Спряха газа за парламента и премира на Пакистан

Пакистанска компания спря газа за парламента и премиерската резиденция заради неплатени сметки, пише в. "Пакистан трибюн".

Терзиева: Изграждането на тунел под Шипка е приоритет за правителството

Нито сме "замразили" този проект, нито смятаме да го правим, заяви министърът на регионалното развитие


ВАС гледа делото по жалбата на Александър Алексиев

/КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) разглежда днес делото по жалбата на Александър Алексиев срещу решение на ЦИК, с което миналия четвъртък бе обявена за недействителна регистрацията му за участие в изборите за членове на ЕП като независим кандидат. Ден по-рано, с Решение 206-ЕП ЦИК го регистрира като независим кандидат за евродепутат.  Алексиев вече няколко пъти заяви в интервюта пред медиите, че решението на ЦИК е политическо и той смята да съди България, ако ВАС го спре от изборите за европарламента. Въпреки решението на ЦИК, той откри предизборната си кампания в събота.

През май отново дъжд и хлад

По-хубаво ще е времето в последните дни на месеца


Българите ще изкарат Гергьовден на село и с печено агне

Близо 500 хил. българи ще почиват за Гергьовден. Малко повече от половината ще пътуват в страната (около 340 хил. души), а останалите ще бъдат в...

Прокуратурата, ДАНС и МВР пак ще пазят изборите от манипулации

Прокуратурата, МВР и ДАНС създадоха традиционното междуведомствено координационно звено за изборите, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.   Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов ще ръководи Националното междуведомствено звено (НМЗ) за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 г.   В него са включени и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и прокурорите от ВКП Николай Георгиев и Емилия Пенева.   Съвместните действия на институциите са форма на превенция за недопускане на манипулирането на вота. "Звеното ще разчита на вече установеното добро партньорство с неправителствения сектор и медиите, с помощта на които могат да се ограничат всички опити за контролиран вот", се казва в прессъобщението.   Вниманието на трите институции ще бъде насочено към най-рисковите населени места и малките общини, където се наблюдават определени икономически интереси и опити за натиск върху социално слаби хора.   По време на целия предизборен период ще има дежурни звена в Прокуратурата, МВР и ДАНС за осигуряване на взаимодействие между институциите.

Държавата дава 1,38 млн. лева на пчеларите

1,38 млн. лева от Държавен фонд „Земеделие“ ще бъдат отпуснати на пчеларите като първи транш по схемата de minimis за подкрепа за справяне с...

Какво да ядем, за да не хванем рак - купете вече и със SMS

В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат от 27 страници, съдържаща поредицата В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат от 27 страници, съдържаща поредицата "Храни срещу рака " на вестник "168 часа" От днес вече може да купувате електронните издания от MediaMall и със SMS. Опитайте, не е трудно! В книжката може да прочетете: - Какво да ядем,за да не хванем рак - Пътят към рака лепне от сладост - Виновна е

БФС отряза двама играчи на Левски

Даниел Димов и Ларсен Туре бяха наказани след загубата от Ботев Пловдив


Прокуратурата, МВР и ДАНС с координационно звено за изборите

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов ще ръководи Националното междуведомствено звено (НМЗ) за осигуряване на законосъобразна обстановка при провеждане на изборите за членове на Европейския парламент на 25 май 2014 г. В звеното са включени и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, заместник-председателят на ДАНС Ваня Стефанова и прокурорите от ВКП Николай Георгиев и Емилия Пенева.

Синдикатите склонни да паднат графиците за отпуските

Предложението за по-дълго майчинство - сурова идея


Сокът от диня е природна виагра за мъже

Сокът от диня е изключително полезен за кръвообращението в организма и може да намали хипертонията

ОЛАФ с препоръки по 27 случая на злоупотреби с евросредства

/КРОСС/През миналата година Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, е издала на България препоръки за съдебни действия по общо 27 случая на злоупотреби с европейски средства. Вече има повдигнати обвинения по 10 от тях.  В този доклад отново няма подреждане по брой активни разследвания в отделните страни и засега нямаме потвърждение дали България продължава да държи непрестижното първенство, което трайно си спечели още през 2008-а година. Представената статистика за мерките, произтекли от разследванията и препоръките на ОЛАФ показва, че по 56 на сто от в тях в България има последствия - при средно 54 на сто в Евросъюза. Осем от общо 27-те български случая са били прекратени. От ОЛАФ отчитат още, че по 7 случая у нас продължават следствените действия, а по 2 не са предприети никакви мерки. През 2013-а българските власти са докладвали на ОЛАФ 3 случая на евентуални злоупотреби и измами с еврофондове. Броят на тези подадени информации според доклада е показателен за степента на сътрудничество със службата - от Германия например те са били 38, има и страни, които не са подали нито един сигнал. Като цяло ОЛАФ отчита 253 започнали и 293 приключили разследвания през миналата година. За над 400 милиона евро неправомерно използвани европейски средства са били издадени препоръки за възстановяване в евробюджета. Най-много от тях засягат структурните фондове, следват външната помощ и митническите и търговски такси.

Вторият български космонавт Александър Александров ожени сина си

Синът на втория български космонавт Александър Александров Панайот се венча в събота за Силвана, дъщеря на бивш шеф на тотото в Благоевград, съобщи struma.bg. Пищната сватба се състоя в голф комплекс край Разлог. 

Булката Силвана Джаркова работи в адвокатска кантора в София, а Панайот Александров е служител в банка. Десетки гости от Италия, Унга Синът на втория български космонавт Александър Александров Панайот се венча в събота за Силвана, дъщеря на бивш шеф на тотото в Благоевград, съобщи struma.bg. Пищната сватба се състоя в голф комплекс край Разлог. Булката Силвана Джаркова работи в адвокатска кантора в София, а Панайот Александров е служител в банка. Десетки гости от Италия, Унга

Съвета на Федерацията предложи да бъде създаден руски интернет

/КРОСС/ Член от Съвета на Федерацията Максим Кавджарадзе предложи да се създаде вътрешен интернет за използване само в Русия, който ще бъде с ограничено ползване за потребителите от САЩ и ЕС, съобщи РИА Новости.Сенаторът разказал, че предлага въпросната мрежа да работи само за обществото в науката, за да се избегне изтичането на конфиденциална информация. «Например, в САЩ никога няма да разберете кой работи в Министерството на отбраната, кой работи в ЦРУ или кой работи в системата на селското стопанство или министерството на строителството и архитектурата. Всичко е секретно. Ние обаче в интернет предлагаме всякаква информация, показваме всичко, при нас всичко е отворено и достъпно. Но ние не говорим за цензура, а говорим за закритата част, която не трябва да вреди на държавата», добави Кавджарадзе. Според него, Русия би могла да създаде подобна мрежа със страните: Беларус, Армения, Казахстан, Киргизия, Таджикистан или с държавите от Азиатски и Тихоокеански региони, като средствата за създаването й може да постъпват от регионални бюджети. «Аз не искам желязна завеса, която да ни отдели от Америка, Европа или Азия. Обратно, казвам, че трябва да се сътрудничи и да се обменят мнения. Но в онези области, които изискват пълна конфиденциалност относно технологиите, ние трябва да бъдем много стриктни и внимателни», поясни Максим Кавджарадзе.

Ученик от Монтана получи стипендия за гимназията на Буш в САЩ, избрани само 4-ма от цял свят

Ученик от България се нареди сред малкото пълни стипендианти на едно от най-престижните училища в САЩ. Само той и още трима кандидати са спечелили безплатно двугодишно обучение по програмата „Дейвис”, съобщи bTV.
Калоян Първанов е десетокласник от езиковата гимназия в Монтана. От страницата на Българската асоциация по четене научава, Ученик от България се нареди сред малкото пълни стипендианти на едно от най-престижните училища в САЩ. Само той и още трима кандидати са спечелили безплатно двугодишно обучение по програмата „Дейвис”, съобщи bTV. Калоян Първанов е десетокласник от езиковата гимназия в Монтана. От страницата на Българската асоциация по четене научава,

Сашо Диков в bTV от септември

Сашо Диков преминава от Нова телевизия в bTV от септември. За преговорите си с конкурентната телевизия водещият съобщи в ефира на собственото си предаване "Дикoff" в края на март. Уговорка вече е постигната, макар още да не е публично потвърдена от двете страни. Новото предаване на Диков ще е отново през уикенда, вероятно в следобедния пояс. Часът и формата обаче не са фиксирани окончателно. Разглеждат се няколко варианта, като единият е за съвместно предаване с дъщеря му  Петя Дикова . В момента тя води светското "Cool...T" , отново по bTV.  Пред OFFNews Диков отказа да коментира новината. "До края на сезона, т.е. до юли, е договорът на предаването ми в Нова телевизия. След това още не знам какво ще стане", обяви той в ефир на 29 март, като потвърди, че от bTV са му отправили изключително примамливо предложение. Още тогава в медиите се появи информация, че е поканен да замести Росен Петров в "Нека говорят".

Шансът на новите играчи за ЕП зависи от избирателната активност и мобилизацията на гласове

От избирателната активност и мобилизацията на гласове зависи дали и кои от новите политически играчи ще успят да вкарат евродепутати, както и представянето на основните партии ГЕРБ, БСП и ДПС. Това показва проучването на "Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания, което включва всички регистрирани за участие 21 партии и коалиции. Изследването, публикувано на 29 април, сочи следното разпределение на силите: Лека преднина на ГЕРБ (17.6%) пред БСП (15.9%). Левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си, докато основната опозиционна партия има по-широка, но не особено мотивирана да гласува периферия. От това дали ще отидат до урните тези гравитиращи около ГЕРБ избиратели, които не са твърди негови привърженици, ще зависи финалният победител на евроизборите. ДПС заема устойчиво третото място (6.2%), но активизира по-малък брой избиратели, поне към настоящия момент. Като към това се прибави фактът, че на евровота няма да участват избирателите му в Турция, очертаващата се при него интрига е дали ще успее да вземе три, или само два мандата. "България без цензура“, АБВ и Реформаторският блок запазват шансовете си за евродепутати, макар и с различна степен на вероятност. ББЦ е най-разпознаваема и популярна, но с най-мобилни и непоследователни избиратели, което води до лек спад през април (до 4.9%). Симпатизантите на АБВ, обратното, са по-устойчиви в избора си и след стихването на първоначалните остри атаки от страна на БСП, формацията на бившия президент частично възвръща позиции (4.5%). РБ (също 4.5%) е с най-лоялен твърд електорат от трите нови играчи, но въпреки коалиционния си формат не успява да привлече достатъчно подкрепа, гарантираща му сигурно място в европарламента. Липсата на обединяваща мотивация за вот в полза на блока е основното предизвикателство в предизборната му кампания. През април "Атака" излиза от най-ниската си точка на подкрепа и достига до 2.5%. При НФСБ има лек спад (3%), но трябва да се има предвид, че партии със сходни наименования отнемат част от националистическия вот. От останалите 13 партии, най-различими са Синьо единство (0.9%) и Зелените. Трите партии, съдържащи прилагателното "зелени“ в наименованието си събират общо 1.3%, почти равномерно разпределени между тях. Всички други партии и кандидати събират общо около 5% и на практика никоя от тях няма шанс да прескочи бариерата от 5.88%, необходима за излъчване на евродепутат. Заявената готовност за гласуване е около 46%, като се наблюдава лек ръст в сравнение с проучването от месец март. Въз основа на електоралните нагласи на старта на предизборната кампания, могат да се очертаят следните три хипотези за изхода й, подредени по степен на вероятност:   Първа хипотеза – увеличаване на избирателната активност и стабилизиране на партиите, които имат шанс да прескочат бариерата (АБВ, ББЦ, РБ, и по-слабо вероятно - някоя от националистическите формации). При максимално оползотворяване на гласовете им, те могат да получат до 4 мандата. В този случай ГЕРБ би имала 6 мандата, БСП – 5, и ДПС – остава с 2. Втора хипотеза – "потъване” на по-малките партии за сметка на големите и спечелване максимум на 1 мандат от някоя от тях. Тогава ДПС ще има три мандата, а ГЕРБ и БСП биха постигнали съответно 7 и 6 мандата. Трета хипотеза – минимална избирателна активност при максимално разпиляване на гласовете между повече малки формации, без те да успеят да привлекат по-големи електорални ядра. В резултат – разпределяне на евродепутатските места единствено между ГЕРБ, БСП и ДПС, с възможно равенство между първите две. Нарастване на песимизма и ерозия на доверието След три месеца относителна стабилизация на обществените нагласи, през април, с наближаването на изборите, критичността към развитието на страната и дейността на държавните институции получава нов тласък, сочи проучването на "Алфа Рисърч". Делът на оптимистите, че ситуацията в България се подобрява спада от 20% до 13%, а песимист е всеки втори (58%). Неудовлетвореността от общото развитие е доминираща нагласа сред всички социални слоеве, включително тези, които подкрепят кабинета и партиите от управляващата коалиция. Продължава дa ерозира и малкото останало доверие в основните държавни институции. Положителните оценки за дейността на правителството намаляват от 19% до 17%, отрицателните нарастват до 56%. Аналогична е тенденцията в личния рейтинг на премиера Пламен Орешарски: спад в одобрението от 25% до 22%. Доверието в парламента остава на същото критично ниво от 8%, срещу 63% недоверие. Отношението към работата на председателя на НС Михаил Миков се подобрява от 14% до 17%, но негативните оценки продължават да доминират (53%). Нарастващата обществена критичност засяга също президента и по-слабо - главния прокурор. Те успяват да удържат позиции сред по-популярните публични фигури, но плавно губят доверие. Одобрението за президента Росен Плевнелиев спада от 27% до 23%, срещу 40% неодобрение. Главният прокурор почти запазва положителните си оценки (25% при 26% през март), но е налице по-съществен ръст в отрицателните – от 29% до 34%. С положителен баланс в оценките през април се открояват единствено еврокомисарят Кристалина Георгиева и националният омбудсман Константин Пенчев. Съчетанието на неудовлетвореност от управлението с изострено политическо напрежение около изборите задълбочават кризата на обществено доверие към институциите. В тази ситуация резултатът от евровота ще е ключов за възможностите и начина на преодоляването на тази криза.

До 30-и април работим за държавата, след това „за себе си”

Утре отбелязваме т.нар. Ден на свобода от правителството

Ученик от Монтана сред четиримата избрани със стипендия за гимназията на Буш в САЩ

/КРОСС/Ученик от България се нареди сред малкото пълни стипендианти на едно от най-престижните училища в САЩ. Само той и още трима кандидати са спечелили безплатно двугодишно обучение по програмата „Дейвис", съобщи bTV. Калоян Първанов е десетокласник от езиковата гимназия в Монтана. От страницата на Българската асоциация по четене научава, че може да продължи обучението си във Великобритания или САЩ. „Програмата е за една година или за две години. И се оказа, че аз спечелих тази за две години, която не съм очаквал, че мога", сподели ученикът. Запознава се с условията почти в последния момент. Следва есе на английски език, в което разказва за себе си, а после - тест и дълго интервю пред 7-членна комисия. „Не знам с какво ги впечатлих. Смятах, че бях искрен. Показах, че имам желание да се развивам и да ходя напред", казва Калоян. Стипендията му за периода на обучението му е в размер на 115 000 долара. „Стипендията „Дейвис" е много престижна и се дава само на четирима кандидати от всички страни", изтъкна директорът на гимназията с преподаване на чужди езици в Монтана Пенка Ненкова. Във „Филипс академи", където Калоян отива, са учили баща и син Буш и създателят на морзовата азбука. „Ресурсите на училището са наистина огромни", обясни бъдещият възпитаник на престижното училище. Засега е избрал професията на хирург, но все още не знае къде ще работи

Видео: Моби прави музикален клип към своя преработка на Дейвид Линч




Дейвид Линч отдавна не е правил нищо, свързано с игралното кино, но ако все пак реши да се завърне към него, няма да е никак лошо да обмисли включването на Моби като оператор. Известният изпълнител е направил свой вариант на песента на Линч The Big Dream като част от специален сингъл с ремикси за тазгодишния Световeн ден на независимите музикални магазини. В музиката Моби е останал верен на характерното за режисьора звучене, а сега е стигнал и крачка по-напред, създавайки мрачно...

Съюзът на ББЦ и ВМРО изглежда дългосрочен

ГЕРБ се скри от политическия живот през месец април.

Ученик от Монтана сред четиримата избрани със стипендия за гимназията на Буш в САЩ

Ученик от България се нареди сред малкото пълни стипендианти на едно от най-престижните училища в САЩ. Само той и още трима кандидати са спечелили безплатно двугодишно обучение по програмата „Дейвис”, съобщи bTV.
Калоян Първанов е десетокласник от езиковата гимназия в Монтана. От страницата на Българската асоциация по четене научава, Ученик от България се нареди сред малкото пълни стипендианти на едно от най-престижните училища в САЩ. Само той и още трима кандидати са спечелили безплатно двугодишно обучение по програмата „Дейвис”, съобщи bTV. Калоян Първанов е десетокласник от езиковата гимназия в Монтана. От страницата на Българската асоциация по четене научава,

И БСП, и ГЕРБ метнаха защитниците на морето

5-има представители на протестиращите еколози трябваше да влязат в Народното събрание, за да раздадат на депутатите листовки за каузата си, но се оказа, че всички, които са им обещали да ги вкарат, в последния момент са се отметнали.

"Алфа Рисърч": Левицата е постигнала максимална мобилизация

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 17.6%, за БСП 15.9%. Левицата е постигнала почти максимална мобилизация на симпатизантите си, докато основната опозиционна партия има по-широка, но не особено мотивирана да гласува периферия. От това дали ще отидат до урните тези гравитиращи около ГЕРБ избиратели, които не са твърди негови привърженици, ще зависи финалният победител на евроизборите.

Ако петгодишните вземаха важните решения в България


Препубликуваме кратката история на издателя Манол Пейков за разговор с неговата малка дъщеря, споделена във "Фейсбук" профила му и с негово разрешение. Той беше модератор на форум "Заедно" на "Горичка" през отминалата неделя. На него двама чужденци Емануел (Франция) и Муса (Гамбия) отвориха темата какво е да си гост  в нашата страна. Първият идва в България, защото му харесва, вторият – няма друг избор. Прословутото българско гостоприемство има различни проявления спрямо единия и другия. Муса е...

Петокласничка намери голяма сума пари и ги върна

/КРОСС/Петокласничка намери голяма сума пари в Кюстендил и ги върна. Собственичката благодари на нея и полицията. "Никога не бих задържала тези пари, защото те могат да са за спешен случай на собственика на портфейла. Така са ме възпитали моите родители", заяви 11-годишната Виктория Нешева, цитирана от Дарик.  Портмонето е на Роза Зашева, която по време на отпуската си в Кюстендил го е загубила. Зашева е кюстендилка, която живее и работи в Австрия. Виктория Нешева е ученичка в 5 А клас в VI ОУ "Паисий Хилендарски"- Кюстендил, с класен ръководител Мария Спирова. "Аз и дядо ми оставихме сестра ми на народни танци, след което решихме да се разходим към Балнеосанаториума и при паркинга при хотел Рамира видях на земята портфейла. След, което дойде и майка ми и занесохме парите на охраната в община Кюстендил", разказа Виктория. През свободното си време тя обича да чете книги и да кара колело, а любимите й предмети в училище са математика, география и история.  

Сменят д-р Таня Андреева?

 След изборите за Европарламент здравният министър Таня Андреева ще се раздели с поста си.

По информация източници от парламентарните групи на управляващите партии ДПС и БСП, тя ще бъде сменена с депутатката Нигяр Джафер, която в момента е председател на парламентарната здравна комисия.

Причината за рокадата е липсата на реформи в здравеопазването и натрупано недоволство срещу Андреева.

В правителствата от прехода насам най-често рокади се правеха на здравните министри. ГЕРБ постигна своеобразен рекорд с четирима здравни министри за четири години.

Намерено е тялото и на 4-годишния Мерт, завлечен със семейството си от пороя

Открито е тялото и на 4-годишния Мерт, който бе завлечен заедно със семейството си при пороя край хасковското село Винево, община Минерални бани, съобщи кметът на Винево Фикрет Исса.   Тялото на детето е открито от водолази в средата на язовира до селото сутринта във вторник.   Продължава издирването на тялото на възрастния мъж, дядо на детето - последният в неизвестност от четиримата пътници в колата, завлечена от порой.   В петък миналата седмица, часове след като мощна приливна вълна в дере удари колата на семейството на мост близо до село Винево и я отнесе, жителите на селото откриха тялото на Ресмие Рамадан. В понеделник служители на Гражданска защита, доброволни и местни хора откриха тялото на Ширин Рамаданова, дъщеря на Ресмие и майка на 4-годишния Мерт. Днес хората намериха и тялото на Мерт.

Варненските общински съветници не намалиха заплатите си

Общинските съветници не приеха да намалят заплатите си от от 70% на 60 % от възнаграждението на председателя на местния парламент. Гласуването събра 20 гласа „за“, един „против“ и 15 „въздържал се“. За да получи одобрение предложението на Аврам Тодоров от групата на БСП и Тодор Балабанов от групата на ГЕРБ, са необходими поне 26 положителни гласа, предаде репортер на Moreto.

Фермери предлагат законови промени, за да се спасят парите за агроекология

Стопани, изпълняващи агроекологични дейности, настояват за гаранции, че ще могат да ползват едни и същи площи за 5 години, каквото е изискването за финансиране


Сидеров иска оставката на Вигенин заради председателя на руския парламент

Поредно искане за оставка на министър от кабинета "Орешарски" отправи "Атака". След като известно време се занимаваха с вътрешния министър Цветлин Йовчев заради бежанците, сега нац...

Обратното броене до началото на "Евровизия" 2014 започна

Обратното броене до началото на "Евровизия" 2014 започна официално днес с първите репетиции "на терен" в датската столица Копенхаген. Изпълнители от десет държави излязоха на сце...

Бекенбауер: Челси е фаворит в Шампионската лига

Франц Бекенбауер смята, че Челси са претенденти за титлата в Шампионската лига. Ако Байерн преодолеят Реал Мадрид тази вечер, те могат да срещнат Челси на финала. Бекенбауер вече заяви, че Моуриньо е...

Шефът на италианския футбол: За къде сме без Балотели?

Президентът на Футболната федерация на Италия Джанкарло Абете изказа мнение, че отборът на Чезаре Прандели се нуждае от присъствието на нападателя на Милан Марио Балотели, въпреки че в план &ldquo...

Терзиева: Съдът ни даде да строим тунела под Шипка

„Върховният административен съд потвърди Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), което дава зелена светлина за строителството на обходния път на Габрово и тунела под Шипка.&ldq...

БФС наказа трима от Ботев и двама от Левски

Трима футболисти на Ботев (Пд) и двама на Левски са сред наказаните от Дисциплинарната комисия към БФС. Става въпрос за Сивард Спрокел, Веселин Минев, Феребори Доре, Даниел Димов, Ларсен Туре. Те са с...

Русия се заканва на САЩ, ЕС и Япония

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков се закани, че Русия ще въведе ответни мерки, които ще бъдат симетричен отговор на действията на САЩ и ЕС. Той изрази мнение, че няма при...

Анди Грей: Феновете на Евертън искат загуба от Сити

Популярният футболен коментатор и анализатор Анди Грей обяви, че феновете на Евертън няма да са недоволни ако „карамелите" паднат от Манчестър Сити у дома и по този начин прецакат градс...

Бананов флашмоб в подкрепа на Дани Алвеш

Звезди на световния футбол направиха бананов флашмоб в подкрепа на колегата си от Барселона Дани Алвеш. Балотели (Милан), Робърт Левандовски ( Борусия Дортмунд), Аксел Витсел (Ззенит), бившият футболи...

Синът на космонавта Александър Александров се ожени за щерка на шеф на тотото

Синът на втория български космонавт Александър Александров Панайот се венча в събота за Силвана, дъщеря на бивш шеф на тотото в Благоевград, съобщи struma.bg. Пищната сватба се състоя в голф комплекс край Разлог. 

Булката Силвана Джаркова работи в адвокатска кантора в София, а Панайот Александров е служител в банка. Десетки гости от Италия, Унга Синът на втория български космонавт Александър Александров Панайот се венча в събота за Силвана, дъщеря на бивш шеф на тотото в Благоевград, съобщи struma.bg. Пищната сватба се състоя в голф комплекс край Разлог. Булката Силвана Джаркова работи в адвокатска кантора в София, а Панайот Александров е служител в банка. Десетки гости от Италия, Унга

Синдикатите са готови да приемат отпадане на графиците при отпуските

Социалните партньори отказаха коментар по темата за удължаване на платеното майчинство с обяснението, че това е само една сурова идея


Желаещите да се пенсионират са двойно повече, отколкото през 2013 г.


Желаещите да се пенсионират от началото на годината досега са двойно повече, отколкото през същия период на миналата година, съобщи пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков, цитиран от БНР. 

По-големият брой подали молби за пенсия Петков обясни със замразената през тази година изисквана възраст за пенсиониране - 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.

Въпреки това НОИ не очаква дефицит в пенсионния фонд,...

Служители на ЧЕЗ разкрасиха пространството около трофопостове в пернишко

315 доброволци на компанията участваха в почистването на 357 съоръжения от електроразпределителната мрежа. ЧЕЗ се присъедини към кампанията на Столична община за пролетно почистване на София и инициативата „Да изчистим България за един ден”, която се проведе на 26 април 2014 г. 315 доброволци на компанията се включиха в почистването и боядисването на разпределителни касети и пространства около трафопостове в 13 града на обслужваната от ЧЕЗ територия - София, Благоевград,...

Продължава

"Алфа рисърч": Борисов, Първанов и Станишев са с най-висок рейтинг сред политиците


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов привлича най-голямо доверие от политиците - 23 на сто, като отбелязва ръст от 1% спрямо март. Следват Георги Първанов, който оглавява АБВ, с 21 процента и председателят на БСП Сергей Станишев - 18 на сто. Това показват данните от новото социологическо проучване на "Алфа рисърч" за месец април, което беше представено днес.

На четвърта позиция са бившият телевизионен водещ и лидер на "България без цензура" Николай Бареков и водачът на евролистата на...

12 жертви при обстрел в центъра на Дамаск

Терористи стрелят по сградата на технически институт

Тунелът под Шипка е приоритет за кабинета, уверява Терзиева

Ремонтираме близо 1500 км пътища, отчете строителният министър


НСИ: Има подобрение в бизнес климата

През април 2014 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1,7 пункта спрямо равнището си от предходния месец. Това се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, сочат данните на НСИ.
Съставният показател През април 2014 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 1,7 пункта спрямо равнището си от предходния месец. Това се дължи на подобрения бизнес климат в промишлеността, строителството и търговията на дребно, сочат данните на НСИ. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" нараства с 1,

Файненшъл таймс: "Южен поток" и българската синтактична гимнастика

Тръбопроводът "Южен поток" и българската синтактична гимнастика" - така авторът на "Файненшъл таймс" Аднрю Макдауъл описва политиката на страната ни спрямо енергийния проект в статия, публикувана в блога на престижното издание. Кога един тръбопровод не е тръбопровод? Когато е силно противоречив руски енергиен проект, който би отрязал Украйна от уравнението на европейските газови доставки - или поне така смята българският парламент, пише авторът. Публикуваме текста със съкращения: България е в конфликт с Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, по темата с газопровода "Южен поток", който ще пренася руски газ от България през Сърбия към Централна Европа и Италия. След избухването на украинската криза ЕК се обяви срещу проекта на "Газпром", който ще позволи на руския енергиен гигант доставки в Европа без той да минава през проблемната Украйна. Но България, която иска да се възползва както от подобряване на енергийната сигурност, така и от транзитни такси за газ, продължава да подкрепя "Южен поток", включително чрез законодателна синтактична гимнастика, която би била забавна, ако залогът не бе толкова висок. На 4 април българският парламент одобри българската секция на "Южен поток" да бъде предефинирана като "газопреносна мрежа за взаимно свързване" , а не газопровод, което теоретично позволява проектът да заобиколи законодателството на ЕС за конкуренцията. Идеята е, че новата правна дефиниция на "Южен поток" като конектор, който е разширение на съществуваща мрежа, ще означава, че на "Газпром" няма да му се налага да отваря ключовата българската част от газопровода (защото той е точно това) за трети страни по т.нар. "Трети енергиен пакет" на ЕС. Широко разпространеното предположение е, че "Газпром" нямаше да е толкова заинтересован от проекта, ако го бяха го принуди да отвори своята инфраструктура към други доставчици. "Южен поток" ще доставя до 63 милиарда кубически метра природен газ за Европа от Черно море. Макар че всъщност не би увеличил обема на доставките спрямо сегашните нива, за страните, за които доставя, това ще донесе значителна полза заради газа, който не би секнал при някоя от периодичните дрязги между Русия и Украйна - както се случи през 2006 г. и 2009 г. и както може да се случи отново заради настоящата криза. Но ЕК отдавна има притеснения, че това ще затегне хватката на "Газпром" върху енергийните доставки в региона, макар че досега комисията не е предприела практически мерки, за да предложи алтернативи. Българското правителство твърди, че правилата на ЕС не биха били приложими за една малка част от "Южен поток" в българските териториални води, която все пак ще бъде газопровод съгласно българското законодателство. A депутат от управляващата социалистическа партия подкрепи този аргумент, като каза, че самолет, летящ над територията на дадена страна, не се счита за приземил се там - отлична афористична логика, очевидно пренебрегваща факта колко ревниво държавите пазят въздушното си пространство . Българската ловкост не успя да впечатли ЕК. На 24 април българският министър на енергетиката Драгомир Стойнев се срещна с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер  да обсъдят въпроса за "Южен поток". Малко след това говорителят на Йотингер заяви, че правилата на ЕС се прилагат и към инфраструктура в териториалните води на България. Европейският парламент призова "Южен поток" да бъде спрян, а енергийните доставки за Централна и Източна Европа да се диверсифицират - твърде закъснял апел, може би ще кажат някои. Но на излизане от същата среща Стойнев каза, че изграждането на българския участък от "Южен поток" ще започне през юни. Сърбия също се изказа в подкрепа на проекта. А Унгария, която също ще може да се облагодетелства от заобикалящия Украйна "Южен поток", също е предпазлива в позицията си.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване