Замъкът на Емил Кюлев сринат до основи

Бившият замък на разстреляния банкер Емил Кюлев край санданското село Хотово беше сринат, след като имотът бе препродаден, съобщи БГНЕС. На върха на хълма багер и фадрома разчистваха последните останки от основите на замъка, издигащ се допреди няколко месеца. Самосвали извозваха бетонни отломки. Прилежащият имот, включващ ... Бившият замък на разстреляния банкер Емил Кюлев край санданското село Хотово беше сринат, след като имотът бе препродаден, съобщи БГНЕС. На върха на хълма багер и фадрома разчистваха последните останки от основите на замъка, издигащ се допреди няколко месеца. Самосвали извозваха бетонни отломки. Прилежащият имот, включващ ...

Сринаха замъка на Емил Кюлев до основи

Бившият замък на разстреляния банкер Емил Кюлев край санданското село Хотово беше сринат, след като имотът бе препродаден, съобщи БГНЕС. На върха на хълма багер и фадрома разчистваха последните останки от основите на замъка, издигащ се допреди няколко месеца. Самосвали извозваха бетонни отломки. Прилежащият имот, включващ ... Бившият замък на разстреляния банкер Емил Кюлев край санданското село Хотово беше сринат, след като имотът бе препродаден, съобщи БГНЕС. На върха на хълма багер и фадрома разчистваха последните останки от основите на замъка, издигащ се допреди няколко месеца. Самосвали извозваха бетонни отломки. Прилежащият имот, включващ ...

Ивайло Калфин: ЕС ни дава 2 млрд. евро за социални дейности

България може да разчита на средствата през следващия програмен период 2014-2020 г., в т.ч. за преодоляване на младежката безработица

    


Връщат изоставените край джамията бежанци обратно в Харманли

Полицията разследва кой е организирал транспортирането им

В САЩ започна коледната треска

/КРОСС/ Започнаха коледните приготовления в САЩ. По традиция празничната треска завладява американците в началото на ноември. В Ню Йорк вече е доставена празничната елха, която ще радва жителите и гостите на града. Дървото ще бъде поставено на известният Рокфелер плаза и в следващите дни ще бъде украсено за Коледа и Нова година с пищни гирлянди и близо 45 000 лампички. На върха на елхата ще бъде поставена голяма кристална звезда с диаметър 2,9 метра. Тя е изработена през 2009 г. по специална поръчка от австрийската фирма "Сваровски". Тази година тържествената церемония по запалването на светлините на елхата пред Рокфелер център в Ню Йорк ще се състои на 4 декември. От този момент в САЩ официално стартира коледният сезон. По традиция той ще приключи на 7 януари 2014 година. Обичаят да се украсява коледна елха в центъра на Голямата ябълка датира от началото на 30-те години на миналия век. Първата церемония се е състояла през 1933 година.

Петър Чобанов: Няма ”разхлабване на коланите”

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че проблемите в здравната система, кризата с бежаците и отпускането на коледни добавки за пенсионерите, ще натоварят бюджетните разходи. Той обаче подчерта, че "няма разхлабване на коланите".

Служителите в офисите се разболяват по-малко

Хората, които работят в офис, се разболяват по-рядко от работещите на открито. Тези, които работят в седнало положение, са изложени на по-малка опасност от различни заболявания, сочи проучване, цитирано от БГНЕС. 

Много хора мислят, че работата пред компютър вреди както на организма така и на стойката ни. Но новото изследване показва ... Хората, които работят в офис, се разболяват по-рядко от работещите на открито. Тези, които работят в седнало положение, са изложени на по-малка опасност от различни заболявания, сочи проучване, цитирано от БГНЕС. Много хора мислят, че работата пред компютър вреди както на организма така и на стойката ни. Но новото изследване показва ...

Последен ден от Седмицата на медицинската физика във Варна

Днес е последният ден от Седмицата на медицинската физика. Българско дружество по биомедицинска физика и инженерство, със съдействието на Българско ядрено дружество - секция Варна, организираха в морската столица съитията във връзка с Международния ден на Медицинската физика - 7 ноември.

Бежанци плащат по $1500 за да стигнат до Западна Европа

150 долара пък струвал фиктивен адрес в София

    


Д-р Абуаси: Затворете границата, влизат терористи!

Надига се ксенофобска вълна в България и това е само началото, каза социологът Кольо Колев в студито на "Факторът Кошлуков" по ТВ7. Според д-р Абуаси, директор на Центъра за близкоизточни изследвания България трябва да затвори границата, защото напливът от бежанци расте опасно.

Съдът решава за "Килърите" 5

/КРОСС/ Днес ще се гледа мярката за неотклонение на групата на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския от 13 часа от специализирания наказателен съд, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура. Организираната престъпна група е била създадена с цел убийства и отвличания за откуп. В групата са участвали и двама души, които през годините са били убити, а един е безследно изчезнал. Петимата обвинени са задържани на 6 ноември при специализирана операция на ГД „Национална полиция" и СОБТ под ръководството на Апелативна специализирана прокуратура и Специализирана прокуратура. Обвинения са повдигнати на Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, ръководител на групата, Ивайло Симеонов - Богьовеца, Вергил Кирилов Славов и Александър Благоев Йорданов участници в групата, както и на Марян Атанасов, също участник в групата, който има българско и сръбско гражданство. В групата са участвали още Ради Калинов (участник до 19 юни 2009 г., когато е изчезнал безследно и е обявен за общодържавно издирване); Асен Петров-Шаки (убит на 1 септември 2004г.) и Борис Арсов-Борчо(убит на 29 ноември 2003 г.). В групата са участвали още Ради Калинов (участник до 19.06.2009г., когато е изчезнал безследно и е обявен за общодържавно издирване); Асен Петров-Шаки (убит на 01.09.2004г.) и Борис Арсов-Борчо(убит на 29.11.2003г.). Според събраните до момента доказателства групата е действала от началото на 2003 г. до задържането на част от участниците по друго дело на 1 юни 2010 г

Експосланикът ни в Бразилия съди външното министерство

Уволненият посланик на България в Бразилия - Чавдар Николов, е предприел съдебни действия, за да защити репутацията си „с всички законни средства”. Това става ясно от отворено писмо на експосланика до министъра на външните работи Кристиян Вигенин

Хампарцумян: Отпадането на банковата тайна за политиците ще бъде грешка

Председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян заяви пред Фокус, че отпадането на банковата тайна за висшите политици не е решение на въпроса с измамните практики при банковите сметки. Той добави, че тази промяна ще засегне по некоректен начин и честните политици, на които не бива да се отнема правото на банкова тайна. 

Вижте цялото и Председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян заяви пред Фокус, че отпадането на банковата тайна за висшите политици не е решение на въпроса с измамните практики при банковите сметки. Той добави, че тази промяна ще засегне по некоректен начин и честните политици, на които не бива да се отнема правото на банкова тайна. Вижте цялото и

"Кръв и чест" и други националисти правят партия

"Кръв и чест" е международна неонацистка политическа мрежа, основана през 1987 г. Тя е незаконна в Германия, Русия и Испания

The Independent: Протестите в България са най-голямото антиправителствено действие в Европа

"The Independant" за българските протести и студентски окупации

Една от най-уважаваните и популярни медии във Великобритания, “The Independent”, публикува материал за студентски протести у нас под заглавие “Students invoke spirit of ’68 in fight to rid Bulgaria of corruption” (“Студентите предизвикаха духа на 68-ма в борбата си срещу корупцията в България”). Публикуваме текста със съкращения.

Младите мъже и жени в окупирания Софийски университет знаят много добре с кого се сравняват. На огромния плакат “1968″ стои надписът “Сега е наш ред”.

“През 1968 г. студентите във Франция казаха “Стига! Светът не е това, което искаме”, казва Ивайло Динев, 24-годишен студент по антропология. “Сега сме поставени в същата ситуацията. Когато студентите се вдигнат, всяко правителство пада”, с надежда споделя Иво пред британския “The Independent”.

Динев проговаря от “свободната територия на студентите”, както той сам я нарича. Тук, зад величествената университетска фасада и охранителните пунктове, стоят стотици млади хора, които правят плакати, вдигат барикади и се запасяват с храна за поредната вълна от протести, която днес е най-голямото антиправителствено действие в Европа.

В последните социологически проучвания ясно се вижда, че голяма част от българите подкрепят студентската окупация. “Когато започнахме окупацията, бяхме около 50 души. Казахме си, че ако не получим подкрепа отвън, ще спрем. Вече знаем, че времето е перфектно за тази акция”, казва Ивайло.

Вече 147 дни българите са на улицата, искайки оставката на правителството и край на корупцията и непотизма, които са обхванали страната. Българските протести са породени от страха, че бъдещето им зависи от една малка група “елит”.

Най-бедната страна в ЕС може да се “похвали” и с високото си ниво на корупция – само Гърция е над България. Симпатиите към протестиращите българи нарастват с всеки изминал ден. След началото на демонстрациите френският и германският посланик показаха своята подкрепа и порицаха “олигархичния модел” на управление, който не е съвместим с този на европейския.

Днес протестите имат нов епицентър. В края на октомври студентите в Софийския университет се барикадираха в Ректората и отказват да излязат, докато правителството не подаде оставка. Около 500 студенти всеки ден взимат участват в акцията, както в Софийския, така и в много други университети в страната.

В окупирания СУ и в социалните мрежи най-срещаната дума е “Оставка”. В залите матраците са изблъскани в ъглите, за да има място за дебати и обсъждания по различни теми. Има планини от хляб и ябълки. Може да се видят и предостатъчно запаси от тоалетна хартия. Бюрата служат за барикади на входовете, където хулигани се опитват да проникнат. На входовете охраната събира подписи в подкрепа на протеста, както и провизии, дарени от гражданите.

През това време премиерът на България Пламен Орешарски игнорира исканията за оставка, надявайки се те да отшумят.

“Най-важното е раждането на гражданското общество, защото няма значение кое правителство ще дойде, ние вече ще му дишаме във врата и ще реагираме, казва Габриела, 23-годишна студентска по изкуства. “Знаем, че битката ще е дълга, но ще се борим и няма да се предадем”, завършва тя.

Статията "The Independent: Протестите в България са най-голямото антиправителствено действие в Европа" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Търси се управител на о. Света Анастасия

Обновеният остров ще посреща туристи от новия туристически сезон

    


Хампарцумян: Отпадането на банковата тайна за висшите политици ще бъде грешка

Председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян заяви пред Фокус, че отпадането на банковата тайна за висшите политици не е решение на въпроса с измамните практики при банковите сметки. Той добави, че тази промяна ще засегне по некоректен начин и честните политици, на които не бива да се отнема правото на банкова тайна. 

Вижте цялото и Председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян заяви пред Фокус, че отпадането на банковата тайна за висшите политици не е решение на въпроса с измамните практики при банковите сметки. Той добави, че тази промяна ще засегне по некоректен начин и честните политици, на които не бива да се отнема правото на банкова тайна. Вижте цялото и

24-годишният студент от Шуменския университет е с опасност за живота

Студентът, паднал от третия етаж на Шуменския университет, е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен. 

24-годишният В.П. е пострадал при инцидент около 11:00 часа на 8 ноември в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски". 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

Момчето от Б Студентът, паднал от третия етаж на Шуменския университет, е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен. 24-годишният В.П. е пострадал при инцидент около 11:00 часа на 8 ноември в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Момчето от Б

Студентът, паднал в Шуменския университет, е с опасност за живота

Студентът, паднал от третия етаж на Шуменския университет, е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен. 

24-годишният В.П. е пострадал при инцидент около 11:00 часа на 8 ноември в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски Студентът, паднал от третия етаж на Шуменския университет, е с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Шумен. 24-годишният В.П. е пострадал при инцидент около 11:00 часа на 8 ноември в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Момчето от Б

24 години от падането на Берлинската стена

В Германия честват 24-годишнината от падането на Берлинската стена, символа на Студената война и идеологическото разделение на Европа. Прояви във връзка със събитието ще се проведат пред мемориала „Берлинска стена” на "Бернауер щрасе".

Мъж уби куче с нож

49-годишен мъж от Пловдив уби куче с нож, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив. На 8 ноември в 15,17 часа в Шесто Районно управление „Полиция" е бил получен сигнал, че в парк зад ул. „Сокол" в Пловдив мъж е намушкал няколко пъти с нож куче, което е починало.При проведените оперативни действия полицаите заловили заподозреният в деянието - Й.Н. 49 г. Той е задържан в ареста за 24 часа. Причините за случилото се са в процес на изясняване.      

Бисеров е "обезглавен" от Ахмед Доган, смята Тома Биков

Бисеров е обезглавен от Ахмед Доган, вследствие на което му се повдигат досъдебните производства, а не обратното, както се опитват да ни внуша. Това заяви журналистът Тома Биков, съобщи агенция КРОСС.Според него фактът, че бившият зам.-председател на ДПС и парламента е крупен собственик на зелена енергияима общо със събития, случили се през последния месец - акция на ДАНС и прокуратурата в офисите на един от най-крупните енергийни босове в България - Богомил Манчев, оставка на Христо Бисеров, уволнение на шефа на „Булгаргаз" и смяната му с Шишман Чаушев от НАП-Видин.„Тези три събития могат да имат обща точка и тя да се окаже една енергийна битка за българската енергетика, която върви зад целия този шум. Очевидно има експанзия на ДПС и персонално на Ахмед Доган. Има опит за овла...

АЕЦ "Козлодуй" отваря врати за посетители

/КРОСС/ В АЕЦ "Козлодуй" ще се проведе традиционният Ден на отворените врати за всички, които желаят да се запознаят с работата на централата. Посещенията в АЕЦ Козлодуй ще започнат от Информационния център на централата. В програмата на деня на отворените врати е предвидено да бъдат разгледани командните и машинните зали на 5 и 6 блок, демонстрации на работа с противопожарна техника и измервания с мобилната лаборатория за наблюдение на околната среда, съобщава БНР.  От Информационния център на АЕЦ Козлодуй припомнят, че достъп до централата може да бъде осигурен само за тези, които са се записали предварително. На всеки кръгъл час до 2 часа след обед е осигурен безплатен транспорт до централата от центъра на град Козлодуй.  

Чобанов: НЗОК да не сключва договори с всички болници

НЗОК да не сключва договори с всички болници в страната. Това поиска финансовият министър Петър Чобанов. Според него най-важно е да се осигури на регионален принцип достъпът до болнична помощ.

Моуриньо не е приел извинението на Еден Азар

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо не е приел извинението на Еден Азар за пропуснатата тренировка по-рано през седмицата. Белгийското крило не влезе в групата за мача с Шалке 04 от Шампионската лига, тъй като не се яви на заниманието на лондончани в понеделник. Футболистът е изгубил паспорта си и не е успял да се качи на влака „Евростар“, което се оказало причина за неявяването му на тренировка. „Той реагира по най-добрия начин, защото ми се извини на мен, както и на клуба. Разбира се, че извинението не беше прието, защото е нещо, което не може ...

9 арестувани на "Лудогорец" - "Черноморец"

Полицията арестува 9 човека на мача “Лудогорец” - “Черноморец” (Одеса), въпреки че на него нямаше сериозни проблеми. 7 привърженици на гостите бяха изведени, защото се опитаха да хвърлят бомбички и да запалят факли. В последните минути един от украинците атакува полицай и веднага бе закопчан. По принцип привържениците от Одеса дойдоха в София доста Полицията арестува 9 човека на мача “Лудогорец” - “Черноморец” (Одеса), въпреки че на него нямаше сериозни проблеми. 7 привърженици на гостите бяха изведени, защото се опитаха да хвърлят бомбички и да запалят факли. В последните минути един от украинците атакува полицай и веднага бе закопчан. По принцип привържениците от Одеса дойдоха в София доста

Секс, лъжи и телевизия провалят почивката на Войкова

През февруари Валентина Войкова и Любен Дилов се засичат случайно в столично заведение. Докато се поздравяват, той  казва, че подготвя сериал, а една от ролите там е точно за нея. Срещата приключва бързо, а водещата на новините в News 7 скоро след това забравя за нея.
Идва лятото, тя стяга куфарите за ваканция на морето, когато телефонът  звъни. През февруари Валентина Войкова и Любен Дилов се засичат случайно в столично заведение. Докато се поздравяват, той казва, че подготвя сериал, а една от ролите там е точно за нея. Срещата приключва бързо, а водещата на новините в News 7 скоро след това забравя за нея. Идва лятото, тя стяга куфарите за ваканция на морето, когато телефонът звъни.

Кирил Йорданов: Четвъртият мандат беше най-голямата ми грешка

"Моята най-голяма грешка е, че тръгнах към четвърти мандат. През последните 8 месеца много разсъждавах над това и стигнах до този извод", това каза в ефира на Нова телевизия, цитиран от Varnautre.bg, подалият оставка кмет на Варна Кирил Йорданов. Наречен от водещата Люба Кулезич "перфектният политически номад", той обави, че политическите сили винаги сами са го търсили, а неговата цел е била да "обедини повече хора", да не бъдат те разделени на "ляво" и "дясно". "В навечерието на 2011 ситуацията б...

Плащаш 27 лв. и те венчава Фандъкова

Не всяка двойка обаче може
да си каже Не всяка двойка обаче може да си каже "да" пред кмета Едва 27 лв. струва сключването на граждански брак пред кмета на София Йорданка Фандъкова. Плаща се само за музикалното оформление, научи "24 часа". Не всички младоженци обаче могат да се врекат пред кмета. Церемониите по сключване на граждански брак, водени лично от нея, са изключение

Нина Гергова от контрапротеста: Орешарски може да говори с всеки

Една от водачките на контрапротеста срещу правителството Нина Гергова коментира, че се е лишила от почивка и дялове в туризма заради демонстрациите. Тя подчерта, че е излязла да протестира в името на средния бизнес, който бил смачкан.

Дра района остават без вода днес във Варна

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии без вода ще останат абонатите в следните райони: - местност Перчемлията и района на комплекс "Бар Наздраве" до 14 часа - кв.Младост в района на "Гюрл

Кирил Йорданов: Пламен не искаше да се самозапали

/КРОСС/ "Схващам каузата на протестиращите за справедлива, това е правото на свободния човек да изрази мение. Аз подадох оставка сам и определям това като морален акт",заяви бившият кмет на Варна Кирил Йорданов. Бившият градоначалник подаде оставка след седмици на протести в морската столица срещу управлението му.  Запитан за случая с Пламен Горанов, който по време на февруарските протести поиска оставката на варненския кмет от ГЕРБ, и се самозапали пред общината във Варна, Йорданов отговори, че според него Пламен не е искал да се самозапали, а единствено да изрази позиция.  Това сочели свидетелствата на медицинските сестри, закарали Горанов в болницата. Те били записани и в прокурорската проверка по случая, заяви Йорданов. Според него рано или късно в България ще има предсрочни избори. "Търси се предлог, с който да се стигне до тях", заяви пред Нова телевизия бившият кмет. Запитан дали има намерение да се върне в политиката, той отговори - едва ли, по-скоро не.

Арсен Венгер вижда "шампионски глад" в играчите на "Арсенал"


Арсен Венгер е уверен в шансовете на "Арсенал" да спечели титлата във Висшата лига. Според френския мениджър неговите играчи са показали от началото на сезона, че имат необходимите качества в допълнение към огромното желание за трофеи. 

"Арсенал", който не е печелил никакво отличие от 2005 г., води във временното класиране с 25 точки и има пет преднина пред "Челси", "Ливърпул" и "Тотнъм". 

В неделя "артилеристите" гостуват на "Манчестър юнайтед" и при победа ще се откъснат...

Реал продължава да натиска за Гюндоган

Кралският клуб се разбрал с Борусия да пусне в Дортмунд Нури Шахин

    


Отзованият ни посланик в Бразилия излезе с отворено писмо за скандала "Боевски"

Отзованият ни посланик в Бразилия Чавдар Николов излезе с отворено писмо до медиите, в което изразява своята позиция за дисциплинарното уволнение, което получи заради скандала "Боевски". Посланикът отхвърля мотивите, с които беше отстранен от поста.

Цигари за 13 050 лв. в стара пералня хванаха на ГКПП "Капитан Петко войвода"

1740 кутии контрабандни цигари, скрити в пералня, откри митническа мобилна група на ГКПП "Капитан Петко войвода". По метода за анализ на риска мобилният митнически екип спрял за проверка в района на ГКПП "Капитан Петко войвода" автобус с хасковска регистрация, пътуващ от Гърция за България. В багажното отделение имало употребявана пералня, облепена с прозрачно фолио. При отварянето на капака й открили вътре били подредени 1740 кутии цигари от различни марки без бандерол. На шофьора- 40-годишен български гражданин от Хасково, е съставен акт по ...

Откриха 1740 кутии контрабандни цигари в пералня

/КРОСС/ 1740 кутии контрабандни цигари, скрити в пералня, откри митническа мобилна група на ГКПП Капитан Петко войвода. По метода на анализ на риска мобилен митнически екип в района на ГКПП Капитан Петко войвода спира за проверка пътнически автобус с хасковска регистрация, пътуващ от Гърция за България. В багажното отделение на автобуса митническите служители установяват необикновен товар - употребявана пералня, облепена с прозрачно фолио. При отварянето на капака, вместо обичайните части митническите служители открили подредени 1740 кутии цигари от различни марки без бандерол. На шофьора, български гражданин на 40 години от Хасково, е съставен акт по Закона за акцизите и данъчните складове. По случая работи разследващ митнически инспектор. Образувано е дознание по описа на Митница Свиленград .Пазарната стойност на откритите контрабандни цигари е 13 050 лева , а неплатения акциз възлиза на 6 612 лв.

ООН възнамерява да проведе масова ваксинация в Близкия Изток

ООН възнамерява да проведе масова ваксинация срещу полиомиелит в Близкия Изток. Ваксинирането трябва да обхване 20 млн. души. Акцията ще обхване 7 държави в региона, включително Сирия. По-рано стана ясно, че заболяването може да премине границите на Сирия заедно с бежанците и да достигне европейските държави.

Огнян Минчев: Отстраняването на Бисеров е свързано с "Южен поток"

Отстраняването на Бисеров е свързано с появата на новата "златна кокошка" за родните политици - газопровода "Южен поток". След далаверите с недвижими имоти дойде бизнесът с ВЕИ-централи, а сега новата "баница" е "Южен поток" - очерта проблематиката Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по БНТ.

Чобанов: НЗОК да не сключва договори с всички болници

/КРОСС/ НЗОК да не сключва договори с всички болници в страната. Това поиска финансовият министър Петър Чобанов. Според него най-важно е да се осигури на регионален принцип достъпът до болнична помощ. „Здравната каса да може да сключва договори и с държавни, и с частни болници, но не с всички", коментира Чобанов. Петър Чобанов бе категоричен, че трябва да се постави въпросът колко болници са необходими на страната ни и да погледнем към все повечето частни болници, които са се специализирали „в лекуването по скъпи пътеки". Според Чобанов именно за частните болници трябва да се мисли за втори и трети стълб в здравното осигуряване. „До края на януари ще бъдат разплатени всички дейности в системата на НЗОК", обеща още финансовият министър. По думите му до края на годината ще бъде направено всичко възможно да бъдат платени всички разходи в системата на болничната помощ до септември, а останалите разплащания да бъдат направени до края на януари. „Бюджетът на НЗОК е планиран и харчен за десет месеца", каза още пред "Дарик" Чобанов. „Предпочитам да не се ангажирам с водеща позиция по дизайна на здравната система", каза още Петър Чобанов. Той допълни, че в последните години здравната система е „доста ревнива" по отношение на намесата на финансовия министър, тъй като „знаем колко поразии направи Симеон Дянков"

Последната необичайно нечетна дата за този век

В следващите 92 години няма да има повече комбинации като днешната. Днес е последният ден от този век, в който датата е образувана от три последователни растящи нечетни числа. Необичайната дата се случва само пет пъти всеки век и 9 ноември 2013 г. (09/11/13) ще бъде последният ден с подобно стечение на цифрите, пише БГНЕС. Нечетният ден не се състои просто от три нечетни числа, а от три нечетни числа във възходящ ред, броени от едно нагоре. Това означава, че първата подобна дата във всеки век е едно-три-пет или 1 март 2005 г. (01/03/05). Следва...

Флашмоб срещу закриването на приют "Богров"

Стотици осиновени от приют "Богров" на Animal Rescue Sofia бездомни кучета и техните стопани ще организират днес флашмоб с участието от 12:30 пред пилоните на НДК. Организаторите искат да изразят недоволството от предстоящото закриване на приют "Богров" и да се напомни на властите и обществото, че хиляди кучета вместо по софийските улици, днес са в своите домове именно поради работата на Animal Rescue Sofia.

Служители на затворите излизат на протест в столицата

Служителите на затворите излизат на протест днес пред Министерството на правосъдието, съобщават от Синдиката на служителите в затворите в България. Те се обръщат за подкрепа към всички  синдикални организации и граждани. 

 На заседание на извънредния съвет на УС на Синдикат на служителите в затворите в България е обсъдена тревожната... Служителите на затворите излизат на протест днес пред Министерството на правосъдието, съобщават от Синдиката на служителите в затворите в България. Те се обръщат за подкрепа към всички синдикални организации и граждани.  На заседание на извънредния съвет на УС на Синдикат на служителите в затворите в България е обсъдена тревожната...

Защо Боевски се оказа на свобода

България надали се бори с престъпността, щом се прави, че няма такава. Документи и свидетелства на очевидци, с които Дойче веле разполага, показват, че страната системно е пренебрегвала информация от Бразилия за нарастващия брой български граждани, осъдени за наркотрафик. Никакви мерки не са взети - освен че е уволнен посланикът. Проблемът стана видим миналата седмица, когато световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски се оказа мистериозно освободен от затвора в Бразилия. Там той излежаваше 9-годишна присъда за трафик на кокаин. Без да е освободен, нито амнистиран от бразилските власти, Боевски се озова без охрана в самолет на път за Европа, кацна необезпокояван в София и си взе такси от летището за вкъщи като свободен гражданин. При това Боевски не е първият подобен случай, а само поредният. „Първият български случай с трафик на кокаин от Бразилия е регистриран около 1999-2000 година. След това имаше единични случаи около 2005 година. Но през 2007-2008 настана същинска епидемия - случаите с арестувани българи в Бразилия нараснаха главоломно и ако сега ги преброим, ще излезе, че близо 80 на сто от всички задържани българи са били арестувани именно тогава”. Това каза за Дойче веле Миряна* - българка, която от 14 години живее в Бразилия, а от 2005 г. работи като преводач-интерпретатор във федералния съд. Поверен ѝ е преводът на дела на българи и французи. От назначаването ѝ на този пост няма нито едно „българско“ дело, което да е пропуснала. Според главния прокурор Сотир Цацаров, има още около 150 българи като Боевски - хора, осъдени за наркотрафик в Бразилия, които или вече са се завърнали в България, или предстои да се завърнат. Но все като свободни граждани. И все като хора, които не са излежали докрай присъдата си в Бразилия. Тоест, ако решат да си извадят свидетелство за съдимост в България, в него ще пише: „неосъждан“. Основната причина за този парадокс Както Дойче веле вече писа, основната причина за този абсурд е липсата на двустранен договор за правна помощ между България и Бразилия. Тази липса означава включително, че присъдите, произнесени в една от двете страни, не се зачитат в другата. В очите на българските власти Гълъбин Боевски не е осъждан, така че няма причина да бъде арестуван при кацането му на българска територия. (Другото, което пречи на ареста, е липсата на българско разследване на съответния случай.). В последната година посолството на България в Бразилия е отправило най-малко три предложения до Външно министерство как да се изготви текст на двустранния договор, така че Бразилия да е склонна да подпише. Въпросът не е толкова лесен, като се има предвид, че тази страна традиционно избягва международните договори. Тя не е подписала дори Хагската конвенция за апостилите, която е базисна разпоредба за признаването на официални документи между отделните държави. Полша, която има близо 20 граждани в бразилските затвори, е последната държава, успяла да подпише с Бразилия двустранно споразумение за трансфер на осъдени лица. Документът е влязъл в сила в края на 2012 година и е препоръчан като пример от посланика на България в Бразилия Чавдар Николов. В грама номер 338 от 6 декември 2012 година, с която Дойче веле разполага, посланикът пише до тогавашния министър на външните работи Николай Младенов и до Дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания” на МВнР: „Смятам от особен интерес за нас подписаното споразумение за трансфер на осъдени лица, тъй като досега бразилската страна по-принцип отказваше преговори по този въпрос. (...) Предлагам текста на подписаното споразумение между Бразилия и Полша да бъде спешно изпратен на Министерството на правосъдието за разглеждане и въз основа на него за изготвяне на наш проект за подобно споразумение. Предполагам, че преговорите с бразилската страна ще бъдат много по-сложни и трудни поради много по-големия брой наши сънародници, излежаващи присъди в бразилските затвори“. Външно министерство потвърди, че грама с това съдържание е била получена от институцията. Оттам обаче не можаха да обяснят каква е по-нататъшната съдба на този документ - дали е стигнал до Министерството на правосъдието и дали е довел до някакви действия. Посланикът казва, че през последните 10 месеца поне още два пъти наново настоява за изготвяне на текст за споразумение с Бразилия. През август 2013 година той посочва и друго: че за една година в България са били „експулсирани над 12-13 български граждани - всички досрочно (...) Правораздавателните и съдебни органи са тези, които трябва да регламентират техния статут у нас, за което са сезирани от посолството, както информирахме, още през декември м.г. с конкретни предложения“. Липсващата държава „Изумена съм до каква степен българската държава не се интересува от своите граждани“, казва Миряна. „При толкова голяма държава като Бразилия и при такъв бум на делата срещу българи, нашето посолство е оставено с двама дипломати в столицата. А столицата е на около 1 000 километра от мястото, на което се гледат повечето от делата - Сао Пауло. До 1998 година имаше поне генерално консулство тук, но го закриха. България не поддържа и местна структура за юридическа помощ по тези дела, каквато Франция, например, има“. Българи, живеещи в Бразилия, също твърдят, че официална София е успяла да абдикира и от двете си задължения - тя нито е осигурила някаква юридическа грижа за арестуваните българи и техните семейства, нито е положила усилия да опази България от опасността осъдени хора да се разхождат из нея като свободни и неосъждани. В единия случай се държи с арестуваните като с хора, загубили гражданството си, а в другия случай се примирява с факта, че те са на свобода - сякаш нищо не зависи от нея. Според Албена*, сестра на българин, арестуван в Бразилия преди няколко месеца, Миряна е единственият човек, който ѝ е помогнал с информация и практически съвети. „Писах на официалния мейл на Външно министерство, питах ги в каква ситуация е брат ми, каква процедура и развръзка следва да очаквам, как се осигурява защитата, но още не са ми отговорили. В консулството на България бяха любезни, потвърдиха, че брат ми е арестуван, но не можаха да направят нищо повече, само ме свързаха с преводачката“. „Оправяме се тук с подръчни средства и на доброволни начала“, казва Миряна. „Сега например съм подала молба да ме допуснат до женския затвор, където има наши сънароднички. Ще отида да ги видя, за да предам на роднините им дали са добре и дали имат нужда от нещо. Ще им занеса писма. Ще отговоря на въпросите им, ако имат. Ще обменя 200 евро, които са ми изпратили, и ще ги предам по молба на роднини на наша сънародничка. България не е осигурила никаква възможност на своите дипломати да правят това, което аз правя доброволно вместо тях. Българското посолство е в състояние да ми помогне само с официална кореспонденция“, разказва Миряна. Според сайта на Външно министерство, българското посолство в столицата на Бразилия се състои от трима души: посланик, консул и секретарка. Те отговарят за още шест държави в региона, сред които 40-милионна Колумбия, 30-милионна Венецуела и 30-милионно Перу. Според доклада на ООН за разпространението на наркотиците през 2011 г., Колумбия и Перу периодично си разменят първото място в света по производство на кокаин. Що се отнася до Венецуела, ООН я поставя на четвърто място в света по брой на арестите заради наркотрафик. Ако в Бразилия има около 150 българи, арестувани за наркотрафик, то в останалите южноамерикански държави има още около 50, заяви пред Дойче веле дипломатически източник, пожелал анонимност. Посолството на България в Колумбия е закрито още през 1990 година, а това във Венецуела беше затворено миналата година. Съкращенията, които бяха извършени през последните години в дипломатическите мисии на България по света, бяха обяснявани предимно с нуждата от икономии, както и с факта, че като граждани на ЕС българите в чужбина могат да потърсят помощ във всяко посолство на друга страна-членка на съюза. Проблемите на българските граждани с правосъдието на определени страни не е било обсъждано, поне не публично. Да намерим виновник, не решение И още нещо: Португалия има 90 граждани, арестувани в Бразилия за наркотрафик - по-малко, отколкото България. Но Португалия има подписан договор за правна помощ с Бразилия - още отпреди 23 години. Оттогава не е възможно Бразилия да експулсира португалски граждани в родината им, като ги пусне свободно да пътуват със самолет и да си вземат такси до вкъщи. София вижда нещата в съвсем друга светлина. В средата на седмицата Дисциплинарният съвет в МВнР стигна до извода, че посланикът трябва да бъде уволнен, тъй като не е съобщил навреме за експулсирането на Гълъбин Боевски и с това е уронил престижа на Външно министерство. „Бразилската процедура „експулсиране“ е нещо, което отдавна е трябвало да се разучи от официална София“, обяснява Миряна. „Това е записано в законите на страната и всеки, който е поискал да се запознае с особеностите на тази процедура, е могъл да го направи. Десетки българи бяха експулсирани в България през последните 5-6 години и не ми е известно някой от София да се е поинтересувал да научи повече за това. Ако бяха го направили, щяха да знаят - дори личните адвокати на затворниците не се уведомяват предварително за експулсирането“, казва Миряна. * Имената на интервюираните са променени.

Чичарито пред трансфер в Арсенал

/КРОСС/ Една от звездите на Манчестър Юнайтед Хавиер Ернандес - Чичарито може да премине в Арсенал през зимния трансферен прозорец . За момента точната сума на евентуалния трансфер не се съобщава, но е сигурно, че треньорът на Арсенал Арсен Венгер желае да подсили атаката си. Според слуховете Хавиер Ернандес може би ще е заинтересован от подобна оферта, тъй като Чичарито има огромна конкуренция в Манчестър Юнайтед в лицето на Уейн Рууни, Робин ван Перси и Дани Уелбек.

Посланикът в Бразилия е предприел съдебни действия заради отстраняването си


Българският посланик в Бразилия Чавдар Николов е предприел съдебни действия срещу министъра на външните работи Кристиан Вигенин, след като той реши в сряда да прекрати предсрочно мандата на дипломата. Това стана ясно от отворено писмо на посланика, изпратено до медии в нощта срещу събота.

В сряда външното министерство обяви, че Кристиан Вигенин е решил задграничният мандат на Чавдар Николов да бъде предсрочно прекратен, тъй като поведението му е довело до намаляване на общественото...

“Хабъл” засне раждането на Супернова

Снимка: НАСА

Телескопът „Хъбъл” е заснел взрив на звезда в спиралната галактика NGC 6984, предаде НАСА. 

Галактиката се намира на 22 млн. светлинни години от Земята в съзвездието Индианец. 

В резултат на взрива се е образувала Супернова, получила названието SN 2013ek.

 

Статията "“Хабъл” засне раждането на Супернова" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване