Парламентът дава 15 млн. лв. от бюджета си за коледни добавки на пенсионерите

Парламентът връща 15 млн. лв. от парите си за 2013 г. с уговорката те да бъдат използвани за изплащане на коледните добавки на пенсионерите през декември. Това съобщава парламентарният шеф Михаил Миков в писмо до финансовия министър Петър Чобанов. Икономиите са от предвидените средства за преустройството на зала Парламентът връща 15 млн. лв. от парите си за 2013 г. с уговорката те да бъдат използвани за изплащане на коледните добавки на пенсионерите през декември. Това съобщава парламентарният шеф Михаил Миков в писмо до финансовия министър Петър Чобанов. Икономиите са от предвидените средства за преустройството на зала "Света София" в бившия ...

Капитанът Филип Лам е поредният контузен в "Байерн"


Капитанът на "Байерн" (Мюнхен) Филип Лам ще бъде извън игра поне в два мача заради мускулна контузия на бедрото на десния крак, обявиха от ръководството на германския шампион.

Футболистът получи травмата в сряда вечер при победата с 3:1 над ЦСКА в Москва от Шампионската лига. Той със сигурност ще пропусне съботния мач с "Айнтрахт" от Бундеслигата и срещата с "Аугсбург" за Купата на Германия в сряда.

Контузията на Лам е поредният проблем пред старши треньора на "Байерн"...

Отмениха обявяването за незаконен за новия лифт в Банско

Седемчленният състав връща делото за ново разглеждане от друг

П. Прошков: БСП не може да води мъжки разговори с ДПС

В сегашният вариант на Бюджет 2014 г. има два варианта за излишъци. Необходими са реформи в образованието и здравеопазването. Те са жизненоважни.

Съдия Петя Крънчева се разболя внезапно и за пред ВСС

Пословичната с внезапната си заболеваемост съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд отложи в чертвъртък с болничен лист и решението на Висшия съдебен съвет за налагане на дисплинарно наказания срещу нея заради близо 100 забавени дела. След множество протакания дисциплинарният състав на ВСС най-накрая приключи производство срещу нея с предложение да й се намали заплатата с 20% за 1 година. Причината е, че съдия Крънчева е забавила решаването на общо 93 дела, 9 от тях - с около цяла година. ВСС обаче не успя да вземе решение заради заболяване на съдия Крънчева, което не бе съобщено. Интересно в случая е, че само ден преди това, в сряда, Крънчева води съдебното заседание по делото ”Батко и братко”, което се точи вече четири години и половина. По всяка вероятност магистратът се е разболяла в следобеда на същия ден, за да може да представи болничен лист за пред ВСС, който заседава в четвъртък. Така решението за Крънчева бе отложено за 5 декември. ВСС съвсем доскоро проверяваше съдийката за внезапното й разболяване през октомври, което отложи делото срещу бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров. Съветът обаче реши да не поема отговорност да накаже лично Крънчева и остави решението на председателката на Софийския градски съд Владимира Янева, която поддържа добри отношения с подлежащия на наказание магистрат. Крънчева е известна със забавянето на делата. През юли миналата година Mediapool публикува информация, че съдийката трайно е възприела порочната практика да отбелязва решения, постановявани от оглавяваните от нея състави, с по-стари дати от действителните, за да прикрива необоснованото им забавяне. По този начин се избягва неудобната ситуация да се обяснява защо толкова често се нарушават сроковете за произнасяне по делата, а и увеличава шансовете си при евентуална проверка от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) голяма част от забавените от нея дела да не влязат в полезрението на инспекторите. Прокуратурата отказа да провери случая. Крънчева е заместник-председател на Софийския градски съд и шеф на неговата Наказателна колегия.

Специалисти искат ясни критерии за това кои лекарства ще плаща Касата

Нужни са ясни критерии при взимането на решения по въпроса кои лекарства ще бъдат покривани от държавата и кои ще си плаща пациентът. Около тази идея се обединиха специалисти по фармакоикономика по време на кръгла маса по темата за здравните технологии, която се проведе в парламента. Експертите са единодушни, че трябва да се избегнат негативите, свързани с изключването на медикаменти от списъка с лекарствата, за които Здравната каса заплаща, когато това се случва заради проблеми с ценообразуването. „За лекарствата, които имат алтернатива и мног...

Ден на благодарността в САЩ и начало на коледното пазаруване

"Черният петък" ще настъпи за пръв път в историята ден по-рано

    


Попова: Необходима е национална концепция за българските лекторати в чужбина

София /КРОСС/ Нужна е национална концепция, в която да залегне държавната политика за запазването на съществуващите лекторати за преподаване на български език във висшите училища зад граница и за разкриването на нови. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на работна среща с министъра на образованието и науката Анелия Клисарова. На разговора присъстваха представители от Министерството на образованието и науката (МОН) и преподаватели от СУ „Св. Климент Охридски". Срещата на „Дондуков"2 се състоя по инициатива на вицепрезидента във връзка с декларирания ангажимент и усилията й за запазването на българските лекторати в чуждестранни университети.Маргарита Попова и Анелия Клисарова бяха единодушни, че преподаването на български език в университетите зад граница е силна културна и духовна мисия и затова е необходима по-активна подкрепа на компетентните институции. „За да присъстваме достойно и авторитетно по света, трябва да подкрепяме езика и културата си - това е едно мощно културно и политическо оръжие, което забравихме от Възраждането насам", заяви вицепрезидентът. Участниците в срещата обсъдиха състоянието на някои от съществуващите лекторати зад граница и възможности за подобряване на условията в тях.От МОН днес декларираха готовност инициативата за преподаване на български език в Университета в Лисабон да бъде реализирана

Брюксел предлага мерки за защита срещу кражба на търговски тайни


Европейската комисия днес предложи нови разпоредби за защита срещу незаконно придобиване, използване и разгласяване на неоповестена ноу-хау и търговска информация, предаде пресслужбата на институцията.

С предложената директива се въвежда общо определение за понятието "търговски тайни" и се предвиждат средства, с които жертвите на злоупотреба с търговска тайна могат да потърсят правата си.

Така трябва бъде улеснена работата на националните съдилища, които разглеждат дела за...

Картонени коли изпълниха пловдивския квартал Капана

75 картонени коли паркираха тази сутрин в 7,30 ч. в кв. Капана, съобщи plovdiv-online.com. 
„Автомобилите“ са налепени със стикери „Подай ръка на Капана“ - акция на пловдивското архитектурно студио Каше ателие в рамките на Международния фестивал Sofia Architecture Week.

Идеята е ранобудните пловдивчани, минаващи през Капана в четвъртък сутрин, 75 картонени коли паркираха тази сутрин в 7,30 ч. в кв. Капана, съобщи plovdiv-online.com. „Автомобилите“ са налепени със стикери „Подай ръка на Капана“ - акция на пловдивското архитектурно студио Каше ателие в рамките на Международния фестивал Sofia Architecture Week. Идеята е ранобудните пловдивчани, минаващи през Капана в четвъртък сутрин,

Убиват ВЕИ сектора, алармираха от бранша

С налагането на 20% налог върху приходите от производство на електроенергия от слънце и вятър се цели фалит на ВЕИ сектора. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Меглена Русинова. Ако промените, които вчера по тъмно бяха гласувани в парламентарната комисия по бюджет и финанси след предложение от партия „Атака", станат закон то това ще означава, че ние вървим към национализация на сектора.

Пловдвиският митрополит сезира главния прокурор за готвено убийство на Галактион

Пловдивският митрополит Николай подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с изнесената от Константин Тренчев информация за готвено убийство  срещу митрополит Галактион. В сигнала се твърди, че същата информация е била " споделена" от Негово Високопросвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който заявил на заседание на Светия Синод, в присъствието на Българския патриарх Неофит и всички епархийски митрополити, че и той знаел за опит да бъде отровен митрополит Галактион. Пловдивският митрополит настоява прокуратурата да запо...

ФИФА обмисля да мести откриването

ФИФА може да премести откриването на световното първенство от Сао Пауло. Причината е трагедията с паднал кран, която уби двама работници на стадиона на “Коринтианс”. До старта на мондиала, който трябва да е в Сао Пауло, остават 164 дни. А жребият за определяне на групите е следващия петък.

При падането кранът е развалил и част от трибуните. Инци ФИФА може да премести откриването на световното първенство от Сао Пауло. Причината е трагедията с паднал кран, която уби двама работници на стадиона на “Коринтианс”. До старта на мондиала, който трябва да е в Сао Пауло, остават 164 дни. А жребият за определяне на групите е следващия петък. При падането кранът е развалил и част от трибуните. Инци

България взе домакинството в квалификациите за Евро 2014 при юношите


Българският национален отбор по футбол за юноши до 19 години ще бъде домакин на двубоите от втора група в елитния кръг на квалификациите за Евро 2014.

Воденият от Александър Димитров тим изтегли тежък жребий и ще играе срещу Чехия, Швеция и Италия. Само победителите в седемте квалификационни групи ще се класират за финалите в Унгария между 19 и 31 юли.

Първият мач на българския отбор ще бъде срещу Чехия на 24 май. Два дни по-късно е срещата с Швеция, а на 29 май е...

Kунева: "Движение България на гражданите" ще работи за премахване на зам.-министрите

"Движение България на гражданите" (ДБГ) ще работи за премахване на за премахване на постовете "зам.-министър", на партийното кадруване в администрацията, за промяна в съдебната система. Това каза лидерът на формацията Меглена Кунева на среща с членове и симпатизанти в Търговище, предаде Бтв. Тя посочи, че за развитието на страната в своята политика "Движение България на гражданите" (ДБГ) ще работи за премахване на за премахване на постовете "зам.-министър", на партийното кадруване в администрацията, за промяна в съдебната система. Това каза лидерът на формацията Меглена Кунева на среща с членове и симпатизанти в Търговище, предаде Бтв. Тя посочи, че за развитието на страната в своята политика

Изследване: Телевизията е основен източник на езика на омразата

София /КРОСС/ Всеки втори българин е бил свидетел в последната година на думи на омраза срещу етнически, религиозен или друг тип малцинства. А 64% от тези, които са се сблъсквали с явлението, са изложени на този тип нарушение на човешките права всеки ден. Медиите, семейството и приятелският кръг са основните източници на послания на омраза и нетърпимост към различните обществени групи. Това показват данни от проучването на фондацията "Отворено общество" за посланията на нетърпимост в обществения и политическия живот.Под "език на омразата" се разбира изказване, което внушава неодобрение, омраза или агресия спрямо етнически, религиозни или сексуална малцинства, уточняват авторите на изследването."Словото на омразата е престъпление, а не мнение. Една трета от българските граждани не знаят това", каза изпълнителният директор на фондация "Отворено общество" Георги Стойчев. Той беше домакин на конференцията "Речта на омразата и ролята на гражданското общество". Засилената бежанската вълна е увеличила агресията и нетолерантността в речта. Бежанците напоследък са основен обект на този тип риторика, но не са единствената й жертва, подчерта Георги Стойчев.Най-честите обекти на речта на омразата са ромите (90%), етническите турци (58%) и хомосексуалистите (38%)

По делото срещу бившия вътрешен министър: Служители на МВР се оплакаха от натиск, но не от Цветанов


Първото заседание по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов премина с разпит на свидетели, които разказваха за оперативното дело срещу бившия антимафиот Орлин Тодоров и натискът оказван върху тях случая да бъде пратен в архива.

Цветанов е обвинен, че е осуетил наказателно преследване именно срещу Тодоров, като не е разпоредил да се приложат разрешени от съда СРС-та срещу него. Според обвинителния акт това се е случило с пряк умисъл и със специална цел. Периодът за...

Арести в Англия за уредени мачове

Шестима във Великобритания са арестувани за уреждане на мачове. Поне трима от прибраните са футболисти.

По медиите изтече едно име - Делрой Фейси (33 г.). В момента той действа като футболен мениджър без официален лиценз, но е играл във Висшата лига с “Болтън”. После продължи кариерата си в по-ниските нива на Острова, а приключи с активния футбо Шестима във Великобритания са арестувани за уреждане на мачове. Поне трима от прибраните са футболисти. По медиите изтече едно име - Делрой Фейси (33 г.). В момента той действа като футболен мениджър без официален лиценз, но е играл във Висшата лига с “Болтън”. После продължи кариерата си в по-ниските нива на Острова, а приключи с активния футбо

Ветровито, но слънчево

Прогноза за времето за 29 ноември, петък През следващото денонощие времето над страната ще бъде доста ветровито - ще духа умерен, в Дунавската равнина и Източна България - силен запад-северозападен вятър. Облачността временно ще се увеличи, но утре още преди обяд вече над почти цялата страна ще бъде слънчево. Само на отделни места е възможно да прехвърчи сняг, съобщиха от НИМХ към БАН. Минималните температури на повечето места ще бъдат между минус 4° и 1°, максимални от 1 - 2° в Североизточна България до 9 - 10° в крайните югозападни райони. За...

Бъсеску поиска страната му да работи за обединение с Молдова

Ключовият проект на Румъния беше да се присъедини към НАТО

Коледна кампания за подпомагане децата на загиналите полицаи

За поредна година Министерството на вътрешните работи организира Коледна благотворителна кампания, насочена към подпомагане на децата на служители, загинали или пострадали при изпълнение на служебния си дълг, информират от Хасковската областна дирекция. Инициативата се провежда под патронажа на министър Цветлин Йовчев. Средствата ще се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на всички мобилни оператори или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото ...

Премахва се едно от междинните ръководни звена в ИА „Автомобилна администрация“

Правителството прие нов Устройствен правилник на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Неговата цел е да се подобри работата на агенцията и да се повиши ефективността при извършването на контролните й функции.

Предвижда се общата администрация да бъде разделена в две отделни дирекции – едната с функции по правното, административното, информационното обслужване и управлението на човешките ресурси, а другата – по финансовото и счетоводното обслужване на агенцията.

Друга съществена промяна в структурирането на агенцията е създаването на 27 регионални дирекции „Автомобилна администрация”, които досега бяха областни отдели под шапката на осем дирекции. С устройствения правилник тези осем дирекции се закриват. Обособяването на 27 дирекции ще бъде предоставена необходимата оперативна самостоятелност на директорите им за вземане на решения в рамките на предоставените им правомощия, което ще подобри качеството на работата.

 

Японци искат да превърнат Луната в огромна електроцентрала

Японската корпорация "Шимизу" е разработила мащабен план за превръщането на Луната в гигантска соларна електроцентрала. Тя смята, че може да генерира 13 хил. теравата електричество чрез помощта на естествения спътник на Земята, съобщава онлайн изданието BusinessInsider.

За целта на Луната роботи трябва да изградят т.нар. от компанията Лунен Японската корпорация "Шимизу" е разработила мащабен план за превръщането на Луната в гигантска соларна електроцентрала. Тя смята, че може да генерира 13 хил. теравата електричество чрез помощта на естествения спътник на Земята, съобщава онлайн изданието BusinessInsider. За целта на Луната роботи трябва да изградят т.нар. от компанията Лунен

Изслушаха кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на СРС

София /КРОСС/ Парламентарната комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения изслуша кандидатите за членове на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.На открито заседание кратки експозета направиха кандидатите Бойко Рашков, Георги Гатев, Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков. Всеки от тях отговори и на случайно изтеглен въпрос от включения в процедурата въпросник за използването и прилагането на специалните разузнавателни средства по българското законодателство. Членовете на парламентарната комисия задаваха въпроси на кандидатите на закрито заседание. Кандидатът за член на Националното бюро за контрол над СРС Бойко Рашков заяви на изслушването, че политическата власт е взела правилно решение да създаде специализиран, независим орган, който да осъществява контрол върху СРС. По думите му това решение е и изключително актуално и необходимо с оглед на някои събития в света. Освен това в последните години е станало ясно, че контролът върху тази деликатна сфера в нашата страна не е бил на необходимото ниво. Той припомни и решението на Европейския съд по правата на човека от 2007-2008 г., с което към България е отправена препоръка да създаде такъв независим орган, защото не може онзи, който използва и прилага СРС, сам да се контролира

През 2014 г. ще се отбележат 1000 години от смъртта на цар Самуил

Правителството прие решение за създаване на национален и на организационен комитет за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил Български (юли – октомври 2014 година).

На 6 октомври 2014 г. се навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил, покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници, и от битката при Ключ (29 юли 1014 г.). Датата е повод за нов прочит на тези почти 50 години на военни сблъсъци между Византия и България, показали силата на българската държавна традиция и географския ареал на средновековна България.

Годишнината е подходящ повод за отбелязване и на Охридската архиепископия – последен духовен център на българската нация през време на османското владичество.

 

Журналистите избират спортните герои на Варна

На съвместна среща на Обществения съвет по спорта и медиите на Варна бяха обсъдени критериите, по които ще бъдат избрани най-добрите състезатели и отбори на морския град за отиващата си 2013 г. И тази година спортните журналисти в анкета на общината ще обявят героите за годината, въпреки първоначалния вариант това да сторят специалистите от Обществения съвет.

Гледат отново делото срещу тройния убиец от „Гео Милев"

Делото срещу тройния убиец от „Гео Милев" Димитър Кънчев отново ще бъде гледано на последна инстанция, въпреки че през май Върховният касационен съд окончателно го осъди на 18 години затвор. По този начин се подновява 16 годишната съдебна сага. Причината е, че през лятото защитата на подсъдимия е поискала възобновяване на делото и преразглеждане на случая. Жалбата е уважена от висшите магистрати, защото един от членовете на състава е участвал в процеса през 2000 година, когато делото се е гледало на втора инстанция от апелативния съд. Поради съ...

През декември може да смените личния си лекар

През декември, всеки здравноосигурен, който желае, може да направи смяна в избора си на лекар. За целта трябва да бъде попълнен специален формуляр /регистрационна форма за постоянен избор/. Регистрационната форма вече може да бъде разпечатана и от сайта на НЗОК. Здравноосигуреният гражданин попълва личните си данни и тези на досегашния лекар и се подписва. За децата, изборът се прави от техните родители. Попълнената регистрационна форма се предоставя на новоизбрания лекар като се представя и здравноосигурителна книжка. Не е необходимо досегашни...

България поема председателството на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество

Правителството прие решение за поемане от България на председателството на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) в периода 1 януари – 30 юни 2014 година.

Създава се междуведомствена работна група за подготовката и провеждането на българското председателството на ЧИС, като Министерството на външните работи координира и ръководи дейностите, необходими за осъществяване на приоритетите и програмата на председателството.

 

Делото за новия лифт в Банско започва отначало

Седемчленен състав на ВАС върна за ново разглеждане отначало делото за новия лифт в Банско на „Юлен“ в местността "Платото", който през май т.г. бе обявен за незаконен.

Йовчев гарантира: Ще преодолеем кризата с бежанците

Ще овладеем кризата с бежанците във всичките й аспекти. Националният план за разрешаване на проблемите, които са предизвикани от кризата в Близкия Изток и засиления миграционен натиск, се изпълняват в срокове и в следващите 2 до 3 седмици очакваме няколко много важни неща да се случат, основно в Държавната агенция по бежанците.

Антоний Тодоров: Има риск протестът да стане банален

Проф. Антоний Тодоров. Снимка: БГНЕС

Протестът, който продължи твърде дълго, е изправен пред един очевиден риск и този риск е хубаво да се обмисли и от обществото, и от самите протестиращи. Рискът е протестът да стане толкова банален, че вече никой да не му обръща внимание. Това заяви пред агенция “Фокус” политологът проф. Антоний Тодоров.

Спомняме си, че през лятото имаше твърде много оригинални находки в протеста, защото той беше много спонтанен. Хората излизаха със саморъчно написани лозунги, всеки някакси се състезаваше с другите да измисли нещо по-интересно. Разбира се, не става въпрос просто за карнавал – това е протест, но мисля, че си заслужава да се мисли за промяна, ако щете на тактиката, и най-вече за осмисляне на онова, което протестът очаква да постигне. Защото това е всъщност нещото, което по-скоро доведе до намаляването на интензивността на протестите, коментира Тодоров.

Той отбелязва и че “самите протестиращи не се организираха или не излъчиха някаква нова политическа партия или формация, движение, което евентуално да събере очакванията”.

Трудно е да сравним протестите в България с тези в Украйна в момента. Според мен дистанцията е значителна. Може би много по-близо сме с гърците и техните протести. Най-малкото, защото сме в една и съща сходна ситуация донякъде – все пак в Европейския съюз. Не поставяме под въпрос това, никой не поставя под въпрос това – членството ни в Европейския съюз. За Украйна това е наистина въпрос на стратегически много дългосрочен избор и затова там мобилизацията е от друг характер, отбеляза проф. Антоний Тодоров.

Статията "Антоний Тодоров: Има риск протестът да стане банален" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Волейболистите излизат срещу Пламен Константинов

Мъжкият ни национален отбор по волейбол ще се изправи срещу тима, воден от бишия си капитан Пламен Константинов - “Губерния” (Нижни Новгород) на 26 и 27 декември. Контролите вече са потвърдени и официално договорени. 

Проверките ще се играят в столичната зала “Христо Ботев” и ще са първите за българите от подготовката за световната квалификация Мъжкият ни национален отбор по волейбол ще се изправи срещу тима, воден от бишия си капитан Пламен Константинов - “Губерния” (Нижни Новгород) на 26 и 27 декември. Контролите вече са потвърдени и официално договорени. Проверките ще се играят в столичната зала “Христо Ботев” и ще са първите за българите от подготовката за световната квалификация

Токио и Сеул отказват да спазват обявената от Китай зона на въздушна отбрана

Япония и Южна Корея съобщиха, че са изпратили свои самолети в обявената миналата седмица от Пекин зона за въздушна отбрана около спорни острови, без да уведомяват китайските власти, след като подобен полет в зоната извършиха американски бомбардировачи, предаде Франс прес. В събота Пекин обяви едностранно, че създава "идентификационна зона на въздушна отбрана" над голяма част от Източнокитайско море, обхващаща администрираните от Япония острови Сенкаку, над които Китай има претенции и нарича Дяоюйдао. Това предизвика истинска дипломатическа буря и враждебни реакции на различни страни в Азиатско-Тихоокеанския район, в които морските амбиции будят все по-силна тревога. Според новите правила, въведени от Пекин, самолетите, извършващи полети в зоната, са длъжни да представят летателния си план, да обявят националността си и да поддържат радиовръзка с китайските власти. Два американски бомбардировача Б-52, излетели в понеделник от остров Гуам в Тихия океан, преминаха през тази зона, без да предупредят китайците. С тези действия САЩ показаха на Китай, че не възнамеряват да отстъпват в Азиатско-тихоокеанския район, където Вашинтон укрепва военните си позиции. Днес в обявената зона безпрепятствено навлязоха и прелетяха самолети на японската брегова охрана. "Не сме променили нормалната си дейност по патрулиране в тази зона и не сме информирали (Китай) за летателния си план. Не попаднахме на китайски изтребител", каза за АФП говорител на японската брегова охрана. В. "Асахи шимбун" съобщи, без да уточнява дата, че самолети на японските сили за самоотбрана (както се наричат японските въоръжени сили) също са прелетели в зоната. След като първоначално се подчиниха на китайското изискване от съображение за сигурност на пътниците си, двете най-големи японски авиокомпании "Джапан еърлайнс" и "Ол нипон еъруейз" решиха да не съобщават летателните си планове. Във вторник нововъведената зона е прелетял, без да уведоми китайските власти, и самолет на южнокорейските ВВС. Полетът, за който съобщи днес южнокорейски военен говорител, е бил част от военни учения край потънал риф, за който спорят Пекин и Сеул.

България партнира на Северна Ирландия в проект за обмяна на опит

Правителството прие Решение за одобряване на Анекс №1 към Споразумение между кандидата и партньорите по проект „Управление на промяната чрез опит и знания” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Проект „Управление на промяната чрез опит и знания” се изпълнява от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) като бенефициент в партньорство с дирекция „Социално включване” към Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Обществена организация в Северна Ирландия за международно сътрудничество – НИКО. Проектът има за цел обмяна на опит в рамките на стартиралия вече процес на деинституционализация и ще създаде възможности за пилотиране на комплексна програма за управление на интегрирани социални услуги. Реализирането му ще допринесе за създаване на платформа и ползването на опита от инициативата EQUAL, насочена към транснационално сътрудничество и прилагането на нови подходи, както и за насърчаване на иновациите и тяхното приложение в практиката.

Предвид необходимостта чуждестранния партньор НИКО да участва активно в дейностите по проекта следва да бъдат предприети действия за изменения на основното споразумение. В тази връзка е изготвен и подписан Анекс № 1, който да позволи използването на чуждестранния опит и знания на експертите от НИКО.

 

Кунева: Партийните централи цензурират европари

"Управляващите крият кореспонденция с ЕК"

    


ТИР-ове задръстиха "Дунав мост", опашката е 10 км

Огромна опашка от ТИР-ове се изви край ГКПП Дунав мост. В момента тя е над 10 км, съобщи ruse-news.com.

Колоната започва от кръговото край Свободна зона, продължава до гр. Мартен и от там обратно до моста. 

Според гранични полицаи, дължината й е над 10 км., което означава, че на опашката чакат не по-малко от 500 автомобила.

Причината е пол Огромна опашка от ТИР-ове се изви край ГКПП Дунав мост. В момента тя е над 10 км, съобщи ruse-news.com. Колоната започва от кръговото край Свободна зона, продължава до гр. Мартен и от там обратно до моста. Според гранични полицаи, дължината й е над 10 км., което означава, че на опашката чакат не по-малко от 500 автомобила. Причината е пол

Километрична опашка от ТИР-ове задръсти "Дунав мост"

Огромна опашка от ТИР-ове се изви край ГКПП Дунав мост. В момента тя е над 10 км, съобщи ruse-news.com.

Колоната започва от кръговото край Свободна зона, продължава до гр. Мартен и от там обратно до моста. 

Според гранични полицаи, дължината й е над 10 км., което означава, че на опашката чакат не по-малко от 500 автомобила.

Причината е пол Огромна опашка от ТИР-ове се изви край ГКПП Дунав мост. В момента тя е над 10 км, съобщи ruse-news.com. Колоната започва от кръговото край Свободна зона, продължава до гр. Мартен и от там обратно до моста. Според гранични полицаи, дължината й е над 10 км., което означава, че на опашката чакат не по-малко от 500 автомобила. Причината е пол

Попоски: Никой не може да разубеди Гърция да ни блокира

Никой не може да убеди Гърция да не блокира Македония за членство в ЕС. Това е заявил македонският външен министър Никола Попоски, цитиран днес от ”Утрински весник”. Попоски е на посещение в Брюксел, където вчера се срещна с евродепутатите Ричард Хоуит, Чарлс Тенок и Едуард Кукан. „Всички, с които разговарях, не допускаха възможност да се убеди Гърция, че е полезно Македония да започне преговорите и мисля, че тази позиция на Атина е доста ясна”, заявил Попоски. Според Попоски никой в ЕС не може да влияе на процеса на взимане на решения в Атина.

Френските миротворци напускат Косово

/КРОСС/ Френските миротворци ще напуснат Косово, съобщава АП.НАТО съобщи, че решението е било прието от френското правителство.Очаква се от територията на Косово да се изтеглят всички 320 френски миротворци. Кога точно ще стане това обаче не се съобщава. В същото време на територията на страната ще останат около 5 000 миротворци на НАТО.

Ценовият контрол над лекарствения списък спестил на касата 1.5 млн. лв.

Цените на 704 медикамента, които се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), са паднали от създаването на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата през миналата година досега, каза председателят на съвета Татяна Бенишева-Димитрова по време на кръгла маса за оценка на здравните технологии, която се провежда под патронажа на парламентарната здравна комисия. Тя цитира анализ, според който въвеждането на този съвет е спестило на касата над 1.5 млн. лв. от цените на 25 медикамента, които тя поема напълно. Бенишева посочи още, че към Позитивния лекарствен списък, в който се вписват реимбурсираните от касата медикаменти, през 2012 година са добавени 507 продукта. Тя обаче отбеляза, че макар общият им брой да е ясен, е трудно да се направи анализ на добавените лекарства поради липсата на систематизирана медицинска статистика до 2012 година. За тази година съветът е одобрил 56 нови генерични лекарствени наименования (INN), които също ще бъдат препоръчани за включване списъка. На кръглата маса присъстваха представители на държавни институции, на съсловните организации от сектора на здравеопазването, професионални и пациентски организации, както и български и международни експерти в областта на фармакоикономиката. Преобладаващото мнение бе, че сегашният модел на реимбурсиране на лекарствата от НЗОК трябва да се усъвършенства и да се избегнат негативите, свързани с изключването на лекарства от Позитивния лекарствен списък в резултат от процеса на рефериране на цените. Обърнато бе внимание и на необходимостта от прилагане на ясни критерии, когато се решава кои лекарства да се реимбурсират, като се вземат предвид и местните специфики. В процеса на вземане на решение за реимбурсиране на лекарства страните от Балканския регион се използват фармакоикономически анализи, но по неструктуриран начин, което води до непрозрачност, каза Давид Данко от университета "Корнивус" в Унгария. Президентът на представителството на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи в Словакия Доминик Томек пък изтъкна, че определянето на цените в региона не бива да бъде базирано единствено на международното референтно ценообразуване, а трябва да се вземат под внимание и възможностите на всяка отделна държава.

Държавата чака тандеми, за да ги финансира

“Очакваме предложенията на българските спортни федерации за тандеми състезател - треньор, за да финансираме подготовката им за големи първенства” - това заяви спортният министър Мариана Георгиева в края на заседанието на Обществения съвет към Министерството на младежта и спорта. 

Така проф. Георгиева продължи развитието на идеята си, обявена в Б “Очакваме предложенията на българските спортни федерации за тандеми състезател - треньор, за да финансираме подготовката им за големи първенства” - това заяви спортният министър Мариана Георгиева в края на заседанието на Обществения съвет към Министерството на младежта и спорта. Така проф. Георгиева продължи развитието на идеята си, обявена в Б

Най-важните новини от деня, четвъртък, 28 ноември

КТБ изпревари 11 банки в Югоизточна Европа Корпоративна търговска банка (КТБ) за втора поредна година отбелязва най-големия скок в класацията...

Парламентът дава 15 млн.лв. от бюджета си за коледните добавки на пенсионерите


Предвидените за преустройството на пленарната зала "Света София" 15 млн.лв. да отидат за изплащане на еднократната коледна надбавка на пенсионерите този месец. Това предлага председателят на Народното събрание Михаил Миков в писмо до финансовия министър Петър Чобанов.

Заделените средства от бюджета на Народното събрание за преустройство на залата от 2008 до 2012 г. са в размер 12 722 000 лева, а за 2013 г. - 2 278 000 лева, посочва в писмото си Миков.

Преустройството на...

Меморандум за сътрудничество по отношение инфраструктурата на Пристанище Созопол

По инициатива на Областния управител на Бургаска област Павел Маринов в Созопол се проведе разширено обществено обсъждане на различни проекти и програми за развитие и управление на инфраструктурата на Пристанище Созопол, както и за по-прецизното организационно стиковане на бъдещи съвместни координирани действия на различните институции, стопански структури и неправителствени организации с цел подобряване състоянието на едно от най-старите и красиви пристанища в света, каквото е пристанището на Созопол.

В публичното обсъждане, което се проведе в сградата на общинския съвет в Созопол участва и министърът на културата д-р Петър Стоянович. Домакин на срещата бе кметът на Созопол Панайот Рейзи.

В срещата участваха още и представители на Министерствата на земеделието и храните, на регионалното развитие, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и собственици и пълномощници на различни фирми занимаващи се с риболов или туристически дейности, а също и членове на различни сдружения с нестопанска цел от общината и областта.

Министърът на културата поздрави участниците в дискусията и отдели специално внимание на идеята остров Свети Кирик да се превръщане от запустяла ограбена територия на бившата военно морска база във напълно преобразен великолепен „остров на културата”, който следва да се превърне в хармонично притегателно място за туристическите потоци посещаващи древния град на спасението.

За старинните археологически ценности, открити в акваторията на Созополското пристанище, където в древността се е намирало едно от най-ранните праисторически селища в света говори д-р Христина Ангелова, директор на Центъра за подводна археология в Созопол.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи благодари на областния управител на Бургаска област Павел Маринов и на министъра на културата Д-р Петър Стоянович за вниманието, което отделят на Созопол и по-специално на грижата за развитието на Пристанище Созопол, което в момента, както се изрази той е поделено между твърде различни структури, институции и ведомства и поради това има сложен правен статут и начин на управление. В акваторията на пристанището са разположени в момента яхтена частна марина, рибарско пристанище, общинска кейова стена и все още неизползвана кейова стена от остров Кирик, собственост на държавата, представлявана в случая от Министерството на културата.

В заключение областният управител Павел Маринов обобщи, че целта на настоящата среща е постигане на висока степен на публично партньорство между отделните институции, имащи отношение към Созополското пристанище. Само така може да се създаде възможност за формулиране на общи политики за изпълнение на нови обществени функции свързани най-вече с приоритетно развитие на туризма в доскоро затвореното пристанищно пространство. Бъдещото по-ефективно сътрудничество между институциите според Павел Маринов ще придаде нов тласък за развитие на морския туризъм и ще гарантира диверсификация на туристическия поток, привличайки посетители чрез яхтения и круизен туризъм, както и чрез представяне на археологическите и архитектурни културни ценности на територията на остров Свети Кирик.

Партньорството цели съхраняване на екологичния баланс и опазването на обектите на културното наследство за превръщане на община Созопол във водеща туристическа и културна дестинация на Южното Черноморие, като увеличи парковата площ в град Созопол, експонира разкритите археологически културни ценности и превърне индустриалната до този момент зона в зелена зона – хармонична територия на културата и изкуствата. Реализацията на този проект следва да се осъществи без да пострада риболовната индустрия и приходите от рибарство и аквакултури, както и съпътстващите ги дейности на територията на Пристанище Созопол, подчерта областния управител.

Министърът на културата, областният управител, кмета на Созопол, както и упълномощените представители на другите министерства подписаха специален Меморандум за сътрудничество и партньорство.

Правният документ, разкрива готовността на органите на държавна власт да придадат реално измерение на сътрудничеството с частния сектор и неправителствените организации, като споделят своя опит и добри практики в областта на интеграция на пристанищната инфраструктура с общинската градска част и с цел осигуряване устойчиво развитие на регионалната политика на територията на община Созопол чрез управление и модернизация на инфраструктурата на древното пристанище на Созопол.

 

Реформаторският блок: Законът "Пеевски - Цонев" цели само да обезсърчи протестите


Законът на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев е поредната провокация към обществото, целяща да обезсърчи нестихващите протести срещу компрометираното и нетърпимо управление на БСП, ДПС и "Атака", пишат партиите от Реформаторския блок в обща декларация.

Със законопроекта, приет на първо четене миналата седмица, се забранява пряко и косвено на офшорни дружества да получават лиценз за банка, застрахователно, пенсионно и здравноосигурително дружество. Под забраната попадат...

Сто певци се събират на обща сцена във Варна

Композиторът Джон Мур (на снимката) - автор на мюзикъла “Джекил”, ще дирижира тази вечер във Варна заедно с маестро Ганчо Ганчев Небесната меса от Ула Гиейло. Тя ще бъде изпълнена от всички хорови формации на Варна, като за първи път на сцената на Фестивалния и конгресен център ще се съберат близо сто певци. 
Освен хора на Варненската опера ще Композиторът Джон Мур (на снимката) - автор на мюзикъла “Джекил”, ще дирижира тази вечер във Варна заедно с маестро Ганчо Ганчев Небесната меса от Ула Гиейло. Тя ще бъде изпълнена от всички хорови формации на Варна, като за първи път на сцената на Фестивалния и конгресен център ще се съберат близо сто певци. Освен хора на Варненската опера ще

Личният лекар може да се смени през декември

През декември, всеки здравноосигурен, който желае, може да направи смяна в избора си на лекар, съобщават от НЗОК. За целта трябва да бъде попълнен специален формуляр /регистрационна форма за постоянен избор/. Регистрационната форма вече може да бъде разпечатана и от сайта на НЗОК.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване