На тази дата: Умира Йозеф Хайдн


"На тази дата" беше сред най-харесваните рубрики във вестник "Дневник" в продължение на години. Сега тя се възражда онлайн, като ще използва богатия архив на медиата и ще допълва поредицата с нови статии. Всеки ден ще ви припомняме накратко интересни събития, които са се случили на тази дата.

На 31 май 1809 г. умира видният австрийски композитор от класическия период Йозеф Хайдн, наричан баща на симфонията и баща на струнния квартет.

Роден през 1732 г., той прекарва...

България най-добра за чужди инвестиции на Балканите

България е най-добрата инвестиционна дестинация на Балканския полуостров, страната ни заема 28-място сред общо 112 държави, включени в класацията на сп. Foreign Policy за най-добрите дестинации за инвестиции през 2014 г. Непосредствено след нас – на 29-о място в общата класация, е Македония, която подобрява позициите си спрямо миналата година. От съседните ни държави Румъния е класирана на 43-то място в тазгодишната класация и също подобрява представянето си спрямо предходната година, когато е била 53-та. Албания е 53-та, а през 2013 г. е била на 71-во място. Останалите страни от региона обаче губят от рейтинга си.

 

Авторът Даниел Олтман, преподавател по икономика в университета в Ню Йорк, сравнява държавите по осем показателя: икономически растеж, финансова стабилност, физическа сигурност, корупция, експроприация от правителството, експлоатация от страна на местните партньори, контрол върху капитала и валутните курсове. Олтман изчислява каква е вероятността тези фактори да повлияят върху инвестициите и колко скъп би бил ефектът от това за инвеститорите.

 

Само за 12 месеца са се случили изключително много промени в международната инвестиционна среда, посочва икономистът. „Някои от затруднените икономики си стъпиха на краката, особено в Европа, докато други станаха жертва на конфликти“, коментира Олтман.

Зам.-министър Пенков: Искаме 20% увеличение на заплатите в Спешна помощ

„В момента се плащат около 100 милиона лева годишно за заплати и осигуровки в Спешната помощ в страната. За 10% увеличение са нужни около 10 милиона. Поискали сме от министерство на финансит...

Дъжд, гръмотевици и градушки... и така още 10 дни

Поройните дъждове и градушки ще продължат още десет дни, прогнозираха от Националния институт по метеорология и хидрология. Агенцията за борба с градушките обаче разполага с ракети за разбиване на г...

Румънски пациенти съдят държавата

Организация на румънски пациенти, болни от рак и други хронични заболявания, заведе дело срещу румънското правителството, съобщи столичен съд. Жалбата срещу правителството, здравното министерств...

САЩ натискат ЕС да съкрати вноса на руски газ

САЩ ще се стремят ЕС да съкрати вноса на руски газ, открито заяви на телеконференция с журналисти Бен Родс, главният външнополитически съветник на президента Барак Обама. "Смятаме тясно да раб...

САЩ: Русия изтегли войските си от границата

 САЩ признаха, че Русия е изтеглила по-голямата част от войските, които бе струпала на границата с Украйна, предаде АП, позовавайки се на представители на министерството на отбраната на САЩ. Според техни данни в района остават около 7 руски батальона, т. е. само 2000 руски военни. Преди това Русия бе разположила до 40 000 войници по протежение на границата с Източна Украйна, където силите за сигурност водят смъртоносни сражения с проруски сепаратисти.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл определи изтеглянето на по-голямата част от руските войски от района като обещаващо. Той обаче отказа да даде подробности, като се ограничи да каже, че хиляди руски войници остават край границата с Украйна.
Белият дом обаче изрази безпокойство заради достъпа на проруски бунтовници в Източна Украйна до сложно въоръжение. „Обезпокоени сме от продължаващото насилие в Източна Украйна и от информацията, че сепаратисти са свалили украински военен хеликоптер”, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.
Кризите в Сирия и в Украйна бяха изкуствено създадени с цел смяна на режимите в тези страни, заяви руският външен министър Сергей Лавров на срещата си със словенския външен министър Карл Ерявец в Москва. Сега на преден план излизат най-тежките кризи, създадени по спорен начин в Сирия, Либия, Ирак. И в Украина мотивите са същите - смяна на режима. Трябва да се търсят пътища за разрешаването им и главното е отказ от насилие и всички да започнат диалог безпредварителни условия, каза Лавров.

Разкол сред сепаратистите в Донецк

 Украинските сепаратисти изпаднаха в криза след “преврата” в Донецк в четвъртък, когато проруски бойци, подкрепяни от бронетранспортьори, превзеха щаба на сепаратисткото движение в източния украински град и унищожиха защитаващите го барикади.

 

Изненадващият ход

 

беше направен от група, наречена “Батальон Восток”. Тежковъоръженото въстаническо подразделение участваше в боеве срещу украинската армия. Възможно е това да е преврат или опит да се прочисти “Донецката народна република” от нежелателни елементи. Ключови ръководители на сепаратистите заявиха, че все още контролират ситуацията и са разпоредили операцията “срещу мародерите”. Бойци от батальона, който включва украинци и руснаци, заявиха, че са действали от отвращение от разграбването на супермаркет след битката за летището в Донецк. Не е ясно обаче дали т. нар. батальон е действал от възмущение или за да засили позициите на Александър Бородай - руски гражданин, който участваше и в завземането на Крим от Русия. Той отрича всякакви връзки с руското правителство, но според мнозина експерти е малко вероятно той дадейства без одобрението на руския президент Владимир Путин, отбелязва “Ню Йорк таймс”. Друг западен вестник - “Файненшъл таймс”, смята, че сепаратистите с по-тесни връзки с Москва се опитват да се наложат над все по-трудните за управляваневъстаници. Сред бойците на “Батальон Восток” има и чеченци, и граждани на други руски региони. Роман Романенко, бившият парашутист и миньор, назначен да защитава сградата на администрацията, е потвърдил, че има борба между “Батальон Восток” и Донбаската народна милиция, членове на която са обвинени в мародерство. В Донецк цари пълна анархия - ограбени супермаркети и автокъщи, затворени заради несигурността банки, магазини и ресторанти. Особено символично престъпление е разбитият склад за шоколади на “Рошен”, предприятието на милиардера и нов президент на Украйна Петро Порошенко. Денис Пушилин, един от лидерите на проруските сепаратисти, призна, че част от откраднатите в супермаркета стоки е била открита в областната администрация.

 

Украинските сили ще продължат военната офанзива срещу бунтовниците в източната част на страната, докато не бъдат възстановени редът и спокойствието, заяви министърът на отбраната Михайло Ковал. “Нашата задача е

 

да донесем мир и ред

 

на региона”, заяви Ковал ден след като 12 военни, включително генерал, загинаха при свалянето на военен хеликоптер от бунтовниците. Украинският министър повтори обвиненията, че Русия провежда “специални операции” в Източна Украйна. Според Ковал част от Източна Украйна е “напълно прочистена” от проруски сепаратисти. Нашите въоръжени сили прочистиха напълно от сепаратисти юга и част от изтока на Донецка област, както и северната част на Луганска област”, каза министърът. Над 20 украински войници са загинали в боевете, които се водят от 13 април в Източна Украйна, добави украинският министър.

Гърция иска газ от “Южен поток”

Гърция поиска завчера да получава газ от “Южен поток”. За целта тя е предложила на “Газпром” да бъде построено отклонение от тръбата към нейна територия, съобщи РИА Новости.
Новината дойде от министъра на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Янис Маниатис по време на заседание на Европейския делови конгрес в Атина. Гърция поиска завчера да получава газ от “Южен поток”. За целта тя е предложила на “Газпром” да бъде построено отклонение от тръбата към нейна територия, съобщи РИА Новости. Новината дойде от министъра на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Янис Маниатис по време на заседание на Европейския делови конгрес в Атина.

Ливърпул предложил 25 милиона паунда за Лалана

"Червените" са решени да финализират сделката до дни


Италия иска 1.2 млрд евро обезщетение от Novartis и La Roche

Италианското правителство настоява швейцарските фармацевтични гиганти Novartis и La Roche да заплатят 1,2 млрд. евро обезщетение на Националната здравна служба за нанесени щети на пазара на лекарства.

Прогноза за времето - 31 май

През следващото денонощие времето ще бъде твърде хладно за края на май. Ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната все още ще превалява. Но в Западна България още преди обяд валежите ще започнат да спират, а към края на деня и облачността да намалява.

ЕС реформира политиката си за биогоривата

Целта за дела на биогоривата, произведени от хранителни суровини, се намалява до 7% от потреблението


Людмила Филипова на кон в Плана планина

Десети век, Средновековие, България, азбука - тези 4 понятия създават завръзката в най-новия исторически роман на Людмила Филипова Десети век, Средновековие, България, азбука - тези 4 понятия създават завръзката в най-новия исторически роман на Людмила Филипова "Войната на буквите". По традиция писателката не иска да разкрие нищо конкретно от сюжета до излизането на книгата. Казва само, че докато е събирала исторически материал за повествованието, се е натъкнала

Св. Русев: БСП е безпомощна в оценката за поведението си

По думите на акад. Светлин Русев за действията на партиите след евровот 2014 г. "Единствено по-ясно стана, че БСП е е напълно безпомощна и в оценката на собственото си поведение, и в липсата н...

Фантазиращото животно

Вярване и мислене Идеите се имат; а във вярванията сме. – „Да мислиш за нещата“ и „да ги имаш предвид“. Когато искаме да разберем един човек, т.е. д...

Украйна отряза Крим от водите на Днепър

От края на април Севернокримският воден канал буквално пресъхна. По него Крим получаваше вода от река Днепър. Нелегитимните власти на полуострова сега са принудени спешно да търсят решение на пробле...

Търсят опиати в кръвта на самоубила се американка

Кръвна проба ще установи има ли алкохол и опиати в тялото на американката, която скочи от 8-ия етаж в Бургас. Разследването е за убийство, каквато е обичайната практика.

30-годишната Алиша Р. живеела в жилището с българския си съпруг Григор Г., на 61 г. Според запознати преди нещастието двамата водели спор за бъдещия си живот. Алиша е искала... Кръвна проба ще установи има ли алкохол и опиати в тялото на американката, която скочи от 8-ия етаж в Бургас. Разследването е за убийство, каквато е обичайната практика. 30-годишната Алиша Р. живеела в жилището с българския си съпруг Григор Г., на 61 г. Според запознати преди нещастието двамата водели спор за бъдещия си живот. Алиша е искала...

Днес: Реорганизация на движението в София

Ще се проведат велошествие и "Спасов ден"


Украйна е осъществила частично плащане по газовия дълг към Москва

Според различни публикации Киев е платил на Москва 786 млн. долара, които покриват доставките на синьо гориво за февруари и март


Преглед на печата от 31 май


Държавно управление

Сега

Жестът на държавата към Ковачки са оказа двойно по-щедър
"Въгледобив Бобов дол" дължи общо 85 млн. лв., които се разсрочват за 15 години

1000 безработни ще получат по 20 хил. лв. за собствен бизнес
Европарите ще започнат да се усвояват най-рано в началото на 2015 г.

Премиерът Орешарски ще смени до петима министри
Правителството оцеля и след енергийния вот, но предсрочните избори "наближават"

Здравният...

Бартомеу: Сеск и Масчерано остават в Барса

"Шави също няма да си ходи, не искаме да продаваме", обяви президентът на каталунците


Плачи си постила за турския “Халбанк”

Селекционерът на волейболистите Камило Плачи е на път да започне работа в “Халбанк”. Италианецът е имал разговор с мениджъра и негов сънародник Лука Нови във Варна на мачовете от Световната лига миналата седмица. Турският отбор иска да вземе и Цветан Соколов, чийто импресарио е именно Нови.

За варианта Плачи в “Халбанк” пишат медии и в Турция, и Селекционерът на волейболистите Камило Плачи е на път да започне работа в “Халбанк”. Италианецът е имал разговор с мениджъра и негов сънародник Лука Нови във Варна на мачовете от Световната лига миналата седмица. Турският отбор иска да вземе и Цветан Соколов, чийто импресарио е именно Нови. За варианта Плачи в “Халбанк” пишат медии и в Турция, и

До работа с колело!

Сдружение „Велоеволюция” организира Традиционно Софийско велошествие по случай Световния Ден за ходене на работа с колело и големият финал на кампанията „До работа с ко...

Истина или лъжа: Есил Дюран се тунинговала за 20 000 лв., за да е красиво жури в "България търси талант"

Есил Дюран претърпяла истинска промяна, след като се съгласила да е жури в Есил Дюран претърпяла истинска промяна, след като се съгласила да е жури в "България търси талант". Певицата се подложила на разкрасителни процедури за 20 хиляди лв. в Турция. Тя нанесла видими подобрения по кожата на лицето и зъбите си. Близки до певицата дори твърдели, че е "играл скалпел", пише клюкарският вестник. Потърсихме Есил Дюран и ето

ИПИ: ДКЕВР опитва да преразпредели икономическо влияние

Идеите за предоговаряне на дългосрочните договори с "американските централи" само прикриват провала на свършеното в енергетиката, смята Красен Станчев


Нападнаха и ограбиха жена в столичния жк Люлин

Жена е била простреляна с газов пистолет и ограбена през изминалата нощ в столицата, съобщи БНР. Минути след полунощ жената, която е собственичка на аптека, намираща се в блок 371 в столичния кварта...

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще бъде разположен до столичния парк "Света Троица"

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще бъде разположен днес на ул. "Пиротска" и бул. "К. Величков", до парк "Света Троица". Това съобщиха от фир...

Каракачанов: Бареков вярваше, че като обещае на ромите образование, те ще гласуват за него

Кампанията на коалицията между „България без цензура” и ВМРО е категорично под 2 млн. лева. ВМРО е дало малко над 500 хил. лева, а всяка стотинка може да бъде проследена &ndash...

Прехващаме извънземни послания през 2007 г.?

Източниците на FRB може да се намират както в нашата, така и в съседни галактики, например в Магелановия облак. Или в Андромеда. Но да се каже точно откъде идват, засега не се получава. Както и да се ...

30% от българите са активни пушачи

За десет години разходите на домакинствата за цигари и алкохол са нараснали двойно


Деси Бакърджиева не вечеря след 20 ч

Деси Бакърджиева не спазва диети, макар че изглежда перфектно. Храни се разумно, не вечеря след 20 ч. Затова било много трудно да напълнее с няколко килограма, за да изиграе Диана във Деси Бакърджиева не спазва диети, макар че изглежда перфектно. Храни се разумно, не вечеря след 20 ч. Затова било много трудно да напълнее с няколко килограма, за да изиграе Диана във "Фамилията", а след това и да отслабне. Трябвало да яде много повече от обикновено - през 3-4 ч. "Но както виждаме, това е световна тенденция - актьори отслабват

Звезди от Арена ди Верона на банкерско парти

Четирима гласовити певци и виртуозен пианист, участващи редовно в спектаклите на Арена ди Верона, направиха незабравим концерт и за български банкери. Миналата вечер най-голямата банка в страната - УниКредит Булбанк, отбеляза 50-ата годишнина от създаването на финансовата институция, чиято наследник е, с изискано парти в салона на столичния... Четирима гласовити певци и виртуозен пианист, участващи редовно в спектаклите на Арена ди Верона, направиха незабравим концерт и за български банкери. Миналата вечер най-голямата банка в страната - УниКредит Булбанк, отбеляза 50-ата годишнина от създаването на финансовата институция, чиято наследник е, с изискано парти в салона на столичния...

Отбелязваме световния ден на блондинките

Първата известна русокоска е богинята Афродита


На 31 май рожден ден имат

Васил Сотиров, поет и преводачДаниела Росенова, председател на Специализирания апелативен съдДимо Спасов, гл. изп. директор и председател на УС на Българска банка за развитиеЛияна Панделиева, журналисткаНиколай Сотиров, актьорПроф. Светлин Танчев, бивш кмет на Стара ЗагораХристо Михайловски, главен изпълнителен директор на Българска агенция за Васил Сотиров, поет и преводачДаниела Росенова, председател на Специализирания апелативен съдДимо Спасов, гл. изп. директор и председател на УС на Българска банка за развитиеЛияна Панделиева, журналисткаНиколай Сотиров, актьорПроф. Светлин Танчев, бивш кмет на Стара ЗагораХристо Михайловски, главен изпълнителен директор на Българска агенция за

Кои са българските евродепутати

Централната избирателна комисия официално обяви имената на седемнадесетте български представители в Европейския парламент. Място в него намират шестима кандидати от листата на ГЕРБ, по четирима от “Коалиция за България” и ДПС, двама от “България без цензура” и един от Реформаторския блок.

Техните имена са: Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев (ГЕРБ); Момчил Неков, Сергей Станишев, Илияна Йотова и Георги Пирински (“Коалиция за България”); Филиз Хюсменова, Неджми Али, Илхан Кючюк и Искра Михайлова (ДПС), Николай Бареков и Ангел Джамбазки (“България без цензура”) и Светослав Малинов (Реформаторски блок).

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева изрази надеждата си, че българските кандидати ще представят достойно страната в Европарламента. Тя благодари на всички органи на държавно управление, както и на всички други органи, както на медиите и неправителствения сектор за всичко онова, което са направили, за да може ЦИК да осигури провеждането на едни законосъобразни, честни и свободни избори, предаде Econ.bg

Украйна: Почти един милион деца са жертва на проруските терористи

Почти един милион деца са жертва на проруските терористи, заяви бившият упълномощен по правата на детето при президента на Украйна Юрий Павленко, предаде УНИАН. „Днес Русия обрече 8 милиона...

Отново ще можем да звъним на 150 за спешни случаи

Паралелна линия 150 ще функционира, за да улесни работата на спешната помощ. Това заяви здравният министър Таня Андреева, цитирана от БНР.

По думите ѝ 112 е европейски номер и няма как да бъде отменен, но още една линия ще дава по-бърза връзка и по-бързо реагиране от страна на диспечерите и екипите на бърза помощ.

Опозиционерът Мутарика печели изборите в Малави

Питър Мутарика е бивш министър на външните работи, брат на покойния президент на страната

САЩ с предупреждение и към Китай

Причината: териториалните претенции на Пекин


Остава хладно за май

Днес времето ще бъде твърде хладно за края на май. Ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната все още ще превалява. Но в Западна България още преди обяд валежите ще започнат да...

30% от българите са заклети пушачи

По-малко са инфарктите след забраната на пушенето в заведенията


Св. апостол Ерм

Още в най-ранни времена, дори когато не са имали Библията и Новия Завет пред очите си, християните са имали ясно съзнание за църквата и за нейната мисия в света. Едно от най-забележителните свидетелст...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване