Пловдив подписа 30-милионня заем за инфраструктурата в града

http://www.cross.bg/plovdiv-ebvr-prednaznachen-1436631.html

/КРОСС/Кметът на Пловдив Иван Тотев и Жан Патрик Марке от ЕБВР подписаха Споразумението за 30 милионния заем между Община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. Договореният кредит е в размер на 14,5 милиона евро, с тригодишен гратисен период. Заемът ще се изплаща 13 години, с договорена лихва 2,65%. Тя обаче е „плаваща" и може да варира според кредитния рейтинг на общината. Кредитът е предназначен целево за цялостна реконструкция Коматевско шосе и булевардите "Руски" и "6-ти септември". Съществена част от кредита е предназначен за изграждането на новия бул. „Северен", който ще свърже моста на Адата с Брезовско и Карловско шосе. Договорът е признак на убеденост, че банката вярва в административния капацет и разчита на рационалното управление на община Пловдив, заяви представителят на ЕБВР Жан Патрик Марке. Институцията ще следи много внимателно как се разходват парите, които няма да се превеждат накуп, а чрез определени траншове, след представяне на окончателни договори за изпълнение на различните етапи, добави другият нейн представител Илия Кардашлиев. Много силно предимство е това, че ЕБВР ще бъде гарант и арбитър по евентуални спорове при възлагането на поръчките за изпълнение. Така процедурата се оптимизира, тъй като банковият арбитраж практически ще избегне дълги съдебни дела по обжалване на търгове и конкурси, добави Илия Кардашлиев

Шведските военни прекратиха търсенето на тайнствената подводница

http://www.mediapool.bg/shvedskite-voenni-prekratiha-tarseneto-na-tainstvenata-podvodnitsa-news226381.html

Шведското министерство на отбраната заяви, че прекратява издирването на предполагаема чуждестранна подводница във водите на Стокхолмския архипелаг след едноседмична операция, съобщиха световните агенции.   "Повечето кораби и подразделения на морската пехота се завърнаха в пристанището", но някои сухопътни сили ще останат в района, посочиха шведските военни.   От миналия петък над 200 военни, "стелт" кораби и хеликоптери претърсваха водите в района на Стокхолмския архипелаг след съобщения за чуждестранна подводна активност, за която се подозираше, че е от руска подводница.   Армията заяви, че е получила надеждни сведения за дейност на чужди подводници или водолази с подводен апарат.   Военните не назоваха поименно никоя страна във връзка с предполагаемото проникване, но повечето анализатори предположиха, че става дума за Русия. Местен вестник допусна, че подводницата може да е аварирала.   Руското министерство на отбраната заяви, че няма руска подводница в този район и прикани Швеция да отправи запитване до Холандия дали не става дума за холандската подводница "Брюинвис", която миналата седмица е изпълнявала задачи близо до Стокхолм. Достъп до Балтийско море имат девет държави - Швеция, Русия, Германия, Дания, Латвия, Литва, Полша, Финландия и Естония. Със собствен подводен флот разполагат само Русия, Германия, Полша и Швеция.

Българският червен кръст става на 136 години

http://www.cross.bg/krust-bulgarskiyat-organizatziyata-1436628.html

/КРОСС/ Българският червен кръст е на прага на своята 136 годишнина. Организацията е създадена на 25 октомври 1878 година и е една от първите институции, възникнали след Освобождението на България и участвали в изграждането на новата държава. „Стотици хиляди наши сънародници са участвали в съграждането на организацията, която с готовност помага на нуждаещите се в мирно време, при бедствия и кризи, при военни ситуации. Това е нашата мисия - да бъдем там, където е болката и нуждата на хората" - каза по повод годишнината Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст. През годините Българският Червен кръст съхранява най-ценните и непреходни човешки добродетели, които са и принципи на Международното червенокръстко движение - неутралност, хуманност, безпристрастност, независимост, доброволност, единство и универсалност. Българският Червен кръст, съгласно Женевските конвенции, подпомага социалната и здравната политика на държавата, подкрепя нейните структури при ликвидиране на последиците от бедствия, аварии и катастрофи. В последните няколко години доброволците и служителите на организацията самоотвержено и безрезервно помагаха на пострадалите от наводненията в с.Бисер, Аспарухово, Добрич, Мизия. Те бяха първи и сред пострадалите от земетресението в Перник, за да ги подкрепят с вода и продукти от първа необходимост, за да ги освободят от стреса

"Ислямска държава" продава петрол на Сирия и кюрди в Ирак, твърди министерство на финансите на САЩ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/24/2406058_isliamska_durjava_prodava_petrol_na_siriia_i_kjurdi_v/?ref=rss


Терористичната организация "Ислямска държава" се финансира от продажба на петрол от завладените в нея територии, съобщи замстник-секретарят на министерство на финансите на САЩ Дейвид Коен пред CNBC. Според Коен, основните купувачи на продукцията на екстремистите е сирийското правителство и иракски кюрди.

Коен, който се занимава с изследването на финансите на "Ислямска държава", добави, че "Ислямска държава" е "натрупала голямо богатство с безпрецедентна скорост".

За...

Чехи искат да строят VII блок в АЕЦ

http://www.moreto.net/novini.php?n=268341

Чешка компания има интерес да се включи в изграждането на нов 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" по американската технология АР-1000. "Имаме сериозно желание да произведем и доставим част от оборудването, което ще бъде необходимо на американската компания "Уестингхаус", за да изгради новата мощност в българската АЕЦ", каза Любомир Гогела от търговския отдел на "Vitkovice Machinery Group" по време на енергийната конференция "GREAT Energy Summit", организирана в Прага от посолствата на Великобритания в България и Чехия.

Ударът на деня отново е на Григор, вижте го!

http://www.bnews.bg/article-119860

Григор Димитров продължава с изключителното си представяне в Базел.

Прибраха дрехи менте за 30 бона от магазин

http://pik.bg/прибраха-дрехи-менте-за-30-бона-от-магазин-news241469.html

Прибраха дрехи менте за 30 бона от магазин

Стоки менте на обща стойност 30 хил. лв. са били иззети от магазин за дрехи и сувенири на ул. „Пирин“ във Варна,  съобщават от полицията.

Установено е, че в обекта има дрехи, спортни обувки и модни аксесоари от търговски марки, за които не са предоставени документи за произход и изрично съгласие на официалните представители на тези марки за разпространение на съответните артикули. По случая е образувано досъедбно производство.

Борят се за живота на детето, паднало от социален дом в Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385889

Лекарите в Монтана се борят за живота на 10-годишното момиче, което е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица, съобщи Фокус.
„Изключително тежко е състоянието на детето”, заяви д-р Пламен Захариев, заместник-директор на МБАЛ-Монтана.
По думите му, момичето е с множество увреждания, Лекарите в Монтана се борят за живота на 10-годишното момиче, което е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица, съобщи Фокус. „Изключително тежко е състоянието на детето”, заяви д-р Пламен Захариев, заместник-директор на МБАЛ-Монтана. По думите му, момичето е с множество увреждания,

Свлачище затруднява движението през Предела

http://pik.bg/свлачище-затруднява-движението-през-предела-news241470.html

Свлачище затруднява движението през Предела

Подпорната стена в местността Предела поддаде.  Над 30 метра свлачище от кална и скална маса блокира движението, съобщава struma.bg. Свлачището е станало около 9:30 часа тази сутрин на път II -19 в района на 15-ти километър на прохода "Предел" след село "Градево".

Движението в района се пренасочва само в едната лента, трафикът е затруднен. Ремонтни дейности се извършват и в участъка от село Места до Гоце Делчев. Поставена е необходимата сигнализация. Водачите трябва да шофират с повишено внимание в района на Кресненското дефиле, където има много завои, видимостта не е добра и опасността от активизиране на свлачища и падащи камъни е значителна. Трафикът по Е-79 е интензивен, съобщава още изданието.

На пленум в неделя социалистите искат оставката на Димитър Дъбов

http://web.barometar.net/65518/

Оставката на заместник-председателя на БСП Димитър Дъбов ще бъде поискана на пленум в неделя. Това обяви пред БНР председателката на общинската организация на БСП в Габрово и член на Националния съвет Кристина Сидерова. Дъбов предизвика недоволството на много местни структури със свое интервю за централен вестник. Срещу него отдавна има тлеещо недоволство, той е наричан [...]

Дете е в кома след падане от прозорец на социален дом

http://www.mediapool.bg/dete-e-v-koma-sled-padane-ot-prozorets-na-sotsialen-dom-news226380.html

Десет годишно момиче е с опасност за живота, след като е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица, съобщи полицията в Монтана. Сигналът за инцидента в получен в 6.40 часа в четвъртък. Детето е паднало от прозорец на стаята, в която е било настанено. Помещението се намира на втория етаж на сградата на социалния дом и е на височина около 8 метра. Момичето е получило тежка черепно-мозъчна травма, изпаднало е в кома и е с опасност за живота. По предварителни данни на медицинските лица състоянието на момичето е тежко и е започнало да проявява признаци на мозъчна смърт. Пострадалото дете е транспортирано и хоспитализирано в болницата в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление на полицията в Берковица.

И БСП - Стара Загора иска реформи в партията

http://www.cross.bg/partiyata-suvet-byuro-1436630.html

/КРОСС/Областният съвет на БСП в Стара Загора поиска от Националния съвет в кратък срок да избере нов състав на Изпълнителното бюро. Това областните социалисти решиха единодушно на свое заседание, на което бе направен задълбочен анализ на приключилите избори. Според тях промените в партията след изборите са необходими и реформите в работата на местните организации няма как да се случат изолирано без промяна и на национално ниво. Задачите, които си поставихме за преодоляване на слабостите в нашата работа, за връщане доверието към левицата и за разширяване подкрепата за партията, няма как да се реализират без адекватни действия на партията и в центъра, категорични са Старозагорските социалисти. Според всички общински партийни организации в Старозагорска област ново Изпълнително бюро е нужно, заради променената политическа ситуация след изборите в България и заради състоянието на партията. Съставът му трябва да има потенциала да изведе БСП на лидерска позиция в национален план и да даде силна подкрепа на местните структури, особено преди местните избори следващата година. Социалистите в област Стара Загора искат и подобряване диалога между организациите и центъра и настояват за нова медийна политика на партията. В заседанието на Областния съвет участва зам.-председателят на НС на БСП и член на Изпълнителното бюро Драгомир Стойнев, който бе водач на листата на БСП в Стара Загора и Георги Гьоков, който бе втори. Двамата като депутати влязоха в състава на Областния съвет

Европейските клубове искат световното в Катар да е през май

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/24/2406049_evropeiskite_klubove_iskat_svetovnoto_v_katar_da_e/?ref=rss


Големите европейски клубове ще поиска от ФИФА да премести световното първенство в Катар през май. 

Повече от година продължава дискусията кога да се състои шампионатът през 2022 г. заради тежките жеги в близкоизточната страна през летните месеци. 

Европейската клубна асоциация, в която членуват и клубове като "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Барселона" и "Байен", са обсъждали май като потенциална възможност. Според тях пролетният вариант ще създаде най-малки неприятности...

Бъдещият премиер ще взема 4119 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385848

Бъдещият премиер на страната ще получава основна брутна заплата от 4119 лв. Срещу същата сума ще се разписва и председателят на парламента. Това показват изчисленията на база средната заплата за второто тримесечие на годината, която НСИ е посочило, че е 886 лв. 
В момента проф. Георги Близнашки получава 3953 лв. основна брутна заплата, казаха за “ Бъдещият премиер на страната ще получава основна брутна заплата от 4119 лв. Срещу същата сума ще се разписва и председателят на парламента. Това показват изчисленията на база средната заплата за второто тримесечие на годината, която НСИ е посочило, че е 886 лв. В момента проф. Георги Близнашки получава 3953 лв. основна брутна заплата, казаха за “

Лекарите се борят за живота на детето, паднало от социален дом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385870

Лекарите в Монтана се борят за живота на 10-годишното момиче, което е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица, съобщи Фокус.
„Изключително тежко е състоянието на детето”, заяви д-р Пламен Захариев, заместник-директор на МБАЛ-Монтана.
По думите му, момичето е с множество увреждания, Лекарите в Монтана се борят за живота на 10-годишното момиче, което е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица, съобщи Фокус. „Изключително тежко е състоянието на детето”, заяви д-р Пламен Захариев, заместник-директор на МБАЛ-Монтана. По думите му, момичето е с множество увреждания,

Шофьор блъсна момиче на пешеходна пътека и избяга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385875

Автомобил блъсна пешеходка в Гоце Делчев и избяга, съобщи "Струма". Пътният инцидент станал вчера около 07:20 часа на кръстовището на бул.”Г.Делчев” и ул.”П.Яворов”.
Лек автомобил „Фолксваген Голф”, при завиване на дясно не пропуска и блъска, пресичащо пътното платно на пешеходна пътека 18-годишно момиче от село Копривлен, община Хаджидимово, Автомобил блъсна пешеходка в Гоце Делчев и избяга, съобщи "Струма". Пътният инцидент станал вчера около 07:20 часа на кръстовището на бул.”Г.Делчев” и ул.”П.Яворов”. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, при завиване на дясно не пропуска и блъска, пресичащо пътното платно на пешеходна пътека 18-годишно момиче от село Копривлен, община Хаджидимово,

Немски журналист: Европейските медии “обслужват” САЩ под натиска на ЦРУ

http://www.cross.bg/statii-ylfkote-zhyrnalistut-1436629.html

/КРОСС/ Ако отворим днес страниците на произволен европейски вестник или списание, ще попаднем на десетки статии за това, колко добре се живее в Щатите. Дали това обаче е така? Немският журналист Удо Улфкоте разказа пред телевизия RT, че той например е бил принуждаван да публикува статии на американски агенти, подписани от негово име. Отказът на журналиста би означавало да бъде уволнен. Улфкоте разкри как се „правят” гръмките статии в европейските вестници. „Публикувах от свое име статии, написани от агенти на ЦРУ и други служби, най-вече от немските тайни служби”, разказа журналистът. „Един прекрасен ден агентите от BND (германската Федералната служба за разследване) дойдоха при мен в кабинета ми в Frankfurter Allgemeine във Франкфурт. Те поискаха от мен да напиша статия за Либия и Муамар Кадафи… Дадоха ми цялата необходима секретна информация и ме накараха да сложа името си под статията”, сподели журналистът. В тази статия пишело, че Кадафи се опитва да построи тайно завод за изработване на химическо оръжие. Историята се разнесла из всички световни медии буквално за броени дни. Освен в интервюто пред RT, Улфкоте разказва цялата истина за медиите в книгата си „Купени журналисти”, където авторът споделя, че съжалява и се срамува от това, което е правил в миналото. „Аз вършех погрешни неща. Правех го, за да манипулирам хората. Това беше истинска пропаганда

Експерти: Да се изчисли капиталовата адекватност на КТБ

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/eksperti-da-se-izchisli-kapitalovata-adekvatnost-na-ktb-182475/

Може да се мисли за вариант за затваряне на КТБ и спасяване на банка "Виктория", смята Христина Вучева

Протестиращи блокират прохода Шипка

http://pik.bg/протестиращи-блокират-прохода-шипка-news241468.html

Протестиращи блокират прохода Шипка

Полицията в Габрово информира, че във връзка с провеждане на протестни действия от 13.00 ч, в рамките на около час, в района на кантон Любово са възможни временни затруднения на движението на МПС през прохода Шипка. От ОДМВР-Габрово съветват водачите, които имат възможност, да използват обходни маршрути.

Заявлението за протестните действия е депозирано в деловодството на общината от областния координатор на партия "Атака" Любомир Линков, информираха от администрацията, цитирани от БТА. Протестът е срещу мандата в Народното събрание, спечелен от ДПС в 7-ми Габровски избирателен район след вота на 5 октомври. На протеста са поканени всички граждани на Габрово.

Шофьор блъсна момиче на пешеходна пътека и избяга

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385871

Автомобил блъсна пешеходка в Гоце Делчев и избяга, съобщи Автомобил блъсна пешеходка в Гоце Делчев и избяга, съобщи "Струма". Пътният инцидент станал вчера около 07:20 часа на кръстовището на бул.”Г.Делчев” и ул.”П.Яворов”. Лек автомобил „Фолксваген Голф”, при завиване на дясно не пропуска и блъска, пресичащо пътното платно на пешеходна пътека 18-годишно момиче от село Копривлен, община Хаджидимово,

Изумителен удар на Григор Димитров отново хит в интернет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385867

Изпълнение на Григор Димитров от снощния му мач срещу Вашек Поспишил на турнира в Базел се превърна в хит в социалните мрежи. Най-добрият български тенисист спечели срещу състезателя от Канада с 6:2, 6:2 и тази вечер на четвъртфинала среща Роджър Федерер. При въпросното изпълнение Гришо отигра топката с удар между краката.

Омбудсманът: Не вярвам на нищо за КТБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/ombudsmanyt-ne-viarvam-na-nishto-za-ktb-6025679

Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези четири месеца, коментира Константин Пенчев пред БНР

Урокът от КТБ е, че трябва да се спазват законите

http://www.cross.bg/bankata-banka-firmi-1436627.html

/КРОСС/Обявяването на банката в несъстоятелност не води до никакъв системен риск, посочва икономистът Владимир Каролев в коментара си за в. "Сега" Публикуваните от БНБ данни от докладите на трите одиторски агенции за КТБ показват, че по оценка, направена по международните счетоводни стандарти, одиторските фирми считат, че трябва да се обезценят активите на банката с 4.2 млрд. лв. Това въобще не означава, че има дупка за 4.2 млрд. лв, както се коментира в публичното пространство. Това означава, че по международните счетоводни стандарти има обезценка на активите.Най-важният резултат от това е, че БНБ, базирана на закона и на тази оценка, е поискала до 31 октомври квесторите да осчетоводят в тон със стандартите тези оценки, което ще доведе до отрицателен капитал на банката. При сегашния закон за кредитните институции не е възможен нито вариантът КТБ да се раздели на добра и лоша банка, както се е правило в други страни от ЕС и по света, нито вариантът някой частен инвеститор да дойде и да рекапитализира банката. Тоест ако няма промяна в закона, в петдневен срок от 1 ноември БНБ ще отнеме лиценза й. След това в 20-дневен срок трябва да започне изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро, които са по стандартните лихвени равнища на КТБ. Ако има специални договори, те не са гарантирани - дори и за 1 евро

Литва и Латвия отнеха шест лиценза на руски тв канали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384732

Литовският и латвийският СЕМ са отнели 6 лиценза на руски телевизии, които се излъчват на териториите на двете страни. Мотивите са, че насаждат враждебност и омраза в отделни части на обществото. Наказанието е за 6 месеца.
По същата причина, но и с допълнителното обяснение, че са заплаха от засягане на целостта на държавата, Литовският и латвийският СЕМ са отнели 6 лиценза на руски телевизии, които се излъчват на териториите на двете страни. Мотивите са, че насаждат враждебност и омраза в отделни части на обществото. Наказанието е за 6 месеца. По същата причина, но и с допълнителното обяснение, че са заплаха от засягане на целостта на държавата,

Кола се обърна по таван по пътя Варна – Казашко

http://www.bnews.bg/article-119853

Хлъзгавият път и високата скорост са причината кола да се обърне по таван в канафката

Кати Прайс продава имплантите си

http://web.barometar.net/65517/

Ето това е странен начин да събираш пари за благотворителност. Кати Прайс заяви, че ще продаде старите си импланти, като средствата ще отидат за борбата с рака на гърдата. Нещо повече, щяла да остави автографа си върху тях, така че този, който ги купи, ще си има импланти с подписа на Прайс. „Имам няколко стари [...]

Ива Йорданова: Подадох оставка, защото съм на 30 и не може името ми да се свързва с некомпетентност

http://offnews.bg/news/n_1/n_407916.html

Ива Йорданова, известна още като жената до лидера на СДС Божидар Лукарски, се яви днес в сутрешния блок на Нова телевизия, за да обясни лично на базата на какво образование и какви качества е била назначена първо за съветник на вицепремиера по управление на средствата от ЕС и после за зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина. Самият Лукарски беше в сутришния блок на телевизията преди два дни и обеща на водещите да изпрати Йорданова, която сама да обясни нещата. Ето и цялото интервю: Водещ: Как попаднахте в екипа на вицепремиера Илияна Цанова? И.Й.:  По интересен начин. Аз доброволно, може да се каже, че се отказах от участие в листите за Народното събрание на вече изминалите избори на Реформаторския блок. Аз бях член на "Движение България на гражданите", една от партиите в Реформаторския блок, председател на Контролния съвет. Водещ: Така и сте се запознали с Божидар Лукарски? Да, като кандидати в листата на Реформаторския блок за европейски парламент. Отказах се обаче да бъда кандидат този път, защото не исках да създавам съмнения за конфликт на интереси. Все пак двама души в емоционална връзка, от две партиии т.н. Подадох оставка от Контролния съвет, напуснах и поста си като член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и прецених, че това е достойното и редно нещо да направя. По случайност по същото време от общи познати разбрах, че г-жа Цанова така сондира кандидати за политическия си кабинет. Истината е, че аз сама изпратих CV-то си във Facebook. Смятам, че живеем в свят, в който всичко е на един клик разстояние. Водещ: Какво пишеше в това CV и как стигнахте до Агенцията за българите в чужбина? И.Й.:  В CV-то ми са описани всичките ми постижения, като образование, като професионален опит, като стажове... Водещ: Сега е моментът да кажете какво е образованието Ви, а не сте просто жената до Лукарски. И.Й.:  Имам две висши образования - едното е "Международен бизнес" от Бъркли в САЩ, другото е от Военната академия в София, със специалност "Национална сигурност" с фокус върху кризисния мениджмънт и дипломна работа в сферата на социалните мрежи и гражданското общество. Стажувала съм в ООН и в Световната бизнес коалиция срещу СПИН, малария и туберкулоза, докато живях в Щатите. Водещ: Участие в телевизионно шоу... И.Й.: И HP. Това са акцентите в професионалната ми биография. Водещ: Това участие в "Шоуто на Слави", в което се изявявате с танц, съжалявате ли за него. Помага или пречи към днешна дата? И.Й.: Няма еднозначен отговор към този момент. Всичко е въпрос на манипулация и начин, по който се представят нещата. Следва откъс от танца на Йорданова в "Шоуто на Слави": Водещ: Това бяха заглавията в началото - танцьорка, съветник, танцьорка, съветник. Имаше заглавия "Танцьор на пилон". И.Й.: Това е абсолютно мултиплицирана лъжа. Ето виждате никъде във видеото няма пилон. Водещ: Помага или пречи това? И.Й.: Пак казвам, зависи от начина, по който се интерпретира информацията, както е видно и от професионалната ми биография. Водещ: Вие предлагате, това беше към мотивите за оставката, да се направи конкурс, прозрачен, да се излъчва на живо по интернет и Вие да кажете конкретни решения или политик за българите в чужбина (...) И.Й.: Искам да уточня нещо, което е много важно и някак услужливо се спестява и от медиите - не съм назначена с връзки и не съм избягала от конкурса. Позицията е на органи на власт в Държавната агенция на българите в чужбина, тоест председател и зам.-председател. По Закона за администрацията се назначават от министър-председателя по предложение на ресорния вицепремиер. Водещ: Защо сега стана това. В период, в който ще сменяме правителство? И.Й.: В никакъв случай не сме избирали момента , аз поех отговорността да застана начело на агенцията в един кризисен за агенцията момент. Водещ: Какво точно работи тази агенция? И.Й.: Тя има няколко така направления на дейност. Разбира се комуникацията с българи в чужбина, разбира се изпълняване на Стратегията за българите в чужбина, но може би най-основната дейност и тази, която поражда най-много въпросителни, е издаването на удостоверения за български произход. Издаването на удостоверения за български произход, тоест самите удостоверения за български произход са документът, с което едно лице може да кандидатства след това за българско гражданство. Водещ: Тук има ли някакви далавери? И.Й.: Имаше криза и продължава да има криза, защото бяха получени множество сигнали на база, на които вицепремиерът разпореди проверка на Главния инспекторат. Водещ: ...че има злоупотреби с издаването на удостоверения? Да, че има злоупотреби с издаването на удостоверения, че има порочни практики. Водещ: Взимат се пари, за да се придвижват тези документи? И.Й.: Не бих спекулирала по този начин, защото аз не съм разследващ орган и нямам доказателства за такова нещо, но в нормативната база, върху която се работи, има достатъчно пропуски, които предполагат да има порочни практики. Водещ: Корупционни практики? И.Й: "Порочни практики" е терминът, който е използван от Административна прокуратура. Така, че на база не само на моя анализ като съветник в кабинета на вицепрамиера с ресор българи в чужбина и отговорност да наблюдавам агенцията, но и на база доклади и сигнали, получени включително и от Министерството на правосъдието, беше разпоредена тази проверка по инициатива на вицепремиера. Тя, между другото, не е първата, която се случва в агенцията. Водещ: Целта е била да се прекрати тази проверка? И.Й.:  Аз поех отговорността в един конкретен времеви отрязък и той беше до приключване на тази проверка. Моята задача беше да съдействам на Инспектората, за да се случи тази проверка по един прозрачен начин, не да бъде замитана... Водещ: Работила ли сте другаде, преди да станете съветник? И.Й.: Разбира се, както споменах преди малко работила съм HP, работила съм в Pfizer, четири години реално се занимавам и с политика, между другото, понеже ме попитахте как изобщо съм стигнала до вицепремиера, що годе по същия начин, по който навремето започнах и като доброволец в президентската кампания на Меглена Кунева, по същия начин изпратих писмо във Facebook, заявявайки готовност да помагам. Водещ: Чувствате се жертва на тези обстоятелства? Жената до Лукарски. По този начин се интерпретира цялата случка. И.Й.: Защо да се чувствам жертва от това, че съм жената до Божидар Лукарски. В никакъв случай. Водещ : Иначе щеше ли оставката да се дава в друга ситуация? И.Й.: Подадох си оставката, искам да уточня, защото нямаше как да допусна да се вреди, първо, върху името на агенцията и аз смятам, че тази агенция е изключително нужна и не ми харесва това, че последните дни се спекулира с дебата дали изобщо трябва да я има тази агенция - да, трябва да я има. Но си подадох оставката и защото аз съм на 30 години, в никакъв случай не мога да допусна моето име да е свързано с каквито и да е съмнения за некомпетентност, непрозрачност и т.н.

Първи пари от КТБ за Никулден

http://www.cross.bg/purvi-pari-ot-ktb-za-nikylden-1436626.html

/КРОСС/Първите пари от гарантираните влогове в КТБ може да бъдат изплатени за Никулден, пише "Стандарт". Това ще стане, ако БНБ поиска лиценза на закъсалата банка заради огласения одит. Според него дупката в Корпоративна надхвърля 4,2 млрд. лева. При това положение няма шанс за спасяване на трезора, категорични са експерти и банкери. Според действащия закон до 30 октомври квесторите трябва да отразят оценката в отчетите за КТБ. Това означава, че банката ще стане с отрицателен капитал и в петдневен срок БНБ трябва да я обяви в несъстоятелност. До 20 дни по-късно следва да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро. Грубите сметки показват, че хората може да разчитат на парите си около 6 декември, коментираха експерти.Копирано от standartnews.com

Самолет се сблъска с камион за багаж на летище Екатеринбург

http://www.bnews.bg/article-119849

Няма пострадали при инцидента на летище „Колцово” в руския град Екатеринбург, където пътнически самолет се е сблъскал с камион с багаж.

165 000 туристи са преминали през музеите на Варна от началото на годината

http://www.moreto.net/novini.php?n=268383

Добър туристически сезон изпращат музеите във Варна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна проф. Валентин Плетньов, уредник на Регионалния исторически музей в града. Той посочи, че до септември има ръст на посетителите с близо 40 000 души, като музеите продължават да бъдат посещавани от варненци и гости на града.

ЦЕНАТА НА ИСТИНАТА: Журналистката, която искаше да разкрие, че ООН подкрепя "Ислямска държава" загина в катастрофа

http://www.zapernik.com/bulgariya/cenata-na-istinata-jurnalistkata-koyato-iskashe-da-razkrie-che-oon_35122/

Журналистката Серена Чехим загина в атомобилна катастрофа малко преди да успее да завърши своя последен репортаж за „Ислямска Държава“

Журналистката заяви, че с екипът й са заснели видеокадри, на които се вижда, че в конвои от камиони на ООН се вкарват бойци от Турция в Сирия, които се бият на страната на „Ислямска държава“.Става въпрос за камиони на Световната програма по храните, която е част от Групата за развитие към ООН.

Серена Чехим обяви, че...

Продължава

Пускат 1200 розови балона в инициатива срещу рака на гърдата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385860

1200 розови балона, пълни с хелий, ще полетят над столичния парк „Заимов” днес преди обяд, в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата, информира "Дарик". 
Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата.
Следващата седмица столичната АГ болница „Св. 1200 розови балона, пълни с хелий, ще полетят над столичния парк „Заимов” днес преди обяд, в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата, информира "Дарик".  Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата. Следващата седмица столичната АГ болница „Св.

Малцина оставят завещание при нотариус

http://www.cross.bg/zaveshtanie-notariys-imyshtestvo-1436623.html

/КРОСС/ "Малко са клиентите, които търсят нотариус, за да оставят завещание." Това съобщи пред Дарик председателят на регионалната колегия към Апелтивен съд в Пловдив Елена Андасарова. Всеки нотариус може да провери чрез компютърна система дали човек е оставил завещание като справката е валидна за цялата страна. Тук става дума за нотариалните завещания, които се документират в присъствието на свидетели. Другият вид завещания са собственоръчните и те остават при този, който е изразил волята си за собствеността на неговото имущество след като почине. Клиентите най-често посещават канторите за удостоверяване на подписи върху пълномощни, сделки за автомобили и имоти, както и за заверка на преписи за легализация на дипломи. Сделките с ипотека на недвижимо имущество напоследък са по-малко, каза Андасарова. По думите й хората са добре запознати с дейността на нотариусите и подхождат към тях с уважение и доверие. Частните нотариуси отбелязват днес своя професионален празник. На 24 октомври 1998 г. се провежда учредителното събрание на Нотариалната камара в България. Вече от 16 години в страната ни е има частен нотариат.  

10-годишно момиченце е в кома след падане от 2-рия етаж

http://www.cross.bg/etazh-berkovitza-padnalo-1436625.html

/КРОСС/10-годишно момиче е с опасност за живота, след като е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица, съобщи "24 часа". Установено е, че детето е паднало от прозорец на стаята, в която е било настанено. Помещението се е намирало на втория етаж на сградата на социалния дом, на височина 7,70 м. Момичето е настанено в дома с диагноза. Вследствие на инцидента пострадалата е получила тежка черепно-мозъчна травма, изпаднала е в състояние на кома и е с опасност за живота. Оказана й е спешна медицинска помощ в болницата в Берковица. По предварителни данни на медицинските лица състоянието на момичето е тежко и е започнало да проявява признаци на мозъчна смърт. Впоследствие пострадалата е транспортирана и хоспитализирана в лечебно заведение Монтана. По случая е образувано досъдебно производство в Районноto управление на полицията в Берковица.

12 града се състезават за “Европейска зелена столица” за 2017 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WxdBFrvTmtI/

Титлата „Европейска зелена столица“ е признание за усилията на градовете да създават и поддържат високи стандарти в областта на устойчивото градско развитие, съобразено с опазването на околната  среда. От учредяването на наградата през 2010 г. досега тя е присъждана на седем града.

Кандидатите да станат Европейска зелена столица през 2017 г. са: Бурса (Турция), Кашкайш (Португалия), Корк (Ирландия), Есен (Германия), Хертогенбос (Нидерландия), Истанбул (Турция), Лахти (Финландия), Лисабон (Португалия), Неймеген (Нидерландия), Печ (Унгария), Порто (Португалия) и Умео (Швеция).

Екип от международни експерти ще направи техническа оценка на всяка от кандидатурите. През юни 2015 г. ще бъде обявен кратък списък с градовете, които ще се състезават за наградата за 2017 г. Победителят ще бъде обявен през юни 2015 г. на церемония по награждаване в Бристъл, Великобритания, който ще бъде европейската зелена столица през 2015 г.

1200 балона ще полетят над София в памет на жените, починали от рак на гърдата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385845

1200 розови балона, пълни с хелий, ще полетят над столичния парк „Заимов” днес преди обяд, в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата, информира 1200 розови балона, пълни с хелий, ще полетят над столичния парк „Заимов” днес преди обяд, в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата, информира "Дарик".  Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата. Следващата седмица столичната АГ болница „Св.

Двойка астероиди ударила Земята преди 458 млн. години

http://www.cross.bg/asteroidi-zemyata-kosmicheski-1436622.html

/КРОСС/ Двойка астероиди се блъснала в Земята преди 458 милиона години и от удара са се образували кратери, които още са видими в днешна Швеция, съобщава АФП. Двойката астероиди се е образувала при една от най-значимите катастрофи в Слънчевата система преди 470 милиона години. Тогава в главния й астероиден пояс обект с широчина 200 км се разпада и стотици от отломките по-късно преминават през земна орбита. Ивестно беше, че кратерът Локне край Йостерсунд, който е с широчина 7,5 км, е свързан с този космически катаклизъм. Учени доказаха, че кратерът Малинген, който е на разстояние 16 км от него и е широк 700 м, се е образувал по същото време. Астероидът, направил кратера Локне, е бил дълъг около 600 м. Малинген се е образувал от по-малък астероид - 150 м. И двете космически тела са били съставени от скални парчета, събрани заедно от ефекта на гравитацията. Около 16 процента от астероидите, които се приближават до Земята, са на двойки. От известните на планетата ни 188 кратери, само десет (в Канада, Русия, Германия, Финландия и Бразилия) изглеждат образувани от двойка астероиди.  

КТБ е политически проект, който си има банка

http://www.cross.bg/ganev-banka-georgi-1436624.html

/КРОСС/БНБ няма вече избор - данните от одита на КТБ водят към единствената възможна процедура - онемане на лицеза на банката- коментира през Радио Пловдив икономическият анализатор Георги Ганев от центъра за либерални стратегии. Според него банковата система не е в риск. Българските банки изглеждат готови да помагат да помага на общата ликвидност, но никоя о тях не иска да участва в "спасяване" на тази банка, коментира анализаторът.  Според Георги Ганев прогнозите за промяна на лихвените проценти са надценени. По отношение на използването на държавни средства за покриване на дупката от КТБ неминуемо ще погълне държавни средства, дали през фонда за гарантиране на вземанията или през банките- но там също са пари на хората и на публичните институции, каза той.  Това, което трябва да се случи, смята Ганев, е да се разнищи докрай цялата схема на свързани лица, защото КТБ не е банка- тя е политически проект, който си има банка.  

Пазарът на професионалното управление на сгради надхвърли 4 млрд. лв.

http://www.mediapool.bg/pazarat-na-profesionalnoto-upravlenie-na-sgradi-nadhvarli-4-mlrd-lv-news226379.html

Пазарът на професионално управление на сгради, т.нар. фасилити мениджмънт, е нараснал на над 4 млрд. лв. у нас. Това сочат данните на Realityconsult представени по време на Деветата международна фасилити мениджмънт конференция, която се провежда в София. Фасилити мениджмънтът у нас се използва най-вече в бизнес сгради, като целта е да се подобри работната среда. Приблизително 1.7 млн. кв.м офисни площи и 0.8 млн. кв.м търговски площи ползват услугата. Това сочат данните на Българската фасилити мениджмънт асоциация (БФМА). Голяма част от компаниите, които използват професионално управление за поддръжка на сградите, изискват увеличение на качеството на предоставяната услуга, намаляване на оперативните разходи и времето за извършване на отделните услуги, сочи проучване на БФМА. Фасилити мениджмънтът (ФМ) може да бъде разделен условно на три вида -  технически, инфраструктурен и търговски. Първият предполага извършване на дейности като обслужване, наблюдение и поддръжка на технически съоръжения, както и техническа спешна помощ. Инфраструктурният ФМ предлага почистване и поддръжка на обекта, озеленяване, сигурност и управление на отпадъците. Третият вид услуга се фокусира върху планиране и контролиране на разходите, гаранционен мениджмънт и управление на доставките. Една от големите цели на ФМ организациите е потребителите да се възползват от целия спектър на предлаганите услуги, за оптимизиране на работната среда, както и подобряване качеството им. Най-популярната фасилити услуга остава почистването, която се използва от над 90 % от фирмите. Засилва се обаче ползването на външни услуги за техническа поддръжка, включващи най-общо периодична профилактика, поддръжка и аварийни ремонти на всички системи и инсталации в сградите, като електрически инсталации, отоплителни, климатични и вентилационни системи и други. Чрез планиране на редовна профилактика и енергиен мениджмънт могат да се избегнат много от аварийните ситуации, които водят до високи непредвидени разходи. Възможностите за повишаване на енергийната ефективност чрез подмяна на инсталация за отопление по време на конференцията представи "Гео Фасилитис". С нея разходите за отопление могат да бъдат оптимизирани около десет пъти. Освен спестените средства, по този начин се намалява и замърсяването на околната среда, посочи Кирил Илиев, управител на компанията.

Пловдив тегли 30 млн. лв. кредит за инфраструктура

http://plovdiv.actualno.com/Plovdiv-tegli-30-mln-lv-kredit-za-infrastruktura-news_56630.html

Кметът на община Пловдив Иван Тотев подписа договор с Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ за предоставяне на кредит в размер на близо 30 милиона лева. Средствата ще се използват за...

Светофар ще регулира трафика по срутилия се път към Банско

http://society.actualno.com/Svetofar-shte-regulira-trafika-po-srutilija-se-pyt-kym-Bansko-news_56633.html

Със светофарна уредба ще се регулира движението при 15-ти км от път ІІ-19 Симитли – Разлог в близост до село Градево. Тя ще бъде поставена до края на днешния работен ден. Временната организ...

Вложителка в КТБ: БНБ изцяло е поддържала корупционната схема, вихреща се в банката

http://pik.bg/вложителка-в-ктб-бнб-изцяло-е-поддържала-корупционната-схема-вихреща-се-в-банката-news241462.html

Вложителка в КТБ: БНБ изцяло е поддържала корупционната схема, вихреща се в банката

В КТБ няма една керемида, купена с пари, дадени от Цветан Василев, всичко е купено с парите на вложителите. Това заяви в сутрешния блок на БТВ Вера Ахундова, която е един от вложителите в банката. Според нея губещи от ситуацията с КТБ са всички, които държат парите си там. Ахундова смята, че БНБ също има вина – изцяло е поддържала корупционната схема, която се вихри в КТБ.

Освен това били правени фалшиви надзорни прегледи. Над 60% от парите на банката или тази част, която е минала през финансовите схеми и няма обезпечение, е отишла за покупка на отделни предприятия, смята икономистът Любомир Дацов. Според него става дума за около 3,6 млрд. лв. и БНБ нямало как да засече това. Журналистът Йово Николов бе на друго мнение и категорично заяви, че централната банка е била съвсем наясно какво се случва в КТБ.

И тримата участници в разговора, обаче бяха категорични, че банката на Цветан Василев е мина за следващото правителство, а вероятно и за повече от един кабинет. Според Ахундова КТБ трябва да бъде оздравена. На това Дацов й отговори с въпрос: "Бихте ли вложили 10 лв. в нещо, ако знаете, че ще загубите 8?"

Пропадна 35-метрова стена, откъсна пътя Симитли - Банско

http://www.vesti.bg/novini/propadna-35-metrova-stena-otkysna-pytia-simitli-bansko-6025680

35-метрова подпорна стена пропадна и откъсна едната лента на пътя Симитли Банско, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Георги Кадиев: Ако Миков не направи радикални промени, догодина ще бъде сменен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384701

- Г-н Кадиев, има ли бунт на “богатите младоци” в БСП?
- Не. Има много ясен сигнал. И той не е на така удобно опакованите като “богати младоци”, а на хора, които искат промяна - включително и цели общински организации, като тази в Разград.
Когато си загубил 50% от гласовете си само за 1 г., не можеш да се правиш, че нищо не е станало. - Г-н Кадиев, има ли бунт на “богатите младоци” в БСП? - Не. Има много ясен сигнал. И той не е на така удобно опакованите като “богати младоци”, а на хора, които искат промяна - включително и цели общински организации, като тази в Разград. Когато си загубил 50% от гласовете си само за 1 г., не можеш да се правиш, че нищо не е станало.

Лекари пред Фрог: НЗОК е майка на частните болници и мащеха на държавните

http://frognews.bg/news_78815/

Дали някои болници са ощетени от Здравната каса, а други са щедро възнаградени? Дали частните лечебни заведения не са с предимство пред държавните? На тези въпроси НЗОК мълчи, въпреки че законът повелява да признае или опровергае това.

Мъж с брадва нападна полицаи в Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385841

Мъж с брадва сряза врата на полицай, а на друг ръката преди други двама униформени да го застрелят на място, съобщава „Дейли телеграф”. Екшънът се разиграл на ъгъла на „Джамайка авеню” и 160-а улица в Ню Йорк. Зейл Томпсън от „Куинс” счупил черепа на полицай Кенет Хийли с малка синя брадва около 2 ч. сутринта местно време. Той е приет в болница.

Колумбия ще печата пари с лика на Габриел Гарсия Маркес

http://www.cross.bg/gabriel-markes-garsiya-1436621.html

/КРОСС/ На трето четене Конгресът на Колумбия одобри закон, който позволява включването на лика на известния писател Габриел Гарсия Маркес на нова емисия колумбийски пари, съобщава Colombia Reports. В следващата емисия банкноти и монети на Централната банка да бъде включен образът на нобеловия лауреат Габриел Гарсия Маркес. След пълното приемане на закона, министерствата на образованието, културата, информационните технологии и комуникациите ще отговарят за създаването на национална политика за популяризиране на образа на писателя в Колумбия. В закона е предвидено и създаването на програми за запазване като културно богатство на местата, свързани с автора, както и създаването на международен център за наследството на Габриел Гарсия Маркеса. Предвижда се и стипендиантска програма, която ще се фокусира върху образа на Маркес като журналист и филмов деец. Преди обаче законът да влезе в сила, той трябва да бъде обсъден и от Камарата на представителите.        

Сакскобургготски: Обединението се постига чрез диалогичност и общи идеали

http://www.moreto.net/novini.php?n=268380

Обединението се постига чрез диалогичност, чрез общи идеали, които засягат всички. Това заяви Симеон Сакскобургготски пред БТА по повод предстоящата премиера на автобиографичната му книга „Една необикновена съдба”. Ако се разбере ползата от по-малко конфронтация и повече сдържаност и най-вече да се разговаря по дискретен начин, а не медийно, това би помогнало да се върви напред, посочи министър-председателят на България в периода 2001-2005 г.

Мъж с брадва нападна полицаи в Ню Йорк (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385814

Мъж с брадва сряза врата на полицай, а на друг ръката преди други двама униформени да го застрелят на място, съобщава „Дейли телеграф”. Екшънът се разиграл на ъгъла на „Джамайка авеню” и 160-а улица в Ню Йорк. Зейл Томпсън от „Куинс” счупил черепа на полицай Кенет Хийли с малка синя брадва около 2 ч. сутринта местно време. Той е приет в болница.

Шивач критикува корупцията с костюми без джобове

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/shivach-kritikuva-korupciiata-s-kostiumi-bez-dzhobove-6025675

"Нека честността да е на мода", обявяват афиши в девет магазина на "Големия шивач Роберт", известна марка в парагвайската столица

110 се състезават в “Математика без граници”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DGLXmriFdLc/

110 ученици от втори до девети клас на СОУ”Любен Каравелов” – Несебър участваха в есенния кръг на Международния турнир „Математика без граници”.

В рамките на един астрономически час младите математици решаваха тест с 20 задачи, от които 10  с избираем отговор и 10 – със свободен отговор. Задачите са съставени от екип от специалисти и консултанти и са съобразени с изучаваното учебно съдържание в съответните възрастови групи в различните страни.

По регламент Международният математически турнир „Математика без граници” се провежда в три дистанционни кръга – есенен ( през октомври ), зимен ( през януари ) и пролетен ( през март ) и финално състезание в България.

Финалният кръг както в индивидуалното, така и в отборното класиране  ще се проведе на 27 и 28 юни 2015. За втора поредна година домакин на финалните прояви ще бъде СОУ”Любен Каравелов” – Несебър.

                                                  Мара МОМЧИЛОВА

Местим стрелките на часовника навръх Димитровден

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246177_%D0%9C%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%85+%D0%94%D0%B8

 Тази неделя (26.10.2014) точно в 4:00 часа сутринта ще преместим стрелките на часовниците си с час назад и ще преминем към зимното часово време. Така вече ще спим с един час повече.

Връщането към астрономическото часово време тази година съвпада с Димитровден.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци.

С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин. Той пише писмо до редактор на вестник "Парижки журнал" през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път сериозно то е предложено от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина", публикувана през 1907 г. Той не успява да убеди британския парламент да го приеме, въпреки наличието на значително лоби.

Идеята за лятно часово време за пръв път се въвежда на практика от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април - 1 октомври 1916 г.

Скоро след това във Великобритания са последвали примера, като в началото въвели лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 г.

От 1999г. лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час назад.

Преместването на стрелките с час назад, когато се връщаме към астрономическото време, намалява риска от инфаркт, а преминаването към лятното време го увеличава, твърдят шведски учени от Каролинския институт.

Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на преминаването от лятно към зимно часово време и обратното от 1987 г. до днес.

Резултатите показват, че рискът от инфаркт на миокарда се повишава средно с 5% през първата седмица от прехода към лятно време в сравнение с другите седмици от годината.

Изследователите са убедени, че преминаването в края на октомври към астрономическото часово време се съпровожда с понижаване на риска от инфаркт на следващия ден - в понеделник.

119 държави местят стрелката на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят - Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Омбудсманът не вярва на нищо, случващо се с КТБ

http://news.ibox.bg/news/id_860648567

Толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме

Дариха конфискувани въглища на пернишко училище

http://pik.bg/дариха-конфискувани-въглища-на-пернишко-училище-news241459.html

Дариха конфискувани въглища на пернишко училище

Конфискувани въглища са дарени на пернишко училище, съобщи пресслужбата на областната управа.

Те били иззети при съвместна операция на Икономическа полиция - Перник и Първо районно управление. Органите на реда установили два микробуса с нерегламентирано добити въглища, Горивото е постъпило в училището с посредничеството на Общинския инспекторат. По настояване на областния управител Бойка Павлова институциите в региона се активизират в борбата срещу незаконния добив на въглища, информира БТА.

Областната администрация дори подготвя предложение за законови промени, регламентиращи всеки добив на въглища извън дадения на концесия като незаконен и престъпен по смисъла на НК.

Тарпишчев се извинил с писмо на сестри Уилямс

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/24/2406044_tarpishchev_se_izvinil_s_pismo_na_sestri_uiliams/?ref=rss


Президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев е изпратил писмо с извинение на сестри Уилямс, потвърди по-малката от тях Серена.

"Той изпрати извинение на мен и на сестра ми. Извиненията бяха в писмена форма. Аз лично не съм разговаряла с него", заяви Серена по време на турнира в Сингапур.

В телевизионно предаване руският функционер нарече Уилямс "братя". 

Женската тенис асоциация извади Тарпишчев за една година от тениса и го глоби 25 хиляди долара,...

Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка?

http://www.bnews.bg/article-119857

Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ, заяви пред БНР обмудсманът Константин Пенчев.

Без педагогически надзор в училището на Ана-Мария

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bez-pedagogicheski-nadzor-v-uchilishteto-na-ana-mariia-6025676

Служебният министър на образованието Румяна Коларова обяви, че директорката на IV Помощно училище в София е признала за част от нарушенията, установени от ДАЗД

Григор Димитров с нов "горещ удар" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_407951.html

Най-добрата ни ракета в мъжкия тенис Григор Димитров сътвори поредното си изпълнение, което попадна в рубриката на АТР за „горещи удари". Това се случи по време на мача му на 23 октомври вечерта срещу Вашек Поспишил в Базел. Димитров победи канадеца с 6:2, 6:2. Гришо със сигурност е най-честият участник във въпросната рубрика, а при успеха си над канадеца си заслужи това със страхотен прехвърлящ „хот дог“ - удар между краката. Канадецът върна една топка в полето на Григор, а българинът я с удар между краката, който почти прехвърли своя съперник. Поспишил успя да върне топката в игра, но Димитров спечели точката с къс бекхенд.

На рождения си ден Владо Пенев се среща с италиански колеги в Рим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384780

Актьорът заминава днес, на рождения си ден, за Италия, за да се включи в Седмицата на българското кино. Фестивалът се открива днес и ще продължи до неделя. В него ще участват и Анна Мария Гюзелева и Орлин Павлов, за да представят филма “Живи легенди”, Явор Бахаров и Ивайло Захариев - за “Под прикритие”. Освен за него Пенев ще говори с италианските Актьорът заминава днес, на рождения си ден, за Италия, за да се включи в Седмицата на българското кино. Фестивалът се открива днес и ще продължи до неделя. В него ще участват и Анна Мария Гюзелева и Орлин Павлов, за да представят филма “Живи легенди”, Явор Бахаров и Ивайло Захариев - за “Под прикритие”. Освен за него Пенев ще говори с италианските

Украинската опозиция иска Коломойски да бъде уволнен заради измами

http://www.cross.bg/opozitzionniyat-blok-kolomoiiski-1436620.html

/КРОСС/ Украинската опозиция «Опозиционният блок» се обърна в ЦИК на Украйна с искане, да бъде уволнен председателят на Днепропетровската държавна областна администрация олигархът Игор Коломойски, предаде «Звезда». Партията обвинява Коломойски за неправомерна намеса в избирателния процес. Преди дни в мрежата изтече запис на телефонен разговор от така нареченото «подслушване», на който се чува гласът сходен с този на Коломойски, който уж се договаря с депутата Давид Жвания, приближен на Кабинета на министрите и администрацията на президента, да бъдат фалшифицирани резултатите от гласуването на изборите във Върховната рада в пет окръга на Донецка област. «Молим ЦИК да се обърне към президента и премиера на Украйна, за да преразгледат въпроса за прекратяване на правомощията на председателя на Днепропетровска област Игор Коломойски във връзка с нарушаване на Конституцията на Украйна», гласи заявлението на «Опозиционният блок», публикувано на официалния им сайт. Също така, политическата партия моли да бъде признато действията на Коломойски за нарушение на избирателните права на гражданите, а също на правата и законните интереси на «Опозиционният блок». Напомняме, че на 26 октомври в Украйна ще се проведат извънредни избори за украинския парламент, в който ще бъдат избрани 424 депутата

Спасители извадиха дете, заседнало в асансьор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385836

Дете от Монтана заседна в асансьор. Инцидентът е станал вчера към 16.50 ч. в бл. „Аврора“ 4, пише "Конкурент". На място са изпратени спасители от местната служба за пожарна безопасност и защита на населението.
Групата е отреагирала и на друг сигнал вчера. Към 6.30 ч. са били изпратени да изтеглят товарен автомобил „Мерцедес” със софийска Дете от Монтана заседна в асансьор. Инцидентът е станал вчера към 16.50 ч. в бл. „Аврора“ 4, пише "Конкурент". На място са изпратени спасители от местната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Групата е отреагирала и на друг сигнал вчера. Към 6.30 ч. са били изпратени да изтеглят товарен автомобил „Мерцедес” със софийска

Кметът посреща във Варна представители на Европейски младежки столици

http://www.moreto.net/novini.php?n=268381

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с представители на бивши, настоящи и бъдещи Европейски младежки столици, участници в международен младежки тренинг на тема „Управление на доброволци“. Обучението се организира от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“, съвместно с неправителствения сектор в морската столица и е част от проект „Младежки столици в действие", финансиран по програма „Младежта в действие“ на Европейската комисия.

Подпорната стена в Предела поддаде, движението е блокирано

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385829

Подпорната стена в местността Предела поддаде. Над 30 метра свлачище от кална и скална маса блокира движението, съобщава struma.bg.
Свлачището е станало около 9:30 часа тази сутрин на път II -19 в района на 15-ти километър на прохода "Предел" след село "Градево". Движението в района се пренасочва само в едната лента, трафикът е затруднен. Подпорната стена в местността Предела поддаде. Над 30 метра свлачище от кална и скална маса блокира движението, съобщава struma.bg. Свлачището е станало около 9:30 часа тази сутрин на път II -19 в района на 15-ти километър на прохода "Предел" след село "Градево". Движението в района се пренасочва само в едната лента, трафикът е затруднен.

Река Белица край Килифарево преля

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/24/2406041_reka_belica_krai_kilifarevo_prelia/?ref=rss


Река Белица край Килифарево е преляла, но в момента няма засегнати домове, съобщи кметът на града Димитър Събев, цитиран от агенция "Фокус". Според него това се дължи на почистеното корито.

''Няма засегнати къщи и инфраструктура в урбанистичната зона, но има доста наноси, храсти, отнесени са и част от дървата, които бяхме депонирали за огрев'', обясни Събев.

Временният мост, който военните са построили е отнесен към левия бряг. Предстои съвещание в общината, за да се реши...

Gucci губи блясъка си

http://www.investor.bg/stil/348/a/gucci-gubi-bliasyka-si-182476/

Уникалността на продуктите на марката остава в миналото, след като тя отваря все повече нови магазини

Дете заседна в асансьор, викат спасители да го извадят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385815

Дете от Монтана заседна в асансьор. Инцидентът е станал вчера към 16.50 ч. в бл. „Аврора“ 4, пише Дете от Монтана заседна в асансьор. Инцидентът е станал вчера към 16.50 ч. в бл. „Аврора“ 4, пише "Конкурент". На място са изпратени спасители от местната служба за пожарна безопасност и защита на населението. Групата е отреагирала и на друг сигнал вчера. Към 6.30 ч. са били изпратени да изтеглят товарен автомобил „Мерцедес” със софийска

Адвокат: За проблемите с КТБ най-големите виновници са политиците

http://econ.bg/Новини/Адвокат-За-проблемите-с-КТБ-най-големите-виновници-са-политиците_l.a_i.584020_at.1.html

Най-голямата вина за кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ) носят политиците. Тази ситуация беше подготвяна много отдавна, при това с промени в...

Любовницата на Лукарски: В назначението ми нямаше политически нюанс

http://pik.bg/любовницата-на-лукарски-в-назначението-ми-нямаше-политически-нюанс-news241450.html

Любовницата на Лукарски: В назначението ми нямаше политически нюанс

„В назначението ми нямаше политически нюанс. Бях съветник в кабинета на вицепремиера Илиана Цанова, а в нейния ресор е Държавната агенция за българите в чужбина”, каза в „Здравей, България” по Нова телевизия Ива Йорданова, която се отказа от поста зам.-председател на Агенцията.

"По случайност от общи познати разбрах, че г-жа Цанова сондира за кандидатури за политическия си кабинет и сама пратих сивито си по Фейсбук. Живеем в свят, в който всичко е на един клик разстояние. Заявих готовност да помагам, както навремето започнах като доброволец в президентската кампания на Меглена Кунева", обясни Йорданова назначението като съветник в политическия кабинет на вицепремиера. Тя допълни, че заради интимната си връзка с лидера на СДС Божидар Лукарски се е отказала от всички постове в партията на Кунева "България на гражданите", както и от възможността да се кандидатира за депутат. 

Тя сподели още, че има две висши образования – едното е от Бъркли в САЩ, а другото Военната академия в София по специалност „Национална сигурност и фокус върху кризисния мениджмънт”. „Имам и дипломна работа в сферата на социалните мрежи и гражданското общество. Стажувала съм в ООН”, каза още тя. На въпроса на Виктор Николаев дали има професионален опит като съветник, 30-годишната Ива отвърна: "Разбира се, че имам такъв трудов стаж. Работила съм в "Хюлет-пакард", във "Файзер", от четири години съм в политиката."

Йорданова изгледа 10 секунди от участието си като танцьорка в "Шоуто на Слави" и победоносно обяви: "Както виждате пилон няма!" "Всичко е въпрос на манипулация и начин, по който се представят нещата", каза още жената до Лукарски по повод изявата си в "Умна и красива". 

„Не съм назначена с връзки и не съм избягала от конкурс. Позицията зам. директор "Българи в чужбина" се заема след назначение от министър-председателя, по предложение на ресорния министър ", категорична беше тя на финала.

Скопие 2014 - етноцентризъм с привкус на мегаломания

http://www.grreporter.info/Skopie_2014_-_etnocentrizm_s_privkus_na_megalomaniya/16293

Управлението на Никола Груевски освен че вече остави своя траен отпечатък върху сърцето на Скопие, ще остави и голяма дупка в общия дълг на страната за идните поколения.

прочети повече

Европейският съвет потвърди климатичните цели за намаляване с 40% на парниковите емисии

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/24/2406045_evropeiskiiat_suvet_potvurdi_klimatichnite_celi_za/?ref=rss


Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да намалят до 2030 г. парниковите емисии с поне 40 % в сравнение с нивото от 1990 г., става ясно от бележките на председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, публикувани на сайта на Съвета след вчерашната среща.

Споразумението, постигнато на заседание в Брюксел, има за цел да съдейства за борбата с промените в климата и да даде пример на останалия свят преди важните международни преговори за климата догодина.

Лидерите...

Пътнически самолет и камион за багаж се сблъскаха на летището в Екатеринбург

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/24/2406043_putnicheski_samolet_i_kamion_za_bagaj_se_sbluskaha_na/?ref=rss


Пътнически самолет на руската авиокомпания "Уралски авиолинии" и камион за транспортиране на багаж се сблъскаха леко на летището в Екатеринбург, съобщи ТАСС.

Никой не е пострадал при инцидента, станал при подготовка за излитане на самолета. В машината не е имало пътници.

След оглед на самолета не са установени повреди, които биха могли да представляват опасност за полета. Самолетът излетял за Москва с два часа закъснение.

Инцидентът ще бъде разследван от специална комисия, заяви пред ТАСС директорът по стратегическа комуникация на летището Дмитрий Тюхтин.

Прокуратурата обяви, че също е започнала проверка на обстоятелствата около сблъсъка.

В понеделник при сблъсък на самолет "Фалкон" със снегорин на московското летище Внуково загинаха четирима души, включително президентът на концерна "Тотал" (Total) Кристоф дьо Маржори.

ТАСС напомня, че на 17 февруари на летището в Дубай със самолет на "Уралски авиолинии" се е случил сходен инцидент. Тогава камион MAN се удари в опашката на спрян на стоянка Airbus А321, собственост на компанията. Самолетът тогава бе отхвърлен на 4 метра, а пострада стюардеса.  

Подпорната стена в Предела поддаде, свлачище блокира движението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385805

Подпорната стена в местността Предела поддаде. Над 30 метра свлачище от кална и скална маса блокира движението, съобщава struma.bg.
Свлачището е станало около 9:30 часа тази сутрин на път II -19 в района на 15-ти километър на прохода Подпорната стена в местността Предела поддаде. Над 30 метра свлачище от кална и скална маса блокира движението, съобщава struma.bg. Свлачището е станало около 9:30 часа тази сутрин на път II -19 в района на 15-ти километър на прохода "Предел" след село "Градево". Движението в района се пренасочва само в едната лента, трафикът е затруднен.

Канада закъсня да реагира на тероризма, въпреки че беше предупредена

http://america.actualno.com/Kanada-zakysnja-da-reagira-na-terorizma-vypreki-che-beshe-predupredena-news_56603.html

Светът вече не е същият – тази сакрална мантра се повтаряше отново и отново след атентатите от 11 септември, 2001 година, когато беше сринат Световният търговски център в Ню Йорк, беше ударе...

Лъже ли Борислава Латинова, защото иска да е медийна звезда?

http://crime.actualno.com/Lyje-li-Borislava-Latinova-zashtoto-iska-da-e-medijna-zvezda-news_56629.html

Лъжкиня ли е студентката Борислава Латинова – този въпрос става все по-основателен, предвид натрупването на информация през последната седмица по случая ѝ. Латинова стана сериозен обект на ...

Швеция се отказа от издирването на чуждестранната подводница

http://www.vesti.bg/novini/shveciia-se-otkaza-ot-izdirvaneto-na-chuzhdestrannata-podvodnica-6025678

Шведската армия прекрати операцията по издирването на "чуждестранна подводна активност" в териториалните й води, съобщи Генщабът на армията.

КАТ следи шофьорите в Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385816

Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града и правилата за движение в населено място продължава и през месец октомври, съобщават от Пътна полиция - Сливен.   Полицейските екипи са на най-натоварените улици и кръстовища в града. Днес, 24 октомври, засилено присъствие има на булевардите “Цар Симеон”, “Банско шосе” и “Илинденско въстание”. Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града и правилата за движение в населено място продължава и през месец октомври, съобщават от Пътна полиция - Сливен. Полицейските екипи са на най-натоварените улици и кръстовища в града. Днес, 24 октомври, засилено присъствие има на булевардите “Цар Симеон”, “Банско шосе” и “Илинденско въстание”.

Баща отказа да се подчини, а синът му заби юмрук на полицай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385798

23-годишен младеж от сливенското село Сотиря е в ареста за нападение на полицейски служител. С него е задържан и баща му за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това съобщиха от ОД на МВР – Сливен.
Вчера около 23,30 часа полицейски екип се отзовава на сигнал за силна музика в село Сотиря. На място полицейските служители установяват група от 23-годишен младеж от сливенското село Сотиря е в ареста за нападение на полицейски служител. С него е задържан и баща му за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това съобщиха от ОД на МВР – Сливен. Вчера около 23,30 часа полицейски екип се отзовава на сигнал за силна музика в село Сотиря. На място полицейските служители установяват група от

България и Япония се срещат в Пловдив

http://www.cross.bg/plovdiv-yaponiya-pavlova-1436619.html

/КРОСС/Японска пианистка ще свири в общ концерт с българска флейтистка и най-добрите български женски гласове на 27 октомври от 18:30 ч. в Регионалния исторически музей, зала „Съединение" в Пловдив. Събитието, с вход свободен, е част от Дните на японската култура в България, които Посолството на Япония организира за двадесет и пета поредна година. „България среща Япония" ще събере на една сцена Аями Файт - известна японска пианистка, Мила Павлова - българска флейтистка и един от най-добрите български женски гласове - „Ева квартет". Поводът е Петият международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив и е част от 25-ите Дни на японската култура в България. Концертът се организира от фондация „Музикартисимо", Посолството на Япония, Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив". Аями Файт е завършила редица майсторски класове в Европа и Япония при прочути педагози, сред които световноизвестния проф. Маргулис и проф. Вайхер в Германия (2001, 2002), както и проф. Арним в Италия (2005). Тя изнася множество солови рецитали и свири като солист на симфонични оркестри, като New City Orchestra в Токио. Като камерен изпълнител японската пианистка е носител на Първа награда от Международния конкурс на Японско-австрийската асоциация в Токио. Понастоящем Аями Файт живее в Мюнхен, Германия, където концертира в партньорство с известни инструменталисти

Син и баща в ареста за неподчинение и побой над полицай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385818

23-годишен младеж от сливенското село Сотиря е в ареста за нападение на полицейски служител. С него е задържан и баща му за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това съобщиха от ОД на МВР – Сливен.
Вчера около 23,30 часа полицейски екип се отзовава на сигнал за силна музика в село Сотиря. На място полицейските служители установяват група от 23-годишен младеж от сливенското село Сотиря е в ареста за нападение на полицейски служител. С него е задържан и баща му за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това съобщиха от ОД на МВР – Сливен. Вчера около 23,30 часа полицейски екип се отзовава на сигнал за силна музика в село Сотиря. На място полицейските служители установяват група от

Шофьорите в Сливен под контрола на КАТ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385807

Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града и правилата за движение в населено място продължава и през месец октомври, съобщават от Пътна полиция - Сливен.   Полицейските екипи са на най-натоварените улици и кръстовища в града. Днес, 24 октомври, засилено присъствие има на булевардите “Цар Симеон”, “Банско шосе” и “Илинденско въстание”. Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града и правилата за движение в населено място продължава и през месец октомври, съобщават от Пътна полиция - Сливен. Полицейските екипи са на най-натоварените улици и кръстовища в града. Днес, 24 октомври, засилено присъствие има на булевардите “Цар Симеон”, “Банско шосе” и “Илинденско въстание”.

Сложихме на влог нови 531 млн. лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=268355

Нови 531 млн. лв. са сложили на влог българските фирми и домакинства в рамките на един месец, показва статистиката на БНБ за септември. Така общата сума на депозитите в банковата система към края на миналия месец е стигнала 58,91 млрд.

Омбудсманът: БНБ не прави разлика между банка и черна дупка

http://frognews.bg/news_78847/

Първите доклади на квесторите за КТБ бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ се оказа, че това не е банка, а е черна дупка. Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка, заяви той.Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред БНР.

10-годишно момиченце е в кома след падане от 2-рия етаж

http://www.vesti.bg/novini/10-godishno-momichence-e-v-koma-sled-padane-ot-2-riia-etazh-6025677

10-годишно момиче е с опасност за живота, след като е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица.

20-годишната Ренета липсва вече 17 дни

http://www.bnews.bg/article-119854

Столичната полиция издирва 20-годишната Ренета Сотирова.

Рублата продължава да олеква

http://www.investor.bg/novini/130/a/rublata-prodyljava-da-olekva-182474/

Вчера централната банка на Русия е разпродала още 1 млрд. долара от валутните си резерви, за да подкрепи валутата

Показаха кадри от нахлуването на стрелеца в парламента на Канада

http://www.cross.bg/parlamenta-kadri-napadenieto-1436618.html

/КРОСС/Стрелецът от нападението в канадската столица Отава е действал сам. Това обявиха властите, след като мъж уби войник и откри стрелба в парламента, преди да бъде убит от полицията. Разпространени бяха кадри от охранителните камери, които показват пътя на нападателя от убийството на войника до нахлуването му в парламента. На тях се вижда как тича по улиците с оръжие, а минувачите бягат от него. Разследването установи, че той е бил канадски гражданин, но може да е имал и либийско гражданство. Преди няколко години той бил приел исляма и изповядвал радикални възгледи. След нападението министър-председателят Стивън Харпър е поставен под денонощна охрана.

Омбудсманът: След 4 месеца мълчание от БНБ се оказа, че КТБ не е банка, а черна дупка

http://pik.bg/омбудсманът-след-4-месеца-мълчание-от-бнб-се-оказа-че-ктб-не-е-банка-а-черна-дупка-news241437.html

Омбудсманът: След 4 месеца мълчание от БНБ се оказа, че КТБ не е банка, а черна дупка

На КТБ й се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред БНР. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, след 4 месеца мълчание от БНБ се оказа, че това не е банка, а е черна дупка. Толкова ли трудно се прави разлика между банка и черна дупка, заяви той.

Според чл. 36 от сегашния закон за кредитните институции, БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, която 5 дни не е изплащала задълженията си поради проблеми в ликвидността, ако прецени, че тези проблеми няма да бъдат решени в близко бъдеще. Аз лично не вярвам на нищо, което се случва с КТБ. Като гражданин не вярвам, защото те толкова много ни лъгаха и толкова противоречиви информации получавахме през тези 4 месеца, да оставим настрана тези години, през които банката растеше, растеше и растеше и тройно и четворно си увеличаваше капитала с протекциите на политиците.

Няма осъден банкер за кризата през 1996 -1997 г., припомни омбудсманът. Според него сега ще има лавина от дела. Първо има проблем с гарантираните влогове, които обаче са на преференциални лихви, които също, по закон, не подлежат на обезщетяване. Никой не знае колко са те. Дори да са под 100 000 евро, пак техните влогове не са гарантирани. Това го пише изрично в закона за гарантиране на влоговете, подчерта Пенчев.

Тези, които са над гарантирания размер също ще отидат в съда, защото ще кажат: "Откъде накъде вие фалирахте тази банка, 4 месеца умишлено я държахте затворена и нищо не направихте, за да я оздравите", смята омбудсманът.

Внимание! Остава опасността от преливане на реки в страната

http://pik.bg/внимание-остава-опасността-от-преливане-на-реки-в-страната-news241442.html

Внимание! Остава опасността от преливане на реки в страната

Предупреждението за повишено ниво на реките остава в сила и в петък, напомнят властите. Буйни води се очакват в Искър, Вит, Осъм, Янтра, Марица, Тунджа, Арда и техните притоци.

Обилни валежи имаше вчера в Севлиево, Габрово и Велико Търново, части от Смолян останаха без ток, а Кърджали бе удавено в дъжд.

Овладяна е ситуацията в севлиевското село Горна Росица и река Росица се е върнала в коритото си, съобщиха от община Севлиево. Няма пострадали и евакуирани хора. Осигурени са екипи на гражданска защита и пожарната, които продължават да следят нивото на реките в критичните райони.

 

Графика на деня: Раздробяването в технологичния сектор едва сега започва

http://www.investor.bg/analizi/262/a/grafika-na-denia-razdrobiavaneto-v-tehnologichniia-sektor-edva-sega-zapochva-182472/

Гигантите в индустрията считат намаляването на размерите си като начин за увеличаване на печалбите, посочват анализатори

И Европейският съвет утвърди новата Европейска комисия

http://news.ibox.bg/news/id_485762657

Кристалина Георгиева е зам-председател с ресор "Бюджет и човешки ресурси"

24 катастрофи във Варна и региона през денонощието

http://www.moreto.net/novini.php?n=268371

24 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона през денонощието. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При инцидентите има и 4-ма пострадали, които са без опасност за живота, с контузии по крайниците.

Полицаи от Кърджали задържаха 26-годишен мъж за притежание на наркотици

http://pik.bg/полицаи-от-кърджали-задържаха-26-годишен-мъж-за-притежание-на-наркотици-news241439.html

Полицаи от Кърджали задържаха 26-годишен мъж за притежание на наркотици

26-годишен мъж е задържан от полицията за притежание на 213 грама марихуана, амфетамини и електронна везна, съобщиха от ОД на МВР-Кърджали.

Инцидентът е станал вечра около 19 часа, когато полицаи спрели за проверка 26-годишен мъж с инициали Ю.И. пред казино в квартал ”Възрожденци” в областния център, съобщава агенция "Фокус". У него били намерени суха листна маса, която при наркополеви тест реагирала на марихуана и две хапчета амфетамин. При последващо претърсване в жилище, в което живее мъжът, били открити още 213 грама марихуана и електронна везна. Наркотичните вещества и везната са иззети и са на съхранение в Районно управление на полицията в Кърджали. Притежателят на дрогата е задържан в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство.

Съпругата на Цветан Василев си тръгна от следствието без обвинение

http://www.mediapool.bg/saprugata-na-tsvetan-vasilev-si-tragna-ot-sledstvieto-bez-obvinenie-news226378.html

Съпругата на мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев – Антоанета, бе разпитвана в продължение на над два часа в столичното следствие във връзка с разследването за пране на пари срещу двамата.   В крайна сметка тя си тръгна заедно с адвоката Менко Менков без да й е повдигнато никакво обвинение. Разследването бе образувано от прокуратурата в средата на октомври, след като две седмици преди това стана ясно, че подобно дело се води в Лихтенщайн и Швейцария.   След като Василева и Менков напуснаха сградата на следствието, адвокатът обясни пред медиите, че клиентката му е била разпитвана като свидетел единствено за имота на семейството й в Женева, струващ около 20 млн. швейцарски франка. По думите му разследващите не са дали никаква информация по отношение на подозренията им за пране на пари.   Менков разясни още, че къщата, за която са се интересували от следствието, е била придобита с лични средства на семейството, както и чрез кредит. Той повтори за пореден път, че средствата, вложени в закупуването му, са с платени данъци. Юристът предположи, че имотът ще бъде придобит от банката, отпуснала кредита за част от сделката, тъй като сметките на Василеви са запорирани и те не могат да обслужват заема си.   По нотариален акт, който е предоставен на следствието, жилището се води едностайно от 200 кв. метра. Освен това съпругата на банкера е предоставила на разследващите ревизионните актове на семейството за 10-годишен период назад до декември 2012 г. Менков напомни и, че клиентката му е декларирала имота в декларацията си за 2012 г.   "Ако семейство Василеви са искали да прикрият произхода на средствата за този имот, за който беше днешното ни идване, са съществували хиляди юридически начини това да се случи. Самият факт, че г-жа Василева като физическо лице е изтеглила кредит, а другата част е предоставена от личните доходи на г-н Василев, говори за точно обратното", заяви юристът.   По повод ситуацията в Корпоративна търговска банка самата Антоанета Василева обяви, че в момента текат преговори за нейното преструктуриране. Досега съпругът й твърдеше, че БНБ саботира възможните разговори за оздравяването на банката. Менко Менков пък добави, че Оманския фонд, интерес към преструктурирането на банката има и базиран в Лондон фонд, като и двата фонда са заявили това пред БНБ и правителството.   "Ако се наблюдават действията на БНБ – вероятно да", коментира лаконично Василева в отговор на въпрос дали смята, че държавата се опитва умишлено да ликвидира КТБ. Тя обаче отказа да конкретизира кой точно би имал интерес от това.   По отношение на обвинението срещу съпруга й, че е източил 206 млн. лева от КТБ с помощта на ръководството й, Василева определи това дело като "фарс", заявявайки, че "няма източване".   "Няма дупка от над 4 млрд. лева, това е въпрос на тълкуване", заяви още Антоанета Василева и попита как бихме могли да си обясним, че до 30 юни процентът на лошите кредити е бил под 2%, а към 30 септември той е по-голям.   Попитана дали това означава, че смята доклада на одиторите на БНБ за манипулиран, тя лаконично добави, че "всеки има различна методика, а тази методика обслужва техните интереси". По думите й е въпрос на тълкуване какво представляват т.нар. "кухи фирми", за които се твърди, че са били свързани със съпруга й.   "Има т.нар. проектни компании SPV (Special Purpose Vehicle), които се използват за управление на проекти. При КТБ основен начин на финансиране е проектното финансиране", обясни Антоанета Василева, опровергавайки твърдението на БНБ, че не е имало оценка на проектите.   "Как ще липсват? Те не липсват. Питайте БНБ защо твърди така. Аз пък мога да ви кажа, че г-н Василев твърди, че има активи за над 2.5 млрд. евро в банката", каза още съпругата на мажоритарния собственик на КТБ.   "Всички документи, изпращани от КТБ, и по-специално кредитите, за които се спекулира как са отпуснати, са отпуснати при стриктно спазване на процедурата за отпускане на кредит и това е категорично ясно", добави по темата и адвокатът й Менков, пояснявайки, че това се доказвало от документите, които се намират в банката, с които би трябвало да разполагат и в БНБ.   "Цветан Василев няколко пъти заяви, че няма да участва в управлението и в капитала на банката. Готов е да се оттегли, за да удовлетвори обществените очаквания", заяви Антоанета Василева, запитана защо според нея Оманският фонд не иска да участва в оздравяването на КТБ заедно със съпруга й.   "Вие ми кажете защо е станал неудобен, аз не знам. Вие преценете. Аз имам обяснение на кого е станал неудобен, но не искам да го споделям публично, защото смятам, че това може да ми навреди", коментира още Антоанета Василева, допълвайки, че семейството й вярва в българското правосъдие.   Подобно на защитниците на Цветан Василев, тя също обясни, че причината съпругът й да не иска да се прибере в България, е заплаха за живота му, а не разследванията срещу него. Василева добави още, че има няколко писма до главния прокурор с молба да бъде осигурена охраната му, но "за съжаление досега отговор нямаме". Тя обаче отказа да посочи кой е автори на заплахите към съпруга й, както и какво точно пише във въпросните писма.   "Цветан Василев не се страхува от повдигнатото обвинение и е готов да отговаря на въпроси, като за това говори и декларираното искане да бъде разпитан с конферентна видео връзка, на което засега няма отговор", обобщи адвокат Менков.

Съпругата на Цветан Василев е на разпит в столичното следствие

http://www.mediapool.bg/saprugata-na-tsvetan-vasilev-e-na-razpit-v-stolichnoto-sledstvie-news226378.html

Съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев се яви на разпит в Столичната следствена служба заедно с адвокат Менко Менков. Антоанета Василева беше призована във връзка с разследването за пране на пари срещу нея и съпруга й. Делото беше образувано преди няколко дни и е свързано с покупката на къща на брега на Женевското езеро за 20 млн. евро. Разпитът в Столичното следствие трябваше да се проведе в четвъртък, но по неизвестни причини не се състоя. Преди дни говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов съобщи, че срещу Василеви е образувано дело за пране на пари. В началото на октомври властите в Лихтенщайн съобщиха, че разследват Василев за пране на пари. Това станало след като банка в Лихтенщайн подаде информация до властите. "Процедурата започна, след като банка в Лихтенщайн внесе доклад в Бюрото за финансово разузнаване (FIU) въз основа на закона за дю дилиджънс и FIUни предаде това уведомление", съобщиха властите в Лихтенщайн. Очаквайте подробности                                    

Столичната полиция издирва 20-годишната Ренета Сотирова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385793

Столичното Второ РУ издирва Ренета Венциславова Сотирова. 20-годишното момиче напуснало дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност, съобщиха от МВР.
Ренета Сотирова е висока около 170 см, с кестенява права коса и кафяви очи. Била е облечена с черно кожено яке и черен клин, обута с черни обувки. Столичното Второ РУ издирва Ренета Венциславова Сотирова. 20-годишното момиче напуснало дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност, съобщиха от МВР. Ренета Сотирова е висока около 170 см, с кестенява права коса и кафяви очи. Била е облечена с черно кожено яке и черен клин, обута с черни обувки.

Майсторът във фотографията - LG L Fino - първо във VIVACOM

http://econ.bg/Новини/Майсторът-във-фотографията-LG-L-Fino-първо-във-VIVACOM_l.a_i.583981_at.1.html

Най-интуитивният смартфон по отношение на фотографирането вече е в България и ще се предлага първо в търговската мрежа на VIVACOM. Новият...

Столичната полиция издирва 20-годишната Ренета Сотирова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385791

Столичното Второ РУ издирва Ренета Венциславова Сотирова. 20-годишното момиче напуснало дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност, съобщиха от МВР.
Ренета Сотирова е висока около 170 см, с кестенява права коса и кафяви очи. Била е облечена с черно кожено яке и черен клин, обута с черни обувки. Столичното Второ РУ издирва Ренета Венциславова Сотирова. 20-годишното момиче напуснало дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност, съобщиха от МВР. Ренета Сотирова е висока около 170 см, с кестенява права коса и кафяви очи. Била е облечена с черно кожено яке и черен клин, обута с черни обувки.

10-годишно дете в кома след падане от втория етаж на социален дом

http://offnews.bg/news/n_1/n_407956.html

10-годишно момиче падна от втория етаж на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица, съобщи полицията в Монтана. Детето е с опасност за живота. То е в кома, с тежка черепно-мозъчна травма. Инцидентът вероятно е станал на 23 октомври, сигналът за дете в безпомощно състояние, лежащо на земята в двора на дома, е постъпил в Районното управление на полицията в 6.40 ч. Пристигналите полицаи установили, че детето е от дома и е паднало от прозореца на стаята, в която е било настанено - тя е на втория етаж и височина 7.7 м. Пристигналата линейка откарала момичето в центъра за Спешна помощ, където лекарите установили, че детето проявява признаци на мозъчна смърт. Откарали го в болницата в Монтана. По случая е образувано досъдебно производство в Районно управление на полицията в Берковица.

Севлиево е без вода, Росица изрови пътя към ловно стопанство "Лъгът!"

http://www.bnews.bg/article-119850

Толкова вода се изля след 12 часа дъжд, че река Росица не се побираше в коритото си. Така описа пред BNews наводненията в района на Севлиево кметът на града д-р Иван Иванов.

Станишев иска подкрепата на Кармену Вела за развиване на сектор рибарство у нас

http://www.cross.bg/stanishev-vela-vreme-1436615.html

/КРОСС/ По време на пленарната сесия в Страсбург, Сергей Станишев се срещна с Кармену Вела, комисар по околна среда, морско дело и рибарство. По време на срещата Станишев подчерта, че опазването на околната среда е основен приоритет на социалистите. "Икономическото развитие на Европа трябва да върви ръка за ръка с ангажиментите ни за развиване на алтернативни източници на енергия и разумното разходване на природните ресурси", заяви лидерът на ПЕС. Сергей Станишев повдигна въпроса за усвояването на европейски средства в областта на рибарството през миналия програмен период. "Поради неработещи управленски решения от 2009 г. насам, България загуби 16 млн. евро за изграждане на рибарски пристанища в Балчик, Варна, Созопол и Несебър. Тези проекти не стартираха в срок и средствата не бяха усвоени", каза той. Станишев поиска подкрепата на Вела за развиване на сектора в България и допълни, че се надява през новия програмен период да бъде намалена административната тежест за кандидатстване по проекти. Лидерът на ПЕС поздрави Вела за ясната му визия за устойчиво развитие на поверения му сектор, изразена по време на изслушването му в Парламента и му пожела успех в новото му качество.  

Национализмът в Украйна: От улицата до властта

http://www.cross.bg/ykraiina-politicheskoto-evropa-1436616.html

/КРОСС/ Национализмът в Украйна се превърна в основен двигател на изборния процесс, пише „Гласът на Русия”. Радикалните настроения на електората се подхранват от факелните шествия в чест на Степан Бандера и Украинската бунтовническа армия (УБА). Анализаторите са загрижени: национализмът се превръща в държавна идеология на Украйна. Европейските политици, обаче, предпочитат да не забелязват това. Европа не иска да признае заплахата от Киев. Позицията на Брюксел не бе променена нито от нацистките факелни шествия в украинските градове, нито от утвърждаването за официален празник на деня на създаването на УБА, известна със своите наказателни операции по време на Втората световна война (най-вече с масовите екзекуции на евреи и поляци). Именно на това руският президент Владимир Путин обърна внимание пред европейските си партньори. „Трябва да се направи демилитаризация на общественото съзнание. Но властите не го правят. Създават официален празник на УБА – на тази националистическа фашистка организация. И той е съпроводен с призиви за саморазправа с представителите на Руската православна църква от Московската патриаршия. И това въпреки факта, че патриархът прави всичко възможно, за да спре братоубийствения конфликт”, заяви руският държавен глава. Политическите сили, управляващи Украйна днес, определено действат според традициите на УБА, пише още „Гласът на Русия”

В Сливен 23-годишен мъж е задържан заради нападение на полицай

http://pik.bg/в-сливен-23-годишен-мъж-е-задържан-заради-нападение-на-полицай-news241436.html

В Сливен 23-годишен мъж е задържан заради нападение на полицай

23-годишен младеж от сливенското село Сотиря е в ареста за нападение на полицейски служител, информира Агенция "Фокус". С него е задържан и баща му за неизпълнение на полицейско разпореждане. Това съобщиха от ОД на МВР – Сливен.

Вчера около 23,30 часа полицейски екип се отзовава на сигнал за силна музика в село Сотиря. На място полицейските служители установяват група от 7-8 мъже, които са се събрали на улица “Божуровец”, около две големи тонколони, от които музиката се е чувала в цялото село. Мъжете са били в явно нетрезво състояние. Полицейските служители са поискали личните им документи, при което 44-годишният Т.С. е отказал да изпълни полицейското разпореждане. В същия момент синът му- 23-годишният И.Х, внезапно е нападнал полицейския служител, като го е ударил с юмрук в лицето. На място за съдействие са изпратени още два полицейски екипа. Музиката е спряна, всички са задържани и отведени в районното управление на МВР в Сливен за установяване на самоличността им. И.Х. и Т.С. остават в ареста за 24 часа. По случая е образувано е досъдебно производство. 

Всеки българин трябва да носи Русия в сърцето си

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-andonov-1436617.html

/КРОСС/Наш дълг е да възпитаваме у младите любов и признателност към нашата освободителка, казва пред в. "Дума" представителят на фондация "Героите на България" Тома Андонов.  - Г-н Андонов, човешката история се дели на две - на политическите превратности и на стремежа на човешкия дух. Имате странна и необичайна съдба. Разкажете повече за вашия баща.- Баща ми Никола Василев е бил депутат в 24-то и 25-то народно събрание от групата на социалдемократите. Той е роден 1894 г. в град Трън. Завършил е основно образование в Първа мъжка гимназия. Баща му, моят дядо, е бил собственик на първата търговска фирма "Знеполе" в Трън и е търгувал с Чехия. След завършването на средното си образование баща ми учи медицина в Белгия, където изкарва четири курса, а по-късно отива в Брюксел да учи право при известния белгийски професор Пикард. Но избухва Първата световна война и дядо ми го призовава да се върне и да участва във войската за защита на България. Първи братовчед на баща ми е Владо Тричков, деец на БКП и БРП(к) и участник в съпротивителното движение по време на Втората световна война.След завръщането си в България баща ми завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". Става подпредседател на Българо-съветската камара, а по-късно е избран за председател на Българо-съветския търговски съюз. През онова време българо-съветските организации са с определено народен облик

ЕС засилва помощта си в борбата срещу ебола

http://europe.actualno.com/ES-zasilva-pomoshtta-si-v-borbata-sreshtu-ebola-news_56616.html

Европейският съюз "ще увеличи своята финансова помощ за борбата срещу болестта ебола до 1 милиард евро". Информацията съобщи днес на акаунта си в Twitter отиващият си председател на Европе...

Четири реки в Габровско са прелели след вчерашните дъждове

http://society.actualno.com/Chetiri-reki-v-Gabrovsko-sa-preleli-sled-vcherashnite-dyjdove-news_56621.html

Реките Паничарка, Козещица, Янтра и Синкевица, както и много дерета в Габрово, в селата и в кварталите са прелели в определени участъци след вчерашните поройни дъждове. Натрупани са големи количества ...

Образованите жени ще спасят Земята от пренаселеност

http://africa.actualno.com/Obrazovanite-jeni-shte-spasjat-Zemjata-ot-prenaselenost-news_56620.html

Населението на Земята ще достигне пика си през 2070 година и ще стигне 9,4 млрд. души. Тези данни са представени от 550 експерти от Международния институт за приложен системен анализ, Австрия. Прогно...

Не обичам Лудогорец и не се чувствам виновен за това

http://actualno.actualno.com/Ne-obicham-Ludogorec-i-ne-se-chuvstvam-vinoven-za-tova-news_56622.html

Темата "Лудогорец" отдавна е „ябълка на раздора” сред футболните и спортни среди. Превърна се такава и на полето на сайтовете на Webground.bg. Колегите от спортния отдел...

Предлагал ли е Путин Полша и Русия да си разделят Украйна

http://europe.actualno.com/Predlagal-li-e-Putin-Polsha-i-Rusija-da-si-razdeljat-Ukrajna-news_56623.html

Бившият министър-председател на Полша Доналд Туск отрече руският президент Владимир Путин да е предлагал Русия и Полша да си поделят Украйна, предаде Асошиейтед прес. Оригиналното твърдение направи б...

Нова катастрофа между камион и самолет на руско летище

http://offnews.bg/news/n_1/n_407945.html

Пътнически самолет се сблъска с камион с багаж на руското летище "Колцово" в град Екатеринбург, съобщи директорът по стратегически комуникации на летището Дмитрий Тюхтин пред  радио "Ехото на Москва". Няма загинали или пострадали. Инцидентът става само дни, след като на 20 октомври пиян шофьор удари снегорин в самолета на директора на френския петролен гигант Total Кристоф дьо Маржери , който загина заедно с още трима души на борда. Катастрофата на летище "Колцово" е станало при подготовката на самолет на Уралските авиолинии за изпълнението на полет от Екатеринбург до Москва. На борда на самолета не е имало хора, а ударът не е причинил сериозни щети. Камионът се е врязал в самолета по неизвестни засега причини. 

Свлачища затрудняват достъпа до три села в община Рудозем

http://www.cross.bg/putya-elhovetz-detskite-1436612.html

/КРОСС/ Проливните дъждове създадоха проблеми в Рудоземска община, съобщи кметът Румен Пехливанов. Река Елховска е преляла на няколко места в село Елховец и е наводнила земеделски имоти вчера. Нивото на реката е довело до подкопаване на главния път Пловдици-Корита. Днес нивото се нормализира, посочи Пехилванов. От дъждовете на пътя Корита - Мочура има свлачище, дълго около 100 м. До късно снощи падналата земна маса е разчиствана с машинка техника, за да има достъп до селото, където живеят 22-ма възрастни хора. Проблеми има и с достъпа до селата Бреза, Боево и Поляна /в посока махала „Чифлика"/, където на практика има непроходими участъци по пътя, каза още кметът. По пътя Рудозем - Елховец пък за малко свлачище не е затиснало лека кола. За щастие, няма пострадали хора, предава Дарик. От проливния дъжд са били наводнени детските градини в с. Елховец и с. Пловдивци, което наложило родителите да приберат децата си. Днес детските заведения също няма да работят.  

Бориса и Андрей са се сгодили?

http://web.barometar.net/65516/

Бориса Тютюнджиева и продуцентът Андрей Арнаудов се се сгодили, пише red-carpet.bg. Повод за новината е снимка, която моделката публикува във Фейсбук. На нея мъж и жена са се докоснали романтичноза ръце. На ръката на дамата блести годежен пръстен. Приятелите на Бориса във Фейсбук веднага забелязаха това и я засипаха с честитки и коментари. Дали наистина [...]

Омбудсманът: Не вярвам на нищо, което се случва с КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385768

КТБ й се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор.
Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред БНР. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж, КТБ й се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред БНР. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж,

Сливенски келеш озвучи цяло село и наби полицай

http://www.bnews.bg/article-119852

На място полицейските служители установяват група от 7-8 мъже, които са се събрали на улица „Божуровец”.

Детски класики ще радват най-младата публика на "Киномания"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/24/2405569_detski_klasiki_shte_radvat_nai-mladata_publika_na/?ref=rss


Имена като Емил от Льонеберя, Пинокио и хитовите Петсън и Финдъс са само част от детската програма на предстоящото ново издание на фестивала "Киномания" 2014, която ще се проведе между 13 и 30 ноември, съобщават от Националния дворец на културата.

Най-младата публика ще има възможност да избира между 3 анимационни и 4 игрални филма, като шест от седемте заглавия са дублирани на български език.

Едно от заглавията е анимацията "Емил от Льонеберя" по любимата детска книжка на...

Посрещаме зимата с лоши пътища

http://www.moreto.net/novini.php?n=268374

Заради липса на пари повечето участъци в страната не са подготвени за първия сняг, признават властите. Пътната агенция се нуждае от поне 15 милиона лева за изкърпване на дупки, ремонт на мантинели и възстановяване на осовите линии.

БСП-Габрово: Време хора като Димитър Дъбов да си подадат оставките

http://www.cross.bg/siderova-hora-dubov-1436613.html

/КРОСС/На престоящия в неделя пленум на БСП ще бъде поискана оставката на заместник-председателя на партията Димитър Дъбов. Това съобщи пред БНР Кристина Сидерова, председател на общинската организация на БСП в Габрово и член на Националния съвет. Сидерова обясни мотивите с недоволството срещу "сивия кардинал" и бе категорична, че с него трябва да си отидат и други хора.  "Срещу него отдавна има тлеещо недоволство, той е наричан "сив кардинал", посочи тя като допълни, че в интервюто на Дъбов за вестник "Преса" освен скандални изказвания като това, че БСП живее в паралелна реалност, има и "супер скандални неща от сорта на това, че БСП е загубила изборите, защото е проевропейска партия, което не смятам, че е близко до логиката, камо ли до истината". Сидерова припомни, че организацията в Габрово е поискала Кирил Добрев за водач и е постигнала добър резултат на изборите. "Кирил Добрев е безкрайно откровен човек. Кандидатите от листата на БСП също са много откровени хора... Признавахме си грешките, но и показахме това, което направихме за тази 1 година - макар и малко, но реални неща, добри, направени в икономиката и в социалната политика", каза Сидерова. "Мисля, че е време хора като Димитър Дъбов да си подадат оставката, да има промяна в членовете на Изпълнителното бюро, която обеща и на председателят Михаил Миков. Мисля, че има желание за промяна, нека му дадем още малко време", призова социалистката

Полша ще вдига своя «стена» на границата с Украйна

http://www.cross.bg/polsha-granitza-iztochnata-1436614.html

/КРОСС/ Полша планира да увеличи числеността на войските си до източната граница, заяви министърът на отбраната на Полша Томас Семоняк, предаде «Полско радио».По думите му, увеличаването и модернизацията на военните сили в този регион са насочени към укрепване на сигурността на Полша. «Днес ние се нуждаем от тази източна стена и имаме добра отправна точка», заяви Семоняк. Към това той призна, че местната инфраструктура стигна до упадък поради продължителната липса на инвестиции. Също така, той съобщи, че сега министерството на отбраната на Полша разработва стратегии за привличане на инвестиции и модернизиране на въоръжените сили до източната граница. По думите му, закупуването на нова техника е планирано за 2016 година. Напомняме, че по-рано премиерът на Украйна Арсений Яценюк предложи да бъде вдигната стена на границата с Русия, като нарече проекта за укрепване на украино-руската граница «Стена» и «Европейски вал», заявявайки, че това ще е укреплението на източната граница на Европейския съюз.    

Омбудсманът Пенчев: Не вярвам на нищо, което се случва с КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385756

КТБ й се разреши да купи банка КТБ й се разреши да купи банка "Виктория", тоест следва да се предполага, че е направен някакъв много подробен одит на състоянието на тази банка. Малко след това беше вкарана в особен надзор. Това каза омбудсманът Константин Пенчев пред БНР. Първите доклади на квесторите бяха доста обнадеждаващи и сега, изведнъж,

Видео: Поредният успешен "хотдог" на Григор Димитров

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/24/2406037_video_poredniiat_uspeshen_hotdog_na_grigor_dimitrov/?ref=rss


Григор Димитров произведе най-интересния удар за деня на тенис турнира в Базел, като отново изпробва успешно запазената си марка "хотдог" с удар между краката с гръб към мрежата.

Българинът остана доволен от представянето си в мача срещу Вашек Поспишил от втория кръг, когото победи с 6:2, 6:2 за около час игра.

"Исках да играя добре и това се получи. Доволен съм от играта ми", коментира хасковлията. 

Следващият му съперник е бившият номер 1 в световната...

10-годишно момиченце падна от втория етаж на социален дом, в кома е

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385771

10-годишно момиче е с опасност за живота, след като е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица. Това съобщиха от ОД на МВР – Монтана.
Сигналът за инцидента е получен вчера в 06:40 ч. в полицията в Берковица. Съобщено било за дете в безпомощно състояние, 10-годишно момиче е с опасност за живота, след като е паднало от втория етаж на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица. Това съобщиха от ОД на МВР – Монтана. Сигналът за инцидента е получен вчера в 06:40 ч. в полицията в Берковица. Съобщено било за дете в безпомощно състояние,

Всички селища в Смолянско вече имат ток

http://www.cross.bg/shiroka-duzhd-luka-1436611.html

/КРОСС/Възстановено е електрозахранването във всички селища на Смолянска област. Според данни на Метеорологичната станция на връх Рожен най-много дъжд 77 литра на квадратен метър, е паднал в село Манастир, община Баните, а най-малко в Широка лъка - 21 л на кв.м. Падналите количества дъжд в района на Златоград са 20 л на кв.м. През изминалата нощ нямаше проблеми с нивото на река Върбица и язовир „Златоград". От Областното пътно управление информират, че са разчистени активизиралите се свлачища по пътя Широка лъка - Девин и между смолянските села Подвис и Лъка. Продължава работата по почистване на пътищата в общинската мрежа в района на Рудозем.  

Лидерката на ДПС Боряна Методиева се отрече от хванатия с подкуп шеф на РИОСВ, делото за купуване на гласове за ДПС било инсценирано

http://www.zapernik.com/politika/liderkata-na-dps-boryana-metodieva-se-otreche-ot-hvanatiya-s_35121/

Делото за купуване на гласове за ДПС било инсценирано, твърди лидерката на партията в пернишка област Боряна Методиева. Според Методиева, осъденият за купуване на избиратели в село Владимир Милен Миланов бил притиснат да си признае и да подпише споразумение, а една от свидетелките била с психични отклонения, информира БНР.

Боряна Методиева твърди, че след евроизборите имало кампания срещу ДПС и уличаването в купуване на гласове било част от това. Лидерката на партията е решена да...

Продължава

"Патриотичният фронт" и ГЕРБ ще искат прокуратурата да разследва шефа на БНБ

http://www.mediapool.bg/patriotichniyat-front-i-gerb-shte-iskat-prokuraturata-da-razsledva-shefa-na-bnb-news226377.html

"Патриотичният фронт" и ГЕРБ са на мнение, че управителят на БНБ Иван Искров и ДПС трябва да бъдат разследвани за случая със затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пред БНТ. Според него Искров трябва да бъде разследван, защото "Банковият надзор" в БНБ  "очевидно не си е вършил работата" по казуса с КТБ. "По тази тема сме единодушни с ГЕРБ. Трябва да се разследва и ролята на ДПС в този случай, защото тази партия седи в основата на тази атака", каза още Джамбазки. В четвъртък Валери Симеонов обяви, че ГЕРБ и "Патриотичния фронт" са на мнение, че КТБ трябва да бъде оздравена. Ден по-рано БНБ съобщи, че капиталовата дупка в банката е над 4.2 млрд. лв. Условието на "партиотите" към ГЕРБ за подкрепа За да подкрепи правителство на ГЕРБ "Патриотичният фронт" настоява Касим Дал и Корман Исмаилов, чиято партия е част от "Реформаторския блок" да нямат свои хора във властта. Повтори условието на "патриотите" лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Нова телевизия. "Както ние нямаме претенции към министерски постове, така и Корман Исмаилов да бъде добър да няма подобни претенции. Исмаилов се снимаше с Реджеп Ердоган на предишните избори и беше проводник на политиката на Република Турция", каза Каракачанов. "Настояваме Касим Дал и Корман Исмаилов по никакъв начин да не участват в управлението. Това искаме да договорим с ГЕРБ. Те ще бъдат в парламента, но ние искаме да не назначават министри и да няма техни хора в управлението. Никакво желание нямаме да работим с тях, защото смятаме, че работят в името на чужди интереси", обясни Джамбазки пред БНТ. Той поиска още разформироване на партията на Ахмед Доган. "С ДПС въобще не искаме да разговаряме. С тях трябва да говори прокурор или съдия, защото те са престъпна организация. ДПС разпаднаха КТБ, заедно с банковия надзор на БНБ. Тези неща трябва да бъдат разследвани", каза Джамбазки. Различия по 11 точки между ГЕРБ и "Патриотичния фронт" По 11 точки "Патриотичният фронт" и ГЕРБ имат различия, каза Каракачанов. Той повтори, че няма да бъде министър каквито публикации се появиха. "Ние няма да участваме с политически лица в кабинета. "Патриотичният фронт" няма да излъчи политически лица за министри", каза Каракачанов. Една от идеите на "Патриотичния фронт", към която от ГЕРБ имат резерви е възстановяването на донаборната служба. "Ние от Патриотичния фронт казваме твърдо "Не" на корупцията, монополите и ДПС във властта и твърдо "Да" на подкрепа на българското производство, замразяване и намаляване на цената на тока, ревизия в енергетиката", заяви Каракачанов. Той уточни, че ГЕРБ били съгласни на "ревизия на цялата енергетика на България". Относно членството на Турция в ЕС се разбрали, че ако този въпрос бъде поставен на дневен ред, в България задължително ще има референдум, каза Каракачанов.

Людмила Филипова на турне с "Войната на буквите"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384782

Три месеца след премиерата на романа си “Войната на буквите” Людмила Филипова тръгна на турне с него. Снощи беше първата  среща с читатели в Шумен, но днес в 11 ч има още една там. Градът е привилегирован заради част от действието в историческия роман, която се развива именно край Мадарския конник и Преслав. Пак днес, но от 18 ч Филипова ще предста Три месеца след премиерата на романа си “Войната на буквите” Людмила Филипова тръгна на турне с него. Снощи беше първата среща с читатели в Шумен, но днес в 11 ч има още една там. Градът е привилегирован заради част от действието в историческия роман, която се развива именно край Мадарския конник и Преслав. Пак днес, но от 18 ч Филипова ще предста

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване