Хиляди българи и чужденци се включиха в литийното шествие в Бачковския манастир

Точно в 8:30 тази сутрин литийно шествие, поведено от отец Симон, игумен на Бачковския манастир, изнесе чудотворната икона на Богородица с младенеца до местността Клувията, предаде БГНЕС. Хиляди хора...

На 21 април рожден ден имат

Адриана и Камелия Дунавски, треньорки и бивши състезателки по художествена гимнастика
Валери Николов, собственик на търговска верига “Фантастико”
Евгения Харитонова, бивш председател на ДКЕВР
Ива Николова, журналистка и поетеса
Мария Гигова, легендарна българска гимнастичка, бивш депутат
Оля ал Ахмед, преводачка
Проф. Петър-Емил Митев, директ Адриана и Камелия Дунавски, треньорки и бивши състезателки по художествена гимнастика Валери Николов, собственик на търговска верига “Фантастико” Евгения Харитонова, бивш председател на ДКЕВР Ива Николова, журналистка и поетеса Мария Гигова, легендарна българска гимнастичка, бивш депутат Оля ал Ахмед, преводачка Проф. Петър-Емил Митев, директ

На тази дата: Основан е Рим


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 21 април 753 г. пр.Хр. според традицията е основан Вечният град Рим. Негови създатели са Ромул и Рем, синовете близнаци на весталката Рея Силвия и бог Марс.

Според митологията тя...

Венецуелци се събраха на великденски протестен митинг

Студенти се опитват да поддържат избухналото протестно движение


Ед Ярдени: Купувайте акции, S&P 500 ще достигне 2 000 пункта

Ако коригираме вътрешно пазара, надценените книжа ще станат по-евтини и парите няма да напуснат пазара, а ще отидат към други сектори, смята експертът


Ед Ярдени: Купувайте акции, S&P 500 ще достигне 2 000 пункта

Ако коригираме вътрешно пазара, надценените книжа ще станат по-евтини и парите няма да напуснат пазара, а ще отидат към други сектори, смята експертът


Какво стои зад успеха на Ford в Kитай?

Американският производител на автомобили ще атакува луксозния пазар на Поднебесната империя


Любовен хороскоп за 21-27 април 2014

Любов, страст, а за някои малко повече напрежение


Седмицата започва с повече слънце и по-високи температури

Тази седмица започва с повече слънчеви лъчи и покачване на максималните температури. Те ще варират между 18° и 23°. В сутрешните часове на места в низините ще има мъгла или ниска обла...

Плодова салата с мед, мента и лайм

Необходими продукти за 6 порции: ½ пъпеш 150 гр бяло грозде 3 бр. киви сокът и кората от 1 лайм 1-2 с.л. мед 4-5 стръка мента украсете със стръкче мента и пудра захар Начин на при...

Днес е разтурни понеделник

Седмицата след Великден се нарича Томина неделя. Това е първата седмица след Великден и поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Тази седмица се нарича празна заради забраната да се работи к...

Барселона най-накрая победи

Барселона постигна много трудна, но изключително важна победа срещу Атлетик Билбао с 2:1 и запази интригата в испанското първенство. Феновете на "Камп Ноу" бяха на път да преживеят още едно ...

Св. свещеномъченик Януарий и дружината му

Свещеномъченик Януарий е живял през онова страшно за Църквата време, когато земята била осеяна с гробове на християнски мъченици. Жестокото гонение, предприето от императорите Диоклетиан и Максимиан, ...

Спестяванията на домакинствата приковават вниманието през седмицата

НСИ ще изнесе данни за пазарните цени на жилищата за първото тримесечие на 2014 г.


МВР със специална организация за очаквания натоварен трафик

АПИ въведе ограничения по 6 направления за камиони над 12 т


Махмурлукът на Пилат Путински

Иво Инджев

През страстната седмица откъм Кремъл заваляха признания от най-високо място, които можеха да бъдат признати за изповед, ако не бяха проява на обикновен цинизъм като резултат от „главозамайването от успехите”.

В рамките на няколко дни Путин си призна за две от най-големите лъжи, изричани напоследък лично от него, както и от пропагандата му- лъжи, за които многократно съм споменавал в предишни свои статии. Едно е обаче да ги посоча аз, грешният, друго е самият Пилат Путински да си измие ръцете след като на 4 март разпна истината пред целия свят с лъжата за онези необозначените (войски, кораби и друга бойна техника), които превзеха Крим като диверсанти. С немигащ поглед в камерите той ги определи тогава като сили на „местната самоотбрана”.

Защо Путин си призна също лъжата за уж изтеглените руски войски от границата с Украйна, както официално заяви Кремъл след срещата на външните министри на Русия и САЩ Лавров и Кери на 30 март в Париж, е ясно- ясно е като сателитната снимка на американския спътник, която изобличи тази лъжа.

Признанието за агресията (защото какво друго, освен агресия означава да пратиш диверсанти на чужда земя, която после си присвояваш!) срещу суверенната територия на Украйна в Крим, заслужава повече внимание. Защо му трябваше на Путин да го прави? И защо също така неговият говорител Песков е упълномощен сега да наблегне на факта (в който също никой не се е съмнявал), че лично Путин е наредил анексирането на Крим?

Ще повторя намека си от началото на този текст: в Москва и в главата на Путин цари „опиянение от успехите”, но ефектът от това не е свързан само с демонстрация на сила и безнаказаност (за лъжите), породени от адреналина на високия рейтинг.

Идва времето на махмурлука.

„Опиянението от успехите” е заглавието на прословута статия на Сталин от 2 март 1930 г. във в. „Правда”, в която той не споменава конкретно Украйна, но говори за „някои грешки” в колективизацията. В резултат на тези „грешки” украинските историци и до днес не могат да преброят с точност милионите хора, загинали от изкуствено предизвикания от Сталин „глад в Поволжието” (така го нарича тогавашната съветска пропаганда- нещо като природно бедствие в един определен географски район).

Спорът им се свежда не до естеството или методите на масовото изтребление при гигантската наказателна акция срещу непокорните селяни (и граждани покрай тях), а по отношение на „бройката”. Мащабът на трагедията е толкова необятен, че не може да се каже със сигурност дали измрелите от конфискациите и разнообразните насилия на изпратените за целта въоръжени банди болшевики са били 7 или 9 милиона. „Нещо такова”…”приблизително такова”…Приблизително една днешна България народ- плюс, минус милион.

Сталин се поскарва за „левичарското залитане” в колективизацията, но същевременно дава строги бащински съвети към съгрешилите другари да не правят повече така, а да дават път на колективизацията чрез коопериране. И не пролива нито една сълза за милионите жертви на неговата антинародна война. Дори не ги споменава във въпросната статия.

Както Сталин тогава така и Путин днес е на върха на своята еднолична власт. От тази позиция решава за безопасно и вероятно за „целесъобразно” да признае „някои грешки”, чието отричане го правят за (горчив) смях. Вярно, само за петилетка и половина той постигна небивали успехи срещу враговете на Русия в Грузия и Украйна, разширявайки своята една шеста от планетата с Абхазия, Южна Осетия и Крим.

И на вратата чукат други осиротели след кончината на Съветския съюз роднини от Приднестровието, т.н. Донецка република и кой знае още в коя периферия. Сирачетата (въоръжени до зъби от Русия в Приднестровието например, което си е един голям военен лагер) също искат да се приютят под крилото на „бащата на народите”. ...

Икономики в лоша форма

Не се палете да купувате държавен дълг на страните от периферията на еврозоната

Икономиките в Южна Европа са в по-лоша форма, отколкото внушават главоломно падащите лихви по емитираните от тях облигации. Инвеститорите придобиха странен ентусиазъм за европейския дълг, който някога отбягваха. На 10 април, едва две години след като Гърция наложи най-голямото преструктуриране на дълг в историята на частните си кредитори, набра 3 милиарда евро (4,1 милиарда долара) от държавни облигации с 5-годишен падеж при доходност от малко под 5%; търсенето превиши предлагането седем пъти.

На 15 април лихвите по италианските държавни облигации с 10-годишен падеж спаднаха до 3,11%, най-ниското си равнище в историята. От Португалия до Ирландия, инвеститорите се хвърлят на облигациите, емитирани от периферните страни от еврозоната, което води до спад на номиналната доходност до нива, невиждани от създаването на общата валута.

Изкушаващо е да се каже, че това е доказателство, че кризата в еврозоната е минало: че годините на сурови реформи се изплащат и че по-ниските лихви по държавния дълг скоро ще доведат до повече инвестиции и по-бърз икономически растеж. Изкушаващо, но до голяма степен погрешно. Перспективите са далеч по-малко розови, отколкото рязкото намаляване на доходността внушава.

Първо, налице е жестоката аритметика на дефлацията. При условие че цените падат в няколко периферни икономики, реалното бреме на техните дългове нараства. Второ, голяма част от понижаването на лихвите отразява надеждите на инвеститорите, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да печата пари - надежди, които по всяка вероятност ще бъдат излъгани.

Преди година испанските държавни облигации с 10-годишен падеж даваха доходност от 4,7% и инфлацията бе 1,5%. Днес 10-годишните облигации, емитирани от страната, дават 3,1% доходност, но инфлацията спадна под нулата. По този ориентировъчен показател, реалната доходност на тези облигации - т. е. след отчитане на инфлацията - е претърпяла незначителна промяна.

При използване на една по-въображаема мярка, очакванията за инфлацията през следващия 10-годишен период, реалната доходност на суверенните облигации на периферията е намаляла още повече, но въпреки това е много по-голяма, отколкото където и да било другаде в богатия свят. По тази причина инвеститорите се скупчват. Ето защо обаче дълговото бреме е проблем.

Надежди историята да не се повтори

Тежестта на държавния дълг зависи от това на колко точно възлиза той и на разликата между икономическия растеж на съответната страна и реалните лихви, които тя трябва да плаща. Погледнато от всеки ъгъл, правителствата на страните от периферията на еврозоната се представят лошо. Държавните дългове на повечето от тях надхвърлят 100% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Структурните реформи - от либерализирането на трудовия пазар до дерегулирането на глезените сектори - не са достатъчно радикални, за да променят перспективите пред икономическия растеж. Така че залозите са, че увеличението на БВП ще остане нисък, дефлацията ще се запази и дългът ще нарасне още повече.

Средството да бъде избегнато всичко това е предприемането на силни действия от страна на ЕЦБ за справяне с дефлацията. Мнозина инвеститори залагат именно на това. Благодарение на поредица намеци от представители на ЕЦБ, че те обмислят “неконвенционални мерки” за спиране на по-нататъшното намаляване на инфлацията, са налице нарастващи очаквания, че базираната във Франкфурт банка ще започне да печата пари съвсем скоро.

Реалността вероятно ще бъде много по-малко драматична. Европейските централи банкери искат да говорят за смели мерки, с надеждата, че приказките сами по себе си ще убедят пазарите. Няма обаче доказателства за ангажираност за решителни действия. Влиятелната германска централна банка не е убедена, че ниската инфлация все още е проблем.

Дори онези централни банкери, които се безпокоят от падащите цени, съзират безкрайни проблеми от практическо естество при набелязването на мерки за борба с това явление. ...

Какви сме станали готини!

Румен Белчев

Преди светли празници ни обладава едно такова богобоязливо настроение - направо да ни е драго да си се гледаме в огледалото!

Станали сме смирени, постим съвестно, псуваме се умерено, купуваме си върбички от черквата, а не от бабите по тротоара и само поглеждаме изкриво агнешкото бутче във фризера - и то не заради друго, а защото сме се минали и сме го купили преди намаленията. И, стъпили на кантарчето пред огледалото в антрето, с удоволствие забелязваме положителните промени в себе си - и като маса, и като визия. И започваме да гледаме на живота все по-позитивно!

Най-позитивната новина за седмицата дойде от “СТАНДАРТ” - “Миков прати депутатите да строят ограда с Турция”. Най-после - бихме рекли, едно разумно и народополезно решение! Дето се вика - да почистим България поне за ден! Вместо да се упражняват в остроумие едни към други, да ходят да опъват телените мрежи! Н

а тези, които ще възразят, че това са неонацистки призиви, ще цитираме само парченце от интервюто на проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет за “24 ЧАСА”: “За по 14 дни д-р Константин Стоилов  написва Наказателния кодекс и Търговския закон, които не са променяни 50 години, а сега за 20 години не могат да съставят Наказателен кодекс!”. Като не могат - на границата!

Друга позитивна новина е, че  изборите вече затропаха на вратата и освен богобоязливите настроения почувствахме пърхане на пеперудки в стомаха - но не от глад, а от отново събуждащото се у нас чувство за гражданска отговорност!

“Ромите се обединяват за изборите с мотото “Не на 50-те лева” - тържествено съобщава “МОНИТОР”. За съжаление, седмичка по-късно отново в същия вестник се появи информация, която придава малко по-инакъв смисъл на обединението - “Гоце цака по 150 лв. на глас за евровота”.

Да беше само трибуквената формацийка на бившия президент - с мед да я намажеш и да я пуснеш насред пчелина, ама не - “Социалистите също се включвали в пазарлъка, като техните оферти били по 70-80 лв. на глас”. Пинтии, разбираш ли! Но и от тях има по-стиснати! “От ГЕРБ са най-скромни - те предлагат по 60 лв”…

Общо взето, според разкритията на г-н Бареков, поредния (след експремиера Борисов) любимец на изданието, “500 000 гласа ще бъдат купени от ГЕРБ и АБВ”.
Голям купон се задава из махалите!

Елементарната сметка показва, че за да се неутрализира тоя купен вот, социалистическата партия и съюзниците є също ще трябва да си напазаруват половин милион избиратели.
Кое й е положителното на тая новина? Ами - че ако проявите достатъчно активност и заемете правилната гражданска позиция, можете да си изкарате само срещу едно отиване до секцията колкото да си платите сметката за тока!

И още една свръхположителна новина, която ни изпълва с надежди за по-светло бъдеще! На мрачната констатация на “МОНИТОР”, че “Българите са едни от най-мрънкащите и тъжни хора в Европа” коректният вестник “ПРЕСА” противопоставя данни от новия справочник на ЦРУ за страните в света.

Оказва се, че не по всичко сме на последните места - “По показател “смъртност сред населението” България е на шесто място”! Отстъпваме само на Украйна и пет африкански държави. Далеч след нас по смъртност са Сомалия (оная, с масовия глад и пиратите) и Афганистан (където от тридесетина години има война)!

Така че - да не униваме, братя - може наистина да сме прекалено и излишно мрънкащи, но поне няма да е за дълго!

Да му мислят тогава цакащите по две-три петдесетачки за глас по изборите кого ще представляват в Европейския парламент!

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Отново няма следи от изчезналия малайзийски самолет

Подводният робот "Блуфин-21" извърши вече осем спускания


Ръстът на износа на Япония се сви рязко през март

Вносът се оказа над очакванията на анализаторите, а йената поевтиня до триседмично дъно спрямо долара


Износът на Япония се сви рязко през март

Вносът се оказа над очакванията на анализаторите, а йената поевтиня до триседмично дъно спрямо долара


Слънце ще ни радва през деня

Температурите ще са между 18° и 23°


България е пример за толерантност между вярващите

Митрополит Дометиан: Тези дарове са плод на Христовата проповед за любовта


Хиляди души искаха в канадски градове узаконяване на канабиса

Демонстрантите се събраха на моравите край парламента в Торонто, Отава, Ванкувър


Американски делфини ще участват в ученията на НАТО в Черно море

За първи път в открито море ще се срещнат американски и руски бойни делфини


Седмицата на борсата в Токио започна нагоре

Токийската борса се покачи с 0,78% в понеделник н началото на сесията, окуражена от лекото отстъпление на йената в пазар, лишен от други въздействащи индикатори.

Търговският дефицит на Япония се увеличил 4 пъти

Търговският дефицит на Япония се е увеличил четири пъти през март до 14 милиарда йени като слабата йена бута нагоре енергийните сметки след Фукушима както и другите разходи за вноса, показват правителствените данни, публикувани в понеделник.

Създадоха промишлен метод за добив на графен

Материал, пълен с обещания, графенът остава до този момент труден за производство. Преди 10 години холандецът Андре Гейм успя да го изолира с помощта на самозалепваща се лента. Днес екип от изследователи твърди, че може да го получи с ... кухненски миксер.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване