10-ма убити при атентати в Ирак

Само 10 дни преди парламентарните избори

Двама загинаха, 6 са ранени след тежка катастрофа в София

Двама души загинаха при пътен инцидент, станал тази нощ в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР.

ОЗХО: 80% от химическото оръжие на Сирия е унищожено

/КРОСС/ 80% от химическото оръжие на Сирия е изнесено и унищожено. Това обяви координаторът на съвместната мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и Организацията на обединените нации (ООН) по въпроса Зигрид Кааг.Тя прогнозира, че ако темповете се запазят, то Сирия трябва да успее да спази крайния срок за предаване на всички свои декларирани химически агенти, 27 април.До 31-ви декември миналата година Сирия трябваше да предаде всички приоритетни химикали - около 700 тона химикали с нервнопаралитични субстанции и малко количество горчичен газ. Този срок не беше спазен. До 5-ти февруари Сирия трябваше да се раздели с всички останали химикали от военната си програма, но към 22-ри февруари Сирия беше предала едва 11% от целия си химически арсенал.

МВР предупреждава: Трафикът към големите градове се засилва

Очаква се постепенно засилване на трафика към София и големите градове в страната. Основният поток прибиращи се след Великденските празници ще бъде по автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Люлин“.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Активен ще бъде и потокът от автомобили от ГКПП – Кулата и ГКПП Очаква се постепенно засилване на трафика към София и големите градове в страната. Основният поток прибиращи се след Великденските празници ще бъде по автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Люлин“. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Активен ще бъде и потокът от автомобили от ГКПП – Кулата и ГКПП

Шестима пребиха 15-годишно момче в Пловдив

Шестима са задържани след побой в центъра на Пловдив. При сбиването по-тежко е пострадало 15-годишно момче, съобщиха от ОДМР-Пловдив.

Какво трябва да знае всяка двойка за връзките

Именно те ще помогнат на партньорите да поддържат едни прекрасни взаимоотношения


Полицията се готви за мача ЦСКА-Левски

София /КРОСС/ Столичната полиция предприема всички необходими мерки за обезпечаване реда и сигурността на гражданите преди, по време и след футболния мач в София. Срещата между отборите на „Левски" и ЦСКА ще се проведе на 21 април /понеделник/ от 16.00 часа на Националния стадион „Васил Левски". Служителите на реда ще бдят за сигурността както на територията на стадиона, така и в целия град. Специално внимание ще бъде насочено към спирките на градския транспорт и на местата, на които се събират и на които съществува възможност да се засекат привържениците на двата тима.Посетителите на спортното събитие ще бъдат проверени два пъти - непосредствено преди стадиона и на самия вход. На територията на стадиона няма да бъдат допускани хора, които са в нетрезво състояние или носят забранени предмети и вещи, в това число и чадъри. Малолетните ще бъдат допускани само с пълнолетен придружител и след попълване на декларация.За осигуряване на безопасността при струпване на много хора, а и за улесняване на пропускателния режим, на зрителите се препоръчва да пристигнат по-рано в района на стадиона.

Д-р Саураб, специалист по аюрведа: Яжте горчиво през пролетта

Един от най-добрите аюрведа специалисти от Индия - д-р Саураб Пардеши (на снимката долу) гостува в България, за да проведе двудневна консултация. Именитият лекар е у нас по покана на председателя на фондация Art of living - Константин Драгов. 
Една от преподавателките в курсовете на фондацията - Валя Атанасова, приготвя зеленчуци на пара Един от най-добрите аюрведа специалисти от Индия - д-р Саураб Пардеши (на снимката долу) гостува в България, за да проведе двудневна консултация. Именитият лекар е у нас по покана на председателя на фондация Art of living - Константин Драгов. Една от преподавателките в курсовете на фондацията - Валя Атанасова, приготвя зеленчуци на пара

МВР предупреждава: Силен трафик към големите градове

Очаква се постепенно засилване на трафика към София и големите градове в страната. Основният поток прибиращи се след Великденските празници ще бъде по автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Люлин“.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS
Активен ще бъде и потокът от автомобили от ГКПП – Кулата и ГКПП Очаква се постепенно засилване на трафика към София и големите градове в страната. Основният поток прибиращи се след Великденските празници ще бъде по автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Люлин“. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Активен ще бъде и потокът от автомобили от ГКПП – Кулата и ГКПП

МВР напомни: Очаква се засилен трафик към големите градове след празниците


Очаква се постепенно засилване на трафика към София и големите градове в страната, съобщиха от МВР.

Основният поток прибиращи се след Великденските празници ще бъде по автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Люлин".

 Активен ще бъде и потокът от автомобили от ГКПП - Кулата и ГКПП - Капитан Андреево. Към момента няма интензивно движение или задръствания.

Засилен е контролът по главните пътища и възловите места в страната. Създадена е организация за оптимално...

Цените на царевицата и слънчогледа остават стабилни

Ситуацията в Украйна постави под напрежение пазарите на зърнени култури, става ясно от анализ на МЗХ


Предимно слънчево и без валежи в утрешния ден по Черноморието

През нощта над почти цялата стана ще се изясни. В сутрешните часове на места в низините ще има мъгла или ниска облачност. Минимални температури между 5° и 10°. Утре ще преобладава слънчево време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност.

Над общината в Севлиево се развя знаме със свастика

Грозна гледка посрещна жителите на Севлиево тази сутрин. Над сградата на общината се развя знаме със свастика. То най-вероятно е поставено в ранните часове на деня, като досега все още никой не е напр...

Учени пращат хирургическата игла и конеца в историята

Екип френски учени представи „нано лепило“, което затваря за секунди дори дълбоки рани

Няма риск за доставките на руски газ за Европа

Няма риск за доставките на руски газ за Европа. Това заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. По думите му доставките на руски газ за...

Администрацията на президента на САЩ ще води "сдържаща политика" спрямо Русия


Администрацията на американския държавен глава Барак Обама има намерение да се фокусира върху опитите да изолира Русия чрез прекъсване на икономическите и политическите й връзки с останалия свят. Това предава Интерфакс, цитирана от агенция "Фокус".

Американският президент Барак Обама е стигнал до заключението, че дори да бъде намерено решение на кризата в Украйна, той като държавен глава никога повече не би могъл да има конструктивни отношения с Владимир Путин. Вместо това Обама...

Абдула Абдула води на изборите за президент в Афганистан

Лидерът обаче няма да поличи абсолютно мнозинство, показват предварителните резултати


Юрген Клоп: Няма да ходя в "Барселона", обичам "Дортмунд"


Юрген Клоп категорично отхвърли възможността през лятото да застане начело на "Барселона", като се обясни в любов на "Борусия" (Дортмунд).

Популярният германски треньор напоследък е свързван с преминаване на "Камп ноу" на мястото на Тата Мартино, който се очаква да бъде освободен след края на сезона. 

Клоп обаче обяви, че иска да остане на "Вестфаленщадион", въпреки слуховете за интерес от редица европейски клубове. 

"Никой не трябва да се притеснява", заяви той...

Комендантски час в Славянск

Според Киев сблъсъкът в града е руска постановка


Гостите на Лондон могат да пренощуват в затворническа килия

/КРОСС/ Туристите, решили да посетят Лондон, могат да прекарат нощта в затворническа килия. Подобна екстра предлага на посетителите си хотел Clink78, който се помещава в сградата на стар затвор. Независимо от факта, че килиите са превърнати в спални, решетки на прозорците им все още стоят. Гостите могат да избират между смесена или единична стая. Една нощ в необичайния хотел струва 50 паунда или 60 евро. В хотела има и зала за кино, както и перално помещение, съобщава Daily Mail.

В3 – витаминът от космоса

/КРОСС/ Изследователи на НАСА от Центъра за космически полети твърдят, че никотиновата киселина, известна също като витамин B3, е дошла от космоса. Някои учени смятат, че в резултат на сблъсъци на младата Земя с други космически обекти на нашата планета са били доставени необходимите за живот химически вещества като аминокиселини и витамини. Според автора на изследването Карън Смит от Университета на Пенсилвания витамин РР има много древен произход.Експертите са изследвали състава на осем метеорита, принадлежащи към класа на въглеродните хондрити, и във всички са открили витамин B3 в концентрация от 30-600 частици на милиард. Освен това, в тях са открити и родствени молекули - пиридин карбонова киселина и пиридин дикарбонова киселина.Количеството на витамин РР в метеоритите зависи от това до колко астероидите, които са част от тези метеорити, са се променили под влиянието на водата. "Открихме зависимостта: в метеоритите, които са произлезли от астероиди, по-променени под въздействието на водата, има по-малко витамин РР", каза Карън Смит.Чрез лабораторни тестове учените са тествали и теорията как витамин РР може да се образува в космоса.

Удавилият се край Логодаж шофьор бил почерпен

Мъжът, който се удави в плитка река край Благоевград в полунощ срещу Великден, е бил пиян, съобщиха от благоевградската полиция. Той се прибирал с колата си след сбирка с приятели.

Airbnb се оценява на 10 млрд. долара

В нов финансиращ кръг в компанията бяха вложени нови 450 млн. долара


Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд се събраха за премиера на документален филм за бокса

Някои от най-големите бивши боксови светила се събраха в Ню Йорк за премиерата на документалния филм „Шампиони”. Лентата бе част от конкурсната програма на кинофестивала Трайбека. Легендите на бокса Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд се разходиха по червения килим и си стиснаха ръцете, позирайки за фотографите, на премиерата на документалния филм „Шампиони” на кинофестивала Трайбека в Ню Йорк.

Джъстин Бийбър става положителна личност

Според последните слухове Джъстин Бийбър бил най-накрая готов да направи някои важни промени в живота си и да стане малко по-положителна личност, като стои настрана от скандалите и неприятностите, в които само се забъркваше напоследък.

Гражданин на Саудитска Арабия е бил задържан, защото жена му е шофирала


Гражданин на Саудитска Арабия е бил задържан и глобен заради това, че е разрешил на съпругата си да шофира, съобщава Франс прес като цитира вестник "Сауди газет", предава БТА. Шофирането е строго забранено за жените в кралството.

Жената на саудитеца е на възраст 23 години и също е била арестувана, защото карала колата на съпруга си в района на Катиф, в източната част на Саудитска Арабия - единствената страна в света, където жените нямат правото да шофират.

Съпрузите били...

Десетки убити в Судан при кражба на добитък

С десетки загинали загинали завърши опит за кражба на едър рогат добитък в Южен Судан, предаде БГНЕС. Според данни на министъра на информацията на южния щат Уорап на африканската държава Бо Дел при ...

Шерпите - живот в риск за чуждата слава на Еверест


Непалските шерпи знаят най-добре какво е да си на покрива на света. Повече от шест десетилетия местните гидове са малкоизвестните герои на експедициите за изкачване на Еверест (8848 м), като са помогнали на хиляди алпинисти да се изкачат на най-високия връх на планетата.

Тези елитни планинари натоварени с тежък багаж прекарват търсачите на приключения по терени, които биха били изпитание и за опитни катерачи. Техните неоценими умения във високопланинския туризъм са се превърнали в...

Роро Кавалджиев отслабва, за да прави свое тв предаване

Да се върне отново на малкия екран - това е мечтата на Радослав Кавалджиев, когото всички наричат Роро. Бившият водещ от телевизия ММ дори разработва и проект за свое предаване, измисля му име - Next TV, и концепция - да е насочено към младите хора и да съчетава модерните технологии и социални мрежи в едно. Но има един проблем - когато Роро Да се върне отново на малкия екран - това е мечтата на Радослав Кавалджиев, когото всички наричат Роро. Бившият водещ от телевизия ММ дори разработва и проект за свое предаване, измисля му име - Next TV, и концепция - да е насочено към младите хора и да съчетава модерните технологии и социални мрежи в едно. Но има един проблем - когато Роро

Тихите потребители на Twitter

Според ново проучване 44% от 974 милиона акаунта в Twitter никога не са туитвали пост. Тези потребители използват социалната мрежа, само за да четат...

С 30% падат цените на килограм розово масло

С около 30% по-ниски ще са цените на килограм розово масло през тази година. През 2013 г. килограм розово масло се е продавало до 7 400 евро,...

Видео: Патриархът благослови българите на Великден


Тържествена Света литургия за Второ Възкресение отслужи патриарх Неофит в столичния храм "Света Неделя". Стотици миряни и редица духовници бяха дошли в столичната митрополитска катедрала в първия ден на Великден, съобщи БНТ.

Българският патриарх пожела чудото на Възкресението да бъде неизчерпаем източник на вяра, тя да ни укрепва в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни:

"Отечески поздравявам верните чада на Светата ни църква в Родината и извън нейните предели със...

Патриархът благослови българите на Великден


Тържествена Света литургия за Второ Възкресение отслужи патриарх Неофит в столичния храм "Света Неделя". Стотици миряни и редица духовници бяха дошли в столичната митрополитска катедрала в първия ден на Великден, съобщи БНТ.

Българският патриарх пожела чудото на Възкресението да бъде неизчерпаем източник на вяра, тя да ни укрепва в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни:

"Отечески поздравявам верните чада на Светата ни църква в Родината и извън нейните предели със...

"Ню Йорк таймс": Обама започва трайно изолиране на Путин


Независимо, че няма лесен изход от кризата с Украйна, президентът на САЩ Барак Обама и неговият екип по въпросите на националната сигурност вече гледат отвъд този конфликт и ще прекарат оставащите две години и половина от мандата в Белия дом в обновена версия на стратегията то студената война за възпиране експанзията на Москва, твърди в."Ню Йорк таймс". 

Фокусът вече е поставен върху изолиране на Русия  чрез отрязване на икономическите и политическите й връзки с външния свят,...

И добрината воскресе!

София /КРОСС/ В навечерието на най-светлия християнски празник - Великден, стотици нуждаещи семейства, бедни български граждани, възрастни и хора в неравностойно социално положение, бездомни, получиха празнични хранителни пакети, включващи основни продукти и традиционни Великденски ястия. Организатор на благородната инициатива е сдружение „България си ти!".Сред зарадваните бе и многодетното семейство Гелеменови, на които Сдружението помага през цялата година, не само на празници. Те пожелаха весели празници и очакват с нетърпение скоро да се настанят в новия си дом. В момента Сдружение „България си ти!", които са основните „виновници" за закупуването му, събират средства и/или оборудване и обзавеждане за къщата на Мариела и Костадин. В Казънлък общината подкрепяше инициативата. А сред подпомогнатите бе и сем. Палови, което е под крилото на Сдружениото. Те имат 13 деца, които са много ученолюбиви. Трудно се оправят, но не се оплакват. Всички малчугани очакваха да започнат да боядисват яйца. На изпращане поздравиха гостите с песен. В Бургас храните достигнаха до бедни български граждани, както и нуждаещи в социални институциии и възрастни хора.Във Варненско сред зарадваните бе сем. Добреви от с. Боряна, което е надарено с 10 дечица. Те не очакваха екипа на Сдружението и изненадата им бе голяма. Другото семейство, което организацията посети в региона е сем. Иванови от с. Ново Оряхово

Снаряд от Сирия рани двама цивилни в Турция

Снаряд, изстрелян от Сирия рани днес двама цивилни в Южна Турция, предаде агенция Доган.

Симеон II и Маргарита присъстваха на празничната литургия за Великден в "Ал. Невски"

София /КРОСС/ В навечерието на най-големия християнски празник техни величества присъстваха на празничното богослужение в „Св. Александър Невски". Литургията бе отслужена от Н.Св.Патриарх Неофит. Сред присъстващите бяха президентът г-н Росен Плевнелиев, министър-председателят г-н Пламен Орешарски, народни представители и много миряни.По традиция техни величества застанаха пред Царския трон, на нивото на всички миряни, както е правел и Цар Борис III навремето. Празничното Пасхално среднощно богослужение започна в 23:15 ч. Малко преди самото начало, в храм-паметника влезе главата на Българската православна църква Негово светейшество патриарх Неофит и прекръсти стотиците миряни.В словото си към присъстващите патриарх Неофит пожела да надделява доброто, мирът, правдата и любовта, въпреки неспокойното и сложно време. "Нека православната вяра бъде за нас действена, животворяща сила, коята да обновява и освещава нашите душевни сили, както и цялото ни човешко естество. Чудото на възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепва в дни на изпитания и да вдъхновява делата ни", каза още патриархът.

Путин е истински държавник, ЕС е подвластен на САЩ

Запазих стабилността на България и бях прав, доволен е Сидеров


Златна ябълка паднала от икона и помогнала на жена да стане майка

Златна ябълка, паднала от икона, помогна на българка да стане майка. Нели Куцианова сподели пред камерата на Нова телевизия, че чудото преобразило живота й, след като се помолила в храма „Света Богородица – Благовещение” в Асеновград.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Златна ябълка, паднала от икона, помогна на българка да стане майка. Нели Куцианова сподели пред камерата на Нова телевизия, че чудото преобразило живота й, след като се помолила в храма „Света Богородица – Благовещение” в Асеновград. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Пътят между Белоградчик и Орешец е разрушен заради проливни дъждове


Проблемът с пътя между Белоградчик и Орешец в момента е сериозен, предупреди Костадин Филипов, кмет на село Орешец, цитиран от агенция "Фокус". Пътят пропадна в събота срещу неделч през нощта – около 3:00 часа, в участък на Белоградчишка община. Получила се е подпочвена река, която внезапно е излязла и е подкопала целия път.

Очакванията са пътят да бъде възстановен най-рано през есента.

"Никой не подозираше и не очакваше, че съществува такава река", обясни Филипов. По...

Опасност от наводнения заради изпускането на язовир Копринка

И днес ще продължи изпускането на язовир Копринка, който е достигнал своя максимум заради обилните валежи. При изпускането на води от язовира има опасност от наводнения по поречието на река Тунджа,...

На 20 април пукна първата пушка в Копривщица

В сянката на Великден остана важна дата в българската история като 20 април, когато преди 138 години избухва Априлското въстание. в Копривщица.

Вярваща: Ябълка падна от икона и ми помогна да стана майка

Златна ябълка, паднала от икона, помогна на българка да стане майка. Нели Куцианова сподели пред камерата на Нова телевизия, че чудото преобразило живота й, след като се помолила в храма „Света Богородица – Благовещение” в Асеновград.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Златна ябълка, паднала от икона, помогна на българка да стане майка. Нели Куцианова сподели пред камерата на Нова телевизия, че чудото преобразило живота й, след като се помолила в храма „Света Богородица – Благовещение” в Асеновград. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

Търсят изчезнало 12-годишно момиче от Добрич

От два дни е в неизвестност малката Марина от Добрич. Тя е на 12 години, висока е 1,50 см, с нормално телосложение, кестенява, чуплива коса, дълга до раменете и прав бретон. В деня на изчезването е била с червено шушлеково яке, тип пухенка, и черни ботуши, съобщава burgasutre.

Реформаторският блок - силиконовият бюст на ГЕРБ

  Ако искате да сте в час с актуалната политическа шизофрения на изчезващата фауна, самонаричаща се "автентична десница" е добре от време на време (но не в много големи дози, защото иначе ефектът е като изгълтате бутилка с уиски на гладно) да се зачитате в текстовете на десните политолози, известни с това, че могат да напишат три тона с нищо неозначаващи думи по всяка тема в този свят. Вървейки срещу всичко, което проповядвам тези дни намерих сили да изчета текст на Даниел Смилов, озаглавен банално като фолкпесен: "За срещата РБ-ГЕРБ иимперативите на практическия разум". Императивите на критическия разум са намесени тук, за да може политическата подмяна да получи философско оправдание и окончателна благословия на висшите разуми от десницата.Нека да изясним проблема. Автентичната десница е в разтърсваща политически криза, защото е неспособна да определи своето отношение към ГЕРБ. От една страна част от десния електорат псува всеки път като види Бойко Борисов по телевизията, от друга обаче лидерите на РъБъ добре осъзнават, че собствените им политически сили за достатъчни за около 2,5 - 3 процента и се нуждаят от ракета-носител, която да паркира поне част от синия елит в райското безвремие на парламентарните банки. Не напразно най-запомнящата се реплика, която лидерът на ДСБ Радан Кънев е произвеждал в своята политическа кариера е тази, че оставя вратата към ГЕРБ отворена

Историческият музей в Плевен показва великденски обредни хлябове

Плевен /КРОСС/ Близо 20 вида великденски обредни хлябове, характерни за Плевенския край, показва Регионалният исторически музей. Те са изработени от ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство в Плевен по скици и снимки, предоставени от музея.Неотменна част от трапезата на Великден е обредният хляб, който винаги е кръгъл като слънцето, като Земята. По думите на етнографа Соня Кинова, Великденският хляб е връзката между човека, реалното и небесното."Дали ще се казват Боговица, дали ще бъдат краваи, дали ще бъде яйчарник, това няма никакво значение. Той е кръгъл, той е декориран отгоре задължително с кръста. Той е с кръговете, които ще му носят пълнотата и плодородието. Той е с розетките, които са също благополучие и плодородие. Върху него ще има и яйца - бели, червени. Декорацията го превръща в подарък. Затова се носи при най-важните хора. Булката ще отиде при кръстника си, ще отиде при родителите си", разказа пред БНР народните традиции Соня Кинова.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване