Кървавия Великден в Славянск доведе до комендантски час

/КРОСС/ В Славянск (Донецка област), проруските сили обявиха комендантски час. Причина за това стана престрелката в ранните часове край града, при която са били убити петима души. Проруският кмет на града и лидер на Народното опълчение Вячеслав Пономарьов се е обърнал с молба към ръководството на Русия да въведе миротворчески сили на територията на Донецка и Луганска област. На 20 април кметът на източния украинския град Славянск обяви, че т.нар. народно опълчение на Донбас въвежда комендантски час - от полунощ до шест сутринта. Тогава ще е забранено движението на „граждански лица" из града, с изключение на сътрудниците на оперативните служби, съобщи ИТАР-ТАСС. Напомняме, че негласното Великденско примирие беше нарушено от представителите на "Десен сектор" в нощта срещу 20 април (Въскресение Христово). Дори празникът на всички християнски празници Великден, не спря неонацистите да убиват. През онази нощ на подстъпите към Славянск, в района на село Билбасовка, където има пост на проруски опълченци, се стигна до престрелка между тях и група въоръжени лица, които нападнали поста. Пристигналите с четири коли са били бойци на неонацистката украинска групировка „Десен сектор", които не пожелали да спрат за проверка и открили огън по местните отряди, контролиращи достъпа до града."Имаше атака срещу наш пост край село Билбасовка. Двама от нашите хора загинаха при престрелката

Объркан съм за Украйна, Русия… Някой може ли да ми помогне?

Нийл Кларк. Снимка: от тв екрана

Нийл Кларк е журналист, писател и блогър, живеещ в Англия. Негови коментари и анализи редовно се публикуват в The Guardian, Daily Telegraph, Daily Express, Sunday Express, The Times, The Spectator и др. Блогът му neilclark66.blogspot.com е награждаван многократно.

Объркан съм. Преди няколко седмици на Запад ни казваха, че окупирането на правителствени сгради в Украйна е нещо хубаво, че хората, които го правят са „продемократични” протестиращи - така ги наричаха политическите ни лидери и журналистическият ни елит.
Правителството на САЩ предупреди украинските власти да не употребяват сила срещу тези „продемократични“ протестиращи, независимо от снимките, показващи някои от тях като неонацисти замерящи полицията с коктейли „Молотов” други предмети, рушащи статуи и палещи сгради.

Сега, едва няколко седмици по-късно, ни се казва, че хората окупиращи правителствени сгради в Украйна, не са „продемократични“ протестиращи, а напротив „терористи” и „сепаратисти”.
Защо окупацията на правителствени сгради в Украйна бе много хубаво нещо през януари, а много лошо през април? Защо употребата на сила от властите срещу протестиращите бе абсолютно неприемлива през януари, а е приемлива сега?

Повтарям: Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

Антиправителствени протестиращи в Украйна през зимата бяха посетени от няколко видни западни политици, включително американския сенатор Джон Маккейн и Виктория Нюланд от Държавния департамент, които раздаваха курабийки. В много западноевропейски страни имаше антиправителствени протести през последните седмици, които обаче не получиха подобна подкрепа, нито от подобни политически лица, нито от именитите западни журналисти. Протестиращите пък не получиха курабийки от чиновниците от Държавния департамент на САЩ.
Ако бяха толкова ревностни защитници на антиправителствените протести в Европа и ги считаха за най-същинската форма на „демокрация”, не трябваше ли Маккейн и Нюланд да покажат солидарност и с протестиращите в Мадрид, Рим, Атина и Париж?

Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

Ирак и гласуване в Крим и Афганистан

Гледах преди няколко седмици интервю с Държавния секретар на САЩ, Джон Кери, който каза: „Не можеш просто да нахлуеш в чужда страна под фалшив претекст единствено с оглед на собствените интереси.“ Аз обаче си спомням, че САЩ са правили тъкмо това не веднъж през последните 20 години.

Да не би погрешно да си спомням, че „Ирак притежава оръжия за масово унищожение“? Сънувах ли през 2002 г. и началото на 2003 г., когато политици и „експерти” неоконсерватори се появяваха ежедневно на екрана, за да ни казват на нас, плебеите, че трябва да воюваме с Ирак, заради заплахата от смъртоносния арсенал на Саддам? Защо демократичният референдум в Крим за завръщане на полуострова в границите на Русия се счита за по-лош от бруталната, убийствена инвазия в Ирак, която доведе до смъртта на близо милион души?

Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

Някои твърде загрижени западни политици и „експерти” журналисти ни казват, че Кримският референдум е невалиден, защото се е провел в условията на „военна окупация”. Аз обаче наскоро гледах репортаж от изборите в Афганистан, проведени в условията на военна окупация. Те бяха приветствани от западни лидери, например Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, като „исторически момент за Афганистан” и като голям успех за „демокрацията”. Защо Кримският вот бива отхвърлен, а Афганистанският - приветстван?

Объркан съм. Някой може ли да ми помогне?

Сирия и хомосексуалистите

Ситуацията в Сирия също е доста смущаваща. Казваха ни, а и продължават да ни казват, че радикалните ислямски терористични групи са най-голямата заплаха за нашия мир, сигурност и „начин на живот”; че Ал-Кайда и други подобни групировки трябва да бъдат унищожени; че трябва да обявим безмилостна „война срещу терора”, срещу тях. Въпреки това нашите лидери подкрепиха подобни групи в Сирия във войната им срещу ...

Двама роми убили бабата в Гложене за злато и стари банкноти

Валери Ведов

Двама са задържани в следствения арест след като полицията ги разкри като убийци на възрастна жена от врачанското с. Гложене. Зад решетките са 21-годишния Виктор Ангелов и 19-годишния Мирослав Митков от циганската махала на селото, които нападнали самотноживеещата 88-годишна Младенка Петкова.
Полицаи открили тялото на жената. Валери Ведов Двама са задържани в следствения арест след като полицията ги разкри като убийци на възрастна жена от врачанското с. Гложене. Зад решетките са 21-годишния Виктор Ангелов и 19-годишния Мирослав Митков от циганската махала на селото, които нападнали самотноживеещата 88-годишна Младенка Петкова. Полицаи открили тялото на жената.

Линдзи Лоън направила аборт

/КРОСС/ Скандалната американска актриса Линдзи Лоън призна, че е направила аборт преди няколко седмици. „Никой не знаеше за това. На никой не съм казвала, че съм загубила детето. Това е дълга история ... Направих спонтанен аборт. Хората казваха, че се скатавам от снимки, а аз дори не можех да се движа, толкова бях зле. Това е много трудно психически". Червенокосата американка отказа да разкрие кой е бащата. Тя също така не уточни в който месец е била, когато нещастието се е случило, информира Daily News.Припомняме, че Линдзи съвсем скоро излезе от клиника и веднага да се снима в шоу, посветено на нея самата по покана на Опра Уинфри. В него актрисата разказва интимни подробности от живота си, а шоуто се радва на небивал успех в САЩ.

1700 души минали през спешния кабинет на „Пирогов“

Няма натровени от яйца тази година, но пък има хора, задавили се с храна, съобщи дежурният ръководител на спешния хирургичен кабинет д-р Кирил Христов

Кремъл: Киев, не спазвате договорките от Женева!

Киев не спазва договорките от миналата седмица, смята Русия.

Ходжа: Великденското яйце може да бъде заредено с отрицателна енергия

Великденското яйце може да бъде заредено с отрицателна енергия. Някои го използват за правене на магии, каза в интервю за БНТ ходжата Исмаил Врачов от белишкото село Краище.Не може да се разбере дали яйцето се подарява с добри мисли или не, уточнява той.„Някои ги е страх от Господ, но има и такива, които не вярват и те правят злини. Великденското яйце може да бъде заредено с отрицателна енергия. Някои го използват за правене на магии, каза в интервю за БНТ ходжата Исмаил Врачов от белишкото село Краище.Не може да се разбере дали яйцето се подарява с добри мисли или не, уточнява той.„Някои ги е страх от Господ, но има и такива, които не вярват и те правят злини.

Въоръжен държи заложници в клон на руска банка

/КРОСС/ Въоръжен с карабина мъж държи заложници в клона на банка „Западный" в Белгород, на която Централната банка на Русия отне лиценза, предава ИТАР-ТАСС. По предварителни данни той държи трима заложници и иска 25 млн. рубли. Самоличността на нападателя не се съобщава. Очевидци съобщават, че мъжът е влязъл в сградата на банката с ловджийска карабина „Сайга". Районът около банката е отцепен от служители на полицията и спецслужбите. По информация на Life News обаче в банката е нахлул 46-годишният Александр Вдовин, който имал тук ценни книжа за 23 милиона рубли. След като разбрал за отнемането на лиценза на банката той дошъл с оръжие в ръка за парите си.

Сирия провежда президентски избори на 3 юни

Съобщението бе обявено от председателя Мохамед Лахам

Мартино: Играхме с много страст

Ще поема отговорността за евентуален провал, казва треньорът на Барселона


"Бенфика" стана шампион на Португалия за 33-и път

"Бенфика" стана шампион на Португалия за 33-и път в историята си. Лисабонските "орли" победиха "Олянензе" с 2:0 в мач от 28-ия кръг на местната лига и вече са недостижими за конкуренцията дори и на теория.

Бареков майстори скара в Челопечене

Днес Николай Бареков се доказа не само като журналист, политик и еколог, но и като изкусен майстор на кебапчетата. Лидерът на "България без цензура" развъртя няколко предизборни мръвки по вр...

Патрашкова: У нас има тотално неверие към ценностите

"Огромно лицемерие цари в църковните храмове по тези празници. Преди бяхме в едната крайност, така и в наше време голяма част от хората отиват в църквата, защото така е редно", заяви журнали...

Ходжа: Великденското яйце може да бъде заредено с отрицателна енергия

Великденското яйце може да бъде заредено с отрицателна енергия. Някои го използват за правене на магии, каза в интервю за БНТ ходжата Исмаил Врачов от белишкото село Краище.
Не може да се разбере дали яйцето се подарява с добри мисли или не, уточнява той.
„Някои ги е страх от Господ, но има и такива, които не вярват и те правят злини. Великденското яйце може да бъде заредено с отрицателна енергия. Някои го използват за правене на магии, каза в интервю за БНТ ходжата Исмаил Врачов от белишкото село Краище. Не може да се разбере дали яйцето се подарява с добри мисли или не, уточнява той. „Някои ги е страх от Господ, но има и такива, които не вярват и те правят злини.

Мойс е на ръба на уволнението, Гигс ще поеме "Юнайтед" временно (обновена)


Дейвид Мойс е на ръба на пропастта след поредното разочароващо представяне на "Манчестър юнайтед" и въпросът вече не е дали, а кога ще бъде уволнен, пише в свой анализ сайтът на "Евроспорт".

Мнението се споделя и от редица английски вестници след поражението на "червените дяволи" от "Евертън" с 0:2 в неделя, което превърна завръщането на шотландеца на "Гудисън парк" в кошмар. Според тях уволнението му е изключително близо и дори вече решението е взето.

Резултатът на...

Дейвид Мойс е на ръба на уволнението (обновена)


Дейвид Мойс е на ръба на пропастта след поредното разочароващо представяне на "Манчестър юнайтед" и въпросът вече не е дали, а кога ще бъде уволнен, пише в свой анализ сайтът на "Евроспорт".

Мнението се споделя и от редица английски вестници след поражението на "червените дяволи" от "Евертън" с 0:2 в неделя, което превърна завръщането на шотландеца на "Гудисън парк" в кошмар. Според тях уволнението му е изключително близо. 

Резултатът сложи край и на без това изтънелите...

"Евроспорт": Не дали, а кога ще бъде уволнен Мойс


Дейвид Мойс е на ръба на пропастта след поредното разочароващо представяне на "Манчестър юнайтед" и въпросът вече не е дали, а кога ще бъде уволнен, пише в свой анализ сайтът на "Евроспорт".

Мнението се споделя и от редица английски вестници след поражението на "червените дяволи" от "Евертън" с 0:2 в неделя, което превърна завръщането на шотландеца на "Гудисън парк" в кошмар.

Резултатът сложи край и на без това изтънелите надежди на "Юнайтед" да играе в Шампионската лига...

Великденско клане в Гълъбник! Меле с пострадали след запой в селската кръчма

Кавга между жителите на радомирското село Гълъбник завърши с пострадали на Великден, съобщи читател на ZaPernik.com.

Инцидентът се разпалил след като местен жител и виладжия от София се скарали по време на запой в местната кръчма.

"Летяли юмруци и псувни между двамата мъже.", разказва читателят. Единият посегнал на другия и така вербалната атака прераснала в тупаник. Посетителите на кръчмата разтървали разярените мъже, но минути след това боят между...

Продължава

Възпитание в любов


Националната мрежа за децата обединява над 125 неправителствени организации, занимаващи се с проблемите на децата и семействата. Организацията работи за промяна на нагласите, свързани със спазването на правата на децата в България, и насърчава родителите да търсят различни подходи за възпитанието на децата. 

Тази статия е част от кампания, която цели да помогне на родителите и младите хора да развиват умения за общуване с децата, да ги насърчават да проявяват положително отношение и...

Откриха две нови гробници в Централен Египет

/КРОСС/ Археолози откриха две нови гробници в близост до град Миня в централната част на Египет. По предварителни данни находките са от времето на Саиската династия. Те са направени при археологически разкопки в района, където в миналото се е намирал древният египетски град Пемдже. В една от гробниците, датирана от 685-525 година преди новата ера, преди 2,5 хиляди години назад е погребан чиновник. До добре запазената му мумия са открити две бронзови мастилница и бамбукови пръчки. Учените все още не са в състояние да разчетат името на човека. Все още няма информация и за собственика на втората гробница. Знае се, че и в двете са открити древни монети и риба. Това може да се дължи на факта, че основният култ в Пемдже е бил към рибата оксиринх, наподобяваща щука. Тя е била считана за олицетворение на пениса на бог Озирис. По време на процесиите образът на рибата е носен тържествено из целия град.

Централната банка на Русия е наредила на 4 украински банки да спрат дейността си в Крим


Централната банка на Русия е наредила на четири украински банки да прекратят от този понеделник дейността си в Крим, съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Решението засяга Приватбанка, Всеукраинската акционерна банка, банката "Киевска Русия" и Имексбанк. Мотивът за нареждането е неизпълнение на задълженията на тези банки, произтичащи от приетия на 2 април закон за функционирането на финансовата система на Крим в преходния период след присъединяването към Русия.

На четирите...

Бенфика е новият шампион на Португалия

"Лисабонските орли" прекъснаха серията от три поредни титли на големия враг Порто и триумфираха с 33-и шампионски трофей в историята си.

Снимка на деня: Бареков върти кебапчета в Челопечене

Освен като журналист, политик и еколог, Николай Бареков днес се доказа и като изкусен майстор на кебапчетата. Лидерът на "България без цензура" развъртя няколко предизборни мръвки по време на посещението си на традиционния събор в софийския квартал Челопечене. На снимката може да видите как Бареков приготвя скарата за евентуалните свои избиратели, облечен по всички стандарти за готвач - с престилка и найлон на главата. Докато майстореше месото, Бареков използва момента и да обещае, че ще инициира мащабно европейско разследване на монополите в България, ако стане евродепутат. Лидерът на "България без цензура" определи Сергей Станишев като слабото място на Народното събрание и бе категоричен, че трябва да бъде разследван за кражбата от европейските фондове, която извършила съпругата му Моника.

Газа изстреля ракети по Израел

Израелски военни допълниха, че не са отговорили на рейда

Депутат №7 излиза от ГЕРБ. Кой ще бъде той?

 Седми пореден депутат бяга от парламентарната група на ГЕРБ.

Още утре народен представител от групата на бившите управляващи ще оповести, че вече не е част от нея. Това стана ясно от думите на Николай Бареков, който бе гост на традиционния събор в Челопечене.

Още преди дни лидерът на „България без цензура“ обяви, че след Великден цели трима депутати ще напуснат партиите си и ще се присъединят към неговата политическа формация – един от ГЕРБ и двама от Коалиция за България.

За момента не става ясно кои ще са бъдещите отцепници.

Нека припомним кои народни представители досега разочаровани напуснаха партиите си.

На 14 март от ГЕРБ си тръгна шестият им поред депутат – Доброслав Димитров, който официално посочи, че мотивите му са желание да специализира в чужбина.

Преди това партията на Борисов напуснаха Красимир Стефанов, Владислав Горанов, Светлин Танчев, Георги Марков и Йоана Кирова.

Трима от тях, Димитров, Горанов и Кирова, изцяло напуснаха Народното събрание. Другите трима обаче – Танчев, Стефанов и Марков останаха независими депутати, които споделят, че симпатизират на идеите на „България без цензура“.

Един от отцепникът засега от Коалиция за България – Румен Йончев.

От Земеделския народен съюз, чийто лидер е Йончев, още в края на 2013 г. заявиха, че се надяват на коалиция с „България без цензура“. Това и се случи впоследствие, като предстои новият политически субект да се яви на 25 май на първите си избори – като коалиция между ББЦ, ЗНС, ВМРО и Движение Гергьовден.

Путин с указ за реабилитиране на кримските татари

Те и други малцинства са пострадали от репресиите при Сталин


Учени пращат хирургическата игла и конеца в историята

 Учени разработиха специално лепило, което вероятно ще замени използването на традиционната игла и конец, за да се зашият рани, съобщава сп. „Сианс е авнир“. 

Новият продукт може да революционизира медицинската практика и регенеративната медицина. 

В началото на годината беше представен нов метод, който позволява гел да прилепне към биологични тъкани с помощта на наночастици. Сега същият екип потвърди на живо ефикасността на това нанолепило. 

То всъщност е разтвор на силициеви наночастици, който се нанася върху кожата

и това позволява дълбоки рани да се затворят за няколко секунди.

Наночастиците във водния разтвор свързват един с друг няколко слоя, които се сливат. 

Нови експерименти, извършени с плъхове, показват, че методът е ефикасен и безвреден. 

Екипът под ръководството на Лудвик Лейблер от Френския национален център за научни изследвания и Дидие Летурньор от Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания сравнил затваряне на дълбока рана по традиционния метод и нанасяне на нанолепило с четка. Вторият метод позволил раната да се затвори бързо, без възпаления или пък некроза. 

Полученият вследствие на раната белег бил почти невидим.

Фенове на "смърфовете" с обвинения за побой

Пловдив /КРОСС/ Прокуратурата е повдигнала обвинения на четирима футболни фенове на Локомотив Пловдив за причиняване на средна телесна повреда. Срещу тях е образувано бързо производство.В деня на дербито е образувано бързо производство и срещу други три лица, които са хвърляли бутилки и камъни срещу полицаите, по време на дербито, както и са отправяли нецензурни думи срещу тях, каза Илиев.

Автобус с фенове на Левски катастрофира на Е-79

Към 12. 10 ч. е подаден сигнал за катастрофа с двама пострадали при разклона за с. Железница, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Турската индустрия ще спечели 16 млрд. долара от строителството на АЕЦ

 Турската промишленост ще генерира приходи от 16 милиарда долара от осъществяването на проектите за строителство на две атомни централи в страната. Това заяви министърът на енергетиката Танер Йълдъз.

Той заяви, че при реализирането на тези два проекта местната икономика ще участва не само в тяхното изграждане, но също така и при производството на отделни компоненти и инсталации.
"Нашите анализи показват, че до момента 460 компании могат да участват при изграждането на двата АЕЦ", каза Йълдъз в интервю за Анадолската агенция.
Според него в процеса на строителство ще бъдат ангажирани около 20 000 работници, от които 80% ще са турци. 
Йълдъз посочи, че след пускането в експлоатация на двата АЕЦ Турция ще може значително да намали разходите си за внос на природен газ. 
През 2011 Анкара подписа договор с руската държавна корпорация "Росатом" за строителството на АЕЦ "Акую" край Мерсин на Средиземно море. Втората централа се планира да бъде изградена край Синоп на черноморския бряг от френско-японски консорциум. 

Тронът от Game of Thrones за последен ден във Варна

Стотици варненци и гости на морската столица се редиха на опашки за да седнат в трона от едноименния сериал Game of Thrones, видя репортер на Moreto.net. Днес е последният ден, в който реквизитният трон е във Варна. Разположен е на входа на Морската градина и желаещите да се снимат, седейки в него, все още могат да го направят.

Внимание: Трафикът в Гърция е натоварен!

/КРОСС/ Натоварен е пътният трафик в Гърция. Забранено е движението на товарни автомобили, за да бъде улеснено завръщането на гърците след празниците. До момента не се съобщава за задръствания.В Северна Гърция е засилен контролът на трафика по посока на всички гранични пунктове с България. Много туристически автобуси пътуват към България. Често пътни патрули спират за проверка колите. Скоростта се следи с радари и се налагат високи глоби за нарушения. Повечето глоби са за непоставени предпазни колани и употреба на мобилни телефони от водачите.Няма затруднение на движението на граничните пунктове, съобщиха от гръцката Гранична полиция, цитиран от БНР.

Шерпите на Еверест заплашват с бойкот

 Планинските водачи на връх Еверест заплашват с бойкот, след като

най-смъртоносната лавина в историята на Хималаите отне живота на най-малко 16 техни колеги. 

Те настояват правителството да изплати по 10 хил. долара компенсации на семействата на жертвите и да удвои застраховката за експедициите на най-високата планина на планетата, предаде Ройтерс. 

Правителството съобщи, че отпуска незабавно по 400 долара на семействата за разноските по погребенията, някои от които ще се състоят днес. 

Най-малко 13 водачи загинаха под лавината в ледопада Хумбу, едно от най-опасните места по маршрута към Еверест, трима се водят за изчезнали и още трима са в болница в Катманду с тежки наранявания. 

„Ако исканията ни не бъдат изпълнени, ще бъдем принудени да прибегнем до остри форми на протест и да откажем обслужването на експедициите от алпинисти“, обяви асоциацията на шерпите, която е дала едноседмичен срок на властите. 

Евентуален бойкот от тяхна страна може да провали остатъка от тазгодишния сезон. 

Властите на Непал са издали вече 334 разрешителни на алпинистки групи от цял свят, посочва Ройтерс.

На Бербо му хареса в Монако, не иска в друг клуб

На Димитър Бербатов му хареса в Монако и не иска да се мести в друг клуб през лятото. Той разкри това пред френския спортен вестник "Екип". "Бъдещето ми? Всичко тук ми е перфектно - иг...

Битите Анисе и Доре тренираха с Ботев

Битите в пловдивска дискотека Ферибори Доре и Абел Анисе тренираха с Ботев след еднодневната почивка за Великден, която треньорът Станимир Стоилов отпусна на отбора. "Канарите" започнаха под...

Българските особености, които чужденците не могат да проумеят

България е един странен хибрид - уж сме в Европейски съюз, а яко ни влече Ориентът; уж сме в НATO, пък по-често заставаме на страната на Русия; уж сме големи патриоти, а всеки не спира да повтаря как ...

"Хемус" в посока София - задръстена

Огромно задръстване се е образувало на автомагистрала „Хемус" в посока София. Автомобилите са заели всички платна, включително и аварийната лента. Началото на колоната е на тунела &...

Карък за Байерн ще ръководи мача с Реал (М)

Английският съдия Хауърд Уеб получи наряд за полуфиналния двубой от Шампионската лига в сряда между Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен). Уеб вече донесе веднъж беше карък за германския колос, който загуби...

Изпратили сме 8,8 млн. SMS-честитки за Великден

Около 8,8 милиона SMS-а са изпратили абонатите на трите мобилни оператора у нас за Великден. С над 2,5 милиона кратки съобщения се поздравиха за...

Klassa.bg - Нова престрелка в Източна Украйна

 Действията на капитана и екипажа на ферибота, потънал миналата седмица с няколкостотин души на борда, са равносилни на убийство, заяви президентът на Южна Корея Пак Гън-хе, цитирана от Франс прес. 

„Действията на капитана и някои членове на екипажа са абсолютно непонятни, недопустими и равносилни на убийство“,

каза тя на съвещание с висши политици. 

Всички южнокорейци сме с разбито сърце, в шок и изпълнени с гняв, заяви държавният глава, която миналата седмица се срещна с близки на изчезналите, повечето от които са гимназисти. 

Южнокорейски прокурор съобщи, че четирима членове на екипажа са арестувани,

тъй като не са съумели да предпазят пътниците на кораба, предаде Асошиейтед прес. 

Те са обвинени също, че са напуснали ферибота. 

Загиналите при корабокрушението станаха 64, обявиха от щаба на бреговата охрана след възобновяването на търсенето на хората в неизвестност. 

Надежда някой от ненамерените досега 302-ма пътници и членове на екипажа да са оцелели на практика почти не съществува. 

Спасени са 174 души, сред които капитанът и голяма част от екипажа. 

В издирвателно-спасителната операция участват 212 кораба и катера, включително 90 съда на бреговата охрана, както и 32 кораба на военноморските сили. В операцията участват 34 самолета и хеликоптера, а броят на спасителите е 556. 

През нощта във вътрешността на ферибота е вкаран дистанционно управляван подводен робот. 

Сега с негова помощ се обследват вътрешните помещения.

„Александровска" с безплатни консултации по повод Седмицата, посветена на първичните имунни дефицити

София /КРОСС/ В периода 22-29 април УМБАЛ „Александровска" ще отбележи Световната седмица, посветена на първичните имунни дефицити (ПИД), които са наследствени заболявания с нарушения на някои от звената на имунния отговор. В делничните дни между 22-29 април, от 11.00 до 14.00 ч., граждани, които страдат или имат съмнение за първичен /вроден/ имунен дефицит на тях или техните деца, ще бъдат консултирани безплатно и без направления от водещи имунолози и педиатри в: *Амбулаторния кабинет на Имунологичната клиника на УМБАЛ «Александровска» за лица над 18 години. Предварително записване и информация на тел. 02/9230 690*Амбулаторния кабинет на Детска клиника на УМБАЛ «Александровска» за лица под 18 години. Предварително записване и информация на тел

Радио София с ден в памет на Борис Карадимчев

София /КРОСС/ Радио София- БНР посвещава музикалната си програма във вторник в памет на Борис Карадимчев. Всеки час от програмата на столичната програма на БНР на 22 април ще започва с незабравима авторска песен на обичания български композитор. Маестро Карадимчев е създател на десетки емблематични творби в поп и рок музиката, сред които са хитовете "Любовта, без която не можем", "Богатство", "Нашият град", „Робинзон Крузо", „Отново е Коледа", "Рождество", "Времето е наше", песента към филма "Момчето си отива" - "Хора и улици". Композиторът, оставил златна диря в българската култура, е автор на повече от 300 популярни песни, сред които култовата "Бяла тишина". Киното е вълшебството, което го завладява още в началото на творческата му кариера и го вдъхновява да напише музиката за повече от 40 игрални и 120 анимационни филма, между които "Сватбите на Йоан Асен", "Селянинът с колелото", "Матриархат", "Оркестър без име", "От нищо нещо", "Краят на песента", "Гневно пътуване". Част от огромното си творчество маестро Карадимчев посвети на децата. Неговите творби, с които са израснали поколения българчета, присъстват в учебниците по музика и огласят училищните стаи вече десетилетия

Лавров предупреди: Всеки опит за изолация на Русия е обречен на провал


В отговор на заплахите за още санкции от страна на ЕС и САЩ Лавров подчерта, че всеки опит за изолация на Русия e обречен на провал. "Опитите да се изолира Руската федерация  са абсолютно безперспективни, тъй като не е възможно да се изолира Русия от света. Ние сме голяма, самостоятелна, знаеща какво иска държава и повечето страни в света не искат да ни изолират и няма да се присъединят към тези опити", демонстрира увереност руският външен министър.

Ден по-рано влиятелният в."Ню Йорк...

Нова престрелка в Източна Украйна

 Украинското министерство на отбраната съобщи, че и през изминалата нощ е имало престрелка – в Доброполски район на Донецка област, при която военнослужещи от подразделение на десантни войски отбили нападение срещу важна държавна сграда.

Нападателите пристигнали с мотоциклети, доближили до караулката и открили стрелба. Десантчиците отвърнали на огъня. 

Според пресслужбата на отбранителното министерство един от нападателите бил ранен, а двама – задържани. 

Ден по-рано петима души бяха убити в престрелка близо до град Славянск, Източна Украйна.

Мнението на местното население ще бъде отчетено при назначаването на губернатори на Донецка и Луганска област,

заяви снощи по телевизия „Украйна“ и.д. президент на Украйна Олександър Турчинов, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

„Още сега, преди да са влезли в сила промените в конституцията, съм готов да подкрепя назначението на губернатори, предложени от самите жители на Донецка и на Луганска област“, каза той. 

Според него реформирането на местното самоуправление е невъзможно, без да се внесат промени в конституцията. 

„Надявам се до края на май да гласуваме на първо четене въпроса за внасяне на изменения в конституцията и те биха могли да влязат в сила през септември-октомври тази година“, каза той.

Шерпите на Еверест заплашват с бойкот

Преди дни лавина затрупа най-малко 16 техни колеги

Бареков: Още един депутат напуска групата на ГЕРБ утре

София /КРОСС/ Още един депутат напуска групата на ГЕРБ утре. Това обяви в Челопечене лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Пред жителите на софийския квартал той обеща и мащабно европейско разследване на монополите в България. "Монополът у нас няма цвят. При горивата той е руски, в търговските вериги - европейски, а в медиите е мешана скара. У нас има две телевизии, които канят всякакви представители на мафията и ще отговарят пред ЕП за това", обясни Бареков.Лидерът на ББЦ определи Сергей Станишев като слабото място на Народното събрание и бе категоричен, че трябва да бъде разследван за кражбата от европейските фондове, която извършила съпругата му Моника. Станишев ще бъде отстранен като лидер на ПЕС и ще се стигне до предсрочни парламентарни избори, уверен е Бареков, както и че такива избори ще има.За поискания от Волен Сидеров дебат за Украйна, лидерът на ББЦ каза, че Волен прави тези циркове от немай-къде. "Той направи всичко, за да спре ГЕРБ и трябваше да забие финалния пирон в ковчега на политическия труп на г-н Борисов. Остана без структури и за него е важно да влезе в ЕП. Волен приключи в момента, когато се прегърна с Местан и ДПС. Нашата формация няма тема за разговор с ДПС, защото те развратиха българската политика", каза Бареков. На празника в Челопечене Бареков и зам.-председателят Росен Петров по великденска традиция се бориха с яйца

Тимошенко отмени пътуването си до САЩ

/КРОСС/ Лидерът на партия "Батькивщина" и кандидат за президент на Украйна Юлия Тимошенко отмени пътуването си до САЩ заради отказ на членове на Конгреса да се срещнат с нея. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на украински медии.Пътуването е бил планирано за 23 април. Според медиите, някои от членовете на Конгреса на САЩ, с които от щаба й се свързали, й намекнали да не се кандидатира за президент.

Григор Димитров загуби очаквано две места в ранглистата


Григор Димитров падна с две позиции и вече заема 16-о място в тазседмичното издание на световната ранглиста на АТП.

22-годишният Димитров, който през миналата седмица стана най-предно класираният български тенисист в историята, е с актив от 2040 точки.

Той не успя да защити точките от миналата година от участието си в турнира в Монте Карло, защото отпадна един кръг по-рано след...

Българската, а не френската прокуратура трябва да разследва министър Иван Данов

 Българската, а не френската прокуратура трябва да разследва дали министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов е извършил документно престъпление във Франция. 

Името на арх. Данов се свързва с незаконно получаване на помощи за безработни във Франция, докато в същото време – няколко месеца – той е работил по специалността си у нас и нарочно заблуждавал френските власти.

„Българската прокуратура проучва данните, които ние изнесохме,

тъй като по българския закон документното престъпление е с давност 10 години и за да се стигне до получаването на тези помощи за безработица Иван Данов е подписвал декларации, че е безработен във Франция, живее там и си търси работа. 

В същото време той е живял тук и е работил по няколко архитектурни проекта, а също е преподавал и в Университета по архитектура“, каза пред Нова ТВ журналистът Атанас Чобанов от онлайн изданието „Биволъ“. 

Журналистът, който живее във Франция, беше в София, за да

бъде разпитан от прокуратурата във връзка с публикуваните данни за социалните помощи на Данов.

Чобанов подчерта, че министърът е пътувал до Франция и е подписвал документи, с които е удостоверявал, че е безработен, така че не може да се оправдава, че не е знаел дали е взимал помощи. 

Причината със случая да се заеме българската прокуратура, а не френската, е, че става дума за документно престъпление, извършено през 2004-2005 г. и

във Франция давността за подобен вид престъпление е само пет години, така че дело не може да има. 

Въпреки това, по думите на Чобанов, френските власти могат да поискат парите да бъдат върнати. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване