Днес да почерпят

Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", 
става на 54 г.

Велислава Дърева, журналистка.

Емилия Кралева, извънреден и пълномощен посланик в Гърция. 

Проф. Иван Газдов, художник, 68 г.

Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД, 61 г.

Мария Каварджикова, театрална и киноактриса.

Милена Бойчева, реда Атанас Бобоков, бизнесмен, съсобственик на "Приста ойл груп", става на 54 г. Велислава Дърева, журналистка. Емилия Кралева, извънреден и пълномощен посланик в Гърция. Проф. Иван Газдов, художник, 68 г. Красимир Станев, изпълнителен директор на "Албена" АД, 61 г. Мария Каварджикова, театрална и киноактриса. Милена Бойчева, реда

Бразилският съд потулва решението си за освобождаването на Боевски

Съдът в град Аваре, в бразилския щат Сао Паулу крие постановлението си за експулсиране на Гълъбин Боевски, пише бразилският в. „О Глобо”. Точно той е взел решението олимпиецът ни да бъде изгонен от страната, където бе осъден на 9 г. и 4 месеца затвор. Щангистът бе заловен на 24 октомври 2011 г. с 9 кг кокаин в куфарите си на летище „Гуарульос” в Сао Паулу, преди да се качи на самолет за Мадрид.

Ровят имането на Цветанов заради ново дело

Пълна проверка на имането на депутата от ГЕРБ и бивш МВР шеф Цветан Цветанов предстои да бъде извършена от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. До ревизията ще се стигне, след като политикът се сдобие с ново обвинение за източване на 50 000 лева от бюджета на вътрешното ведомство.

Според сега действащия закон комисията има право да проверява обвиняеми само по няколко текста от Наказателния кодекс. Макар с две обвинения, Цветанов досега не попадаше сред тях. До дни обаче бившият МВР шеф ще се сдобие с ново обвинение, което попада под ударите на комисията.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе вчера трето поред искане в Народното събрание за снемане на имунитета на Цветанов заради започнало разследване на аферата. Първото искане беше за започване на дело срещу него за допуснато незаконно подслушване в МВР, по което вече е подсъдим. Вторият път пък имунитетът му беше свален заради разследване за шест отказа да бъде подслушван бившият шеф на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров въпреки разрешение от съдия.

Преди няколко години покрай имотите на Цветанов избухна грандиозен скандал. Политици внесоха в НАП сигнал, че той притежава 6 апартамента, за които реално няма доказани доходи. Тогава политикът беше проверен от НАП, като данъчните излязоха със становище, че парите за жилищата са му дадени от тъста и тъщата му, но без да проверят дали те имат такива финансови възможности. Преди няколко месеца пък стана ясно, че има съмнения, че ревизията на Цветанов е била стъкмена по поръчка. Затова и сега тече нова контрапроверка на НАП, която трябва да бъде изпратена в прокуратурата.

Експерти обясниха, че при разследването на комисията за бандитско имане обаче ще бъдат проверени всички близки роднини на Цветанов. Предстои да се провери за период от 10 години какви пари е похарчил за пътувания зад граница, за купуване на коли и друго имущество. Ако комисията установи разлика между декларираните му приходи и направените от него и фамилията му разходи над 250 000 лева, ще се поиска и конфискация на имането му.

Според данните по новото разследване Цветанов е извършил длъжностно присвояване и престъпление по служба, съобщиха вчера от прокуратурата. Парите са прибрани от бившия антимафиот №1 във Велико Търново Орлин Тодоров. Топченгето беше арестувано през март 2011 година и се сдоби с обвинение за издаване на информация, събрана с бръмбари, на местни бандити. Въпреки това като МВР шеф Цветанов е разпоредил да му бъдат изплатени заплати за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил арестуван в затвора в Ловеч. По този начин ченгето получило заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР.

Заради разследването срещу Тодоров на 19 март с.г. вътрешният министър тогава Цветанов е образувал дисциплинарно производство срещу антимафиота и го отстранил временно от длъжност. Освен това бопаджията бил лишен от достъпа си до класифицирана информация. Това дало основание на дисциплинарната комисия да предложи на министъра да бъде уволнен. Въпреки това Цветанов му наложил само наказание „порицание” и го възстановил като шеф на БОП-Велико Търново. По-късно вътрешният министър издава друга заповед – с която го отстранява временно от длъжност за втори път. На 7 февруари, докато още бил в ареста, Тодоров подал молба за напускане по собствено желание и на 29 февруари бил освободен от МВР. Със същата заповед Цветанов наредил да му бъдат изплатени обезщетенията в пълен размер.















НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА

Днес е Архангелова задушница

Архангеловата задушница наричана още Архангелска задушница, Рангелова задушница, Хрангеловото одуше е една от трите най-големи. Отбелязва се в първата събота преди Архангеловден - защото събота е отредена за ден на покойниците, пише Hera.

Архангелова задушница е

Днес православните християни отбелязват Архангелова задушница. Тя е една от трите най-големи задушници през годината, наречени Велики задушници. Отдава се почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на армията.

Строи се паноптикум* на глупостта около СУ

Връх на академичните протести се оказа петъчният ден.

Смъкват с 25% сметките за парно

Задължителното използване на топлинни счетоводители да се премахне, с което сметките за парно да се намалят с до 25% за лоялните платци. Това предлага зам.-шефът на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев от БСП с промени в Закона за енергетиката.

Той подчерта, че в момента през посредници за топлото са длъжни да минават не само етажните собствености, но дори и индивидуалните ползватели на къщи. „Топлофикациите сега не могат да намаляват цената с над 5% от регулираната дори и за лоялните си клиенти, които са готови да плащат предварително, но с по-големи отстъпки. С премахването на топлинните счетоводители ще освободим и тази долна граница. Така сметките на изрядните клиенти може да се намалят много.

Това ще става чисто пазарно, а не регулативно

обясни Куюмджиев планирания механизъм за изтъняване на сметките за парно. Той побърза да уточни, че това ще бъде възможно само за изрядните платци, но не и за крадците на топлоенергия или за системните длъжници.

Чрез заобикалянето на фирмите за топлинно счетоводство щяла да се освободи инициативата на хората. „Те ще могат да сключват директни договори с „Топлофикация” и да се уговарят по какъв начин да им се разпределя сметката, отчетена от общия топломер, и при какви условия”, поясни Куюмджиев. Съседите в етажните собствености предварително ще трябва да се разбират дали това да става на кубатура, квадратура или с вътрешен топломер. Зам.-шефът на енергийната комисия обаче посочи, че ако няколко входа на жилищен блок са на една абонатна станция, но не могат да постигнат съгласие за отчитането, тогава ще останат на сегашния модел, когато някой друг решава разпределението на енергията.

Предложението за отпадане на задължителното посредничество на топлинните счетоводители вече било обсъдено с топлофикациите в страната и те

масово подкрепяли промяната на модела

Куюмджиев все пак планира идната седмица да проведе поредната широка обществена дискусия, на която да предложи за обсъждане тази поправка в Закона за енергетиката. „Амбицията ни е до края на ноември да изчистим всички идеи и новите правила да влязат в сила от 2014 г.”, заяви Куюмджиев. По този начин изрядните абонати на топлофикациите ще могат да се възползват от по-добрите условия и ниски сметки още през втората половина на този отоплителен сезон.















МИНА МАРИНОВА

Каменаров напуска БНТ

Изпълнителният директор на БНТ Константин Каменаров напуска държавната телевизия.

На Архангелова задушница – с почит към покойниците ни

Архангелова (мъжка) задушница се отбелязва в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил - 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия. В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение - Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.

Спасителят учи, че умрелите не умират в истинския смисъл на думата, а преминават при смъртта си от земния във вечния живот. Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен - възпоминание, така че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната Църква.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 година. Прекъснат е през 1946 година. Преди 15 години – през 1992 година, Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.
















БГНЕС

Оглупяваме бавно от ракия менте

Внимание - от калпава ракия се оглупява. Алкохолът менте убива най-фините клетки в човешкия организъм - нервните, категоричен бе за "Стандарт" дълогогодишният лекар от интензивното отделение в Добрич д-р Георги Димитров. "Хората не трябва да пият домашен алкохол или такъв с неясен произход, защото той крие много рискове. При направата на домашна ракия в казаните по селата, а особено пък в домашни условия, изобщо не се контролира процесът на дестилация и в алкохола остава голям процент метилов алкохол, който на практика

е убиецът на мозъчни клетки

признава д-р Димитров. В практиката си се е сблъсквал с много случаи на отравяне с метилов алкохол. Най-страшното е, че нервните клетки, които ракията менте поразява, не се възстановяват. "Бавното убиване на мозъчни клетки с употребата на некачествен алкохол води до т. нар. хронична енцефалопатия или, казано на по-популярен език - интелектуален дефицит. Сред първите засегнати са клетките на очния нерв, затова често ние лекарите се сблъскваме с хора, които заради употреба на некачествен алкохол първо започват да не виждат добре, а

в един момент и ослепяват

алармира още д-р Димитров.
Лекарят е категоричен, че у нас проблемът е сериозен, защото първо алкохолът е широко достъпен и много евтин и, второ - защото е масово разпространено и варенето на домашна ракия. "Докато във винпромите процесът се следи и има контрол на готовата продукция и тя се бракува, ако не отговаря на стандартите, то в казаните никой не следи процеса и няма кой да каже какъв е процентът на метилов алкохол. Ако един човек знае, че в ракията му има 3 на сто от него, то със сигурност няма да я пие, но никой не следи качеството на дестилацията. Наличието му в домашните ракии е високо, защото при домашните казанчета освен че не се следи качеството на процеса и не се контролира, в дестилацията при тях се извличат всички фракции, в това число - и метиловият алкохол", обяснява д-р Димитров.

Лекарите: 50 мг метанол убиват

Кайсиевата е опасна, ако се вари с костилките

Домашната "грозданка" с метилов алкохол и ментетата не са единствената причина леглата в токсикологиите да се запълват бързо, признават докторите. Евтиният спирт за горене, който се продава свободно и масово, е големият мор за скитници, клошари и хронични алкохолици в условията на криза. Те си набавят дневната доза само срещу лев-два. "Който е оцелял от тях, значи е попаднал на партида от етилов алкохол, но напоследък фирмите все по-често произвеждат спирта от метилов", който взема жертви, предупреждава доц. д-р Петко Маринов от клиниката по токсикология към Военноморска болница във Варна. Само за последните десетина дни има три фатални инцидента след як запой и отравяне с метанол, припомни експертът. Докторите не успяха да спасят 54-годишен варненец в неделя, който надигал бутилката напоследък и най-вероятно е пил за капак и спирт за горене. Въпреки бързата реакция на близките му да потърсят лекарска помощ, след като започнал да ослепява, човекът починал в клиниката по токсикология. Варненецът е третата жертва след двама чужди моряци, които се наливали, докато корабът им чакал на рейд, преди да влезе на пристанище Варна. Един от компанията, който по чудо оцелял, казал, че тримата се черпили с медицински спирт. Това е абсурд, категоричен е доц. Маринов. Медицинският спирт е от етилов алкохол и отравянето с него не е смъртоносно. Аутопсията на починалите моряци, които се оказали съвсем млади - под 30 години, показала, че смъртта е предизвикана от метилов алкохол. Сега се води следствие.

От 50 до 100 мг метилов алкохол могат да се окажат фатални, обясняват специалистите. През годините е имало жена рекордьор с 4.76 промила метанол в кръвта при максимално допустими 0.2. 56-годишната дама е една от жертвите в групово отравяне през декември 2005 г. във Варна. За празниците тогава се натръшкали със смъртоносната пиячка 6 души за броени дни, от които само един оцелял, но ослепял. Полиция и данъчни започнали масови хайки по борсите за алкохол, но били образувани само 6 дознания. Основната версия, макар и неофициална, е, че лавината от отравяния била с ракия, забърквана от ромски фамилии в Игнатиево. Мургавите търговци пласирали отровната "грозданка" в бидони по кварталните бедняшки кръчми.

Домашната ракия не би трябвало да съдържа метилов алкохол, категоричен е доц. Петко Маринов. Според него известен риск крие кайсиевата обаче, ако в казана се варят костилките, които съдържат опасни съединения. Това да се вари без костилки е правило номер 1 за нас, спазваме технологията, скочиха казанджии от близките села край Варна.















Виржиния Георгиева

Орешарски и Понта подписват за нови мостове по Дунав

Правителствата на България и Румъния ще проведат съвместно заседание на 13 ноември, научи "Стандарт". Информацията бе потвърдена неофициално от представители на Министерски съвет. С уточнението, че до дни ще стане ясно дали срещата между премиерите Пламен Орешарски и Виктор Понта ще бъде в Букурещ или в София.

Осъществяването на съвместни инфраструктурни проекти - приоритетните за България нови мостови връзки на Дунав при Силистра-Кълъраш и при Оряхово-Бекет, изпълнението на хидроенергийни комплекси на Дунав при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш и др. са част от темите на съвместното заседание. По предварителна информация ще се обсъди подкрепата за запазване на идентичността на българската и румънската общност, които са мост между България и Румъния. Очаква се да се намери и решение на въпроса с осигуряване на богослужение на български език в храма "Свети Пророк Илия" в Букурещ. На срещата между министрите на Понта и Орешарски ще бъдат обсъдени и съвместните действия на двете страни за Шенген.


















Биляна ВЕСЕЛИНОВА


Без ток във Варна и областта днес ще са...

На 2 ноември, събота от 08:00 ч. до 17:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в района на местност "Пчелина" в района на ул.

За кожата на една калинка

Администрацията е гръбнакът на всяка държава, а последните управления правят всичко по силите си да пречупят този гръбнак. Създаването на парламентарна комисия, която да разследва назначенията на ГЕРБ, е поредната недомислена крачка в тази посока. По традиция всяко ново правителство започва с масова чистка. През 90-те на два пъти станахме свидетели на червена и на синя метла. Всъщност единственият премиер в целия преход, който не пристъпи към масови уволнения, бе Симеон Сакскобургготски. През 2009 г. управниците от ГЕРБ изчистиха по списък всички членове на БСП и ДПС от учрежденията. Две години по-късно партията на Бойко Борисов спечели голямата част от общините, където също проведе "генералната промяна", започвайки от чистачките и свършвайки с шефовете на отдели. От юни насам екипът на Орешарски е запретнал ръкави да се освободи от герберите.

Периодичните партийни чистки са изключително вредни по ред причини. На първо място те деморализират държавните служители - не е чест да работиш на мястото,

където не делата и заслугите имат значение

а цветът на партийната книжка. Второ, те са извор на корупция, тъй като никой чиновник не гледа на службата си като дългосрочно занятие, а гледа "да удари кьоравото", за да не съжалява, когато го изхвърлят на улицата. Трето, срива се капацитетът на администрацията като цяло, след като подготвените кадри се сменят по котерийни подбуди.
Към тази печална въртележка парламентарното мнозинство е на път да прибави и нов вид гавра. През следващите месеци из парламента ще се развява мръсното бельо на стотици служители. Ще гърмят разкрития кой е със съмнителна диплома или без, кой на кого е роднина, комшия, любовник или съдружник. Ще се водят дълги спорове дали точните специалисти са сложени на правилното място, или пък назначенията се извършват на лотариен принцип. Ще се лее кал и помия върху имената на чиновници, които и без това или вече са уволнени, или пък скоро ще бъдат. Цялото унижение очевидно преследва краткотрайни политически цели, в случая БСП и ДПС искат да компрометират кадрите на ГЕРБ и да оправдаят извършването на чистките.

В разгара на тежката политическа криза със сигурност страната има далеч по-важни проблеми, заради които депутатите са събрани в законодателния храм. Самоцелното обругаване на администрацията няма да повиши авторитета на държавния служител. Напротив, ще го срине окончателно.

В ненадейния натиск върху чиновничеството реши да се включи и Върховната административна прокуратура (ВАП), която по закон е натоварена да бди за защитата на държавния интерес и да се самосезира при най-малкото съмнение за нередности. Ръководителят на ВАП Камен Михов излезе с революционната идея към всяко министерство да бъде прикрепен прокурор. "Опасността от наказание кара администрацията да си върши работата.

Ние сме бич за недобросъвестния служител

защото след нашата намеса той може да бъде осъден или уволнен. И сме помощник на добросъвестната администрация, която има проблеми в дейността си", отсече Михов пред столичен вестник. Уважаемият прокурор сигурно знае, че подобен надзор върху министерствата у нас е имало само по време на сталинския тоталитаризъм, когато във всяко ведомство са били назначени съветски специалисти от КГБ, които са имали право при най-малкото подозрение да разпитват и арестуват служителите. Прокуратурата със сигурност може да бъде активна и да следи действията на властта и чрез оборота на документи, до които има пълен достъп.

Днешните управляващи от БСП и ДПС може да преосмислят създаването на нелепата и абсолютно безсмислена парламентарна комисия, целяща да разпъне на кръст кадрите на ГЕРБ. Станишев и Местан трябва да са наясно, че при следващото завъртане техните хора

също ще се озоват на топа на устата

и ще претърпят унизителни разпити и оскърбления. Разрушителният подход, който са избрали, един ден ще се обърне срещу тях, но тогава престижът на държавните институции ще бъде непоправимо уронен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Руслан Йорданов


Секат 2 милиона бора в Рила заради нов ски курорт!

Инвеститори с неясни капитали от Азербайджан, Швейцария, Словения и Франция ще изграждат новия Мега курорт в Рила. До момента никой не е обявил кои са точните компании с инвестиционни намерения за строителството на комплекса.

Гогов: Коледната елха ще е с баркод

Защо е важно чип да смени ловния билет? Има ли ръст при незаконната сеч в навечерието на зимата? И как дървесината ще се проследява от гората до щанда или пазара? "Стандарт" разговаря с директора на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов.

- Г-н Гогов, докъде стигна идеята за въвеждане на ловен билет три в едно?

- Идеята е в ход, вече имаме образеца. За мое най-голямо съжаление срещаме някакъв отпор, необясним за мен.
- Защо, по-скъпо ли ще излиза на ловците този документ?

- Не, напротив. Има европейска директива за намаляване на административната тежест. Но и не само това, ние не откриваме топлата вода. Това са неща, които са измислени и се прилагат в много повече детайли. Преди една седмица водихме разговори с Национална служба Полиция, защото идеята е в тази магнитна карта да се вкара и информацията за оръжието. Във времето, когато аз съм ставал ловец - преди 30-35 г., ловецът носеше няколко документа - членска карта, билет за лов, билет за риболов, документ за оръжието. Такава карта има в Хърватска. Когато провериш по номера на тази карта, разбираш, че Григор Гогов е ловец от еди кога си, членува еди кога си, издържал изпит за ловец еди кога си, какво образование има, кучето му се казва еди как си и номерът на чипа на животното също е записан на тази карта. Всичко това е в ход и у нас и ще се реализира, защото е лесно и просто. На много места ловците отиват най-напред в сдружението, където плащат членски внос, а след това в горското. На много места те плащат суми, които се превеждат по банков път и се плащат безобразни банкови такси, които в някои случаи са повече от самите такси. И в тази връзка искам да ви кажа, че вече се върви в посока на това и други дейности да минават през новата информационна система на Изпълнителната агенция по горите. В нея е информацията за всички ловци, за горските, лесфонда - къде какво се сече. Така че продължаваме в тази посока.

- Какви други разрешителни ще влязат в новия режим?

- Вече е сложено началото с издаването на електронните билети за превоз на дървесината. Но те са само частично за държавните гори. За частните и общинските гори не стои така въпросът. Там се издават книжни билети и това води до доста нарушения и злоупотреби. С един билет се транспортира дървесина 2 или 3 пъти.

- Увеличават ли се нарушенията и бракониерите в горите с наближаването на отоплителния сезон?

- Министерството на земеделието предприе кампания за задоволяване на населението с дърва и това беше много добър ход. Защото, когато предоставиш на човека възможност да си купи дърва на прилична цена, без да се издевателства и да му се съдира кожата, хората се снабдяват по легален начин. Над 800 000 кубика досега са раздадени на населението за отопление през зимния сезон. Това до голяма степен намали и набезите в горите. Но има и места, където традиционно има много нарушения и ни е трудно да се справим.

- Къде са тези места?

- Това са районите в Северозападна България, там е невралгичен регион и не мога да си обясня как този район може да изпадне до такава бедност. Особено един град като Видин, който е на две граница, на плавателна река и с мост към Румъния - необяснимо е това. Там би трябвало да има движение, икономика, потребление... Но да се стигне до набезите, за които говорим, вина носят и нашите структури. Там, където не са осигурени дърва, това се случва. А имаме и добри примери - на места, където бракониери са безчинствали, сега са ангажирани в събиране на дървесина във фирми, които добиват дървесина легално. Така се предотвратява и бракониерството. Това до голяма степен се отнася и до лова. В съзнанието на българина обикновено битува идеята, че дивечът е даден от Бога, нито е броено, нито е мерено, нито е теглено, затова може да се ползва безконтролно. Опитваме се това да бъде преодоляно бавно и методично.

- С какъв дивеч разполага в момента страната ни?

- При пролетното преброяване на дивеча имаше изброени 82 000 диви свине, а се стрелят официално около 22-23 000. И възниква въпросът какво се случва с останалите животни. Цяла Европа в момента има проблеми заради свръхзапасите от дива свиня, защото това се отразява върху селскостопанската продукция. У нас с малки изключения този проблем все още не съществува.

- Това означава ли, че ще се увеличи броят на животните, които ще могат да се отстрелват?

- Нормално е да се стреля 100% от пролетния запас. В Западна Европа, там, където имат интелигентно ловно стопанство, стигат до 180 - 200% от пролетните запаси. Тоест, ако имаш 100 прасета пролетта, преди да родят женските, есента можеш да ползваш 200 прасета. Дори у нас на някои места това е достигнато - в сдружения в Ловеч, Троян, и това е на база на интелигентно водене на ловното стопанство.

- Има ли интерес от страна на чужденци към ловен туризъм у нас?

- България е традиционна ловна дестинация и този вид туризъм се развива повече от 35-40 г. За съжаление, като цяло ловът в Европа намалява. Средногодишно в Европа ловците намаляват с 1%. Това се дължи основно на много широка пропаганда от страна на екоорганизациите, които са много против този вид спорт, какъвто е ловът. Друга причина е, че с новите технологии - специална оптика, уреди за нощно виждане, вече ловът не е същият, няма равнопоставеност между човека и животното. От друга страна на младите хора вече им е по-интересно да стоят пред компютъра, отколкото да излязат сред природата. У нас засега е достигнат един таван, който е сравнително постоянен - годишно имаме около 3000 нови ловци. Но това, че като бройка имаме много хора, не означава, че всички 140 000 човека упражняват това хоби. Според мен активно ловуват около 30-35% от тях. Останалите имат ловен билет заради оръжието - някои заради сантимент, - за да запазят пушките на бащи, дядовци, на други места го държат за самозащита.

- Намаляването на броя на ловците в Европа отразява ли се на приходите от ловен туризъм у нас?

- Определено има спад в приходите от ловен туризъм. Работех в едно ловно стопанство, в което приходите от ловен туризъм са стигали до 500 000 евро годишно преди 15 г. Сега са намалели почти наполовина, макар че дивечът е запазен и като качество, и бройка.

- Имаме ли рекордни трофеи тази година?

- Засега нямам информация за нещо изключително отстреляно. През пролетта беше отстрелян един сръндак, който е и новият национален рекорд. България вече 25 г. държи световния рекорд на благороден елен, който все още не е победен. По принцип сме добра дестинация за лова на благородни елени, дива свиня също.

- Горският туризъм беше поставен като един от приоритетите в стратегията за развитие на залесените територии до 2020 г. Как ще бъде осъществена тази цел?

- Надявам се, че нещата, залегнали в стратегията, ще се случат така, както са предвидени. Ударението в стратегията пада върху създаването на устойчиво горско стопанство - видово разнообразие, местни видове, използване на целия горски ресурс целесъобразно, а не да се правят поголовни сечи, както се прави на много места, особено в частните гори, които се осякоха за 5-6 г. В момента работим сериозно за вкарване в електронен път и проследяване на дървесината от гората до ползвателя. Така ще се знае всяко дърво - от момента, в който е маркирано от лесовъда, до щанда в магазина какъв път е преминало.

- Кога реално ще заработи проследяването на дървесината от гората до щанда в магазина?

- В момента подготвяме обществена поръчка за софтуера, който е необходим. Надявам се следващата година да имаме вече работеща система, която първоначално ще бъде внедрена експериментално още тази година в една или две регионални дирекции по горите, за да се отстранят всички слабости и пропуски до масовото й въвеждане. Ще има и сериозен контрол върху новогодишните елхи. Работна група е подготвила методиката, по която ще се работи при добива и продажбата на дръвчетата. Маркирането със спрей се премахва, а ще се поставя пръстен тип "свинска опашка". Всяка една елхичка ще има уникален пръстен с номер като баркод, който ще посочва от къде е добита. В началото на ноември ще имаме тези пръстени. Тези скоби ще се поставят на третия прешлен отдолу-нагоре и не могат да се преместват от една елхичка на друга. Така, когато човек си купи елхичка с пръстен, ще е сигурен, че тя е отгледана точно, за да краси домовете ни по Коледа, а не е отсечена нелегално от гората.




Юлияна Узаничева

Прокуратурата събирала усърдно документи по делото „Мишо Бирата“

Михайл Михов- Бирата. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата събира усърдно документи по делото „Мишо Бирата“. Престоят редица разпити и други действия, заяви зам.-градския прокурор Роман Василев пред „Преса“.

Има още много неща да се правят преди края на разследването и повдигането на обвинения, но магистратите са решени да разчепкат докрай аферата, категоричен е Василев.

Разследването на скандала „Мишо Бирата“ е във връзка с това дали след разговор между бившия премиер Бойко Борисов и бившия шеф на митниците Ваньо Танев е била осуетена проверка във фабрика „Леденика“, собственост на Михаил Михов – Мишо Бирата.

След изнасянето на записите от СРС-та на разговорите между Танов и Борисов, започна разследване за виновните за изнасянето им.

Разследването по записите от телефонен разговор беше спряно през януари 2012 година. Причината е, че аудиозаписите били презаписани. Резултатите от експертизата доказваха, че част от записите са прехвърлени от един носител на друг. Според експертите презаписите са направени от оригиналния носител с диктофон. 

Втора експертиза на учени от БАН потвърди първоначалните резултати. В доклада на експертите се казва, че записите са от законно приложени специални разузнавателни средства (СРС), които са изнесени от службите. Изследването на БАН обаче не даде отговор дали съдържанието на разговорите е истинско или манипулирано. В заключението си представителите на академията са записали, че “в резултат на направения анализ не могат да потвърдят или да отрекат възможността съдържанието… да е било променяно”.

Отначало Борисов обясняваше, че разговорът е монтиран, като твърдеше, че дори не познава Мишо Бирата. В средата на миналата година обаче той призна, че разговорът е автентичен.

През юли 2013 година прокуратурата възобнови разследването.

Статията "Прокуратурата събирала усърдно документи по делото „Мишо Бирата“" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Юрий Ангелов занесе плакати на Левски в НАТФИЗ, студентите го приеха вътре

Студентите в НАТФИЗ са се настанили в аулата там и не пускат никого при себе си. Освен един човек - актьора Юрий Ангелов. Той живее в Бургас, но пристига в София в четвъртък следобед. Има ангажимент - да участва в тв предаване, но вече е решил да направи и друго в столицата - да подкрепи протестите на студентите срещу правителството. Затова взема Студентите в НАТФИЗ са се настанили в аулата там и не пускат никого при себе си. Освен един човек - актьора Юрий Ангелов. Той живее в Бургас, но пристига в София в четвъртък следобед. Има ангажимент - да участва в тв предаване, но вече е решил да направи и друго в столицата - да подкрепи протестите на студентите срещу правителството. Затова взема

"Проклятието" на еврото поставя ЕЦБ пред опасна дилема

Поскъпването на валутата поражда опасения, че инфлацията може и да не постигне целта на Европейската централна банка

    


Шулц идва за конгреса на БСП

Председателят на Европарламента Мартин Шулц се очаква да присъства на конгреса на БСП, на който червените ще гласуват платформата си за участие в евроизборите. Най-висшият форум на социалистите ще бъде насрочен вероятно за 8 февруари 2014 година, а датата ще бъде гласувана на заседание на Националния съвет на БСП в понеделник, коментираха високопоставени източници от "Позитано" 20. До 31 октомври левите партии в Европа можеха да изпращат номинации за общата кандидатура на ПЕС за президент на ЕК.

Соцлидерът Сергей Станишев свиква президиум в Брюксел тази сряда и на него ще станат ясни резултатите от номинациите. Неофициално се знае, че Шулц е събрал подкрепата от всички партии в ПЕС и ще бъде единната кандидатура на червените за поста. Още в началото на октомври БСП бе една от първите партии, които номинираха Шулц за президент на ЕК, а кандидатурата бе защитена лично от Станишев.

 

 

 

Биляна ВЕСЕЛИНОВА


Месец по-късно ще има заключение за "Ораново"

Удължават срока за експертното мнение за инцидента в мината

    


Откъс от "Караниците около четенето" на Александър Кьосев


Проф. Александър Кьосев е филолог, преподавател и бивш ръководител на катедра "Теория и история на културата" в Софийския университет, професор по европейска културна история на ХІХ – ХХ век. Публикуваният откъс е от новата му книга, представена на 24 октомври и издадена от "Сиела": "Караниците около четенето. Научни дискусии, публични дебати и институционални конфликти около природата и състоянието на четенето 1960-2012 г.".

Предишните му монографии са "Индигото на Гьоте" (2008 г.)...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Как ни следи Големият брат

В Германия се спори за подслушвания телефон на канцлера; междувременно руските потребители на интернет се тревожат дали ще могат да опазят своите данни. Експерти обясниха пред Дойче веле разликите в електронното подслушване в Русия и на Запад.

* * *

Скандалът с мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел, подслушван от американски тайни служби, предизвика широк отзвук и не само във федералната република - последва вълна от публикации в редица медии из Европа. Щом Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ може да подслушва телефоните на политици от подобно равнище, какво остава за обикновените абонати и интернет потребители? Да получиш достъп до личните им данни не е никак трудно. Разбра се впрочем, че различните тайни служби използват различни подходи, за да получават данни от този род. Дойче веле помоли експерти да коментират различните технологии за електронно събиране на информация в Русия и на Запад.

Електронни обиски

Във връзка с оперативно-издирвателната си дейност и руските, и западните спецслужби могат да получат достъп до личните данни на интернет потребител или телефонен абонат само с разрешение на съда. “Също като при обиск в апартамент”, дава пример Сергей Никитин, водещ специалист по компютърна криминалистика в компанията Group-IB, която разследва кибернетични престъпления. Технически погледнато обаче, руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и американската АНС например използват различни методи, забелязват експерти.

За да получат достъп до личните данни на потребител, западните тайни служби изпращат до телекомуникационния оператор съответната съдебна заповед. Щом получи документа, операторът е длъжен самостоятелно да изпрати исканата информация на правоохранителните органи, разказва Андрей Солдатов, главен редактор на сайта Agentura.ru, описващ дейността на спецслужбите.

Схемата, прилагана в Русия, действа по друг начин. Законът задължава всяка фирма оператор да инсталира на своите сървъри специален софтуер на СОРМ (руско съкращение от “Система за оперативно-издирвателни действия”, б. р.), осигуряващ на ФСС достъп до личните данни на абонатите. Тайните служби обаче свалят информацията, без да знаят телекомуникационните компании, посочва Солдатов. Служителят от ФСС просто изпраща команда чрез пулта за управление на СОРМ, свързан със системите на оператора. “В крайна сметка никой не вижда заповедта за достъп до информацията освен офицера от ФСС и неговото началство”, обяснява редакторът на Agentura.ru.

Самите телекомуникационни компании нямат нищо против тази схема, добавя Солдатов. В противен случай те биха получили достъп до секретна информация и законът за държавната тайна би наложил ограничения на техните служители, дори забрана за излизане в чужбина.

Контрол или самоконтрол?

В електронния шпионаж, извършван от руски и от западни тайни служби, се откроява и друго съществено несходство. За разлика от западните страни в Русия липсва какъвто и да било обществен или парламентарен контрол върху работата им, изтъква Андрей Солдатов. “В Русия се е развила затворена система за вземане на решения, а външната експертиза не съществува дори като понятие. Смята се, че щом става дума за дейността на тайните служби, най-добри експерти са самите хора от тайните служби”, казва той.

Поставянето им под обществен контрол би предполагало граждани да получат достъп до секретна информация, тъй че самите власти нямат интерес това да стане, смята Солдатов. В държавите от ЕС например съществуват парламентарни комисии по сигурността, чиито членове имат допуск до държавни тайни, напомня той. Те редовно провеждат съвещания при закрити врати, за да обсъдят финансирането на специалните служби. До момента липсата на обществен или парламентарен контрол върху дейността на тайните служби явно не е тревожела много руските потребители ...

Цигани се вдигат на бунт във Варна

Цигани от варненския квартал „Владиславово“ заплашиха, че ще протестират пред общината, ще се настанят с децата си и цялата покъщнина, ако им съборят къщите.

Руска хватка върху финландската икономика

в. Файненшъл таймс

Финландците гледат с опасение на нарастващото руско присъствие


Руската хватка върху финландската икономика бавно се затяга. Най-новата покупка в северната страна е от тази седмица, когато, според финландски и руски медии, руската държавна Обединена корабостроителна корпорация обяви, че ще купи “Арктех Хелзинки” - корабостроителна компания, специализирана в производството на ледоразбивачи.

Сделката идва непосредствено след споровете в правителството около решението на руския производител на атомни реактори “Росатом” да спаси закъсалата атомна електроцентрала “Феновойма” като придобие една трета от собствеността върху нея и предостави реактора.

За някои това събужда болезнени спомени. Финландската икономика навлезе в тежка рецесия в началото на 90-те години след като колапсът на комунизма я лиши от основния й търговски партньор. Спомените от Втората световна война са все още живи у по-възрастните финландци, а отбраната на 1340-километровата граница между двете страни остава съществена част от задължителната във Финландия военна служба.

Но финландският премиер Юрки Катайнен никак не е притеснен от засилването на икономическите връзки между двете страни. “Не бих казал, че те затягат хватката”, заяви той пред “Файненшъл таймс” по време на срещата на Северния съвет в Осло. “Ние ще сме много доволни, ако има повече руски инвестиции във Финландия. Имаме нужда от чужди инвестиции.”

Финландия може да е единствената страна от еврозоната с ААА кредитен рейтинг и стабилна перспектива за развитие според всичките три основни агенции за кредитен рейтинг, но Хелзинки все повече се безпокои откъде ще дойде импулсът за икономически растеж след упадъка на хартиената и целулозната промишленост и на технологичната компания “Нокиа”.

“Разбирам защо хората гледат предпазливо на идването на руснаците тук. Но заради проблемите в горското стопанство и с “Нокиа” се нуждаем от всяка помощ, която бихме могли да получим”, казва високопоставен бизнесмен от Хелзинки.

За мнозина финландци най-символичната сделка от всички беше скорошната продажба на “Йокерит”, един от най-силните отболи по хокей на лед в страната, на няколко руски предприемачи, близки до президента Владимир Путин. Отборът, чиято централа е в Хелзинки, ще започне да играе от следващата година във финансово по-добре осигурената Континентална хокейна лига в Русия.

Търговията мужде двете страни нараства, докато тази между Финландия и ЕС е в упадък. По данни на финландските митници износът за Русия е нарастнал с 1 процент през първите седем месеца на тази година, докато този за ЕС е спаднал с 4 процента към края на август.

От началото на века финландският износ за Русия почти се е утроил, а компании като производителят на автомобилни гуми “Нокиан Ренкат” и търговските вериги “Кеско” и “Стокман” отбелязват ръст.

Руското влияние не се усеща само в бизнеса. Миналата година рекорден брой руснаци са посетили Финландия - издадени са 1,3 милиона визи. Премиерът Катайнен казва, че всяка от визите е била използвана средно по три пъти, което прави общо почти 5 милиона посещения. “Обществата ни се интегрират”, посочва той. Финландия открива нови визови центрове в Южна и Централна Русия, както и в Сибир, за да могат руснаците по-лесно да получават визи.

Руският вече е най-разпространеният чужд език във Финландия, а директорът на Института по миграция дори предположи, че ако сегашните тенденции се запазят, към 2050 г. рускоговорещите може да надминат по брой говорещите шведски - шведският е вторият официален език в страната.

“Заради нашата история, има хора с лоши спомени от войната”, признава Катайнен, според когото е разочароващо, че прекалено малко финландски студенти изучават руски ...

В Германия вече има трети пол

Франс прес

В петък Германия ще стане първата европейска страна, която позволява децата, родени без полът им да бъде ясно идентифициран, да бъдат регистрирани без уточняване на пол.

По този начин родителите ще получат правото да оставят празна съответната графа в акта за раждане, като по този начин създават неопределена категория в регистрите по гражданското състояние.

“Това е първият случай, в който законът признава, че съществуват човешки същества, които не са нито мъже, нито жени, или са и двете - хора, които не се вписват в традиционните правни категории”, обясни за АФП Констанце Плет, професор по право в университета в Бремен в Северозападна Германия.

Решението има за цел да намали натиска, който се оказва върху родителите, принудени да избират по спешност спорни хирургични операции, за да се даде пол на новороденото.

Германските паспорти, в които пише “М” за мъжки пол или “F” за женски, скоро може да включват “Х” в графата за пол, според говорител на министерството на вътрешните работи. А според Плет, която е превърнала правата на интерсексуалните в своя специалност, в правилата за другите официални документи трябва да последват същите промени.

Може законът да влиза в сила на 1 ноември, но той все пак не дава отговори на някои въпроси по отношение на това какво значи да се живее без юридически установена полова принадлежност.

Законодателят трябва в бъдеще да уточни какви ще са последствията от тази промяна за браковете и гражданските съюзи. В Германия брак може да се сключва само между мъж и жена, докато договорът за граждански съюз (”Лебенспартнершафт”) е запазен само и единствено за хората от един и същ пол.

Законът е предназначен за родителите на новородени и “не е адаптиран за решаването на цялата сложна проблематика на интерсексуалните хора”, подчерта говорителят на вътрешното министерство.

От страна на (правозащитните) организации, загрижеността е преди всичко да се разбере какъв може да е животът на децата с така неопределен при раждането пол, в свят, който функционира до голяма степен на основата на бинарната логика мъж жена.

Пачуърк, създаден от лекарите

“В училищата има тоалетни за момчета и тоалетни за момичета. В коя ще отиде интерсексуалното дете?”, пита се Силван Агиус от европейския клон на Международната организация на гейовете и лесбийките (ILGA Europe), която се бори за правата на хомосексуалните, лесбийките, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните.

“Законът не променя това. Той няма веднага да създаде пространство, в което интерсексуалните хора ще могат да бъдат себе си”, заявява тя, като смята, че Европа изостава по този въпрос.

През юни Австралия например обяви въвеждането на нова номенклатура за признаването на половете на официални документи. Тя дава избор между мъж, жена или трансджендър.

Новият закон беше въведен след доклад от 2012 година на германския комитет по етика, който включва теолози, университетски преподаватели и юристи и има за задача да съветва правителството. В него се подчертаваше, че хората, при които има “различия по отношение на половото развитие” са изправени пред “общото социално невежество” и пред “липсата на уважение от упражняващите медицинската професия”.

Докладът включваше и свидетелството на човек, роден през 1965 година без ясно определени полови органи, който е бил кастриран в детството си без съгласието на родителите. “Не съм нито мъж, нито жена”, заявява човекът. “Оставам пачуърк, създаден от лекари, умъртвен и белязан за цял живот”.

Броят на случаите на интерсексуални раждания се оценява на 1 раждане от 1500 до 2000 случая, но може да е по-висок ...

Караш с нарушения - по-скъпа Гражданска

В КФН прогнозират поскъпване на полицата "Гражданска отговорност" за шофьори, които нарушават правилата. Ако пътният полицай установи на пътя, че водач няма „Гражданска отговорност”, може да му свали регистрационните табели.

Пътна обстановка в страната - 2 ноември

Състояние на автомагистралите: - АМ „Тракия”: Област Пазарджик: От км 60+950 до км 61+968 в посока Пловдив движението се пренасочва от дясното в лявото платно; от км 69+167 ляво до км 80+067 ляво и дясно ремонтни дейности; направа на хоризонтална пътна маркировка /стрелки/ по пътни възли на км 61+000, на км 69+167, на км 80+067 и на км 90+167/п.

Диаманти или банка: труден избор в Русия

Блумбърг

Диамантено колие, в центъра му има 17-каратов диамант. Цената на бижуто е 1 млн. евро.

Как може малка руска банка да получи по-добра цена за нови акции, които предлага, отколкото най-голямата в света компания за добив на диаманти? Отговорът разкрива интересна история за това как инвеститорите възприемат Русия.

Двете компании Tinkoff Credit Systems (TCS) и руският държавен монополист Alrosa направиха публично предлагане на акциите си миналата седмица. На пръв поглед Alrosa изглеждаше далеч по-обещаващ вариант. Пазарът обаче прие с по-голям ентусиазъм TCS.

TCS е на 59 място сред руските банки по активи, според сайта Banki.ru. Основана е през 2006 година от предприемача Олег Тинков, чиито предишни проекти включваха замразени храни и пивоварна. Банката има само един офис и се е съсредоточила върху интернет продажби на кредитни карти, като взима годишна лихва от 25% до 46%. Рекламира агресивно в интернет пространството, доставя картите директно в офисите на клиентите и домовете им и използва мрежите на други банки, за да обработва плащанията.

Първичното публично предлагане на банката на 11 октомври в Лондон бе изключително успешно. Търсенето надхвърли първоначалното предлагане 11 пъти, като позволи на собствениците, сред които са Тинков и Goldman Sachs Group Inc., да продадат повече акции, отколкото бе планирано. Цената, която бе във високия очакван ценови диапазон, определи пазарната стойност на компанията от 3,2 милиарда долара. Това е почти 9 пъти балансовата стойност на компанията към 30 юни, според неодитираните резултати за първото полугодие на годината.

Alrosa пък е наследник на диамантената индустрия на Съветския съюз. Компанията, която все още е контролирана от правителството, изпревари южноафриканската De Beers през 2009 година и стана най-големият производител в света на бляскавите скъпоценни камъни. От 2012 година Alrosa покрива 27 % от световното производство на необработени диаманти. Все още бе след De Beers по продажби, но бързо наваксва.

Публичното предлагане на диамантения гигант на 28 октомври в Москва в най-добрия случай бе средно успешно. Цената бе в ниския очакван ценови диапазон, като пазарната стойност на компанията бе определена на 8,1 милиарда долара. Това е два пъти по-малко от балансовата стойност на компанията към 30 юни, според неодитираните финансови отчети.

Защо инвеститорите ще поставят такава относително ниска цена на Alrosa? Малката банка не е на по-обещаващ пазар, отколкото диамантения монополист. Напротив.

Цените на диамантите се възстановиха до равнището от преди кризата. Големите пазари за диамантени бижута като Китай, Индия, Персийския залив, Япония и САЩ, се разрастват. Alrosa има добри позиции, за да се възползва: компанията отчете оперативен марж от 33% през 2012 година, като така стана най-печелившият производител на диаманти в света.

Alrosa старателно планира публично си предлагане. Отне й години да изберете най-подходящия момент. Организаторите се опитваха да убедят държавните акционери да продават. Република Якутия в Източен Сибир, където се добиват повечето руски диаманти, се съгласи да продаде 7 %, само при условие че оставащият й дял от 25 % никога няма да бъде намален.

TCS е в сектор, който изглежда склонен към кризи. Руската централна банка изрази загриженост от бързия растеж на негарантирани заеми, особено просрочените. Лошата задлъжнялост по кредитните карти е нараснала с 50% между януари и август, което накара регулаторните органи да поискат от банките да увеличат резервите си за възможни загуби. TCS например увеличи провизиите си до 11% от непогасените заеми, равнище, което според някои руски банкери все още е твърде ниско.

“Най-бедните руснаци ...

Слабите държави са силна заплаха за света

в. Ле-з-еко


Броят на държавите в света е нараснал силно от 1989 година. Някои от тях нямат средства, за да гарантират изпълнението на задачите си. Това е източник на дестабилизиране на международната общност, чиито възможности да се намесва в тази област продължават да бъдат ограничени.

Нападението през септември на ислямистката група Аш Шабаб срещу търговски център в кенийската столица Найроби отне живота на 68 души и бе жестоко напомняне за заплахата, която продължава да тегне над района и идва от присъствието на въоръжени фундаменталистки групи в Сомалия. Двайсет и две години след падането на най-дълго управлявалия държавен глава на Сомалия Сиад Баре, страната, разположена в крайната точка на Африканския рог, продължава да бъде определяна като слаба. В нея действат близо 5000 бойци, обучаващи се в двайсетина лагера.

Сомалия не е единствената. От 2005 година Фондът за мир, неправителствена организация с централа във Вашингтон, публикува заедно с “Форин полиси”, списанието, основано от Самюъл Хънтингтън (известен американски социолог и политолог, който създава геополитическата концепция за “шок на цивилизациите”) индекс на провалилите се държави (failed states), който се определя според 12 критерия, за да се оцени стабилността и възможностите на държавите да изпълняват функциите си.

На тази основа 15 от 20-те държави с най-голяма престъпност на планетата се намират в Африка (начело е Сомалия, следвана от Демократична република Конго, Судан, Южен Судан, Чад и и други), две са в Близкия изток (Ирак и Йемен), две в Централна Азия (Афганистан и частично Пакистан) и една на Карибите (Хаити). Разбира се, понятието “failed states”, което бе широко разпространено от американските неоконсерватори, е спорно. То може да послужи като оправдание за американците и техните съюзници за военни интервенции срещу страни или въоръжени групи като целенасочените нападения с безпилотни самолети в Пакистан или Йемен и да подхранва тезата, която брани Хънтингтън, за “шока на цивилизациите”. Всичко това под прикритието на борбата срещу тероризма.

В труд, публикуван от Brookings Institution (www.brookings.edu ), бележитият президент на Фонда за мир Робърт Ротбърг подчертава, че “в съвременната епоха, държавата-нация е основният крепящ елемент на световния легитимен ред”. Евентуално дезинтегриране и слабостта на някои страни “заплашва самата основа на този ред”.

При все това пред нас се разкрива една друга действителност: взривообразно увеличение на броя на страните, някои от които в най-добрия случай са едва зачатъци на държава и не могат да гарантират функционирането си, като се започне от поддържането на реда и се стигне до здравеопазването. ООН има 193 страни членки от признатите 197 държави (спрямо 59 през 1919 година). Този взрив е придружен от друго явление: силното нарастване на междуетническите конфликти и все по-малкото войни между държавите. “От 1945 година повечето войни се водят в самите държави (близо 77 % или 126 от 164-те войни)”, отбелязва в най-новото си издание “Политик етранжер”, тримесечното списание на Ifri (Френския институт за международни отношения). Броят на кризите, съпътствани от насилие във вътрешността на страните, е нараснал силно - 17, достигайки равнището на войните, а 25 кризи са определени като “ограничени войни”.

Само че фалитът на държавата не може да обясни всичко. За разлика от Афганистан, който е заплашен да изпадне отново в хаос след изтеглянето на американските части, предвидено за края на 2014 година, гражданската война в Сирия се дължи на прекалено много държава и на използването на брутална сила от Башар Асад, за ...

Росбалт - първата медия в Русия, затворена от цензурата

Московски съд отне медийния лиценз на санктпетербургската агенция Росбалт. Тя стана първа жертва на закона, забранил неприлични изрази в медиите, съобщават централни издания в Русия.

Жалбата бе подадена от федералната служба за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор, уточнява “Росийская газета” и напомня, че Росбалт вече на два пъти бе предупреждавана от ведомството във връзка с качени на сайта й видеоклипове, взети от Ютюб.

Единият, озаглавен “Момичетата изпяха нова песен”, илюстрирал публикацията “Пуси райът” оскверниха петролни сонди”, а другият - “Джигитът от Краснодар”, съпровождал дописка за задържан в руския град “буен южняк с брадва”. И двата видеоматериала съдържали нецензурна лексика, заради което били включени в “черния списък” на Роскомнадзор.

Суровата санкция срещу Росбалт е прецедент, “който може да стане много опасен” за развитието на медиите в Русия, тъй като занапред “ще се използва в най-различни случаи”, коментира пред официоза Павел Гусев, главен редактор на “Московский комсомолец” и председател на столичния журналистически съюз.

Шефът на Росбалт Наталия Черкесова заявила пред Интерфакс, че агенцията й продължава своята дейност и ще обжалва присъдата.

Мотивите на московските магистрати ще бъдат готови след пет дни, а след това Росбалт планира да обжалва пред единствената по-горна инстанция - Върховния съд. Засега присъдата не е влязла в сила, посочва “Московский комсомолец”.

Ръководството на Росбалт още не е решило дали да пререгистрира агенцията или да я закрие, ако присъдата бъде потвърдена, казва пред вестника Наталия Черкесова.

“Новие известия” изброява руски медийни сдружения, обявили се в защита на Росбалт. Изданието цитира шефа на президентския Съвет по правата на човека Михаил Федотов, който заявил, че свидетелството за регистрация на една медия не може да се признае за невалидно заради разпространение на материали, съдържащи нецензурни думи и ругатни.

Според политолога Алексей Макаркин, говорил пред “Комерсант”, някой може би прави опит за корпоративно превземане на Росбалт или пък атаките срещу агенцията се дължат на нечии “стари апаратни конфликти” със съпруга на Наталия Черкесова - Виктор Черкесов. Оглавявал преди години силови ведомства, Черкесов бе сочен в печата като един от хората, близки до президента Владимир Путин.

Освен това е напълно възможно руските власти да са решили да използват случая с Росбалт, “за да покажат на медиите, че правилата на играта се менят и те трябва да станат още по-умерени”, разсъждава Макаркин.

БТА

Русия - екстремизъм, миграция и “провал на полицейската реформа”

Руската полиция разпръсква гей-прайд в Москва. Снимка: синюз

След неотдавнашните погроми в Москва по повод убийството на руснак, приписвано на азербайджанец, и терористичния атентат във Волгоград, извършен от дагестанка, “най-важното днес е младежта (в Русия) да бъде предпазена от екстремистки влияния”. Така смята руският вътрешен министър Владимир Колоколцев, говорил вчера в сената на страната и цитиран от “Вечерняя Москва”.

Повечето млади хора в Русия активно използват интернета за общуване помежду си и сред основните ни задачи е да се борим срещу дейността на екстремистки групи в световната мрежа, обяснил министърът пред Съвета на федерацията. Той настоял сериозно да бъдат засилени наказанията за подобни действия в днешното руско законодателство. Вече две години в парламента прашасвали поправки, според които финансирането на екстремизма ще се наказва с до 6 години затвор.

Много е важно да не допуснем националистическите нагласи да прераснат в екстремистки прояви, посочил Колоколцев дни преди 4 ноември - Деня на народното единство, отбелязван в Русия, когато са насрочени и шествия на руски националисти. Скорошните безредици в Москва на етническа почва “бяха режисирани чрез социалните мрежи”, напомня вестникът.

Според сенатора Руслан Гатаров министърът “мисли доста прогресивно”. Популярният блогър Антон Носик обаче твърди, че изпълнителната власт просто не познава наличните вече законови текстове срещу екстремизма. Подобни са и коментарите на други правозащитници в руския печат. Вътрешният министър разказа за провала на полицейската реформа в Русия, резюмира словото му “Московский комсомолец”.

По принцип престъпността в Русия всяка година намалява, както всъщност е редно за цивилизована страна. За три години двойно е спаднал броят на терористичните атентати, по-малко стават убийствата, изнасилванията, въоръжените обири, дори кражбите на коли. Уличната престъпност обаче няма намерение да се топи - защото реформата съкрати точно онези, които пазеха реда на улиците, пише изданието.

На 100 хиляди жители в Русия се падат само 557 полицаи. Повечето развиват кабинетна дейност, често се дублират взаимно, или пък вече са на практика военизирани, а няма кой да охранява обикновеното спокойствие в бита. И “никой не може да бъде сигурен, че няма да го заколят, докато се връща в къщи, нито ще отровят кучето му”, възмущава се сенаторът Сергей Рибаков.

Няма къде да бъдат прибирани и нелегалните. “Вчера сме задържали 1000 мигранти, а центърът за настаняване в Москва е строен за 200 души”, споделил Колоколцев. Министърът помолил законодателите още през тази сесия да приемат закон, разширяващ правата на отрядниците в Русия, за да се включат не само формално в охраната на реда. В сряда президентът Владимир Путин уволни военни от Вътрешните войски и служители от полицията, отбелязва печатът.

“Кръгът се затвори. Чужденецът, заподозрян в убийството на московчанин, е задържан. Зеленчуковата борса (където са работили имигранти, б. р.) е затворена, стотици нелегални мигранти са изловени, а виновниците за развихрянето на етническа престъпност в отделен столичен район са наказани”, коментира “Комсомолская правда”.

Двайсет и четири на сто от жителите на Русия подкрепят идеята да бъдат амнистирани гурбетчиите без документи, но 50 процента са против. Това сочат според “Новие известия” данни от допитване на центъра ВЦИОМ.

Почти всеки ден се съобщава за антимигрантски прояви в Русия, твърди всекидневникът. Край Воронеж например десни ултраси хвърляли камъни по влака от Москва до таджикистанската столица Душанбе. Гардовете в московски хотел пък изгонили гости от Якутия, защото им приличали на средноазиатци.

Борбата с мигрантите може да подкопае икономиката на Русия, предупреждава пред изданието Жанна Зайончковская, демограф от Института за народностопански прогнози към ...

Критично е състоянието на ранения при вчерашната терористична атака

Оръжието, марка “Застава” е чисто и не е използвано при други терористични атаки, то е характерно за арсенала на “Секта на революционерите” - най-кръвожадната гръцка терористична организация

прочети повече

Мирната конференция за Сирия е под въпрос

Ройтерс

Световните велики сили едва ли ще постигнат целта си да свикат мирна конференция за Сирия в Женева идния месец, тъй като между Вашингтон и Москва има различия по въпроса за представителството на опозицията, твърдят държавни служители от арабски и западни държави.Неуспехът на основната Сирийска национална коалиция да заеме ясна позиция за преговорите, чрез които трябва да се намери политическо решение на избухналата преди две години сирийска гражданска война, също се очаква да допринесе за забавянето им с до един месец, твърдят източниците.

“Картината ще се изясни, когато Съединените щати и Русия се срещнат другата седмица, но всички признаци сочат, че датата 23 ноември е трудно изпълнима цел”, заяви един от участващите в подготовката на преговорите.

Пратеници на САЩ, Русия и ООН ще се срещнат идния вторник като част от подготовката на дълго отлаганата мирна конференция, идеята за която бе лансирана още през май.

Основният спорен момент, казва източникът, е ролята на подкрепяната от запада опозиционна коалиция - проблем, който изникна миналата седмица след среща в Лондон между западните страни и арабските страни от Залива, които са против Асад.

Те казаха, че преговорите в Женева трябва да се водят между “една делегация на сирийския режим и една делегация на опозицията, чието ядро и водещо звено трябва да бъде Сирийската национална коалиция като легитимен представител на сирийския народ”.

Русия вижда коалицията като една част от опозицията и предлага няколко делегации - включващи и “базирани в Дамаск фигури”, толерирани от правителството - да представляват враговете на президента Башар Асад.

Тази позиция бе подета от Хасан Абдел Азим, лидер на Националния координационен комитет на силите за демократична промяна, който заяви след среща с международния пратеник Лахдар Брахими в Дамаск, че делегатите трябва да участват не под флага на коалицията, а като част от една обединена “Сирийска национална опозиция”.

В комюнике след срещата в Лондон се казва, че Женева ще има за цел сформирането на преходно правителство, като дотогава “изцапаните с кръв Асад и неговите приближени няма да имат роля в Сирия”.

“Руснаците са вбесени от твърдата позиция, взета в Лондон и от това, че комюникето до голяма степен задоволява исканията на коалицията”, заяви западен източник.

Приготовленията за преговорите в Женева допълнително се объркаха от уволнението на сирийския вицепремиер Кадри Джамил във вторник, след като в събота той се срещна с американския дипломат Робърт Форд в Женева.

Джамил, който е част от т.нар. от Асад “патриотична опозиция”, бе отстранен от поста си, защото е напуснал страната без разрешение и е участвал без позволение в срещи, съобщи държавната телевизия.

“Той се видя с Форд след като се срещна с руски държавни служители в Москва. Срещата бе продължителна, но безполезна”, заяви източник от близкоизточна държава, пожелал анонимност.

“Джамил предложи нещо, което Форд очевидно сметна за неизпълнимо предложение за преговорите в Женева. Също така той направи несполучлив опит да накара САЩ да го включат на страната на опозицията на преговорите в Женева”, каза източникът.

Друг дипломатически източник сподели, че Русия е подкрепила идеята, но коалицията не се е съгласила да седне на масата за преговори от страната на Джамил.

“Ще отнеме време на Русия и Съединените щати да разрешат различията си. Виждаме Женева някъде между 23 ноември и Коледа”, каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров призна, че за срещата в швейцарския град е имало възражения и от двете страни по сирийския конфликт. Но допълни по време на посещение в Гърция, че “тече диалог ...

В Сирия християни под обсада се страхуват за бъдещето

Асошиейтед прес

Сами Амир е свикнал с ехтящия тътен на артилерията на сирийската армия, обстрелваща позициите на бунтовниците в покрайнините на Дамаск. Избухването на минометните снаряди, изстрелвани от контролиран от ислямисти квартал, го плаши до смърт.

Минхвъргачките многократно са поразявали населения предимно с християни район на Дамаск “Ал Касаа”, в който той живее. Най-малко 32 души загинаха и десетки бяха ранени през последните две седмици.

“Не знаеш кога и къде ще ударят”, казва Амир, който е 55-годишен търговец християнин. “Животът тук често пъти е нелек.”

Бунтовническият обстрел в столицата поразява предимно няколко района, където християните са мнозинство, особено “Ал Касаа”, с неговите широки булеварди, блокове на средната класа, зелени паркове, популярни ресторанти и търговски улици, изпълнени с пешеходци.

Обстрелът и последните нападения на бунтовниците срещу градове с предимно християнско население засилиха страховете сред малцинствените групи в Сирия от все по-голямата роля на ислямските екстремисти и чуждестранните бойци в редиците на въстаниците, които се борят срещу управлението на президента Башар Асад. Християните смятат, че са на мушката отчасти заради антихристиянските настроения сред екстремистите и отчасти като отмъщение заради подкрепата, която се смята, че оказват на държавния глава.

Но макар и някои християни да са против бруталните действия на Асад срещу опозицията и тази общност да се опитва да остане встрани от гражданската война, все по-ясно изразената ислямистка реторика на бунта и участието на ислямисти екстремисти в него ги тласкат към подкрепа за правителството. Християните съставляват около 10 процента от 23-милионното население на Сирия.

“Ако питаш някой християнин кой избира между Асад и Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), отговорът е ясен”, каза преподавателят по политология в Американския университет в Бйрут Хилал Хашан, визирайки сражаващия се на страната на бунтовниците филиал на Ал Каида. “Няма да му е необходимо да се замисля много”.

Преди седмица бунтовници от свързаната с Ал Каида групировка Фронт “Ан Нусра” нападнаха намиращия се на север от Дамаск християнски град Садад и установиха там контрол, докато не бяха прогонени в понеделник след яростни сражения с правителствените сили. Градът изглежда е станал мишена на бунтовниците заради стратегическото си местонахождение близо до основната магистрала, северно от Дамаск, а не защото е християнски.

Но сирийската осведомителна агенция САНА предаде в понеделник, че въстаниците в Садад са рушили намиращата се там църква “Свети Теодор”, както и голяма част от инфраструктурата на населеното място.

Хиляди избягаха от населеното предимно с християни древно градче Маалюля, когато бунтовниците поеха контрола над него миналия месец и го държаха няколко дни, след което правителствените сили го завзеха обратно. Но тъй като по възвишенията около градчето все още има бунтовници, избягалите от него все още са прекалено уплашени, за да се върнат.

Двама епископи бяха отвлечени през април в контролирани от бунтовници райони, а италианският йезуитски свещеник Паоло Дал’Олио изчезна безследно през юли, след като отиде да разговаря с екстремисти от Ал Каида в контролирания от бунтовници североизточен град Ракка. Оттогава няма и следа от тях. През август бунтовници убиха от преминаваща кола 11 християни по време на празненства по случай християнски празник.

Свързани с Ал Каида бойци повредиха и оскверниха църкви в превзети от тях райони. В Ракка екстремисти подпалиха две църкви и им свалиха кръстовете, поставяйки на тяхно място черния ислямистки флаг на групировката. По данни на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (антиправителствена организация, която следи войната чрез мрежа от активисти) ...

Изборите в Косово ще изпитат отношенията със Сърбия

ДПА

Косово ще произведе в неделя избори за местни органи на властта, които ще подложат на изпитание наскоро подобрените му отношения със Сърбия.

Двата съседа постигнаха през април с посредничеството на Европейския съюз споразумение за нормализиране на отношенията, след като Косово, където живее преобладаващо албанско население, обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Съгласно споразумението Сърбия се съгласи да ограничи влиянието си в районите с преобладаващо сръбско население в Северно Косово.

Миналия месец Косово отмени забраната белградски представители, в т.ч. премиерът на Сърбия Ивица Дачич, да посещават северните му райони преди изборите, с което сложи край на скандал, застрашаващ прилагането на споразумението от април.

Този спор извади наяве деликатните отношения между Сърбия и нейната бивша област.

И двете страни имат интерес да осигурят изборите да протекат гладко. Сърбия иска да започне преговори за членство с Европейския съюз, а Косово желае да ускори преговорите за асоцииране с 28-членния блок, към който също се надява да се присъедини.

Сърбите в Северно Косово се съпротивляват, често пъти чрез насилие, на властта на Прищина и управляват своите зони с политическата и финансова подкрепа на Белград.

Общинските избори ще подложат на изпит способността на Косово да интегрира цялостно преобладаващо сръбските райони, за да избегне нестабилност в бъдеще.

Дачич подтикна сърбите при свое посещение в Косово миналия месец да се явят масово пред урните.

Сръбският министър за Косово Александър Вулин предупреди косовските сърби, че ако бойкотират вота, ще получат албански кметове в своите градове.

“Изборите на 3 ноември са ключов момент в бъдещето на Косово и са важен елемент в прилагането на споразумението от април и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия,” заяви вчера върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън.

Тя призова Дачич и премиера на Косово Хашим Тачи да покажат “визията и куражаЕ за осигуряване на справедливи и всеобхватни избори”.

Западни държави, включително 23 страни членки на ЕС, са признали независимостта на Косово, която беше обявена девет години, след като НАТО започна военна операция срещу сръбските сили, за да спре кампанията на етническо прочистване спрямо косовските албанци.

Пет от страните членки на ЕС обаче не признават независимостта на Косово, което превръща косовското членство в блока в далечна перспектива.

Съюзникът на Сърбия Русия се противопоставя на стремежа на Косово за пълноправно членство в ООН.

Още по темата: Сърбите от Косово за изборите на 3 ноември

в. Данас

ЩЕ СПЕЧЕЛИМ ПРИЗНАТИ ИНСТИТУЦИИКръстимир Пантич, функционер на Сръбската прогресивна партия

Разбира се, че сърбите нямат друг избор, освен да излязат да гласуват. Това няма да бъдат само местни избори, нито пък с тях сърбите ще признаят независимостта на Косово. Напротив. Най-накрая ще спечелят институции, признати от международната общност, които албанците ще трябва да зачитат. Тези институции и досега бяха единствените легални и легитимни за нас, но не и за международната общност и за албанците. Албанците не искат сърбите да участват в изборите и след това да бъде формиран съюз на сръбските общини, защото десетина общини ще се окажат под контрола на партии, близки до Белград, а не до Прищина. Затова Прищина направи всичко възможно да накара сърбите да се откажат от гласуване. СЕВЕРЪТ Е КЛЮЧОВО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

Петър Милетич, генерален секретар на Независимата либерална партия

Очаквам след изборите да се формират общински ръководства във всички общини, а нас особено ни интересуват онези, където сърбите са мнозинство от населението. Ситуацията в Северно Косово представлява най-голямо предизвикателство, но очаквам и там да бъдат избрани местни органи на властта, в които ще влязат легални и легитимни представители на народа. Мисля, че южно от река Ибър ще бъде отбелязана най-голямата ...

Пищно новогодишно меню в ресторанти "Рубаят"

За тези, които вече са били клиенти на верига ресторанти и винени магазини "Рубаят", виненото и гурме преживяване не би било изненада.
Фирма ВС "Партнърс" предлага да посрещнете Нова година с най-класните български вина и ракии на заводски цени, изключително прецизно изготвено меню и богата музикална програма в ресторанти "Рубаят".
На празничната За тези, които вече са били клиенти на верига ресторанти и винени магазини "Рубаят", виненото и гурме преживяване не би било изненада. Фирма ВС "Партнърс" предлага да посрещнете Нова година с най-класните български вина и ракии на заводски цени, изключително прецизно изготвено меню и богата музикална програма в ресторанти "Рубаят". На празничната

Пищно новогодишно меню в ресторанти "Рубаят"

За тези, които вече са били клиенти на верига ресторанти и винени магазини За тези, които вече са били клиенти на верига ресторанти и винени магазини "Рубаят", виненото и гурме преживяване не би било изненада. Фирма ВС "Партнърс" предлага да посрещнете Нова година с най-класните български вина и ракии на заводски цени, изключително прецизно изготвено меню и богата музикална програма в ресторанти "Рубаят". На празничната

Теди Кацарова яде само жито по 10 дни всяка година

Вместо да се нахвърли на любимите си храни, след като се прибра от Ботсуана, Теди Кацарова продължи диетата от Африка с още седмица. Готвела си всеки ден, след като се върнала от снимките на шоуто, но само и единствено “ангелската супа” с картоф, морков, лук, зеле и малко ориз. “Така беше свикнал организмът ми, че нищо друго не можех да ям”, казва Вместо да се нахвърли на любимите си храни, след като се прибра от Ботсуана, Теди Кацарова продължи диетата от Африка с още седмица. Готвела си всеки ден, след като се върнала от снимките на шоуто, но само и единствено “ангелската супа” с картоф, морков, лук, зеле и малко ориз. “Така беше свикнал организмът ми, че нищо друго не можех да ям”, казва

Катастрофа остави без ток цял квартал в Казанлък

Полиция

Катастрофа остави без ток цял квартал в Казанлък, съобщи БГНЕС.

Инцидентът е станал около 22 часа вчера на улица “Орешака”. Автомобил „Опел Корса“ се е движел с висока скорост, затова водачът загубил контрол над управлението и се ударил в електрическо табло.

След удара колата се обърнала по таван и се е влачила около 20 метра по асфалта.

Водачът на автомобила не е пострадал сериозно. Той е бил сам в колата. Откаран е в Центъра за Спешна помощ в Казанлък.

Екип на ЕВН пристигна мястото на инцидента, за да направи оглед на мястото. По време на огледа обаче захранването не беше възстановено. 

Статията "Катастрофа остави без ток цял квартал в Казанлък" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кейт Босуърт: Със съпруга ми сме силни като двойка

Актрисата от два месеца е съпруга и не може да спре да говори за прекрасния си съпруг

    


2 ноември в историята

676 г. — Доний става папа. 1789 г. — Във Франция е национализирана голяма част от недвижимата собственост на католическата църква. 1795 г. — Френската революция: Начало на управлението на Директорията във Франция. 1912 г. — Балканската война: Победа на българските войски в Люлебургазко-Бунархисарската операция.

Да изядем днес закуската и на внуците


"Дневник" препубликува коментара от новия брой на "Капитал":

Правителството на Пламен Орешарски уверено копае под един от основните стълбове на финансовата стабилност в България - ниската задлъжнялост.

Бизнесмен претендира за награда за главата на Бин Ладен

Той твърди, че е докладвал скривалището му още през 2003 г.

    


Бизнесмен иска награда за главата на Бин Ладен

Той твърди, че е докладвал скривалището му още през 2003 г.

    


Днес е Архангелова задушница


Днес се отбелязва една от трите Големи Задушници, които православните християни почитат всяка година -  Архангелова (мъжка) задушница.

В този ден - съботата преди празника на Св. Архангел Михаил (8 ноември), се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на панихидата за...

Енергийните фирми затъват

Финансовите резултати на държавните енергийни компании се влошават, показват отчетите им за деветмесечието на тази година, публикувани на сайта на финансовото министерство. Дори и малкото компании, които са излезли на печалба, отчитат по-голяма задлъжнялост.
 Общата сума на заемите, които Българският енергиен холдинг е дал на дъщерните си ... Финансовите резултати на държавните енергийни компании се влошават, показват отчетите им за деветмесечието на тази година, публикувани на сайта на финансовото министерство. Дори и малкото компании, които са излезли на печалба, отчитат по-голяма задлъжнялост. Общата сума на заемите, които Българският енергиен холдинг е дал на дъщерните си ...

Антон Хекимян: Африка ме научи да отделям работата от личния си живот

Антон Хекимян е роден на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му - арменец. Завършва езиковата гимназия Антон Хекимян е роден на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му - арменец. Завършва езиковата гимназия "Ромен Ролан" в града с немски и английски. Още студент по журналистика в СУ, през 2004 г. започва работа като репортер в сутрешния блок на Би Ти Ви. Сега го гледаме как полудява в Африка като водещ на приключенското шоу, а

Валери Божинов показа дъщеря си Никол

Валери Божинов е прегърнал дъщеря си Никол и вечеря с нея. Футболистът публикува такава снимка в личния си профил във фейсбук и написа на италиански Валери Божинов е прегърнал дъщеря си Никол и вечеря с нея. Футболистът публикува такава снимка в личния си профил във фейсбук и написа на италиански "Моя любов". "Нормално да е твоята любов, като има моето носле и устни...", коментира фотоса съпругата му Николета Лозанова. Двамата със сигурност не са разделени, както се говори напоследък

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване