Даниела Бобева: Налагат се съкращения в администрацията

Вицепремиерът Даниела Бобева коментира, че съкращенията в администрацията са необходими поради ограничения бюджет и желанието на хората в страната за по-компактен административен апарат.

Бобева: Едва ли има противници на съкращенията в администрацията

Вотът на недоверие се превръща в техника за бавене на работата на парламента и правителството. Тези обсъждания ангажират голяма част от времето на Народното събрание, което прави невъзможно важните закони да бъдат приети бързо. Въпреки че това е нормална практика, и то добра практика, да се искат вотове тогава, когато има сериозни причини, в случая това се превръща в една техника за бавене на работата на депутатите и кабинета.

МВФ не вижда риск за фискалната стабилност на България

Международният валутен фонд не вижда риск за фискалната стабилност на България, ако тя вземе нов заем. Това каза ръководителят на мисията на фонда за България Мишел Шанън.

Марк Уебър с Пол Позишън в Япония

Австралиецът изпревари съотборника си Фетел, Алонсо е едва осми

    


Над 1 милион къса цигари са иззети при операция на територията на ОД МВР -Пловдив

Трима души са задържани с постановление на прокуратурата за срок до 72 часа

Пресцентърътъ разполага с видеоматериал

Армията слага на тезгяха имоти за 5 млн. лв., два от тях са във Варна

Осем имота с отпаднала необходимост се подготвя да продаде Министерството на отбраната. От тях ведомството очаква да получи поне пет милиона лева, колкото е началната тръжна цена. Три от тях са в област София-град, два са във Варна, а останалите - в Балчик, Търговище и Пазарджик.

Част от „Дружба" остана без топла вода

София /КРОСС/ Авария спря топлоподаването в част от столичния квартал „Дружба". Засегнати са живущите в по бул."Брюксел", бул. „Искърско шосе", бул."Кръстю Пастухов" и ул."Кап. Димитър Списаревски". Незабавно е създадена необходимата организация за отстраняване на аварията. Очаква се възстановяване на топлоснабдяването до края на деня.

Почина тежко раненият от срутила се кална маса

Изваденият тежко ранен от срутилата се земна маса при изкопни работи в Мездра в петък следобед Андреас Адилберг почина през нощта във врачанската болница от вътрешните си травми. Живеещият във врачанското с. Типченица 38-годишен немски гражданин пострада заедно с друг работник при подмяна на канализацията в железничарския град. Изваденият тежко ранен от срутилата се земна маса при изкопни работи в Мездра в петък следобед Андреас Адилберг почина през нощта във врачанската болница от вътрешните си травми. Живеещият във врачанското с. Типченица 38-годишен немски гражданин пострада заедно с друг работник при подмяна на канализацията в железничарския град.

Доброволец се погрижи за паметника на Линкълн

Две седмици след началото на бюджетната криза в САЩ 45-годишен художник реши да вземе нещата в свои ръце, пише сайтът „theblaze.com". Крис Кокс реши, че няма да остави паметника на Линкълн във Вашингтон без поддръжка и започна да чисти около него, носейки знамето на Щатите. Мъжът почистил пред паметника, а след като приключил с тази ... Две седмици след началото на бюджетната криза в САЩ 45-годишен художник реши да вземе нещата в свои ръце, пише сайтът „theblaze.com". Крис Кокс реши, че няма да остави паметника на Линкълн във Вашингтон без поддръжка и започна да чисти около него, носейки знамето на Щатите. Мъжът почистил пред паметника, а след като приключил с тази ...

Още възможности за подкрепа на донорството

В Градската градина пред Народния театър са открити

Франция уплаши Кристиано Роналдо

Звездата на португалския национален отбор Кристиано Роналдо прие нормално вероятността неговият тим да играе бараж за класиране на Мондиал 2014, но не пропусна да отбележи, че не иска Франция за съперник в решителните сблъсъци. Снощи португалците стигнаха само до 1:1 с Израел и за момента разполагат само с математически шансове за първото място в група F, което е в ръцете на Русия. „Не очаквайте драма заради това, че ще играем плейоф“, каза Роналдо. „Това вече е нормално, не е изненада предвид случилото се през последните години.“ „Директното к...

Фаталната роля на произхода

Защо се получава така, че в очите на германците чужденците имат предимно недостатъци? И дали вината за това е на хората или на абсурдите в системата? Коментар по повод проучване за образователното равнище на германците. Ето фактите: в последните сравнителни проучвания за образователното равнище германците не се представят особено добре - в международен план те се оказват някъде по средата. Вината за което носят - както твърдят медиите - социално слабите слоеве. И имигрантите. Толкоз. Тоест, ако се обобщят нещата - мигрантите не само плячкосват германската социална система и вършат престъпления, но и имат значителен принос за оглупяването на обществото. На фона на което средностатистическият германец може да си помисли само едно - най-добре е чужденците да се върнат по родните си места. Разни абсурди В тази връзка нека си припомним какви бяха реалностите в Германия преди няколко десетилетия. В средата на 50-те години, когато започва германското икономическо чудо, страната се нуждае спешно от работна ръка. За да запълни тази дупка, Германия започва да набира гастарбайтери от Италия, а по-късно и от Турция, Мароко, Южна Корея и тогавашна Югославия. Именно тези хора допринасят в огромна степен за осъществяването на икономическото чудо, благодарение на което Германия стана богата и привлекателна държава. И обетована земя за пришълците. Но и в богата Германия мнозина живеят зле - и пришълци, и местни

Парад ще има в София днес за Европейския ден на донорството


Парад и вечер в памет на донора са планирани днес в София по повод Европейския ден на донорството. Началният час е 17 ч., а сборният пункт - пилоните на НДК. Шествието ще премине по бул. "Витоша" и "Съборна" до Градската градина пред театър "Иван Вазов", като ще бъде съпроводено от Военен гвардейски оркестър и мажоретен състав от 95 СОУ, съобщи Изпълнителна агенция по трансплантация. 

По време на парада и пред театъра доброволци на Българския червен кръст ще раздават информационни...

Илиана Раева: Батков прати качулките да съблекат Петев

Съпругата на Наско Сираков и шеф на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева изригна в ефира на БНТ по темата със сътресенията в "Левски" през последните дни. Раева защити съпруга си и обвини хората от ръководството на клуба за кризата. 

Тя намекна, че собственикът на "сините" Тодор Батков стои зад акта на събличането на треньора Ивай Съпругата на Наско Сираков и шеф на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева изригна в ефира на БНТ по темата със сътресенията в "Левски" през последните дни. Раева защити съпруга си и обвини хората от ръководството на клуба за кризата. Тя намекна, че собственикът на "сините" Тодор Батков стои зад акта на събличането на треньора Ивай

Сиромашията на успелите

Изрисуваният с лика на дядо Добри блок в София. Снимка: http://www.nasimo.org

Милена Дойчева

Помните ли онзи стар английски виц, в който се разказва за трима души, които влезли в една кръчма. Двама от тях мълчаливо седнали на масата, без да си поръчат нищо. Третият отишъл до бара и след дълго колебание си поръчал една чаша вода. След това седнал при другите и тихо казал: „Приятели, искате ли повече да не говорим за политика”…

В последните дни често се сещам за този анекдот. Защото ако политическите прояви на нашите управляващи карат хората вече 120 дни да протестират по улиците, то зачестилите им изказвания за нравственост мен ме довеждат единствено до желанието отчаяно да седя с чаша студена вода в ръка, без точно да осъзнавам добре ли е да пия или не. Тези изявления могат да бъдат определени единствено като непоносими, цинични, разрушаващи дори детската представа за добро и зло. Общество, което търпи такива хора, има сериозни проблеми и неговото бъдеще може да бъде само и единствено разрухата. За какво говоря ли? Само погледнете.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов ни обясни по телевизията, че „Делян Пеевски има нравствените качества да оглави ДАНС”. И кои са тия нравствени качества? Защото нещо се опасявам, че представите на господин Костадинов за нравственост доста се различават от тези на останалите хора. Самият Пеевски след повече от тримесечно мълчание се изказа в писмен вид: „Аз съм на 33 години съм и съм успял”.

Дайте сега да видим в какво е успял този млад меринджей.

Успя да предизвика най-масовите и продължителни протести в историята на съвременна България, успя да накара цял народ да го намрази, успя да накара политиците, които са го предложили, да се срамуват от него и публично да признаят, че назначението му е било грешка. Като се има предвид, че тези политици нямат особено развито чувство за срам, това си е голям успех.

Накара същите тези политици да се червят и да не искат да кажат кой точно го е предложил. Пеевски успя да стане символ на задкулисните ходове в политиката и образ на най-страшното нещо на българския преход – олигархията.

Също така успя да предизвика безброй смешни коментари, т.е., успя да стане муза за чувството за хумор на българина. Но като говори за себе си като за успял човек, Пеевски едва ли има предвид всички тези успехи. Той нарича себе си успял заради това, че има пари и власт – икономическа, политическа и медийна. Тоест, върховен критерий за качества, за успялост в този случай са парите и властта (разбира се, не и според данъчната му декларация, просто си фантазирам). Няма значение какъв си и кой си. Няма значение за какъв те мислят хората, важното е да имаш власт и пари. В България чрез тях може всичко. Намирам това за чудовищно. И не виждам нищо нравствено в него.

Трябва да направим всичко възможно, за да се преборим с този светоглед, че успял човек е този с пари и власт. Успял е човек, който се е развил достатъчно хармонично в морален план, тъй че да може да различава добро и зло и да върши доброто. Успял е човек, който обича и е обичан, който може да поема отговорност и да се жертва. Успял е човек, който търси не само своето, но и щастието на другите. Но парите и властта категорично не правят човека успял. Уверявам ви, че никой няма да каже на детето си, че като порасне трябва да стане като батко Делян, дето сега хората свиркат срещу него с вувузели. Само си представете майка, която казва: „Моето момче, трябва винаги да си изяждаш закуските сам, за да може като пораснеш цял народ да се събира и да свирка срещу тебе, а ти да седиш на меко шефско кресло, да хапваш пържолка и да гледаш с… топли очи”…

В интервюто си пред Валерия Велева, в което Пеевски неколкократно казва, че вече не е политик, а шеф на ДАНС, (интервю, което изглежда в Конституционния съд не са чели) нашият лирически герой има една забележителна мисъл: „Когато човек е добър и върши това, което трябва, има някой отгоре, който го пази” (запазвам оригиналния правопис от вестник „Преса”).

Тук става малко сложно. Кой ще е тоя „някой” и къде е това „отгоре”. Думите са малко трудни за тълкуване и в първия момент човек може да си помисли, че става дума за Бога, въпреки, че „някой” и „който” са написани с малка буква. Но хората дори за съседите си от горния етаж не говорят за „някой”, а го споменават по име. Може би все пак има причина името да се премълчи. Защото при неговия критерий за добър и успял – пари и власт – едва ли става дума за Бог. По-скоро не става дума за Някой чак толкова отгоре, а за някой, изкачил се по-нагоре във финансово-властовата структура. Може би се има предвид, че когато си добър, друг по-високопоставен олигарх те пази.

Подобен случай на „успялост” и „високи нравствени качества” е г-н Орешарски. Самият факт, че е премиер, би трябвало да означава, че е успял. Но само се поставете на мястото на този човек. Името му е забъркано в повече вицове, отколкото бяха измислени за Бай Тошо през целия му период на управление, а той никак не беше малък.

Само си помислете как живее. Преди години Бойко Борисов беше казал, че си стои сам като куче в Банкя. Но неговата самотност не е нищо в сравнение с тази на Орешарски. Помислете си, че той не може да отиде никъде без 50 души полиция, жандармерия и НСО, които да го пазят. Сред толкова полицаи човек наистина може да се почувства вселенски самотен. Където и да отиде хората му се подиграват, освиркват, псуват и експериментират с името му (Олигарски, Боклушарски, Оревоарски, Мишкарски и т.н.).

Дори да успее да влезе някъде през главния вход, му се налага да излиза през този за боклука, за да не се сблъска с народната любов. Ако не успее да влезе през парадния, влиза през входа за тоалетните. И вече е започнал да се чувства добре от това. Самият той каза пред репортер, че се чувства „прекрасно”, когато влиза през задния вход. Та се питам: Какъв човек трябва да си, за да живееш в този постоянен стрес и да се чувстваш прекрасно? Направо пред очите ми изскочи онази песен на Джеймс Браун. Представяте ли си как Орешарски едва се измъква от колата си, ползвайки жив щит от полицаи и контрапротестиращи, вмъква се през входа за тоалетните, след което се завърта и с висок глас запява: „Уау, ай фийл гууд”. Вече пълен с адреналин и положителни емоции отива да се занимае с важни държавни дела.

Честно да ви кажа, тревожа се малко за този човек. Ако продължава така да се чувства прекрасно, много се страхувам какво би станало, ако започнат и стачки на работници. „Ех, тогава предвиждам такъв прекрасен живот, че само си викам: ДАНО!” Сериозният въпрос обаче е: Защо е всичко това и в името на какво човек трябва да се съгласява да живее по такъв унизителен начин? Колко пари и колко власт са нужни, за да си струва? За мен това е тежък нравствен проблем.

И сега като споменах нравствен, та се сетих за комисията за етика в парламента и тежките сблъсъци, които имаше с нея богословът Волен Сидеров. Още помня как скрит под една маса викаше на протестиращите: „Аз се моля за вас”. Два часа по-късно обаче масата беше махната и кой знае накъде с нея отлетя и молитвата. А молитвеникът Сидеров, заедно с една шайка хора, които очевидно са били във фитнеса, докато той се е молел, обикаляше софийските улици крещейки: „Ку.ви на Бойко” и други изрази, които малко ме е срам да цитирам. Каква е тая нравствена система, в която мирно съжителстват молитвата, бруталната балканска попържня и желанието да пребиеш инакомислещите репортери?

Във всеки случай, г-н Сидеров може да бъде автор на неизвестното досега „богословие с пистолет на кръста”. Една от хипотезите ми е, че вероятно това е нова версия на думите на Ал Капоне, че „с добра дума и пистолет се постига много повече, отколкото само с добра дума”. Негов съпартиец дори реши, че няма нужда и от думи и започна да изразява добрите си намерения чрез петопръстната система с доминиращ среден пръст. Иначе тези хора даряват пари на църкви. Направо да се чудиш дали не живеем в нискобюджетно българско продължение на „Кръстника”.

Изглежда дори и в парламента разбраха, че г-н Сидеров има проблеми с Божията заповед за любов към ближния, защото непрекъснато се замесва в скандали с ближните си. Затова просто решиха да премахнат думичката етика от оглавяваната от него комисия. Както се казва: няма етика – няма проблем. Да знаете, че авторът на тая мисъл никак не е нравствен модел за подражание. Но нашите парламентаристи не се спряха до тук. Те направиха г-н Сидеров председател на делегацията на Народното събрание в Интерпарламентарната асамблея по Православие. Тоест, понеже е „стайно цвете” и все остава неразбран от ближните, ще му дадем направо да говори за Бога с другите народи. Добре че не е вярно това, че се е замервал с тапи в онзи брюкселски ресторант. Защото иначе сега щях да се страхувам, че може и в асамблеята по Православие да хвърля разни работи…

Та, като стана дума за богослови в парламента, да кажа и за другия – доктор по теология Йордан Цонев. Изкушавам се да го наричам с известния му на всички прякор, но няма да го направя, защото добронамерено ще допусна, че той е преживял катарзис и вече… хайде да го кажем така – не пие мента. Веднага след назначаването на Пеевски, като опитен политически играч, той също разбра, че е допусната голяма грешка. Излезе на трибуната на парламента и изнесе „проповед” като каза, че в християнството най-важна е прошката. Разбирай, ето, ние се извинихме, тоест, покаяхме се, и вие сте длъжни да ни простите. А после всичко продължава по старому.

Моите уважения към хората, които са присъдили докторска степен на г-н Цонев. Той там сигурно се е представил много добре. Това негово изказване обаче може да се приеме само и единствено като ужасяващо чалгизиране на представата за покаяние. Мисля, че не тук е мястото и не аз съм човекът, който трябва да обясни на д-р Цонев какво точно означава покаяние. Впрочем, този човек също е представител в онази асамблея по Православие.

И за да не са думите ми незавършени, ще ви дам пример за един наистина успял човек. В схемата на хората с нормални морални качества такъв човек е например дядо Добри. Има ли българин, който да не е чувал за него? Това е онзи прастар дядо, който ходи със скъсани цървули и потури и проси пари пред храмовете. Този човек има най-щастливите очи на света. Той няма свои пари и едновременно с това е най-големият ктитор на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Когато човек стои близо до него има чувство за реален досег до светостта и смисъла на живота. Единственият начин да разсърдите този човек е като го похвалите. Преди време в нашата страна беше поставен още един странен рекорд. След като преди години Тодор Живков надживя собствения си паметник, един успял и преуспял банкер надживя собствения си стенопис. Но също така преди време на страничната стена на жилищен блок един художник нарисува портрет на дядо Добри. Нарисува го не защото е богат или овластен, нарисува го по простата причина, че този човек служи за пример. За нравствен пример. Защото наистина е благочестив и благоприятен. Макар тези думи да бяха използвани не за него, а за Цветан Василев. Голямата разлика е, че единият е дал на църквата много от излишъка си, а другият дарява от нямането си, дарява от любов към Бога.

И понеже част от мене вярва на Делян Пеевски, че е сериозен, когато казва, че има Някой отгоре, Който те пази, ще му кажа какво казва този Някой, а именно Господ Иисус Христос: „Казваш: богат съм, разбогатях и от нищо не се нуждая, а не знаеш, че ти си злочест и клет, сиромах, сляп и гол,съветвам те да си купиш от Мене злато, през огън пречистено, за да се обогатиш; и бяло облекло, за да се облечеш, и да се не виждат срамотите на твоята голота”.

 

 

Статията "Сиромашията на успелите" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Alitalia бе спасена след съгласие за набиране на свеж капитал

Спасителният пакет е в размер на 500 млн. евро, от които 300 млн. ще бъдат набрани от настоящите акционери, а останалите ще бъдат отпуснати от банки

    


София разделена в отношението си към протестите

Паритетът е по отношение на въпросите Одобрявате ли блокирането на централни улици, булеварди и кръстовища като форма на протест? и Одобрявате ли използването на вувузели, свирки и тъпани като изразни средства в протестите?

Ранните бракове вкарвали младите в пътя

Ранните бракове при ромите вкарват младите в пътя. Това заяви председателят на ромската пария "Дром" Илия Илиев по ТВ7.

Красимир Янков: Бойко Борисов изпадна в истерия

От тефтерчето на Златанов се видя истината за ГЕРБ, каза той

    


Празник на брежанския кестен

Празник на брежанския кестен организират в малкото пиринско село на община Симитли Брежани. На площада в планинското село ще се съберат стотици ценители на вкусните кестени и кулинарните изкушения. Уханна трапеза от домашни баници, питки, гозби, сладкиши и ястия с кестени ще посрещне всички, които обичат Брежани, а след това ще се завие дълго хоро под съпровода на Духов оркестър Сандански, Фолклорните групи от Баня, Михнево, Долно Осеново, Градево, Симитли. Специално от Съхране, община Павел баня, където има много преселници от Брежани, гостув...

Бобева: Вотът на недоверие бави работата на парламента и кабинета

София /КРОСС/ Вотът на недоверие се превръща в техника за бавене на работата на парламента и правителството. Това заяви пред Дарик вицепремиерът Даниела Бобева.„Тези обсъждания ангажират голяма част от времето на Народното събрание, което прави невъзможно важните закони да бъдат приети бързо. Въпреки че това е нормална практика, и то добра практика, да се искат вотове тогава, когато има сериозни причини, в случая това се превръща в една техника за бавене на работата на депутатите и кабинета", добави Бобева. Относно заглавията в пресата, че правителството готви 10% съкращения в администрацията, Бобева коментира, че през последните години се забелязва едно нарояване на агенции: „Имаме едно увеличение на администрацията, така че при условията на едни по-свити рамки на бюджета, ако искаме да бъдем фискално разумни, ще налага съкращения".По думите й вече са минали през един етап на съкращения: „Първоначално 13 души работеха в политическия ми кабинет, след това ми бяха съкратени трима. Аз преживях вече една вълна на съкращения".Вицепремиерът все пак подчерта, че бюджетната процедура е един дълъг процес, в който министрите, отделните ведомства дават предложения, по които ще има дискусии: „Къде, как и доколко ще има съкращения, това е въпрос на дебат вътре в Министерския съвет. Едва ли има български гражданин, който счита, че не трябва да се намалява администрацията

Питър Хигс не разбрал, че е спечелил Нобелова награда

Нобеловият лауреат проф. Питър Хигс разкри, че не е знаел, че е спечелил наградата, докато една жена не го поздравила на улицата. 84-годишният професор не притежава мобилен телефон и бил доста изненадан, когато го поздравили за наградата.

Проследете съботните реванши в турнира за Купата на България

Десет двубоя предвижда днешната програма за 1/16-финалните реванши в турнира за Купата на България. Тя започва в 14 часа с двойките Раковски-Ботев Гълъбово и Хасково-ЦСКА, докато последният мач за днес – между Пирин Гоце Делчев и Левски – е с начален час 16 часа. Вижте в Гонг всички резултати и голмайстори в съботните срещи, а в секцията „Директно“ може да проследите развитието най-интересните мачове минута по минута. Купа на България, 1/16-финали, реванши: 14,00 ч.

Бакърджиев: Десницата на прехода вече не съществува

София /КРОСС/ Десницата на прехода вече не съществува, а за едно нова десница и нейното утвърждаване ще е нужно време. Това каза пред ТВ7 Евгений Бакърджиев, председател БДС Съюз „Радикали". Това, което искат политиците в момента е много по-различно от това, което искат хората. Всеки опит на която и да е политическа сила да представлява протестиращите е обречена на неуспах, защото се видя, че хората протестират против политическата ни класа в момента като цяло, смята той. Простото съчетание на различни политически сили, ако те нямат обща програма и визия за развитието на държавата, това няма да доведе автоматично до добър резултат, каза Бакърджиев, коментирайки новосформирания Реформаторски блок. Според него това, че блокът не е генерирал подкрепата от десните избиратели, която се е очаквала, означава, че така наречената „семейна снимка" на партиите в него изглежда до този момент фалшиво и менте на десния избирател.От своя страна Стефан Иванов, председател на Сдружение „Демократично действие", заяви, че от доста време не са показвани и прилагани принципи и тези от страна на партиите в дясно. Единствената цел в последните години на ДСБ и СДС беше да прескочат 4-процентовата бариера, заради което те бяха готови почти на всичко и това отдръпна хората от тях. Според него Реформаторският блок в този си състав е политически нехомогенен, защото политическите партии в него имат немалки идеологически различия

МВФ: Няма риск за фискалната стабилност на България при взимане на нов заем

Ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън обяви, че няма риск за фискалната стабилност у нас при нов заем, планиран от правителството.

Харманли приюти първите си бежанци

Първите 54 бежанци са били настанени тази нощ в бившето военно поделение в Харманли. Временният лагер там е от фургони, в които ще живеят пристигналите в България чужденци.

Американец допроволно почисти паметника на Линкълн

Две седмици след началото на бюджетната криза в САЩ 45-годишен художник реши да вземе нещата в свои ръце, пише сайтът „theblaze.com Две седмици след началото на бюджетната криза в САЩ 45-годишен художник реши да вземе нещата в свои ръце, пише сайтът „theblaze.com". Крис Кокс реши, че няма да остави паметника на Линкълн във Вашингтон без поддръжка и започна да чисти около него, носейки знамето на Щатите. Мъжът почистил пред паметника, а след като приключил с тази ...

Джафер: България има нужда от трансформиране на здравноосигурителния модел

/КРОСС/ Една-единствена здравна каса в момента вече е вредна за здравеопазването. Това се поражда от факта, че в последно време финансовата институция е натоварена с много отговорности, които не може да понесе. Това заяви председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер, като уточни, че очаква обширно обсъждане на здравноосигурителния модел, който ще е най-подходящ за страната ни.Джафер поясни, че един от вариантите, които се обсъждат, е именно моделът, предложен преди дни от здравния министър, според който болниците ще подписват договорите си вече не с касата, а с частните осигурителни фондове.Дали обаче този модел ще бъде избран, все още не е ясно: „Повече конкуриращи се по между си финансови фондове биха довели до прозрачност и до конкуренция, в следствие на което би могло да се стигне до по-добър контрол. Моделът, който бе представен от здравния министър д-р Таня Андреева, е един от вариантите. България има нужда от трансформиране на здравноосигурителния модел в такъв, който да доведе до нормален преход към повече от един играч на този пазар, до това да няма сътресение в системата и до това моделът да се развие така, че да няма пациенти, които да не получават своето лечение или пък да бъдат връщани или пък да няма лекари, които да не получават заплатите си", заяви Джафер

Златанова: Усвоили сме 37% от еврофондовете

В момента ние сме усвоили 37% от еврофондовете. Това каза вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова в предаването „Деконструкция” на БНР. „Аз съм изключително възмутена от това, което се случваше в последните години. България е на предпоследно място по усвояване от всички държави-членки на ЕС, само Румъния е след нас. Служебното правителство завари 27% усвоени еврофондове от правителството на ГЕРБ. Лъжа беше всичките години назад, че България се справя добре с еврофондовете. Предпоследно място за мен не е добре. Аз съм амбициозен човек и повече обичам страната си, за да смятам, че това е добре”, добави Златанова. „Искам да знам, че от сега нататък следващият програмен период ще бъде така изпрограмиран, че наистина средствата да отиват точно ...

Съдия Ненков: КС не е клуб на богоизбрани

Съдия Ненков бе докладчик по делото "Пеевски" и гласува срещу връщането му като депутат в Народното събрание

Български лекари откриха нова болест

Изследвания, Снимка: БГНЕС, Архив

Нова болест, засягаща мускулите, е открил екип от български лекари, съобщи bTV.

Автономно-доминантна спинална мускулна атрофия е името на заболяването, за изучаването и признаването на което българските медици са работили 14 години.

Болестта се предава по наследство и засяга всяко поколение. Тя удря най-вече мускулите на краката и се отразява по-слабо върху ръцете.

„Това, което видяхме, е една доста силно изразена слабост в проксималните мускули, т.е. в мускулите на бедрата. Те ходят клатушкащо се, трудно изкачват стълби, трудно се изправят от клекнало положение“, обяснява Теодора Чамoва от неврологичната клиника при „Александровска болница“, която е участник в екипа по проучванията.

Засега лекарите не са открили лечение на болестта. По думите им заболяването е потенциално смъртоносно.

„Фатално за нашите пациенти може да се окаже заболяване на белите дробове, там, където се иска сила в дихателната мускулатура“, обяснява проф. Иван Литвиненко от Катедра по педиатрия, Детска неврология.

Екипът от медици се надява, че познавайки генния декеф, ще успеят да открият лечение за болестта.

Статията "Български лекари откриха нова болест" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Забраната за пушене в парковете в щата Ню Йорк обявена за невалидна

Американски съд отмени наредбата на службата за поддръжка на парковете в щата Ню Йорк, която през февруари забрани да се пуши в парковете и на плажовете, съобщи Франс прес. Забраната важеше за всички 179 парка в щата, включително за седем парка в града Ню Йорк, за плажовете, спортни площадки, местата за пикник, къмпингите и някои историческите места. Съдия Джордж Серезиа, сезиран от група за защита на правата на пушачите, реши, че службата е превишила правата си и че налагането на подобни мерки е от компетенциите на законодателната власт. Решението за забраната за пушене е "невалидно, тъй като нарушава принципа за разделение на властите", аргументира се съдията и нареди то да бъде отменено. Групата "КЛАШ" (Граждани срещу тормоза над пушачите), базирана в Ню Йорк, изрази задоволството си от тази победа срещу "една бюрократична и противоконституционна наредба", напомняйки че законодателите в щата Ню Йорк са отхвърлили преди 10 години въвеждането на такава мярка. В града Ню Йорк обаче пушенето в общинските паркове, плажове и басейни си остава забранено по силата на закон от 2011 година. А пушенето в обществени помещения като ресторанти, кафенета, барове, офиси е забранено вече от десет години.

Лятото е довело 3.5 милиона туристи в България

Близо 3 500 000 туристи са посетили България през летния сезон, като регистрираният ръст, спрямо миналата година, е 5,4 % през месеците юни, юли и август. Това съобщи Анелия Генова – директор Дирекция „Маркетинг, реклама и информация в туризма” в Министерството на икономиката и енергетиката.

Света Анастасия приема туристи от сезон 2014

Приключват работите по проекта за превръщане на острова в туристическа атракция

    


Само една Здравна каса е вредна за здравеопазването според Нигяр Джафер

Една-единствена Здравна каса в момента вече е вредна за здравеопазването. Това се поражда от факта, че в последно време финансовата институция е натоварена с много отговорности, които не може да понесе. Мнението изрази председателят на Парламентарната здравна комисия д-р Нигяр Джафер, като уточни, че очаква обширно обсъждане на здравноосигурителния модел, който ще е най-подходящ за страната ни. Джафер поясни, че един от вариантите, които се обсъждат, е именно моделът, предложен преди дни от здравния министър, според който болниците ще подписват...

Кербер хвана последния влак за Финалния турнир при жените

Германската тенисистка Анжелик Кербер се пребори за осмото и последно място на Финалния турнир на WTA в Истанбул, който ще започне в края на месеца. Това се случи, след като 25-годишната състезателна достигна полуфиналите на турнира в Линц. Кербер не даде никакъв шанс на Патриша Майр-Архлайтнер, като я победи с 6:1, 6:0, и ще се изправи срещу испанката Карла Суарес Наваро в мач за място във финала. По-важното обаче е, че германката ще премери сили със звезди като Серена Уилямс, Виктория Азаренка, Агниешка, Радванска, Ли На, Петра Квитова, Сара ...

В Търговище откриха обновена детска площадка

Кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев официално откри обновената детска площадка, намираща се в кв. Запад 1, пред блок 26. Той благодари на изпълнителите за чудесно свършената работа и припомни, че община Търговище се е заела да обнови поетапно всичките 47 площадки в междублоковите пространства на града. Сред детска глъч и слънчево настроение, възпитаниците от ЦДГ "Снежанка" и ЦДГ "Приказка" поздравиха гостите и се впуснаха в игри на модерните и удобни пързалки, катерушки и люлки. Кметът покани две от децата да срежат лентата, а след то...

Заловиха крадец на метална решетка

38-годишен мъж, който извършил кражба на метална решетка от спирка в село Лиси връх в края на месец септември, е установен от полицейските служители. Това съобщиха от ОД на МВР-Шумен. Сигнал за кражбата е подаден от кмета на селото. След проведените оперативно-издирвателни действия извършителят е установен, това е 38-годишен мъж от село Крива река. Решетката е върната и монтирана на автобусната спирка. Извършителят е разпитан. Образувано е бързо производство.    ...

Мъж задигна близо 1000 лв. от жилището на кипърски гражданин в Нови пазар

25-годишен мъж от Каспичан задигнал близо 1000 лв. от жилището на кипърски гражданин в Нови пазар, съобщават от полицията. Сигнал за открадната парична сума подал потърпевшият 61-годишен кипърец. Той заявил, че за времето от 13 до 19 часа на 10-ти октомври от спалнята на жилището му на ул."Димитър Благоев" неизвестен мъж, използвайки невниманието му е извършил кражба на 975 лева. В резултат на проведените издирвателни действия извършителят е установен и разпитан. Това е 25-годишен мъж от Каспичан. Отнетата сума е върната на собственика,уточняв...

Гранд каньон и Статуята на свободата отново отварят врати

Едни от най-известните национални паркове и забележителности в САЩ - Гранд каньон, Планината Ръшмор и Статуята на свободата ще бъдат отворени отново за посетители, след като губернаторите на трите щата, в които се намират, съобщиха, че са постигнали споразумение с федералното правителство по този въпрос. Затварянето на 400-те национални парка в САЩ, наложено от частичната парализа на правителството, води до загуби от 152 милиона долара на ден и оставя без работа 450 000 служители. Докато бъде подновена работата на федералното правителство, за функционирането на парковете ще бъдат използвани средства от щатските бюджети, съобщиха световните агенции. В събота се очаква за една седмица да отвори Гранд Каньон. Статуята на свободата ще може да се посещава в продължение на шест дни - от събота до 17 октомври.

Семейната снимка на реформаторите не е автентична

Чисто аритметично сборът на сини, пембени и безцветни партии няма да даде политически сериозен резултат. Това коментира едно от лицата на СДС в миналото Евгени Бакърджиев във "Факторът Кошлуков" по ТВ7.

Раева: Батков прати качулките да съблекат Петев

Съпругата на Наско Сираков и шеф на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева изригна в ефира на БНТ по темата със сътресенията в Съпругата на Наско Сираков и шеф на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева изригна в ефира на БНТ по темата със сътресенията в "Левски" през последните дни. Раева защити съпруга си и обвини хората от ръководството на клуба за кризата. Тя намекна, че собственикът на "сините" Тодор Батков стои зад акта на събличането на треньора Ивай

Обявиха имената на претендентите за наградата „Астрид Линдгрен”

/КРОСС/ Станаха ясни имената на претендентите, които ще се борят за ежегодната награда на името на Астрид Линдгрен, която се връчва за заслуги в областта на детската литература. Общо за отличието тази година ще се борят 153-ма души от 60 страни. "Астрид Линдгрен" е най-голямата награда за постижения в детската и юношеската литература, учредена от правителството на Швеция след смъртта на прочутата детска писателка през 2002 г.Носителят на отличието получава чек на стойност 5 млн. шведски крони или над 500 000 евро, което е съизмеримо с Нобеловата награда.Името на лауреата ще бъде обявено на 25 март в малкия град Вимербю, Южна Швеция, където е родена авторката на "Пипи Дългото чорапче", "Карлсон, който живее на покрива", "Емил от Льонеберя" и т.н. Самата церемония по връчването на приза ще се състои на 2 щни 2014 година в Стокхолм. Журито се състои от 20 души, назначени от Държавния съвет за култура на Швеция. Сред тях са писатели, литературоведи, художници, критици, библиотекари. Семейството на Линдгрен е представено от внучката й Аника, сътрудник в издателство.Отличието се присъжда всяка година на писатели, илюстратори или автори на литературни проекти за произведения с висока художествена стойност. Миналата година наградата "Астрид Линдгрен" отиде при австралийската писателка Соня Хартнет.

Реставрацията на крепостта „Маркели“ забуксува

София /КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Карнобат за класиране на участниците и определяне на изпълнител в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Реставрация, консервация и експониране на крепост „Маркели" и израждане на техническа инфраструктура към нея. Проучването е установило, че при оценяване на офертите, комисията на възложителя не е направила кратко описание на техническите предложения на участниците, като по този начин е допуснала съществено нарушение на правилата на ЗОП. Нарушението е самостоятелно основание за отмяна на решението за избор на изпълнител, доколкото то е лишено от фактически основания за издаването си.Тъй като не е ясно на какви обстоятелства почива поставената оценка на класирания на първо място участник „Маркели Карнобат" ДЗЗД, КЗК не може да осъществи и контрол по законосъобразност. При новото разглеждане на преписката протоколът на комисията следва да даде отговор на въпроса в каква степен офертите на участниците удовлетворяват изискванията на възложителя.КЗК връща процедурата от етап разглеждане, оценка и класиране на офертите при спазване на мотивите в решението.

Българската трагедия на сирийските бежанци

Бежанци Снимка: picture alliance/DW

Проблемът със сирийските бежанци в България далеч не се изчерпва с липсата на пари и персонал. От всички репортажи и анализи по темата излиза, че държавата не осигурява почти нищо от онова, което се очаква от нея.

Счупени врати, зееща дограма, запушени тоалетни, спукани фекални тръби и мухлясали дюшеци. В тези условия живеят близо 400 сирийски бежанци. Настанени са в изоставена сграда, някога служила за интернат. Спят по 18-20 души в стая, а когато имат какво да ядат, се хранят върху найлон на пода. На 12 семейства се пада по един котлон в комплект с един работещ контакт.

Става дума за центъра за настаняване на бежанци в столичния квартал “Враждебна”. Условията в него са документирани от представители на Българския хелзинкски комитет (БХК), които са били на посещение там. Те са посетили и центъра в квартал “Военна рампа”, където, според тях, положението е сходно. Заради установеното “радикално институционализирано нарушение на основни права на човека” БХК поиска тази седмица оставката на кабинета “Орешарски” (през юни т.г. БХК вече поиска оставката на кабинета заради предложението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС). Организацията твърди, че властта напълно е абдикирала от законността, след като хем се отнася унизително с бежанците, хем заплашва да забави процедурата за получаване на статут за онези от тях, които се оплакват от това отношение.

Досега 7000 сирийци са потърсили закрила в България

По данни на МВР, оповестени в сряда от Цветлин Йовчев, в България вече има 7 000 души, потърсили убежище от войната в Сирия. Министърът очаква броят им да нарасне до 11 000 до Нова година. Той призна, че страната не е в състояние да се справи с този наплив, както и че очаква помощ от ЕС.

Това изявление се нуждае от малко повече прецизност. Съдейки по репортажите в повечето медии, проблемът с бежанците далеч не се изчерпва с липсата на пари, персонал и логистика. В петък например Държавната агенция за бежанците съобщи, че капацитетът за настаняване на бежанците е надхвърлен с (едва) 320 места. Нима това означава, че останалите са настанени в подобаващи условия? Според репортажите в повечето медии, бедственото положение на сирийските бежанци е факт още от самото начало на пристигането им в страната. Затова не е ясно по какъв критерий всъщност, още преди бежанската вълна, е бил определен “капацитетът” на страната да приема бежанци.

Бежанците не са престъпници

Друг сериозен проблем е това, че на бежанците се гледа много често като на престъпници, и то именно от страна на властите. Според министъра на отбраната Ангел Найденов, “бежанците ни повече, ни по-малко представляват заплаха за националната сигурност”, а според депутати от “Атака”, бежанците заплашват България с това, че “ще създадат на наша територия мюсюлманска армия”. За промяната на това отношение надали ще помогне финансовата помощ на ЕС.

Директорката на Правната програма на Българския хелзинкски комитет Маргарита Илиева казва за Дойче Веле, че на първо място държавата трябва да спре да преследва наказателно хората, търсещи закрила. Тя допълва, че понастоящем прокурорите внасят в съда споразумения с “обвиняеми” бежанци и съдиите ги осъждат на 6 месеца лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок и 200 лв. глоба. “Това е позорно. Наказателният кодекс изрично предвижда, че онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно Конституцията, не се наказва (за преминаване на границата без разрешение)”, посочва Маргарита Илиева.

Другото, което държавата трябва да направи, според директорката на правната програма на БХК, е да положи усилия и да осигури условия на живот на търсещите закрила в съответствие с Член 3 от Европейската конвенция за защита на правата на човека, който абсолютно забранява нечовешкото или унизително отношение към който и да е човек. “Това означава ефективен достъп до здравна грижа, достатъчна жизнена площ, хигиена и отопление, достатъчна храна и всичко друго необходимо за достоен човешки бит. (Адекватен) подслон, храна и здравеопазване държавата дължи и по силата на изричния чл. 29, ал. 1 от Закона за убежището и бежанците”, посочва Маргарита Илиева.

Според върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутиерес, в момента има 2 милиона и 100 хиляди души, напуснали Сирия, и още 4 милиона души, останали без дом и превърнати във “вътрешни” бежанци в страната си. Това бедствено положение беше прогнозирано от Комисариата за бежанците още преди да настъпи календарната 2013 година и държавите бяха призовани към действия, които да сложат край на военния конфликт.

Провали по всички линии

България регистрира собствено виждане както по прогнозната статистика за този проблем, така и по призива за активна политика към Сирия. През август 2013 година българският външен министър Кристиян Вигенин все още смяташе, че бежанска вълна в България няма да има, а мнението на страната за необходимите действия спрямо сирийския военен конфликт трябва да се дава само при положение, че някой ѝ го иска.

Политиката за непредприемане на действия сега намира отражение и в отношението към бежанците, които само месец по-късно вече се бяха струпали на българската граница. Журналисти и правозащитници, посетили домовете, в които те са настанени, свидетелстват за липса на каквито и да било административни грижи от страна на държавата – местата или не се посещават от служители на Държавната агенция за бежанците, или там няма телефони за връзка с тези служители, или пък и двете. На повечето места се говори и за липса на медицински грижи. Според телевизионния режисьор от сирийски произход Нидал Алгафари, бежанците нямат и преводачи, на които да кажат например, че е свършил инсулинът за децата или че някой възрастен има нужда от аспиратор. Самоорганизираната във Фейсбук група “Приятели на бежанците”, която събира, сортира и доставя дарения, преди броени дни съобщи, че хората имат нужда от бельо и основни храни.

От всичко написано по темата в българските медии излиза, че държавата не осигурява почти нищо от онова, което се очаква от нея.

Татяна Ваксберг, Дойче веле

Статията "Българската трагедия на сирийските бежанци" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Сестрата на Борисов: Чувствам се политически репресирана

Чувствам се политически репресирана. Непрекъснато ми пречи, че ме коментират като сестра на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а аз съм професионалист. Това заяви пред Нова телевизия сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова по повод спирането на конкурса за болница Чувствам се политически репресирана. Непрекъснато ми пречи, че ме коментират като сестра на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а аз съм професионалист. Това заяви пред Нова телевизия сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова по повод спирането на конкурса за болница "Шейново" Иванова е кандидат за директор на здравното заведение. По думите й кон

Красимира Иванова: Пречи ми, че ме коментират като сестра на Борисов

Чувствам се политически репресирана. Непрекъснато ми пречи, че ме коментират като сестра на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а аз съм професионалист. Това заяви пред Нова телевизия сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова по повод спирането на конкурса за болница "Шейново" 

Иванова е кандидат за директор на здравното заведение. 

По думите й кон Чувствам се политически репресирана. Непрекъснато ми пречи, че ме коментират като сестра на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а аз съм професионалист. Това заяви пред Нова телевизия сестрата на Борисов д-р Красимира Иванова по повод спирането на конкурса за болница "Шейново" Иванова е кандидат за директор на здравното заведение. По думите й кон

Северна Корея отправи заплаха за война към Щатите

Северна Корея отправи ново предупреждение за „пълномащабна война", призовавайки Съединените щати да прекратят военните учения и „ядреното изнудване", съобщи 
онлайн изданието на вестник Huffington Post. Конкретната заплаха на севернокорейците е да „потопят в морето" плаващ наблизо американски самолетоносач. В слабо прикрита заплаха ... Северна Корея отправи ново предупреждение за „пълномащабна война", призовавайки Съединените щати да прекратят военните учения и „ядреното изнудване", съобщи онлайн изданието на вестник Huffington Post. Конкретната заплаха на севернокорейците е да „потопят в морето" плаващ наблизо американски самолетоносач. В слабо прикрита заплаха ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване