Защо Боевски се оказа на свобода

Гълъбин Боевски  Снимка: БГНЕС

Как стана така, че осъденият в Бразилия Гълъбин Боевски ненадейно кацна в София като свободен гражданин? Журналистическо разследване на Татяна Ваксберг за “Дойче веле” разкри основните причини.

България надали се бори с престъпността, щом се прави, че няма такава. Документи и свидетелства на очевидци, с които Дойче веле разполага, показват, че страната системно е пренебрегвала информация от Бразилия за нарастващия брой български граждани, осъдени за наркотрафик. Никакви мерки не са взети – освен че е уволнен посланикът.

Проблемът стана видим миналата седмица, когато световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски се оказа мистериозно освободен от затвора в Бразилия. Там той излежаваше 9-годишна присъда за трафик на кокаин. Без да е освободен, нито амнистиран от бразилските власти, Боевски се озова без охрана в самолет на път за Европа, кацна необезпокояван в София и си взе такси от летището за вкъщи като свободен гражданин.

При това Боевски не е първият подобен случай, а само поредният. „Първият български случай с трафик на кокаин от Бразилия е регистриран около 1999-2000 година. След това имаше единични случаи около 2005 година. Но през 2007-2008 настана същинска епидемия – случаите с арестувани българи в Бразилия нараснаха главоломно и ако сега ги преброим, ще излезе, че близо 80 на сто от всички задържани българи са били арестувани именно тогава“. Това каза за Дойче веле Миряна* – българка, която от 14 години живее в Бразилия, а от 2005 г. работи като преводач-интерпретатор във федералния съд. Поверен ѝ е преводът на дела на българи и французи. От назначаването ѝ на този пост няма нито едно „българско“ дело, което да е пропуснала.

Според главния прокурор Сотир Цацаров, има още около 150 българи като Боевски – хора, осъдени за наркотрафик в Бразилия, които или вече са се завърнали в България, или предстои да се завърнат. Но все като свободни граждани. И все като хора, които не са излежали докрай присъдата си в Бразилия. Тоест, ако решат да си извадят свидетелство за съдимост в България, в него ще пише: „неосъждан“.

Основната причина за този парадокс

Както Дойче веле вече писа, основната причина за този абсурд е липсата на двустранен договор за правна помощ между България и Бразилия. Тази липса означава включително, че присъдите, произнесени в една от двете страни, не се зачитат в другата. В очите на българските власти Гълъбин Боевски не е осъждан, така че няма причина да бъде арестуван при кацането му на българска територия. (Другото, което пречи на ареста, е липсата на българско разследване на съответния случай.)

В последната година посолството на България в Бразилия е отправило най-малко три предложения до Външно министерство как да се изготви текст на двустранния договор, така че Бразилия да е склонна да подпише. Въпросът не е толкова лесен, като се има предвид, че тази страна традиционно избягва международните договори. Тя не е подписала дори Хагската конвенция за апостилите, която е базисна разпоредба за признаването на официални документи между отделните държави.

Полша, която има близо 20 граждани в бразилските затвори, е последната държава, успяла да подпише с Бразилия двустранно споразумение за трансфер на осъдени лица. Документът е влязъл в сила в края на 2012 година и е препоръчан като пример от посланика на България в Бразилия Чавдар Николов. В грама номер 338 от 6 декември 2012 година, с която Дойче веле разполага, посланикът пише до тогавашния министър на външните работи Николай Младенов и до Дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания” на МВнР: „Смятам от особен интерес за нас подписаното споразумение за трансфер на осъдени лица, тъй като досега бразилската страна по-принцип отказваше преговори по този въпрос. (…) Предлагам текста на подписаното споразумение между Бразилия и Полша да бъде спешно изпратен на Министерството на правосъдието за разглеждане и въз основа на него за изготвяне на наш проект за подобно споразумение. Предполагам, че преговорите с бразилската страна ще бъдат много по-сложни и трудни поради много по-големия брой наши сънародници, излежаващи присъди в бразилските затвори“.

Външно министерство потвърди, че грама с това съдържание е била получена от институцията. Оттам обаче не можаха да обяснят каква е по-нататъшната съдба на този документ – дали е стигнал до Министерството на правосъдието и дали е довел до някакви действия. Посланикът казва, че през последните 10 месеца поне още два пъти наново настоява за изготвяне на текст за споразумение с Бразилия. През август 2013 година той посочва и друго: че за една година в България са били „експулсирани над 12-13 български граждани – всички досрочно (…) Правораздавателните и съдебни органи са тези, които трябва да регламентират техния статут у нас, за което са сезирани от посолството, както информирахме, още през декември м.г. с конкретни предложения“.

Липсващата държава

„Изумена съм до каква степен българската държава не се интересува от своите граждани“, казва Миряна. „При толкова голяма държава като Бразилия и при такъв бум на делата срещу българи, нашето посолство е оставено с двама дипломати в столицата. А столицата е на около 1 000 километра от мястото, на което се гледат повечето от делата – Сао Пауло. До 1998 година имаше поне генерално консулство тук, но го закриха. България не поддържа и местна структура за юридическа помощ по тези дела, каквато Франция, например, има“.

Българи, живеещи в Бразилия, също твърдят, че официална София е успяла да абдикира и от двете си задължения – тя нито е осигурила някаква юридическа грижа за арестуваните българи и техните семейства, нито е положила усилия да опази България от опасността осъдени хора да се разхождат из нея като свободни и неосъждани. В единия случай се държи с арестуваните като с хора, загубили гражданството си, а в другия случай се примирява с факта, че те са на свобода – сякаш нищо не зависи от нея.

Според Албена*, сестра на българин, арестуван в Бразилия преди няколко месеца, Миряна е единственият човек, който ѝ е помогнал с информация и практически съвети. „Писах на официалния мейл на Външно министерство, питах ги в каква ситуация е брат ми, каква процедура и развръзка следва да очаквам, как се осигурява защитата, но още не са ми отговорили. В консулството на България бяха любезни, потвърдиха, че брат ми е арестуван, но не можаха да направят нищо повече, само ме свързаха с преводачката“.

„Оправяме се тук с подръчни средства и на доброволни начала“, казва Миряна. „Сега например съм подала молба да ме допуснат до женския затвор, където има наши сънароднички. Ще отида да ги видя, за да предам на роднините им дали са добре и дали имат нужда от нещо. Ще им занеса писма. Ще отговоря на въпросите им, ако имат. Ще обменя 200 евро, които са ми изпратили, и ще ги предам по молба на роднини на наша сънародничка. България не е осигурила никаква възможност на своите дипломати да правят това, което аз правя доброволно вместо тях. Българското посолство е в състояние да ми помогне само с официална кореспонденция“, разказва Миряна.

Според сайта на Външно министерство, българското посолство в столицата на Бразилия се състои от трима души: посланик, консул и секретарка. Те отговарят за още шест държави в региона, сред които 40-милионна Колумбия, 30-милионна Венецуела и 30-милионно Перу. Според доклада на ООН за разпространението на наркотиците през 2011 г., Колумбия и Перу периодично си разменят първото място в света по производство на кокаин. Що се отнася до Венецуела, ООН я поставя на четвърто място в света по брой на арестите заради наркотрафик.

Ако в Бразилия има около 150 българи, арестувани за наркотрафик, то в останалите южноамерикански държави има още около 50, заяви пред Дойче веле дипломатически източник, пожелал анонимност.

Посолството на България в Колумбия е закрито още през 1990 година, а това във Венецуела беше затворено миналата година. Съкращенията, които бяха извършени през последните години в дипломатическите мисии на България по света, бяха обяснявани предимно с нуждата от икономии, както и с факта, че като граждани на ЕС българите в чужбина могат да потърсят помощ във всяко посолство на друга страна-членка на съюза. Проблемите на българските граждани с правосъдието на определени страни не е било обсъждано, поне не публично.

Да намерим виновник, не решение

И още нещо: Португалия има 90 граждани, арестувани в Бразилия за наркотрафик – по-малко, отколкото България. Но Португалия има подписан договор за правна помощ с Бразилия – още отпреди 23 години. Оттогава не е възможно Бразилия да експулсира португалски граждани в родината им, като ги пусне свободно да пътуват със самолет и да си вземат такси до вкъщи.

София вижда нещата в съвсем друга светлина. В средата на седмицата Дисциплинарният съвет в МВнР стигна до извода, че посланикът трябва да бъде уволнен, тъй като не е съобщил навреме за експулсирането на Гълъбин Боевски и с това е уронил престижа на Външно министерство.

„Бразилската процедура „експулсиране“ е нещо, което отдавна е трябвало да се разучи от официална София“, обяснява Миряна. „Това е записано в законите на страната и всеки, който е поискал да се запознае с особеностите на тази процедура, е могъл да го направи. Десетки българи бяха експулсирани в България през последните 5-6 години и не ми е известно някой от София да се е поинтересувал да научи повече за това. Ако бяха го направили, щяха да знаят – дори личните адвокати на затворниците не се уведомяват предварително за експулсирането“, казва Миряна.

Имената на интервюираните са променени.

Източник: Дойче веле

Статията "Защо Боевски се оказа на свобода" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Арестуваха протестиращи след скандал с Волен Сидеров и Десислав Чуколов

Петима души са били задържани снощи пред сградата на БНТ и отведени в столичното Първо районно. Причината е словесен сблъсък на протестиращи с депутата от "Атака" Десислав Чуколов и лидера на партията Волен Сидеров.

Захари Сираков: В Амкар няма звезди, които сами решават мачовете

Защитникът на Амкар Перм Захари Сираков разкри, че заедно със своите съотборници, сред които има още трима българи, се опитва да се наслаждава на играта. „Независимо от обстоятелствата, винаги се опитвам да се отдавам на играта. Понякога се питам, дали Сираков не е омръзнал на феновете, но когато виждам тяхното отношение към мен, веднага забравям за това“, разкри бранителят на руския тим. „Доволен съм, че привържениците ни отново се завръщат на стадиона, след кратък отлив. И на улицата все по-често ме спират хора, които ми благодарят за играта....

Трети ден на напрегнати преговори за иранската ядрена програма

В Женева започна третият ден на напрегнати преговори за иранската ядрена програма, в които вземат участие представители на Техеран и „шесторката” (петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия), предаде ИТАР-ТАСС. 

Прессекретарят на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Майкъл В Женева започна третият ден на напрегнати преговори за иранската ядрена програма, в които вземат участие представители на Техеран и „шесторката” (петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия), предаде ИТАР-ТАСС. Прессекретарят на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Майкъл

В Женева се водят преговори за иранската ядрена програма

В Женева започна третият ден на напрегнати преговори за иранската ядрена програма, в които вземат участие представители на Техеран и „шесторката” (петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия), предаде ИТАР-ТАСС. 

Прессекретарят на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Майкъл В Женева започна третият ден на напрегнати преговори за иранската ядрена програма, в които вземат участие представители на Техеран и „шесторката” (петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия), предаде ИТАР-ТАСС. Прессекретарят на върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Майкъл

Трябва ли нов фонд за старите хора

Грижата за възрастните хора и за техните достойни старини безспорно е важна и държавата не трябва да се измъква от нея. Вероятно и заради това се обсъждат различни варианти как да се намерят пари, за да се помогне на тези хора. (Виж 9-а стр.)
Основният въпрос в случая е трябва ли да се търсят нови източници на финансови средства освен пенсионните Грижата за възрастните хора и за техните достойни старини безспорно е важна и държавата не трябва да се измъква от нея. Вероятно и заради това се обсъждат различни варианти как да се намерят пари, за да се помогне на тези хора. (Виж 9-а стр.) Основният въпрос в случая е трябва ли да се търсят нови източници на финансови средства освен пенсионните

Догодина почиваме 114 дни

Шестдневна ваканция се задава по Гергьовден догодина. Почивката ще започне от Деня на труда в четвъртък и ще продължи до 6 май - вторник. Правителството ще обяви за неработни 2 и 5 май, които ще се отработват в съботите на 10 и 31 май, научи „Преса“.

Трима българи може да спечелят космическа тренировка от NASA


Всеки астронавт на NASA преминава през много сериозни тренировки преди всяко свое излитане в Космоса. Тренировките са доста тежки, но и много интересни.

Трима българи ще получат възможността да изпитат част от тях, след като спечелят пътешествие до централата на американската космическа агенция NASA в Хюстън за специална космическа тренировка. За целта те трябва да участват в кампанията The Voyage на Heineken.

Желаещите да участват трябва да си изтеглят приложението...

Трите букви на щастието: тест на VW Golf 7 GTI

Последното поколение на спортния хечбек пристига, за да започне всичко отначало

    


Върнаха докараните в София бежанци

/КРОСС/  Докараните с автобус снощи в центъра на София бежанци, са върнати обратно в Харманли.Около 60 души бяха стоварени късно в центъра на София, близо до джамията, от автобуси с хасковска регистрация. Полицията бе отцепила района. Изяснява се статутът на бежанците.От МВР съобщиха, че в момента, в който бежанците са слизали са били забелязани от патрули на полицията, патрулиращи денонощно вече в този район на София. От полицията не се наеха да кажат дали хората са станали жертва на измама или им е обещано срещу определена сума пари да бъдат настанени в София.В момента тече разследване по случая, съобщават от МВР. Снощи до късно полицаи от Дирекция "Миграция" на МВР и Столичната полиция са разпитвали стоварените в центъра на града хора. Установени са организаторите за превозването на бежанците. Ще се проверява дали са имали разрешение за транспортирането на мигрантите, съобщава БНР.  Всичките 60 души са от лагера за временно настаняване в Харманли. Не е ясно какъв е статутът на малка част от сирийци, въпреки че първоначалната информация беше, че всички са от такава народност. Най-вероятно бежанците е трябвало да бъдат настанени на външни адреси и квартири в столицата, тъй като нито един дом за настаняване на бежанци в София няма информация за нов прием на хора. След като бъде снета самоличността на сирийските граждани, вероятно те ще бъдат настанени в различни домове за бежанци. снимка "Булфото", всички права запазени  

Пенсионерка даде 3000 лева на измамници

Възрастна жена стана поредната жертва на телефонна измама, съобщиха от от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

82-годишната пловдивчанка е била измамена по схемата „пострадал роднина се нуждае от спешна операция". 

На 8 ноемрви в Първо Районно управление „Полиция" е било с Възрастна жена стана поредната жертва на телефонна измама, съобщиха от от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 82-годишната пловдивчанка е била измамена по схемата „пострадал роднина се нуждае от спешна операция". На 8 ноемрви в Първо Районно управление „Полиция" е било с

Баба даде 3000 лева на измамници

Възрастна жена стана поредната жертва на телефонна измама, съобщиха от от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

82-годишната пловдивчанка е била измамена по схемата „пострадал роднина се нуждае от спешна операция Възрастна жена стана поредната жертва на телефонна измама, съобщиха от от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 82-годишната пловдивчанка е била измамена по схемата „пострадал роднина се нуждае от спешна операция". На 8 ноемрви в Първо Районно управление „Полиция" е било с

Задържаха водач с 3,09 промила алкохол в Шумен

Тази нощ около 03:25 часа в Шумен е задържан 36-годишен водач на автомобил с 3,09 промила алкохол, съобщиха от местната полиция. 

Нарушението на закона е установено при рутинна проверка на ул. „Иван Рилски“ в града. М.Н. е управлявал лек автомобил Ланчия „Дедра“ с шуменска регистрация след употреба на алкохол. 

Виж тук новите електронни ... Тази нощ около 03:25 часа в Шумен е задържан 36-годишен водач на автомобил с 3,09 промила алкохол, съобщиха от местната полиция. Нарушението на закона е установено при рутинна проверка на ул. „Иван Рилски“ в града. М.Н. е управлявал лек автомобил Ланчия „Дедра“ с шуменска регистрация след употреба на алкохол. Виж тук новите електронни ...

Студентите за похода на 10 ноември: Излизаме, за да не емигрираме (видео)

Покана за похода на 10 ноември от протестиращите студенти.

“Излизаме, за да окупираме узурпирана България.

Излизаме, защото мястото на мафията не е в управлението.

Излизаме, защото сме против потъпкването на обществения интерес в името на олигархичния модел.

Излизаме, за да не емигрираме.

Излизаме, за да отхвърлим образованието, което ни прави роби, а не свободни.

Излизаме, преди да сме станали висококвалифицирани просяци.”

Това заявяват студентите чрез видео покана за утрешния “Поход на справедливостта: общонационален протест”. Тя бе публикувана във Фейсбук страницата “Ранобудните студенти”.

Походът започва в 11 ч. пред Ректората на Софийския университет. С него студенти и преподаватели ще отбележат 24-ата годишнина от падането на комунистическия режим в България.

От 17 ч. ще има митинг-концерт под надслов “Вдигни очи! Стоп на псевдопрехода!”.

“На тази дата (9 ноември – бел. ред.) през 1989 г. бе съборена Берлинската стена, символ на отчуждението. В България на 10 ноември същата година бе заявен мним преход. За съжаление, 24 години по-късно властта продължава да се отчуждава, като строй стени, фасади и заграждения между себе си и гражданите. Нека всички в един глас да кажем: “Стоп! Стоп на фасадите! Стоп на задкулисието! Стоп на псевдопрехода! Искаме ново начало! Искаме оставка! Искаме “Чисти Ръце”! Искаме прозрачност! Искаме да живеем в една по-добра България!”", пишат организаторите в поканата си.

 

Статията "Студентите за похода на 10 ноември: Излизаме, за да не емигрираме (видео)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Лавров се присъедини към преговорите за Иран

Руският външен Сергей Лавров пристигна в Женева, където ще се присъедини към преговорите за ядреното разоръжаване на Иран.В Швейцарската столица вече се събраха всички външни министри на държавите, участващи в преговорите, без китайския първи дипломат, който се очаква по-късно днес.Снощната среща на външния министър на Иран Мохамад Джавад Зарифа с първия дипломат на ЕС Катрин Аштън и държавния секретар на САЩ Джон Кери завърши без резултат. Страните не са успели да договорят окончателния текст на съвместния документ, който трябва да бъде подписан.        

Хранителни продукти за близо 500 000 лв. получиха социалнослаби в Кърджалийско

Хранителни продукти от интервенционните запаси на ЕС заблизо 500 000 лева получиха 10 330 социалнослаби в Кърджалийско, съобщи директорът на областния съвет на БЧК Жана Чакърова. В седемте общини са раздадени 259 200 килограма ориз, леща,фасул, брашно, олио, захар, мед, картофено пюре и конфитюри от първия транш на помощите. (БТА)    

Бивш национал взе "Златната топка" за Северна Америка

Георги Христов спечели престижна футболна награда - "Златната топка" на футболния шампионат на Северна Америка. Нападателят ни спечели отличието за играч на сезона през настоящата година, пише football24.bg. Носителят се определя с гласовете на треньори и капитани. Българинът се състезава за "Тампа Бей Роудис", като с постижението си от 12 гола и 8 асистенции е впечатлил специалистите на шампионата. Бившият футболист на "Марица", "Ботев Пловдив", "Левски", "Локомотив "София и "Славия" направи впечатляващ сезон и е засипан с похвали от медии и специалисти. Христов изигра 22 мача за "Тампа Бей", спечели отличията "Играч на седмицата" и "Играч на месеца" по веднъж и попадна седем пъти в отбора на кръга.

Може да получим до 2 млрд. евро от ЕС за социални дейности

Младежката безработица у нас е 25%, отчете Ивайло Калфин

    


Жълтата стрела

/КРОСС/ Октомври беше щастлив месец за един неизвестен (засега) и много богат човек с местожителство в Обединеното кралство, който стана първият собственик на McLaren Р1. Автомобил №1 от лимитираната на 375 екземпляра серия излезе от технологичния център в Уокинг на британския бутиков производител на спортни коли и веднага бе пришпорен от нетърпеливия си стопанин. След връчването на ключовете на расовата машина с базова цена 1 млн. евро бяха обявени официално нейните динамични характеристики. McLaren Р1 ускорява от 0 до 300 км/ч с 5,5 секунди по-бързо от McLaren F1, а средният разход е само 8,3 л. Това е възможно благодарение на хибридното задвижване с централно разположен бензинов двигател V8 с мощност 737 к.с. и интегриран към него лек електромотор с допълнителни 179 к.с., пише сп. "Авто Труд".   

Дончев: Това правителство се превръща в субстанция на неприязънта

"Един от големите проблеми в този парламент е тишината". Това заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ. 

Запитан какъв е смисълът от престоя на ГЕРБ в парламента, той каза, че това е начин "да се чува глас отвътре". Самият той като опозиция, използва блиц-процедурата по парламентарен контрол, но "министрите не могат да артикулират отгово "Един от големите проблеми в този парламент е тишината". Това заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ. Запитан какъв е смисълът от престоя на ГЕРБ в парламента, той каза, че това е начин "да се чува глас отвътре". Самият той като опозиция, използва блиц-процедурата по парламентарен контрол, но "министрите не могат да артикулират отгово

Дончев: Управлява ни ГМО коалиция

"Един от големите проблеми в този парламент е тишината". Това заяви депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев пред БНТ. Запитан какъв е смисълът от престоя на ГЕРБ в парламента, той каза, че това е начин "да се чува глас отвътре". Самият той като опозиция, използва блиц-процедурата по парламентарен контрол, но "министрите не могат да артикулират отгово

Цигари в пералня изненадаха митничари

1740 кутии контрабандни цигари са били скрити в пералня. Стоката е открита от мобилна група на ГКПП Капитан Петко войвода.

Отзованият от Бразилия посланиик съди външния министър

Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов, чийто мандат бе прекратен предсрочно тази седмица заради липсата на информация за внезапното завръщане на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, съди външния министър Кристиан Вигенин. Това става ясно от отворено писмо до медиите, изпратено от дипломата в нощта срещу събота. В него Николов отрича заключенията на министъра, с които той аргументира в сряда решението си да го отзове, тъй като "уронил престижа на държавната служба, в частност на дипломатическата служба". "Не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор, след като всички аргументи, които аз и посолството предоставихме по случая "Боевски", не само не бяха взети под внимание, но и не им бе дадена публичност. Включително и в прес съобщението на Министерството за Вашето решение да ме отзовете нямаше и дума за моята позиция", пише дипломатът. Според него отзоваването му се прави с цел да се измести фокуса на общественото внимание от реалния проблем в случая - " защо Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в Бразилия и не само там, се връщат в страната като свободни граждани преди края на присъдите?" "Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100. На въпроса защо хора, като него се връщат без да бъдат доосъдени или оправдани от нашата съдебна система – това трябва да кажат компетентните институции у нас и да се даде отговор къде е правната база за подобни действия", посочва още дипломатът. Николов призовава министър Вигенин да обяви какво предприел по повод " нееднократните предложения за сключването на съответните договори, изпратени от посолството в Бразилия още през декември м.г." "Кога точно пристигат Боевски и други като него, интересува само медиите, за да свършат своята работа. Часът на пристигане не касае институциите – Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия. Защо не съм съобщил точната дата зависи от наличната към момента информация и за тези мои действия съм дал обяснения, но това едва ли интересува обществото", продължава вече бившият ни посланик в Бразилия. Николов категорично отрича извода на Вигенин, че е уронил престижа на професията, като дори прехвърля това обвинение обратно към министъра: "Публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация". "Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – "Златен почетен знак" за "висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба". В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия", завършва писмото на Чавдар Николов.

Честваме 569 години от битката при Варна с историческа възстановка

За честването по повод 569 години от битката при Варна от сдружение "Чигот" са предвидили историческа възстановка на епичното сражение на кръстоносните войски, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) с армията на султан Мурад Втори.

Един загинал и 14 ранени при снощния взрив в Париж

При експлозия по време на репетиция на музикален спектакъл за Френската революция в Двореца на спорта в Париж, е загинал един човек и 14 са ранени, предаде АФП. Първите информация бяха само за шестима ранени.

Лазаров: МВР разби схема за превоз на незаконни мигранти към София

Двама българи и един иракски гражданин са арестувани заради подозрение за измама и организиране на транспортна схема за превоз на незаконни имигранти от област Хасково до столицата.

Камерите на смартфоните могат да разкрият пин кодовете ни

Учени от университета Кеймбридж са достигнали до метод за разкриване на пин кодовете на приложения за смартфони - чрез прослушване на звука от натискането на виртуалните бутони и гледане на лицето на потребитeля, когато въвежда кода си, съобщава Gigaom.
Сигурността на смартфоните се е подобрила значително в последните години.

В някои ... Учени от университета Кеймбридж са достигнали до метод за разкриване на пин кодовете на приложения за смартфони - чрез прослушване на звука от натискането на виртуалните бутони и гледане на лицето на потребитeля, когато въвежда кода си, съобщава Gigaom. Сигурността на смартфоните се е подобрила значително в последните години. В някои ...

Бисеров не е жертва, смята Румен Петков

„Не мисля, че Христо Бисеров е жертва. След като 24 години питаме няма ли да има досъдебно производство срещу корупцията по високите политически етажи, сега, когато това се случва, започваме да се питаме той жертва ли е, някаква задкулисна игра ли е, преразпределяне на влиянието в енергийния сектор ли е". Това заяви за „Събуди се"...

Видео: Сомалиец е арестуван в Италия за имигрантската трагедия


Италианската полиция задържа 24-годишен сомалиец по обвинения в трафик на хора. Смята се, че той е част от групата, организирала пътуването на кораб с нелегални имигранти от Африка към Италия, което завърши на 3 октомври с трагедия. Тогава в Средиземно море загинаха 366 души.

Това е един от първите случаи, в които следствието успява да установи конкретен организатор на подобен трафик.


Той е бил в Лампедуза в център за настаняване на имигранти, но 8 от оцелелите при...

Младежи учат в колопоход за историческата битка край Клокотница

Близо 40 деца и младежи се включиха днес в колопоход до крепостта край хасковското село Клокотница. Инициативата се организира по проект „Корените дават крила”, по който работи Младежкия център. В забавното пътешествие с велосипеди се включиха и родители. Целта на проекта е децата да се запознаят с историческото, археологическото и етнографско наследство на хасковския край.

„Подготвяме една книжка, която ще разпространим сред младежите на Хасково. В нея ще поместим исторически и археологически обекти от региона, за да ги популяризираме сред хасковските ученици”, сподели ръководителят на школата по „Етнография и история”, към Младежкия център Нели Арнаудова.

Освен, че научиха за историческата битка край Клокотница, участниците в колопохода си спретнаха състезание с велосипеди. За най-добрите имаше награди.

Нели Арнаудова, ръководител школа

Димитър Димитров

 

 

 

 

 

 

 

 

Пералня пълна с цигари хванаха митничари

Стоката била открита по метода на анализ на риска от

Водач с 3,09 промила алкохол е задържан в Шумен

Тази нощ около 03:25 часа в Шумен е задържан 36-годишен водач на автомобил с 3,09 промила алкохол, съобщиха от местната полиция. 

Нарушението на закона е установено при рутинна проверка на ул. „Иван Рилски“ в града. М.Н. е управлявал лек автомобил Ланчия „Дедра“ с шуменска регистрация след употреба на алкохол. 

Виж тук новите електронни ... Тази нощ около 03:25 часа в Шумен е задържан 36-годишен водач на автомобил с 3,09 промила алкохол, съобщиха от местната полиция. Нарушението на закона е установено при рутинна проверка на ул. „Иван Рилски“ в града. М.Н. е управлявал лек автомобил Ланчия „Дедра“ с шуменска регистрация след употреба на алкохол. Виж тук новите електронни ...

Тома Биков: Бисеров е обезглавен от Ахмед Доган

/КРОСС/ Бисеров е обезглавен от Ахмед Доган, вследствие на което му се повдигат досъдебните производства, а не обратното, както се опитват да ни внуша. Това заяви журналистът Тома Биков. Според него фактът, че бившият зам.-председател на ДПС и парламента е крупен собственик на зелена енергияима общо със събития, случили се през последния месец - акция на ДАНС и прокуратурата в офисите на един от най-крупните енергийни босове в България - Богомил Манчев, оставка на Христо Бисеров, уволнение на шефа на „Булгаргаз" и смяната му с Шишман Чаушев от НАП-Видин. „Тези три събития могат да имат обща точка и тя да се окаже една енергийна битка за българската енергетика, която върви зад целия този шум. Очевидно има експанзия на ДПС и персонално на Ахмед Доган. Има опит за овладяване на този най-значим български сектор, заяви пред Нова телевизия журналиста. За Тома Биков е очевидно, че различните лобита в БСП са се отказали от желанието си да владеят енергийния сектор. Той допълни, че това е цената за запазване на управляващата в момента коалиция между БСП и ДПС. „Очевидно по-силните в момента са кръгът около Делян Пеевски", посочи журналистът и уточни, че това всъщност е Ахмед Доган, докато Пеевски е „поставено лице". „Ахмед Доган е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Но въпросът не е кой го е предложил, а защо го е предложил. С всеки ден разбираме защо го е предложил

SOFIX заличи загубите от последните три седмици на октомври

Отмина още една седмица на Българската фондова борса (БФБ), която няма да се запомни с нищо впечатляващо, нито с интригуващи сделки или...

За успехите и провалите на прехода

РУМЯНА БЪЧВАРОВА, социолог

Гражданите повярваха, че са суверенът

Успех е смяната на собствеността и появата на гражданското общество. Нито частната собственост, нито гражданското съзнание съществуваха преди 24 години. Днес са неотменими. Създадени са институциите на демокрацията и съзнанието на гражданите, че те са суверенът. РУМЯНА БЪЧВАРОВА, социолог Гражданите повярваха, че са суверенът Успех е смяната на собствеността и появата на гражданското общество. Нито частната собственост, нито гражданското съзнание съществуваха преди 24 години. Днес са неотменими. Създадени са институциите на демокрацията и съзнанието на гражданите, че те са суверенът.

Ибра ще приключи с футбола в ПСЖ

Президентът на парижани е сигурен, че шведът няма да ходи никъде

    


Разкрита е схема за превоз на нелегални мигранти към София

Главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров съобщи, че е разбита транспортна схема за превоз на незаконни мигранти към София. В ареста са трима души, участвали в превозване на мигранти от Харманли и Пъстрогор до София.

9.11 е последната необичайна нечетна дата за този век

Нечетният ден не се състои просто от три нечетни числа, а от три нечетни числа във възходящ ред, броени от едно нагоре

Чобанов: НЗОК да не сключва договори с всички болници

НЗОК да не сключва договори с всички болници в страната. Това поиска в „Седмицата" на Дарик финансовият министър Петър Чобанов. Според него най-важно е да се осигури на регионален принцип достъпът до болнична помощ. „Здравната каса да може да сключва договори и с държавни, и с частни болници, но не с всички", коментира Чобанов.

Гледат мярката за неотклонение на групата на Йосифов

Днес ще се гледа мярката за неотклонение на групата на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския от 13 часа от специализирания наказателен съд, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Протестиращи готвят блокада на главен път Е-79

Митинг под надслов „Стига сте ни лъгали. Искаме развитие на Пиринския край", организират жители на общините Разлог и Банско. Това става ясно от разпространено писмо до медиите от Инициативен комитет - Банско и Инициативен комитет за развитие на Разлог. В знак на протест се очаква да бъде блокирано движението по главен път Е-79 от 16:00 до 17:00 часа в понеделник. Протестиращите настояват правителството в рамките на 10 дни да завърши започнатата процедура по промяна на сега действащия план за управление на Пирин, което ще даде възможност за изгр...

Мъж уби куче с нож

49-годишен мъж е заловен, след като уби куче с нож, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Пловдивчанинът е намушкал няколко пъти куче в  парк зад ул.”Сокол” в Пловдив. Сигнал за случая  е получен в петък след 15.00 часа  в Шесто РУП. Кучето е починало. Заподозренният в деянието е задържан в ареста за едно денонощие. Причините са в процес на изясняване....

Нов опит да разрешат крематориумите в Гърция

Съществуващият закон на практика прави построяването на крематориуми невъзможно, различни организации и граждани се опитват да внесат законова поправка въпреки реакциите на църквата

прочети повече

Обяснението на МВР за бежанците пред джамията в София

Специализирана полицейска операция е проведена тази нощ на територията на СДВР и на ОДМВР-Хасково. При операцията са задържани трима мъже - двама българи и един иракчанин, заподозрени за измама и организиране на транспортна схема за превоз на нелегални имигранти от област Хасково до столицата.Около 22 часа снощи дежурни патрули от СДВР са установили два автобуса с хасковска регистрация, спрели в района на Централните хали. Последвалата проверка констатирала, че пътниците от различни националности идват от Центъра за първоначално настаняване на имигранти в Харманли и от Дома в Пъстрогор.Установени са общо 97 лица, от тях 17 са сирийци, а останалите -незаконни имигранти от Афганистан. Под 18 години са били 55 от пътниците в двата автобуса. С помощта на преводач от арабски и персийски езици н...

Жената е ключов фактор за щастието в семейството

Изследване, обхванало повече от 80 двойки на средна и в зряла възраст, показало, че по-удовлетворени от брака са тези двойки, в които жената бързо се успокоявала след семейните кавги.Изводът е направен, след като учените изследвали видеозаписи, по които изучавали мимиката, тона на глада, езикът на тялото на съпрузите, пише aif.ru.Браковете с „кротки“ жени се оказвали по-щастливи не само в краткосрочна, но и в дългосрочна перспектива.Интересното е, че способността на мъжете да се сдържат по време на конфликти, не оказвало съществено влияние върху състоянието на връзката.Когато става въпрос за управлението на отрицателните емоции по време на конфликт, жените имат огромно значение. Емоциите, като гняв и презрение, могат да бъдат опасни за семейните отношения. Но изследването пока...

Набързо върнаха стоварените в София бежанци

Бежанците, стоварени в петък вечер в София, са върнати към Харманли. Впоследствие се оказа, че има задържани трима души.

Боксова легенда нае цял хотел в София за бежанците

/КРОСС/ Боксовата легенда Ивендър Холифийлд и канадският милиардер Янк Бари пристигнаха тайно в София да помагат на сирийски бежанци. Те са наели за една година 4-звезден хотел с 19 стаи. В него ще настанят семейства на бежанци, които в момента живеят в мизерия в български лагери, съобщи за "Труд" Янк Бари."Хотелът беше затворен от собствениците и те търсеха купувач. Ние го наехме и ремонтирахме стаите и апартаментите", каза Бари, който ще представи идеята си пред екипи на Си Ен Ен и Ен Би Си на пресконференция във вторник. Засега той не пожела да разкрие местоположението на хотела. В него ще могат да живеят временно между 10 и 14 семейства. За да бъде привлечено вниманието на Европейския съюз към проблемите на сирийците у нас, на събитието ще присъства и Ивендър Холифийлд. Боксьорът помага във фондацията на Бари "Глобъл вилидж чемпиънс". В нея той замества като посланик легендарния Мохамед Али, който е започнал с Бари преди 20 години да работи за каузата. Чрез събитието и участието на Холифийлд бизнесменът Бари се надява индиректно да подскаже на Европейската комисия, че е наложително спешно да отпусне финансова помощ на България, за да се справи с бежанците. Първата визита на Янк Бари в нашите бежански лагери била преди няколко месеца. Той бил впечатлен от грижите, които полагаме за имигрантите, но и от липсата на средства. Затова изтеглил две от най-мизерстващите семейства в къща и в апартамент в София, които наел

Хората, които работят в офис, се разболяват по-малко

Хората, които работят в офис, се разболяват по-рядко от работещите на открито. Тези, които работят в седнало положение, са изложени на по-малка опасност от различни заболявания, сочи проучване, цитирано от БГНЕС. 

Много хора мислят, че работата пред компютър вреди както на организма така и на стойката ни. Но новото изследване показва ... Хората, които работят в офис, се разболяват по-рядко от работещите на открито. Тези, които работят в седнало положение, са изложени на по-малка опасност от различни заболявания, сочи проучване, цитирано от БГНЕС. Много хора мислят, че работата пред компютър вреди както на организма така и на стойката ни. Но новото изследване показва ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване