Ахмед Доган - с прекъснати здравноосигурителни права

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е с прекъснати здравноосигурителни права. Справка в системата на Националната агенция за приходите (НАП) показва, че почетният председател на ДПС не си е плащал здравните осигуровки цели 5 месеца - април, май, юни, юли и август.

15 км опашка от ТИР-ове блокира турската граница

Опашка от тирове

Опашка от чакащи камиони е блокирала Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“, съобщи зам.-председателят на Асоциацията на автобусните превозвачи Васил Пиронков, цитиран от „Фокус“.

По ГКПП „Капитан Андреево“ колоната от чакащи ТИР-ове е дълга близо 15 км. Усложнена е обстановката и на ГКПП „Лесово“, но там опашката е по-малка.

Причината за задръстванията е забавеното преминаване на камионите от българската страна на границата. Мобилизирани са допълнителни гранични екипи, които да помогнат за по-бързата обработка на документите.

Според Пиронков, въпреки дългото чакане, по границата няма напрежение между шофьорите.

„Надяваме се, че до понеделник сутринта ще се изтегли опашката“, коментира още Пиронков.

Статията "15 км опашка от ТИР-ове блокира турската граница" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Петата колона подпря пропагандно Пеевски

В дискусия в студиото на Нова телевизия тази сутрин ( 10 октомври 2013 г.) относно т.н. сатанизиране на депутата Делян Пеевски се видя кой му адвокатства с призиви да бъдат зачетени качествата му. Досега това правеха шефове на партията му ДПС, като Лютви Местан, макар тази роля да отива изначално на НДСВ. Там най-напред избуя невижданата ( вероятно в световен мащаб като скорост и размах) кариера на талантливия младеж, годен според тогавашните кадровици да стане не просто шеф на младежката организация на победоносните през 2001 царисти, но и скоро след това да управлява най-голямото морско пристанище, ресурсите на министерството на бедствията и авариите, съчетавайки в един момент и формалната си роля на депутат с поста на следовател и ролята на медиен магнат. Ето този разностранен талант...

Тервел се срещал с жена си тайно

Тервел Пулев и половинката му Диана са се срещнали тайно в Къщата на ВИП Брадър, твърдят запознати от кухнята на шоуто. Срещата се е случила само преди няколко дена в изповедалнята, но нарочно е била пазена в тайна от съквартирантите и зрителите на шоуто, предаде Стандарт нюз. Самата Диана не искала да се шуми допълнително около връзката й с Тервел, което за продуцентите на шоуто се оказало добре дошло. Диригентите на риалитито така и не искали Лияна да разбере, че Тервел се е виждал с дългогодишната си приятелка и сина им, тъй като се надявали флиртът й с боксьора да се развие, за да вдига рейтинга. Естествено Тервел и Диана говорели за отношенията му с фолк певицата, като боксьорът обещал повече да не се задява с нея.  

Курникова и Енрике се разделили

Анна Курникова и Енрике Иглесиас се разделят, гласят упоритите слухове. Медиите твърдят, че причина за крахът между тях е липсата на желание у певеца да й предложи брак, предаде Стандарт нюз. Двамата бяха заедно 12 години и блондинката тайно се надяваше да сложи годежен пръстен и халка. Миналия месец източник разкри, че Курникова вече се е отчаяла да чака. Човек от нейното обкръжение добави, че тя е говорила с любимия си и се е примирила със статуквото на гадже. Други обаче смятат, че това е краят на връзката между рускинята и сина на Хулио, тъй като въпросът за сватбата бил ултиматум.

12 октомври в историята

1428 г. — Стогодишната война: Английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца. 1492 г. — Експедицията на Христофор Колумб достига Карибските острови, но до края на дните си смята, че е достигнал Южна Азия. 1582 г.

Експлозия в завод за фойерверки уби седем души

Инцидентът е станал във военен комплекс

    


Предзнаменованията и техния смисъл

Как да разчитаме знаците, които ни дава животът? Като използваме средствата, с които разполага астрологията

прочети повече

Аржентина отказа погребение на нациста Прибке

Паоло Джакино, който съобщи, че тялото на покойника

Звезди помагат на шампион по джудо с благотворителен концерт

Благотворителен концерт, на който ще се събират средства за лечението на петкратния шампион на България по джудо Георги Огнянов, ще се проведе тази вечер в Пловдив. На сцената ще излязат Spens, Лора Караджова, Играта, Кристо, Dj Rocco, групата Central Side и други известни изпълнители. Шоуто ще започне в 19 часа  в палата 2 на Международен панаир Пловдив, който предоставя залата безплатно. Билетите с цена 5 лева ще се продават на място, а набраната сума ще бъ...

Сирийски бунтовници избили 190 цивилни

Сирийски бунтовници избили 190 цивилни и отвлекли 200 на 4 август край пристанището Латакия, пише в. “Ню Йорк таймс”.
Това се казва в доклад на правозащитната организация “Хюмън райтс уоч”.
Преди два месеца няколко бунтовнически групировки извършили координирана атака срещу малък гарнизон на правителствените сили близо до Латакия. Сирийски бунтовници избили 190 цивилни и отвлекли 200 на 4 август край пристанището Латакия, пише в. “Ню Йорк таймс”. Това се казва в доклад на правозащитната организация “Хюмън райтс уоч”. Преди два месеца няколко бунтовнически групировки извършили координирана атака срещу малък гарнизон на правителствените сили близо до Латакия.

Вандали режат люлки с ножовки

Неизвестни вандали режат с ножовки люлките и катерушките на детски площадки в Плевен и създават опасност за малчуганите, алармираха общинари. 
Тръби и болтове се унищожават преднамерено, чупят се огради, пейки и покриви на беседки, съобщи шефката на отдел “Екология” Павлина Тодорова. На места противоударната настилка е издълбана. Според Тодорова Неизвестни вандали режат с ножовки люлките и катерушките на детски площадки в Плевен и създават опасност за малчуганите, алармираха общинари. Тръби и болтове се унищожават преднамерено, чупят се огради, пейки и покриви на беседки, съобщи шефката на отдел “Екология” Павлина Тодорова. На места противоударната настилка е издълбана. Според Тодорова

Шефовете на "Етър 1924" неплатили и транспорта до Анталия, не се явяват на делата

„Пътнически превози” АД стана поредният ищец осъдил ПФК „Етър-1924”. Великотърновският районен съд постанови на фалиралия клуб да заплати 2 022 лева на превозвача. Сумата представлява възнаграждение за транспорта, с който през зимата бяха закарани на лагер в Анталия неколцина футболисти и треньори. В исковата си молба директорът на „Пътнически превози” Илия Гайдаров твърди, че между него и ответника Ендер Дурмушев е сключен договор за превоз, по който ищецът като превозвач е изпълнил задължението си за превоз на футболистите. Превозът е осъщест...

Ани Вълчанова към медиите: Не бъдете лешояди!

Рангел Вълчанов

Отворено писмо на дъщерята на Ани Вълчанова, дъщеря на покойния Рангел Вълчанов, публикува днес вестник “Сега”.

В него тя споделя разочарованието си от начина, по който медиите са отразили смъртта на баща й. OFFNews препечатва писмото в пълния му вид:

Давам си сметка, че след като съм дъщеря на Рангел Вълчанов, той не е само мой. Но, уважаеми медии, и ваш не е!

Уважаеми медии, нищо не ви казах, когато няколко години с помпозни заглавия оповестявахте приближаващата смърт на баща ми. Замълчах си и когато няколко журналисти, броени часове след смъртта му, ми се обадиха с един и същ (извинявайте, но банален) въпрос: “Какви бяха последните думи на вашия баща?” Не мислех, че мога да се преборя и с писания, в които, след като набързо споменавахте “великия”, “майстора”, “класика”, с инфантилно настървение бързахте да разровите още топлите му чаршафи. Дори не оспорих истинността на една, според вас, “предсмъртна бележка” на баща ми до мен. (Vsekiden). Между другото, като дъщеря именно на Рангел Вълчанов не би трябвало да държа толкова на истината (на която, доколкото знам, вашата професия е обречена по дефиниция). Защото той беше човек, чиито разкази винаги бяха на ръба на достоверността. А хиперболата беше задължителна част. И в този смисъл бих приела някоя и друга измислица за живота му. Но, моля ви, измисляйте на нивото на неговото въображение! А не натрапвайте собствената си пошла представа за това как би могъл да изглежда нечий предсмъртен час! Давам си сметка, че след като съм дъщеря на Рангел Вълчанов, той не е само мой. Но, извинявайте, и ваш не е!

Не коментирам, също така, измислиците около личния му живот. Нито лабиринта от жени, в който сте се загубили безнадеждно. Всичко това вече съм го приела като даденост, като природно бедствие, срещу което нищо не може да се направи.

И изведнъж! Какво ми стана? Едно изречение. Дори не цяло изречение. И не издържах. “На погребението не бяха забелязани единствената му съпруга Яна Пипкова….” (в. “Телеграф”). Впрочем тя не е единствена, но това в скоби. Ами да сте я забелязали! Да бяхте попитали, щом това е толкова важно! Сигурно вече сте се досетили, че това е мама. И че е била в църквата, и на гроба е била. Че е до мен и сега. “Щом е така, защо толкова думи?”, ще попитате. Ще ви кажа. Аз израснах сред синеоки. И не знам дали знаете, че според едно изследване след някой и друг век сините очи ще изчезнат завинаги. Изгубих любими сини очи! Останаха ми още едни! Затова си ги пазя. Защото са на изчезване.

Между другото, в. “Телеграф”, едно извинение щеше да свърши работа. Но…

Дотук с личното. Въпреки че най-личното е и онова по принцип.

Уважаеми медии, бъдете смели и слагайте истинските си имена под онова, което пишете.

Вие този род писания може и да ги наричате статии, но за мен са си просто клевети. Бъдете смели по отношение на нещата, от които зависи животът ни, а не безчинствайте върху чужд гроб. Не пишете със зле прикрита радост за нечия болест, сякаш това ви прави вас самите по-здрави. Не снимайте брутално лицата на скърбящите и с маска на съпричастност да ги питате как се чувстват. Сгънете стативите, когато пристъпвате в храма, и затворете обективите, когато сте на гробищата. Не бъдете лешояди, усетили и най-малката човешка слабост.

Защото. Убедена съм, че тази среда убива сетивата ни. И съм сигурна, че обидният живот, който ни е натрапен да живеем, би могъл да стане поне отчасти наш само ако започнем от дребните на пръв поглед неща.

Да съжалим ранено животно, да се разстроим от плачещо дете, да изпитаме съчувствие към просещия, да подкрепим бежанеца… Но ние ставаме, уви, все по-нечувствителни. Щом е възможно в болница да не срещнем състрадание, вече сме в апокалипсиса!

Затова, уважаеми, смирете се! Ако не за друго, заради самите себе си. Заради онези “красиви” (както би казал баща ми) преживявания между хората, заради които си заслужава да живеем. Неща, които, вярвам, спохождат дори журналистите.

Простете патетиката ми. Аз не съм журналист. Още по-малко съм писател. Може и актриса да не съм, но със сигурност съм дъщеря, загубила баща си! Затова имам смелостта да ви призова: Дайте на умрелите, пък и на живите, поне 40 дни покой. А след това… ако ще и потоп!

P.S. И не ме търсете!

Статията "Ани Вълчанова към медиите: Не бъдете лешояди!" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Прогноза за времето - 12 октомври

В повечето места около и след обяд облачността ще се разкъса и намалее, задържайки се по-значителна по Черноморието и крайните северозападни райони. В останалата, по-голямата част от страната през деня ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 21° и 26°, а по поречието на Дунав 18°-21°.

Студенти от клуб "Европа" участват в международен младежки проект

Студенти от клуб „Европа“ към Европейски център „Европа Директно“ – Велико Търново участваха в заключителната среща на международния младежки проект „Корени и криле II“, част от програма „Младежта в действие“. Проектът има за цел да повиши активното участие на младите хора в демократичните процеси на местно ниво и включва представители на Хърватия, Турция и България. Срещата се проведе в периода 4 – 8 октомври 2013 година в град Задар, Хърватия. Събитието премина под формата на интерактивно обучение, ръководено от момичета – лидери от сдружение...

Цар Киро няма да се връща в Катуница?

Кирил Рашков, който се очаква да излезе от затвора в края на следващата седмица, е заявил готовността си да не се връща в село Катуница, научи Дарик радио. Следващите дни предстои нова среща с районния полицейски инспектор, на която ромският  бос трябва да заяви адреса си на живеене и да остави координати за връзка. По непотвърдена информация, той е проявил склонност да не живее повече в Катуница. Не е ясно дали решението му е продиктувано от твърдата позиция на жителите на селото да не го допускат и подкрепата, която те имат от страна на кмет...

"Дни на музиката в Балабановата къща" продължава със спектакъла PLACEBO

Студенти от програма "Танцов театър" на Нов Български Университет ще представят симбиоза между танц, театър и компютърна анимация, озаглавена Плацебо, в знаковото арт пространство Баня Старинна. Това ще стане тази вечер от 18.30 часа, като спектакълът е част от "Дни на музиката в Балабановата къща". „В медицината „плацебо“ е всяка симулирана медицински неефективна интервенция, която се назначава с предполагаемо терапевтично въздействие, използващо внушението. Спектакълът съдържа поредица миниатюри, взаимно н...

Обновеният остров Св. Анастасия очаква туристи от догодина

Възраждането на острова се финансира по ОП "Регионално развитие" и струва 5,5 млн. лева

    


МВФ: България ще остане стабилна и след новия заем

МВФ

Новият заем, който България ще вземе, след като новите управляващи актуализираха бюджета, няма да навредят на финансовата стабилност на страната.

Това заяви ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Мишел Шанън.

Тя бе категорична, че на този етап не вижда рискове пред стабилността на страната.

„Разбира се, че прогнозата за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи отпреди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на ЕС. Уведомени сме, че източниците, от които ще се поеме дългът, са разнообразни и това е добре“, коментира Шанън.

Самата тя предстои да посети България следващия месец. Шанън посочи, че ще разговаря с представители на финансовото министерство, за да се информира за начина, по който правителството планира Бюджет ’2014.

Статията "МВФ: България ще остане стабилна и след новия заем" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пламен Димитров е звездата сред българските сомелиери за 2013 г.

По традиция в началото на октомври, точно когато гроздето шепти в каците и разказва спомени от лятото, Българската асоциация на сомелиерите (БАС) провежда конкурса най-добър сомелиер на годината. Всъщност той започва няколко месеца по-рано с регионални състезания в Бургас, Пловдив и София, за да се стигне до финала в столицата, където най-добрите мерят сили в двудневно състезание. Тази година то се проведе на 9 и 10 октомври в хотел „Централ Форум”, като генералният спонсор Винпром Пещера бе осигурил награден фонд, достатъчен да постави началото на подготовката на сомелиера по  международни стандарти поставени от Международната сомелиерска асоциация (ASI). В осмото издание на съревнованието участваха 50 души от цялата страна, като изискванията към тях бяха изключително...

Проучване в ЕС: Имигрантите не са тежест за социалните системи

Местните власти в Германия се опасяват, че техните фондове за социални помощи се използват от румънци и българи, възползващи се от системата. Но ново проучване на Европейската комисия отхвърля това вярване, съобщава Дойче веле. Германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих предупреди по-рано през седмицата за вълна от бедни имигранти, насочващи се от Румъния и България към Германия, по-специално емигранти преследващи социалните фондове на страната. „Свободата на придвижването (в ЕС) не е за да бъде използвана от хора, които само сменят държавите с цел възползване от по-високите социални помощи”, каза Фрайдрих на среща на европейските вътрешни министри в Люксембург на 8 октомври. Два дни по-късно съд в провинция Северен Рейн-Вестфалия наля олио в огъня, като даде социална п...

Революционен медицински метод прави трансплантациите излишни

Учени са разработили нов метод, който да замени донорството на органи и трансплантациите. Оказва се, че наранени или заболели органи ще могат да бъдат лекувани чрез инжекция с кръвни клетки, пише Business Standart. Става дума за клетки от епитела – вътрешен слой на стените на кръвоносните съдове. Въпросните клетки са мощни биологични машини, които предизивикват възстановяването на органите, като освобождават специфични молекули. Работейки върху тези клетки, учените всъщност са открили стотици познати до момента гени, за които обаче никога не се е предполагало, че са свързани с епителните клетки. Специалистите са установили също така, че органите сами определят структурата и функцията на собствените си кръвоносни съдове, включително и молекулите, които отделят. Веднъж инжектирани, ...

Канада е започнала изтеглянето на своите инструктори от Афганистан

Канада е започнала поетапното изтегляне на своите инструктори от Афганистан, съобщиха представители на министерството на отбраната. Те отбелязаха, че първите 100 войници и офицери от контингента, наброяващ около 950 души, са пристигнали в петък в Едмънт и Уинипег, предаде ИТАР-ТАСС. По-рано генерал-майор Дин Милнър, който командва канадския контингент, заяви, че до края на март 2014 година, когато мисията му трябва да завърши, в Афганистан трябва да са останали по-малко от 100 инструктори. Канада прекрати участието си в бойните операции в Афганистан през юли 2011 г., а пет месеца по-късно върна в родината своята бригада с численост от 2800 души. Вместо тях на учебната база в Кабул, Херат, Мазари Шариф яха изпратени инструктори за подготовка на афганистанските военнослужещи и сътрудници н...

Обсъждаха възможността малките населени места да кандидатстват по ОП „Развитие на селските райони”

Работна среща с кметовете и кметските наместници на населени места в община В. Търново проведе вчера кметът Даниел Панов На нея бе обсъдена възможността за кандидатстване в рамките на новият програмен период по Оперативна програма „Развитие на селските райони”. Заедно със заместничката си Снежана Данева и директори на дирекции кметът запозна участниците във форума възможностите за кандидатстване по проекти в периода 2014-2020 година. Бяха разяснени областите, в които малките населени места могат да кандидатстват за финансир...

Започват Ученически игри`2013-2014

Графикът за общинския етап на Ученически игри`2013-2014 вече е готов. Това стана ясно на заседание с представители на училищата в община Враца. 15 ще са отборите по футбол, които ще дадат старт на игрите. Сили ще мерят също отбори в спортовете баскетбол, волейбол, хандбал, бадминтон, лека атлетика, тенис на маса и шахмат. Заявките за тазгодишните състезания са по-малко в сравнение с миналата година. В баскетбола липсват заявки при най-малката възрастова група, 5-7 клас, при момичетата и при момчетата. В хандбала ще се състезават само два отбора...

Брентът падна до $111,28 за барел

Продължаващата вече втора седмица криза с

религиозен календар за 12 октомври

Св. мчци Пров, Тарах и Андроник. Преп. Козма еп. Маюмски. Св. Мартин Милостиви, епископ на Тур 

Сред мъчениците за Христовата вяра били тракиецът Пров, римският войн Тарах и гражданинът от Ефес Андроник. Тримата ревностни християни били подложени на нечовешки изпитания, но нищо не прекършило вярата им в Бога. Озлобен от своето безсилие, съдията Св. мчци Пров, Тарах и Андроник. Преп. Козма еп. Маюмски. Св. Мартин Милостиви, епископ на Тур Сред мъчениците за Христовата вяра били тракиецът Пров, римският войн Тарах и гражданинът от Ефес Андроник. Тримата ревностни християни били подложени на нечовешки изпитания, но нищо не прекършило вярата им в Бога. Озлобен от своето безсилие, съдията

Закуската е важна дори и на сила

Децата, които редовно закусват сутрин, изкарват по-добри резултати на тестове и се справят по-успешно с конкретно поставени задачи. Това сочи проучване на американски учени от Пенсилванския университет. Те провели изследване с 1269 деца на 6-годишна възраст. 

И установили, че незакусвалите в сравнение със закусвалите имат с 6 точки по-малко на Децата, които редовно закусват сутрин, изкарват по-добри резултати на тестове и се справят по-успешно с конкретно поставени задачи. Това сочи проучване на американски учени от Пенсилванския университет. Те провели изследване с 1269 деца на 6-годишна възраст. И установили, че незакусвалите в сравнение със закусвалите имат с 6 точки по-малко на

Бургас иска морски транспорт в града

Община Бургас е подготвила проектна идея за подобряване на транспортната свързаност между жилищните квартали на Бургас чрез алтернативен морски транспорт. Ако се изгради морска спирка в Крайморие, бургазлии от този квартал ще могат да се придвижват до центъра не с автобус, а с плавателен съд. 
 Скоро започва изграждането на рибарско пристанище Община Бургас е подготвила проектна идея за подобряване на транспортната свързаност между жилищните квартали на Бургас чрез алтернативен морски транспорт. Ако се изгради морска спирка в Крайморие, бургазлии от този квартал ще могат да се придвижват до центъра не с автобус, а с плавателен съд. Скоро започва изграждането на рибарско пристанище

Отлични са условията за туризъм в планините

Температурите са между 8 и 11 градуса по високите части

    


Кутев: От Орешарски не може да стане Борисов

Пламен Орешарски и Бойко Борисов, Снимки: БГНЕС

„Пламен Орешарски има специфично отношение към медийните изяви, той няма и как да се промени в това отношение. От Пламен Орешарски не може да стане Бойко Борисов“.

Това заяви медийният секретар на БСП Антон Кутев в предаването „Животът и други неща“ по БНТ.

Коментара си Кутев направи в отговор на въпрос за поведението на премиера Орешарски и кабинета му. Според червения депутат Министерски съвет няма достатъчно медийни изяви, в които да обяснява решенията си.

„Правителството не говори достатъчно. Аз бих предпочел всичките отговорности да ги поема не БСП, в момента ние сме тези, които сме изнесени напред, а правителството“, заяви Антон Кутев.

Запитан за коментар по решението на КС да отмени забраната кадри на ДС да ръководят държавните медии, социалистът избегна темата, като посочи, че тя не е сред най-важните въпроси за обществото. Според Кутев въпросът вече съвсем не е актуален, независимо от факта, че жалбата до КС бе подадена именно от депутати на БСП и ДПС.

„Това са последни оттенъци на един въпрос, който отдавна вече не е актуален. Дори не знам дали аз съм я подписвал тази жалба в миналия парламент, не помня“, отсече Кутев.

Социалистът бе категоричен, че не може да се говори за червена метла след изборите през май. Той изчисли, че БСП в момента са „на 1/3 от метлата“, която са прокарали ГЕРБ през 2009 г.

Кутев бе категоричен, че в момента БСП нямат реална опозиция в парламента и окачестви заседанията на Народното събрание като „колонада“, която вреди на парламентаризма. Социалистът подчерта, че случващото се не вреди на левицата, а по-скоро на ГЕРБ. Той изтъкна, че не се притеснява от нови избори, защото е уверен в резултата на партията си, но е убеден, че следващият вот няма да доведе до по-различен модел в парламента.

„На нас не ни вреди да си удържим процентите, заедно с ГЕРБ се срива цялата държавност. Няма нова сила, няма онази единствена сила, която да управлява, няма да влязат почтени хора, които да издърпат държавта от дупката и да я направят чудесна, хората на улицата няма да получат своето представителство. Ако държавата не се доближи до гражданите, до 3-4 години в България ситуацията ще е по-зле от Гърция, не като икономическо положение, а гражданите редовно ще рушат центъра“, предупреди Антон Кутев.

Статията "Кутев: От Орешарски не може да стане Борисов" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Сътрудници на ДС отново могат да заемат постове в СЕМ и държавните медии

Конституционният съд обяви за противоконституционни и противоречащи на международни договори два лустрационни текста от Закона за радиото и телевизията – чл.26, т.3 и чл.59, ал.2, т.3 ЗРТ, съобщава Правен свят.

В съвременната демократична държава е недопустимо която и да е свобода, включително и свободата на медиите от всякаква цензура, да бъде гарантирана посредством законодателно ограничаване на конституционни права на гражданите“, се посочва в  решение № 8/2013 г. на КС от 11 октомври. Решението е взето с мнозинството от седем гласа, срещу трима на особено мнение – на Благовест Пунев (който е докладчик по делото), Кети Маркова и Анастас Анастасов. Двама от конституционните съдии не са участвали в заседението – Стефка Стоева и Румен Ненков.

„Въведената забрана за български граждани да бъдат членове на Съвета за електронни медии, както и да бъдат назначавани за членове на управителните съвети на Българската национална телевизия и Българското национално радио при положение, че са били щатни или нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност има лустрационен характер ипротиворечи на принципа на правовата държава и на принципа на равенство на гражданите, като по същество представлява дискриминация, въведена със закон“, приема мнозинството от КС .

„Негативната оценка по отношение на дейността на тайните служби на тоталитарната държава не бива да влияе върху упражняването на конституционните права на гражданите в съвременното демократично общество“, смята още мнозинството.

Тези разпоредби са и дискриминационни, защото няма закон, който да въвежда обща забрана за заемане на публични длъжности от сътрудници на тоталитарните тайни служби, а такова ограничение съществува само за членовете на СЕМ и управата на БНТ и БНР.

Решението се позовава на богата еднозначна практика на КС по отношение на множеството опити за въвеждане на лустрационни текстове в българското заканодателство, които неизменно са били обявявани за противоконституционни от различни състави на съда през годините.

Двата лустрационни текста противоречат още на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, Международния пакт за икономически, социални и културни права, Международния пакт за граждански и политически права, Конвенция № 111 на МОТ относно дискриминацията в областта на труда и професиите, пише в мотивите на мнозинството.

Седемте съдии не приемат разбирането на колегите си, останали на особено мнение, че въпросните ограничения са необходими, защото БНТ и БНР представляват национални обществени информационни институции и трябва да се ръководят от принципите на свободата за изразяване на мнение, гарантиране на правото на информация, балансирано представяна, а СЕМ е независим медиен регулатор, който трябва да се ръководи от обществените интереси.

Предпоставянето, че дейността на бившите тайни служби е свързана с конспиративност и провеждане на дезинформация по отношение на общественото мнение и точно поради това създава обосновано съмнение в лоялността към принципите на новата демократична информационна политика на държавата на съответна група лица, сътрудничели на бившата Държавна сигурност, е неприемливо. Ограничаване на конституционни права въз основа на подобно „обосновано съмнение“ не се вписва в изискванията на принципа на правовата държава„, се посочва в мотивите на решението.

Позицията на мнозинството е разкритикувана по нестандартен начин в особеното мнение на тримата съдии Пунев, Маркова и Анастасов, където се казва, че по логиката на приетото решение в следвоенна Германия би трябвало да се допуснат подчинените на д-р Гьобелс да ръководят държавните медии:

Изискването за лоялност към демократичните принципи по отношение на държавната администрация и професиите, пряко обслужващи обществените интереси, съставлява компонент на легитимната цел демокрацията да бъде в състояние да се самозащитава. Такава лоялност не може да се очаква от лица, обвързали миналото си с репресивните тайни служби на тоталитарната държава. Аргументът, поддържан в решението, че реализирането на нормата на чл. 40, ал. 1 от Конституцията, а именно свободата на печата и средствата за масова информация и изключването на цензурирането им е недопустимо да се гарантира с рестрикции за заемане на ръководни длъжности в обществените електронни медии, е неприемлив, защото при определени исторически условия това е начинът за постигане на посочената легитимна конституционна цел. Обратното разбиране би означавало, че например в следвоенна Германия по съображения, че не трябва да се ограничават конституционни права, би следвало да се допуснат на ръководни позиции в най-важните държавни медии бивши служители на ведомството на д-р Гьобелс, които да определят професионалните стандарти на основните обществени информационни институции, въпреки че при бившия режим по служебна характеристика са били цензори и дезинформатори. Поради това в разглеждания случай ограничаването на достъпа до ръководните длъжности в БНТ, БНР и СЕМ е допустимо, стига да е пропорционално в светлината на историческия, политически и социален опит на всяка отделна държава, както и на конкретната степен на опасност за демократичните й устои.

В този смисъл е трайната практика на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), според който ограниченията за заемане на определени публични длъжности в посткомунистическите държави в периода на преход от тоталитаризъм към демокрация, в което се изразява лустрирането на бившите сътрудници на тайните служби, е тогава пропорционално, когато съответства на легитимната цел да се избегнат рисковете за успешното осъществяване на този преход. Европейският съд за правата на човека отстоява позицията, че лустрацията може да се прилага само като временна мярка, докато съществува заплаха за демократичния ред в условията на посттоталитарно общество, намиращо се в началото на своето демократично развитие, поради което приема, че тя е недопустима при установен стабилен демократичен режим.

В контекста обаче на българския политически опит и исторически условия, въпреки продължителния период от време, изтекъл от началото на демократичните промени, проблемът за лустрацията продължава да бъде актуален. Това е така, защото като временна мярка тя не е прилагана в миналото (доколкото е имало спорадични опити, те са завършвали безуспешно или поради намесата на Конституционния съд, или чрез промяна на законодателството в обратен смисъл), а българският преход към демокрация в значителна степен е симулативен или не се е състоял. В тази връзка не може да се поддържа тезата, че в България е налице стабилна и успешно функционираща демокрация, с което са предотвратени рисковете за нейното демократично развитие, поради което е допустимо без опасност за това развитие ръководни позиции в националните електронни медии да бъдат заемани от бившите сътрудници на репресивните служби на стария режим. Обратно, налага се констатацията, че тази опасност за демократичните промени и създаване условия за нов авторитаризъм продължава да съществува, поради което в чувствителната област на процеса на доставяне на информация, формираща общественото мнение и неговото институционализиране, е необходимо да съществуват рестрикциите, въведени с оспорените разпоредби на ЗРТ.

The post Сътрудници на ДС отново могат да заемат постове в СЕМ и държавните медии appeared first on Noresharski.com.

20% таван за бързи кредити

Парламентът ще сложи 20% таван на лихвите на бързите кредити, които сега тормозят хората с огромно оскъпяване. Това научи "Стандарт" от шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев /ДПС/ и соцдепутата Кирил Добрев. Повод за инициативата са валящите оплаквания от избиратели, че страдат от нелоялни договори с финансови къщи и прилаганите от тях номера, с които оскъпяват кредитите, предаде Стандарт нюз. Пръв за слагане на юзди на бързите кредити заговори соцдепутатът Кирил Добрев след срещи с жители в избирателния му район София-област. Най-много бързи пари има там, където хората са масово много бедни, обясни той. "В Драгоман и Годеч например има по 7-8 фирми за бързи кредити, хората вземат пари да си платят сметките за ток и заради оскъпяването не могат да върнат сумите", възмути се со...

"Топлофикация" предлага да съди длъжниците по бързата процедура

"Топлофикация" предлага съд по бързата процедура за длъжниците. Скандалното предложение е на шефа на плевенското парно Валентин Терзийски, който доскоро оглавяваше Асоциацията на топлофикациите. Ако то се приеме, което е малко вероятно, парното ще може да съди длъжниците само по извлечение на счетоводните книги и издадени фактури за потребена и неплатена енергия. При това съденето по бърза процедура ще важи и за длъжници с нищожни задължения. Сега подобна преференция се прилага само за банките, общините и държавните учреждения. В миналото от нея се възползваха и топлофикациите, но под силен обществен натиск тя бе отменена, предаде БЛИЦ. С искането си Валентин Терзийски пренебрегва становището на омбудсмана Константин Пенчев. То гласи, че верността на сметките за парно, ток, вода и за дру...

Новият британски закон за имиграцията среща критики

Новата имиграционна политика на Великобритания е „кошмар за отношенията между расите”, твърдят правозащитници, и ще прехвърли бремето на проверките на нелегалните имигранти върху лекарите, наемодателите и работодателите, пише „Таймс”. Представяйки закона, британски министри заявиха, че промените ще попречат на имигрантите да злоупотребяват с публичните услуги, ще възпрат нелегалните имигранти да влизат във Великобритания и ще направят по-лесно прогонването им. Временните имигранти, като чуждестранните студенти, ще трябва да заплащат такса, за да използват услугите на Националната здравна система. Това има за цел да се спре „здравният туризъм”. Процесите на обжалване на решения за депортиране ще бъдат опростени. Банките пък ще бъдат принудени да правя...

Житие и страдание на Свети мъченици Пров, Тарах и Андроник

При царуването на Диоклетиан и Максимиан, когато в Tape Киликийски управлявал проконсулът Нумериан Максим, в град Помпеопол били заловени трима християни - Тарах, Пров и Андроник, и отведени в Tape при проконсула Максим на съд. Проконсулът ги погледнал и като видял, че Тарах е човек почтен и на възраст, му казал: - Как е името ти? Защото ти, като най-възрастен, подобава да бъдеш разпитан преди всички. - Аз съм християнин - отговорил Тарах. Проконсулът възразил: - Не ми говори за нечестивата си вяра, а ми кажи името си. - Аз съм християнин - отново казал той. Тогава Максим заповядал на слугите си: - Бийте го през устата и повтаряйте: не отговаряй така на съдията. Проконсулът продължил: - Пощади старостта си и послушай повеленията на нашите царе, за да те уважавам. Пристъпи и принес...

Армията слага на тезгяха имоти за 5 млн. лв.

Осем имота с отпаднала необходимост се подготвя да продаде Министерството на отбраната. От тях ведомството очаква да получи поне пет милиона лева, колкото е началната тръжна цена, предаде Стандарт нюз. Три от тях са в област София-град, два са във Варна, а останалите - в Балчик, Търговище и Пазарджик. Част от получените пари вероятно ще отидат за застраховка "Пожар" и "Природни действия" на застроените недвижими имоти на МО. Според обявената обществена поръчка застрахователната им стойност е почти 850 млн.лв. Застраховката на държавното недвижимо имущество стана задължително след земетресението в Перник през май м.г. От сайта на военното ведомство става ясно още, че армията има намерение да купи и 141 цифрови декодера и външни антени. Военните ще трябва да платят и около 58 млн...

Новият Сомелиер N1 на България демонстрира европейско ниво

Пламен Димитров взе наградата на Винпром Пещера на националния конкурс и показа, че професията е постигнала класа

    


Фейсбук и има ли изход от банята?

Автор: Веселин Ханджиев

Докато си правех ремонт на банята, ми обясниха как огледалата правели малкото помещение да изглежда просторно. Вярно е, че изглежда по-голямо, но в действителност не е! Понякога, след предпоследната студена биричка, ми се струва че напипвам студените, хлъзгави стени в социалните мрежи. Ето, например, преди изборите на 12 май 2013, 70%+ от приятелите ми във Фейсбук призоваваха да се гласува за партията, на която и аз симпатизирам. Разните онлайн анкети, из сайтовете които посещавам, даваха 50%+ за въпросната партия. Помните ли дискусиите под статиите във в. Дневник? Там преобладаваха предимно коментари в подкрепа на по-смислените политически сили. Ето как се оказа че аз, един изпечен циник, неусетно съм добил някакви сериозни очаквания за промяна в България. Знаем какво стана на изборите…

Нормално е човек да си подбира приятелите из социалните мрежи по някакви критерии (както и сайтовете които чете, анкетите в които участва, и т.н.). Например, сходни виждания за нещата от живота, общо бачкане, отношение към политиката и т.н. Уютният кръг на тези контакти идеално се описва като малка зала с огледала. Може да е малка, но се усеща огромна. Защото когато си вътре, точно както в случая с огледалата, чуваш предимно леко променената версия, на собствените си мнения. Умножено по броя хора! Въобще, цари тотално единомислие и измамна “хармония”. На всичкото отгоре, след началото на протестите, доста социални връзки се скъсаха. Разприятеляваха се колеги, познати от училище, и какво ли не. Един вид, социалните кръгове в обществото се изолираха един от друг, мостовете паднаха, и всичко е някак си по-задушевно и измамно по-уютно!

И тук идва Протестът с голямо “П”. С голямо, за да ги е яд синчетата на червената номенклатура! Само че, дали има шанс да постигнем нещо ако не излезем от банята? Тук не говоря просто за шествието по площадите. Защото и там сме пак същите, и пак нарцистично си общуваме. Онези, които искаме да свалим, отдавна ни чуха, но просто не искат да се съобразят. От друга страна е ясно, че във вселената, освен може би самата нея, няма затворени системи. Протестът или ще расте, или ще се свива, но няма да стои вечно в това си състояние. Голямата задача е да спрем да говорим сами на себе си, а да се обърнем към крайните квартали. Да се опитваме всячески да разширяваме протеста извън нашите “кръгчета”. Към малките градове, към селата. Абе, навсякъде другаде, но не и към огледалото от съмишленици, които реално мислят като нас и нямат нужда от поредния гаф на управляващите за да се ядосат.

Понякога се чудя, тия хора от 1997, как бе да му се не види, свалиха Виденов без Фейсбук? Дали не сме забравили нещо през тези години, а? Не, не отричам социалната мрежа въобще! Просто се чудя, има ли на света революция успешно завършила във Фейсбук? Чувал съм за такива дето са започвали във Фейсбук, но да са завършвали там? Успешно?? Хмм .. не мисля. А, и още нещо не съм чувал – човек да си промени сериозно мнението в Интернет :) … Няма такова чудо!

И последно, лидерите, политиците от опозицията, активните партийни членове и т.н … вие? Надявам си вие поне, да не сте в капана на ефекта на Банята?? За да не стане като на 12 май ??!

Наздраве!

***

Текстът е препубликуван от блога на автора frujin.com

The post Фейсбук и има ли изход от банята? appeared first on Noresharski.com.

Не бъдете лешояди!

Отворено писмо на Ана Вълчанова, дъщеря на Рангел Вълчанов

Уважаеми медии,

нищо не ви казах, когато няколко години с помпозни заглавия оповестявахте приближаващата смърт на баща ми. Замълчах си и когато няколко журналисти, броени часове след смъртта му, ми се обадиха с един и същ (извинявайте, но банален) въпрос: „Какви бяха последните думи на вашия баща?“ Не мислех, че мога да се преборя и с писания, в които, след като набързо споменавахте „великия“, „майстора“, „класика“, с инфантилно настървение бързахте да разровите още топлите му чаршафи. Дори не оспорих истинността на една, според вас, „предсмъртна бележка“ на баща ми до мен. (Vsekiden). Между другото, като дъщеря именно на Рангел Вълчанов не би трябвало да държа толкова на истината (на която, доколкото знам, вашата професия е обречена по дефиниция). Защото той беше човек, чиито разкази винаги бяха на ръба на достоверността. А хиперболата беше задължителна част. И в този смисъл бих приела някоя и друга измислица за живота му. Но, моля ви, измисляйте на нивото на неговото въображение! А не натрапвайте собствената си пошла представа за това как би могъл да изглежда нечий предсмъртен час! Давам си сметка, че след като съм дъщеря на Рангел Вълчанов, той не е само мой. Но, извинявайте, и ваш не е!

Не коментирам, също така, измислиците около личния му живот. Нито лабиринта от жени, в който сте се загубили безнадеждно. Всичко това вече съм го приела като даденост, като природно бедствие, срещу което нищо не може да се направи.

И изведнъж! Какво ми стана? Едно изречение. Дори не цяло изречение. И не издържах. „На погребението не бяха забелязани единствената му съпруга Яна Пипкова….“ (в. „Телеграф“). Впрочем тя не е единствена, но това в скоби. Ами да сте я забелязали! Да бяхте попитали, щом това е толкова важно! Сигурно вече сте се досетили, че това е мама. И че е била в църквата, и на гроба е била. Че е до мен и сега. „Щом е така, защо толкова думи?“, ще попитате. Ще ви кажа. Аз израснах сред синеоки. И не знам дали знаете, че според едно изследване след някой и друг век сините очи ще изчезнат завинаги. Изгубих любими сини очи! Останаха ми още едни! Затова си ги пазя. Защото са на изчезване.

Между другото, в. „Телеграф“, едно извинение щеше да свърши работа. Но…

Дотук с личното. Въпреки че най-личното е и онова по принцип.

Уважаеми медии, бъдете смели и слагайте истинските си имена под онова, което пишете.

Вие този род писания може и да ги наричате статии, но за мен са си просто клевети. Бъдете смели по отношение на нещата, от които зависи животът ни, а не безчинствайте върху чужд гроб. Не пишете със зле прикрита радост за нечия болест, сякаш това ви прави вас самите по-здрави. Не снимайте брутално лицата на скърбящите и с маска на съпричастност да ги питате как се чувстват. Сгънете стативите, когато пристъпвате в храма, и затворете обективите, когато сте на гробищата. Не бъдете лешояди, усетили и най-малката човешка слабост.

Защото. Убедена съм, че тази среда убива сетивата ни. И съм сигурна, че обидният живот, който ни е натрапен да живеем, би могъл да стане поне отчасти наш само ако започнем от дребните на пръв поглед неща.

Да съжалим ранено животно, да се разстроим от плачещо дете, да изпитаме съчувствие към просещия, да подкрепим бежанеца… Но ние ставаме, уви, все по-нечувствителни. Щом е възможно в болница да не срещнем състрадание, вече сме в апокалипсиса!

Затова, уважаеми, смирете се! Ако не за друго, заради самите себе си. Заради онези „красиви“ (както би казал баща ми) преживявания между хората, заради които си заслужава да живеем. Неща, които, вярвам, спохождат дори журналистите.

Простете патетиката ми. Аз не съм журналист. Още по-малко съм писател. Може и актриса да не съм, но със сигурност съм дъщеря, загубила баща си! Затова имам смелостта да ви призова: Дайте на умрелите, пък и на живите, поне 40 дни покой. А след това… ако ще и потоп!

P.S. И не ме търсете!

The post Не бъдете лешояди! appeared first on Noresharski.com.

Акция на седмицата – Еврохолд България АД

Книжата на компанията бяха първи по седмичен ръст сред 15-те в SOFIX с 4%

    


Сърбия почва преговори за членство в ЕС

Годишният доклад на Еврокомисията за напредъка на Сърбия съдържа похвали за реформаторския курс на правителството и препоръка до януари да започне преговори за присъединяване, пише в. “Политика”, позовавайки се на източници от Брюксел. В доклада се казва, че първото споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията е историческо Годишният доклад на Еврокомисията за напредъка на Сърбия съдържа похвали за реформаторския курс на правителството и препоръка до януари да започне преговори за присъединяване, пише в. “Политика”, позовавайки се на източници от Брюксел. В доклада се казва, че първото споразумение между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията е историческо

И Световната банка пристъпва към икономии

Световната банка (СБ) пристъпва към съкращаване на административните си разходи, реформа на бюджета си и търсене на нови начини за повишаване на приходите си, предаде БГНЕС. Това съобщи президентът на банката Джим Йон Ким (на снимката). По думите му с цел икономии, укрепване на финансовата дисциплина и повишаване ефективността на работата СБ си поставя за цел да намали разходите с 400 млн. долара годишно в продължение на три години. "Ще постигнем това със свеж поглед върху цялата наша политика", отбеляза той. Административните разходи ще се намалят за сметка на командировки и различни служебни пътувания и "опростяване на бюрократичния ни апарат". Спестените пък пари ще се използват "непосредствено за благото на клиентите" на банката и за предоставяне на "нови заеми" на нуждаещит...

Италия ни остави в битката за баража

Италия запази живи надеждите на България за бараж, сред като я остави на второ място във временното класиране в група В, завършвайки 2:2 при гостуването си на Дания. Чезаре Прандели заложи на резервите, които в мача в Копенхаген представляваха две трети от "скуадрата". От титулярите в стартовия състав влязоха само четирима - Буфон, Монтоливо, Киелини и Маркизио. Датчаните започнаха силно, но първият гол бе отбелязан от гостите – Тиаго Мота намери с дълъг пак единствения чист италиански нападател Пабло Освалдо, който майсторски преодоля на скорост двама защитници, излезе сам срещу вратаря по диагонала и в 28-та минута с "компютърен удар" прати топка в левия ъгъл на вратата. Датчаните не се примираха, засилиха оборотите и в добавеното време на първата част Никлас Бенднер с...

Моля те погрижи се за мама

Семейството се е събрало в къщата на най-големия ти брат Хьон-чол и всеки подхвърля по някоя идея за обсъждане. Ти решаваш да изработите листовки и да ги раздавате там, където мама е видяна за последно. Първата задача е, и всички се съгласяват, да нахвърляте на чернова текста на листовката. То се знае, листовката е твърде старомодно средство при криза като тази. Но не са много нещата, които семейството на изчезнало лице може да направи, а и в случая изчезналото лице е не друг, а майка ти. Подавате сведение в полицията, претърсвате района, разпитвате минувачите не са ли виждали жена с нейната външност. По-малкият ти брат, собственик на онлайн магазин за дрехи, казва, че е пуснал в интернет съобщение за изчезването на майка ви, в което описва къде се е случило това, качил е снимката й и моли...

Най-скъпата реклама в историята

Graff Diamonds създадоха прическа за половин милиард долара

    


За моралната революция

Автор: Веско Паунов

Всяко общество рано или късно достига преломен момент, в който то не може да живее по старому. Всички в България виждат, чувстват и са съгласни, че не можем да продължаваме да живеем по начина, с който останахме на края на света. Всички виждаме, че българското племе е в кризисна ситуация. Каква държава ще оставим на нашите деца? Въобще ще има ли какво да им оставим?
Ето затова в момента в България се извършва морална революция. Ако тя не успее, резултатът за ценностната ни система ще бъде плачевен. Необходим ни е “взрив”, сътресение, революция, с които да дадем един нов старт за нашето общество.

Защо стигнахме дотук? След диктатурата на червената партия се говореше за “преход”. Проблемът на “прехода” е, че той започва на грешно място с грешни хора. “Демократите” сядат на една маса със своите палачи, за да решават бъдещото. То е все едно вълка и зайчето да седнат да решават как да направят гората по-добра за живот. Ето това е грешката – Андрей Луканов да дава посоки за развитие. Позволено беше на една партия само да си смени името и да продължи да съществува. Нали разбирате, че те никога не са били ЗА: пазарна икономика, частна собственост, Европейски съюз. Техните ценности, не са нашите. Държавна сигурност, която е един репресивен орган, продължава да си работи без проблеми. След това същите тези хора извършват приватизацията на българския национален капитал и стават изключително богати. След това измислят срива в банковата система и валутния курс и се обогатяват значително. Защо никой не пита къде отидоха средствата на Първа частна банка и другите фалирали банки? Защото те знаят къде са капиталите: в техните сметки.

Именно затова в никакъв случай не трябва да се водят дебати със Станишев и другите потомци на репресивната машина на БКП. Иначе ще допуснем същата грешка като през 90те години.

Какъв е изходът?

Единият изход е гражданска война, която ще доведе до хаос и жертви. Поведението на “БКП” в последните месеци ни тласка към такова решение. Дано здравият разум надделее, но имам опасенията, че това може и да не се случи. Жандармерията пред парламента ми говори, че те са готови на всичко само и само да останат да управляват. Но и ние сме решени на всичко. Жребият е хвърлен – или те, или ние. Предпочитам – Ние. Защото ние сме за бъдещото на страната и на децата ни. Ние нямаме проблем да отидем в рестарта на проекта „Белене“ – лагера. Те имат проблем с нас, защото не ги желаем.

Другият изход е избори. Избори, които трябва да бъдат проведени при различни условия. Първото условие – депутати, били в Парламента повече от 2 мандата, да нямат право да се кандидатират. Те са доказали, че нищо полезно не са направили за България – независимо от това дали са били на власт или в опозиция. Надминаха по своята наглост представителите и политбюро от времето на Тодор Живков. Огледайте се и ще видите, че има депутати, на които трудовият им стаж е само в Парламента без да са направили нещо полезно за Републиката. Второто условие – без бивши служители на Държавна сигурност в Парламента. През всичките години тези хора доказаха, че работят само за личния си интерес. Третото условие – не право, а задължение за гласуване. С което ще бъде разбито гнусното поведение на политическите партии с купуването на гласове. Не можем да си позволим разни политически карикатури да влизат в Парламента само защото са си позволили да купят един глас за 20 лв. и парче пица. Четвърто условие – български граждани не живели последните две години в България, да нямат право на глас. Не може хора, които дори не знаят български език и не са запознати с политическите реалности в България, да определят бъдещето ни. Пето условие – депутат може да бъде гражданин – над 30 години, с висше образование, неосъждан, независим от дрога и други подобни, без данъчни задължения. Шесто условие – 50 % от местата на мажоритарен принцип. През всичките години знаехме, че ако партията на 3то място в листата си постави хипопотам, хипопотама ще бъде в Парламента. И си мълчахме. Нашите родители мълчаха при Тодор Живков, ние мълчахме при разграбването на българския национален капитал. Стига вече!

След изборите трябва да последва пълна ревизия на прехода: пълна имуществена проверка на всички депутати, министри и зам. министри, областни управители, кметове на 10те най-големи градове през последните двадесет години и на техните семейства по първа възходяща и низходяща линия. Проверката да включва и тези, които не са на този свят. Тези, които не могат да докажат имуществото си – конфискация. Всички знаем как беше направена приватизацията на българския национален капитал. Всички комисионни са в джобовете на българските политици.

Конфискация на партийните пари, които са от държавният бюджет. Спиране на субсидиите от държавният бюджет. Да се дават субсидии на партии, когато има нуждаещи се, е просто цинично. Партиите да бъдат така добри, след като искат да се заминават с политика, да се самоиздържат.

Разграждане на обръча от фирми около Доган. Това е една персона, която в лицето на българите обясняваше безскрупулно за порциите. Създаден от Държавна сигурност и без някакъв интелект направи империя от фирми.

Наказателна отговорност за тези, сключили значителни сделки без икономически ефект за страната – АЕЦ „Белене“, „Цанков камък“. За тези, продали на неизгодни цени големите предприятия на България – „Кремиковци“, БТК, „Балкан“, енерго-разпределителните дружества, банките; за тези, сключили договорите за ел.енергия с фиксирани цени за производителите във вреда на потребителя; за тези разрешили износа на ел.енергия от АЕЦ Козлодуй от частни фирми.

И когато тези хора платят цената, която заслужават, в нашето общество отново ще се появят хора, които ще милеят за България. Разбира се, че те няма да желаят да я платят. Разбира се, че ще ни заплашват, манипулират и всичко онова, което са ги научили техните възпитатели. Но и за това говорим за революция, а не за протест. Протеста беше до тук!

Могат да се добавят много неща. Могат да се коментират много неща. Но пътят е един – и той е различен от пътя на досегашната политическата каста.

Да възродим България! За моралната революция!

The post За моралната революция appeared first on Noresharski.com.

Bank of Japan ще купува US облигации

Япония в вторият по големина кредитор на САЩ

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване