Студентите, подкрепящи колегите си от СУ няма да имат проблем със сесиите

Студентите от други университети, които подкрепят окупацията на СУ "Св. Климент Охридски", водят нормален учебен процес и за разлика от колегите си няма да имат проблеми с провеждането на сесиите. Това заяви в ефира на БНТ министърът на образованието Анелия Клисарова.

"Всеки може да протестира, да изразява гражданска позиция, въпросът е как да го прави така, че да не нарушава правата на другите", каза министърът. Тя припомни отново, че е поканила във вторник всички студенти, които желаят да обсъждят бъдещето на висшето образование.

"Предстоят ни изключително важни неща и тях трябва да обсъждаме заедно", посочи Клисарова. Тя е изпратила и писма до ректорите, в чиито университети има протести, да уведомят студентите за предстоящата среща.

Тя потвърди отново, че бюджетът за образования през 2014 г. е увеличен със 100 млн. лева.

"Тези допълнителни 100 млн. лв. за образование в бюджета за 2014 г. ще бъдат разпределени публично и то не на всеки по малко, а по политики - за подобряване на системите на висшето и на средното образование, за оптимизиране на образователната инфраструктура, за професионално образование. Това трябва да се обсъжда, както и изготвянето на работеща стратегия за висшето образование, която ще помогне много за неговото развитие", подчерта Клисарова.

Тя посочи, че чрез бъдещата стратегия ще се стимулира производството на специалисти в приоритетните за страната области - инженерни кадри, ІТ специалисти, педагози, както и приобщаването на бизнеса към висшето образование.

Другият приоритет пред министерството и правителството е законът за средното образование.

Той ще надгражда утвърдените добри практики и традиции досега, но ще има и нови моменти. В закона ще има отделни глави за правата и задълженията на учителите и директорите. Те ще дават мотив на младите учители да остават в средното образование с гаранции за професионалното и кариерното им развитие.
Предвижда се въвеждане на мандатност за директорите, както и атестиране, което ще се извършва не само от регионалните инспекторати, а и от учители и родители.

Министър Клисарова коментира въвеждането на матурите и външното оценяване като правилна крачка в посока на реална оценка на състоянието на учебния процес. Според нея делегираните бюджети са изиграли първоначално много добра роля, но са създали и дисбаланс между малките и по-големите училища.

"Затова се предлага въвеждането на базови разходи за всички, след което ще се определят делегираните бюджети. Ще се взема предвид и добавената стойност в обучението и показаните резултати", подчерта просветният министър.

 

БНТ


"Хонда" изтегля 380 000 минивана

Японската автомобилна корпорация "Хонда" ще изтегли от движение 380 000 минивана "Одисей" заради проблем със спирачките. Автомобилите са произведени в САЩ в периода от 2007 до 2008. Представител на концерна съобщи, че в този модел е открит дефект в компютърната система за управление, който може да задейства непреднамерено спирачките.

"Южен поток" няма да застраши околната среда, увери екоминистърът


Проектът за изграждането на газопровода "Южен поток" на територията на България няма да застраши околната среда, ако инвеститорът спази всички препоръки, мерки и предписания в доклада на екооценката. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

Тя уточни, че е готова само екооценката на сушата, предстои оценка за въздействие на проекта на околната среда във водите на Черно море и там, където тръбата излиза на брега - ...

„Облак-убиец” унищожава Земята през 2014-та

Поредната дата на Апокалипсиса разкри наскоро британския астрофизик Албърт Шервински. Той предрича смъртта на Слънчевата система от киселинен облак, излязъл от черна дупка в центъра на галактиката и унищожаващ всичко по пътя си.

Ученият алармира за “облак- убиец” още през миналата година, предаде Агенция Кросс.  В началото руски учени разкритикуваха твърдението му, но сега целият научен свят се замисли над тази реална трагедия, която е надвиснала над Вселената.

По думите на астрофизика, НАСА прикрива тази информация, опитвайки се да избегне паника сред населението .

Вече е известно, че облакът киселина ще дойде на Земята в средата на 2014 година.

 

 

Внукът на Ерих Хонекер с първа изложба в Германия

Внукът на Ерих Хонекер, германо-чилийският художник Роберто Янес, излага за пръв път свои творби в Берлин след падането на Берлинската стена през 1989 г., съобщава AFP. Изложбата ще бъде открита на 12 ноември.

Роберто Янес, който освен художник е музикант и писател, напуска Берлин на 16 години, когато пада комунистическият режим, ръководен от дядо му. Тъй като баща му е чилиец, семейството заминава за Чили. Там умира Ерих Хонекер през 1994 г.

"Не знаех, че той е отговорен за границата между Изтока и Запада", разказва Роберто Янес пред в. "Билд" през 2012 г. За  мен това беше човек, с когото ходех в гората да берем гъби. Той  познаваше всички гъби, както тези, които стават за ядене, така и отровните", разказва Янес.

Кой е Ерих Хонекер 

Ерих Хонекер е германски политик, генерален секретар на Централния комитет на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП) в Германската демократична република (ГДР) от 1971 до 1989 г.

Роден е на 25 август 1912 г. в Нойнкирхен, провинция Саарланд, Германия.

След обединението на Германия търси политическо убежище в Съветския съюз, но е екстрадиран обратно в родината си от новото правителство на Русия.

Вкаран е в затвора и е даден под съд за държавна измяна и за престъпления, извършени по време на Студената война (подведен под отговорност за убийствата на 125 германци, които се опитват да избягат от ГДР).

Заболява от рак и е пуснат от затвора. Умира в изгнание след около 1,5 год. в Сантяго де Чили, столицата на Чили, на 29 май 1994 г.














AFP

Престижни награди за ученици от село Дражево

Две ученички от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий”, село Дражево бяха наградени с грамоти и подаръци от кмета на община Тунджа Георгиев Георгиев. Третокласничката Ивелина Ангелова Атанасова зае второ място във възрастовата група 6-8 години в конкурса за рисунка „Европа и изобретенията.” Във финала във възрастова група 9 -11 години е и Любов Пламенова Събранска от ІV клас. Рисунките на двете момичета са включени в изложбата в град Мюнхен, Германия, където се проведоха заключителните тържества за юбилея на Европейския патентен офис, както и в специализи...

Eвропейски шпионски агенции работили съвместно за масово следене

Според вестник Според вестник "Гардиън" европейски шпионски агенции са работели заедно за масово следене. Разкритията са въз основа на документи, предоставени от Едуард Сноудън. Основната част от наблюдението се извършва чрез директно прехващане на оптични кабели и разработване на тайни отношения с телекомуникационни компании ...

Бразилия и Германия искат ООН да разследва шпионския скандал

Дипломати от двете страни разпространяват проекторезолюция, призоваваща Върховния комисар на ООН по правата на човека да разследва защитата на личния живот

    


Задържаха убиеца на Мария

 Задържаха убиеца на Мария, която бе наръгана вчера  следобед на улица ”Липа”   пред  3 – годишната си племенница, съобщиха от ОД на МВР  за Хасково Новини.

Вчера около 16 часа е получен сигнал на телефон 112 от 24 – годишна жена от Стара Загора, която заявила,че не може да влезе в квартирата на 19 – годишната си сестра. Тя споделила, че чувала гласа на 3 -годишната си дъщеря, която била оставила на гости.

 На мястото веднага пристигнали екипи на МВР, Пожарната и Спешна помощ.

От аутопсията е установено, че Мария е починала от прободни рани в гърба и шията. След  оперативно – издирвателни действия хасковските криминалисти са  установили и задържали 18 –годишния извършител  на старозагорската автогара в 19:30. Той е родом от сливенското село Самуилово.

 В хода на разследването станало ясно, че младият мъж имал връзка със сестрата на жертвата преди месеци.

 Вчера той отишъл в квартирата на Мария. Опитал се да влезе , тъй като  искал да изчака сестра й, но 19 – годишното момиче  не му позволило. След пререкания той я намушкал.

Кървавата сцена се разиграла пред очите на малката племенница на жертвата.  Припомняме , че наш екип бе на мястото на инцидента. Съседи от същия вход заявиха, че не са чули викове и никога преди трагедията не са били свидетели на скандали от дома на жертвата.

Анжелина Янева

Nexus 5 е тук(ВИДЕО)

Новият смартфон на Google - Nexus 5, най-накрая беше представен официално и пуснат за продажба. Производител на "умния" телефон е LG, но за разлика от своя предшественик Nexus 4 е с доста по-добри характеристики.

Това също така ще бъде и първото устройство, което ще работи под най-новата версия на операционната система на Google - Android 4.4 - KitKat.

Новият смартфон разполага с 5-инчов 1920х1080 Full HD дисплей с гъстота на пикселите от завидните 445 пиксела на инч.

Устройството е оборудвано с 8-мегапикселова камера с оптично стабилизиране на изображенията, четириядрен Snapdragon 800 процесор с тактова честота от 2,3 GHz, 2GB RAM памет и ще е наличен в два варианта, съответно с 16 и с 32 GB вътрешна памет.

Nexus 5 е и първият смартфон на Google, който се появява на пазара в две цветови гами - бяла и черна.

За САЩ цената на този модел бе 349 долара, а тази на 32-гигабайтовия вариант все още е 399 долара.

Освен в Щатите, продажбите на устройството вече се продава още в Канада, Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания,Австралия, Южна Корея и Япония.

Вижте видеото, както и още информация за новия смартфон в Div.bg.


10 неща, които депутатите не искат да знаете

1. Колко струва "депутатското" кюфте.
Въпросният "деликатес" стана нарицателно в годините. Не защото е "любимо" меню на избраниците - съвсем не е. А заради доста ниските цени в парламентарната столова. Кюфтето наистина не е скъпо - ако е по стандарт "Стара планина", излиза 72 ст. едното. Обядът с първо, второ и десерт струва около 5-6 лв., 1. Колко струва "депутатското" кюфте. Въпросният "деликатес" стана нарицателно в годините. Не защото е "любимо" меню на избраниците - съвсем не е. А заради доста ниските цени в парламентарната столова. Кюфтето наистина не е скъпо - ако е по стандарт "Стара планина", излиза 72 ст. едното. Обядът с първо, второ и десерт струва около 5-6 лв.,

Най-рано 2015-а се очаква решение за изграждане на втора ски писта в Банско

Най-рано 2015 г. може да има решение за изграждането на втора ски писта в Банско. Това заяви в „Седмицата" на Дарик министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. По думите й, няма вариант Министерският съвет да вземе решение за подобен акт. Важно е или да се актуализират плановете за управление и на Пирин, и на Рила, или да се изработят нови планове, коментира Искра Михайлова. Според нея и в двата случая, най-ранният срок е 2015 г. Михайлова обясни, че има вариант тези планове да се изработят с пари по ОП „Околна среда" 2007 - 2013 г.,...

Задържаха група крадци

Служителите на реда в РУ – Тунджа разкриха извършителите на взломни кражби от търговски обект и частен дом в село Голям Манастир, съобщиха от полицията в Ямбол. Задържаните са на възраст 23 и 18 години от Бургас и Равда и непълнолетно момче от Ямбол. След проведени множество оперативно-издирвателни мероприятия полицаите установили, че през нощта срещу 26 януари 23- годишният младеж и непълнолетният са извършили кражба на различни марки цигари, алкохол и хранителни продукти от магазин в село Голям манастир. В обекта те проникнали след счупване н...

Удължен е срокът за експертизата за "Ораново"

Прокуратурата в Благоевград е удължила срока по искане на екипа от вещи лица, анализиращ инцидента

В МВР и армията едни ще се в пенсия рано, други не

Държавата обмисля да въведе диференциация при пенсионирането на полицаите и военните. Това обяви социалният министър Хасан Адемов във "Факторът Кошлуков" ва TV7.

Животът е като огледало, ако му се усмихнеш - ще ти отвърне със същото

Животът е като огледало, ако му се усмихнеш - ще ти отвърне със същото - Хорас Джексън Браун

„Сдружение Азбукари“

Със съдействието на „Сдружение Азбукари“ Домът за деца с умствена изостаналост в с. Видраре  ще получи куче, обучавано за водач на незрящи хора от фондация „Очи на 4 лапи“.

В Деня на народните будители „Сдружение Азбукари“ и фондация „Очи на 4 лапи“ организираха  една нестандартна инициатива за обществено пробуждане към проблемите на хората в неравностойно положение.  Специално за събитието от Дома в с. Видраре пристигнаха деца и младежи, които с огромен интерес изгледаха демонстрация на уменията на кучетата водачи.  Инициативата събра на едно място малчугани от различни социални групи, тъй като там присъстваха и деца без увреждания. 

 

 

 

Всички те научиха колко трудна е задачата да се отгледа куче –водач. Беше им разказано, че то трябва да притежава различни качества- да е здраво, с балансиран характер, да е социално, с нулева степен на агресия и да е много работливо. За да са най-пълноценни за незрящите тези кучета работят без почивен ден. Средно около 3 на всеки 10 кучета припокриват стандартите да служат на хора със зрителни проблеми.  Отпадналите кучат се подаряват на подходящи стопани , които да се грижат добре за тях. „Сдружение Азбукари“ предложи на фондация „Очи на 4 лапи“ те да бъдат дарявани на домове за деца , а новите им четириноги приятели  да участват в терапевтичните процеси. Първото такова куче ще отиде при децата от Дома в с. Видраре.  Идеята дойде лично от председателя на организацията известната телевизионна водеща Цвета Кирилова: „Много се радвам, че тази среща допринася за целите, които си е поставило „Сдружение Азбукари“ , а те са подобряване на социалната интеграция и грижата за децата с увреждания. Нашите приятели от с. Видраре ще имат нов любимец, защото заслужават енергията и емоцията , която носи общуването с животните. Нека светлината и любовта бъдат нашия водач и както кучето- водач води незрящите, ние Азбукарите призоваваме чрез кампанията „Вярвам в теб!“  да поведем децата по един нов път на социална интеграция. Призоваваме ви да подкрепите кампанията „Вярвам в теб!“ и да изградим площадка за деца с увреждания в гр. Велико Търново.  Нека чувството на съпричастност да победи егоизма. Нека помислим за нуждаещите се, преди да помислим първо за себе си. „-призова Кирилова.

Поредната инициатива на „Сдружение Азбукари“ цели да популяризира Националната кампания за социална адаптация „Вярвам в теб!“ и да се даде гласност на нуждата от събирането на средства за изграждането на комбинирана, обществена  детска площадка за игра и обучение, адаптирана за деца със специфични потребности в гр. Велико Търново. Както знаете „Сдружение Азбукари“ вече построи  такава площадка в гр. София. Амбициите на организацията са подобни детски кътчета, адаптирани и за деца с увреждания да бъдат построени в колкото се може повече кътчета в страната.

Всеки, който припознава инициативите на Азбукарите, може да помогне с дарителски sms с текст DMS 123 на номер 17 777. Подкрепа може да бъде оказана и чрез банковата сметка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.
www.azbukari.org

Голямото обединение продължава, защото заедно можем всичко.


Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал законовите процедури в МВР

"Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно. Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда". Това заявява зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в съобщение, изпратено до медиите. На 1 ноември главният прокурор поиска за трети път снемане на имунитета на Цветан Цветанов. Искането е за започване на наказателно преследване заради длъжностно присвояване. От прокуратурата посочиха, че в хода на разследване са събрани доказателства, че ...

Цветанов: Обвиняват ме, че съм спазвал закона в МВР

Бившият вътрешен министър изпрати писмо до медиите

    


Камбитов отличи световноизвестна солистка на ансамбъл „Пирин”

Бившата солистка на ансамбъл „Пирин” от най-силните му години, световноизвестната певица Татяна Сърбинска, която живее и твори в САЩ пристигна в Благоевград за среща с кмета  Атанас Камбитов. Срещата се проведе  в сградата на община Благоевград, като двамата обсъдиха културния обмен между България и САЩ и развитието на българския фолклор в Благоевград и региона. В рамките на своята визита Татяна Сърбинска, която е преподавател в  Бостънската консерватория и Консерваторията на Нова Англия, бе отличена за значимия си принос в културното на развит...

9 съоръжения за дестилация и 220 л. етилов алкохол са иззети при проверки през октомври във Варненско

Митница Варна извършва планови проверки и проверки по сигнали във връзка със спазването на Закона за акцизите и данъчните складове. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Варна от пресцентъра на Агенция „Митници”. Такива проверки се извършват и на обектите за дестилация на етилов алкохол - ракия.

Американец иска $25 млн., че е издал Осама

/КРОСС/ Американски бизнесмен твърди, че е информирал федералните власти за местоположението на скривалището на Осама бин Ладен в Пакистан години преди ликвидирането му и претендира за награда от 25 милиона долара, предаде АП. Писмо от адвокатска фирма в Чикаго, представляваща Том Лий, предоставено на агенцията, твърди, че 63-годишният търговец на скъпоценни камъни докладвал за скривалището на Бин Ладен в Аботабад през 2003 година. Писмото, изпратено от "Леви енд Леви" (Loevy & Loevy) до директора на ФБР Джеймс Коуми през август, твърди, че агент на пакистанското разузнаване казал на Лий, че е ескортирал Бин Ладен и семейството му от Пешавар до Аботабад. Според писмото, подписано от адвокат Майкъл Кановиц, Лий споделил информацията с агенти на митниците и ФБР. Лий докладвал, че пакистанският агент бил член на семейство, с което той търгувал от десетилетия, и че агентът и семейството му били противници на Бин Ладен. Бин Ладен бе убит през май 2011 година при рейд на военноморските спецчасти ("тюлени"). Според американски представители къщата в Аботабад е била построена едва през 2005 година, а пакистанските власти смятат, че той се е нанесъл през лятото на същата година. Според писмото Лий правил многобройни опити да поиска наградата си, но не получил отговор. В имейл до в. "Гранд рапидс прес" Лий заявява, че не можел да разбере защо правителството е чакало толкова дълго, преди да действа

Фърги - каубой със сешоар

Сър Алекс Фъргюсън е каубой със сешоар в съблекалнята на “Манчестър Юнайтед” в нов календар с комиксови футболни илюстрации. Изданието е хит във Великобритания.

“Сешоарът” на сър Алекс бе негов прочут метод да предизвиква звездите си да заиграят по-силно, като им крещи в лицата отблизо.

В друг шарж Роман Абрамович е илюстриран като Хю Хефнер, Сър Алекс Фъргюсън е каубой със сешоар в съблекалнята на “Манчестър Юнайтед” в нов календар с комиксови футболни илюстрации. Изданието е хит във Великобритания. “Сешоарът” на сър Алекс бе негов прочут метод да предизвиква звездите си да заиграят по-силно, като им крещи в лицата отблизо. В друг шарж Роман Абрамович е илюстриран като Хю Хефнер,

Стрелецът от летището в Лос Анджелис очаквал да бъде убит

/КРОСС/ Мъжът, който откри стрелба на летището в Лос Анжелис, е носел със себе си писмо с антиправителствено съдържание и е очаквал да бъде убит, предаде РИА Новости.„У него беше намерена бележка с антиправителствено съдържание. От нея се разбира, че е очаквал да бъде убит. В края на текста на бележката е написано съкращението НСР. Според следователите тя означава Нов световен ред.", заяви представител на полицията.

Трима изявени ученици получиха награда „Русе-21.век“

Трима възпитаници на Русенски училища бяха удостоени с награда „Русе-21.век“ в Деня на народните будители – 1 ноември. Това са:- Христиан Тихомиров Христов – 12 клас – МГ „Баба Тонка”– с ярки постижения в областта информатиката, физиката, дебатите, математиката. Носител на бронзов медал на Балканска олимпиада по информатика – Сараево 2013г.; първо място с отбора на МГ на турнир на младите физици в София 2012г.; второ място в национално състезание „Карл Попър Дебати” – Шумен 2013г. и други призове от конкурси.

Студентите са прави да протестират както намерят за добре

Студентите са прави да протестират и то както намерят за добре. Ректорите на университети вече изказаха мнението си, че окупациите нарушавали реда и закона. И биха били прави, ако ставаше въпрос за правова държава. Това лято България престана да е такава.  Това сподели пред bTV бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него повратният момент, довел до погазване на Конституцията от парламент и висши магистрати е факта, че се „допусна едно лице да отиде при главния прокурор в двойно качество – депутат и силен шеф в изпълнителната власт”.  Визирайки спорното назначение на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС, Марков констатира, че „тази двойственост наруши разделението на властите”. „КС трябваше да установи тази несъвместимост и да го о...

Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал законовите процедури в МВР

Прокуратурата ме обвинява, че със спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно. Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда. Това се казва в официално обръщение до медиите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.























Прокуратурата ме обвинява, че със спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно. Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда. Това се казва в официално обръщение до медиите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Пиронкова: Не се чувствам добре физически

"Не мога да кажа, че съм доволна от резултатите", добави Цвети

    


Луксозен BlackBerry заимства дизайн от Порше

/КРОСС/ Добра новина за страдащите напоследък фенове на BlackBerry - канадската компания подготвя нов премиум модел с дизайн заимстван от Порше.Луксозният смартфон ще излезе на пазара в следващите няколко седмици и може да подобри финансовото състояние на BlackBerry.Porsche Design BlackBerry P9982 стъпва на модела Z10, но има фино метално покритие и естествена кожа на задната страна на корпуса.По информация от Tbreak.ae, моделът ще бъде представен преди 20 ноември в Дубай. Засега няма информация за характеристиките на устройството и цената му.Но едно е сигурно - Porsche Design BlackBerry P9982 ще бъде скъп смартфон, предназначен за най-претенциозните потребители. Очаква се първоначално BlackBerry да предложи смартфона на пазарите в ограничен брой страни. Възможно е на по-късен етап компанията да потърси по-широк пазар за Porsche Design BlackBerry P9982, пише technews.bg.

Филмирани италиански опери през уикенда в Русе

Русенските меломани могат да видят филмирани три от най-прочутите опери на Джузепе Верди през идните почивни дни в Голямата зала на Доходно здание.Италианският филмов уикенд с оперите на великия композитор започва днес от 18 часа, с „Набуко”, под диригентството на Даниел Орен. Режисьор: Паоло Паница. Участват: Паата Бурчуладзе, Андреа Грубер, Амброджио Маестри, и оркестърът на Фондация „Артуро Тосканини“. Утре, от 11 часа ще бъде показан филмът-опера „Риголето в Мантуа”. Постановката е дел...

Безплатни прегледи за рак на простатата през целия ноември

  Безплатните изследвания за рак на простата, които започнаха вчера, ще продължат до края на месеца, съобщиха от УМБАЛ “Свети Георги”.Миналата година в клиниката по урология на Университетска изследваха 817 пловдивчани. Със съмнителни находки са били 11,51 процента от хората. След биопсия са диагностицирани 36 нови случая, обясни началникът на клиниката професор Иван Дечев. През тази година очакваме повече мъже да си направят този профилактичен тест, който навсякъде по света е част от годишните прегледи при представителите на силния пол н...

Цветан Цветанов: Обвиняват ме, че със спазвал законовите процедури в МВР

Прокуратурата ме обвинява, че със спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно. Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда. Това се казва в официално обръщение до медиите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.























Прокуратурата ме обвинява, че със спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно. Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда. Това се казва в официално обръщение до медиите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Марио Заека твърди, че е невинен, фактите сочат обратното

Много съм притеснен, че по медиите се пише, че съм в депресия. Виждате аз как се чувствам, така опроверга Марио Любенов – Заека, мълвата, че е в дълбока дупка и мисли за самоубийство. „Прокуратурата втълпява, че трябва да има виновен по делото „Мирслава” и този съм аз. Съдът и прокуратурата се договарят. Те си помагат взаимно да си прикрият грешките”, каза още обвиненият за убийството на 16-годишната перничанка.

Марков: КС се самоуби – вече всичко в държавата е възможно

София /КРОСС/ Студентите са прави да протестират и то както намерят за добре. Ректорите на университети вече изказаха мнението си, че окупациите нарушавали реда и закона. И биха били прави, ако ставаше въпрос за правова държава. Това лято България престана да е такава. Такова мнение около протестите през лятото и последните студентски блокади на ВУЗ-ове изрази пред bTV бившият конституционен съдия Георги Марков. Според него повратният момент, довел до погазване на Конституцията от парламент и висши магистрати, е фактът, че се „допусна едно лице да отиде при главния прокурор в двойно качество - депутат и силен шеф в изпълнителната власт".Визирайки спорното назначение на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС, Марков констатира, че „тази двойственост наруши разделението на властите". „КС трябваше да установи тази несъвместимост и да го отстрани. Но съдиите не предпочетоха да не спазят основния закон, поради което КС се самоуби и е изкаран за продан в интернет. Всичко вече е възможно в тази държава, щом КС и НС погазват Конституцията. Сега вече трябва нов модел - пряк избор на конституционни съдии", подчерта бившият магистрат.Според него студентите са прави да искат незабавни избори, на които се очаква да има много по-голяма активност и именно тя да избегне същата картина на състава в парламента

Орешарски и Понта подписват за нови мостове по Дунав

Правителствата на България и Румъния ще проведат съвместно заседание на 13 ноември, научи "Стандарт". Информацията бе потвърдена неофициално от представители на Министерски съвет. С уточнението, че до дни ще стане ясно дали срещата между премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта ще бъде в Букурещ или в София.

Рекорден ръст на продажбите по летищата

Над 17 млн. пътници са похарчили над 2.5 млрд. долара на Хийтроу

    


Архангелова задушница

Днес православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите най-големи задушници през годината, наречени Велики задушници. На този ден изразяваме християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. По традиция на Задушница се посещават гробовете на близките, а във всеки православен храм се извършва литургия за упокой и обща панихида. На Архангелова задушница се отдава и вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България. За тях в столицата панихида ще бъде отслужена от 11:00 ч. във...

Какво показват корпоративните отчети за тримесечието?

Индустриалните акции се представят добре и при някои ще се затвърди възстановяването на пазарите им. Банките е рано да покажат съживяването в икономиката под формата на подобрение на кредитните портфейли, но те са стабилни и може да очакваме по-скоро позитивни изненади.

Над 330 млн. долара са спечелили пиратите около Сомалия за 7 години


Повече от 330 милиона долара за откупи са били предадени между 2005 и 2012 година на пирати, действащи край бреговете на Сомалия и Африканския рог, сочи доклад, публикуван вчера от Световната банка, предаде Франс прес.

Между 339 и 413 милиона долара са били предадени като откуп след отвличане на плавателни съдове край бреговете на Сомалия и Африканския рог от 2005 до 2012 година, твърди докладът, съставен съвместно от Интерпол и Службата на ООН за борба с наркотиците и...

Убиецът на Мирослава: Не аз, те искат да се самоубия!

 "Аз също бях учудена, че Марио е в депресия, решението му да признае всички факти и че той е убиецът, всъщност води към истинските извършители", каза адвокатката на осъдения на 25 години затвор Марио Любенов - Заека Диана Найденова, в предаването "На светло" с Люба Кулезич.

На 12 юни пернишкият окръжен съд го вкара в затвора, след като делото мина по съкратената процедура. Тогава Заека призна, че е участвал в отвличането и убийството на Мирослава от...

Продължава

Студентите са прави да протестират, заяви Георги Марков

По повод протестите и последните студентски блокади на ВУЗ-ове бившият конституционен съдия Георги Марков заяви, че студентите са прави да протестират и то както намерят за добре. „Ректорите на университети вече изказаха мнението си, че окупациите нарушавали реда и закона. И биха били прави, ако ставаше въпрос за правова държава, това лято България престана да е такава", допълни Марков пред bTV. Според него повратният момент, довел до погазване на Конституцията от парламент и висши магистрати, е фактът, че се „...

Клисарова кани студенти да обсъдят бъдещето на висшето образование

София /КРОСС/ Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова е поканила във вторник всички студенти, които желаят, на среща за обсъждане на бъдещето на висшето образование. Това съобщи самата тя пред БНТ. „Всеки може да протестира, да изразява гражданска позиция, въпросът е как да го прави така, че да не нарушава правата на другите", каза министър Клисарова. Тя изтъкна, че студентите от други университети, които подкрепят окупацията на СУ „Св. Климент Охридски", водят нормален учебен процес и за разлика от колегите си няма да имат проблеми с провеждането на сесиите.Предстоят ни изключително важни неща и тях трябва да обсъждаме заедно, каза министърът на образованието. По тази причина тя е изпратила писма до ректорите, в чиито университети има протести, да уведомят студентите за предстоящата във вторник среща. „Тези допълнителни 100 млн. лв. за образование в бюджета за 2014 г. ще бъдат разпределени публично и то не на всеки по малко, а по политики - за подобряване на системите на висшето и на средното образование, за оптимизиране на образователната инфраструктура, за професионално образование. Това трябва да се обсъжда, както и изготвянето на работеща стратегия за висшето образование, която ще помогне много за неговото развитие", подчерта проф. Клисарова

Орешарски не дойде на лекция в УНСС, студенти опитаха да окупират залата

Пламен Орешарски

Студенти опитаха да окупират аудитория 3006 в Университета за национално и световно стопанство, в която премиерът Пламен Орешарски трябваше да изнесе лекция.

Студенти от УНСС и от Софийския университет чакаха Орешарски пред залата, в която той трябваше да изнесе първата си лекция по инвестиции за тази година. Залата беше препълнена със студенти, дошли за лекцията на премиера. Той обаче не се яви за лекцията си.

Показахме недоволството си към Пламен Орешарски, защото той е вписан като преподавател, но не изпълнява своите задължения. Вместо него лекцията ще изнесе друг преподавател. Обясниха, че имал неотложни ангажименти и затова нямало да дойде, заявиха студентите пред bTV.

Ако хиляди застанат денонощно да блокират парламента, тогава просто няма начин това правителство да не падне, посочи Ивайло Динев, който е един от студентите, окупирали Софийския университет.

Статията "Орешарски не дойде на лекция в УНСС, студенти опитаха да окупират залата" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Екоминистърът: Никой няма намерение да отменя мораториума върху проучвания за шистов газ

Никой няма намерение да отменя мораториума върху проучвания за наличие на шистов газ чрез технологията на фракинга. Това заяви в „Седмицата" на Дарик министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Освен това в българското законодателство е уредено, че дори и да има проучване от подобен характер, то трябва да стане след оценка за въздействие на околната среда, а това е най-тежката процедура, допълни екоминистърът. По думите й в Европа има три позиции, около които се обединяват част от страните - едната е против проучванията за шистов газ...

Анелия Клисарова: Въвеждането на матурите е крачка в правилната посока

Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова е поканила във вторник всички студенти, които желаят, на среща за обсъждане на бъдещето на висшето образование. Това съобщи самата тя пред БНТ.

„Всеки може да протестира, да изразява гражданска позиция, въпросът е как да го прави така, че да не нарушава правата на другите", каза Министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова е поканила във вторник всички студенти, които желаят, на среща за обсъждане на бъдещето на висшето образование. Това съобщи самата тя пред БНТ. „Всеки може да протестира, да изразява гражданска позиция, въпросът е как да го прави така, че да не нарушава правата на другите", каза

Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че със спазвал законовите процедури

София /КРОСС/ Прокуратурата ме обвинява, че със спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно. Вярвам в българското правосъдие и безпристрастността на съда. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов по повод вчерашното искане на прокуратурата. Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров внесе в 42-то Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Цветан Цветанов и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.„След задържането на Орлин Тодоров, същият е отстранен от длъжност и е образувано дисциплинарно производство. По спомен, по време на досъдебното производство не са предоставени доказателства от прокуратурата относно повдигнатото обвинение. Във връзка със случая дисциплинарният орган ми е предложил наказание „Порицание", което аз съм наложил. Паралелно с това на Тодоров му е отнет достъпа до класифицирана информация, което не е основание за дисциплинарно уволнение, а е основание за последващо преназначаване на длъжност, за която не се изисква такъв достъп. Освобождаване от длъжност се налага тогава, когато служителят откаже да заеме предложената му длъжност в рамките на притежаваната му категория или подходяща вакантна такава, но същият получава в пълен размер дължимото му обезщетение, съгласно ЗМВР

Цветанов: Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал законовите процедури в МВР


"Прокуратурата ме обвинява, че съм спазвал законовите процедури в МВР. Не искам да допусна, че това е тенденциозно". Това коментира бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод поискания му вчера за трети път депутатски имунитет от главния прокурор Сотир Цацаров заради данни, че е присвоил 50 хил. лв. от бюджета на МВР.

Според държавното обвинение Цветанов е присвоил близо 50 хил. лв. в полза на Орлин Тодоров, който е бивш директор на ГДБОП във Велико...

Новият Младежки общински съвет започна работа

Новият състав на Младежкия общински съвет проведе първото си заседание. Сесията бе тържествена, тъй като в началото членовете на местния младежки парламент положиха клетва. Тя бе прочетена от новоизбрания кмет на Млада Загора Тихомир Димитров от 12 клас на ПМГ "Гео Милев". В словото си той отбеляза, че вече 17-та година МОС е мястото, където се събират будни млади хора, които дават своя принос за нашия красив град. Председател на новия Младежки общински съвет ще бъде Христо Иванов, ученик от 12 клас на Професионална гимназия по електроника „Джо...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване