80% от сирийския химически арсенал вече е история

Осемдесет процента от сирийския химически арсенал са унищожени или изнесени от страната, обяви координаторът на съвместната мисия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и Организация...

Предупреждение - британците да се пазят от слънцето

Здравните власти предупредиха британците да се пазят от слънчевите лъчи този уикенд, тъй като над Обединеното кралство се била образувала озонова дупка, която може да предизвика изгаряния на кожата ка...

Германия и Франция в спор за бъдещето на Европа

Французите са заслепени от идеята за собственото си историческо величие, смята германски икономист


Скандал с наркотици във водещ английски клуб

/КРОСС/ Полицията е започнала разследване на скандал с употребата на наркотици от шефовете на един от водещите английски футболни клубове, съобщи вестник "Гардиън".Полицията е била извикана от членове на ръководството на този неназован клуб, след като започнали да подозират свои колеги в редовното използване на наркотици на стадиона.Според информацията в скандала е замесена поне една "фигура от висок ранг със солидна репутация във футбола". При един случай двама ръководители са били засечени да шмъркат кокаин в заседателната зала при гостуване. Слуховете за случката се разпространили бързо сред останалите клубове. Наясно са и ръководителите на въпросната дивизия и те също са започнали разследване.В друг случай един от въпросните ръководители се появил на трибуните с бял прах по облеклото. Вестникът твърди, че за момента не може да бъде назован клубът. Но високопоставен източник пояснил, че вече върви вътрешно разследване, пише "Дневник".

ББЦ даде рамо на конен празник и кукерски карнавал

Местното ръководство на "България без цензура" в Разлог ще подпомогне конния празник в село Баня във втория ден от Великден, както и кукерския карнавал в Елешница.

Австрия ще приеме още 1000 сирийски бежанци

Австрия ще приеме още 1000 сирийски бежанци, предаде Франс прес в неделя, като се позова на министъра на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер. Страната обяви през лятото на миналата година, че ще даде убежище на едва 500 сирийци. Микъл-Лайтнер съобщи в интервю за неделното издание на вестник "Курир", че Австрия ще приеме още 1000 сирийски бежанци. С приоритет ще бъдат приемани жените, децата и преследваните християни. До този момент в Австрия са пристигнали само 300 сирийски граждани, бягащи от военния конфликт в родината си. Около 2,6 милиона души са напуснали Сирия от началото на бунта срещу режима на президента Башар ал Асад през 2011 г. и 6,5 милиона са вътрешно преселени по данни на ООН.

Google тества LTE с въздушни балони

/КРОСС/ Google започна тестове за предаване на данни по проекта Loon в лицензирания честотен диапазон, в частност LTE, съобщи ubergizmo.com. Въздушнни балони, разположени в стратосферата, осигуряват интернет със скорост 10 Mbps в отдалечени райони.Аеростатите се управляват чрез въздушни потоци и слънчева енергия, като за целта Google е разработил сложни алгоритми и модели за предсказване на траекторията, които отчитат множество фактори.Тестовете се провеждат в пустинята Невада, на 160 километра от малкото градче Карлин. Компанията е получила разрешение за изпитания в лицензирания диапазон от Федералната комисия по комуникации (FCC).Google използва два блока честоти за мрежи от четвърто поколение LTE. По този начин се решава потенциалният проблем с интерференцията.Използването на LTE честоти от балоните на Google може да предизвика съпротива от мобилните оператори и регулаторите в различни страни. Засега обаче няма яснота дали Project Loon ще влезе в етап на комерсиална експлоатация, пише technews.bg.

Facebook ще продава рекламни пакети с групи потребители

Facebook подготвя нов начин за печалба. Социалната мрежа планира да започне да "пакетира" групи потребители по заявен в профилите им интерес и да предлага на рекламодателите да се насочат към тази конкретна група, съобщава онлайн изданието AdAge. Социалната мрежа е подготвила подобен пакет с огромен брой потребители, които са споделили в профилите си, че ще гледат световното по футбол това лято. Сега компанията се надява да предложи тази група хора на рекламодатели. Последните и в момента могат да насочват рекламите си към хора с конкретни интереси. Разликата в случая обаче е, че Facebook автоматично и ежедневно ще обновява предлагания пакет, като ще добавя хората, които в последствие за споделили, че световното им е интересно и ще маха тези, които пък са се отказали да гледат. Така рекламодателите ще имат достъп до група с постоянен интерес, независимо от промените в нея, като ще могат към нея да прилагат и допълнителни филтри, ако искат да рекламират на точно определен тип хора. Ако тестът се окаже успешен, Facebook ще започне да "пакетира" потребителите по различни интереси. За сега компанията не коментира официално темата.

Трима жители на украинския град Славянск са загинали при нападение на пропусквателен пункт


Трима жители на украинския град Славянск бяха убити тази нощ при нападение на неизвестни лица на един от контролните пунктове в северната част на града, съобщи телевизия "Россия 24", цитирана от ИТАР-ТАСС.

Още един човек е настанен в болница в тежко състояние.

В момента на атаката срещу блокпоста е имало само невъоръжени местни жители, които обикновено инспектират колите, влизащи в града, и предупреждават силите за самоотбрана, ако се появят военни части.

Към...

Нови земетресения в Папуа-Нова Гвинея и Чили

Слабо земетресение бе регистрирано и у нас, край Чирпан

Почина бащата на "Аполо"

/КРОСС/ На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., предадоха осведомителните агенции. Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи неговият зет Тъкър Уитингтън.На уебсайта си НАСА пише, че по времето на космическата надпревара със Съветския съюз, идеите на Хуболт са подействали като катализатор за това САЩ да възприемат научни и инженерни теории, които успешно извеждат екипажи на "Аполо" до луната и обратно. С дейността си през 60 те години той убеждава ръководството на космическата агенция да се съсредоточи върху плана за изстрелване на модул с хора от окололунна орбита, вместо изстрелване на ракета от Земята или на космически кораб от околоземна орбита.Хуболт е твърдял, че т.нар. лунна орбитална среща не само ще бъде по-лесно осъществима от техническа и финансова гледна точка от другите два варианта, но е и единствената възможност да се изпълни поставената от президента Джон Кенеди задача за изпращане на човек на Луната до края на десетилетието.НАСА описва като "голяма стъпка" фактът, че Хуболт излага идеите си, подкрепени преди това от Вернер фон Браун, в частно писмо до новопостъпил директор на НАСА през 1961 г. През следващата година неговият план за полет е включен в програмата "Аполо".

Skoda CitiJet е кабрио за Вьортерзее

/КРОСС/ За годишната среща на GTI фенове във Вьортерзее, Австрия, Skoda приготвя двуместна спортна кабрио версия на своя малък Citigo. Колата ще бъде представена на 28 май 2014.Дизайнът и цялата разработка са поверени на 16 помощник дизайнери от Skoda, като по този начин чешката компания се опитва да окуражи изобретателността на младите и да поощри идеите им.Skoda CitiJet се отличава с липсващ покрив, син металик и типични за състезателните модели на марката бели 16-инчови джанти. 16 инча са много при толкова малка кола, повярвайте, особено, ако насреща ви има дупка. Под капака обаче ни очаква разочарование. Двигателят няма да претърпи промяна - той е еднолитров бензинов със 75 к.с., какъвто може да поръчате за стандартния Citigo.В интериора също няма да има съществени промени спрямо серийния Citigo - триспицов спортен волан, кожена тапицерия на ръчната спирачка и скоростния лост, както и червено-бяло арматурно табло. Специална аудио система гърми с 300 вата и е синхронизирана с диодното интериорно осветление, пише topgear.bg.

Гергана Гунчева показа малкия Самуил

Бившата миска Гергана Гунчева се реши да покаже бебето си Самуил.

Спряха 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради ремонт

В 2.22 ч. през нощта 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян. Причината - планов годишен ремонт, съобщиха от централата.
В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока, включително изпълнение на мерки от Националния план за действие след проведените стрес В 2.22 ч. през нощта 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян. Причината - планов годишен ремонт, съобщиха от централата. В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока, включително изпълнение на мерки от Националния план за действие след проведените стрес

Спряха 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" заради ремонт

В 2.22 ч. през нощта 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ В 2.22 ч. през нощта 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян. Причината - планов годишен ремонт, съобщиха от централата. В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока, включително изпълнение на мерки от Националния план за действие след проведените стрес

Вярваме ли във Възкресението


 "Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си". Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, благославяйте ония, които ви проклинат, добро правете на ония, които ви мразят, и молете се за ония, които ви обиждат и гонят, за да бъдете синове на вашия Отец Небесен; защото Той оставя Своето слънце да грее над лоши и добри, и праща дъжд на праведни и неправедни. "
                                                                       Матей 5:43-44

Тези думи на Исус...

Почина инженерът, изпратил "Аполо" на Луната

На 95-годишна възраст в старчески дом в щата Мейн почина американският инженер Джон Хуболт, съобщават световните медии. Джон Хуболт е известен с приноса си към космическата програма "Аполо". Той е бил ключов фактор за успешното провеждане на полета на НАСА до Луната през 1969 г. Особеният професионален принос на Хуболт е, че през 60-те години убеждава ръководството на НАСА да изстреля капсула с хора от орбитата на Луната, а не каквито са били първоначалните идеи - ракета да бъде изстреляна директно от Земята или космически кораб да бъде изпратен от земната орбита. "Америка няма нямаше да спечели надпреварата, капсулата нямаше да се приземи на Луната през 1969 г. и екипажът на "Аполо" 13 нямаше да се върне невредим, ако не бе приносът на Джон Хуболт", пише на сайта на НАСА.

Колагенът е основен фактор за добро здраве

Колагенът, по една или друга причина ни е познат най-вече от козметиката. Но ако смятаме, че той има само козметичен ефект върху нас, ще е напълно погрешно. Всъщност колагенът е най-основният протеин (белтък) в човешкото тяло. Той е ключова съставка на всички съединителни тъкани, осигурява инфраструктурата на мускулно-скелетната система и е основен градивен елемент на кожата. Около 65% от общото количество протеини в организма ни са именно колаген, като в кожата неговото количество достига до 95% (именно той е основна причина тя да бъде здрава, подхранена и еластична). Достатъчното количество колаген е основна предпоставка за здрави кости, стави, коса, кожа, нокти и т.н. Колагенът и здравето на костите Костите са също толкова жива и променяща се тъкан колкото и всички останали в тялото. Някъде около 30-годишна възраст човешките кости започват да губят част от основните си съставки по-бързо, отколкото могат да си ги набавят. Заради промени в хормоналните нива (и при двата пола!) и други, свързани с напредването на възрастта фактори, нивото на колаген в костите също намалява. При това този процес е прогресивен и непрекъснат. Като резултат един организъм на 50-60 години почти не произвежда колаген. Намаляването на т.нар. костна плътност е основна предпоставка за развитието на остеопороза - костите стават крехки и чупливи. При жените тази опасност се засилва и от намаляването в нивото на естрогена в периода на менопаузата

Четири слаби земетресения за денонощие в страната

Земетресение с магнитуд 2,6 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Трусът е усетен в 2,39 ч. през нощта с епицентър югозападно от Чирпан, северозападно от Първомай, югоизточно от Поповица.

Съвършенството е добродетел на мъртвите

Съвършенството е добродетел на мъртвите - Антоан дьо Сент-Екзюпери

Почина Джон Хуболт - баща на космическата програма "Аполо“

На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., предадоха осведомителните агенции. Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи неговият зет Тъкър Уитингтън. На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., предадоха осведомителните агенции. Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи неговият зет Тъкър Уитингтън.

Презареждат със свежо гориво Пети блок на "Козлодуй"

На 20 април в 2:22 часа 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт (ПГР).

Френско откритие намалява разхода на авиокомпаниите

Прохождаща компания създаде олекотена седалка, която може да намали драстично консумацията на гориво на самолетите


Почина бащата на космическата програма "Аполо“

На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., предадоха осведомителните агенции. Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи неговият зет Тъкър Уитингтън. На 95-годишна възраст почина Джон Хуболт - инженерът, чийто принос в космическата програма на САЩ е бил ключов за успешната лунна мисия на НАСА през 1969 г., предадоха осведомителните агенции. Хуболт е починал във вторник в старчески дом в щата Мейн след усложнения на болестта на Паркинсон, съобщи неговият зет Тъкър Уитингтън.

Отец Иван: Помолихме се за мир в България

София /КРОСС/ В приюта на отец Иван в Нови хан чудесата не стават само по Великден. Тук сломени от живота хора си връщат вярата в добрината и човещината.„Службата снощи протече много спокойно. Беше пълно с хора. Дворът беше пълен, имаше хора дори отвън. Помолихме се за мир и спокойствие в България и по целия свят", заяви пред камерата на Нова телевизия отец Иван.Празничната служба е продължила до 3 през нощта, а после хората от приюта са посрещнали празника както традицията повелява - с яйца и козунаци. Близо 650 варени яйца са получили хората в приюта като дарение от други граждани.В четвъртък в приюта на отец Иван пристигна лично и Негово Светейшество патриарх Неофит, за да се запознае как живеят хората тук и зада разговаря с отец Иван за разширяване на благородната мисия.Една от жените, на които отец Иван помага е Айше. Тя е на ръба на отчаянието, когато пристига в прийта. Айше за първи път тази година празнува Великден заедно с 3-годишния си син. Преди първия рожден ден на малкото момченце Айше постъпва в болница за операция. Бебето остава при социалните. Майката очаква да й го върнат, но синът й е изпратен в приемно семейство. Тя има още две деца - на 6 и 7 години. Те сега са във дом. Има изгледи съвсем скоро и другите две деца да се върнат при майка им Айше.

Проф. Биолчев пише книга за Иисус - неразбрания мъдрец

Позагубихме празника си в делничното напрежение и суета, както се казва в Новозаветния текст, казва на Великден проф. Боян Биолчев. Според него на този ден обаче хората като че ли малко се успокояват и дори поздравяват и непознати, не защото така трябва, а защото им е приятно, и това е красиво.

Хамилтън продължава да мачка във Формула 1

Люис Хамилтън спечели и четвъртата надпревара от Формула 1 за сезона Гран При на Китай в Шанхай. Пилотът на Мерцедес стартира от първа позиция и не даде никакъв шанс на конкурентите си, предаде БГНЕ...

Миро: Крилата са ми от Бога

Хитовият изпълнител Миро не бяга от новите предизвикателства. Авторът на “Убиваме с любов” направи дебюта си на тв водещ в романтичното шоу “Наистина любов”. Въпреки че самият той не е влюбен в момента и няма интимна половинка, Миро успява да предразположи участниците да му споделят и най-съкровените си любовни вълнения. Едновременно с телевизионни Хитовият изпълнител Миро не бяга от новите предизвикателства. Авторът на “Убиваме с любов” направи дебюта си на тв водещ в романтичното шоу “Наистина любов”. Въпреки че самият той не е влюбен в момента и няма интимна половинка, Миро успява да предразположи участниците да му споделят и най-съкровените си любовни вълнения. Едновременно с телевизионни

Мерапи се събуди

/КРОСС/ Вулканът Мерапи, който се намира в централната част на главния индонезийски остров Ява, се събуди.Според агенцията "Антара", след 4:20 часа местно време вулканът е изхвърлил стълб пепел. Въпреки това, местните власти не смятат да повишават нивото на тревога. Мерапи (което в превод на индонезийски и означава огнена планина) се намира в непосредствена близост до един от най-важните градове на Ява - Джокякарта . Той е един от най-опасните вулкани в Индонезия: при последното си мощно изригване през 2010 г. причини смъртта на 347 души. video:http://www.youtube.com/watch?v=A5ssIgtQKIs

Врагът на украинския народ (Русия) е обречен, обяви киевският патриарх

Руският патриарх пък каза, че всички опити да бъде отнета Украйна от Русия са се проваляли

Скандал с наркотици във водещ английски клуб


Полицията е започнала разследване на скандал с употребата на наркотици от шефовете на един от водещите английски футболни клубове, съобщи вестник "Гардиън".

Полицията е била извикана от членове на ръководството на този неназован клуб, след като започнали да подозират свои колеги в редовното използване на наркотици на стадиона.

Според информацията в скандала е замесена поне една "фигура от висок ранг със солидна репутация във футбола". 

При един случай двама...

Продължават да вадят тела от южнокорейския ферибот, близките гневни

Разгневени близки на стотиците изчезнали хора при потъването на южнокорейския ферибот влязоха в сблъсъци с полицията. Това стана, когато водолази от бреговата охрана извадиха още тела от плавателния съд, предава "Гардиън".
Броят на потвърдените смъртни случаи вече е 56 души. Продължава издирването на останалите 246 пасажери, Разгневени близки на стотиците изчезнали хора при потъването на южнокорейския ферибот влязоха в сблъсъци с полицията. Това стана, когато водолази от бреговата охрана извадиха още тела от плавателния съд, предава "Гардиън". Броят на потвърдените смъртни случаи вече е 56 души. Продължава издирването на останалите 246 пасажери,

Загиналите в пътната катастрофа в Пакистан вече са 42

При сблъсък тази сутрин между пътнически автобус и трактор (в първите информации се говореше за камион) в южен Пакистан загинаха най-малко 42 души. Други 17 са ранени, предаде АФП, като се позовава на местните власти.

Москва обвини Киев за провокацията в Славянск

Нарушиха великденското примирие, заявиха от външното министерство


Преди 30 г. Христо Проданов изкачи Еверест и остана там

Българинът, покорил най-високия връх в света сам и без кислород, остана завинаги там

Осем души загинаха при катастрофи

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 21 тежки ПТП с 8 загинали и 30 ранени, от които 2 с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на СБА.

Киевският патриарх: Русия е обречена на провал

Руският патриарх Кирил призова православните християни да се молят за Украйна. Главата на Руската православна църква подчерта, че всички опити да бъде отнета Украйна от Русия в миналото са се проваляли.

Спряха Пети блок на "Козлодуй"

/КРОСС/ На 20 април в 2:22 часа 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт (ПГР). В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока, включително изпълнение на мерки от Националния план за действие след проведените стрес тестове. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за своята 21 горивна кампания.Плановият годишен ремонт се предвижда да приключи в края на месец май.Шести енергоблок - другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй", работи със 100% натоварване съгласно указанията на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).    

Близки на загиналите в потъналия ферибот в сблъсък с полицията (видео)

Разгневени близки на стотиците изчезнали хора при потъването на южнокорейския ферибот влязоха в сблъсъци с полицията. Това стана, когато водолази от бреговата охрана извадиха още тела от плавателния съд, предава Разгневени близки на стотиците изчезнали хора при потъването на южнокорейския ферибот влязоха в сблъсъци с полицията. Това стана, когато водолази от бреговата охрана извадиха още тела от плавателния съд, предава "Гардиън". Броят на потвърдените смъртни случаи вече е 56 души. Продължава издирването на останалите 246 пасажери,

Иран намали нивото на обогатяване на уран до 5%

/КРОСС/ Иран завърши всички дейности по намаляване нивото на обогатяване на уран до 5%, съобщи агенция ИРНА, позовавайки се на изявление на ръководителя на Иранската организация за ядрена енергия Али Акбар Салехи.Той съобщи, че на 12 април са завършени всички дейности по съкращаването на нивото на обогатяване от 20% на 5% в съответствие с ангажиментите, които Техеран е поел в рамките на споразумението със световните сили. Салехи уточни, че на основание на споразумението Иран е завършил процеса на разреждането с вода и конвертирането в оксид на уран около 200 кг обогатен уран. Салехи отбеляза, че в рамките на един месец Иран ще е готов да завърши предоставянето на информация на Международната агенция за атомната енергия (ММАЕ) за своята дейност в ядрената сфера. По думите на Салехи, споразумението за иранската ядрена програма по този начин може да се смята за изпълнено. През седмицата МААЕ потвърди, че Иран следва поетите ангажименти в ядрената сфера и до момента е неутрализирал около половината от своите запаси от високо обогатен уран.      

Хиляди настояха във френския град Нант за присъединяване на депртамента им към Бретан

Хиляди протестираха по улиците на френския град Нант с искането департаментът Лоар Атлантик да бъде присъединен към провинция Бретан в Западна Франция. Според полицията участниците са били 5 500, а според организаторите – три пъти повече. Така или иначе това е една от най-масовите прояви в подкрепа на обединяването на Бретан. Демонстрацията събра представители от целия политически спектър и премина без инциденти, съобщава френският вестник „Фигаро“ в неделя. Вестник „Монд“ припомня, че регионалният съвет в Бретан подкрепи през седмицата обединяването на региона с Лоар-Атлантик, които са разделени с декрет на маршал Петен от 1941 година. Границите на Лоар Атлантик, Чийто административен център е Нант, по-късно са потвърдени от Държавния съвет през 1984 година. Освен четирите департамента, които и в момента са част от административния регион Бретан, исторически към него принадлежи и департаментът Лоар-Атлантик, който към момента е част от региона Пеи дьо Лоар. Предложението се ползва с подкрепата на широко мнозинство от партиите, представени в регионалният съвет. Единствено дясната опозиция се въздържа при гласуването макар да подкрепя обединението на исторически Бретан. Призивите за обединение идват в контекста на плановете на президента Франсоа Оланд за териториална реформа, която включва сливане и премахване на департаменти и региони. Поради необходимостта от икономии, за териториална реформа във Франция се говори от години, имайки предвид, че финансирането на органите на местно самоупрваление тежи все повече на публичния дълг – на десетгодишна база между 2002 и 2012 година делът е нарастнал с 67% - от 104 на 173,7 милиарда евро.

Бретан иска независимост от Франция

Масова демонстрация в подкрепа на автономията на френския регион Бретан се проведе в град Нант, предаде ИТАР-ТАСС. Основното искане на хората е да бъдат възстановени историческите граници на областта и да й бъде предоставена по-голяма политическа независимост. Според организаторите, в митинга са се включили около 15 000 души, а по данни на полицията те са били около 5 500.

Укринформ: Афганистански бежанец се е самоубил в България

Афганистански гражданин на 63 години се самоуби в бежански лагер в българския град Харманли, предаде Укринформ, позовавайки се на информация от пресслужбата на МВР в областния център Хасково. По предварителни данни Мохамед Каземи си е нанесъл две прободни рани в корема и е загинал на място. Полицията води разследване за причините за самоубийството.

Четирима загинаха край Славянск

Четири души – трима проруски активисти и един нападател - са били убити тази сутрин в престрелка близо до град Славянск, източна Украйна, предаде АФП, като се позовава на местен източник.

Турция увеличи правомощията на тайните служби

Турският парламент прие спорен закон, с който увеличава правомощията и имунитета на националното разузнаване. Законът дава на Националната разузнавателна агенция МИТ на Турция възможност да провежда тайни операции и правомощия за наблюдение и следене на гражданите.

Петима души са убити при престрелка в Славянск

Часове след сключеното Великденско примирие между Москва и Киев, трима жители на украинския град Славянск, Донецка област, са убити срещу през нощта  неделя при нападение срещу една от барикадите в северната част на града. Един човек е приет в болница в тежко състояние, съобщи телевизионният канал "Россия 24". Според ранения, в момента на нападението срещу поста там са били единствено мирни местни жители без оръжие, които обикновено спират и оглеждат влизащите в града автомобили и предупреждават силите за самоотбрана за появяването на армейски части. Към поста се приближили няколко автомобила, от които бил открит огън. На мястото са пристигнали бойци, които отвърнали на огъня и убили двама от нападателите. Задържани са два автомобила с оръжие, което не е на въоръжение в украинската армия, намерени са отличителни знаци на "Десен сектор", както и карти, изготвени на основата на въздушни снимки, предава ИТАР-ТАСС. Клетка на „Десен сектор" в Житомирска област пък се е съгласила доброволно да предаде на областното управление на службата 21 кутии с бутилки с „коктейли Молотов" и два 50-литрови резервоара с вече готова запалителна смес. Членовете на групировката взели решението в съответствие с включената в споразумението от Женева клауза за доброволно разоръжаване, както и в резултат на предприетите от правоохранителните органи профилактични мероприятия. Украинското правителство заяви, че няма да атакува проруските сепаратисти през великденския уикенд, предаде Ройтерс. Руското МВнР: Украйна наруши Великденското примирие Инцидентът в Славянск пък веднага бе използван от Москва. „Провокацията от тази нощ в източния украински град Славянск, свидетелства за нежеланието на властите в Киев да разоръжат националистите и екстремистите“, заяви в неделя външното министерство в Москва, предаде ИТАР-ТАСС. В съобщение, поместено на уебсайта на ведомството, се казва, че в нощта срещу 20 април е било нарушено великденското примирие и след нападение на бойци от украинския "Десен сектор" са загинали невинни граждани. "Руската страна е възмутена от тази провокация, която свидетелства за нежеланието на киевските власти да обуздаят и разоръжат националистите и екстремистите", пише в документа. ИТАР-ТАСС цитира неназован източник от руското външно министерство, според когото Русия настоява украинската страна да изпълнява ангажиментите си за деескалация на напрежението в Югоизточна Украйна, поети на срещата в Женева на 17 април.  

Трима жители на град Славянск в Донецка област са били убити

Трима жители на украинския град Славянск, Донецка област, са убити през нощта при нападение срещу една от барикадите в северната част на града. Един човек е приет в болница в тежко състояние, съобщи телевизионният канал "Россия 24", цитиран от БГНЕС. Според ранения, в момента на нападението срещу поста, там са били единствено мирни местни жители без оръжие, които обикновено спират и оглеждат влизащите в града автомобили и предупреждават силите за самоотбрана за появяването на армейски части. Към поста се приближили няколко автомобила, от които бил открит огън. На мястото са пристигнали бойци, които отвърнали на огъня и убили двама от нападателите. Задържани са два автомобила с оръжие, което не е на въоръжение в украинската армия и символика на "Десен сектор", както и карти, изготвени на основата на въздушни снимки, предава ИТАР-ТАСС. Междувременно стана ясно, че в Харков е задържан един от координаторите на местното проруско движение Константин Долгов. В момента активистът се намира в Киевския районен съд, съобщи един от координаторите на движението „Боротьба". Клетка на „Десен сектор" в Житомирска област пък се е съгласила доброволно да предаде на областното управление на службата 21 кутии с бутилки с „коктейли Молотов" и два 50-литрови резервоара с вече готова запалителна смес. Членовете на групировката взели решението в съответствие с включената в споразумението от Женева клауза за доброволно разоръжаване, както и в резултат на предприетите от правоохранителните органи профилактични мероприятия.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване