МВР провери 3140 души за денонощието в борбата с битовата престъпност

На територията на страната са проверени 3140 души, задържаните по ЗМВР са 126 лица; 1776 са проверените МПС; образуваните досъдебни производства по общия ред са 76. Това показват обобщени данни за резултатите от полицейските действия през изминалото денонощие на ГД "Национална полиция", съобщиха от презцентъра на МВР.

Русия отзовава посланика си в САЩ?

Изказването на Обама за Москва било пряка заплаха

    


Социалисти и антифашисти почетоха паметта на Антонивановци

Пловдив /КРОСС/ Близо 1000 социалисти, антифашисти и симпатизанти на лявата идея от Пловдив, Кричим, Перущица, Батак, Асеновград се включиха в поклонението по повод 70 години от героичната епопея на Антонивановци в местността Сухото дере край язовир Въча. Мемориалният комплекс потъна в цветя и венци от признателните поколения, които сведоха глави и почетоха с минута мълчание паметта на загиналите 121 партизани от легендарния отряд. Емил Захариев, племенник на Георги Ликин - Дед - командир на Антонивановци, разказа спомени за смелия партизанин. Той искаше да бъде летец, мечтаеше да пори небето със самолет, сподели Захариев, а гласът му потрепери. Мечата на загиналият в боя срещу фашистката армия Дед все пак изпълнил синът му. Разказът му разчувства присъстващите живи партизани ген. полк. Димитър Стоилов, Комня Сотиров и проф. Христо Байчев. Тримата връчиха членските книжки и на новоприетите социалисти с посвещението да пазят антифашистката идея жива. Най-пресните попълнения в редиците на БСП бяха поздравени от народните представители от КБ Захари Георгиев, Калин Милчев, заместник-министър Атанаска Тенева, заместник областните управители Иванка Петкова и Атанас Петков. Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов отправи специално обръщение към участниците в митинг-поклонението, което прочете заместникът му в партийната структура Георги Търновалийски. „Свободата, справедливостта и солидарността продължават да са най-висшите ценностите, които ние ежедневно браним

Без центъра всяко управление ще е безпринципно

Без нас, без центъра, без България без цензура, без ВМРО, без ЗНС всяко управление ще е безпринципно и ще е управление на компромиса. Това каза лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков при откриването на Първата национална конференция на партията под наслов „Европейски хоризонти за България“, която се проведе в Зала 3 на НДК.

Сидеров скастри Диков: Брой си паричките, които ти дават за поръчки

/КРОСС/ Водещият на Нова телевизия Сашо Диков влезе в словесна битка с лидера на "Атака" Волен Сидеорв. "Г-н Сидеров, оприличиха Ви на Джеймс Бонд - защото сте били агент на службите", подкачи Диков лидера на "Атака" в кулоарите на парламента във връзка с една от информациите, тиражирани през седмицата."Стига с тия глупости, бе! Агент си бил ти, защото си служил на ЦК на БКП", отговори му бесният Сидеров. "Много си зле, излагаш се. Брой си паричките, които ти дават за поръчки", добави той. "Господин Сидеров продължава да го е шубе да дойде в студиото", коментира от своя страна Диков. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също не пожали приятеля си телевизионен водещ.„Не съм ти нито майка, нито баща, за да искаш нещо от мен", скастри го Борисов още при първата среща в кулоарите. Половин час по-късно Сашо Диков пак затисна Борисов. „Айде стига, бе, Диков, преди половин час ти дадох интервю, отряза го лидерът на герберите. Борисов посъветва водещия, който се разхожда из парламента с прозвището "Стажанта", да интервюира първо Ахмед Доган и след това щял да получи интервю и от него."Преследвам те, защото си звезда", хвърли прах Диков."Айде стига с тия комплименти, раздавай ги на БСП", остана твърд Борисов.

14 души държат ключовете за сигурността на интернет


Малцина знаят, че най-важните компоненти на интернет се охраняват по начин, който изглежда взет от научнофантастичните филми. Едва 14 души по света разполагат с ключовете към сигурността на глобалната мрежа, съобщава в. Guardian.

Всеки ключ дава достъп до електронна карта. Те трябва да бъдат свързани заедно, за да се създаде главният ключ. Чрез него се получава пълен достъп до основното ядро на интернет – системата за управление на домейните и интернет адресите (DNS). Тя свързва...

Русенци направиха рекордна мартеница от 10,7 км за "Гинес"

Точно 10 км 747 м 20 см е новата най-дълга мартеница в света, която бе измерена днес в Русе от специална комисия. Процедурата продължи три часа, а целта бе да се документира кандидатурата на нов световен рекорд на "Гинес", предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Сплетените бели и червени конци бяха разпънати в двора на ОУ "Любен Каравелов", откъдето са трите майсторки на мартеницата - седмокласничките Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева.

В комисията участват нотариус, геодезист, представител на Задругата на майсторите на художествените занаяти, както и видеооператор, който да заснеме целия процес. Своята подкрепа на инициативата е дала и община Русе, което е изискване за кандидатстване за Книгата на рекордите "Гинес". По предварителни данни дължината на русенската мартеница се очакваше да бъде около 9 километра, но се оказа, че е двойно повече от стария рекорд на учениците от СОУ "Христо Ботев"-Нова Загора. Тяхната мартеница е била 5 км 30 м 30 см.

На 1 март на площадката пред Дунав мост ще бъде организирано тържество, на което българските деца ще представят опита си за рекорд. Заради липса на разрешение от страна на граничните власти мартеницата няма да бъде разпъната по Дунав мост от Русе до Гюргево, тъй като не е възможно да бъде спрян трафикът за толкова дълго време. За сметка на това русенчетата ще изпратят в Румъния като символ на приятелството Пенда, а Пижо ще остане в България. На моста русенските деца ще отбележат Баба Марта заедно с румънски връстници, тъй като този празник се празнува и от двата народа. С това ще бъде поставено началото на тържествата по повод 60-годишнината от построяването на Дунав мост.

35-годишен е застрелян след сбиване между роми в кюстендилско село

35-годишен мъж е починал при престрелка в с. Крайници след сбиване между роми.

Карнавалът в Рио де Жанейро започна

Едно от най–пищните и зрелищни събития в цяла Бразилия – Карнавалът в Рио де Жанейро официално започна. По прочутия Самбадром преминаха първите школи по самба. Хиляди танцьори и музиканти, съпроводени от пъстри платформи забавляваха в продължение на часове публиката, дошла от всички краища на света, за да ги аплодира.

Започна карнавалът в Рио

В Рио де Жанейро бе официално открит ежегодният карнавал, който ще продължи 5 дни.

Карнавалът бе официално открит от Крал Момо, който получи ключовете на Рио от кмета на града Едуардо Паес. "От името на префектурата и като монарх на най-големия уличен фестивал в света, заповядвам: нека бъде веселие!", заяви Уилсън Диас да Коща Нето, който е тазгодишният Крал Момо.

След това Крал Момо се качи в карнавалната лимузина заедно с 27-годишна красавица, избрана специално за целта от стотици кандидатки, и тръгна на почетна обиколка из Рио. Преди това кметът Паес се пошегува с Краля, като му каза, че се надява да разреши проблема с автомобилния трафик в мегаполиса.

Подготовката за карнавала бе по-грандиозна даже от тази за Световното първенство по футбол, което започва на 12 юни в Бразилия. На дългата 700 метра "Самбадром" ще дефилират над 30 хил. танцьори от най-успешните школи по самба, облечени в пищни облекла или покачени върху украсени платформи. Те ще бъдат гледани от 90 хил. души по трибуните, платили прескъпо за билети, и от още близо 2 млн. гости, пристигнали в Рио специално за карнавала.

Калфин: Подкрепяме Мартин Шулц абсолютно и безрезервно

/КРОСС/ АБВ подкрепя абсолютно и безрезервно Мартин Шулц в битката за председателското място в Европейската комисия, заяви Ивайло Калфин, който участва в конгреса на Партията на европейските социалисти в Рим.Форумът избра настоящия председател на Европейския парламент за свой кандидат за председателския пост в Европейската комисия, която ще бъде излъчена след изборите през май. След промяната на изборните правила европейските партии ще участват в кампанията за изборите за Европейски парламент с предварително посочени кандидати за висшия пост в изпълнителната власт на ЕС.„Шулц е убеден европеец, за когото решенията минават през Европа. Той знае, че Европа може да направи повече за гражданите и за бизнеса от страните членки", заяви Калфин, след огласяването на избора на Шулц. Според него Мартин Шулц ще вкара в дневния ред на Европа въпросите за работните места, за доходите и за една по-социална Европа, които досега липсваха в инструментите, с които ЕС се опитваше да излезе от кризата. „ И не на последно място, Шулц знае как се водят битки. Той е биткаджия и ще помогне на левите партии да спечелят европейските избори", категоричен е Ивайло Калфин. Форумът в Рим прие и манифест от 10 точки, който ще е основа на предизборната кампания на социалдемократическите и социалистическите партии в ЕС.„Работил съм по изготвянето на този текст и мога с категоричност да твърдя, че има и друг път за възстановяването на Европа от кризата

Американец съди McDonald`s заради салфетка

Жител на Калифорния заведе съдебен иск срещу веригата за бързо хранене McDonald`s заради... салфетка.

Афро-американецът Уебстър Лукас влязъл в ресторант на веригата и си поръчал хамбургер, към който получил една книжна салфетка. Той си поискал още, но момчето на касата му отказало, като освен това направило расистка забележка.

Лукас си отишъл вкъщи и оттам писал електронната поща на McDonald`s, за да се оплаче как лошо се отнесли с него. От веригата му предложили в компенсация безплатни хамбургери, но нашият човек счел това за недостатъчно.

Не се съобщава на каква стойност е иска, заведен от Лукас. Иначе McDonald`s регулярно стават обект на какви ли не съдебни искове. Някои от ищците, например, искат компенсация за това, че са си опарили езика с горещото кафе или щрудел.

Росен Петров се страхува за живота си, ходи с охрана

Ходя с охрана, защото се страхувам за живота си и този на приятелката ми. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Дикоff” Росен Петров. Росен Петров каза още, че цен...

Мобилизирайте украинската армия, зове Кличко

Апелът му е във връзка с "руската агресия" в Украйна

    


Ерик Гей спечели спускането в Квитфиел, Свиндал взе малката световна купа


Канадецът Ерик Гей спечели второто спускане в норвежкия зимен център Квитфиел, а представителят на домакините Аксел Лунд Свиндал триумфира с малката световна купа в най-скоростната дисциплина в алпийските ски. 

32-годишният Гей преодоля трасето за 1.22:17 мин. и изпревари с 0.35 сек. французина Йоан Клари, за да запише втората си победа за сезона, трета в спускането и пета в своята кариерата в Световната купа. 

Свиндал зае едва шесто място с 0.67 сек. изоставане от...

Честита Баба Марта!

Символ на пролетта, свързан с пожелания за здраве и плодородие, начало на новия цикъл в природата. Това е празникът на Баба Марта.

Древна традиция от незапомнени времена, която ни пренася в света на траките и прабългарите. Една стара легенда разказва, че траките слагали мартеници, за да отбележат края на студа и пробуждането на природата за нов живот. Според друга тяхната поява е свързана с идването на Аспаруховите българи. Те вярвали, че в природата съществува злата сила "лошотия", но мартеницата има магията да защити своя притежател от нейното въздействие.

Обичаят за връзване на мартеница е познат не само в България, но и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния те се връзват на ръцете на жените и малките деца, докато в Гърция – само на ръцете на децата.

В народната традиция пролетта идва с Баба Марта. Нейният двойствен образ – ту весел, ту сърдит – представя женското начало, което ражда живота, и в същото време – пак женското, но стихийно, рушащо начало.

На 1 март е прието най-възрастната жена да почисти дома преди изгрев, да простре навън червена тъкан, за да зарадва Баба Марта и да предизвика нейната благосклонност към къщата и нейните обитатели. На децата и младите булки се връзват усуканите бели и червени конци – мартеници. Те трябва да излязат непременно навън, за да ги види Баба Марта, защото иначе ще я разгневят.

Нека с Баба Марта настъпи пролетта!

Разбиха афера с 30 млн. лв. източено ДДС за година

Афера с източени 30 милиона лева ДДС за година е била разкрита след акция на ДАНС в цялата страна. Разбити са три свързани помежду си организирани престъпни групи, съобщи вчера заместник-шефът на Апелативната спецпрокуратура Николай Найденов. „Това е повече от бюджета на ДАНС за 2014 г.“, уточни председателят на агенцията Владимир Писанчев.Според събраните данни Хованес Манукян, Купъра и Гембъла са били на възможно най-високо ниво в схемите. След анализ на доказателствата ще бъде преценено какви обвинения и срещу кого да бъдат повдигнати, съобщи ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Тримата са част от арестуваните след акцията. Атанас Димов-Купъра и Светослав Стамов- Гембъла бяха главни действащи лица в операция "Недосегаемите 3" през 2011 г. Тогава те бяха арестувани по обвинение в участие в престъпна група за източване на ДДС чрез изнудване на бизнесмени, занимаващи се с внос на месо и месни продукти. Хованес Манукян-Ончо е пловдивски бизнесмен, който е сочен за човек на Маргините. През 2011 г. той бе арестуван заради захарна афера с точене на ДДС при спецакция  „Вносителите 2”. В сряда 50 екипа са направили над 50 претърсвания  в СофияВидин, Пловдив, Стара Загора и Велинград.  „Първоначално са задържани 27 души, 11 от които са в ареста”, съобщи ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Даниела Попова. Иззети са множество фактури, компютърни фигурации, електронни подписи и черни тефтери на фирмите, в които е водено истинското счетоводство. Най-голямата находка е от гараж в София, където са намерени много фактури. Едната от групите била специализирана да издава „кухи“ фактури за другите две. Втората търгувала със захар, сухо мляко и гуми, а третата – с петролни продукти, уточниха от държавното обвинение. Разследването ще обхване и предишен период, тъй като в един от офисите са открити фактури за 54 млн. лв. от преди повече от година. В част от сделките е имало и реален оборот. Само в едната схема има около 50 фирмиТова е принципът на префактурирането, да се създават колкото може повече фирми, за да се размият нещата, обясниха от разследването.  Предполага се, че хората в схемата са били подпомагани от данъчни и общински служители. „Досега не са установени замесени данъчни, но това тепърва ще се изяснява, защото такава схема е почти невъзможно да стане без тяхно участие”, обясни прокурор Попова. До момента са разпитани над 40 свидетели - служители във фирмите, и много от тях разказват за истинските факти и обстоятелства от тяхната дейност. При разследването са използвани и СРС-та.

Литекс измъкна 3 точки от Гонзо и Черно море

Литекс оглави А група след победа над Черно море.

"Братската могила" осъмна като Пижо и Пенда

"Братската могила" в Борисовата градина в столицата тази сутрин осъмна облечен като Пижо и Пенда.

Неизвестни през нощта изцяло са опаковали две от статуите с червено и бяло платно. "Белият" партизанин е пристегнат с червени колани, а "червената" партизанка с бели.

Досега, обикновено неизвестни боядисваха паметника на Съветската армия, но днес явно са решили да сменят местоположението.

На 23 февруари паметникът на Съветската армия в столицата осъмна боядисан. Този път на монумента бе нарисувано украинското знаме, а един от съветските воини бе боядисан с цветовете на същия флаг. Това бе поредният акт срещу скулптурната композиция в центъра на София. Това стана в деня, в който в Русия се честваше Денят на защитника на отечеството, еквивалент на българския Ден на храбростта (6 май).

Преди време фигурите там бяха боядисани като герои от американски комикси, а след това върху главите на войниците и партизаните бяха поставени качулки като тези на певиците от групата Пуси Райът.

Паметникът на Съветската армия през последните години е сред обектите, които разделят българската общественост. Представителите на десницата се обявяват срещу неговото съществуване.


Безпокойство в Европа и САЩ заради случващото се в Крим

Германия и Франция изразиха безпокойство от развитието на събитията в Крим.

Имаме своите притеснения за ситуацията в Крим, защото това е в непосредствена близост до Одеса и Одеския регион, където е концентрирана най-голямата част от българската общност, коментира българският външен министър Кристиан Вигенин пред журналисти в Рим, където участва в конгреса на ПЕС. Вигенин добави, че българската страна следи случващото се и е готова, според възможностите си, да реагира.

Случващото се в момента в Крим ни тревожи, заяви германският канцлер Ангела Меркел, в реч по време на посветена на Европа културна проява в Берлин и изтъкна важността на запазването на териториалната цялост на Украйна.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че развоят на събитията в Украйна в последните часове е опасен и призова Русия да обясни намеренията си относно войските си в района на Крим, посочва Ройтерс.

Франция също изрази крайно безпокойство от сведенията, идващи от Крим. Призоваваме страните да се въздържат от действия, които могат да засилят напрежението и да накърнят териториалната цялост на Украйна, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Френският премиер Жан-Марк Еро призова от Рим за запазване на териториалната цялост на Украйна.

Британският външен министър Уилям Хейг е разговарял с руския външен министър Сергей Лавров, призовавайки за намаляване на напрежението в Крим. "Разговарях с министър Лавров за снижаване на напрежението в Крим и зачитане на суверенитета и независимостта на Украйна", съобщи Хейг в Туитър.

Полският външен министър Радослав Шикорски съкрати посещението си в Техеран заради ситуацията в Крим, която определи като критична.

В официално комюнике Варшава призова за прекратяване на всякакви провокативни действия на въоръжените сили на Кримския полуостров. Всички непосредствено взети решения, включително с военен характер, може да имат непоправими последствия за международния ред, подчерта Варшава.

САЩ възнамеряват да преодолеят противоречията си с Русия около Украйна по дипломатически път, заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл, цитиран от ИТАР-ТАСС, в интервю за телевизия Си Би Ес.


Путин поиска влизане на руската армия в Украйна

Руският президент Владимир Путин се обърна към Съвета на Федерациите с искане за използване на въоръжените сили на Русия на украинска територия до нормализирането на обществено-политическата обстановка в страната, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение от пресслужбата на Кремъл.

Фестивалите на Варна пред провал

Организаторите на културни фестивали, които трябва да стартират след броени дни, са „увиснали“ със закупени самолетни билети и уговорки със спонсори, споделят те самите. Още повече че сред първите планирани мероприятия са именно международните фестивали, при които се налага да се осигурят полети на гостуващите звезди, а за престоя им да се ангажират спонсори.

Мартин Шулц беше избран за общ кандидат на ПЕС за председател на ЕК

Мартин Шулц беше избран за общ кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия на предизборния конгрес на партията в Рим.

Преди това делегатите на форума приеха единодушно Манифеста на ПЕС за предстоящите европейски избори, който е с ясен фокус върху създаването на работни места.

"През последните 5 г. се спасяваха банките, а децата ни са безработни.

Правителствата отговориха на предизвикателствата на кризата като орязаха заплатите на хората и помогнаха на банките. Много хора загубиха домовете си, много бизнеси фалираха, затвориха се училища. Това не ни помогна, това е неправилна политика, защото разделението се увеличи - между отделните държави и в рамките на държавите. Кризата не ни сплотява, напротив - разединява ни", заяви Шулц в емоционална реч пред делегатите на конгреса .

"Аз съм германец, от скромно семейство, но поколението на моите родители трябваше да направят болезнени жертви, да работят дълго, да плащат високи данъци и да получават ниски заплати. Те искаха обаче децата им да живеят по-добре. Ние имахме живот, който те нямаха, но мечтаеха за него", продължи той. Но през последните 5 г. политиците поискаха подобни на живота на моите родители жертви от хората. Има хора с различни мнения какво спешно трябва да се направи - популистите говорят едно, националистите - друго, появиха се расизъм, антисемитизъм, демони, които сега връхлитат върху хората, продължи Мартин Шулц.

Сега различията се разрастват - бедните стават по-бедни, богатите - по-богати, 120 млн. европейци живеят в бедност. Това е срамно - 27 млн. от тях не могат да намерят работа. В някои държави всеки втори мъж или жена са без работа и това е цената за кризата. А жените са сред най-засегнатите. Трябва да сложим край на това, подчерта Шулц.

Отправям въпрос към всеки от нас - социалистите и социалдемократите- все още ли можем да усетим болката? Дали усещаме болката на един млад човек или млада жена, които пращат многократно CV-та на различни места и получават отговор "не"? Дали усещаме болката на 50 г. хора, които в момента са загубили работата си и вече не могат да плащат ипотеката си, а на родителите, които не знаят кога и откъде ще дойде топлото ядене за техните деца? Мисля, че само ако успеем да усетим тази болка, ще заслужим да спечелим и изборите, посочи той.

Шулц не отбягна и темата за евроскептицизма, но е убеден, че причината за това не е в качеството на европейската идея, а в тези, които я реализират последните 5 г. Аз искам Европа на равенството, на сътрудничеството, каза той. Никоя европейска държава не може да има превес над друга заради икономическата си мощ, подчерта Шулц. Като председател на ЕК искам да залича разликата между богатите и бедните, между големите и малките, различията между държавите и в рамките на държавите. Искам ние отново да бъдем партньори и приятели. Искам да възстановим доверието. Нека да започнем това от днес, призова Шулц. Дори само ако постигнем съгласие по този въпрос, това вече ще е една голяма стъпка напред, убеден е той.

Шулц се спря и на отделните секторни политики на евентуалната си работа като председател на ЕК, като първият проблем за решаване в ЕС за него е заетостта, качествените работни места, младежката безработица. Той изложи и вижданията си за модерна политика, свързани с реиндустриализацията, интелигентната икономика, дигиталните нови производства. По горещия въпрос за събитията в Украйна той посочи, че хората на Майдана не са развявали флага на европейската общност на мира случайно. "Ние трябва да върнем доверието и да върнем мира", подчерта той.


Русия изпрати 6 хил. войници в Крим

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов издаде декрет, с който обяви, че Киев не признава легитимността на новия премиер на автономната република Крим Сергей Аксьонов, предаде Франс прес. В декрета се посочва, че назначаването на Аксьонов вчера е "резултат от нарушаването на украинските закони".

Аксьонов, който беше избран в четвъртък от парламента на Крим, докато той беше под контрола на проруски настроени въоръжени лица, поиска Русия да помогне за възстановяването на реда и сигурността в автономната република.

Председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко обаче не изключи възможността Русия да изпрати ограничен военен контингент в Крим. Матвиенко подчерта, че в настоящата ситуация това може да е необходимо, за да се защити базата на руския Черноморски флот в Крим и руските граждани, живеещи в автономната украинска република. Тя освен това изрази мнение, че

ситуацията в Украйна създава рискове за ядрените обекти на територията на страната.

През журналисти Матвиенко съобщи, че Съветът на федерацията е отправил към президента Владимир Путин искане да приеме всички мерки в обхвата на правомощията си, за да гарантира сигурността на руските граждани, живеещи на територията на Украйна. По-рано днес призив към президента в същия смисъл отправи и Държавната дума (долната камара на руския парламент). Решението за изпращане на руски контингент в Крим може да бъде взето по молба на кримските власти с предложение на руския президент и след гласуване в Съвета на федерацията, уточнява ИТАР-ТАСС.

Русия е изпратила в последно време 6000 войници в Украйна,

а украинската армия в Крим е в най-висока степен на готовност, съобщи министърът на отбраната Игор Тенюх, цитиран от Ройтерс. Той не коментира нищо повече пред медиите в Киев.

Украинското правителство обвини Москва, че е изпратила войски в Крим, където има база на руския Черноморски флот. Русия обаче твърди, че не е нарушила споразумението с Украйна за действията на своя контингент там.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви днес, че страната му няма да бъде въвлечена във военен конфликт от руските "провокации" в Крим и призова Москва да спре военните маневри там.

Неприемливо е руски бронетранспортьори да са разположени в центъра на украински градове, каза Яценюк на правителствено заседание в Киев.

Ние отново призоваваме Русия да изтегли войските си и да изпълни двустранните споразумения, заяви украинският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Русия няма да пренебрегне искането на помощ, отправено към президента Владимир Путин от новия премиер на Автономна република Крим Сергей Аксьонов,

се казва в изявление на Кремъл, цитирано от Франс прес. Малко по-рано днес Аксьонов взе контрола над силовите структури в Крим и се обърна към Путин за помощ.

Русия е извънредно обезпокоена от развитието на събитията в Крим, където през нощта неизвестни въоръжени лица са опитали да превземат сградата на вътрешното министерство, се казва в съобщение на уебсайта на руското външно министерство. Според съобщението, въоръжените лица са били изпратени от украинската столица Киев.

Руското дипломатическо ведомство съобщава за пострадали при нападението и определя инцидента като провокация. "Призоваваме тези, които дават подобни заповеди в Киев, към сдържаност. Считаме за крайно безотговорно по-нататъшното нагнетяване на и без това напрегнатата обстановка в Крим", се казва в съобщението.

Централните улици в столицата на Автономна република Крим Симферопол около сградата на Върховната рада на републиката са затворени, предаде ИТАР-ТАСС. По обед там ще се състои митинг на жители на града.

Десетки въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци партулират в центъра на Симферопол

и са заели позиции около местния парламент, съобщи Франс прес. Две картечници са инсталирани край сградата на парламента. ИТАР-ТАСС информира, че пред министерството на вътрешните работи има жива верига от доброволци и армейски ветерани с прикрепени към дрехите им лентички от руски военни отличия и лентички с руския флаг.

Властите в Крим не са разпуснали специалното подразделение на украинската милиция "Беркут" на територията на автономната република, допълва ИТАР-ТАСС, цитирайки депутат от кримския парламент. Според депутата специалната милиция е вече на подчинение на кримското правителство.

Международното летище на Симферопол, което от петък е под контрола на въоръжени лица без опознавателни знаци, остава затворено, макар че според транспортния министър на Русия Валерий Окулов няма официални уведомления за затваряне на въздушното пространство на полуострова.

Намиращите се в Крим чужденци масово се изнасят с автомобили към Одеса, където летището работи.

Властите в автономната украинска република Крим са сключили споразумение с руския Черноморски флот за съвместна охрана на обекти,

съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на флота. Агенцията цитира и съобщение на кримския премиер Сергей Аксьонов, според когото е установено и сътрудничество с Флота за охраната на някои от най-важните сгради в Крим.

Кораби на украинската брегова охрана в Крим са в състояние на бойна готовност, предаде Ройтерс, позовавайки се на руската агенция "Интерфакс". 

Руски военни са установили контрол над военно летище до град Кировское, в източната част на Крим, предаде Ройтерс, позовавайки се на украински военен източник, цитиран от Интерфакс. Около 20 руски войници освен това са навлезли на територията на противоракетна база в западната част на Кримския полуостров и са опитали да установят контрол. Няма информация за сблъсъци и пострадали.


Д-р Гайдурков: Сутрешното стържене на стомаха не е глад

Д-р Георги Гайдурков: Времето след ставане от сън за биологичния ни часовник е период за очистване. Опитът на народите е съвсем конкретен: те никога не ядат непосредствено след ставане от сън. Просто защото е трябвало да се работи, а пълният стомах е несъвместим с работата. Всеки е чувал израза “Пълен стомах - празна глава”. В миналото и у нас Д-р Георги Гайдурков: Времето след ставане от сън за биологичния ни часовник е период за очистване. Опитът на народите е съвсем конкретен: те никога не ядат непосредствено след ставане от сън. Просто защото е трябвало да се работи, а пълният стомах е несъвместим с работата. Всеки е чувал израза “Пълен стомах - празна глава”. В миналото и у нас

ПЕС заслужава да спечели евровота, категоричен Мартин Шулц

От 405, имащи право да гласуват, 404 са валидните бюлетини

Излагат обелиска от Пчелинци, паметен знак от Освобождението на България в регионалния исторически музей в Перник

Паметен знак за Освобождението от село Пчелинци показва Регионалният исторически музей в Перник.

В навечерието на националния празник 3 март ще бъде изложена и още една каменна реликва, открита на три парчета в пернишкото село Слатино. Съществуват предположения, че обелискът от Пчелинци е един от първите паметни знаци за Освобождението на България, пише standartnews.bg. Възпоменателният паметник всъщност е пирамидално издялан камък, висок 1.42 м. В горната част на...

Продължава

Мартин Шулц е общият кандидат на ПЕС за президент на ЕК

На днешния Конгрес на ПЕС в Рим, с бурни овации и безспорно мнозинство Мартин Шулц бе избран за общ кандидат на ПЕС за президент на ЕК, съобщиха от пресцентъра на БСП. От 405, имащи право да гласуват, 404 са валидните бюлетини, от които 368 гласа "за" него, 2 "против" и 34 - "въздържал" . В речта си след обявяването на резултатите от изборите Шулц На днешния Конгрес на ПЕС в Рим, с бурни овации и безспорно мнозинство Мартин Шулц бе избран за общ кандидат на ПЕС за президент на ЕК, съобщиха от пресцентъра на БСП. От 405, имащи право да гласуват, 404 са валидните бюлетини, от които 368 гласа "за" него, 2 "против" и 34 - "въздържал" . В речта си след обявяването на резултатите от изборите Шулц

Скоро ще се върнем на власт, кани се Борисов

"Не сме част от статуквото, затова е тази ярост срещу нас"

    


Орешарски се обяви за промяна на политиката на ЕС


Нужна е промяна в политиката на Европейския съюз, заяви министър-председателят Пламен Орешарски на конгреса на европейските социалисти в Рим, цитира БТА.

Орешарски посочи, че изборите за Европейски парламент идват във време, когато европейските страни все още не са се възстановили от икономическата и финансова криза, идват в период на криза на доверието в политиците и в институциите, на надигащ се национализъм и евроскептицизъм.

"Тези проблеми са резултат от политиката на...

Фъргюсън опитал да осуети трансфера на Роналдо в Реал

/КРОСС/ Бившият президент на Реал Мадрид Рамон Калдерон обяви, че преди да се присъедини към „кралския клуб", Кристиано Роналдо е имал оферта от Барселона. Португалецът премина в Реал през 2009-та от Манчестър Юнайтед и веднага стана голямата звезда на "Сантяго Бернабеу".Калдерон разкри, че сър Алекс Фъргюсън е искал да изпрати Роналдо в Барселона, но самият футболист е отказал."Истина е. В продължение на няколко седмици Фъргюсън се опитваше да осуети трансфера в Реал, и да го прати в Барселона," заяви Калдерон пред talkSPORТ. "В Барселона бяха доволни от тези опити, и бе решаващо, че Роналдо заяви: "Няма да ходя никъде другаде, освен в Реал Мадрид". Затова подписахме. Всички бяха щастливи от сделката. Юнайтед прибра 80 милиона паунда, Реал взе най-добрия играч в света, а Кристиано получи каквото искаше. Футболисти като него не гледат само парите, те искат слава, и искат да играят в отбор, с който могат да печелят титли, да бъдат най-добрите в света, и да взимат златни обувки.""Има само три, четири, пет клуба в целия свят, които могат да му дадат това, което иска. Кристиано е най-добрият в света, защото всяка сутрин се събужда единствено с мисълта да бъде най-добрият. Иска да е по-добър от предишния ден," добави Калдерон."Винаги съм казвал на новите попълнения в Реал Мадрид, че ще им бъде невероятно трудно, защото всеки, който играе срещу Реал дава 150 процента от себе си, за да те победи

Въоръжените сили на Русия нахлуха в Украйна!

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов издаде декрет, с който обяви, че Киев не признава легитимността на новия премиер на автономната република Крим Сергей Аксьонов, предаде Франс прес. В декрета се посочва, че назначаването на Аксьонов вчера е "резултат от нарушаването на украинските закони".
 

Аксьонов, който беше избран в четвъртък от парламента на Крим, докато той беше под контрола на проруски настроени въоръжени лица, поиска Русия...

Продължава

Вижте най-голямата жива мартеница

Повече от 600 деца и младежи дойдоха днес на площад „Бдинци” във Видин, за да се подредят в „жива мартеница“. Те бяха облечени в бели и червени тениски, осигу...

Руският Съвет на Федерацията разреши използването на военни сили в Украйна

Съветът на Федерацията даде съгласиe на руския президент за използването на Въоръжените сили на РФ на територията на Украйна до нормализирането на обстановката там. Съответното решение беше прието дне...

ВМРО: Давутоглу трасира разделението на България

Седмиците между годишнината от обесването на Васил Левски и националния празник не бяха на национална памет, а на турска пропаганда. Това е позицията на ВМРО по повод посещението на турския вътрешен м...

ЦСКА издуха Славия преди Вечното дерби

ЦСКА спечели и втория си мач след подновяването на първенството. "Червените" надиграха Славия с 3:0 в столичното дерби. Така те загряха по най-добрия начин за сблъсъка с Левски след седмица....

Главната прокуратура на Турция е дала указания за унищожаване на доказателства за разкритата корупция

Главната прокуратура в Турция е дала указания на Генералната дирекция по сигурността да прекрати извършваното след 15 декември подслушване на телефони и физическо проследяване на лица, както и за унищожаване на всички събрани веществени доказателства за корупционни практики.

Путин поиска одобрение от парламента за военна намеса в Украйна

Руският държавен глава Владимир Путин е поискал от Съвета на Федерация използването на въоръжените сили на Русия на територията на Украйна до...

Путин поиска одобрение за използване на въоръжени сили в Украйна

Съветът на Федерацията на Русия е разрешил използването на руските въоръжени сили на територията на Украйна, предаде "Риа Новости". Сенаторите са...

"Литекс" нанесе първа домакинска загуба на "Черно море" и поведе в класирането


Футболистите на "Литекс" спечелиха много трудна победа с 2:1 при гостуването на "Черно море" и се изкачиха на първо място във временното класиране. 

Отборът на Златомир Загорчич нанесе първа домакинска загуба на варненци от началото на сезона и остава непобеден в последните си седем двубоя в А група. 

Двата отбора изиграха мач с много борба и малко футбол, което се дължеше на трагичното състояние на тревното покритие на стадион "Тича". Условията допълнително се усложниха,...

Русия позволи: Путин праща армия в Украйна!

Владимир Путин поиска използване на руската армия в Украйна.

Григор Димитров: Това е най-голямата ми победа

/КРОСС/ Това е най-голямата победа в кариерата ми. Това заяви след минути, след като разгроми британеца Анди Мъри първата ни тенис ракета Григор Димитров. Анди е невероятен тенисист, всички познаваме качествата му. Щастлив съм от начина, по който играх. Желаех победата с цялото си сърце, добави хасковлията.Той сподели, че е имал проблеми в първия сет, но е усещал, че може да направи добър мач. „Знаех, че няма да се откаже лесно, но успях да взема победата. Имаше разигравания, които бяха страхотни и повдигаха духа ми, но срещу Анди трябва да се бориш през цялото време", заяви Гришо.На финала той се изправя срещу Кевин Андерсън. Срещата ще започне около 05:00 часа в неделя сутринта, българско време.    

България е за запазване на цялостта на Украйна

Плевнелиев зове за прекратяване на всякакви провокативни действия

    


Главните апостоли стават жертви на алкохола

Почти едновременно с Джоко Росич в далечна Канада на 81-годишна възраст почина и Веселин Бранев - предпоследният от големите създатели на тв сериала Почти едновременно с Джоко Росич в далечна Канада на 81-годишна възраст почина и Веселин Бранев - предпоследният от големите създатели на тв сериала "Записки по българските въстания". Отдавна не са между нас режисьорът Борислав Шаралиев, операторите Атанас Тасев и Стоян Злъчкин, композиторът Красимир Кюркчийски, както и актьорите, снимали се в

ПЕС избра Шулц за кандидат на президент на Еврокомисията

Мартин Шулц е кандидатът на европейските социалисти за президент на Европейската комисия. Това решиха с внушително мнозинство делегатите на конгреса на ПЕС, който се проведе в Рим. 368 от тях бяха „за“, 2 „против“, а 34 се въздържаха. За първи път ПЕС избира единна кандидатура за поста.
„Смирен съм и съм благодарен за вашето доверие, Мартин Шулц е кандидатът на европейските социалисти за президент на Европейската комисия. Това решиха с внушително мнозинство делегатите на конгреса на ПЕС, който се проведе в Рим. 368 от тях бяха „за“, 2 „против“, а 34 се въздържаха. За първи път ПЕС избира единна кандидатура за поста. „Смирен съм и съм благодарен за вашето доверие,

Жители на два квартала затвориха пътя Русе - София

Русе /КРОСС/ Жителите на русенските квартали "Средна кула" и "Долапите" блокираха пътя за София, част от международния коридор Е-85. Хората настояват за изграждането канализация в двата квартала.Проектът бе спрян, въпреки че всики процедури по избор на изпълнител и надзор са приключили. От Министерството на околната среда и водите са категорични, че към момента няма средства за финансирането на този проект.Хората се бяха събрали на протест на стадиона в "Долапите", където стартира и подписка с искане за финансиране на изграждането на канализация в двата квартала."Целта е да дадем повече гласност за случващото се. Оставят ни за след 2015 г., което за нас не е приемливо. Всичко се чупи и пропада. Коментира се, че проектът няма да приключи в срок - до края на 2014 г., но това не е вярно. Проектът е реално изпълним до края на 2014 г. Русе не се състои само от идеален център, а има и квартали, които имат страшно големи проблеми", сподели Анна Жекова.Живущите в двата квартала отново коментираха неприемливите за 21-ви век условия, в които са принудени да живеят. "Ямата ни се срина и децата питат къде ще се къпят. Няма къде да копаем яма на друго място. Дворът е заприличал на швейцарско сирене. Оградата се е сцепила. Какво да правим вече? На кой Бог да се молим? Кого да избираме? Идват тук и само ни лъжат", сподели Румен Вълков, който живее в центъра на "Средна кула"."Тук съм по собствена воля

Източна Украйна издига руски и съветски знамена


В няколко от големите градове на Източна Украйна се провеждат митинги, на които проруски настроено население се обявява за присъединяване към Русия или, отделяне на руски говорящите райони в нова федерална единица на Украйна. Масово се издигат съветски и руски знамена, окачвани на мястото на свалените украински национални флагове.

В Харков се стигна до кръвопролитие, след като проевропейски митинг беше нападнат. Участници се скриха в сградата на областната администрация, която бе...

Шулц: Моята Европа защитава правата на всички граждани

/КРОСС/ На днешния Конгрес на ПЕС в Рим, с бурни овации и безспорно мнозинство Мартин Шулц бе избран за общ кандидат на ПЕС за президент на ЕК. От 405, имащи право да гласуват, 404 са валидните бюлетини, от които 368 гласа "за" него, 2 "против" и 34 - "въздържал" . В речта си след обявяването на резултатите от изборите Шулц заяви своята категорична готовност да е нов тип президент на тази институция, който не е сляп и глух за проблемите на хората. „През последните години, под управлението на консерваторите, домове бяха загубени, бизнеси фалираха, работни места бяха закрити. Досегашните мерки не ни помагат, но ни правят още по-болни. Богатите стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни. Това е срамота. Трябва да сложим край на това, ние, европейските социалисти", заяви Шулц. По думите му важният въпрос, който трябва да си зададе всеки социалист и социалдемократ, е дали все още може да почувства болката на хората, защото „само ние сме способни да почувстваме тази болка". Той бе категоричен, че ПЕС заслужава да спечели изборите.Той подчерта, че когато това се случи, следващите години ще се създадат много работни места, за да се даде шанс на децата. „След пет години искам да чуя от младите хора „успяхме", искам да чуя, „да, намерихме работа", допълни той

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване