229 млади лекари получиха дипломите си

София /КРОСС/ На тържествена церемония в Зала 1 на НДК бяха връчени дипломите на студентите от Випуск 2013 г. на Медицински факултет на Медицински университет - София. Хипократовата клетва положиха 229 млади лекари, като 53-ма от тях са с успех над 5.50 или близо ¼ от завършилите са с отличен успех. Сред дипломантите има 65 чужденци - основно от Гърция, Турция, САЩ, Македония, Йордания и Сирия. Тържествената церемония бе уважена от заместник-министъра на здравеопазването проф. д-р Чавдар Славов, зам.-председателят на Български лекарски съюз д-р Юлиан Йорданов, председателят на Български червен кръст Христо Григоров и представители на академичнта общност.„За Медицински факултет е изключителна гордост фактът, че 53-ма от всички 229 млади лекари са с отличен успех", каза деканът на факултета проф. Марин Маринов. Той се обърна към младите лекари с думите, че тепърва им предстои да се убедят, че моментното им знание е само основата, върху която ще стъпят и тепърва трябва да я надграждат. Ето защо проф. Маринов призова абсолвентите след дипломирането си да не спират да се усъвършенстват. Ректорът на Медицински университет - София проф. Ваньо Митев приветства абсолвентите с думите: „Бъдете уверени с вашите знания! Бъдете горди с нашия университет, както ние сме горди с вас!"Заместник-министърът на здравеопазването проф

Среща на кметовете на общини с областния управител

На 17. 01. /петък/ от 11 часа в сградата на областна администрация –Бургас областният управител Павел Маринов ще проведе  среща с всички кметове на общини от областта за набиране и номиниране на конкретни проекти  и програми с регионално и местно значение в изпълнение на Постановлението на МС, прието на основание чл. 1, ал. 6 от Закона за Държавния бюджет на Република България за 2014 г.

На разширения форум ще се обсъдят и предложат възможни проекти и програми за оценка, чийто по нататъшен  подбор и приоритизиране  ще се извърши от междуведомствения съвет.

Проектите и програмите се представят във вид на проектно предложение с попълване на специална  апликационна форма. На срещата ще се разгледат и готови проекти на общините, които отдавна чакат финансиране.

Държавата възстановила на бизнеса над 1 млрд. лв. ДДС

Сумата е върната в последните 2 месеца на 2013 г.

    


Кейт Мос посреща 40-ата си годишнина все така на върха

Вместо да забави темпото, манекенката се захваща с нови дейности - тя ще дебютира като моден редактор за британското издание на "Вог" през пролетта

Орешарски: Меморандумът между България и САЩ съответства на нашите интереси

София /КРОСС/ За нас е особена чест да реализираме този отдавна подготвен акт. Подписването на меморандума е показателно за значението, което отдаваме на опазването на културно-историческото наследство. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който присъства на официалната церемония по подписване на Меморандум за разбирателство относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически и църковно-етноложки материали от Република България. Премиерът изрази своята благодарност към всички, които са допринесли за днешния успех като изтъкна американските власти, които са проявили дълбоко разбиране по важността на материята, обект на регулиране в меморандума. „Вярвам, че отношението към историята и културата е мерило за развитието на един народ и на една държава. Опазването на това наследство е част от съхранението на здравите основи, които са условие за просперитета на обществото ни. То е извор на национално самочувствие и гордост, че сме българи в един все по- глобализиращ се свят", заяви министър-председателят. Той изтъкна, че меморандумът съответства на интересите на България и изрази увереност, че той отговаря и на интересите на американските партньори. Премиерът каза, че е удовлетворен от това, че документът кореспондира с европейските и световни тенденции в тази сфера

11 души от персонала на кетъринг фирмата в Сливен били със стафилококи

11 души от персонала на фирмата за кетъринг, замесена в случая с хранителното отравяне на 110 деца от Сливен, са заразоносители на стафилококи, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в град Сливен. Фирмата наброява общо 26 служители.

 Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

По думите на директора на Областната 11 души от персонала на фирмата за кетъринг, замесена в случая с хранителното отравяне на 110 деца от Сливен, са заразоносители на стафилококи, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в град Сливен. Фирмата наброява общо 26 служители. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева По думите на директора на Областната

Слабо образование пречи на младите в ЕС да си намерят работа, твърди проучване


Строителният сектор в Испания се е свил с повече от 60% по време на икономическата криза и въпреки това университетите в страната продължават да бълват архитекти и строителни инженери, като техният брой се е увеличил със 174% от 2005 г. насам. Ето ви идеален пример за един от основните източници на младежка безработица в Европа - неспособността на образователния сектор да реагира бързо на промените и да преформулира работната сила.

Това се казва в обширно проучване на връзката между...

"Ранобудни" ще създават нова студентска федерация


Създаването на студентска федерация, която да обедини студенти от София и други градове, които са се включили в окупацията през последните два месеца и половина, ще предложат част от "Ранобудните". Идеята им е организацията да бъде алтернатива на Националното представителство на студентските съвети и да е естествено продължение на окупацията. Предложението ще бъде обсъдено утре или в някой от дните до края на седмицата с колегите им.

Това обяви пред "Дневник" Ивайло Динев, който е...

Ангел Червенков се завърна като треньор в Украйна


Българинът Ангел Червенков беше представен като старши треньор на украинския клуб "Севастопол", съобщи сайтът football.sport.ua, цитиран от БТА.

Президентът на клуба Александър Красилников представи българина на играчите, останалите хора от щаба и персонала на клуба.

За бившия централен защитник на ЦСКА и "Етър" (Велико Търново) това е втори период начело на отбора от полуостров Крим след сезон 2010/2011.

Станишев препоръча на Сидеров сам да се откаже от имунитета си


В БСП очакват лидерът на "Атака" Волен Сидеров сам да се откаже от депутатския си имунитет. Днес председателят на БСП Сергей Станишев му препоръча да направи това, защото това е "честната и ясна позиция" и Сидеров ще може да мотивира пред съда аргументите си.

Добави, че БСП ще изчака 14-дневният срок, в който Сидеров може сам да даде съгласие да се води наказателно преследване срещу него. Ако това не стане, следва парламентарната процедура и ако е необходимо, Народното събрание да...

Карлово спечели делото за „Кармазъ джамия”

/КРОСС/ Община Карлово спечели на първа инстанция делото по предявен иск на Главното мюфтийство за имот в центъра на града. Мюфтийството претендира за реституция на зелени площи, намиращи се северно от читалището "Васил Левски - 1861 г.". На тяхно място до 1969 г. е била "Кармазъ джамия", съборена заради нов градоустройствен план.В мотивите си магистратите са записали, че ищецът не е установил правото си на собственост върху имота, за който твърди, че е бил отнет без законово основание. Според тях принципното позоваване от страна мюфтийството на действали през годините вътрешни устройствени правила на изповеданието, уреждащи притежанието на недвижими имоти, не може да се вземе предвид при определянето на правото на собственост въз основа на действащото българско право.Решението на съда подлежи на обжалване.По другото дело, заведено от мюфтийството за собствеността на "Куршум джамия" в Карлово, Апелативният съд в Пловдив ще заседава по внесената от общината жалба на 14 февруари.

КС: Искането на президента по казуса "Пеевски" е недопустимо

Част от съдиите са подкрепили тезата на държавния глава Росен Плевнелиев

    


КС: Искането на президента за решението за отмяна избора на Пеевски е недопустимо

Искането на президента за решението за отмяна избора на ПеевскиКонституционният съд (КС) е приел, че питането на президента Росен Плевнелиев дали Народното събрание може да отменя свое решение за избор е недопустимо. Искането беше отправено от държавния глава в края на октомври по повод решението на парламента от 19 юни 2013 г.

Ново ръководство на фондовата борса

Трима нови членове са избрани в съвета на директорите на Българска фондова борса (БФБ-София), която е в процедура по приватизация. Това са Гергана Беремска-Караджова, Иван Кутлов и Димо Спасов. Те са избрани на провелото се извънредно общо събрание на борсата във вторник, съобщиха от БФБ-София. Изборът им трябва да бъде одобрен от заместник-председателя на Комисията за финансов надзор съгласно Закона за пазарите на финансови инструменти и чл. 31, ал. 3 от Устава на борсата. Общото събрание на акционерите е прекратило предсрочно мандата и е освободило от длъжност досегашните членове на Съвета на директорите Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български. Иван Такев остава изпълнителен директор на БФБ-София. Той и Любомир Бояджиев запазват местата си в директорския борд на борсата. Членовете на новия Съвет на директорите избраха Димо Спасов за свой председател, а Гергана Беремска-Караджова за зам.-председател. През изминалата година борсата отчете ръст на оборота от 76% спрямо 2012 г.

Доброто настроение продължава да властва на БФБ

Доста дружества, които останаха извън радара на инвеститорите, сега попадат в него, коментира Константин Сираков от Експат Капитал

    


Честно работи за идните ни дни!

Деца сурвакаха държавници за ромската Нова година

    


11 души от фирмата за кетъринг в Сливен носят стафилококи!

Единадесет души от фирмата за кетъринг в Сливен са се оказали носители на стафилококи, съобщиха от Агенцията по безопаснсот на храните.

Паси: НАТО отива в историята; идват зелените човечета

Ще дойде времето и на Русия в НАТО, но дотогава НАТО може да се окаже безсмислена. Идва времето и на сбъдване на мечтата на човечеството за идеалното управление на света.

Стоичков отново избухна: Златната топка е манипулирана

Как Рибери ще се прибере и отново ще тренира, възмущава се Камата

    


Френският еврокомисар Мишел Барние обяви, че е готов за председател на ЕК

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви в публикувано във вторник интервю за в. "Фигаро", че е готов да поеме поста председател на Европейската комисия от Жозе Мануел Барозу, предаде Франс прес. "Всяко голямо политическо семейство ще предложи свой кандидат за изборите за председател на Комисията и в този контекст се споменава и моето име. Ако бъда избран от Европейската народна партия, съм готов да се ангажирам", каза той. На въпрос какви биха били приоритетите му, ако бъде избран, 63-годишният Барние отговаря, че "през следващите пет години трябва да стане възможно Европа отново да поеме инициативата". "Промишлена стратегия, инфраструктурна политика, единен пазар, сигурност, имиграция. Ето това са областите, в които Еврокомисията трябва да даде тласък на общия европейски интерес, за да бъде водеща сила", казва той. Бившият министър от десницата отбелязва, че няма пречки кандидатурата му да бъде подкрепена от президента социалист Франсоа Оланд. Френски президент от единия край на политическия спектър да подкрепи кандидат от другия в името на международна кауза се е случвало и преди. Така беше със социалиста Доминик Строс-Кан, който бе подкрепен от президента от десницата Никола Саркози за поста директор на Международния валутен фонд (МВФ), припомня АФП. Мандатът на португалеца Барозу изтича след предстоящите европейски избори, планирани за май.

Пилотът на разбилия се Боинг на „Татарстан" - с фалшива книжка

За 2 години са били допуснати 28 авиационни произшествия

Възстановеният ДДС за ноември и декември е 1,055 млрд. лв.

Държавата е възстановила на бизнеса близо 1,055 млрд. лв. данък добавена стойност (ДДС) през последните два месеца на 2013 година. Това показва справката на Националната агенция за приходите, съобщиха от МФ.

В САЩ пастор претупа литургията - бързал за мач

Духовното лице Тим Кристенсен направи забързана версия на своята церемония, като я сведе до под минута, за да може да хване футболния мач на любимия си отбор по телевизията. Пасторът от църква в Монт...

Държавата е възстановила на бизнеса близо 1,055 млрд. лв. ДДС

Държавата е възстановила на бизнеса близо 1,055 млрд. лева данък добавена стойност (ДДС) през последните два месеца на 2013 г. Това показва справката на Националната агенция за приходите, предаде БТА....

Kia GT4 Stinger жили с 315 „коня“

KIA се отчете в Детройт с този атрактивен концепт, проектиран от калифорнийското дизайнерско студио на марката. Създателите на жълтата ракета Stinger са се съсредоточили върху намаляване на теглото и...

Васил Лязе: Няма да се оставим да ни прецакат за имотите в Истанбул

Миналия септември “Труд” алармира, че близката до турския премиер Ердоган строителна компания “Ташяпъ” и адвокатката Айшегюл Топуз искат да спечелят милиони долари от върнатите на цариградските българи 7 имота. По-малко от 3 месеца по-късно босът на “Ташяпъ” Емрула Туранлъ се оказа сред арестуваните в мегаразледването за корупция в Турция. Миналия септември “Труд” алармира, че близката до турския премиер Ердоган строителна компания “Ташяпъ” и адвокатката Айшегюл Топуз искат да спечелят милиони долари от върнатите на цариградските българи 7 имота. По-малко от 3 месеца по-късно босът на “Ташяпъ” Емрула Туранлъ се оказа сред арестуваните в мегаразледването за корупция в Турция.

Вигенин награди германския посланик Матиас Хьопфнер

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин награди посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер с най-високото отличие на ведомството - почетния знак "Златна лаврова клонка". Отличието беше връчено за цялостния принос на дипломата за развитието и задълбочаването на приятелските отношения в политическото, икономическото и културното сътрудничество и по повод 60-та му годишнина. Вигенин изрази очакването и желанието на българската страна новото правителство на Германия да продължи да оказва съдействие на България и заедно да придвижват напред развитието на европейския проект. "Наследихме някои нелеки конкретни проблеми в отношенията между двете страни, междувременно с вашето активно съдействие някои бяха решени, а по други има сериозен напредък“, отбеляза Вигенин. Той припомни, че е било ратифицирано споразумение за взаимно предоставяне на собственост върху имоти в София и Берлин. Посланик Хьопфнер отбеляза интензивния двустранен политически диалог, като открои посещенията на високопоставени политици на двете страни. Хьопфнер изрази надежда, че сътрудничеството ще продължи да се развива. Миналата година посланик Хьопфнер и тогавашният френски посланик Филип Отие публично призоваха правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление. Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиан Вигенин и "наказание" на Отие, който не бе предложен за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато бе дотогавашната практика. От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

Манолова: Сега ще се види колко тежи Калфин без БСП

София /КРОСС/ Всички видяхме колко тежи Ивайло Калфин, подкрепен от БСП и Стефан Данаилов - 1 500 000 гласа на президентските избори. Предстои да видим колко тежи Ивайло Калфин, подкрепен от някои други партии или коалиция. Това заяви на пресконференция в централата на БСП народният представител от ПГ на КБ и член на Изпълнителното бюро на БСП Мая Манолова. По думите и всеки редови социалист знае какво е едно от основните задължения на членовете на БСП - преди избори, когато има предизборна кампания, да работят и да подкрепят листата и кандидатите на БСП. Според нея обаче това е само формалната страна на нещата."За мен позицията "аз оставам в БСП, но работя за друга листа, коалиция и инициативен комитет" е абсолютно необяснима. На практика всички, които го заявяват и смятат да го направят в предстоящите избори, приключват с БСП, независимо от това как формално ще се развие този процес", категорична бе Манолова. Тя коментира, че не разбира каква е каузата на тези хора. Тя допълни, че те са опитни политици и знакови лица на БСП, но това, което правят в момента е глупав и безотговорен ход, направен от умни хора. "Даваме си сметка, че намерението да се регистрира паралелна листа е удар срещу БСП. Няма как да има паралелна листа на тази на БСП. Партията има една листа, независимо какви са изборите", заяви Манолова

Росен Плевнелиев посети "Радио Китай за чужбина"

На 14 януари българският президент Росен Плевнелиев, който е на държавното посещение в Китай, направи визита в Радио Китай за чужбина.
Той се срещна с директора на радиото Уан Гънниен, на когото връчи почетен знак за приноса на ръководената от него медия за културния обмен между китайския и българския народ.
По време на срещата Уан На 14 януари българският президент Росен Плевнелиев, който е на държавното посещение в Китай, направи визита в Радио Китай за чужбина. Той се срещна с директора на радиото Уан Гънниен, на когото връчи почетен знак за приноса на ръководената от него медия за културния обмен между китайския и българския народ. По време на срещата Уан

Стоичков дебютира в Twitter с критики към процедурата на "Златната топка"


Христо Стоичков с профил в някоя от социалните мрежи? И да го видите, няма да го повярвате. Не по друга причина, а защото самият той много пъти е показвал отрицателното си отношение към тези сайтове.

Явно договорът му с мексиканската "Унивисион", където е коментатор, е променил мнението му. Или най-малкото се е съгласил някой да поддържа негов профил в Twitter, за който се твърди, че е официален.

Българският треньор започна с приветствие: "здравейте, вече имам своя профил...

Стоичков дебютира в Twitter с обвинения в нередности около "Златната топка"


Христо Стоичков с профил в някоя от социалните мрежи? И да го видите, няма да го повярвате. Не по друга причина, а защото самият той много пъти е показвал отрицателното си отношение към тези сайтове.

Явно договорът му с мексиканската "Унивисион", където е коментатор, е променил мнението му. Или най-малкото се е съгласил някой да поддържа негов профил в Twitter, за който се твърди, че е официален.

Българският треньор започна с приветствие: "здравейте, вече имам своя профил...

Стоичков дебютира в Twitter и събуди дискусия за манипулации на "Златната топка"


Христо Стоичков с профил в някоя от социалните мрежи? И да го видите, няма да го повярвате. Не по друга причина, а защото самият той много пъти е показвал отрицателното си отношение към тези сайтове.

Явно договорът му с мексиканската "Унивисион", където е коментатор, е променил мнението му. Или най-малкото се е съгласил някой да поддържа негов профил в Twitter, за който се твърди, че е официален.

Българският треньор започна с приветствие: "здравейте, вече имам своя профил...

Русия и Унгария се договориха за два нови реактора в АЕЦ "Пакш"


Генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко и министърът на националното развитие на Унгария Жужана Немет Ласлоне подписаха в президентската резиденция "Ново Огарьова" споразумение за строителството на два ядрени блока в унгарската АЕЦ "Пакш". 

Новината съобщи Владимир Путин в края на разговора си с унгарския премиер Виктор Орбан, пристигнал в Москва по покана на руския президент. Според Путин сделката ще удвои капацитета на централата, която в...

Русия и Унгария се договориха за два реактора в АЕЦ "Пакш"


Генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко и министърът на националното развитие на Унгария Жужана Немет Ласлоне подписаха в президентската резиденция "Ново Огарьова" споразумение за строителството на два ядрени блока в унгарската АЕЦ "Пакш". 

Новината съобщи Владимир Путин в края на разговора си с унгарския премиер Виктор Орбан, пристигнал в Москва по покана на руския президент.

Документът е споразумение за сътрудничество в областта на...

Варненски младежи събраха над 9000 лв. в помощ на незрящите

Ако в седмицата преди Коледа сте влизали в магазин от веригата „Пикадили“, около входа най-вероятно ви е посрещнал усмихнат млад човек с коледна картичка в ръка. А ако сте го изслушали, то със сигурност вече знаете, че младежка организация „Делфините“ осъществява коледната си кампания.

Само един кандидат с оферта за покупката на "Топлофикация-Шумен"

Компанията "Енергоснабдяване" е предложила цена за дружеството от 10 хил. лева

    


Направи си сам...автомобил

Машината на Urban Tabby се сглобява за 40 минути с чертежи от интернет

    


"Гардиън": $500 струва трафикът на бежанец за България


По 500 долара взимат турските трафиканти, за да преведат един човек до границата с България, разказва видеорепортаж на британския вестник "Гардиън", направен в края на миналата година. Изданието проследява историите на двама сирийци – един в България и един в Турция – и трудностите и изпитанията, пред които се сблъскват по пътя си към "крепостта Европа".

Журналистът разказва съдбата на Тарик – сириец, избягал от родината си заедно със съпругата си Ясмин, която е в напреднала...

Училищната храна, натровила децата в Сливен, е заразена от работниците

Носители на стафилококи са 11 от общо 26 работника във фирмата за кетъринг, доставила заразената супа в училища от Сливенския регион, предизвикала хранително отравяне на 110 деца от Сливен. Това показват микробиологичните изследвания, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Пламен Пенчев във вторник.   Заради нарушението компанията "Кей енд Ви" ще бъде глобена с близо 4000 лева. В сумата е включена и санкцията за друго нарушение от миналата година, когато е установено, че фирмата предлага в училищата сокове с оцветители.   Кухнята на "Кей енд Ви", където е приготвяна заразената храна, остава затворена.   Предстоят различни процедури, сред които и дезинфекция на обекта.   Ще бъдат извършени и допълнителни изследвания от Регионалната здравна инспекция в Сливен. От там съобщиха, че са издали предписание на фирмата, според което работниците й трябва да преминат медицински прегледи при личния си лекар, като за да бъдат допуснати до работното си място, трябва да представят заверени здравни книжки.

Войната превърна Сирия в един от големите производители и потребители на амфетамини

Сирия е станала един от големите износители и потребители на амфетамини. Травмата от бруталната гражданска война подхранва търсенето, а липсата на ред създава възможности за производителите. Експерти по наркотиците, търговци и местни активисти казват, че производството на най-популярния стимулант в Сирия, известен с бившето си търговско название "Каптагон", се е увеличило през 2013 година, изпреварвайки производството в други страни от региона като Ливан. Данни за заловени количества и разговори с хора, свързани с търговията, показват, че тя носи стотици милиони долари годишен приход за Сирия, като може би осигурява финансиране за оръжия, а самият наркотик помага на бойците да издържат на дълги, изтощителни битки. По-голямата част от останалата икономическа дейност в Сирия е замряла през последните две години поради насилието, липсите и международните санкции. Потреблението на каптагон извън Близкия изток е незначително, показват данни на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията, но това е важен наркотик в Залива. Миналата година е забелязано зараждането на пазар в Северна Африка. Разположена на кръстопът в Близкия изток, Сирия отдавна е транзитен пункт за наркотици, идващи от Европа, Турция и Ливан, които пътуват за Йордания, Ирак и страните от Залива. Разпадането на държавната инфраструктура, отслабването на контрола по границите и разпространението на въоръжените групировки през почти тригодишната борба за контрол над Сирия превърна страната от "спирка" по пътя на наркотиците във важен център за производството им. Саудитска Арабия е получила през 2010 година, тоест преди конфликта, около 7 тона каптагон, една трета от световните доставки, по данните на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията. Член на влиятелна фамилия, занимаваща се с търговия с наркотици в долината Бекаа в Ливан, където се произвежда и транспортира голяма част от дрогата в тази страна, заяви пред Ройтерс, че търсенето от кралствата от Залива е нараснало оттогава насам, а Кувейт и Обединените арабски емирства също са големи потребители. Търговецът заяви, че производството в Ливан е спаднало с 90 на сто през 2013 година в сравнение с равнището преди 2 години, и обясни това с преместването на производството в Сирия. Той заяви, че и част от производството от Турция може да се е преместило в Сирия миналата година. Хабиб Амар, медиен активист от Дамаск, заяви, че замесени в търговията с наркотици сирийски бойци купуват оръжия с парите, които печелят. Ройтерс не можа да получи независимо потвърждение, че печалбите от каптагон се използват за финансиране на която и да е от страните в конфликта. Както сирийското правителство, така и бунтовническите групировки твърдят, че другата страна използва каптагон, за да издържа на продължителните сблъсъци без сън, докато клинични лекари казват, че обикновените сирийци все повече експериментират с хапчетата, които се продават за 5 до 20 долара. Редовно конфискуване Наркотикът е бил произведен на Запад през 60-те години с цел лечение на хиперактивност, нарколепсия и депресия. През 80-те вече е бил забранен в повечето страни поради силното пристрастяване към него и вече не се използва за лечение. Активната му съставка фенетилин се метаболизира от тялото, произвеждайки стимулантите амфетамин и теофилин. Ливанският психиатър Рамзи Хадад казва, че наркотикът има типичните ефекти на стимулант. "Той предизвиква нещо като еуфория. Ставате приказлив, не спите, не ядете, енергични сте", казва той. Производството е евтино и просто, изискват се "само базови познания по химия и няколко везни", добави той. Сирийските и ливанските власти редовно откриват домашни лаборатории, използвани за създаване на хапчетата. Националните служби за контрол на наркотиците в региона също съобщават за нарастващата роля на Сирия в търговията. Полковник Гасан Шамседин, ръководител на ливанския отдел за борба с наркотиците, заяви пред Ройтерс, че хапчетата се крият в камиони, преминаващи през Сирия на път за ливански пристанища, където след това се товарят за Залива. "Идва от Сирия. По-голямата част от производството на каптагон е там, според наша информация", заяви той. Официалните цифри показват, че Ливан е заловил над 12,3 милиона хапчета каптагон през 2013 година. Шамседин заяви, че по-голямата част от това количество идва от няколко големи пратки, заловени в граничещата със Сирия долина Бекаа. Една от заловените пратки от 5,3 милиона таблетки водела към сирийска фамилия, която според него се занимава от 10 години с контрабанда на наркотици. Ливанският търговец заяви, че основните играчи в търговията с каптагон в Ливан са установени вече фамилии в Бекаа, които са започнали преди десетилетия с контрабандата на хашиш и кокаин. Те или сами произвеждат хапчетата, или осигуряват материали и екипировка на свои партньори в Сирия и след това помагат таблетките да се изнесат нелегално оттам, заяви той. Турските власти също са отчели нарастване на производството на каптагон в Сирия. През май те са заловили 7 милиона хапчета, пътуващи за Саудитска Арабия според саудитски медии. Ръководителят на турската служба за борба с наркотрафика заяви, че таблетките са произведени в Сирия с материали от Ливан, но не можа да потвърди връзка с бунтовниците. Дубайската полиция също съобщи за залавяне на рекордно количество от 4,6 милиона хапчета каптагон през декември. Взаимно отричане Сирийските държавни медии редовно съобщават, че каптагонът е едно от нещата, които правителствените сили конфискуват редом с оръжията, когато заловят бунтовнически бойци или нападнат техни бази. Полицай от службата за борба с наркотиците в централния град Хомс заяви пред Ройтерс, че е наблюдавал ефекта на каптагона върху протестиращи и бойци, заловени за разпит. "Ние ги биехме, а те не чувстваха болка. Много от тях се смееха, докато им нанасяхме тежки удари", заяви той. "Оставяхме затворниците за около 48 часа без разпит, докато отмине ефектът на каптагона, и след това разпитът ставаше по-лесен". Опозицията отвръща, че правителството цели да опетни репутацията й и заявява, че проправителствените милиции "шабиха" ръководят търговията с каптагон. Опозиционният активист Амар заяви, че потреблението е ограничено до поддръжници на правителството и бойци, които използват прикритието на революцията, за да въртят доходна престъпна дейност. "Тези дни престъпниците и наркоманите правят каквото си искат", заяви той. "Те се активизираха поради глада, бедността и липсата на работа". Психиатър на име Джордж каза, че е лекувал злоупотребяващи с каптагон в клиниката си в правителствения бастион Латакия. "Използването на каптагон и други наркотици се увеличи след революцията дори сред гражданското население, поради психологическия и икономическия натиск", заяви той. Той каза, че правителството преувеличава разпространението на дрогата сред опонентите си, но добави, че вероятно както "шабиха", така и бунтовническата Свободна сирийска армия прибягват до нея, "особено когато са на нощно дежурство или други дълги мисии". Жител на централната част на Хомс заяви, че през миналата година хашишът и каптагонът са се използвали вече масово и открито в неговия квартал, район населен предимно с алауити - същия клон на исляма, към който принадлежи и президентът Башар Асад. "Това са предимно млади хора, а повечето от тях са в Силите за национална отбрана или в организациите шабиха", заяви той. По БТА

Lamborghini пуска луксозен SUV модел през 2017 г.

Италианската автомобилна компания Lamborghini обяви, че планира да проектира специализиран спортен автомобил от клас SUV, който ще бъде първия модел...

Откриват се възможности за нови френски инвестиции в Бургаска област

Областният управител Павел Маринов прие Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция у нас на неговото първо протоколно посещение в областта. Френският дипломат бе придружаван от  културното аташе към посолството господин Дейвид Вайзман.

От българска страна на срещата присъстваха заместник областните управители на Бургаска област Евгени Врабчев и Юсеин Мехмед.

Срещата протече в атмосфера на изключителна сърдечност,  приятелство и взаимно разбирателство, без помощта на преводач, тъй като господин посланикът владее отлично български език.

Областният управител подробно запозна Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан с големите възможностите, които предоставя  Бургаска област за чуждестранни инвестиции в областта на селското стопанство, туризма и индустрията. Специално място в експозето на Павел Маринов бе отделено на готовността от българска страна  за създаване на съвместни френско-български проекти в областта на морския бизнес, екологията и поддържане чистота  на морските води.  Френския дипломат прояви интерес към конкретни параметри от представената му подробно от българския  домакин областната стратегия за развитие за привличане и насърчаване на френския инвестиционен интерес в областта на промишлеността и различни аспекти на аграрните дейности у нас.

На срещата  бе отчетена необходимостта от продължаване и задълбочаване на съществуващия традиционно добър културен диалог и обмен между нашите приятелски страни чрез организиране на съвместни културни прояви у нас и във  Франция. Пример за това е предстоящото откриване тази вечер  в Бургас на изложбата на Жул Паскин, световно известен френски художник, който има български произход.

Негово превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан благодари за оказаното му у нас гостоприемство и сърдечен прием и пожела успешна работа на областния управител и на всички институции от областта за бъдещото ползотворно развитие на традиционно добрите българо-френски отношения в името и за добруването на нашите приятелски народи.

7 г. затвор за пиян, вилнял с нож пред бар "Ню Йорк"

“Случайно отидох в дискотека “Ню Йорк” и случайно оцелях. Лекарите ми казаха, че острието на ножа е минало на магия от важна артерия”, казва 24-годишният Радослав Башев. До момента на премеждието мъжът не е стъпвал в дискотеката на родопското с. Долен. Тръгнах с диджея, който ми е приятел, не знаех, че ще се върна целият в кръв. “Случайно отидох в дискотека “Ню Йорк” и случайно оцелях. Лекарите ми казаха, че острието на ножа е минало на магия от важна артерия”, казва 24-годишният Радослав Башев. До момента на премеждието мъжът не е стъпвал в дискотеката на родопското с. Долен. Тръгнах с диджея, който ми е приятел, не знаех, че ще се върна целият в кръв.

Виж списък с подслушваните от Цветанов! Сред тях и Бареков!

Дълъг списък с имена на журналисти, политици и бизнесмени, подслушвани по заръка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов бе публикуван от в."Всеки ден" . Сред тях фигурира името на лидера на "България без цензура" Николай Бареков.

Комисар Барние обяви, че е готов да се състезава за поста председател на еврокомисията


Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви в публикувано днес интервю за вестник "Фигаро", че е готов да поеме поста председател на Европейската комисия от Жозе Мануел Барозу, предаде агенция "Франс прес".

"Всяко голямо политическо семейство ще предложи свой кандидат за изборите за председател на комисията и в този контекст се споменава и моето име. Ако бъда избран от Европейската народна партия, съм готов да се ангажирам", каза той.
...

Хубавата жена: След 30 животът е блаженство

Проблемът бил, че като по-млада Джулия имала много задръжки.

Росен Плевнелиев посети "Радио Китай за чужбина"

На 14 януари българският президент Росен Плевнелиев, който е на държавното посещение в Китай, направи визита в Радио Китай за чужбина.
Той се срещна с директора на радиото Уан Гънниен, на когото връчи почетен знак за приноса на ръководената от него медия за културния обмен между китайския и българския народ.
По време на срещата Уан На 14 януари българският президент Росен Плевнелиев, който е на държавното посещение в Китай, направи визита в Радио Китай за чужбина. Той се срещна с директора на радиото Уан Гънниен, на когото връчи почетен знак за приноса на ръководената от него медия за културния обмен между китайския и българския народ. По време на срещата Уан

Денят в снимки

Първи кокичета в Благоевград и тенис емоции от Мелбърн

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване