Пловдивчанин живее 20 години в стар ЗИЛ

60-годишен мъж от 20 години живее в излязъл от движение камион на ул. „Средец 60-годишен мъж от 20 години живее в излязъл от движение камион на ул. „Средец" в Пловдив, съобщава телевизия DC. Многократно срещу него са подавани жалби от съседи и в полицията, и в кметството на район „Северен" за нарушаване на обществения ред нощем. От районната администрация възнамеряват да репатрират фургона при следващата акция. Никол

Защо България се провали със създаването на адекватна данъчна система?

Падането на комунизма заварва страната ни без данъци върху потреблението и доходите, а бавното им въвеждане забавя прехода

    


Цветанов: Не се притеснявам кой съдия ще гледа делото ми

Цветан Цветанов

Вицепремиерът в кабинета на Бойко Борисов Цветан Цветанов обяви, че не се притеснява кой ще е съдия по делото срещу него. Цветанов направи изявлението си днес, след като в началото на заседанието в четвъртък прокуратурата поиска отвод на съдийката по делото Димитрина Ангелова.

Според държавното обвинение не е редно Димитрина Ангелова да съдийства по процеса, защото за нея в “булевардната преса” пишело, че е в близки отношения с адвоката на Цветанов – Менко Менков. Въпросните публикации са от вестниците “Преса”, “Уикенд” и “България днес”.

След отвода ù делото бе разпределено чрез жребий на 34-и състав с председател съдия Тони Гетов.

По мегаделото, прочуло се като “Цветановгейт”, Цветанов е представляван от двама адвокати – от Менков и германския депутат Ханс-Петер Ул.

„Аз, както и адвокат Менко Менков, и адвокат д-р Ханс Петер Ул нямаме никакви притеснения от това кой съдия ще бъде в съдебния състав, защото когато се отива на такъв съдебен процес, човек трябва да е достатъчно аргументиран, че аз съм невинен и всичко това, което се твърди, е с цел дискредитиране на определена личност или политически опонент, както и за да се забави съдебен процес”, заяви Цветанов.

Цветанов ще се изправи пред Темида по обвинения за неупражнен контрол над използването на специални разузнавателни средства (СРС) в МВР. Според прокуратурата Цветанов е осуетил наказателно преследване срещу шефа на регионалната дирекция на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров, като е отказал да разпише разрешение за прилагане на СРС.

Статията "Цветанов: Не се притеснявам кой съдия ще гледа делото ми" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Дракслер: Задължен съм на Шалке, но не съм и на каишка

Звездата на Шалке 04 Юлиан Дракслер показа, че е готов да влезе в спор с ръководството на тима, което заяви, че няма да го продаде през зимната пауза. Германският национал обаче разкри, че мечтата му да премине в някой измежду елитните клубове на Стария континент. 20-годишният футболист е юноша на „кралско сините“ и още в края на предишния сезон се заговори за негов трансфер, но самият той обеща да остане в Гелзенкирхен през настоящата кампания. Наскоро генералният мениджър на Шалке Хорст Хелд се изказа, че отборът не планира зимна раздяла с Д...

Пловдивската полиция задържа цигари без бандерол за 420 000 лв.

Пловдив /КРОСС/ Цигари без бандерол за близо 420 000 лв. е задържала пловдивската полиция при специализирана операция за изпълнение правителствената политика за пресичане на нелегалната търговия. Това съобщи на специална пресконференция в Пловдив главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. По данни на прокуратурата става въпрос за 110 мастербокса, около 55 000 кутии, сред тях има и нарязан тютюн на обща стойност около 420 хиляди лева. Установени и задържани са извършителите на нелегалния трафик - четирима души. На трима прокуратурата е подготвила постановление за задържане за 72 часа. Следствено оперативните мероприятия продължават под ръководството на Районна прокуратура. Провеждат се разпити, огледи, иззети са цигарите и други вещи. Лицата са криминално проявени и са от района на Пловдив. Установени са данни за наличието на депо за претоварване и разпространение на цигари без бандерол, предназначени за вътрешния пазар на територията на областта, каза още Лазаров. Знае се, че цигарите са пристигали първо в София, а оттам през депо в Пловдивска област са разпространявани в търговската мрежа.Главният секретар е разпоредил да се направи специална проверка и да се опишат рисковите места на границата.    

Новак Джокович се класира за финала в Шанхай


Миналогодишният шампион Новак Джокович се класира за финала на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай. Сръбският тенисист премина с лекота през полуфиналите, след като победи французина Жо-Вилфред Цонга с 6:2, 7:5. 

Джокович се нуждаеше от 1.33 часа, за да запише девети пореден успех срещу Цонга и общо единадесети в шестнадесетте срещу помежду им. Сърбинът постигна девета поредна победа в Шанхай, където до момента има само две загуби в полуфиналите през 2009 и 2010 г. 
...

Заловиха над 50 хил. кутии цигари без бандерол

4-ма души са арестувани при акция на Пловдивската полиция в депо за нелегални цигари. Това съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По думите му са заловени 110 мастербокса от марката Capital Slims. Според Лазаров, пратката идва от София, но най-вероятно е внесена през зелена граница с Гърция в България.   Заради продължаващите оперативни дейности, по случая бяха отказани повече подробности, като само бе уточнено, че заловените са криминално проя...

И невръстни булки се жалват на линията за деца

От старта на телефон 116 111 досега почти 1200 случаи са препратени към полицията и социалните служби. Това каза в интервю за BNews д-р Донка Петрова, координатор на националната телефонна линия.

Военноморският музей показва пътя на един експонат

Варна /КРОСС/ Изложба, разказваща за пътя на един експонат от неговия собственик до музейните зали бе открита във Военноморския музей днес. Трофейни турски снаряди от битката при Одрин, снимки на бащата на контраадмирал Иван Вариклечков - полковник Петър Вариклечков, колекция от картички на Борис Стателов от всички краища на света, оловен щок от периода IV-I в. пр. Христа, оригиналния гипсов релеф на контраадмирал Иван Вариклечков, бордовите табели от миночистачите Искър и Добротич, които музеят наскоро получи като дарение от командването на Пункт за базиране Варна са сред най-ценните предмети, показани в изложбата. Оръжия, отличия, снимки, документи и униформи, някои от които от началото на по-миналия век, разказват историята на морска България и съдбите на хората, на които са принадлежали. „Познаването на историята е изключителна отговорност на всички нас, но то е свързано и с развитието и бъдещето на нашата нация. А музейното дело е огледало на цялата наша история. За това е много важно как посрещаме нашите посетители важно и е дали те искат да се върнат. За това Ви пожелавам Вашите посетители да се връщат не един и два пъти, а много повече " каза в поздравителното си слово към музея заместник кметът на град Варна Пейчо Пейчев.Приветствие към гостите и екипа на музея поднесе и заместник директорът на Националния военноисторически музей д-р Даниела Цанкова-Ганчева

Мария Стоянова, СЕМ: Скандално е бившите членове на ДС да контролират и регулират български медии

”Благодарение на конституционните съдии бившите членове на Държавна сигурност (ДС)ще имат законова възможност да заемат ръководни постове в българските медии и да контролират и регулират български медии, което, само по себе си, е скандално”, заяви  Мария Стоянова, член на Съветът за електронни медии (СЕМ). Преди ден Конституционният съд премахна лустрационните текстове от Закона за радиото и телевизията, които забраняваха на служители и сътрудници на Държавна сигурност да участват в управлението на БНТ и БНР и да са членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). ”Българският конституционен съд оставя в своята история една много специална техника на конституционното право, а това е техниката, която успя да изкара цели две скандални решения. Едното беше за делото ”Пеевски”, а другото е това, което късно вчера беше произнесено от конституционните съдии - за отваряне на медийния сектор в България за бивши агенти на Държавна сигурност, за отваряне на ръководните постове в българските медии за бившите агенти на Държавна сигурност”, посочи Стоянова в интервю за агенция ”Фокус”. ” Хора, които са били част от пропагандната машина на Българската комунистическа партия, хора, които са били част от пропагандната машина на един режим, който беше обрекъл страната ни на изолация, който ни помагаше да живеем така, че да не знаем какво се случва около нас. Един режим, който ни беше затворил в страната ни, за да не излизаме. Благодарение на всичко това, страната ни и до ден-днешен има толкова много проблеми и все още не може да се отърси от миналото си”, добави още Стоянова.  Тя посочи, че не е изненадана от решението на Конституционния съд . Само като види човек състава на съда, му става ясно какво ще бъде решението, добави Стоянова. Нормите бяха приети през далечната 1998 година със Закона за радио и телевизия, но никой не беше ги атакувал до началото на тази година, когато това направиха 57 депутати от БСП и ДПС. Обяснението е просто - при провеждането на конкурси и избори на членове не се бяха явявали кандидати с принадлежност към ДС. Възражения срещу текстовете обаче е имало през всичките години с аргумента, че в България лустрация не е провеждана и за никои държавни постове няма изискване за непринадлежност към ДС.  Решението на КС е прокарано от минималния необходим брой членове на КС - седем. Против решението се обявяват трима съдии – докладчикът по делото Благовест Пунев, Анастас Анастасов и Кети Маркова. Двама съдии не вземат участие в заседанието – Румен Ненков и Стефка Стоева. Така почти изцяло се повтаря гласуването в институцията по казуса "Пеевски".

Мария Стоянов, СЕМ: Скандално е бившите членове на ДС да контролират и регулират български медии

”Благодарение на конституционните съдии бившите членове на Държавна сигурност (ДС)ще имат законова възможност да заемат ръководни постове в българските медии и да контролират и регулират български медии, което, само по себе си, е скандално”, заяви  Мария Стоянова, член на Съветът за електронни медии (СЕМ). Преди ден Конституционният съд премахна лустрационните текстове от Закона за радиото и телевизията, които забраняваха на служители и сътрудници на Държавна сигурност да участват в управлението на БНТ и БНР и да са членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). ”Българският конституционен съд оставя в своята история една много специална техника на конституционното право, а това е техниката, която успя да изкара цели две скандални решения. Едното беше за делото ”Пеевски”, а другото е това, което късно вчера беше произнесено от конституционните съдии - за отваряне на медийния сектор в България за бивши агенти на Държавна сигурност, за отваряне на ръководните постове в българските медии за бившите агенти на Държавна сигурност”, посочи Стоянова в интервю за агенция ”Фокус”. ” Хора, които са били част от пропагандната машина на Българската комунистическа партия, хора, които са били част от пропагандната машина на един режим, който беше обрекъл страната ни на изолация, който ни помагаше да живеем така, че да не знаем какво се случва около нас. Един режим, който ни беше затворил в страната ни, за да не излизаме. Благодарение на всичко това, страната ни и до ден-днешен има толкова много проблеми и все още не може да се отърси от миналото си”, добави още Стоянова.  Тя посочи, че не е изненадана от решението на Конституционния съд . Само като види човек състава на съда, му става ясно какво ще бъде решението, добави Стоянова. Нормите бяха приети през далечната 1998 година със Закона за радио и телевизия, но никой не беше ги атакувал до началото на тази година, когато това направиха 57 депутати от БСП и ДПС. Обяснението е просто - при провеждането на конкурси и избори на членове не се бяха явявали кандидати с принадлежност към ДС. Възражения срещу текстовете обаче е имало през всичките години с аргумента, че в България лустрация не е провеждана и за никои държавни постове няма изискване за непринадлежност към ДС.  Решението на КС е прокарано от минималния необходим брой членове на КС - седем. Против решението се обявяват трима съдии – докладчикът по делото Благовест Пунев, Анастас Анастасов и Кети Маркова. Двама съдии не вземат участие в заседанието – Румен Ненков и Стефка Стоева. Така почти изцяло се повтаря гласуването в институцията по казуса "Пеевски".

"Зора" и "Стефани стил" инвестират 5 млн. лв в общ търговски обект

Търговска верига "Зора" и мебелна фабрика "Стефани Стил" откриха двуетажен магазин в Русе снощи. Двуетажната сграда е с обща площ от около 3 хил. св. метра. Инвестицията е в размер на 5 млн.лв и благодарение на нея ще бъдат разкрити нови 35 работни места. Той се намира на бул. "Липник".

На тържественото откриване на новия магазин присъстваха и представители на търговски партньори и служители на двете дружества.В първия ден на работа на най-новия търговски обект в града, стотици...

"Добруджа 07" стартира със загуба на турнира в Нови сад

"Добруджа 07" отстъпи с 1-3 гейма от "Войводина" в първата си среща в международния турнир по волейбол "Мемориал Жарко Петрович" в Нови сад, съобщиха от пресцентъра на клуба. Мачът продължи 1.47 ч., като добричлии бяха напълно равностойни на домакините. В първата част възпитаниците на Мирослав Живков отстъпиха с 23-25 т., но в следващата изравниха геймовете, спечелвайки с 25-19. Войводина достигна до крайния успех след 25-21 и 25-16 в следващите две части. В другия мач от турнира "Будванска ривиера" от Черна гора победи "Левски Бол" с 3-1 гейма...

Мъж е в болница след опит да запали цигара

Мъж е в болница с опасност за живота след пожар. Пострадалият Г.Е. е от с.Крушовица,  има различни заболявания и е самотноживеещ. Настанен е в болницата в Козлодуй с изгаряния. Огънят е пламнал снощи, около 18,15 ч. в къщата на Г.Е.  Обгорели са прозорец и пътека. Най-вероятната причина за пожара е опит за запалване на цигара....

Найденов: Ако Цветанов го изгони, Борисов има запазено място в БАСТА

- Г-н Найденов, вие ли измислихте, или пък вие разкрихте аферата с продадените за скрап тръби?
- В последните дни се правят такива крайни интерпретации. Нито едното, нито другото отговаря на истината.

- И каква е тя?
- Бях разпитан като свидетел, както бяха потърсени и други служители на министерството на земеделието. Но в никакъв случай нито - Г-н Найденов, вие ли измислихте, или пък вие разкрихте аферата с продадените за скрап тръби? - В последните дни се правят такива крайни интерпретации. Нито едното, нито другото отговаря на истината. - И каква е тя? - Бях разпитан като свидетел, както бяха потърсени и други служители на министерството на земеделието. Но в никакъв случай нито

Трябва частично да разрешим пушенето, убедена Бобева

Сериозната обществена полемика предизвика искането за промени в закона за здравето

Спад в ръста на нощувките реализиран от туристите през летния сезон, отчитат от туристическия бранш във Варна

Има лек спад в ръста на нощувките реализиран от туристите през летния сезон във Варна и региона. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна доц. Стоян Маринов член на УС на Варненска туристическа камара. Той посочи, че все пак има ръст на туристите посетили региона през този сезон, който е в рамките на около 4% по предварителни данни.

Конфискуваха цигари за 420 000 лева

Нелегални цигари се внасят от Гърция през просеки в горите по границата

    


Пламен Орешарски: Местната власт ще е акцент в бюджета за 2014

Mестната власт ще е акцент в бюджета за 2014 година, заяви премиерът Пламен Орешарски в поздравление по случай Деня на българската община – 12 октомври. ”Ще се съсредоточим върху създаване на предпоставки за разкриване на нови работни места и за привличане на външни инвестиции. Насърчаването на икономическия растеж и по-високата социална защита са сред ключовите ни цели”, каза министър-председателят Пламен Орешарски, цитиран от правителствената пресслужба. Той отбеляза и  значението на диалога и на тясното взаимодействие между централната и местната власт, за да бъде изведена България отново на пътя на растежа. ”Срещите ми с кметовете по места са изключително ценни за работата на кабинета и за политиката, която провеждаме, тъй като те са най-близо до хората и най-добре усещат техните проблеми. Ще разчитам и занапред на конструктивните разговори”, каза министър-председателят.

Защо нямаше анкетна комисия за инициалите "Р.Овч.", пита Борисов

Умисъл на управляващите към кмета Фандъкова видя Бойко Борисов в изпращането на голямата част от нелегалните бежанци в столицата. „Вместо полицията да охранява районите в София, където са настанени над 70 процента от бежанците, стотици полицаи са заети, за да пазят всички задни входове, където Орешарски трябва да се появи", заяви лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Сливен. Той нарече видяното в кв. „Овча купел" „гротескна ситуация", тъй като на близко разстояние са училище, детска градина, жилищни блокове и мястото за настаняване на бежанци. "Те...

Боби Михайлов: Не мога да кажа, че съдията свири тенденциозно в мача с Армения

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви при завръщането на националите в България, че не смята, че съдията Феликс Брих е свирил тенденциозно в мача с Армения. „Лъвовете" паднаха с 1:2, а реферът изгони двама наши играчи, заяви Михайлов пред bTV.

„Съдиите са част от играта. Те бъркат, но не само на нашите мачове, а и на др Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви при завръщането на националите в България, че не смята, че съдията Феликс Брих е свирил тенденциозно в мача с Армения. „Лъвовете" паднаха с 1:2, а реферът изгони двама наши играчи, заяви Михайлов пред bTV. „Съдиите са част от играта. Те бъркат, но не само на нашите мачове, а и на др

Мерцедес отнесе каруца на пътя за Пазарджик

Трима души от село Три водици, пътували с каруца, пострадаха при пътен инцидент вчера на пътя Пловдив - Пазарджик. Около 9 часа хладилен „Мерцедес”, управляван от 26-годишен мъж от Асеновград, блъснал отзад нерегистрирана каруца. Возещите се в каруцата двама мъже - на 29 г. и 41 г., и 19-годишен младеж са били откарани с различни контузни и охлузни рани в болница в Пловдив.   След оказаната им медицинска помощ и тримата са били изписани за домашно лечение....

Двама работници са загинали при трудова злополука

Двама работници - на 23 и на 38 години, са загинали при трудова злополука в петък по време на изкопни работи за подмяна на канализацията в Мездра. Инцидентът е станал в късния следобед, съобщават от Областна дирекция на МВР във Враца. По данни на полицията по-младият работник - Димитър Г., жител на Роман, е загинал на място при свличане на земни маси в изкопа, където работел. Другият работник Андреа А., гражданин на Германия, постоянно пребиваващ в страната като жител на мездренското село Типченица, е получил фрактури и вътрешни наранявания при затрупването със земя в изкопа. Той е откаран веднага с линейка в болницата в Мездра, а след това спешно е транспортиран в Многопрофилната болница за активно лечение във Враца, където е починал от нараняванията си, въпреки усилията на лекарските екипи. Установено е, че младежът от Роман е работел на строителния обект без трудов договор, докато Андреа А. е бил работник на частната фирма, извършваща изкопните дейности, съоби Дарик радио.

Марк Уебър подразни Фетел: Това е един незабравим ден

Пилотът на Ред Бул Марк Уебър описа като „незабравимо“ представянето си на „Сузука“, което му донесе пол позишън за утрешния старт за Голямата награда на Япония. Австралиецът, който напуска Формула 1 след края на сезона, успя да изпревари своя съотборник Себастиан Фетел, който остана втори заради проблеми с болида си. Отдавна е ясно, че двамата не питаят много топли чувства един към друг, затова Уебър не пропусна възможността да се порадва на 12-ата спечелена квалификация в своята кариера. „Никога няма да забравя този ден – особено първият сект...

Калфин: Границата не е магазин, че да я затворим

София /КРОСС/ Няма как България да затвори границите си за бежанци. Това каза евродепутатът Ивайло Калфин в интервю за Дарик.„Аз не виждам технически как може да стане това нещо, това не е магазин. 274 километра е дълга границата. Тези 274 км през лятото са проходими през абсолютно всяка точка. През зимата са труднопроходими около Малко Търново, през Странджа. Това със затварянето на границата ми е много любопитно как става. С колеги от ЕП бяхме в центъра на Гранична полиция. Всичко се вижда на камери - бежанците идват, взимат си някакъв превоз от автогарата в Одрин, оставят ги на 20 метра от границата, показват им къде е България и те минават. Бежанците не се крият. Няма как да се постави 274 километрова ограда - това е доста сериозна и неизпълнима задача", добави евродепутатът.По думите му това, което може да направи ЕС - е два вида помощ. „Първият е ЕС да действа на място, надали можем да повлияем да се реши бързо конфликтът в Сирия, но огромна част от бежанците са на границата на Сирия на издръжка на ЕС. В Турция са близо 500 000, в Йордания са малко над 500 000, в Ливан са най-много около 750 000. Тези бежански лагери се издържат от ЕС. Трябва да направим всичко възможно тази помощ да продължи и да се разшири, защото голяма част от бежанците очакват да се върнат по домовете си, когато свърши войната. Второто нещо, което е особено важно за България, трябва да настояваме ЕС да постави като приоритет спогодбата за реадмисия с Турция

Крадци източиха голямо количество дизелово гориво, антифриз и масло

Дизелово гориво и масло са били откраднати от Борован. Сигнал до полицията е подал собственикът на базата, от която е извършена кражбата. От извършения оглед е установено, че крадците са проникнали в халето  през направен в стената отвор. Липсват 400 литра дизелово гориво и по 80 литра антифриз, и масло. Нанесената щета е за 2 хил.лева. В същото време служители на полицията разкриха  друга кражба на дизелово гориво, станала  12 срещу  13 септември в Бяла Слатина. Тогава извършителите бяха източили от два товарни автомобила „Волво“ 600 л. гориво...

В Здравната каса готвят стачни комитети?

От здравната каса вече реагираха остро, тъй като текучеството

Ангерер: Австрийските инвеститори се интересуват от България

За периода 1996-2011 г. Австрия е сред водещите инвеститори в България с 14,6% от преките чуждестранни инвестиции

    


Почина журналистът Ангел Шойлев

Дългогодишният журналист в БНР Ангел Шойлев почина на 64-годишна възраст, съобщи радиото. Неговата кариера в Българското национално радио започва през 1976 г. Той е дългогодишен съдебен репортер в радиото и е награждаван за професионално отразяване на работата на съдебната система. Известен е и като съавтор на публицистичното ... Дългогодишният журналист в БНР Ангел Шойлев почина на 64-годишна възраст, съобщи радиото. Неговата кариера в Българското национално радио започва през 1976 г. Той е дългогодишен съдебен репортер в радиото и е награждаван за професионално отразяване на работата на съдебната система. Известен е и като съавтор на публицистичното ...

На 64 години почина журналистът Ангел Шойлев

Дългогодишният журналист в БНР Ангел Шойлев почина на 64-годишна възраст, съобщи радиото. Неговата кариера в Българското национално радио започва през 1976 г. Той е дългогодишен съдебен репортер в радиото и е награждаван за професионално отразяване на работата на съдебната система. Известен е и като съавтор на публицистичното ... Дългогодишният журналист в БНР Ангел Шойлев почина на 64-годишна възраст, съобщи радиото. Неговата кариера в Българското национално радио започва през 1976 г. Той е дългогодишен съдебен репортер в радиото и е награждаван за професионално отразяване на работата на съдебната система. Известен е и като съавтор на публицистичното ...

Почина и вторият работник от трудовата злополука в Мездра

Вторият пострадал при изкопни дейности в Мездра работник също е починал, съобщиха от ОД на МВР. Андреас А. е транспортиран в болницата във Враца с фрактура на долни крайници и вътрешни наранявания, лекарите не са успели да го спасят. Мъжът е германски гражданин, женен за българка, живее в с.Типченица. Той е бил работник на фирмата, извършваща  изкопните работи за полагане на канализация, за разлика от другия загинал, който не е имал трудов договор. Снощи двамата мъже Димитър М. и Андреас А. бяха затрупани от свлечена в изкопа земна маса при пол...

Боби Михайлов: Не смятам, че съдията свири тенденциозно в мача с Армения

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви при завръщането на националите в България, че не смята, че съдията Феликс Брих е свирил тенденциозно в мача с Армения. „Лъвовете Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заяви при завръщането на националите в България, че не смята, че съдията Феликс Брих е свирил тенденциозно в мача с Армения. „Лъвовете" паднаха с 1:2, а реферът изгони двама наши играчи, заяви Михайлов пред bTV. „Съдиите са част от играта. Те бъркат, но не само на нашите мачове, а и на др

Симитли отбеляза 101 години свобода

Обществеността в Симитли отбеляза 101 години от паметната дата 12-ти октомври 1912 година. С едночасов спектакъл „България по стъпките на величието” възпитаниците на училището в село Долно Осеново направиха майсторска театрализация на историята на България. От времето на хан Кубрат и заръката към синовете му, основаването на българската държава от хан Аспарус, с възходите и паденията на родината ни в вековна история, през Златния век... Спектакъл, който децата от ОУ „Паисий Хилендарски” в село Долно Осеново подготвиха преди по-малко от г...

21 загинаха при експлозия във Виетнам

В резултат на серия взривове във фабрика за фойерверки, намираща се във военен комплекс във Виетнам, са загинали 21 души. Други 98 са ранени, повечето са получили обгаряния, предаде АФП, като се позовава на пожелал анонимност представител на военен спасителен екип.

КНДР заплаши САЩ с тотална война

Пхенян определи маневрите в района на корейския полуостров

Индийски циклон евакуира 600 хил. души

Повече от 600 хиляди души са били евакуирани от два индийски щата заради мощен циклон, който се очаква да достигне брега до часове, пише АФП. От щатите Одиша и Андхра Прадеш са били евакуирани в по-високи райони стотици хора заради прогнозите, че циклонът „Файлин" ще бъде изключително мощен и смъртоносен. Метеоролозите съобщиха, че ... Повече от 600 хиляди души са били евакуирани от два индийски щата заради мощен циклон, който се очаква да достигне брега до часове, пише АФП. От щатите Одиша и Андхра Прадеш са били евакуирани в по-високи райони стотици хора заради прогнозите, че циклонът „Файлин" ще бъде изключително мощен и смъртоносен. Метеоролозите съобщиха, че ...

Харманли приюти 54 бежанци във временен лагер

Първите 54 бежанци са настанени тази нощ във временния лагер в Харманли, съобщи Дарик, позовавайки се на източник от Националния оперативен щаб. Започнало е раздаването на пакети с хранителни продукти за бежанците, както изисква планът за настаняване, а от държавната агенция регистрират първите настанени в лагера. Все още не е ясно ... Първите 54 бежанци са настанени тази нощ във временния лагер в Харманли, съобщи Дарик, позовавайки се на източник от Националния оперативен щаб. Започнало е раздаването на пакети с хранителни продукти за бежанците, както изисква планът за настаняване, а от държавната агенция регистрират първите настанени в лагера. Все още не е ясно ...

Специализирана операция в Ямбол, шестима са задържани

Шестима извършители на криминални престъпления са задържани в рамките на специализирана акция по противодействие на битовата престъпност в Ямбол. Операцията е проведена на 10 и 11 октомври, като в хода й са разкрити множество взломни кражби от частни домове и търговски обекти. Служителите на реда установили, че на 8 октомври 18-годишен криминално проявен жител на Ямбол и 19-годишен жител на село Тенево, след взлом на входна врата на жилище в комплекс „Хале“, са откраднали лаптоп и златна гривна. В края на месец септември двамата в съучасти...

3% от българите не ходят по заведения, защото пушенето е забранено

Едва 3% от българите отказват да посещават заведения, защото не им се разрешава да пушат в тях. Данните са от ново представително проучване на нагласите на хората преди идването на зимните месеци. Преди година 12% от хората категорично са отбягвали заведенията.

"Уърлд бюлетин": България спира допълнителните проверки на турските тирове до 29 октомври


Турският министър на транспорта, корабоплаването и съобщенията Бинали Йълдъръм e разрешил проблемите, причинени от неправилните проверки от страна на България на турски камиони от началото на октомври, съобщи електронното издание "Уърлд бюлетин", цитирано от БТА.

Турският министър е разговарял по телефона с българския си колега Данаил Папазов, който е обещал да няма наказателни действия срещу турските камиони до 29 октомври, допълва изданието. Според турската страна, на 28 октомври е...

Лявото”и „дясното” или за България днес

Юрий Йорданов Снимка: NOрешарски

Автор: Юрий Йорданов

Защо нищо не ни е като в “нормалните” страни?

Ако някой се заслуша в гласа на днешна България – протестираща, гневяща се и нещастна със себе си, би трябвало да изтича веднага и да създаде лява партия.

Но не лява в извратения ù днешен смисъл и вид каквато е БСП или ултралевите, опаковани като националистически „Атака” и НФСБ.

Лява – в смисъл – социалдемократическа. Либерална, толерантна към реалностите на днешния свят и разбираща световните, а не само частните си, местни проблеми. Чувствителна към “малкия човек”, а не зомбираща го с пропаганда, натъпкана със страхове и омраза. 

И въпреки че всички осъзнават, че сме най-бедната страна между членките на ЕС никой не дръзва. Защо?

Та нима не е най-естественото да си автентично ляв и да чуваш народа си? Нима не е най-простото да “последваш” духа на времето?

Та нима не най-естествено да си десен и да отстояващ интересите на предприемчивите “стопански” индивидуалисти?

Наистина ли времето, в което е България днес, е период на недоволство от всичко, станало в страната ни по пътя на “бесния” капитализъм?

Отговорът е прост – не капитализмът, а бесният му облик е виновен за бедите ни. От това пропагандно клише единствено вярното е “бесен”. Бесен, защото “правилата” не се създадоха, постановиха и променяха с идея за честно състезание. Създадоха се “правилата” за “бясното първоначално натрупване на капитала” (цитирам някой “класик” на марксизма).

От там, от първите дни на т.нар. Преход – та до днес “лявото” деснееше, а “дясното” съвестно си въртеше опашката покрай “новите богати”, които без ирония бяха “левите”, по-точно бившите комунисти.

В тези 24 години лявото се уплаши от себе си и от корените си. Издигаше като свои лица – икони партийна номенклатура, свършила “добра” работа на новия елит, който без свян се изживяваше като „ляв” по митинги и партийни седенки и като свръх “десен” по чуждоземното си битие на турист, политик, капиталист.

Стигна се до куриозното и гротескното – при среща със своите симпатизанти да се внимава какво да кажеш – “другарки и другари” или “дами и господа” – за да не сбъркаш кода, че “оцапваш” играта.

Днес върхът на това “ляво” двуличие е шефът на партийната организация на БСП в Пловдив. Известния Георги Гергов.

И започна голямото инженерстване – лявото синтезираше “дясно” – през дадени на заем “независими” образи и лица. За да “върви” работата, за да добутаме още някоя и друга година строителство на капитализЪма. И се родиха Беров, Симеон, днес – Орешарски. Десни та десни, леви, та леви. Опаковани като независими, експерти, родолюбци. Родиха се люспене, “сини мравки”. Все прости образи на “десни” “какавиди”, заченати “лабораторно”.

Дясното умираше, защото и там не се появи истински, последователен политик. Много бързо и десните обличаха “западните” костюми, макар че погледът им бе отправен на изток.

Днес – 24 години след началото не един исторически експеримент – лявото е “дясно”, дясното е “ляво”. А всички са еднакво бедни и по всички критерии за имотно състояние са “пролетарии”.

Ние, българите – от едни смачкани панелни граждани и урбанизирани селяни (приемете деленето само като метафора – всички сме от “село”) – скочихме в свят, за които не бяхме готови. “Готови” бяха шепата “подготвени” – тези, чиито синове, дъщери и слуги сега ни управляват.

За 24 години се случи всичко, но не и истинското масово осмисляне на т.нар. Преход. Преходът се оказа Поход. Поход, за който не бе готов всеки.

Днес “готовите” “рахатуват” треперейки, не-готовите реват и недоволстват. И всички са (сме) жертви.

Лявото, дясното, центърът, либералите са само значки на реверите на хората по изборите. Инак – всички са леви – едни тайно, други явно. Леви – в смисъл бедни в мислите, желанията и очакванията си. И никой не иска да го осъзнае на висок глас.

Изчезналите ценности са онзи скелет на обществото, който бе отмит от състезанието към богатството или оживяването ни за тези 24 години.

Неконституираните големи цели и идеали днес тресат България – там, в мъките и гнева, няма ляво или дясно. Има недоволство. Искрено човешко недоволство.

И ако не се появят ценности и цели – няма да има политика, ще има търговия с политически магии и зомбирания. Това, от което се гнусим всички.

Заради което автентично ляво няма да има. Няма и да има дясно. Как да знаеш кое е ляво, ако не знаеш кое е дясно? Как да знаеш кое е дясно, като не знаеш кое е ляво? И как да знаеш кой къде е в “политическата система” – като няма ценности?

Изходът е много прост – истината за нас самите и за това, което е България днес – най-бедната страна в ЕС. Бедността е лява в желанията си и пролетарска в намеренията си.

В семейството на европейските народи, където ние принадлежим географски, исторически и културно светът е устроен по друг начин – през законност, работещо правосъдие, пазарни принципи, прозрачност.

Покрай правилата, инкорпориращи в себе си ценности и принципи се е случило така победената през Втората световна война Германия да бъде в центъра на Европа днес. Но в Германия е имало и днес има национален срам от фашизма. Има го ясното осмисляне какво Германия е “сторила” на света и на себе си.

Не идеализирам никой пример, но ние, днешна България, не сме пример за нищо добро.

Без ценностите ние вечно ще ходим по своята си пустиня – минаха 24 години. Евреите са ходили (според Библията) 40 години. Тук, по тази мрачна “статистика”, все още не влизаме в “класациите”.

Ценности, които са много прости – труд, честност, търпение. Планиране (в смисъл, задачи на държавата), надхвърлящо хоризонта на един мандат. Приоритети – национални, а не временни или кастови. „Подбутванията” на Европа не могат да заменят лисата на местен здрав смисъл и разум.

Тогава на масата на разговорите между „левите” и „десните” ще се окаже, че няма много разлики. Не знам дали ви е правило впечатление, но на избори всички партии имат един „сериозен” проблем – неразличими са една от друга. Програмите им се копия на шаблони и клишета със силен европейски мирис. Говорят за едно и също. И тихичко или шумно „притичват” към популизма. Там, където има властелини на думите, крещящи за инфлационни доходи и заплати.

Инак – уж всички са за ценностите, за които говорим. Уж всички слагат във „фокуса на своето внимание” „Човекът”. Ден след изборите главната буква изчезва, заместена от едно малко човече, което трябва да трае до следващото си „преназначение” след 4 години.

Европа, големите думи и цели отлитат и както каза един несменям „стопански ръководител” тези дни – „европейските директиви трябва да се четат творчески, а не буквално”. Там някъде, при „творческото четене”, България погубва себе си. Не идеализирам Европа, иронизирам провинциалното, не-българското икономическо и политическо.

Инак гърдите на българските днешни политици – тъпани да бяха – щяха да се продънят от биенето по тях – то не е обич, не е патриотизъм, не е саможертва.

Без разлика – „леви” ли са, „десни” ли са. Зомбираните наивници (ерго ние) – вярваме, вервахме, вярваме пак. И се мразим – защото онези, другите били „леви”, а ние – видиш ли – „десни” .

Ние сме много леви, направо сме леваци – заради което и днес нито една от партиите не е автентична, базирала членската си маса на идеология и материален статус. Лелеяната е вечно чакана средна класа на заможните е мит, който се страхува да си признае, че го има. Ценностите днес са упражнения по морал, етика и красиво слово. Толкоз.

И чакаме поредния лидер-спасител.

Спасители на себе си можем да бъдем само Ние! Всеки поотделно и всички заедно.

Във всеки друг случай България ще бъде географска територия, може би и държава, но не и народ Български.

Финалът на текста е отворен – Ние Нямаме Време!

P.S. Бъдете великодушни към текста ми – на 50+ години комунизмът не си е тръгнал от мислите ни. Нашите деца ще пишат други текстове. Дано не са толкова мрачни техните думи.

Статията "Лявото”и „дясното” или за България днес" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Барселона договори Тер Щеген

Испанското радио "Кадена СЕР" твърди, че Барселона вече са договорили привличането на вратаря на Мьонхенгладбах Марк-Андре тер Щеген през лятото. Каталунците търсеха заместник на напускащия в края на сезона Виктор Валдес. Оттогава бяха свързвани със серия класни вратари, но се спряха на Тер Щеген. Барса са се договорили да платят 8 милиона евро за футболиста плюс още 2 под формата на бонуси. Стражът е юноша на немския тим, за който има 82 мача в Бундеслигата. 21-годишният играч три пъти е носил фланелката на Германия досега, но мястото му на Мо...

ЦСКА не си даде зор срещу Хасково

"Червените" се затичаха за 15-ина мин. през второто полувреме, но това не стигна за повече от 1:1

    


Връчиха наградите от 17-то издание на "Партньори на колела"

На специална церемония  в пресцентъра на БТА в Плевен се състоя връчването на наградите от поредното 17-то специализирано издание на "Партньори на колела" - 2013. Голямата награда на Община Плевен и Партнерс експо ООД - статуетката "Крило на успеха" която се присъжда за цялостно представяне и най - добри резултати през последната година беше връчена на "Автотехника"ЕООД-Плевен с управител Пламен Маринов. Грамота за представяне на високотехнологични продукти получиха "Кроност"ООД-Плевен за модела Renault Captur, "Бохемия екип Ауто"ООД...

Еквадорският президент заплаши с оставка, ако се узаконят абортите

Той е разочарован от опитите на хора в партията му да прокарат

Ето я плеймейтката, която отказа секс за пари

Обожател предложил на Златка Райкова пари за секс, но бил попарен от разярената Плеймейтка.

Създадоха месо за вегетарианци

/КРОСС/ Учени от Европа създадоха месо за вегетарианци. Продуктът прилича на месо, има вкус на месо, но в състава му влизат само зеленчуци. Заместителят е разработен от учени от Университета на природните ресурси и науката съвместно с колегите им от Университета на Вагенинген, както и служители от 11 фирми, ангажирани в производството на храни , в рамките на проекта „LikeMeat".Инициаторът на проекта - Флориан Уайлд от института в Фраунхофер, заяви, че производството на този продукт не причинява никакви щети на околната среда. Заместителят, което в най-близко бъдеще ще започне да се произвежда в промишлени количества, ще бъде евтин и с дълъг срок на годност. В идеалния случай, продуктът ще е подходящ не само за вегетарианците, но и за хора, страдащи от алергии .

Почина журналистът Ангел Шойлев

На 64-годишна възраст почина дългогодишният журналист в БНР Ангел Шойлев. Кариерата му в националното радио започва през 1976 г. Той е дългогодишен съдебен репортер в радиото и е награждаван за професионално отразяване на работата на съдебната система.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване