Великден е! Христос воскресе!

Днес е Великден, денят, в който празнуваме възкресението на Исус Христос. За православните християни това е най-големият празник, наричан Празник на всички празници.

Христос възкръсва на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е открита от жените мироносици, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Тази вечер преди полунощ се отслужва тържествено богослужение.

При обявяването на Възкресението свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи, които носят по домовете си. Последованието, свързано със запалването на свещите, е заимствано от подобно, което се извършва в Йерусалим, в храма "Св. Възкресение", при слизането на Благодатния огън.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Исус Христос над смъртта.

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна седмица, т.е седмица на страданието. Нарича се още и Велика седмица. Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след Великден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий - Христос.

Момите и момците на този ден се появявали с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава " Христос воскресе". Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца.

За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

За Възкресение Христово патриарх Неофит отправи традиционното си благословение.

Източник: БГНЕС

"В нашето неспокойно и сложно време, когато изглежда, че злото, враждата и грехът надделяват над доброто, мира, правдата и любовта, пожелавам на всички православни българи приелият страдания и кръстна смърт заради нашето спасение Господ да ни вразумява и вдъхновява в нашия живот!"

Той пожелава на християните православната вяра да бъде за всички нас действена, животворяща сила, която да обновява и освещава душевните ни сили, цялото ни човешко естество.

„Чудото на Възкресението на Христос Спасителя да бъде за нас неизчерпаем източник на тази вяра, тя да ни укрепява в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни! Отправяме пасхално приветствие към всички наши духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение! Божията благодат да ни утвърждава в любовта към Бога, светата Църква, Отечеството и към хората около нас. Животът ни да бъде нагледна проповед пред света за нашата вяра в истинността на Христовото Възкресение и вършейки добро според силите си да внасяме своя скромен, но значим принос за възцаряването на мира, правдата, единството и любовта в този изтерзан от страдания и безлюбие свят".


Екипът на" Klassa.bg" поздравява всички християни с Възкресение Христово! Бъдете здрави и смирени!

Великденско примирие в Украйна

Украинското правителство обяви, че прекъсва операцията на силите за сигурност срещу проруските активисти, които окупират административни сгради в източната част на страната. Министърът на външните работи на страната Андрей Дещица заяви, че правителството спира операцията за великденските празници. Министърът посочи, Украинското правителство обяви, че прекъсва операцията на силите за сигурност срещу проруските активисти, които окупират административни сгради в източната част на страната. Министърът на външните работи на страната Андрей Дещица заяви, че правителството спира операцията за великденските празници. Министърът посочи,

Моуриньо поздрави съдиите в типичен стил

Мениджърът на Челси Жозе Моуриньо отказа да отговаря на въпроси след шокиращата загуба от Съндърланд с 1:2 и вместо това "поздрави" рефера Майк Дийн и шефа на съдиите Майк Райли за "...

Великден не донесе мир в Украйна

Въпреки обявеното от Киев примирие по време на Великденските празници, напрежението в Украйна остава на точката на кипене. Трима жители на украинския град Славянск (Донецка област) са убити през нощ...

Патриарх Неофит: Нека вярата в Спасителя да ни вразумява

Нека вярата и Спасителя ни показват пътя на разума в сложното време, в което живеем. С тези думи патриарх Неофит започна своето слово и традиционна благословия по случай големия християнски празник Ве...

Дъждовете спират днес, започва затопляне

Като "по поръчка" по случай празника синоптиците прогнозират, че на повечето места в страната днес дъждовете ще спрат. След като в цяла България валя близо седмица, днес валежите ще спрат и ще започне затопляне. В Западна и Централна България ще има разкъсана облачност. В следобедните часове са възможни са и превалявания, но те ще бъдат краткотрайни и слаби. Повече слънце и днес ще има по Черноморието. През нощта над повечето части на страната времето ще се изясни. От днес започва и затопляне, като максималните температури за страната ще са между 14 и 19 градуса.

Украинската криза доминира и в празничните слова за Великден на патриарсите

Патриарх Кирил се помоли за ми, патриарх Филарет осъди агресията

Облачността се разкъсва и идва затопляне на времето


Днес облачността постепенно ще се разкъса като още преди обяд Слънцето ще се появи на много места в страната. Най-дълго то ще грее над източна България, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.

Следобяд отново ще се развие купеста облачност и на много места в страната ще има краткотрайни валежи. Количествата обаче ще са много по-малки от досегашните и няма област с обявен предупредителен код за опасно време.

От днес ще започне и затопляне....

Благодатният огън грейна в домовете ни, Христос Воскресе!

Християнският свят отбелязва Възкресение Христово. Светла пасхална радост във всеки български дом! Христос Воскресе, каза българският патриарх Неофит пред храм-паметник „Св. Александър Невски” и призова към милосърдие и състрадателност към болни, бедни, изоставени и самотни.

Облачността ще се разкъса, на места ще намалее, ще има и слънчеви часове

Облачността ще се разкъса, на места и намалее и ще има, и слънчеви часове, повече над Източна България. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно.
През нощта над почти цялата стана ще се изясни. В Източна България ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Облачността ще се разкъса, на места и намалее и ще има, и слънчеви часове, повече над Източна България. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно. През нощта над почти цялата стана ще се изясни. В Източна България ще духа до умерен вятър от юг-югозапад.

На тази дата: Оливър Кромуел разпуска Дългия парламент


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 20 април 1653 г. Оливър Кромуел разпуска т.нар. Дълъг парламент, заседавал от 1640 г. и свикан от крал Чарлз II. С този акт започва нов етап от английската революция, пряко доминиран от самия...

Лацио каза "да" на Левски за юбилея

"Римските орли" пристигат за мач със "Сините"


Средиземноморските страни губят монопола в производството на зехтин

Страни като Чили и Австралия излизат на преден план като производители на висококачествен зехтин


Облачността ще се разкъса, на места ще намалее, ще има и слънчеви часове

Облачността ще се разкъса, на места и намалее и ще има, и слънчеви часове, повече над Източна България. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно.
През нощта над почти цялата стана ще се изясни. В Източна България ще духа до умерен вятър от юг-югозапад. Облачността ще се разкъса, на места и намалее и ще има, и слънчеви часове, повече над Източна България. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно. През нощта над почти цялата стана ще се изясни. В Източна България ще духа до умерен вятър от юг-югозапад.

Прогноза за времето - 20 април

Преди обяд облачността ще се разкъса и намалее и ще има и слънчеви часове, повече в Източна България. След пладне ще се развива купеста облачност и на много места ще превали краткотрайно. През нощта срещу понеделник от запад облачността ще намалее до предимно ясно време.

Пред празната гробница


Текстът е от портал "Култура".
 
В тези дни от Страстната седмица на много пъти в църквите ще се четат евангелските разкази за събитието, преобърнало човешката история.

И хората отново и отново, смълчани, ще слушат как жените мироносици отишли много рано, след изгрев слънце, на гроба на Иисус, носейки приготвените благовония, за да помажат тялото Му, както било според обичая.

И как се питали помежду си: кой ще отвали камъка от вратата на гробницата, защото е...

Осем загинали в катастрофи в България

Осем души загинаха в катастрофи по пътищата в празничната нощ в България, съобщи БНР.

Различни баби, различни гозби

Фотограф снима специалитетите на баби от цял свят


Много дълги станаха страстите български

СТРАСТНАТА седмица свърши. И тази година. Свършиха постите - за тези, които постят по канон. За останалите 95% българи те са си целогодишни. И това няма нищо общо с канона. Боядисахме яйцата, омесихме козунаците, понакупихме това-онова въпреки скочилите по традиция цени, готови сме за голямото празнуване на Възкресението Господне. СТРАСТНАТА седмица свърши. И тази година. Свършиха постите - за тези, които постят по канон. За останалите 95% българи те са си целогодишни. И това няма нищо общо с канона. Боядисахме яйцата, омесихме козунаците, понакупихме това-онова въпреки скочилите по традиция цени, готови сме за голямото празнуване на Възкресението Господне.

Катастрофа отне 24 живота в Пакистан

Сблъсък на автобус с камион в южната част на Пакистан погуби 24 души, съобщи ИТАР-ТАСС като цитира местните медии.

Трапезата на Великден

Какво е един празник без празнична трапеза? Специалистите от supichka.com имат няколко подходящи и много вкусни идеи за специалния ден. Зелена салата 1. една салатка / марулка 2. 1 връ...

Квотите за жени на ръководни длъжности и неравенството между половете

В развития свят жените са повече от всички завършили, но заемат по-малък дял в работната сила, колкото по-нагоре по корпоративната стълбица се изкачват


138 години от Априлското въстание

На 20 април 1876 г. на Калъчевия мост пуква първата пушка


Малко слънце обещават синоптиците за Великден

След поредния ден на дъждове, синоптиците обещават повече слънчеви часове за Великден Преди обяд облачността ще се разкъса и намалее и ще има и слънчеви часове, повече в Източна България. След пладн...

30 години от изкачването на Еверест от Христо Проданов

На 20 април се навършват 30 години от покоряването на Еверест, най-високият връх на света, от българин. На 20 април 1984-та година първи на върха на света се качва Христо Проданов. Той обаче остана ...

Учени "направиха" и присадиха хранопровод на плъхове

Тъканно инженерство бе ползвано за конструиране на хранопровод, който заедно със стволови клетки на костния мозък бе успешно присаден на плъхове, съобщи Science Daily. Новият метод е разработен от у...

Великденски традиции по света

В Австралия символ на празника е билби – австралийски торбест бозайник


Заместник кметът на Перник Илинка Никифорова колекционира скъпоценни яйца

Зам.-кметът на Перник Илинка Никофорова има необичайно хоби. Тя притежава рядка колекция от скъпоценни яйца. Ценността им е както заради материала, от който са направени някои от тях, така и заради спомена и емоцията, с които са придобити.

В колекцията вече има около 90 уникални образеца. Копие на едно от легендарните яйца на Фаберже Илинка си донесла от Москва, където преди години купила шедьовъра само за 30 долара. Скъпоценната вещ е направена от камъни, които...

Продължава

Христос Воскресе!

Днес празнуваме един от най-големите и най-важните православни празници - Великден. На този ден Господ Бог Иисус Христос е възкръснал от мъртвите. Празникът е свързан по време с първото пълнолуние с...

Избухва Априлското въстание

През 1875 г. възниква напрегната политическа ситуация, известна като източна или балканска криза. Там се концентрира вниманието на всички европейски сили. Възникналата кризисна ситуация в развитиет...

Защо бъдещето принадлежи на графена?

Материалът има уникални качества и потенциала да замести силиция в потребителската електроника, смятат изследователи


Щайнмайер: Акцентът трябва да е деескалирането на конфикта, а не санкциите

Германският военен министър по-рано се обяви за икономически санкции

Патриархът на Киев: Руският враг е обречен на провал!

Опитите да бъде отнета Украйна са се проваляли, заяви руският Кирил


Трима загинаха при престрелка в Славянск

В колата на нападателите били открити символи на "Десен сектор"


Живота в петте му цвята - Света през очите на един странник

В последните си секунди преди да издъхне го погледнах в очите и видях

че не му трябваше много за да бъде щастлив.Защото той се смееше дори и сега

когато знаеше че бавно си отива.Други бяха представите му за любовта между хората и за това

как те я пилеят безразборно.

Още когато се запознахме като деца ги правехме тия работи.Говорехме,обсъждахме помежду ни

кой защо и как и никога не бяхме на едно мнение.Поне затова се радвам защото така нямахме проблем...

Продължава

НАП очаква 200 хил. данъчни декларации до края на април

От приходната агенция предупреждават да не се чака крайния срок за подаване, защото може да има опашки


30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест

Той е първият света, изкачил върха по "Жестокия път" без кислород


20 японски поговорки, които ще променят живота ви

Този, който се усмихва, вместо да се гневи, е винаги по-силният


Честит рожден ден на Сима Радкова

Днес, Великден, рожден ден празнува Сима Радкова от криминалния отдел. Тя отговаря за новините от МВР. Нейни са едни от най-добрите разследвания на престъпления. Да е все така лъчезарна и всеотдайна!
Честито, Днес, Великден, рожден ден празнува Сима Радкова от криминалния отдел. Тя отговаря за новините от МВР. Нейни са едни от най-добрите разследвания на престъпления. Да е все така лъчезарна и всеотдайна! Честито,

Дъждовете създадоха проблеми и в Сърбия

Заради продължаващите вече няколко дни проливни дъждове над част от Балканите, на места в западната част на Сърбия станаха наводнения.

Вече вадят тела от потъналия южнокорейски кораб

Спасителите откриха още десет тела на загинали при корабокрушението на южнокорейския ферибот "Севол", съобщи в неделя националната агенция "Морска полиция" в Република Корея, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Украинската ЦИК спокойна за изборите

Ще се проведат дори и при извънредно положение

"АутоЧайна" - нови коли и много лукс

Новости от водещи международни и китайски производители се очакват на откриващият се в неделя Пекински международен автосалон "АутоЧайна", съобщи ИТАР-ТАСС.

Папата призова католиците да разпространяват словото Божие по Земята

Има нужда от преоткриване на огъня, който донесе Иисус Христос

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване