България сгази и Аржентина и е на 1/2-финал

България е на полуфинал на Световното за младежи до 23 години!

27 глобени за неправилно паркиране

За една седмица на територията на област Сливен са  проверени 1193 автомобила, 1673 лица  и 236 обекта. Полицейските служители са констатирали общо 452 нарушения, за които са съставени 191 акта и 261 фиша, съобщават от Областната дирекция на МВР н Сливен. 9 са водачите употребели алкохол, 11 са неправоспособните. 27 са глобени за неправилно паркиране и 73 са нарушили Закона за българските лични документи. 130 са съставените електронни фиша за превишаване на скоростта. С таблет за валидност на застраховка “Гражданска отговорност”, за наложени н...

Удивително! Единият от двамата не е истински човек!

Може би досега сте смятали, че обработката на снимка с Photoshop е висш пилотаж? Сега ще ви разкажем за друг, още по-впечатляващ метод за създаване на виртуални образи, наречен CGI.

Технологията за компютърно генериране на изображения (CGI, или Computer-generated imagery) е толкова напреднала, че е почти невъзможно да се намери разлика между два образа. Образите, създадени по нея, трудно могат да бъдат разграничени от портретите на реални хора.

Уверете се от изключителните снимки в Jenite.bg.


Правителството готви 10% съкращения в държавната администрация

Финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства и други държавни органи да предприемат 10% съкращение на персонала. Съкращенията ще влязат в сила от 1 януари 2014 г. и ще засегнат не само централната администрация, а и всички второстепенни разпоредители.

Facebook залага на тайнствеността

Facebook продължава с изненадите към своите потребители. Социалната мрежа обича много да се променя, като сега залага на тайнствеността.

Така вече няма да можете да се скриете при търсене от страна на останалите потребители. С други думи всички с профил в социалната мрежа вече ще могат да бъдат намирани при изписване на потребителското им име.

"Най-добрият начин да контролирате това, което хората откриват за вас, е да избирате публиката, на която споделяте разни неща" обясняват от Facebook в блог постинг.

Какво ще се случи през следващите няколко седмици вижте в Econ.bg.


Мъглива, но топла събота

Значителна ниска облачност или мъгла ще има през по-голямата част от съботния ден в много райони на Североизточна България и крайбрежието. Предимно слънчево време се очаква в Югоизточна България. Ще духа слаб, а по крайбрежието до умерен североизточен вятър. Максимални температури ще са между 20 и 25 градуса, в районите със значителна облачност и трайна мъгла - от 16 до 19 градуса. За района на Варна максималните стойности ще са около 18 градуса. Вълнение на морето ще е 2 бала, а температурата на морската вода – между 14 и 17 градуса. ...

Ефектът на тълпата действа и в Twitter

За последните 10 години социалните мрежи са изменили начините за комуникация между хората.

Анализирайки социалните мрежи, такива като Twitter, а също търговията на фондовите борси, изследователите от института "Нилс Бор" в Дания видели, че някои събития в обществото провокират еднакво поведение, сходно с реакцията при повечето групи непознати помежду си хора.

Обединява ги само наличието на акаунти в Twitter. Освен това съществуват общи черти между активността в Twitter и на фондовата борса.

Целта на изследването била да се разбере как именно функционират социалните мрежи. Преимуществото на Twitter е в това, че той обединява над 200 милиона потребители по цял свят, които пишат кратки съобщения за непосредствените си преживявания и впечатления. Тоест Twitter може да се разглежда като датчик на социалните настроения. По този начин учените имат възможност да изучат динамиката на поведението на личността в тълпата.

Изследователите са разработили програма, която позволява постоянно да се следи активността на потребителите в мрежата. Така успели да фиксират периоди на стабилна активност, когато нямало резки скокове. Но стига да се случи някое събитие, хората веднага реагират на него и настъпва кратковременен скок в интензивността на общуване. Авторите на изследването поясняват: именно социалните мрежи подбуждат непознатите един на друг хора да реагират по подобен начин на външни дразнители.

С други думи поведението на човека в социалните мрежи може да се сравни с поведението в тълпата – когато външни събития ни карат да реагираме бурно. И важното е, че подобни поведенчески шаблони се използват от хора, които не се виждат един друг, а са обединени само от това, че употребяват една социална мрежа.

Анализът на поведението на хората в социалните мрежи ще позволи на учените да създадат системи, които биха могли да обясняват и предсказват човешката активност не само в социалните мрежи, но и в други общества.

Анализирайки активността на фондовите борси, учените са стигнали до извода, че те са подложени на същите цикли, както и Twitter – има продължителни периоди на стабилна работа, а след това настъпва истински взрив на активност и продажбите потичат като лавина. Тоест фондовите борси са подложени на същия ефект на тълпата и в това отношение почти не се отличават от Twitter, заключава изследването.












iNews.bg

Съдия обяви за невалидна забраната за пушене в парковете в щата Ню Йорк

Американски съдия отмени наредбата на службата за поддръжка на парковете в щата Ню Йорк, която през февруари забрани да се пуши в парковете и на плажовете, съобщи Франс прес. Забраната важеше за всички 179 парка в щата, включително за седем парка в града Ню Йорк, за плажовете, спортни площадки, местата за пикник, къмпингите и някои историческите места. Съдия Джордж Серезиа, сезиран от група за защита на правата на пушачите, реши, че службата е превишила правата си и че налагането на подобни мерки е от компетенциите на законодателната власт. Реш...

Властта оправда готвените съкращения с бюрокрацията

Петър Чобанов и Даниела Бобева, Снимка: БГНЕС, Архив

Вицепремиерът Даниела Бобева оправда с бюрокрацията готвените 10-процентни съкращения в държавната администрация.

Както OFFNews писа вчера, финансовият министър Петър Чобанов поиска 10% съкращения на числеността на персонала. Те трябва да влязат в сила до 1 януари 2014 г.

Готвените съкращения в административния апарат са част от планираните реформи на правителството и целят да намалят излишните бюрократични процедури, каза Бобева пред “Дарик”. Бобева обаче не уточни как ще се оптимизира работата на администрацията, с което въпросния брой служители би станал излишен.

Тя мотивира искането с раздуване на администрацията през последните години.

„Едва ли има български гражданин, който счита, че не трябва да се намалява администрацията. Не виждам защо трябва да се сърдим за това, че ние искаме да намаляваме администрацията. Това е взаимообвързан процес. От една страна ние намаляваме административната тежест, опитваме се да ограничим режими, каквито не са необходими – да намалим такси или да премахнем там, където не са необходими, това е свързано с административна реформа. Всяка едно правителство прави програма за административна реформа“, коментира Бобева, без от думите ù да стане ясно какво друго означава административна реформа за нея освен съкращение на броя служители.

Тя бе категорична, че съкращенията са необходими, за да бъде спазен разчетът по бюджета за следващата година.

Бобева все пак уточни, че по темата предстоят дебати в Министерски съвет.

Статията "Властта оправда готвените съкращения с бюрокрацията" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бобева оправда готвените съкращения с бюрокрацията

Петър Чобанов и Даниела Бобева, Снимка: БГНЕС, Архив

Готвените съкращения в административния апарат са част от планираните реформи на правителството и целят да намалят излишните бюрократични процеси.

Това обясни пред „Дарик“ вицепремиерът Даниела Бобева.

Вицепремиерът Бобева уточни, че уволненията са част от стратегията на кабинета за оптимизация на административния апарат. По думите й в последните години се забелязва раздуване на администрацията, което налага съкращенията сега.

„Едва ли има български гражданин, който счита, че не трябва да се намалява администрацията. Не виждам защо трябва да се сърдим за това, че ние искаме да намаляваме администрацията. Това е взаимообвързан процес. От една страна ние намаляваме административната тежест, опитваме се да ограничим режими, каквито не са необходими – да намалим такси или да премахнем там, където не са необходими, това е свързано с административна реформа. Всяка едно правителство прави програма за административна реформа“, коментира Бобева.

Тя бе категорична, че съкращенията са необходими, за да бъде спазен разчетът по бюджета за следващата година.

Бобева все пак уточни, че по темата предстоят дебати в Министерски съвет.

Както първо OFFNews съобщи вчера, финансовият министър Чобанов е изпратил съгласувателно писмо до колегите си министри и шефовете на други институции, с което настоява за 10% съкращения в администрацията. Ако бъде спазено изискването на финансовия министър, административната реформа ще засегне 40 000 души.

Статията "Бобева оправда готвените съкращения с бюрокрацията" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Бобева: Уволненията ще намалят бюрокрацията

Петър Чобанов и Даниела Бобева, Снимка: БГНЕС, Архив

Готвените съкращения в административния апарат са част от планираните реформи на правителството и целят да намалят излишните бюрократични процеси.

Това обясни пред „Дарик“ вицепремиерът Даниела Бобева.

Вицепремиерът Бобева уточни, че уволненията са част от стратегията на кабинета за оптимизация на административния апарат. По думите й в последните години се забелязва раздуване на администрацията, което налага съкращенията сега.

„Едва ли има български гражданин, който счита, че не трябва да се намалява администрацията. Не виждам защо трябва да се сърдим за това, че ние искаме да намаляваме администрацията. Това е взаимообвързан процес. От една страна ние намаляваме административната тежест, опитваме се да ограничим режими, каквито не са необходими – да намалим такси или да премахнем там, където не са необходими, това е свързано с административна реформа. Всяка едно правителство прави програма за административна реформа“, коментира Бобева.

Тя бе категорична, че съкращенията са необходими, за да бъде спазен разчетът по бюджета за следващата година.

Бобева все пак уточни, че по темата предстоят дебати в Министерски съвет.

Както вчера съобщи OFFNews, финансовият министър Чобанов е изпратил съгласувателно писмо до колегите си министри и шефовете на други институции, с което настоява за 10% съкращения в администрацията. Ако бъде спазено изискването на финансовия министър, административната реформа ще засегне 40 000 души.

Статията "Бобева: Уволненията ще намалят бюрокрацията" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Видео: Новините в 100 секунди

Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите, които медиата ще следи днес:


С кого се гушка P Diddy?

Популярният рапър лъсна на доста интимна снимка със своята колежка Cassie.

Лятото е довело 3.5 милиона туристи в България

Близо 3 500 000 туристи са посетили България през летния сезон, като регистрираният ръст, спрямо миналата година, е 5,4 % през месеците юни, юли и август. Това съобщи Анелия Генова – директор Дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма” в Министерството на икономиката и енергетиката. Най-голям ръст по брой туристи е от пазар Русия, като има близо половин милион туристи за летния сезон с 12,3 % ръст. Следващият пазар е Германия, от където има 451 000 туристи, а ръстът при тях е 7,7 %, като се отчита много сериозно увеличение от този паза...

Софиянци се увеличиха с 3%, Видин и Монтана се обезлюдяват

57% от българите в слабо заселени места мизерстват

    


САЩ са заловили висш командир на пакистанските талибани

САЩ потвърдиха, че американските въоръжени сили са заловили Латиф Мехсуд, един от главните командири на пакистанските талибани, но не пожелаха да уточнят кога е станало това и къде се намира сега, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Говорителката на Държавния департамент Мари Хариф каза пред журналисти, че Мехсуд наистина е заловен в резултат на американска военна операция. Не разполагам с друга информация, добави тя. Харф каза само, че Мехсуд е един от ръководителите на групировката "Тахрик-е-талибан Пакистан". Тя пое отговорността за опита да с...

С футболен турнир отбелязват днес празника на район "Младост" във Варна

С междуучилищен футболен турнир за купата на кмета Христо Христов, район "Младост" ще отбележи своя празник - 12 октомври. Турнирът за купата на кмета на район "Младост" ще бъде днес на двете игрища в Спортно-развлекателен комплекс "Младост" и ще започне в 9 часа.

София е с 3,4% ръст на населението, Видин и Монтана се обезлюдяват най-бързо

София има 3% ръст на жителите за три години, а Видин и Монтана се обезлюдяват най-бързо. В същото време в слабо и средно заселените райони се живее в риск от бедност. Това са основните изводи от данните на Евростат за населението на Евросъюза, застрашено от тези рискове в периода 2008-2011 г.

Обама би одобрил краткосрочно повишаване на тавана на дълга

То обаче не трябва да бъде обвързано с исканията на републиканците за бюджета на страната, изтъкна говорителят на Белия дом Джей Карни

    


"Кой има магарешки уши" в Димитровград

Със спектакъла за деца „Кой има магарешки уши“ продължава от 11 ч. днес детската програма „Барбулино” на димитровградския театър. Представлението на старозагорския куклен театър е подходящо за деца над 4 години, предупреждават организаторите на програмата. „Кой има магарешки уши“ е третото от афиша й, като заменя предварителното обявеното „Пепеляшка”. На 26 октомври Държавен куклун театър-Стара Загора отново ще гостува в Димитровград с „Красавицата и звярът”. Цената на билета е 4 лв., а при закупени два- общо 6 лв., припомнят от театъра в Ди...

11 хил. аут от администрацията

Управляващите залагат 10 процентно съкращение на чиновниците при подготовката на бюджет 2014. Това значи, че на 1 януари щатните бройки на администрацията трябва да са по-малко с около 11 000.

Северна Корея отправи ново предупреждение за "пълномащабна война"

Северна Корея в събота отправи ново предупреждение за „пълномащабна война”, призовавайки Съединените щати да прекратят военните учения и „ядреното изнудване”, предаде АФП. В слабо прикрита заплаха за удар срещу САЩ, Националната комисия за отбрана на КНДР, председателствана от лидера Кин Чен Ун, заяви, че правителството на САЩ трябва да оттегли своята политика на враждебност срещи Северна Корея, ако иска мир на Корейския полуостров и в „земите на Съединените щати”. Предупреждението идва след два дни на съвместни военни учения между Япония, Южна Корея и САЩ, в които участва и американски ядрен бомбардировач, предизвикало серия от гневни реакции и заплахи от Пхенян. Ким Чен Ун взе участие във военни учения. Той пое ръководството на маневри на нови военн...

МВФ не вижда риск за фискалната стабилност на България

Международният валутен фонд не вижда риск за фискалната стабилност на България, ако тя вземе нов заем. Това каза ръководителят на мисията на фонда за България Мишел Шанън, предаде БГНЕС. "Краткият отговор е "НЕ". Не виждаме риск на този етап", заяви тя и добави: "Разбираме, че прогнозата за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи отпреди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на Европейския съюз. Уведомени сме, че източниците, от които ще се поема дългът, са разнообразени, което е добре". "Разбира се въпросът за това как ще се развива бюджетът в средносрочен план, за да посрещне нуждите на България ще бъде разискван подборно при посещението ни следващия месец", отбелязва още Шанън.

Насърчаване на заетостта - тема на международна конференция

Международна конференция на тема „Ролята на социално-икономическите партньори и публичната власт при организиране на инициативи и провеждане на политики в помощ на съвместяването на професионалния и личен живот” започва днес в Димитровград и ще продължи утре. Форумът е част от проект за насърчаване на заетостта чрез съвместяване на професионалния и личния живот, по който община Димитровград и италианската Форли са партньори. 9-членна делегация от Италия пристигна по този повод още вчера в града. Днес и в неделя конференцията стартира от 10.00 ч...

Предимно слънчево

Прогноза за 12 октомври 2013 г., съботаВ повечето места около и след обяд облачността ще се разкъса и намалее, задържайки се по-значителна по Черноморието и крайните северозападни райони, съобщиха от НИМХ.В останалата, по-голямата част от страната през деня ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 21° и 26°, по Черноморието около 16°, а по поречието на Дунав 18°-21°. Минималните сутринта ще са между 7° и 12°. В София минималната температура ще бъде 7°, а максималната 23°.Времето в планините ще е слънчево и сравнително топло....

Мутафчийски и Маджо в спор за басейн

Най-рано след десетина дни ще стане ясно дали незаконните басейн и водна каскада ще получат удостоверение за търпимост. В момента текат две паралелни процедури за изясняване на всички обстоятелства по случая, обясни пред “24 часа” главният архитект на София Петър Диков.
Случаят е от 1996 г. Първоначално имотът, който сега се дели от съседите, е Най-рано след десетина дни ще стане ясно дали незаконните басейн и водна каскада ще получат удостоверение за търпимост. В момента текат две паралелни процедури за изясняване на всички обстоятелства по случая, обясни пред “24 часа” главният архитект на София Петър Диков. Случаят е от 1996 г. Първоначално имотът, който сега се дели от съседите, е

Sony и HBO готвят филм за Сноудън

Едуард Сноудън, Снимка: Reuters

Телевизионният канал НВО и международната компания Sony планират заснемането на филм, посветен на скандала с Едуард Сноудън, съобщи New York Times.

Двете компании водят преговори помежду си и с журналиста на британския The Guardian Глен Гринвалд, който оповести данните на Сноудън за американското разузнаване.

Основа за сценария на планираната лента ще е книгата на журналиста, която трябва да излезе през март догодина. Очаква се в нея да има нови скандални разкрития около работата и методите на американските тайни служби.

New York Times съобщи, че в началото кинокомпанията 20th Century Fox също са проявили интерес да филмират случая, но впоследствие са оттеглили предложението си.

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън се прочу, след като предостави на британски и американски медии секретни документи, доказващи, че Националната агенция по сигурността на САЩ следи телефонните разговори на милиони американци, без значение дали са обвинени в престъпление или не.

Статията "Sony и HBO готвят филм за Сноудън" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

МВФ не вижда риск за фискалната ни стабилност

Засега няма притеснения заради външния заем

    


Днес да почерпят

Инж. Борис Мареков, бивш директор на “МотоПфое”, 77 г.

Валентин Манов, директор на Дом на учения при БАН, 54 г.

Георги Георгиев, председател на УС на ЗК "Уника живот", 57 г.

Георги Марков, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 45 г.

Емил Райнов, депутат в 42-рото НС от ПГ на "Коалиция за България", 52 г.

Проф. д-р Емилия Миланова, преподава Инж. Борис Мареков, бивш директор на “МотоПфое”, 77 г. Валентин Манов, директор на Дом на учения при БАН, 54 г. Георги Георгиев, председател на УС на ЗК "Уника живот", 57 г. Георги Марков, депутат от ГЕРБ в 42-рото НС, 45 г. Емил Райнов, депутат в 42-рото НС от ПГ на "Коалиция за България", 52 г. Проф. д-р Емилия Миланова, преподава

Трудови посредници от осем държави ще подбират кадри във Варна

Трудови посредници от осем европейски държави ще интервюират днес във Варна българи, които искат да работят в чужбина. Информационната борса е организирана от Агенцията по заетостта и Европейската мрежа  за мобилност EURES.
 
На отделни щандове EURES  съветници от България, Германия, Великобритания, Австрия, Швеция, Холандия, Словакия, Унгария и Румъния ще разговарят с желаещите да намерят работа в техните страни.

Представители на НОИ ще дават информация за преноса на...

ДПС иска частни каси, а не фондове

Промяната в модела реално можела да стане чак от 2015 г.

БСП и ДПС още не са взели единно решение как да се демонополизира здравната каса. “Партията ни е за появата на още една или няколко напълно равнопоставени частни каси, които заедно с националната да лекуват българите и да си поделят бюджета за здравеопазване срещу положените грижи”, катего Промяната в модела реално можела да стане чак от 2015 г. БСП и ДПС още не са взели единно решение как да се демонополизира здравната каса. “Партията ни е за появата на още една или няколко напълно равнопоставени частни каси, които заедно с националната да лекуват българите и да си поделят бюджета за здравеопазване срещу положените грижи”, катего

Доклад на МВФ предвещава нови строги мерки за икономии в Гърция

Нови строги мерки за икономии в Гърция предвещава последният доклад на Международния валутен фонд за икономическата ситуация в страната. Според анализатори това може да събуди не само общественото недоволство, но и да провокира ново политическо напрежение в южната ни съседка.

Пътищата са предимно сухи

Затворени са проходите "Златишки" и "Върбишки"

    


Поне 34 са жертвите на потъналия кораб с емигранти

Корабокрушение край Лампедуза, Снимка: АР

Най-малко 34 души са загинали, след като снощи кораб с нелегални емигранти се обърна в Сицилийския пролив.

В петък вечер кораб, натоварен с около 250 нелегални емигранти, се преобърна на стотина километра югоизточно от италианския остров Лампедуза и южно от Малта.

Първоначалната информация сочеше, че при инцидента са загинали поне 50 души. До момента обаче Бреговата охрана е открила телата на 34 жертви, повечето от които – жени и деца. Очаква се броят на загиналите да нарасне.

От минаващи наблизо кораби бяга спасени общо 143 души. В събота сутринта те благополучно пристигнаха във Валета.

Корабокрушението става на приблизително същото място, където на 3 октомври се преобърна друг кораб с нелегални емигранти. Инцидентът миналата седмица отне живота на 328 души, а други 155 бяха спасени.

Статията "Поне 34 са жертвите на потъналия кораб с емигранти" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Директори на училища в Сливен: Всеки да носи своята реална отговорност

Директорите на училища в град Сливен се обърнаха към обществеността с тревожни въпроси за децата в риск. Повод е трагедията на 11-годишния Борислав Щилиянов  Щилиянов от Основно училище  „Елисавета Багряна”- Сливен В обръщението пише: „Случаят е повод да се обърнем към обществеността с тревога за това, на което ставаме свидетели ежедневно в училищата, в които работим. Дълбоко сме убедени, че училището трябва да има възпитателна роля във формирането на детето. В този смисъл социалната му функция е безспорна. В последните години по Национални про...

Преглед на печата - 12 октомври

24 часа Най-враждебно за сирийците е във Враждебна Еврокомисарят Кристалина Георгиева посети новия лагер за бежанци във Враждебна и определи условията в него като ужасни. После призова за търпение. Това бе преди седмица. Лагерът приютява хора от различни националности, но най-много са сирийците, бягащи от кръвопролитната война там.

Стилиян зарадва Джошуа

Стилиян Петров намери време преди мача на националите, за да подкрепи 5-годишния Джошуа Джексън, който е любимецът на детската болница в Бирмингам. Прякорът на хлапето е Биткаджията, след като се бори сериозно с левкемията вече втора година.
“Господи, какъв ден. Стилиян ми подари фланелка и ми каза, че един ден ще мога да играя на терена. Той ще м Стилиян Петров намери време преди мача на националите, за да подкрепи 5-годишния Джошуа Джексън, който е любимецът на детската болница в Бирмингам. Прякорът на хлапето е Биткаджията, след като се бори сериозно с левкемията вече втора година. “Господи, какъв ден. Стилиян ми подари фланелка и ми каза, че един ден ще мога да играя на терена. Той ще м

Спенс е новият бандит на Джаро в "Под прикритие"

Спенс ще бъде новото попълнение в бандата на Джаро. Рапърът доaйен ще се появи в един от епизодите на "Под прикритие", предаде Стандарт нюз. Четвъртият сезон на сериала се снима усилено. Героят на Спенс обаче бива ранен и остава почти без ухо в една от кървавите разправии между мафиотските босове. Снимките със Станислав Найденов, както е истинското име на Спенс, са били по морето преди месец. На рапъра нищо му няма след екшъна и превръзката на ухото е само бутафория. След края на епизода той се е щракнал в ефектен кадър с Михаил Билалов, който се вижда само в огледалцето на колата, и под зоркия поглед на режисьора Зоран Петровски. Следващата седмица снимките на сагата за Джаро ще се пренесат в чужбина, където пред камерата ще застанат освен всенародните любимци и много от нов...

До дни става ясен размерът на помощта, която ЕК ще ни отпусне за бежанците

Очакваме до няколко дни да получим решението на Европейската комисия за размера на помощта, която ще се отпусне на България за справяне с кризата с бежанците. Това каза пред Нова телевизия ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Той добави, че дори и утре войната да свърши, кризата ще продължи още дълго време. "И е добре всички ние да извлечем добри поуки как да се справим, защото за съжаление тези ситуации ще продължат и за в бъдеще. Най-важната поука е, че членството на България в Европейския съюз носи ползи за всички нас; че с помощта на финансовите средства, техническата помощ, която ние получаваме, полека-лека животът на хората започва да се подобрява. За съжаление ние, понеже сме тук, живеем малко по на юг и сме по-темпераментни хора, вси...

Община Сатовча кандидатства за Гинес

Община Сатовча е на път да представи страната ни в Книгата за рекордите на Гинес. И това не е шега. Ръководството на югозападната община е взело решение да кандидатства за вписване на рекорд за най-много чешми. Справка показва, че на територията на 14-те села в нея има построени 720 чешми, предаде Ерол Емилов, кореспондент от Благоевград. Чешмите са заснети, описани и разделени в 14 албума – по един за всяко едно село от общината. Снимковият материал е изпратен в централата на Гинес в Лондон. Очаква се комисия да дойде и да провери на място дали кандидатурата е коректно подадена. „Това е един стар обичай сред мюсюлманите. Когато техен близък почине те веднага изработват чешма в негова памет. Така си печелят „себап“ (възнаграждение за извършено добро). По този начи...

Цар Киро няма да се връща в Катуница

Кирил Рашков, който се очаква да излезе от затвора в края на следващата седмица, е заявил готовността си да не се връща в село Катуница. Следващите дни предстои нова среща с районния полицейски инспектор, на която ромският бос трябва да заяви адреса си на живеене и да остави координати за връзка. По непотвърдена информация, той е проявил склонност да не живее повече в Катуница. Не е ясно дали решението му е продиктувано от твърдата позиция на жителите на селото да не го допускат и подкрепата, която те имат от страна на кмета Красимир Юруков, който препоръча семейството на Рашков да не се връща в Катуница. Не без значение е и готовността на рокери и футболни фенове да се намесят при ново ескалиране на напрежението между жителите на селото и ромската фамилия. Председателят на Мото клуб &...

12 октомври –Европейски ден на донорството

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 година от проф. Филип Морел от Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. В нашата страна този ден се отбелязва за втора поредна година. Трансплантацията е едно от чудесата на съвременната медицина. Регионалната здравна инспекция в Сливен разпространи основните послания на Деня на донордството: Даряването на орган може да спаси човешки живот. Даряването на орган е благородство. То може да...

София расте, Видин и Монтана намаляват

Близо 57 на сто от българите в слабо заселени места и 54 на сто от средно населените райони или малки градчета живеят в риск от бедност и социално изключване, отчита анализ на Евростат за населението на Евросъюза, което е било застрашено от тези рискове в периода 2008-2011 г. Около 38 на сто от българите в гъсто заселени райони или по-големи градове също са застрашени от бедност и социално изпадане. България е с показател за риск от бедност 49 на сто при среден показател 24 процента за ЕС-28, сочат данните на Евростат, цитирани от БТА. Анализът...

Откриват СПА и фитнес за домашни любимци в Пловдив

Уникален център за здраве и красота за домашни любимци с фитнес и СПА услуги отваря врати на ул. "Сан Стефано" в Пловдив. Откриването е в понеделник, а някои от процедурите са иновация не само в България, но и в света. Освен подстригване и педикюр, домашните любимци могат да се възползват от поддържаща хитиена на очите, ушите и зъбите. В СПА услуги Уникален център за здраве и красота за домашни любимци с фитнес и СПА услуги отваря врати на ул. "Сан Стефано" в Пловдив. Откриването е в понеделник, а някои от процедурите са иновация не само в България, но и в света. Освен подстригване и педикюр, домашните любимци могат да се възползват от поддържаща хитиена на очите, ушите и зъбите. В СПА услуги

Шестима извършители на кражби са задържани в рамките на специализирана акция по противодействие на битовата престъпност в Ямбол

При проведените процесуално-следствени действия са намерени и иззети голяма част от инкриминираните предмети

Четирима загинаха в катастрофи

21 са ранени за последното денонощие

    


Къде ще бъдат днес камерите на столичния КАТ


Всеки ден столичният КАТ сменя местоположението на камерите, които следят за нарушения на Закона за движение по пътищата. Списъкът за план-графика за разположението на устройствата се публикува на страницата на отдел "Пътна полиция" към СДВР. За удобство на читателите си "Дневник" публикува местата, където днес ще бъдат камерите.

Мобилни камери:

Пернишко шосе – бензиностанция "Лукойл"

Пернишко шосе – Черният Кос

бул. "България"-бензиностанция "Шел"...

Пътна обстановка в страната - 12 октомври

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: - АМ „Тракия”: Област Пазарджик: От км 84+800 ляво до км 85+000 ляво, посока София – ремонтни дейности. Затваря се интензивна и аварийна лента на движение. Движението се пренасочва в изпреварващата лента на движение; на км 97+590 дясно, посока Пловдив – ремонтни дейности.

Г-20 призова САЩ да действат бързо за избягване на фалита

Промените в монетарната политика ще бъдат „внимателно прецизирани и ясно оповестявани“, обещават министрите на финансите и управителите на централните банки

    


Концерт за 95 камбани, пиано и 200 ударни очаква деца и родители в комплекса „Камбаните"

Музикален експеримент за 95 камбани, пиано и над 200 ударни инструмента очаква деца и родители днес в парк-комплекса „Камбаните" в София. „Концерт с монумент", който започва в 10.30 ч., е част от международния проект „АТРИУМ" - за създаването на културен маршрут, свързан с архитектурата на тоталитарните режими на 20-и век. Организаторите си поставят за цел да дадат ново звучене на монумента „Знаме на мира", като този паметник от времето на социализма да бъде преосмислен чрез музиката. Концертът ще предложи джазколаж с вплетени мотиви от музика...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване