За 142-и ден се иска оставката на кабинета (на живо)


Точно една седмица след окупирането на зала 272 в Софийския университет от "Ранобудните студенти" протестът им продължава. И тази вечер в подкрепа на студентите 142-то протестно шествие се очаква да започне пред ректората. "Дневник" отново ще следи пътя и действията на протестиращите.

18:15 ч.: Babyface clan направиха кавър изпълнение на Take The Walk On The Wild Side в памет на починалия тази седмица Лу Рийд. След всяка изпълнение се чуват викове "Оставка". ПРииждат хора, които...

Античността „оживя” край Гоце Делчев

Античността „оживя” по време на фестивал край Гоце Делчев, предаде БГНЕС. Международен античен фестивал „Никополис ад Нестум: Историята оживява” се състоя край с.Гърмен. Магията с бита на древните римляни оживя благодарение на IV-ти Скитски легион с участници от Добрич и Румъния.С античния фестивал община Гърмен сложи точка на проект: „Реставрация, социализация и консервация на късно античен град Никополис ад Нестум” финансиран със средства от ОП „Регионално развитие”.Битки, строеве, стрелби с лък, битки с мечове и други древни практики ...

Трима загинаха при самолетна катастрофа в Германия

Малък туристически самолет се разби днес в района на Кобург. Загинаха трима души, предаде ДПА, като се позовава на германската полиция.

Чиновниците в МВР и армията да се пенсионират по-късно

Обмисля се диференциация при пенсионирането на служителите в министерствата на отбраната и на вътрешните работи – тези, които извършват рискови дейности, ще се пенсионират по-рано, а работещите зад бюро – по-късно, обяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в ефира на ТВ7.

Почти цяла Армения остана без ток заради Иран

Проблемът възникна поради изключване на енергосистемата на Армения от доставчик на мощности от Иран, съобщиха руски осведомителни агенции. Вече е възстановено електрозахранването на 70% от потребителите

Румен Гечев: Изумително е 14-15 студенти да разиграват 20 000

"За разлика от други мои колеги от различни университети, към момента не съм имал провалени лекции. Обаче студенти са ходили пред залата, в която аз преподавам, с намерения да прекъснат провежданите там занятия. Те са отишли, за да питат къде е кабинетът на депутата от БСП Румен Гечев, а този акт вече е политически." ит

Лекари протестираха в Румъния

/КРОСС/ Хиляди лекари и медицински сестри се включиха в протестно шествие по улиците на Букурещ с искания за по-високи заплати и по-добри условия за работа на служителите от здравната система, предаде АП.Лекарският бранш настоява правителството да увеличи бюджета за здравеопазване от 4% на 6% от брутния вътрешен продукт на страната.От лекарската колегия изнесоха тревожни статистически данни, според които 3000 лекари емигрират всяка година, за да работят в чужбина, където получават по-високи възнаграждения и по-добри условия на труд.В Румъния младите лекари печелят под 200 евро месечно и подкупите и плащанията под масата са разпространено явление.

Хлябът и чипсът водят до депресират

Чипсът може да доведат до тежка депресия. Това предупредиха учени от Харвардския университет, които установили, че тежките храни, богати на въглехидрати, влияят зле на човешката психика, съобщават от Мedical Daily. 
В списъка с "опасностите" фигурират картофите и тестените изделия. Изследванията показват, че жените, в чието меню основно Чипсът може да доведат до тежка депресия. Това предупредиха учени от Харвардския университет, които установили, че тежките храни, богати на въглехидрати, влияят зле на човешката психика, съобщават от Мedical Daily. В списъка с "опасностите" фигурират картофите и тестените изделия. Изследванията показват, че жените, в чието меню основно

Пастата и чипсът ни депресират

Чипсът може да доведат до тежка депресия. Това предупредиха учени от Харвардския университет, които установили, че тежките храни, богати на въглехидрати, влияят зле на човешката психика, съобщават от Мedical Daily. 
В списъка с Чипсът може да доведат до тежка депресия. Това предупредиха учени от Харвардския университет, които установили, че тежките храни, богати на въглехидрати, влияят зле на човешката психика, съобщават от Мedical Daily. В списъка с "опасностите" фигурират картофите и тестените изделия. Изследванията показват, че жените, в чието меню основно

Кирил Йорданов поема Асоциацията на българите по света

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов днес бе единодушно избран за действащ председател на Асоциацията на българите по света, чийто Втори велик събор се провежда в крайморския град.

Двама френски журналисти отвлечени и убити в Мали

Жислен Дюпон и Клод Верлон са от френското радио Ер Еф И

    


Джон Кери ще посети Украйна

/КРОСС/ Държавният секретар на САЩ Джон Кери смята да посети Украйна през декември тази година. Това съобщи американският посланик в Киев Джефри Пайет, цитиран от Интерфакс.„Тази визита ще се разглежда като сигнал за нашата подкрепа към Украйна по пътя й към реформиране", отбеляза посланикът по време на среща с украинския министър на образованието и науката Дмитрий Табачник.

10 души от ромския квартал в Сливен са завършили средно образование тази година

10 човека от ромския квартал на Сливен „Надежда”, са завършили средно образование през тази година, предаде Фокус. За сравнение, в квартала живеят около 15 000 души. Кметският наместник на квартала Илко Илиев заяви, че всички се радват за съкварталците си, успели да вземат диплом за средно образование. 

Повечето от ромите в „Надежда” 10 човека от ромския квартал на Сливен „Надежда”, са завършили средно образование през тази година, предаде Фокус. За сравнение, в квартала живеят около 15 000 души. Кметският наместник на квартала Илко Илиев заяви, че всички се радват за съкварталците си, успели да вземат диплом за средно образование. Повечето от ромите в „Надежда”

Средният пръст на Давид Черни с покани да гостува в няколко столици, включително София

Скандалния скулптор Давид Черни,  за който отново се заговори заради склуптурата на среден пръст който се извиси от платформа, плаваща по река Волтава в чешката столица Прага, има покана да гастролира заедно с посланието си от гражданите към политиците в осем столици, сред които и България, съобщиха от btv. 
Черни е скандално известен - преди Скандалния скулптор Давид Черни, за който отново се заговори заради склуптурата на среден пръст който се извиси от платформа, плаваща по река Волтава в чешката столица Прага, има покана да гастролира заедно с посланието си от гражданите към политиците в осем столици, сред които и България, съобщиха от btv. Черни е скандално известен - преди

Използвайте розмарин срещу стареене

Японски и американски учени откриха, че розмаринът оказва благоприятно въздействие върху работата на мозъка и го предпазва от преждевременно стареене. Изследвайки растението, което в кулинарията се използва като подправка за месо, експертите са установили, че то съдържа големи количества карнозна киселина, която предпазва мозъка от вредното въздействие на свободните радикали. Този активен компонент предпазва мозъка от токсичните съединения и предотвратява преждевременното му стареене. Откритието им е особено важно за хора, страдащи например от болестта на Алцхаймер.  

ВИДЕО: Вратарят Бегович вкара с удар от 103 метра

Изключително рядко срещан гол отбеляза вратарят на Стоук Сити Асмир Бегович при домакинството на „грънчарите“ на Саутхемптън в мач от Висшата лига на Англия. Домакините поведоха само след 12 секунди игра, а попадението на стража наистина бе впечатляващо. Босненецът изстреля върната към него топка, която тупна странно пред колегата му на отсрещната врата Артур Боруц и се озова в мрежата. В знак на уважение към своя колега, Бегович не изрази никаква емоция след гола.

Виж как да купиш имот от съдебен изпълнител

Основният мотив за покупката на такъв имот е цената, която много често е под пазарната. Рисковете са заради евентуални претенции от трети лица, които да блокират ползването на закупения имот.

Кирил Йорданов е новият шеф на Асоциацията на българите по света

Кирил Йорданов. Снимка: БГНЕС

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов е новият председател на Асоциацията на българите по света, съобщава БНР.

Йорданов бе избран по време на “Великия събор на българите”, който се провежда в морския град с участието на над 200 делегати от 34 страни.

Йорданов посочи, че членовете на асоциацията очакват от новото ръководство подобряване на взаимоотношенията с институциите, защита на правата на българите по света, опазване на войнишките паметници и на българското културно-историческо наследство.

Почетният председател на асоциацията Григор Велев съобщи, че през годините са изпратени 25 документа с предложения до всички български правителства, но не е получен отговор от нито едно от тях.

Съборът ще приеме обръщение до Народното събрание, с което се иска да бъде възстановено българското гражданство на българите от Македония и Западните покрайнини, както е възстановено полското гражданство на 6 милиона поляци в Западна Украйна.

Статията "Кирил Йорданов е новият шеф на Асоциацията на българите по света" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Ким Кардашиян и Кание съдят YouTube потребител

Според Кание Хърли се е промъкнал на празненството на Ким с друг гост, който е имал покана, но са му разрешили да остане след като подписал декларация, в която се съгласява, че няма право да поства снимки или клипчета от празника. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева

Камерите, допуснати да снимат вечерта, Според Кание Хърли се е промъкнал на празненството на Ким с друг гост, който е имал покана, но са му разрешили да остане след като подписал декларация, в която се съгласява, че няма право да поства снимки или клипчета от празника. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 0,50 до 5 лева Камерите, допуснати да снимат вечерта,

Животински черепи разхвърляни в столичния квартал „Слатина“

Черепи на животни шокираха жители на столичния квартал „Слатина". 
Сред разлагащите се останки играят деца, а миризмата е накарала хората сами да се справят с проблема, съобщава Нова телевизия.

Някои от съседите коментират, че се предполага, че това са овчи глави. Други обявиха, че неизвестен човек ги е подхвърлил Черепи на животни шокираха жители на столичния квартал „Слатина". Сред разлагащите се останки играят деца, а миризмата е накарала хората сами да се справят с проблема, съобщава Нова телевизия. Някои от съседите коментират, че се предполага, че това са овчи глави. Други обявиха, че неизвестен човек ги е подхвърлил

Давид Черни: Комунизмът никога не си е отивал от Източна Европа

Скандалния скулптор Давид Черни,  за който отново се заговори заради склуптурата на среден пръст който се извиси от платформа, плаваща по река Волтава в чешката столица Прага, има покана да гастролира заедно с посланието си от гражданите към политиците в осем столици, сред които и България, съобщиха от btv. 
Черни е скандално известен - преди Скандалния скулптор Давид Черни, за който отново се заговори заради склуптурата на среден пръст който се извиси от платформа, плаваща по река Волтава в чешката столица Прага, има покана да гастролира заедно с посланието си от гражданите към политиците в осем столици, сред които и България, съобщиха от btv. Черни е скандално известен - преди

Уебър тръгва първи в Абу Даби

/КРОСС/ Пилотът на "Ред Бул" Марк Уебър ще стартира от първа позиция в утрешното Гран при на Абу Даби. Днес австралиецът бе най-бърз в квалификацията на пистата "Яс Марина". За Уебър това е и втори полпозишън за сезон 2013 във Формула 1.Втори зад ветерана остана съотборникът му Себастиан Фетел, докато от втора редица ще стартират двамата асове на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън. Кими Райконен и Нико Хюлкенберг останаха на съответно пета и шеста позиция, докато Топ 10 в Абу Даби бе допълнен от Ромен Грожан, Фелипе Маса, Серхио Перес и Даниел Рикардо.Квалификацията на "Яс Марина" се разви трагично за Фернандо Алонсо, който не намери място в Q3 за първи път от почти 30 състезания насам. Испанецът остана на 11-а позиция, като за пореден път ще трябва да стартира от незавидно място на решетката спрямо преките си конкуренти за челните места.

Бах се намесва в "Нимфоманката" на Ларс фон Триер


Петият тийзър към новия филм на Ларс фон Триер "Нимфоманката" е озаглавен простичко "Глава 5: Малко училище по орган" и е може би един от най-графичните досега, тъй като е разделен на три малки екрана. Той бе разпространен онлайн на 1 ноември.

В него на фона на хорова прелюдия на Бах една от многото звезди в лентата, актьорът Шая Лебьоф заедно със Стейси Мартин са показани в много наситена и еротична сексуална сцена (видеото не е подходящо за деца - бел.р.), докато в част от екраните...

Мартин Петров: Горд съм, че се върнах в семейството на ЦСКА

Новото попълнение на ЦСКА Мартин Петров излезе с прочувствено писмо към феновете на „червените“ след повторния му дебют на „Българска армия“. Бившият български национал се появи като резерва в мача на ЦСКА срещу Берое, спечелен с 1:0, и записа близо половин час игра. Нападателят използва официалния сайт на клуба, за да изкаже своята благодарност към привържениците на тима за оказаната му подкрепа. Ето и думите на Мартин Петров към феновете на „червените“: Армейци,   задържах се сравнително малко в представителния отбор на ЦСКА, заради ранния ми...

Кирил Йорданов оглави Асоциацията на българите по света

Бившият кмет на Варна вече е председател на Асоциацията на Българите по света, решиха делегатите на Втория велик събор на организация във Варна днес, съобщава Петел.бг. Бившият шеф на пресцентъра на общината Благовеста Йорданова влезе в управителния съвет на организацията. Те ще получават по 340 лв., ако бъде събран членският внос. Това стана, след като проф.Александър Чирков с писмо заяви, че се оттегля от поста по здравословни причини. 200 души преди малко участваха в избора на нов управителен съвет на организация, коят...

Пом.-капитанът на „Св. Николай”: Използваха ни като мулета

/КРОСС/ Използваха ни като мулета, а истинските виновници никой не знае къде са. Това заяви пред bTV Румен Денев, помощник-капитан на българският кораб "Свети Николай", който бе заловен в Испания с 3 тона кокаин на борда. Не зная защо използваха български кораб и екипаж, за да си пренесат кокаина, каза още той и добави, че 3 тона кокаин не са шега работа. Кокаинът беше заключен в предната част на кораба. Корабът е 7 000 тона и 3 тона са нищо. Само резервната котва тежи 5 тона. Дрогата може да се качи отвсякъде, коментира той. Денев бе категоричен, че само капитанът на кораба може да даде информация кой е качил наркотика на борда. Той обаче твърдял, че нямал вина. Денев изрази възмущението си и от българските управници по времето на ареста си. Не зная кой е дал одобрение да ни атакуват военните още в открито море, но не трябваше да бъдем предавани, каза още той.

4000 лекари и сестри на протест в Букурещ за по-високи заплати

Искат държавата да заделя за здраве 6%, а не 4% от БВП

    

4 000 лекари и сестри на протест в Букурещ за по-високи заплати

Искат държавата да заделя за здраве 6%, а не 4% от БВП

    


Преустановяване на водоподаването

Във връзка с изпълнение на обект: ”РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ВОДОСНАБДИТЕЛНАТА И РЕХАБИЛИТАЦИЯ/РАЗШИРЯВАНЕ НА КАНАЛИЗАЦИОННАТА МРЕЖА НА ГР. ГАБРОВО – ЕТАП 2 - 58111-77-268  ИНТЕГРИРАН ПРОЕКТ ЗА ВОДНИЯ ЦИКЪЛ НА ГРАД ГАБРОВО, ОП „ОКОЛНА СРЕДА 2007 – 2013 Г.”, поради присъединяване на новоизграден към съществуващ водопровод, на 03.11.2013 г., от 8.00 ч. до 17:00 ч. ще бъде преустановено водоподаването  по ул. "Кирил и Методий" и част от ул. "Райчо Каролев". Община Габрово се извинява за създаденото неудобство. ...

Краят на Jonas Brothers

Mомчетаta от Jonas Brothers официално потвърдиха слуховете, че се разделят съобщават от News Day.
Спекулациите, че Кевин, Ник и Джо Джонас ще поемат по собствени пътища се появиха, след като отмениха американското си турне по-рано през този месец. Сега говорителят на бандата Джеси Дерис потвърди това.

Mомчетаta от Jonas Brothers официално потвърдиха слуховете, че се разделят съобщават от News Day. Спекулациите, че Кевин, Ник и Джо Джонас ще поемат по собствени пътища се появиха, след като отмениха американското си турне по-рано през този месец. Сега говорителят на бандата Джеси Дерис потвърди това.

Jonas Brothers се разделят

Mомчетаta от Jonas Brothers официално потвърдиха слуховете, че се разделят съобщават от News Day.
Спекулациите, че Кевин, Ник и Джо Джонас ще поемат по собствени пътища се появиха, след като отмениха американското си турне по-рано през този месец. Сега говорителят на бандата Джеси Дерис потвърди това.

Mомчетаta от Jonas Brothers официално потвърдиха слуховете, че се разделят съобщават от News Day. Спекулациите, че Кевин, Ник и Джо Джонас ще поемат по собствени пътища се появиха, след като отмениха американското си турне по-рано през този месец. Сега говорителят на бандата Джеси Дерис потвърди това.

И европейски служби са следили интернет и са подслушвали

Европейски шпионски агенции са работели заедно за масовото следене. Това твърди вестник "Гардиън". Всяка една от разузнавателните служби на Германия, Франция, Испания и Швеция е разработила свои методи за масово наблюдение на интернет и телефонния трафик.

Животински черепи се търкалят из столичния квартал „Слатина“

Черепи на животни шокираха жители на столичния квартал „Слатина Черепи на животни шокираха жители на столичния квартал „Слатина". Сред разлагащите се останки играят деца, а миризмата е накарала хората сами да се справят с проблема, съобщава Нова телевизия. Някои от съседите коментират, че се предполага, че това са овчи глави. Други обявиха, че неизвестен човек ги е подхвърлил

Блъсков: За Пеевски лошо не мога да кажа. Трябва да има избори - парламентът е в пат

За Делян Пеевски нищо лошо не мога да кажа, той е добър медиен партньор. Всичко, което се случи беше една манипулация. Това каза журналистът и издател Петьо Блъсков пред Сашо Диков по Нова телевизия.

Аз не клеймя протестиращите, аз казвам нещата точно. Президентът Плевнелиев направи това, което в Конституцията пише, че не трябва да прави ... За Делян Пеевски нищо лошо не мога да кажа, той е добър медиен партньор. Всичко, което се случи беше една манипулация. Това каза журналистът и издател Петьо Блъсков пред Сашо Диков по Нова телевизия. Аз не клеймя протестиращите, аз казвам нещата точно. Президентът Плевнелиев направи това, което в Конституцията пише, че не трябва да прави ...

Роман Василев: Ще разчепкаме аферата "Мишо Бирата"

Прокуратурата усилено събира документи по делото "Мишо Бирата", предстоят ред разпити и други действия. Това заявява зам.-градският прокурор Роман Василев пред в."Преса".   "Има много неща да се правят, преди разследването да приключи и да се повдигнат обвинения. Магистратите са решени да разчепкат аферата докрай", казва Василев.   Делото се води за длъжностно престъпление. Обвинението разследва дали е била осуетена митническа проверка във фабрика "Леденика" на покойния Михаил Миков, известен като Мишо Бирата, след разговор между бившия премиер Бойко Борисов и ексшефа на митниците Ваньо Танев.   "Поех ангажимент да не го закачам Мишо Бирата", казва Борисов в станалите публични записи през 2011 г. и уточнява, че "ангажиментът" му е пред тогавашния президент Георги Първанов.   В средата на 2012 г. Борисов призна, че разговорът му с Ваньо Танов е автентичен.

Джон Кери ще посети Украйна

Джон Кери, държавният секретар на САЩ, смята да посети Украйна през декември тази година. Това съобщи американският посланик в Киев Джефри Пайет, цитиран от Интерфакс. „Тази визита ще се разглежда като сигнал за нашата подкрепа към Украйна по пътя й към реформиране", отбеляза посланикът по време на среща с украинския министър на образованието и науката Дмитрий Табачник.

Вратар вкара гол от 103 метра и се записа в историята

Националният вратар на Босна и Херцеговина и на "Стоук Сити" вкара гол от 103 метра разстояние в мача от Висшата лига на Англия срещу "Саутхямптън" още в 12-тата секунда на мача. Това официално е най-бързият гол, вкарван от вратар, в историята на футбола. Голът донесе точка за закъсалия тим на "Стоук", който се намира на 16-то място във Висшата лига. "Саутхямптън" е на пето място и досега е приятната изненада на сезона.

Гечев: Не може 15 студенти да разиграват 20 000

"За разлика от други мои колеги от различни университети, към момента не съм имал провалени лекции. Обаче студенти са ходили пред залата, в която аз преподавам, с намерения да прекъснат провежданите там занятия". Това заяви народният представител от ПГ на КБ и заместник-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм Румен Гечев пред Дарик.  "Оказа се, че протестиращите 14 студенти имат политически искания, а това е грубо нарушение на Закона за автономията на ВУЗ-овете и това, което мен ме безпокои, като гражданин, депутат, като професор, е, че ние на практика толерираме връщането на чл. 1 от Конституцията. Ние едвам извадихме партиите от университетите, а сега едни хора, взели 137 места на изборите, използват тези 14-15 или 100 студенти, за да разиграват останалите 20 ...

Президентът: Има ли договор за "Южен поток"?

Дълбоко се надявам, освен да има договор, да има изцяло прозрачен и пазарен подход, какъвто за съжаление към момента не виждам по отношение на този проект, каза още държавният глава

Петьо Блъсков: За Пеевски лошо не мога да кажа. Трябва да има избори

За Делян Пеевски нищо лошо не мога да кажа, той е добър медиен партньор. Всичко, което се случи беше една манипулация. Това каза журналистът и издател Петьо Блъсков пред Сашо Диков по Нова телевизия.

Аз не клеймя протестиращите, аз казвам нещата точно. Президентът Плевнелиев направи това, което в Конституцията пише, че не трябва да прави ... За Делян Пеевски нищо лошо не мога да кажа, той е добър медиен партньор. Всичко, което се случи беше една манипулация. Това каза журналистът и издател Петьо Блъсков пред Сашо Диков по Нова телевизия. Аз не клеймя протестиращите, аз казвам нещата точно. Президентът Плевнелиев направи това, което в Конституцията пише, че не трябва да прави ...

Кирил Йорданов застана начело на Асоциацията на българите по света

Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов бе единодушно избран за действащ председател на Асоциацията на българите по света. Днес във Варна се проведе Втори велик събор на организацията. Асоциацията на българите по света няма нищо общо с Държавната агенция за българите в чужбина.

Мъж наръга няколко пъти продавачка в центъра на София

Продавачка в магазин на ул. "Пиротска" в София е била нападната през нощта. Неизвестен мъж я наръгал няколко пъти с нож. Жената е в "Пирогов" без опасност за живота. Извършителят се издирва.

Черни: Никога не съм казвал, че България е тоалетна

/КРОСС/ Средният пръст на скандалния скулптор Давид Черни, който се извиси от платформа, плаваща по река Волтава в чешката столица Прага, има покана да гастролира заедно с посланието си от гражданите към политиците в осем столици, сред които и България, разказа авторът пред bTV.Черни е достатъчно известен - преди няколко години изобрази България като тоалетна с цветовете на партиите, които управляваха тогава.„Като жест средният пръст казва ясно - съжаляваме, но ние не сме съгласни с вас. Да, не е особено любезно, но е чисто и ясно. Символ е и работи безотказно", казва артистът.На фона на прясно боядисаната си в червено кухня скулпторът призна, че обича червеното, освен когато този цвят се използва от политическите партии.Черни е съгласен, че комунизмът никога не си е отивал от Източна Европа. „Причините са много, но да благодаря на Бог, че тук в нашата страна на изборите комунистите не получиха това, което очакваха. 23 години след края на комунистическата ера те имат около 16%, което за мен е шокиращо. Това е защото може би хората имат къса памет. Те са страдали по времето на комунизма, но някак си са превъзмогнали липсата на свобода и страдат по това време. Комунистите нямат нищо общо с комунизма, те са само едно ядро на корупция. Корупция, не само в смисъла на пари, а корупция в начина на мислене, в разсъдъка, смисъла, в душата", казва той.Въпреки че изобрази България като тоалетна през 2009 г

Президентът не знае дали има договор за "Южен поток"

Докато премиерът Пламен Орешарски и енергийният министър Драгомир Стойнев твърдят, че са подписали изключително изгоден договор за построяването на българския участък на газопровода "Южен поток", президентът Росен Плевнелиев заяви, че не знае дали изобщо има такъв договор.   В сряда изненадващо след четири часови преговори в Министерския съвет между премиера и шефа на "Газпром" Алкесей Милер беше направена "първа заварка" на българския участък на "Южен поток" край село Пишурка, Монтанско.   Не съм запознат с параметрите на договора за "Южен поток" и не знам дали изобщо има договор, каза в събота президентът Росен Плевневлиев във Велики Преслав.   Той изрази надежда да има договор, а не България да остане само на база на едно инвестиционно намерение, което не е договор.   Дълбоко се надявам, освен да има договор, да има изцяло прозрачен и пазарен подход, какъвто за съжаление към момента не виждам по отношение на този проект, каза още Плевнелиев, цитиран от БНР.   "Моят съвет е повечко прозрачност, ясни договори, за да спим спокойно и реформата в сектор "Енергетика" тепърва предстои, тя още не е започнала", добави той.   По думите му, е необходимо параметрите на договора за проекта да бъдат ясни и той да е съобразен с европейските директиви.   "Не е без значение на каква стойност ще бъде проектът и прозрачността на обществените поръчки", каза президентът. Той апелира правителството да се обърне към желанието на гражданите за реформа в енергийния сектор, за повече прозрачност, за ясни и публични договори.   По-рано в събота министърът на екологията Искра Михайлова заяви, че изграждането на "Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка. Докладът по ОВОС включва задължителното изпълнението на 49 мерки и 56 препоръки, каза Михайолав пред Дарик радио.   Според нея ефективното строителство не може да започне преди да бъдат изпълнени всички препоръки от екооценката, както и докато не приключи съдебното дело по оспорването на доклада по ОВОС.   Екологичната оценка, която е 5000 страници, в момента се обжалва от неправителствени организации. Тяхното притеснение е, че помпената станция, която трябва да се изгради в близост до района "Тихия кът" край Варна ще е много шумна.   Ако инвеститорът изпълни препоръките и постави специални кожуси на съоръженията "Тихият кът" може да бъде тих, каза министър Михайлова.   Препоръките по екооценката са да се направят специални планове за подготовка на трасето на "Южен поток" и рекултивация на всички елементи от трасето, които ще бъдат засегнати по време на строителството за да бъдат възстановени хабитатите и биоразнообразието. Сред препоръките са и проучването на археологически обекти, за които има информация, посочи Михайлова.   По думите й все още не е направена екологичната оценка, в която ще влезе и плажа "Паша дере". Това е втора технологична оценка, която обхваща подводната част на газопровода в български води и излизането му на брега край Варна.   На въпрос дали подкрепя развитието на производство на зелена енергия, дори и българите да трябва да плащат повече, екоминистърът отговори, че пряката връзка между зелената енергия и цената на тока не е доказана. "Това, че зелената енергия се е изкупувала скъпо в България, е факт, но повишаването на цената на електроенергията не беше само от зелената енергия. Там имаше много други показатели, които се отразиха на цената. Аз съм привърженик на зелената енергия", каза Михайлова.

Кондьо: Натопиха ме да лежа в затвора, защото мразят чалгата

За да се окажа в затвора за сутеньорство, бяха виновни и други хора. Замеси ме моя танцьорка. Сутеньорът й беше свидетел срещу мен, рекетираха ме за пари и ме осъдиха. Другата, която ме изработи, изобщо не я познавах. Наредиха ме, защото мразят чалгата, а аз съм бил виновен за тази музика. Това разкри фоклкпевецът Кондьо пред Сашо Диков ... За да се окажа в затвора за сутеньорство, бяха виновни и други хора. Замеси ме моя танцьорка. Сутеньорът й беше свидетел срещу мен, рекетираха ме за пари и ме осъдиха. Другата, която ме изработи, изобщо не я познавах. Наредиха ме, защото мразят чалгата, а аз съм бил виновен за тази музика. Това разкри фоклкпевецът Кондьо пред Сашо Диков ...

"Южен поток" няма да застраши околната среда при спазване на изискванията

Изграждането на газопровода "Южен поток" няма да създаде проблеми за околната среда, ако инвеститорите изпълнят всички предписания на екологичната оценка. Докладът по ОВОС включва задължителното изпълнението на 49 мерки и 56 препоръки, каза министърът на околната среда и водите Искра Михайолав пред Дарик радио.   В сряда беше направена символична "първа заварка" на строежа на "Южен поток" край село Пишурка, Монтанско. Според Михайлова ефективното строителство не може да започне преди да бъдат изпълнени всички препоръки от екооценката, както и докато не приключи съдебното дело по оспорването на доклада по ОВОС.   Екологичната оценка, която е 5000 страници, в момента се обжалва от неправителствени организации. Тяхното притеснение е, че помпената станция, която трябва да се изгради в близост до района "Тихия кът" край Варна ще е много шумна.   Ако инвеститорът изпълни препоръките и постави специални кожуси на съоръженията "Тихият кът" може да бъде тих, каза министър Михайлова.   Препоръките по екооценката са да се направят специални планове за подготовка на трасето на "Южен поток" и рекултивация на всички елементи от трасето, които ще бъдат засегнати по време на строителството за да бъдат възстановени хабитатите и биоразнообразието. Сред препоръките са и проучването на археологически обекти, за които има информация, посочи Михайлова.   По думите й все още не е направена екологичната оценка, в която ще влезе и плажа "Паша дере". Това е втора технологична оценка, която обхваща подводната част на газопровода в български води и излизането му на брега край Варна.   Няма промяна в българската позиция по отношение на шистовия газ и мораториума за проучване и добив остава, каза екоминистърът.   На въпрос дали подкрепя развитието на производство на зелена енергия, дори и българите да трябва да плащат повече, екоминистърът отговори, че пряката връзка между зелената енергия и цената на електроенергията не е доказана. "Това, че зелената енергия се е изкупувала скъпо в България, е факт, но повишаването на цената на електроенергията не беше само от зелената енергия. Там имаше много други показатели, които се отразиха на цената. Аз съм привърженик на зелената енергия", каза Михайлова.   Тя заяви, че трябва да има отделен предмет по опазване на околната среда в училище. "Има форми, които са извънкласни и форми, които са избираеми, но задължително в програмите да има елемент от околна среда, защото околната среда е култура, околната среда е гледна точка, мироглед, околната среда е самосъзнание и усещане на всеки отделен гражданин", посочи Михайлова.

Ивайло Христов, режисьор: Управляващите, а не хората могат да причинят радикализиране


Актьорът и режисьор Ивайло Христов е сред българските артистични личности, които подкрепиха окупацията на НАТФИЗ, чиито лидери засега отказват коментари и присъствието на други студенти. Той на няколко пъти посети аулата на академията, в която е преподавател по актьорство и режисура за драматичен театър.

Ивайло Христов разговаря с "Дневник" малко преди поредната репетиция на предстоящия спектакъл "Херкулес и Авгиевите обори" по Фридрих Дюренмат с Иван Бърнев, с когото работи във...

"Черно море" без 5-ма играчи за битката с ЦСКА в неделя

Георги Иванов (Гонзо) остана без петима играчи за битката с ЦСКА в неделя. 3-ма са контузени, а вратарят Китанов и защитникът Росен Колев наказани. Рентгенът еоргиев установи фрактура на носа. Контузени от мача със "Славия" са Стефан Станчев, Даниел Младенов и Данаил Георгиев.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване