Украински командос застреля друг по грешка

Украинското министерство на отбраната е започнало следствие за инцидент с приятелски огън, при който има убит войник. "Военнослужещ е загинал в резултат на нещастен случай. Води се следствие”, обяви военното ведомство, цитирано от "Сегодня". Инцидентът, според "5-и канал" е станал предната нощ на летището в Донецк, Украинското министерство на отбраната е започнало следствие за инцидент с приятелски огън, при който има убит войник. "Военнослужещ е загинал в резултат на нещастен случай. Води се следствие”, обяви военното ведомство, цитирано от "Сегодня". Инцидентът, според "5-и канал" е станал предната нощ на летището в Донецк,

Почина бащата на космическата програма "Аполо"

На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през...

Близо 440 души бяха евакуирани в Сърбия заради наводненията


Броят на хората, евакуирани заради наводненията в Сърбия достигна 440 души, но няма загинали, заяви за агенция Танюг началникът на сектора за извънредни ситуации Предраг Марич, цитиран от БТА.

Той каза, че заради проблемите със снабдяването с електричество е затруднено и снабдяването с питейна вода в застрашените райони. Заради възникналата ситуация днес в Белград ще заседава щабът за извънредни ситуации, който ще бъде председателстван от премиера в оставка Ивица Дачич.
...

ДПС регистрира листата си в ЦИК

Тази сутрин секретарят на Централното оперативно бюро на ДПС Мустафа Карадайъ е регистрирал в Централната избирателна комисия листата, с която партията му ще се яви на предстоящите избори за Европейски парламент. Слоганът на партията за предстоящия вот ще бъде: "ДПС в Европа. Европа в България!". Водачът на листата на ДПС е Фелиз Хюсменова, а след нея е номиниран Делян Пеевски, чиято кандидатура предизвика остра обществена реакция. На трето място е Неджим Али, следват Илхан Кючюк, Искра Михайлова, Станислав Анастасов, Айсун Авджиев, Елисавета Кехайова, Севим Мусак, Яшар Асан, Дениз Хайрула, Андрей Георгиев, Хами Хамиев, Анна Благоева, Александър Несторов, Алисе Хасанова и Мустафа Карадайъ.

ДПС регистрира евролистата си

17-ият в листата на ДПС - Мустафа Карадайъ, който е и секретар на Движенито, регистрира в ЦИК листата на партията за евроизборите.

След 10 месеца плен - френските журналисти се прибраха в страната си

/КРОСС/ Френският журналисти, които прекараха 10 месеца в плен в Сирия, се приземиха с военен самолет в базата "Евро", Северозападна Франция, след което се отправиха с хеликоптер към Вилакубле, южно от Париж, за медицински прегледи, предаде АФП.Дидие Франсоа, Едуар Елиас, Никола Енен и Пиер Торес бяха освободени в събота на сирийско-турската граница. Те бяха посрещнати официално от френския президент Франсоа Оланд, външния министър Лоран Фабиюс, роднини и колеги.

Асад чества Великден, Франция го обвинява за използване на химическо оръжие

Сирийският президент Башар Асад посети днес по случай Великден християнското градче Маалула, отвоювано от бунтовниците от армията на режима преди близо седмица, съобщи сирийската държавна телевиз...

Ще каже ли Лео Меси "сбогом" на Барселона?

С приближаването на края на сезона и предстоящия летен трансферен прозорец, въпросът дали голямата звезда на „Барселона” Лео Меси не трябва да бъде продаде набира все по-голяма сил...

За трети пореден път Хамилтън и Розберг качиха "Мерцедес" на върха


Съотборниците в "Мерцедес" Люис Хамилтън и Нико Розберг за трети пореден път окупираха първите две места в състезание от календара на Формула 1.

Английският пилот записа хеттрик от победи след успеха в Гран при на Китай, а германският му съотборник отново беше негов подгласник както и в предишните два старта.

Световният шампион за 2008 г. се наложи с преднина от 18,686 секунди, за да запише своята 25-а победа в кариерата и да се изравни с Ники Лауда.

Въпреки...

Игуменът на манастира в Поморие призова за шествие против злото

IROTEI

Секунди след оповестяването на Възкресение Христово от камбаните на поморийския манастир „Свети Георги Победоносец” игуменът архимандрит Йеротей призова миряните да се помолят и да направят шествие против злото до центъра на града.

“Искрено се надявам от новото разклонение, което направиха преди няколко дена, да тръгне шествие, да стигне до центъра на града, където всички да се помолим за здравето, успеха и благоденствието на града и да ни отмине всяко зло. Очаква се, а и много хора на това разчитат-да се провали сезона. Ние няма да допуснем това! Обединени заедно в молитвата ще се молим това да не се допусне. Желаем ви приятно изкарване на празниците!”, каза дядо Йеротей в двора на манастира.

Итуменът на манастира в Поморие призова за шествие против злото

IROTEI

Секунди след оповестяването на Възкресение Христово от камбаните на поморийския манастир „Свети Георги Победоносец” игуменът архимандрит Йеротей призова миряните да се помолят и да направят шествие против злото до центъра на града.

“Искрено се надявам от новото разклонение, което направиха преди няколко дена, да тръгне шествие, да стигне до центъра на града, където всички да се помолим за здравето, успеха и благоденствието на града и да ни отмине всяко зло. Очаква се, а и много хора на това разчитат-да се провали сезона. Ние няма да допуснем това! Обединени заедно в молитвата ще се молим това да не се допусне. Желаем ви приятно изкарване на празниците!”, каза дядо Йеротей в двора на манастира.

За някои вредни навици, които „помагат“ на плаката

Грижата за денталното здраве трябва да е на ниво


Истанбул стартира строежа на тунела "Евразия"

Съоръжението ще минава под Мраморно море и ще свързва азиатската и европейската част на града


Осем души загинаха при авиокатастрофа в Мексико

/КРОСС/ Самолетна катастрофа отне живота на осем души в Мексико. Реактивният аероплан „Hawker 800" е паднал в промишления парк Рамос Ариспе в събота, 20 часа местно време. Самолетът е излетял от куротния остров Косумел в щата Кинтана Роо. Всички на борда са загинали. Сред тях е и известният в страната радиоводещ Антонио Давила и неговото семейство, съобщи ИТАР-ТАСС.В момента се провежда разследване за причините на трагичния инцидент. По предварителни данни катастрофата е причинена от сложните метеорологични условия и слабата квалификация на пилота.

Спряха Пети блок на "Козлодуй" за годишен ремонт

Днес, 20 април в 2:22 часа 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт (ПГР). В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока, включително изпълнение на мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове.

ДПС избра Великден, за да регистрира евролистата си

Движението за права и свободи (ДПС) избра християнския празник Великден, за да регистрира листата, с която партията ще участва в изборите за Европейски парламент на 25 май. Подредбета на кандидат-евродепутатите е регистрирана в Централната избирателна комисия (ЦИК) в неделя сутрин от секретаря на ЦОБ на ДПС и 17-ти в листата Мустафа Карадайъ, съобщиха от пресцентъра на партията. На първо място е поставена евродепутатът Филиз Хюсменова, а веднага след нея Движението номинира скандалния народен представител и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски. Неговият двудневен престой начело на агенцията на Национална сигурност взриви България и доведе до масови протести срещу кабинета „Орешарски“. Европейската комисия определи Пеевски като "спорно назначение“, а наскоро председателят на парламентарната група на ПЕС в ЕП заяви в прав текст, че Пеевски е олигарх. В партиното CV на Пеевски няма нито един чужд език В кратките автобиографии, с които партията представя своите номинации, Пеевски е единственият претендент за ЕП, който не владее никакъв чужд език. Не е ясно как медийният магнат, чието място в Брюксел е сигурно ще общува със своите колеги.  В момента неуспелият шеф на ДАНС е народен представител в българския парламент, но не посещава заседанията му. Останалите в листата на ДПС са заместник-министъра на отбраната Неджми Али. Четвърти е  Илхан Кючюк - лидер на младежкото ДПС , а пета – министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Веднага след нея се подрежда  Станислав Анастасов - вицепрезидент на Младежкия Либерален интернационал, а след него -  Айсун Авджиев - сътрудник на евродепутатите на ДПС. Осма в листата на партията е Елисавета Кехайова - зам.-кмет на Кърджали по социалните дейности, девета Севим Мусак - племенница на Шефкет Чападжиев (български емигрант в САЩ), а десети  Яшар Асан - кандидат за кмет на пловдивския район "Източен" на частичните избори 2009 г. На единайсто място партията е подредила  Дениз Хайрулла, на 12-то Андрей Георгиев - зам.областен управител на София-град. По-нататък имената на номинаираните са: Хами Хамиев - депутат от ДПС, Анна Благоева - председател на младежкото ДПС в Кюстендил,  Александър Несторов - син на прокурора Нестор Несторов,  Алисе Хасанова и Мустафа Карадайъ - организационен секретар на ДПС, депутат, представен като топ политик.

Стотици българи посрещнаха Великден в българската екзархия в Истанбул


Стотици българи посрещнаха Великден в българската екзархия Истанбул. Светата литургия за Първото Възкресение започна в около 11 часа вечерта в екзархийската църква "Свети Иван Рилски", съобщи БНР.

Изнесе я пристигналият от България, за да ръководи празничните богослужения на българската православна общност в града край Босфора, Маркианополски епископ Константин заедно със свещеника на българските църкви в Истанбул Ангел Велков и други свещеници. 

В полунощ  с камбанен звън...

Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция

Социалната мрежа Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за изтекла информация за корупционни афери, свързани с премиера Реджеп Ердоган и неговия антураж, съобщават световните агенции.
Решението идва след установените миналата седмица контакти в Турция на представители на Социалната мрежа Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за изтекла информация за корупционни афери, свързани с премиера Реджеп Ердоган и неговия антураж, съобщават световните агенции. Решението идва след установените миналата седмица контакти в Турция на представители на

Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция

Социалната мрежа Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за изтекла информация за корупционни афери, свързани с премиера Реджеп Ердоган и неговия антураж, съобщават световните агенции.
Решението идва след установените миналата седмица контакти в Турция на представители на Социалната мрежа Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за изтекла информация за корупционни афери, свързани с премиера Реджеп Ердоган и неговия антураж, съобщават световните агенции. Решението идва след установените миналата седмица контакти в Турция на представители на

Божидар Димитров: Въстания се вдигат с политическа цел

София /КРОСС/ Нормално е като имаш 14 века история, да имаш велики дати през ден. Това заяви навръх Великден от Бачковския манастир директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Пред bTV той изброи множеството значими събития, случили се на този ден през вековете. Освен за избухването на Априлското въстание, историкът припомни за „българския Великден" в Македония, когато през 1941 година българските войски, повикани от събратята си край Вардара, влизат на територията на днешната държава Македония, където управляват около 4 години. Димитров напомни и за българския Великден, който не е бил точно на днешната дата, но пък е едно от най-важните събития в Българското Възраждане.„Българите са нормално вярващи, не са фанатици", каза историкът по повод днешния празник. Според него, българите са „богобоязливи".Той повтори и тезата си, че Априлското въстание е най-успешното въстание в българската история. „Въстанията не се вдигат със спортно-военна цел - да победим Османската империя. Въстания се вдигат с политическа цел", каза той и добави, че бунтът от 1876 година е постигнал своята политическа цел.

Дядо Неофит: Чудото на Възкресението да бъде неизчерпаем източник на вяра, която да ни дава сили

София /КРОСС/ Пожелавам на всички православни българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот. Това каза в традиционната си благословия по случай Празника на всички празници - Възкресение Христово. Той пожела на всички православни християни вярата ни да бъде животворяща сила, която да носи обновление в душите ни.„В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот!Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни!Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение! Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, светата Църква, Отечеството и към хората около нас.Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро според силите си да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят".   Снимка: Булфото, всички права запазени

5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян заради ремонт

Очаква се ремонтът да приключи в края на май

Историята на едно 60-годишно любовно писмо

Романтичната история на любовно писмо, написано преди повече от 60 години - през 1951 г., развълнува хиляди американци. Санди Блъд от щата Южна Каролина се натъкнала на неочаквана находка в роман, който купила втора ръка. В страниците му тя открила любовно писмо, детиращо от ноември 1951 г. То било подписано от редник Джил Ле Блан. По това време Ле Бланк е бил разделен от любимата си, защото е бил на служба в Япония, докато дамата на сърцето му - Каръл Печ, е живеела в Торонто, Канада. В писмото Ле Бланк разказвал за живота си в армията и как любовта му към Карол го крепяла. "Скъпа, не можеш да си представиш колко много те обичам. Мечтая да съм с теб и фактът, че сме разделени, е болезнен", пишел на любимата си Ле Блан. От писмото ставало ясно, че двамата са сгодени, тъй като в написаното имало сватбени планове. След като прочела намереното в книгата писмо, Санди Блъд била толкова трогната, че решила да използва социалните мрежи, за да издири автора на красивите слова. По съвет на свои приятели Санди издирила номера, под който Ле Блан служил в армията и това изиграло ключова роля в издирването му. Санди успяла да се свърже в телефонен разговор с бившия военен, който вече бил навършил 84 г. Той и разказал за преживяното в армията и за любовта си към Карол, която малко по-късно станала негова съпруга. Двамата имат шест деца, но през 70-те се развели. В телефонния си разговор двамата успели да изяснят как Санди е стигнала до писмото. Книгата била собственост на една от дъщерите на Ле Блан, която също живеела в Южна Каролина. Докато романът бил у нея, жената използвала любовното писмо на родителите си, за да отбелязва докъде е стигнала с четенето.

Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция

Социалната мрежа Туитър блокира достъпа до два сайта в Турция, които ислямско-консервативното правителство на страната обвинява за изтекла информация за корупционни афери, свързани с премиера Реджеп Ердоган и неговия антураж. Решението идва след установените миналата седмица контакти в Турция на представители на американската компания, която бе блокирана от турското правителство в продължение на десет дни, преди Върховният съд да вземе обратното решение. Двата инкриминирани сайта, които според властите в Анкара са зловредни, бяха разпространявали всекидневно по време на кампанията за общинските избори на 30 март записи на телефонни разговори, свързващи правителството и лично премиера и членове на семейството му с мащабен скандал за корупция и злоупотреби. Туитър заяви днес, че не смята да отстъпва повече пред изискванията на Анкара и "да предоставя информация за притежателите на сметки просто защото някакво правителство го изисква". Анкара настояваше по-специално да получи точни сведения за притежателите на десетки спорни сметки. Ердоган поиска от Туитър да отвори бюро за връзка с Турция и да плаща данъци. Компанията за микроблогинг обаче отказа да отвори представителство в страна, където е била забранена. Достъпът до сайта за видеосподеляне YouTube продължава да е забранен в Турция от 28 март. Това стана, след като разпространи звукозапис на поверително събрание на турски представители, обсъждащи хипотезата за военна намеса в съседна Сирия. Очаква се Конституционният съд на Турция да се произнесе за по-нататъшната му съдба.

Няма пречки за нормализиране на отношенията на Русия със Запада

Владимир Путин не изключи нормализиране на отношенията със Запада и САЩ, но заяви категорично, че това зависи от партньорите на Русия, в голяма степен. Според Путин Москва би имала по-нормални отношения с НАТО при следващия генерален секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Спряха 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Тази нощ в 2:22 часа 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от централата.

Жертвите от потъналия в Южна Корея ферибот стигнаха до 56


До 56 души достигна броят на загиналите при потъването на южнокорейския ферибот. Напрежението нарасна след като близки на пасажерите влязоха в сблъсъци с полицията на остров Джиндо, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Броят на потвърдените смъртни случаи нарасна, след като водолази за пръв път извадиха тела директно от останките на потъналия плавателен съд, посочва южнокорейската агенция Йонхап. Предположенията са, че жертвите ще са над 300 души.

Около 560 водолази...

Очаква се засилване на трафика към столицата и големите градове

Създадена е организация за оптимално придвижване на връщащите се от празнично пътуване

ДПС регистрира листата си за изборите за ЕП

София /КРОСС/ ДПС регистрира листата си за изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г.Листата на ДПС с кандидат-депутатите за Европейски парламент беше регистрирана в ЦИК тази сутрин от секретаря на ЦОБ на ДПС и 17-ти в листата Мустафа Карадайъ.Движението за права и свободи ще участва в предизборната кампания със слогана "ДПС в Европа, Европа в България!".   Листа на ДПС за избори за български представители в Европейския парламент от Република България 1. Филиз Хюсменова Родена на 10 юни 1966 година в гр. Силистра Завършва френска и руска филология Заместник- председател на ДПС и евродепутат Владее френски, руски и турски език Семейна 2. Делян Пеевски Роден на 27 юли 1980 година в гр. София Завършва право Народен представител в 42-то НС Несемеен   3. Неджми Али Роден на 16 юли 1972 година в с.Устрен, Кърджали Завършва специалност „Стопанско управление и администрация" в УНСС, София Заместник-министърът на отбраната Владее англисйки, руски и турски език Семеен   4. Илхан Кючюк Роден на 16.09.1985 година в гр. Севлиево Завършил е „Политология" и „Право" във Великотърновски университет „Св. св

Спряха V блок на АЕЦ „Козлодуй“ за планов ремонт

Плановият годишен ремонт на V блок на АЕЦ „Козлодуй“ започна. 1000-мегаватовият реактор бе спрян на 20 април в 2:22 часа, съобщиха от управата на...

30 години от експедицията на Христо Проданов на Еверест

Днес се навършват 30 години от покоряването на най-високия свят в света – Еверест, от българин. Христо Проданов успява да изкачи сам до върха без кислороден апарат по най-дългия път, наричан още „Жестокия път”, като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни – рекорд за този маршрут. Христо обаче загива при спускането от върха на 22 април. Посмъртно е награден с орден „Герой на Народна Република България”.

Първите, които стъпват на “покрива на света” са новозеландецът Едмънт Хилъри и шерпът Тензинг Норгей през 1953 г. Оттогава над 6000 души са успели да изкачат Еверест, висок 8848 метра. Сред късметлиите, които успяват, има и 11 българи. Над 1000 обаче са жертвите, припомня Кросс.

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Той е първият българин, стъпил на осемхилядник – Лхотце (8516 м) през 1981 г., и първият българин, изкачил връх Еверест през 1984 г.

 

 

 

 

Честваме 138 години от Априлското въстание

138 години се навършват днес (20 април) от Априлското въстание. През 1876 година в Копривщица се сформира местен революционен комитет. Трескавата...

АПИ дава съвети за облекчаване на трафика

Днес и утре – 21 април, последният почивен ден от Великденските празници, ще има две ленти за движение в посока Варна – София при виадукта „Бебреш“ от АМ &b...

Пребиха 15-годишен в центъра на Пловдив

Пострадалото момче е в болница с тежки наранявания


V блок АЕЦ „Козлодуй“ е спрян за планов годишен ремонт

Шести енергоблок – другият 1000-мегаватов блок на атомната ни електроцентрала, работи при 100% натоварване

Четири земетресения люшнаха България за 24 часа

Земен трус с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщи Кросс. Трусът е усетен в 2,39 ч. през нощта с епицентър югозападно от Чирпан, северозападно от Първомай, югоизточно от Поповица. Няма данни за пострадали и материални щети.

В събота три труса бяха регистрирани на територията на страната. Земетресение източно от Пловдив бе усетено в 19.02 часа с епицентър на 161 км източно от София – между Пловдив и Чирпан край Плодовитово, на 8 км дълбочина. Магнитудът бе 3,1 по Рихтер. Два труса със сила 2 и 2,5 бяха регистрирани по-рано – в 12.42 ч. и 18.21 ч. на 33 км югоизточно от София.

 

 

Патриарх Неофит: Да възцарим мира, правдата, единството и любовта

В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот. Това казва в традиционното си благословение за Възкресение Христово В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот. Това казва в традиционното си благословение за Възкресение Христово

Блогър: Нищо няма да се случи с партиите, използвали личните данни на други хора

София /КРОСС/ Първото най-изненадващо нещо през седмицата беше скандала с хората, които са се подписали за партии, за да бъдат регистрирани те за евроизборите, без самите хора да имат каквато и да е представа. Не вярвах, че това е възможно, обясни пред Нова телевизия блогърът Иво Мирчев.Той не се изненадва, че партиите използват личните данни на хората по този начин, но по думите му сайтът на ЦИК би трябвало да бъде по-подсигурен, а той е напарвен по странен начин. „Оказва се, че всеки може да провери всичко", твърди с учудване блогърът.Иво обаче е на мнение, че „нищо няма да се случи с партиите, които са използвали личните данни на други хора".„Това показва, че системата не работи, че нито прокуратурата, нито съда работят както трябва да работят. Това показва, че беззаконието ще царува и тариката ще си живее доста добре", твърди Ангелина Бонева от Центъра за защита правата в здравеопазването.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Дядо Неофит: Чудото на Възкресението да бъде неизчерпаем източник на вяра, която да ни дава сили

Пожелавам на всички православни българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот. Това каза в традиционната си благословия по случай Празника на всички празници – Възкресение Христово. Той пожела на всички православни християни вярата ни да бъде животворяща сила, която да носи обновление в душите ни.

„В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот!

Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни!

Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение! Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, светата Църква, Отечеството и към хората около нас.

Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро според силите си да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят”.

 

 

 

Патриарх Неофит: Да възцарим мира, правдата, единството и любовта

В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот. Това казва в традиционното си благословение за Възкресение Христово В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи, приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ, да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот. Това казва в традиционното си благословение за Възкресение Христово

Навършват се 138 години от Априлското въстание

На 20 април се навършват 138 години от Априлското въстание. През 1876 година в Копривщица се сформира местен революционен комитет. Трескавата подготовка правела впечатление на местните мюсюлмани и на османските власти. Подготвено за по-малко от два месеца въстанието претърпяло провал. Въпреки неуспеха на протеклите събития, този бунт на поробените българи придобива широк световен отзвук. Целият свят разбира за геройството на народа, вдигнал се срещу неравния противник.

След победата над конака, главният организатор Тодор Каблешков праща моментално писмо до Панагюрище. Писмото придобива известност като „Кървавото писмо”, написано с кръвта на едно от убитите заптиета. Писмото приканва всички българи към повсеместен бунт. То достига до Георги Бенковски Панагюрище, обявява бунта. Започват да се изпращат чети из цяла България и населението се вдига на въстание, Априлското въстание.

Градовете и селата, които въстават наброяват 95, а участващите мъже са около 10 000 – до един въоръжени с огнестрелно оръжие. Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след Старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързия му и кървав край.

Априлското въстание е самостоятелно българско дело, неговата организация и избухване не са подкрепени от нито една външна сила. То остава в историята като най-мащабното въстание в поробения период на България. Загиналите са над 30 000 души. Събитията през този славен месец април са повод и за провеждането на Цариградската конференция. На нея се решава, че българите трябва да имат своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост.

Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води до започването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България. Въпреки че Априлското въстание не променя военната обстановка в България, то до голяма степен дава световен отзвук на проблема.

 

Патриархът: Да се прегърнем и всичко да си простим!

Десетина минути преди 11 патриарх Неофит, пременен в червената си пасхална мантия, заедно с придружаващите го свещеници влезе в храм "Света Неделя" за неделната великденска служба, наречена Второ Възкресение.

Холивудските звезди, които се влюбиха в неизвестни хора

Кои знаменитости намериха любовта в лицето на нормални хора?


Роднини на загинали в потъналия ферибот налетяха на полицията /видео/

/КРОСС/ Близки на пасажерите влязоха в сблъсъци с полицията на остров Джиндо, недалеч от мястото на инцидента. съобщиха местни медии, цитирани от ДПА. Семействата обвиняват правителството, че не реагира адекватно на трагедията. Днес бяха извършени и първите погребения на ученици, загинали при потъването на ферибота.Броят на потвърдените смъртни случаи нарасна до 56, след като водолази за пръв път извадиха тела директно от останките на потъналия плавателен съд, посочи южнокорейската агенция "Йонхап". Предполага се, че броят на удавилите се ще надхвърли 300. Около 560 водолази участват в спасителната операция, която ускори хода си, след като водолазите си проправиха няколко подводни маршрута, използвайки въжета, водещи до преобърнатия ферибот. video:https://www.youtube.com/watch?v=7Z3G6YxGL5c

Варна се включва в отбелязването на Европейската имунизационна седмица

През месец април във Варна ще се проведе за поредна година европейска имунизационна седмица, научи Moreto.net. Служителите от отдел ПЕК в Дирекция НЗБ и Дирекция „ ОЗ”на РЗИ-Варна ще предоставят информация и ще се провеждат консултации по безопасното прилагане на задължителни и препоръчителни имунизации.

Сепаратизъм и във Франция - в Бретан поискаха автономия от Париж

Според организаторите в митинга са се включили около 15 000 души

Четиримата журналисти се прибраха във Франция след 10-месечен плен в Сирия


Четиримата френски журналисти се приземиха днес с военен самолет на ВВС базата "Евро", Северозападна Франция, след което се отправиха с хеликоптер към Вилакубле, южно от Париж, за медицински прегледи, предаде АФП.

Дидие Франсоа, Едуар Елиас, Никола Енен и Пиер Торес, които бяха 10 месеца пленници в Сирия, бяха освободени в събота на сирийско-турската граница.

Те бяха посрещнати официално от френския президент Франсоа Оланд, външния министър Лоран Фабиюс, роднини и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване