Повреда в пералнята за малко не подпали апартамент на улица "Ген. Радко Димитриев" във Варна

https://petel.bg/Povreda-v-peralnyata-za-malko-ne-podpali-apartament-na-ulitsa-Gen--Radko-Dimitriev-vav-Varna__286394

На 10-ти откомври около 14:40 часа, е постъпил сигнал за пожар в стая от апартамент, намиращ се на ул. «Ген. Радко Димитриев». Няма пострадали х...

Маскирани пазят вещи за милиони на брифинг на ГДБОП, ДАНС и Спецпрокуратурата

https://petel.bg/Maskirani-pazyat-veshhi-za-milioni-na-brifing-na-GDBOP--DANS-i-Spetsprokuraturata__286393

Снимки флагман.бг ДАНС, ГДБОП и Спецпрокуратурата дадоха извънредна пресконференция в София, охранявана от маскирани служители на МВР. ...

19-годишен се блъсна в дърво заради несъобразена скорост. Пострадала е спътничката му

https://petel.bg/19-godishen-se-blasna-v-darvo-zaradi-nesaobrazena-skorost--Postradala-e-spatnichkata-mu-__286392

Снимка: Булфото, архив На 10-ти октомври около 22:20 часа, под «Аспарухов мост», е възникнал пътен инцидент. Водачът на  лека кола «Митсубиши...

Спасиха царски орел в района на язовир "Малко Шарково"

https://petel.bg/Spasiha-tsarski-orel-v-rayona-na-yazovir-Malko-SHarkovo__286391

Снимка pixabay След сигнал за ранена птица край язовир "Малко Шарково" в община Болярово служители на Регионалната инспекция по околната ...

Шофьор отне предимството на мотоциклетист и го отнесе на булевард "Осми Приморски" във Варна

https://petel.bg/SHofor-otne-predimstvoto-na-mototsikletist-i-go-otnese-na-bulevard-Osmi-Primorski-vav-Varna__286390

На 10-ти октомрви, около 12:00 часа, на бул. «Осми Приморски полк», е възникнал пътен инцидент. Водачът на лека кола «Тойота» М.В. на 33 години от ...

Варненски полицаи спипаха по пладне жрица на любовта с клиент

https://petel.bg/Varnenski-politsai-spipaha-po-pladne-zhritsa-na-lyubovta-s-klient-__286389

Илюстрация: Булфото На 10-ти октомври, около 14:45 часа в м-ст «Боровец», при извършване на полицейска проверка, в момент на извършване на се...

САЩ готвят танка на бъдещето. Ще поваля с лазерно оръдие враговете

https://petel.bg/SASHH-gotvyat-tanka-na-badeshheto--SHHe-povalya-s-lazerno-oradie-vragovete__286387

Директорът на Техническия център за командване на американската армия и техническата служба за противоракетна отбрана (SMDC) Томас Уебър з...

Ще има държавна субсидия за вероизповеданията

https://dnes.dir.bg/politika/darzhavna-subsidiya-da-ima-za-veroizpovedaniyata-glasuva-parlamentat

Парите ще се изразходват целево за покриване на разходите на вероизповеданието за възнаграждения на персонал

Хванаха крадец обрал на варненец пари, злато и телефон

http://budnavarna.bg/38919-hvanaha-kradets-obral-na-varnenets-pari-zlato-i-telefon/

снимка: Будна Варна

Вчера е постъпил сигнал за грабеж на сумата от 200 лв., мобилен телефон и златен синджир, извършен след употреба на сила на ул. „Евлоги Георгиев“, научи BudnaVarna.bg.

След проведени оперативно – издирвателни дейности и действия по разследване на случая е установено, че извършител на деянието е Ц.К. (44 г.) от Варна. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Хванаха крадец обрал на варненец пари, злато и телефон е публикуван за пръв път на Будна Варна.

10 факта за костните тумори

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7096453

10 факта за костните тумориПроф. Харзем Йозгер ще консултира безплатно пациенти в София С правилно назначено и подходящо лечение, шансът за излекуване дори при най-злокачествените тумори достига до 70%, твърди специалистът по ортопедична онкология от болници Acibadem в Турция проф. д-р Харзем Йозгер. Проф. Йозгер е специалист с дългогодишен опит в лечението на тумори на

Британският посланик: Споделям разочарованието на Борисов от медиите

http://www.moreto.net/novini.php?n=383520

„На срещата, на която бяхме поканени посланиците, получихме интересна и актуална информация за бруталното убийство на Виктория Маринова от премиера Бойко Борисов. Той сподели, че е разочарован от начина, по който беше отразен случаят в международните медии и аз споделям това негово разочарование".

Лятно или зимно часово време предпочитате? Остават само няколко часа за гласуване

https://offnews.bg//obshtestvo/liatno-ili-zimno-chasovo-vreme-predpochitate-ostavat-samo-niakolko-ch-689732.html

Лятното или зимно часово време да остане за постоянно в България? Днес е последният ден, в който може да отговорите на този въпрос чрез формата за гласуване на сайта на правителствената администрация.

За дадете гласа си, първо трябва да се регистрирате в сайта.

Гласуването започна на 20 септември и приключва днес, 11 октомври, в 17:30 ч.

До 11:20 ч. от близо седеммилионна България са гласували едва 14 396 души.

През 2019 г. България и останалите страни членки на Европейския съюз ще преместят за последно стрелките на часовника (с 1 ч. напред в последната неделя на март и/или 1 ч. назад сутринта в последната неделя на октомври, когато се връща стандартното часово време) и ще останат за постоянно съответно на лятно или зимно часово време.

Промяната налага директива на Европейския парламент и Съвета за преустановяване на сезонните промени на часовото време и за отмяна на Директива 2000/84/ЕО.

Лятното часово време е въведено, за да се извлече максимална полза от дневната светлина, първоначално в Германия и Франция - по време на Първата световна война - с цел пестене на въглища, използвани за осветление. Още по време на войната към тях се присъединяват Великобритания, повечето нейни съюзници и много неутрални европейски държави.

След края на Втората световна война редица европейски държави преустановяват практиката, но впоследствие лятното часово време отново се въвежда. Това се случва първо в Италия (1966 г.), след това в Гърция (1971 г.) и редица други страни от ЕС.

В международен план лятно часово време се използва в 60 държави, в т.ч. в Северна Америка и Океания. Все повече съседни на ЕС държави и негови търговски партньори решават да не го прилагат или да го премахнат, например Исландия, Китай (1991 г.), Русия (2011 г.), Беларус (2011 г.) и Турция (2016 г.).

Законодателството на ЕС относно лятното часово време е въведено през 1980 г. с цел обединяване на съществуващите национални практики и графици за лятното часово време, които към онзи момент се разминават. От 2001 г. насам разпоредбите на ЕС за лятното часово време се уреждат с Директива 2000/84/ЕО 2, с която се въвежда задължението за всички държави членки да преминат към лятното часово време в последната неделя на март и да се върнат към тяхното стандартно време (зимно часово време) в последната неделя на октомври.

Но независимо от разпоредбите за лятното часово време на ЕС, териториите на държавите членки на европейския континент са групирани в три различни часови зони или стандартни часови времена. Всяка държава членка взема индивидуално решение за стандартното часово време за цялата ѝ територия или за различни части от нея. В същото време, все по-често гражданите, ЕП и държави членки поставят под въпрос системата на промяна на часа два пъти годишно. Ето защо ЕК извърши анализ, проведе и обществена консултация. 84% от отговорилите близо 4,6 млн. души се обявиха ЗА преустановяването на смяната на часовото време два пъти годишно, а 16% поискаха тя да се запази. Въпросът повдигнаха и транспортните министри на заседания на Съвета, а редица членки заявиха, че предпочитат да бъде преустановено използването на лятно часово време.

Затова и Комисията предложи да се преустановят сезонните промени на часовото време в Съюза и се гарантира, че държавите членки ще могат да вземат решения относно своето стандартно време.

Според ЕК позволяването на некоординирани промени на часовото време в държавите от ЕС ще се отрази неблагоприятно върху вътрешния пазар поради по-високите разходи за трансгранична търговия, неудобствата и възможните смущения в транспорта, далекосъобщенията и пътуванията, както и поради по-ниската производителност в рамките на вътрешния пазар на стоки и услуги.

Комисията посочва още, че въпреки че икономиите на енергия от лятното часово време са били една от основните причини за въвеждането на настоящия режим, научните изследвания показват, че цялостният ефект от тях е незначителен

Например през 2016 г. италианското електроразпределително дружество TSO Terna докладва, че годишните спестявания на електроенергия от лятното часово време в Италия възлизат на приблизително 0,2% от годишното потребление на електроенергия, което представлява годишни икономии в размер на близо 94,5 милиона евро. За Франция процентът е 0,1. През 2015 г. пък германската асоциация на водния и енергийния сектор (BDEW) отбелязва, че икономиите в Германия вече са несъществени, тъй като консумацията на електроенергия за осветление е намаляла до около 8% от енергийното потребление, докато тази за развлекателни дейности се е увеличила.

Внедряването на нови осветителни технологии (както и интелигентни измервателни уреди, програмиращи устройства и т.н.) вече води до намаляване на потенциалните икономии на енергия от въвеждането на лятно часово време, пише още ЕК.

Как смяната влияе на здравето

Заключения от някои хронобиологични изследвания сочат, че ефектът на лятното часово време върху човешкия биоритъм може би е по-сериозен, отколкото се е считало. Например в доклада на Бундестага от 2016 г. се прави препратка към констатации, съгласно които човешкият биоритъм не се адаптира толкова добре към пролетната промяна на часовото време, колкото се смяташе досега, и че при хората от определени хронотипове приспособяването към нея може да отнеме няколко седмици, докато есенната промяна поражда по-малко проблеми. Наличните данни обаче все още не дават ясен отговор на въпроса за цялостния ефект върху здравето (т.е. баланса между предполагаемите положителни и отрицателни ефекти).

Пътна безопасност

Няма окончателни доказателства и по отношение на връзката между лятното часово време и пътнотранспортните произшествия. Някои проучвания показват, че лишаването от сън, дължащо се на преместването на часовника с един час напред през пролетта, може да увеличи риска от произшествия. Като цяло обаче е трудно да се каже, че лятното часово време оказва по-голямо пряко въздействие върху броя на пътнотранспортните произшествия в сравнение с други фактори.

Селско стопанство

Въвеждането на лятното часово време породи опасения от нарушаване на биоритъма на животните и промяна на графиците на доене и хранене поради промяната на часа. Те обаче изглежда постепенно отпадат поради въвеждането на ново оборудване, изкуствено осветление и автоматизирани технологии.

Географско разположение

Изборът на стандартно часово време и на това дали да преминат за постоянно към лятно или към зимно часово време зависи от всяка държава членка. Ето защо последиците от този избор трябва да бъдат оценени на национално равнище. Като цяло въздействията вероятно ще се различават в зависимост от географското положение на всяка държава членка: в северните държави членки вече е налице осезаема сезонна промяна на дължината на деня през годината. Те се характеризират с тъмни зими с къси дни и светли лета с къси нощи. В най-южните държави членки тези разлики не са толкова крайни, тъй като не се наблюдава значителна промяна в разпределението на дните и нощите през годината. Вероятно разположението на държавите в рамките на тяхната часова зона също ще бъде от голямо значение. Колкото по-близо е разположена една държава до западната граница на своята часова зона, толкова по-късно ще изгрява и залязва слънцето, докато в източната част на часовата зона сутринта ще бъде по-светло, а слънцето ще залязва по-рано.

Промяната на схемата ще бъде свързана и с разходи по преминаването към новия режим. Докато настоящите разходи, генерирани при промяната на часовото време два пъти годишно, ще отпаднат, ще има „преходни разходи“ поради преминаването към нов режим без сезонни промени. Ще бъде необходимо препрограмиране и преконфигуриране на системите на ИТ. Това ще бъде от решаващо значение за софтуера за графици и календари (здравни системи, резервационни системи за пътувания) и за този, обвързан с часовото време, както и за всички интелигентни технологии 19 . Разписанията в транспортния сектор ще трябва да бъдат адаптирани. Както някои заинтересовани страни подчертаха в отговора си на обществената консултация, ще бъде от особена важност да се осигури известно време за тази промяна.

Държавите членки следва да прилагат директивата от 1 април 2019 г. С пълното прилагане на настоящата директива държавите членки вече няма да правят сезонни промени на своето стандартно часово време или времена.

Тежък инцидент в София! 71-годишен от Сапарева баня отнел предимство и пратил в болница друг мъж!

http://www.struma.com/sinya-lampa/tejuk-incident-v-sofiya-71-godishen-ot-sapareva-banya-otnel-predimstvo_140436/

Вчера при ПТП е пострадал 48-годишен водач на л.а. „Ситроен“. Инцидентът е възникнал на Самоковско шосе между т.а. „Мерцедес“ и „Ситроена“, водачът на товарния автомобил е отнел предимство насрещно движещия се лек автомобил.

Товарният автомобил е управляван от 71-годишен мъж от Сапарева баня. Пострадалият е настанен за лечение в столична болница, По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

С. Петров

Повечето българи предпочитат зимно часово време

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/povecheto-balgari-predpochitat-zimno-chasovo-vreme

Министерството на образованието също настоява за това, защото учениците ще са най-потърпевши

Шофьор на камион се нахвърли с юмруци върху колега на пътя

http://www.cross.bg/shofyor-ylitza-nahvurli-1586004.html

/КРОСС/ Шофьор на камион се нахвърли с юмруци върху водач на лека кола. Това стана на улица в столичния квартал "Младост" 3, съобщи Нова телевизия. На видеото, изпратено от зрител, се вижда как двете превозни средства се опитват да се разминат на тясна улица. Шофьорът на камиона изведнъж слиза и започва да удря другия шофьор през спуснатото стъкло на предната врата. В колата на потърпевшия се возели жена и малко дете, пише зрителят на NOVA.

Жители на общините Кайнарджа, Дулово и Алфатар дадоха своите предложения по „Визия за България“

http://www.cross.bg/bulgariya-mesta-predstavitel-1585994.html

/КРОСС/ По време на срещата със зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев и народните представители Димитър Стоянов и ген. Кольо Милев жителите на община Дулово поискаха финансирането на частните болници и училища от държавния бюджет да бъде спряно. Те обясниха, че общинската болница, която е единственото място, където те могат да получат здравни услуги, е в изключително тежко финансово състояние и постоянно е заплашена от фалит. „За какво развитие на общината можем да говорим, докато демографската криза при нас не само се усеща, но и може да се види в пълната й сила. Подкрепяме реализирането на „Визия за България“, защото е време за реална промяна“, заявиха жители на Дулово. Те се обявиха против предложението на управляващите за създаването на Дунавски регион, защото по думите им това само ще затрудни развитието на района. На срещата народният представител Кольо Милев и Димитър Стоянов представиха Визията в частта, свързана с отбраната и сигурността. Народният представител Антон Кутев  обясни, че „Визия за България“ предлага повече държава в икономиката. Това означава, че ЕРП и АЕЦ трябва да са държавна собственост, летище „София“ не бива да се дава на концесия, нужна е работеща полиция и съдебна система, обърната към гражданите. „Политики, които да върнат младите хора в България и малките населени места“

След серия бизнес врътки! Култов ресторант от зората на демокрацията в Благоевград три години непродаваем, цената падна драстично

http://www.struma.com/biznes/sled-seriya-biznes-vrutki-kultov-restorant-ot-zorata-na-demokraciyata_140435/

Един от култовите ресторанти от зората на демокрацията в Благоевград, ресторант "Европа" все още не може да намери своят купувач. Огромният ресторант на ул. "Тодор Александров" в Благоевград е непродаваем и цената за публичната му продан буквално се срина. Тя тръгна през 2015 година от милион, премина през 422 000 лева, а сега е под 280 бона.

От няколко години насам, ресторантът на благоевградчанина Кирил Чобанов, смени няколко собственика, но нито един от тях не...

Продължава

САМО В ПИК TV! Георги Харизанов и проф. Антоанета Христова с разкрития за убитата Виктория и истерията около бруталното престъпление (НА ЖИВО)

https://pik.bg/само-в-пик-tv-георги-харизанов-и-проф-антоанета-христова-с-разкрития-за-убитата-виктория-и-news787621.html

САМО В ПИК TV! Георги Харизанов и проф. Антоанета Христова с разкрития за убитата Виктория и истерията около бруталното престъпление (НА ЖИВО)

Шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов разказва от първо лице за контактите си с брутално убитата Виктория Маринова от Русе. Заедно с политическия психолог проф. Антоанета Христова, той ше разкрие причините за истерията около зверското престъпление, реакцията на западните медии спрямо България и действията на властите у нас.

Гледайте на живо по ПИК TV! 

 <--|piktvplayer|-->

В парламента са патриотизирани, а в съдебната власт - политизирани

http://clubz.bg/74344-v_parlamenta_sa_patriotizirani_a_v_sydebnata_vlast_politizirani

Защо всеки инцидент в България - било то жестоко убийство на журналист, катастрофа с автобус или несполучливо подбрани плочки за площад - се пише директно на сметката на управляващата партия и премиера? Защо проблеми, които би трябвало да получат отговор от професионални и независими институции, са неизбежно политизирани? Трагедията с убийството в Русе беше последната илюстрация на тази тенденция: докато опозицията се опитваше да представи случая като генерален провал на управлението, Борисов го опакова като "безродна” и безпочвена атака срещу България. И двете интерпретации с учудваща лекота политизираха проблема и решително се откъснаха от трезвата реалност.

Откъде идва тази склонност към надяване на политически партийни очила? Дори отговорите на този въпрос обикновено са политизирани. За правителството причината е липсата на политическа култура у опозицията, която нечестно се опитва да се възползва от всяка ситуация. За опозицията това е единственият ефективен начин за борба срещу власт, която сама редовно манипулира общественото мнение и не спазва строг етически кодекс.

Зад тези повърхностни отговори има обаче и един по-важен: политизацията на инциденти е следствие от структурно изкривяване на публичната сфера, при което вместо независими институции управляващите създават агенции за слугинаж, обгрижващи тях и приятелите им. Тези агенции/органи/комисии не се стремят да свършат задачите, за които официално съществуват, а се занимават с лъскане имиджа на патроните си (управляващите) и громене на техните опоненти.

Измеренията на проблема

Борбата срещу корупцията би трябвало да бъде сфера, в която няма значение дали някой е на власт или не - управляващите дори би трябвало да са по-уязвими. В България обаче е обратното: както е добре известно, няма ключов управляващ, хванат в сериозно прегрешение. Всички обвиняеми и съдени са или от опозицията, или от партии, отпаднали от управлението.

По принцип парламентарните комисии са една от възможностите за независимо разследване на скандали. Комисията за КТБ обаче беше създадена, за да оневини по случая прокуратурата и КФН. Както и за да не се споменат определени имена.

Шумно прокламираната антикорупционна агенция дотук е свършила основно следното: запорирала е имуществото на издател на опозиционен вестник и на опозиционен политик и е обявила за напълно чист издателя на проправителствената преса. Първите са проверени щателно, вторият - само по документи.

В медийната сфера политизацията е отколешна. Една медийна група, която гравитира около депутат от ДПС и ту е негово притежание, ту той се “оттегля” от ръчното ѝ управление, се е превърнала в инструмент и патерица на всяка управляваща партия. Поне от 2009 година насам тази група на няколко пъти сменя своите позиции в зависимост от изборните резултати. До 2013 година те се обгрижваха взаимно с Борисов, в опозиционния му период от 2013-2014 бяха в тежък конфликт, а след това групата отново стана негов безрезервен привърженик. Медийна политика, която се влияе от това кой е на власт, е по дефиниция политизирана.

Когато нещо ходи като политизирана институция, кряка като политизирана институция и изглежда като политизирана институция, то най-вероятно е точно това, биха казали англичаните. А българите просто заключават, че щом независимите институции обслужват управляващите, техен най-главен “началник” е премиерът. Следователно той би трябвало да е отговорен за всичко. Буквално за всичко.

Ефектите на политизацията

Политизираните институции са на двойна употреба. От една страна те трябва да решават експертни проблеми - медийни, криминални или свързани с настилките в градовете. От друга страна те са пиар за управляващите и бухалка за опонентите им. Съчетанието на тези две функции води до една фундаментална неяснота относно границата между експертността и политическия пиар, професионализма и умението да “завъртиш” нещата в посока, удобна за определена партия.

Що се отнася до медиите, Борисов сам падна в капана на радикалната политизация. За него няма читави медии - по думите му едните са на един “олигарх”, а другите - на друг. Едните изкривяват реалността в една посока, другите - в обратната. Истина в медиите няма, всичко е spin-doctoring - политизирана пропаганда. Ако картината наистина е такава, чудно защо премиерът се сърди на чужденците, които критикуват медийната среда в България. В крайна сметка собственото му мнение за нея не е по-ласкателно.

За съдебните органи и антикорупционните агенции е изговорено много. За съжаление и те не успяват да се откъснат от имиджа си на политизирани структури. Преди време две подслушани магистратки бяха споделили, че “службите са на ДПС”. Резултатите от действията на съдебни и разследващи органи също следват партийните линии между управляващи и опозиция. И в зависимост от тези линии Цветан Цветанов, да речем, е ту пръв борец срещу престъпността, ту сам е сред разследваните.

Дори в казус, който изглежда доста тривиален - като случая с обвинената във вземане на подкуп Иванчева, обществеността се раздели доста тежко по партийна линия: за едните хващането ѝ е антикорупционен триумф, за другите - непохватна инсценировка.

Размиването на границата между независима агенция/комисия/орган и пиар структура води до размиване на границата между истина и пропаганда. Постистината е всъщност засилена форма на политизация на публичната сфера. Крайният резултат е, че почти всичко се превръща в “скандал” и почти никой скандал не завършва с някакво еднозначно решение: те просто в един момент затихват.

КТБ е чудесен пример за този феномен. Регулаторни и контролиращи институции позволиха голяма банка да фалира, нанасяйки сериозни щети и на публичните финанси, и на множество частни лица. Обвиненията бяха ограничени до Цветан Василев и неговите подставени лица, както и до двама от регулаторните органи и още двама от частни одиторски фирми. Съдебен процес, който обещава да продължи десетилетия, бе започнат, но той засяга единствено изнасянето на пари от банката към “кухите” фирми на Василев. Къде са отишли после, тепърва ще се изяснява. Тоест от уж ясен скандал в крайна сметка затънахме в съдебно-прокурорско блато, чиято цел изглежда е да се накажат част от виновните, но и да се скрият други.

Друг ефект от политизацията е, че страната влиза от един скандал в друг. От началото на политическия сезон поредицата е впечатляваща: трагедията в Своге и министерските оставки, разследванията на “Биволь” за  „Джи Пи груп", плочките и работата по “Графа”, убийството на журналистка в Русе... Какво точно се случва, остава спорно и мъгляво, а скандалите просто затихват и са изместени от нови.

Деполитизация?

По принцип политизацията не е нещо лошо, когато се случва в парламента и в електоралното състезание между партиите. Но става вредна, когато засяга сфери като съдебна власт, антикорупционни структури и медии. Проблемът в България е, че в парламента имаме деполитизация - всички партии се “патриотизираха” и започнаха да говорят едно и също по повечето важни въпроси. А медиите и съдебната власт са политизирани.

Това са и дълбоките причини за не особено добрата репутация на страната в Европа. Борисов може би е прав, когато твърди, че не бива механично да бъдем поставяни в лагера на най-проблемните европейски държави. Но пък и ние имаме да свършим още много работа, преди да успеем убедително да се откъснем от този лагер.

"Дойче веле"

Французи искат да инвестират в завод с 1200 работни места във Варненско

http://nakratko.bg/category/26/165335/


Високотехнологичен завод за сглобяване на части за електромотори и електрозадвижващи механизми иска да построи във Варненска област голяма френска фирма. Това стана ясно след работна среща в областната администрация във Варна.

Убиецът на Виктория Маринова е съгласен бързо да бъде върнат в България

http://www.cross.bg/kudeto-grad-ryse-1585997.html

/КРОСС/ Апелативният съд в германския град Целе, провинция Долна Саксония, ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. Според председателя на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт, където 21-годишният Северин Красимиров е арестуван, по време на разпит късно снощи той е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция, съобщи БНТ. Това означава, че формалностите по съдебния ред ще бъдат избегнати и той ще бъде върнат възможно най-бързо в България, за да бъде съден за жестокото престъпление. Когато бъдат екстрадиран у нас, той ще бъде разпитан от български разследващи прокурори и полицаи. Междувременно в ромската махала в Русе, където е живял Северин, осъмна в очакване на напрежение. Много от хората от къщите са изчезнали през нощта, защото се страхуват от саморазправа.

Убиецът на Виктория Маринова е съгласен да бъде върнат бързо в България

http://www.cross.bg/kudeto-ryse-grad-1585997.html

/КРОСС/ Апелативният съд в германския град Целе, провинция Долна Саксония, ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. Според председателя на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт, където 21-годишният Северин Красимиров е арестуван, по време на разпит късно снощи той е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция, съобщи БНТ. Това означава, че формалностите по съдебния ред ще бъдат избегнати и той ще бъде върнат възможно най-бързо в България, за да бъде съден за жестокото престъпление. Когато бъдат екстрадиран у нас, той ще бъде разпитан от български разследващи прокурори и полицаи. Междувременно в ромската махала в Русе, където е живял Северин, осъмна в очакване на напрежение. Много от хората от къщите са изчезнали през нощта, защото се страхуват от саморазправа.

Държавна субсидия за вероизповеданията, към които принадлежи поне 1% от населението

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096407

Държавна субсидия за вероизповеданията, към които принадлежи поне 1% от населениетоПарламентът прие на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, внесени от ГЕРБ, БСП и ДПС със 136 "за", без нито един "против" и с двама въздържали се. Депутатите одобриха и законопроекта на ПГ "Обединени патриоти"/ОП/ - 105 "за", един беше против и 25 "въздържал се", съобщи БТА. Миналата седмица по текстове от проектите имаше среща на

Сирия ще увековечи паметта на загиналите в страната войни от Русия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-zaginali-1586002.html

/КРОСС/Сирия ще увековечи паметта на загиналите в страната герои от Русия, съобщава "Известия" за плановете на сирийския "благодарен народ". В най-скоро време сирийският парламент ще разгледа законопроект, предвиждащ в цялата страна да бъдат издигнати "мемориали, увековечаващи душите на хората от Русия, загинали на сирийска територия", заявява пред вестника депутатът Джамал Зауби от парламентарната комисия по въпросите на семействата на жертвите и ранените във войната. "Това няма да е само един монумент. Ще положим усилия да бъдат наречени с имената на загинали хора от Русия улици в сирийски градове, площади и централни паркове в различни провинции на Сирия", допълва Зауби.Прессекретарят на парламента Наджи Убейд казва пред "Известия", че депутатите ще подкрепят бъдещия закон. Той подчертава, че хората в Сирия винаги са съчувствали искрено на семействата на падналите руски войници, а лично председателят на парламента Хамуда Юсеф Сабаг тачи руско-сирийската дружба като "скрепена с кръв". Първият зам.-председател на външнополитическата комисия в руския сенат - Съвета на Федерацията, коментира, че тази стъпка на сирийските парламентаристи ще укрепи приятелските връзки между двата народа.  

Бившият на Маркъл се ожени. Вижте булката

https://www.vesti.bg/lyubopitno/bivshiiat-na-markyl-se-ozheni.-vizhte-bulkata-6087349

Продуцентът Тревър Енгелсън сключи брак с половинката си Трейси Кърланд, която по професия е диетолог

Тръмп: Федералният резерв полудя

https://www.investor.bg/sasht/337/a/trymp-federalniiat-rezerv-poludia-269814/

Според американския президент масовата разпродажба на Wall Street в сряда представлява дългоочаквана корекция на пазара

Последни новини за изчезналото момиче от с. Д. Осеново: 13-годишната Гергана се свърза с приятелка: Добре, съм! Не ме търсете! Обичам го

http://www.struma.com/obshtestvo/posledni-novini-za-izcheznaloto-momiche-ot-s-d-osenovo-13-godishnata_140434/

Мистерията се заплита, близките и ужасени, никой не знае с кого е избягала.....

Категорично се потвърди версията за любовна история около изчезналата внезапно 13-годишна ученичка от село Долно Осеново. Гергана се свързала с най-добрата си приятелка, писала и на месинджър и съобщила: Добре съм Не ме търсете! Обичам го!, научи Struma.com.

Втори ден полицията е на крак в събиране на данни около мистериозното изчезване на детето, което е засечено за последен път да напуска селото, качвайки се на автобус на Благоевград. Вчера следобед Гергана е изпратила съобщението...

Продължава

Половината общини в Смолянско имат договори за зимно поддържане

https://www.actualno.com/smolyan/polovinata-obshtini-v-smoljansko-imat-dogovori-za-zimno-poddyrjane-news_699292.html

Половината общини в Смолянска област имат договори за зимно поддържане, останалите щели до началото на ноември месец да финализират процедурите за възлагане на тази дейност. Това съобщиха от областната администрация след проведеното заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия. Според съобщението шефката на Областното пътно управление инж. Костадинка Миланова заявила, че за републиканската пътна мрежа срокът на договора изтича и предстои неговото подновяване с фирмата изпълни

Поетът Иван С. Вълев: "Силата на поезията е да улови онзи особен момент на нещо различно, което преобръща ежедневието"

http://www.moreto.net/novini.php?n=383415

Носителят на националната награда за дебют "Южна пролет" - поетът Иван С. Вълев, лично ще представи първата си стихосбирка "Завой" тази неделя във Варна. "На път за вкъщи Колко е бавно времето, когато е само в мислите, но не и в стъпките.

Русия ще създаде една от най-добрите системи за борба с допинга, обеща Путин

https://www.dnevnik.bg/sport/2018/10/11/3325540_rusiia_shte_suzdade_edna_ot_nai-dobrite_sistemi_za/?ref=rss


Руският президент Владимир Путин обеща, че спортните федерации на страната ще продължат да съдействат на Световната антидопингова агенция (WADA) и да се борят с допинга. Това се случи по време на пленарната сесия на форума "Русия е спортна сила". Путин отчете необходимостта от установяване на единни и справедливи правила в борбата с допинга.<br /><br />В началото на годината правата на Руския олимпийски комитет (РОК) бяха възстановени, като това се случи след края на...

Ще се използват ли по-високите здравни вноски за контрол на финансите в сектора?

https://www.investor.bg/bylgariia/5/a/shte-se-izpolzvat-li-po-visokite-zdravni-vnoski-za-kontrol-na-finansite-v-sektora-269819/

Пенсионната и здравната реформа са опит за решаване на структурни проблеми с фискални средства, смята икономистът Юлиян Войнов

"Екзакта": 48% от българите искат постоянно зимното часово време, 32 на сто искат лятното

http://nakratko.bg/category/58/165334/


Има известен превес в обществените нагласи на позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно в страната ни, констатират от "Екзакта рисърч груп" на базата на национално представително проучване, направено от 28 септември до 5 октомври сред 1000 души в 125 гнезда в 92 населени места.

Финансовият надзор и ДАНС проверяват четири застрахователни компании

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/11/3325537_finansoviiat_nadzor_i_dans_proveriavat_chetiri/?ref=rss


ДАНС и Комисията за финансов надзор (КФН) проверяват четири български застрахователни компании, които имат водещи позиции на пазара на автомобилно застраховане, съобщи "Капитал". <br /><br />Това са "Бул инс", "Лев инс", "Асет иншурънс" и ОЗК. Новината беше съобщена от Mediapool вчера без да е посочен източник. <br /><br />Пред "Капитал" и от четирите компании са потвърдили информацията. Дружествата свързват проверките с...

Обраха жилището на говорителката на Софийския градски съд

https://frognews.bg/kriminalno/obraha-jilishteto-govoritelkata-sofiiskiia-gradski-sad.html

Крадци нахлули в апартамента на говорителката на Софийския градски съд (СГС) Милена Орозова. Обирът станал във вторник по обед, малко след като 10-годишната ѝ дъщеря тръгнала на училище.

Незаконно сметище изникна край варненското село Осеново

http://www.cross.bg/osenovo-smetishte-selo-1586001.html

/КРОСС/ Незаконно сметище изникна в непосредствена близост до борова гора и до къщи във варненското село Осеново. Репортажът на bTV е по зрителски сигнал в рубриката ни „Аз, репортерът”. През пролетта в парцел край село Осеново се появява огромна дупка. Сред местните хора започват догадки, че ще се строи. Наскоро обаче на мястото започват да идват камиони и да изсипват в дупката строителни и битови отпадъци. Образува се незаконно сметище, а местните хора подават сигнали. От община Аксаково вече са извършили проверка по случая. Оказва се, че незаконното сметище е в частен имот. В момента се издирва реалният му собственик. „Всеки собственик трябва да си опазва сам имотите. Тоест ще му направим предписание да го почисти. Ако не го издирим, има процедура, по която и ние ще извършим почистване на имота, като след това ще предприемем действия по събиране на разходите, които сме направили”, посочи Красимира Дянкова, заместник-кмет на община Аксаково. На този етап все още не е ясно дали собственикът на имота има нещо общо със сметището, или то е създадено от друг. Хората от Осеново обаче са направили снимка на един от камионите и са му записали регистрационния номер, който вече са подали в полицията.

Бившият британски премиер Гордън Браун прогнозира нов референдум за Брекзит

http://nakratko.bg/category/25/165333/


Бившият британски премиер Гордън Браун прогнозира, че ще има нов референдум за Брекзит.

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! БСП се разпада: Изгониха надзорника на приватизацията Руси Статков и още 9 души, председатели напускат партията

https://pik.bg/разкритие-на-пик-бсп-се-разпада-изгониха-надзорника-на-приватизацията-руси-статков-и-още-9-news787651.html

РАЗКРИТИЕ НА ПИК! БСП се разпада: Изгониха надзорника на приватизацията Руси Статков и още 9 души, председатели напускат партията

БСП се разпада. Членът на Надзорния съвет на Агенцията по приватизация и бивш депутат Руси Статков е изгонен от Общинския съвет на партията в Монтана. Заедно с него оттам са изхвърлени и бившият областен управител на Монтана, както и още 8 души на ръководни постове в местната структура на партията.

Това съобщи пред ПИК отлично информирани социалисти.

Руси Статков беше един от най-активните червени депутати по време на мандата си, когато БСП беше в опозиция при управлението на Иван Костов след срива ѝ след оставката на Жан Виденов като премиер и председател на партията.

Статков е в надзора на приватизацията от квотата на БСП и отлично запознат с всички далавери около раздържавяването по време на Иван Костов и след това. Именно в периода на Костов днешната лидерка на БСП Корнелия Нинова е видна приватизаторка на "Техноимпекс", заедно с мъжа си, който пък участва в други сделки. Семейството рязко забогатява веднага след сключването им, а Нинова се сбогува с покровителите си от СДС и сама се предлага за член на БСП, както разказва самата тя.

Пред ПИК Руси Статков разкри, че скандалната поправка, опрощаваща дълговете към държавата на Кирил Домусчиев, свързани с приватизацията на Български морски флот, която бе отменена, е станала с енергичното съдействие на шефа на ресорната парламентарна комисия Петър Кънев, депутат от БСП, който дори изгонил Руси Статков, дошъл на заседанието именно като член на надзора на приватизацията.

Чистката на стари социалисти в Монтана взема невиждани размери. От местното ѝ ръководство са отстранени знакови фигури за партията в града, какъвто е бившият областен управител и още 8 члена на БСП, заемали постовете на председатели на местни структури.

На конференция с подставени лица под натиска на заместника на Нинова - Кирил Добрев, е избрана нежелана от никого председателка на местната организация на БСП, която провежда чистката.

От Монтана е и журналистът Румен Петков, който е стар социалист и собственик на информационен сайт, в който винаги остро е критикувал централните ръководства на БСП и лидерите им. За пръв път обаче техни представители в лицето на Нинова и Добрев му заведоха съдебни дела за общо 220 000 лева, тъй като били душевно разстроени от публикациите на Петков, не можел ли да спят и да излизат по улиците. За изгубен апетит не се споменава, пък и няма кой да повярва на това, гледайки Нинова. 

Развръзката по драмата около напускането на председателя на общинския съвет в Якимово се очаква утре.

Ученици се биха в двора на училище

http://budnavarna.bg/38914-uchenitsi-se-biha-v-dvora-na-uchilishte/

снимка: Будна Варна
Вчера около 13:50 часа, в град Варна, в двора на учебно заведение, след възникнало спречкване, се стига до физически конфликт между две момчета – на 18 г. и на 17 г., научи BudnaVarna.bg.

Вследствие на това 18-годишният младеж е пострадал. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. 17-годишният ученик е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Ученици се биха в двора на училище е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Близо половината българи предпочитат за постоянно зимното часово време

https://www.mediapool.bg/blizo-polovinata-balgari-predpochitat-za-postoyanno-zimnoto-chasovo-vreme-news284855.html

Повечето българи предпочитат зимното часово време да бъде прието като постоянно, сочат данните от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено в периода 28 септември-5 октомври сред 1000 души от цялата страна. 48 % от анкетираните предпочитат зимното часово време да се приеме като постоянно в България, а 32 на сто искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.  Европейската комисия предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите-членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно - лятното или зимното. Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани и жители на столицата. Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор, коментират от "Екзакта".  

Децата до 4-ти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096387

Децата до 4-ти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъраДецата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютър, каза в националния пресклуб на БТА доц. Жени Стайкова от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания. Българските деца на възраст 6-9 години са пред някакъв екран 25-26 часа на седмица, а децата в Холандия и Белгия - 14 часа,

Руски град си има шеф на котките, грижи се за бездомните

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/7096386

Руски град си има шеф на котките, грижи се за бездомнитеРуският град Зеленоградск назначи шеф на котките, който да се грижи за бездомните писани, съобщи Ройтерс. За длъжността в общината кандидатстваха 80 души. Конкурса спечели Светлана Логунова. Тя разполага с бюджет от 5700 рубли (85 щатски долара) месечно, с който да осигурява благоденствието на уличните котки.

Филип Попов: Бойко Борисов заяви, че няма да прави политика за чичо от Койнаре - затова няма бюджет за малките общини

http://www.cross.bg/bulgariya-komentira-viziyata-1585990.html

/КРОСС/ На среща с хора от Ситово за „Визия за България“ бе поставен въпросът за липсата на бюджет за малките общини, с който кметовете да разполагат. „Бойко Борисов заяви, че няма да прави политика за чичо от Койнаре- затова  малките общини нямат бюджети и са потърпевши“. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов. На въпрос за лошото качество на здравеопазването- той коментира, че проблемите в този сектор са много и във Визията се предлагат решения, които подлежат на обсъждане. „Това правителство предлага вместо реформи в здравеопазването, само дoпълнителни финансови тежести за българския гражданин“, подчерта Попов. Той припомни, че един от основните акценти в сектор Здравеопазване във Визията е необходимостта здравните заведения да престанат да бъдат търговски дружества. На срещата присъства и народният представител Красимир Янков, който коментира важността на  националнaта сигурност, която би следвало да бъде приоритет за управляващити, но не е. Жителите на град Главиница споделиха своите предложения за допълнение на проекта „Визия за България“ на среща с народния представител Валентин Ламбев от ПГ на „БСП за България“. Те отправиха апел да бъдат отменени делегираните бюджети в образованието, както и учебниците да бъдат адаптирани към нуждите на децата

Три нови модела на Xiaomi предлага VIVACOM

https://offnews.bg//tehnologii/tri-novi-modela-na-xiaomi-predlaga-vivacom-689736.html

VIVACOM продължава да изкушава ценителите на модерните технологии с атрактивни оферти за най-новите модели на пазара на мобилни устройства. Още тази седмица в магазинната мрежа на телекома, както и на сайта www.vivacom.bg, започва продажбата на три модела на Xiaomi.

Mi A2 Lite предлага характерната за бранда комбинация от мощен хардуер на достъпна цена, а добавянето на чистата версия на Android с гарантирани ъпдейти прави устройството още по-атрактивно. Основната камера е двойна, със сензори 12MP и 5MP, а за селфита има 5МР камера. Оптиката е с подобрени характеристики, така че прави още по-ясни и детайлни снимки.

Предната камера има функции за изчистване на образа, премахване на сенки под очите, изглаждане на несъвършенства по лицето, така че изображението забележимо се подобрява. Една от най-важните отличителни черти на смартфона е неговата батерия, с капацитет 4000 mAh, която със сигурност ще му спечели много почитатели. Особено привлекателна е опцията само с едно зареждане да слушате музика до 34 часа или да разговаряте в продължение на 19 часа и половина. Разполага със слот за 2 SIM карти и слот за допълнитена памет до 256GB. Телефонът ще се предлага в черно и златно на цена от 309.98 лв. в брой или 13.98 лв. на изплащане в комбинация с план Smart L+.

В търговската мрежа на VIVACOM ще присъства и Xiaomi Redmi 6 с двойна, хоризонтално разположена камера. Потребителският интерфейс има доста нови допълнения, включително подобрен панел за известия, режим с разделен екран. Операционната система обещава два пъти по-бързо време за зареждане на приложенията и по-добро управление на фоновата памет. Разполага със сензор за пръстов отпечатък. Потребителите на телекома могат да се сдобият с Xiaomi Redmi 6 само за 169.98 в брой или 9.98 на месец с план Smart L+.

Третият модел на Xiaomi, който ще бъде наличен във VIVACOM, е Xiaomi Redmi 6A. Смартфонът се предлага в три цветови разновидности – златно, черно и синьо. Независимо в какъв цвят го изберете, дизайнът неизменно е изчистен и изискан, телефонът е тънък и удобен за хващане. Redmi 6A е с възможност за две СИМ карти и допълнителна памет.

Висококачественият сензор за светлина допринася снимките да са изключително ясни и живи. Предната селфи камера улавя всички детайли и светлосенки, така че фото спомените Ви да не се отличават от реалното изживяване. Смартфонът идва на изключително атрактивна цена от 99.98 лв. за еднократно плащане или 5.98 лв. на месец, с включен план Smart L+.

Тръмп обвини Федералния резерв за кървавата баня на Уолстрийт

https://frognews.bg/svqt/tramp-obvini-federalniia-rezerv-karvavata-bania-uolstriit.html

Подобно на урагана Майкъл от четвърта степен, който удари късно вечерта в сряда щата Флорида, пазарът на акции на Уолстрийт също се оказа засегнат от мощна финансова буря, като основните фондови индекси се сринаха с между 3% и 4%, отбелязвайки най-солидни понижения в рамките на една единствена сесия на търговия от месеца февруари насам.

Община Девня е в готовност за зимния сезон

http://www.varna24.bg/news/820728.html

Община Девня е готова да посрещне предизвикателствата на зимния сезон. Това съобщи кметът Свилен ...

Груевски: Новите разследвания са само продължение на политическото преследване

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096379

Груевски: Новите разследвания са само продължение на политическото преследванеНовите шест разследвания на Специалната прокуратура са само продължение на политическото преследване срещу сегашни и бивши служители на ВМРО-ДПМНЕ в контекста на отслабване на позициите на партията и нейни членове, както и в контекста на смяната на името след неуспешния референдум, написал снощи във Фейсбук бившият македонски премиер Никола

Училищен директор в Бургас, настанил първолаци в стаи без светлина и въздух

http://nakratko.bg/category/58/165332/


Втори констативен протокол за директора на ОУ „Любен Каравелов“ в Бургас Анета Димова. Инспектори на Регионалната здравна инспекция са категорични, че първолаците в училището са настанени в стаи, които са неподходящи за целодневно обучение.

ПОСЛЕДЕН ШАНС! Лятно или зимно време - гласуването приключва днес

https://pik.bg/последен-шанс-лятно-или-зимно-време---гласуването-приключва-днес-news787637.html

ПОСЛЕДЕН ШАНС! Лятно или зимно време - гласуването приключва днес

Днес е последният ден, в който българските граждани могат да изразят мнението си кое часово време предпочитат - лятното или зимното. Допитването тече онлайн от края на септември на сайта на Министерския съвет.

Очаква се Министерството на енергетиката да изготви националната позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни вбъдеще, като се съобрази с позициите на различни институции по този въпрос.

До момента са гласували над 12 000 души, като участието изисква регистрация, предава "Новини.бг".

Както е известно, на европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. Всяка държава членка трябва сама да избере към кой от сегашните часови варианти ще се придържа в бъдеще.

Британският посланик: Споделям разочарованието на Борисов от медиите

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/britanskiyat-poslanik-spodelyam-razocharovanieto-na-borisov-ot-mediite

Ема Хопкинс призна, че на места отразяването на убийството на Виктория Маринова е било ужасяващо

Промените в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене в парламента

https://pik.bg/промените-в-закона-за-вероизповеданията-минаха-на-първо-четене-в-парламента-news787667.html

Промените в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене в парламента

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, внесени от "Обединени патриоти“. „За“ гласуваха 106 депутати, един гласува „против“, а 25 се въздържаха.

От „Обединени патриоти“ държат законово да се определи понятието „религиозен радикализъм“. Според предлаганите изменения вероизповеданията трябва да се финансират само от източници на доходи в България. Предлага се промяна във финансирането, регистрационния режим, обучението в средните и висши духовни училища и административните санкции. Промените включват допълнително финансиране на религиозното образование в училищата, както и възможността по утвърдени от МОН програми да бъдат осъществявани образователни дейности от вероизповеданията.

Патриотите настояват между първо и второ гласуване да се проведат широки обществени дискусии. Да се формира работна група с представители на различните политически сили и вероизповедания.

Две момчета се сбиха в двора на училище във Варна

https://petel.bg/Dve-momcheta-se-sbiha-v-dvora-na-uchilishhe-vav-Varna__286388

На 10-ти октомври, около 13:50 часа в двора на учебно заведение, след възникнало спречкване, се стига до физически конфликт между две момчета ...

САЩ ще повалят враговете с лазерни танкове

https://petel.bg/SASHH-shhe-povalyat-vragovete-s-lazerni-tankove__286387

Фото: Flickr/U.S. Army Space and Missile Defense Command (SMDC) Директорът на Техническия център за командване на американската армия и техническата служба за пр...

Пламъци обгърнаха хотел в Крумовград, спешно евакуираха отседналите

https://petel.bg/Plamatsi-obgarnaha-hotel-v-Krumovgrad--speshno-evakuiraha-otsednalite__286386

Снимка Булфото 20 души бяха евакуирани заради пожар в хотел в Крумовград, пише Блиц.   Огънят е избухнал снощи след късо съединение в ел...

Заловиха мъж, откраднал "Ситроен", паркиран пред частен дом във Варна

https://petel.bg/Zaloviha-mazh--otkradnal-Sitroen--parkiran-pred-chasten-dom-vav-Varna__286385

На 8-ми октомври, е постъпил сигнал за кражба на лек автомобил "Ситроен", паркиран пред частен дом, намиращ се в гр. Варна. След проведени опе...

От последните минути! Цистерна падна в дере на Е-79

https://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--TSisterna-padna-v-dere-na-E-79__286384

Снимки BulNews.bg Камион с цистерна е катастрофирал на главен път Е-79 между Мездра – Ботевград, пише BulNews.bg. Инцидентът е станал край местнос...

Хванаха автоджамбазин откраднал лек автомобил в Аспарухово

http://budnavarna.bg/38912-hvanaha-avtodzhambazin-otkradnal-lek-avtomobil-v-asparuhovo/

снимка: Будна Варна

Разкрит е извършителят на кражба от лек автомобил, извършена в район „Аспарухово“, научи BudnaVarna.bg.
На 10.10. т.г., е постъпил сигнал за кражба на две аудио системи от лек автомобил „Рено“, паркиран пред частен дом, намиращ се в гр. Варна, в район „Аспарухово“. След проведени оперативно – издирвателни дейности и действия по разследване на случая, е установено, че извършител на деянието е Х.Х. (31 г.) от Варна, известен на МВР.

По случая има образувана преписка, уведомен е прокурор от Районна прокуратура – Варна.

Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Материалът Хванаха автоджамбазин откраднал лек автомобил в Аспарухово е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Атанас Мерджанов: По-ефективно щеше да бъде, ако депутатите на БСП са вътре в парламента

http://www.moreto.net/novini.php?n=383518

Много по-ефективно и ценно щеше да бъде, ако народните представители на БСП са вътре в парламента и отстояват своите позиции. Това каза Атанас Мерджанов от БСП. По думите му в партията има решения, които се вземат в тесен ръководен екип, без това да среща санкцията на Националния съвет.

Сирени обявиха тревога за ракетна заплаха в израелски селища по границата с Газа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096381

Сирени обявиха тревога за ракетна заплаха 
в израелски селища по границата с ГазаСирени за ракетна заплаха се задействаха днес в израелските населени места край границата с с контролираната от "Хамас" ивица Газа, съобщи армията на Израел, предаде Ройтерс. Засега няма данни за пострадали хора и материални щети. Тревогата бе обявена малко след като израелски медии съобщиха, без да дават подробности,

Мери & Стойчо представят ”Спомени”

https://frognews.bg/laif-stail/frog-music/meri-stoicho-predstaviat-spomeni.html

Категорична заявка на българската поп и джаз сцена с дебютния си сингъл „Спомени“ дават двама изключителни музиканти - Мери & Стойчо.

Нагла кражба в Дупница! Заснеха мъж, който взима парите на дядо! (видео)

http://www.struma.com/krimi/nagla-krajba-v-dupnica-zasneha-muj-koito-vzima-parite-na_140433/

Ужасна кражба се е случила в Дупница. Жителка на града, която има павилион на гарата, е установила кражба на портмоне, което е било взето от мъж.

Ето какво написа тя в мрежата: "Днес към 12ч. на един възрастен мъж му изпада портфейла пред моя павилион и този човек го взима! В него е имало 40лв. и всичките документи на дядото, който наскоро ги е извадил, включително и картата с която си тегли пенсията!"

На кадрите се вижда ясно, как мъжът рита загубения портфейл,...

Продължава

Сидеров отказал охрана за себе си и фамилията си

http://clubz.bg/74343-siderov_otkazal_ohrana_za_sebe_si_i_familiqta_si

Лидерът на "Атака" и председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров е отказал охрана от НСО за момента за себе си и за семейството си. В парламента той разговаря днес с началника на НСО Данчо Дяков, съобщи БТА.

Миналата седмица имаше пътен инцидент със съпругата му Деница и суданец, който афектира Сидеров и депутати от "Атака" и предизвика дори искания за оставки в МВР.

Той се интересуваше как може да осигури и има ли нужда от охрана за мен и семейството ми, обясни в кулоарите Сидеров срещата си с Дяков. Разбрахме се да имаме връзка, началникът на НСО да даде допълнителна информация има ли нужда от постоянна охрана.

Има ситуации, в които, без да се чувстваш застрашен, има заплаха за теб, за семейството ти, заяви Волен Сидеров. Той припомни, че преди около две години и половина пак е имал предложения за охрана, заради заплахи от ислямисти срещу политически лидери от цял свят, сред които е бил и той.

В момента нови заплахи към него нямало. Въпросът за оставката на вътрешния министър стои, но темата е реорганизацията на МВР, реформите, които трябва да се направят, подчерта председателят на ПГ "Обединени патриоти". Той щял да я постави на коалиционния съвет, който ще се събере вероятно идния понеделник.

Въпросът е и сред поводите вчера депутати от "Атака" да се срещнат с премиера Бойко Борисов, стана ясно от думите на Волен Сидеров. Наред с това са били обсъдени и законодателни въпроси, както и отношенията в управляващата коалиция и как тя ще продължи да функционира. Появяват се проблеми, те се разрешават чрез разговори, отговори политикът на въпрос дали има нови противоречия между партиите във властта.

Той посочи, че ГЕРБ, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов трябва да кажат дали приемат идеята човек от "Атака" да оглави вътрешното ведомство. Сидеров потвърди, че има подходящи кандидати както за министър, така и за главен секретар на силовото министерство. Светлозар Лазаров е пълнолетен, няма конфликт и интрига - така той коментира защо Лазаров се е отказа да е координатор на партията и дали го е предлагал отново за главен секретар на силовото министерство.

Постът се оваканти след като Младен Маринов оглави МВР заради подадената от Валентин Радев оставка.

Северноирландските юнионисти заплашиха да не одобрят бюджета на Мей

http://nakratko.bg/category/25/165331/


Във Великобритания депутатите от северноирландската Демократична юнионистка партия планират да гласуват срещу бюджета на правителството по-късно този месец, ако не са доволни от плановете за излизане от Европейския съюз.

Световноизвестният футурист Рей Хамънд с изложение по време на TNBT 2018

https://www.investor.bg/novini/261/a/svetovnoizvestniiat-futurist-rei-hamynd-s-izlojenie-po-vreme-na-tnbt-2018-269822/

Какво променя местните и световните пазари и бизнеси ще стане ясно на третата годишна конференция на Bloomberg TV Bulgaria

Оставиха в ареста заподозрения за убийството на 17-годишното момче от Монтана

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096369

Оставиха в ареста заподозрения за убийството на 17-годишното момче от МонтанаЗаподозреният за убийството на 17- годишно момче от Монтана бизнесмен остава в ареста. Това съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Лилия Илева. Според нея до момента няма съпричастност към убийството. Спрямо 38- годишния Георги Р. е взета мярка задържане за 72 часа. Разследването на убийството, станало в гора край Монтана във вторник на обяд,

Индонезия спря издирването на оцелели след опустошителното земетресение

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096376

Индонезия спря издирването на оцелели 
след опустошителното земетресениеИндонезийските власти разпоредиха да бъдат спрени издирвателно-спасителните дейности след земетресението и вълните цунами, взели над 2000 жертви в района на град Палу на остров Сулавеси, при все че 5000 души все още се водят безследно изчезнали, предаде Франс прес. Издирвателно-спасителните операции ще приключат днес, заяви пред АФП Бамбанг Сурио,

Ветеринар от Дупница е с бруцелоза

https://frognews.bg/novini/veterinar-dupnitsa-brutseloza.html

Ветеринарен лекар от Дупница е заболял от бруцелоза, съобщи началникът на Регионалната здравна инспекция в Кюстендил д-р Златко Величков.

Акробатите ни със злато от Буенос Айрес

https://offnews.bg//drugi/akrobatite-ni-sas-zlato-ot-buenos-ajres-689735.html

Златни медали за двамата представители в акробатиката на младежката олимпийски игри в Буенос Айрес. Мариела Костадинова и Панайот Димитров получиха преди малко ценните си отличия като част от интернационалния отбор спечелил първото място в мултинационалното гимнастическо състезание на смесени отбори.

Накратко за регламента. Оформят се 12 отбора, като във всеки един от тях има по 12 представители на различни държави в следния състав: по три момчета и по три момичета от спортната гимнастика, по три момичета от художествената гимнастика, по една смесена двойка от акробатиката, по едно момче и по едно момиче от батута. Отделните тимове бяха кръстени с имена на легендарни спортисти в гимнастическите спортове. За класирането в това мултинационално състезание се взимаха предвид само местата (без точките) в квалификационните надпревари на всеки един представител в съответния му спорт.

Общият брой най-предни класирания осигурява злато, следващият сребро, бронз и т.н. Българите бяха в отбора с име Симон Байлс - американска спортна гимнастичка, първата афро-американка световен шампион и първата жена с три поредни световни титли (2013 – 15). С десетте си златни медала Симон държи рекорда за най-много златни отличия, спечелени от жена в историята на световните гимнастически първенства. Останалите отбори бяха с имена на други легендарни спортисти от гимнастиката – Надя Команечи, Оксана Чусовитина и др.

Нашите представители бяха със значителен принос за титлата на своя мултинационален тим, тъй като още в първия ден на игрите се наредиха трети в квалификациите при смесените двойки в акробатиката и се класираха безпроблемно за финала. Тогава Костадинова и Димитров бяха четвърти на „баланс“ с 27.450 т., след това на „динамика“ останаха пети с 26.775 т., а на „комбинирано“ бяха безапелационни за първото място с 27.775.

Така в общото класиране българската двойка се нареди на трета позиция, с равен резултат от по 82.000 т. с украинската двойка, което й осигури място на финала, насрочен за полунощ срещу вторник българско време.

Златните медали бяха връчени на българите от трима членове на МОК - легендарния украински спринтьор Валери Борзов, Сара Уолкър (Нова Зеландия) и Маринари Ватанабе (Япония), който като президент на Международната гимнастическа федерация (ФИГ) преди три дни бе приет за член на МОК. Сред най-щастливите в залата бе и треньорката на златната ни двойка в акробатиката Гергана Денева.

До 15 млн. лв. ще получават основните вероизповедания от държавния бюджет

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096370

До 15 млн. лв. ще получават основните вероизповедания от държавния бюджетДо 15 млн. лв. годишна субсидия за заплати на духовните лица ще осигурява държавата. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за вероизповеданията. Единят от законопроектите за изменения бе внесен от ГЕРБ, ДПС и БСП, а другият от “Обединени патриоти”. Предвижда се държавно финансиране да получават само вероизповедания,

НОИ прекратява програмата за профилактика и рехабилитация за тази година

http://nakratko.bg/category/58/165330/


Националният осигурителен институт (НОИ) прекратява програмата за профилактика и рехабилитация за тази година заради изчерпване на предвидените за нея средства.

Шест български банки ще преминат проверка от ЕЦБ

https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/10/11/3325533_shest_bulgarski_banki_shte_preminat_proverka_ot_ecb/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които да преминат през преглед на качеството на активите в рамките на т.нар. задълбочена оценка на банковия сектор в България, съобщи "Капитал".<br /><br />Това е част от процедурата за влизане на страната в банковия съюз и валутния механизъм ERM II като Франкфурт има право на преценка за обхвата на проверката. Според публикацията прегледът трябва да обхване трите най-големи финансови институции в страната,...

Пълномаслените млечни продукти намаляват риска от диабет тип 2

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7096362

Пълномаслените млечни продукти намаляват риска от диабет тип 2

Британски учени установиха, че хората, които ядат пълномаслени млечни продукти, като кашкавал, сметана и кисело мляко, по-рядко развиват диабет тип 2, съобщи в. "Дейли мейл". Учените от университета на Кембридж са обработили данните за 63 600, обхванати от 16 изследвания. Те са проследили доброволците 20 години.

Кой е виновен за една от най-кървавите катастрофи в щата Ню Йорк?

//dariknews.bg/novini/sviat/koj-e-vinoven-za-edna-ot-naj-kyrvavite-katastrofi-v-shtata-niu-iork-2124993

Един от най-кървавите инциденти в щата Ню Йорк взе 20 жертви. В събота, лимузина, със 17 души в нея пътувала, към тържество по случай рожден ден. Шофьорът на лимузината не спрял на знак "Стоп" на кръстовище на магистралата в Скохари и се врязал в паркирана кола и двама пешеходци. <

Сринаха две къщи в пловдивската Шекер махала, на прицел са още 21

https://www.24chasa.bg/region/article/7096360

Сринаха две къщи в пловдивската Шекер махала, на прицел са още 21Приключи поредна акция по премахване на незаконни постройки в пловдивската Шекер махала, съобщи кметът на район "Северен" Ральо Ралев. Съвместно с полицаи и със съдействието на енергоразпределителното дружество операцията е минала успешно. Багер и сринал със земята две жилищни сгради с масивна ограда.

Цвета Караянчева ще връчи наградите на отличените медици в категория „Млад лекар“

http://www.cross.bg/vruchi-subranie-tzveta-1585996.html

/КРОСС/ Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще връчи наградите на отличените медици в категория „Млад лекар“ на церемония по обявяването на първите годишни награди "Лекар на годината 2018" на Столичната колегия на Българския лекарски съюз. Тя ще бъде на 11 октомври 2018 г. в 19.00 часа в Централния военен клуб. Награди на отличени лекари ще връчи и председателят на Комисията по здравеопазването на 44-ото Народно събрание Даниела Дариткова.

Още един служител на ГРУ е свързан с атаката в Солсбъри, обяви руски сайт

https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/10/11/3325519_oshte_edin_slujitel_na_gru_e_svurzan_s_atakata_v/?ref=rss


Руски сайт назова трети служител на военното разузнаване, който според него е замесен в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.<br /><br />Новинарският портал "Фонтанка" цитира данни, че Сергей Федотов е посетил Великобритания през 2016, 2017 и 2018 г. и е напуснал тази страна на 4 март.<br /><br />Това е същият ден, когато от кралството са си тръгнали и други двама агенти на Главното...

НОИ спира програмата за профилактика и рехабилитация заради липса на пари

https://frognews.bg/novini/noi-spira-programata-profilaktika-rehabilitatsiia-zaradi-lipsa-pari.html

Националният осигурителен институт (НОИ) прекратява програмата за профилактика и рехабилитация за тази година заради изчерпване на предвидените за нея средства. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври включително.

Незаконно сметище изникна край варненското село Осеново

http://nakratko.bg/category/58/165329/


Незаконно сметище изникна в непосредствена близост до борова гора и до къщи във варненското село Осеново. Репортажът на bTV е по зрителски сигнал в рубриката „Аз, репортерът”.

Калин Георгиев: Примитивната жестокост показа, че убийството в Русе не е поръчково

https://dnes.dir.bg/krimi/kalin-georgiev-primitivnata-zhestokost-pokaza-che-ubiystvoto-v-ruse-ne-e-porachkovo

Преди 5 г. прецених, че ще бъда принуден да правя неща, които не желая, затова подадох оставка, каза бившият главен прокурор

Интерпол издирва с червена бюлетина Бирмата

https://offnews.bg//112/interpol-izdirva-s-chervena-biuletina-birmata-689733.html

Интерпол издирва Антон Станоев, по прякор Бирмата, с червена бюлетина, показва справка на сайта на организацията, съ

35-годишният мъж е обявен за издирване и обвинен задочно като един от организаторите на четири фабрики за нелегални цигари, разбити в края на август.

Антон Станоев е по-големият син на Евлоги Станоев-Голямата Бирма и полубрат на Георги Станоев – Малката Бирма. Засега бащата и по-малкият брат на Антон Станоев не са обявени за издирване.

Продължава дълбоката оран в област Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=383491

58 150 дка са засети с пшеница във Варненска област, есенната сеитба продължава. Това съобщиха от Областна дирекция „Земеделие” във Варна. Според оперативните данни към 4 октомври засетите площи със зимна маслодайна рапица във Варненска област са 40 952 дка.

Емил Радев: Правната комисия на Европейския парламент иска нови правила за отговорността, свързана с въвеждането на автономни автомобили

http://budnavarna.bg/38910-emil-radev-pravnata-komisiya-na-evropejskiya-parlament-iska-novi-pravila-za-otgovornostta-svarzana-s-vavezhdaneto-na-avtonomni-avtomobili/

снимка: Будна Варна

Комисията по правни въпроси в Европейския парламент прие с единодушие становището на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев относно автономното управление на превозни средства в рамките на европейския транспорт. Текстовете обръщат внимание на бързото и непрекъснато развитие на технологиите и предизвикателствата, които това създава както пред транспортната индустрия и сектора на роботиката и изкуствения интелект, така и пред законодателя.
Според Радев има достатъчно данни, за да се смята, че настоящата регулаторна рамка няма да може да отговори на тези предизвикателства. Той е на мнение, че ако не се направи бърза ревизия на законодателството, рисковете, свързани с нарастващото ниво на автоматизация на превозните средства, ще бъдат значителни.
„За нас като законодатели е изключително важно да изясним кой носи отговорността при възникването на щети в случай на произшествие, причинено от напълно автономно превозно средство“, коментира Радев. Според него от това следва, че Европейската комисия трябва в бърз порядък да адаптира настоящата правна рамка на Съюза и, ако е необходимо, да въведе нови правила, по които да разпределя отговорността.
Заедно с това, становището засяга още необходимостта от изменения във връзка с конвенциите за автомобилния транспорт и пътните знаци и сигнали, за да отразят въздействието на бързоразвиващите се технологии. В становището се споменава още за предизвикателствата, свързани със защитата на личните данни, в това число възможностите за геолокация на автомобила, както и данните, по които непряко може да бъде идентифицирано дадено лице. Изключително голямо внимание се отделя на проучването на възможността при пълно зачитане разпоредбите на регламента за защита на личните данни ползвателите да имат достъп до своите данни, с оглед на тяхната защита при възникване на евентуален инцидент с участието на автономен автомобил. На последно, но не и по важност място, текстът призовава за осигуряване на възможност за оперативна съвместимост между системите и преносимост на данните с цел насърчаване на лоялната конкуренция и стимул за развитие на пазара.
Според Емил Радев, подобно на много други области, и при автономните автомобили се очаква да изникнат въпроси, свързани с правата върху интелектуалната собственост на изкуствения интелект за целите на автономната мобилност (патентовани права за кодиране, данни и изобретения, създадени от самия изкуствен интелект и др.). Важно е на тези въпроси също да бъде обърнато сериозно внимание при евентуалното преразглеждане на законодателството, смята българският евродепутат.

Материалът Емил Радев: Правната комисия на Европейския парламент иска нови правила за отговорността, свързана с въвеждането на автономни автомобили е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Сирия ще строи руски паметници

http://clubz.bg/74341-siriq_shte_stroi_ruski_pametnici

Снимки Туитър

Сирия ще увековечи паметта на загиналите в страната герои от Русия, съобщава "Известия" за плановете на сирийския "благодарен народ".

В най-скоро време сирийският парламент ще разгледа законопроект, предвиждащ в цялата страна да бъдат издигнати "мемориали, увековечаващи душите на хората от Русия, загинали на сирийска територия", заявява пред вестника депутатът Джамал Зауби от парламентарната комисия по въпросите на семействата на жертвите и ранените във войната.

"Това няма да е само един монумент. Ще положим усилия да бъдат наречени с имената на загинали хора от Русия улици в сирийски градове, площади и централни паркове в различни провинции на Сирия", допълва Зауби.

Прессекретарят на парламента Наджи Убейд казва пред "Известия", че депутатите ще подкрепят бъдещия закон. Той подчертава, че хората в Сирия винаги са съчувствали искрено на семействата на падналите руски войници, а лично председателят на парламента Хамуда Юсеф Сабаг тачи руско-сирийската дружба като "скрепена с кръв".

Първият зам.-председател на външнополитическата комисия в руския сенат - Съвета на Федерацията, коментира, че тази стъпка на сирийските парламентаристи ще укрепи приятелските връзки между двата народа.

БТА

Интерпол издирва Антон Станоев - Бирмата

http://www.cross.bg/stanoev-anton-interpol-1585995.html

/КРОСС/ Интерпол издирва Антон Станоев по прякор Бирмата с червена бюлетина, показва справка на сайта на Интерпол. 35-годишният мъж е обявен за издирване и обвинен задочно като един от организаторите на 4 фабрики за нелегални цигари, разбити в края на август. Антон Станоев е по-големият син на Евлоги Станоев и полубрат на Георги Станоев – Малката Бирма. Засега бащата и по-малкият брат на Антон Станоев не са обявени за издирване.

Община Девня е в готовност за зимния сезон

http://budnavarna.bg/38907-obshtina-devnya-e-v-gotovnost-za-zimniya-sezon/

Община Девня е готова да посрещне предизвикателствата на зимния сезон. Това съобщи кметът Свилен Шитов след провелото се заседание на щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствия и аварии, чийто председател е градоуправникът.
„Нашата община има сравнително малко критични точки при зимни условия, като една от тях е участъкът от жп прелеза до входа на село Кипра. Тази година ще монтираме специална мрежа край пътя и по този начин се надяваме да ограничим навяванията, които достигат до над 2 метра височина“, заяви Свилен Шитов.
На заседанието бе засегнат и проблемът с честите токови удари в квартал „Река Девня“, където се намират общинската администрация, полицията, болницата и поликлиниката. Ръководителят на групите, които поддържат съоръженията за пренос на електроенергия, пое ангажимент този проблем да бъде решен в най-кратки срокове.
Директорите на детските градини и училища докладваха, че при тях всичко е наред, заредени са с гориво, котлите и системите за отопление са изправни и имат готовност да осигурят нормално протичане на учебния процес.
Представителите на индустриалните гиганти потвърдиха, че са готови да съдействат на местната власт с каквато техника е необходимо за справянето с по-тежки метеорологични условия. От районното управление на МВР в Девня също заявиха готовност за зимния период и информираха, че скоро очакват да им бъде доставен високопроходим специализиран автомобил, който би могъл да бъде от голяма полза при екстремни ситуации.

Материалът Община Девня е в готовност за зимния сезон е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Петър Иванов се нареди шести на младежката олимпиада

https://offnews.bg//drugi/petar-ivanov-se-naredi-shesti-na-mladezhkata-olimpiada-689734.html

Талантливият ни катерач Петър Иванов се нареди шести в крайното класиране на младежката олимпиада в Буенос Айрес.

Шестимата финалисти в спортното катерене стартираха снощи спора за титлата с изпитанието за скорост. В него Петър Иванов се нареди на пето място, лидер бе Сам Авизу от Франция. Във втората надпревара „боулдер“, която е и коронната дисциплина на Иванов, българинът се класира четвърти, а във финалното изпитание остана пети. Така, в крайното общо подреждане българинът зае шесто място със сбор 100 т. Първи олимпийски шампион в историята на този нов спорт стана японецът Кейта Дохи с 6 т., пред своя сънародник Шута Танака с 18 т., а бронзът е за Сам Авизу от Франция с 30 т. Спортното катерене ще бъде и сред петте нови спорта в програмата на олимпиадата в Токио след две години.

В спортната стрелба Кирил Киров се нареди 11-и в дисциплината 10 м въздушен пистолет с резултат 562 -14x и това не му позволи да влезе сред най-добрите осем за финала. Пламен Емилов и китайката Зеру Ван в международен микс отбор на 10 м въздушна пушка с резултат 819.8 т. заеха 13-о място в квалификациите и така се класираха за осминафиналите утре от 19.15 ч. българско време.

В плуването на 50 м бътерфлай Тихомир Тодоров финишира седми в серията си с време 25.33 сек., почти половин секунда не му достигна да влезе сред полуфиналистите и той остана 30-и в крайното подреждане. Късно снощи стана ясно и крайното класиране в плуването на 800 м св. стил при девойките. Василики Кадоглу финишира четвърта в серията си с резултат 9:18,92 мин., а в крайното подреждане е 20-а.

Късно вечерта предишния ден завършиха и изпълненията с топка в художествената гимнастика. Татяна Воложанина получи оценка 15.600 т. и след първите два уреда има сбор от 31.300 т., което й отрежда шесто място във временното класиране, лидер е рускинята Дария Трубникова с 35.175 т. По-късно тази нощ българско време ще завършат и всички изпълнения на бухалки и лента. В първото изпитание - на бухалки - Воложанина заслужи оценка 15.450 т.

Столична община залага безпрецедентни санкции в договорите за ремонтите

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/stolichna-obshtina-zalaga-bezprecedentni-sankcii-v-dogovorite-za-remontite-269818/

Няма как да се знае една фирма предварително как строи, каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков

Кратки новини: НОИ свърши парите за санаториуми за тази година

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/10/11/3325523_kratki_novini_noi_svurshi_parite_za_sanatoriumi_za/?ref=rss


"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.<br /><br />НОИ свърши парите за санаториуми за тази година<br /><br />Националният осигурителен институт (НОИ) прекратява програмата за профилактика и рехабилитация за тази година заради изчерпване на предвидените за нея средства. Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и...

Полицаи от Исперих задържаха телефонни измамници

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096334

Полицаи от Исперих задържаха телефонни измамнициВ действията по разследването са участвали и колегите им от РУ-Попово В резултат на предприети бързи оперативни действия, криминалисти на РУ-Исперих задържаха извършители на телефонна измама. Разследването започнало на 9 октомври, когато 71- годишна жена потърсила помощ в полицията, осъзнавайки че е станала жертва на измамна схема по познатия

7 полезни неща за дома (на изгодни цени)

https://www.vesti.bg/za-doma/obzavejdane/7-polezni-neshta-za-doma-na-izgodni-ceni-6087326

В началото на есенния сезон на всеки му се иска нещо ново не само в гардероба, но и в дома

Студио в хотел на морския бряг обяви на търг НАП

http://www.varna24.bg/news/820724.html

Апартамент /студио/ в хотел на крайморската алея в Балчик обявиха на таен търг публичните ...

ЕНЕРГО-ПРО организира изнесени офиси в 10 населени места в област Варна

http://budnavarna.bg/38904-energo-pro-organizira-izneseni-ofisi-v-10-naseleni-mesta-v-oblast-varna/

Екипи от специалисти Обслужване на клиенти в ЕНЕРГО-ПРО ще посетят този месец нови 10 населени места в Североизточна България по проект „Изнесени офиси“. От 15 до 19 октомври 2018 г. служители на компанията ще консултират жителите на Провадия, Долни чифлик, Дългопол, Белослав, Старо Оряхово, Бяла, Вълчи дол, Партизани, Стефан Караджа и Аксаково в област Варна. По-рано тази година специалистите посетиха населени места в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Търговище, Шумен, Добрич и Силистра.

Инициативата предоставя на клиентите възможността да ползват услуги на Центровете за обслужване на клиенти и да бъдат консултирани по всички въпроси, свързани с електроснабдяването в по-удобни за тях локации. Изнесените офиси на ЕНЕРГО-ПРО работят в координация и в тясно сътрудничество с кметовете на населените места.

Услугите, които ЕНЕРГО-ПРО предлага в своите изнесени офиси, са:

  • Проверка и разяснение на сметки за електроенергия
  • Актуализация на клиентски данни, за директна и навременна комуникация с компанията
  • Смяна на титуляра на партида за електроенергия след промяна на обстоятелствата по собствеността на имот – продажба, придобиване по наследство и др.
  • Стартиране на процедура за присъединяване на нов обект
  • Заявяване на безкасови услуги

 Графикът за времето и мястото на провеждане на изнесените офиси е публикуван на интернет страницата на ЕНЕРГО-ПРОwww.energo-pro.bg/bg/Izneseni-ofisi.

Материалът ЕНЕРГО-ПРО организира изнесени офиси в 10 населени места в област Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Китай забрани употребата на мобилни устройства в класните стаи

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096332

Китай забрани употребата на мобилни устройства в класните стаи
В началните и средни училища на провинция Шандун от 1 ноември ще бъде забранено на учениците да използват мобилни телефони и таблети в класните стаи. Правилата имат за цел да ограничат честотата на късогледството (миопатия), предава bulgarian.cri.cn. Родителите също трябва да следят за времето, което децата им прекарват на електронните устройства,

Изстрелването на първия израелски космически апарат към Луната отложено за 2019-a

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096328

Изстрелването на първия израелски космически апарат към Луната отложено 
за 2019-aИзраелската компания "Спейс Ай Ел", която стои зад първата програма на страната за изследвания на Луната, оповести, че планираното за декември изстрелване на космическия й апарат е отложено за 2019 г., предаде Франс прес. "Спейс Ай Ел" поясни, че е била информирана за отлагането от американската частна компания "Спейс Екс" на Илон Мъск,

Отложиха делото за взривовете край "Петолъчката"

https://pik.bg/отложиха-делото-за-взривовете-край-петолъчката-news787661.html

Отложиха делото за взривовете край "Петолъчката"

По искане на адвоката на един от обвиняемите делото за взривовете в базата за утилизация на боеприпаси "Стралджа-Мараш" край пътния възел "Петолъчката" беше отложено за началото ноември, съобщиха от Ямболския районен съд.

На предното заседание на съда защитата е поискала допълнителна експертиза, свързана с боеприпасите, която трябва да бъде изготвена до 1 ноември. Тогава ще продължи и изслужването на част от 60-те свидетели по делото, както и на вещите лица, поясниха от прокуратурата.

Подсъдими по делото за взривовете в базата за утилизация на боеприпаси "Стралджа-Мараш" на 5 юни 2012 година са собственикът на фирмата "Берета трейдинг" Делислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът на взривните работи във фирмата Иван Табов. Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества, като не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване.

При взривовете в складовата база загинаха трима работници, а осем бяха ранени. На земеделски насаждения, къщи, промишлени и селскостопански сгради наоколо бяха нанесени щети, които се оценяват на близо 62 милиона лева. Няколко месеца военни подразделения прочистваха района от невзривени боеприпаси и останки от тях.

Учени: Уловени риби почти нямат шанс да оцелеят, ако бъдат пуснати във водата отново

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096326

Учени: Уловени риби почти нямат шанс да оцелеят, ако бъдат пуснати във водата отновоАмерикански учени съветват любителите на риболова да се откажат от наложилата се практика уловените риби да бъдат пускани отново на свобода във водата, съобщава сайтът Слаш гиър, цитиран от БТА. Екип от Калифорнийския университет в Ривърсайд установи, че пускането на свобода на улова е псевдо хуманност спрямо рибите.

Футуристът Рей Хамънд разкрива тенденциите на бъдещето на THE NEXT BIG THING 2018

http://www.dnes.bg/technology/2018/10/11/futuristyt-rei-hamynd-razkriva-tendenciite-na-bydeshteto-na-the-next-big-thing-2018.390237

Какво променя местните и световните пазари и бизнеси ще стане ясно на третата годишна конференция на Bloomberg TV Bulgaria

Един живот, погубен за секунди! Уникално видео за смъртта на българската журналистка Виктория Маринова!

http://www.struma.com/obshtestvo/edin-jivot-poguben-za-sekundi-unikalno-video-za-smurtta-na_140432/

Много силно видео, направено от италиански журналист, част от организация за свободни медии разплака хиляди в мрежата. Видеото, което в няколко минути описва краткия живот на една българска журналистка е озаглавено "Изнасилена и убита журналистка, която търсеше истината" и показва епизоди от живота на Виктория Маринова, журналистката от Русе, убита от рома Северин, арестуван в Германия.

"Тя бе бита, изнасилена и убита в един парк. Виктория Маринова само на 30 години,...

Продължава

ЕНЕРГО-ПРО организира изнесени офиси в 10 населени места в област Варна

http://www.cross.bg/ofisi-energo-pro-mesta-1585999.html

/КРОСС/Екипи от специалисти Обслужване на клиенти в ЕНЕРГО-ПРО ще посетят този месец нови 10 населени места в Североизточна България по проект „Изнесени офиси". От 15 до 19 октомври 2018 г. служители на компанията ще консултират жителите на Провадия, Долни чифлик, Дългопол, Белослав, Старо Оряхово, Бяла, Вълчи дол, Партизани, Стефан Караджа и Аксаково в област Варна. По-рано тази година специалистите посетиха населени места в областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Търговище, Шумен, Добрич и Силистра. Инициативата предоставя на клиентите възможността да ползват услуги на Центровете за обслужване на клиенти и да бъдат консултирани по всички въпроси, свързани с електроснабдяването в по-удобни за тях локации. Изнесените офиси на ЕНЕРГО-ПРО работят в координация и в тясно сътрудничество с кметовете на населените места. Услугите, които ЕНЕРГО-ПРО предлага в своите изнесени офиси, са: Проверка и разяснение на сметки за електроенергия Актуализация на клиентски данни, за директна и навременна комуникация с компанията Смяна на титуляра на партида за електроенергия след промяна на обстоятелствата по собствеността на имот - продажба, придобиване по наследство и др. Стартиране на процедура за присъединяване на нов обект Заявяване на безкасови услуги Графикът за времето и мястото на провеждане на изнесените офиси е публикуван на интернет страницата на ЕНЕРГО-ПРО www.energo-pro.bg/bg/Izneseni-ofisi

Номера от 9001 до 9500 пускат в КАТ-Варна

http://budnavarna.bg/38901-nomera-ot-9001-do-9500-puskat-v-kat-varna/

снимка: Будна Варна

От днес в Деловодството на сектор „Пътна полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ на ОДМВР – Варна, на бул. „Ян Хуняди“ № 5 , започва приемането на заявления за право на използване на регистрационни номера по избор от В 9001 СА до В 9500 СА, научи BudnaVarna.bg.

Табелите са от тип 1 – две правоъгълни табели.

Номерата са изложени в списък, с който гражданите могат да се запознаят на място и да направят своя избор.

Материалът Номера от 9001 до 9500 пускат в КАТ-Варна е публикуван за пръв път на Будна Варна.

Според Манолова промените за хората с увреждания е гаранция, че промените ще се случат

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096325

Според Манолова промените за хората с увреждания е гаранция, че промените ще се случатСпоред омбудсмана Мая Манолова подписът на финансовия министър под плана за действие за сроковете за приемане на законодателството за хора с увреждания е гаранция, че промените ще се случат. Манолова коментира това пред журналисти. Тя дойде при палатките на протестиращите майки на деца с увреждания. В момента майките събират палатките.

Празник в Тросково! Неврокопският митрополит Серафим освещава църквата

http://regiona.bg/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d0%b2-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%b2%d0%be-%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d1%80%d0%be%d0%ba%d0%be%d0%bf%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%bc%d0%b8%d1%82/

Голям празник ще е тази събота на поляната край Тросково, при новата църква. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще освети храма. Църквата я градим вече десет години. С много вяра, много добро, много дарителство. Мястото е пропито с много история. Имало е древно светилище. Белезите в земята под храма показват белези още от царството на Иван Асен II. Църквата днес е голяма, красива, единствено тук, в храм ще могат да се водят и часове по вероучение. Камбанен звън ще отекне в събота по цялата шир край Тросково.
Божествената света литургия е от 9:30 часа.

А празникът – ще бъде необикновен. С изложба на оръжия, носии, възстановки… Община Симитли, съвместно със сдружение „Хайдути“, ще ни върнат във времето на нашите предци. Има и призив към всеки, който ще дойде на празника – да бъде в национална носия или елементи от такива, за да бъде автентична обстановката, за да се пренесем до земята на дедите ни и да пазим традициите живи. За да съхраним родовата памет, традициите, националната ни идентичност да се запазят утвърдилите се във времето състави. Да приобщим, колкото може повече млади хора.

Празникът ще е целия ден. В богатата фолклорна програма ще се включат мъжки, женски и детски певчески групи от община Симитли, танцов състав „Кръшно хоро” към читалище „Св.Климент Охридски”. Гости на празника ще бъдат самодейните колективи от читалищата в Разлог, Белица и Баня. За добро настроение на всички гости ще се погрижи танцьорът Иван Чанков с неговия състав, а любимците на хората в общината- оркестър „Идоли” ще свирят за празнуващите.

Безплатен транспорт организира община Симитли. Автобусите ще тръгват от пазара в Симитли в 8:00, 9:00, 10:00 и 11:00 часа, както и от Крупник в 10:00 часа.

 

Материалът Празник в Тросково! Неврокопският митрополит Серафим освещава църквата е публикуван за пръв път на Региона Бг.

НОИ издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096323

НОИ издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 24 октомври

Националният осигурителен институт (НОИ) предприема действия за прекратяване на програмата за профилактика и рехабилитация за тази година поради изчерпване на предвидените за нея средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 г. Това съобщиха от НОИ Териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и

Холограма на президента Роналд Рейгън. Негов близък: Сякаш съм до него (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/7096319

Музеят "Роналд Рейгън", недалеч от Лос Анджелис, представи холограма на покойния американски президент, чието име носи, предаде Франс прес, цитирана от БТА. С помощта на холограмата музеят пресъздава живота и изказванията на президента Рейгън. Тя възпроизвежда с голяма точност гласа, външния вид и дори жестовете на държавния глава.

Дансаджия изнасял антики, хванали го в сделка за 2 милиона евро

https://petel.bg/Dansadzhiya-iznasyal-antiki--hvanali-go-v-sdelka-za-2-miliona-evro__286382

Снимка новини.бг Касае се за досъдебно производство, по което работим с ГДБОП и ДАНС,  за организирана престъпна група, занимаваща се с ...

Ще се сдобие ли ЦСКА-София с емблемата? Времето изтича

https://petel.bg/SHHe-se-sdobie-li-TSSKA-Sofiya-s-emblemata--Vremeto-izticha__286380

Днес ще стане ясно дали ЦСКА-София ще получи емблемата и активите на автентичния ЦСКА. "Ред Енимълс" спечели търга, след като предложи най-...

Работник преобърна булдозер и загина в Тетевенско

https://petel.bg/Rabotnik-preobarna-buldozer-i-zagina-v-Tetevensko__286379

Снимка Булфото Мъж е загинал след инцидент с булдозер в Тетевенско, съобщават от областната дирекция на МВР в Ловеч, пише новини.бг. ...

Екранът на новия смартфон на Гугъл отвя Айфон XS Max и стана №1 в света (снимка)

https://petel.bg/Ekranat-na-noviya-smartfon-na-Gugal-otvya-Ayfon-XS-Max-i-stana----1-v-sveta--snimka-__286378

Експерти на DisplayMate разпознаха екрана на Google Pixel 3 XL като най-добрия в света. За това компанията съобщи в официалния си "Tуитър". OLED диспле...

Фабриката на HELL Energy позволява в енергийните ѝ напитки да се използват най-качествените съставки

http://www.cross.bg/hell-kofein-napitki-1585998.html

/КРОСС/ Енергийните напитки могат да бъдат част от здравословно балансирано хранене Използвани умерено и като част от режим за балансирано хранене, енергийните напитки могат да „захранват“ организма с така наречената положителна енергия, а не да го натоварват. Това показва проучване за безопасната употреба на кофеин на Европейския орган за безопасност на храните на Европейския съюз (EFSA). Научното изследване е единственото официално по темата и представя заключенията на организацията, чиято основна цел е да информира гражданите на ЕС за безопасността на храните в целия свят. Следвайки мисията си да произвежда висококачествени енергийни продукти, отговарящи на най-високите стандарти и изисквания, HELL Energy използва само най-добрите съставки. Неслучайно компанията е на топ позиция с почти 51.64% пазарен дял в България (по данни на „Нилсен“ за август 2018 г. на база продадени бройки) и е все по-предпочитана от потребителите. HELL е източник и на така наречената положителна енергия, от която организмът се нуждае след тежко физическо натоварване, например, или при по-активна мозъчна дейност. Енергийните напитки HELL съдържат 88,2% вода, а в останалите близо 12% най-важната съставка е захарта (с изключение на продукта ZERO, в който няма захар), която осигурява на потребителите енергия и която други производители заменят с подсладители или изоглюкози като по-евтин вариант

От КЗП отчитат ръст на жалбите за нелоялни практики

http://www.cross.bg/potrebitelite-poruchka-problem-1585993.html

/КРОСС/ Фалшиви промоции при пазаруване в интернет. Онлайн магазини привличат потребителите с обещания за ниски цени, а след това предлагат стоките на по-високи. Реални ли са намаленията в мрежата провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”. През последните дни Комисията за защита на потребителите (КЗП) установи нелоялни търговски практики, свързани с фалшиви промоции при няколко онлайн търговци. На подвелите клиентите си ще бъдат наложени санкции. Броят на жалбите срещу онлайн търговци расте. За първите 9 месеца на годината те са около 2300 – с 20% повече от същия период на 2017 г.  Най-често потребителите се оплакват от неспазен срок за доставка, липса на наличност на намалени стоки, отказ на търговеца да приеме обратно стока в законовия срок от 14 дни или невъзможност да я достави на обявената цена. От бранша съветват, при проблем с поръчката, клиентът да потърси първо самия продавач. „Много важно е, в процеса на избор и поръчка, потребителите да пазят цялата информация, която се натрупва, за да могат да реагират при проблем и да настояват за цената и срока за доставка и, когато реакция няма от страна на търговеца, ние ще можем да помогнем, тъй като разполагаме с цялата история на тази поръчка. Важно е потвърждението на заявката и приетата поръчката

Нено Димов: Не можем да забраним вноса на стари коли

http://www.moreto.net/novini.php?n=383517

Не можем да забраним вноса на стари коли. Но настояваме да се направи така, че да не могат да бъдат изнасяни такива от Западна Европа към България. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той подчерта, че настояването да не се превръщаме в автоморга на Стария континент е получило подкрепата и на други държави, сред които Полша, Словакия, Литва, Латвия, Румъния, Унгария.

Северин Красимиров се е съгласил на опростена процедура по екстрадиция

https://www.actualno.com/crime/severin-krasimirov-se-e-syglasil-na-oprostena-procedura-po-ekstradicija-news_699287.html

Северин Красимиров е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция, съобщава БНТ. Апелативният съд в германския град Хановер ще заседава по мярката за неотклонение на задържания за убийството на журналистката Виктория Маринова. Според председателя на Окръжния съд в град Щаде Вили Вирт, където Северин Красимиров е задържан, той е дал съгласие за опростена процедура по екстрадиция. Това означава, че формалностите по съдебния ред ще бъдат избегнати. Съдът ще реши дали Краисимиров да бъде ек

БАН ще изгради високотехнологична лаборатория със супер компютър

https://offnews.bg//nauka/ban-shte-izgradi-visokotehnologichna-laboratoria-sas-super-kompiutar-689731.html

Център за върхови постижения по Информатика и информационни и комуникационни технологии ще бъде изграден в Българската академия на науките (БАН), в който ще бъде инсталиран суперкомпютър с висока енергийна ефективност и производителност над 1 PFOP/s.

Проектът, който е на обща стойност близо 30 млн. лв., включва изглаждането на Лаборатория за 3D дигитализация, включващ оборудване за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 29 355 861 лева, от които 24 952 482 лева са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие и 4 403 379 лева национално съфинансиране. Над 75% от стойността на проекта е за изграждане на научна инфраструктура. Срокът за изпълнение на проекта е: 3 август 2018 г. - 31 декември 2023 г.

Центърът се изгражда от консорциум, включващ: Институт по информационни и комуникационни технологии - БАН (водещ партньор), Институт по математика и информатика –БАН, Институт по механика – БАН, Национален институт по геофизика, геодезия и география – БАН, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“; Медицински университет – София и Университет по библиотекознание и информационни технологии. Асоциирани академични партньори са Институтът по статистика и математически методи в икономиката – ТУ Виена (Австрия) и Фраунхоферовият Институт по индустриална математика в Кайзерслаутерн (Германия).

Проектът ще бъде представен на 16 октомври от 9:30 ч. в зала 207 на БАН, ул. „15 ноември“ №1.

ОКОНЧАТЕЛНО! Две болници се сливат в Пловдив - "Св. Мина" минава под шапката на "Св. Пантелеймон"

https://pik.bg/окончателно-две-болници-се-сливат-в-пловдив---св-мина-минава-под-шапката-на-св-пантелеймон-news787625.html

ОКОНЧАТЕЛНО! Две болници се сливат в Пловдив - "Св. Мина" минава под шапката на "Св. Пантелеймон"

Старата Първа градска болница (МБАЛ "Св. Мина") окончателно минава под шапката на Втора градска (МБАЛ "Св. Пантелеймон"). Обединената общинска лечебница ще бъде вписана в Търговски регистър, след като на днешната сесия Общинският съвет одобри новата структура на МБАЛ "Св. Пантелеймон" - Пловдив" ЕООД.

Управителят на "Св. Пантелеймон" доц. д-р Петко Недев твърди, че няма да се закриват лечебни дейности, отделенията се запазват, но също ще се слеят. Персоналът няма да се съкращава, а напротив, ще се търсят допълнително кадри.

Целта е МБАЛ "Св. Мина" да спре да затъва в дългове и след сливането "Св. Пантелеймон", чиято печалба а миналата година е близо 600 000 лева, да предлага още по-добро медицинско обслужване, предава "Марица".

Една от промените е преместването на Родилния дом от сградата на ул. "Весела" в МБАЛ "Св. Мина", която се намира на ул. "Иван Вазов" до Централна гара.

Ремонтите и доставката на нова медицинска апаратура ще струват 660 000 лева. Досега Община Пловдив е платила от своя бюджет близо 5 милиона, за да спасява Първа градска болница от фалит.

Цeните нa ocнoвнитe ĸpиптoвaлyти ce cpинaха в чeтвъpтъĸ

http://econ.bg/Новини/Цeните-нa-ocнoвнитe-pиптoвaлyти-ce-cpинaха-в-чeтвъpтъ-_l.a_i.765750_at.1.html

Цeните нa ocнoвнитe ĸpиптoвaлyти ce cpинaха в чeтвъpтъĸ, ĸaтo дигитaлнитe aĸтиви изтpиxa пoчти $13 милиapдa oт cтoйнocттa cи в paмĸитe нa чacoвe,...

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

https://frognews.bg/novini/sofiiska-voda-vremenno-shte-prekasne-vodosnabdiavaneto-niakoi-chasti-stolitsata-2018-10-11.html

На 12 октомври 2018 г. (петък), във връзка с подмяна на спирателен кран на бул. „Мадрид“, кв. „Подуене“, се налага спиране на водоподаването от 00:00 до 06:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

Ужасяващо! Гаврите на Северин с Виктория разбиват версията за спонтанен секс нагон (18+)

http://www.varna24.bg/news/820718.html

Убиецът на тв водещата Виктория Маринова е сексманиак, който обича да налита на жени и не търпи ...

Гръцките власти бранят магаретата на Санторини

http://clubz.bg/74340-gryckite_vlasti_branqt_magaretata_na_santorini

Гръцкото министерство на земеделието въведе нови правила за защита на магаретата на един от най-популярните сред туристите острови Санторини, включително забрана да бъдат яздени от туристи, които тежат повече от 100 килограма.

Инициативата дойде след кампания на защитници на правата на животните, според която прекомерното товарене на магаретата е равносилно на мъчения.

Работни магарета, мулета и коне "не трябва да бъдат натоварени с товари, които са прекомерни по размер, възраст и физическо състояние. Всяко натоварване не може да надвишава 100 килограма или една пета от телесното тегло на животното", уточняват новите правила на министерството.

Правилата, които са в сила не само за популярния остров за почивка, също така забраняват на собствениците да използват осли, бременни или магарета в недобро здравословно състояние, като задължават собствениците им да се уверят, че техните магарета са добре нахранени и напоени.

Активистите за правата на животните през лятото организараха кампания в социалните медии, за да протестират срещу използването на магарета за пренасяне на затлъстели туристи по скалистите и стръмни пътеки на Санторини.

Базираната във Великобритания активистка група The Donkey Sanctuary заяви на сайта си през юни, че е "разтревожена" от условията, при които се държат магаретата, преди да се срещнат с хора от Санторини през август.

В допълнение към ограниченията за теглото, от гръцкото министерство дават указания, че животните трябва да се разхождат веднъж дневно в продължение на поне половин час.

Пред CNN от организацията за правата на животните PETA казват обаче, че тези мерки "няма да спрат ежедневните страдания, които тези магарета понасят".

"Магариците все още могат да бъдат принудени да носят хора, тежащи 100 килограма на повече от 500 стръмни стъпала от четири до пет пъти на ден", казва Мими Бекечи, директор на международните програми на PETA UK.

Проучване: 48% от българите искат да остане зимното часово време

//dariknews.bg/novini/bylgariia/prouchvane-48-ot-bylgarite-iskat-da-ostane-zimnoto-chasovo-vreme-2124955

48% от българите предпочитат зимното часово време, 32% лятното. Това отчита социологическо проучване на „Екзакта Рисърч груп”. 20% предимно млади хора са заявили, че нямат мнение по въпроса. За зим

Инспектор от БАБХ отглеждал плантация с канабис в Шуменско (СНИМКИ)

//dariknews.bg/regioni/shumen/inspektor-ot-babh-otglezhdal-plantaciia-s-kanabis-v-shumensko-snimki-2124949

Криминалисти от Областната дирекция на МВР-Шумен разкриха плантация за канабис. 

В частен дом в кв. „Дивдядово“ са открити 80 кг стебла и листа марихуана в процес на сушене. Намерено е също и количество суха маса.

[img wide]35287729[/i

Какво показа проверката в Центъра по хемодиализа във Видин

//dariknews.bg/novini/bylgariia/kakvo-pokaza-proverkata-v-centyra-po-hemodializa-vyv-vidin-2124981

Аварията в Центъра по хемодиализа във Видин е непредвидима, според извършената проверка и анализ на инцидента от експерти. Това съобщи на пресконференция в сградата на МБАЛ "Св. Петка" д-р Цветан Василев, изпълнителен директор на здравното заведение.
 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване