Пуснаха тетевенския кмет под домашен арест

Апелативният съд във Велико Търново пусна кмета на Тетевен Милен Милев под домашен арест. Най-тежката мярка Апелативният съд във Велико Търново пусна кмета на Тетевен Милен Милев под домашен арест. Най-тежката мярка "задържане по стража" бе отменена заради здравословни проблеми на градоначалника. Преди седмица наблюдаващият прокурор е изпратил Милев в болницата на Софийския затвор, за да лекува усложнена дископатия.

Предстоящи събития в страната за утре, 30 април

***Бургас /КРОСС/ От 11:00 часа в Областната администрация в Бургас ще се проведе заседание на Министерски съвет. ***София /КРОСС/ От 09:00 часа ще се проведе заседание на Народното събрание. ***София /КРОСС/ От 10:00 часа в Национален пресклуб БТА Националната агенция за професионално образование и обучение ще представи проект за подобряване качеството на услугите по професионално обучение на възрастни, предоставяни от центровете за професионално обучение. ***София /КРОСС/ От 11:00 часа в сградата на ГД „Национална полиция" (бул. „Александър Малинов" №1, вход към Американски колеж) на пресконференция ще бъдат представени подробности за започващи превантивни кампании на пътна полиция, насочени към безопасността на най-уязвимите участници в пътното движение, както и традиционно провеждащата се през месец май кампания „Абитуриенти". ***София /КРОСС/ От 12:00 часа в Национален пресклуб БТА Асоциация „Прозрачност без граници" (българското представителство на международната организация за превенция и противодействие на корупцията Transparency International) ще даде пресконференция за антикорупционен договор на Transparency International. ***София /КРОСС/ От 13:00 часа в Национален пресклуб БТА Българският лекарски съюз ще представи позицията си след изнесените от НЗОК данни от проверките на изпълнителите на медицинска помощ. ***София /КРОСС/ Кандидатите за евродепутати от ПП ГЕРБ ще посетят София - област

Съюзът на съдиите настоява да се проверят твърденията за натиск над Пенгезов


Съюзът на съдиите в България (ССБ) изрази безпокойството си от липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод думите на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, че му е оказван натиск чрез адвокати от страна на ДПС по две конкретни дела, съобщи сайтът "Правен свят". В писмо до Висшия съдебен съвет от съдийската организация настояват да се проверят твърденията на Пенгезов.

"Липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет на така...

Съюзът на съдиите настовя да се проверят твърденията за натиск над Пенгезов


Съюзът на съдиите в България (ССБ) изрази безпокойството си от липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод думите на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, че му е оказван натиск чрез адвокати от страна на ДПС по две конкретни дела, съобщи сайтът "Правен свят". В писмо до Висшия съдебен съвет от съдийската организация настояват да се проверят твърденията на Пенгезов.

"Липсата на реакция от страна на Висшия съдебен съвет на така...

Мартин Петров не се е отказал на 100% от футбола

/КРОСС/ Футболистът на ЦСКА Мартин Петров може и да не се откаже от футбола. За това намекна мениджърът Лъчезар Танев в Спортно шоу Гонг. "Ако трябва да съм откровен, той не е решил на 100%, че се отказва от футбола. Ще имаме разговор в следващите седмица-две, за да вземем окончателно решение", заяви в ефира на Дарик Танев. "Аз не съм стоял със скръстени ръце. Ако той реши да спре, аз съм провел предварителни разговори с отборите, в които е играл в Западна Европа, относно възможността той да бъде част от спортно-техническия екип в някои от тези отбори. Там той най-добре ще може да продължи работата и развитието си", добави агентът на Марто. "Нищо окончателно няма, всичко е възможно. По-обстойно ще преценяваме като свърши сезона. Той ще реши, аз ще си кажа моето мнение", завърши Лъчо Танев.  

Бизнесмен си купи 200 000 акции в ЦСКА

Това е най-крупната покупка на акции, откакто "червените" пуснаха дял от 37% за продажба. Една акция на тима струва 3 лева, което означава, че Михайлов е платил 586 479 лева за ценните книжа.

Най-важните новини от деня, вторник, 29 април

Бизнес климатът се подобрява през април През април е отчетено подобрение на бизнес климата в промишлеността, строителството и търговияа на...

Съюзът на съдиите: ВСС да провери имало ли е натиск върху Пенгезов

София /КРОСС/ Висшият съдебен съвет (ВСС) да провери изнесените от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов данни за оказван върху него натиск. За това настояха от Съюза на съдиите в писмо, предоставено на медиите. От ССБ посочват, че са загрижени поради липсата на своевременна реакция от страна на съвета. От съюза напомнят, че на пресконференция председателят на САС разказва за проведени срещи с него от страна на адвокати, които в качеството си на "посредници" са поискали той да осъществи намеса по отношение на съдебни състави. В един от случаите осъществяването на такава неправомерна намеса е била обвързана и с избирането му за втори мандат като ръководител на съда, посочват от ССБ.Висшият съдебен съвет има законоустановено задължение да осигурява независимостта на съдебната власт, заявяват от ССБ. От това произтичат и правомощията му активно да се противопоставя на всякакви опити за упражняване на въздействие върху органите на съдебната власт по повод на упражняване на техните функции.Изнасянето от страна на председател на апелативен съд на данни, че са осъществени опити върху него да се упражни въздействие изисква незабавна реакция от ВСС, смятат от съюза. ВСС трябва да провери на верността на твърденията, пише в писмото. Сннимка: Булфото, всички права запазени

Побой над чужденци пред столичен мол

Оплакване за побой над трима чужди граждани пред столичен мол е постъпило днес, в късния следобед в полицията, съобщиха от СДВР.

В началото на юни ще стане ясно дали ще има увеличение на цената на тока

В началото на юни ще стане ясно дали ще има увеличение на цената на тока. Това става ясно ден, след като трите ЕРП-та поискаха по-високи цени на електроенергията от първи юли. В Пазарджик енергийният министър Драгомир Стойнев заяви, че подкрепя становището на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да бъде отложено решението й по този въпрос.

Град Черноморец иска да се прекръсти на Свети Никола

/КРОСС/ Жители на станалото наскоро град село Черноморец искат да го прекръстят на Свети Никола. Аргументът им е, че това е старото име на селището, така се казва църквата им, а и светецът ги пази в морето, пише Труд. Техни съграждани обаче не са съгласни и си харесват името. Мнозина заявяват, че името се отъждествява с футболния отбор и затова изпадат в комични ситуации, когато казват откъде са. Има и мнения, че Черноморец се свързва с добилия лоша слава близък залив, в който беше открито радиоактивно замърсяване. "Няма да коментирам разделението в града. Най-добре е да има референдум", каза кметът на Черноморец Добри Добрев. Той предлага допитването да се проведе около 15 юни.  

Руски рекорд за Пеев с 13 от 13 дузпи, с Бербатов се събраха пак в отбор на “Евроспорт”

Първият гол на Георги Пеев за хикса на Първият гол на Георги Пеев за хикса на "Амкар" 2:2 като гост на "Криля советов", който бе от дузпа, донесе на българина рекорд, постиган само от един друг футболист в руската Висша лига до момента. С попадението в Самара българинът направи 13 от 13 при 11-метровите удари. Толкова има само игралият в "Рубин" аржентинец Алехандро Домингес.

Явор Гечев: Няма да загубим пари по програмата за селските райони

Няма опасност страната ни да загуби 400 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони. В това е убеден зам.-министърът на земеделието Явор...

Град Черноморец иска да се казва Свети Никола

Жители на станалото наскоро град село Черноморец искат да го прекръстят на Свети Никола. Аргументът им е, че това е старото име на селището, така се казва църквата им, а и светецът ги пази в морето. Техни съграждани обаче не са съгласни и си харесват името. "Известни сме като Черноморец и у нас, и в чужбина, звучно е и е свързано с морето", Жители на станалото наскоро град село Черноморец искат да го прекръстят на Свети Никола. Аргументът им е, че това е старото име на селището, така се казва църквата им, а и светецът ги пази в морето. Техни съграждани обаче не са съгласни и си харесват името. "Известни сме като Черноморец и у нас, и в чужбина, звучно е и е свързано с морето",

Пребиха трима чужденци пред мол в София

Постъпило е оплакване за побой над трима чужди граждани пред столичен мол. Това съобщиха от пресцентъра на СДВР.
Около 17.00 часа е станало сбиване пред столичен мол, като по данни на пострадалите, те са били нападнати от двама мъже. Пострадалите са прегледани в болница и са освободени.
Към момента няма информация за националността на Постъпило е оплакване за побой над трима чужди граждани пред столичен мол. Това съобщиха от пресцентъра на СДВР. Около 17.00 часа е станало сбиване пред столичен мол, като по данни на пострадалите, те са били нападнати от двама мъже. Пострадалите са прегледани в болница и са освободени. Към момента няма информация за националността на

Икебаната: Не съм лигльо, а човек на изкуството!

Ексцентричният изпълнител сподели, че няма участия по клубове и не го канят, защото предпочитат чалгаджийки и рапъри. Той, като човек на изкуството, може обаче да си позволи да весели хората.

Пребиха трима чужденци пред столичен мол


Постъпило е оплакване за побой над трима чужди граждани пред столичен мол. Това съобщиха от пресцентъра на СДВР.
Около 17.00 часа е станало сбиване пред столичен мол, като по данни на пострадалите, те са били нападнати от двама мъже. Пострадалите са прегледани в болница и са освободени.
Към момента няма информация за националността на Постъпило е оплакване за побой над трима чужди граждани пред столичен мол. Това съобщиха от пресцентъра на СДВР. Около 17.00 часа е станало сбиване пред столичен мол, като по данни на пострадалите, те са били нападнати от двама мъже. Пострадалите са прегледани в болница и са освободени. Към момента няма информация за националността на

Депутати се дават сами на детектор на лъжата

Този продажен министър (Петър Стоянович, б.ред.) си позволява да иска от Министерски съвет преди решението на Народното събрание той да сключва някакви споразумения. Дали този министър е толкова велик, по-добър министър от проф. Стефан Данаилов, от акад. Вежди Рашидов – предишните министри, които направиха всичко възможно да съхранят Божурище, запита Красимир Велчев.

Нови договори за втората тръба от морското трасе на "Южен поток"

Компанията, която ще строи подводното трасе на газопровода "Южен поток"  през Черно море, е подписала договор с швейцарската "Олсийс Груп“ за полагането на втората линия от морскияучастък, както и с италианската "Сайпем“, която ще предоставя поддържащите строителството дейности при полагането на втория тръбопровод. Това съобщиха от "Южен поток Транспорт" във вторник. От "Олсийс“ ще положат около 900 км тръби по дъното на морето за завършването на втората линия. За целта ще се използва специализиран плавателен съд с дължина 477 метра, 6 цеха за заваряване и нанасяне на защитно покритие. Той и е най-големият от този вид кораби. "Сайпем“ ще осигури и допълнителните услуги, необходими за изграждането на втория тръбопровод. Това включва инженерни услуги, координация на складовите площи, подготвителни дейности по окабеляването на съоръженията, свързване на морските части от газопровода с наземните секции при изхода му на сушата чрез специални муфи. "Олсийс“ ще започне полагането на тръбите от втората линия тръбопроводи през лятото на 2015 година докато "Сайпем" полага първия тръбопровод. Втората линия ще бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г. Морският газопровод „Южен поток“ ще пресече Черно море с четири паралелни тръбопровода по 931 км всеки. Договорът за полагането по морското дъно на тръбите от първата линия, както и за строителството на всичките четири линии в плитководните участъци, беше подписан през март 2014 г. със "Сайпем“.

Министерският съвет назначи петима роми за консултанти

Ще консултират правителството по въпросите на своя етнос

Пускат "Южен поток" в Австрия

"Газпром" се върна към идеята за строителството на отклонение от газопровода "Южен поток" на територията на Австрия, която бе разглеждана на началния етап на обсъждането на проекта, но беше отложена, включително и заради изискванията на Европейската комисия.

Бейби бум на кърлежите, носят тежки болести

Годината се очертава като рай за кърлежите и тежка за инфекционистите. Заради благоприятните за тях климатични условия бурно се размножиха дребните полски гризачи, включително мишките, които пренасят кърлежи. И второ, в топла зима кърлежите не умират. Има ли много мишки, се очаква и бум на кърлежи дермацентур
- преносители на Годината се очертава като рай за кърлежите и тежка за инфекционистите. Заради благоприятните за тях климатични условия бурно се размножиха дребните полски гризачи, включително мишките, които пренасят кърлежи. И второ, в топла зима кърлежите не умират. Има ли много мишки, се очаква и бум на кърлежи дермацентур - преносители на

Млади доброволци във Варна разясняват трудови права

Необходимостта от повишаване на правната култура в областта на трудовите права ще обсъждат доброволците от сдружение „Дамско ИноватиВно Ателие – ДИВА” на предстоящата заключителна среща по проект „Научи сега!” , която ще се проведе на 30 април, съобщиха организаторите за Moreto.

Фрегата затваря за коли част от Варна

От днес до 3 май ще е затворен за движение на автомобили пътят от светофара на басейн „Приморски“ във Варна до Морска гара. Причината е ветроходно морско събитие

Джамбазки: У нас са щастливи кокошките и прасетата, но не и хората

/КРОСС/ "Гласувайки за "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден", вие гласувате за нов тип политици и за един млад и енергичен човек като мен, готов да поведе българския народ към по-добър живот, работни места и достойни доходи." С това послание лидерът на "България без цензура" и водач на евролистата на коалицията Николай Бареков се обърна към жителите на Стара Загора. "Ние трябва да се стремим към спечелване на тези избори за българския народ", каза Бареков и добави, че който реши да не подкрепи коалицията, той гласува за партиите на статуквото. "Ахмед Доган, Делян Пеевски и Лютви Местан не трябва да бъдат допускани до властта", посочи той. "У нас са щастливи кокошките, прасетата, патките, но не и хората. Въпросът е кого ще изпратите в Брюксел, нас или някоя щастлива свиня." Това обяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който е втори в листата на коалицията за евровота. По думите на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов евродепутатите на ГЕРБ са тръгнали по Европа, за да говорят, че у нас се правят безобразия и европарите трябва да бъдат спрени. "Опитваме се да възстановим политическия център, а не да сме поредните въжеиграч", каза от своя страна председателят на ЗНС Румен Йончев. Председателят на „Гергьовден" Драгомир Стефанов за пореден път изтъкна, че България е единствената държава в Евросъюза без национална доктрина.  

3000 на щурм в Луганск, в Донецк се бият с бухалки (обзор)

Близо 3000 проруски демонстранти щурмуваха и превзеха сградата на областната администрация на Луганска област в Източна Украйна, съобщи АФП.
Двайсетина младежи, въоръжени с железни прътове, разбили прозорец, за да проникнат в сградата, която не била охранявана от полицията, докато тълпата чакала отвън, за да влезе. Близо 3000 проруски демонстранти щурмуваха и превзеха сградата на областната администрация на Луганска област в Източна Украйна, съобщи АФП. Двайсетина младежи, въоръжени с железни прътове, разбили прозорец, за да проникнат в сградата, която не била охранявана от полицията, докато тълпата чакала отвън, за да влезе.

Берлин прехвърля украинско оръжие в Сирия?

/КРОСС/ "В медиите се появи информация, че полуавтоматични огнестрелни оръжия, украинско производство, са доставени в Германия. Малко вероятно е те да се използват от немската армия", се посочва в съобщение, публикувано на сайта на руското външно министерство, пише vz.ru."Като възможен получател на оръжието се посочват сирийските бунтовници", допълват от ведомството. „Очакваме разяснения от Украйна и Германия кой ще бъде на крайният получател на пратката", се казва още в изявлението. По-рано руското външно министерство разкритикува САЩ, че снабдяват бунтовниците в Сирия с оръжие. Според министерството, сирийската опозиция не може да получи американски преносими противотанкови ракетни комплекси BGM -71 без одобрението на САЩ, а това е в противоречие с изявленията на Вашингтон за стремежа им за деескалация на конфликта в страната. Припомняме, че американски медии, позовавайки се на собствени източници, съобщиха, че САЩ може да вдигнат забраната за доставка на преносими зенитно-ракетни комплекси за сирийската опозиция. Подобна възможност вече се разглеждала от администрацията на президента Обама. Междувременно, самият Обама по-рано се изказа против продажбата на преносими зенитно-ракетни комплекси в Сирия, а американската военна помощ се ограничавала в доставката на стрелково оръжие, боеприпаси и хуманитарна помощ.

Директни полети София - Загреб от лятото

Директната линия София-Загреб ще бъде обслужвана от компанията "Далмация Еър", която е малък оператор

Превзеха сградата на МВР в Луганск

Привържениците на федерализацията на Украйна са превзели сградата на областното управление на МВР в Луганск, съобщава РИА Новости. Около 500 души са пред сградата с искането за оставката на началника на управлението Владимир Гуславский, предаде Интерфакс.

Засилват контрола за колите с газови уредби

Наредба на транспортното министерство предвижда затягане на контрола върху автомобилите на газ. В момента у нас няма официален регистър на колите,...

Бареков поиска двоен бюджет за здравеопазване

. Партиите на статуквото се опитват да фалшифицират изборите. Затова трябва да внимаваме много, предупреди Николай Бареков в Стара Загора по време на предизборното турне на коалицията ББЦ,ВМРО,ЗНС и "Гергьовден", съобщиха от пресцентъра на партията.
Ние трябва да се стремим към спечелване на тези избори за българския народ, каза Бареков и добави, . Партиите на статуквото се опитват да фалшифицират изборите. Затова трябва да внимаваме много, предупреди Николай Бареков в Стара Загора по време на предизборното турне на коалицията ББЦ,ВМРО,ЗНС и "Гергьовден", съобщиха от пресцентъра на партията. Ние трябва да се стремим към спечелване на тези избори за българския народ, каза Бареков и добави,

Бивш военен замеря деца с пиратки, тухли и буркани

Бивш военен шизофреник замеря деца с пиратки, тухли и буркани от 15-ия етаж на блок в Пловдив. 57-годишният Васил Алек­сандров, когото наричат Васко Лудия, тормозел от 14 години съседите си. Този път хората от ул. „Преспа” 12 са твърдо решени да направят подписка за изселването му.

Антонио Вутов ще влезе в първия отбор на "Удинезе" през есента, твърди мениджърът му


Българският футболист Антонио Вутов ще попадне в първия отбор на "Удинезе" през есента, твърди мениджърът на футболиста Лъчезар Танев. По думите му младият състезател с е чувства добре в италианския клуб.

"Най-хубавата новина, след като говорих със спортния директор, е, че от догодина Антонио си е заслужил мястото в първия отбор. Вече от него си зависи колко бързо ще получи шанс да играе", каза Танев пред "Дарик".

Според него акцентът пада върху това, че "Удинезе" работи...

Гимнастици пропускат Евро 2014

Двама от основните ни състезатели Велислав Вълчев и Ярослав Вовк ще пропуснат европейското по спортна гимнастика. Шампионатът в “Арена Армеец” е от 12 до 25 май , а бюджетът му е 2,5 млн. лв.

“Една от целите ни е класиране в отборната надпревара при мъжете за Европейските игри, което значи място в Топ 24, както и един финал на Александър Батинко Двама от основните ни състезатели Велислав Вълчев и Ярослав Вовк ще пропуснат европейското по спортна гимнастика. Шампионатът в “Арена Армеец” е от 12 до 25 май , а бюджетът му е 2,5 млн. лв. “Една от целите ни е класиране в отборната надпревара при мъжете за Европейските игри, което значи място в Топ 24, както и един финал на Александър Батинко

Външно обясни защо не пускаме председателя на руската Дума у нас

Председателят на руската Държавна дума Сергей Наришкин не е допуснат в България, тъй като срещу него действат ограничителни мерки на Европейския съюз, които са задължителни и за България. Това съобщиха от  пресцентъра на Външно министерство във вторник вечерта. На 21 март 2014 г. ЕС официално прие санкции срещу висши руски държавни лица заради анексирането на Крим и предизвиканата криза в Украйна. Сред тях е и името на Сергей Наришкин. Спрямо него действа забрана за влизане и транзитно преминаване на територията на държавите-членки на ЕС и замразяване на всички финансови средства, намиращи се на територията на ЕС. Санкциите са задължителни за прилагане от всички държави-членки на ЕС. Ограниченята са в сила до 17 септември 2014 г. Действията им се удължават или изменят, ако Съветът на ЕС прецени, че целите им не са постигнати. Днес лидерът на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че ще поиска оставката на министъра на външните работи Кристиян Вигенин заради отмененото посещение на Наришкин в България. Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин имаше предварително планирано посещение в България - като част от делегация на руския парламент - в периода 6-8 май 2014 г.

Бареков поиска двоен бюджет за здравеопазване

. Партиите на статуквото се опитват да фалшифицират изборите. Затова трябва да внимаваме много, предупреди Николай Бареков в Стара Загора по време на предизборното турне на коалицията ББЦ,ВМРО,ЗНС и . Партиите на статуквото се опитват да фалшифицират изборите. Затова трябва да внимаваме много, предупреди Николай Бареков в Стара Загора по време на предизборното турне на коалицията ББЦ,ВМРО,ЗНС и "Гергьовден", съобщиха от пресцентъра на партията. Ние трябва да се стремим към спечелване на тези избори за българския народ, каза Бареков и добави,

Енигматичен и многопластов – QUANTIC LIVE BAND в София

След близо 4-годишно отсъствие енигматичният британски продуцент и диджей QUANTIC се завръща в България на 21 май в клуб TERMINAL 1. Второто гостуване на артиста, част от музикалната платформата на B...

Португалия иска четирима охранители за Роналдо

Интересни капризи проявяват федерациите на различните отбори, които ще играят на световното първенство тази година в Бразилия. Най-необичайни са исканията на Португалия, които изискват шестима охранит...

Баща снима дъщеря си в продължение на 14 години, вижте резултата (видео)

Какво ли е усещането, когато видиш целия си живот (макар и само 14-годишен), събран в 4-минутно клипче?
Франс Хофмейстер е професионален фотограф и баща, който в продължение на 14 години всяка седмица заснема 15-секунден клип на своята дъщеря, пише Twisted Sifter.
Резултатът е удивителен и показва трансформацията на момичето от пеленаче в Какво ли е усещането, когато видиш целия си живот (макар и само 14-годишен), събран в 4-минутно клипче? Франс Хофмейстер е професионален фотограф и баща, който в продължение на 14 години всяка седмица заснема 15-секунден клип на своята дъщеря, пише Twisted Sifter. Резултатът е удивителен и показва трансформацията на момичето от пеленаче в

Баща снима дъщеря си в продължение на 14 години, вижте резултата (видео)

Какво ли е усещането, когато видиш целия си живот (макар и само 14-годишен), събран в 4-минутно клипче?
Франс Хофмейстер е професионален фотограф и баща, който в продължение на 14 години всяка седмица заснема 15-секунден клип на своята дъщеря, пише Twisted Sifter.
Резултатът е удивителен и показва трансформацията на момичето от пеленаче в Какво ли е усещането, когато видиш целия си живот (макар и само 14-годишен), събран в 4-минутно клипче? Франс Хофмейстер е професионален фотограф и баща, който в продължение на 14 години всяка седмица заснема 15-секунден клип на своята дъщеря, пише Twisted Sifter. Резултатът е удивителен и показва трансформацията на момичето от пеленаче в

Александър Йорданов: Години наред България не водеше активна политика към Македония

Години наред България не водеше активна политика към Македония, където управлението на Никола Груевски помпаше национално-патриотичното самочувствие с изграждането на паметници и кражба на история, коментира резултатите от парламентарните и президентски избори в Македония бившия посланик на България в Скопие Александър Йорданов.

Парламентът махна част от пречките пред строежите на плажа

Без дебати и в присъствието на едва около 80 депутати парламентът прие окончателно на второ четене във вторник промени в Закона за Черноморието, които отменят рестрикциите срещу строежите по плажовете, приети от ГЕРБ през 2013 г., които трябваше да влязат в сила от тази година, но до това така и не се стигна, тъй като управляващите решиха да върнат предишния режим. Така в зона "А", обхващаща част от акваторията на Черно море, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, се разрешава плътност на застрояване до 20 на сто, която според невлезлите в села текстове трябваше да е 10 на сто. Минимална озеленена площ става поне 70 на сто, като половината от нея трябва да са дървета, а преди това беше 80 процента. Застрояването трябва да е до 7.5 м., пише в текстовете, докато преди това височината му бе ограничена до 6 метра. След тези изменения, ако някой има един декар на първа линия, т.е. в зона "А" ще може да застрои до 200 кв. м., като височината на постройката няма да е повече от два етажа, а останалата площ трябва да е озеленена, обясни нагледно поправките председателят на комисията по регионална политика и местно самоуправление и бивш общински съветник от Варна Борислав Гуцанов. Мисля, че по-ясни и по-рестриктивни от тези параметри трудно бихме могли да приемем, заяви той. Промените предвиждат още увеличение на площта за поставяне на временни търговски обекти, платени чадъри и шезлонги, както и изключения за забраната за строителство през лятото. Срокът за плажните концесии се увеличава на 20 години, но само за новите договори. Законопроектът на БСП предвиждаше възможност за предоговаряне на старите договори и удължаване на срока им до 20 години, но по предложение на Янаки Стоилов този параграф отпадна. Той мотивира редакцията си с предоставяне на непазарно предимство на концесионерите и необходимостта от състезателна процедура при предоставянето на плажове. Предложението на Янаки Стоилов получи подкрепата на ГЕРБ. Концесионните такси ще се определят индивидуално за всеки плаж и ще зависят от местоположението му – в близост до национални курорти, курортни комплекси, ваканционни, вилни и туристически селища, населени места, къмпинги и вилни зони или незастроени територии, предвиждат още корекциите. Депутатите отхвърлиха предложението на партия "Зелените" и неправителствени организации, внесено от Светлин Танчев, да се забрани строителството в Зони А и Б на крайбрежието, които съвпадат със защитени зони от екомрежата "Натура". То беше провокирано от възможностите за ново застрояване в района на Странджа и Карадере. Гуцанов обаче коментира, че "тези предложения, които бяха вкарани от еколозите, на практика значи да няма абсолютно нищо по плажовете. "Според вас туризъм трябва или не трябва да има в България?”, попита той журналистите. Друга спорна промяна е премахването на ограниченията за поставяне на преместваеми обекти в зона А. Те трябва да отговарят на параметрите в одобрения подробен устройствен план. Отпада и разделението на плажове до и над 40 дка. Търговска дейност може да се развива на до 2% от цялата площ на плажа, а се както досега върху активната част на ивицата. Ще се взима предвид цялата площ на ивицата, но от обхвата й ще се извадят дюните. За големи плажове с наличие на много дюни може да се окаже, че търговската площ чувствително ще намалее, обяви Гуцанов. По думите му така няма да се допускат заведения върху подвижни (бели) дюни, на неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и на облесени дюни. Според Николай Нанков, депутат от ГЕРБ и бивш зам.-министър на регионалното развитие, обаче това е най-"притеснителната" промяна. Разширяваме позволените строителни параметри, съответно изливането на бетон, увеличаваме площта за търговия, а туристите вече избягват нашето Черноморие, посочи той. "Ако не приемете предложените от мен текстове, ще настане революция", заяви Гуцанов. Той обяви още, че туризмът ще спре развитието си, малките черноморски общини като Несебър и Созопол ще фалират, а туристите няма да има откъде да си купят бира и сладолед. По-късно пред журналисти той обясни, че приетите промени позволяват да се направи баланс между интересите на хората, които живеят в този регион и си изкарват прехраната от туризъм и защитата на природата. Въвежда се и забрана за строителни и монтажни работи в националните курорти по Черноморското крайбрежие от 15 май до 1 октомври. Извън тези случаи периодът и териториите по Черноморското крайбрежие, в които се забранява извършването на строителни и монтажни работи, се определят от общинския съвет по предложение на кмета на общината. Решенията на общинския съвет се приемат ежегодно не по-късно от 1 март на съответната година и се обявяват на интернет страницата на общината.

127 бутнаха поредното вето на Плевнелиев

127 народни представители отхвърлиха вчера ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Рогозин към САЩ: Ще изпращате астронавтите си на МКС с батут

/КРОСС/ Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви по време на визитата си в Крим, че новите американски санкции срещу Москва може да компрометират американските астронавти на Международната космическа станция (МКС), предаде Интерфакс. Рогозин, който отговаря за развитието на космонавтиката, обясни, че след засилването на санкциите срещу Русия, може да се наложи САЩ да изпращат астронавтите си на МКС с батут. "САЩ наложиха санкции срещу нашата космическа промишленост. Но Господ вижда, че сме ги предупреждавали не веднъж: на заявления, ние отговаряме със заявления. На действия - с действие", написа по-късно Рогозин в своя личен блок в популярна социална мрежа. В новия списък със 17 санкционирани от САЩ компании е и държавната ракетостроителна корпорация на Русия "Ростех". Напомняме, че след замразяването на програмата за космически совалки, Щатите изпращат астронавтите си на МКС в смесени екипажи, които летят в Космоса с руски ракети носители.  

НС прие окончателно промени в Закона за Черноморското крайбрежие

Предложенията на еколозите, внесени чрез независимия народен представител Цветлин Танчев са били отхвърлени абсолютно единодушно от комисията и от пленарна зала

Рогозин на САЩ: Ще изпращате астронавтите си на МКС с батут

/КРОССРуският вицепремиер Дмитрий Рогозин заяви по време на визитата си в Крим, че нови американски санкции срещу Москва може да компрометират американските астронавти на Международната космическа станция (МКС), предаде Интерфакс. Рогозин, който отговаря за развитието на космонавтиката, обясни, че след засилването на санкциите срещу Русия, може да се наложи САЩ да изпращат астронавтите си на МКС с батут. «САЩ наложиха санкции срещу нашата космическа промишленост. Но Господ вижда, че сме ги предупреждавали не веднъж: на заявления, ние отговаряме със заявления. На действия - с дествие», написа по-късно Рогозин в своя личен блок в популярна социална мрежа. В новия списък със 17 санкционирани от САЩ компании е и държавната ракетостроителна корпорация на Русия "Ростех". Напомняме, че след замразяването на програмата за космически совалки, Щатите изпращат астронавтите си на МКС в смесени екипажи, които летят в Космоса с руски ракети носители.  

Могъщ Реал съсипа проекта на Пеп

Мадридчани спечелиха реванша от Шампионската Лига с 4:0 и се класираха за финала


Скинари насиниха трима иракчани в столичен мол

Неколцина скинари са пребили трима иракчани привечер в столицата.

Операция на стъпалата в името на токчетата

Методът "Пепеляшка" е най-новата мания в естетичната хирургия аред дамите.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване