Марк Уебър изпревари Фетел за полпозишъна в Япония


Пилотът на "Ред бул" Марк Уебър спечели квалификацията за Гран при на Япония. Австралиецът изпревари своя съотборник Себастиан Фетел и ще потегли от първа позиция за първи път в своя последен сезон във Формула 1.

Уебър завъртя най-бързата обиколка на близо шесткилометровата "Сузука" за 1:30.915 мин. 37-годишният наруши традицията през този сезон всички квалификации да се печелят от Фетел или пилотите на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Нико Розберг. 

След три поредни полпозишъна...

Социолози: Политическите рейтинги са бошлаф работа

Цветозар Томов, Снимка: БГНЕС

„Всички политически рейтинги са бошлаф работа, всички. Да си го кажем направо. Много често хората казват, че на някого имат доверие, защото му знаят името и нямат нищо против него“.

Това заяви в предаването „Животът и други неща“ по БНТ социологът Цветозар Томов.

Гости на Григорови бяха още социолозите Първано Симеонов от „Галъп“ и Васил Тончев от „Сова Харис“. И тримата експерти се обединиха около становището, че политическите рейтинги в проучванията биват погрешно тълкувани и използвани за изграждането на неправилни тези.

„Това доверие по никакъв начин не измерва това кой колко си върши работата, даже обратното. Който е по-далеч от злободневния политически процес – президентът, главният прокурор, столичният кмет, логично те имат по-високо доверие. Не го бройте това като класация“, призова Първан Симеонов.

Той подчерта, че в повечето проучвания дори водещите лица в класацията рядко имат положително доверие, за каквото се счита одобрение над 50%.

Социологът Цветозар Томов подчерта, че в проучванията хората често изразяват мнението си не за конкретната личност, а за институцията, която тя представлява. Той бе по-краен в оценката си, като посочи, че рейтингите са „бошлаф работа“, но политиците обичат да си ги мерят.

„Всички тия рейтинги са бошлаф работа, всички. Да си го кажем направо. Проблемът е, че така се произвеждат числа, които журналистите харесват, и се получава продаваема информация. Ние преливаме от пусто в празно, за да произведем нещо, за което има клиентела. А политиците много ги обичат тези работи, мерят си рейтингите, следят ги, говорят глупости по тоя повод. Цялата тая социологическа шлака се поддържа защото просто е шлака, която се продава на пазара“, каза Томов.

Статията "Социолози: Политическите рейтинги са бошлаф работа" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Празник на духовната музика започва в Габрово

Днес от 18.30 ч. в храм "Св.Троица" в Габрово се открива единадесетото издание на Празника на духовната музика. Форумът е отворен не само към православната музика, но и към музикалната култура на другите вероизповедания. Това го прави място с мисия за толерантност, взаимно опознаване и духовно обогатяване. Този музикален празник е най-масовото в Габровския регион събитие, след Карнавала на хумора и сатирата, което събира на едно място хора от различни възрасти, музикални предпочитания и културни интереси. Организаторите го определят като: "Пра...

Дирят изчезналия Емил със самолет

25-годишният Емил Стоянов Кръстев от гр. Монтана е обявен за общодържавно издирване с телеграма на Главна дирекция 25-годишният Емил Стоянов Кръстев от гр. Монтана е обявен за общодържавно издирване с телеграма на Главна дирекция "Национална полиция". Момчето живее в ЖК "Младост" и се издирва по молба на неговия баща Стоян Кръстев. По данни на бащата, на 18-ти май 2013 г. около 22:30 ч. Емил излязъл от наследствения им дом в гр. Бойчиновци с мотоциклет "МЗ

4-ма загинали в катастрофи през денонощието

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 21 пътнотранспортни произшествия, при които четирима души са загинали, съобщиха от СБА.

Протестираща: Протестът излезе извън границите на улицата

София /КРОСС/ Аз смятам, че разглеждането на решението на Конституционния съд от политическа гледна точка е неправилно и порочно. Ние не можем и не трябва да гледаме решението на Конституционния съд извън неговата юридическа обосновка и контекст. Това каза пред ТВ7 Елисавета Белобрадова, която пострада при сблъсъците между протестиращи и полиция от 23 юли тази година. Без да има добри дискусии и ежедневни разисквания по въпросите от политическия живот и управлението на страната хората, няма да могат да изградят свое собствено и адекватно мнение по важните за държавата въпроси, добави тя. Протестът до голяма степен зависи от действията и решенията на политиците - ако те действаха правилно и в интерес на народа протести едва ли щеше да има протести, смята Белобрадова.Протестът вече е излязъл извън границите на улицата, той вече е в умовете, в ежедневието на хората. Тя посочи, че не е правилно очакването, че при една оставка на правителството трябва едва ли не хората от протестите и избират насоките и политиките в управлението на държавата за следващите десет години напред. При едни предсрочни избори хората трябва да отидат по-масово пред урните и да решат сами за себе си кой и по какъв начин искат да ги управлява, а не да стоят отстрани. Ние не можем да привнесем нови хора, политиците ни като цяло са тези, които са в момента

Мексико оцеля в последните минути

Мексико оцеля пет минути преди края на домакинството с Панама - 2:1 с победен гол на Раул Хименес. Пред над 100 000 фенове на "Ацтека" мексиканците се нуждаеха само от победа, за да запазят шансове за мондиала. 

За място на този плейоф срещу Нова Зеландия им трябва точка от гостуването на Коста Рика във вторник. Математически Мексико може да се Мексико оцеля пет минути преди края на домакинството с Панама - 2:1 с победен гол на Раул Хименес. Пред над 100 000 фенове на "Ацтека" мексиканците се нуждаеха само от победа, за да запазят шансове за мондиала. За място на този плейоф срещу Нова Зеландия им трябва точка от гостуването на Коста Рика във вторник. Математически Мексико може да се

Р. Ненков: Делото за лустрация в медиите беше предизвестено

Няма да коментирам делото „Пеевски”, аз нямам и лични взаимоотношения с него. Нямам право да го критикувам, каквото съм имал да казвам, съм го направил в мотивите на тези 5-ма съдии, които се оказахме малцинство.

Германец забрави жена си на бензиностанция

На път за дома им в Берлин, след меден месец в Париж, съпруг забрави жена си на бензиностанция. Два часа и половина по-късно той забелязал, че съпругата му не е в колата и се върнал да я търси, съобщава Интерфакс. Момичето спяло на задната седалка, когато мъжът й спрял на бензиностанция и излязъл от колата. Младоженката се разсънила и решила да се възползва от спирането, за да отиде до тоалетната. Когато се върнал мъжът, изобщо не забелязал, че жена му не е в колата и потеглил. Едва след повече от два часа установил, че пътува сам в колата. Когато се обадил в полицията, от там му обяснили, че спътницата му го чака да се върне на бензиностанцията, за да си я прибере.

Окриха необяснима свободно летяща планета

Международен екип от астрономи откри голяма планета, която се движи свободно в пространството, без звезда. Планетите традиционно пътуват само в строго определени орбити около своята звезда. Въпреки това, тази свободно летяща планета, назована J318.5 PSO -22, си няма „стопанин". Движението й не е структурирано и учените не разбират как е създадена. Те са объркани и от факта, че тя сама контролира движението си. Планетата е изследвана от група експерти от Института по астрономия в университета в Хавай. Смята се, че тя е на възраст около 12 милиона години, което, по стандартите на Вселената, я прави новородена, предаде КРОСС. PSO J318.5 -22 е на 80 светлинни години от Земята, а масата й е шест пъти по-голяма от тази на Юпитер.

Китайският износ неочаквано намаля през септември

Резултатът е разочароващ край на поредица от индикатори напоследък, сочещи, че втората по големина икономика се стабилизира, изтъкват от Ройтерс

    


Сони и HBO планират филм за Сноудън

Телевизионният канал HBO и кинокомпанията Сони водят преговори за заснемане на филм за Едуард Сноудън, пише "Ню Йорк Таймс". За основа на филма ще послужи книгата на журналиста от британския вестник "Гардиън" Глен Гринвалд, която ще излезе през март догодина. Предполага се, че в нея ще има нови разобличения на американските спецслужби, предоставени от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, пише БГНЕС. Готовност да направи филма в началото проявила кинокомпанията 20th Century Fox, но после се отказала. Според "Ню Йорк Таймс" засега нито HBO, ни...

Панама: Оръжието, намерено през лятото на севернокорейския кораб, е годно за употреба


Двата кубински изтребителя МиГ-21, намерени в задържания през лятото в Панама севернокорейски товарен кораб, са в отлично състояние и напълно боеспособни, каза панамски служител. Петнадесетте самолетни двигателя за тях са нови и могат да бъдат използвани като резервни, допълни същият източник, цитиран от "Асошиейтед прес".

Изявленията на Белсио Гонсалес, директор на Националната служба за въздухоплаване и корабоплаване, са в противоречие с обясненията, дадени от кубинското...

Театър на трохите в Деня на хляба

Каква е обаче връзката между книгите и хляба? Как книгите пазят традициите? Как да заситим духовния си глад? Как да четем хляба? Каква е връзката между четенето и месенето? Отговорите ще получите в Деня на хляба. Регионална библиотека Захарий Княжески и Мрежа хлебни къщи Ви канят да преживеете един необичаен и докосващ всичките ви сетива „Ден на хляба в Библиотеката - изложба на книги, презентации и хлебни приключения". Денят на хляба е на 12 октомври, а програмата за отбелязването му започва от 10 часа с презентации в залата на първия етаж. От...

Видин и Монтана се топят опасно бързо!

Видин и Монтана са два от градовете с най-бързо намаляващо население в Европа.

До дни става ясен размерът на помощта, която ЕК ще ни отпусне за бежанците

София /КРОСС/ Очакваме до няколко дни да получим решението на Европейската комисия за размера на помощта, която ще се отпусне на България за справяне с кризата с бежанците. Това каза пред Нова телевизия ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Той добави, че дори и утре войната да свърши, кризата ще продължи още дълго време.И е добре всички ние да извлечем добри поуки как да се справим, защото за съжаление тези ситуации ще продължат и за в бъдеще. Най-важната поука е, че членството на България в Европейския съюз носи ползи за всички нас; че с помощта на финансовите средства, техническата помощ, която ние получаваме, полека-лека животът на хората започва да се подобрява. За съжаление ние понеже сме тук, живеем малко по на юг и сме по-темпераментни хора, всичките искаме може би нещата да се случват малко по-бързо, имам предвид подобряването на благосъстоянието. То явно не се случва поради много причини, една от които е, че за първи път ни се случва такова нещо, ние досега сме били в съвсем друга обществено-политическа система, сега живеем в нова. Но в края на краищата най-важната поука е тази, че България е направила своя цивилизационен избор да стане член на Европейския съюз и оттам насетне да работи здраво, за да успее да се възползва в максимална степен от ползите, които има от това членство, коментира Златев.

Експлозия на танкер причини смъртта на 7 китайци

Най-малко седем души са загинали при експлозия на танкер, който се ремонтира в корабостроителница в пристанищния град Нинбо, източната китайска провинция Чжъцзян.

Във Варна отбелязват Европейският ден на труда

Във Варна отбелязват Европейският ден на труда, съобщиха от Агенцията по заетостта в града. Информационно-трудова борса „Европейски ден на труда” за работа предимно в областта на хотелиерството и ресторантьорството вече започна в Двореца на културата и спорта.

Шансовете за бараж остават

София /КРОСС/ Има минимален шанс България да стигне до бараж за световното първенство през 2014 година въпреки снощната загубата с 1:2 от Армения. Резултатите от другите групи, както и късен изравнителен гол на Италия за 2:2 срещу Дания в Копенхаген, оставиха отворена вратичката на надеждата. Тя минава през задължителна победа над Чехия във вторник в София. Дания не трябва да побеждава Малта с 8 или повече гола, за да не ни измести от второто място по голова разлика.Ако все пак успеем да сме втори, ето вариантите за достигане на бараж.В група Е Норвегия трябва да бие у дома Исландия, а Швейцария и Словения да завършат наравно. В такъв случай обаче нашите трябва да спечеля с 3 гола срещу чехите, защото при равни точки - по 10 със словенците, ще имат с два гола по-лоша голова разлика. При класирането на вторите отбори се гледат резултатите без тези срещу последния в групата.В група D нещата са още по-фантастични. Румъния трябва да падне у дома от Естония, Унгария да не бие на свой терен Андора, а Турция да падне от Холандия, и то с повече от един гол. Тогава турците остават втори с 10 точки и, дай боже, по-лоша голова разлика от българите.            

МВФ: Няма риск за България при нов заем

Международният валутен фонд не смята, че съществува риск за фискалната стабилност на България, ако тя вземе нов заем. Това каза ръководителят на мисията на фонда за България Мишел Шанън.

Коминочистач си дава дома на бежанци

Всепризнатият майстор по отпушване на комини и канали бай Алеко от Шумен дава своето второ жилище в Бобов дол на сирийски бежанци. Повече от 20 г. апартаментът пустее, защото бившият миньор се пенсионирал и се прибрал в родния си град. 
 Миналата година Алеко Борисов покани в четиристайното жилище нуждаещи се перничани, пострадали от труса. Никой Всепризнатият майстор по отпушване на комини и канали бай Алеко от Шумен дава своето второ жилище в Бобов дол на сирийски бежанци. Повече от 20 г. апартаментът пустее, защото бившият миньор се пенсионирал и се прибрал в родния си град. Миналата година Алеко Борисов покани в четиристайното жилище нуждаещи се перничани, пострадали от труса. Никой

Зукърбърг плати 30 млн. долара, за да купи къщите на съседите си

Създателят и главен директор на Facebook Марк Зукърбърг изхарчи 30 млн. долара, за да купи четири къщи, съседни на неговия дом, съобщи калифорнийски вестник, цитиран от CNBC.

29-годишният мултимилиардер решил да купи къщите в луксозния град Пало Алто, след като разбрал, че предприемач иска да купи една от тях, за да построи жилищен блок.

Зукъ Създателят и главен директор на Facebook Марк Зукърбърг изхарчи 30 млн. долара, за да купи четири къщи, съседни на неговия дом, съобщи калифорнийски вестник, цитиран от CNBC. 29-годишният мултимилиардер решил да купи къщите в луксозния град Пало Алто, след като разбрал, че предприемач иска да купи една от тях, за да построи жилищен блок. Зукъ

Младите огнеборци от СОУ „Д-р Петър Берон” - Свиленград спечелиха купата “Юлиян Манзаров”

В турнира, чийто домакин бе град Ловеч участваха 100 деца на възраст от 12 до 16 години

Активист на ДПС влезе в борда на "Пристанище Варна"

/КРОСС/ Председателят на ДПС- Варна Ведат Сакаллъ е новият член на Съвета на директорите на "Пристанище Варна" ЕАД. Той сменя Сергей Лазаров, назначен по времето на ГЕРБ. Решението за промяната в ръководството е на министъра на транспорта Данаил Папазов. На първото заседание на новия борд Сакаллъ обяснил, че има инженерно образование, свързано с подемната техника, и е работил във фирма, изнасяла дървен материал и зърно през порт Варна. Името на Сакаллъ нашумя преди парламентарните избори, когато полицията разследва сигнал за купуване на гласове от страна на ДПС Варна. Досъдебното производство не е приключило. По време на частичните избори за кмет във Варна пък Сакаллъ беше сниман от тв екип как извозва роми в микробус до изборни секции. Тогава той каза, че помага на избирателите, пише "Труд".

3 500 000 туристи са почивали на българското Черноморие през лятото

Най-голям ръст по брой туристи е от пазар Русия, като има близо половин милион туристи за летния сезон с 12,3 % ръст.

Следващият пазар е Германия, от където има 451 000 туристи, а ръстът при тях е 7,7 %, като се отчита много сериозно увеличение от този пазар, тъй като миналата година ръстът при тях е бил около 1-2 %, сравни Генова.

Най-голям ръст по брой туристи е от пазар Русия, като има близо половин милион туристи за летния сезон с 12,3 % ръст. Следващият пазар е Германия, от където има 451 000 туристи, а ръстът при тях е 7,7 %, като се отчита много сериозно увеличение от този пазар, тъй като миналата година ръстът при тях е бил около 1-2 %, сравни Генова.

Играта на цветове прави революция в модата

Германската дизайнерска компания МСМ представи оригинални модели облекла на модно ревю в Сингапур за летния сезон догодина. Семпли като кройки облеклата са пъстроцветни с нестандартни решения за цветове, форми и мястото на цветовете. Това прави дрехите разчупени, жизнерадостни, носещи настроение, отбелязва БГНЕС. Може да се каже, че МСМ прави малка революция на цвета в модата. Комбинацията от отделните части на тоалета също внася колорит. Започнало на 9 октомври, ревюто продължава до 19 октомври.  ...

Световен ден за борба с артрита

София /КРОСС/ На 12 октомври хората по цял свят се обединяват, за да отбележат световния ден за борба с артрита. Той се празнува за пръв път през 1996г. Оттогава на този ден хората с ревматични и мускулно- скелетни заболявания се обединяват за да бъде чут гласа им.Световния ден за борба с артрита се отбелязва с цел подобряване на информираността сред медицинските среди, хората с ревматични заболявания и обществеността. Целта е чрез различни инициативи на този ден да се привлече вниманието на отговорните институции и да се повлияе при взимането на решения, като отчитат трудностите, пред които са изправени хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания и мерките, които трябва да се вземат за преодоляването имАртритните заболявания са най-голямата група хронични заболявания в световен мащаб.Само в Европа от тях страдат 120 млн.души, като могат да засегнат мъже, жени и дори деца. За социалните и здравни разноски на тези пациенти се отделят 240 млрд.евро годишно. Сред най-често срещаните са ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, псориатичен артрит, подагра. У нас официална статистика за броя на хората, страдащи от тези заболявания няма.Епидемиологични проучвания не са правени. По неофициални данни от болест на Бехтерев у нас страдат около 30 000, от Ревматоиден артрит около 70 000 души. За повече от 100 000 болни се грижат само 82 ревматолога, които са концентрирани предимно в големите градове. В няколко области на страната няма нито един ревматолог

О. Златев: Членството ни в ЕС е само от полза

Членството ни в Европейския съюз носи ползи за всички нас. България очаква до няколко дни да получи решението на Европейската комисия за размера на помощта, която ще се отпусне на България за справяне с кризата с бежанците.

Купата на европейските шампиони гостува в Стара Загора на 23 октомври

На 23 октомври най-ценният европейски футболен трофей - Купата на УЕФА Шампионска лига ще пристигне в Стара Загора. Специалният атрактивен двуетажен автобус с купата ще бъде на площада пред общината в 12.00 ч. В Стара Загора ще завърши европейската обиколка на Купата, която започна на 20 септември в Берлин. Кметът Живко Тодоров ще открие официално събитието заедно с регионалния директор на Уникредит Булбанк Диана Чилова в 12,15 ч. Гост на откриването ще бъде и старши треньорът на ПФК Берое Петър Хубчев, който ще бъде удостоен със званието „Поче...

Най-добрият сомелиер на 2013-та взе наградата на Винпром Пещера

/КРОСС/ Чувствителен нос, но и добре разположена уста - качествата, които един сомелиер трябва да има, са сложна комбинация. Да познаваш сортовете, но и да знаеш кои са нетипичните им прояви, да следиш новите реколти, но да помниш и старите, да можеш да предложиш добра класическа комбинация с храна, но да имаш и оригинална смайваща идея в ръкава си. Да можеш да говориш за вино с интелигентните познавачи, но и с прохождащите във виното любопитни клиенти. Пламен Димитров може всичко това. Заради тези свои способности той спечели наградата на Винпром Пещера най-добър сомелиер на България за 2013 г. На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI) той и другите финалисти - Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика. Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант. Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино. Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, и дегустаторски талант и опит, и стил в работата, аналитични умения, и способност да комуникират добре с клиентите си своите знания. Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години, и тече с месеци, докато обяви своя победител

Кулезич към премиера: Къде си живял досега, Пламене?

София /КРОСС/ Къде си живял досега, Пламене? С тези думи се обърна към премиера от екрана Люба Кулезич, коментирайки изненадата на премиера от факта, че в българското общество има пропаст. Как така, Пламене, като депутат от БСП, досега не си усетил напрежението срещу върхушката, продължи Кулезич. По думите й всеки, който се качи на служебен мерцедес, започва да се държи като паркетен човек и развива синдрома на Мария Антоанета, която казва: Като няма хляб, да ядат пасти. Нима премиерът Орешарски се стреми към съдбата на гилотинираната кралица? Не му отива, отсече Кулезич.

По време на секс слагайте чорапи - за по-високо либидо

Хората с понижено либидо трябва да правят секс с чорапи, установиха учени от университета в холандския град Грюнинген, на които се позовава британското издание "Дейли мейл". Изследователите изпробвали този метод върху жени. Резултатите показали, че 80% от жените, които са правели секс с чорапи, са достигали до оргазъм в 80% от случаите. При босите показателят е бил 50 процента, посочва БГНЕС. Учените смятат, че тайната е в усещането за сигурност и комфорт, което носят топлите дрехи. При жените с чорапи е намалявала активността на предфронталнат...

Акушеро-гинеколог от Плевен опровергава информационна агенция в местната преса

Трагедията с починалата родилка продължава да вълнува обществото и дава отражение върху водещите новини от Габрово. "Не съм виждал починалата родилка", споделя доц. Светлозар Стойков от болницата в Плевен, където е починала Десислава. Вчера „100 вести“ потърси доц. Стойков за повече информация по случая с 30-годишната родилка. „Публикуваното в БЛИЦ интервю с мен няма нищо общо с

До 10 дни става ясно колко пари ще получим за справяне с бежанската вълна

Очакваме до 10 дни ЕК да вземе решение колко пари ще ни отпусне за справяне с бежанската вълна от Сирия. Това заяви пред Нова телевизия Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас. 

Той добави, че дори и утре войната да свърши, кризата ще продължи още дълго време.

По думите му съвместната работа между предста Очакваме до 10 дни ЕК да вземе решение колко пари ще ни отпусне за справяне с бежанската вълна от Сирия. Това заяви пред Нова телевизия Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас. Той добави, че дори и утре войната да свърши, кризата ще продължи още дълго време. По думите му съвместната работа между предста

До 10 дни разбираме колко пари ще получим за справяне с бежанската вълна

Очакваме до 10 дни ЕК да вземе решение колко пари ще ни отпусне за справяне с бежанската вълна от Сирия. Това заяви пред Нова телевизия Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас. 

Той добави, че дори и утре войната да свърши, кризата ще продължи още дълго време.

По думите му съвместната работа между предста Очакваме до 10 дни ЕК да вземе решение колко пари ще ни отпусне за справяне с бежанската вълна от Сирия. Това заяви пред Нова телевизия Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас. Той добави, че дори и утре войната да свърши, кризата ще продължи още дълго време. По думите му съвместната работа между предста

Общините: Данъкът на колата да се определя от цената й

Данъкът за колите да се формира според цената на автомобила, предлагат от Националното сдружение на общините. Това е имуществен налог и не е нормално да се определя на базата на кубици. За да плащат собствениците на автомобили намален налог, колите им трябва да отговарят на екостандартите Евро 3, 4, 5 или 6.

Условията за туризъм в планините са отлични


Отлични са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст, предаде "Фокус".

Навсякъде времето е тихо и ясно, единственотона връх Ботев духа умерен вятър. Температурите са между 8 и 11 градуса във високите части на планината.

Лифтовите съоръжения работят на Витоша. Няма инциденти през изминалото денонощие.

Над по-голямата част от страната, през деня ще е предимно слънчево и максималните температури ще са...

Алекс и Влади Димитрови напуснаха X Factor

Голямата изненада на петъчния концерт беше изпълнението на дует „Авеню”. Заки и Боби изпяха своя хит "Бягство"

Св. мчци Пров, Тарах и Андроник. Преп. Козма Маюмски

/КРОСС/ Страдание на светите мъченици Тарах, Пров и Андроник При царуването на Диоклетиан и Максимиан, когато в Tape Киликийски управлявал проконсулът Нумериан Максим, в град Помпеопол били заловени трима християни - Тарах, Пров и Андроник, и отведени в Tape при проконсула Максим на съд. Проконсулът ги погледнал и като видял, че Тарах е човек почтен и на възраст, му казал:- Как е името ти? Защото ти, като най-възрастен, подобава да бъдеш разпитан преди всички.- Аз съм християнин - отговорил Тарах. Проконсулът възразил:- Не ми говори за нечестивата си вяра, а ми кажи името си.- Аз съм християнин - отново казал той.Тогава Максим заповядал на слугите си:- Бийте го през устата и повтаряйте: не отговаряш така На съдията.А Тарах, докато го биели, казал:- Как ми е името? Ще кажа: аз съм християнин, това име ми е по-скъпо от името, дадено ми от родителите. Ако пък искате да научите и другото, родителите са ме нарекли Тарах, а когато бях воин, ме наричаха Виктор.Проконсулът попитал:- От кой род си, Тарах?- Произхождам от римски воински род от сирийския град Клавдиопол - отговорил Тарах, - но като станах християнин, оставих военната служба.Проконсулът казал:- Ти си недостоен да бъдеш воин. Разкажи ни как напусна военното звание.- Помолих началника Публион - казал Тарах - и той ме освободи.Проконсулът продължил:- Пощади старостта си и послушай повеленията на нашите царе, за да те уважавам

Любо Пенев: Умишлено не ни позволиха да играем плейоф за световното първенство

Националният отбор на България загуби с 2:1 от Армения и загуби практически шансове за класиране на финалите на световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 година. Българите играха  30 минути  с девет души, след като Николай Бодуров бе изгонен в 44-та минута, а Светослав Дяков го последва в 62-та. Арас Йозбилиз откри резултата секунди след изгонването на Бодуров в 45-та минута от фаул. В 60-та минута България успя да изравни с красив гол на Ивелин Попов отново от фаул. Българите играха стабилно с девет души, но три минути преди края на мача Мовсесян вкара за 2:1. След мача треньорът на българите Любослав Пенев заяви, че  умишлено не е било позволено на нашия тим да стигне до плейоф.  "Искам да похваля момчетата и да кажа, че бяхме перфектни. Явно сме пораснали и сме станали много силен отбор. Очевадно е, че не ни се позволи да стигнам до победата. Ще питам ФИФА дали може да излизаме с 2-3 по-малко още в началото на мачовете. Колкото и голове да бяхме вкарали, нямаше да ни позволят да стигнем дори и до равенството", заяви Пенев. България все пак остана втора в групата, след като Италия и Дания завършиха 2:2 и има  теоретични шансове за достигане на плейоф за участие на финалите на световното първенство. Българите задължително трябва да победят отбора на Чехия следващата седмица и да се надяват  на резултати в наша полза от още няколко мача. Последният втори отбор от всички девет групи отпада.  За да не е България този отбор,  Норвегия трябва да победи Исландия в мача от група ”Е“, а Словения да завърши наравно при гостуването на Швейцария.

Любо Пенев: Умишлено не ни позволиха да играем плейоф за световното

Националният отбор на България загуби с 1:2 от Армения и загуби практически шансове за класиране на финалите на световното първенство в Бразилия през 2014 година. Българите играха с  30 минути играха с девет души, след като Николай Бодуров бе изгонен в 44-та минута, а Светослав Дяков го последва в 62-та. Арас Йозбилиз откри резултата секунди след изгонването на Бодуров в 45-та минута от фаул. В 60-та минута България успя да изравни с красив гол на Ивелин Попов отново от фаул. Българите играха стабилно с девет души, но три минути преди края на мача Мовсесян вкара за 2:1. След мача треньорът на българите Любослав Пенев заяви, че  умишлено не е било позволено на нашия тим да стигне до плейоф.  "Искам да похваля момчетата и да кажа, че бяхме перфектни. Явно сме пораснали и сме станали много силен отбор. Очевадно е, че не ни се позволи да стигнам до победата. Ще питам ФИФА дали може да излизаме с 2-3 по-малко още в началото на мачовете. Колкото и голове да бяхме вкарали, нямаше да ни позволят да стигнем дори и до равенството", заяви Пенев. България все пак остана втора в групата, след като Италия и Дания завършиха 2:2 и има  теоретични шансове за достигане на плейоф за участие на финалите на световното първенство. Българите задължително трябва да победят отбора на Чехия следващата седмица и да се надяват  на резултати в наша полза от още няколко мача. Последният втори отбор от всички девет групи отпада.  За да не е България този отбор,  Норвегия трябва да победи Исландия в мача от група ”Е“, а Словения да завърши наравно при гостуването на Швейцария.

Какво, къде, кога в Стара Загора

14 октомври /понеделник/ Представяне на книгата «Тайната на жената - фараон» от Галина Костова18.00ч. зала, РБ «З. Княжески» «Боряна» от Йордан Йовков19.00часа Драматичен театър 15 октомври /вторник/ „Облог за мома" от Панчо Панчев10.30часа  Драматичен театър   16 октомври /сряда/ Спектакъл „Двама на дивана"- комедия от Марк Камолетипредставя: терапевтичен театър Раднево към Държавна психиатрична болница "Д-р Георги Кисьов" -...

1/2 от софиянци против блокирането на улици

39% се оплакват, че са забавени от протестите

    


Предстоящи събития в страната за днес, 12 октомври

***София /КРОСС/ От 10:00 часа, Национален военноисторически музей, ул."Черковна" № 92, ще се състоят XII-ти Дни на доброволчеството. ***София /КРОСС/ От 11:00 часа в ИНТЕРПРЕД-СТЦ София, ще се проведе специализирано изложение: „Дни на италианското образование 2013". ***Долна Митрополия /КРОСС/ От 09:30 часа на летище Долна Митрополия ще се проведе Открит летателен ден. ***Смолян/КРОСС/ От 12:00 часа, на площада пред читалището с военен ритуал ще бъде открит паметник на Стефан Тодоров Чернев, загинал като герой през Балканската война в ръкопашен бой за спасяването на село Елешница, Разложко. ***Сливен /КРОСС/ От 10:00 часа в хотелски комплекс „Национал" ПП ГЕРБ организира кръгла маса за еврофондовете. На кръглата маса ще присъстват председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, евродепутатът Мария Габриел, от Сливен и областният координатор на ГЕРБ - Сливен и народен представител Десислава Танева, депутати от ГЕРБ от Комисията по земеделие в парламента и членове на експертната група на ГЕРБ по европейските фондове. ***Сливен /КРОСС/ От 13:00 часа в пресклуба на БТА-Сливен ще се проведе пресконференция на ПП Национален Идеал за Единство /НИЕ/ на тема: „Обединението на патриотичните сили и актуална политическа обстановка". ***Плевен /КРОСС/ От 11:30 часа в пресклуба на БТА-Плевен ще се състои тържество връчване на наградите на 17-тото изложение "Партньори на колела"

Папата купи телефонни карти на бежанците в Лампедуза

Папа Франциск е купил телефонни карти за бежанците на италианския остров Лампедуза, за да могат те да се свържат със своите роднини в Африка, съобщава БГНЕС, позовавайки се на агенция КАI. Епископ Франческо Монтенегро, към чиято епархия спада Лампедуза, заяви, че картите ще бъдат разпределени сред имигрантите, които са настанени в лагерите за първа помощ. Той благодари на папата за картите. По думите му католическата благотворителна организация Caritas оказва помощ на имигрантите заедно с местните общини. Вчера още едно претъпкано с 250 души ко...

КНДР строи луксозен ски курорт

Той е един от най-новите проекти на

Видео: Колумбия се върна от 0:3 до 3:3 срещу Чили и се класира за световното


Колумбия е четиринадесетият сигурен участник на световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г. Отборът на Хосе Пекерман си гарантира място на финалите след зрелищен мач, в който навакса три гола изоставане, за да завърши 3:3 при домакинството на Чили. 

Кръг преди края на квалификациите в Южна Америка колумбийските футболисти заемат второто място с 27 точки и със сигурност ще завършат на една от първите четири позиции, които осигуряват директно класиране. 
...

Шест медала от Държавно първенство с малокалибрено оръжие

Възпитаниците на треньора по спортна стрелба Тодор Иванов спечелиха шест медала от проведеното в столицата Държавно първенство с малокалибрено оръжие. Това беше първият шампионат организиран от новия Български стрелкови съюз. Представянето на състезателите от клуба по спортна стрелба “Габрово“ може да се окачестви като великолепно. Пълен комплект медали извоюва синът на Тодор Иванов – Михаил, който участва в състезанието при юношите старша възраст. Отлично беше представянето и на дамите от  габровския клуб. В състезанието при девойките младша в...

12 октомври в историята

/КРОСС/ На днешната дата през 1428 г. по време на стогодишната война английската армия започва обсадата на Орлеан, продължила 7 месеца.През 1492 г. експедицията на Христофор Колумб достига Карибските острови, но до края на дните си откривателят смята, че е достигнал Южна Азия.През 1810 г. сватбата на кронпринцът на Бавария Лудвиг и принцеса Тереза Саксонска Хилдбургхаузен се превръща в ежегоден празник на бирата, известен днес като „Октоберфест".През 1814 г. Джордж III получава титлата крал на Хановер.През 1860 г. британски и френски войски окупират Пекин и опожаряват Летния дворец.През 1875 г. Христо Ботев напуска БРЦК.През 1879 г. духовната власт в Северна Добруджа преминава към Румънската православна църква.През 1901 г. по време на третия си конгрес БЗНС се оформя окончателно като политическа партия.През 1901 г. президентът на САЩ Теодор Рузвелт официално преименува Изпълнителния дом на Белия дом.През 1931 г. е съставено четиридесет и седмото правителство на България, начело с Никола Мушанов.През 1964 г. СССР изстрелва първия в света космически кораб с повече от един човек на борда и без употребата на скафандри - „Восход 1".През 1968 г. Екваториална Гвинея получава независимост от Испания.През 1968 г. в Мексико сити са открити 19-те Летни олимпийски игри.През 1973 г. Хуан Перон е избран за президент на Аржентина, а третата му съпруга Исабел става първата жена вицепрезидент на страната.През 1984 г

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване