Пулев отговори на Танка

Кубрат Пулев доста се позабавлява на заканите на своя настоящ противник - Шърман Уилямс. Кобрата благодари на боксьора с прякор Танка за предупреждението и обеща да се подготви за него. Пулев и 41-годишният състезател от Бахамите ще се изправят един срещу друг на 14 декември в Нойбранденбург. Танка е един от най-ниските боксьори в тежка категория, а на профиринга е с цели 13 поражения. Пулев в 18-те си мача като професионалист пък не познава вкуса на загубата. "Ами не е лошо да се кани, ще го имам предвид. Благодаря му предварително, че ме подготвя", каза Кобрата за BGsport.bg от Германия, където продължава да се готви за срещата си с Уилямс. По повод боксьорите, които преди Уилямс бяха свързвани с мач с българина, Пулев спомена едно име. "Дерек Чисора не е искал ...

Бойко Борисов не отиде на изслушване пред Волен Сидеров

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се яви на изслушване пред парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, която е председателствана от Волен Сидеров, предаде БГНЕС. В началото на заседанието на комисията депутатите от ГЕРБ уточниха, че Борисов няма как да присъства, тъй като е в болнични. Направена му е хирургична интервенция на крака, поясни депутатът от ГЕРБ Емил Радев, визирайки травмата в коляното, която Борисов получи след мача на "Витоша Бистрица" срещу "Локомотив Пловдив" за Купата на България. В комисията има два сигнала на лидера на движението "България без цензура" Николай Бареков срещу Борисов. Единият сигнал е свързан с неговото участие в офшорна фирма, която не е закрита и извършва дейност, през сметките й преминава...

Deutsche Telekom очаква консолидация на бранша в Европа

През тази година е имало 161 сделки, насочени към европейските далекосъобщителни и кабелни компании

    


ТИР се преобърна в Монтанско, пострадали няма

Товарен автомобил МАН с унгарска регистрация се преобърна между селата Д-р Йосифово и Студено буче, съобщиха от полицията в Монтана.

Сливат университети, всеки ВУЗ – на отчет пред министъра

Проф. Анелия Клисарова, министър на образованието Снимка: Сергей Антонов

Сливане на университети и сформиране на управленски борд във всеки ВУЗ, който да се отчита пред министъра на образованието. Това предвижда проектът на стратегия за висшето образование на Министерството на образованието и науката за периода 2014-2020 г.

Планира се “институционално” разделяне на академичното от стопанското управление на университета, като второто да се ръководи от борда.

“При по-нататъшните реформи следва да се обсъди възможността за прилагане на доказалия своите предимства в развитите страни модел на управление, при който академичното и стопанското ръководство се разделят институционално (при запазване на водещата роля на Ректора в управлението на подбора, кариерното развитие, методите на обучение и други ключови академични дейности). За целта е препоръчително да се въведе нов управленски орган: Университетски борд, с президент и външни членове, както и представители на студентите (общо до 70% от местата да са за външни членове и студенти).

Бордът следва да е висш управляващ орган в съответното висше училище и да е отговорен пред министъра за своята дейност”, пише в 55-страничната стратегия.

Текстът не дава яснота за това чии представители ще са “външните членове”.

От министерството очевидно разбират, че прокарването на подобна идея никак няма да е лесно:

“Въвеждането на тези промени е едно от най-сериозните предизвикателства и същевременно – твърде деликатна тема в академичния и публичния дебат за продължаване на реформите във висшето образование. Затова към прилагането на такава иновация следва да се пристъпи само след открит и честен диалог с ръководните органи на висшите училища и с цялата академична общност. Особено важно е да се избере ефективен вариант за мониторинг и контрол от страна на държавата и обществото при засилената автономия и дуална форма на управление на висшите училища. В резултат на дебата да се намери най-точната формула за промяна, която да съчетава националните традиции с интернационалните тенденции и успешни практики”, пишат авторите на стратегията.

 

Сливане на университети

Намаляването на броя университети е описано като ”оптимизиране на общия брой на висшите училища – не с административен натиск, а чрез добре обмислени финансови и данъчни лостове” и аргументирано с твърде големия брой висши училища у нас (51 – 37 държавни и 14 частни) на фона на недостатъчно високото качество и ефективност, а и на демографската картина и отворените граници в ЕС.

По план процесът на сливане на ВУЗ-овете трябва да започне през 2015-2016 г. Авторите на стратегията си представят обединение на висши училища “на регионален и предметен принцип”, опирайки се на опита на Белгия, Финландия и Украйна.

Идеята за сливане на университети не е нова. Обсъждани преди години варианти са били например обединение на инженерни университети в София.

Според авторите на стратегията е необходимо “преодоляване на дублирането и разпокъсването на професионалните направления между висшите училища; насърчаване на интеграцията (вкл. създаването на съвместни екипи) при обучението по направления, които съвпадат в рамките на един и същи регион”. Това би довело до ”реализиране на икономия на преподавателския състав, намаляване на гастролиращите хабилитирани преподаватели; повишаване качеството на обучението, чрез подобряване на комуникацията преподавател – студент)”.

Задължително е и университетите да разширят предлаганите електронни услуги и онлайн обучение, като така “преосмислят структурата на разходите си и евентуално целите си”, както и да установят партньорства в световен мащаб, пишат авторите на стратегията.

 

Финансиране

Предвижда се сериозна промяна и в модела на финансиране на университетите. Сега то зависи пряко от броя на студентите и специалностите. Бюджетът е равен на годишната издръжка на студент в дадена специалност (най-ниска е тя в педагогическите и икономическите специалности, а най-висока – в специалностите по изкуствата и медицината) по броя на студентите в съответните специалности.

Този модел е определен от МОН като неефективен, най-вече защото пряката зависимост между парите и броя на студентите не е стимул за повишаване на изискванията и качеството.

“За да се въведат в действие пазарните механизми е наложително, наред с принципа „парите следват студента” (обвързване на финансирането на входа) да се приложи с приоритет другият принцип, с нарастващо значение в световната практика: финансиране, в зависимост от професионалната реализация (т.е. на изхода на системата)”, се казва в стратегията.

Предложени са три нови варианта на модел на финансиране:

1) чисто пазарен модел, при която държавата участва със свой дял, но преобладаващата част от ресурсите се привличат от други, главно корпоративни източници;

2) гарантирани държавни субсидии, при запазване на опцията за алтернативно привличане на ресурси;

3) смесен модел, при който държавата гарантира определен минимален праг за предоставяне на субсидии, в рамките на обосновани поръчки от институциите и пазара на труда; друга/нарастваща част да се осигурява чрез пазарна конкуренция между висшите училища (вкл. възможността за извършване на по-широка стопанска и предприемаческа дейност – приложение на концепцията и световните практики за т.нар. предприемачески университет);

От тях екипът, изготвил стратегията е препоръчал въвеждането на смесения модел.

“С оглед на българската специфика (традиции, равнище на доходите, географски диспропорции и др.) е препоръчително да се възприеме смесеният модел – след внимателно проучване на успешните европейски практики и консултации с водещи финансови експерти.” 

 

Акредитация

Нов модел на акредитация на университетите предвижда още стратегията. Сегашните два вида задължителна акредитация – институционална и по професионални направления да се замени с “еднократна акредитация: и на институцията висше училище, и на професионалните му направления”.

Предлага се акредитацията да се извършва с участието и на чуждестранни агенции и експерти – идея, която също не е нова и около  която привидно има консенсус, но която и до днес не е намерила реализация.

 

Специалности и програми

Необходима е и промяна на академичните учебни програми и на предлаганите специалности, които не са адекватни на пазара на труда, категорични са от министерството.

Около 80% от професионалните направления и специалностите във висшите училища трудно се вписват в актуалната структура на най-търсените професии“, констатират от МОН.

Трябва да се прекрати “самоцелните практики за обявяване на авангардни или несвойствени специалности, единствено с цел привличане на студенти към съответното висше училище”, пишат от МОН. Те планират и да стимулират интеграцията на български и чужди ВУЗ за трансфер на доказали ефективността си учебни програми. Просветното министерство препоръчва и осъвременяване на учебните програми на 80% от студентите до края на 2014 г., съгласно препоръката на ЕК към Националната програма за реформи и Конвергентната програма на България.

 

Пазар на труда

Има “драстично разминаване между профила на подготвяните специалисти във висшите училища и реалното търсене на пазара на труда. Показателно е, че по-малко от 30% от завършващите студенти се реализират по съответната професия. В същото време се очертава остър и траен дефицит на кадри по инженерни и технически специалности”, се казва в стратегията. За да преодолее недостига на определени специалисти МОН ще предложи на МС увеличаване на местата за прием, финансирани от държавата, в тези специалности (главно инженерни) от 2014/2015 г., пише в стратегията.

“Налага се също така да се разработи система за интернационализирано търсене на възможности за реализиране на завършващите студенти; тази дейност следва да се съчетава с поддържане на непрекъснат контакт със завършилите специалисти и подпомагането им в намиране на работа – чрез консултации и курсове за повишаване на квалификацията. Целесъобразно е кариерните центрове към висшите училища да се обединят в обща информационна мрежа, като се създаде единен информационен портал, осигуряващ достъп на бизнес компаниите до висококвалифицирани специалисти”, пише още в стратегията. 

През 2015 г. МОН планира да предложи Програма за ускорена модернизация на висшето образование, базирана на новите информационни технологии, изготвена с работодателите и синдикатите.

Статията "Сливат университети, всеки ВУЗ – на отчет пред министъра" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Петър Димитров: Това е моментът да получиш най-ниска цена

/КРОСС/ Преувеличено е да се смята, че 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще се превърне в американското "Белене", смята Кенет Лефковиц, председател на Надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация. Той обаче призна пред БНР, че има основание за такива страхове. В отговор на въпроса дали има натиск от американска страна, за да се избере "Уестингхайс" Лефковиц заяви: "В голям енерегиен проект е редно доставчиците да се избират на конкурентни начала. "Уестингхаус" е компания с доста опит, история и е притежание на японския концерн "Тошиба". Те са познати като доставчик на реактори. Всяка държава насърчава своя износ и това е обичайна дейност." Според Петър Димитров, бивш министър на енергетиката по времето на тройната коалиция, при вземането на решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" има много важни политически и икономически аспекти, които са оказали влияние. Благодарение на кризата, която все още не е свършила, пазарът е изключително благоприятен. Това е моментът да получиш най-ниска цена, да получиш най-евтин кредит и с малко разходи да създадеш мощности, с които утре можеш да участваш на европейския пазар, смята Димитров. Той напомни, че България има своите външнополитически ангажименти, които не се решават с търгове и конкурси, а чрез сложни политически разговори.  

Зрителите гласуват за най-добрата сцена от сериала "Четвърта власт"


Почитателите на новия сериал на БНТ "Четвърта власт" имат възможността да гласуват за любимата си сцена от поредицата. Десет от включилите се в избора ще получат покана да гледат предпремиерно последния 12-и епизод от първия сезон на сериала ден преди всички останали, съобщиха от медията.

Специалното събитие предстои на 7 декември, събота в кино "Одеон" в София. За да се включите в жребия за покани, трябва да посетите канала на БНТ в YouTube. В него са качени 12 от най-добрите сцени...

Френската "Total" влага 250 млн. евро в проучване на газови находища край Варна


Консорциум от компании, начело с френската "Total" започват през януари проучвания на газови находища в черноморския шелф край Варна. Това съобщи посланикът на Франция у нас Ксавие Лапейр дьо Кабан. Днес той е на посещение във Варна.

Според казаното от посланик дьо Кабан, инвестицията, която ще направи "Тотал" заедно със свои партньори от Австрия и Испания, ще бъде на стойност около 250 млн. евро. Според него това ще бъде най-голямата френска инвестиция у нас, правена до момента....

Аштън отново е ерген

Аштън Кътчър най-сетне официално отхвърли брачните окови. Двамата с Деми Мур подадоха документите за развод в съд в Лос Анджелис, съобщава списание TMZ.
Двойката се раздели още през 2011 г., но разтрогването на 6-годишния им брак се забави заради финансови спорове. 

Научете още по темата в Хай Клуб Аштън Кътчър най-сетне официално отхвърли брачните окови. Двамата с Деми Мур подадоха документите за развод в съд в Лос Анджелис, съобщава списание TMZ. Двойката се раздели още през 2011 г., но разтрогването на 6-годишния им брак се забави заради финансови спорове. Научете още по темата в Хай Клуб

Тръгва нова процедура за приватизация на шуменският ТЕЦ

Шуменският общински съвет единодушно взе решение за обявяване на нова процедура по приватизация на „Топлофикация" -Шумен,въпреки, че преди дни с решение на съда топлофикационното дружество беше обявено в несъстоятелност. Според юристите в местния парламент обаче няма законова пречка ТЕЦ-ът да бъде приватизиран.Решението  беше взето с 37 гласа "за". Бяха променени част от условията към бъдещите кандидат-купувачи, като те трябва да се занимават с производство на топлоенергия, а не на топло и електроенергия, каквото беше първоначалното предложение...

Разглеждат промените в закона за здравето без здравния министър

Парламентът разглежда на първо четене промени в закона за здравето. Регламентират се изискванията, при които козметичните продукти се считат за безопасни за човешкото здраве. При нарушение на регламентираните изисквания са предвидени съответните санкции.

Със законопроекта се предвижда създаването на национален регистър на пациентите с редки забо Парламентът разглежда на първо четене промени в закона за здравето. Регламентират се изискванията, при които козметичните продукти се считат за безопасни за човешкото здраве. При нарушение на регламентираните изисквания са предвидени съответните санкции. Със законопроекта се предвижда създаването на национален регистър на пациентите с редки забо

Съквартирантите номинираха Лео, Златка, Джийсън и Пенка

Номинираните след вторите номинации в BIG Brother All Stars, в които Съквартирантите чуха истината за себе си директно, вече са ясни. По време на напрегнатите номинации в Къщата посочени за изгонване бяха Лео, Златка Райкова, Джийсън и Пенка. Лео бе номиниран автоматично в качеството му на капитан на загубилия отбор в последните номинационни игри. Златка, Джийсън и Пенка пък обраха негативния вот на Съквартирантите си. Райна, като глава на ...

Отварят източното платно на „Руски”, а в събота затварят западното

Източното платно на бул „Руски” вече е отворено за движение, съобщават от топлофикация. Спирането на дъждовете, ни позволи да приключим ремонтните дейности предсрочно, уточняват от EVN. Престои втори и последен етап на ремонт на бул. “Руски”. Той е предвиден за периода 30 ноември-15 декември и ще затвори за движение част от западното платно на булеварда- от бул. „Шести септември” до ул. „Волга”.  ...

Златанова: Езикът на омразата не е български патент

„Българите сме известни като толерантна нация, езикът на омразата не е български патент и той не е в обращение от вчера или от днес". Това заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на конференцията "Речта на омразата и ролята на гражданското общество" в София. Според нея напоследък сме свидетели на тревожно явление в обществения живот - засилване на езика на омразата. Златанова цитира изследване, представено в рамките на форума, според което 45,6 процента от анкетираните през последната година са се сблъсквали с изказвания, из...

Отложиха делото срещу Цветанов

София /КРОСС/ Делото срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше отложено за 24 януари 2014 година. За тогава са призовани петима свидетели. Цветанов е на подсъдимата скамейка за шест отказа за прилагане на СРС-та от 2009 г.Повече от час отне на прокурорите да прочетат обвинителния акт срещу бившия МВР шеф. В него е записано, че като министър Цветанов не е имал право на преценка дали да се прилагат СРС-та, вече разрешени от съд. С отказите, според прокурора той е забавил разследване за тежки престъпления срещу Орлин Тодоров, тогава полицай в Горна Оряховица и още двама души. В обвинителния акт се казва, че той е извършил изключително тежко посегателство срещу правосъдието, защото като мининистър на вътрешните работи от него се очаква да гарантира и осигурява върховенството на закона. Според обвинението Цветанов е действал при пряк умисъл да избави лицата от наказателно преследване и от евентуално наказание лишаване от свобода и е осъзнавал високата обществена опасност. Преди заседанието германският адвокат на Цветанов Ханс Петер-Ул, депутат от Бундестага каза, че е готова жалбата до съда в Страсбург. В нея бившият вътрешен министър ще претендира за нарушени права, заради изказвания на прокурора по делото за незаконно използване на мобилната станция за подслушване от МВР.Отказал съм да разпиша СРС-та, след което след 1 месец съм разписал. Започна експлоатация на специални разузнавателни средства, след което отново има удължаване

Държавата ще прави нова строителна компания

Правителството обмисля вариант за създаване на държавно строително предприятие. Целта е да се помогне на частни строителни компании да печелят големи търгове в чужбина. Това е съобщил министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред кметове от Благоевградска област на среща във вторник продължила повече от три часа, съобщи Министерството на инвестиционното проектиране. Идеята е да се създаде държавно дружество, което ще бъде лицето на българските строителни компании при търгове в Арабския свят. Проблемът е, че тези страни изискват държавни гаранции, каквито българските компании не могат да представят, твърдят запознати с идеята пред Mediapool. Според тях по този начин държавната фирма ще е един вид ракетата носител, която трябва да им помогне при участието в тръжните процедури. Към момента не е ясно нито с какъв капитал ще е държавната строителна компания, нито от къде ще бъде набран той. Това е едно добро намерение и начин да се излезе на външния пазар, каза председателят на камарата на строителите Светослав Глосов пред Mediapool. Той уточни, че въпросът все още не е обсъждан на заседание на управителния съвет на организацията. Ако целта е да се помогне на българските фирми да излязат на чужди пазари това би било добре за бранша, смята Глосов. По времето на социализма с такава цел бяха създадени държавните "Техноекспортстрой" и "Главболгарстрой", които след промените бяха приватизирани. "Техноекспортстрой" беше държавна компания до есента на 2012 г., когато беше купена за 51 млн. лв. от "АТ-Инженеринг" с кредит от Корпоративна търговска банка на банкера Цветан  Василев. Големите български фирми като "Главболгарстрой", "Трейс", "Галчев инженеринг" имат представителства в чужбина, участват в търгове и вече изпълняват поръчки. Трите компании имат обекти в съседните ни страни Сърбия, Македония и Косово. ГБС дори спечелиха търг в Ирак, но се отказаха заради политическата нестабилност в страната. Въпреки бума в строителството,  браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентноспособен, смята Иван Данов. Като сериозни проблеми в проектирането той очерта качеството му, неразбирането на процеса на управление на проектите, силно усложнената процедура за проектиране и фактът, че понякога проектът струва повече от изграждането на самия обект. Инвеститорите заобикалят страната заради непредвидими срокове Според инвестиционния министър, една от причините инвеститорите да избягват България, където данъчните условия са най-благоприятни, е непредвидимостта на скроковете на разрешителните режими по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Затова сега се подготвят бързи промени, с които да се опростят процедурите. Решението е пълната промяна на ЗУТ, каза Данов. В сегашния си вид ЗУТ третира като равностойни по отношение на изискванията несъизмерими като обем и сложност стоителни обекти. Подготвяните промени ще разделят в две категории обектите, за част от които ще има информационен режим, а за големите обекти ще се произнася квалифициран експертен съвет, поясни Данов. Кметовете и министърът били на едно мнение, че в момента ЗУТ създава, а не решава проблеми. Пет години след влизането на България в Европейския съюз, този закон не е синхронизиран с европейското законодателство. Това рефлектира върху широк спектър в нормативната база, защото ЗУТ е свързан и кореспондира с още 84 закона. Рефлектира и върху подготовката на инженерни кадри. "Ние не можем да усвоим средства от ЕС заради липса на капацитет", заяви Данов. За общите устройствени планове на общините – 5 млн. лв. За изработването на Общите устройствени планове (ОУП) на общините са предвидени 5 млн. лв. за следващата година. Ще се търси дофинансиране на процеса, за да може всички общини да направят навреме ОУП, обеща Данов. Той предупреди кметовете да ускорят процедурата, защото без ОУП общините нямат право да издават строителни разрешения. Министър Данов се ангажира лично да съдейства за усвояване на средства за ОУП от бюджета за 2013 г. за общини като Банско, които имат готовност със задание и избран изпълнител. Съгласно ЗУТ през 2014 г. всички общини трябва да имат ОУП, в противен случай няма да могат да издават разрешения за строеж. В момента обаче две трети от 264 общини нямат такива планове и реално няма да имат време да изпълнят законовото изискване, защото процесът отнема около две години. За кадастър – 10 млн. лв. Изработването на кадастралните карти е била друга дискутирана тема с кметовете. Според тях както ЗУТ и Закона за обществените поръчки, така и кадастърът създава безброй проблеми. Министър Данов също е на мнение, че кадастърът е в плачевно положение – не отговаря на нотариалните актове, аналоговият и дигиталният варианти не съвпадат, собствеността на гражданите не е защитена без кадастър. През следващата година за работа по кадастъра България ще получи едва 10 млн. лв. европейски средства, само защото не е в състояние да усвои повече поради липса на капацитет, каза Данов. По думите му процесът на изготвяне на кадастър трябва да приключи за около три и половина години, но това ще бъде голямо предизвикателство, тъй като през последните 4 години почти не са заделяни средства. Процедурата за получаване на кадастрални скици ще бъде максимално опростена за гражданите чрез създаване на терминали на Агенцията по кадастър в офисите на Агенцията по вписванията и в почти всички общини, обеща Данов.

Държавната ще прави нова строителна компания

Правителството обмисля вариант за създаване на държавно строително предприятие. Целта е да се помогне на частни строителни компании да печелят големи търгове в чужбина. Това е съобщил министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред кметове от Благоевградска област на среща във вторник продължила повече от три часа, съобщи Министерството на инвестиционното проектиране. Идеята е да се създаде държавно дружество, което ще бъде лицето на българските строителни компании при търгове в Арабския свят. Проблемът е, че тези страни изискват държавни гаранции, каквито българските компании не могат да представят, твърдят запознати с идеята пред Mediapool. Според тях по този начин държавната фирма ще е един вид ракетата носител, която трябва да им помогне при участието в тръжните процедури. Към момента не е ясно нито с какъв капитал ще е държавната строителна компания, нито от къде ще бъде набран той. Това е едно добро намерение и начин да се излезе на външния пазар, каза председателят на камарата на строителите Светослав Глосов пред Mediapool. Той уточни, че въпросът все още не е обсъждан на заседание на управителния съвет на организацията. Ако целта е да се помогне на българските фирми да излязат на чужди пазари това би било добре за бранша, смята Глосов. По времето на социализма с такава цел бяха създадени държавните "Техноекспортстрой" и "Главболгарстрой", които след промените бяха приватизирани. "Техноекспортстрой" беше държавна компания до есента на 2012 г., когато беше купена за 51 млн. лв. от "АТ-Инженеринг" с кредит от Корпоративна търговска банка на банкера Цветан  Василев. Големите български фирми като "Главболгарстрой", "Трейс", "Галчев инженеринг" имат представителства в чужбина, участват в търгове и вече изпълняват поръчки. Трите компании имат обекти в съседните ни страни Сърбия, Македония и Косово. ГБС дори спечелиха търг в Ирак, но се отказаха заради политическата нестабилност в страната. Въпреки бума в строителството,  браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентноспособен, смята Иван Данов. Като сериозни проблеми в проектирането той очерта качеството му, неразбирането на процеса на управление на проектите, силно усложнената процедура за проектиране и фактът, че понякога проектът струва повече от изграждането на самия обект. Инвеститорите заобикалят страната заради непредвидими срокове Според инвестиционния министър, една от причините инвеститорите да избягват България, където данъчните условия са най-благоприятни, е непредвидимостта на скроковете на разрешителните режими по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Затова сега се подготвят бързи промени, с които да се опростят процедурите. Решението е пълната промяна на ЗУТ, каза Данов. В сегашния си вид ЗУТ третира като равностойни по отношение на изискванията несъизмерими като обем и сложност стоителни обекти. Подготвяните промени ще разделят в две категории обектите, за част от които ще има информационен режим, а за големите обекти ще се произнася квалифициран експертен съвет, поясни Данов. Кметовете и министърът били на едно мнение, че в момента ЗУТ създава, а не решава проблеми. Пет години след влизането на България в Европейския съюз, този закон не е синхронизиран с европейското законодателство. Това рефлектира върху широк спектър в нормативната база, защото ЗУТ е свързан и кореспондира с още 84 закона. Рефлектира и върху подготовката на инженерни кадри. "Ние не можем да усвоим средства от ЕС заради липса на капацитет", заяви Данов. За общите устройствени планове на общините – 5 млн. лв. За изработването на Общите устройствени планове (ОУП) на общините са предвидени 5 млн. лв. за следващата година. Ще се търси дофинансиране на процеса, за да може всички общини да направят навреме ОУП, обеща Данов. Той предупреди кметовете да ускорят процедурата, защото без ОУП общините нямат право да издават строителни разрешения. Министър Данов се ангажира лично да съдейства за усвояване на средства за ОУП от бюджета за 2013 г. за общини като Банско, които имат готовност със задание и избран изпълнител. Съгласно ЗУТ през 2014 г. всички общини трябва да имат ОУП, в противен случай няма да могат да издават разрешения за строеж. В момента обаче две трети от 264 общини нямат такива планове и реално няма да имат време да изпълнят законовото изискване, защото процесът отнема около две години. За кадастър – 10 млн. лв. Изработването на кадастралните карти е била друга дискутирана тема с кметовете. Според тях както ЗУТ и Закона за обществените поръчки, така и кадастърът създава безброй проблеми. Министър Данов също е на мнение, че кадастърът е в плачевно положение – не отговаря на нотариалните актове, аналоговият и дигиталният варианти не съвпадат, собствеността на гражданите не е защитена без кадастър. През следващата година за работа по кадастъра България ще получи едва 10 млн. лв. европейски средства, само защото не е в състояние да усвои повече поради липса на капацитет, каза Данов. По думите му процесът на изготвяне на кадастър трябва да приключи за около три и половина години, но това ще бъде голямо предизвикателство, тъй като през последните 4 години почти не са заделяни средства. Процедурата за получаване на кадастрални скици ще бъде максимално опростена за гражданите чрез създаване на терминали на Агенцията по кадастър в офисите на Агенцията по вписванията и в почти всички общини, обеща Данов.

Държавата ще прави нова строителна компания в помощ на бранша

Правителството обмисля вариант за създаване на държавно строително предприятие. Целта е да се помогне на частни строителни компании да печелят големи търгове в чужбина. Това е съобщил министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред кметове от Благоевградска област на среща във вторник продължила повече от три часа, съобщи Министерството на инвестиционното проектиране. Идеята е да се създаде държавно дружество, което ще бъде лицето на българските строителни компании при търгове в Арабския свят. Проблемът е, че тези страни изискват държавни гаранции, каквито българските компании не могат да представят, твърдят запознати с идеята пред Mediapool. Според тях по този начин държавната фирма ще е един вид ракетата носител, която трябва да им помогне при участието в тръжните процедури. Към момента не е ясно нито с какъв капитал ще е държавната строителна компания, нито от къде ще бъде набран той. Това е едно добро намерение и начин да се излезе на външния пазар, каза председателят на камарата на строителите Светослав Глосов пред Mediapool. Той уточни, че въпросът все още не е обсъждан на заседание на управителния съвет на организацията. Ако целта е да се помогне на българските фирми да излязат на чужди пазари това би било добре за бранша, смята Глосов. По времето на социализма с такава цел бяха създадени държавните "Техноекспортстрой" и "Главболгарстрой", които след промените бяха приватизирани. "Техноекспортстрой" беше държавна компания до есента на 2012 г., когато беше купена за 51 млн. лв. от "АТ-Инженеринг" с кредит от Корпоративна търговска банка на банкера Цветан  Василев. Големите български фирми като "Главболгарстрой", "Трейс", "Галчев инженеринг" имат представителства в чужбина, участват в търгове и вече изпълняват поръчки. Трите компании имат обекти в съседните ни страни Сърбия, Македония и Косово. ГБС дори спечелиха търг в Ирак, но се отказаха заради политическата нестабилност в страната. Въпреки бума в строителството,  браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентноспособен, смята Иван Данов. Като сериозни проблеми в проектирането той очерта качеството му, неразбирането на процеса на управление на проектите, силно усложнената процедура за проектиране и фактът, че понякога проектът струва повече от изграждането на самия обект. Инвеститорите заобикалят страната заради непредвидими срокове Според инвестиционния министър, една от причините инвеститорите да избягват България, където данъчните условия са най-благоприятни, е непредвидимостта на скроковете на разрешителните режими по Закона за устройство на територията (ЗУТ). Затова сега се подготвят бързи промени, с които да се опростят процедурите. Решението е пълната промяна на ЗУТ, каза Данов. В сегашния си вид ЗУТ третира като равностойни по отношение на изискванията несъизмерими като обем и сложност стоителни обекти. Подготвяните промени ще разделят в две категории обектите, за част от които ще има информационен режим, а за големите обекти ще се произнася квалифициран експертен съвет, поясни Данов. Кметовете и министърът били на едно мнение, че в момента ЗУТ създава, а не решава проблеми. Пет години след влизането на България в Европейския съюз, този закон не е синхронизиран с европейското законодателство. Това рефлектира върху широк спектър в нормативната база, защото ЗУТ е свързан и кореспондира с още 84 закона. Рефлектира и върху подготовката на инженерни кадри. "Ние не можем да усвоим средства от ЕС заради липса на капацитет", заяви Данов. За общите устройствени планове на общините – 5 млн. лв. За изработването на Общите устройствени планове (ОУП) на общините са предвидени 5 млн. лв. за следващата година. Ще се търси дофинансиране на процеса, за да може всички общини да направят навреме ОУП, обеща Данов. Той предупреди кметовете да ускорят процедурата, защото без ОУП общините нямат право да издават строителни разрешения. Министър Данов се ангажира лично да съдейства за усвояване на средства за ОУП от бюджета за 2013 г. за общини като Банско, които имат готовност със задание и избран изпълнител. Съгласно ЗУТ през 2014 г. всички общини трябва да имат ОУП, в противен случай няма да могат да издават разрешения за строеж. В момента обаче две трети от 264 общини нямат такива планове и реално няма да имат време да изпълнят законовото изискване, защото процесът отнема около две години. За кадастър – 10 млн. лв. Изработването на кадастралните карти е била друга дискутирана тема с кметовете. Според тях както ЗУТ и Закона за обществените поръчки, така и кадастърът създава безброй проблеми. Министър Данов също е на мнение, че кадастърът е в плачевно положение – не отговаря на нотариалните актове, аналоговият и дигиталният варианти не съвпадат, собствеността на гражданите не е защитена без кадастър. През следващата година за работа по кадастъра България ще получи едва 10 млн. лв. европейски средства, само защото не е в състояние да усвои повече поради липса на капацитет, каза Данов. По думите му процесът на изготвяне на кадастър трябва да приключи за около три и половина години, но това ще бъде голямо предизвикателство, тъй като през последните 4 години почти не са заделяни средства. Процедурата за получаване на кадастрални скици ще бъде максимално опростена за гражданите чрез създаване на терминали на Агенцията по кадастър в офисите на Агенцията по вписванията и в почти всички общини, обеща Данов.

Правителството сега ще прави нова строителна компания в помощ на бранша

Правителството обмисля вариант за създаване на държавно строително предприятие. Целта е да се помогне на частни строителни компании да печелят големи търгове в чужбина. Това е съобщил министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пред кметове от Благоевградска област на среща във вторник продължила повече от три часа, съобщи Министерството на инвестиционното проектиране. Идеята е да се създаде държавно дружество, което ще бъде лицето на българските строителни компании при търгове в Арабския свят. Проблемът е, че тези страни изискват държавни гаранции, каквито българските компании не могат да представят, твърдят запознати с идеята пред Mediapool. Според тях по този начин държавната фирма ще е един вид ракетата носител, която трябва да им помогне при участието в тръжните процедури. Към момента не е ясно нито с какъв капитал ще е държавната строителна компания, нито от къде ще бъде набран той. Това е едно добро намерение и начин да се излезе на външния пазар, каза председателят на камарата на строителите Светослав Глосов пред Mediapool. Той уточни, че въпросът все още не е обсъждан на заседание на управителния съвет на организацията. Ако целта е да се помогне на българските фирми да излязат на чужди пазари това би било добре за бранша, смята Глосов. По времето на социализма с такава цел бяха създадени държавните "Техноекспортстрой" и "Главболгарстрой", които след промените бяха приватизирани. "Техноекспортстрой" беше държавна компания до есента на 2012 г., когато беше купена за 51 млн. лв. от "АТ „Инженеринг" с кредит от Корпоративна търговска банка на банкера Цветан  Василев. Големите български фирми като "Главболгарстрой", "Трейс", "Галчев инженеринг" имат представителства в чужбина, участват в търгове и вече изпълняват поръчки. Трите компании имат обекти в съседните ни страни Сърбия, Македония и Косово. ГБС дори спечелиха търг в Ирак, но се отказаха заради политическата нестабилност в страната. Въпреки бума в строителството,  браншът през последните две десетилетия е бил неглижиран, в резултат на което в момента е неконкурентноспособен, смята Иван Данов. Като сериозни проблеми в проектирането той очерта качеството му, неразбирането на процеса на управление на проектите, силно усложнената процедура за проектиране и фактът, че понякога проектът струва повече от изграждането на самия обект. Инвеститорите заобикалят страната заради непредвидими срокове Според инвестиционния министър, една от причините инвеститорите да избягват България, където данъчните условия са най-благоприятни, е непредвидимостта на скроковете на разрешителните режими по Закона за устройство на териториите(ЗУТ). Затова сега се подготвят бързи промени, с които да се опростят процедурите. Решението е пълната промяна на ЗУТ, каза Данов. В сегашния си вид ЗУТ третира като равностойни по отношение на изискванията несъизмерими като обем и сложност стоителни обекти. Подготвяните промени ще разделят в две категории обектите, за част от които ще има информационен режим, а за големите обекти ще се произнася квалифициран експертен съвет, поясни Данов. Кметовете и министърът били на едно мнение, че в момента ЗУТ създава, а не решава проблеми. Пет години след влизането на България в Европейския съюз, този закон не е синхронизиран с европейското законодателство. Това рефлектира върху широк спектър в нормативната база, защото ЗУТ е свързан и кореспондира с още 84 закона. Рефлектира и върху подготовката на инженерни кадри. „Ние не можем да усвоим средства от ЕС заради липса на капацитет”, е заявилДанов. За общите устройствени планове на общините – 5 млн. лв. За изработването на Общите устройствени планове(ОУП) на общините са предвидени 5 млн. лв. за следващата година. Ще се търси дофинансиране на процеса, за да може всички общини да направят навреме ОУП, е обещал Данов. Той предупреди кметовете да ускорят процедурата, защото без ОУП общините нямат право да издават строителни разрешения. Министър Данов се ангажира лично да съдейства за усвояване на средства за ОУП от бюджета за 2013 г. за общини като Банско, които имат готовност със задание и избран изпълнител. Съгласно ЗУТ през 2014 г. всички общини трябва да имат ОУП, в противен случай няма да могат да издават разрешения за строеж. В момента обаче две трети от 264 общини нямат такива планове и реално няма да имат време да изпълнят законовото изискване, защото процесът отнема около две години. За кадастър – 10 млн. лв. Изработването на кадастралните карти е била друга дискутирана тема с кметовете. Според тях както ЗУТ и Закона за обществените поръчки, така и кадастърът създава безброй проблеми. Министър Данов също е на мнение, че кадастърът е в плачевно положение – не отговаря на нотариалните актове, аналоговият и дигиталният варианти не съвпадат, собствеността на гражданите не е защитена без кадастър. През следващата година за работа по кадастъра България ще получи едва 10 млн. лв. европейски средства, само защото не е в състояние да усвои повече поради липса на капацитет, каза Данов. По думите му процесът на изготвяне на кадастър трябва да приключи за около три и половина години, но това ще бъде голямо предизвикателство, тъй като през последните 4 години почти не са заделяни средства. Процедурата за получаване на кадастрални скици ще бъде максимално опростена за гражданите чрез създаване на терминали на Агенцията по кадастър в офисите на Агенцията по вписванията и в почти всички общини, обеща Данов.

Продават общински жилища само на наематели, обитавали ги над 5 г.

Общинските жилища в Димитровград вече ще се продават само, когато наемателите им са с адресна регистрация и постоянен адрес на територията на общината и кандидатстват за жилище повече от 5 последователни години без прекъсване към датата на наемането му. Това гласи приетата днес промяна в наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди и настаняване под наем в общински жилища. Средствата от продажбата да се изразходват приоритетно за закупуване на нови жилища, ремонт на съществуващите, довършване на започнато от общината жилищно с...

Делото за смъртта на Митрополит Кирил не е приключвало

/КРОСС/ "Не ми е известно делото за смъртта на Митрополит Кирил да е приключвало и следователно не е необходимо възобновяването му", каза говорителят на Варненската окръжна прокуратура Радослав Лазаров в отговор на въпрос на "Дневник" относно думите на главния прокурор Сотир Цацаров тази сутрин, че ще прецени дали ще има нова проверка по случая със смъртта на Кирил едва след като разговаря с колегите си от Варненската окръжна прокуратура. При положение, че работата по делото продължава, всички действия по него следва да бъдат приети като все още предстоящи, каза още Лазаров. Вчера лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев също коментира смъртта на бившия варненски владика като съобщи, че три седмици преди трагичната си смърт на 9 юли т.г. Кирил му се е оплакал, че е бил заплашван с убийство от пловдивския владика Николай. По този повод днес Радослав Лазаров заяви, че в хода на разследването се взимат предвид всички доказателства и всички факти. "До момента имаме една съдебно-медицинска експертиза, заключенията, от която сочат, че Митрополит Кирил се е удавил, обясни Лазаров. От страна на варненския окръжния прокурор също беше направено изявление, че става въпрос за удавяне. Това обаче в никакъв случай не означава,че проверката е приключила", каза още говорителят на Варненската окръжна прокуратура. Според него основателността на показанията, дадени от "свидетеля Тренчев" е въпрос на доказване

2343 автомобила проверени при акция "Зима", установиха 689 нарушения

Пътните полицаи във Великотърновска област провериха 2343 автомобила по време на традиционната акция на полицията „Зима”. Тя се проведе от 5 до 25 ноември във всички полицейски управления в региона с цел намаляване на предпоставките за пътно- транспортни произшествия с рисковите групи, участници в движението (пешеходци и водачи с малък опит). Пътните полицаи насочиха вниманието им към рисковите фактори за произшествия, упражниха засилен контрол над техническата изправност на возилата – светлини, гуми, чистачки, оборудване на автомобила и др. По...

79-годишна жена е станала жертва на телефонен измамник във Варна

79-годишна жена е била измамена по телефона, съобщиха от пресцентъра на варненската полиция. Жената е получила обаждане на домашния си телефон при което неизвестно лице я е въвело в заблуждение, че нейна близка е пострадала при катастрофа и има нужда от спешна операция.

Собствениците в Морската градина искат само те да влизат в парка с кола

Само собствениците на имоти в Морската градина във Варна да имат достъп с автомобили до парка, поискаха живущите в местността Салтанат. След като заповедта за забрана на движение на автомобили влезе в сила, те не могат да стигнат до домовете си с кола.  „Не сме за безобразия в Салтанат и за безразборно движение. Искаме строго регламентирано движение, което означава собствениците на паркоместа и гаражи да могат да ги използват безпрепятствено. За всички останали, които нямат собственост и желаят достъп – общината би следвало да изгради паркинги...

Бизнес климатът се подобрява през ноември

Общият показател на бизнес климата се покачва с 1.7 пункта спрямо нивото си от октомври, което се дължи на по-благоприятната среда в промишлеността и сектора на услугите, съобщиха от НСИ. Промишленост Бизнес климатът в промишлеността се подобрява с 4.3 пункта в сравнение с предходния месец поради подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като намалена, както и очакванията за следващите три месеца са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения ...

Безработицата в Добричка област достигна 12,5%

Безработицата в Добричка област за месец октомври е била 12,5% - с 1,6 пункта по-висока от предходния месец септември, сочат данните на Бюрото по труда. В Добрич нивото на безработицата е 8% при 6,1% през септември. В сравнение със същия период на миналата година обаче броят на регистрираните хора без препитание съвсем леко е намалял – с 0,2% за областта и с 0,4% за областния център. На работа през октомври т.г. са постъпили 495 безработни. Към днешния ден в Бюрото по труда има 108 свободни работни места – 93 за Добрич, 14 за Балчик и едно за К...

Хлябът няма да поскъпва, успокоява Греков

Ще ядем родни плодове и зеленчуци за празниците

    


Цяла Европа ще наблюдава делото срещу Цветанов, закани се немският му адвокат

И днес в съдебната зала се чу обвинението, че с решението си Цветан Цветанов е осуетил наказателното разследване и разкриването на престъпления. Пред журналисти обвиняемият Цветанов отново не успя да отговори защо не е дал съгласието си за използване на СРС-та, като се оправда с това, че отговорите на тези въпроси могат да бъдат дадени единствено в съдебното заседание.

Руски съд пусна и последния задържан активист на "Грийнпийс"

Руски съд постанови освобождаване под гаранция на последния от трийсетимата активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", които бяха задържани при протестна акция срещу петролна платформа в Арктика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.   Съдът в Санкт Петербург определи гаранция от 2 милиона рубли (61 500 долара) за австралиеца Колин Ръсел. Той беше единственият активист, на когото беше отказана гаранция миналата седмица.   Всички 30 активисти освен Ръсел бяха освободени, докато се очаква да започне процесът. Първоначално те бяха обвинени в пиратство, но впоследствие властите промениха обвинението на хулиганство.

Руски съд освободи и последния задържан активист на "Грийнпийс"

Руски съд постанови освобождаване под гаранция на последния от трийсетимата активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", които бяха задържани при протестна акция срещу петролна платформа в Арктика, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.   Съдът в Санкт Петербург определи гаранция от 2 милиона рубли (61 500 долара) за австралиеца Колин Ръсел. Той беше единственият активист, на когото беше отказана гаранция миналата седмица.   Всички 30 активисти освен Ръсел бяха освободени, докато се очаква да започне процесът. Първоначално те бяха обвинени в пиратство, но впоследствие властите промениха обвинението на хулиганство.

Промяната в облагането на онлайн хазарта отложена за доизчистване

След повече от два часа дискусия, обвинения от страна на ГЕРБ в лобизъм и заявки на управляващите за извеждане на светло на хазартния бизнес, БСП и ДПС се наложиха над партията на Бойко Борисов и "Атака" и промените в облагането на онлайн организаторите на залагания бяха отложени за одобрение пред следващата седмица с мотива да бъдат доизчистени.   Измененията са внесени от депутати от БСП и ДПС, начело с шефа на бюджетната комисия Йордан Цонев, и предвиждат от догодина букмейкърите, организаторите на тото и лото игри, покер и онлайн казина да плащат за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност еднократна такса от 100 хил. лв. и данък от 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби. Тази двукомпонентна такса няма да се събира за хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино, които се облагат с алтернативен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане.   Поправките предвиждат още да може да се откриват казина и игрални в тризведните хотели, което сега не е разрешено. Глоби от 500 хил. лв. до 1 млн. лв. се предвиждат за организиране на залози без лиценз от физическо лице, а ако става въпрос за фирма санкциите ще са двойно по-високи.   Цонев обясни предложените изменения с необходимостта от регламентиране на онлайн залаганията и промяна на некоректния данък от 15 процента върху оборота, който сега плащат операторите. Той посочи, че заради този данък стотици оператори работят на българския пазар без да имат лиценз и това води до намаляване на данъчните приходи.   От ГЕРБ обвиниха управляващите, че обслужват лобистки интереси. "Ако имаше единица мярка за лобизъм, този закон щеше да е в топ 10", заяви Ирена Соколова от ГЕРБ.   Йордан Цонев й отвърна, че дори и някой да определя закона като лобистки, ако това ще доведе до повече приходи в хазната, той няма нищо против. "Ако съм се боял от прякори, щях да работя друго, не политик. Искам да бъде регламентиран този сектор", заяви депутатът от ДПС.   Тоя каза още, че ако се запази сегашното облагане на хазарта, постъпленията в бюджета от тази дейност догодина ще са 22 млн. лв. по-малко, тъй като в момента има само един лицензиран оператор за онлайн игри. Ако обаче се регистрират повече оператори, каквито са надеждите на управляващите, приходите от този вид дейност ще са същите като от тази година, тъй като на онлайн операторите им е даден 6-месечен срок да се лицензират. През 2015 г. се очакват около 50 млн. лв. повече данъчни постъпления, а през 2016 г.- 100 млн. лв. Цонев уточне, че прогнозата е на база данните за нелегалните онлайн залози, които се оценяват на 1 млрд. лв.   Според Менда Стоянова от ГЕРБ законовата поправка ще намали три пъти данъка върху хазартната дейност, а финансисти от БСП коментираха, че намалението ще е двойно за спортния тотализатор и почти тройно за онлайн залаганията.   "И какъв е изводът от тази промяна? Елате в България, тук няма кой да ви спре да организирате лицензиран онлайн хазарт. Искаме по терлици да прокараме един закон", заяви Стоянова.   Тя се възмути от това, че се предвижда не Националната агенция за приходите, а Държавната комисия по хазарта да следи за финансовата изрядност на онлайн операторите. Според нея това е разграждане на двора на онлайн хазартните игри и не само на тях, а черешката на тортата е премахвано на филтрирането на нелицензираните сайтове.   "За какво ни е тази промяна - за да постигнем тотално либерализиране на регулациите и премахване на контрола и санкциите, за да получим намаление на приходите с 22 млн. лв., за да очакваме някога след разширяването на онлайн пазара, но не сега, в хазната да потекат едни страхотни пари", посочи Менда Стоянова   Георги Кадиев от БСП обаче смята каза, че предложените промени са в правилната посока, тъй като 2014 г. ще бъде година с две сериозни спортни събития - олимпиадата в Сочи и световното първенство по футбол в Бразилия, и онлайн хазартът ще се увеличи в световен мащаб, прогнозира той. По негови данни от офлайн залагания събраните данъци са 120 млн. лв., от които 50 млн. лв. са от ротативки. Според Кадиев в полза на фиска ще бъде въвеждането на по-висока първоначална такса за регистрация.   Бившият министър на културата Вежди Рашидов (ГЕРБ) пък обяви, че между първо и второ четене ще внесе предложение 10% от постъпленията от данъка върху хазартната дейност да отиват към фонд "Култура".   Красимир Стефанов посочи, че от ГЕРБ по-скоро биха подкрепили намаляване на ставката на данъка.

Греков: Българските храни са по-скъпи, но с гарантирано качество

Земеделският министър не очаква поскъпване на хляба, макар и цената на хлебната пшеница да се покачва

    


ООН обяви 2014-а за Международна година за солидарност с палестинския народ

/КРОСС/ ООН обяви 2014 година за Международна година за солидарност с палестинския народ. Решението бе взето по време 68-та сесия на Общото събрание на ООН с подкрепата на 110 страни-членки, включително България. Седем, в това число Израел и САЩ, гласуваха против, а 6 се въздържаха. С документа се възлага на Комитета по упражняване на неотменимите права на палестинския народ да организира съответните дейности в сътрудничество с правителствата на страните-членки, организациите в системата на ООН, междуправителствените организации и гражданското общество. Специално внимание се отделя на решаващата роля на медиите в провеждането на открита и позитивна дискусия в подкрепа на диалога между хората и прокламиране на мира и разбирателството в района на Близкия изток. На същата среща Общото събрание гласува и поредица от резолюции по Палестинския въпрос. С една от тях ОС възлага на Отдела по палестинските права да продължи мониторинга върху развитието на Палестинския въпрос и приканва Генералния секретар на ООН да осигури последователност на сътрудничеството с департаментите на ООН във връзка с програмните компоненти, отнасящи се до различните аспекти на Палестинския въпрос. ОС апелира за своевременно провеждане на международна конференция в Москва, предвидена в резолюция на Съвета за сигурност от 2008 година, за напредъка и развитието на мирния процес

Мъж изхвърли 7,5 млн. долара на боклука

На всеки се е случвало да изхвърли по погрешка някой друг лев в кофата за боклук. Какво ли е обаче чувството да изхвърлиш 7,5 млн.долара? Ако искате да разберете, просто попитайте Джеймс Хоулелс. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

През 2009 г. британецът, който работи като ИТ специалист, започнал да генерира На всеки се е случвало да изхвърли по погрешка някой друг лев в кофата за боклук. Какво ли е обаче чувството да изхвърлиш 7,5 млн.долара? Ако искате да разберете, просто попитайте Джеймс Хоулелс. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева През 2009 г. британецът, който работи като ИТ специалист, започнал да генерира

Питон глътна заспал на улицата пияница

/КРОСС/ Пиян индиец, заспал на улицата, стана жертва на питон. Мъжът, който се напил до безсъзнание и заспал в близост до магазин за алкохол, бил глътнат от огромен питон. Инцидентът е станал в индийския щат Керала, който е в непосредствена близост до Гоа и неговото крайбрежие привлича голям брой туристи.Първоначално влечугото удушило спящата си жертва, след което я погълнал. По-късно преялата змия била намерена от местни жители.

Питон глътна заспал на улицата пияница

/КРОСС/ Пиян индиец, заспал на улицата, стана жертва на питон. Мъжът, който се напил до безсъзнание и заспал в близост до магазин за алкохол, бил глътнат от огромен питон. Инцидентът е станал в индийския щат Керала, който е в непосредствена близост до Гоа и неговото крайбрежие привлича голям брой туристи.Първоначално влечугото удушило спящата си жертва, след което я погълнал. Спящата на улицата, докато в нетрезво състояние мъж питон удушил първо, и след това поглъщане. По-късно преялата змия била намерена от местни жители.

Франция инвестира 250 млн. евро във Варна

Проектът е за проучване за газови находища в Черно море

    


Цветан Цветанов: Разписал съм СРС-та срещу Орлин Тодоров

Близо час и половина им бе необходимо на наблюдаващите прокурори да прочетат обвинителния срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов акт по обвинението за отказ да приложи специални разузнавателни средства срещу бившия разузнавач от ОД на МВР – Велико Търново – Орлин Тодоров, съобщава репортер на Фрог нюз. Съдебното заседание на първа инстанция започна с разпит на трима свидетели в системата на МВР. Единият адвокат на екс министъра - Менко Менков, поиска процесът да се гледа по съкратената процедура. Той дори не пожела да бъдат отново разпитани свидетелите по досъдебното производство, като

Намалиха цените за обществената пералня в Димитровград

Общинският съвет днес намали цените, по които граждани и фирми могат да ползват услугите на най-новото общинско предприятие в Димитровград „Обществена пералня". На база направени проучвания за цените на сходни услуги, оптимизиране на процесите по обработка и използваните количества препарати, е направено преизчисляване, е записано в мотивите за актуализацията. Така за гладене вместо 2 лв./кг, както бе досега, гражданите и фирмите вече ще заплащат 1.00 лв./кг., за пране на спално бельо вместо 2.90 лв./кг новата цена е 1.70 лв./кг. Толкова е и за...

Калфин писа на Камерън за ограниченията за българи

Ивайло Калфин изпрати днес писмо до британския премиер Дейвид Камерън по повод обявените вчера планове на правителството му за въвеждане на ограничения срещу работниците от други европейски страни. Те бяха обосновани с падащите от 1 януари 2014 г. ограничения за работа на българи и румънци в ЕС. "Като стипендиант на правителствената стипендия "Чивенинг" и като магистър и почетен доктор на Университета в Лофбъро имах привилегията да се запозная и да се възползвам от най-добрите постижения на Великобритания в образованието. С цялото ми уважение к...

НДСВ стартира подписка за въвеждане на задължително гласуване

НДСВ започва кампания по събиране на подписи за задължителното гласуване. Още в периода между 2005 г. и 2009 г. депутати от НДСВ неведнъж поставяха от трибуната на Народното събрание искането си за въвеждане на задължително гласуване.

Тази зима: по-студена, но с по-малко сняг

Очаква ни, може да се каже, една нормална зима. Когато се опитваме да кажем какво представлява един зимен сезон, разбираме един тримесечен период. За сега успяваме донякъде успешно да прогнозираме средната сезонна температура и сезонното количество валежи, като отношение спрямо климатичната норма. Това каза Доц. д-р Илиан Господинов от департамента Очаква ни, може да се каже, една нормална зима. Когато се опитваме да кажем какво представлява един зимен сезон, разбираме един тримесечен период. За сега успяваме донякъде успешно да прогнозираме средната сезонна температура и сезонното количество валежи, като отношение спрямо климатичната норма. Това каза Доц. д-р Илиан Господинов от департамента

Спипаха нашенец с 1 млн. евро на Ботуша

Финансовата полиция в сътрудничество с митнически инспектори на пристанище Анкона са открили 1 милион евро фалшиви банкноти, укрити в камион ТИР, който е пристигнал с ферибот от Гърция, предаде бТВ, позовавайки се на съобщения в местните медии.

Задържаният в Сърбия зам.- кмет на Враца: "Това беше сценарий"

Зам.- кметът на Враца Красимир Богданов, който вчера беше задържан на сръбския граничен пункт "Рибарци", на път за Босилеград, вече е на работното си място в общината. Той е бил освободен от сръбските власти около полунощ. Богданов, заедно с още трима българи не бяха допуснати да влязат в Сърбия, за участие в отбелязването 94- годишнината от Ньойския договор в Босилеград.По думите му това, което се е случило е било сценарий, който не го е изненадал. „На тази граница обикновено се случват такива неща и винаги се търси провокация, не знайно защо ...

С 488 544 лв. актуализираха бюджета на Димитровград

С 488 544 лв. бе актуализиран днес бюджетът на община Димитровград за тази година по приходната и разходната му част, като съветниците приеха и вътрешна компенсирана промяна в разходите, както и промени в списъка за капиталовите разходи. Те дадоха съгласие и общината да ползва временен безлихвен заем от свободните средства по набирателната сметка за финансиране на недостига от бюджетни средства в размер на 300 000 лв. Не по-късно от 30 септември 2014 г. е срокът за възстановяване на заема, записан в приетото днес решение. Единодушно местният па...

Касата не покрива нито едно лекарство на пациенти с невромускулни заболявания

Здравната каса не покрива нито един медикамент, необходим за поддържащата терапия на пациентите, страдащи от невромускулни заболявания. Тя коства на болния между 100 и 150 лева месечно, а в случай, че състоянието му се усложни и наложи закупуването на дихателен апарат, то неговата стойност е над 6000 лева. Това съобщи председателят на Асоциацията за невромускулни заболявания Виолета Антонова. От Здравното министерство пък излязоха с информацията, че у нас не повече от 40 души с невромускулни заболявания имат нужда от дихателни апарати и предви...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване