Дейселблум: Не е нужно да се обсъжда нова гръцка помощ преди август


Не е необходимо да се обсъжда нова спасителна помощ за Гърция преди август, а сегашният пакет е достатъчен, ако Атина изпълни договорените условия, каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от "Франс прес".

"Ако сегашната програма бъде изпълнена, ще има отпуснати траншове (за Гърция) до май (...) Няма да се налага да говорим по нова програма за подпомагане за Гърция, следователно ще говорим за бъдещето през август", заяви Дейселблум при пристигането си на срещата на...

Подготвят общоградска кампания в помощ на храм „Св. Прокопий“ във Варна

Да бъде организирана общоградска кампания за набиране на средства за довършване на православния храм „Св. Прокопий Варненски“ предложи митрополит Йоан по време на среща с кмета на морската столица Иван Портних. Първа копка на най-големия християнски комплекс във Варна бе направена през 2006 г.

Пожар гори край Рилския манастир

Голям пожар гори в Рила, в района на Рилския манастир, предаде кореспондентът на БГНЕС от Благоевград.

Румяна Бъчварова: Депутати от ГЕРБ не са удовлетворени от опозиционната си роля

Подозирам че има хора в групата на ГЕРБ, които не са удовлетворени от опозиционната роля на партията и са готови да се подведат от уговорки на други хора. Това каза в "Лице в лице" по bTV членът на изпълнителната комисия на ГЕРБ Румяна Бъчварова.

Плевнелиев: Обществото няма нужда от младежи с copy-paste мислене

"Като обединител на нацията, искам да подчертая, че обществото ни не се нуждае от стандартни млади хора с еднакво copy-paste мислене. Имаме нужда от активни, творчески отворени и разбира се многообразни млади хора, които обаче споделят ценностите на българското европейско демократично общество", каза президентът Росен Плевнелиев при обявяването на "Като обединител на нацията, искам да подчертая, че обществото ни не се нуждае от стандартни млади хора с еднакво copy-paste мислене. Имаме нужда от активни, творчески отворени и разбира се многообразни млади хора, които обаче споделят ценностите на българското европейско демократично общество", каза президентът Росен Плевнелиев при обявяването на

Бивш затворник отвлякъл Александра, държал я в овчарник

18-годишната Александра Кирова от Добрич е била отвлечена от бивш затворник. Най-вероятно възнамерявал да я продаде в чужбина, но плановете му се осуетили, след като миналия четвъртък момичето успяло да избяга. Според данните, девойката е прекарала петте дни в плен в овчарник, като непрекъснато поддържала връзка с майка си. Говорила обаче само това, което похитителят й й нареди.

Бъчварова: Цветанов е много удобна мишена

София /КРОСС/ Обясненията на Красимир Стефанов му изглеждат като написани от някой друг. Това напускане не е по принципни съображения. Има хора в групата, които не са доволни от опозиционната роля на партията и са готови да се поддадат на договорки с други хора, за да променят позицията си, каза пред bTV Румяна Бъчварова - член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. По думите й е много неприятно, че има такова разрояване в групата. Трябва да гледаме обаче общата картина. Парламентът е много дестабилизиран. Има една група хора, които са се отказали от партийната си идентичност и са готови да гласуват всяко едно решение според различните варианти, които то предлага. БСП има проблеми с "Атака" и с ДПС, и винаги има нужда от някой, който да помогне при гласуването. На въпрос има ли заговор срещу ГЕРБ, Бъчварова заяви, че политическите декларации са в духа на това, че не трябва да се допуска ГЕРБ да се върне на власт. Това е общата политическа линия на днешното управление. И когато тази война, която се води, мине всякакви граници, всичко е възможно. Темата за Цветанов остава в рамките на ГЕРБ. Той е човекът, изградил партията. Той е изключително активен и е провел поредица от успешни кампании, каза още Бъчварова. Тя подчерта, че е бившият вътрешен министър е много удобна мишена и това е естествено това да бъде една от темите на преднамерена пропаганда срещу ГЕРБ.

"Сити" остава без Серхио Агуеро за сблъсъка с "Барселона"


Голмайсторът на "Манчестър сити" Серхио Агуеро не е напълно възстановен и ще пропусне първия четвъртфинален сблъсък с "Барселона" от Шампионската лига във вторник.

Това съобщи мениджърът на "гражданите" Мануел Пелегрини.

25-годишният Агуеро получи травма на подколянното сухожилие след гола си при победата срещу "Тотнъм" с 5:1 на 29 януари и пропусна последните три срещи на тима.

Аржентинецът отбеляза шест попадения в пет мача за "Сити" в Шампионската лига от...

Строителен контрол: Няма как да спрем пак "Дюнигейт"


Няма как да бъде издадена нова заповед за спиране на строителството върху дюните край Несебър. Това заявяват от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) в свое становище по казуса "Дюнигейт". Поводът е решението на Административен съд Бургас от миналия петък, което на практика върна багерите на "СЛЕ груп" върху 29 декара, част от които ценни дюни, защитени по "Натура 2000".

Веднага след съдебното решение на терена започнаха подготвителни строителни дейности и вероятно там...

Един човек е пострадал при връх Вихрен

Той се е подхлъзнал и си е счупил крака

    


Плевнелиев: Не се нуждаем от стандартни младежи с copy-paste мислене

"Като обединител на нацията, искам да подчертая, че обществото ни не се нуждае от стандартни млади хора с еднакво copy-paste мислене. Имаме нужда от активни, творчески отворени и разбира се многообразни млади хора, които обаче споделят ценностите на българското европейско демократично общество", каза президентът Росен Плевнелиев при обявяването на

Бареков: Напусналите депутати от ГЕРБ ще са изразители на част от нашите идеи

Красимир Стефанов е съобщил на Николай Бареков за намерението си да напусне Парламентарната група на ГЕРБ много преди да направи тази крачка. Това съобщи лидерът на Красимир Стефанов е съобщил на Николай Бареков за намерението си да напусне Парламентарната група на ГЕРБ много преди да направи тази крачка. Това съобщи лидерът на "България без цензура" в ефира на Нова ТВ. Според него това се е случило малко след Нова година по време на рожден ден на дъщеря му, на която Бареков е кръстник.

Осъдиха пенсионер за канабис в партизанско село

Една година и 10 месеца условно постанови районният съд в Дупница за пенсионера Асен Зеленков (71 г.), който стана известен по цялото Рилско корито с това, че гледал грижливо в Рила планина нива с канабис, съобщи на сайта си ведомството.
Както "Труд" писа тогава, бившият кантонер в Рилския манастир изорал към 1 декар в дере в местността Валозите Една година и 10 месеца условно постанови районният съд в Дупница за пенсионера Асен Зеленков (71 г.), който стана известен по цялото Рилско корито с това, че гледал грижливо в Рила планина нива с канабис, съобщи на сайта си ведомството. Както "Труд" писа тогава, бившият кантонер в Рилския манастир изорал към 1 декар в дере в местността Валозите

Орешарски отговаря на Национална Асоциация „Българско Черноморие“

Яни Симеонов от Национална Асоциация „Българско Черноморие“ се срещна с министър-председателя Пламен Орешарски по повод позицията на собствениците на земи по Черноморието. Помориецът внесе становище на Национална асоциация “Българско Черноморие” във връзка с казуса Странджа.
В изказването си Симеонов сподели безпокойството  си, че онова, което сега е валидно за Странджа, утре ще се превърне в правило, валидно за цялото Черноморие – превръщане на общините в резервати за псевдозелени цели, с което ще последва повсеместен икономически регрес за Черноморския регион.

“Разбира се, Странджа има нужда от защита. Но защо делим планината от хората? Земята, растенията и животните ли само ще опазваме? Хората, живеещи там също се нуждаят от защита. Животът и поминъкът на хората се нуждаят от защита. Говорим за един от най-бързо обезлюдяващите се, застаряващи и обедняващи райони на България. Където летният туризъм е само някакво временно средство за оцеляване. Идеята на МОСВ за  съдаване на биосферен резерват е прекрасна. Но сега там се нуждаем от нещо много по-спешно – от икономически резерват за хора”, заяви Симеонов. 

В отговор на становището министър-председателят разпореди извършването на обстойна проверка, където се отправят  три конкретни предложения, обобщени в три основни пункта.

Ето становището на асоциацията:

До министър-председателя на Р България

г-н Пламен Орешарски

 Становище на Национална асоциация “Българско Черноморие”

 

Невъзможност за приемане на ОУП по разпоредбите на ЗУТ

Процедурата по Глава седма, Раздел III Създаване, обявяване и одобряване на устройствени планове от ЗУТ е необжалваема (решение на ВАС №543/15.01.2014г.). Законодателят е преценил, че изработването и приемането на ОУП е вид философия на развитието на дадена община. За да се избегнат различни видове интереси, той е упълномощил кмета и общинския съвет, като изразители на интересите на местната общност, и министерството на регионалното развитие и министерството на инвестиционното проектиране като изразители на общодържавната политика, да извършат процедурата по Глава Седма, Раздел III от ЗУТ. Без да дава възможност на еднолични, лобистки или недоброжелателни интереси да влияят върху процеса по Глава Седма, Раздел III от ЗУТ.  Този до тук справедлив процес е нарушен от разпоредбата на чл.125, ал. 7 от ЗУТ : „Заданието по ал. 1 се внася в Министерството на околната среда и водите или в съответната регионална инспекция по околната среда и водите за определяне на приложимите процедури по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие. Екологичната оценка е част от устройствения план.” Тази разпоредба задължава ОУП да притежава екологична оценка. Тази ЕО по разпоредбите на ЗООС и ЗБР е обжалваема от сдружения с нестопанска цел, юридически лица, частни лица, държавни институции и др.

Това на практика може да доведе до практическото неприемане на какъвто и да е ОУП, защото третираната материя в ЗООС и ЗБР е природата като цяло – постоянно променяща състоянието си, което значи, че по време на обжалване на една ЕО, страната обжалваща оценката, може да поиска нова ЕО, поради промяна на статуса на природата.  Тази огромна пробойна в ЗУТ може да доведе до икономически регрес в общините и превръщането им в резервати.

Предложения:

Спешна промяна на законодателството, така че разпоредбата на чл. 125, ал. 7 от ЗУТ да се счита за елемент от Глава седма, Раздел III от ЗУТ и да попада под действието на решение на ВАС №543/15.01.2014г.

А именно екологични оценки отнасящи се за приемане на нови или изменение на ОУП да не могат да бъдат обжалвани.

Така процеса на приемане или изменение на ОУП, който е обществено значим процес, няма може да бъде шиканиран, да се използва за лични надобществените интереси или за извличане на партийни дивиденти.

 

Неясноти  в ЗУЧК водещи до блокиране на икономическото развитие

ЗУЧК не е съобразен със спецификата на бреговата линия на нашето Черноморие и разположените на нея населени места. Населени места разложени на малки полуострови като Несебър, Поморие, Черноморец, Созопол и др. са ощетени от разпоредбите на чл. 9, регламентиращ охранителни зони „А” и „Б” и чл. 10 оказващ забраните в тези охранителни зони.

ЗУЧК не дава възможност да се отчита динамиката на промяната на бреговата линия следствие от взаимодействието между море и суша. Не отчитането на тази динамика води до това, че части от територии са завзети от морето, но по документи се водят, че съществуват. Отделно от това неясен остава статута на териториите граничещи с територии отнети от морето. Въпросът е дали тези граничещи територии преминават от зона „Б” в зона „А” или не.

Неясен е и критерия за нанасяне на зона „А” и зона „Б” в кадастралните карти. Промяната на бреговата линия и ширината на плажовете реално постоянно изместват границите на зона „А” и зона „Б”. Това води до конфликти при проектиране и издаване на строителни разрешения.

Антиконституционна е и разпоредбата на параграф 4 от ЗУЧК, която казва, че действащи ОУП трябва до 2 години да бъдат променени във връзка с разпоредбите на ЗУЧК относно охранителни зони „А” и „Б” и ограниченията наложени от тях.

В пряк смисъл това е закон с обратно действие. Това поражда невъзможност черноморските общини да правят реални интегрирани планове за управление. От друга страна нито един инвеститор не би си вложил парите там, където не се знае какво ще настъпи на следващия ден.

Предложения:

1. Детайлно да се направи оценка на бреговата линия.

2. Да се документират изнесените по-горе примери.

3. На базата на подробен анализ да се променят текстовете на чл. 9 от ЗУЧК, така че да са дискриминационни спрямо съседни урбанизирани територии.

 

Несъответствия на законодателствата на Р България като цяло

В ЕС има наложена практика за изработване на оценка на въздействие на законодателството върху човека и оценка за въздействие между различните закони и нормативни актове. Тези оценки са основополагащи за законодателството в развитите европейски страни. В България на тази тема не се говори.

Предложения:

Спешно да се започне процес за изготвяне доклади за оценка за въздействието  на  законите и подзаконови нормативни актове.

 

Къде свършва опазването на околната среда и къде започват реалните икономически загуби за страната и унищожаването на генофонда на българската нация ?

ЗООС и ЗБР са основните два закона, които регламентират опазване на околната среда. Но те са и основните два закона, чрез които стотици милиони евро захранват т. нар. природозащитни сдружения с нестопанска цел, същите които изработиха тези два закона.  Европейската Директива на Съвета за запазване на природните местообитания и дивата флора и фауна умишлено не е транспонирана в цялост в ЗБР.

Пример: процедурата за обявяване на защитени зони никъде не е спазено изискването на чл.2 ал.3 от Директивата: „Мерките взети въз основа на настоящата Директива, взимат предвид икономическите, обществените и културните изисквания, както и регионалните и местни особености.”

Пропуск в българското законодателство е дефинирането на „научна информация”. Този термин е основополагащ в стартиране на процедура по защитени зони по ЗБР в Директивата в чл.4 ал.1: „Въз основа на критериите, установени в Приложение III, и съответната научна информация, всяка държава-членка предлага списък…”

Липсата на формулировка в законодателството на израза „научна информация” позволява на изпълнителната власт в лицето на МОСВ и съдебната власт да приема информация от сдружения с нестопанска цел или фирми работещи в сектора екология като научна информация.  Част от мотиви на определение № 572 София, 01/16/2014 Върховният административен съд на Република България: „…за приемане на Списък на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна на основание чл. 10, ал. 3 и ал. 4 от Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и чл. 60, ал. 1 от АПК. Решението е обнародвано в брой 97/08.11.2013 г. на Държавен вестник. Списъците, одобрени с поднормативния административен акт са базирани единствено на научната информация в документациите по чл. 8, ал. 1 и на целите по чл. 4 от закона…” Като прибавим към това и факта, че цялата процедура по обявяване на защитени зони не подлежи на съдебен контрол – определение на ВАС № 572 01/16/2014: „…При изложената законова регламентация в ЗБР се налага изводът, че оспореното решение на МС е само част от сложния фактически състав по определяне на защитени зони, който не подлежи на самостоятелен съдебен контрол…” се стига до извода, че в биологичните закони е заложена порочност, която може да се използва и се използва против повишаването жизнения стандарт на човека.

 

Предложения:

1. Спешна промяна на ЗБР, която да доведе до транспониране на чл.2, ал.3 от Директивата в ЗБР.

2.  След провеждане на консултации с БАН приемане в законодателството на дефиниция за „научна информация”.

3. Изготвяне на съвместен доклад включващ министерство на финансите, министерство на икономиката и енергетиката, министерството на околната среда и водите, министерството на регионалното развитие и министерството на инвестиционното проектиране.. Докладът да отговори на следните въпроси:

  • Колко процента от териториите, попадащи в зона „НАТУРА 2000”, са частна собственост, общинска собственост и държавна собственост?
  • Как реално влияят ограниченията, наложени на територии, попадащи в зона „НАТУРА 2000”, върху бюджета на Р България?
  • Как реално влияят ограниченията, наложени на територии, попадащи в зона „НАТУРА 2000”, на безработицата?
  • Как реално влияят ограниченията, наложени на територии, попадащи в зона „НАТУРА 2000”, на демографията?
  • Колко трябва да бъдат реалните директни плащания за обезщетение на собственици на земи, попаднали по ограничителни режими в зона „НАТУРА 2000”?

 

 С уважение: Димитър Канариев
Председател на УС

Отговор

otgovor_oresharski

Едва 8 % от бизнеса доволен от университетското образование на младите

77 % от членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) считат, че знанията, придобивани в български университети не са достатъчни за трудовата реализация. Само в 8 % от фирмите, собствениците и мениджърите са доволни във висока степен от университетското образование на младите служители.

Европейските борси останаха почти без промяна

На пазарите днес липсваха нови импулси за движение

    


Открадната е част от оградата на Царевец в Търново

Извършителите на грабежа са работили в продължение на поне два дни

Оправдаха Николай Цонев на втора инстанция

САС потвърди оправдателната присъда на СГС по делото за подкуп срещу бившия военен министър

Неудържимата Дария Домрачова спечели историческа трета титла в Сочи


Дария Домрачова спечели трети златен медал в Сочи и се превърна в най-успешната биатлонистка в историята на зимните олимпийски игри. 

Представителката на Беларус триумфира в масовия старт на 12.5 километра. 

27-годишната Домрачова отново се състезаваше в своя собствена лига на трасето в комплекс "Лаура", като за трети път по изключително впечатляващ и безапелационен начин се справи със своите съпернички. 

Домрачова стана първата жена, която печели три...

14-годишно момче пострада под връх Вихрен

14-годишно момче е пострадало под връх Вихрен, инцидентът е станал в района на Джамджиев ръб, близо връх Вихрен, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Русия: Чуждите медии изкривяват реалността

Руският първи дипломат Сергей Лавров посъветва да се следят руските чуждоезични издания

Орешарски: Да мислим вече и за Осми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Работи се по създаването на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй", както и за АЕЦ „Белене". Но защо да не помислим и за Осми блок, обяви премиерът Пламен Орешарски пред журналисти на неформалната среща във вътрешния двор на Министерски съвет. 

Идеята според премиера е Осми блок е да бъде „резерва" на Пети и Шести, които имат още малко живот. „В крайна см Работи се по създаването на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй", както и за АЕЦ „Белене". Но защо да не помислим и за Осми блок, обяви премиерът Пламен Орешарски пред журналисти на неформалната среща във вътрешния двор на Министерски съвет. Идеята според премиера е Осми блок е да бъде „резерва" на Пети и Шести, които имат още малко живот. „В крайна см

Немски фотограф съди Риана

/КРОСС/ Немският фотограф Филип Паулус подаде съдебен иск срещу певицата Риана. Според ищеца, създателите на клипа към песента "S & M" незаконно са използвали негови идеи.Става въпрос за кадри , където Риана пее зад полиетиленова материя, която се крепи към стената с кръстове от черен скоч. Те напомнили на Паулюс за неговата фотосесия „Paperworld", където жена в червена рокля също била закрита с полиетиленова материя с кръстове.22-годишният фотограф е решил да стигне до съда след като продължителните му преговори с Universal Music Group не са довели до никакви резултати. Според Паулус , компанията признава, че кадрите са подобни, но не е успяла да му предложи подобаващо обезщетение. Срещу певицата вече е подаван иск заради клипа към въпросното парче. Преди Паулус фотографът Дейвид Лашапел твърдеше, че създателите на видеото са използвали измислена от него композиция, общата идея, декорациите, костюмите и осветлението. Процесът завърши със споразумение, чиито условия не се разгласяват. video:http://www.youtube.com/watch?v=KdS6HFQ_LUc

Грипът атакува

В Гърция е регистрирана най-високата грипна активност в Европа, със стотици тежки и десетки смъртни случаи

прочети повече

Плевнелиев: Нямаме нужда от младежи с копи-пейст мислене

Ние имаме нужда от активни, творчески, отворени, свободни и многообразни и най-различно мислещи млади хора, които споделят ценностите на българското европейско демократично общество. Това заяви презид...

Най-топло днес бе в Ловеч - 25 градуса

19 от метеорологичните станции в страна отчетоха температурни рекорди за днешния 17 февруари, съобщи БГНЕС. Най-топло днес бе времето в Ловеч, където термометрите отчетоха рекордните 25 градуса. Във...

Полицаят Тео Бонс: В Холандия, ако не се плати глоба, може да ти вземат колата

Тео Бонс от 42 години работи по проблемите на пътната безопасност в Кралство Нидерландия. 
От 3 до 7 февруари т.г. той бе на посещение в България. Бонс е сред основните консултанти от холандска страна, които от 2009 г. помагат на българската “Пътна полиция” да модернизира дейността си. Благодарение на това сътрудничество у нас вече успешно се Тео Бонс от 42 години работи по проблемите на пътната безопасност в Кралство Нидерландия. От 3 до 7 февруари т.г. той бе на посещение в България. Бонс е сред основните консултанти от холандска страна, които от 2009 г. помагат на българската “Пътна полиция” да модернизира дейността си. Благодарение на това сътрудничество у нас вече успешно се

Йотова: Никой не е разбивал пощата ми

Пазарджик /КРОСС/ Имаше сигнали за опити да се "разбие" моята поща, включително и тази в Европейския парламент. Това каза в Пазарджик евродепутатът от левицата Илияна Йотова.Не искам да коментирам откъде идва атаката, нито да гадая, защото може да стигна и до приятели, допълни евродепутатът. В отговор на журналистически въпрос тя потвърди, че има два договора с фирмата "Лийдуей". Единият е сключен в качеството є на евродепутат и е на тема "Малки и средни предприятия, възможности за микрофинансиране и работа с хора в неравностойно положение". Той касае предимно Северозападна България и другата седмица там ще бъдат оповестени резултатите от изследването, обясни евродепутатът.За втория договор Илияна Йотова каза, че е между нея като физическо лице и фирмата, и е свързан с нейния сайт. Що се отнася до такива приказни същества като тролове и феи, аз нямам нужда някой да ми върши работата в интернет, цялата моя дейност е публична, всичките ми изказвания са публични, качват се на сайта ми и могат от там да се свалят, категорична бе тя. Не смятам да се занимавам с така наречения скандал, защото такъв няма. Моята поща не е разбита, защото ако беше така, щеше да изтече информация за документите, които наистина се съхраняват в нея, каза още евродепутат Йотова. Не смятам да се занимавам с глупости, просто става дума за предизборна атака срещу мен

"Атака" мина в режим анти-ДПС, не е ясно ще продължи ли да крепи кворума

Социалистите са в тежък размисъл как да продължи приемането на Изборния кодекс след като второ поредно заседание се провали поради липса на кворум. Проблем е и работата на Народното събрание въобще, тъй като групата на "Атака", с чиято помощ БСП и ДПС си осигуряваха мнозинство, влезе в предизборен режим и с ударни темпове възстановява традиционните си анти-ДПС риторика и действия, от които старателно се въздържаше през последните десет месеца, откакто крепи управляващите. В понеделник депутатите се събраха извънредно, за да продължат второто четене на изборния закон. Също както и предишния път, обаче, заседанието бе отменено поради липса на кворум. Причина за това стана искането на лидера на националистите Волен Сидеров дневният ред да бъде променен и да се гласува декларация, осъждаща изказването на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов от петък, когато Народното събрание (НС) отхвърли предложението за агитация на майчин език с осигурен превод. Заместник-председателят на НС Мая Манолова не прие искането на Сидеров и му обясни, че не може по време на извънредно заседание да бъдат променени точки. "Няма как да приемам нещо, което не сме видели. Ще има възможност в сряда да бъде внесена декларацията”, заяви тя. "Атака" обаче напуснаха залата, а след това внесоха в деловодството на НС проект на декларация за осъждане на изказването на Хафъзов. "Аз не мога да се примиря с арогантността, с която ДПС се заявява за ментор на българския парламент”, заяви пред репортери Волен Сидеров. Както е известно, управляващите нямат нужното мнозинство в НС и са зависими от гласовете на "Атака". Поради тази причина партията на Волен Сидеров губи избиратели, а оттам и възможност за бъдещо участие в НС. Сега обаче Сидеров, който от началото на мандата на сегашния парламент се въздържаше от директни нападки срещу ДПС, поднови "репертоара". "Ние смятаме, че не може да си затваряме очите пред наглостта, с която ДПС започва да преяжда с власт. Всичко това е възмутително. И не беше такава идеята за технократския кабинет на Орешарски. Ако се опитат по някакъв начин да върнат този въпрос (за предизборна агитация на майчин език -бел.ред.), това ще бъде суперскандално и не знам дали изобщо тогава трябва да съществува тоя парламент повече", закани се Волен Сидеров. "Сега се появиха много псевдопатриоти, които се правят на събудени от сън”, допълни той, визирайки извънпарламентарната националистическа конкуренция. На въпрос дали има опасност за съдбата на парламента от тук нататък, Сидеров отговори: "Има, разбира се, никой парламент не е вечен". Минути след атакистите, от пленарна зала излязоха и ГЕРБ, без да посочват конкретните причини за бойкота. Един от техните депутати обаче остана в залата и поиска поименна проверка, която отчете наличие на 110 народни представители и НС излезе в 30-минутна почивка. Докато вървеше поименната проверка, Манолова влезе в стаята на "Атака", след което многозначително коментира: "Нека мислят." Въпреки това "Атака" напуснаха сградата на парламента още през почивката. След нея в пленарна зала се регистрираха едва 109 народни представители и малко преди 11.30 ч. заседанието бе прекратено. Предвижда се във вторник депутатите да продължат с второто четене на текстове от новия Изборен кодекс. "Очевидно има много сериозна съпротива срещу приемането на новия Изборен кодекс”, коментира Мая Манолова, която е вносител на проекта. Според нея има политически сили и институции, които много искат евроизборите да се проведат по старите разпоредби. "Всички български граждани се нагледаха на това как се правят избори "по фидосовски", с хаос, с обструкции, депутати с чували”, каза Манолова, според която новият Изборен кодекс ще гарантира честни избори. По неофициална информация на Mediapool, БСП подготвят текст на декларация, която да осъди поведението на Хюсеин Хафъзов, без да засегне "честта на ДПС" и без да стига до крайните оценки на "Атака". Идеята на БСП декларацията да бъде гласувана в сряда и да върне "Атака" в пленарната зала. Още в петък зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов настоя ДПС да се разграничи от "крайните квалификации" на Хафъзов, който обяви готовност да влезе в затвора, но да агитира на турски, за да следва пътя на Осман Калъч, Ахмед Давутооглу, Нури Адалъ и Ахмед Доган. Янаки Стоилов заяви, че изявленията на Хафъзов "засягат въпроси на националната сигурност". Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче защити изявата на Хафъзов и не намери нищо скандално в цитираните от него герои, включително Осман Калъч, който е бил осъден за шпионаж и по-късно разменен. Преди ден зам.-председателят на БСП призна, че с ДПС имат разногласия не само по Изборния кодекс, но и за пропорционалното участие на двете партии във властта и начина, по който се упражнява. При неясната съдба на новия Изборен кодекс, социалистите не изключват да се направят поправки в сегашния закон "Фидосова". Те ще се ограничат до преразпределение на квотите между БСП, ДПС и ГЕРБ в районните и секционните избирателни комисии. "Даваме си срок до края на тази пленарна седмица, ако не успеем, просто няма защо да се напъваме, ще остане за след европейските избори", заявиха пред Mediapool народни представители от Коалиция за България. От ГЕРБ пък твърдят неофициално, че ще използват всяка възможност, за да бламират работата на парламента и да показват несъстоятелността му. "В момента, в който излизат депутатите от "Атака" или ДПС, ще излизаме и ние – да видим докога могат да издържат по този начин", заканиха се народни представители от опозицията.

Иззеха цигари и алкохол без бандерол от магазин в ж.к. "Младост"

На 14 февруари, по време на специализирана полицейска операция са иззети 214 бр. кутии с цигари без бандерол, съобщиха от варненската полиция за Moreto.net. При извършена проверка във връзка с предотвратяване на съхранението и разпространението на акцизни стоки без бандерол, от магазин за хранителни стоки, намиращ се в ж.

Орешарски вече мисли и за Осми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Работи се по създаването на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй Работи се по създаването на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй", както и за АЕЦ „Белене". Но защо да не помислим и за Осми блок, обяви премиерът Пламен Орешарски пред журналисти на неформалната среща във вътрешния двор на Министерски съвет. Идеята според премиера е Осми блок е да бъде „резерва" на Пети и Шести, които имат още малко живот. „В крайна см

Алгафари: АБВ няма идеология

Заслужавам Златния скункс, осъди влизането си в движението той

    


Коритаров: ГЕРБ ще продължи да се рони, ако парламентът устиска

ГЕРБ ще продължи да се рони, ако парламентът въобще продължи да съществува.. Журналистът Георги Коритаров се сопна на водещия Милен Цветков по Нова телевизия, че не го слуша, но все пак каза, че обстановката за ГЕРБ в Народното събрание ще става все по ужасна. Думите му бяха във връзка с напускането на НС от Красимир Стефанов.

"Атака" призова Плевнелиев да преименува връх Мусала в Свети Иван Рилски

В отворено писмо лидерът на "Атака" Волен Сидеров призова в понеделник държавния глава Росен Плевнелиев да упражни правомощията си и да преименува най-високия връх в България - Мусала - на връх Свети Иван Рилски.   Съгласно чл. 98 т. 13 от Конституцията на Република България, Вие имате правомощието да наименувате обекти с национално значение и населени места, обръща се към Плевнелиев Сидеров.   Като напомня, че е естествен процесът на страни, които са били подосманско владичество, да заменят останалите турско-османски имена с местни, Сидеров продължава: "Чуждо, нелепо и неразбираемо за българите звучи името Мусала, за разлика от близкото, свято и най-българско, предлагано от нас наименование на върха - Свети Иван Рилски".   "Касае се до най-високия връх на Балканския полуостров и неговото наименование има отношение, не само до нас българите, но и до всички християнски народи, които живеят в региона и на Балканския полуостров, за които наименованието Мусала е не по-малко чуждо, неразбираемо и неуместно, както и за нас българските граждани", казва Сидеров и допълва, че историците не са намерили как се е наричал върхът преди османското завоевание, за да бъде върнато това име.   "Във величествената планина Рила, обаче, в подножието на върха се намира светата Рилска обител - крепост на българския дух, посветена според Божия промисъл на вечния небесен закрилник и застъпник на българския народ Свети Иван Рилски. Ето защо, няма нищо по-естествено от това върхът да бъде наречен Свети Иван Рилски", мотивира се още лидерът на "Атака".   Идеята на Сидеров не е нова и още преди две години той я обяви публично. След това обаче тя бе изоставена и преди три-четири дни бе извадена отново и лансирана в момент, когато изкуствено се нагнетява етническо и верско напрежение.

Мюфтийството: Ксенофобски свастики сквернят Всевишния

Главно мюфтийство остро осъжда ксенофобските свастики, изрисувани на оградата на Висшия ислямски институт в София. Това се казва в официално съобщение, изпратено до медиите.

Италианският президент възложи на Матео Ренци да сформира правителство

Италианският президент Джорджо Наполитано натовари 39-годишния национален секретар на Демократическата партия Матео Ренци да състави новото правителство на страната, предадоха осведомителните агенции в понеделник. Новината беше оповестена от канцеларията на Наполитано след  90-минутна среща на президента с лидера на демократите и досегашен кмет на Флоренция. Според президентската канцелария Ренци приел възложената задача "с уговорка" - обичаен превантивен ход, който дава възможност на бъдещия министър-председател да проучи коалиционните партньори преди официално да поеме поста, отбелязва ДПА. Ренци заяви, че през следващите 24 часа започва официални консултации за състава на новия кабинет и очаква неговата програма за реформи да бъде изработена в идните един-два месеца. Той каза, че предвижда до края на месеца да бъде представен проект за цялостни реформи в италианското изборно законодателство, последван през март от проект за реформи в трудовото законодателство, програма за дълбока реформа в държавната администрация през април и за данъчни реформи през май. Ренци обеща да вложи "цялата си енергия, ентусиазъм и ангажираност" за реформирането на Италия. Той каза, че незабавно заминава за Флоренция, за да връчи оставката си като кмет - пост, който заема от 2009 г., а после се връща в Рим, за да започне преговори за новото правителство. На 14 февруари досегашният премиер Енрико Лета подаде оставка, след като Демократическата партия, която разполага с мнозинства в парламента, гласува за смяна на правителството за ускоряване на реформите в страната. Кабинетът на Лета положи клетва на 28 април миналата година. Вносител на предложението за смяна на кабинета беше именно Ренци, според когото новото правителство ще ръководи страната до 2018 г.

Пиян шофьор подхвърли 450 лв. подкуп на полицаи

Пиян шофьор подхвърли рекордния подкуп от 450 лв. на проверяващия го патрулен екип, съобщиха от полицията в Пазарджик. Случката се е разиграла в събота вечерта в ромския квартал Пиян шофьор подхвърли рекордния подкуп от 450 лв. на проверяващия го патрулен екип, съобщиха от полицията в Пазарджик. Случката се е разиграла в събота вечерта в ромския квартал " Изток" на Пазарджик по време на операция на КАТ, която се е провеждала на територията на целия град. Патрулният екип спрял за проверка " Опел".

Neknomination взе пета жертва на Острова

/КРОСС/ Във Великобритания почина пети играч на Neknomination. Участниците в онлайн играта публикуват видеоклипове, запечатващи рекордно изпити от тях количества алкохол. Според Sky News, последната жертва на Neknomination е 20-годишен жител на Нотингам. Младият човек е изпразнил бутилка джин, след което казал: ето така трябва да се пие и обърнал още няколко бутилки. Няколко часа по-късно тийнейджърът починал, пише вестникът. По-рано от прекомерна консумация на алкохол починаха още четирима младежи.

Строителят на "Бурдж ал Араб" ще прави "Белград на вода"


Компания "Игъл хилс" (Eagle Hills) на Мохамед ел Абар от Обединените арабски емирства ще инвестира между 2.5 и 2.8 млрд. евро в проекта "Белград на вода", в рамките на който на десния бряг на река Сава в сръбската столица ще бъде изграден комплекс, включващ петдесететажна кула, търговски център, хотели, бизнес сгради и жилища, предаде агенция Бета.

Сръбският вицепремиер Александър Вучич съобщи снощи в предаване на ТВ Пинк, че първите работи по проекта "Белград на вода" ще започнат...

Авария в подстанция на ЕСО остави без ток 26 хил. клиенти в София

Авария в подстанция на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) в понеделник следобед е оставила без ток за шест минути 26 хил. клиенти на ЧЕЗ, съобщиха от дружеството, снабдяващо в електроенергия Западна България. Засегнати са били столичните квартали Левски, Враждебна, Сухата река, Хаджи Димитър, Подуяне, Малашевци и Орландовци, както и близките села Чепинци и Негован. Аварията обаче бързо е била отстранена.

Божията ръка дойде на помощ в "Юнайтед"

"Манчестър Юнайтед" посегна за помощ към Божията ръка. Великият Диего Марадона дойде в лагера на "червените дяволи" в Дубай. Идолът е мразен в Англия заради гола си с ръка на Мондиал 1986, с който Аржентина отстрани "трите лъва".
Въпреки това звездите на "Юнтайтед" се наредиха на опашка за снимка с дон Диего и започнаха да се пускат в социалните м "Манчестър Юнайтед" посегна за помощ към Божията ръка. Великият Диего Марадона дойде в лагера на "червените дяволи" в Дубай. Идолът е мразен в Англия заради гола си с ръка на Мондиал 1986, с който Аржентина отстрани "трите лъва". Въпреки това звездите на "Юнтайтед" се наредиха на опашка за снимка с дон Диего и започнаха да се пускат в социалните м

Приятели пуснали слуха за разбитата поща на Илияна Йотова

Имаше сигнали за опити да се “разбие” моята поща, включително и тази в Европейския парламент. Това каза в Пазарджик евродепутатът от левицата Илияна Йотова.
"Не искам да коментирам откъде идва атаката, нито да гадая, защото може да стигна и до приятели", допълни евродепутатът, цитирана от "Марица".
В отговор на журналистически въпрос тя потвърди, Имаше сигнали за опити да се “разбие” моята поща, включително и тази в Европейския парламент. Това каза в Пазарджик евродепутатът от левицата Илияна Йотова. "Не искам да коментирам откъде идва атаката, нито да гадая, защото може да стигна и до приятели", допълни евродепутатът, цитирана от "Марица". В отговор на журналистически въпрос тя потвърди,

Видео: Италианка твърди, че е арестувана в Сочи за подкрепа на хомосексуалните



Италианската защитничка на правата на хомосексуалистите и бивша депутатка в парламента в Рим от комунистическата партия -  транссексуалната Владимир Луксурия, заяви днес, че е била задържана за няколко часа в Сочи, преди да бъде освободена, без да й бъдат предявени обвинения.

Малко преди арестуването си Владимир Луксурия написа в Туитър: "Намирам се в Сочи. Пращам поздрави в цветовете на дъгата и в лицето на Путин". След това Владимир Луксурия понесла знаме с цветовете на...

Военното министерство ще строи оградата по границата с Турция "на тъмно"

Военното министерство има намерение да построи оградата по границата с Турция, която ще глътне общо около 10 млн. лева, "на тъмно“, като на този етап отказва да съобщи кои са избраните фирми доставчици и колко средства ще им бъдат приведени. В понеделник от МО съобщиха, че вече са сключили договори с избрани от тях фирми за необходимите материали за строителството. Те са подбрани без конкурс, а чрез процедура на договаряне без обявление на база "маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители". Около проектът тлее скандал, след като в петък премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е възложил пълна финансова ревизия на финансовия разчет за строителството. Миналия месец МВР "изненадващо" оскъпи телената ограда до 9.6 млн. лева при първоначални планове за около шест милиона. Сключените с неизвестните като имена и брой доставчици договори са за 600 км спираловидна мрежа с режещ връх тип "Бруно“, 12 000 метални кола, 30 км оградна мрежа и метални конструктивни пана. Необходими са и близо 4 000 куб.м бетон за поставянето на колове, 23 метални портала, както и водостоци. Военното министерство не обяви, кои са избраните фирми и на каква цена са договорите. От пресцентъра на ведомството съобщиха, че това може да стане само по Закона за достъп до информация, който обаче дава възможност за дълго отлагане във времето. Редовна практика на военните е и да засекретяват подобни данни.  В края на миналата седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че е притеснен от оскъпяването и след ревизията на разчетите ще прецени дали ще "има хора за уволнение". Миналата седмица правителството отпусна нови 20 млн. лева за мерки по овладяването на миграционния натиск, като част от средствата са именно за оградата. Според първоначалните планове на военното министерство съоръжението трябваше да е готово през февруари, но е очевидно, че ще бъде сериозно забавено. Изпълнител на строителството са инженерните части на Сухопътните войски, като обаче вероятно ще бъдат избрани и подизпълнители.

От БЧК - Варна ще набавят средства с отглеждане на домати

С отглеждане на домати смятат да припечелват допълнително от БЧК през тази година. Това обяви председателят на организацията за областта Илия Раев по време на годишния отчет за дейността на БЧК. Зарзаватът ще бъде засаден на терен в близост до Гранд хотел и готовата продукция ще бъде продавана на хотела.

Подписаха договорите за Северната тангента на София

В Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) днес бяха подписани три договора, свързани с предоставянето на безвъзмездна помощ при изграждането на...

БТПП: Университетите у нас не подготвят добре

Препоръките на работодателите към образованието, отправени в анкетата, са за повече практическа насоченост на обучението и за реална обвръзка между потребностите на бизнеса и приема в университетите по специалности

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване