"Оставките в Спешна помощ са вот на недоверие към Андреева"

Атанасова убедена: Около 50 болници се очаква да фалират


Обявяват класирането за детските градини във Варна

Днес излиза класирането за детските градини във Варна. Точно в 9.00 часа компютърна програма ще определи на принципа на томбола кои деца ще бъдат приети и кои ще останат резерви. Резултатите от класирането ще бъдат достъпни след 9 часа в Електронния регистър за прием в детските заведения в Община Варна.

Красимир Балъков ще води голф туристи в България от Германия


Бившият футболен национал и настоящ треньор на "Литекс" Красимир Балъков заложи на имиджа си в Германия, за да организира посещения на немски голфъри в България. 

Дългогодишният полузащитник на "Щутгарт" вече е организирал първата седмица с германски бизнесмени на трите игрища край Каварна, съобщиха от фирмата партньор на инициативата. В рамките на шест дни германците играха с него на комплексите "Трейшън клифс", "Блек сий рама" и "Лайтхаус".

"Много се радвам, че успяхме...

Ст. Константинов: Проблемите на Спешна помощ ще се решат със смяна на модела

Само осигуряване на финансиране не е достатъчно, смята бившият здравен министър


Преглед на печата - 31 май

Поредният неуспешен вот на недоверие и перспективите сред правителството са сред водещите теми на съботните вестници. „Правителството на Пламен Орешарски оцеля очаквано и при четвъртия вот на недоверие, поискан от ГЕРБ заради провал в енергийната политика.

Талеб Рифай: България не трябва да гледа само към морския туризъм

- Г-н Рифай, какви са предимствата и недостатъците на българския туризъм?
- Българският туризъм все още не е разгърнал своя огромен потенциал. Това трябва да се случи на две нива. Първото е свързано с разработката на продукти и по-специално диверсифицирането на тези продукти. България трябва да се върне към корените, към силата на туризма, която с - Г-н Рифай, какви са предимствата и недостатъците на българския туризъм? - Българският туризъм все още не е разгърнал своя огромен потенциал. Това трябва да се случи на две нива. Първото е свързано с разработката на продукти и по-специално диверсифицирането на тези продукти. България трябва да се върне към корените, към силата на туризма, която с

Учени "хакнаха" мозъка на маймуна, за да контролират действията й

Ново изследване показва, че мозъкът може да бъде манипулиран с изненадващо ниво на прецизност, пише Motherboard. Международен екип от учени е използвал електроди, имплантирани в мозъка на макаци, в об...

Поройните дъждове в Габрово продължават

Затворени са четири улици, а една е все още без ток


Мишо Белчев журира финалните песни за "Бургас и морето"

Кои 12 песни отиват на финала на конкурса Кои 12 песни отиват на финала на конкурса "Бургас и морето", определяше до късно вечерта вчера 8-членното жури, оглавявано от Михаил Белчев. Сред помощниците му са певицата Силвия Кацарова, композиторите Митко Щерев и Валентин Пензов, радиоводещият Данчо Георгиев - Стълбицата. Те трябваше да изслушат 42 песни, за да изберат финалните за конкурса

Най-важното от Черноморието във вчерашния 30 май

Уволнение грози директорката на варненското ОУ „Захари Стоянов” Дисциплинарно производство е започнато срещу директорката на варненското ОУ „Захари Стоянов” Тодорка Колева, която вече е наказана с предупреждение за уволнение заради несъобразен прием на първокласници за учебната 2013/2014 г.

Природният газ поскъпна с над 3% за седмица

Основен фактор за повишението на цената са страховете от спиране на доставките от Газпром през Украйна


Остава хладно и дъждовно

 През следващото денонощие времето ще бъде твърде хладно за края на май.

Ще се задържи предимно облачно и в по-голямата част от страната все още ще превалява. Но в Западна България още преди обяд валежите ще започнат да спират, а към края на деня и облачността да намалява. Вятърът ще бъде умерен от запад.

Максималните температури ще са между 17°-22°, в София около 17°, съобщиха от НИМХ.

В неделя ще има и слънчеви часове, но главно около и след обяд отново ще се развива купеста облачност и на места ще превали дъжд. Ще духа слаб западен вятър. Температурите ще се повишат и преобладаващите максимални ще са между 19° и 24°. 

В търсене на изгубения Пловдивски рай

„Талантът” е твърде подлежащо на оспорване понятие, тъй като неговото проявление до голяма степен зависи от условията и конюнктурата.“, разказва родената в Солун, израсла в Швеция и живееща в Атина писателка Теофано Калояни по повод българския превод на книгата й “Смъртта на рицаря Челано и други истории”

прочети повече

Няма да има данък богатство, плоската скала остава

Премиерът Пламен Орешарски заедно с вицето си Даниела Бобева вече работят над кратка ударна програма на правителството.
Най-добрият ход в сегашната ситуация според управляващите е кабинетът веднага да излезе с няколко кратки, ясни и разбираеми за хората послания. 
Точка А в плана е минималната работна заплата да стигне 450 лв. още през 2015 г. Премиерът Пламен Орешарски заедно с вицето си Даниела Бобева вече работят над кратка ударна програма на правителството. Най-добрият ход в сегашната ситуация според управляващите е кабинетът веднага да излезе с няколко кратки, ясни и разбираеми за хората послания.  Точка А в плана е минималната работна заплата да стигне 450 лв. още през 2015 г.

31 май - Световен ден без тютюнопушене

 Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюнопушене по инициатива на Световната здравна организация (СЗО).

Денят се провежда по цял свят, подчертават се рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективна политика, която да намали нивата на потребление.

Основната цел на Столичната РЗИ при реализиране на дейностите за 31 май е да се обърне внимание на пушещите млади хора и родители да се откажат от цигарите поне за един ден.

Днес кампанията ще се проведе в парк "Заимов" и в Борисовата градина (при езеро Ариана) от 10.00 до 16.00 часа. Мероприятията се реализират в партньорство с Министерството на здравеопазването, в сътрудничество със студентите-медици при СУ и със съдействието на Столична община. По време на кампанията ще бъде популяризирана дейността на безплатния консултативен кабинет при Столична РЗИ за отказване на цигарите сред гражданите на столицата. На място ще се тестува с апарата "Smoker lyser" на издишания въглероден монооксид и никотиновата зависимост с теста на Фагерстрьом. Ще бъдат разпространени печатни здравно-информационни материали, а желаещите ще бъдат консултирани на място. Всеки, който се откаже от цигарите поне за един ден ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет.

Световната здравна организация чества Световния ден без тютюн от 1988 г., като тази година мотото е "Повишаване на данъците върху тютюневите изделия".

Според СЗО глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около 6 милиона души, от които над 600 000 непушачи умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80% от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени. В света, в момента на всеки десет възрастни, умира по един пушач.

През 2014 г. в изпълнение на чл. 6 ("Въвеждане на ценови и данъчни мерки за намаляване на търсенето на тютюн") от Рамковата конвенция за контрол на тютюна, СЗО призовава страните за изпълнение на данъчни и ценови политики спрямо тютюневите изделия, което ще помогне за намаляване нивото на потребление на тютюн. Данни на СЗО от проведени изследвания показват, че увеличението на данъците е особено ефективна мярка за намаляване нивата на употребата на тютюн сред групите с по-ниски доходи, както и за предотвратяване пропушването сред младите хора.

Световната здравна организация и Европейската комисия продължават да следват всеобхватна политика за контрол на тютюнопушенето. От 1 юни 2012 г. в България е забранено тютюнопушенето в закритите обществени места, включително обществения транспорт и в закрити работни помещения.

Сърдитите европейци показаха жълт картон на Брюксел

Европейските лидери трябва да орежат властта на Брюксел в много сфери, но в други следва да я разширят

“Решени да положим основите за все по-тясно сближаване на европейските народи…”, се казва в Римския договор, с който тръгна европейският проект през 1957 г. Когато се пише историята на Европейския съюз, много е вероятно 2014-а да се окаже не по-малко значима дата, защото това е годината, когато европейските избиратели казаха на своите лидери да се откажат от благородните намерения, с които преди повече от половин век започнаха амбициозния си проект, и които оттогава формираха европейската политика.

Макар че се очакваше силен антиевропейски вот, мащабите му се оказаха шокиращи. Във Франция Националният фронт (НФ) на Марин льо Пен се оказа победител с 25 на сто от гласовете. Британската партия за независимост (ЮКИП) постигна още по-добър резултат - 27 на сто. Почти 40 процента от гръцкия вот отиде за евроскептични или открито расистки партии. Около 30 на сто от местата в следващия Европейски парламент ще бъдат за антиевропейски партии или за такива, които са срещу сегашното статукво. Френският премиер Манюел Валс с право нарече тези резултати “политическо земетресение”.

Просперитетът срещу демокрацията

Преките политически последствия сами по себе си могат и да не са твърде значими. В рамките на Европарламента популистите вероятно толкова ще се карат помежду си, че 70-те процента проевропейски депутати могат да продължат по обичайния си консенсуален начин. Но дългосрочните последици могат да се окажат огромни.

Европа се изправя пред вероятността Великобритания - където управляващите консерватори обещаха референдум за членството в ЕС след следващите парламентарни избори - да напусне Евросъюза. Той може и да преживее евентуалното британско изтегляне. Но ако Франция избере антиевропеец от сорта на госпожа Льо Пен и излезе, това ще е краят на европейския проект.

Позицията “ще го преживеем някак си” - типичният подход на Брюксел при кризи - този път не е опция, защото ако ЕС не се промени доброволно, то избирателите ще му наложат промяна. За да реагират на тяхната враждебност, европейските лидери ще трябва първо да анализират причините за нея.

Национализмът очевидно е фактор. Посланието, че избирателите не искат чужденци да им нареждат какво да правят, прозвуча силно и ясно от платформите на партии като ЮКИП и НФ, и това не е първият вот на неприемане. Французите и холандците отхвърлиха проекта за конституция на ЕС през 2005 г., а ирландците отхвърлиха заместилия го документ - Лисабонския договор - през 2008, след което бяха накарани да се явят на поправителен вот.

Друг мотив е враждебността враждебността към имигрантите. Повечето от антиевропейските партии са и против чужденците. Негодувание срещу ЕС се надигна след разширяването му на изток и след като работници от по-бедните страни-членки заминаха на Запад.

Най-накрая, голям катализатор на недоволството е състоянието на икономиката. Следва да се отбележи, че французите, чиито лидери не могат да се справят със стагнацията, са много по-недоволни от германците, чиято икономика се възстановява добре. Във Великобритания засега може и да има растеж, но фактът, че нейната икономика отбеляза толкова остър спад в резултат на кризата обяснява роптаенето срещу нейното правителство.

Има две възможни решения за проблемите на Европа: икономически просперитет и повече демокрация, което практически означава връщане на пълномощия на държавите и институциите, на които избирателите вярват. Двете цели често съвпадат, но не винаги.

Има много сфери на националния живот, в които Брюксел трябва да се меси по-малко. Много от излишната бюрокрация трябва да бъде изкоренена и много правила да бъдат зачеркнати. На националните правителства трябва да им бъде върната свободата да определят конкретни разпоредби в областта на социалната политика и пазара на труда - отпуските за гледане на дете, работното ...

“Реал” (Мадрид) е №1 и в пеенето

Футболистите на “Реал” (Мадрид) станаха №1 и като певци. С парчето, което наричат “Песента за Десетата”, а всъщност се казва “Ала Мадрид и нищо повече”.

Мелодията е №1 по сваляния в интернет в Испания, Унгария, Гватемала, Коста Рика и Салвадор. Музиката е на Редуан, писал някои от най-известните песни на Дженифър Лопес, Лейди Гага и Енрике Иглес Футболистите на “Реал” (Мадрид) станаха №1 и като певци. С парчето, което наричат “Песента за Десетата”, а всъщност се казва “Ала Мадрид и нищо повече”. Мелодията е №1 по сваляния в интернет в Испания, Унгария, Гватемала, Коста Рика и Салвадор. Музиката е на Редуан, писал някои от най-известните песни на Дженифър Лопес, Лейди Гага и Енрике Иглес

Как Facebook започва да ни подслушва

Ново приложение за мобилни устройства ще позволи на социалната мрежа да засича коя песен слушаме или кой телевизионен сериал гледаме


Отслабена Франция може да предвещава края на Европа

Истинското земетресение беше падането на Берлинската стена. Четвърт век по-късно Европа продължава да е разтърсвана от вторични трусове. Владимир Путин иска да съживи съветската империя. Франция изпитва трудности в Европа, доминирана от обединена Германия. Руският президент е обречен в крайна сметка да се провали, но през това време може да причини поразии. Франция се измъчва, вместо да признае, че Европа сега принадлежи на някой друг.

Европейските лидери си въобразяваха, че животът след комунизма ще продължи до голяма степен като преди. ЕС ще приеме новите демокрации от изтока. Единна валута ще отслаби господството на германската марка и ще закотви Германия в съществуващия европейски ред. Така беше преди време.

Изборите за Европейски парламент миналата седмица не бяха точно популисткия погром, за какъвто превъзбудено говорят някои медии. Все пак протестът, насочен срещу елита, имиграцията и в някои случаи ЕС, беше достатъчно явен. Във Франция, Великобритания и Дания ксенофобската десница постигна значителен успех. На други места гневният вот се разпредели между левицата и десницата. Популистите и евроскептиците сега държат 30 процента от местата в парламента на ЕС. Путин приветства подобните нему и също толкова неприятните си съмишленици националисти.

Изненадата е, че се очакваше някой да се изненада от резултата. Континентът преживява пет мрачни години на понижаващ се жизнен стандарт, растяща безработица и налагани от държавите икономии. С изключение на Ангела Меркел в Германия Европа не е благословена с лидери, които вдъхват доверие на хората. Замислените за друга епоха социални системи се огъват под натиска на глобализацията. Едва ли е учудващо това, че доста голям дял от избирателите са склонни да смятат тези избори за безплатен шанс да натрият носа на политиците от мейнстрийма.

Лидерите на ЕС не бива да изпадат в самодоволство. Съюзът трябва да обръща внимание на ежедневните тревоги на обикновените граждани и да се въздържа от намеса в дребните п детайли на националния живот. Би било много жалко, ако сега политиците отхвърлят това послание, избирайки федералист от старата школа като Жан-Клод Юнкер да оглави Европейската комисия.

Въпреки това техническите подробности на европейската интеграция са по-маловажният въпрос. Несигурността и неравенствата, които произтичат от глобализацията, не са грешка на ЕС. Ако има нещо, което да критикува сериозно, то е, че съюзът не успява да намери икономическа и политическа стратегия, която да покаже, че страните членки биха изпаднали в доста по-тежко положение, ако са сами.

Това бяха по-скоро национални, отколкото европейски избори. Големите трусове станаха във Франция и Великобритания: Националният фронт (НФ) на Марин льо Пен изтласка десноцентристкия Съюз за народно движение (СНД) и социалистите на президента Франсоа Оланд съответно на второ и трето място, а Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) на Найджъл Фараж събра най-много гласове на изборите във Великобритания.

Социологическите проучвания във Франция показаха, че избирателите на НФ са имали много по-голямо желание да ударят шамар на елита и са били много по-заинтересувани от имиграцията и заетостта, отколкото от техническите процедури в Брюксел. Поддръжниците на ЮКИП също бяха най-обезпокоени от имиграцията и икономиката.

Резултатите във Франция са несравнимо по-важни - и не просто защото усмивката на Льо Пен не прикрива фашистките и антисемитски корени на НФ. Великобритания от известно време се отдалечава от своя континент. Ако тя напусне, останалата част от ЕС би понесла тежък, но не и фатален удар. За разлика от нея Франция е стожер. Без Франция еврото и целият европейски проект биха рухнали без чужда помощ.

Продължителното цупене на няколко френски правителства започва да прави немислимото мислимо. Ако говорите с германски политици, ще видите, че те не се занимават прекалено много с испанския дълг или италианската вялост. Страната, за която те наистина се тревожат, е Франция. Германия знае по-добре от мнозина какви са опасностите ...

Великобритания включи дрогата и проституцията във БВП

Очаква се проститутките и наркодилърите да подпомогнат Великобритания с 10 милиарда лири след промените, които страната прави в начина на измерване на икономиката си. Великобритания обяви вчера, че за първи път ще включи проституцията и незаконните наркотици (вноса, производството и потребление - бел. прев.) в официалните национални сметки. Инициативата е една от промените, планирани за септември, които ще прибавят до 5 % към британския брутен вътрешен продукт (БВП).

Септемврийското преразглеждане ще промени официалния размер и формата на икономиката, а освен това ще пренапише съвременната икономическа история. Великобритания не е единствената, която актуализира начина на измерване на икономиката си в отговор на международните стандарти. Миналата седмица италианската статистическа служба съобщи, че ще започне да включва, наред с други дейности, и продажбата на кокаин и проституцията. Миналата година САЩ пък разшириха дефиницията си за инвестиции, което увеличи техния БВП за 2012 година с 3,6 %.

При първия си опит да измери незаконна дейност, различна от контрабандата (на алкохол и цигари - бел. прев.), британската Национална статистическа служба обяви, че проституцията ще прибави 5,3 милиарда лири към БВП за 2009 година, а нелегалните наркотици - 4,4 милиарда лири. Според изчисленията на статистическата служба всяка от общо 60 879 проститутки е обслужила по около 25 клиенти седмично през 2009 година при средна тарифа 67,16 лири. Освен това е пресметнато, че във Великобритания 38 000 души са на хероин, а продажбите на наркотика възлизат на 754 милиона лири при цена на улицата от 37 лири на грам.

Общо промените, обявени вчера, ще увеличат равнището на БВП от 2009 година с 33 милиарда лири или 2,3 %. Националната статистическа служба все още не е изчислила ефектите за последвалите години. Други промени, които ще отразят новите международни стандарти, приети от всички страни членки на ЕС, ще бъдат обявени през юни.

Нов начин на измерване на “нестопанските институции, обслужващи домакинствата” - като благотворителни организации - ще прибави цели 24 милиарда лири или 1,7 % към БВП от 2009 година. Хората, които си строят собствени къщи, ще допринесат с 4 милиарда лири или 0,3 %.

Джо Грайс, главен икономически съветник в националната статистическа служба, заяви: “С развитието и еволюирането на икономиките се развива и статистиката, която използваме, за да ги измерваме”.

“Тези подобрения се случват в световен мащаб и ние работим с нашите партньори в Европа и по-широкия свят по един и същ дневен ред. Тук във Великобритания тези реформи ще помогнат на Националната статистическа служба да продължи да предоставя най-добрата възможна икономическа статистика”, допълни съветникът.

Според европейските статистически насоки незаконните трансакции, в които всички страни дават съгласието си, трябва да се включват в измерванията на икономиката. Великобритания ще се присъедини към Естония, Австрия, Словения, Финландия, Швеция и Норвегия, като прибави проституцията и незаконните наркотици към БВП-то си.

Те обаче не се оказаха лесни за измерване. Националната статистическа служба пресмята броя на проститутките във Великобритания през 2004 година, като екстраполира броя от проучване в Лондон през онази година. След това прави предположения за броя на клиентите, с които се среща една проститутка седмично, броя на седмиците, заработени всяка година и плащането на клиент.

Най-накрая се допуска, че проститутките са се увеличили във времето в съответствие с размера на мъжкото население на възраст над 16 години. “Това е слабо предположение въз основа на пазара на проститутски услуги”, признава статистическата служба в анекс към доклада. “Необходимо е, тъй като нямаме редовни данни за броя на проститутките”. Използвана е и информация от Холандия, за да се вземе предвид, че проститутките харчат еквивалент на 125 евро годишно за дрехи и 0,50 евро на клиент за презервативи през 2007 година.

БТА

Какъв президент искаше Русия в Украйна

Петро Порошенко. Снимка: от тв екрана

В последните интервюта на новоизбрания украински президент Петро Порошенко и в интервюто на временния външен министър Андрий Дешчица за “Независимая газета” (от 26 май, б. р.) няма ултимативност. Има обида - заради Крим. Има и яд, предизвикан от коментарите на Москва дали е легитимна новата власт в Украйна. Има различна от официалното руско гледище позиция за ролята на Русия до момента и днес в събитията на изток и югоизток.

Има концептуално-терминологично несъгласие с Москва. Киев настоява например за “децентрализация на властта”, а не за “федерализация” - думата според него е красив камуфлаж, прикриващ окончателно разцепление на страната.

Нито Порошенко, нито Дешчица предлагат конкретни механизми за преодоляване на руско-украинската криза, без обаче нарочно да поставят принципно неизпълними искания. Затова пък категорично настояват да се нормализират двустранните връзки.

Ако руската власт също желае нормализация, ще вземе под внимание изявленията на избрания президент и на министъра. Те означават по-специално, че независимо от случая с Крим, приказките за легитимност и полярните мнения за източноукраинските противници на киевската власт двустранното напрежение не е минало точката на необратимост. Все още има възможност ако не за нулиране, поне за рестартиране на отношенията.

Официалната позиция на Москва засега е, че уважава избора на украинския народ. Същият термин бе използван наскоро във връзка с резултатите от референдумите в Донецка и Луганска област. Междувременно руската държавна телевизия борави, кажи-речи, с предишната риторика. Операцията в Източна Украйна е все тъй “наказателна”. Гостите в студиото все тъй говорят за “киевския фашизъм”. Щом стане дума за Петро Порошенко, тонът варира между скептичен (”от трън, та на глог”, “Янукович 2.0″) и негативен, саркастичен, изпълнен с пренебрежение (”Шоколадовият крал”).

Риторика, в която прозира немалко инерция - така са свикнали да говорят от месеци насам, а нямат нови указания. Властта обаче има нужното време, за да си отговори сама на главния въпрос: какво представлява днес Украйна за Русия? Възможните отговори всъщност са три.

Отговор номер едно. Украйна е държава, претърпяла провал; в днешния си вид тя принципно не може да има нормална, легитимна власт. Трябва да бъде разглобена и сглобена наново, за да се играе вече по нови правила. В този аспект е без значение кого са избрали за президент украинците. Една възможна скептична позиция, частично дори огласявана от руските власти. Но ако наистина е позиция на Москва, не е много ясно защо Кремъл не бърза да признае Донецката и Луганската република.

Отговор номер две. Украйна е проблемна държава. В перспектива Русия няма изгода Украйна да бъде неблагополучна страна, но има изгода бързо да развие с нея партньорски отношения. Съответно за Русия не е все едно кой става президент на Украйна. Най-хубаво да е прагматик. Вариантът Петро Порошенко е добър - той изглежда по-голям прагматик от много свои конкуренти.

Отговор номер три. В момента руската власт вижда в Украйна нужен инструмент, с който да помпа собствения си рейтинг. Вариант, повтарящ Грузия от времето на Михаил Саакашвили във версия 2.0. Затова е най-добре Украйна да избере за президент някой радикал. Ако пък е избран прагматик, медиите трябва да го представят за радикал (”Порошенко е същият като цялата хунта - вижте, че продължава наказателната операция”).

Отговори номер едно и номер три означават запазване на статуквото. Отговор номер две означава, че руската подкрепа за въстаниците от изтока е била само карта в политическата игра. Звучи цинично, но в голямата политика инак не може.

БТА

Миловидна безпомощност срещу пазарна безпощадност

 Малко дни след поемането на поста здравният министър д-р Таня Андреева нарече здравната каса тайнствена институция. И отсече: „Има проблем в касата. И ако д-р Пламен Цеков (предишният управител) не иска да изясни на всички нас какъв е проблемът, очевидно ще трябва да дойде някой друг, за да внесе малко яснота в това какво се случва в тази толкова тайнствена институция, която управлява такъв сериозен обществен ресурс.“

Идването на този „някой друг“ не закъсня - д-р Румяна Тодорова.

И макар и двете първи здравни дами да са издигнати от една и съща партия, година по-късно не изглежда разбирателството между министерство и каса да е обсипано с цветя и рози. Да, д-р Андреева не стигна до радикализма на един от много- то си предшественици по време на мандата на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов, който в прав текст обвини НЗОК (тогава ръководена от Нели Нешева), че е „държава в държавата“ и с действията си подкопава авторитета на правителството. Гневът на ексминистъра бе породен от реформите в начините на изплащане на сумите от НЗОК към болниците. Според него „където е имало много пари, ще се дадат пак, а къде- то са давани малко, ще се дадат още по-малко“. Съждение, което за сетен път ни убеждава, че кой каквото и да говори, все става дума за пари.

Има и изключения - когато не става дума за пари, говорим за много пари. НЗОК очевидно е сред изключенията, доколкото става дума за едни 3 милиарда лева. Тук някъде започнаха да прозират пукнатини във възгледите на министър и управител на касата. В резюме д-р Андреева казва, че НЗОК управлява огромен ресурс - споменатите 3 милиарда - и не можела да си представи как тези пари не стигат. Д-р Румяна Тодорова задочно и простичко отговори, че балонът се раздува, защото се вкарват дейности за финансиране, без да се влагат повече средства, и този балон ще се спука. В

прочем обясненията на управителя на касата по въпроса изглеждат достатъчно логични и заслужават по-пространен цитат: „Ако даден лекар вкарва едни и същи пациенти в болница, трябва да се установи каква е причината за това. Ако болните не си пият лекарствата, може и те да са виновни. Но ако пациентите се приемат в болницата само и само за да носят ресурс (което е много лесно), тогава става дума за сериозно нарушение и заслужава отнемане на лиценз. Но това налага да се пренапише начинът на извършване на контрола.“

Д-р Тодорова направо бръкна с пръст в раната с анонса, че системата куца, защото НЗОК не плаща за лечението на пациенти, а за издръжката на болниците, и изтъкна парадокса, че лечебните заведения, които получават най-много пари от касата, имат и най-големите дългове. При относително постоянния брой на пациентите търсените болници следва да просперират, а пренебрегваните да загиват, гласи безпощадно пазарната и далече от тайнствеността логика на управителя на касата.

Впрочем публичните послания на д-р Тодорова относно „организационната криза в здравеопазването“ звучат дори прекалено визионерски за обикновен управител. Например: клиничните пътеки тотално са се изродили като медицинска логика и са загубили нормалността си; масовото откриване на болници е пагубно; болниците да изпълняват извънболнична помощ в райони, където това се налага; държавата да влезе в ролята си на регулатор и да дефинира например критерии за спешност; държавата да изпълнява ангажиментите си към категориите, които осигурява здравно; пак държавата бързо да извади здравеопазването от законовите окови и да елиминира противоречията, например между Закона за публичните финанси и Закона за здравното осигуряване, където първият казва касата да не нарушава бюджетното салдо, а вторият я задължава да плаща извършените дейности. Въобще говоренето на д-р Тодорова приляга като на... здравен министър.

Титулярният такъв започна деятелността си с потресаващото откритие, че е заварила много повече проблеми в ресора, отколкото е очаквала. Сякаш не е човек от бранша, а импулсивно и лично решение на премиера. Или по-точно на хора, близки до лидера на БСП Сергей Станишев.

След новината, че здравеопазването е проблемна зона, д-р Андреева продължи с микс от гафове и едно донякъде симпатично излъчване на миловидност и тегавото усещане у околните за известна безпомощност. А през това време всеки ден ставахме свидетели на ужасяващи истории от линейки, реанимации и морги.

Говорейки за гафове, може с лека ръка да прескочим напъните за 10-процентови съкращения в болниците при очевидния кадрови колапс в бранша. Или забавното изпращане на гинеколог на около 3000 български мъже (без те да са се обявили за последователи на Кончита Вурст) по силата на обявен за техническа грешка текст от една наредба на МЗ.

Министърката изглежда беше категорична, че болници няма да се закриват, докато не станат три нещаизграждането на новата мрежа от центрове за спешна помощ, въвеждането на националната здравна карта и влизането в сила на следзадължителна акредитация на лечебни заведения, която периодично ще проверява дали болниците работят по всичките стандарти. Изобщо в идеята в страната да има 35 нови центрове за спешна помощ може и да има хляб, но нейното презентиране с мета- фората за така наречени „малки пироговчета“ доби леко инфантилен привкус. След година активност - предимно вербална и преимущест- вено в бъдеще време (от догодина фондът инвитро отново ще мине на финансиране към МЗ, както интензивните грижи и ваксинопрофилактиката) - д-р Андреева не успя да реализира позитивни и обществено еднозначно одобрени промени в здравеопазването. И тя като мнозина свои предшественици звучи като говорител на Министерството на финансите с азбучни обяснения кой кога прави бюджета на НЗОК. Как от министъра нищо не зависи въпреки волята му, оттук и усещането за миловидната безпомощност на д-р Андреева.

Краткото определение е въртене на място, липса на цялостна визия и противоречие с декларирани позиции и обещания. Например обещанието от началото на мандата - да работи за отпадането на всички лимити. А прочутото правителствено постановление за (не) заплащането на надлимитната дейност на болниците - повече защита получи то не от ресорния член на кабинета, а от управителя на НЗОК. По тази тема здравният министър почти се присъедини към недоволството на лекарската гилдия от „рекета“ и репресивния контрол на касата. Тогава Андреева изрече нещо в синтактична и експресивна енигма, до която трудно би се домогнал и Стратега от Мировяне Димитър Пенев: „Лекарите протестират срещу това, че се създава едно впечатление, т.е. то е създадено впечатление у тях, че те няма да получат финансиране за дейността си.“

Край на цитата. И на натрупването на аргументи, че отново възкръсналият след евроизборите порив за кадрови промени в правителството започва с името на д-р Татяна Андреева.

Пътна обстановка в страната - 31 май

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Западът може да вземе “контрамерки” срещу евразийската интеграция

Колаж: иносми

Договор за създаване на Евразийски икономически съюз (ЕАИС), включващ засега Русия, Беларус и Казахстан, бе подписан от държавните лидери на трите страни в Астана.

Фактически формираме най-големия единен пазар на територията на ОНД - над 170 милиона души, цитира “Росийская газета” изявление на руския президент Владимир Путин.

Неслучайно към новия съюз проявяват интерес най-големите икономически играчи, заявява московският официоз. “Където и да пристигна, с когото и да разговарям - всички поставят въпроса как да изградят отношения с бъдещия Евразийски съюз”, отбелязал Путин.

Общият обем на трите икономики е 2,2 трилиона долара, а общият БВП може да нарасне до 2030 г. с 900 милиарда долара, посочил казахстанският му колега Нурсултан Назарбаев.

Беларуският лидер Александър Лукашенко изразил надежда, че “в бъдеще икономическият съюз ще стане основа за политическо, военно и хуманитарно единство” между страните участнички.

Днес обаче ЕАИС заобикаля политическите въпроси. Основен смисъл на новия съюз е взаимното “икономическо разоръжаване” и невъзможността от “икономически войни” между партньорите в съюза, резюмира “Комерсант”.

Създаването на интеграционни проекти в постсъветското пространство едва ли може да се нарече история на успеха, пише в обзорен материал “РБК дейли”. Експерти на изданието наричат единствен сполучлив пример за такава интеграция Евроазиатската икономическа общност (ЕврАзИО), послужила за база при формирането на руско-беларуско-казахстанския Митнически съюз и на Единното икономическо пространство, прерастващи в новосъздадения Евразийски икономически съюз.

Владимир Путин неведнъж е изтъквал подчертано икономическата насоченост на новото обединение. Според някои експерти обаче в постсъветското пространство постепенно се създава блок за сигурност, алтернативен на НАТО, отбелязва всекидневникът, цитиран на сайта zagolovki.ru.

Специалисти, потърсени от “Московский комсомолец”, обаче са практически единодушни: ЕАИС е аналог на Европейския съюз, но Русия трябва да действа по-предпазливо, да взема предвид интереса на своите съюзнички.

“На фона на украинските събития Русия трябва да докаже, че не е сама”, коментира създаването на ЕАИС журналистът икономист Николай Вардул. Политологът Евгений Гонтмахер пък предрича въвеждането на обща валута в новото обединение.

Изявления на политици от САЩ и действия на американската администрация навяват мисълта, че може да последват контрамерки срещу евразийската интеграция, предупреждава ориенталистът Александър Князев пред “Независимая газета”. “Украйна като инструмент” за целта е “само първият фронт”, добавя той.

БТА

Свикаха кризисния щаб във Велико Търново заради покачване на реките

Поради покачване на нивото на реките е свикан кризисния щаб във Велико Търново. Временно е ограничено движението по път II-53 в участъка от Горна Оряховица до с. Първомайци, поради извършване на от...

Паркът Кричим разкрива тайните си

Тук простосмъртните рядко влизат. От самото начало на XX век досега, достъпът е ограничен. В стопанство "Кричим", известно и като Дворецът Кричим, винаги е имало разрешителен режим, защото...

Цветанов: Това е политически процес с натиск от БСП

Това не е финален акт на съда, а първа инстанция, каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който получи ефективна присъда от 4 години затвор за 6 отказа да бъде подслушан полицай за кражба на ...

САЩ обмисля да легализира имигранти чрез служба в армията

Администрацията на президента Барак Обама обмисля приемането в армията на някои от незаконните емигранти в страната с необходимите познания, съобщи Huffington Post. Плановете били одобрени от Пента...

Принцът и принцесата на Монако очакват наследник

Принцът на Монако Албер Втори и съпругата му Чарлийн оповестиха, че очакват бебе в края на годината, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС. "Принцът на Монако Албер Втори и принцеса Чарлийн Монакска...

Подмладената Англия, която никой не трябва да отписва

Едва ли има някой, който да не знае, че Англия е родината на футбола. На Острова този спорт е религия, че дори и нещо повече. „Трите лъва" са участвали на цели 13 световни първенства, к...

Една година по-късно - турското протестно движение е смазано от Ердоган

Франс прес

Репортажна снимка от протестите на площад “Таксим” в Истанбул. Снимка от социалната мрежа tumblr

Турските активисти, които подеха антиправителствените протести през 2013 г., призоваха своите последователи да излязат отново на улицата в събота, за да отбележат първата годишнина от тези протести на фона на едно управление, което засили диктата си върху страната.

Тръгнала от шепа екоактивисти, противопоставящи се на разрушаването на малкия парк Гези в района на емблематичния площад Таксим, тази битка, провокирана от силата на полицейските репресии, прерасна в безпрецедентна протестна вълна срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, който е на власт от 2003 г.

През първите три седмици на юни турците - над 3,5 милиона според официални данни, излязоха на протести в близо сто града на страната, за да настояват, както в страните от “арабската пролет”, за повече демокрация.

Една година по-късно демонстрантите искат да запалят отново пламъка на този “дух на Гези”, за да осъдят авторитарния уклон на силния човек на страната. “За да припомним на света, че не сме се отказали от нашите изисквания и от нашите победи, ние ще бъдем в събота на Таксим”, обяви движението Солидарност за Таксим, оглавило протестите, което включваше неправителствени организации и представители на гражданското общество.

Този призив за демонстрация предвещава нови насилия. Тъй като, подобно на 1 май, площад Таксим бе обявен за забранена зона от валията на Истанбул, който мобилизира 25 000 полицаи, за да блокира достъпа до площада. “Правителството поддържа атмосфера на напрежение, която насърчава полицейските насилия”, заяви със съжаление говорителката на Солидарност за Таксим архитект Мюджела Япъджъ.

Силите на реда грубо потушиха демонстрациите за Гези: осем загинали, над 8000 ранени и хиляди арестувани. “Нарушения на правата на човека в голям мащаб”, според Амнести интернешънъл. Оттогава ислямо-консервативното управление положи усилия да смаже всякакви протести.

“Печатът е в голяма степен подложен на цензура и стотици демонстранти са заплашени от тежки присъди затвор. “Турските власти предприеха лов на вещици срещу всички тези, които демонстрираха или искат да се чуе гласът им”, заяви председателят на Международната федерация за правата на човека Карим Лахиджи.

В разгара на корупционния скандал, който разтърси правителството през декември, Ердоган извърши чистка в полицията и съдебната система, прие закони за контролиране на магистратите и социалните мрежи и засили правомощията на своите разузнавателни служби.

Опозицията протестира срещу “диктатурата” и ЕС изрази безпокойство от този уклон, несъвместим с влизане на страната в Европа на 28-те. Но нищо не се промени.

На фона на убедителната победа на своята партия на общинските избори, Ердоган, чиято цел отсега нататък са президентските избори през август, остава глух за всички критики, затворен в своите теории за заговор. “Всеки път, когато нещата вървят добре, има хора, които се опитват да сеят смут в Турция”, повтори отново той във вторник.

“Гези бе показател за това, което констатираме днес”, отбелязва Март Пиерини, бивш посланик на ЕС в Анкара и изследовател във фондация “Карнеги”. “Ердоган защитава една авторитарна концепция за демокрацията, която не се харесва на половината от неговата страна и е несъвместима с нашия либерален модел.”

От една година насам повечето демонстрации в Турция са потушавани. Търпимост бе проявена само към тези след погребението на Беркин Елван, 15-годишно момче, починало през март в резултат на наранявания, причинени от полицията. В тях се включиха стотици хиляди хора в цялата страна.

Дори срещу семействата на жертвите на катастрофата в мината в Сома, отнела живота на 301 души на 13 май, бяха използвани сълзотворен газ и водни оръдия. Миналата седмица двама души бяха убити в Истанбул покрай демонстрации в памет на загиналите миньори.

Въпреки твърдостта на правителството мнозина искат да вярват, че семето на разкрепостяване, посадено в Гези, накрая ще покълне. “Призракът на Гези продължава да витае над ...

Въоръжен грабеж в София

Неизвестен мъж нападнал тази нощ жена с цел обир.

Башар Асад още е уверен в крайната си победа

Сирийският президент Башар Асад, който със сигурност ще спечели организираните от него на 3 юни президентски избори, е убеден, че е спасил режима си, изправен пред въстание и исканията както на западни, така и на арабски страни да напусне поста.

“Той е убеден, че е единственият ръководител на арабска страна, останал начело на страната си, противно на тенденцията в района. Като произвежда тези избори, както е по план, той иска да покаже, че е гарант на институциите, които неговите противници искат да разрушат”, обяснява пред АФП един от сътрудниците му.

Този 48-годишен политик, офталмолог по професия, наследи през 2000 г. баща си Хафез Асад, починал, след като 30 години ръководеше страната с желязна ръка. Башар Асад много пъти е казвал, че няма да се откаже от контрола, независимо от цената.

Изправен пред събития, започнали като мирно въстание през март 2011 г. в зората на Арабската пролет, човекът, когото представяха като “модерен лидер”, избра да реагира с кървави репресии.

По време на това въстание, което прерасна във въоръжено и взе повече от 162 хиляди жертви, той стана още по-неотстъпчив.

Учтив и спокоен при общуване, зад усмивката му прозира непоклатима решителност и непреклонна воля да смаже въстанието, което приписва на “терористични групировки, манипулирани” от чужбина.

Ръководител на Баас, партията на арабското възраждане, иска да представи революцията срещу своя режим като заговор, замислен от Запада и страните от Залива, за да прекъснат “веригата на съпротивата” срещу Израел, от която той твърди, че е брънка.

“Бягството не е вариант”

“Бягството не е вариант. Трябва да бъда в първите редици на защитниците на родината. Това е единственият ми сценарий от началото на кризата”, сподели Асад през януари пред АФП. Въпреки войната той живее в Дамаск с жена си и трите си деца.

Когато Службата на върховния комисар на ООН за правата на човека го обвинява и казва, че носи “отговорност за престъпления срещу човечеството и военни престъпления”, Асад се прави, че не е чул.

Той уверява, че страната му не е извършила “никакви кланета” по време на конфликта, но обвинява бунтовниците, че ги извършват “навсякъде”.

Дори в края на август 2013 г., когато бе изправен пред заплахата от чуждестранна военна намеса в Сирия, той демонстрира спокойствие, приемайки чуждестранни журналисти.

Един от съветниците му уверява, че Асад никога не се е съмнявал в победата си. “Той ми повдигна духа на няколко пъти и ме увери, че в края на пътя ни чака победа”.

Плодовете на съюзите

За Волкер Пертес, директор на германския Институт за международни отношения и сигурност, “е ясно, че Асад е укрепил положението си и тези избори се произвеждат, за да покажат, че той държи регионите под свой контрол”.

Тези избори, на теория първите от повече от половин век, бяха окачествени като “фарс” от опозицията и Запада, бяха критикувани от генералния секретар на ООН.

Но сирийския президент вярва, че това допитване до народа се провежда в правилния момент, като обяснява, че има “обрат в кризата както на военно ниво, така и на политическо” със споразуменията за сигурността между бунтовниците и армията.

Защото Башар Асад върви по стъпките на баща си. Той се опира на съюзите, сключени от Хафез - с Русия от 70-те години на 20-ти век; с Иран през 80-те години, когато Сирия беше единствената арабска страна, подкрепила Техеран във войната му срещу Ирак; и с ливанското шиитско движение Хизбула.

“Днес той бере плодовете на тези съюзи”, уверява Сухаил Белхадж, автор на “Сирия на Башар Асад, анатомия на един авторитарен режим” и изследовател от Женевския институт за международни отношения.

БТА

Сметките за ток в Западна България с 5 ст. по-високи, другите падат с под лев


Сметките за ток в Западна България от 1 юли ще се увеличат минимално. Ако семейство от Перник или София ползва 317 квтч на месец, юлската му фактура ще бъде с 5 ст. по-голяма, отколкото за май при същото потребление.
Така е, защото цената на ЧЕЗ за дневна енергия ще се увеличи с 0,32%. Нощният ток поевтинява с 0,84%. Сметките за ток в Западна България от 1 юли ще се увеличат минимално. Ако семейство от Перник или София ползва 317 квтч на месец, юлската му фактура ще бъде с 5 ст. по-голяма, отколкото за май при същото потребление. Така е, защото цената на ЧЕЗ за дневна енергия ще се увеличи с 0,32%. Нощният ток поевтинява с 0,84%.

Албания взе два кредита от СБ

Албания подписа две споразумения за кредит от Световната банка /СБ/ на обща стойност 162 млн.евро.

Лейди Монтегю хвали София

 „Жената е глупаво и късопаметно същество”, е казал големият философ Шопенхауер. Той не искал да признае, че в световните хроники има много опровержения на думите му, включително и в родната история. Четири английски авантюристки със забележителен дух и характер се намесват индиректно в българското освободително движение.

 

В най-тежките и смутни години на османското робство няколко представителки на нежния пол със смелостта на амазонки дръзват да обиколят страната ни, да я похвалят пред света и да приемат ролята на своеобразни рекламни агенти. Това става под угрозата на разбойници, турци, глад, холера и тиф.

 

На 26 май се навършиха 325 г. от рождението на една от тези пътешественички – Мери Монтегю. Родена в богатия дом на знатна фамилия,

 

тя отрано свиква с лукса,

 

както и с възхищението към своето остроумие, спечелило дори изтъкнатия поет Александър Поуп, влюбен нещастно в нея.

 

Макар да живее в разкош и спокойствие, Мери напуска своя оазис, за да се впусне в авантюра, която според близките й е равностойна на самоубийство. Тя решава да придружи съпруга си по време на пътуването му из Османската империя като посланик на Великобритания. По това време идеята никак не е безопасна – из Европа се носят легенди за въоръжени до зъби престъпници, които причакват, плячкосват и убиват чужденците по усойните пътища. Малкото смелчаци не могат да се осланят на сигурна храна, вода и подслон; на Балканите се гледа като на една подозрителна зона, в която благочестивите дами не припарват. Но ето че лейди Мери Монтегю се превръща в първата жена, разчупила тези клишета. Тя обикаля смело българските земи и нейните красноречиви писма предизвикат фурор, когато са издадени. Така например през 1717 г. тя споделя пред своя приятелка: „... Няма да Ви безпокоя с описание на досадното ни пътуване, но не трябва да пропусна забележителните неща, които видях в

 

София – един от най-красивите градове

 

в Турската империя и прочут с топлите си бани, посещавани както за развлечение, така и за лечение. Останах тук един ден с цел да ги видя...”. Именно от нейното описание по-късно прочутият художник Жан-Доминик Енгр се вдъхновява за една от най-известните си картини – „Турската баня” (1862), която днес се намира в Лувъра. Текстовете на Монтегю разкриват пред хиляди читатели по света забравената красота на България, а тя остава в историята и с други интересни факти. Мери изгубва ефирната си красота, след като боледува от едра шарка и изпълнена със съчувствие към многото жертви, които нямат шанса да оживеят, въвежда в Англия метода инокулация –т.е. ваксинация, но този термин е наложен по-късно, едва през 1796 г. от големия британски учен Едуард Дженър.

 

Епидемиите покосяват цели градове и идеята на Монтегю, която е взаимствана от източните практики, спасява много хора.

 

На нея се доверява дори кралското семейство,

 

ваксинирало всичките си роднини, защото вярва безусловно на дръзката пътешественичка. Нейните писма бяха издадени на български език през 1979 г. от „Отечествен фронт” заедно с мемоарите на Елизабет Крейвън (1750-1828), друга аристократка, която обикаля Италия, Австрия, Русия и Османската империя. Макар нейното отношение към балканските нрави и традиции да е снизходително, тя все пак успява да предизвика интереса на много читатели към съдбите на поробените народи.

 

Значително повече благосклонност показват две други пътешественички, надскочили ограниченията на своята епоха. Техният принос е изключителен – те не само обикалят и описват България, но и изнасят многобройни лекции в Европа, на които запознават хората с историята ни и гнета на турското робство. Именно Джорджина М.Макензи и Аделина П. Ърби слагат началото на пробългарската кампания, която набира популярност след Априлското въстание. Техните статии са търсени от вестници като „Таймс” и „Дейли нюз” и на тях се гледа като на героини заради безкористната им всеотдайност към каузата на българите. „Подобно пътуване би могло да бъде предприето само от жени, надарени със смелост и решителност, не по-малко удивителни от тяхната проницателност и добложелателност”,

 

пише прочутият либерал Уилям Гладстон

 

и изтъква, че техните пътеписи показват „изходната точка на ужасните процеси... които никога не бяха излагани на показ пред християнския свят, както по време на българските кланета от 1876 г. – сега неизлечими от паметта на цивилизованото човечество”.

 

Когато Макензи и Ърби издават книгата си „Пътувания из славянските провинции на Европейска Турция” през 1867 г. (у нас излиза за първи път през 1891), те не предполагат, че тя ще предизвика възторг. Хиляди хора искат да помогнат на българите, потресени от злодеянията на турското робство, а лорд Странгфорд пише по повод развитието на Балканите: „Като се хвърли един общ поглед върху вероятното бъдеще на тези страни, единствено в българите човек може да открие истински надеждни перспективи... трудолюбието, пестеливостта, упоритостта и уравновесеният им характер ще им помогнат”. А Макензи и Ърби са категорични: „При едно правителство, което ще има присърце добруването на народа, българите ще бъдат най-процъфтяващият и щастлив народ в света”.

 

Двете англичанки няма как, разбира се, да знаят, че българите няма да случат на такова правителство в следващите близо 140 години. Те остават искрено уверени, че страната ни ще постигне светкавични успехи и с възхищение пишат за националния ни характер. В подкрепа на това твърдение посочват и впечатленията на много чужденци. „Английските консули ни увериха, че с изненада открили толкова трудолюбиво, пестеливо, морално и чисто население”. Макензи и Ърби подчертават и интелекта на българите: „Особено бяхме изненадани от силния им стремеж към просвета”. Дамите не пропускат да опишат и „българските градове Прилеп и Велес”, а специално внимание обръщат на Охрид: „Тук към края на Х век българският цар Самуил установил столицата на една наистина страшна монархия като предизвикателство към тогавашния византийски император”. Представяйки исторически факти и лични впечатления, двете млади жени успели да направят това, което днес изглежда почти невъзможно – вдъхновили европейците да ни обичат.

По-висока такса смет за евтините жилища

Общините трябва да изберат между три механизма за изчисляване на такса смет от догодина, предлага Министерството на финансите. Според експерти единият е неприложим, а другите два ще увеличат такса смет за по-евтините жилища.
Проектът ще бъде разгледан в понеделник от представители на общините, Националната агенция за приходите, екоминистерството и Общините трябва да изберат между три механизма за изчисляване на такса смет от догодина, предлага Министерството на финансите. Според експерти единият е неприложим, а другите два ще увеличат такса смет за по-евтините жилища. Проектът ще бъде разгледан в понеделник от представители на общините, Националната агенция за приходите, екоминистерството и

"Ало-измамник" взе от дядо 650 лв.

Поискал 7000 лв. за операция на дъщеря му


Siemens закрива 11 600 работни места

 Германският конгломерат Siemens планира да закрие близо 11 600 работни места в целия свят като част от план за преструктуриране, който предвижда да бъде намален и броят на подразделенията на компанията. Това съобщи AFP, като цитира говорител на промишлената група.

 

Близо 7600 работни места в подразделенията, които ще изчезнат, и 4000 на равнище регионална организация трябва да бъдат премахнати, уточни говорител на компанията. Известен брой служители обаче ще получат предложение за работа в сектори, които ще бъдат подсилен, допълни същият източник, без да посочва цифри.

 

В началото на месеца шефът на Siemens обяви план за преструктуриране, чиято цел е да подобри рентабилността на групата, затруднена от конкуренцията, припомня AFP. Планира се дейностите на Siemens да бъдат прегрупирани в девет подразделения в сравнение със сегашните 16 и да бъдат премахнати йерархичните ешелони, за да се свият разходите с 1 милиард годишно от 2016 година.

Всички фирми в ЕС влизат в общ регистър

 Единна електронна платформа ще обедини данните във всички търговски регистри на страните от Европейския съюз. По този начин потребителите ще могат да правят безплатни справки чрез общ интернет портал. Това предвижда европейската директива за взаимното свързване на търговските регистри.

 

Взаимното им свързване ще улесни сътрудничеството между търговците, ще намали бариерите пред трансграничната стопанска дейност и ще редуцира административната тежест, особено за малките и средните предприятия, гласят мотивите към предложените промени.

 

Европейската директива предвижда взаимното свързване на базите данни чрез създаването на европейска централна платформа. През нея ще се предава информация от всеки един от регистрите на държава членка до компетентните регистри на друга страна ­ част от общността, в стандартен формат за съобщения и на съответната езикова версия.

 

Срокът за въвеждане на изискванията в националните законодателства е до 7 юли тази година. Трябва всяка държава да разработи интерфейс, който да свърже всеки регистър с централната платформа. Но единни справки ще може да се правят чак през 2017 г., защото според плановете тогава ще има връзка между търговските регистри.

Потребителското доверие в Англия на 9-годишен връх

 Потребителското доверие във Великобритания се е повишило този месец до най-високото си равнище от девет години, което е още един признак, че икономиката на Острова се подобрява, съобщи БТА.

Индексът на потребителското доверие във Великобритания, проследяван от GfK, се е повишил до нула през май спрямо минус три през април. Това е най-високото равнище от април 2005 година. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха повишение до минус 2 процента. Британската икономика се възстановява бързо през последната година, което според GfK е засилило доверието, макар вялият растеж на заплатите да означава, че финансовата ситуация на домакинствата не се е подобрила особено много.

Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

Решението 31 май да бъде обявен за ден, посветен на борбата с тютюнопушенето, е взето от страните-членки на Световнта здравна организация през 1987 г...

Искат уеднаквяване на тарифите на частните и държавните съдебни изпълнители

Ако длъжник получи покана за доброволно изпълнение от държавен съдебен изпълнител, ще плати 20 лв. такса, при частен се плащат пропорционални разходи за делото


Французи търсят партньори за екотуризъм във Варна

 Френски компании търсят контакти с хотелиери и туроператори от Варна за развитие на екотуризъм. Това обяви Стефан Дюлае, председател на Френско-българската търговска камара. Той участва във форум, организиран от община Варна, който се проведе в морската столица с участието на представители на повече от 70 компании. „Има интерес на наши фирми, които проучват възможностите за къмпингуване и туризъм с каравани и дървени къщички. В тази връзка търсим контакти с представители на варненския бизнес за съвместно развитие на такъв вид екопочивки”, обясни той.

 

Френската компания „Тотал”, която бе избрана да проучва залежите на енергийни източници в Черно море, блок „Хан Аспарух”, започва работа през юли. За целта във Варна ще бъде открит филиал на фирмата, заяви още Дюлае. Той припомни, че преди 15 години в морската столица е реализирана първата мащабна френска инвестиция у нас – SG „Експресбанк”. „Френско-българският форум е част от поредицата международни срещи, които община Варна реализира за установяване на директни контакти с инвеститори в подкрепа на местния бизнес, каза кметът на Варна Иван Портних при откриването на проявата. Той припомни, че морската столица си сътрудничи активно с департамент Нор и Марсилия за реализация на проекти в сферите на човешките ресурси, образованието, здравеопазването, културата. Пълен разцвет на френско-българските икономически отношения – такава оценка даде Жан-Мари Деманж, ръководител на Регионалната икономическа служба към френското посолство у нас, който бе гост на форума.

Играчки за бъдещото поколение иноватори

Играчките на бъдещето са все по-интересни и провокиращи мисленето на децата


31 май в историята

Събития 1815 г. — Провъзгласено е създаването на Кралство Нидерландия, което включва и днешна Белгия. 1876 г. — Априлското въстание: Четата на Христо Ботев изчаква в района на връх Веслец подкрепление от околните села; след като се разбира, че въстанието в Трети революционен окръг е осуетено, четата се насочва към Врачанската планина.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване