Борисов се среща с Ердоган навръх рождения си ден

http://www.mediapool.bg/borisov-se-sreshta-s-erdogan-navrah-rozhdeniya-si-den-news265181.html

Навръх рождения си ден премиерът Бойко Борисов заминава на посещение в Анкара, където турският президент Реджеп Ердоган ще го приеме в новия си президентски дворец "Бештепе". Борисов ще разговаря и с турския си колега Бинали Йълдъръм, с когото бе договорена визитата му по време на телефонен разговор в края на май. Ще бъдат обсъждани двустранните отношения между България и Турция, както и ситуацията на Балканите и в Европа.   Борисов е придружаван от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.   По време на срещата си с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица, Борисов обеща да съдейства за нормализирането на отношенията между Турция и Европейския съюз.   България има известен потенциал да направи пробив в такава посока, коментира във вторник пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис за Европейския съвет за външна политика. "Има потенциал дотолкова, доколкото отношенията между българския премиер и турския президент са доста по-добри, отколкото на повечето европейски лидери с Турция. Премиерът Борисов беше първият европейски държавен лидер, който посети Турция след опита за преврат миналата година, което Анкара помни. Тогава турското правителство се чувстваше изоставено, изолирано от Европа", припомни Чернева.   Според нея няма проблем по отношение на евентуален мигрантски поток от Турция, тъй като споразуменията между Брюксел и Анкара и това с България работят много добре: "Ние виждаме над 70% намаляване на броя на нелегално влезлите в България само за първите четири месеца на тази година в сравнение с миналата, така че не мисля, че сделката по миграция е нещо, което е въпрос на тревога в този момент".   Турция много би желала да модернизира своето митническо споразумение с ЕС, добави Весела Чернева, като поясни, че по този начин южната ни съседка ще увеличи търговските си връзки със страните от Съюза, а България е входът на Турция към страните от Западна Европа, а и като страна - членка би участвала в евентуални преговори за разширяване на това споразумение.   След разговорите в Анкара, Борисов ще замине за Истанбул, където е поканен на вечеря от Ердоган и Йълдъръм. Визитата съвпада със свещения празник за мюсюлманите Рамадан, когато те се хранят чак след залез слънце.   На 13 юни Бойко Борисов навършва 58 години.

Ил-76 на Русия хвърли с парашут 20 тона хуманитарна помощ в Сирия

http://www.cross.bg/hymanitarna-pomosht-il--1545871.html

/КРОСС/ Самолетът Ил-76 е хвърлил 20 тона хуманитарна помощ в обкръжения от терористите сирийски град Дейр ез-Зор. Храните и лекарствата са били доставени, благодарение на съвместната работа на сирийските ВВС и руския Център за примирие между враждуващите страни в Сирия, съобщи ТАСС. Понастоящем градът е обкръжен от терористи от ИД и вече около три години жителите му се сражават с екстремистите в условията на хуманитарна катастрофа.  

Панама се раздели с Тайван и се прегърна с Китай

http://frognews.bg/news_136387/Panama-se-razdeli-s-Taivan-i-se-pregarna-s-Kitai/

Панама реши да скъса дипломатическите си отношения с Тайван и да установи връзки с Китай, съобщи БТВ.

Стотици са в болници след хранително отравяне в бежански лагер край Мосул

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278442

Стотици са в болници след хранително отравяне в бежански лагер край Мосул 
Стотици хора са постъпили вчера в болници с хранително отравяне, получено в бежански лагер източно от иракския град Мосул, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. По думите на депутата от иракския парламент Захед Хатун хората започнали да повръщат, след като консумирали своя ифтар - храната, която вярващите мюсюлмани ядат след залез слънце по време на

Осиновеният българин стана трети на Гласът на Франция. Вижте последното му уникално изпълнение

https://offnews.bg//sviat/osinoveniat-balgarin-stana-treti-na-glasat-na-frantcia-vizhte-posledn-658033.html

Осиновеният българин с френско име Винсент Винел, който участваше в Гласът на Франция, не можа да стане победител, но се класира трети в най-голямото музикално предаване в страната. 

Както OFFNews писа, момчето е на 21 години и е родено в България, но изоставена от майка си, тъй като се е родило със зрителни проблеми - почти сляпо. 

Винел обаче определено е късметлия, тъй като е осиновен от френско семейство, когато е бил на 3 години. 

Да пее българчето може от 4-годишно, но днес той е певец, артистичен и креативен, тъй като прави с хитовете на големите певци каквото си иска. 

В Гласът на Франция Винсент участва от отбора на Мика и в отбора остана единственият представител, който стигна финала. Там той се състезава с още двама мъже и едно момиче, но победител стана Лизандро Кукси. 

Винсент събра само 8% по-малко от победителя - 24% от гласовете на публиката, но отново беше блестящ с изпълнението - на група "A-ha - "Take on me". 

Винсент е забелязан на гарата "Сен Лазар", където събира стотици почитатели всеки ден със свиренето си на пиано и с песните, с които забавлява пътуващите.

Когато се появява в началото на формата преди три месеца, българчето изправя журито и публиката на крака а уникално артистично изпълнение нa Еминем. 

Станишев поиска от Юнкер социален план за Европа

https://offnews.bg//politika/stanishev-poiska-ot-iunker-sotcialen-plan-za-evropa-658032.html

Европейският стълб за социалните права трябва да се превърне в реалност възможно най-скоро. Ако искаме да постигнем осезаеми за хората резултати, ни е необходим спешен план с конкретни действия. Само една социална Европа, може да върне доверието в институциите.

Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисаря по заетостта и социалните въпроси Мириан Тейсен вчера в Страсбург.

Станишев бе начело на делегация на Партията на европейските социалисти, в която участваха още министърът на труда и заетостта на Люксембург Никола Шмит, заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мария Жоао Родригес и лидерът на делегацията на френските социалисти в ЕП Перванш Берес.

По време на срещата беше обсъдена и възможността за „Европа на няколко скорости“. Делегацията на ПЕС беше единна, че проектът „Социална Европа“ трябва да бъде приложен във всички държави-членки, а не само в страните от Еврозоната, за да се избегне допълнително фрагментиране на Съюза и различни „класи“ евро-членство.

„Разделителните линии в Европа станаха прекалено много – строгите икономии, мигрантската криза, кохезионните фондове и др. Все теми, които предизвикват противоречия, вместо общи действия. Необходимо е да намерим балансиран подход, за да избегнем превръщането на социалната политика в следващия източник на разногласия“, допълни лидерът на европейската левица.

„На срещата използвах възможността отново да повдигна въпроса за приемането на България в Шенген. Предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година е още един повод да бъде ускорен този процес. За всички отдавна е ясно, че България е изпълнила всички критерии – проблемът е политически“, подчерта Станишев.

Скопие: Колкото по-бързо влезем в НАТО, толкова по-добре за Гърция

http://www.mediapool.bg/skopie-kolkoto-po-barzo-vlezem-v-nato-tolkova-po-dobre-za-gartsiya-news265180.html

Колкото по-бързо Македония стане член на НАТО, толкова по-добре ще бъде за Гърция, каза новият македонски външен министър Никола Димитров в интервю за гръцкия вестник "Вима”.   В навечерието на визитата си в Атина, планирана за утре, Димитров каза, че е готов да води конструктивни преговори, за да се намери решение за името на страната му. Преди ден той допусна възможността Скопие да отстъпи в спора за името с Гърция и да използва "временно" название, за да се предвижи към членство в Алианса.    "Спорът за името продължи много години. Въпреки че по същество е двустранен, той може да постави под заплаха регионалната стабилност. Република Македония от дълго време е в състояние на неопределеност, и стои в чакалнята пред вратите на НАТО и ЕС, заключени заради политическа изолация и въпреки решението на Международния съд в Хага. Това отвори пътя към демократичната криза в страната”, каза Димитров.   Първият македонски дипломат допълния, че новото реформаторско правителство начело със Зоран Заев е решено да преодолее тази криза.   Димитров, който е един от най-добрите специалисти по темата за името и беше преговарящ в критичния период преди срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ през април 2008, каза, че в Скопие "трябва да признаят, че и те са направили грешки".   "За Гърция въпросът е: какъв съсед иска да има? А за Македония въпросът е: какъв съсед искаме да бъдем? Колкото по-бързо страната ни бъде поканена за член на НАТО, толкова по-добри ще са перспективите Гърция да има такава държава за свой съсед. Аз съм оптимист, че в най-скоро време ще започнем преговори и за влизане в ЕС, след толкова положителни препоръки, дадени от Европейската комисия”, каза министър Димитров.   По-късно този месец се очаква и визита на премиера Зоран Заев в България, която трябва да преодолее спорните въпроси между двете страни най-вече по отношение на общата история.    България от години настоява да бъде подписан договор за добросъседство, но все още има неизчистени въпроси. България дълго време подкрепяше безрезервно евроатлантическото бъдеще на Македония, но по време на първия кабинет "Борисов" стана една от страните, които отказаха определянето на дата за начало на преговори с ЕС.            

Станишев поиска от Юнкер социален план за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278446

Станишев поиска от Юнкер социален план за Европа„Гръмките декларации не са достатъчни. Европейският стълб за социалните права трябва да се превърне в реалност възможно най-скоро. Ако искаме да постигнем осезаеми за хората резултати, ни е необходим спешен план с конкретни действия. Бъдещето на ЕС е в запазването на уникалния за света социален модел.

Над 330 кг тютюн са иззети при проверки в квартал “Столипиново” в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278451

Над 330 кг тютюн са иззети при проверки в квартал “Столипиново” в ПловдивПредварителни проверки са започнати вчера срещу две пловдивчанки за престъпление против финансовата система. Това съобщиха от ОДМВР - Пловдив. При специализирана операция срещу незаконното съхранение и разпространение на акцизни стоки служители на Шесто РУ извършили претърсване на два адреса в квартал “Столипиново”.

Фатих Терим отказа звезда на Барса от националния

https://offnews.bg//futbol/fatih-terim-otkaza-zvezda-na-barsa-ot-natcionalnia-658031.html

Футболистът на Брселона Арда Туран заяви, че няма да играе в турския национален отбор.

Новината идва в светлината на разразилия се скандал в Турция, че футболистът нанесе телесни повреди на 62-годишния журналист Билал Месе. Туран е нападнал мъжа по време на полет, като го е обиждал и хванал за гърлото.

"Взех решение да напусна националния отбор. Други мои съотборници също обмислят подобен ход. През целия си живот винаги съм казал всичко в лицето и така постъпих и с Фатих Терим.

Той реши да ме порицае за това пред обществеността. Понякога аз съм нарушавал правилата, но давах всичко за отбора. Терим също в интервютата си не се обръща към мен по име, а само с "играч". Аз му благодаря за всичко, което направи за отбора", каза футболистът на Барселона.

Арда Туран дебютира за Турския национален отбор през 2006 година и от тогава се е разписвал 17 пъти в общо 97 изиграни мача.

Барние: Лондон час по-скоро трябва да започне преговори за Брекзит

http://econ.bg/Новини/Барние-Лондон-час-по-скоро-трябва-да-започне-преговори-за-Брекзит-_l.a_i.743986_at.1.html

Великобритания рискува да излезе от Европейския съюз без договор за бъдещите си отношения с регионалната организация, ако напразно губи и без това...

Камерната филхармония на Санкт Петербург свири за „Любовта е лудост“

http://www.cross.bg/peterbyrg-sankt-filharmoniya-1545870.html

/КРОСС/ Руската камерна филхармония Санкт Петербург е един от най-търсените камерни оркестри в Европа Един от най-елитните оркестри от световния подиум ще поднесе концерт във Варна с емблематични музикални теми от филмовата индустрия. На 31 август от 21 ч. в рамките на фестивала „Любовта е лудост" ще свирят възпитаниците на Държавната консерватория „Римски Корсаков" в Санкт Петербург, основали Руска камерна филхармония Санкт Петербург и концертиращи днес в най-престижните зали на големите градове в Европа и по света. Като подарък за филмовата гилдия и за вярната варненска публика на сцената ще чуем и видим като солист с харизматичната тема за хармоника на Енио Мориконе от филма „Едно време на запад", от филма „Винету" и др., човека-хармоника Рене Гизен. Днес, достигнал вече 78-годишна възраст, той ще пристигне от Берлин за първата си визита в България и ще разкаже как преди много години се е явил на кастинга на Мориконе за култовия уестърн и впоследствие е изсвирил безброй много пъти темата от филма заедно с филхармониите на Берлин, Луизиана, Ню Орлеанс и др. На сцената под палката на диригента на оркестъра Юрий Гилбо ще свири и Майкъл Гуршуин - цигулка, концертмайстор на квартета „Гершуин" със световна концертна практика и популярност. Публиката ще аплодира и Роман Купершмид - кларинет, известен като „Руският диамант", един от най-младите таланти на Русия

Организират Граждански марш за европейско правосъдие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=353305

Граждански марш за европейско правосъдие ще се проведе утре - 14 юни във Варна, научи Moreto.net. Събитието е в подкрепа на Лозан Панов и за истинска реформа в правосъдието и най-вече в прокуратурата, съобщиха организаторите във фейсбук.

Пиеса на Шекспир, в която Цезар прилича на Тръмп, загуби спонсорите си

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988111_piesa_na_shekspir_v_koiato_cezar_prilicha_na_trump/?ref=rss


Постановка на прочутата трагедия на Шекспир "Юлий Цезар", в която римският диктатор изглежда като американския президент Доналд Тръмп, предизвика артистично-политическа буря в Съединените щати. Пиесата си навлече критики от някои консерватори, а двама от ключовите спонсори спряха финансирането на театъра, пишат "Ню Йорк таймс" и БТА

В пиесата на трупата "Пъблик тиатър" (The Public Theater), която се играе в рамките на Шекспиров фестивал в...

Турски анализатор: ОАЕ са похарчили 3 млрд. долара, за да свалят от власт Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278436

Турски анализатор: ОАЕ са похарчили 3 млрд. долара, за да свалят от власт ЕрдоганОбединените арабски емирства са похарчили три милиарда долара, за да свалят от власт президента Реджеп Тайип Ердоган и демократично избраното правителство на Турция, твърди колумнист от турския проправителствен в. "Йени шафак", цитиран от БТА. Колумнистът Мехмет Аджет цитира казаното от турския външен министър Мевлют Чавушоглу,

Осъдиха мъж на 6 години строг затвор за грабежи на GSM-и във Варна

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278432

Осъдиха мъж на 6 години строг затвор за грабежи на GSM-и във ВарнаВарненския окръжен съд постанови наказание от 6 години лишаване от свобода при строг режим спрямо 37-годишния Красимир Василев, който беше предаден на съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна за три грабежа на мобилни телефони, извършени като продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив.

Кола се качи върху бетонна преграда в подлеза на НДК (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278421

Кола се качи върху бетонна преграда в подлеза на НДК (Снимки)Автомобил, който се качил върху бетонна преграда в подлеза на НДК предизвика десетки коментари в социалните мрежи. Инцидентът е станал вчера, а Фейсбук потребители са снимали кадри от нелепата ситуация. При катастрофата няма информация за пострадали. Голяма част от гражданите не могат да си обяснят как автомобилът е попаднал там.

Стартира процедура за изработване на Общия устройствен план на община Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Z-q60iQm_zU/

savetniciНа днешното си редовно заседание Общински съвет – Поморие единодушно даде съгласие да се възложи изработването на задание за проект за изменение на Общ устройствен план (ОУП) на община Поморие.

Поради редица причини, датиращи от 2005 година, приемането на Общия устройствен план е многократно възпрепятствано и към момента Поморие все още не разполага с такъв. Предложението за стартиране на ключовата процедура беше направено от кмета Иван Алексиев, като през годините той неведнъж е фокусирал общественото внимание върху проблема.

През 2005 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството възлага изработването на проект за изменение на ОУП. След необходимите съгласувателни действия 2 години по-късно планът е приет, но не е одобрен от тогавашния Общински съвет. Промени в Закона за Черноморското крайбрежие  и въвеждането на екологичната мрежа „Натура 2000” завишават изискванията и налагат актуализация на вече изработения план.  Следва четирикратна отрицателна оценка от Министерството на околната среда и водите и през 2015 г. е постановено решение за прекратяване на процедурата за „Изменение на ОУП на община Поморие”.

В средата на миналата година беше сключено ново споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по силата на което община Поморие ще бъде финансово подпомогната за изработване на задание за опорен план за проект на Общ устройствен план.

Представяйки гореизложените факти, кметът Иван Алексиев инициира подновяването на процеса. „Осъзнавам колко е амбициозно това намерение, но тази стъпка е изключителна важна и се надявам, че при една добра организация в рамките на две години ОУП ще бъде факт”, коментира още той.

МВР издирва мъж, избягал от столична болница

http://dnes.dir.bg/news/mvr-izdirvane-georgi-gunderski-25905790

Областната дирекция на МВР в Кюстендил издирва 48-годишния Георги Велков Гюндерски от Бобов дол, който е в неизвестност от 7 юни.

Издирват мъж от Бобов дол, напуснал столична болница и в неизвестност от 7 юни

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278435

Издирват мъж от Бобов дол, напуснал столична болница и в неизвестност от 7 юниПо молба на близките полицията издирва 48-годишния Георги Гюндерски, съобщиха от пресцентъра на МВР. Той е в неизвестност от 7 юни 2017 г. Гюндерски е от Бобов дол, област Кюстендил. Бил е настанен за лечение в столична болница в района на бул. „ Г. М. Димитров“ , но е напуснал здравното заведение през нощта срещу 7 юни.

Станишев с ултиматум пред Юнкер: Само социална Европа ще върне доверието в институциите

http://pogled.info/svetoven/pes/stanishev-s-ultimatum-pred-yunker-samo-sotsialna-evropa-shte-varne-doverieto-v-institutsiite.86734

/Поглед.инфо/ „Гръмките декларации не са достатъчни. Европейският стълб за социалните права трябва да се превърне в реалност възможно най-скоро. Ако искаме да постигнем осезаеми за хората резултати, ни е необходим спешен план с конкретни действия. Бъдещето на ЕС е в запазването на уникалния за света социален модел. Само една социална Европа, може да върне доверието в институциите“.

Хърватският премиер Пленкович: Новият външен министър е Мария Пейчинович

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278429

Хърватският премиер Пленкович: Новият външен министър е Мария ПейчиновичХърватският премиер Андрей Пленкович съобщи за националната телевизия ХРТ, че новият министър на външните работи ще бъде Мария Пейчинович Бурич, която досега е била държавен секретар във външното министерство. Тя ще замени на поста Давор Иво Щир, който вчера подаде оставка. Давор Иво Щир беше привърженик на сътрудничеството с бившия коалиционен

Откраднаха крупна сума от руснак

//dariknews.bg/regioni/burgas/otkradnaha-krupna-suma-ot-rusnak-2030206

Руски турист на 59 години подал оплакване в полицията в Поморие, че апартаментът му на улица „Европа“ бил обран в негово отсъствие.
 
Крадците проникнали в жилището след изкъртване на входната врата. Оттам отмъкнали 3 000 евро, 200 000 рубли, 6 щатски долара и 13 лева.
 

Въпросът на референдума е подвеждащ, смята Димитър Танев

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/vyprosyt-na-referenduma-e-podvezhdasht-smiata-dimityr-tanev-2030205

Въпросът на референдума за „Бедечка“ е подвеждащ и незаконосъобразен. Не може той да съдържа „общински бюджет“, тъй като гражданите нямат право да се разпореждат с него. Това е записано в Закона за местните допитвания, коментира Димитър Танев от Движение „България на гражданите“. Според него по тоз

Момичетата от СУ „Николай Катранов“-Свищов са новите Републикански шампиони в Националните ученически игри по хандбал

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/momichetata-ot-su-nikolaj-katranov-svishtov-sa-novite-republikanski-shampioni-v-nacionalnite-uchenicheski-igri-po-handbal-2030204

Отборът на СУ „Николай Катранов“, заедно с тяхната треньорка Величка Плачкова вдигнаха купата на Националните ученически игри по хандбал 2016/2017 г. Републиканският шампионат се проведе в град Русе, където момичета 5-7 клас показаха завидно майсторство и стремеж к

Авария спря водата във врачански квартал

//dariknews.bg/regioni/vraca/avariia-spria-vodata-vyv-vrachanski-kvartal-2030208

“Водоснабдяване и канализация”ООД – Враца уведомява своите потребители, че поради отстраняване на възникнала авария,  водоподаването в района разположен между ул. “Братя Миладинови”, ул.”Околчица” и бул.”Мито Орозов”  (зоната на жк. Металург) ще бъде спряно днес 13.06.2017год. до 15:00 ч.

Путин проведе екскурзия из Кремъл за няколко деца

http://www.cross.bg/pytin-pasportite-kremul-1545869.html

/КРОСС/ За първи път в историята Путин връчи паспортите на младите руснаци в Кремъл Президентът на Русия Владимир Путин проведе екскурзия из Кремъл и показа своя работен кабинет на 10-те деца. На победителите в артистични и спортни събития Путин лично връчи паспортите за руско гражданство, съобщи vesti.ru По време на церемонията по връчване на паспортите един от участниците призна, че мечтае да влезе в кабинета на президента. След официалната част Путин изпълни тази мечта, като покани децата в своя работен кабинет, съобщи РИА "Новости". По пътя от Екатерининската зала до работния кабинет Путин разказа на децата за Кремъл. В самия кабинет той заведе най-малките посетители зад бюрото си и им показа оборудването там. По време на церемонията, Путин заяви, че 10-те души, които в Деня на Русия получават паспортите си, "за 14-те си години са постигнали много". "Вие показахте най-добрите качества - смелост, а някои от вас дори и саможертвеност... С такива нагласи, такива качества, вие имате всички възможности да постигнете ярки резултати в живота", каза руският държавен глава. За първи път в историята Путин връчи паспортите на младите руснаци в Кремъл. С тази чест бяха удостоени деца, които са се отличили в образованието си или са се проявили при извънредни ситуации. Две от момичетата, например, са спасили дете от удавяне.  

Борисов с почести в Анкара официално, на килимчето - неофициално

http://frognews.bg/news_136386/Borisov-s-pochesti-v-Ankara-ofitsialno-na-kilimcheto---neofitsialno/

Премиерът Бойко Борисов днес, навръх рождения си ден, е на официално посещение в Турция. Визитата е по покана на турския му колега Бинали Йълдъръм. Той се обадил по телефона на Борисов и пожелал да се видят.

Кибер специалисти откриха софтуер, който може да срива електроснабдяването

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278402

Кибер специалисти откриха софтуер, който може да срива електроснабдяванетоИзследователи откриха зловреден софтуер, който може да бъде използван за нанасяне на щети на електропреносната мрежа и който според тях е причинил прекъсване на електричеството в Украйна през декември 2016 г., съобщава Ройтерс, цитирана от БТА. Две фирми за киберсигурност - словашката ЕСЕТ и американската "Драгос" - публикуваха подробни анализи на

Какви реформи в икономиката обеща Макрон?

https://news.bg/economics/kakvi-reformi-v-ikonomikata-obeshta-makron.html

Новият президент иска да намали дефицита и безработицата, но може да бъде посрещнат с протести

Разследват най-големия производител на цимент за финансиране на терористи

http://econ.bg/Новини/Разследват-най-големия-производител-на-цимент-за-финансиране-на-терористи-_l.a_i.743985_at.1.html

Френските власти започнаха разследване по отношение на френско-швейцарския циментов концерн LafargeHolcim по подозрение, че е финансирал терористична...

Строителният бранш защити програмата за саниране и скочи срещу депутата от БСП Бошкилов

https://www.24chasa.bg/region/article/6278422

Строителният бранш защити програмата за саниране и скочи срещу депутата от БСП БошкиловРегионална камара на строителите в Благоевград и представители на строителни фирми, работещи по изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради изрази в декларация несъгласие с изказването на народния представител Николай Бошкилов (БСП) по време на Парламентарния контрол миналия петък.

Въпреки спадовете в САЩ технологичните компании се представиха смесено в Азия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/vypreki-spadovete-v-sasht-tehnologichnite-kompanii-se-predstaviha-smeseno-v-aziia--241105/

Южнокорейските концерни от сектора записаха ръстове в акциите си, след като през предишната сесия имаше разпродажби

Откъс от „Близки срещи със смесени чувства“, Мария Касимова

https://www.actualno.com/literature/otkys-ot-blizki-sreshti-sys-smeseni-chuvstva-marija-kasimova-news_616676.html

Истории с бележки под линия Първа част ПЪТЯТ НА СМИСЪЛА Започнах живота си като едно чувствително момиче, което плачеше често и от нищо. Живеех спокойно и защитено в прегръдките на родителите си, докато татко не почина. Тригодишното му боледуване ме изправи пред много нещ

Баща издирва детето си с билборд

http://www.moreto.net/novini.php?n=353299

В началото на септември миналата година Калоян Милев от София съобщава във Facebook, че 4-годишният му син Никола е изчезнал заедно с майка си. Младият баща твърди, че съпругата му Теодора е извела детето им в чужбина, въпреки издадена от него забрана.

Старец се хвърли в кладенец в Луковит

https://www.24chasa.bg/region/article/6278392

Старец се хвърли в кладенец в ЛуковитВъзрастен мъж се самоуби като скочи в кладенец в двора на къщата си в Луковит. Фаталната случка станала в понеделник, а сигнал за нея бил подаден в местното РУП около 11.10 часа. Близки на 73-годишния мъж съобщили, че го открили удавен в герана. Незабавно към адреса е изпратен полицейски екип и бил извършен оглед на мястото на инцидента.

Моите шест кандидати за ВСС? Може да ги разпространите навсякъде

http://clubz.bg/55062-moite_shest_kandidati_za_vss_moje_da_gi_razprostranite_navsqkyde

Лозан Панов коментира днес факта, че ВСС отказа да вземе отношение по разкритото писмо, разпратено от главния секретар на Върховния административен съд до шефовете на съдилища с името на един кандидат, когото трябва да подкрепят. При това на официална бланка на ВАС...

За случая информира „Медиапул", а днес Калин Калпакчиев опита да внесе точка в дневния ред на съдийската колегия, но се сблъска с ожесточена съпротива от председателя на ВАС Георги Колев.

Панов коментира пред медии и факта, че се разпространява списък със 7 „правилни“ имена (6 за 6-те съдийски места и един „резерва“), за който признават все повече съдии.

Днес обаче Георги Колев въобще не отрече, нито се притесни, че главният му секретар е пратил писмото, то е автентично, каза той, но... дебат няма да има - той бе отложен за след изборите.

Ето и мнението на Панов, обявено пред журналисти след това:

"Това е най-важният дебат, който трябва да бъде проведен. Включително Европейската комисия посочи два важни момента през тази година, които касаят съдебната система: провеждането на избори за членове  на ВСС, както и процедурата за избор на председател на Върховния административен съд.

Как ще се проведат тези избори, по какъв начин, как съдиите  избират своите лидери, кои ще бъдат членове на следващия ВСС – това е от значение за цялата съдебна система. Това ще предопредели облика на съдебната система за следващите 5 г. Този дебат не само е  наложителен – той е изключително важен.

За съжаление, той не се проведе преди стартирането на процедурата. Така можеше още тогава да се оформи онзи подход, който да гарантира равенство на всички кандидати в тази процедура.

Сега единственото  нещо, което ни остава да се направи, е след като вече изборът е факт, да се направят анализите и всичко останало, което има значение.
Несъмнено най-важното, за да бъдат законосъобразни изборите, е да има равенство на участниците в тях.

За съжаление, ролята на административните ръководители като че ли се оказва един много важен фактор – незаобиколим фактор в тези избори. Нека да го направим после, когато вече имаме цялата информация...

Факт е, че публикацията от ваши колеги е достоверна.  Съмненията, че по някакъв начин е манипулиран Върховният админситративен съд, или някой по някакъв начин се е опитал да го злепостави очевидно остават на заден план (първо при разпространяване на информацията за мейла Галя Георгиева от вярното на Цацаров мнозинство предложи проверка – да не би да е хакнат мейлът на съда, б.р.)

Резултатът обаче е ясен – това бе казано вече...

Въпросът беше дали трябва да има такъв дебат. Задължително трябва да има!

Вероятно всеки има в своите представи имената на съдиите, за които ще гласува. Аз мога да ви кажа  моите шест например (с явна ирония, че мафията вътре в системата раздава имена именно за 6-те места във ВСС, б.р.)

- първото е добър професионалист;

- човек с етични, морални качества и интегритет;

- третият пункт в това "листче" е човек, който брани независимостта на съдебната система;

- четвъртото в моето "листче"  е човек, който има характер да отстоява своите позиции;

- петото и много важно – да има онова възпитание, за да може да допусне, че хората имат различно мнение. И да изслушва дори тогава, когато не е съгласен с тях;

- шестото е да се опитаме да извадим от тази криза съдебната система, за да може тя да не продължи да страда.

Това са моите "листчета" - мога да ги разпространя, ако искате.

Но във всички случаи няма да видите факс, имейл или нещо друго, което да идва от Върховния  касационен съд, на официална бланкта на ВКС до който и да било друг съд... Казвам го, защото е много важно и дано да имам възможност да го кажа и другата седмица.

Защото не трябва да се институционализират някои от кандидатите.  

Станишев поиска от Юнкер Социален план за Европа

http://dnes.dir.bg/news/sergey-stanishev-evropeyski-parlament-zhan-klod-unker-sotzialen-plan-25905701

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев поиска от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер Социален план за Европа.

Актрисата Джулия Стайлс е бременна с първото си дете

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6278315

Актрисата Джулия Стайлс е бременна с първото си детеАктрисата от САЩ Джулия Стайлс и годеникът й Престън Джей Кук ще стават родители, предаде БТА. Щастливата вест е потвърдена от представител на двойката за сп. "Пийпъл". Появата на първото отроче на 36-годишната Стайлс, позната на зрителите с ролите си във филми от екшън поредицата за Джейсън Борн, както и с превъплъщенията си в романтични комедии

УМНИ РЕШЕНИЯ ЗА ЕЖЕДНЕВНИ ПРОБЛЕМИ В ДОМА И ОФИСА

https://pressbulgaria.com/m/3JMXAYH5.html

Холандската компания Allocacoc за индустриален дизайн и иновативни продукти за дома и офиса е вече официално в България. Мотото на създадената през 2010 година компания е a different standard, защото създателите й вярват, че единственият начин да постигнат нещо различно, е да бъдат различни. Продуктовата гама, предлагана от Аллокакок България, показва, че е от изключителна важност да бъдат селектирани и преобразени добре наложили се, общоприети продукти. Компанията, разполагаща с офиси в Калифорния, Шанхай и Токио, има за мисия да наложи продуктите си във всички кроища на света - от най-заможните домакинства в Ню Йорк, до най-отдалечените кътчета на Малави." С уникално съчетание от красиви форми и функционалност кубичните разклонители, адаптери, колони и умни джаджи на Аллокакок помагат за оптимизиране на пространството, справяне с досадните заплетени кабели, лесно зареждане на електронни устройства и намаляне на разхода на електроенергия. Създадени за масовия потребител, продуктите са с конкурентни цени, достъпни за всеки. Разгледайте продуктите на сайта на Аллокакок България, където се предлага асортимент от решения за дома и офиса: ⇒ https://allocacoc-bulgaria.com. Можете също така да намерите техни продукти в хипермаркети Технополис, Техномаркет, TechSmart, Зора, и ABO Market, като партньорската мрежа се разраства постоянно. За да следите дейностите на Аллокакок България, харесайте страницата им във Фейсбук: ⇒ www.facebook.com/AllocacocBulgaria/. За повече информация: Аллокакок България ЕООД Телефон: 087 6666 780 Имейл: support@allocacoc-bulgaria.com

Изчезнала българска студентка в Украйна е открита мъртва

http://www.mediapool.bg/izcheznala-balgarska-studentka-v-ukraina-e-otkrita-martva-news265179.html

Българската студентка, обявена за изчезнала в Украйна на 1 юни, е намерена мъртва, съобщават украински медии. Еля Дишли е била студентка четвърта година стоматология в украинския град Ивано-Франкивск. Тя е дъщеря на бившия депутат от ДПС Зия Дишли. За последно тя е била видяна заедно с приятеля си, който е от Туркменистан, в състояние на алкохолно опиянение. Тялото й е намерено в понеделник в местност близо до града, в който е учела. По него има следи от насилствена смърт, пишат украинските медии. Все още няма данни за задържан извършител на престъплението. Роднините на Еля вече са уведомени, дали са разрешение за извършване на аутопсия на тялото, съобщи за "Дарик" окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров, който се е свързал и с консулството на България в украинския регион, където е живеела Дишли.

Панама скъса дипломатически отношения с Тайван и се насочи към Китай

http://www.mediapool.bg/panama-skasa-diplomaticheski-otnosheniya-s-taivan-i-se-nasochi-kam-kitai-news265178.html

Панама реши да скъса дипломатическите си отношения с Тайван и да установи връзки с Китай - ключов икономически партньор, съобщи Франс прес.   Тайван реагира гневно на това решение. То може да увеличи напрежението между Тайпе и Пекин, който смята източния остров за бунтуваща се своя провинция, подлежаща на присъединяване към континентален Китай.    Панама е поредната страна, обърнала гръб на Тайван, за да се сближи с втората икономика в света.   "Съгласно желанието на двата народа и в техен интерес, Република Панама и Китайската народна република решават, считано от датата на подписване на това комюнике, да се признаят взаимно и да установят дипломатически отношения на ниво посланици", се казва в съвместния документ, публикуван в Панама.   Правителството на централноамериканската държава "признава, че съществува само един Китай" и че "Тайван е неотчуждаема част от китайската територия". "Панама къса още днес дипломатическите си отношения" с Тайван " и поема ангажимент да преустанови всякакви връзки или официални контакти с Тайван", гласи комюникето.   То бе публикувано седмица след като Пекин започна да изгражда пристанище за контейнери с газови инсталации в северната панамска провинция Колон.    Панамският президент Хуан Карлос Варела съобщи новината "на страната и на света" в телевизионно обръщение. Китайският външен министър Ван И и панамската му колега Исабел де Сейнт Мало де Алварадо подписаха в Пекин документ, с който формално двете страни установяват дипломатически отношения.   Не закъсня и реакцията на Тайван. "Осъждаме остро Пекин, който използва по манипулативен начин т.нар. политика за "един Китай", за да ограничи международните контакти на Тайван с различни средства", заяви тайванското президентство.   "Този тип действия са не само явна заплаха за оцеляването и благополучието на тайванския народ, но са също така умишлена провокация срещу мира и стабилността в Тайванския проток и региона", каза още президентството.   Всички страни в Централна Америка признаваха Тайван, докато Коста Рика не скъса през 2010 г. дипломатическите си отношения с острова, както Панама току-що направи. Китай е втори в света по използване на Панамския канал след САЩ. Около 38 милиона тона китайски стоки са преминали миналата година през този междуокеански воден път.

В Бургас: Микробус пламна в движение

http://www.dnes.bg/stranata/2017/06/13/v-burgas-mikrobus-plamna-v-dvijenie.344111

Инцидентът е станал при превключване от бензин на газ, пострадали няма

Буш е щастлив от трансфера си в "Левски", не очаква проблеми с феновете на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2017/06/13/2988116_bush_e_shtastliv_ot_transfera_si_v_levski_ne_ochakva/?ref=rss


Румънският нападател Серджиу Буш заяви, че е радостен от преминаването си в "Левски". Бившият голмайстор на ЦСКА пристигна в София, за да се присъедини към новия си отбор.

"Щастлив съм, че се връщам в София и че ще играя в "Левски". Не мисля, че ще имам проблеми с феновете на ЦСКА", каза Буш, цитиран от "Гонг".

"Мисля, че от "Левски" вярват в мен. Обадиха ми се няколко пъти и взех решението....

Стрелба в Мюнхен - няколко са ранени, сред тях полицайка

http://dnes.dir.bg/news/strelba-munhen-25905638

Няколко души са ранени при стрелба на станция на градската железница в предградие на Мюнхен, съобщи в Туитър германската полиция. Най-вероятно това не е атентат

Правителството в Скопие заседава за назначенията на заместник-министрите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278280

Правителството в Скопие заседава за назначенията на заместник-министритеВ дневния ред на днешното заседание на правителството на Република Македония ще бъде разглеждането на предложенията за заместник-министри, назначения и уволнения на държавни служители, съобщава електронното издание МКД, цитирано то “Фокус“. Вече е постигнато съгласие „Демократичен съюз за интеграция“ да получи позиции в Министерството на

Метеорологичните условия в София препънаха делото срещу Емилия Ковачева

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278237

Метеорологичните условия в София препънаха делото срещу Емилия КовачеваБащата на малката Никол: Този път сме с цветя, следващия с яйца, а после с павета Лошите метеорологични условия в София от предишните дни, поройните дъждове и празниците станаха причина за поредно отлагане на делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Тя е подсъдима за опит за убийство на малката Никол Димитрова.

Ираван Хира: Много капитали търсят място за инвестиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278311

Ираван Хира: Много капитали търсят място за инвестиране
Сега има много свободни капитали, които търсят къде да бъдат инвестирани и трябва да се намери по-лесен контакт между желаещите да финансират и хората с идеи. Това съобщи Ираван Хира, генерален мениджър на Hewlett-Packard Enterpris на банковия форум за иновации в София. В България, според него, се създавали добри предпоставки за това с помощта на

Историята на една снимка

http://clubz.bg/55061-istoriqta_na_edna_snimka

 

Почти няма човек в България, който да не е виждал горната снимка – младо момиче плаче на полицаи, минути след като колегите му са били нея и други протестиращи. А за тази снимка се изговориха какви ли не глупости – че се били познавали, че били брат и сестра, любовници, че им било платено, какво ли не. Затова и си позволявам да напиша това, за да се разсеят малко пропагандните приказки.

На 12 ноември 2013 г. Ранобудните студенти, част от които бях и аз, планирахме дългоочакваната окупация на парламента. След масирана кампания за точно този ден се събрахме няколко хиляди човека, започнахме да вдигаме барикади от пейки и подръчни материали, опитахме се да обградим Парламента. Полицията бе по-многобройна, бе въоръжена (за разлика от нас), а голяма част от гражданите гледаха апатично на боя над 18-19 годишни студенти.

След като направихме кордон около цялото Народно събрание – по бул. „Цар  Освободител“, ул. „Париж“, целия площад пред катедралата „Александър Невски“ и през градинката до Народното събрание – ние всячески се опитвахме да блокираме влизането и излизането на депутатите. Полицията бе груба и удряше дори момичета, но това бе нищо. В един момент започнаха да ни изблъскват и да събарят малките барикади, които бяхме вдигнали.

Срещу нас бе събрана сила от около 10 000 полицаи, като бяха викнати подкрепления от Перник, Пловдив и дори Бургас. Цялата жандармерия на страната бе там и тогава, за да опази депутатите от народната любов. И въпреки това, ние удържахме над 3 часа. Непрекъснато идваха нови хора – чакахме подкрепа от Пловдив, чуваше се, че феновете на „Левски“ и ЦСКА скоро ще дойдат, нашите родители и възрастни приятели щяха да дойдат след работа. Трябваше само да удържим няколко часа още.

В един момент ръководителите на защитата на Парламента явно решиха, че ще става все по-напечено и че ще е по-добре, ако изкарат депутатите. Тъй като абсолютно всяка един път за автомобили извън сградата на Народното събрание бе блокиран, за полицията остана само да пробие път през бул. „Цар Освободител“ и колите на депутатите да отпрашат надолу.

На това действие на полицията ние се опитахме да отговорим, като се втурнахме през Царската градинка. Бях там, заедно с годеницата си, с някои от най-добрите ми приятели, както и с редица познати и нови приятели от Окупацията на Софийския университет. Срещу нас беше това:

1466072_10152065983851803_844363484_n.jpg

Плътен кордон от полицаи, от Народното събрание чак до Министерски съвет. Катаджии, жандармеристи, гранична полиция, обикновени квартални – всичко, което държавната машина бе успяла да събере като жив щит. А по средата на насила прочистеното пространство минават скъпите коли, платени с нашите откраднати данъци.

Когато излязохме на платното и се опитахме да го блокираме, полицията буквално ни би. Жандармеристи с черни маски ритаха мен, годеницата ми, приятели. На един дядо му счупиха колелото от ритане в него, а от сакото му изпопадаха няколко дребни икони, наред с други вещи. Момчета на моите години и по-малки бяха бити, блъскани и псувани, както и момичета.

Едно от момичетата бе и 15 -годишната тогава Деси. Деси я бях виждал многократно покрай какви ли не протести, познавах и баща й. Сред целия хаос на протеста, сред всички понесени удари, пред очертаващия се неуспех на протеста и нагло изсулващите се депутати, тя се разплака. Разплака се от безсилие, от болка, от гняв. Наблюдавах я и напълно я разбирах, защото самият аз изпитвах същите чувства. И точно тогава видях сред кордона полицаи един приятел – Ванчо, по паспорт Иван.

Да ви кажа за Иван. Беше 2010 година, фейсбук бе млада социална мрежа, още имахме малко приятели. Добави ме един човек, студент на мъжа на моя учителка от гимназията. Запознахме се, пихме бира, ходихме на пънк и джаз концерти, говорихме си за култура, изкуство, философия, яко спорихме по какви ли не теми. Човек образован, грамотен, начетен. Един път го питам – „Какво работиш ти бре?“ На пета бира той ми казва „Ми полицай съм“. Сметнах това за много смешна шега – та аз умен полицай с такъв вкус за музика не съм виждал.

Е да, ама няколко месеца по-късно, на един протест от студентските протести през 2012 г. един строен жандармерист ми викна „Ей, Жоро!“ и се втурна към мен. Едва разпознах приятеля, с когото лежерно пием бирички в парка. Униформата го правеше много по-сериозен, много по-груб. Чак когато го видях така му повярвах за работата.

И въпреки че беше жандармерист – от тези, които ги пращат по мачове да усмиряват пияни хулигани, или по протести да бият протестиращи, или да охраняват обекти с голяма значимост – той винаги бе някак прекалено различен от другите полицаи, които познавах. Никога не е бил женствен, макар години по-късно да призна, че е хомосексуален.

Та, от всички онези полицаи, които само секунди по-рано ни биеха най-невъзмутимо, Деси, по някаква космическа случайност, попадна на Ванчо. Същият този Ванчо, на когото малко преди това аз и един приятел му бяхме казали някои доста тежки думи заради участието му в това срамно нещо. Той пък ни бе отвърнал, че изпълнява дълга си. (Не коментираме, че той ходеше и акто полицай по работа на протестите #ДАНСwithme, а след работа и като протестиращ, но се криеше от колегите си).

Деси просто го хвана и започна да излива мъката си. И Иван, при цялото това крещене, грубости и насилие й каза простичко: „Моето момиче, всичко ще се оправи!“. Именно този момент бе и заснет на снимката, която обиколи света и дори бе част от филма „The Giver“ (Пазителят) с Мерил Стрийп.

Депутатите обаче бяха изнесени успешно. Кадрите с насилието над децата изкара една наистина гневна тълпа от мъжища на протеста вечерта. И тези мъжища разкъса огражданията около Парламента, имаше си и хубав бой, но нямаше как реално да бъде победена почти цялата боеспособна полиция на България без оръжия. В крайна сметка протестиращите бяхме изблъскани от море от полиция и протестът за деня свърши.

 

Няколко месеца по-късно Иван не издържа и напусна жандармерията и замина за Кипър. После се върна в България и сега пак си е тук, но работи нещо друго. Две години след онзи декември той и Деси се запознаха съвсем официално, станаха вече приятели и оттогава се виждат редовно.

Така стана и на Гей Прайда, който се проведе на 10 юни. Бях там, когато се срещнаха и позираха за тази снимка. На нея вече и двамата не са сериозни или тъжни, а са щастливи и усмихнати. И Иван ѝ каза – „Видя ли, казах ти, че всичко ще бъде наред!“

Материалът е публикуван в блога на Георги Драганов "Война и мир". Оригиналното заглавие е „Историята на една снимка – един полицай и една протестираща, 4 години по-късно“

Рагин: Исках да се самоубия, утрепайте ме

https://www.vesti.bg/bulgaria/ragin-iskah-da-se-samoubiia-utrepajte-me-6070262

Създадох много проблеми, но аз искам прошка и извинение от всички българи, на които успях да им вдигна кръвното, заяви шефът на хотелиерите и ресторантьорите в оставка

Несебър в историческа сбирка в Москва

http://www.cross.bg/nesebur-galeriya-myzeii-1545868.html

/КРОСС/ Третяковската галерия в Москва e един от главните руски музеи с над 160-годишна история Ценни експонати от Несебър ще бъдат представени в престижна изложба в Третяковската галерия в Москва, организирана със съдействието на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в руската столица Павел Васев. По този повод кметът на Несебър Николай Димитров и директорът на музей „Старинен Несебър" Петя Кияшкина посрещнаха в стария град водещите експерти на галерията Наташа Шередега и Елена Саенкова. Изложбата се планира да бъде подредена през 2018 година, а в нея Несебър ще участва със свои древни и ценни икони. Тепърва ще се уточнява обаче кои точно ще бъдат те, как ще се транспортират, съхраняват и изложат пред публика, както и други подробности. По време на разговора Наташа Шередега подчерта, че с Третяковската галерия работят всички световни музеи и информира за предходни изложби на популярни музеи, които са им гостували. Петя Кияшкина разказа на експертите, че преди 2 години музей „Старинен Несебър" е участвал в престижната изложба в Лувъра "Епопеята на тракийските царе: археологически находки от България", която пожъна успех във френската столица

Бизнесменът Ивайло Пенчев обвини КФН в натиск срещу антикорупционна платформа "Окшънайз"

http://www.mediapool.bg/biznesmenat-ivailo-penchev-obvini-kfn-v-natisk-sreshtu-antikoruptsionna-platforma-okshanaiz-news265177.html

Бизнесменът Ивайло Пенчев влезе в директен сблъсък с Комисията за финансов надзор (КФН, обвинявайки я в институционален натиск по повод онлайн платформата му за корпоративни търгове Auxionize, даваща възможност за конкурентни цени при прозрачни условия. Той обяви, че компанията му и застрахователи, които ползват платформата Auxionize, са подложени на тормоз от страна на КФН. Пенчев определи проверката като поръчкова и в защита интересите на няколко застрахователни брокери. КФН обвини бизнесмена в неприемлив натиск срещу комисията, която все още не е приключила проверката си. Това е пореден рунд от личната битка на Ивайло Пенчев с неуредиците и корупцията в държавата. Публикуваме изказването на бизнесмена пред медиите: Как се започна? Всичко започна с изненадващо посещение на двама агенти на КФН в офиса ни. На 18 април. Единият агент беше мъж – Файзи Бекир, а другият – жена – Антоанета Маринова. Казаха, че са от КФН и им е възложено да проверят "Окшънайз" (Auxionize). Разни хора ни бяха обяснявали, че Auxionize уврежда големи интереси, унищожавайки корупцията и че ще ни смачкат. Казваха ни, че някои застрахователни брокери са мутри и ще платят, за да не им пречим да печелят корупционните си сделки. Затова първата ми мисъл бе, че именно това се случва – поръчкова акция против нас. Попитах агентите кой ги праща, кой поръчва проверката, а те казаха, че са се САМОСЕЗИРАЛИ. Само да ви кажа – към момента в Auxionize са се случили 16 335 покупки, от които застраховките са само 113. Т.е. едва 6,6 промила от всички сделки като брой. Освен това, за да се видят сделките в сайта, е необходима регистрация. Има вероятност агентите да са попаднали на тези сделки, но тя е сравнима с вероятността маймуна, подскачаща на пиано, да изсвири Пета симфония на Бетхо̀вен. Затова не им повярвах за самосезирането. По-късно се оказа, че поръчката идва от Българска асоциацията на застрахователните брокери и с право не съм им повярвал. Файзито и Антоанета започнаха проверката с лъжа. А хората лъжат, когато правят нещо нередно. Мисля, че си знаеха още тогава, че изпълняват поръчка. Нищо. Обърнах им внимание и надълго и на широко им обясних как работи Auxionize и защо не сме застрахователен брокер и хич не мислим да ставаме. Ако искахме – лесна работа е да получим лиценз. Ама не искаме. Не знам дали ме разбраха. Файзито мълча през цялото време и не ставаше ясно дали просто нищо не вдява или това е правилното агентско поведение. Антоанета беше предпазлива, но подозрителна и излъчваше посланието: "Мхм-мхм, ама еди кое си дали не е застрахователно посредничество, а? На вашия сайт човек може да подреди офертите си по цена – това не е ли застрахователно посредничество?" В ексел, казвам й аз, човек също си ги подрежда по цена. В тетрадката също мога да си ги подредя по цена. Не е, жено. Не е! Auxionize улеснява клиента не само в подреждането, й казвам. В много други неща. Но не е страна по сделката. След един час обяснения от моя страна оставих двамата агенти да си агентстват и да разпитват когото намерят за добре. Въпреки че всичко това ми изглеждаше като поръчка, не бях съвсем сигурен. Имаше някакъв нищожен шанс да е дестилирана глупост. Последвалите две действия на КФН обаче унищожиха надеждата ми, че са просто наивни и невдяващи. Около месец след началото на проверката клиенти, които ползват Auxionize в качеството си на възложители и нямат съвършено нищо общо с каквато и да било финансова дейност – като Уолтопия, станаха обект на проверка от същата комисия. Представяте ли си! Като при всички проверки агентите дават 3 дни на фирмите, за да предоставят изчерпателни сведения за сделките си в Auxionize, като по този начин им се създава усещането, че може би вършат нещо нередно. Освен това – всички застрахователни брокери, подавали оферти на клиентите си в Auxionize, също станаха обект на проверка. Ей това ако не е институционален натиск, не знам кое е. Няколко дни след вълната от проверки вестник "Банкер" ни потърси за коментар във връзка с проверката на КФН. Това преля чашата. Явно бяха решили да ни атакуват и медийно. Каква е истината? Оказа се, че КФН извършва проверката по жалба от Българската асоциация на застрахователните брокери. Жалбата гласи, че Auxionize извършва нелицензирано застрахователно посредничество. Каква обаче е обявената мисия на КФН (цитирам от сайта им): "Основна мисия на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица." Мисията на КФН е да защитава интереса на застрахованите и да ги пази именно от злоупотреби на застрахователите и застрахователните агенти. А КФН ни проверява по поръчка именно на тези, от които всъщност трябва да ни пази. Защо се случва всичко това? За да разберете каква е причината за нападките, трябва да ви обясня що за чудо е Auxionize. Това е клиентски центриран виртуален пазар с богата прокюърмънт функционалност, даваща страшна сила в ръцете на купувачите и унищожаваща корупционните практики с небивала ефективност. Няма друго такова чудо на света. В Auxionize Купувачът инициира процеса на покупка, стартирайки търг с обратно наддаване, а Продавачите полагат старание да спечелят тази покупка. И всичко се случва прозрачно за Купувача. В Auxionize най-добрият доставчик печели, а тези доставчици, които са разчитали на неинформираността на клиентите си или са подкупвали служителите им, губят и постепенно започват да берат душа и да се обаждат на разни комисии, подстрекавайки ги да се заяждат с нас. Покупките на застрахователни услуги представляват много малка част от сделките в Auxionize. Случи се така обаче, че благодарение на прозрачната и изключително конкурентна среда в платформата, някои застрахователни брокери, продаващи на много високи цени на корумпирани или глупави служители, изгубиха клиенти. Клиентите бяха спечелени от по-старателни и трудолюбиви брокери, готови да работят с по-ниски маржове. Е да, ама има брокери, които са неефективни на свободния пазар и бизнесът им е да продават скъпо на корумпирани или наивни закупчици. Тези именно брокери подкокоросаха КФН да се заяжда с Auxionize. Комисията впрочем е тръгнала да проверява и брокерите, които са подавали оферти на клиентите си в нашата платформа, създавайки им усещане, че правят нещо нередно. Само да ви кажа – Auxionize защитава интересите на Купувачите и честните доставчици така, както нито една комисия не би могла, ако ще и да направи шесторно задно салто и да спечели Нобелова награда в три дисциплини едновременно. Просто защото технологията на Auxionize осигурява прозрачна среда за свободна конкуренция, а човечеството не е открило по-добър начин за защита интересите на клиента от свободната конкуренция. И още веднъж – Auxionize по никакъв начин не е страна по застрахователни договори, нито препоръчва кой брокер или застраховател да бъде избран – това е изцяло решение на клиента. Проверяваме ли лицензите на брокерите? В Auxionize са регистрирани 8000 компании в различни индустрии. Проверяваме дали компаниите са регистрирани в търговския регистър и това може да гарантираме на клиентите си – че фирмите при нас не са фиктивни и не са в несъстоятелност. Други проверки не правим и не мислим да се занимаваме с това. Не проверяваме кой каква застраховка или лиценз има. Купувачите са свободни да проверяват дали доставчиците им имат необходимите лицензи, или каквото там им трябва, преди да възложат покупките си. Как клиентите ни са предпазени от произтичащите рискове от незаконно застрахователно посредничество? Както са предпазени и в живота извън виртуалното пространство – има публична информация и всеки клиент може да я провери на сайта на КФН или да я изиска от потенциалния доставчик, преди да му възложи поръчка. При нас има нещо повече обаче – разчитаме на пазарния, свободния, конкурентния принцип и на отзивите от клиенти относно фирмите. В условията на прозрачна конкуренция, фирмите се съобразяват с правилата, поставени от клиента – клиентът е в правото си да изиска всякакви документи. Създали сме и рейтингова система, която работи в полза на клиентите. Ако някоя компания измами клиент, това веднага ще стане известно на всички нейни потенциални партньори. Колко подобни сделки са сключени чрез платформата и за какви застраховки? В Auxionize са сключени сделки за около 166 000 000 лева. От тях застраховките са за около 394 000 лева. Или около 2 промила от общия брой сделки. Нищо работа. Таксите, които Auxionize е получила във връзка с тези застрахователни сделки, са общо 280 лева! Съвсем нищо работа. Но намаленията в цените за купувачите са били понякога 2 пъти, а често – около 30% . С други думи – създали сме стойност за около 100 000 лева за клиентите си купувачи, получавайки насреща около 280 лева. Ние сме като едни Робин Худовци. Още веднъж: Какви са намаленията на цените? При имуществени застраховки има случаи, в които цената пада и над 2 пъти, при Каско – 30%, а при Гражданска отговорност – няма мърдане заради лобистка разпоредба. Препоръките ни към КФН: Целта на тази жалба е да се защити интересът на неефективните, продаващи скъпо и чрез корупция застрахователни брокери за сметка на всички купувачи на застрахователни услуги и за сметка на трудолюбивите и свестни брокери, готови да работят в конкурентна и прозрачна среда. Ако КФН си разбира от занаята и не е ревнива, трябва да прозре, че Auxionize върши нейната работа без пари и към 100 пъти по-добре. Във всеки случай да си знаете: Първо, ние в Auxionize дълбоко ненавиждаме тарикатите и мошениците. Затова Auxionize създава небивала ефективност за купувачи и продавачи и нанася брутален погром на корупцията. И второ, който пречи на Auxionize е или глупак, или тарикат. В дългосрочен план обаче нито глупаците, нито тарикатите успяват. Какво предстои: От 1 юли ще отворим платформата за крайни клиенти – физически лица, които също ще могат да стартират покупки на застраховки, и не само. Също от 1 юли в Auxionize клиентите ще могат да посочат артикулите, които купуват, а ние да ги комбинираме с покупките на други купувачи, като по този начин клиентите се обединяват и преговарят с доставчиците за общите си количества. Така се постигат значително по-добри условия. Коледен подарък за българския народ – най-късно до Коледа, Auxionize ще поддържа многокритерийни търгове. Това означава, че търговете по ЗОП ще могат да се пускат в Auxionize, а всички данъкоплатци ще могат да гледат на живо как се пише заданието, как тече оферирането и как се избира победител. На живо! И без пари за държавата! Auxionize плаща! На Коледа може да започне погром над корупцията в цялата държава, стига чиновниците да не се боят от това. Ивайло Пенчев Отговорът на КФН Във връзка с журналистически запитвания след пресконференция на бизнесмена Ивайло Пенчев бихме искали да заявим следното: Въздържахме се от реакция до днес, тъй като не бихме искали като институция да се включваме в рекламирането на онлайн-платформа, собственост на Ивайло Пенчев, но безпочвените нападки срещу КФН ни принуждават да вземем отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията. През последните дни станахме свидетели на ескалиращи словесни атаки на Ивайло Пенчев срещу Комисията за финансов надзор. Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме "занаята си", което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме "интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция" словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН. Затова бихме искали да направим следните пояснения: Срещу дейността на онлайн-платформата "Окшънайз" е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българско законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество. Държим да уведомим както господин Пенчев, така и преди всичко българския бизнес и общественост, че никаква словесна агресия, независимо от избраните лексикални форми, не е в състояние да ни повлияе или впечатли. Дебело искаме да подчертаем, че КФН отстоява единствено и само интересите на закона. И отсъжда съобразно записаните в нормативната база разпоредби. И за финал бихме искали да посъветваме г-н Пенчев, така както той си позволява да дава насоки на независим регулатор, къде в гръмките квалификации, с които обсипа казуса, би се поставил в случай, че решението на КФН бъде в негова полза? Кой или кои в такъв случай ще бъдат "тарикатите и корумпираните"?

Бизнесменът Ивайло Пенчев обвини КФН в натиск срещу антикорупционна платформа Auxionize

http://www.mediapool.bg/biznesmenat-ivailo-penchev-obvini-kfn-v-natisk-sreshtu-antikoruptsionna-platforma-auxionize-news265177.html

Бизнесменът Ивайло Пенчев влезе в директен сблъсък с Комисията за финансов надзор (КФН, обвинявайки я в институционален натиск по повод онлайн платформата му за корпоративни търгове Auxionize, даваща възможност за конкурентни цени при прозрачни условия. Той обяви, че компанията му и застрахователи, които ползват платформата Auxionize, са подложени на тормоз от страна на КФН. Пенчев определи проверката като поръчкова и в защита интересите на няколко застрахователни брокери. КФН обвини бизнесмена в неприемлив натиск срещу комисията, която все още не е приключила проверката си. Това е пореден рунд от личната битка на Ивайло Пенчев с неуредиците и корупцията в държавата. Публикуваме изказването на бизнесмена пред медиите: Как се започна? Всичко започна с изненадващо посещение на двама агенти на КФН в офиса ни. На 18 април. Единият агент беше мъж – Файзи Бекир, а другият – жена – Антоанета Маринова. Казаха, че са от КФН и им е възложено да проверят "Окшънайз" (Auxionize). Разни хора ни бяха обяснявали, че Auxionize уврежда големи интереси, унищожавайки корупцията и че ще ни смачкат. Казваха ни, че някои застрахователни брокери са мутри и ще платят, за да не им пречим да печелят корупционните си сделки. Затова първата ми мисъл бе, че именно това се случва – поръчкова акция против нас. Попитах агентите кой ги праща, кой поръчва проверката, а те казаха, че са се САМОСЕЗИРАЛИ. Само да ви кажа – към момента в Auxionize са се случили 16 335 покупки, от които застраховките са само 113. Т.е. едва 6,6 промила от всички сделки като брой. Освен това, за да се видят сделките в сайта, е необходима регистрация. Има вероятност агентите да са попаднали на тези сделки, но тя е сравнима с вероятността маймуна, подскачаща на пиано, да изсвири Пета симфония на Бетхо̀вен. Затова не им повярвах за самосезирането. По-късно се оказа, че поръчката идва от Българска асоциацията на застрахователните брокери и с право не съм им повярвал. Файзито и Антоанета започнаха проверката с лъжа. А хората лъжат, когато правят нещо нередно. Мисля, че си знаеха още тогава, че изпълняват поръчка. Нищо. Обърнах им внимание и надълго и на широко им обясних как работи Auxionize и защо не сме застрахователен брокер и хич не мислим да ставаме. Ако искахме – лесна работа е да получим лиценз. Ама не искаме. Не знам дали ме разбраха. Файзито мълча през цялото време и не ставаше ясно дали просто нищо не вдява или това е правилното агентско поведение. Антоанета беше предпазлива, но подозрителна и излъчваше посланието: "Мхм-мхм, ама еди кое си дали не е застрахователно посредничество, а? На вашия сайт човек може да подреди офертите си по цена – това не е ли застрахователно посредничество?" В ексел, казвам й аз, човек също си ги подрежда по цена. В тетрадката също мога да си ги подредя по цена. Не е, жено. Не е! Auxionize улеснява клиента не само в подреждането, й казвам. В много други неща. Но не е страна по сделката. След един час обяснения от моя страна оставих двамата агенти да си агентстват и да разпитват когото намерят за добре. Въпреки че всичко това ми изглеждаше като поръчка, не бях съвсем сигурен. Имаше някакъв нищожен шанс да е дестилирана глупост. Последвалите две действия на КФН обаче унищожиха надеждата ми, че са просто наивни и невдяващи. Около месец след началото на проверката клиенти, които ползват Auxionize в качеството си на възложители и нямат съвършено нищо общо с каквато и да било финансова дейност – като Уолтопия, станаха обект на проверка от същата комисия. Представяте ли си! Като при всички проверки агентите дават 3 дни на фирмите, за да предоставят изчерпателни сведения за сделките си в Auxionize, като по този начин им се създава усещането, че може би вършат нещо нередно. Освен това – всички застрахователни брокери, подавали оферти на клиентите си в Auxionize, също станаха обект на проверка. Ей това ако не е институционален натиск, не знам кое е. Няколко дни след вълната от проверки вестник "Банкер" ни потърси за коментар във връзка с проверката на КФН. Това преля чашата. Явно бяха решили да ни атакуват и медийно. Каква е истината? Оказа се, че КФН извършва проверката по жалба от Българската асоциация на застрахователните брокери. Жалбата гласи, че Auxionize извършва нелицензирано застрахователно посредничество. Каква обаче е обявената мисия на КФН (цитирам от сайта им): "Основна мисия на институцията е да съдейства с юридически, административни и информационни средства за поддържане на стабилност и прозрачност на небанковата финансова система в България, както и да защитава интересите на инвеститорите, застрахованите и осигурените лица." Мисията на КФН е да защитава интереса на застрахованите и да ги пази именно от злоупотреби на застрахователите и застрахователните агенти. А КФН ни проверява по поръчка именно на тези, от които всъщност трябва да ни пази. Защо се случва всичко това? За да разберете каква е причината за нападките, трябва да ви обясня що за чудо е Auxionize. Това е клиентски центриран виртуален пазар с богата прокюърмънт функционалност, даваща страшна сила в ръцете на купувачите и унищожаваща корупционните практики с небивала ефективност. Няма друго такова чудо на света. В Auxionize Купувачът инициира процеса на покупка, стартирайки търг с обратно наддаване, а Продавачите полагат старание да спечелят тази покупка. И всичко се случва прозрачно за Купувача. В Auxionize най-добрият доставчик печели, а тези доставчици, които са разчитали на неинформираността на клиентите си или са подкупвали служителите им, губят и постепенно започват да берат душа и да се обаждат на разни комисии, подстрекавайки ги да се заяждат с нас. Покупките на застрахователни услуги представляват много малка част от сделките в Auxionize. Случи се така обаче, че благодарение на прозрачната и изключително конкурентна среда в платформата, някои застрахователни брокери, продаващи на много високи цени на корумпирани или глупави служители, изгубиха клиенти. Клиентите бяха спечелени от по-старателни и трудолюбиви брокери, готови да работят с по-ниски маржове. Е да, ама има брокери, които са неефективни на свободния пазар и бизнесът им е да продават скъпо на корумпирани или наивни закупчици. Тези именно брокери подкокоросаха КФН да се заяжда с Auxionize. Комисията впрочем е тръгнала да проверява и брокерите, които са подавали оферти на клиентите си в нашата платформа, създавайки им усещане, че правят нещо нередно. Само да ви кажа – Auxionize защитава интересите на Купувачите и честните доставчици така, както нито една комисия не би могла, ако ще и да направи шесторно задно салто и да спечели Нобелова награда в три дисциплини едновременно. Просто защото технологията на Auxionize осигурява прозрачна среда за свободна конкуренция, а човечеството не е открило по-добър начин за защита интересите на клиента от свободната конкуренция. И още веднъж – Auxionize по никакъв начин не е страна по застрахователни договори, нито препоръчва кой брокер или застраховател да бъде избран – това е изцяло решение на клиента. Проверяваме ли лицензите на брокерите? В Auxionize са регистрирани 8000 компании в различни индустрии. Проверяваме дали компаниите са регистрирани в търговския регистър и това може да гарантираме на клиентите си – че фирмите при нас не са фиктивни и не са в несъстоятелност. Други проверки не правим и не мислим да се занимаваме с това. Не проверяваме кой каква застраховка или лиценз има. Купувачите са свободни да проверяват дали доставчиците им имат необходимите лицензи, или каквото там им трябва, преди да възложат покупките си. Как клиентите ни са предпазени от произтичащите рискове от незаконно застрахователно посредничество? Както са предпазени и в живота извън виртуалното пространство – има публична информация и всеки клиент може да я провери на сайта на КФН или да я изиска от потенциалния доставчик, преди да му възложи поръчка. При нас има нещо повече обаче – разчитаме на пазарния, свободния, конкурентния принцип и на отзивите от клиенти относно фирмите. В условията на прозрачна конкуренция, фирмите се съобразяват с правилата, поставени от клиента – клиентът е в правото си да изиска всякакви документи. Създали сме и рейтингова система, която работи в полза на клиентите. Ако някоя компания измами клиент, това веднага ще стане известно на всички нейни потенциални партньори. Колко подобни сделки са сключени чрез платформата и за какви застраховки? В Auxionize са сключени сделки за около 166 000 000 лева. От тях застраховките са за около 394 000 лева. Или около 2 промила от общия брой сделки. Нищо работа. Таксите, които Auxionize е получила във връзка с тези застрахователни сделки, са общо 280 лева! Съвсем нищо работа. Но намаленията в цените за купувачите са били понякога 2 пъти, а често – около 30% . С други думи – създали сме стойност за около 100 000 лева за клиентите си купувачи, получавайки насреща около 280 лева. Ние сме като едни Робин Худовци. Още веднъж: Какви са намаленията на цените? При имуществени застраховки има случаи, в които цената пада и над 2 пъти, при Каско – 30%, а при Гражданска отговорност – няма мърдане заради лобистка разпоредба. Препоръките ни към КФН: Целта на тази жалба е да се защити интересът на неефективните, продаващи скъпо и чрез корупция застрахователни брокери за сметка на всички купувачи на застрахователни услуги и за сметка на трудолюбивите и свестни брокери, готови да работят в конкурентна и прозрачна среда. Ако КФН си разбира от занаята и не е ревнива, трябва да прозре, че Auxionize върши нейната работа без пари и към 100 пъти по-добре. Във всеки случай да си знаете: Първо, ние в Auxionize дълбоко ненавиждаме тарикатите и мошениците. Затова Auxionize създава небивала ефективност за купувачи и продавачи и нанася брутален погром на корупцията. И второ, който пречи на Auxionize е или глупак, или тарикат. В дългосрочен план обаче нито глупаците, нито тарикатите успяват. Какво предстои: От 1 юли ще отворим платформата за крайни клиенти – физически лица, които също ще могат да стартират покупки на застраховки, и не само. Също от 1 юли в Auxionize клиентите ще могат да посочат артикулите, които купуват, а ние да ги комбинираме с покупките на други купувачи, като по този начин клиентите се обединяват и преговарят с доставчиците за общите си количества. Така се постигат значително по-добри условия. Коледен подарък за българския народ – най-късно до Коледа, Auxionize ще поддържа многокритерийни търгове. Това означава, че търговете по ЗОП ще могат да се пускат в Auxionize, а всички данъкоплатци ще могат да гледат на живо как се пише заданието, как тече оферирането и как се избира победител. На живо! И без пари за държавата! Auxionize плаща! На Коледа може да започне погром над корупцията в цялата държава, стига чиновниците да не се боят от това. Ивайло Пенчев Отговорът на КФН Във връзка с журналистически запитвания след пресконференция на бизнесмена Ивайло Пенчев бихме искали да заявим следното: Въздържахме се от реакция до днес, тъй като не бихме искали като институция да се включваме в рекламирането на онлайн-платформа, собственост на Ивайло Пенчев, но безпочвените нападки срещу КФН ни принуждават да вземем отношение срещу опитите за подриване авторитета на институцията. През последните дни станахме свидетели на ескалиращи словесни атаки на Ивайло Пенчев срещу Комисията за финансов надзор. Първоначално господин Пенчев ни поучаваше как да гледаме "занаята си", което приехме като неподправен хумор. Когато обаче споменатият предприемач отсъди чии интереси отстоява КФН и ни заклейми, че защитаваме "интереса на неконкурентните тарикати и на тези, които се хранят от корупция" словесната игра надмина допустимото ниво на натиск срещу независим регулатор, какъвто е КФН. Затова бихме искали да направим следните пояснения: Срещу дейността на онлайн-платформата "Окшънайз" е подадена по надлежния ред жалба в КФН. Съгласно действащото българско законодателство всяко физическо или юридическо лице може да подаде жалба в КФН, когато смята, че интересите му са увредени. КФН е длъжна да разгледа всяка жалба и да се произнесе по същество, като решенията на комисията подлежат и на последващ съдебен контрол. Никъде в българските закони не сме попадали на текст, който да ни указва, че бизнес инициативите на господин Пенчев не подлежат на проверки или контрол от страна на оторизираните институции. КФН все още продължава работата си по въпросната жалба и все още няма становище по спора дали предлаганата от спомената платформа услуга представлява или не представлява застрахователно посредничество. В този смисъл предварителната реакция на господин Пенчев възприемаме като неприемлив натиск срещу комисията, преди да сме се произнесли по същество. Държим да уведомим както господин Пенчев, така и преди всичко българския бизнес и общественост, че никаква словесна агресия, независимо от избраните лексикални форми, не е в състояние да ни повлияе или впечатли. Дебело искаме да подчертаем, че КФН отстоява единствено и само интересите на закона. И отсъжда съобразно записаните в нормативната база разпоредби. И за финал бихме искали да посъветваме г-н Пенчев, така както той си позволява да дава насоки на независим регулатор, къде в гръмките квалификации, с които обсипа казуса, би се поставил в случай, че решението на КФН бъде в негова полза? Кой или кои в такъв случай ще бъдат "тарикатите и корумпираните"?

Навръх рождения си ден Борисов отлетя за срещи с Ердоган и Йълдъръм в Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278219

Навръх рождения си ден Борисов отлетя за срещи с Ердоган и Йълдъръм в ТурцияНавръх 58-ия си рожден си ден премиерът Бойко Борисов отлетя за Турция, където ще се срещне с президента Реджеп Ердоган и с премиера Бинали Йълдъръм. Визитата бе договорен в телефонен разговор на Борисов с Йълдъръм в края на май. На нея ще бъдат обсъдени както двустранните отношения и оградата на българо-турската граница,

7000 лв. награден фонд за призьорите в маратона „Галата-Варна”

http://www.moreto.net/novini.php?n=353297

Призьорите в 77-ото издание на плувния маратон „Галата-Варна” ще си разпределят награден фонд от 7000 лв., научи Moreto.net. Организатори на най-старото плувно състезание в България са община Варна, ВМС и ПСК „Черно море”. Надпреварата, която е под патронажа на спортния министър Красен Кралев, е на 6 август.

Обекти за търговия с енергийни продукти са проверени в хода на предприети съвместни действия на МВР, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, НАП и Агенция „Митници“

http://press.mvr.bg/NEWS/news170613_02.htm

Действията са координирани от Междуведомственият център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП

Джейми Фокс: Ед Шийрън спа на дивана ми 6 седмици, преди да постигне успеха си

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6278235

Джейми Фокс: Ед Шийрън спа на дивана ми 6 седмици, преди да постигне успеха сиДжейми Фокс сподели, че позволил на Ед Шийрън да живее у тях в продължение на шест седмици, докато рижавият ирландец се е опитвал да пробие в музикалната индустрия, съобщава “Дарик“. "Ед Шийрън спа на дивана ми 6 седмици. Преди да постигне успеха си, той живееше в моята бърлога, както и Антъни Хамилтън, Ник Канън и други.

Джейми Фокс: Ед Шийрън спа на дивана ми 6 седмици, преди да постигне успеха си

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278235

Джейми Фокс: Ед Шийрън спа на дивана ми 6 седмици, преди да постигне успеха сиДжейми Фокс сподели, че позволил на Ед Шийрън да живее у тях в продължение на шест седмици, докато рижавият ирландец се е опитвал да пробие в музикалната индустрия, съобщава “Дарик“. "Ед Шийрън спа на дивана ми 6 седмици. Преди да постигне успеха си, той живееше в моята бърлога, както и Антъни Хамилтън, Ник Канън и други.

КЕВР насърчава изграждането на покривни фотоволтаици

http://www.investor.bg/energetika/472/a/kevr-nasyrchava-izgrajdaneto-na-pokrivni-fotovoltaici-241102/

От сектора на фотоволтаиците са доволни от новите предложения на регулатора за цената за изкупуване на електроенергията от покривни инсталации

Хората с увреждания от Смолянско готвят протести, ако правителството им отнеме пенсиите

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/horata-s-uvrezhdaniia-ot-smoliansko-gotviat-protesti-ako-pravitelstvoto-im-otneme-pensiite-2030194

За сериозни протести се канят хората с увреждания в Смолянско, ако правителството изпълни своето намерение да отнеме пенсиите на инвалидите, които работят и ред други привилегии. Това става ясно от разпространено открито писмо, подписано от всички регионални и общински организации на и за хора с ув

Разследват циментения гигант LafargeHolcim за финансиране на терористи

//dariknews.bg/novini/sviat/razsledvat-cimenteniia-gigant-lafargeholcim-za-finansirane-na-teroristi-2030196

Властите във Франция са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн ЛафаржХолсим (LafargeHolcim) по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, създавайки по този начин опасност за човешки животи. Това предаде ТАСС,

„Мини Марица- изток“ завоюва купата на КНСБ

//dariknews.bg/regioni/stara-zagora/mini-marica-iztok-zavoiuva-kupata-na-knsb-2030197

Наградата е от Четиринадесети международен работнически спортен фестивал

Административният съд отмени текстове на общинска наредба в Твърдица

//dariknews.bg/regioni/sliven/administrativniiat-syd-otmeni-tekstove-na-obshtinska-naredba-v-tvyrdica-2030198

Административният съд в Сливен отмени текстове по Наредба на община Твърдица, информират от общината. Отменена е част от Наредбата за обществения ред, сигурността на гражданите, чистотата и опазването на общинските имоти. Съдът указва, че приетата Наредба, от която е уредена забрана за паркиране на

Комисия реши кой ще участва в „Бургас и морето“

//dariknews.bg/regioni/burgas/komisiia-reshi-koj-shte-uchastva-v-burgas-i-moreto-2030199

Подборна комисия, съставена от Хайгашод Агасян, Димитър Гетов, Веселин Пренеров, Невена Цонева и Росен Сеновски, изслуша 51 български песни и подбра финалните 12 парчета в тазгодишното издание на фестивала "Бургас и морето".

Те се класират за втория етап на конкурса и ще се съревнова

Погнаха Роналдо за укриване на данъци в Испания

//dariknews.bg/novini/sviat/pognaha-ronaldo-za-ukrivane-na-danyci-v-ispaniia-2030202

Звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо бе обвинен от испанската прокуратура в незаконно и умишлено укриване на 14,7 милиона евро данъци от държавата в периода между 2011 и 2014 година.
В изявлението от прокуратурата се казва, че Роналдо е използвал "бизнес структу

До 30 септември добруджанци могат да коригират годишните си данъчни декларации

//dariknews.bg/regioni/dobrich/do-30-septemvri-dobrudzhanci-mogat-da-korigirat-godishnite-si-danychni-deklaracii-2030201

13 045  физическите лица от Добрич и региона декларираха доходите си за изминалата година в местния офис на приходната агенция. 5 335 от гражданите са предпочели да подадат годишните формуляри по електронен път, като 2 262-ма от тях са използвали персонален идентификационен код /ПИ

Готвят нова наредба за градските транспортни комуникационни системи

//dariknews.bg/novini/biznes/gotviat-nova-naredba-za-gradskite-transportni-komunikacionni-sistemi-2030161

Девет от десет европейци искат промяна в градската среда, в която живеят, посочва изследване на Евробарометър. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на дискусията за устойчивата градска мобилност

Роналдо укрил 14,7 милиона евро данъци

http://clubz.bg/55060-ronaldo_ukril_147_miliona_evro_danyci

Испанската прокуратура завежда дело срещу аса на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо за укриване на дънъци в размер на 14,7 милиона евро, съобщиха агенциите Ройтер" и АФП.

Носителят на "Златната топка" използвал "бизнес структура", създадена през 2010 г., за да скрие от данъчните на Иберийския полуостров близо 15 млн. от своите имиджови права в периода 2011-2014 г.

Испанската НАП е направила разследване срещу португалеца, който е регистриран на трудовия пазар в Мадрид през януари 2010 г. Според прокуратурата Роналдо е укрил 1,4 млн. евро през 2011 г., 1,7 млн. през 2012-а, 3,2 млн. през 2013-а и 8,5 млн. за 2014 г.

"Реал" (Мадрид) отказва коментар, както и компанията на португалския мениджър Жорже Мендеш, която представлява Роналдо.

Любопитно е, че големият конкурент на Кристиано - Лео Меси от "Барселона", също имаше проблеми със закона в Испания и пак за данъчни измами. През миналата година аржентинецът и неговият баща получиха условно по 21 месеца затвор за укриване на 4,1 млн. евро. Съдът също така глоби футболиста с 2 млн., а Меси-старши с 1,5 млн.

В случая на Меси той е решил да спести 4,1 млн. от имиджови права в периода 2007-2009 г. Неговият баща използвал регистрирани в офшорни зони фиктивни фирми, за да продава правата му при сключване на договори с големи компании.

По същия начин са действали и представителите на Роналдо, само че за много повече пари. Ако голмайсторът бъде признат за виновен, се очаква присъдата му да е по-висока, както и глобата.

НАСА засне от космоса обагреното в тюркоазено синьо Черно море

http://www.cross.bg/more-cherno-tzvyat-1545866.html

/КРОСС/ През последните дни Черно море има тюркоазен цвят. Редкият феномен се наблюдава по цялото крайбрежие. Специалистите от Института по океанология във Варна твърдят, че това се дължи на цъфтежа на определен вид планктон. Рибарите, които често са свидетели на различни природни явления, смятат, че това е обичайният за морето цвят в началото на лятото, съобщава БНТ. Сателит на американската астрономическа агенция НАСА засне от космоса обагреното в тюркоазено синьо Черно море. Образът всъщност е сглобен от множество сателитни снимки, направени на 29 май от камерите на сателита „Aqua". Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море" не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи. Цветът на морето непрекъснато се променя - твърдят старите рибари. "Мени се цветът много често. Вече се размътва водата, но ако погледнем зад пристанището, зад вълнолома - огледало, синьо, бистро, чисто", казва рибарят Яни Янев. От няколко дни водата в Черно море на места е тюркоазено синя и привлича вниманието както на варненци, така и на туристите. Много от тях запечатват рядкото явление във фотообективите си. Специалистите обаче твърдят, че този красив цвят не е необичаен за сезона. Доц

Гросмайстор Анатоли Карпов гостува на шахматен турнир в Стара Загора

http://www.cross.bg/stara-zagora-shampion-1545865.html

/КРОСС/ Световният шампион по шахмат Анатоли Карпов ще посети Стара Загора и ще открие XI-я турнир по шахмат за деца „Тракийско конче", съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Децата шахматисти от едноименния старозагорския клуб с вълнение очакват и се подготвят за срещата си с именития спортист, съобщи Таня Михайлова от Народно читалище "Георги Бакалов 1933", което заедно с Община Стара Загора е организатор на турнира. Откриването е на 17 юни 2017 г. от 10.00 ч. в общинската спортна зала "Иван Вазов". До момента за участие в турнира са се записали над 120 деца от Стара Загора, Свиленград, Пловдив, Казанлък, Раднево и др. Ще участват деца и от другия старозагорски клуб "Траяна". Класираните на първите три места ще получат парични награди и медали, а останалите - грамоти. Програмата на гросмайстора в Стара Загора включва среща с любители шахматисти в парк „Пети октомври" в 11.00 ч., посещение на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" и други забележителности на града. Анатоли Карпов е 12-тият световен шампион по шахмат. Печели титлата в полуфинален мач срещу Виктор Корчной, тъй като световният шампион Боби Фишер не защитава титлата си. Остава в историята с невероятните си сблъсъци с Гари Каспаров, които след над 100 партии са с лек превес за Каспаров. Велик майстор на позиционната борба, ендшпилите и най-вече профилактиката и разгадаване замислите на противника

За съпругата на президента: „Нямаш право на грешка”

https://www.vesti.bg/bulgaria/za-syprugata-na-prezidenta-niamash-pravo-na-greshka-6070266

Мира Баджева и Румяна Коларова коментираха скандала със статуса във „Фейсбук” на първата дама

За съпругата на президента: Да си направи фондация

https://www.vesti.bg/bulgaria/za-syprugata-na-prezidenta-da-si-napravi-fondaciia-6070266

Мира Баджева и Румяна Коларова коментираха скандала със статуса във „Фейсбук” на първата дама

Роботчета, хартиени ракети, фото и рисуване ще “произвеждат” уъркшоповете на “Включи града”

http://www.cross.bg/igra-napravata-prikazkite-1545856.html

/КРОСС/ "Арт работилничките" в шестото издание на "Включи града" ще дадат на малки и големи хоби маниаци разнообразни възможности за изработването на различни творчески изделия. Арт ателие "Играй край брега" ще бъде подчинено на темата за морето и безгрижните летни игри. То ще ни предложи изработване на кораб, лодка, кукли от конопени въжета и други сувенири. Арт ателие "Съвременното изкуство в картинки" ще приложи различните течения в изобразителното изкуство - сюрреализъм, поп арт, стрийт арт, илюстрация, поантилизъм и кубизъм, в направата на 6 вида карти за игра. Работилница "Robo Kids" предлага възможност за направата на роботи и лего елементи. Участниците ще бъдат разделени в три отбора по двама души, които ще сглобят "хокей роботи". След завършване и тестване на лего машината, ще се разиграе кратък мач между тях. Тази работилница съчетава забавление чрез познатите форми на игра /лего/, с научаването на някои основни принципи в програмирането и роботиката. Тъй като няма възможност за широко участие в работилница "Robo Kids", трябва да се запишете предварително на електронната поща: mkc_bs@abv.bg. Стената на приказките в Морската градина отново ще е мястото, където децата ще могат да влизат в различни роли. За да стане по-истинска тази игра, те ще имат възможността да се включат в направата на домино и шапки от хартия

Бесове и институции: Тръмп срещу ФБР

http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/06/13/2987302_besove_i_institucii_trump_sreshtu_fbr/?ref=rss


След изборите във Великобритания коментарите лансираха израз, напомнящ метафората за войните на Пир срещу римляните, за да опишат какво се е случило: Тереза Мей запази поста, но загуби властта; ще остане на поста си, но ще бъде извън властта.

Същата седмица положението, в което се оказа Доналд Тръмп, е доста сходно. Той няма да бъде обвинен във възпрепятстване на правосъдието, но щетите, които понесе от сенатското изслушване на Джеймс Коми са значителни, както всъщност се...

Нов руски вирус може да остави части от САЩ без електричество, сочи доклад

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988104_nov_ruski_virus_moje_da_ostavi_chasti_ot_sasht_bez/?ref=rss


Руски хакери са разработили кибероръжие, което може да удари електроенергийните системи на САЩ в безпрецедентен мащаб, съобщават американски изследователи, цитирани от "Вашингтон пост".

Въпросният инструмент, наречен CrashOverride от екипа, вече е бил тестван на практика в Украйна през декември. Тогава хакерите за кратко прекъснаха преноса а една пета от електроенергията в столицата Киев и засегнаха 225 000 души.

Негова версия може да се...

39 общини ще получат 300 млн. лева за ефективен и екологичен градски транспорт

http://www.cross.bg/transport-razvitie-gradski-1545864.html

/КРОСС/ "МРРБ има ангажимент да полага усилия за развитие на устойчивата градска мобилност в национален мащаб, българските общини могат да разчитат на нашата подкрепа". Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той участва в дискусията „Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки - източник на атрактивност за територии и удовлетворение за гражданите" в рамките на конкурса „Екообщина", предаде Агенция „Фокус". „За мен е радващо, че тематиката на днешния семинар - устойчивата мобилност, съвпада с мерките за интегриран градски транспорт, които в продължение на два програмни периода нашето ведомство изпълнява като част от най-големият инструмент за градско развитие са двете оперативни програми", коментира министърът и изброи приключилата ОП „Регионално развитие" и настоящата ОП „Региони в растеж". В изпълнената програма беше предвидено изпълнението на проекти за модернизиране на градския транспорт в седемте големи града в България на обща стойност близо половин млрд. лв.", коментира министърът. Той уточни, че бенефициенти са били София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен. Министър Нанков поясни, че мерките на програмата са обхващали усилията за изграждане на високоскоростен, достъпен, природосъобразен, енергоспестяващ и удобен градски транспорт

Да, красива съм и пътувам сама по света

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/da-krasiva-sym-i-pytuvam-sama-po-sveta-6070265

Някои хора биха си помислили, че да пътуваш сам е изключително депресиращо и самотно изживяване, но не така смята Алиса

Кампания - отново хит за лятна почивка

http://frognews.bg/news_136385/Kampaniia---otnovo-hit-za-liatna-pochivka/

Една от най-силните програми на туроператор АБАКС - Почивка в Кампания, стартира чартърна верига за трети пореден сезон.

Стрелба на спирка на градския транспорт в Мюнхен

http://www.moreto.net/novini.php?n=353298

Стрелба е била открита по полицаи на спирка на градския транспорт в Мюнхен, предаде репортер на bTV. По данни на немските медии полицейска служителка е получила огнестрелна рана в главата от пасажер. По непотвърдена информация простреляната е починала.

Откриха убита изчезналата българска студентка в Украйна

http://dnes.dir.bg/news/studentka-ukrina-elja-zia-dishli-25905517

Украинската полиция откри тялото на изчезналата българска студентка Еля Зия Дишли. Момичето е било убито, а трупът й е бил скрит в куфар и изхвърлен в гора.

"Старбъкс" посвети серия напитки на Лейди Гага с благотворителна цел

http://www.mediapool.bg/starbaks-posveti-seriya-napitki-na-leidi-gaga-s-blagotvoritelna-tsel-news265176.html

Верига кафенета "Старбъкс" посвети на поп звездата Лейди Гага цяла серия напитки, като част от средствата от продажбата им ще бъдат дарявани с благотворителна цел на фондацията й. Четирите нови напитки ще бъдат обединени от названието "Чаши добрина" и ще бъдат пуснати в продажба в избрани магазини на марката в САЩ и Канада в скоро време. Те ще представляват свежи, летни и здравословни коктейли, комбиниращи по необикновен начин чайове, плодове и кокосово мляко. Първият коктейл е любимата на Лейди Гага "Матча Лимонада”, която е описана като свежа напитка, приготвена от японския зелен чай "Тивана мача”, комбинирана с приятно бълбукаща домашна лимонада и след това разтръскана с много лед ”до получаване на перфектното сладко питие”. По-любопитна е комбинацията "Новата виолетова напитка”, която ще съдържа черни боровинки, хибискусен чай с аромат на боровинкова тарта, кремообразно кокосово мляко и всичко това смесено с лед за допълнително освежаване в горещите летни дни. Също така към колекцията изкушения на "Старбъкс" ще бъде включено и "Розово омбре питие”, което предлага сладко-кисел, лек вкус заради комбинацията от Cool Lime Starbucks Refreshers Beverage (специална напитка на компанията, комбинираща плодов сок, листа от мента, парченца лимон и екстракт от зелено кафе - бел. ред.), кокосово мляко и Teavana Shaken Iced Passion Tango Tea (хибискус, лимонова трева и ябълка). Четвъртата напитка също ще се предлага с нежен розов оттенък и ще включва ягодов сок, плодове акай бери, екстракт от зелено кафе и маракуя, като то ще бъде забъркано с кокосово мляко и парченца ягоди.

Фандъкова: София ще бъде европейска столица на спорта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278229

Фандъкова: София ще бъде европейска столица на спортаСледващата година София е европейска столица на спорта и амбицията ни е голяма - да можем да построим и ремонтираме нови спортни зали. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след като ученическата спортна зала в 48 ОУ „Йосиф Ковачев“ бе пусната в експлоатация, предаде „Фокус“. „Възложила съм на главния архитект да разработи и типови

Разбиха банкомата в Бобошево

https://www.24chasa.bg/region/article/6278228

Разбиха банкомата в БобошевоНагли крадци разбиха единствения банкомат в Бобошево, съобщиха от ОД на МВР-Кюстендил. Сигналът бил подаден на тел. 112 около 2,37 ч през нощта. На място пристигнали криминалисти, които установили, че устройството е взломено. Открадната е касетата с парите, но още не е ясно каква е липсващата сума. Банкоматът бил поставен наскоро на площада в

Втори Граждански марш за европейско правосъдие

http://www.eurochicago.com/2017/06/vtori-grazhdanski-marsh/

На 14 юни 2017 г., от 18 до 19.30 ч., във Варна отново ще се проведе Граждански марш за европейско правосъдие. Събитието ще се проведе пред Окръжен съд - Варна. То е в подкрепа на председателя на ВКС Лозан Панов и за истинска реформа в правосъдието, и най-вече в прокуратурата. Ето за какво призовават организаторите на Гражданския марш:

Нанков: МРРБ поема ангажимент за развитие на устойчивата градска мобилност на национално ниво

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278218

Нанков: МРРБ поема ангажимент за развитие на устойчивата градска мобилност на национално ниво“МРРБ има ангажимент да полага усилия за развитие на устойчивата градска мобилност в национален мащаб, българските общини могат да разчитат на нашата подкрепа“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на в дискусията „Устойчивата градска мобилност чрез оптимизиране на транспорта на хора и стоки –

Администрацията на Тръмп ще облекчи значително регулациите на банките

http://www.investor.bg/sasht/337/a/administraciiata-na-trymp-shte-oblekchi-znachitelno-regulaciite-na-bankite-241100/

Предлага се пълно прекрояване на закона Дод-Франк, включително и разпоредбите за ежегодните стрес тестове

Българска студентка убита в Украйна, намерили тялото й в куфар

https://offnews.bg//112/balgarska-studentka-ubita-v-ukrajna-namerili-tialoto-j-v-kufar-658028.html

Българската студентка Еля Дишли на 24 години, която беше обявена за изчезнала в Украйна на 1 юни, е намерена мъртва, съобщават украински медии.

Момичето е от разградското село Езерче е дъщеря на бившия депутат от 36-ото Народно събрание от ДПС Зия Дишли. 

Дишли била студентка четвърта година стоматология в украинския град Ивано-Франкивск. За последно е видяна със своя приятел от Туркменистан.

Момичето е било убито в апартамент на ул. "Гарбарска" в градчето, трупът й е скрит в куфар и откаран с такси в близката гора. 

Смята се, че убиецът й е приятелят й, който вече е задържан. По тялото на момичето има следи от насилствена смърт. 

В Украйна замина и брат й - зъболекарят в Разград Осман Дишли.

Предстои аутописия на тялото. 

Опашка за милиони в Долна Малина

https://offnews.bg//offtopic/opashka-za-milioni-v-dolna-malina-657534.html

Долна Малина не е храм на Фортуна, но много често селото се пълни с докоснати от богинята на късмета и щастливата случайност. 

На 30-тина километра от София пристигат десетки спечелили от "Националната лотария", заедно със свои близки, както и участници в тв предаването, които тепърва ще се борят за пари, коли, екскурзии и още куп бонуси в игрите.

В студио UFO в края на Долна Малина са снимките на шоуто, в което късметлии получават своя шанс да проверят дали съдбата е на тяхна страна. Докато водещите Захари Бахаров и Рая Пакова забързано минават покрай нас, за да се подготвят за предаването, екипът трескаво организира последните подробности. Публиката вече е заела своите места и очаква игрите на късмета да започнат. 

В студиото има стотина души публика - там са роднини и приятели на хора, които знаят, че са спечелили, но има и такива, които тепърва ще изпробват късмета си.

Такъв е случаят на Цветелин Димитров от Русе, изтеглен да участва в играта „Мега Джакпот“. Билет „Карибско съкровище“, купен от родния му град, му дава възможността да участва в предаването и играта с джакпот, достигащ внушителните 2 400 000 лева.

"В първия момент, когато ми звъннаха, си казах: "Тея телефонни измамници са станали много изобретателни. На вас може да ви е смешно, но това ми беше първоначалната реакция", разказва ни Цветелин, който е юрист по образование, но към момента е безработен.

С него разговаряме след като той вече е изиграл "Мега Джакпота" - и съответно спечелил завидната сума от 12,5 хил. лева.
Този негов щастлив момент обаче нямаше да го има, ако една дребна случайност, с намесата на майката природа, не се беше случил.

"Връщайки назад във времето, разбирам, че аз нямаше да си взема печелившия билет, ако не бях влязъл в един магазин, за да се скрия от бурята, която се изсипа над Русе", сподели той.

Късметът определено е на негова страна, виждаме го и ние, когато на излизане от стаята за интервюто той се запознава с друг победител - Захари Велев, който е юрист с опит. Велев предлага на Цветелин помощ в намирането на работа. Хоп! Още една щастлива случайност за русенеца.

Традиция за "Националната лотария" е всяко предаване да раздава чекове на победителите, които се нареждат в студиото, за да вземат своите печалби. Само за няколко минути водещите Рая Пакова и Захари Бахаров раздават чекове за над 1,06 млн. лева. Опашка за милиони, буквално.

Любопитно е да слушаш разговорите на спечелилите, докато си пият кафетата пред студиото. "Ти колко имаш?", е въпрос, който чухме няколко пъти. Отговорите от типа "30 хиляди, а ти?" не бяха малко.

Сред всички в студиото на Национална лотария има и човек, който е карал над 200 късметлийски коли. 30-годишният Орлин Янков заема модерната длъжност стейдж мениджър и освен всичките си други служебни задължения, кара до сцената автомобила за печелившия. И така - вече цели три години. С колата си тръгва победителят в играта "На крачка от късмета". Пак Орлин обаче е този, който извежда автомобила от сцената.

А дали си мечтае някой ден да е сред печелившите от Национална лотария? "Е, кой не си мечтае", отговаря Орлин.

И е прав. Поне в Долна Малина екипът ни не откри такъв човек. Нито по обратния път към София.

Премиерът иска намаляване на бюрокрацията и плаши с уволнения

http://www.moreto.net/novini.php?n=353280

Премиерът Бойко Борисов е твърдо решен да пребори бюрокрацията. Той е поставил ясни задачи на министрите и плаши с уволнения, ако не постигнат конкретни резултати. Очаква до няколко седмици да има ефект и опашките в държавните учреждения да секнат.

Откриха мъртва дъщерята на бивш депутат от ДПС

http://frognews.bg/news_136383/Otkriha-martva-dashteriata-na-bivsh-deputat-ot-DPS/

Дъщерята на бивш депутат от ДПС бе намерена мъртва в Украйна. Става дума за българската студентка Еля Дишли, която е следвала стоматология в град Ивано-Франкивск.

Празник на приобщаващото образование ще огласи Южния парк в София

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/06/13/2988100_praznik_na_priobshtavashtoto_obrazovanie_shte_oglasi/?ref=rss


На 16 юни от 18 до 21 часа на Голямата поляна в Южния парк в София ще бъде весело. С Празник на приобщаващото образование се отбелязва финала на националната кампания Дни на приобщаването 2017, съобщиха организаторите от Център за приобщаващо образование.

Ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурсите "Учителят, който обича всички", "Приобщаващи практики в класната стая" и "Практики за приобщаване на широката общност към училищния...

Пратка се взриви в ръцете на професор в Южна Корея

http://www.cross.bg/pratka-profesor-rutzete-1545863.html

/КРОСС/ В университет южнокорейската столица Сеул преподавател е пострадал от пратка, която се е взривила в ръцете му, съобщиха от местната полиция, цитирани от южнокорейските медии. Версията за терористичен акт не е изключена, но има вероятност да става въпрос за отмъщение на недоволен студент. Взривът е избухнал, след като професор от университета Йонсе намерил торбичка с кутия, окачена на вратата на кабинета му. Той помислил, че това е пратка за него и я отворил. Взривното устройство било поставено в бутилка и съдържало пирони. Преподавателят е откаран с изгаряния за лечение в болница, но няма опасност за живота му. news.bg  

Откриха тялото на изчезналата българска студентка в Украйна, било в куфар в гората

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278194

Откриха тялото на изчезналата българска студентка в Украйна, било в куфар в горатаОткриха тялото на изчезналата българска студентка в Украйна. Момичето е било убито в апартамент на ул."Гарбарска", след което трупът й е скрит в куфар и посредством такси транспортиран до близка гора в местността, предаде 0342.ua. Основният заподозрян е тюркменски студент, който вече е задържан. Издирваната последно е била забелязана в същия

Нина Стоянова, БНБ: Нов закон ще защити ползвателите на електронни услуги

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278210

Нина Стоянова, БНБ: Нов закон ще защити
ползвателите на електронни услуги
БНБ е подготвила нов закон за платежните услуги, който ще защити по-добре тези, които ги ползват. Това съобщи подуправителят на БНБ Нина Стоянова при откриването на банков форум, организиран от Асоциация Банка на годината. Така, централната ни банка ще отговори в аванс на разрастването на обема на електронната търговия, електронните плащания,

Арестуват над 40 бивши служители на турското МВР заради разследване за ФЕТО

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278197

Арестуват над 40 бивши служители на турското МВР заради разследване за ФЕТОАнкарската прокуратура е издала заповеди за арест на 42 бивши служители на министерството на вътрешните работи на Турция в рамките на разследване срещу Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. Заподозрените са били отстранени от длъжност или уволнени след опита за преврат в Турция

На всеки 2 секунди някой в България има нужда от кръв

https://www.actualno.com/society/na-vseki-2-sekundi-njakoj-v-bylgarija-ima-nujda-ot-kryv-news_616656.html

На всеки 2 секунди някой се нуждае от кръв в България. Около 450 мл. кръв могат да спасят до 3 живота. Това каза Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК във връзка със Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора, които отбелязваме днес. По

Електронните цигари са вредни колкото традиционните

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6278174

Електронните цигари са вредни колкото
традиционнитеУчени от университета на Кънектикът установиха, че електронните цигари са вредни колкото традиционните, съобщи БТА. През последните няколко години популярността на електронните цигари нарасна, тъй като някои ги смятат за по-безвредна алтернатива на традиционните цигари. Течността за електронните цигари включва пропилен гликол, глицерин,

Градовете, в които се прави най-много секс

//dariknews.bg/novini/liubopitno/gradovete-v-koito-se-pravi-naj-mnogo-seks-2030182

Проучване, направено с цел да установи дали нагласата на жителите им към секса и сексуалността е позитивна, толерантна или агресивна, разкрива кои са най-сексуалните градове в света. Първенец в тази сфера се оказва френската столица Париж, пише в. "Дейли стар".

Веселба за деца в Камено

//dariknews.bg/regioni/burgas/veselba-za-deca-v-kameno-2030183

Летен празник за деца организира Камено от 10.00 часа в петък, в парка в центъра на града. Мотото тази година е „НеЗависим“. Неговата цел е да привлече вниманието на подрастващите в начална и прогимназиална училищна възраст и на техните родители към рисковете от пристрастяване към алкохол, пушене и

Осъдиха посредник в телефонни измами на четири години затвор

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/osydiha-posrednik-v-telefonni-izmami-na-chetiri-godini-zatvor-2030187

Посредник в телефонни измами получи присъда от четири години лишаване от свобода първоначален общ режим. Състав на Районен съд-Габрово с председател съдия Денев призна подсъдимите Н.Н. за виновен в това, че: "през периода 18 октомври – 14 ноември 2016 г. в Габрово, при условията на продължавано

Фондация „Кроношпан“ осигурява пълна стипeндия за висше образование в САЩ

//dariknews.bg/regioni/burgas/fondaciia-kronoshpan-osiguriava-pylna-stipendiia-za-visshe-obrazovanie-v-sasht-2030186

Стипендията на фондация „Кроношпан“ за обучение в САЩ може да бъде ваша, ако сте ученик, който завършва средното си образование през 2018 година.
Това е първото условие, на което трябва да отговаряте, за да получите възможност да завършите бакалавърска степен в Babson College, САЩ.

Зам.-кметът на Благоевград подаде оставка

//dariknews.bg/regioni/blagoevgrad/zam.-kmetyt-na-blagoevgrad-podade-ostavka-2030185

Заместник-кметът по строителство и сигурност в община Благоевград инж. Янко Янков подаде оставка, която бе приета от кмета д-р Атанас Камбитов. Причините, посочени от инж. Янков в документа, са лични. Оставката е в сила от 12 юни 2017 г.

Янко Янков бе назначен в Общинската администра

Паркинг за над 100 коли и детска площадка изграждат в „Централен“

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/parking-za-nad-100-koli-i-detska-ploshtadka-izgrazhdat-v-centralen-2030184

Старт на изграждането на нов паркинг за близо 120 коли на ул. „Гео Милев“ в „Централен“ дадоха кметът на района Георги Стаменов и заместникът му инж. Тошо Пашов.
 
Строителните дейности ще протекат на два етапа, обясни Стаменов. Първият е зад блоковете на бул. „Мария Луиза“ с номера 3

Починал е българският шофьор на ТИР, катастрофирал в Италия

//dariknews.bg/novini/sviat/pochinal-e-bylgarskiiat-shofior-na-tir-katastrofiral-v-italiia-2030188

Починал е българският шофьор на ТИР, катастрофирал в Италия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Корупцията и неефективните институции остават основни пречки пред икономиката ни

http://econ.bg/Новини/Корупцията-и-неефективните-институции-остават-основни-пречки-пред-икономиката-ни_l.a_i.743982_at.1.html

България отбелязва напредък в конкурентоспособността си, но корупцията, неефективната работа на институциите и недостигът на адекватно обучени кадри...

По-ефикасната диета за отслабване през лятото

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/hranene/po-efikasnata-dieta-za-otslabvane-prez-liatoto-6070264

Учени са установили, че се отслабва повече от вегетарианска диета, отколкото от друг хранителен режим

Японската централна банка увери, че ще запази мерките за стабилизиране на цените

http://www.investor.bg/aziia/336/a/iaponskata-centralna-banka-uveri-che-shte-zapazi-merkite-za-stabilizirane-na-cenite-241096/

Същевременно банката ще следи как това се отразява на финансовото здраве, каза високопоставен представител на регулатора

Съставиха два акта при акция във Варненско срещу незаконния добив на дърва за огрев

http://www.moreto.net/novini.php?n=353289

Два акта и един констативен протокол са съставени при съвместна акция на горските стражари и полицията срещу незаконния добив на дърва за огрев във Варненска област, съобщиха от Североизточното държавно предприятие за Moreto.net. На територията на два варненски квартала и четири села са извършени проверки с участието на представители на МВР и мобилните контролни екипи на горските стопанства във Варна, Балчик и Суворово.

Пи Диди надмина Тейлър Суифт като най-печеливша звезда в шоубизнеса

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2017/06/13/2988057_pi_didi_nadmina_teilur_suift_kato_nai-pechelivsha/?ref=rss


Рапърът и продуцент Шон "Пи Диди" Комс надмина певицата Тейлър Суифт като най-печеливша звезда в шоубизнеса, предаде "Ройтерс". Американката пък падна до 49-а позиция в ежегодната класация на списание "Форбс".

На второ място е Бионсе с печалба от 105 млн. долара, реализирана благодарение на албума си и турнето Lemonade, а на трето писателката Джоан Роулинг с 95 млн.. Британката отново е на върха след успешната си театрална постановка по...

Панама скъса дипломатически отношения с Тайван и започна нови с Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278188

Панама скъса дипломатически отношения 
с Тайван и започна нови с Китай 
Панама реши да скъса дипломатическите си отношения с Тайван и да установи връзки с Китай - ключов икономически партньор, съобщи Франс прес от Панама и Пекин, цитирана от БТА. Тайван реагира гневно на това решение. То може да увеличи напрежението между Тайпе и Пекин, който смята източния остров за бунтуваща се своя провинция,

В Украйна откриха мъртва българска студентка

http://www.cross.bg/dishli-ykraiina-stydentka-1545862.html

/КРОСС/ Българската студентка, обявена за изчезнала в Украйна на 1 юни, е намерена мъртва, съобщават украински медии, сицитрани от Дарик. Еля Дишли от разградското село Езерче е дъщеря на бившия депутат от ДПС през 90-те години Зия Дишли. Младата жена е била студентка четвърта година стоматология в украинския град Ивано-Франкивск. За последно е видяна жива заедно със своя приятел, който е гражданин на Туркменистан. Когато бе обявена за изчезнала, за Украйна отпътува брат й - зъболекарят в Разград Осман Дишли, след завръщането му в България е дошла ужасната вест за смъртта на момичето. Тялото й със следи от насилствена смърт е намерено вчера в местност близо до града, в който е учела. В украинските медии няма данни за задържан извършител на престъплението. Роднините на Еля вече са уведомени, дали са разрешение за извършване на аутопсия на тялото, съобщи окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров, който се е свързал и с консулството на България в украинския регион, където е живеела българската гражданка.  

Силно спекулативно търсене прати паладия на 16-годишен връх

http://www.investor.bg/analizi/9/a/silno-spekulativno-tyrsene-prati-paladiia-na-16-godishen-vryh-241099/

Очакванията са, че фундаменталните новини ще ограничат растежа за метала и в скоро време ще видим отстъпление от достигнатите върхове

Полицайка и още двама души са ранени при стрелба на гара в Мюнхен

http://www.mediapool.bg/politsaika-i-oshte-dvama-dushi-sa-raneni-pri-strelba-na-gara-v-myunhen-news265175.html

Трима души, сред които полицайка, бяха ранени при стрелба на гара, близо до Мюнхен във вторник. Полицията е задържала стрелеца, който също е ранен, съобщиха германски медии.   Стрелбата е станала сутринта на гарата в мюнхенското предградие Унтерфьоринг при полицейска проверка, каза на пресконференция говорителят на полицията в Мюнхен Маркус да Глория Мартинс.   При проверката мъж, чиято самоличност не се разкрива, опитал да блъсне един или няколко полицаи под влизащ в гарата влак. Последвала схватка, мъжът измъкнал оръжието на полицайка и я прострелял в главата. Тя е с опасност за живота.   Още двама души са ранени сериозно, но без опасност за живота, каза пред германска телевизия Глория да Мартинс.   Извършителят също е с огнестрелна рана без опасност за живота. "Мъжът е действал сам по лични подбуди. Няма политически или религиозен мотив", каза говорителят.   "Ситуацията е под контрол", съобщи в "Туитър" мюнхенската полиция. Въпреки това железопътният транспорт бе спрян и в района бе изпратен голям брой полицаи веднага след стрелбата.   <blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="de" dir="ltr">Nach derzeitigem Stand wurden zwei unbet. Personen ebenfalls durch Schüsse verletzt. Es besteht bei diesen keine Lebensgefahr. <a href="https://twitter.com/hashtag/Unterf%C3%B6hring?src=hash">#Unterföhring</a></p>&mdash; Polizei München (@PolizeiMuenchen) <a href="https://twitter.com/PolizeiMuenchen/status/874538852643467264">June 13, 2017</a></blockquote> <script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>   Преустановено бе движението по няколко линии на железницата, включително и на тази, която свързва града с летището, съобкщи националния превозвач “Дойче бан“.

Стрелба на спирка на градския транспорт в Мюнхен

http://www.mediapool.bg/strelba-na-spirka-na-gradskiya-transport-v-myunhen-news265175.html

Стрелба е била открита по полицаи на спирка на градската железница в Мюнхен, съобщиха германски медии. Причините за инцидента все още са неясни, а появилата се информация – противоречива. Съобщава се, че полицейската служителка се е намесила заради сбиване. Докато е изпълнявала служебния си дълг, предполагаемият нарушител е отнел оръжието й и е произвел стрелба. По непотвърдени данни жената е получила огнестрелна рана в главата, като по неофициална информация в някои медии, е починала. Други четирима са пострадали при рикошети. Преустановено е движението по няколко линии на железницата, включително и на тази, която свързва града с летището, се казва в съобщение от националния превозвач “Дойче бан“. Според местните власти не става въпрос за тероризъм.

Потесата Маргарита Петкова: Защо БХК номинира убиец за човек на годината?

http://www.barometar.net/88805/

Госпожа Радева не е обидила никой със своя пост. Няма нищо лошо да се говори за СПИН, защото един от масовите начини за разпространението му е еднополовият секс. Това каза в ефира на „България он еър” поетесата Маргарита Петкова, коментирайки поста на президентшата Десислава Радева, обидил гей общността в България. На свой ред Радослав Стоянов […]

Простреляха полицайка в метрото в Мюнхен

http://www.cross.bg/politziya-slyzhitelka-strelba-1545861.html

/КРОСС/ В резултат на стрелба на спирка на градската железница в баварската столица Мюнхен е ранена полицейска служителка, съобщава изданието Focus. Други четирима са пострадали при рикошети. Съобщава се, че полицейската служителка се е намесила при сбиване. Докато е изпълнявала служебния си дълг, предполагаемият нарушител е отнел оръжието й и е произвел стрелба. Германската полиция потвърди, че в резултат на стрелба на спирка на градската железница в Мюнхен има „няколко ранени“, предава AFP. По случая има задържан. „Няколко души са пострадали от куршуми. Полицейска служителка е ранена лошо“, се казва в туит на мюнхенската полиция. Мащабна полицейска операция бе задействана веднага, пише Der Münchner Merkur. В акцията е задействана както мюнхенската, така и федералната полиция. Правоохранителните органи увериха, че няма съществуваща опасност за гражданите. В пост в социалната мрежа „Туитър“ властите потвърдиха за ранени. Преустановено е движението по няколко линии на железницата, включително и на тази, която свързва града с летището, се казва в съобщение от националния превозвач „Дойче бан".      

Простреляха полицайка в метрото в Мюнхен

http://www.cross.bg/politzeiiska-slyzhitelka-zadeiistvana-1545861.html

/КРОСС/ В резултат на стрелба на спирка на градската железница в баварската столица Мюнхен е ранена полицейска служителка, съобщава изданието Focus. Други четирима са пострадали при рикошети. Съобщава се, че полицейската служителка се е намесила при сбиване. Докато е изпълнявала служебния си дълг, предполагаемият нарушител е отнел оръжието й и е произвел стрелба. По непотвърдени данни жената е получила огнестрелна рана в главата. Съдбата й остава неизвестна, макар да се появиха медийни доклади, съгласно които тя е починала. Мащабна полицейска операция бе задействана веднага, пише Der Münchner Merkur. В акцията е задействана както мюнхенската, така и федералната полиция. Правоохранителните органи увериха, че няма съществуваща опасност за гражданите. В пост в социалната мрежа „Туитър“ властите потвърдиха за ранени. Преустановено е движението по няколко линии на железницата, включително и на тази, която свързва града с летището, се казва в съобщение от националния превозвач „Дойче бан".      

Простреляха полицайка в метрото в Мюнхен

http://www.cross.bg/politzeiiska-izdanieto-danni-1545861.html

/КРОСС/ В резултат на стрелба на спирка на градската железница в баварската столица Мюнхен е ранена полицейска служителка, съобщава изданието Focus. Причините за инцидента все още са неясни. Преустановено е движението по няколко линии на железницата, включително и на тази, която свързва града с летището, се казва в съобщение от националния превозвач „Дойче бан". По данни на изданието полицейска служителка е получила огнестрелна рана в главата от пасажер. По непотвърдени данни простреляната е починала. До инцидента се е стигнало при проверка от страна на представителката на правоохранителните органи.  

Американските индекси записаха спад по време на вчерашната търговия

http://econ.bg/Новини/Американските-индекси-записаха-спад-по-време-на-вчерашната-търговия_l.a_i.743981_at.1.html

Пазарите в Европа и САЩ приключиха търговията на 12 юни с понижения, пише "Блумбърг". Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се понижава с 0,85%,...

Застреляха полицайка на спирка на градската железница в Мюнхен (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278167

Застреляха полицайка на спирка на градската железница в Мюнхен (Снимки)В резултат на стрелба на спирка на градската железница в баварската столица Мюнхен е ранена полицейска служителка, съобщава изданието Focus, предаде "Фокус". Причините за инцидента все още са неясни. Преустановено е движението по няколко линии на железницата, включително и на тази, която свързва града с летището,

Бившият президент на Панама е арестуван в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278161

Бившият президент на Панама е арестуван в САЩБившият панамски президент Рикардо Мартинели е бил арестуван близо до дома му във Флорида, съобщи Би Би Си, цитиран от БНР. Миналата година в Панама беше издадено искане за неговата екстрадиция. Той е обвинен в корупция и шпионаж на политически опоненти, сред които са профсъюзни активисти, политици, адвокати, доктори и бизнесмени.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване