка Куруми Нара е следващата съперничка на първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова във втория кръг на турнира на трева в Нотигам.

Пиронкова, която е висока 180 см, вчера стартира с успех над квалификантката Тереза Мартинцова (Чехия) с 6:2, 6:2, а Нара днес елиминира поставената под номер 3 Лорън Дейвис (САЩ) с 6:3, 6:3.

Дотук Пиронкова си осигури 3400 долара и 30 точки за световната ранглиста, в която от понеделник заема 126-ото място, което е най-слабото й класиране от 14 март 2010 година.

25-годишната японка е 91-а в класацията на WTA. Тя има една титла в кариерата си и е заработила почти 1,9 милиона долара от наградни фондове като професионалистка.

Двете са се срещали веднъж досега на твърди кортове в Истанбул през 2015 година, когато Пиронкова печели с 6:3, 1:6, 6:1.

Подсъдими за 60 кг кокаин в комбайн изчезнаха преди делото

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279488

Подсъдими за 60 кг кокаин в комбайн изчезнаха преди делото
Българин и холандец, обвинени за пренасяне на рекордните 60 кг кокаин за 2 727 645 лева, изчезнаха преди началото на делото срещу тях в пловдивския окръжен съд. Двамата са били с мярка за неотклонение "подписка". В залата се разбра, че 35-годишният Николай Николов от с. Царацово, който е обявен за издирване, е в чужбина.

Наредба ще задължи общините да преминат на екологичен транспорт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988392_naredba_shte_zadulji_obshtinite_da_preminat_na/?ref=rss


Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подготвило нова наредба за градските транспортни комуникационни системи, която ще задължи общините да въведат определен процент превозни средства с електрозахранване, велосипеден транспорт и пешеходни зони. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков на форум за градската мобилност рамките на конкурса "Екообщина".

По думите на Нанков, цитиратни от БТА, наредбата ще даде възможност...

България е приела 47 мигранти по квотите на ЕС до началото на юни

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-priela-47-migranti-po-kvotite-na-es-do-nachaloto-na-yuni-news265213.html

България е приела до началото на юни 47 мигранти, разселени по квотите на ЕС. Това показват данни, представени във вторник от Европейската комисия.   Всички приети досега у нас мигранти са пристигнали от Гърция. Общо нашата страна е поела обещание да приеме от Гърция 831 души, а досега 570 мигранти са пожелали да бъдат преместени у нас.   От Италия нашата страна е обещала да приеме 471 души, като до момента желание да дойдат в България са проявили 140 мигранти. От Турция се очаква нашата страна да приеме 50 сирийски бежанци.

ЕК открива наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша за бежанските квоти

http://www.mediapool.bg/ek-otkriva-nakazatelni-protseduri-sreshtu-chehiya-ungariya-i-polsha-za-bezhanskite-kvoti-news265212.html

Европейската комисия реши да открие наказателни процедури срещу Чехия, Полша и Унгария за неизпълнение на квотите за разселването на мигранти, предаде БТА от Брюксел. През последните месеци комисията многократно призоваваше държавите от ЕС, които все още не са приели нито един разселен мигрант или не са обещали да приемат някого по квотите, да направят това, се отбелязва в съобщение на институцията. Въпреки тези призиви Чехия, Унгария и Полша все още не са предприели необходимите действия, което представлява неизпълнение на правните им задължения съгласно решенията на Съвета на ЕС, както и на ангажиментите им към Гърция, Италия и останалите държави в Общността, допълва комисията.   ЕК отчита, че повечето държави от ЕС са постигнали резултати по изпълнението на квотите с израз на политическа воля. Комисията приканва държавите, които все още не са напреднали в разселването, да предприемат действия, за да изпълнят правните си задължения и да допринесат за прилагането на квотите. Комисията отново призовава за бързо изпращане на служители и оборудване за службата на ЕС за охрана на границите.   Варшава и Прага изразиха несъгласие   Говорителят на полското правителство заяви, че Варшава уважава, но не е съгласна с решението на Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Полша, Чехия и Унгария заради отказа им да приемат бежанци по установените от ЕС квоти, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на консервативното правителство на премиера Беата Шидло Рафал Бохенек заяви, че полското държавно ръководство не е съгласно с решението на Комисията. От самото начало правителството заявява, че принудително пренастаняване на хора не е добро решение на мигрантската криза, заяви говорителят.   Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че страната му не е готова да промени позицията си по мигрантските квоти на ЕС.   "Чехия не е съгласна със системата на преразпределяне въз основа на мигрантски квоти. А предвид влошеното положение със сигурността в Европа и това, че квотната система не работи, Чехия няма да участва в нея", заяви Соботка.   Той добави, че правителството му е готово "да защитава позицията си на равнище ЕС и в компетентните съдебни институции".   Чехия трябваше да приеме около 2600 мигранти до септември, но досега е приела само 12, всичките от Гърция.   Соботка заяви, че квотната система е много непопулярна сред чешката общественост и че тя "е понижила доверието на гражданите в ЕС" и е забавила решаването на мигрантската криза.   Миналата седмица чешкият вътрешен министър Милан Хованец заяви, че страната му няма да приема повече бежанци по квотната система на ЕС.   Има напредък в изпълнение на споразумението с Турция   Според комисията се наблюдава напредък в изпълнението на споразумението с Турция за миграцията, като се отчита постоянното намаляване на незаконните преминавания в Гърция и успешното разселване на над 6000 сирийци в ЕС, пристигнали първоначално на турска земя.   Отбелязва се, че на ден от Турция към ЕС незаконно преминават по около 50 мигранти и това е намаление с 97 на сто в последната година. За този период от ЕС към Турция са били върнати 1798 мигранти. Броят на достигналите незаконно ЕС от Турция надвишава броя на връщанията към турска земя. Според ЕК е необходимо гръцките власти, агенциите на ЕС и държавите от Общността да положат допълнителни усилия, за да се увеличи броят на връщанията.   Над 600 000 бежанци в Турция получават помощ от ЕС, а броят на сирийците, подпомагани с парични преводи, се очаква да достигне 1,3 милиона души.   ЕК съобщава, че темпото, с което се разселват мигранти, пристигнали в Гърция и Италия, се е повишило значително, като от януари насам са били преместени почти 10 300 души - петкратно увеличение спрямо същия период на миналата година. До началото на юни са били извършени общо 20 869 разселвания (13 973 от Гърция и 6896 от Италия). Комисията твърди, че е възможно всички мигранти, отговарящи на условията, да бъдат разселени до септември.   ЕК отново заявява, че правното задължение на държавите от ЕС да разселят мигрантите не отпада след септември.   По повод работата на европейската гранична служба се посочва, че над 1600 граничари подпомагат националните сили в Гърция (944), Италия (402), България (166) и Испания (65). От началото на годината службата е върнала 6799 незаконно пребиваващи в ЕС мигранти, което представлява нарастване с над 157 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

ЕК изпълни заканата си: Наказателни процедури срещу Чехия, Унгария и Полша

http://www.mediapool.bg/ek-izpalni-zakanata-si-nakazatelni-protseduri-sreshtu-chehiya-ungariya-i-polsha-news265212.html

Европейската комисия реши да открие наказателни процедури срещу Чехия, Полша и Унгария за неизпълнение на квотите за разселването на мигранти, предаде БТА от Брюксел. През последните месеци комисията многократно призоваваше държавите от ЕС, които все още не са приели нито един разселен мигрант или не са обещали да приемат някого по квотите, да направят това, се отбелязва в съобщение на институцията. Въпреки тези призиви Чехия, Унгария и Полша все още не са предприели необходимите действия, което представлява неизпълнение на правните им задължения съгласно решенията на Съвета на ЕС, както и на ангажиментите им към Гърция, Италия и останалите държави в Общността, допълва комисията.   ЕК отчита, че повечето държави от ЕС са постигнали резултати по изпълнението на квотите с израз на политическа воля. Комисията приканва държавите, които все още не са напреднали в разселването, да предприемат действия, за да изпълнят правните си задължения и да допринесат за прилагането на квотите. Комисията отново призовава за бързо изпращане на служители и оборудване за службата на ЕС за охрана на границите.   Според комисията се наблюдава напредък в изпълнението на споразумението с Турция за миграцията, като се отчита постоянното намаляване на незаконните преминавания в Гърция и успешното разселване на над 6000 сирийци в ЕС, пристигнали първоначално на турска земя.   Отбелязва се, че на ден от Турция към ЕС незаконно преминават по около 50 мигранти и това е намаление с 97 на сто в последната година. За този период от ЕС към Турция са били върнати 1798 мигранти. Броят на достигналите незаконно ЕС от Турция надвишава броя на връщанията към турска земя. Според ЕК е необходимо гръцките власти, агенциите на ЕС и държавите от Общността да положат допълнителни усилия, за да се увеличи броят на връщанията.   Над 600 000 бежанци в Турция получават помощ от ЕС, а броят на сирийците, подпомагани с парични преводи, се очаква да достигне 1,3 милиона души.   ЕК съобщава, че темпото, с което се разселват мигранти, пристигнали в Гърция и Италия, се е повишило значително, като от януари насам са били преместени почти 10 300 души - петкратно увеличение спрямо същия период на миналата година. До началото на юни са били извършени общо 20 869 разселвания (13 973 от Гърция и 6896 от Италия). Комисията твърди, че е възможно всички мигранти, отговарящи на условията, да бъдат разселени до септември.   ЕК отново заявява, че правното задължение на държавите от ЕС да разселят мигрантите не отпада след септември.   По повод работата на европейската гранична служба се посочва, че над 1600 граничари подпомагат националните сили в Гърция (944), Италия (402), България (166) и Испания (65). От началото на годината службата е върнала 6799 незаконно пребиваващи в ЕС мигранти, което представлява нарастване с над 157 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

Роулинг е най-високоплатената писателка в света

http://www.cross.bg/miliona-dolara-royling-1545914.html

/КРОСС/ Британката Джоан К. Роулинг оглави класация за най-високоплатените писателки през 2016 г., съставена от руската редакция на сп. "Форбс уоман", съобщава Лента. Доходът на Джоан Роулинг за миналата година стигна 19 милиона щатски долара. Авторката на поредицата книги за Хари Потър написа сценария за филма "Фантастични животни и къде да ги намерим" по своето произведение. Тя също участваше с драматурга Джак Торн в създаването на пиесата в две части "Хари Потър и Прокълнатото дете". В смесената класация за мъже и жени Джоан Роулинг е на трето място. Втора позиция зае Нора Робъртс от САЩ, автор на произведения, като "Ирландско сърце", "Макгрегър", "Семейство Станисласки". През 2016 г. тя спечели над 15 милиона щатски долара. На трето място е американката Даниел Стийл с 15 милиона щатски долара ("Страстно обещание", "Зоя", "Семеен албум"). Челната петица допълват авторката на книгите от поредицата "Петдесет нюанса сиво" Е. Л. Джеймс с 14 милиона долара и Паула Хокинс ("Момичето от влака") с 10 милиона долара, съответно на четвърта и пета позиция. В първите десет влизат още писателки, като Вероника Рот ("Дивергенти", 10 милиона долара) и Рейчъл Ръсел (поредицата "Дневниците на загубенячката", 8,5 милиона долара). В класацията са включени авторки, които са получили доходите за свои произведения през 2016 г. Американското сп

След 30 години и "един милион бебета" програма "Еразъм+" пусна мобилно приложение

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988363_sled_30_godini_i_edin_milion_bebeta_programa_erazum/?ref=rss


Европейската комисия обяви, че въвежда мобилно приложение за програмата за обмен в чужбина "Еразъм+". То ще бъде предназначено за студенти, учещи в областта на професионалното образование и участници в младежки обмени, и ще улесни действията на младите хора по линия на "Еразъм+", съобщи представителството на комисията в София.

"Това ще спомогне програмата да стане по-приобщаваща и достъпна за всички. Комисията е поела сериозен ангажимент да...

Открийте 50-те места, свързани с историята ни, отвъд България

https://www.actualno.com/books/otkrijte-50-te-mesta-svyrzani-s-istorijata-ni-otvyd-bylgarija-news_616800.html

На 19 юни (понеделник) от 19:00 часа в „Sofia live club“ ще бъде представена книгата „50 места от българската история отвъд България“ – първото по рода си издание на българския пазар, което изпраща читателя на вълнуващо пътешествие из значими за родния летопис обекти, нам

Откраднаха велосипеда на варненски ученик

http://www.moreto.net/novini.php?n=353301

Велосипедът на варненски гимназист бе откраднат пред училището му, съобщиха от МВР за Moreto.net. Вчера 16-годишният ученик е съобщил, че колелото липсва от велостоянката пред Техникумите. Полицаите започнали разследване и задържали 35-годишен мъж, осъждан.

Вижте какво решава правителството утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279482

Вижте какво решава правителството утре 1. ПРОЕКТ НА РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЗА НАГРАЖДАВАНЕ НА ЯНКО ДИМИТРОВ С ОРДЕН „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПЪРВА СТЕПЕН. Внася: министърът на образованието и науката 2. ПРОЕКТ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА КЛАСИФИКАТОРА НА ДЛЪЖНОСТИТЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА,

"Левски" взе Вутов под наем от "Удинезе"

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988440_levski_vze_vutov_pod_naem_ot_udineze/?ref=rss


Халфът Антонио Вутов е шестото ново попълнение на "Левски" през това лято. Юношата на клуба, който се завръща на "Герена" подписа днес договора си със сините. До момента сините привлякоха Жуниор Мапуку, Александър Любенов, Иван Горанов, Георги Ангелов и Серджиу Буш.

По информация на "Дневник", Вутов ще играе за "Левски" под наем от "Удинезе", след като има договор с италианците за още една година.

Панчев влезе в затвора

//dariknews.bg/regioni/razgrad/panchev-vleze-v-zatvora-2030292

Йордан Панчев от вчера изтърпява присъдата си във Варненския затвор – съобщи окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров.
Ефективното наказание е по делото за убийството преди близо 21 години на 45-годишния Добрин Добрев, общо шестима бяха подсъдими по него, всички получиха ефективни присъ

Борисов: След като поговорихме, Ердоган омекна към Европа (ВИДЕО)

//dariknews.bg/novini/sviat/borisov-sled-kato-pogovorihme-erdogan-omekna-kym-evropa-video-2030291

Ердоган беше много недоволен от отношението на Европа към Турция, но омекна, обяви премиерът Бойко Борисов сред срещата си с турския президент, съобщи

Един от осъдените за убийството на Политковская е починал в затвора

http://www.mediapool.bg/edin-ot-osadenite-za-ubiystvoto-na-politkovskaya-e-pochinal-v-zatvora-news265211.html

Чеченецът, който бе осъден на доживотен затвор като организатор на убийството на руската журналистка Анна Политковская през 2006 г., е починал в болница, съобщиха руски медии, като се позоваха на регионалната затворническа администрация в региона Вологда.   "Осъденият Лом-Али Гайтукаев умря в областната болница номер 10 за осъдени; той отдавна страдаше от хронично заболяване", се казва в прессъобщението.   Роднини на покойника възнамеряват да го погребат в родината му Чечения, каза пред ТАСС негов адвокат.   Анна Политковская - яростен критик на президента Владимир Путин и на действията на руската армия в Чечения - бе застреляна в асансьора на сграда в Москва, където живеела, припомня Асошиейтед прес.   Гайтукаев и още четирима чеченци бяха признати за виновни като съучастници в убийството. На процеса прокуратурата обяви, че Гайтукаев е организирал логистиката за покушението, извършено по поръчка на неустановени лица.   ТАСС допълни, че освен Гайтукаев още един от групата е получил доживотна присъда в края на съдебния процес през юни 2014 г. Останалите трима са били осъдени на по 20, 14 и 12 години затвор.   Като мотив за престъплението съдът е посочил недоволството на неустановен поръчител от "изобличаващи публикации на Политковская за нарушения на човешки права, кражби на държавна собственост и превишаване на служебни пълномощия".

Първият частен вестник в Македония спря да излиза

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988435_purviiat_chasten_vestnik_v_makedoniia_spria_da_izliza/?ref=rss


"Дневник", първият частен вестник в Македония, днес излезе в продажба за последен път, съобщават македонските медии, цитирани от БТА.

От утре вестникът, чийто първи брой излезе на 20 март 1996 г., няма да се печата. Работещите ще получат заплатите си за май през следващите 20 дни, период, в който ще бъдат пуснати "в отпуск", а фирмата отива в ликвидация.

Мениджмънтът съобщил това днес на около 60-те работещи в "Дневник"...

Без яснота как ще бъде районирана България при мажоритарен вот

http://frognews.bg/news_136432/Bez-iasnota-kak-shte-bade-raionirana-Balgariia-pri-majoritaren-vot/

След като правната комисия към парламента прие законопроекта за изменение на Изборния кодекс и след като ДПС засвиделства подкрепа за него, то приемането на промените в законодателството за вота изглеждат все по-близо. Въпреки това, все още не е ясно как ще бъде районирана страната при въвеждане на мажоритарен вот в два тура.

Свидетелства от изпита по български език ще бъдат връчени в Генералното консулство

http://www.eurochicago.com/2017/06/svidetelstvata-ot-izpita/

Днес, 13 юни 2017 г., от 15:30 ч. в Генералното консулство на Р. България в Чикаго ще бъдат връчени свидетелствата за успешно положен изпит по български език пред Департамента за езиково обучение при СУ „Св. Климент Охридски” - информира Генералното консулство. Припомняме, че този изпит е част от програмата Seal of Biliteracy („Печат за двуезичност”), според която българският език е признат от училищните власти на щата Илинойс. Изпитът бе на 20 май 2017 г. в колежа „Оуктън” в Дес Плейнс. Явиха се 9 български деца, 12-токласници от различни гимназии в щата, и всички издържаха изпита успешно.

ЕК с наказателна процедура срещу Чехия, Полша и Унгария, не са приели достатъчно мигранти

https://offnews.bg//evropa/ek-s-nakazatelna-protcedura-sreshtu-chehia-polsha-i-ungaria-ne-sa-pr-658082.html

Европейската комисия ще открие наказателни процедури срещу Чехия, Полша и Унгария за неизпълнение на квотите за разселването на мигранти, съобщи БТА.

ЕК отправи няколко пъти предупреждения към трите държави. Това беше обявено и в доклад за изпълняването на квотите за разселване на бежанците, представен в средата на май. 

Тогава Комисията призова Унгария и Полша да започнат незабавно да изпълняват квотите, а Чехия незабавно да възобнови участието си, като ги заплаши с наказателни процедури. 

Унгария е сред страните, които най-много се съпротивляват срещу приемането на бежанци по квоти. Още миналата година унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че в страната ще се проведе референдум за приемането на мигранти. 

В началото на май пък стана ясно, че Унгария е подала в Съда на ЕС искане да се отмени решението на вътрешните министри на Евросъюза от 2015 г. за задължителни квоти за разпределяне на бежанци. 

В доклада на ЕК от май беше посочено, че България също не изпълнява добре задълженията си, като според тогавашните данни страната ни беше приела едва 29 мигранти при поет ангажимент за приемане на 1302 бежанци по квотите на ЕС.

Сега ЕК отчита, че повечето държави членки са постигнали резултати по изпълнението на квотите. Комисията прикани тези, които не са напреднали в разселване на бежанци, да предприемат действия в тази посока. 

Според комисията се наблюдава напредък в изпълнението на споразумението с Турция за миграцията, като се отчита постоянното намаляване на незаконните преминавания в Гърция и успешното разселване на над 6000 сирийци в ЕС, пристигнали първоначално на турска земя.

Отбелязва се, че на ден от Турция към ЕС незаконно преминават по около 50 мигранти, което е намаление с 97 на сто в последната година. За този период от ЕС към Турция са били върнати 1798 мигранти.

Броят на достигналите незаконно ЕС от Турция обаче надвишава броя на връщанията към турска земя. Според ЕК е необходимо гръцките власти, агенциите на ЕС и държавите от Общността да положат допълнителни усилия, за да се увеличи броят на връщанията.

Над 600 000 бежанци в Турция получават помощ от ЕС, а броят на сирийците, подпомагани с парични преводи, се очаква да достигне 1,3 милиона души.

ЕК съобщава, че темпото, с което се разселват мигранти, пристигнали в Гърция и Италия, се е повишило значително, като от януари насам са били преместени почти 10 300 души - петкратно увеличение спрямо същия период на миналата година. До началото на юни са били извършени общо 20 869 разселвания (13 973 от Гърция и 6896 от Италия).

Комисията твърди, че е възможно всички мигранти, отговарящи на условията, да бъдат разселени до септември, но задълженията на страните членки не отпада след това. 

От началото на годината европейската гранична служба е върнала 6799 незаконно пребиваващи в ЕС мигранти, което представлява нарастване с над 157 на сто в сравнение със същия период на миналата година.

6 години затвор за рецидивист, обрал три жени

http://www.cross.bg/godini-vasilev-lishavane-1545913.html

/КРОСС/ 6 години затвор при строг режим е наказанието на 37-годишния Красимир Василев, който е предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за три грабежа на мобилни телефони, при условията на опасен рецидив. До произнесената днес присъда се стигна, след като опасният рецидивист призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт и поиска делото срещу него да се гледа по съкратена процедура. Съдът му наложи наказание 9 години лишаване от свобода, които след редукцията заради съкратеното съдебно следствие намали с една трета и определи Красимир Василев да изтърпи 6 години лишаване от свобода пи първоначално строг режим. В периода от 12 юни до 23 юни 2016 г. по идентичен начин, 37-годишният опасен рецидивист причакал и нападал три жени в късните вечерни часове на автобусна спирка пред варненски МОЛ. Докато чакали автобус, жертвите поглеждали мобилните си телефони, за да проверят колко е часът. В този момент със сила Красимир Василев издърпвал устройствата от ръцете им и побягвал. Общата сума на отнетите при грабежите три мобилни телефона според съдебно-оценителната експертиза възлиза на 2397 лева. Подсъдимият е от Генерал Тошево, без образование, осъждан многократно. В момента изтърпява предишна ефективна присъда във варненския затвор, по която му е наложено наказание 5 години лишаване от свобода при строг режим. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.  

Вече има мобилно приложение за кандидатстване по "Еразъм+“

http://www.mediapool.bg/veche-ima-mobilno-prilozhenie-za-kandidatstvane-po-erazam-news265210.html

Мобилно приложение за кандидатстване по образователната програма за обмен "Еразъм Плюс“ беше представено във вторник по повод 30-годишнината от инициативата на ЕС. Първата версия на приложението вече е достъпна както за операционата система iOS, така и за Android, съобщиха от Еврокомисията. То ще даде възможност на студентите да договарят и подписват онлайн своите споразумения за учебна дейност в чужбина, както с изпращащите, така и с приемащите университети. По време на церемонията по повод юбилея на програмата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обърна към евродепутатите с думите: "Всяко евро, което инвестираме в "Еразъм", е инвестиция в бъдещето, в бъдещето на младите хора и на европейската идея. Аз лично не мога да си представя нещо друго, което да заслужава повече нашите инвестиции от тези бъдещи лидери. С отбелязването на деветмилионния участник, нека да направим необходимото да сме 9 пъти по-амбициозни за бъдещето на програмата “Еразъм+“. Защото тя е добър отговор срещу глупостта на националните егоизми и самоизолацията. Затова разчитам на вас така че европейският бюджет да бъде на висотата на нашите талантливи младежи“, каза председателят на комисията Жан-Клод Юнкер. Мобилното приложение е важна придобивка за програма, която през периода 2014-2020 г. ще оказва подкрепа на повече от 4 милиона души да учат и да извършват доброволческа дейност в чужбина.То ще спомогне програмата да стане по-приобщаваща и достъпна за всички. Понастоящем програмата обхваща 33 европейски държави - всички 28 държави от ЕС, Турция, бившата югославска република Македония, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Криза във Финландия, правителството оцеля

http://frognews.bg/news_136431/Kriza-vav-Finlandiia-pravitelstvoto-otselia/

Безпрецедентна политическа криза във Финландия. Премиерът Юха Сипиля разпусна управляващата коалиция след скандал с антиимигрантската партия в нея, отбелязва БНТ.

Премиерът на Чехия отхвърли исканията на ЕС относно квотите за мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279454

Премиерът на Чехия отхвърли исканията на ЕС относно квотите за мигрантиМинистър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка отхвърли стартираното от Европейската комисия дело срещу страната заради това, че не приема мигранти според плана за разпределението им по квоти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. „Европейската комисия сляпо настоява да продължи с тези нефункциониращи квоти,

В някои случаи Гибралтар и Великобритания могат да бъдат третирани като една държава, реши Съдът в Люксембург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988430_v_niakoi_sluchai_gibraltar_i_velikobritaniia_mogat_da/?ref=rss


Европейският съд реши, че Гибралтар и Великобритания могат да бъдат третирани като една страна член по отношение на някои аспекти на европейското право. Това решение може да попари надеждите на отвъдморската територия да получи специален статут след Брекзит, предаде "Ройтерс".

Съдът в Люксембург трябваше да вземе решение по спор между Гибралтарската асоциация по залагания и британските данъчни власти, след като през 2014 г. Великобритания въведе такса, която...

Цацаров на среща с Илхам Алиев, носи честитка за Борисов

https://offnews.bg//politika/tcatcarov-na-sreshta-s-ilham-aliev-nosi-chestitka-za-borisov-658076.html

Главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно работно посещение в Азербайджан по покана на колегата си Закир Гаралов.

В рамките на визитата си Цацаров днес се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Алиев поздрави премиера на България Борисов по случай личния му празник (рождения му ден - б.р.), съобщават от пресцентъра на българската прокуратура.

Пред Цацаров Алиев е изказал "благодарност за добрите отношения с България и представи институционалните промени, които се въвеждат в Азербайджан. Сред тях са повишаване на квалификацията на служителите в държавната администрация и в правоохранителните органи".

Президентът на Азербайджан е заявил, че "най-важно е създаването на добри условия за работа, за да може държавата да има изисквания към магистратите и служителите за качествен труд."

Главният прокурор на Азербайджан Закир Гаралов от своя страна е представил системата за атестации на прокурорите в Азербайджан.

Ежегодно се провеждат тестови изпити на всички прокурори, резултатите от които се обработват в момента и веднага се предоставя резултатът. По този начин прокурорите са в течение както на законодателните промени, така и на съдебната практика, информират от пресцентъра на българската прокуратура.

"Правомощията на прокуратурата се простират до вратите на съда", заявил Цацаров.

Според него, мястото на прокуратурата е в съдебната власт, тъй като тя защитава обществения интерес.

България ще работи за нормализирането на отношенията ЕС-Турция при председателството

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-shte-raboti-za-normaliziraneto-na-otnosheniiata-es-turciia-pri-predsedatelstvoto-241142/

Европа е нашето европейско семейство, а Турция е нашият най-голям европейски съсед“, коментира Бойко Борисов на среща с турския премиер Бинали Йълдъръм

Барние: Лондон час по-скоро трябва да започне преговори за Брекзит

http://www.moreto.net/novini.php?n=353326

Великобритания рискува да излезе от Европейския съюз без договор за бъдещите си отношения с регионалната организация, ако напразно губи и без това ограниченото за тази цел време. Това заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние в интервю за вестник „Файненшъл таймс“.

Тереза Мей: Великобритания се нуждае от единство

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279444

Тереза Мей: Великобритания се нуждае от единство 
Британският премиер Тереза Мей заяви пред новия състав на парламента, че страната трябва да е единна пред предизвикателствата на напускането на ЕС и поддържането на сигурността след неотдавнашните ислямистки атентати, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Изправени сме пред тежки предизвикателства, затова нека да сме заедно в дух на национално

В България има успешен бизнес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279448

В България има успешен бизнесДоказва го кампанията “Големите малки” на в. “24 часа” Десет български фирми доказаха, че в България да правиш успешен бизнес е възможно. Това са победителите в конкурса за предприемачество “Големите малки”, организиран от в. “24 часа”. Третото му поредно издание предизвика огромен интерес от българския стартиращ бизнес.

10-те най-богати знаменитости според "Форбс"

https://offnews.bg//zvezdi/10-te-naj-bogati-znamenitosti-spored-forbs-658081.html

Изглежда 2017 година се оказа добра, за да бъдеш известен. По данни на "Форбс" за последните 12 месеца 100-те най-високоплатени знаменитости в света са натрупали общо състояние от 5,15 милиарда долара. 

Класацията за най-богати знаменитости тази година оглавява рапърът Пи Диди. Но парите му идват не само от музика. По-голямата част от доходите си дължи на марката дрехи "Шон Джон" и партньорството с известна марка водка, които са му изкарали главозамайващите 130 млн. долара.

В класацията го следва Бионсе със 105 млн. долара. Тя е заработила крупната сума, благодарение на световното си турне и множеството рекламни кампании, в които участва. Сега обаче певицата ще си почине, тъй като със съпруга и Джей Зи очакват близнаци.

Бионсе

На трето място застава авторката на абсолютния бестселър "Хари Потър" - Дж. К. Роулинг. За периода 1 юни 2016 г. . 1 юни 2017 г. Раулинг е заработила 95 млн. долара.

Четвърти в класацията е певецът Дрейк. Той е изкарал 94 млн. долара за една година. И въпреки че някои критици се съмняват в певческите му заложби, едно е ясно - във финансово отношение е повече от добре. 

Дрейк

Трудно е в класация за богати знаменитости да не присъства и футболист. Естествено, най-богатият атлет в света е Кристиано Роналдо, който е изкарал 93 млн. долара за последната година. 

Той е следван от музикалната сензация от Канада The Weeknd. Канадският певец и любим на Селена Гомес е заработил 92 млн. долара, благодарение на таланта си, който му спечели и милиони фенове. 

The Weeknd

Хауърд Стърн е седми в класацията на "Форбс". Американски радио и телевизионен водещ и актьор е спечелил 90 млн. долара в рамките само на година. 

Осмата позиция се държи не от един, а от няколко човека. Световноизвестната британска банда Coldplay е заработила 88 млн. долара от своята дейност. 

Coldplay

След Дж. К. Роулинг в класацията за 10-те най-богати знаменитости има още един писател - Джеймс Патерсън. 70-годишният Патерсън е придобил 87 млн. долара. 

Десети е баскетболистът Леброн Джеймс, който е направил 86 млн. долара. 

Преизбраха Пламен Димитров в Международната организация на труда

http://frognews.bg/news_136429/Preizbraha-Plamen-Dimitrov-v-Mejdunarodnata-organizatsiia-na-truda/

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе преизбран в Международната организация на труда по време на 106-тата Международна конференция по труда в Женева. Управителното тяло е най-важният орган на МОТ.

Работник загина след авария в завода за машиностроене в Радомир

https://www.actualno.com/crime/rabotnik-zagina-sled-avarija-v-zavoda-za-mashinostroene-v-radomir-news_616795.html

45-годишен мъж почина след авария в бившия завод за тежко машиностроене в Радомир. Инцидентът е станал на 12 юни, като в сигнала до полицията е отбелязано, че е гръмнал газопровод на територията на бившия завод "Червена могила" и има пострадал човек, пише Дарик. При проверка н

Осъденият за геноцид Радован Караджич иска да ползва скайп в ареста

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279418

Осъденият за геноцид Радован Караджич иска да ползва скайп в арестаБившият лидер на босненските сърби по времето на войната през 90-те години Радован Караджич поиска от Международния трибунал в Хага да му позволи да използва скайп в ареста, за да има връзка със семейството си, предаде босненската агенция Фена, цитирана от БТА. Съдия Теодор Мерон поиска в срок от два месеца, до 12 август,

Варна ще е домакин на международна среща по програма „Европа за гражданите“

http://www.moreto.net/novini.php?n=353359

На 15 и 16 юни Варна ще бъде домакин на международна среща по проект „Общите корени на обединена Европа. Европейските граждани за Европа!“ по програма „Европа за гражданите“, научи Moreto.net. В Юнашкия салон ще се проведе информационна среща на тема „Социални иновации, младежка заетост и младежко сътрудничество за европейска солидарност и толерантност“.

Финансов удар! Токът поскъпва с до 2%, парното с до 10%

http://frognews.bg/news_136428/Finansov-udar!-Tokat-poskapva-s-do-2procenta-parnoto-s-do-10procenta/

Токът за бита ще поскъпне с до 2%, а топлата вода и парното с до 10%. Зад тези предложения застанаха и днес от Комисията за енергийно и водно регулиране. Във ведомството се проведе обществено обсъждане.

България е приела още 18 бежанци от Гърция

http://www.dnes.bg/eu/2017/06/13/bylgariia-e-priela-oshte-18-bejanci-ot-gyrciia.344181

ЕК започна наказателни процедури срещу Унгария, Полша и Чехия – не искали мигранти

Разкол сред евроскептиците спаси управляващата коалиция във Финландия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988424_razkol_sred_evroskepticite_spasi_upravliavashtata/?ref=rss


Финландският премиер Юха Сипиля няма да подава оставка, както планираше, за да изтласка крайнодесните популисти от трипартийната управляваща коалиция.

Сипиле планираше да подаде оставката на правителството, след като начело на участващата в управляващата коалиция партия "Финландците" беше избран Юси Хала-ахо, евроскептик и евродепутат, вече порицаван за расистки изказвания.

Ситуацията обаче се промени изцяло, след като повечето депутати от...

Депутати пращат доклад на Цацаров за реекспорта на лекарства

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279272

Депутати пращат доклад на Цацаров
за реекспорта на лекарстваСигнали за нарушения и резултати от проверки по износ на скъпи лекарства, плащани от здравната каса, в които са замесени и фирми, свързани с депутата Веселин Марешки, ще бъде предаден от комисия на главния прокурор, научи "24 часа".  В четвъртък, парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и

Спряха движението през "Кулата" заради антикорупционна акция

//dariknews.bg/novini/bylgariia/spriaha-dvizhenieto-prez-kulata-zaradi-antikorupcionna-akciia-2030290

От 19:15 ч. е спряно движението през ГКПП-Кулата и в двете посоки, съобщи МВР. Причината е антикорупционна акция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура. По неофициална информация са задържани няколко митничари. От МВР съобщиха за Дарик, че с

Експлозия в Ню Йорк, има над 30 ранени (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279421

Експлозия в Ню Йорк, има над 30 ранени (Видео)Експлозия, причинена от изтичане на газ, рани 35 души в Манхатън в Ню Йорк, предава UNILAD.  Пострадалите са се натровили с въглероден окис. На мястото на улиците "Уест Бродуей" и "Мъри" има полиция и линейки. На три пресечки от мястото на инцидента е открит и подозрителен пакет. Очаквайте подробности.

Руските дипломати, изгонени от Молдова, набирали бойци за Източна Украйна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353374

Специалните служби на Молдова смятат, че петимата руски дипломати, експулсирани от Молдова през миналия месец, са били шпиони, които са набирали бойци за подкрепяните от Москва сепаратистки бунтове в съседна Украйна. Това са разкрили един правителствен и два дипломатически източника пред "Ройтерс".

Строителен предприемач и ексдепутат от ГЕРБ влязоха в управата на пътната агенция

http://www.mediapool.bg/stroitelen-predpriemach-i-eksdeputat-ot-gerb-vlyazoha-v-upravata-na-patnata-agentsiya-news265209.html

Доскорошният шеф на строителната камара Светослав Глосов и бившият депутат от ГЕРБ Веселин Давидов са новите членове в управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Те са назначени със заповед на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, съобщиха от ресорното министерство във вторник. Веселин Давидов е строителен инженер, завършил с отличие Техническия университет в Берлин със специализации в областта на пътното строителство и строителната икономика. Досега той беше управител на Научноизследователския строителен институт – НИСИ. Кариерата му е тясно свързана с ГЕРБ. Става депутат в 41-ото Народно събрание от Благоевград по време на първия мандат на Бойко Борисов през 2011 г. След това влиза в директорския борд на закритата вече Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти". Компанията трябваше да подготви проектите за магистралите, но беше закрита по времето на втория мандат на Борисов. Бащата на Веселин Давидов - Велко Давидов, е строителен предприемач в Благоевградско. Семейството му има и собствен хотел в Сатовча. Другият новоназначен член в УС на АПИ – инж. Светослав Глосов, досега заемаше поста почетен председател на Камарата на строителите в България. Той също е строителен предприемач и собственик на строителна компания, която преди да стане шеф на строителната камара, се занимаваше предимно с жилищно строителство. Не е ясно дали двамата са обявили конфликт на интереси. От ръководството на АПИ са освободени Пирин Пенчев и Илиана Захариева. Пирин Пенчев стана член на директорския борд на АПИ по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Той беше назначен временно за изпълняващ длъжността председател на управителния съвет на АПИ след като част от осветителна конструкция в тунел "Витиня" падна и уби жена в движещ се автомобил на място. След идването на Бойко Борисов отново на власт Пирин Пенчев е подал оставка, която е била приета от министър Нанков, уточниха от МРРБ. Освободената от ръководството на АПИ Илиана Захариева, влезе в директорския борд по време на първия мандат на Бойко Борисов. От прессъобщението не става  ясно дали е останала на работа в пътната агенция.

Книгата “Сестра ми Мая от небето” подава ръка на семейства, преживели загубата на бебе

http://www.mediapool.bg/knigata-sestra-mi-maya-ot-nebeto-podava-raka-na-semeistva-prezhiveli-zagubata-na-bebe-news265208.html

Около 25% или 1 на всеки 4 бременности у нас завършва с аборт в ранните седмици на бременността, а 1 на всеки 125 бременности завършва със смърт на бебето в период, в който то е вече потенциално жизнесопособно, преди, по време на или в първите дни след раждането. Това прави около 600 семейства годишно в България, които преживяват загубата на член от семейството, който вече има име, отредено място в семейството, отношения с родителите си, и дори собствени вещи. Тази година Деня на перинаталната загуба 13 юни, който се чества от 2013 година у нас, съвпада с излизането на книгата “Сестра ми Мая от небето” – опит за насърчаване на диалог между родители и деца в семействата, преживели загуба. “Децата са също част от семейството, загубата е и тяхна – загубата на възможния живот с братчето или сестричето, което са очаквали с радост или смесени чувства; загубата на подкрепата и обичта, която децата в едно семейство си дават взаимно; загубата на порастването с някой друг, на споделянето, дори на конфликтите… И неизговарянето на всичко това няма да го накара да изчезне. Напротив. Ще го накара да порасне, да приеме понякога страшни форми, да завладее неизвестни пространства в психиката на детето, да управлява неизвестни за нас процеси…“, казва авторът на книгата д-р Бояна Петкова, чиято фондация “Макове за мери“ е известна с дългогодишната си битка за правата на родителите с мъртвородени бебета. Илюстратор на книгата е Весела Кучева. В края на книгата възрастни братя и сестри на мъртвородени или починали бебета разказват как част от тях живее живота и на другото дете, чувства се натоварена с очакванията на родителите да го замести, да заеме мястото му… или как никога не са успели да отговорят на тези очаквания, защото починалото бебе завинаги е останало съвършено, неземно създание в мислите на родителите. Идеята на книгата е, че за да можем да помогнем на децата си, а да помогнем и на себе си да преминем конструктивно през травмата, не можем да избягаме от открития, честен разговор с тях. Дори малките деца са в състояние да осмислят реалността, когато е поднесена с прости думи. С времето тяхното разбиране ще се надгражда с развиването на уменията за абстрактно мислене. Представянето на книгата е в петък, 16. юни от 18.30 ч. в пекарната The Art of Love на бул. Христо Смирненски 48 в София. За всички, които не могат да присъстват на представянето, екземпляр от книгата може да бъде поръчан на e-mail info@poppies-for-mary.org или от Фейсбук страницата на фондацията.    

Бургаският тим №1 на национално ученическо състезание за защита при пожари и бедствия (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/6279279

Бургаският тим №1 на национално ученическо състезание за защита при пожари и бедствия (Снимки)Бургаският тим на ОУ "Братя Миладинови" се класира първи в  XV Национално ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". То се проведе в Морската градина на Бургас днес и в него се включиха 112 деца от цялата страна. Бургазлии спечелиха след оспорвана надпревара, на второ място остана отборът на Габрово,

825,92 лв. e средният осигурителен доход за април 2017 г.

http://econ.bg/Новини/825-92-лв-e-средният-осигурителен-доход-за-април-2017-г-_l.a_i.744008_at.1.html

Размерът на средния осигурителен доход (СОД) за страната за месец април 2017 г. е 825,92 лв., обяви Националният осигурителен институт (НОИ). От...

Конов и Станоев от ЦСКА подписаха с „Дунав”

https://www.24chasa.bg/sport/article/6279376

Конов и Станоев от ЦСКА подписаха с „Дунав”
Александър Конов и Красимир Станоев от ЦСКА подписаха договори с „Дунав” и се включиха в подготовката на отбора. Вратарят Александър Конов се завръща в родния си клуб. Той е роден на 3 септември 1993 г. в Русе. Тренира в школата на „Дунав“ Русе от 12-годишен. Още в ранна възраст минава и през проби в „Манчестър Сити“.

Преотваря се емисия 4-годишни съкровищни облигации

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/preotvaria-se-emisiia-4-godishni-sykrovishtni-obligacii-241138/

Номиналната стойност на предложеното количество е 50 млн. лева при 0,3% годишен лихвен процент

Млад скочи от шестия етаж в Шумен, почина в болницата

https://www.24chasa.bg/region/article/6279403

Млад скочи от шестия етаж в Шумен, почина в болницатаМлад мъж е починал след падане от шестия етаж на жилищна сграда в града, съобщи за „Фокус“ – Шумен д-р Атанас Атанасов, изп. директор на МБАЛ – Шумен. Младежът е приет днес следобед с тежък травматичен шок, съчетана травма и множество фрактури. „Веднага са започнати реанимационни дейности, но въпреки сериозните опити,

СБА иска частни фирми да провеждат шофьорските изпити

http://frognews.bg/news_136427/SBA-iska-chastni-firmi-da-provejdat-shofjorskite-izpiti/

Съюзът на българските автомобилисти предлага частни фирми да провеждат шофьорските изпити, а ДАИ или Министерството на транспорта да извършват само контролни функции.

Полша ще посрещне топло неочакваната визита на Доналд Тръмп

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988417_polsha_shte_posreshtne_toplo_neochakvanata_vizita_na/?ref=rss


Полски държавници приветстват предстоящото посещение на Доналд Тръмп - министърът на отбраната на Полша го назова "огромен успех", а друг официален представител изрази задоволство от неочакваната кратка визита на президента на САЩ във Варшава преди Париж, Лондон и Берлин.

Визитата на Тръмп дава възможност за повишаване на реномето на правителството на премиера Беата Шидло, което изпада във все по-голяма изолация в Европейския съюз заради отказа му да приеме...

КЕВР решава за поскъпването на тока на 30 юни

https://offnews.bg//obshtestvo/kevr-reshava-za-poskapvaneto-na-toka-na-30-iuni-658079.html

Комисията за енергийно и водно регулиране решава за новите цени на парното и топлата вода на закрито заседание на 30 юни. 

Промяната трябва да влезе в сила на 1 юли. 

Комисията ще обсъди цената на тока да се увеличи с между 0,2 и 2%, а цената на парното и топлата вода с до 9%. 

Най-голямо ще бъде увеличението на цената на тока в Западна България, а най-малко - в североизточната част на страната. 

Предложението е клиентите на ЧЕЗ да плащат с 1,99% повече от 1 юли. Увеличението за клиентите на ЕВН ще е с 1,50%, а за тези на Енерго Про - с 0,22%.

Комисията изслуша днес позициите на граждански организации и експерти. Те имат на разположение още 14 дни, за да обявят мнението си и да оспорят предложените промени. 

Американска дизайнерка разгневи хиляди румънци (Снимка)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6279362

Американска дизайнерка разгневи хиляди румънци (Снимка) Американската дизайнерка Тори Бърч смени описанието на един от тоалетите в новата си колекция, след като хиляди румънци се разгневиха на факта, че бе представила манто, което е идентично с традиционна румънска дреха, като вдъхновено от африканската култура, съобщават румънски медии и Асошиейтед прес.

Среща на генералния консул с главния прокурор на щата Илинойс

http://www.eurochicago.com/2017/06/konsul-s-glavniya-prokuror/

По време на срещата генералният консул е запознал г-жа Мадиган с българската общност в Средния Запад и в частност в Илинойс и Чикаго. Обърнато е специално внимание, че българите в Илинойс са сред най-видимите етнически общности – развиващи собствена културна и образователна дейност, видимо присъствие в бизнес-пространството (специално транспортните услуги) и пазара на труда. По време на срещата генералният консул е повдигнал въпроса да бъдат преведени на български език някои от основните указания за граждани при различни видове инциденти/произшествия или престъпления, а именно...

Средният осигурителен доход нарасна с близо 15 лв. за месец

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/13/2988412_sredniiat_osiguritelen_dohod_narasna_s_blizo_15_lv_za/?ref=rss


Средният осигурителен доход за страната за април 2017 г. е 825.92 лв., съобщи пресцентърът на Националния осигурителен институт.

Увеличението спрямо март е с 14.77 лв. или с 1.8%.

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 май 2016 г. до 30 април 2017 г. е 785.68 лв.
Сумата служи при изчисляване на размерите на новоотпуснатите пенсии през май 2017 г.

БСП ще атакува пред Конституционния съд текстове от Закона за публичните финанси

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bsp-shte-atakuva-pred-konstitucionniia-syd-tekstove-ot-zakona-za-publichnite-finansi-241139/

Държавното финансиране на общините трябва да става с решение на парламента, а не с акт на Министерския съвет, смятат от партията

КРИБ ще предложат как да намалее административната тежест в екологията

http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/06/13/2988370_krib_shte_predlojat_kak_da_namalee_administrativnata/?ref=rss


Работодателите ще предложат конкретни мерки за намаляване на административната тежест и съкращаване на сроковете за издаване на документи от компетентността на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това e договорено на среща днес на министъра на околната среда и водите Нено Димов с ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), съобщиха от министерството.

Обсъдени са възможностите за облекчаване на...

Джеймс Матис: В момента не печелим в Афганистан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279345

Джеймс Матис: В момента не печелим в Афганистан

Министърът на отбраната на САЩ Джейм Матис заяви, че страната не побеждава в Афганистан. Той добави, че в момента се изготвя нова стратегия за азиатската държава, която ще бъде оповестена в средата на юли, предаде Ройтерс, цитирана от Фокус. „Не печелим в Афганистан в момента. Ние ще поправим това колкото се може по-скоро“,

Катастрофа на кола и мотоциклет на "Раковски" в София (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279379

Катастрофа на кола и мотоциклет на "Раковски" в София (Снимки)Кола и мотор се сблъскаха на кръстовището на "Раковски" и "Гурко" в столицата, съобщи читател на "24 часа". Той изпрати и снимки от мястото. Пристигнала е линейка. От МВР потвърдиха за инцидента пред "24 часа", казаха, че не е съобщено за жертви, патрулка пътувала към

6 м. условно и 1000 лв. глоба за предложен 10 лв. подкуп на жандармеристи

https://www.24chasa.bg/region/article/6279372

6 м. условно и 1000 лв. глоба за предложен 10 лв. подкуп на жандармеристи
31-годишният Атанас Слаев получи 6 месеца условна присъда и 1000 лв. глоба за опит да подкупи с 10 лв. двама жандармеристи. Това реши окръжният съд в Благоевград. На 13 януари т .г. около 4,50 часа, на изхода на Банско командированите за зимния сезон жандармеристи спрели за проверка "Ауди А8". Колата била на Слаев,

​Токът ще поскъпне с до 2%, парното с до 10%

http://www.cross.bg/parnoto-poskupne-vodno-1545912.html

/КРОСС/ Токът за бита ще поскъпне с до 2%, а топлата вода и парното с до 10%. Зад тези предложения застанаха и днес от Комисията за енергийно и водно регулиране. Във ведомството се проведе обществено обсъждане. Повече от два часа представители на граждански организации, експерти и представители на бизнеса бяха изслушвани в Комисията за енергийно и водно регулиране. Те ще разполагат с още 14 дни, за да оспорят предстоящите промени на цените от 1 юли. Разчетите на КЕВР предвиждат токът да поскъпне с между 0,2 и 2% от 1 юли. Най-голямо ще бъде увеличението в Западна България, а най-малко в Североизточна. Отделно се предвижда увеличение и на топлата вода и парното с до 10 на сто. Най-голям ще бъде скокът на цените в Русе, Сливен и Перник. В София ще има намаление на парното със символичните 0,8%.  

Азиатските акции поскъпнаха днес

http://econ.bg/Новини/Азиатските-акции-поскъпнаха-днес_l.a_i.744007_at.1.html

Акциите на азиатските пазари се търгуваха предимно с повишения във вторник, съобщава CNBC. В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,46% до 3 154,379...

Ивайло Пенчев: Със спецплатформа спираме корупцията в обществените поръчки до Коледа

http://frognews.bg/news_136426/Ivailo-Penchev-Sas-spetsplatforma-spirame-koruptsiiata-v-obshtestvenite-porachki-do-Koleda/

Ядосаха ме много. Затова до Коледа ще вложим всичките си сили, за да създадем платформа за съвсем прозрачни, открити и честни обществени поръчки. При нея всяка заинтересована компания ще може да подава сигнали за проблеми в тръжната документация - дали условията не са написани в полза на точно определен кандидат. Това заяви шефът на Walltopia Ивайло Пенчев.

Зоран Заев: Никола Димитров няма да разговаря в Атина за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279318

Зоран Заев: Никола Димитров няма да разговаря в Атина за името на МакедонияМакедонският министър-председател Зоран Заев заяви, че министърът на външните работи Никола Димитров няма да обсъжда името на страната по време на посещението си в Атина, предаде македонската телевизия „ТВ 21“, цитирана от Фокус. „Целта на посещението е да се възстановят добрите отношения между съседите,

НАСА улови кадри на тюркоазеното Черно море

http://www.moreto.net/novini.php?n=353370

През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие и се дължи на цъфтежа на определен вид планктон. Днес американската космическа агенция НАСА публикува снимки от Космоса на обагреното в тюркоазено синьо Черно море.

„Дунав“ подписа с двама нови

//dariknews.bg/regioni/ruse/dunav-podpisa-s-dvama-novi-2030286

ФК „Дунав“ подписа с двама нови. Александър Конов и Красимир Станоев вече официално са футболисти на клуба. Александър Конов е вратар. Той е роден на 3 септември 1993 г. в Русе. Тренира в школата на „Дунав“ Русе от 12-годишен. Още в ранна възраст минава и през проби в „Манчестър Сити“. След това е

Медицинска козметика е новата  специалност в МУ-Плевен от тази година

//dariknews.bg/regioni/pleven/medicinska-kozmetika-e-novata-specialnost-v-mu-pleven-ot-tazi-godina-2030287

От началото на новата учебна година в Медицински университет – Плевен, ще има нова  специалност „Медицинска козметика“ и се очаква по нея в университета да бъдат приети 15 студенти. Това обяви пред медиите ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов.
“Това е доста интересна и търсена специа

Скандал: Преподавател пише тройки и четворки на предали празен лист студенти

//dariknews.bg/novini/bylgariia/skandal-prepodavatel-pishe-trojki-i-chetvorki-na-predali-prazen-list-studenti-2030288

Скандал в Университета за национално и световно стопанство - второкурсници са получили тройки и четворки, въпреки че са предали празни работи на писмен изпит, съобщи БНТ. За случая сигнализ

Домашни хитрини: За какво служи четката за зъби

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6279034

Домашни хитрини: За какво
служи четката за зъбиВсички знаят, че тя се използва за миене на зъбите, но на мнозина се налагало да се възползват от нея и в други ситуации у дома. Всъщност четката за зъби е отличен малък помощник, от който е задължително да се възползваме. Затова когато решите, че е време да купите нова, не изхвърляйте старата. С нейна помощ може да почистите добре фугите на

Румен Радев се среща с Бербатов и Луиш Фиго утре

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279283

Румен Радев се среща с Бербатов и Луиш Фиго утреНа 14 юни 2017 г. от 11.00 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата са организатори на благотворителния мач "All Stars 2017", по време на който футболните звезди на Луиш Фиго с All Stars ще играят срещу звездите на Димитър

Симов: Узунов да бъде изритан от президенството, не приемам мълчанието на Радев

http://frognews.bg/news_136425/Simov-Uzunov-da-bade-izritan-ot-prezidenstvoto-ne-priemam-malchanieto-na-Radev/

Не съм наясно защо мнозина си мислят, че имам някакъв политически проблем. Пламен Узунов трябва да бъде изритан от президенството.

Борисов: Благодарение на Турция няма бежански натиск по границите ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353371

България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си домакин Бинали Йълдъръм. "В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция, имаше референдум.

Млад мъж скочи от 6-ия етаж след 3 часа преговори

http://dnes.dir.bg/news/mvr-shumen-samoubiistvo-blok-25908228

27-годишен мъж от Шумен скочи от терасата на апартамента си, след като повече от 3 часа с него разговаряше психолог от МВР.

Направени са кадрови промени в ръководството на АПИ

http://www.cross.bg/veselin-davidov-svetoslav-1545907.html

/КРОСС/ Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков за членове на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" от днес са назначени инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов. Веселин Давидов е строителен инженер от Техническия Университет Берлин със специализации в областта на пътното строителство и строителната икономика. Досега той беше управител на Научноизследователския строителен институт - НИСИ. Другият новоназначен член в УС на АПИ - инж. Светослав Глосов, досега заемаше поста почетен председател на Камарата на строителите в България. От ръководството на агенцията е освободена инж. Илиана Захариева.  

Турция си поиска от Борисов членство в ЕС или поне падане на визите (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279274

Турция си поиска от Борисов членство в ЕС или поне падане на визите (Обзор)Всичко зависи от Турция, ние не можем да обещаем нищо, отговори българският премиер Солиден напредък и завършване на преговорите за членство на Турция в ЕС. Или поне премахване на визовия режим за турски граждани като минимална програма за българското председателство на Съвета на ЕС, което започва от 1 януари си поиска Турция от българския премиер

Глобиха французина, който изкачи небостъргач в Барселона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279289

Глобиха французина, който изкачи небостъргач в Барселона Френският катерач Ален Робер, наречен "човекът-паяк", защото се катери без оборудване, беше глобен, след като изкачи един от небостъргачите в испанския град Барселона, предаде ТАСС. В понеделник мъжът покори хотел "Мелиа Барселона скай", висок около 116 метра. Когато Ален Робер стигна покрива на сградата,

Черна гора е на прага на гражданска война

http://pogled.info/svetoven/balkani/cherna-gora-e-na-praga-na-grazhdanska-voina.86742

/Поглед.инфо/ Черна гора се намира на прага на гражданска война заради нежеланието на властите да чуят мнението на населението. Това заяви на пресконференция един от лидерите на опозиционната коалиция „Демократичен фронт“ Андрия Мандич

БСП дава на Конституционния съд Закона за публичните финанси

https://offnews.bg//politika/bsp-dava-na-konstitutcionnia-sad-zakona-za-publichnite-finansi-658080.html

БСП дава на Конституционния съд Закона за публичните финанси.

„Подготвили сме и внасяме тази седмица жалба до Конституционния съд, с която искаме обявяването за противоконституционни на текстове от Закона за публичните финанси. Става въпрос за чл. 51, ал. 2, който дава възможност финансирането от държавата към общините да става не със Закона за бюджета, а с акт на МС”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с кметове на БСП от цялата страна.

Тя заяви, че левицата оценява това като изключително порочна практика. Според Нинова ГЕРБ умишлено занижават приходната част в бюджета. Според нея това се правело, за да осигурят излишъци, и след това тези излишъци да не се обсъждат в парламента, и да не се разпределят там, а да се разпределят с постановления на МС.

„Правителството разпределя тези средства субективно, по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в общините, където са избрани, живеят български граждани с равни права на всички останали”, аргументира се председателят на БСП.

Според Нинова последните години ГЕРБ прехвърлят на общините множество отговорности за дейности, без да им осигурят финансиране.       

БСП кметовете се оплакаха на лидера си и че много нисък процент концесионни такси влизат в общините.

„Според тях правителството, абсолютно неразумно и неотговарящо на националния интерес при сключването на договори за концесии и определяне на концесионера, определя много ниски концесионни такси. Те са категорични, че това ощетява националния интерес и трябва много по-голяма част от тези такси да остават в общините”, каза Нинова.

Видео: Другите новини

http://www.dnevnik.bg/video/2017/06/13/2988398_video_drugite_novini/?ref=rss


"Другите новини" е рубрика за уеб новини на БНТ. Ето съдържанието на днешната емисия:

Мишевиден сънливец се появи в района на Сакар
Луните на Юпитер вече са 69Електронните цигари са не по-малко вредни от традиционните
Дискусия за детската книга в "Перото"
Тери Гилиъм най-после завърши "Човекът, който уби Дон Кихот"
Нина Николина и "Черноморските сирени" с концерт в Дома на киното

Българите пазаруват 2 пъти по-малко от европейците

http://www.cross.bg/cpednoto-puti-dupzhavi-1545906.html

/КРОСС/ Фaĸтичecĸoтo индивидyaлнo пoтpeблeниe в Бългapия e двa пъти пo-ниcĸo oт cpeднoтo в Eвpoпeйcĸия cъюз, пoĸaзвaт пocлeднитe дaнни нa Eвpocтaт. Πpeз 2016 г. тo e билo нa 53% пo-мaлĸo oт cpeднoтo, ĸoeтo ни нapeждa нa дънoтo. Haй-мнoгo изocтaвaмe oт Люĸceмбypг, ĸъдeтo фaĸтичecĸoтo пoтpeблeниe e нa нивo 132% oт cpeднoтo - или 2.5 пъти пoвeчe, oтĸoлĸoтo y нac. Фaĸтичecĸoтo индивидyaлнo пoтpeблeниe вĸлючвa вĸлючвa cтoĸи и ycлyги peaлнo пoтpeбeни oт xopaтa бeз знaчeниe дaли зa тяx ca плaтили дoмaĸинcтвaтa, пpaвитeлcтвoтo или нeпpaвитeлcтвeни opгaнизaции. 10 дъpжaви в EC имaт нивa нaд cpeднитe зa cъюзa. Гepмaния и Aвcтpия ca c 20% нaд cpeднoтo, дoĸaтo Beлиĸoбpитaния, Дaния, Финлaндия, Бeлгия, Фpaнция, Xoлaндия и Швeция ca мeждy 10 и 15% нaд тяx. B 12 дъpжaви пъĸ нивoтo e дo 25% пoд cpeднoтo. 6 пъĸ ca пoд 30% - Ecтoния, Лaтвия, Унгapия и Pyмъния, Xъpвaтия e пoд 40%, a Бългapия e нa дънoтo c 53%. Oт Eвpocтaт ca пpeдcтaвили дaнни и зa дъpжaви, ĸoитo нe ca члeн нa EC. Taĸa Typция e нa 61% oт cpeднoтo, Cъpбия - нa 45%, a Maĸeдoния нa 41%. Πo бpyтeн вътpeшeн пpoдyĸт нa глaвa oт нaceлeниeтo cъщo cмe нa дънoтo c 48% oт cpeднoтo, a нa въpxa oтнoвo ca Люĸceмбypг - c 267%.  

Синът на убит преди 19 г. иска 235 хил. лв. от съда и прокуратурата

https://www.24chasa.bg/novini/article/6279291

Синът на убит преди 19 г. иска 
235 хил. лв. от съда и прокуратурата
Синът на убития през 1998 г. Кирил Малинов - Бобаро от кюстендилското с. Драговищица - Калин внесе иск срещу прокуратурата и съда в Кюстендил за 235 хил. лв. Претендира, че парите му се дължат като обезщетение за забавеното следствие и дело за убийството на баща му, при което накрая подсъдимите са били оправдани.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване