Стотици бежанци се натровиха в лагер край Мосул

http://frognews.bg/news_136396/Stotitsi-bejantsi-se-natroviha-v-lager-krai-Mosul/

Стотици хора са получили хранително отравяне в бежански лагер източно от иракския град Мосул, предаде Ройтерс.

5 690 къса цигари без бандерол са иззети при проверка на частен имот в Кюстендил

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278623

5 690 къса цигари без бандерол са иззети при проверка на частен имот в Кюстендил5 690 къса цигари от различни марки и без български акцизен бандерол са иззели вчера и кюстендилски полицаи от дома на 52-годишен мъж с инициали И.Н. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По случая е започнато досъдебно производство в РУ -

Кариерен ден "Trained in GermanY" ще има на 14 юни в Дома на културата в Пловдив

http://www.dnevnik.bg/pr_sfera/2017/06/13/2988186_karieren_den_trained_in_germany_shte_ima_na_14_juni_v/?ref=rss


На 14 юни 2017 г. (сряда) в Дома на културата в Пловдив за втора поредна година ще се проведе кариерното изложение Trained in GermanY! - "Кариера с немски език". Събитието се организира от Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в сътрудничество с Alumniportal Deutschland, Гьоте-институт България и Посолството на Федерална Република Германия и е част от календара със събития в рамките на Седмиците на немския език в България (Wochen der deutschen Sprache in...

"Инвecтop.БГ" AД ĸyпyвa Bиcшeтo yчилищe пo зacтpaxoвaнe и финaнcи

http://www.cross.bg/invectopbg-bude-zactpaxovane-1545881.html

/КРОСС/ "Инвecтop.БГ" AД щe зaĸyпи 90% oт aĸциитe нa "Bиcшe yчилищe пo зacтpaxoвaнe и финaнcи" AД, cтaвa яcнo oт cъoбщeниe дo Koмиcиятa пo финaнcoв нaдзop (KФH) и дo Бългapcĸaтa фoндoвa бopca (БФБ), предава money.bg. Cдeлĸaтa e билa cĸлючeнa нa 9 юни т.г. Πo cилaтa й "Инвecтop.БГ" AД щe пpидoбиe 63 000 aĸции, ĸoитo пpeдcтaвлявaт 90% oт ĸaпитaлa нa BУЗФ AД. "Πpeдcтoи дa ce пpeдпpиeмaт финaлни дeйcтвия и зaплaщaнe нa цeнaтa, c ĸoeтo cдeлĸaтa ce oчaĸвa дa бъдe финaлизиpaнa", ce ĸaзвa oщe в ĸpaтĸoтo cъoбщeниe. Oт пoдaдeни дaнни в Tъpгoвcĸия peгиcтъp ce виждa, чe в cъвeтa нa диpeĸтopитe нa yнивepcитeтa влизaт тpимa дyши, ĸoитo ca в yпpaвитeлния cъвeт нa "Инвecтop.БГ" AД. Πpoмeнитe ca пoдaдeни вчepa, нo вce oщe нe ca впиcaни. Caмaтa цeнa нa cдeлĸaтa ocтaвa нeяcнa ĸъм тoзи мoмeнт. Maлĸo пo-paнo пpeз мeceцa oт мeдийнaтa ĸoмпaния oпoвecтиxa cвoитe плaнoвeтe зa yвeличeниe нa ĸaпитaлa, ĸoйтo в мoмeнтa e 3.8 млн. лв. Toвa щe cтaнe чpeз eмитиpaнeтo нa дo 1 594 121 нoви aĸции c нoминaлнa cтoйнocт 1 лв. и eмиcиoннa cтoйнocт 12.95 лв. вcяĸa. Peшeниeтo щe бъдe взeтo нa извънpeднo oбщo cъбpaниe нa aĸциoнepитe, плaниpaнo зa 10 юли т.г. Πpeдлaгa ce пocpeдниĸ дa бъдe "Цeнтpaлнa ĸooпepaтивнa бaнĸa". Oт "Инвecтop.БГ" AД oбeщaxa дa дaдaт oщe инфopмaция в ĸpaя нa нacтoящия мeceц.  

Село Бусинци на референдум - от "те са си решили и толкоз" до "ние, трънчаните, удържаме"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2987673_selo_businci_na_referendum_-_ot_te_sa_si_reshili_i/?ref=rss


Референдумът за добива на полезни изкопаеми започна в 7 ч. в дъждовното, покрито с мъгла село Бусинци, община Трън. Избирателната секция беше поставена в кметството, което се намира в музея за грънчарство.

Селото се гордее с миналото си, когато над 300 грънчарски колела са се въртели в Бусинци и нямало дом, където да няма майстор-грънчар, разказват по-възрастните. Съдовете са пътували до Лувъра и са част от музейни колекции в Япония, Русия и САЩ. Славата им се дължи на...

Гърция обяви извънредно положение на остров Лесбос след вчерашния трус

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278615

Гърция обяви извънредно положение на остров Лесбос след вчерашния трус
Властите в Гърция обявиха извънредно положение на остров Лесбос, след като при земетресение вчера загина една жена, а повече от 800 души бяха евакуирани, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Земен трус с магнитуд 6,2 беше регистриран в понеделник, като епицентърът на земетресението бе в морето между гръцкия остров Лесбос и турския град

Премиера на филма за Алекс Орбито "Човек на вярата” в НДК

https://offnews.bg//kultura/premiera-na-filma-za-aleks-orbito-chovek-na-viarata-v-ndk-658043.html

Документалният филм на Списание 8 „Човек на вярата", посветен на филипинския лечител Алекс Орбито, ще бъде представен на 9 юли 2017 г.(неделя) от 18 ч в Зала 1 на НДК!

Билетите се разпространяват в мрежата на TicketPortal и на касите на НДК :

Събитието във Фейсбук:
https://www.facebook.com/events/160262381178415/

Алекс Орбито е смятан за най-големия лечител на ХХI век - лекувал е с огромен успех над 1 милион души по целия свят. Документалният филм
„Човек на вярата" разказва историите на хора, посетили лечителя, които са се излекували напълно от безнадеждни според конвенционалната медицина болести. Представя позицията на лекари, учени и изследователи, които с години са наблюдавали и изследвали феномена и се опитват да го обяснят.

Къде се крие ключът към здравето? Кога и защо се разболяваме? Може ли човек да се излекува сам? Как квантовата физика обяснява този феномен? Това са част от въпросите, чиито отговори търси и дава филмът.

„Човек на вярата" е филм и за силата на човешкия дух, и за Любовта. За голямата любов на малкия човек от далечните Филипини и за малката любов във всеки от нас, която чака да бъде пробудена. Филмът ще шокира, провокира, но и ще разшири съзнанието на хората, които го гледат. Със сигурност след прожекцията никой няма да си тръгне равнодушен.

Още за Алекс Орбито:

Един светец от XXI век

На 14 г. Алекс Орбито изправя на крака инвалид

Как лекува Алекс Орбито

Интервю с Алекс

Посланието му към българите

Чудеса в сегашно време

Енергията, която лекува

Алекс Орбито на паневритмия

Работата по филма продължи близо 4 години, продукцията стана възможна благодарение на подкрепата на над 400 дарители. Списание 8 успя да сбъдне първия български документален филм, създаден с помощта на краудфъндинг кампания и споделено финансиране. Благодарение на CineCrowd бяха събрани над 17 000 евро и две години след края на кампанията резултатът е налице.

Режисьор на филма е Ганета Сагова, главен редактор и създател на Списание 8. Филмът е заснет от оператора Добрин Кашавелов, а монтажът е осъществен от Адриана Герасимова.

Трейлър на филма

40 майстори на испанския танц превземат варненската сцена на 14-ти юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=353313

Експлозия от танцови и музикални емоции е подготвил Националният балет на Испания в представлението си за варненската публика на 14-ти юни. Атрактивното шоу, което ще поднесат 40 майстори на традиционния и модерен испански танц, буквално ще разтърси Двореца на културата и спорта.

Издигнали кметицата на ”Младост” се отрекоха от нея

http://dnes.dir.bg/news/prezastrojavane-desislava-ivancheva-zelen-mladost-25906396

"За Зелен Младост" и Инициативен комитет, издигнали кметицата на "Младост", свалиха доверието си от нея. Лидерът на "Нормална държава" също ги последва.

Орбан по стъпките на Путин

http://clubz.bg/55071-orban_po_stypkite_na_putin

Путин и Орбан. Снимка архив БГНЕС

Унгарското правителство прокара спорен закон, който изправя редица неправителствени организации пред риск от закриване.

Новите регулации са продължение на скандала, съпътсвтал мерките на унгарския премиер Виктор Орбан, които застрашиха съществуването на Централния европейски университет (ЦЕУ). Университетът е основан от родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, който като създател на организацията "Отворено общество" е своеобразен идеологически враг на унгарския министър-председател. 

Виктор Орбан обвинява финансираните от чужбина НПО-та, и в частност тези спонсорирани от Сорос, в намеса във вътрешните работи на страната. Сдружения, които получават повече от 24,000 евро ще трябва да се регистрират като "чуждестранно-финансирани организации".

Властите в Будапеща твърдят, че промените са насочени към увеличаване на прозрачността и подобряване на борбата с прането на пари и тероризма.

В контраст, международната организация Амнести Интернешънал нарече новия закон: "злонамерена и добре премерена атака срещу гражданското общество".

Любопитно е, че Руската федерация вече въведе подобни мерки, които принудиха чуждестранните НПО-та да се преименуват на "чуждестранни агенти". Предхождащо действията на Орбан срещу Централния европейски унивеситет, пък беше затварянето на друг университет подкрепен от Сорос в Санкт Петербург. По този начин, приликите между политиката на унгарския премиер и руския президент Владимир Путин стават все по-големи. 

Първа стъпка към мажоритарен вот - ГЕРБ, ДПС и Марешки гласуваха "За"

http://clubz.bg/55070-pyrva_stypka_kym_majoritaren_vot_gerb_dps_i_mareshki_glasuvaha_za

Законопроектът за въвеждане на мажоритарна система на ГЕРБ мина днес на първо четене с помощта на ДПС и "Воля". Това стана след дълъг дебат с 12 на 10 гласа от всички 22-ма членове на правната комисия.

БСП и "Обединени патриоти" гласуваха против. Законопроектът на ГЕРБ следва потвърждаването на резултатите от референдума през 2016 г, в който над 2,5 млн. българи подкрепиха въвеждането на "мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство". Въпреки че активността не достигна, за да бъдат резултатите от народното допитване задължителни, тя мина 20%, което значи, че депутатите са длъжни да разгледат въпроса в следващите 3 месеца.

Промените представи председателят на комисията Данаил Кирилов. Той отбеляза основните характеристики на предлаганата от тях система - 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура с "абсолютно", всъщност обикновено мнозинство 50%+1, райониране на страната от президента като най-авторитетната институция. И добави:

"Така ще се даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества."

БСП първи заявиха, че няма да подкрепя законопроекта. Това първоначално разясни най-младият юрист в комисията Крум Зарков:

"По същество негативите на пълната мажоритарност са добре известни на всички. За съжаление в контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни негативи", каза той.

И заяви, че мажоритарният вот ще доведе до слаба представителност на институцията, тъй като води до значителна загуба на гласове.

Против бяха и Обединените патриоти. Първи коментира Христомир Митев:

"Мажоритарната сиистема притежава огромен недостатък - намалената представителност на всички групи в обществото."

Той бе критичен и към мотивите, като отбеляза, че и пропорционалната система представлява пряко избиране на личности. Митев отбеляза, че промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да "взриви изборите".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се включи в дебата като депутат, макар и не член на комисията. Той се заяде с представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който бе помолен да изчака депутатите, но напусна по-рано заседанието:

"Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество", опита се да се пошегува Сидеров.

И заяви, че не се притеснява лично от мажоритарния вот:

"Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време,няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район."

Той подчерта, че още от 1988 г се е борил за повече плурализъм. И предупреди депутатите от ДПС, БСП и ГЕРБ, че мажоритарния вот ги застрашавал като европейски партии, члневоне на АЛДЕ, ПЕС и ЕНП съответно.

"Представете си да има 200 народни представители, които кажат - ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност Достатъчно такива граждани можете да намерите", отбеляза Сидеров.

Хамид Хамид бе депутатът от ДПС, който обясни сложната позиция на Движението в момента - в момента в групата обсъждат въпроса и още нямат финално решение. Той обаче заяви, че се е опитал да убеди колегите си да приемат мажоритарната система и ще продължи да го прави. Доскоро депутатите на Доган бяха твърдо против мажоритарната система.

"Надявам се докато законопроектът влезе в зала групата ми да има свое решение. Дебатът сме го започнали преди няколко седмици. В момента в групата ни надделяват аргумента "за"," отбеляза той. 

И отбеляза, че някои са заявили, че това може да е "един път да подходим откъм партийния интерес". Призна и че "има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС", но не това бил основният им аргумент.

"Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Длъжним сме да опитаме и тази система. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона - районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата", каза още Хамид.

Той възрази и срещу това изборите да са в два тура или с абсолютно мнозинство, но подчерта, че това може да се дебатира.

Явор Нотев от "Обединените патриоти" отбеляза, че е впечатлен от признанието на ДПС:

"Дойде време да чуем, че партийният интерес ще е този, който ще води решението на една парламентарна група по въпрос от национално значение."

Той отбеляза и че за да се организират нормални мажоритарни избори, трябва да се направи затворена регистрация на избирателите, да се определи колко са те, за да могат да се изчислят реалните размери на мажоритарните райони. Важно е да се отбележи, че депутатите от ОП отхвърлиха идеята за активна регистрация в миналия парламент.

"Ще гласуваме против този законопроект, не че сме против решаването на проблемите в изборните практики, но не е това подходът, това е един частичен, накъсан, епизодичен опит да се отговори на едно обществено очакване", каза още той.

Коментарът му възмути Данаил Кирилов, който отбеляза, че не е съгласен с квалификациите. Хамид Хамид пък допълни, че се "чуват гласове" за партийния интерес, но не това са неговите аргументи.

Разпалена реч води и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който рядко присъства на комисия. Той първо отбеляза, че в Движението има много опитни специалити "изборчии", които могат да помогнат.

"Обаче - да запитам сега, когато всички виждам че са втораличи поглед в гласуването на ДПС, колко коалиции съставихте, колко парламента направихте, които не бяха анти-ДПС? Защото от 1997 г съм тук и помня всички изборни кодекси. Всичко значимо в тях е било анти-ДПС. То не беше уседналост, забрани за езици, усложняване на законодателство за по-малко образовани."

Най-рязък и гласовит бе депутатът от БСП Валери Жаблянов.

"Темата, която обсъждаме, надхвърля границите на един обикновен законопроект за мажоритарния избор. Струва ми се, че управляващото мнозинство разглежда Народното събрание като пощенска кутия за отразяване на възникнало в моммента обществено мнение. Това е изключително опасно за демокрацията у нас. Сегашния мажоритарен закон не може да постигне онези цели, които вие си поставяте."

Според него такава мажоритарна система, която, подчерта той, не съществува никъде в Европа, нарушава принципа за политически плурализъм, заложен в Конституцията. Той изтъкна, че експертно мнение има, и то е практически изцяло негативно към предложението на ГЕРБ.

"Има други цели - рекламнополитически, а не да се влезе в детайлите на изборните проблеми", добави той и се обяви за изтегляне на закона.

Председателят на комисията Кирилов уточни, че се предвиждат експертни оценки, тестване на методите, и отложено въвеждане на новия мажоритарен вот - 18 месеца след гласуването му.

По отношение на въздействието коментира и зам.-председателката на ЦИК Мария Мосурлиева, която връчи на депутатите решение на избирателната комисия от днес, коментиращо в детайли ефекта на промените върху организацията на вота.

Тя даде няколко примера за увеличени разходи. В момента например членовете на районни и секционни комисии са общо 439 души. При 240 едномандатни района ще са нужни 3120 човека. Печатът на бюлетините също ще стане по-скъп и сложен, тъй като ще трябва да са 240 различни - по един за всеки район. И добави, че трябва да се потърсят становища от ключови институции - печатницата на БНБ, КФН и други.

Единственият депутат на Воля и Веселин Марешки в комисията бе Симеон Найденов. Той не коментира законопроекта, просто гласува "за", а след вота коментира кратко, като заяви, че парламентарната група е решила тази сутрин да го подкрепи. И допълни, че те са имали и свой законопроект, но не са го внесли навреме за заседанието, а критиките на опозицията не били действителни.

След първа точка бързо бе гласувана и втора - законопроект на ДПС, в който се обсъждат стари въпроси за хората на Доган - гласуването в чужбина, агитацията на майчин език, махането на квадратчето "не подкрепям никого". Той бе отхвърлен с 2 гласа "за", 11 "против", 8 се въздържаха. Сред тях бе и председателят на комисията Кирилов, който отбеляза, че би искал тези въпроси да се дебатират още на второ четене.

Първа стъпка към мажоритарен вот - ГЕРБ, ДПС и Марешки грасуваха "За"

http://clubz.bg/55070-pyrva_stypka_kym_majoritaren_vot_gerb_dps_i_mareshki_grasuvaha_za

Законопроектът за въвеждане на мажоритарна система на ГЕРБ мина днес на първо четене с помощта на ДПС и "Воля". Това стана след дълъг дебат с 12 на 10 гласа от всички 22-ма членове на правната комисия.

БСП и "Обединени патриоти" гласуваха против.

Промените представи председателят на комисията Данаил Кирилов. Той отбеляза основните характеристики на предлаганата от тях система - 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура с "абсолютно", всъщност обикновено мнозинство 50%+1, райониране на страната от президента като най-авторитетната институция. И добави:

"Така ще се даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества."

БСП първи заявиха, че няма да подкрепя законопроекта. Това първоначално разясни най-младият юрист в комисията Крум Зарков:

"По същество негативите на пълната мажоритарност са добре известни на всички. За съжаление в контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни негативи", каза той.

И заяви, че мажоритарният вот ще доведе до слаба представителност на институцията, тъй като води до значителна загуба на гласове.

Против бяха и Обединените патриоти. Първи коментира Христомир Митев:

"Мажоритарната сиистема притежава огромен недостатък - намалената представителност на всички групи в обществото."

Той бе критичен и към мотивите, като отбеляза, че и пропорционалната система представлява пряко избиране на личности. Митев отбеляза, че промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да "взриви изборите".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се включи в дебата като депутат, макар и не член на комисията. Той се заяде с представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който бе помолен да изчака депутатите, но напусна по-рано заседанието:

"Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество", опита се да се пошегува Сидеров.

И заяви, че не се притеснява лично от мажоритарния вот:

"Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време,няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район."

Той подчерта, че още от 1988 г се е борил за повече плурализъм. И предупреди депутатите от ДПС, БСП и ГЕРБ, че мажоритарния вот ги застрашавал като европейски партии, члневоне на АЛДЕ, ПЕС и ЕНП съответно.

"Представете си да има 200 народни представители, които кажат - ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност Достатъчно такива граждани можете да намерите", отбеляза Сидеров.

Хамид Хамид бе депутатът от ДПС, който обясни сложната позиция на Движението в момента - в момента в групата обсъждат въпроса и още нямат финално решение. Той обаче заяви, че се е опитал да убеди колегите си да приемат мажоритарната система и ще продължи да го прави.

"Надявам се докато законопроектът влезе в зала групата ми да има свое решение. Дебатът сме го започнали преди няколко седмици. В момента в групата ни надделяват аргумента "за"," отбеляза той. 

И отбеляза, че някои са заявили, че това може да е "един път да подходим откъм партийния интерес". Призна и че "има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС", но не това бил основният им аргумент.

"Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона - районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата", каза още Хамид.

Той възрази и срещу това изборите да са в два тура или с абсолютно мнозинство, но подчерта, че това може да се дебатира.

Явор Нотев от "Обединените патриоти" отбеляза, че е впечатлен от признанието на ДПС:

"Дойде време да чуем, че партийният интерес ще е този, който ще води решението на една парламентарна група по въпрос от национално значение."

Той отбеляза и че за да се организират нормални мажоритарни избори, трябва да се направи затворена регистрация на избирателите, да се определи колко са те, за да могат да се изчислят реалните размери на мажоритарните райони. Важно е да се отбележи, че депутатите от ОП отхвърлиха идеята за активна регистрация в миналия парламент.

"Ще гласуваме против този законопроект, не че сме против решаването на проблемите в изборните практики, но не е това подходът, това е един частичен, накъсан, епизодичен опит да се отговори на едно обществено очакване", каза още той.

Коментарът му възмути Данаил Кирилов, който отбеляза, че не е съгласен с квалификациите. Хамид Хамид пък допълни, че се "чуват гласове" за партийния интерес, но не това са неговите аргументи.

Разпалена реч води и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който рядко присъства на комисия. Той първо отбеляза, че в Движението има много опитни специалити "изборчии", които могат да помогнат.

"Обаче - да запитам сега, когато всички виждам че са втораличи поглед в гласуването на ДПС, колко коалиции съставихте, колко парламента направихте, които не бяха анти-ДПС? Защото от 1997 г съм тук и помня всички изборни кодекси. Всичко значимо в тях е било анти-ДПС. То не беше уседналост, забрани за езици, усложняване на законодателство за по-малко образовани."

Най-рязък и гласовит бе депутатът от БСП Валери Жаблянов.

"Темата, която обсъждаме, надхвърля границите на един обикновен законопроект за мажоритарния избор. Струва ми се, че управляващото мнозинство разглежда Народното събрание като пощенска кутия за отразяване на възникнало в моммента обществено мнение. Това е изключително опасно за демокрацията у нас. Сегашния мажоритарен закон не може да постигне онези цели, които вие си поставяте."

Според него такава мажоритарна система, която, подчерта той, не съществува никъде в Европа, нарушава принципа за политически плурализъм, заложен в Конституцията. Той изтъкна, че експертно мнение има, и то е практически изцяло негативно към предложението на ГЕРБ.

"Има други цели - рекламнополитически, а не да се влезе в детайлите на изборните проблеми", добави той и се обяви за изтегляне на закона.

Председателят на комисията Кирилов уточни, че се предвиждат експертни оценки, тестване на методите, и отложено въвеждане на новия мажоритарен вот - 18 месеца след гласуването му.

По отношение на въздействието коментира и зам.-председателката на ЦИК Мария Мосурлиева, която връчи на депутатите решение на избирателната комисия от днес, коментиращо в детайли ефекта на промените върху организацията на вота.

Тя даде няколко примера за увеличени разходи. В момента например членовете на районни и секционни комисии са общо 439 души. При 240 едномандатни района ще са нужни 3120 човека. Печатът на бюлетините също ще стане по-скъп и сложен, тъй като ще трябва да са 240 различни - по един за всеки район. И добави, че трябва да се потърсят становища от ключови институции - печатницата на БНБ, КФН и други.

След първа точка бързо бе гласувана и втора - законопроект на ДПС, в който се обсъждат стари въпроси за хората на Доган - гласуването в чужбина, агитацията на майчин език, махането на квадратчето "не подкрепям никого". Той бе отхвърлен с 2 гласа "за", 11 "против", 8 се въздържаха. Сред тях бе и председателят на комисията Кирилов, който отбеляза, че би искал тези въпроси да се дебатират още на второ четене.

ГЕРБ, ДПС и Марешки подкрепиха мажоритарния вот (обновена)

http://clubz.bg/55070-gerb_dps_i_mareshki_podkrepiha_majoritarniq_vot_obnovena

Законопроектът за въвеждане на мажоритарна система на ГЕРБ мина днес на първо четене с помощта на ДПС и "Воля". Това стана след дълъг дебат с 12 на 10 гласа от всички 22-ма членове на правната комисия.

БСП и "Обединени патриоти" гласуваха против.

Промените представи председателят на комисията Данаил Кирилов. Той отбеляза основните характеристики на предлаганата от тях система - 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура с "абсолютно", всъщност обикновено мнозинство 50%+1, райониране на страната от президента като най-авторитетната институция. И добави:

"Така ще се даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества."

БСП първи заявиха, че няма да подкрепя законопроекта. Това първоначално разясни най-младият юрист в комисията Крум Зарков:

"По същество негативите на пълната мажоритарност са добре известни на всички. За съжаление в контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни негативи", каза той.

И заяви, че мажоритарният вот ще доведе до слаба представителност на институцията, тъй като води до значителна загуба на гласове.

Против бяха и Обединените патриоти. Първи коментира Христомир Митев:

"Мажоритарната сиистема притежава огромен недостатък - намалената представителност на всички групи в обществото."

Той бе критичен и към мотивите, като отбеляза, че и пропорционалната система представлява пряко избиране на личности. Митев отбеляза, че промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да "взриви изборите".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се включи в дебата като депутат, макар и не член на комисията. Той се заяде с представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който бе помолен да изчака депутатите, но напусна по-рано заседанието:

"Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество", опита се да се пошегува Сидеров.

И заяви, че не се притеснява лично от мажоритарния вот:

"Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време,няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район."

Той подчерта, че още от 1988 г се е борил за повече плурализъм. И предупреди депутатите от ДПС, БСП и ГЕРБ, че мажоритарния вот ги застрашавал като европейски партии, члневоне на АЛДЕ, ПЕС и ЕНП съответно.

"Представете си да има 200 народни представители, които кажат - ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност Достатъчно такива граждани можете да намерите", отбеляза Сидеров.

Хамид Хамид бе депутатът от ДПС, който обясни сложната позиция на Движението в момента - в момента в групата обсъждат въпроса и още нямат финално решение. Той обаче заяви, че се е опитал да убеди колегите си да приемат мажоритарната система и ще продължи да го прави.

"Надявам се докато законопроектът влезе в зала групата ми да има свое решение. Дебатът сме го започнали преди няколко седмици. В момента в групата ни надделяват аргумента "за"," отбеляза той. 

И отбеляза, че някои са заявили, че това може да е "един път да подходим откъм партийния интерес". Призна и че "има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС", но не това бил основният им аргумент.

"Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона - районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата", каза още Хамид.

Той възрази и срещу това изборите да са в два тура или с абсолютно мнозинство, но подчерта, че това може да се дебатира.

Явор Нотев от "Обединените патриоти" отбеляза, че е впечатлен от признанието на ДПС:

"Дойде време да чуем, че партийният интерес ще е този, който ще води решението на една парламентарна група по въпрос от национално значение."

Той отбеляза и че за да се организират нормални мажоритарни избори, трябва да се направи затворена регистрация на избирателите, да се определи колко са те, за да могат да се изчислят реалните размери на мажоритарните райони. Важно е да се отбележи, че депутатите от ОП отхвърлиха идеята за активна регистрация в миналия парламент.

"Ще гласуваме против този законопроект, не че сме против решаването на проблемите в изборните практики, но не е това подходът, това е един частичен, накъсан, епизодичен опит да се отговори на едно обществено очакване", каза още той.

Коментарът му възмути Данаил Кирилов, който отбеляза, че не е съгласен с квалификациите. Хамид Хамид пък допълни, че се "чуват гласове" за партийния интерес, но не това са неговите аргументи.

Разпалена реч води и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който рядко присъства на комисия. Той първо отбеляза, че в Движението има много опитни специалити "изборчии", които могат да помогнат.

"Обаче - да запитам сега, когато всички виждам че са втораличи поглед в гласуването на ДПС, колко коалиции съставихте, колко парламента направихте, които не бяха анти-ДПС? Защото от 1997 г съм тук и помня всички изборни кодекси. Всичко значимо в тях е било анти-ДПС. То не беше уседналост, забрани за езици, усложняване на законодателство за по-малко образовани."

Най-рязък и гласовит бе депутатът от БСП Валери Жаблянов.

"Темата, която обсъждаме, надхвърля границите на един обикновен законопроект за мажоритарния избор. Струва ми се, че управляващото мнозинство разглежда Народното събрание като пощенска кутия за отразяване на възникнало в моммента обществено мнение. Това е изключително опасно за демокрацията у нас. Сегашния мажоритарен закон не може да постигне онези цели, които вие си поставяте."

Според него такава мажоритарна система, която, подчерта той, не съществува никъде в Европа, нарушава принципа за политически плурализъм, заложен в Конституцията. Той изтъкна, че експертно мнение има, и то е практически изцяло негативно към предложението на ГЕРБ.

"Има други цели - рекламнополитически, а не да се влезе в детайлите на изборните проблеми", добави той и се обяви за изтегляне на закона.

Председателят на комисията Кирилов уточни, че се предвиждат експертни оценки, тестване на методите, и отложено въвеждане на новия мажоритарен вот - 18 месеца след гласуването му.

По отношение на въздействието коментира и зам.-председателката на ЦИК Мария Мосурлиева, която връчи на депутатите решение на избирателната комисия от днес, коментиращо в детайли ефекта на промените върху организацията на вота.

Тя даде няколко примера за увеличени разходи. В момента например членовете на районни и секционни комисии са общо 439 души. При 240 едномандатни района ще са нужни 3120 човека. Печатът на бюлетините също ще стане по-скъп и сложен, тъй като ще трябва да са 240 различни - по един за всеки район. И добави, че трябва да се потърсят становища от ключови институции - печатницата на БНБ, КФН и други.

След първа точка бързо бе гласувана и втора - законопроект на ДПС, в който се обсъждат стари въпроси за хората на Доган - гласуването в чужбина, агитацията на майчин език, махането на квадратчето "не подкрепям никого". Той бе отхвърлен с 2 гласа "за", 11 "против", 8 се въздържаха. Сред тях бе и председателят на комисията Кирилов, който отбеляза, че би искал тези въпроси да се дебатират още на второ четене.

ГЕРБ, ДПС и Марешки подкрепиха мажоритарния вот

http://clubz.bg/55070-gerb_dps_i_mareshki_podkrepiha_majoritarniq_vot

Законопроектът за въвеждане на мажоритарна система на ГЕРБ мина днес на първо четене с помощта на ДПС и "Воля". Това стана след дълъг дебат с 12 на 10 гласа от всички 22-ма членове на правната комисия.

БСП и "Обединени патриоти" гласуваха против.

Промените представи председателят на комисията Данаил Кирилов. Той отбеляза основните характеристики на предлаганата от тях система - 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура с "абсолютно", всъщност обикновено мнозинство 50%+1, райониране на страната от президента като най-авторитетната институция. И добави:

"Така ще се даде възможност за избор на депутатите според техните личните им качества."

БСП първи заявиха, че няма да подкрепя законопроекта. Това първоначално разясни най-младият юрист в комисията Крум Зарков:

"По същество негативите на пълната мажоритарност са добре известни на всички. За съжаление в контекста на българската реалност те придобиват още по-сериозни негативи", каза той.

И заяви, че мажоритарният вот ще доведе до слаба представителност на институцията, тъй като води до значителна загуба на гласове.

Против бяха и Обединените патриоти. Първи коментира Христомир Митев:

"Мажоритарната сиистема притежава огромен недостатък - намалената представителност на всички групи в обществото."

Той бе критичен и към мотивите, като отбеляза, че и пропорционалната система представлява пряко избиране на личности. Митев отбеляза, че промяната към нова система ще доведе и до административно натоварване, което може да "взриви изборите".

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също се включи в дебата като депутат, макар и не член на комисията. Той се заяде с представителя на Българското либертарианско общество Константин Правов, който бе помолен да изчака депутатите, но напусна по-рано заседанието:

"Аз се изказвам повече като представител на консервативното и хетеросексуално общество", опита се да се пошегува Сидеров.

И заяви, че не се притеснява лично от мажоритарния вот:

"Аз съм достатъчно разпознаваем, дори нощно време,няма проблем да бъда избран и в мажоритарен район."

Той подчерта, че още от 1988 г се е борил за повече плурализъм. И предупреди депутатите от ДПС, БСП и ГЕРБ, че мажоритарния вот ги застрашавал като европейски партии, члневоне на АЛДЕ, ПЕС и ЕНП съответно.

"Представете си да има 200 народни представители, които кажат - ние излизаме от Европейския съюз и НАТО. Мислили ли сте за тази възможност Достатъчно такива граждани можете да намерите", отбеляза Сидеров.

Хамид Хамид бе депутатът от ДПС, който обясни сложната позиция на Движението в момента - в момента в групата обсъждат въпроса и още нямат финално решение. Той обаче заяви, че се е опитал да убеди колегите си да приемат мажоритарната система и ще продължи да го прави.

"Надявам се докато законопроектът влезе в зала групата ми да има свое решение. Дебатът сме го започнали преди няколко седмици. В момента в групата ни надделяват аргумента "за"," отбеляза той. 

И отбеляза, че някои са заявили, че това може да е "един път да подходим откъм партийния интерес". Призна и че "има колеги, които смятат, че мажоритарната система ще даде допълнителни мандати на ДПС", но не това бил основният им аргумент.

"Имаме доста неща за законопроекта, с които не сме съгласни. Не сме съгласни районирането да бъде извършено извън парламента. Това е съществена част от закона - районирането, и няма как орган извън законодателния такъв да извърши това райониране. Нека не подхвърляме топката като горещ картоф, и да си свършим работата", каза още Хамид.

Той възрази и срещу това изборите да са в два тура или с абсолютно мнозинство, но подчерта, че това може да се дебатира.

Разпалена реч води и депутатът от ДПС Йордан Цонев, който рядко присъства на комисия. Той първо отбеляза, че в Движението има много опитни специалити "изборчии", които могат да помогнат.

"Обаче - да запитам сега, когато всички виждам че са втораличи поглед в гласуването на ДПС, колко коалиции съставихте, колко парламента направихте, които не бяха анти-ДПС? Защото от 1997 г съм тук и помня всички изборни кодекси. Всичко значимо в тях е било анти-ДПС. То не беше уседналост, забрани за езици, усложняване на законодателство за по-малко образовани."

След първа точка предстои и втора - законопроект на ДПС, в който се обсъждат стари въпроси за хората на Доган - гласуването в чужбина, агитацията на майчин език, махането на квадратчето "не подкрепям никого".

Очаквайте подробности.

Вторични трусове и щети в Гърция след земетресението в Егейско море

http://econ.bg/Новини/Вторични-трусове-и-щети-в-Гърция-след-земетресението-в-Егейско-море_l.a_i.743991_at.1.html

Вастите в Гърция съобщиха за материални щети и затворени пътища. Сформирани са комисии, които да оценят загубите от разрушенията. Над 25 вторични...

Бившият нападател на ЦСКА Буш подписа с "Левски" за три години

https://www.24chasa.bg/sport/article/6278606

Бившият нападател на ЦСКА Буш подписа с "Левски" за три годиниНападателят Серджиу Буш подписа договор за три години с "Левски", съобщиха от клубния сайт. Румънецът парафира своя контракт днес в офисите на клуба на улица "Тодорини кукли" 47. Вчера с клуба за 3 години се обвързаха двама - полузащитникът Георги Ангелов и вратарят Александър

Изринаха 36 гаража в центъра на Пловдив, правят 120 места за паркиране

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278613

Изринаха 36 гаража в центъра на Пловдив, правят 120 места за паркиранеКметът на "Централен": До 2019 г. нито една от 600-те метални клетки няма да остане 120 места за паркиране ще бъдат изградени до края на август на ул. "Гео Милев" в Пловдив на мястото на премахнатите гаражни клетки, увери кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Това ще стане на два етапа. 36 метални клетки са изринати.

Цацаров на гости у президента Илхам Алиев в Азербайджан (СНИМКИ)

http://clubz.bg/55069-cacarov_na_gosti_u_prezidenta_ilham_aliev_v_azerbajdjan_snimki

Главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно работно посещение в Азербайджан по покана на колегата си Закир Гаралов. Взаимодействието по дела за правна помощ, усъвършенстването на електронните услуги, натовареността, атестирането и повишението на прокурори бяха сред темите на разговорите, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Посещението е в рамките на подписаното едногодишно споразумение за сътрудничество между прокуратурите на България и Азербайджан, съобщават от държавното обвинение.

Закиров от своя страна е представил системата за атестации на прокурорите в Азербайджан.

Ежегодно се провеждат тестови изпити на всички прокурори, резултатите от които се обработват в момента и веднага се предоставя резултатът. По този начин прокурорите са в течение както на законодателните промени, така и на съдебната практика.

Цацаров има още срещи с министъра на правосъдието и с председателя на Върховния съд на Азербайджан-г-н Рамиз Рзаев и г-н Фикрат Маммадов

По време на посещението е била осъществена среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев, но научаваме, че той е мислел не само за госта си:.

"Г-н Алиев поздрави премиера на България г-н Бойко Борисов по случай личния му празник - пишат от прокуратурата . - Пред г-н Цацаров той изказа благодарност за добрите отношения с България и представи институционалните промени, които се въвеждат в Азербайджан.  Сред тях са повишаване на квалификацията на служителите в държавната администрация и в правоохранителните органи. Той заяви,че най-важно е създаването на добри условия за работа, за да може държавата да има изисквания към магистратите и служителите за качествен труд."

Борисов от Анкара: Да нормализираме отношенията между ЕС и Турция

http://clubz.bg/55068-borisov_ot_ankara_da_normalizirame_otnosheniqta_mejdu_es_i_turciq

"След Берлин и Париж - Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия, ЕС е нашето семейсто, Турция - европейски съсед. Трябва да се опитаме да нормализираме отношенията".

Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара, където е на официално посещение, припомняйки, че откакто е премиер това бяха първите му три международни визити. 

По думите на Борисов в Европа в последните месеци са се провели много избори и това е допринесло за по-крайни изказвания, но се надява сега "да се върне добрия тон и толерантостта".

"Ако трябва да бъде реалисти - отношенията между Турция и ЕС са на най-ниската си точка. Изговориха се неща, които в нормална обстановка не биха се казали. Само че много от държавите в ЕС са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел - с тактика и дипломация да върнем отношенията отпреди две години - когато лидерите на Европа идваха в Турция и подписахме споразумение. И  Турция понесе бежанската вълна. Това трябва да продължи да работи, защото никой не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи", заяви Борисов. 

Борисов припомни още, че за нито миг не трябва да се забравя, че Турция е и нашият партньор на южния фланг на НАТО. И това е важно за сигурността.

По-рано той заяви, че Турция още вижда своето място в ЕС. Това потвърди и Бинали Йълдъръм. 

"Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в ЕС, има това желание. На срещата на НАТО президентът Ердоган демонстрира тази воля и желание", заяви той.

Турският премиер заяви, че за разлика от Европа, която "реагира по-скоро с мълчание" на опита за преврат на 15 юли миналата тодина срещу президента Реджеп Ердоган, то България и премиерът Борисов "открито осъдихте тези действия, не се огнаничихте с това, но и лично посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ и президент. Двете държави имат стабилни връзки, имаме много допирни точки и добре изградени близки отношения." 

"България има принос за подкрепа на регионалната сигурност, надяваме се това да продължи в бъдеще", каза още Йълдъръм. 

Очаквайте подробности.

Повторен процес срещу ръководители на сръбската Държавна сигурност започва днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278591

Повторен процес срещу ръководители на сръбската Държавна сигурност започва днесПовторен процес на бившите ръководители на сръбската Служба за държавна сигурност Йовица Станишич и Франко Симатович започва днес в Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, съобщава Танюг, цитирана от БТА. Станишич и Симатович бяха освободени от всички обвинения, но Апелативната камара на трибунала отмени решението и

Стотици натровени в бежански лагер край Мосул

http://www.cross.bg/mosyl-dyshi-lager-1545880.html

/КРОСС/ Стотици хора са получили хранително отравяне в бежански лагер източно от иракския град Мосул, предава Ройтерс. Министърът на здравеопазването на Ирак обяви, че масово хранително натравяне в лагер за разселени хора близо до северния град Мосул е причинило смъртта на най-малко двама души, докато стотици други са тежко болни. Уточнява се, че 752 души са се разболели, след като вечеряли предишната вечер в лагера "Хазир". Храната, осигурена от неправителствена организация, е била за ифтар, храна, с която мюсюлманите прекъсват постенето си от зори до здрач по време на свещения месец Рамадан. Жена и момиче са загинали, докато най-малко 300 души остават в критично състояние. Здравният министър на Ирак не е пожелала да коментира дали отравянето е умишлено. В лагера са приютени хиляди хора, които са избягали от домовете си в Мосул след започването на подкрепяната от САЩ иракска офанзива за освобождаването на града от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").  

Предстоящи събития в НДК 13 - 18 юни

https://offnews.bg//kultura/predstoiashti-sabitia-v-ndk-13-18-iuni-658040.html

13 юни /вторник/

На 13 юни от 17:00 до 21:00 часа в литературен клуб „Перото“ ще се проведе кръгла маса на тема „Граници на „творческото“ в художествената документалистика“, организирана от СтолицаЛитература 2017, Фондация „Елизабет Костова“. Събитието ще бъде излъчено на живо по ArtLive.

Книгата на Огнян Ковачев – „А не знам защо съм тъжен“ ще бъде представена във вторник (13 юни) от 19:00 часа в новооткритото пространство за култура в НДК – "Зала 42".
 
14 юни /сряда/

"Корабът нощ" в театър "Азарян" от 19:30 ч.

по текстове на Маргьорит Дюрас

участват: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова, Цветана Манева
режисьор: Стилиян Петров

Билети: 20 | 18 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

В „Корабът Нощ“ режисьорът Стилиян Петров събира за пръв път на една сцена четири забележителни български актриси: Петя Силянова, Пламена Гетова, Татяна Лолова и Цветана Манева.
Актьорската им среща е през текстовете на Маргьорит Дюрас – една от най-значимите фигури на френската литература.
„Има глас в текста – за мен винаги е било така при Дюрас – глас, който разказва истории. Пишещ глас, който търси думи, места, енергия, ерогенни зони, нови сезони в природата и човека. Плачещ глас. Глас, който те гледа в сърцето. Глас, който сънува, който тъгува на глас еротичният сън на човека.

В сряда от 18:00 часа в литературен клуб „Перото“ ще бъде представена книгата „Господари на моргата“ на Огнян Стефанов с модератор Люба Кулезич.

15 юни /четвъртък/

Краси Алексиева представя своите книги „Любов на живота“ (поезия) и „Пътят на художниците“ (есеистика) в четвъртък от 18:00 часа.

Тошо Тошев и издателство „Ентусиаст“ ви канят на представяне на книгата „Политическа орда“. Срещата с един от най-известните журналисти на България ще се проведе в най-новото културно пространство на София – зала 42, 15 юни, 19:00 часа.

16 юни /петък/

Индийският епос „Махабхарата“ ще бъде представен в петък (16 юни) от 19:00 часа в литературен клуб „Перото“.

17 юни /събота/

В събота от 7:00 до 11:00 часа литературен клуб „Перото“ по традиция ще посрещне екипът на „Библиотеката“ – предаването за книжна култура в ефира на БНТ. Достъпът е ограничен.

Поредната дискусия в Годината на детската книга ще разисква въпросите за „Детските книги и дигиталният свят“. Очакваме ви в събота (17 юни) от 16:00 часа в литературен клуб „Перото“. Събитието ще бъде излъчвано на живо по ArtLive.

18 юни /неделя/

На 18 юни (неделя) от 20:00 часа в зала 1 ви очаква големия концерт на най-вълнуващото сопрано в света Соня Йончева. Оперната прима ще представи за първи път в София своя удивителен Вердиев репертоар. На сцената на зала 1 сопраното ще си партнира с брат си Марин Йончев и Фестивален симфоничен оркестър с диригент съпругът на дивата Доминго Хиндоян.

34-то издание на Национален конкурс за детско литературно творчество „Искри“ ще е състои на 18 юни (неделя) от 09:00 до 11:00 часа в литературен клуб „Перото“. 

Същият ден от 22:00 до 24:00 часа в „Перото“ ще се проведе коктейл с покани.

Журналист: Македонците не искат смяна на името на страната им

http://www.moreto.net/novini.php?n=353290

„Македонците са против смяната на името на страната им и няма да отстъпят и на йота”. Това каза в ефира на „Здравей, България” журналистът Николай Кръстев в коментар на публикацията във “Financial Times”. В интервю за изданието македонският външен министър казва, че властите в Скопие обмислят промяна на името на държавата, за да не налага никой вето на членството й в НАТО.

Путин: САЩ сами си отгледаха Ал Кайда

https://offnews.bg//sviat/putin-sasht-sami-si-otgledaha-al-kajda-658025.html

САЩ сами създадоха и си отгледаха "Ал Кайда". Това заяви руският президент Владимир Путин в документалния филм на Оливър Стоун. 

Американската телевизия Showtime излъчи вчера първата серия от документалния филм на Стоун.

"Ал Кайда" не съществува в резултат на нашата дейност. Създаването ѝ е по вина на САЩ. Това е станало още от времето на съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби подкрепяха различни направления на ислямския фундаментализъм в борбата срещу съветските войски. Американците сами си отгледаха "Ал Кайда" и Бин Ладен, заяви Путин, цитиран от РИА Новости. 

У нас трайно остава впечатлението, че нашите американски партньори само на думи подкрепят русия и говорят за сътрудничество, в това число в борбата с тероризма, а в действителност използват тези терористи за намеса на вътрешните работи на Русия, коментира Путин.

По думите му САЩ са подкрепяли терористите в Чечня и политически, и финансово, когато там е имало руски войски. 

"Ако говорим за политическа подкрепа, за това не трябват доказателства. Това се правеше публично, открито. А що се отнася до оперативна подкрепа, финансова - имаме такива доказателства, и още повече, някои от тях вече сме представили на американските си колеги", подчерта Путин.

Според руския президент от ЦРУ е дошло писмо за това, че сътрудници на Управлението смятат, че са в правото си да поддържат отношения с всички представители на опозиционните сили и ще продължават да го правят, като по думите му в този случай е било ясно, че става въпрос за терористични структури, представяли се за обикновена опозиция. 

За отношенията със САЩ Путин каза още, че е традиция в рамките на предизборната кампания да се говори против Русия, а американците винаги им казвали да не обръщат внимание на това, защото е само предизборна реторика, а след това двете страни ще се разберат. 

Путин допълва, че стратегията на САЩ вероятно е в това да унищожи икономиката на Русия, да смени ръководството, да направи страната свой съюзник и в крайна сметка да отмъкне ядрения ѝ арсенал.  

"Такъв вариант на мислене, такъв вариант на политика е възможен, Ако това е така, мисля, че това е грешна политика, именно защото такъв поглед на отношенията с Русия не е с оглед на бъдещето. Хората, които мислят така, не виждат 25-50 години напред. Ако гледаха натам, тогава сигурно биха оправяли отношенията си с Русия по друг начин и не биха се старали да превърнат Русия в свой васал", коментира руският президент. 

Путин каза още, че предлага на Вашингтон да създава с Москва равноправни отношения, а не да харчи милиарди за отбрана. 

"Основното в Русия е нейният народ с неговото самосъзнание, с неговото вътрешно състояние. Този народ не може да съществува извън своя суверенитет, своята държавност, и разбирането, а не заплахата за ответен ядрен удар трябва да настрои всички наши западни партньори за оправяне на дългосрочните равноправни отношения с Русия. И тогава няма да има нужда да харчат толкова пари за отбрана", заяви Владимир Путин. 

Според Путин перспективата Русия да влезе в НАТО изнервя САЩ. 

"Защо нервничат нашите партньори? Защото ако Русия се присъедини към НАТО, първо, тя винаги ще има свой глас, няма да позволим да ни манипулират, но на нашите американски приятели дори не допускат тази мисъл". 

Путин уточни, че въпросът за възможно влизане на Русия в НАТО е обсъждано на среща с американския президент Бил Клинтън в Москва. 

Руският президент нарече грешка това, че Михаил Горбачов не е фиксирал документално въпроса за спиране на разширяването на НАТО. 

Според Путин разпада на СССР е катастрофата на 20 век. 

"Често чувам критика по свой адрес за това, че съжалявам за разпада на Съветския съюз. Първо и най-важно е това, че след разпада на СССР 25 млн. руснаци за една нощ се оказаха в чужбина и това е реално една от най-големите катастрофи на 20 век", коментира Путин. 

Той посочи, че гражданите на СССР са живеели в рамките на една страна, имали са родствени връзки, работа, апартамент, били са равноправни, а след това за секунда се оказаха зад граница. 

Била е разрушена системата за социална защита, спрели са цели отрасли на икономиката, а Горбачов и неговото обкръжение не са разбирали какви са необходимите промени и как да ги постигнат. 

"Неговата заслуга е в това, че почуства необходимостта от промените и опита да смени самата система, а проблемът беше в това, че тя сама по себе си беше негодна. Никой не знаеше как да направи така, че да промени ситуацията в страната", каза той и подчерта, че поради тази причина тогавашните лидери са довели до разпада на страната. 

Путин подчерта, че не знае защо Елцин се е спрял на него за свой приемник и до последно не е бил сигурен, че именно той ще стане президент на държавата. 

"Просто за себе си тогава реших, че ако съдбата е решила да бъде така, ще трябва да се върви докрай. А тогава не знаех на сто процента, че ще бъда президент. Никой не е давал никакви гаранции за това". 

Путин разказа, че когато Елцин решил да го назначи за премиер, той отначало отказал. 

"Когато Елцин ми предложи за първи път, отказах. Той ме покани в кабинета си и каза, че иска да ме назначи за премиер, а след това да се кандидатирам за президент. Аз казах, че това е много голяма отговорност, това ще промени целия ми живот и не съм сигурен, че съм готов за това", обясни президентът. 

За олигарсите

Владимир Путин заяви, че повечето руски олигарси са се съгласили да работят по справедливи закони, но е имало и такива, на които това не се е харесало, защото те спечелили парите си не със своя талант на бизнесмени, а благодарение на умението си да си оправят отношенията с властта. 

"На тях им беше казано, че никой няма да посяга на собствеността, напротив, държавата ще защитава собствеността, дори и предишните закони да не са били много справедливи. Но законът е закон. Това също е едно от правилата. Законът е закон. Казах на представителите на големия бизнес, това беше откровен, честен разговор, че предишните схеми трябва да се прекратят. Законите трябва да са много по-справедливи, а бизнесът трябва да носи голяма социална отговорност", разказа Путин.

Взрив пред британска военновъздушна база в Кипър

http://www.cross.bg/kipur-baza-ranen-1545879.html

/КРОСС/ Взрив е избухнал тази нощ пред входа на една от двете британски военновъздушни бази в Кипър. При експлозията леко е ранен един полицай, съобщава кореспондентът на БНР в Кипър. Взривното устройство е избухнало малко след 3 часа тази нощ пред входа на британската военновъздушна база в Декелия, в източната част на острова. Камерите за видеонаблюдение са записали мотоциклетист да се приближава до полицейския участък на военната база, при което е хвърлил граната. При последвалата експлозия леко е ранен полицейският служител от охранителния пост, нанесени са незначителни материални щети на сградата. Полицията издирва нападателя, но мъжът е бил с каска, което прави разпознаването му трудно, а се предполага, че използваният за атаката мотоциклет най-вероятно е бил откраднат. Инцидентът към момента се разглежда като криминален случай, а не като терористична атака.  

Броят на британците, кандидатствали за германски паспорт, се е увеличил с 361 %

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278585

Броят на британците, кандидатствали за германски паспорт, се е увеличил с 361 %Планираното излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз доведе до подчертано засилване на тенденцията граждани на Обединеното кралство да кандидатстват за германски паспорт, съобщава телевизионният канал ZDF, цитиран от “Фокус“. Съгласно данните на Федералната статистическа служба, през 2016 г.

Започнаха празниците в град Левски в памет на големия Парцалев

//dariknews.bg/regioni/pleven/zapochnaha-praznicite-v-grad-levski-v-pamet-na-golemiia-parcalev-2030231

Театрален фестивал на самодейните комедийни състави „Парцалев”2017 започна в град Левски на 12 юни

Съдът остави полицаите с контрабандните цигари в ареста

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/sydyt-ostavi-policaite-s-kontrabandnite-cigari-v-aresta-2030234

Двамата полицаи, откраднали контрабандни цигари от трафиканта, който ги пренасял, остават в ареста за постоянно. Това реши Пловдивският окръжен съд. Разузнавачът от сектор „Криминална полиция“ Петър Атанасов и колегата му от сектор „Охранителна полиция“ Стефан Модев бяха арестувани в събота, след н

Спектакъл "Не на мястото си" в Русе

//dariknews.bg/regioni/ruse/spektakyl-ne-na-miastoto-si-v-ruse-2030224

Герасим Дишлиев - последният ученик на легендарния мим Марсел Марсо, пристига в Русе със спектакъла "Не на мястото си" на 16 юни, петък, от 19:00 в зала "Русе" на Националното училище по изкуствата, ул. Пирот 12. Какво е това? Автор и актьор в проекта, Герасим Дишлиев го определя като визуална и

От началото на годината осем пожара са унищожили 852 дка държавни гори в региона

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/ot-nachaloto-na-godinata-osem-pozhara-sa-unishtozhili-852-dka-dyrzhavni-gori-v-regiona-2030233

138 034 метра противопожарни  ивици и 35 330 метра лесокултурни прегради са създадени и се поддържат на територията на Северноцентралното държавно предприятие /СЦДП/, стопанисващо държавните гори в областите Габрово, В. Търново, Русе, Силистра и Разград. През 2016 г. са назначени и деветима пожа

Светофарната уредба в кв. Бичкиня в Габрово работи с променени фази

//dariknews.bg/regioni/gabrovo/svetofarnata-uredba-v-kv.-bichkinia-v-gabrovo-raboti-s-promeneni-fazi-2030236

Светофарната уредба в кв. Бичкиня в Габрово работи с променени фази. Препрограмирана е от четирифазен режим на работа в трифазен, с което са намалени времената на изчакване в направление от гр. Трявна в посока центъра на града.

Завиващите на ляво от гр. Трявна към прохода Шипка се съ

Амфетамин и марихуана иззеха служители на РУ – Свищов.

//dariknews.bg/regioni/veliko-tyrnovo/amfetamin-i-marihuana-izzeha-sluzhiteli-na-ru-svishtov-2030237

Амфетамин и марихуана иззеха служители на РУ – Свищов. Снощи в 22,40 ч. полицейски служители извършили проверка на 27-годишния Й. П. от Свищов, в хода на която в него са намерени пликчета, съдържащи  около 2 гр. марихуана и около 1 гр. амфетамин. Наркотичните вещества са иззети. По случая е започна

Издигналите Иванчева за кмет на столичния "Младост" свалят доверие, Кадиев се извинява

//dariknews.bg/novini/bylgariia/izdignalite-ivancheva-za-kmet-na-stolichniia-mladost-svaliat-doverie-kadiev-se-izviniava-2030235

Инициативният комитет, издигнал Десислава Иванчева за районен кмет на "Младост", сваля доверието си от нея. Примерът му бе последван и от лидера на партия "Нормална държава" Георги Кадиев. Това става ясно от отворено писмо на "За зелен Младост" и и

Погнаха Роналдо за укриване на милиони евро данъци в Испания

//dariknews.bg/novini/sviat/pognaha-ronaldo-za-ukrivane-na-milioni-evro-danyci-v-ispaniia-2030202

Звездата на футболния гранд и европейски клубен шампион Реал Мадрид Кристиано Роналдо бе обвинен от испанската прокуратура в незаконно и умишлено укриване на 14,7 милиона евро данъци от държавата в периода между 2011 и 2014 година.

В

И "метеорологичните условия" забавят делото за побоя над бебето Никол

http://www.cross.bg/nikol-suda-dimitrov-1545878.html

/КРОСС/ Адвокатът на подсъдимата акушерка Емилия Ковачева не могъл да се запознае с допълнителната съдебно-медицинска експертиза на малката Никол заради метеорологичните условия. Експертизата е постъпила в съда на 6 юни. Оказа се, обаче, че не било подписано от всички експерти, поради което изслушването им бе отложено за следващото заседание, предава news.bg. Пред журналисти прокурор Николай Христов обясни, че адвокатът поискал отлагане, защото "метеорологичните условия в София не му позволили да дойде да се запознае с експертизата". Самият адвокат Владислав Янев не пожела да говори пред медиите. На заседанието се приемат писмени доказателства. Съдебно-медицинската експертиза касае здравословното състояние на детето. Тя трябва да отговори какви са травматичните увреждания, какви последици биха могли да настъпят. Пред съда трябва да бъде представена и още една експертиза - комплексна съдебно-медицинска антропологична и техническа. Тя трябва да отговори дали лицето от записите е Емилия Ковачева. По-рано пред Съдебната палата родителите на малката Никол проведоха протест с искане за справедливост. Пред сградата на съда бяха оставени цветя. Бащата на пострадалото дете - Румен Димитров, очаквал повече хора да дойдат. За очакванията си относно изхода на делото Димитров заяви: "Винаги може да се окаже, че тя е невинна и един потъргайст преби Никол, нанесе 30 удара в главата на Никол"

Бедността води до по-ранен пубертет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6278569

Бедността води до по-ранен пубертетНово изследване в Австралия показа, че при децата от бедни семейства пубертетът започва по-рано и това става 4 пъти по-често в сравнение с деца от семейства, които разполагат с достатъчно средства, предаде БГНЕС. Изследователите анкетирали 3700 родител, чиито деца са на възраст от 8 до 11 години. Те сравниха равнището на доходи на семействата,

Три автобуса с променен маршрут заради авария

https://offnews.bg//obshtestvo/tri-avtobusa-s-promenen-marshrut-zaradi-avaria-658042.html

Маршрутите на автобусни линии 4, 413 и 306 в София се променят временно. Причината е авариен ремонт на "Софийска вода" на ул. "Св. Кипиран", съобщиха от Столична община. 

Автобусна линия 4 в посока ж.к."Младост 1" се движи от ул."д-р Атанас Москов" наляво по бул."Александър Малинов", по бул."Андрей Сахаров" - двупосочно. 

Автобусна линия 413 в посока Централна гара от ул."д-р Атанас Москов" вози наляво по бул."Александър Малинов", по ул."Св.Киприян", по бул."Андрей Ляпчев" двупосочно. 

Автобусна линия 306 в посока ж.к."Младост 2" пътува по бул."Андрей Сахаров" и по бул."Ал.Малинов". 

Откриха софтуер, с който може да се срине електричеството

http://dnes.dir.bg/news/softuer-tok-ukrina-25906252

Експерти откриха зловреден софтуер, който може да нанася щети на електропреносната мрежа. Те смятат, че той е причинил спирането на тока в Украйна през 2016 г.

Проучване разкрива кои са най-сексуално активните градове в света

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278571

Проучване разкрива кои са най-сексуално активните градове в светаПроучване, направено с цел да установи дали нагласата на обитателите им към секса и сексуалността е позитивна, толерантна или агресивна, разкрива кои са най-сексуалните градове в света. Първенец в тази сфера се оказва френската столица Париж, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА. Допитването на мобилното приложение за възрастни Laveeza е обхванало

Застлаха пещера с килими

https://www.24chasa.bg/idealendom/article/6278574

Застлаха пещера с килимиАмериканска компания за дизайн и производство на килими избра да покаже най-новата си колекция на 152 м под земята. ABC Carpet & Home застла със свои продукти Howe Caverns, известна пещера в щата Ню Йорк, за да покаже колекцията си Alchemy. Килимите в нея са направени от рециклирани коприна и вълна, по-точно от останали парчета плат и конци.

Eто какви ремонти ни чакат по пътищата през лятото

http://clubz.bg/55067-eto_kakvi_remonti_ni_chakat_po_pytishtata_prez_lqtoto

През летните месеци - до началото на септември, не се придвиждат ремонтни дейности на АМ „Тракия“ и шофьорите ще пътуват без ограничения по автомагистралата. Алтернативен маршрут за пътуване от София до Бургас е и Подбалканският път I-6.

По другото основно направление магистрала „Хемус“ в момента затруднения за шофьорите в дните с интензивен трафик създават ремонтите на тръбите за Варна на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“. На съоръженията се работи максимално мобилизирано, за да се пусне движението колкото се може по-скоро. Поради ремонтни дейности до края на август остава ограничено движението през дясната тръба на тунел „Витиня“ в посока Варна, а до 30-ти юни ще бъде ограничено преминаването в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“.

От днес - 13 юни, движението в участъка при 24-ти километър на „Хемус“, в района на село Чурек, се извършва двупосочно в платното за София поради ремонт на селскостопанския подлез. По време на ремонтните дейности, който е предвидено да продължи до 21 юли, е ограничено движението в платното за Варна. За улеснение на трафика през почивните дни от 10 ч. в петък до 10 ч. в неделя ще има две ленти за Варна и една за София, а от 10 ч. в неделя до 10 ч. в понеделник съответно ще има две ленти за София и една за Варна. 

Във връзка с интензивния трафик в петък и почивните дни по „Хемус“ и извършващите се ремонтни дейности на съоръжения АПИ призовава шофьорите на леки автомобили, пътуващи към Северна България да ползват и алтернативни маршрути.

Пътуващите към Враца, Монтана и Видин могат да преминават по пътя през Искърското дефиле - път II-16, и прохода Петрохан - път II-81. Шофьорите, на които им предстои пътуване към Варна, Шумен, Разград, Търговище, Габрово, Плевен, Велико Търново, Ловеч могат да ползват „Тракия“, по която няма ремонтни дейности, или Подбалканския път I-6, и през някои от старопланинските проходи - Троянски, Шипка, Републиката, Котленски, Ришки и Айтоски, да направят връзка с пътищата в Централна и Североизточна България.

По време на ремонтните дейности на „Хемус“ тежкотоварните превозни средства над 12 т преминават по следните маршрути:

В посока Варна движението се отклонява от пътен възел „Витинска река“ при 30-ти километър на автомагистралата по път I-1 София – Ботевград и път II-17 и трафикът се връща обратно на АМ „Хемус“ при пътен възел „Ботевград“ при 47-ми км.

За пътуващите към София движението се отклонява при 35-ти километър чрез временна връзка по път I-1 Ботевград – София. Трафикът се включва отново в автомагистралата при пътен възел „Витинска река“ при 30-ти километър.

Задължителният маршрут за МПС над 12 т, пътуващи по направлението Видин - София от областите Видин, Монтана и Враца до София е: път I-1 - път II-16 при с. Ребърково - Своге – София, а от Видин и Монтана за София - път II-81 прохода Петрохан;

Алтернативен маршрут за МПС над 12 т, пътуващи от областите Габрово, Велико Търново и Русе до София е: път I-5 Бяла - Велико Търново - II-55 Проход на Републиката -„Тракия“.

Алтернативен маршрут за МПС над 12 т, пътуващи от областите Ловеч и Плевен до София е: път II-35 Ловеч - Плевен, II-13 Плевен - Кнежа - Борован, II-15 Борован - Враца, I-1 Враца - село Ребърково, II-16 село Ребърково - Своге - София.
От 1 юни до 15 септември в дните петък – от 17 ч. до 20 ч., и неделя – от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на камионите над 12 т по определени участъци от републиканската пътна мрежа.

Това са:

•път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;

•път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

•път I-5 Русе-Велико Търново;

•път I-9 Варна – Бургас;

•път II-99 Бургас-Царево.

За повишаване безопасността на движение и по-голяма пропускливост на пътната инфраструктура при интензивния трафик през туристическия сезон от 1 юни до 15 септември за дните петък – от 17:00 часа до 20:00 часа, и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа, се ограничава движението на камионите над 12 т по определени участъци от републиканската пътна мрежа. 

•    път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково – Своге – София;

•    път I-1 Благоевград-ГКПП „Кулата“;

•    път I-5 Русе-Велико Търново;

•    път I-9 Варна – Бургас;

•    път II-99 Бургас-Царево.

През летните месеци до 15 септември се ограничава движението на тежкотоварните автомобили над 12 т и по път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Обходният маршрут е от кръстовището за село Тънково, при 202-ри километър по третокласен път III-9061 до кръстовището с път III-906 и продължава в посока с. Каблешково и пътен възел „Бургас Север“, където отново се включва в първокласния път I-9 Варна - Бургас.

До края на седмицата завършва ремонтът на Аспаруховия мост във Варна, а до началото на активния туристически сезон трябва да приключи и ремонтът на участъци от път III-2902 Аксаково - Панорама - Куманово – до кръстовището с път ІІІ-902 Оброчище – Кичево. 

По програмата за текущ ремонт и поддържане се извършва и изкърпване на участъци от републиканската мрежа, за да се осигури безопасността на движението.

Близо 240 км второкласни и третокласни пътища ще бъдат основно ремонтрани с финансиране от ОП „Региони в растеж“. Процедурата за избор на изпълнители стартира през април 2016 г., но започването на строителните работи на част от проектите в момента е блокирано от жалби пред КЗК и ВАС. 

В кратки срокове предстои да стартира основният ремонт на близо 21 км от второкласния път II-49 Търговище - Разград, на над 17 км от път III-904 Старо Оряхово - Гроздьово и пътя II-29 Варна - Добрич. 

Пълният списък на проектите по ОПРР е:

Лот 1 ,,Път II-57 Стара Загора - Раднево- път II-55 от км 0+250 до км 11+075 и от 12+460 до 40+554, с обща дължина 38,919 км, области Сливен и Ст. Загора“;

Лот 2 ,,Път II-81 Костинброд - Бучин проход от км 8+200 до км 30+400, с обща дължина 22,2 км, област София“;

Лот 3 ,,Път II-81 Бучин проход - Берковица от км 30+400 до км 51+235, с обща дължина 20,835 км, област София“;

Лот 4 ,,Път II-29 Варна - Добрич от км 20+394,73 до км 23+199,86 и от км 25+342 до км 38+100,31, с обща дължина 15,563 км, области Варна и Добрич“;

Лот 5 ,,Път II-29 Добрич - Кардам от км 38+100,31 до км 52+168,81, с обща дължина 14,069 км, област Добрич“;

Лот 6 ,,Път II-86 Пловдив - Асеновград от км 14+860 до км 25+150, с обща дължина 10,3 км, област Пловдив“;

Лот 7 ,,Път II-35 Плевен - Ловеч от км 13+600 до км 25+384, с обща дължина 11,784 км, област Плевен“;

Лот 8 ,,Път III-904 Старо Оряхово - Гроздьово от км 0+000 до км 17+377,07, с обща дължина 17,377 км, област Варна“;

Лот 9 ,,Път III-904 Гроздьово - Провадия от км 23+403 до км 29+928,99 и от км 36+205 до км 41+705,18, с обща дължина 12,026 км, област Варна“;

Лот 10 ,,Път III-1002 Враца - пещера Леденика от км 0+160 до км 17+588,80, с обща дължина 17,429 км, област Враца“;

Лот 11 ,,Път II-44 /о.п. Севлиево - В.Търново/-Севлиево - Драгановци от км 0+000 до км 14+600, с обща дължина 14,6 км, област Габрово“;

Лот 12 ,,Път II-44 Драгановци - Габрово от км 14+600 до км 23+978,36 и от км 25+731 до км 28+972,75, с обща дължина 12,62 км, област Габрово“;

Лот 13 ,,Път II-49 Търговище - Разград от км 9+800 до км 11+832,85 и от км 11+942,87 до км 30+658,87, с обща дължина 20,749 км, област Разград“;

Лот 14 ,,Път II-49 Кубрат - Тутракан от км 89+100 до км 98+875,82, с обща дължина 9,776 км, област Силистра“;
 

Жена с травма на главата след като шофьор я блъсна на улица в Пазарджик

https://www.24chasa.bg/region/article/6278559

Жена с травма на главата след като шофьор я блъсна на улица в Пазарджик

Възрастна жена бе блъсната преди минути от лек автомобил на ул. „Цар Шишман“, на пресечката с ул. „Есперанто“ в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Жената е контактна, най-вероятно е получила травма на главата, тъй като на мястото има следи от кръв. Пристигналият на място екип на Бърза помощ обездвижи пострадалата и я

Ангелкова и Петров обсъдиха възможностите за здравен туризъм у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278564

Ангелкова и Петров обсъдиха възможностите за здравен туризъм у насМинистърът на туризма Николина Ангелкова проведе среща с министъра на здравеопазването Николай Петров. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Двамата обсъдиха възможностите за практикуване на здравен туризъм в България. Министър Ангелкова посочи, че наличието на доказано полезни за здравето минерални извори е основа за

Разследването на лидера на Samsung продължава, но без големи доказателства

http://www.investor.bg/novini/261/a/razsledvaneto-na-lidera-na-samsung-prodyljava-no-bez-golemi-dokazatelstva-241107/

Процесът включва хиляди документи и показания, но все още не води до решение на въпроса дали наистина компанията е давала подкупи

Мъж е с две обвинения след разследване на служители на ГДНП

http://press.mvr.bg/NEWS/news170613_03.htm

В негови компютри са открити множество материали с порнографско съдържане

Вижте видео от верижната катастрофа на бул. "Акад. Иван Гешов" (Снимки и видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278551

Вижте видео от верижната катастрофа на бул. "Акад. Иван Гешов" (Снимки и видео)В социалните мрежи публикуваха видео, което показва кадри от верижната катастрофа на бул. „Акад. Иван Гешов" и ул. „Св. Георги Софийски"., за която "24 часа - онлайн" съобщи вчера. След инцидента трима души и дете са били откарани за преглед в болница., но няма опасност за живота им. Десетки потребители във Фейсбук упрекнаха водачите на

КЗП следи за коректното обявяване на цените и условията за ползване на услугите на плажа

http://www.moreto.net/novini.php?n=353292

През активния летен туристически сезон Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще следи за коректното обявяване на цените и условията, при които се предоставят услугите на плажа като отдаване под наем на плавателни средства и ползването на различни атракциони край брега.

Осъдиха опозиционера Навални на 30 дни затвор

http://frognews.bg/news_136394/Osadiha-opozitsionera-Navalni-na-30-dni-zatvor/

Руският опозиционен лидер Алексей Навални бе осъден на 30 дни административен арест. Московски районен съд призна Навални за виновен в многократно нарушаване на разпоредбите за организиране или провеждане на митинги.

Сграда в Найроби се срути, 15 души са в неизвестност

http://frognews.bg/news_136395/Sgrada-v-Nairobi-se-sruti-15-dushi-sa-v-neizvestnost/

15 души са в неизвестност, след като 7-етажна сграда в кенийската столица Найроби рухна. Властите твърдят, че е била наредена евакуация, тъй като в конструкцията на сградата е имало пукнатини.

СБА отново се обяви за нов ЗДвП и извеждане на изпитите от ДАИ

http://www.cross.bg/samo-nyama-durzhavata-1545877.html

/КРОСС/ Съюзът на българските автомобилисти отново се обявява за изготвянето на нов Закон за движение по пътищата и апелира към изваждането на изпитите за придобиване на свидетелство за управление на МПС извън ДАИ. Според съюза обаче, те не трябва да минават под контрола на друга държавна агенция. „Държавите, които го направиха, отдавна забравиха за този проблем. Корупция в частна фирма няма, има само в държавните. Не слушайте служителите, които дават мило и драго (та дори нашия живот и живота на децата ни) само за да се запази сегашното положение. То не бяха камери, не бяха бели стаи... А дали работят? Сега ще се измисли нещо друго. Годините минават. „Остават на пътя" убитите и ранените. На чия съвест ще тежат те?", питат в отворено писмо от СБА. Оттам напомнят също, че още през април м.г. са изпратили отворено писмо до депутатите, с някои предложения. „Ако го прочетете, ще видите, че то все едно е писано днес. Нищо, ама нищо не се е променило. Колко хора трябва да загинат или да останат осакатени за цял живот? Никой в България не знае какъв брой са шофьорите, които са си купили книжките", посочват в днешното си изявление от съюза. Ето и писмото, изпратено през април 2016 година: "УВАЖАЕМИ ГОСПОДА ДЕПУТАТИ, Обръщам се към Вас, провокиран от последните събития в държавата. По-точно за държава в държавата - Държавната автомобилна агенция

НАСА: Черно море става тюркоазено от фитопланктона

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278547

НАСА: Черно море става тюркоазено от фитопланктонаТюркоазените водни спирали в Черно море, които привличат окото на човек със своите нюанси, не са част от нечие произведение на изкуството, а индикатор за наличието на фитопланктон, съобщиха от НАСА и публикуваха снимка на нашето море от Космоса. Плаващите, микроскопични организми си набавят храна от слънчевите лъчи и разградени хранителни вещества.

Българският шофьор на катастрофиралия в Италия тир е починал

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278555

Българският шофьор на катастрофиралия в Италия тир е починалБългарският шофьор на тира, който катастрофира вчера между Имола и Равена, е починал рано сутринта на 13 юни в болницата. Той имаше тежки изгаряния, след като тирът му се запали при сблъсъка с хърватски камион. Според посланика ни в Рим Марин Райков, който е в непрекъсната връзка с италианските власти,

Кабинетът анулирал възможността за затягане на режима за мигранти

http://frognews.bg/news_136393/Kabinetat-anuliral-vazmojnostta-za-zatiagane-na-rejima-za-migranti/

Правителството е анулирало възможността за затягане на режима за незаконно пребиваващи в страната мигранти, както и на чужденци от държави извън ЕС, съобщава БГНЕС.

Кметицата на кв. "Младост" предизвика обществен раздор

http://www.mediapool.bg/kmetitsata-na-kv-mladost-predizvika-obshtestven-razdor-news265182.html

Истински обществен раздор с политически нюанси и намеци за дългата ръка на ГЕРБ се разгоря във вторник около кметицата на софийския квартал "Младост" Десислава Иванчева, която пое поста преди седем месеца като представител на протестиращите срещу презастрояването на квартала. Тогава представителят  на ГЕРБ Цвета Авджиева си подаде оставката, а Иванчева бе номинирана като защитник на идеята за Зелен Младост и спечели предсрочния вот с близо 60 процента от гласовете в квартала. Сега обаче се оказа, че подкрепата за Иванчева се е пропукала сериозно. Интересен факт е използването на сходни аргументи както в защита, така и против кметицата. Бившите нейни съратници Георги Пичуров, председател на Инициативния комитет за издигане на Десислава Иванчева за кандидат-кмет, Кристиана Тодорова, представляващ Инициативния комитета "За Зелен Младост“, и Георги Кадиев, бивш депутат и лидер на партията "Нормална държава", която подкрепи логистично и финансово Иванчева, я обвиниха, че не прави нищо за каузата, в чието име бе избрана, и проявява натрапчива некомпетентност. Според тях тя не предприема нищо за преразглеждането на застроителните планове на квартала и защитата на зелените площи, станала е зависима от управляващото мнозинство в Столична община, довела е районната администрация до кататония и дискредитира идеята "За Зелен Младост" Точно на обратното мнение са неподписани "неполитизирани граждани, участници в каузата "За Зелен Младост”, които изпратиха до медиите писмо в подкрепа на Иванчева, в което твърдят, че Тодорова и Пичурин говорят само от свое име и не са се допитали до останалите от инициативата. Тодорова и Пичурин пишат, че Иванчева се е поддала на инвеститорски натиск, че изпада в политически зависимости, не е визионер и за седем месеца, откакто е на поста, нещата в квартала не само не са се подобрили, но и се влошават. Опониращите им "неполитизирани граждани" на свой ред посочват, че атаката срещу кметицата е продиктувана от "засегнати милионни интереси на мастити инвеститори, неуспяващи да прокарат проекти за застрояване в зелени площи, върху детски площадки, в междублокови пространства". В разкола около Иванчева се включи и Общественият съвет на съседния на "Младост" квартал "Дружба", който също подкрепи Иванчева и обяви, че "шепа хора говорят от името на цял квартал, и то без никой да им е дал право за това". "Десислава Иванчева работи за обществени, а не за частни интереси и това вероятно пречи на някого", пише в писмото от кв. "Дружба 2", изпратено часове след това на Пичуров и Тодорова Протестна зам.-кметска оставка Развихрилият се във вторник скандал бе подгрян ден по рано от оставката на зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров, който обвини Иванчева в погазване на законите и ежедневни гаври със служителите в администрацията. "Вие погазихте и каузата на Зелен Младост. Вие забравихте защо бяхте избрана и с каква задача бяхте номинирана от гражданите. С една причудлива комбинация от чиста проба некомпетентност и жажда да си осигурите втори мандат съумяхте да изпуснете всяка една възможност да спазите изборните си обещания", пише в мотивите към оставката си Никола Вапцаров. Кристиана Тодорова коментира пред Mediapool, че писмото им с Пичуров изразява техните позиции и на част от членовете на инициативните комитети. "Има и такива, които продължават да подкрепят Иванчева, и такива, които ги е страх да изразят позиция, за да не бъдат уволнени", посочи тя. Според нея е пресилено да се говори за разрив в организациите, но часове по-късно тя и Пичурин бяха атакувани с писмо без конкретни податели. Тодорова акцентира върху, това, че кметицата игнорирала мнения на инициативните комитети и всъщност не реализира каузата, в чието име е била издигната и избрана. При издигането на Иванчева за кандидат-кмет беше подкрепена не толкова самата тя, колкото каузата, която олицетворяваше и трябваше да защитава, посочи Тодорова. Нулеви постижения в името на екокаузата "Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата "За Зелен Младост“, е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация", пише в писмото на представителите на двете граждански организации. Те критикуват Иванчева, че не е предприела промяна на устройствените планове за по-приемливи нива на застрояване в частите на "Младост". Комитетите посочват, че няма позитивно развитие по знакови обекти, за които тя е поела ангажимент. Макар и да признават, че основната вина за това е законодателна, те посочват, че важна роля е изиграло и решението на Иванчева да оттегли оспорването на реституцията на имот до 70-ти блок, които според тях е станало под натиск на инвеститора. Обяснява се и как забавен от нея протест срещу заповед на главния архитект на София Здравко Здравков за 20-етажен строеж до бл. 11 в "Младост 1" е увредил интересите на жителите в района на проекта. "По отношение на градинката до бл. 19-21, където започнаха протестите през лятото на миналата година, не предприемате действия за гарантиране, че няма да се стигне до застрояване. Поради липсата на действия от Ваша страна всички преговори там се водят от Столична община", пише в писмото. Обвинения за перманентна административна криза Според комитетите районното кметство е в перманентна криза, администрацията му е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение. "Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания. Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки. Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен. Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите "експерт‘ от управляващата клика. Като позитив трябва да се отбележи все пак раздаването на материали за облагородяване на междублоковите пространства и началото на някакви договорки с фирми за изграждане на детски площадки, чието осъществяване евентуално предстои", аргументират оттеглената си подкрепа организациите. Те дори обвиняват Иванчева, че ангажира времето си с лов на вещици, докато самата тя изпада в по-голяма зависимост от управляващите. "Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите. Натрапчивата некомпетентност, станала характерна за Вашето публично говорене и управление, заплашва да сложи трайно петно върху цялата идея "За Зелен Младост“ и да дискредитира автентичното гражданско желание да бъдат защитени интересите на жителите на Младост", пише в писмото. Организациите завършват с това, че продължават да стоят зад каузата "За Зелен Младост" и опазването на квартала от управляващата мафия. Кадиев отчита вина, че подкрепил "грешния човек" От Иванчева се отрече и бившият депутат и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев, който в свой Фейсбек-статус съжали, че партията му е направила "перфектната кампания за грешния човек". Кадиев пише, че е подкрепил Иванчева заради каузата - "спиране на грабежа на района, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция". Бившият депутат допълва, че подкрепата му за Иванчева е "вина", която ще носи "много време" пред гражданите на район "Младост". Той допълва,че неговите грешки не са повод за "да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София". "Каузата остава. Продължаваме напред.", завършва Кадиев. "Неполитизирани" анонимни граждани обявиха кампанията за скалъпена В епистоларната форма за спор се включиха привечер и неполитизирани по тяхното описание  граждани, участници в каузата "За Зелен Младост”. В неподписана с имена позиция те изразяват несъгласието си с оценката на Георги Пичуров и Кристиана Тодорова. "В последните дни ставаме свидетели на една грубо скалъпена, но добре подплатена кампания, срещу каузата "За Зелен Младост” и срещу избрания за кмет на район „Младост” Десислава Иванчева. Ясно е, че те са продиктувани от засегнати милионни интереси на мастити инвеститори, неуспяващи да прокарат проекти за застрояване в зелени площи, върху детски площадки, в междублокови пространства. Ясно е, че са продиктувани от засегнатите интереси на най-голямата политическа сила, загубила последните местни избори за кмет на района, губеща политически дивиденти от даването на гласност за източниците на проблемите. Сред противниците на каузата се нареди и една мъничка, нерегистрирана политическа сила, имаща обаче амбиции да управлява "Младост”", пише в поредното писмо по темата. Според тях, "случващото се е прекрасен повод да оставим мръсната вода да изтече". В писмото им се посочва, че избраните от самата Иванчева зам.-кметове са водили зад гърба й преговори за мега проекта "Гранд Каньон", което довело да разрива с тях. "Борбата е изключително жестока и се води с горепосочените похвати, които ние категорично заявяваме, че няма да използваме. Но Ви обещаваме: „За Зелен Младост” няма да загине, напротив той става все по-силен и мащабен проект, и най-важното - остава чисто гражданска кауза", твърдят неполитизираните граждани кат опозицията им напомня на тази на Тодорова и Пичурин. "Дружба 2" с видео подкрепа за кметицата От своя страна Обществения съвет на кв. "Дружба 2" смята, че “Десислава Иванчева трябва да продължи да работи за гражданите, за истинските и достойни граждани, а не за шепата анонимници, които се опитват да правят интриги". Представителят на организацията Николай Георгиев призовава по време на насрочения за сряда протест за затворения път между “Дружба” 2 и “Дружба” 1 да се направи акция в защита на Десислава Иванчева. Дружбенци ще запишат видеа с послания за подкрепа на кмета на район “Младост”, заяви Георгиев.

Съратници на кметицата на кв. "Младост" се отрекоха от нея

http://www.mediapool.bg/saratnitsi-na-kmetitsata-na-kv-mladost-se-otrekoha-ot-neya-news265182.html

Двата инициативни комитета, които издигнаха и подкрепиха кметицата на софийския квартал "Младост" Десислава Иванчева, снеха доверието си от нея. Същото стори и Георги Кадиев, лидер на нерегистрираната партия "Нормална държава", която осигури логистична и финансова подкрепа на Иванчева в предизборната й битка за овакантения кметски пост от представителя на ГЕРБ Цвета Авджиева, която си подаде оставката през есента на 2016 г. след протести срещу застрояването на кв. "Младост". Техен лидер бе Иванчева. която спечели предсрочния вот с близо 60 процента от гласовете в квартала. От Обществения съвет на съседния квартал “Дружба” 2 обаче продължават да подкрепят кметицата. Георги Пичуров, председател на Инициативния комитет за издигане на Десислава Иванчева за кандидат-кмет, и Кристиана Тодорова, представляваща Инициативния комитета "За Зелен Младост“, разпратиха във вторник писмо до медиите, в което я обвиняват, че се е поддала на инвеститорски натиск, че изпада в политически зависимости, не е визионер и за седем месеца, откакто е на поста, нещата в квартала не само не са се подобрили, но и се влошават. Протестна зам.-кметска оставка Само ден по-рано зам.-кметът на район "Младост" Никола Вапцаров подаде оставка и обвини Иванчева в погазване на законите и ежедневни гаври със служителите в администрацията. "Вие погазихте и каузата на Зелен Младост. Вие забравихте защо бяхте избрана и с каква задача бяхте номинирана от гражданите. С една причудлива комбинация от чиста проба некомпетентност и жажда да си осигурите втори мандат съумяхте да изпуснете всяка една възможност да спазите изборните си обещания", пише в мотивите към оставката си Никола Вапцаров. От Обществения съвет на съседния квартал “Дружба” 2 остават на обратното мнение и обявиха, че "Иванчева може да разчита на пълна подкрепа от страна на гражданите и то не само в район "Младост", но и на тези от "Дружба".  Според организацията шепа хора говорят от името на цял квартал, и то без никой да им е дал право за това. "Десислава Иванчева работи за обществени, а не за частни интереси и това вероятно пречи на някого", пише в писмото от кв. "Дружба 2", изпратено часове след това на Пичуров и Кристиана Тодорова. Кристиана Тодорова коментира пред Mediapool, че писмото им с Пичуров изразява техните позиции и на част от членовете на инициативните комитети. "Има и такива, които продължават да подкрепят Иванчева, и такива, които ги е страх да изразят позиция, за да не бъдат уволнени", посочи тя. Според нея е пресилено да се говори за разрив в организациите. Тодорова акцентира върху, това, че кметицата игнорирала мнения на инициативните комитети и всъщност не реализира каузата, в чието име е била издигната и избрана. При издигането на Иванчева за кандидат-кмет беше подкрепена не толкова самата тя, колкото каузата, която олицетворяваше и трябваше да защитава, посочи Тодорова. Нулеви постижения в името на екокаузата "Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата "За Зелен Младост“, е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация", пише в писмото на представителите на двете граждански организации. Те критикуват Иванчева, че не е предприела промяна на устройствените планове за по-приемливи нива на застрояване в частите на "Младост". Комитетите посочват, че няма позитивно развитие по знакови обекти, за които тя е поела ангажимент. Макар и да признават, че основната вина за това е законодателна, те посочват, че важна роля е изиграло и решението на Иванчева да оттегли оспорването на реституцията на имот до 70-ти блок, които според тях е станало под натиск на инвеститора. Обяснява се и как забавен от нея протест срещу заповед на главния архитект на София Здравко Здравков за 20-етажен строеж до бл. 11 в "Младост 1" е увредил интересите на жителите в района на проекта. "По отношение на градинката до бл. 19-21, където започнаха протестите през лятото на миналата година, не предприемате действия за гарантиране, че няма да се стигне до застрояване. Поради липсата на действия от Ваша страна всички преговори там се водят от Столична община", пише в писмото. Обвинения за перманентна административна криза Според комитетите районното кметство е в перманентна криза, администрацията му е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение. "Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания. Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки. Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен. Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите "експерт‘ от управляващата клика. Като позитив трябва да се отбележи все пак раздаването на материали за облагородяване на междублоковите пространства и началото на някакви договорки с фирми за изграждане на детски площадки, чието осъществяване евентуално предстои", аргументират оттеглената си подкрепа организациите. Те дори обвиняват Иванчева, че ангажира времето си с лов на вещици, докато самата тя изпада в по-голяма зависимост от управляващите. "Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите. Натрапчивата некомпетентност, станала характерна за Вашето публично говорене и управление, заплашва да сложи трайно петно върху цялата идея "За Зелен Младост“ и да дискредитира автентичното гражданско желание да бъдат защитени интересите на жителите на Младост", пише в писмото. Организациите завършват с това, че продължават да стоят зад каузата "За Зелен Младост" и опазването на квартала от управляващата мафия. Кадиев отчита вина, че подкрепил "грешния човек" От Иванчева се отрече и бившият депутат и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев, който в свой Фейсбек-статус съжали, че партията му е направила "перфектната кампания за грешния човек". Кадиев пише, че е подкрепил Иванчева заради каузата - "спиране на грабежа на района, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция". Бившият депутат допълва, че подкрепата му за Иванчева е "вина", която ще носи "много време" пред гражданите на район "Младост". Той допълва,че неговите грешки не са повод за "да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София". "Каузата остава. Продължаваме напред.", завършва Кадиев. "Дружба 2" с видео подкрепа за кметицата От своя страна Обществения съвет на кв. "Дружба 2" смята, че “Десислава Иванчева трябва да продължи да работи за гражданите, за истинските и достойни граждани, а не за шепата анонимници, които се опитват да правят интриги". Представителят на организацията Николай Георгиев призовава по време на насрочения за сряда протест за затворения път между “Дружба” 2 и “Дружба” 1 да се направи акция в защита на Десислава Иванчева. Дружбенци ще запишат видеа с послания за подкрепа на кмета на район “Младост”, заяви Георгиев.

Издигналите кметицата на кв. "Младост" се отрекоха от нея

http://www.mediapool.bg/izdignalite-kmetitsata-na-kv-mladost-se-otrekoha-ot-neya-news265182.html

Двата инициативни комитета, които издигнаха и подкрепиха кметицата на софийския квартал "Младост" Десислава Иванчева, снеха доверието си от нея и я обвиниха, че се е поддала на инвеститорски натиск, че изпада в политически зависимости, не е визионер и за седем месеца, откакто е на поста, нещата в квартала не само не са се подобрили, но и се влошават. Това се посочва в писмо, разпратено до медиите от инициативните комитети "За Зелен Младост“ и за издигането на Иванчева за кмет на столичния район. Иванчева беше лидер на протестите срещу застрояването на зелени площи в столичния кв. "Младост", които през есента на 2016 г. доведоха до оставката на тогавашния кмет Цвета Авджиева от ГЕРБ. За предсрочните избори в района, провели се заедно с парламентарните, Иванчева бе издигната от протестиращите и спечели с близо 60 процента. Тогава тя декларира, че ще покаже на политическите сили, че трябва да се съобразяват с гражданското мнение и да се променят строителните планове в столичния район. Скандалите с инвеститорските намерения за строежи обаче не стихнаха, кметицата беше в остър сблъсък със Столичната община, архитектката на "Младост" Весела Тасева пък бе уволнена, задето дала разрешително за изграждането на мега комплекса Гранд Каньон". Седем месеца след встъпването на Иванчева в длъжност, издигналите я на поста изразяват своето разочарование от нея. "Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата "За Зелен Младост“ е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация", пише в писмото на двете граждански организации. Те критикуват Иванчева, че не е предприела промяна на устройствените планове за по-приемливи нива на застрояване в частите на "Младост". Комитетите посочват, че няма позитивно развитие по знакови обекти, за които тя е поела ангажимент. Макар и да признават, че основната вина за това е законодателна, те посочват, че важна роля е изиграло и решението на Иванчева да оттегли оспорването на реституцията на имот до 70-ти блок, които според тях е станало под натиск на инвеститора. Обяснява се и как забавен от нея протест срещу заповед на главния архитект на София Здравко Здравков за 20-етажен строеж до бл. 11 в "Младост 1" е увредил интересите на жителите в района на проекта. "По отношение на градинката до бл. 19-21, където започнаха протестите през лятото на миналата година, не предприемате действия за гарантиране, че няма да се стигне до застрояване. Поради липсата на действия от Ваша страна всички преговори там се водят от Столична община", пише в писмото. Според комитетите районното кметство е в перманентна криза, администрацията му е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение. "Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания. Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки. Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен. Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите "експерт‘ от управляващата клика. Като позитив трябва да се отбележи все пак раздаването на материали за облагородяване на междублоковите пространства и началото на някакви договорки с фирми за изграждане на детски площадки, чието осъществяване евентуално предстои", аргументират оттеглената си подкрепа организациите. Те дори обвиняват Иванчева, че ангажира времето си с лов на вещици, докато самата тя изпада в по-голяма зависимост от управляващите. "Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите. Натрапчивата некомпетентност, станала характерна за Вашето публично говорене и управление, заплашва да сложи трайно петно върху цялата идея "За Зелен Младост“ и да дискредитира автентичното гражданско желание да бъдат защитени интересите на жителите на Младост", пише в писмото. Организациите завършват с това, че продължават да стоят зад каузата "За Зелен Младост" и опазването на квартала от управляващата мафия.

Военни духови оркестри слагат началото на честванията за 140 години свободен Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/6278528

Военни духови оркестри слагат началото
на честванията за 140 години свободен СвищовС концерт на военните духови оркестри в Сухопътни войски на 20 юни ще стартират честванията по повод 140 години свободен Свищов, съобщиха от общината. В 19 часа, на пл. „Алеко“ в крайдунавския град, ще започнат нетрадиционните за Свищов изпълнения. Концертът ще бъде израз на почит към стотиците воини, отдали живота си за Свободата на България,

Футболист на Атлетик Билбао се подлага на химиотерапия

https://offnews.bg//futbol/futbolist-na-atletik-bilbao-se-podlaga-na-himioterapia-658037.html

Защитникът на Атлетик Билбао Йерай Алварес трябва да се подложи на химиотерапия, тъй като при преглед, който му е бил извършен вчера е открита аномалия на лимфните възли.

Младият бранител беше опериран от тумор на тестисите в края на миналата година и след интервенцията докторите решиха, че няма нужда от химиотерапия.

На 17 януари той започна да тренира наравно с основната група, а на 4 февруари се завърна в игра в мача срещу Барселона на "Камп Ноу".

Алварес бе сред избраниците на селекционера на отбора на Испания до 21 години Алберт Селадес за предстоящото Европейско първенство, което ще се проведе в Полша.

Йерай ще напусне веднага лагера на младежкия национален отбор на Испания, за да започне своето лечение, което ще продължи три месеца.

"Когато изглежда, че си паднал, трябва да се изправиш и да продължиш, но спокойно, защото тази битка ще я спечеля с цялата подкрепа на хората, които са с мен. Ще се справя и ще се изправя още хиляди пъти", написа защитникът в официалния си профил в социалната мрежа Туитър.

Пет бургаски училища са в класацията на най-добрите в България

http://www.cross.bg/ychilishte-ychilishta-osnovno-1545860.html

/КРОСС/ Пет бургаски училища са в класацията на Министерство на образованието за най-добрите в страната, на база резултатите от Националното външно оценяване след 4 и 7 клас. Кметът Димитър Николов се срещна с директорите на Начално базово училище "Михаил Лъкатник" - Веселина Въжарова, ОУ "Васил Априлов" - Марияна Стефанова и ОУ "Братя Миладинови" - Бочко Бочев, за да ги поздрави за високите резултати при оценяването след 4 клас, което ги нареди сред най-добрите в България. Следващата седмица Николов ще се срещне и с директорите на ПМГ "Акад. Н. Обрешков" и Първо частно основно училище. И двете училища са в топ 10 на класацията за най-добрите при външното оценяване след 7 клас. "Искам да ви благодаря за професионализма и положените усилия. Звънят ми кметове от други общини, за да ме поздравяват с това, че от 20-те най- добри училища в България 5 са бургаски. И то не на база на субективни критерии, а на обективно оценяване на вашите ученици. Безспорно това е успех, повод за гордост и оценка за вашата работа и тази на колегите ви преподаватели", каза бургаският кмет на директорите на училищата. Те бяха поздравени и от зам.- кмета по образование и култура Йорданка Ананиева. "И трите училища сме в списъка на иновативните, и трите сме базови училища на университетите. Това непрекъснато поддържане на нивото много ни помага, защото обучаваме бъдещите учители и това ни прави отговорни

Отиде си поетът Николай Гюлев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278573

Отиде си поетът Николай ГюлевПловдивският поет и дългогодишен журналист Николай Гюлев се пренесе в отвъдното. Напусна ни на 75-годишна възраст. Дълги години той ръководеше литературното студио "Младост" в града на тепетата. Член е на Дружеството на пловдивските писатели. Гюлев е автор на 13 стихосбирки. Книгата му "Небесен огън" през 1986 г.

Момчил Неков успя да включи български продукт в споразумението с Китай

http://www.cross.bg/spisuka-spisuk-prodykti-1545876.html

/КРОСС/ В списъка за взаимно признаване и защита на ЕС и Китай към момента няма нито една българска храна или напитка с географско означение, ЕК пое ангажимент да включи поне един български продукт в окончателния списък „Недопустимо е да няма нито един български продукт в списъка на ЕС, в които 21 други държави членки са включени, една от които дори е Великобритания. Това коментира българският евродепутат Момчил Неков по време на заседание на комисията по Земеделие и развитие на селските райони Момчил Неков, на което се обсъди новото споразумение между ЕС и Китай за взаимното признаване на някои географски означения. „В България имаме защитени 54 географски означения на вина и 2 продукта - единият от които е българско розово масло. То е с отлично качество и се познава и цени в цял свят, а вината са победители на редица международни конкурси. За мен е недопустима липсата на продукти от България в този списък" заяви още българският евродепутат. В отговор на българския евродепутат, директорът на отдел „Международни отношения" към Главна дирекция Земеделие Джон Кларк пое ангажимент да предложи добавяне на поне един български продукт в списъка. „Китай е огромен пазар и трябва да направим всичко възможно да получим достъп до този пазар, наравно с другите европейски производители" коментира Момчил Неков

Съюзът на автомобилистите иска частна фирма да провежда изпитите за шофьорска книжка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988173_sujuzut_na_avtomobilistite_iska_chastna_firma_da/?ref=rss


От Съюза на българските автомобилисти обявиха, че още през миналата година са предупредили за корупцията в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА). В отворено писмо до медиите те припомниха как през април 2016 г. са сигнализирали на депутатите от транспортната комисия, че смяната на изпълнителните директори в агенцията "не води до нищо друго освен затъване на по-дълбоко в пещерата".

Според тях трябва да се направят сериозни промени,...

Марш за правосъдие в деня на инсталиране на Пеевски в ДАНС

http://clubz.bg/55065-marsh_za_pravosydie_v_denq_na_instalirane_na_peevski_v_dans

В 18:30 днес пред Съдебната палата отново се събират хора, призоваващи за истинска реформа на съдебната система. Маршът за европейско правосъдие е организиран от "Правосъдие за всеки" - организацията, която доведе у нас Моника Маковей и Лаура Кьовеши и която се радва на небивали канонади от страна на "кафявите" медии.

"Свободни граждани и скъпи съмишленици,

14 юни е символна дата, която не можем да подминем. Това е Денят на срама за нашата нова държавност, който срина представите ни, че у нас демокрацията работи, а правата и свободата са ни гарантирани от закона!

На този ден през 2013 година бе извършена най-опасната и безсрамна провокация срещу гражданското общество в новата ни история с назначаването на олигарха Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава гражданите на България излязоха спонтанно на улицата, бяха там месеци наред и показаха недвусмислено, че не ще допуснат правата им да бъдат потъпкани от самозабравилата се управляваща върхушка, пишат организаторите."

Апелът им продължава:

"Четири години по-късно мафията е по-силна от всякога, овладяла е всички властови ресурси и е превърнала демокрацията в грозна карикатура, а съдебната власт - в слуга на олигархията. Обществото наблюдава почти безмълвно как ликвидират правата и свободите му."

Предишният такъв Марш за европейско правосъдие бе на 23 май, когато няколкостотин граждани направиха шествие от сградата на Парламента до Съдебната палата. То завърши с чучело на главния прокурор Сотир Цацаров, което трябваше да подаде оставка и надписи "Аз съм Лозан Панов".

"Чуха ни, но пак не ни разбраха. Сделките и наглостта се вихрят с пълна сила, а политиците и съдебната власт остават глухи за исканията ни за разследване на нерегламентираните контакти на главния прокурор и за решителни реформи в съдебната система", допълват организаторите на днешното събитие.

Ето какво пишат още от "Правосъдие за всеки":

"Вместо това върви опит за пълно овладяване на съдебната система чрез манипулация на изборите за нов Висш съдебен съвет. Най-ярката демонстрация за това е опитът за силово налагане на удобен кандидат от ръководството на ВАС.

Затова трябва да извикаме: „Стига вече толкова!“

Ще го направим на 14 юни. Ще подкрепим достойното малцинство във ВСС и единствения държавник, който се бори за правото и справедливостта и защитава морала и свободата - председателят на ВКС Лозан Панов. Той постави пред президента въпроса за конституционни реформи в структурата и модела на прокуратурата и Висшия съдебен съвет и за консултации за свикване на Велико Народно събрание.

Редица граждански организации и хиляди български граждани ще застанем зад това искане и ще настояваме президентът, като държавен глава и обединител на нацията, да завърши консултациите си за състоянието на съдебната система с конкретни предложения, които да внесе в КСНС, след което да инициира обществен дебат за нова конституционна реформа и да депозира съответните предложения в Народното събрание.

Този път Маршът ще е национален и ще се проведе в повече градове - решително и предупредително. Ще внесем петиция до Народното събрание и Министерски съвет с нашите искания.

Призоваваме всички свободни и достойни граждани да участват в Марша за европейско правосъдие. Нека покажем, че няма повече да мълчим и да позволим мафията да си присвоява собствената ни държава!

 

Изключиха политически или религиозни мотиви за стрелбата в Германия

https://www.actualno.com/europe/izkluchiha-politicheski-ili-religiozni-motivi-za-strelbata-v-germanija-news_616693.html

Германската полиция изключи възможността за политически или религиозни мотиви за стрелбата, която бе произведена във вторник сутрин на спирка на градската железница в мюнхенското предградие Унтерфьоринг, уточнявайки, че нападателят е действал по „лични“ причини, п

Икономиките шампиони без рецесия

http://www.investor.bg/analizi/91/a/ikonomikite-shampioni-bez-recesiia-241104/

Австралия вече отчете 103 тримесечия, без да изпадне в рецесия, но рекордното постижение още не е подобрено

Моторист с опасност за живота след тежка катастрофа в Русе

https://offnews.bg//112/motorist-s-opasnost-za-zhivota-sled-tezhka-katastrofa-v-ruse-658039.html

Моторист пострада тежко при катастрофа, станала тази сутрин на една от оживените улици в Русе. Младият мъж е откаран в болница с множество счупвания, а инцидентът предизвика огромни задръствания, предава БГНЕС.

Катастрофата е станала малко след 8 часа в началото на ул.“Плиска“. Ударили са се лек автомобил „Фолксваген“ и мотор „Сузуки“.

По думите на шофьора на колата Любомир Иванов той е карал в средната лента и е намалил преди пешеходната пътека, когато отзад го е блъснал мотористът. Моторът е излетял над автомобила и се е приземил на земята отпред. Младежът е останал да лежи, с множество травми, каската и обувките му са изхвърчали на една страна, а превозното средство на друга.

Откаран е с линейка в болницата. Според очевидци обаче автомобилът също има вина за катастрофата, тъй като шофьорът му е свил в лявата лента, където се движил мотористът. Пробите за алкохол са отрицателни, причините за инцидента се изясняват.

МВР ще тества корупцията при служителите си с разиграване на ситуации

http://www.dnevnik.bg/politika/2017/06/13/2988168_mvr_shte_testva_korupciiata_pri_slujitelite_si_s/?ref=rss


Някои от служителите на МВР ще трябва да измислят сценарии за тестове за лоялност - да измислят ситуации за колегите, с които те да бъдат тествани. Това се разбира от инструкция, качена за обществено обсъждане и за която съобщава в. "Сега".

Тестовете за интегритет, наречени в документа "тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения", ще представляват симулации на различни реални ситуации. Ръководителите на тези операции ще трябва да...

Над 7 000 души посетиха Midalidare Rock In The Wine Valley в Могилово

https://offnews.bg//kultura/nad-7-000-dushi-posetiha-midalidare-rock-in-the-wine-valley-v-mogilovo-658036.html

Над 7 000 души преминаха през първото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley в Могилово. Тридневният фестивал завърши с истински рок легенди, които доказаха, че все още могат да изненадат феновете, както и че рокът е неотмираща музика.

"Dirkshneider" изпълни някои от емблематичните парчета, качвайки адреналина на сцената. „Ето ни отново заедно! Нека да видим какво можете!“, заяви Дий Снайдър, който този път се появи със своята банда и представи парчета от новия си албум.

Вокалът на "Twisted Sister" беше оставил традиционната за бандата визия, в полза на удобни джинси. В нито един момент от вечерта обаче, не изневери на енергията и задължителната интеракцията с публиката. Преди световните имена на сцената се качиха успешната млада рок банда SEVI и групата с дългогодишна история в българската рок музика – Конкурент.

„Тук се чувстваме като у дома. България беше едно страхотно начало за нас и сме щастливи винаги, когато имаме възможност да се върнем тук“, сподели фронтменът на бандата - Скарлет Аура, която беше част от втората вечер.

Вълна от усмивки и възгласи предизвика появата на кралицата на метъла – Доро Пеш, която заяви сантимента към българските фенове със сценичен заряд, автографи и снимки, непосредствено след изпълнението. Швейцарците от "Gotthard" изпълниха сцената с някои от култовите парчета на групата като не пропуснаха двата периода с различни вокали, през които бандата премина.

След класиката на световно утвърдените рокаджии, дойде време и за изпълнението на най-развълнуваните изпълнители – момчетата от "Seconday", които спечелиха рок битката в първата нощ от фестивала. Публиката беше изненадана с впечатляващо пиро шоу.

Терористичният акт в Манчестър е бил планиран за декември 2015-а?

http://www.moreto.net/novini.php?n=353306

Терористичният акт на стадиона „Манчестър арена”, в който загинаха 22 души миналия месец, е бил планиран за декември 2015 г. Това съобщи телевизия Би Би Си, позовавайки се на информация от Службата по сигурност на Либия. Медията е установила още, че либийските власти са успели да се доберат до важна информация относно хората от Великобритания, с които терористът Салман Абеди е поддържал връзка.

"Ислямска държава" присъства в почти цяла Индонезия, обяви армията

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988147_isliamska_durjava_prisustva_v_pochti_ciala_indoneziia/?ref=rss


В почти всички индонезийски провинции има клетки на групировката "Ислямска държава", обяви командирът на въоръжените сили на страната Гатот Нурмантио, цитиран от "Ройтерс".

"След като наблюдавахме обстановката, виждаме, че в почти всяка провинция... вече има клетки на "Ислямска държава", но те са спящи клетки," каза пред репортери Нурмантио, който оглавява армията на най-многолюдната държава, в която мнозинството от населението са...

БСП иска правителството да няма право да финансира общини

http://clubz.bg/55064-bsp_iska_pravitelstvoto_da_nqma_pravo_da_finansira_obshtini

БСП внася жалба до Конституционния съд, с която иска отмяна на текстове от Закона за публичните финанси, които дават възможност финансирането на общините от държавата да става не с бюджета, а с акт на Министерски съвет. Това каза лидерът на партията Корнелия Нинова. Жалбата ще бъде внесена тази седмица. Според Нинова с този механизъм ГЕРБ насочва средства предимно към общини, където има свои кметове.

Лидерът на БСП определи тази практика като изключително порочна.

"Очевидно е в последните години, че Министерски съвет разпределя тези средства субективно по политически причини, предимно към кметове и общини на ГЕРБ. Нашите кметове са изолирани и притискани, а в тези общини, където са избрани живеят български граждани с равни права", заяви Нинова.

Тя поясни, че многократно са искали обсъждане, но не се е случило и затова БСП пристъпва към крайната мярка. Лидерът на БСП смята, че държавата прехвърля на общините множество отговорности, без да им осигурява финансиране.

Според Нинова за Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) трябва да се намери златната среда - да не се огласява секретна информация, но и обществото да знае партийните позиции по политически въпроси. Така тя коментира думите на премиера Бойко Борисов, че няма да присъства на КСНС, ако няма медии.

"За това съм да има прозрачност и хората да знаят какво се случва. От друга страна имаше доклади с гриф секретно, които засягат много важни теми и то не само, касаещи България. Те касаят международни въпроси, отношения и т.н. В тази си част, например, бих била против това да бъде публично и пред медиите", коментира Нинова.

Георги Кадиев: Извинявайте, "Младост", но продължаваме напред

http://clubz.bg/55063-georgi_kadiev_izvinqvajte_mladost_no_prodyljavame_napred

Георги Кадиев. Снимка БГНЕС

Лидерът на "Нормална държава" и бивш депутат от БСП Георги Кадиев свали доверието си от кметицата на район "Младост" в София Десислава Иванчева. С пространен текст във фейсбук той подкрепи заместниците й, един от които - Никола Вапцаров - по-рано днес подаде оставка. Кадиев поднася извиненията си за подкрепата за Иванчева на частичните избори за кмет през 2016 и застава зад декларациите срещу кметицата, разспространени от инициативните комитети "За Зелен Младост" и "За издигане на Десислава Иванчева". 

Когато от "Нормална Държава" подкрепихме Иванчева за кмет на р-н "Младост" през лятото на 2016, ние подкрепихме кауза - спиране на грабежа на района от поредица от кметове, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция. 

Дадохме пълна, 100 %-ова логистична, идейна и финансова подкрепа без никакви условия, освен едно - добро управление на района. 

Ние спазихме предизборното си обещание да не се месим в управлението на района. Двамата зам.-кметове от "Нормална Държава" не бяха наложени от нас, а избрани от Иванчева. И двамата си тръгнаха от района, след като видяха да се опорочава идеята, заради която хората ни подкрепиха. 

Заставам твърдо зад тях - арх. Иван Лапатов и Никола Вапцаров, и зад декларацията от днес на ИК "За Зелен Младост" и ИК "За издигане на Десислава Иванчева". 

Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно.

Извинявам се на хората на Младост. Продължавам да считам, че отстраняването на ГЕРБ и държането надалеч на другите партии на статуквото е правилното бъдеще за района. 

Извинявам се на хората от "Нормална Държава", които дадоха нерви, време, усилия и лични финанси за една мечта - да защитаваме интересите на обществото. Направихме перфектната кампания за грешния човек. 

Извинявам се на семействата на хората от "Нормална Държава" и на моето семейство за всичко, което им причинихме. Не бяхме при вас, за да сме в "Младост". 

Аз извлякох тежки поуки. Нежеланието ми да се намесвам кой от протестиращите да е кандидат за кмет доведе до избора на най-неподходящия. Желанието ми за привличане на гражданска подкрепа доведе до приток от „съседи“ и „съседки“, които липсваха, когато беше трудно, но бяха първи на яслата. 

Научих сурови уроци и ще нося тази вина пред гражданите на р-н "Младост" много време. 

Но моите грешки не са повод да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София, от демократичността при подкрепа на инициативи или от пряко участие на гражданите в управлението.

Каузата остава. 

Продължаваме напред.

 

 

Осъдиха на 6 години затвор рецидивист от Генерал Тошево за дръзки обири

//dariknews.bg/regioni/dobrich/osydiha-na-6-godini-zatvor-recidivist-ot-general-toshevo-za-dryzki-obiri-2030222

6 години лишаване от свобода при строг режим е наказанието на 37-годишния Красимир Василев от Генерал Тошево, който беше предаден на съд за три грабежа на мобилни телефони, извършени като продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив.

До произнесената днес присъда на Ва

Мъж почина след производствена авария в Радомир

//dariknews.bg/novini/bylgariia/myzh-pochina-sled-proizvodstvena-avariia-v-radomir-2030223

45-годишен мъж почина след авария  в бившия завод за тежко машиностроене  в Радомир. Инцидентът е станал на 12 юни, като в сигнала до полицията е отбелязано, че е гръмнал газопровод на територията на бившия завод "Червена могила" и има пострадал човек.

Сигнал за бомба затвори Съдебната палата

//dariknews.bg/regioni/varna/signal-za-bomba-zatvori-sydebnata-palata-2030225

Сигнал за поставено взривно устройство в Съдебната палата на площад „Независимост“ във Варна е получен минути след 14,30 часа в Първо РПУ. Преустановени са съдебните заседания. Съдиите и прокурорите, съдебната администрация и гражданите се извеждат от съдебната сграда, информират от пресслужбата на

Шампионите на България по тенис на маса при момчетата гостуваха на Методи Чимев

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/shampionite-na-bylgariia-po-tenis-na-masa-pri-momchetata-gostuvaha-na-metodi-chimev-2030227

Шампионите на България по тенис на маса при момчетата гостуваха днес в кабинета на кмета инж.Методи Чимев по негова покана. Стефан Димитров, Мартин Стоянов, Светлин Колев и Никола Крумков спечелиха всички възможни надпревари в своята възраст - индивидуално, отборно, двойки на Републиканското първен

Две професионални гимназии в Кърджали ще бъдат обновени с над 1 милион лева

//dariknews.bg/regioni/kyrdzhali/dve-profesionalni-gimnazii-v-kyrdzhali-shte-bydat-obnoveni-s-nad-1-milion-leva-2030229

Две професионални гимназии в Област Кърджали ще бъдат обновени със средства по ОП „Региони в растеж”  2014-2020 година. Това са ПГ по селско и горско стопанство и ПГ по икономика „Алеко Константинов”, съобщи за Общинско радио Кърджали началникът на РУО Гроздан Колев.
Той уточни, че двете уче

237 проверки са извършили експертите на РИОСВ Пловдив през май

//dariknews.bg/regioni/plovdiv/237-proverki-sa-izvyrshili-ekspertite-na-riosv-plovdiv-prez-maj-2030228

Общо 237 проверки на 218 обекта са извършили експертите на РИОСВ – Пловдив през май. От тях 160 са извънредни. За установени несъответствия по прилагане на екологичното законодателство са дадени 43 предписания. Съставени са 6 акта за констатирани административни нарушения. Четири са наказателните п

Младеж заплашва да скочи от блок, психолог се опитва да го разубеди

//dariknews.bg/regioni/shumen/mladezh-zaplashva-da-skochi-ot-blok-psiholog-se-opitva-da-go-razubedi-2030226

27-годишен младеж заплашва да скочи от последния етаж на блок в Шумен.

Надвисналият от парапета на балкон човек бил забелязан от пешеходец. Той подал и сигнала.

На място са екипи на пожарна, полиция и Бърза помощ.

В моме

Борисов за КАТ: Няма компютри и тоалетни

https://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-za-kat-niama-kompiutri-i-toaletni-6070248

Правителството започва "голяма война" с административната тежест, декларира премиерът

Площадът пред Царевец ще бъде частично ремонтиран за сметка на изпълнителя

https://www.24chasa.bg/region/article/6278509

Площадът пред Царевец ще бъде частично ремонтиран за сметка на изпълнителяИзискан ще бъде частичен ремонт на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец. Комисия от експерти и специалисти в Община Велико Търново ще провери състоянието на настилката. Части от положения паваж бяха засегнати вследствие на обилните валежи, паднали през последния месец, съобщиха от местната администрация.

Протест пред съда, празници отлагат делото на билата бебе

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/protest-pred-syda-praznici-otlagat-deloto-na-bilata-bebe-6070272

Емилия Ковачева е обвинена в опит за убийство на новородено, а докато беше разследвана, стана ясно, че е удряла и други новородени

Отложиха делото за акушерката, удряла новородени

https://www.vesti.bg/bulgaria/sad/otlozhiha-deloto-za-akusherkata-udriala-novorodeni-6070272

Емилия Ковачева е обвинена в опит за убийство на новородено, а докато беше разследвана, стана ясно, че е удряла и други бебета

В "И ще откриеш съкровището в теб" Лоран Гунел отново ни предлага един необичаен текст

https://www.actualno.com/books/v-i-shte-otkriesh-sykrovishteto-v-teb-loran-gunel-otnovo-ni-predlaga-edin-neobichaen-tekst-news_616688.html

В петия си роман, „И ще откриеш съкровището в теб“ (2016), Лоран Гунел отново ни предлага един необичаен текст. Жереми е католически свещеник, Алис е консултант в процъфтяваща агенция за подобряване на имиджа на фирми, институции и държави. Двамата са приятели от детинств

Ноев: На българската армия трябва да й се даде мисия „Граница"

http://www.cross.bg/noev-nyama-slyzhba-1545875.html

/КРОСС/ „На българската армия трябва да й се даде мисия „Граница". В момента тя е демотивирана не само заради заплащането, а и заради липсата на мисия. Трябва да се изпратят военни формирования, например на ниво рота", казва бившият военен министър от правителството на Иван Костов - Бойко Ноев. Според него, ако армията поеме изцяло патрулирането на българо-турската граница, това ще сложи край на дървената мафия в Странджа, армията ще изпълни основната си функция - да пази народа си и границите на държавата, ще изчезнат Динковците от тези места, а медицинските пунктове ще могат да оказват помощи и на възрастните хора по селата, които нямат достъп до лекари. Според Ноев е скандално да се харчат 40 млн. лева за НСО, а спец частите да си купуват обувки от битака. „В същото време Разузнаването получава в пъти по-малко от тази служба, която обслужва привилегиите и добруването на управляващите. НСО е една служба, където млади офицери играят ролята на портиери - в МС, в парламента, в Президентството. Това са обучени офицери, които играят ролята на портиери и камериерки. Недопустимо!" - коментира бившият министър на отбраната. Според него няма как, когато КСНС решава как най-рационално да се използват ресурсите, свързани с националната сигурност, настрана да остане въпросът за НСО. „НСО е военизирана организация. Въпросът е принципен. Първо, никъде по света няма такива служби, в Европа - да не говорим

НАСА засне от Космоса Черно море в тюркоазено синьо

https://www.vesti.bg/lyubopitno/nasa-zasne-ot-kosmosa-cherno-more-v-tiurkoazeno-sinio-6070269

Снимката е наречена „Тюркоазени вихри в Черно море“ не случайно, тъй като на нея ясно се виждат морските течения, приличащи на водовъртежи

IT секторът привлича най-много кадри в България от трети страни

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/it-sektoryt-privlicha-nai-mnogo-kadri-v-bylgariia-ot-treti-strani-241110/

Предимно от Русия и Украйна са работещите висококвалифицирани специалисти със „Синя карта“ у нас от държави извън ЕС

Студентка: Преподавател от УНСС пише тройки на предали празни листове

http://frognews.bg/news_136392/Studentka-Prepodavatel-ot-UNSS-pishe-troiki-na-predali-prazni-listove/

Второкурсници се явяват на изпит по Геоикономика и регионално развитие в УНСС, както е по график. Изпитът обаче протича по необичаен начин.

Обвинените в грабеж полицаи са продали по-голямата част от контрабандните цигари

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278520

Обвинените в грабеж полицаи са продали по-голямата част от контрабандните цигариОбвинените в грабеж полицаи са продали по-голямата част от контрабандните цигари. Това съобщи пред журналисти извън съдебната зала прокурорът по делото Анна Викова, предаде „Фокус”. „При грабежа те са употребили сила и заплахи”, каза още прокурор Викова. Повдигнатите обвинения и на двамата са за извършен квалифициран грабеж,

Само с пари не става. На пътя трябва и контрол

https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6277420

Само с пари не става. На пътя трябва и контролНо не еднократно. Не сезонно. Не на пожар и от днес за днес КОНТРОЛ е. Решението. Неизвестното. Отговор. Най-важният. За пътната безопасност става въпрос. По темата се изказва кой ли не, та да си кажем някои факти. Похвално се форсира цялата система, отговаряща за пътната безопасност! Крайно време е да се вземат крути мерки за запазване на

ВСС отказа да обсъди дали Георги Колев е спускал фаворита си за съвета

https://www.actualno.com/society/vss-otkaza-da-obsydi-dali-georgi-kolev-e-spuskal-favorita-si-za-syveta-news_616687.html

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отказа да обсъди дали главният секретар на Върховния административен съд Александър Николов е изпращал мейл с името на съдия, който трябва да бъде подкрепен за член на съдебния съвет. Миналата седмица темата бе дискутирана

Издигналите кмета на Младост свалят доверието си от нея

https://offnews.bg//obshtestvo/izdignalite-kmeta-na-mladost-svaliat-doverieto-si-ot-neia-658034.html

Граждани на столичния район "Младост" свалят доверието си от кмета Десислава Иванчева. 

За 7 месеца управление тя не постигна нищо, за да защити каузата, която ни обедини, а некомпетентността ѝ дискредитира цялата кауза "За Зелен Младост", пише в писмо до кмета, разпространено и до медиите. То е подписано от Георги Пичуров, председател на ИК за издигане на Десислава Иванчева и Кристиана Тодорова, представяващ ИК „За Зелен Младост“. 

Писмото до кмета Десислава Иванчева

Ние, членовете на Инициативния комитет, който инициира свикването на местен референдум против презастрояването на Младост и които Ви издигнахме като независим кандидат за кмет, заявяваме своето разочарование от работата Ви като районен кмет и оттегляме безрезервната си подкрепа за Вас.

Вече 7 месеца сте кмет. Постигнатото, за да защитите интересите на гражданите, които ви избрахме и които се обединихме зад каузата „За Зелен Младост“, е близко до нула за сметка на задълбочени, близки до кататонни проблеми в работата на общинската администрация.

Не е инициирана промяна на устройствените планове по посока ново обсъждане и по-приемливи нива на застрояване в частите на Младост. Проблемни общински имоти, предвидени за застрояване, не биват преотреждани за зелени площи. Няма позитивно развитие по знакови обекти, за които поехте ангажимент. Тук вината е основно законодателна, но роля изигра и Вашето решение да оттеглите под натиска на инвеститора до 70-ти блок съдебната молба, с която оспорвахте реституцията на имота със сериозни основания в нея. 

Район Младост издаде разрешение за строеж на най-големия обект на територията на ж.к. Младост – Гранд каньон на Гаранти коза. Резултатът от Вашето медийно недоволство срещу този обект беше отстраняването на заместник-кмет и трайното излизане в болничен на главния архитект на района. Преговорите с инвеститора за подобрения в квартала отнеха няколко месеца, но бяха върнати в началната им точка. За тези преговори в цялост гражданите, и дори екипът, с който постигнахте изборна победа, не бяха информирани. Наблюдава се настойчива тенденция в посока затваряне и капсулиране на кметското ръководство.

При предвидения за 20-етажно строителство обект до бл. 11 в Младост 1, Вие първо обявихте заповедта на гл. архитект на София и едва 3 месеца по-късно осъзнахте всъщност какво пише в нея и пуснахте възражение до арх. Здравков. Това трайно увреди интересите на жителите около бл. 11. В същото време сте безкомпромисна по отношение на всички останали, дори да не допускат много по-малки пропуски. 

По отношение на градинката до бл. 19-21, където започнаха протестите през лятото на миналата година, не предприемате действия за гарантиране, че няма да се стигне до застрояване. Поради липсата на действия от Ваша страна всички преговори там се водят от Столична община. 

Едновременно с липсата на резултатност по тези казуси, повереното Ви ведомство е в перманентна криза. Районната администрация е в хаос, служителите са в стрес и страх от уволнение. Документацията по преписките се бави с месеци, като търговски фирми чакат по 3 месеца за рутинни съгласувания. Липсата на прозрачност и ясно разпределени отговорности логично доведе до съмнения за манипулиране или отмяна на обществени поръчки, за което по сигнали бяха назначени прокурорски проверки. Бяха изплатени хонорари на съмнителни експерти за изготвяне на тръжна документация при налични щатни служители за тази цел, като търгът дори бе оттеглен. Нарочихте за изгонване продуктивен професионалист, за да предложите неговия ресор на доказал се в злоупотребите ‚експерт‘ от управляващата клика. Като позитив трябва да се отбележи все пак раздаването на материали за облагородяване на междублоковите пространства и началото на някакви договорки с фирми за изграждане на детски площадки, чието осъществяване евентуално предстои.

Къде обаче останаха обещанията за прозрачност, за спиране на строителството в зелените площи, за по-добро обслужване на гражданите, за придаване на нов облик на района, за разследване на далавери с облагодетелстване на общински служители, присвояване на общинско имущество? Единственият случай на осветена злоупотреба е от времето, когато всички ние, отдадените на каузата Зелен Младост, работихме активно с Вас и разкрихме конфликт на интереси от страна на строителен надзор. Въпреки че от месеци имате информация за изтекъл договор за авто паркинг отдаден на фирма на управляващите, спряхте започналата процедура за нов конкурс. Забавихте конкурсите за отдаване на търговските площи, въпреки че от месеци разполагахте с пазарната им оценка, и сега сте ответник по дело за безстопанственост.

Ситуацията вместо да се подобрява, се влошава драматично и все повече отдели в общината престават да функционират нормално. Ангажирате времето си с лов на вещици, докато самата Вие изпадате в по-голяма зависимост от управляващите.

Управлението изисква добро образование, визионерство, характер, лидерство, компетентост, умение да се работи с хора и да се създава екип. Нищо от това не е налице. Никой не се е родил научен, но изминалите месеци показват неспособност и нежелание да се научите.

Натрапчивата некомпетентност, станала характерна за Вашето публично говорене и управление, заплашва да сложи трайно петно върху цялата идея „За Зелен Младост“ и да дискредитира автентичното гражданско желание да бъдат защитени интересите на жителите на Младост.

Не можем да го допуснем.

„За Зелен Младост“ бе създаден не да управлява районна администрация. Кметството е средство, не цел.
Ние се обединихме, за да опазим квартала си от управляващата мафия и това е каузата, зад която стоим.
И която отстояваме въпреки и след Вас.

Трансхуманитарната революция

https://www.actualno.com/books/transhumanitarnata-revolucija-news_616686.html

Трансхуманизмът е движение, чиято цел е да способства за безграничното подобрение на физическите и интелектуалните способности на човека чрез всички средства – генетични, химически, механични, информатични. В крайната си форма той проповядва физическото сливане между

Айс Кюб се сдоби със звезда на Алеята на славата

http://www.cross.bg/rapurut-chlen-kinoto-1545874.html

/КРОСС/ Рапърът и актьор Айс Кюб получи звезда на холивудската Алея на славата, предаде Ройтерс. Звездата му е 2,614-ата на прочутата алея в Холивуд. На церемонията по откриването ѝ Айс Кюб благодари на всички, подпомогнали кариерата му в музиката и киното. Сред присъстващите беше рапърът Д-р Дре, бивш член на групата N.W.A. (Ен Дабъл Ю Ей). Като член на бандата, считана за пионер на ганста рапа, Айс Кюб е написал много от текстовете на песните за знаковия ѝ албум "Straight Outta Compton". След славните дни с N.W.A през 80-те години на миналия век рапърът, истинското име на когото е О'Шей Джаксън, издава първия си самостоятелен диск "AmeriKKKa's Most Wanted" през 1990 г. През 1991 г. Айс Кюб дебютира в киното с главна роля във филма "Момчетата от квартала" на режисьора Джон Сингълтън. Снимал се е в продукции и техните продължения като "Петък", "Внедрени в час", "Ченге за един ден".    

Путин: „Ал Кайда” е резултат от действията на нашите американски приятели

http://frognews.bg/news_136391/Putin-Al-Kaida-e-rezultat-ot-deistviiata-na-nashite-amerikanski-priiateli/

Вашингтон е готов да използва дори терористи, за да дестабилизира политическата ситуация в Русия, заяви руският президент Владимир Путин в интервюто си с режисьора Оливър Стоун, чиято първа част бе излъчена по-рано. Освен това Путин обвини САЩ за съществуването на ”Ал Кайда”.

Уанда Нара си показа разликата

https://offnews.bg//izvan-terena/uanda-nara-si-pokaza-razlikata-658038.html

Скандалната съпруга на нападателя на Интер Мауро Икарди Уанда Нара подпали социалните мрежи с горещи селфита.

Бившата порнозвезда си снима задните части, за да покаже на близо двата милиона свои последователи разликата в тена, която й се е получила по време на ваканцията с яхта в Средиземно море.

По принцип Уанда Нара има нещо като забрана забрана от Икарди да публикува разголени снимки, ако и той не е в кадър, но тя продължава да го прави.

В случая той е с вързани ръце, тъй като е зает с националния отбор на Аржентина.

Феновете на Нара се надяват ангажиментите му да се окажат продължителни, за да продължат да се радват на предизвикателните кадри на Уанда.

Отвличането в София било за честта за жена

http://dnes.dir.bg/news/sofia-otvlechen-presa-kosa-25906214

Стар познайник на МВР отвлякъл 33-годишния мъж, пребил го и за наказание му горил пениса с преса за коса, за да отмъсти за честта на жена.

Арестуваха стрелеца от Мюнхен, полицията изключва терористичен мотив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278506

Арестуваха стрелеца от Мюнхен, полицията изключва терористичен мотивПолицията задържа стрелеца, който тази сутрин рани тежко полицайка на спирка на градската железница в Мюнхен. Малко след 8 часа в района се стигна до размяна на изстрели, при които пострадаха 4-ма души. Ситуацията вече е овладяна. Според полицията няма опасност за хората в региона. Ранени са двама случайни минувачи, самият стрелец и полицайката,

Шофьор на автобус във Варна рязко наби спирачки, пострада пътничка

http://www.moreto.net/novini.php?n=353303

45-годишна жена пострада вчера, след като шофьор на автобус от градския транспорт наби рязко спирачки, съобщиха от полицията за Moreto.net. Около 10.15 часа след спирка "Явор", 62-годишният шофьор на автобуса рязко набил спирачки, за да не се блъсне в автомобил.

Сложиха нови пейки в градинките между блоковете в пловдивския район "Източен"

https://www.24chasa.bg/region/article/6278510

Сложиха нови пейки в градинките между блоковете в пловдивския район "Източен"С 50 нови пейки "обзаведоха" няколко градинки между блоковете в пловдивския район "Източен". Те са поставени в различни зони след искане от страна на хората. "Благоустрояването на района и подобряването на средата е сред най-важните приоритети. Скоро започваме изграждане на детска площадка на улица "Преспа" 6",

Дали ще е кмет на Галиче Ценко Чоков окончателно решава ВАС

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278512

Дали ще е кмет на Галиче Ценко Чоков окончателно решава ВАСКогато административният съд във Враца отхвърли решението на общинската избирателна комисия в Бяла Слатина да не се прекратяват пълномощията на арестуваният в края на май м.г кмет на с. Галиче Ценко Чоков, от комисията решиха да не обжалват това постановление. След консултация с намиращия се в следствения арест на софийския затвор Чоков адвокатът

Станишев поиска от Юнкер Социален план за Европа

http://www.cross.bg/stanishev-evropa-liderut-1545873.html

/КРОСС/ „Гръмките декларации не са достатъчни. Европейският стълб за социалните права трябва да се превърне в реалност възможно най-скоро. Ако искаме да постигнем осезаеми за хората резултати, ни е необходим спешен план с конкретни действия. Бъдещето на ЕС е в запазването на уникалния за света социален модел. Само една социална Европа, може да върне доверието в институциите". Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисаря по заетостта и социалните въпроси Мириан Тейсен вчера в Страсбург. Станишев бе начело на делегация на Партията на европейските социалисти, в която участваха още министърът на труда и заетостта на Люксембург Никола Шмит, заместник-председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мария Жоао Родригес и лидерът на делегацията на френските социалисти в ЕП Перванш Берес. По време на срещата беше обсъдена и възможността за „Европа на няколко скорости". Делегацията на ПЕС беше единна, че проектът „Социална Европа" трябва да бъде приложен във всички държави-членки, а не само в страните от Еврозоната, за да се избегне допълнително фрагментиране на Съюза и различни „класи" евро-членство. „Разделителните линии в Европа станаха прекалено много - строгите икономии, мигрантската криза, кохезионните фондове и др. Все теми, които предизвикват противоречия, вместо общи действия

Екатерина Захариева: Имаме много какво да покажем и с какво да се гордеем (Снимки)

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6278482

Екатерина Захариева: Имаме много какво да покажем и с какво да се гордеем (Снимки)Прекрасна фотоизложба на Иво Хаджимишев! "Балканите - споделено наследство" беше представена в дом "Витгенщайн" във Виена. С огромно удоволствие я посетих! Така се похвали министърът на външните работи Екатерина Захариева във фейсбук.  Изложбата включва най-значимите артефакти, открити на Балканите. Изкуството зарежда с невероятна енергия!

Френските власти разследват циментен концерн във финансиране на терористи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278485

Френските власти разследват циментен концерн във финансиране на терористиВластите във Франция са започнали разследване срещу френско-швейцарския циментен концерн ЛафаржХолсим (LafargeHolcim) по подозрение, че финансира терористични дейности в Сирия, създавайки по този начин опасност за човешки животи. Това съобщава ТАСС, цитирана от БТА. Според тези източници със случая са се заели трима следователи,

Защитата на обвинените в грабеж полицаи имат час да се запознаят с делото (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278484

Защитата на обвинените в грабеж полицаи имат час да се запознаят с делото (Снимки)Съдът в Пловдив даде един час на защитниците на обвинените в грабеж полицаи да се запознаят с делото, предаде „Фокус”. Двамата – Петър Атанасов от Криминална полиция и Стефан Модев от Общинската полиция – бяха доведени в залата, където ще се гледа делото и останаха вътре, за да се запознаят подробно с обвинението срещу тях,

Феновете на „Златната ябълка“ стават герои в сериала

https://offnews.bg//kultura/fenovete-na-zlatnata-iabalka-stavat-geroi-v-seriala-658035.html

Фенове на „Златната ябълка“ ще бъдат нарисувани в стила на анимационния сериал, а част от подкрепилите проекта ще имат дори реплики и сцени с главните герои.

„Опитваме се да направим хората, които ни подкрепят, максимално съпричастни с творческия процес. Освен да рисуваме герои, вдъхновени от нашите фенове, ще споделяме тайни от кухнята на Студио Змей в месечни видео блогове, достъпни за всеки, който подкрепи кампанията. Искаме да демонстрираме отделните етапи, през които преминава една анимационна продукция – от идеята, през сценарий, скици, визуални разработки, сториборд, анимация, музика, монтаж,“ споделя арт директорът и инициатор на проекта Димитър Петров.

Всеки, който подпомогне кампанията за пилотен епизод, може да избере дигитални или физически подаръци, включително плюшената овца Хари (съкратено от Харалампи), който се оказва важен герой от сериала. Овцете в света на „Златната ябълка“ се раждат с уникални цветове и шарки, а зрителите ще разберат повече за пъстроцветните стада по време на първия му сезон.

  

Българската национална телевизия поема 20% от разходите за създаването на пилотния епизод, а Студио Змей набира останалите 80% чрез онлайн кампания в платформата Indiegogo. Работата по 24-минутния епизод ще продължи около осем месеца и по него ще работят между 45 и 60 души.


“Златната ябълка” е проект за анимационен сериал, вдъхновен от българските митове, легенди и фолклор. Действието се развива в митологичен свят, който е изцяло базиран на българското народно творчество, а историите носят духа и поуките от любимите ни легенди и народни приказки.

Момчил Неков успя да включи български продукт в споразумението с Китай

http://pogled.info/svetoven/momchil-nekov-uspya-da-vklyuchi-balgarski-produkt-v-sporazumenieto-s-kitai.86735

/Поглед.инфо/ В списъка за взаимно признаване и защита на ЕС и Китай към момента няма нито една българска храна или напитка с географско означение, ЕК пое ангажимент да включи поне един български продукт в окончателния списък

Различна ли е Турция след събитията в Залива?

http://pogled.info/svetoven/razlichna-li-e-turtsiya-sled-sabitiyata-v-zaliva.86736

/Поглед.инфо/ През отминалата седмица едни от най-коментираните събития по света бяха отново събитията в Близкия изток, но този път погледите бяха насочени преди всичко към Катар и Иракски Кюрдистан. Доха се оказа сцена на наказателни операции от страна на съседите си от Залива, без да се прикрива водещата роля на САЩ, а Ербил обяви провеждането на референдум за обявяване на независимост т.н. създаване на Кюрдистан на част от територия на настоящ Ирак.

Сър Алекс звъннал на Бербатов: Няма да дойда на мача ти, защото жена ми...

https://www.actualno.com/bgfootball/syr-aleks-zvynnal-na-berbatov-njama-da-dojda-na-macha-ti-zashtoto-jena-mi-news_616681.html

Големият сър Алекс Фъргюсън няма да пристигне в София за благотворителния мач на Бербатов, който ще се състои утре - 14 юни. Шотландецът е получил покана от Бербатов, но му е звъннал и се извинил, че ще пропусне шоуто. Сър Алекс се оправдал с жена си. Двамата трябвало да отидат

"Еврофутбол": Франция ще победи Англия на „Стад дьо Франс“

http://www.cross.bg/leva-live-sreshti-1545872.html

/КРОСС/ Франция ще победи Англия в приятелска среща, която ще се играе днес от 22.00 часа на „Стад дьо Франс" в Париж: Франция - Англия Сингъл, Live, ТОП „1"-1.75 „Х"-2.95 „2"-3.20 Ето и някои от по-интересните срещи в идните дни:Австралия - Бразилия Сингъл, Live, ТОП „1"-5.50 „Х"-3.50 „2"-1.33Норвегия - Швеция Сингъл, Live, ТОП „1"-2.35 „Х"-2.80 „2"-2.30Румъния - Чили Сингъл, Live, ТОП „1"-3.40 „Х"-2.00 „2"-2.30Колумбия - Камерун Сингъл, Live, ТОП „1"-1.56 „Х"-3.15 „2"-3.80Уеска - Хетафе Сингъл, Live, ТОП „1"-2.35 „Х"-2.80 „2"-2.30Кадис - Тенерифе Сингъл, Live, ТОП „1"-2.22 „Х"-2.80 „2"-2.45 На 01.07. започва колоездачната обиколка на Франция, а фаворит за спечелването на трофея е Крис Фруум с 2.00. Ричи Порт е втори по сила с 2.50, а след него е Найро Кинтана с 6.00. „Еврофутбол" пусна новите 30 срещи, които попадат в МАКСГОЛ, а всеки, който иска да спечели огромен коефициент от 3500 може да изпробва знанията си, като посочи кои ще са най-резултатните 8 срещи от тях

Марешки внася свой проект за Изборния кодекс

http://frognews.bg/news_136389/Mareshki-vnasia-svoi-proekt-za-Izborniia-kodeks/

До края на седмицата ще представя своя проектозакон за промени в Изборния кодекс. Това каза председателят на партия ”Воля” Веселин Марешки по БНР.

ЕС поиска свобода в Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=353296

ЕС призова да бъдат освободени задържаните по време на протести срещу корупцията в Русия, предаде АП. Брюксел осъди задържането на стотици мирни демонстранти, включително на опозиционера Алексей Навални, и призова те незабавно да бъдат освободени.

Няколко души пострадаха при стрелба в Мюнхен, няма данни за тероризъм

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/13/2988049_niakolko_dushi_postradaha_pri_strelba_v_mjunhen_niama/?ref=rss


Служителка на полицията е простреляна на гара в предградие на Мюнхен тази сутрин и един заподозрян е арестуван, съобщиха в Туитър силите на реда в Мюнхен, цитирани от "Асошиейтед прес" и ДПА.

Според говорител на полицията няма индикации, че стрелбата е била терористичен акт. Извършителят е задържан, отбелязва "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Стрелбата е започнала на перона на станцията на градската железница в Унтерфьоринг, след...

Mакедонски външен министър е готов да преговаря с Гърция за името на Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278465

Mакедонски външен министър е готов да преговаря с Гърция за името на МакедонияНовият македонски външен министър Никола Димитров е готов да преговаря конструктиввно с Гърция с цел намиране на решение на спора за името на Македония, предаде БТА. В интервю за атинското издание на в. "Вима" Димитров, който утре пристига на посещение в Атина за разговори с гръцкия си колега Никос Кодзиас, смята,

Момиче от Мездра с престижно национално отличие

//dariknews.bg/regioni/vraca/momiche-ot-mezdra-s-prestizhno-nacionalno-otlichie-2030212

Възпитаничката на ОУ „Христо Ботев“ в Мездра Силвия Йолова завоюва златно отличие на Републиканския финал в скока на дължина при момичетата V-VII клас по лека атлетика, кулминация натурнира „Ученически спортни игри 2017“, провел се в Сливен. Седмокласничката грабна най-високия приз в дисциплината с

Административният съд дари книги на Гимназията за романски езици

//dariknews.bg/regioni/burgas/administrativniiat-syd-dari-knigi-na-gimnaziiata-za-romanski-ezici-2030211

Конституцията на Република България и книги за философия, етика, психология и български фолклор дари днес Административният съд на библиотеката на Гимназията за романски езици “Г.С. Раковски“.
 
Училището и съда са партньори в образователната програма “Съдебната власт – информиран изб

Започна ремонтът на асансьора в Дома на техниката

//dariknews.bg/regioni/razgrad/zapochna-remontyt-na-asansiora-v-doma-na-tehnikata-2030215

Три седмици след като Областният управител Гюнай Хюсмен пое ангажимент да съдейства за разрешаване на проблем с неработещ асансьор в държавна институция ремонтът в съоръжението започна - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград..
Припомняме, че след публикация в регионалния

ДЮТА „Кюстендилче“ стана Абсолютен балкански шампион за 2017 г. и спечели Гран при в Хисаря

//dariknews.bg/regioni/kiustendil/diuta-kiustendilche-stana-absoliuten-balkanski-shampion-za-2017-g.-i-specheli-gran-pri-v-hisaria-2030216

Златен медал, Гран при Златен «Орфей», титлата Абсолютен балкански шампион по фолклор за 2017 г. и чек на стойност 1000 евро спечели Детско-юношески танцов ансамбъл „Кюстендилче“  към ОДК – гр. Кюстендил  от VI Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода” – Хисаря 2017. Възпитаниците на Р

Специалист: Чистите ръце пазят от летни вируси

//dariknews.bg/novini/obshtestvo/specialist-chistite-ryce-paziat-ot-letni-virusi-2030209

Чистите ръце предпазват от летни вируси и инфекции. Тази препоръка напомни акад. Ангел Гълъбов – вирусолог от Института по микробиология при БАН, на пресконференция.
 

Станишев поиска от Юнкер Социален план за Европа

http://frognews.bg/news_136388/Stanishev-poiska-ot-IUnker-Sotsialen-plan-za-Evropa/

„Гръмките декларации не са достатъчни. Европейският стълб за социалните права трябва да се превърне в реалност възможно най-скоро. Ако искаме да постигнем осезаеми резултати, ни е необходим спешен план с конкретни действия. Бъдещето на ЕС е в запазването на уникалния за света социален модел.“ Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и комисаря по заетостта и социалните въпроси Мириан Тейсен вчера в Страсбург.

КЕВР вдига изкупната цена на тока от покривни фотоволтаици

http://dnes.dir.bg/news/pokriv-fotovoltaitzi-kevr-25905941

От 1 юли цената на електроенергията, произведена от покривни фотоволтаици, ще бъде увеличена, предвижда проект на решение на КЕВР.

Лошо време и празници спънаха делото срещу акушерката

http://dnes.dir.bg/news/sofiyski-gradski-sad-akusherka-emilia-kovacheva-25905890

Лошите метеорологични условия в София през последните дни и празниците станаха причина Софийският градски съд да отложи делото срещу акушерката Емилия Ковачева.

Голдън Стейт спечели титлата в НБА

https://www.actualno.com/basketball/goldyn-stejt-specheli-titlata-v-nba-news_616680.html

Отборът на Голдън Стейт Уориърс се наложи над Кливланд Кавалиърс със 129:120 в петия мач от финалната серия в НБА и триумфира с титлата в първенството. "Воините" спечелиха противопоставянето с 4-1 победи и детронираха Кавс. У дома в Оукланд баскетболистите на Стив Кър загубиха първата четвърт с 33:37, но играха много силно във втората и я спечелиха с 15 точки разлика (38:23), след което не дадоха повече шансове на съперника си за обрат. Подробности за мача четете в Sportlive.bg!

Топ психиатър: Психиатричната диагноза е доживотна присъда

http://dnes.dir.bg/news/psihiatria-tzveteslava-galabova-25905388

В България няма регистър на психично болните, въпреки че лекарите настояват за такъв от години. Зачестяват и случаите на агресия от хора с психични заболявания.

Юнски сняг зарадва скиорите в Калифорния (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278460

Юнски сняг зарадва скиорите в Калифорния
(Видео)Необичайна за сезона зимна буря увеличи снежната покривка в Сиера Невада, в американския щат Калифорния и даде възможност на скиори и сноубордисти да се порадват на пистите в очакване на лятото, съобщава Нова тв.  В горните части на курорта Скуо Вали паднаха 10 сантиметра сняг, а в ниското - 5. "Наистина е уникално.

Сенатори в САЩ се споразумяха за нови санкции срещу Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6278459

Сенатори в САЩ се споразумяха за нови санкции срещу РусияРепубликанци и демократи в Сената на САЩ постигнаха споразумение за нови санкции срещу Русия, предаде БТА. Водещи членове на сенатските комисии по банкови въпроси и външни отношения обявиха споразумението, което предвижда Конгресът да направи преглед, ако президент на САЩ се опита да облекчи или спре сегашните наказателни мерки.

Всеки ден 600 души имат нужда от преливане на кръв в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/06/13/2988133_vseki_den_600_dushi_imat_nujda_ot_prelivane_na_kruv_v/?ref=rss


Близо 600 души дневно се нуждаят от преливане на кръв в България, като 200 от тях са деца. Това каза зам. генералният директор на Българския червен кръст Надежда Тодоровска пред "Фокус" по повод Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и донорство, който се отбелязва днес.

По думите ѝ се наблюдава увеличение на хората в младежка възраст, които даряват доброволно кръв. По думите ѝ обаче българинът е готов да дари кръв, но да знае за кого и защо му е...

Турция поиска визите за ЕС да паднат по време на българското председателство

http://www.mediapool.bg/turtsiya-poiska-vizite-za-es-da-padnat-po-vreme-na-balgarskoto-predsedatelstvo-news265181.html

На връх рождения си ден премиерът Бойко Борисов започна мисията си да "нормализира" отношенията между Турция и ЕС и се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм, който обаче постави трудноизпълними условия пред Брюксел – визите за ЕС да паднат по време на българското ротационно председателство в първата половина на следващата година и да се постигне солиден напредък в преговорите за присъединяването на Анкара към съюза.   "Турция иска да продължи преговорите за пълноправно членство. По време на българското председателство искаме стъпка напред към затваряне на преговорите“, заяви Йълдъръм след срещата си с Борисов.   Към момента обаче голяма част от страните в ЕС не приемат падането на визите за турски граждани заради проблемите със спазването на човешките права и плановете за връщането на смъртното наказание.   Премиерът Бойко Борисов очаквано реагира предпазливо на турските искания и коментира, че всичко зависи от Анкара.   "Ако някой си мисли, че можем да обещаем членство в ЕС, не можем. Покрай референдума за промяна на турската конституция от април доста държави в ЕС вече не дават дори да се издума за членство на Турция. Това трябва да бъде преодоляно и поне да се нормализират отношенията ЕС-Турция, които в момента са в най-ниската си точка. За членството всичко зависи от Турция“, заяви Борисов.   Освен с премиера Йълдъръм Борисов се срещна и с президента Реджеп Ердоган, като двамата демонстрираха пред камерите топли отношения след кризата тази пролет, когато България обвини турската държава в намеса в парламентарните избори у нас заради подкрепата й към партия ДОСТ на Лютви Местан.   Сега обаче на власт отново е Бойко Борисов, който още в предишния си мандат даде да се разбере, че независимо от пълзящия авторитаризъм на Ердоган, България е привърженик на добри отношения с него, за да не „пусне“ бежанците към българската граница. Именно с този мотив кабинетът "Борисов 2" не се поколеба да предаде на Турция преследван от нея заради политическата си дейност гражданин Абдуллах Бююк, който потърси убежище у нас.   Служебното правителство и службите обаче започнаха да гонят турски граждани от България по подозрения, че клатят националната сигурност, а президентът Румен Радев влезе в задочна схватка с турския си колега Ердоган.   "Изборите вече са минало и двете съюзнически страни ще развиват своите отношения“, заяви Йълдъръм и добави, че Борисов е гарант срещу крайни националистически прояви.   Йълдъръм му благодари, че "в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа" и добави, че страната му много цени категоричната солидарност на България по време на опита за преврат.   "България е много важен съсед за Турция, ние сме приятели и съседи, и съюзници. Имаме стабилни отношения, което е от полза и за двата народа", заяви още Йълдъръм.   Борисов като посредник между ЕС и Турция   Борисов от своя страна за пореден път благодари на Анкара, че не допуска бежанска вълна към България и оттам към Европа и даде заявка да задвижи общи проекти.   "България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае. Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции", заяви Борисов пред репортери след срещата с Йълдъръм във вторник.   По думите му България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство.   "В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността", допълни Борисов.   Европейският съюз остро критикува Анкара заради неспазването на човешките права при бруталната разправа с хиляди турски граждани, обявени за "гюленисти" след неуспешния опит за преврат миналия юли. Кризата ЕС- Анкара се изостри и около конституционния референдум в Турция, с който президентът Реджеп Ердоган взе на практика цялата власт.   За разлика от останалите европейски лидери, Борисов не повдига чувствителните въпроси пред турските власти. След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица той изяви готовност да влезе в ролята на посредник между Брюксел и Анкара.   "Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Понякога това се забравя. Трябва да си дадем сметка как би изглеждал този фланг без нея, защото само на няколкостотин километра се водят сражения. Оптимист съм. Отношенията са много зле, но съм убеден, че ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция. Смятам, че така мислят и много мои колеги в Европа", каза Борисов.   България предупреди, че ще защитава интересите си от "Турски поток"   По думите на турския премиер е възможно в инфраструктурата и транспортната мрежа да се изградят общи транзитни коридори.   Борисов се спря на руския проект за газопровод "Турски поток", тъй като новата му обсесия е да се изгради тръба и към България като част от плана за газов хъб край Варна. Борисов каза, че след построяването "Турски поток" ще спре транзитът на руски природен газ през Украйна и България за Турция. Така, по думите му, българската газопреносна мрежа ще стане излишна, но страната ни няма да допусне това и за целта се водят преговори с Русия.   Пак "Благодаря" за бежанците   Борисов за пореден път благодари за задържането на бежанската вълна.   "Нека си спомним за големия натиск по нашите граници от бежанци. Спомням си за безсънните нощи, които сме прекарали в обсъждане на този проблем с турската страна ... В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност в близост до конфликти“, каза премиерът Борисов.   Той бе придружаван в Анкара от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и депутата Вежди Рашидов.   По време на вититата бившият министър на културата и сегашен депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов влезе в ролята на преводач на Борисов.

Борисов пак е в Турция с мисия да "нормализира" отношенията й с ЕС

http://www.mediapool.bg/borisov-pak-e-v-turtsiya-s-misiya-da-normalizira-otnosheniyata-y-s-es-news265181.html

Премиерът Бойко Борисов се нае да нормализира отношенията между Европейския съюз и Турция и за пореден благодари на Анкара, че не допуска бежанска вълна към България и оттам към Европа. На връх рождения си ден Борисов замина за турската столица, където вече се срещна с турския си колега  Бинали Йълдъръм, а в момента разговаря с президента Реджеп Ердоган.   Двамата министър-председатели демонстрираха много близки отношения и обявиха курс за активизиране на двустранните отношения, които се изостриха неимоверно тази пролет, когато България обвини турската държава в намеса в парламентарните избори у нас заради подкрепата й към партия ДОСТ на Лютви Местан. Служебното правителство и службите започнаха да гонят турски граждани от България по подозрения, че клатят националната сигурност, а президентът Румен Радев влезе в задочна схватка с турския си колега Ердоган.    Сега обаче на власт отново е Бойко Борисов, който още в предишния си мандат даде да се разбере, че независимо от неприкрития авторитаризъм на Ердоган, България е привърженик на добри отношения с него, за да не пусне бежанците към българската граница. Именно с този мотив кабинетът "Борисов 2" не се поколеба да предаде на Турция преследван от нея заради политическата си дейност гражданин Абдуллах Бююк, който потърси убежище у нас.   "България е на границата между Европа и Азия. Турция е нашият най-голям европейски съсед. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция, което нас пряко ни касае. Тук сме, за да защитим нашите граници, нашите инвестиции", заяви Борисов пред репортери след срещата с Йълдъръм във вторник.   По думите му България и Турция могат да бъдат еталон за добросъседство.    "В редица европейски държави се проведоха избори, включително в България, а в Турция имаше референдум. Много пъти се преминаха границите на добрия тон. Надяваме се в по-спокойна обстановка да се върне добрият тон и толерантността", допълни Борисов.   Европейският съюз остро критикува Анкара заради неспазването на човешките права при бруталната разправа с хиляди турски граждани, обявени за "гюленисти" след неуспешния опит за преврат миналия юли. Кризата ЕС- Анкара се изостри и около конституционния референдум в Турция, с който президентът Реджеп Ердоган взе на практика цялата власт.    За разлика от останалите европейски лидери, Борисов не повдига чувствителните въпроси пред турските власти. След срещата си с германския канцлер Ангела Меркел миналата седмица той изяви готовност да влезе в ролята на посредник между Брюксел и Анкара.    "Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Понякога това се забравя. Трябва да си дадем сметка как би изглеждал този фланг без нея, защото само на няколкостотин километра се водят сражения. Оптимист съм. Отношенията са много зле, но съм убеден, че ще се придвижим напред, защото икономиката на Европа е много свързана с тази на Турция. Смятам, че така мислят и много мои колеги в Европа", каза Борисов.    Бинали Йълдъръм му благодари, че "в европейското семейство много пъти е обяснявал и защитавал реалната позиция на Турция в Европа" и добави, че страната му много цени категоричната солидарност на България по време на опита за преврат.    "България е много важен съсед за Турция, ние сме приятели и съседи, и съюзници. Имаме стабилни отношения, което е от полза и за двата народа", заяви още Йълдъръм.   България предупреди, че ще защитава интересите от "Турски поток"    По думите на турския премиер е възможно в инфраструктурата и транспортната мрежа  да се изградят общи транзитни коридори.    Борисов се спря на руския проект за газопровод "Турски поток", тъй като новата му обсесия е да се изгради тръба и към България като част от плана за газов хъб край Варна. Борисов каза, че след построяването "Турски поток" ще спре транзитът на руски природен газ през Украйна и България за Турция. Така, по думите му, българската газопреносна мрежа ще стане излишна, но страната ни няма да допусне това и за целта се водят преговори с Русия.    Пак "Благодаря" за бежанците    Борисов за пореден път благодари за задържането на бежанската вълна.    "Нека си спомним за големия натиск по нашите граници от бежанци. Спомням си за безсънните нощи, които сме прекарали в обсъждане на този проблем с турската страна ... В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност в близост до конфликти“, каза премиерът Борисов.   Той е придружаван в Анкара от вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и депутата Вежди Рашидов. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване