Стачка затвори метрото в Лондон за 48 часа


Служителите на лондонското метро започнаха снощи 48-часова стачка в знак на протест срещу съкращенията на работни места, предаде агенция "Франс прес". Това означава, че над три милиона души ще трябва да си търсят алтернативен транспорт днес и утре.

Синдикатът на работниците от жп, морския и обществения транспорт RMT (Rail, Maritime and Transport union) е инициатор на новото протестно движение срещу съкращаването на 960 позиции на гишетата на метростанциите.

Стачката...

Дарт Вейдър се кандидатира за кмет на Одеса

/КРОСС/Дарт Вейдър от Интернет-партията на Украйна ще се кандидатира за кмет на Одеса, съобщиха от местната избирателна комисия. Дарт Вейдър вече е подал необходимите документи, което обаче е сторил не лично, а чрез свои пълномощници. Кандидатурата му беше издигната единодушно преди няколко дни на събрание на Интернет-партията на Украйна, самата тя учредена наскоро. Първоначално от Интернет-партията искаха да издигнат Дарт Вейдър за свой кандидат на президентските избори, които ще се проведат на 25 май. Централната избирателна комисия на Украйна обаче отказа да регистрира бившият джедай и настоящ поборник на Тъмната страна на Силата. Основен аргумент бе, че Вейдър не отговаря на условието за уседналост. Тогава Вейдър пренасочи амбициите си към кметския пост в Одеса, за който се е кандидатирал и преди. Той е неговите щурмуваци са известни с това, че се борят с нарушителите на забраната за паркиране в центъра на Одеса, с атаката си срещу правосъдното министерство и с раздаването на безплатни сол и кибрит заради предстоящия край на света. На бившия кмет на Одеса - Алексей Костусев, Дарт Вейдър пък предлагаше да стане президент на планетата Татуин, намек, че повече не е желан тук, на Земята. Кой е човекът в костюма на Вейдър? Никой в Одеса не знае. Той е просто... Дарт Вейдър. Във всеки случай одеският Вейдър не е съвсем като оригинала, защото е от Светлата страна на Силата.  

Торнадо уби 18 души в САЩ, разруши 200 къщи

Бурите в САЩ взеха живота на десетки хора. Най-много жертви има в южния щат Арканзас - 16. В Аламаба жертвите са най-малко две. Има стотици унищожени къщи и жилищни постройки. Най-малко 18 души загинаха в САЩ, след като бури и торнадо връхлетяха централните и южните части на страната завчера, предаде Ройтерс.

Шрьодер отпразнува 70-ти рожден ден с Путин

/КРОСС/ Докато Западът налага нови санкции срещу Москва заради кризата в Украйна, бившият германски канцлер се среща с настоящия руски президент, за да празнува, пише Die Welt. Герхард Шрьодер отбеляза своя 70-годишен рожден ден в Санкт Петербург в компанията на Владимир Путин. В понеделник вечерта господарят на Кремъл пристигна пред Юсуповския дворец, където Шрьодер вече го очакваше. Двамата се прегърнаха дружески. Сред гостите на приема беше и Алексей Милер, председател на Управителния съвет на руския газов гигант „Газпром".  

Печалби за еврото преди данните за инфлацията в Германия

Волатилността на валутните пазари в Азия тази сутрин беше изключително ниска на фона на почивния ден в Япони


Газпром не изключва спиране на газа за Европа

Опасенията се засилват от продължаващата криза в Украйна


Газпром не изключва прекъсване на транзита на газ за Европа

Опасенията се засилват от продължаващата криза в Украйна


З. Златанова: Добре функционираща съдебна система създава добра бизнес среда

Сред рисковете да се инвестира в България е политическата стабилност, коментира британският посланик Джонатан Алън


Найденов: Има схема на 19-о число да се броят 45 000 лв.

/КРОСС/В медийното пространство напоследък се появи словосъчетанието 19:45. Имаше намеци, че това е корупционна система - на 19-о число да се броят незаконно по 45 хиляди лева от ръководителите на шестте държавни горски предприятия. "Потвърдих, че съм чувал коментари за подобна схема, в която ръководителите да трябва да носят пари в министерството на ресорния заместник-министър. Това не съм го чул само аз и питам защо до момента никой от ръководството на Земеделското министерство не излезе и не отрече или потвърди подобна схема", коментира в сутрешния блок на Нова телевизия бившият земеделски министър Мирослав Найденов. "Повече от две седмици тази тема се върти в публичното пространство и няма официална реакция от нито един компетентен орган", допълни Найденов. Той отрече по време на неговото управление да се е случвала подобна практика. "Хората казват, че такова нещо не се е случвало и по времето на мутренските години. За да могат ръководителите да съберат 45 хиляди лева, те трябва да разрешат незаконна сеч, която да е в размер, по-голям от тази сума. Няма как това да се контролира, защото следи не се оставят", обясни Найденов механизма, по който биха могли да дойдат тези пари. Бившият земеделски министър неколкократно призова от ефира на Нова телевизия ръководството на ведомството да коментира този безпрецедентен случай и компетентните органи да се намесят

Роби Уилямс ще става баща за втори път

Звездата обяви новината в "Туитър", а фенове започнаха да заливат с поздравителни съобщения

Народната певица Поли Паскова, ансамбъл "Граово" и рударската певческа група за събора в село Рударци

Народната певица Поли Паскова ще пее на традиционния събор в пернишкото село Рударци, съобщи кметът Богдан Богданов - Бобето за ZaPernik.com.

Традиционният събор ще се проведе в четвъртък (1 май) пред новоизградения храм "Свети Пророк Йеремия". Празненството ще започне в 15 часа.

В празника ще вземат участие фолклорен ансамбъл "Граово" и рударската певческа формация.

Преди програмата на събора ще бъде осветен новият храм в 8 часа....

Продължава

Неизвестността поражда ксенофобия

/КРОСС/ Тревожа се за българския дух и най-вече за това, че дори видимо интелигентни хора, които представляват някакви български организации, явно не са се постарали да прочетат нещо толкова елементарно като Закона за убежищата и бежанците, каза в интервю за БТВ председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Моят апел към хората, включително жителите на село Розово, е - четете, когато искате да заемете позиция по даден въпрос, не се явявайте неподготвени. В Закона за убежищата и бежанците точно и ясно е посочено, че след като подаде молба за закрила, всеки гражданин на която и да е държава, влязъл на територията на Република България - законно или не, става контингент на съответните служби на българската държава. След 24-часовия престой в Гранична полиция, те биват предавани на Дирекция „Миграция", където службите извършват всички действия, заради които очевидно всички ние имаме сериозни притеснения. На границата имаме експерти от сирийски произход, които знаят по няколко езика и ни помагат да установим кои от чуждите граждани, навлизащи на наша територия, са наистина сирийски бежанци, добави Чирпанлиев. Хората се притесняват не толкова от различното, а по-скоро от неизвестното, откъдето идва и ксенофобията, каза отец Евгени от Сливен. В конкретния случай обаче не мога да оправдая хората от Розово, защото въпросните сирийци са с деца. Личи си, че това са хора, които наистина търсят убежище

Да опазим живота на децата. Поне техния

Петгодишно момче загина нелепо, задушено на прозореца на автомобил. (Виж 7-а стр.) Това е поредната жертва на дете, заради която са виновни възрастните. Децата няма как да са виновни, виновни са техните родители, близки, съседи, учители. Те са тези, които не са успели да предвидят белята, да опазят малките от риска.
Така преди години няколко деца Петгодишно момче загина нелепо, задушено на прозореца на автомобил. (Виж 7-а стр.) Това е поредната жертва на дете, заради която са виновни възрастните. Децата няма как да са виновни, виновни са техните родители, близки, съседи, учители. Те са тези, които не са успели да предвидят белята, да опазят малките от риска. Така преди години няколко деца

Водолази се включват в търсенето на последните две жертви от Винево

/КРОСС/Продължава операцията по издирването на двамата изчезнали от село Винево. Група от четирима водолази до половин час ще влезе във водите на язовира, където се очаква след 4-дневно издирване да бъдат намерени и телата на останалите две жертви от пороя на 24 април, съобщи Дарик. От пътувалите в колата, която бе открита празна и смачкана в реката след моста на Винево, до момента бяха открити телата на две жени - 30-годишната д-р Ширин Рамаданова и майка й Ресмие. Днес продължава издирването на бащата Мюмюн и 4-годишния му внук Мерт. С още метър е спаднало нивото на язовира, чието източване започна преди два дни. Днес предприемаме по-специализирани действия с водолазите от пловдивската служба „Пожарна безопасност и защита на населението", ще използваме отново следово куче на планинската спасителна служба, в действие ще бъдат отново и двете лодки на хасковската, информира зам.-началникът на областната хасковска служба Димитър Колев. На мястото и днес са стотици доброволци от с. Винево и околните населени места, които помагат на пожарникарите, полиция и гражданска защита в издирването на мъжа и детето от семейство Рамадан. До момента водата в язовира и реката бе изключително мътна и използването на водолази бе невъзможно. Според Колев днес четиримата ще успеят да претърсят по-голямата част от язовира.  

Граждани ще поддържат зелени площи във Варна без пари

Граждани или фирми, които имат желание, ще могат да стопанисват зелени площи във Варна. Това решиха местните депутати. Предложението идва, след като кметът Иван Портних разбрал, че добрият вид на градинки пред блокове в района на ул.

В. Вучков: 6 месеца търкалят Закона за МВР по комисии

Може да се говори за тройна коалиция между БСП, ДПС и "Атака" около Закона за МВР. Шест месеца се търкаля в парламентарни комисии. Не намериха време управляващите.

Слаба търговия в началото на сесията*

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата е 6/9, а при 9 позиции няма промяна


Стефан Орманджиев: ЦСКА е моралният шампион

/КРОСС/Званието морален шампион приляга най-добре на ЦСКА, заяви бившият председател на надзорния съвет на клуба Стефан Орманджиев пред вестник "Тема Спорт". В момента червените са на втора позиция във временното класиране и според него са надхвърлили значително предсезонните очаквания към тях, като са се превърнали и в абсолютната изненада на шампионата. "На "Армията" оцеляха при свръхтежки условия. Изпревариха стабилни и богати клубове. Победиха Левски четири пъти за шест месеца. Класираха се за Европа и объркаха немалко сметки. Никой не може да обвини ЦСКА в подкрепа от странични фактори. Всяка точка е спечелена на терена с пот, труд и любов към клуба. Основата е налята, сега трябва да се надгражда", смята Орманджиев. Клубът изостава с четири точки от лидера "Лудогорец", който има и мач по-малко. Двата отбора ще се изправят един срещу друг в сряда, а в двубоя бившият съдия вижда добра възможност ЦСКА да си "отвори широко пътя към титлата". Според него защитна тактика с контраатаки може да се окаже правилният ход за победа в Разград. "И сега титлата не е мираж. Моментът ЦСКА да победи "Лудогорец" е много подходящ. Очевидно е, че в Разград има спад. Футболистите са изчерпани емоционално и тактически. Нуждата от промяна е отчетлива. Това не променя фактите - "Лудогорец" е много по-класен отбор чисто футболно", обясни Орманджиев.  

Руски вицепремиер и шефът на генщаба в "черния" списък на ЕС

ЕС обяви имената на 15 руснаци, срещу които са наложени санкции


Уникален руски препарат тестват в САЩ

/КРОСС/ В САЩ започна втори етап на клинични изпитания на медицински препарат, разработен от руска иновационна компания Mitotech, създадена при МГУ „М. В. Ломоносов", занимаваща се с изследванията в областта на медицинските нанотехнологии. Изследваният препарат представлява капки за очи „Визомитин", който е разработен под ръководството на академика Владимир Скулачьов, известен със своите научни трудове в областта на забавянето на стареенето на човешкия организъм. Клиническите изпитания ще се провеждат върху пациенти с повредени роговици с така наречения синдром на „сухото око". Фактът, че американската агенция по контрола за медицински препарати и хранителни продукти FDA, издаде разрешително за провеждане на изследвания на руски препарат върху американски пациенти, е уникално събитие в световната фармация.Успешното приключване на изследванията, ще позволи в бъдеще руския препарат да се предлага на фармацевтичния пазар при развитите страни, а най-вече в САЩ и ЕС.

Опозицията в Македония провокира със скопски майдан

КОСТАДИН ФИЛИПОВ

Харесва ли или не, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски е абсолютният изборен шампион в съседната ни държава. В неделя той прибави още две точки в изборната си сметка,открита на редовните парламентарни избори през 2006 година. Към досегашната си поредица от седем последователни победни изборни цикъла КОСТАДИН ФИЛИПОВ Харесва ли или не, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на Македония Никола Груевски е абсолютният изборен шампион в съседната ни държава. В неделя той прибави още две точки в изборната си сметка,открита на редовните парламентарни избори през 2006 година. Към досегашната си поредица от седем последователни победни изборни цикъла

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов идва на откриването на храм "Свети Пророк Йеремия" в Рударци

В четвъртък откриват новопостроения храм "Свети Пророк Йеремия" в пернишкото село Рударци.

Празничното освещаване ще започне в 8 часа, в 11:30 часа ще бъде раздаден курбана за здраве, съобщи за ZaPernik.com кметът на Рударци Богдан Богданов - Бобето.

За събитието са поканени Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Перник Росица Янакиева, областният управител на Перник Михаил Михайлов, Томислав Дончев и други.
На...

Продължава

Предстоящи срещи на Стадион Поморие

Предстоящите срещи на Стадион Поморие са следните:

ФК “Мастер” Бургас играе мач от 29 кръг от първенството с отбора на ОФК “Стралджа” гр. Стралджа на 03.05.2014 г./събота/, от 18:00 часа на Стадион Поморие.

Елитната юношеска група на ПСФК “Черноморец” Бургас играе домакинския си мач с отбора на ПФК “ЦСКА” София на 04.05. 2014 г. /неделя/, от 16:00 часа на Стадион Поморие.

Отборът на ОФК “Поморие” Мъже играе домакинска среща с отбора на ФК “Странджа-Агрокорн” Средец на 04.05. 2014 г. /неделя/, от 18:30 часа на Стадион Поморие.

 

Китайски фирми с интерес да строят газовите ни връзки и магистрали

Китай да участва в изграждането на магистралите “Черно море” и “Хемус” . Това са само два от проектите, които български зам.-министри презентираха вчера в Пекин по време на 15-ата сесия на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество.

Работим за държавата до 30 април

Според прогнозите на правителството са нужни 120 дни, за да се набавят предвидените в бюджета приходи


Human Rights Watch: България не може да помага на бежанците

Международната правозащитна организация Human Rights Watch обвини България в систематични и целенасочени действия да се пречи на хора без документи, търсещи убежище, да влязат в страната ни и да подадат молби за международна закрила. Докладът от 76 страници е озаглавен "План за овладяване: Отпращане и задържане от страна на България на сирийци и други, търсещи убежище и мигранти". България не е подготвена за наплива от търсещи убежище хора, оказва се неспособна да се справи с индивидуалните молби за убежище и да осигури на новопристигналите основна хуманитарна помощ, включително храна и подслон, се казва в доклада. В документа се критикува т.нар. "нова политика за овладяване на бежанския поток", с която, според Human Rights Watch на практика се затваря вратата пред новопристигащите. До организацията достигат разкази на имигранти, задържани във вътрешността на България или на границата и незабавно върнати в Турция, се казва в доклада и се призовава да се сложи край на незабавните експулсирания и отпращания на лица, търсещи убежище. Отправя се призива да се спрат побоищата, използването на електрошокови палки и други злоупотреби срещу мигранти на границата с Турция, да се разследват и да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които злоупотребяват с чужденци. Human Rights Watch признава, че България има ограничени възможности, но дори и с ограничен капацитет от страната ни се изисква да изпълни минималните задължения за зачитане правата на бежанците и лицата, търсещи убежище. Организацията признава, че страните членки на ЕС трябва да имат обща позиция по политиката за бежанците и да се търсят варианти за споделяне на тежестта, включително чрез преместване другаде в Евросъюза на лица, търсещи убежище и бежанци, намиращи се в България. В доклада се призовават другите страните от ЕС да не връщат в България лица, търсещи убежище, в съответствие с Регламента от Дъблин, докато не се подобрят условията у нас.  Миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев определи твърденията на правозащитната организация като "откровени лъжи".  "Изненадан съм, че авторитетна неправителствена организация може да публикува неверни твърдения и да изсипе толкова откровени лъжи и клевети срещу България", каза вицепремиерът. Вътрешният министър определи като нелепи твърденията на неправителствената организация, че на границата има войници, които с ботушите си малтретират бежанците. Обяснението му е, че на границата няма разположени военни сили.  Йовчев обяснява, че на по-голяма част от границата има система за видеонаблюдение и всичко, което се случва, се наблюдава, записва се и може да се провери. "На нашата граница има постоянно присъствие на служители на „Фронтекс”, които работят съвместно с граничните полицаи. Трябва да кажем, че нямаме нито една забележка по линия на „Фронтекс” за цялостната ни работа, както и за това, че се упражнява насилие спрямо нелегалните имигранти, които се задържат на границата", коментира още министърът.

Вальо Илиев ще играе срещу Лудогорец

Капитанът на ЦСКА Вален­тин Илиев се завърна в група­та на червените, пише "Тема спорт". Той ще е на разположение на Стойчо Мла­денов за предстоящата визи­та ...

Конте: От Рома да внимават какво говорят

Все още е рано да празнуваме титлата, щом има теоретични шансове да бъдем застигнати, заяви треньорът на Ювентус Антонио Конте след победата над Сасуоло с 3:1 като гост.Три кръга преди края "Стар...

Алфа Рисърч: ГЕРБ води, от десните зависи резултатът от евроизборите

Ако изборите бяха днес за ГЕРБ биха гласували 17.6%, за БСП 15.9%. Това показва проучване на Алфа Рисърч на старта на предизборната кампания, което включва всички регистрирани за участие 21 партии ...

Хокейстът Виталий Павлов отнесе година и половина за допинг

Международната федерация по хокей на лед наказа латвийският състезател Виталий Павлов с лишаване от състезателни права за година и половина, съобщи сайтът на централата.  Дисциплинарната коми...

Италианският премиер яде банан в подкрепа на Дани Алвеш

Футболисти от цял свят показаха подкрепата си към защитника на Барселона Дани Алвеш през Туитър и Инстаграм. Защитникът на Барселона Дани Алвеш реагира оригинално на постъпката на фен на Виляреал, к...

Населението на Шумен намалява с много бързи темпове

Само през миналата година населението в областта се е стопило със 753 души. Към края на миналата година населението на област Шумен е 178 061 души, което представлява 2.5 % от населението на Българи...

Бизнес климатът с лек ръст, най-слабо се развива търговията на дребно

Бизнес климатът в основните отрасли бележи ръст през април 2014, като най-голямо е увеличението в строителството, а най-малко - в търговията на дребно. Общо показателят нараства с 1,7 пункта, показват...

Бактерия, хранеща се с природни газове, може да помогне при петролни разливи

Тип бактерия, която се храни с природни газове, може да осигури защита срещу петролни разливи като този в Мексиканския залив през 2010 г. и да допринесе за ограничаване на глобалното затопляне, предад...

НС даде данните си за Христо Бисеров и за Петното на прокуратурата

Всичко, което установихме като факти и събрахме като данни, ще го дадем на прокуратурата. Това заяви депутатът от БСП и председател на Временната анкетна за Христо Бисеров и Бисер Миланов-Петното Сиян...

Розово - опорните точки на действителността

Георги Иванов. Снимка: личен архив

Гледам репортаж за ситуацията в с. Розово и си мисля, че случващото се там трябва да влезе в учебниците – като пример как работят предразсъдъците, как медиите диктуват реалността и как изглежда стадното чувство.

Човек би казал, че живеем в модерно общество. Имаме интернет, мобилни телефони, плазмени телевизори, част сме от ЕС. Все белези на развитост. Уви, не.

Няколко семейства сирийски бежанци наели къща в селото. След толкова мъки, отишли на село да живеят спокойно. Жителите обаче разбрали, чули по телевизията. Смятат сирийците за „по-лоши от цигани“. Страхуват се за децата си – дали сирийците няма да наръгат българчетата? Защо бежанците са избрали точно това село, „най-чистото“? Как да обяснят на децата си „що за хора са тези“. Особено възмутена беше една майка, че дъщеря й разсъждава за сирийците „като за хора“.

Разбира се, жителите на селото не пропускат да уточнят, че всъщност „никой не е против бежанците“. Чува се „България за българите, не за такава измет“. След като държавата не ги защитава, те ще се защитават сами. „Защо не са ги завели в съседното село, ами в тяхното?“ Да ги заведат в Балкана, да им направят лагер.

Друг зад кадър пита собственика на наетата от бежанците къща, колко пари ще вземе от тях? Иска обяснение защо не са питани преди да бежанците да се настанят. Отговорът за правото на собственост обаче потъва в глъча на спора.

Накрая включват едно дете, което обаче не е така категорично като родителите си - „не може всички бежанци да са лоши“, казва то. „Ако има добри хора, не пречи да останат. Само да не водят престъпници“.

***

Няма как такава ситуация да не повдигне въпроси. Толкова години уж живеем в мир и демокрация, а оказва се – раздирани сме от противоборства. „Еднакви“ срещу „различни“. „Свои“ срещу „чужди“. Предразсъдъци и пропаганда с пълна сила. Политика с цената на всичко. Оказва се, опорните точки на действителността са следните:

- Телевизиите още определят масовото съзнание. Информацията се приема безкритично. Щом го казват по телевизията, значи е вярно
- Циганите са ни основния социален проблем. Сирийците обаче са още по-лоши
- Агресията винаги идва от чужденеца към нас, но никога обратното. Ние нямаме нищо против никого
- Родителите не знаят как да общуват с децата си и не знаят как да им обяснят заобикалящата ги реалност
- Недопустимо е децата да имат свое различно мнение, то трябва напълно да съвпада с родителското
- Уж нямаме нищо против никого, но го наричаме „измет“ по инерция
- Законите не значат нищо, особено ако решим, че „държавата“ ни е изоставила. Съвестта позволява всичко
- Ако имаме проблем – прехвърляме го на съседа или го скриваме (на Балкана в лагер)
- Какво и да става, особено важно е кой колко пари е взел. Колкото повече пари имаш – по-виновен си
- Непременно трябва да ни се иска мнението за всичко, което не ни е работа. Имаме и можем да го дадем
- Децата въпреки всичко успяват да надрастнат родителите си и да виждат нещата по-добре

Много се радвам, че в тази ситуация има лъч надежда – децата. Въпреки средата си, въпреки родителите си, напук на медиите – момиченцето от репортажа има собствено мнение и го отстоява. Допуска, че у околните има и добро, допуска, че не всички са лоши. Не допуска предразсъдъците и агресията. Гради свои опорни точки.

Случващото се в с. Розово е поредната жълта лампичка за онова, в което се превръщаме с годините – в изгубили вяра в доброто същества, гледащи света през телевизионния екран, неспособни да мислят самостоятелно и напълно отчуждени от хуманността. Лесна плячка за политици-популисти и медийни фалшификации.

От ...

Сбогом на кебапчето

/КРОСС/Къде са социолозите? И те са като държавата. Когато ти трябват, никакви ги няма. Аз например цяла нощ не съм мигнал. Искам да знам, какво мисли електоратът за снощния дебат между кандидатите да оглавят Европейската комисия. И няма кой да ми каже. А дебатът беше първият в историята на ЕС между такива претенденти. Обаче го даваха точно по времето на „Къртицата-Разтърсване" и малко преди „Великолепния век". Та затова не съм сигурен, дали електоратът е гледал дебата. В село Розово например. И какво мисли за схващанията на десния кандидат за европейската политика по имиграцията и убежището? Нарочно не пиша имената и броя на кандидатите - да не преча на социологията. Ако реши днес сабаале да попита електората, знае ли кои са неговите кандидати за поста на Жозе Барозу, колко са, от кои партии и държави. И също - ако на 25 май гласува ляво, дясно, либерално или зелено, то заради тези ляв, десен, либерален и зелен кандидат ли гласува така? И те идвали ли са да го видят? В село Розово например? Или в Джебел? Никой не ти казва. Мълчи науката.  Ако бях на нейното място, щях да попитам либералния електорат на Делян Пеевски, съгласен ли е със схващанията на неговия кандидат за председател на Европейската комисия за единния дигитален пазар, опазването на личните данни и Трансатлантическото партньорство за инвестиции и търговия

Орешарски на еднодневно посещение в Загреб

Ще подписва търговски меморандум за разбирателство с Хърватия

ЦСКА е моралният шампион, смята Стефан Орманджиев


Званието морален шампион приляга най-добре на ЦСКА, заяви бившият председател на надзорния съвет на клуба Стефан Орманджиев пред вестник "Тема Спорт".

В момента червените са на втора позиция във временното класиране и според него са надхвърлили значително предсезонните очаквания към тях, като са се превърнали и в абсолютната изненада на шампионата.

"На "Армията" оцеляха при свръхтежки условия. Изпревариха стабилни и богати клубове. Победиха Левски четири пъти за шест...

Кон вместо патрулка за полицията в Златарево

Кметът на Златарица подари кон на местната полиция. Градоначалникът решил да оборудва полицаите с някакво превозно средство, след като единствената патрулка се счупила окончателно.

И водолази търсят последните две жертви от Винево

Група от четирима водолази до половин час ще влезе във водите на язовира до с. Винево, където се очаква след 4-дневно издирване да бъдат намерени и телата на останалите две жертви от пороя на 24 април, съобщи Дарик.
От четиримата в колата, която бе открита празна и смачкана в реката след моста на Винево, Група от четирима водолази до половин час ще влезе във водите на язовира до с. Винево, където се очаква след 4-дневно издирване да бъдат намерени и телата на останалите две жертви от пороя на 24 април, съобщи Дарик. От четиримата в колата, която бе открита празна и смачкана в реката след моста на Винево,

Още санкции срещу Русия

Във Великобритания започна разследване за пране на пари, свързано с подозрения за корупция в Украйна; замразени бяха авоари на стойност 23 млн. долара

Работодателите няма да направят компромис с допълнителния отпуск по майчинство

/КРОСС/ Децата до 8-годишна възраст имат най-голяма нужда от родители, понеже отсъстват често от детска градина и не само по болест, те имат нужда от подготовка и за училище, затова искаме да има допълнителна отпуска за родителите след двете години майчинство и тази отпуска да е платена от работодателя, каза в интервю за БНТ изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева. Работодателите обаче са категорични, че няма да има компромис за такова предложение. Можем да предложим да се съкрати размерът на отпуската за сметка на увеличение на плащанията, отбеляза Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество" в Асоциацията на индустриалния капитал. Родителите се притесняват, че подобна платена отпуска може да направи младите родители нежелани на пазара на труда. От КНСБ увериха, че промяна, ако влезе в сила, ще бъде възможност, а не задължение.  

Водолази се включват в търсенето на последните две жертви от Винево

Група от четирима водолази до половин час ще влезе във водите на язовира до с. Винево, където се очаква след 4-дневно издирване да бъдат намерени и телата на останалите две жертви от пороя на 24 април, съобщи Дарик.
От четиримата в колата, която бе открита празна и смачкана в реката след моста на Винево, Група от четирима водолази до половин час ще влезе във водите на язовира до с. Винево, където се очаква след 4-дневно издирване да бъдат намерени и телата на останалите две жертви от пороя на 24 април, съобщи Дарик. От четиримата в колата, която бе открита празна и смачкана в реката след моста на Винево,

Видео: Етиопска кафе-церемония в центъра на София



Бисо Бисрат демонстрира за първи път в България традиционна етиопска кафе-церемония. За нея се използват сурови кафени зърна, които се пекат на място. Внесени са директно от Етиопия - страната, известна като родината на кафето.

Зелените зърна се пекат на дървени въглища, после се смилат и едва след това варенето на кафе може да започне.

Приготвено по този начин, кафето има свойството да събира на едно място съседи, приятели и непознати. Целта е проста - всички да...

Тристранката обсъжда удължаване на платеното майчинство

Удължаването на платеното майчинство с половин година ще обсъждат представителите на тристранния съвет. Предложението е част от пакета с промени, предложени от КНСБ, които трябва да се обсъдят от социалните партньори. Очаква се Тристранката да обсъди и промени в Правилника за устройството и организацията на работа на медицинските експертизи. Според КНСБ в момента родителите не се възползват от правото си на шест месеца допълнително майчинство, защото то е неплатено. Затова от синдикалната организация предлагат или работодателите, или държавата да осигурят заплащане. Като цяло работодателите не са против идеята, но имат определени условия, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Очаква се позицията на правителството за удължаването на платеното майчинство да стане ясна на тристранния съвет.

Тристранния съвет обсъжда удължаването на платеното майчинство

Удължаването на платеното майчинство с половин година ще обсъждат представителите на тристранния съвет. Предложението е част от пакета с промени, предложени от КНСБ, които трябва да се обсъдят от социалните партньори. Очаква се тристранката да обсъди и промени в Правилника за устройството и организацията на работа на медицинските експертизи. Според КНСБ в момента родителите не се възползват от правото си на шест месеца допълнително майчинство, защото то е неплатено. Затова от синдикалната организация предлагат или работодателите, или държавата да осигурят заплащане. Като цяло работодателите не са против идеята, но имат определени условия, заяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Очаква се позицията на правителството за удължаването на платеното майчинство да стане ясна на тристранния съвет.

Преглед на печата, вторник, 29 април

  СТАНДАРТ: Искат ново трасе за “Хемус” Трасето на магистрала "Хемус" да бъде променено, за да бъде икономически по-изгодно и да свърже...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване