Ваня Григорова за Actualno.com: ТТИП сериозно ще подкопае социалните системи

http://interview.actualno.com/Vanja-Grigorova-za-Actualnocom-TTIP-seriozno-shte-podkopae-socialnite-sistemi-news_56568.html

Ваня Григорова е родена през 1978 г. Завършва Националната търговско-банкова гимназия, магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство. Председател е на сдружение &bdqu...

Повдигнаха обвинение на кмета на Брезово

http://plovdiv.actualno.com/Povdignaha-obvinenie-na-kmeta-na-Brezovo-news_56572.html

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинение на кмета на Брезово Радньо Манолев. Информацията съобщи зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов. Обвинението е по член 311 от Наказателния кодекс за лъжливо...

Пътната агенция гласи нов търг за магистрала "Струма"

http://pik.bg/пътната-агенция-гласи-нов-търг-за-магистрала-струма-news241370.html

Пътната агенция гласи нов търг за магистрала "Струма"

Националната агенция „Пътна инфраструктура” прави нов търг за изграждането на част от магистрала "Струма", пише в. "Стандарт".

 Провеждането на конкурс за избор на нов строител на трасето между Сандански и Кулата може да се наложи заради забавянето на работата от гръцката компания "Актор". До петък фирмата има шанс да подпише анекс към контракта, с който да удължи срока за изпълнение до средата на 2015 г. Ако това се случи, до края на годината изпълнителите трябва да приключат с едното платно от пътен възел Петрич до Кулата, за да се отпуши тежкотоварният трафик. Анексът е само за удължаване на срока на изпълнение и не коментира цената на поръчката. Гръцката фирма спечели търга за изграждане на 16-те километра срещу най-ниската цена за строеж на аутобан у нас - 67,1 млн. лв. с ДДС. Тогава фирмата обясни, че офертата е такава заради близостта на трасето до кариерите им за инертни материали, а сега именно тези доставки са проблем, коментира преди дни председателят на Камарата на строителите Светослав Глосов.

Според бранша, държавата трябва да покаже, че чуждите компании не могат да й извиват всеки път ръцете, само защото поръчките са с пари от ЕС. Подобен бе случаят при строежа на магистрала "Люлин" и на Дунав мост 2, припомнят от гилдията. Според бранша, трябва да бъде обявен нов конкурс за оставащите дейности към трасето, което трябваше да е готово още през миналата есен. Ако това се случи, държавата и гръцката компания вероятно ще трябва да уредят взаимоотношенията си чрез съда. Държавата обаче има силни козове, тъй като условията по подписания договор не са спазени от страна на изпълнителя.

Пускат парното в събота

http://pik.bg/пускат-парното-в-събота-news241371.html

Пускат парното в събота

Парното ще бъде пуснато от събота, за да стопли хората в кучия студ. От утре синоптиците вещаят минусови температури в по-голямата част от страната. Затова и топлофикациите се стягат да пуснат парното. Топлото ще тръгне към домовете на столичани от събота, съобщиха от дружеството. Тогава ще се изпълнят и двете изисквания на Наредбата за топлоснабдяването - наличие на три последователни дни на средноденонощна температура под плюс 12 градуса и дългосрочна прогноза за трайно застудяване.

Заради рязкото застудяване от вчера "Топлофикация София" започна поетапното пускане на отоплението в детските градини, учебните и здравните заведения. Всички жилищни сгради, които искат отопление веднага, могат да подадат индивидуални заявления с решения на общото събрание на етажната собственост в обслужващия ги топлорайон. 

Старопланинските проходи през Шипка и Хаинбоаз са готови за първия сняг, който според метеоролозите се очаква да падне през уикенда. Това увери шефът на областното пътно управление Мехмед Осман при вчерашната си работна среща с областния управител Димитринка Петрунова. 

За нормално обслужване на пътищата при зимни условия фирмите трябвало да осигурят общо 4700 тона сол и 8650 тона пясък. Според договорите с тях към 1 ноември на опорните пунктове трябвало да са доставени 60% от тези количества. Осман увери, че материалите за опесъчаване вече били налични. Засега обаче на опорните пунктове на двата прохода са били доставени малко над 1000 т сол и пясък, 7 комбинирани машини и 3 пясъкоразпръсквателя. Фирмите, които поддържат автомагистрала "Тракия" в Старозагорско и първокласните пътища, второ и третокласните отсечки между селата, също имали готовност за посрещнат застудяването и евентуален сняг.

Бизнес и синдикати против пенсионната реформа

http://www.cross.bg/stazh-protiv-nikolov-1436580.html

/КРОСС/ Вариантите за пенсионна реформа, разработени от консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, не се приемат еднозначно от синдикатите, бизнеса и икономистите. В разработването им участваха представили на синдикалните и работодателските организации, но в личното си качество на експерти. Позицията на техните организации обаче се различават значително и е ясно, че решенията няма да се постигнат без тежки спорове. Синдикатите са категорично против да се увеличават годините за пенсия на която и да било категория работещи. "Проведохме заседание на управителния съвет и сме категорично против увеличаването на възрастта за работещите първа, втора и трета категория труд. Против сме при средна продължителност на живота 70 г. при мъжете, да се пенсионират на 65 г. Ако тези предложения бъдат внесени от новото правителство в парламента и няма чуваемост за нашите искания, ще има протести до дупка", коментира пред "Сега" председателят на федерацията на миньорите в КНСБ Валентин Вълчев. От КТ "Подкрепа" също не прегръщат идеята за ръст на пенсионната възраст. Николай Николов от синдиката предлага възрастта за трета категория да остане 60 г. и 8 месеца за жените и 63 г. и 8 месеца за мъжете, а на 65 г. да се излиза в пенсия само при недостигащ стаж, както е сега. В последния случай се искат минимум 15 г. стаж. Според Николов трябва да се даде възможност за "отдушник на хората, защото не всички издържат до 65 г

Студ, порои и силен вятър

http://www.cross.bg/obyad-reka-silen-1436582.html

/КРОСС/Само за ден температурите на места в страната паднаха с повече от 15 градус. В много области се изляха и обилни валежи. Най-голямо количество валежи през последното денонощие са отчетени в Кърджали - 53 л. на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). В Благоевград са измерени 40 л. на кв. м., в Казанлък - 39 л. на кв. м, а в Сандански - 37 л. на кв. м. В Драгоман са регистрирани 32 литра на кв. м., а във Велико Търново - 34 литра. 12 часа валя в района на Севлиево, Габрово и Велико Търново. Най-пострадало е севлиевското село Горна Росица. Нивото на река Росица се повишава драстично, тя излезе от коритото си и заля къщи и дворове.  Река Видима в Априлци е излязла от коритото си и е заляла пътя на входа на града. На пътното платно водата достига 20 см и движението е затруднено. Реката е придошла от проливните валежи днес. Областният управител на Ловеч Милко Недялков каза, че няма опасност тя да залее къщите. Априлци и селата Велчево и Скандалото са останали без ток заради паднал електрически стълб, който е бил подкопан от буйните води на реката. От електроразпределителното дружество съобщиха, че част от захранването вече е възстановено, а до 20 часа това ще стане навсякъде в засегнатия район Сериозни проблеми имаше и в Рудозем, където река Елховска достигна критични граници и на места излезе от коритото си

Най-важното от Варна във вчерашния 23 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268256

Изследват безплатно състоянието на белите дробове във Варна Във Варна и в още 11 български града, от 10 до 14 часа ще се проведе кампания, в която хората ще имат възможност да се тестват безплатно за състоянието на белите им дробове.

"168 часа": Жени и Тачо във война за детето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384704

Номерът на Тачо не мина. Той беше приет обратно във Номерът на Тачо не мина. Той беше приет обратно във "ВИП брадър" с мисията да си върне любовта на Жени Калканджиева и двамата да изживеят нещо като втори меден месец. За целта Стефан Манов се беше заредил с пръстен и куп романтични истории, които да размекнат сърцето на съпругата му. Продуцентите се надяваха да спечелят още по-висок рейтинг,

Британец обяви на търг фенските пристрастия на сина си

http://www.cross.bg/otbor-manchestur-sinut-1436579.html

/КРОСС/ Въпросът, който тормози бащите веднага, след като синовете им се родят е ясен: "Кой отбор ще подкрепят?". Повечето татковци настояват децата им да бъдат за семейния отбор, но 30-годишният Иън Чартърс е заложил на търг бъдещата привързаност на седеммесечния си син. Бащата от градчето Чедъл в района на Манчестър кани желаещите да вдигат цената на това за кой отбор ще бъде синът му Еди - "Манчестър сити" или "Манчестър юнайтед". Средствата от търга ще бъдат дарени за благотворителна кауза. Като част от сделката, Иън обещава да купи тениска на Еди и да го води на мачове, пише Дневник. "Аз съм фен на "Уотфорд", но този отбор не може да постигне много. Баща ми подкрепяше "Дъмбартън", а на мен не ми пукаше за тях. Моят син ще бъде за "Сити" или "Юнайтед". Цялата история със залозите е забавна. Ще купя тениска на Еди и когато стане достатъчно голям ще го водя на мачовете", казва Иън. Търгът ще завърши на 2 ноември. Обявата в eBay гласи: " Живея в район с много фенове на манчестърските отбори, но съм роден на юг, така че нямам никакви симпатии към клубовете от града. Фен съм на "Уотфорд", но не искам да притискам синът ми да ги подкрепя".    

Брюксел натиска БСП за коалиция "а ла Меркел" с ГЕРБ

http://frognews.bg/news_78832/

Брюксел натискал БСП за коалиция с ГЕРБ. Натискът бил чрез лидера на ПЕС Сергей Станишев и чрез Ивайло Калфин от АБВ. Европейските социалисти и ЕНП настоявали в България да се сформира широко коалиционно правителство като в Германия без националисти в него.

Брюксел пуска парите за туризъм до седмици

http://pik.bg/брюксел-пуска-парите-за-туризъм-до-седмици-news241367.html

Брюксел пуска парите за туризъм до седмици

Спрените от Брюксел средства за туризъм по ОП "Регионално развитие" могат да бъдат пуснати съвсем скоро, до седмици. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова.

До вторник у нас е имало одитори от Брюксел, които са проверявали дали отчетените от ЕК пропуски са изчистени. Ако становищата им са положителни, парите ще бъдат размразени. Строителното министерство работи и по договаряне на новата ОП "Региони в растеж". Страната ни полага всички усилия, за да бъдат финансирани по програмата проекти за 67-те най-големи града. Но Брюксел е категоричен, че пари ще има само за част от тях. Затова парите за 28-те по-малки града вероятно ще бъдат отделени в самостоятелна ос по програмата.

 

Спрените от Брюксел средства за туризъм по ОП "Регионално развитие" могат да бъдат пуснати съвсем скоро, до седмици. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова. До вторник у нас е имало одитори от Брюксел, които са проверявали дали отчетените от ЕК пропуски са изчистени. Ако становищата им са положителни, парите ще бъдат размразени. Строителното министерство работи и по договаряне на новата ОП "Региони в растеж". Страната ни полага всички усилия, за да бъдат финансирани по програмата проекти за 67-те най-големи града. Но Брюксел е категоричен, че пари ще има само за част от тях. Затова парите за 28-те по-малки града вероятно ще бъдат отделени в самостоятелна ос по програмата.Копирано от standartnews.com

Спрените от Брюксел средства за туризъм по ОП "Регионално развитие" могат да бъдат пуснати съвсем скоро, до седмици. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Йорданка Чобанова.

До вторник у нас е имало одитори от Брюксел, които са проверявали дали отчетените от ЕК пропуски са изчистени. Ако становищата им са положителни, парите ще бъдат размразени. Строителното министерство работи и по договаряне на новата ОП "Региони в растеж". Страната ни полага всички усилия, за да бъдат финансирани по програмата проекти за 67-те най-големи града. Но Брюксел е категоричен, че пари ще има само за част от тях. Затова парите за 28-те по-малки града вероятно ще бъдат отделени в самостоятелна ос по програмата.

Шок! София и Монтана с най-много шишковци

http://pik.bg/шок-софия-и-монтана-с-най-много-шишковци-news241335.html

Шок! София и Монтана с най-много шишковци

Жителите на София и Монтана са национални шампиони по затлъстяване. Най-слаби пък са хората в Русе и Бургас. Това показва проучване на учени от БАН за облика на българина, пише "Телеграф".  Специалистите са изследвали антропологията на повече от 5300 мъже и жени от всички райони на страната.

Оказва се, че средното тегло на мъжете от столицата е 79,1 кг, а на дамите - 66,3. Веднага след тях се нареждат живеещите в Монтана, където килограмите при мъжете са 76,5, а при нежния пол скачат на 67,1.

Същевременно лекарите отчитат истинска епидемия на затлъстяване у нас. Тя въче пълзи и сред децата. Много от тях са засегнати от диабет тип 2, доскоро характерен само за възрастните.

Сорос: МВФ незабавно да отдели 20 милиарда долара за Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-miliarda-dolara-1436578.html

/КРОСС/ Международният валутен фонд трябва незабавно да отпусне финансова помощ на Украйна в размер на не по-малко от 20 милиарда щатски долара." Тази гледна точка бе изразена от американския финансист Джордж Сорос, в статия, озаглавена "Събуди се, Европа!", публикувана в New York Review of Books. Сорос добави, че МВФ също така трябва да обещае да се увеличи размера на подкрепа за Украйна в случай на нужда. Според него, 4 милиарда долара трябва да отидат за покриване на бюджетния дефицит, 2 милиарда долара- за ремонт на въглищна мина в източната част на Украйна, която остава под контрола на държавата, и още 2 милиарда- за закупуване на допълнително количество газ за Украйна през зимата. Останалата част от сумата трябва, по негово мнение, да попълни резервите на Националната банка на страната.      

Очакват се резултатите от проверката на ВАП за наводненията

http://pik.bg/очакват-се-резултатите-от-проверката-на-вап-за-наводненията-news241366.html

Очакват се резултатите от проверката на ВАП за наводненията

Има ли виновни държавни и общински служители за наводненията, които тази година отнеха живота на няколко души.

Това трябва да покажат резултати от проверка на Върховната административна прокуратура. От държавното обвинение са изискали от басейновите дирекции множество документи.

Те трябва да покажат дали е направена предварителна оценка на риска от наводнения, дали са съставени карти на районите под заплаха водна стихия и дали обществото е информирано за планирани мерки в случай на инциденти.

Държавата с твърдо намерение да спаси ТЕЦ "Варна"

http://pik.bg/държавата-с-твърдо-намерение-да-спаси-тец-варна-news241365.html

Държавата с твърдо намерение да спаси ТЕЦ "Варна"

Държавата има твърдо намерение да спаси ТЕЦ "Варна". Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката Антон Павлов, който участва в конференцията "GREAT Energy Summit" в Прага, организирана от посолствата на Великобритания в България и в Чехия, пише "Стандарт".

В Прага Павлов се срещна с чешкия министър на търговията и индустрията Ян Младек. Основният обсъждан въпрос е бил търканията в последно време между "ЧЕЗ България" и нашата държава, и в частност бъдещето на ТЕЦ "Варна", която има опасност да бъде затворена, ако не бъдат направени инвестиции за модернизация и екологизация на блоковете, за да отговарят на европейските норми. Павлов и Младек са се договорили, след като бъде формирано новото българско правителство, а малко по-късно и това в Чехия, където този уикенд предстоят избори, да бъде сформирана работна група между двете страни, която да тушира напрежението между нашата държава и чешката компания и да помогне за решаването на належащите въпроси.

Според Павлов, ТЕЦ "Варна" е много важно да продължи да работи. Не само заради България, но и заради стабилността на доставките на ток в целия регион. Централата е особено важна през зимния период, когато потреблението на ел.енергия се увеличава. Павлов допълни, че ако се стигне до газова криза през зимата, ТЕЦ "Варна" ще бъде силно необходима на страната. "Държавата ще направи всичко възможно, за да спаси централата и тя да продължи да работи", заяви зам.-министърът. Той не отхвърли и варианта, ако с ЧЕЗ не се постигне съгласие за модернизацията на ТЕЦ-а, държавата да го откупи обратно. От думите му стана ясно, че засега това е само краен вариант и все още не се работи в такава посока.

Сакскобургготски: Прекаляваме с черногледството

http://pik.bg/сакскобургготски-прекаляваме-с-черногледството-news241364.html

Сакскобургготски: Прекаляваме с черногледството

Обединението се постига чрез диалогичност, чрез общи идеали, които засягат всички. Това заяви Симеон Сакскобургготски във видеоинтервю за БТА по повод предстоящата премиера на автобиографичната му книга "Една необикновена съдба".

Ако се разбере ползата от по-малко конфронтация и повече сдържаност и най-вече да се разговаря по дискретен начин, а не медийно, това би помогнало да се върви напред, посочи министър-председателят на България в периода 2001-2005 г. По думите на Сакскобургготски понякога се прекалява с черногледството.

"Може би греша, но наистина ми става криво и съжалявам много, когато се акцентира толкова върху всичко най-лошо у нас. Стига да се огледаме има толкова страни, където също има проблеми и хората се справят, тези страни не загиват, не изчезват, не се заличават", заяви той. Според Симеон Сакскобургготски България има възможности. Много страни са преминали през какви ли не изпитания и се реализират. Мисля, че и за България това ще стане, защото сме интелигентен народ, смята той. Просто трябва да си променим мирогледа и да видим, че имаме възможности, добави бившият премиер.

Главното е да не стоим и само да се оплакваме, че сме "най-най", а всъщност да видим как можем всички заедно да допринесем, всеки по свой начин, но ефектът да бъде такъв, че да наваксаме времето най-вече да се подобри и животът на хората, каза пред БТА Симеон Сакскобургготски.

Англичанин обяви на търг фенските пристрастия на сина си

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/24/2405957_anglichanin_obiavi_na_turg_fenskite_pristrastiia_na/?ref=rss


Въпросът, който тормози бащите веднага, след като синовете им се родят е ясен: "Кой отбор ще подкрепят?".

Повечето татковци настояват децата им да бъдат за семейния отбор, но 30-годишният Иън Чартърс е заложил на търг бъдещата привързаност на седеммесечния си син.

Бащата от градчето Чедъл в района на Манчестър кани желаещите да вдигат цената на това за кой отбор ще бъде синът му Еди -  "Манчестър сити" или  "Манчестър юнайтед".

Средствата от търга ще бъдат...

Слънчева сутрин днес, живакът стига до 18°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385150

Днес преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух. Днес преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух.

Мислим по-малко преди да купим имот

http://www.bnews.bg/article-119824

868,77 лева за кв. метър е била средната пазарна цена на жилищата у нас за месеците от юли до септември. Обичайно най-високи са били средните цени в София (1485,67 лева за кв. метър), следвана от Варна (1378,44 лева за кв. метър) и Бургас (1145,33 лева за кв. метър).

Днес става още по-студено, на места ще вали сняг

http://pik.bg/днес-става-още-по-студено-на-места-ще-вали-сняг-news241363.html

Днес става още по-студено, на места ще вали сняг

Преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух. През нощта срещу събота в Предбалкана и на места в южните райони ще завали дъжд, който по високите полета ще премине в сняг. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за ПИК дежурният синоптик Георги Цеков.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, над северното крайбрежие с прекъсвания ще превалявания. След обяд ще се появи умерен, привечер – до силен вятър от север-североизточен. Максималните температури ще са между 14°-17°. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала. Температурата на морската вода е 16° – 18°. Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, все още вятърът ще е от юг – умерен.

След пладне вятърът ще се ориентира от изток-североизток, силен до бурен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността отново ще се увеличи и привечер и през нощта срещу събота на много места ще завали. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 1°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще се доближи до средното за месеца.

Строй се, преброй се!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384954

Когато ти е поверена тежката отговорност да охраняваш военна база, най-разумното, което можеш да правиш, е да... играеш боулинг. Все пак най-кадърните кадри са изпратени на по-важни мисии и имат по-значими задачи. А и другарите ти са не други, а родните ти братя.
“Новобранци” е поредната семейна комедия, която се излъчва всеки петък от 21, 00 ч Когато ти е поверена тежката отговорност да охраняваш военна база, най-разумното, което можеш да правиш, е да... играеш боулинг. Все пак най-кадърните кадри са изпратени на по-важни мисии и имат по-значими задачи. А и другарите ти са не други, а родните ти братя. “Новобранци” е поредната семейна комедия, която се излъчва всеки петък от 21, 00 ч

Облачно време днес, живакът стига до 18°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385147

Днес преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух. Днес преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух.

Пътна обстановка в страната - 24 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268330

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Няма ремонтни дейности. АМ „Хемус”: Област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Искат грипните ваксини да са безплатни и задължителни

http://www.cross.bg/hasurdzhiev-zabolyavaniya-bezplatni-1436577.html

/КРОСС/ Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за „Монитор" нейният председател д-р Станимир Хасърджиев. "Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър", подчерта д-р Хасърджиев. В посочените проектопланове са разписани мерки как чрез имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите тези диагнози могат да бъдат намалени в нашата страна по образец на някои европейски държави. "Имунизациите и профилактиката не само ще осигурят здраве и добро качество на живот на хората у нас, но и ще спестят милиони левове на здравната система за лечението на болни", посочи д-р Станимир Хасърджиев.  

Гришо излиза срещу Федерер за реванш

http://www.cross.bg/federer-dvamata-sushtiya-1436576.html

/КРОСС/ Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в зала в Базел. Българинът записа сравнително безпроблемна победа над Вашек Поспишил (Канада), налагайки се с 6:2, 6:2. Швейцарецът по-рано днес се справи с много мъка с узбекистанеца Денис Истомин, но след два часа на корта го отстрани след 3:6, 6:3, 6:4. Димитров и Федерер се срещнаха на същия етап на същия турнир и миналата година. Най-силният български тенисист има да му връща, защото загуби в тази единствена среща между двамата и сега със сигурност иска реванш. Тогава победата отиде на сметката на Федерер - 6:3, 7:6 (2). Мачът между двамата утре ще бъде последен на централния корт, с начален час не преди 21:00 часа българско време.  

Шофьорите в акция „Зимни гуми”

http://pik.bg/шофьорите-в-акция-„зимни-гуми”-news241359.html

Шофьорите в акция „Зимни гуми”

Два часа висене на крак в студа коства на всеки, който е решил да подмени летните гуми на колата си със зимни, установи проверка на „Монитор”.

С влошаване на времето и очаквания първи сняг през уикенда повечето столичани решиха да преобуят автомобилите си за предстоящия снежен сезон и задръстиха гумаджийниците в София. Според синоптиците още утре се очаква пътищата да побелеят, което е активизирало шофьорите.

Повечето големи сервизи, специализирани в продажбата и подмяната на гуми, се радваха на голяма клиентела още от рано сутринта.

Втори опит за разпит на съпругата на Цветан Василев

http://www.cross.bg/vasileva-vasilev-tzvetan-1436575.html

/КРОСС/ Втори опит за разпит на съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев - Антоанета, ще бъде разпитана в прокуратурата днес. Василева ще трябва да даде показания в столичното следствие. Разпитът трябваше да се проведе в четвъртък, но по неизвестни причини не се състоя, е заради разследването за пране на пари срещу банкера и Василева. Антоанета Василева е извикана на 24 октомври сутринта в "Овча купел". В края на миналия месец първо се разбра, че Цветан Василев е разследван за пране на пари в Лихтенщайн и Швейцария, а по-късно и Софийската градска прокуратура също информира за подобно разследване. Мажоритарният собственик на КТБ, който в момента се намира в Сърбия, е проверяван за длъжностно присвояване на 206 млн. лв. Очаква се съдът в Белград да реши дали да го екстрадира в България.    

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4385143

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Борисов, разкарай костовистите!

http://viewpoint.actualno.com/Borisov-razkaraj-kostovistite-news_56562.html

Наясно ли е Борисов, че влезе ли в коалиция с Реформаторския блок, реално ще управлява държавата заедно с Иван Костов. Наясно ли е Борисов, че всичките досегашни въртели, които Реформаторският блок му...

Видинчани могат да видят 80 творби в нова изложба

http://society.actualno.com/Vidinchani-mogat-da-vidjat-80-tvorbi-v-nova-izlojba--news_56565.html

Повече от 80 творби ще бъдат показани в Шестата национална изложба "Пейзаж" във видинската галерия "Никола Петров", която се отрива днес. Това съобщи Богдан Александров, уредник в ...

Лара Фабиан остави душата си в София

http://actualno.actualno.com/Lara-Fabian-ostavi-dushata-si-v-Sofija-news_56566.html

Човечеството има безброй добри артисти, безброй много добри и много малко велики. Великите са надарени не само с безсмъртни гласове, но са и големи хора - с души, отворени към музиката и към другите. ...

Трамвай премаза жена в Атина

http://www.grreporter.info/Tramvay_premaza_zhena_v_Atina/16291

Според първоначалната информация, жената е била ударена от трамвая, докато се опитвала да пресече релсите. Инцидентът е станал близо до парк „Флисвос“ на бул. „Посидонос“

прочети повече

Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите

http://www.cross.bg/gargite-napuvaii-pruv-1436574.html

/КРОСС/ Питагор, древногръцки математик и философ, създател на религиозно-философската школа на питагорейците: "Ако можеш да си орел не се напъвай да си пръв сред гаргите".

Брюксел оказвал натиск върху БСП за коалиция с ГЕРБ чрез Станишев

http://pik.bg/брюксел-оказвал-натиск-върху-бсп-за-коалиция-с-герб-чрез-станишев-news241354.html

Брюксел оказвал натиск върху БСП за коалиция с ГЕРБ чрез Станишев

Брюксел оказвал натиск върху БСП за коалиция с ГЕРБ. Натискът бил чрез лидера на ПЕС Сергей Станишев и чрез Ивайло Калфин от АБВ, съобщава "24 часа".

Европейските социалисти и ЕНП настоявали в България да се сформира широко коалиционно правителство като в Германия без националисти в него. Шефът на ЕП Мартин Шулц, който освен със Станишев е близък и с Калфин, убеждавал българските си приятели, че е важно да има стабилност. Твърди се, че Станишев разговарял с червени депутати, за да ги убеждава да подкрепят коалиция с ГЕРБ при евентуално гласуване на пленума в неделя, но смятал, че вече няма достатъчно влияние в партията си. Хората около лидера Михаил Миков били твърдо против такъв вариант.

“Тъкмо се освободихме от прегръдката на ДПС и сега да скочим в друга - това ще е самоубийствено за партията”, коментира висш социалист. АБВ пък имали изгода от такава коалиция, за да дръпнат още електорат от БСП. Ако все пак въпросът бъде поставен на пленума, на “Позитано” 20 обсъждали да не се вземе решение още в неделя, а да се поиска произнасяне на структурите. Няма да свикваме вътрешнопартиен референдум, но в момента текат конференции за отчет на изборите, които са достатъчно широки като формат, за да се вземе подобно решение, обясни червен шеф.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/bezplatni-bankata-sintetichen-1436573.html

/КРОСС/ в. ДумаГЕРБ и Патриотичният фронт са на крачка от подписване на програма за управление, стана ясно вчера. Приключилият втори тур на преговорите между ГЕРБ и ПФ очерта нова, по-размита формула на бъдещото управление - с подписана програма, но без коалиционно споразумение.Ние приемаме подписите под програмата като политически ангажимент и считаме, че това е достатъчна гаранция за подкрепата, съобщи Румяна Бъчварова. От думите й стана ясно, че ГЕРБ вече не разглеждат фронта като националистическа формация. в. 24 часаПървият грип ще дойде през ноември. Той ще е един от трите миналогодишни типа „Калифорния" (свински грип), „Тексас" и „Масачузетс".Затова и ваксината за този сезон е еднаква с миналогодишната.Не толкова студът, колкото събирането на много хора в транспорта и в затворени помещения, които не се проветряват често, увеличава случаите на грип, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев вчера. в. Капитал ДейлиДен след като докладът на одиторите в КТБ показа, че в банката трябва да се направят обезценки за над 4 млрд. лв., все повече банкери и икономисти са на мнение, че единственият изход от ситуацията е обявяването й в несъстоятелност. По закон това трябва да направи БНБ - задължително отнемане лиценза при отрицателен капитал и несъстоятелност, след което да започне изплащането на гарантираните депозити от фонда за влоговете. в

Един район във Варна остава без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=268338

От Енерго-про съобщиха за Moreto.net, че поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия днес - 24 октомври - петък без електрозахранване ще са абонатите в района на ул. "Васил Друмев" №1, 3, 4, ул.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-sofiya-1436572.html

/КРОСС/ Брюксел.Продължава работното посещението на президента Росен Плевнелиев за участие в заседанието на Европейския съвет. София.От 9.00 часа ще се проведе семинар на Център за бизнес образование и маркетингови комуникации в конферентна зала в хотел Шипка. София.Военна академия „Г.С. Раковски" организира курс за обучение на учители по превенция на бедствията и авариите. София.От 11.00 часа в Апелативен съд София ще бъде гледано делото за правоприемство между двете мюсюлмански настоятелства в Република България. София.От 11.00 часа в сградата на КНСБ ще се проведе пресконференция на тема „Синдикатите и тяхната роля в борбата със стреса и психосоциалните фактори на работната среда" по повод Европейската седмица по безопасност и здраве при работа. София.От 11.30министърът на земеделието и храните Васил Грудев ще открие тържественото честване по повод професионалния празник на работещите в областта на българската земеделска наука в сградата на Централно управление на Селскостопанската академия. София.От 11.30 часа пред Театър „София" в парк „Ген. Владимир Заимов" за втора поредна година ще бъдат пуснати 1200 розови балона с хелий. Инициативата е част от кампанията по отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Св. София" - София, Специализираната болница за активно лечение по онкология - София и УМБАЛ „Св. Марина" - Варна. София

Първите пари от КТБ може да бъдат изплатени за Никулден

http://pik.bg/първите-пари-от-ктб-може-да-бъдат-изплатени-за-никулден-news241353.html

Първите пари от КТБ може да бъдат изплатени за Никулден

Първите пари от гарантираните влогове в КТБ може да бъдат изплатени за Никулден. Това ще стане, ако БНБ поиска лиценза на закъсалата банка заради огласения одит, пише "Стандарт".

Според него дупката в Корпоративна надхвърля 4,2 млрд. лева. При това положение няма шанс за спасяване на трезора, категорични са експерти и банкери. Според действащия закон до 30 октомври квесторите трябва да отразят оценката в отчетите за КТБ.

Това означава, че банката ще стане с отрицателен капитал и в петдневен срок БНБ трябва да я обяви в несъстоятелност. До 20 дни по-късно следва да започне изплащането на депозитите до 100 000 евро. Грубите сметки показват, че хората може да разчитат на парите си около 6 декември, коментираха експерти.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/depytat-raiikov-ministur-1436571.html

/КРОСС/ АНДРЕЙ ИВАНОВ, общински съветник от ГЕРБ в СОС, 61 г. ВАЛЕРИ ЖАБЛЯНОВ, депутат в 42 и 43 НС, 49 г.ВЕНЦЕСЛАВ ГЕЧЕВ, треньор по баскетбол, 69 г.ВЛАДИМИР ПЕНЕВ, актьор, министър на културата в служебното правителство на Райков, 55ГЕОРГИ МИЛЧЕВ-ГОДЖИ, музикант, 45 г.ДАРИНА ЯНЕВА, художничка.ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА, юрист, депутат в 36, 37,38, 39, 40 и 41 НС.ИЛИЯНА ЙОТОВА, депутат в Европейския парламент.ПРОФ. МИХАИЛ МИРЧЕВ, социолог, управител на агенция "АССА - М", 60 г.ПЕТЪР СТОЙЧЕВ, световен шампион по плувен маратон, министър на физическото възпитание и спорта в служебното правителство на Райков, 37 г.ПРОФ. СИМЕОН ЩЕРЕВ, флеитист, един от най-големите наши джаз музиканти, 71 г.СТОЯН ЖЕЛЕВ, председател на Асоциацията на автомобилните производители, управляващ директор на "София Франс ауто", 54 г.

България е сред топ дестинациите за руските туристи в Европа

http://www.bnews.bg/article-119778

През лятото Испания, България и Гърция са били трите европейски топ дестинации за руските туристи според класация на туроператора TUI Русия.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-bulgariya-zhivo-1436570.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: Защо британци избраха паметника на Бузлуджа за декор на научнофантастичен филм?Тема: Каква ще е формулата за съставяне на нов кабинет?Гост: проф. Михаил КонстантиновТема: За какво се договориха ГЕРБ и Патриотичният фронт след поредния кръг преговори?Гост: Ангел Джамбазки - евродепутат и зам.-председател на ВМРОТема: Казусът "KTБ" - кой ще плати сметката?Гост: проф. Христина Вучева и проф. Валери ДимитровТема: Шпионски скандал и дипломатическо напрежение между Русия и Полша - подробностите в Светът е седем! Нова телевизия, „Здравей, България" Тема: На каква цена Патриотичният фронт ще подкрепи правителството на ГЕРБ? Гост: Красимир КаракачановТема: А защо АБВ поискаха коалиция в управлението заедно с БСП? Гост: Ивайло Калфин.Тема:Ексклузивно от Разград - новият герой на ЛудогорецГост: Голмайсторът Данчо Минев.Тема:Защо жената до Божидар Лукарски Ива Йорданова се отказа от Агенцията за българите в чужбина?Тема:На живо - десетки семейства с изгорели уреди след кражба на кабели? Ще бъдат ли обезщетени?Тема: Осъдиха ли някого, след като протестантски пастори продаваха гласове?Тема: Митко от Д2 за огромната си колекция от китари. Тема: Кинопремиерите тази седмица TV7, "Добро утро, България" Тема: Пир в смутни времена. Или има ли ограничения за българския дух - на живо от село Вълчовци, подготовката за фестивала на Еленския бут

24 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-zagivat-balkanska-1436569.html

/КРОСС/ 439 г. - Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство.1071 г. - Михаил VII Дука става император на Византия.1648 г. - Подписан е Вестфалския мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война.1795 г. - Полско-литовската държава Жечпосполита е окончателно разделена между Австрия, Прусия и Русия.1851 г. - Английският астроном Уилям Ласел открива Ариел и Умбриел - естествени спътници на Уран.1857 г. - Основан е ФК Шефилд, най-старият футболен клуб в света.1859 г. - Английският кораб Роял Чартър попада на подводни скали недалеч от Ливърпул и потъва - загиват 465 души.1872 г. - След Арабаконашкия обир турската полиция арестува Димитър Общи.1877 г. - Руско-турска война (1877-1878): след Битката при Горни Дъбник, Плевен е напълно обсаден от руската армия.1885 г. - В Цариград е свикана конференция на Великите сили по източнорумелийския въпрос.1902 г. - При изригване на вулкана Санта Мария в Гватемала загиват около 6 000 души.1912 г. - Балканска война: Лозенградската операция завършва с победа за България.1912 г. - Балканска война: битката при Куманово завършва с победа за Сърбия.1920 г. - В Канада е въведен сух режим.1929 г. - Голямата депресия: Нюйоркската фондова борса се срива на 24 октомври, черния четвъртък, което довежда до серия от банкрути и предизвиква световна рецесия.1935 г. - Италия напада Етиопия.1944 г. - Съгласно наредба-закон на членовете на Съюза на българските писатели се признава висше образование.1945 г

КТБ - между бизнеса и счетоводството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384930

ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ

След като излязоха данните от одита на КТБ, заваляха коментари. Какво следва, след като са факт?
В Закона за кредитните институции е казано, че БНБ трябва да отнеме лиценза на финансово-кредитна институция с отрицателен капитал в срок до 5 работни дни, след като стане ясно, че капиталът на банката е отрицателен. Одиторският ВЛАДИМИР КАРОЛЕВ След като излязоха данните от одита на КТБ, заваляха коментари. Какво следва, след като са факт? В Закона за кредитните институции е казано, че БНБ трябва да отнеме лиценза на финансово-кредитна институция с отрицателен капитал в срок до 5 работни дни, след като стане ясно, че капиталът на банката е отрицателен. Одиторският

Грипът идва през ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384912

През ноември най-рано може да се очакват първите единични случаи на грип. Епидемиите са по-типични за януари, въпреки че не идват по разписание и всяка година картината е различна. Тази зима ще си предаваме грипните щамове, които ни разболяваха и миналата година, затова и ваксината е еднаква с миналогодишната. Трябва да ни защитава равностойно от През ноември най-рано може да се очакват първите единични случаи на грип. Епидемиите са по-типични за януари, въпреки че не идват по разписание и всяка година картината е различна. Тази зима ще си предаваме грипните щамове, които ни разболяваха и миналата година, затова и ваксината е еднаква с миналогодишната. Трябва да ни защитава равностойно от

Св. мъченик Арета и пострадалите с него

http://www.cross.bg/grada-areta-protiv-1436568.html

/КРОСС/ Когато в гръцката земя царувал Юстин, а в Етиопия - Елезвой, царе правоверни и благочестиви, в Омиритската земя на престола се възкачил един беззаконен цар на име Дунаан, юдеин по произход и вяра, хулител на Христовото име и голям гонител на християните. Всичките му съветници, слуги и воини били евреи или езичници, които се покланяли на слънцето, луната и на идоли. Той се стараел да изгони всички християни от своята област и да изкорени от Омиритската страна самата памет за великото Христово име. Като преследвал ревностно Божията Църква, той мъчел и убивал верните, които не се покорявали на заповедите му и не желаели да живеят според иудейския закон. Като чул, че Дунаан повдигнал в страната си гонение срещу християните, царят на Етиопия Елезвой силно се огорчил и, като събрал войска, тръгнал на война срещу него. След много битки Елезвой го победил и, като го задължил да плаща данък, се върнал в своята земя. След известно време Дунаан отново възстанал против Елезвой, нарушил договора с него и, като събрал войска, унищожил всички отряди, оставени от Елезвой за охрана на градовете. И още по-силно се въоръжил против християните. Той заповядал да обявят повсеместно на християните или да приемат иудейската вяра, или да бъдат избивани без милост. В царството му вече не бил останал никой, който би дръзнал да изповяда Христа и само в един обширен и многолюден град - Награн се прославяло името Христово

Вместо паяк - фиш за 50 лева

http://www.bnews.bg/article-119794

Наредбата предвижда да се въведе жълта зона за крайните квартали

Искат грипните ваксини да са безплатни и задължителни

http://pik.bg/искат-грипните-ваксини-да-са-безплатни-и-задължителни-news241351.html

Искат грипните ваксини да са безплатни и задължителни

Грипните ваксини да станат безплатни за сметка на здравната каса, но да са задължителни за големи групи от хора. Те да се осигуряват за малките деца, възрастните хора, пациентите с хронични заболявания, както и за страдащите от рак. За това ще настоява Националната пациентска организация (НПО) пред бъдещия здравен министър, съобщи за „Монитор” нейният председател д-р Станимир Хасърджиев.

Предложението на НПО е залегнало в проектоплана за ограничаване на острите респираторни заболявания и грипа, което заедно с тези за хепатита, астмата и онкологичните заболявания, както и диабетният регистър отлежават в чекмеджетата вече на трети министър, подчерта д-р Хасърджиев. В посочените проектопланове са разписани мерки как чрез имунизации, безплатни профилактични прегледи и проследяване на заболелите тези диагнози могат да бъдат намалени в нашата страна по образец на някои европейски държави.

Имунизациите и профилактиката не само ще осигурят здраве и добро качество на живот на хората у нас, но и ще спестят милиони левове на здравната система за лечението на болни, посочи д-р Станимир Хасърджиев. Близо 3 млн. българи пипват вируса на грипа всяка зима, но едва 2% от нашенците си слагат ваксини. За разлика от нас в Холандия срещу щамовете се боцкат 70% от населението. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.

Тодор Кантарджиев, който е и национален консултант по микробиология. Всеки сезон най-много на континента са грипавите българи и румънци, които като нас не си падат по ваксините. Затова Българският лекарски съюз и Националният център по заразни и паразитни болести започнаха от вчера информационна кампания сред лекарите и медсестрите за превенция на грипа. Основната част в нея е медиците да бъдат убедени да се ваксинират, като така  дадат личен пример и на пациентите си, каза зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов.

24 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=268337

Събития 439 г. — Вандалите, предвождани от Гензерих, превземат Картаген и основават свое кралство. 1071 г. — Михаил VII Дука става император на Византия. 1648 г. — Подписан е Вестфалския мирен договор, който слага край на Тридесетгодишната война.

В Саудитска Арабия осъдиха 4 жени за връзки с „Ал Кайда”

http://news.ibox.bg/news/id_1087718198

Жените са били признати за виновни и по обвинение, че са подготвяли синовете си за джихад

Прогноза за времето - 24 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268336

Над Западна и Централна България облачността временно ще се разкъса и намалее, докато над Източна ще остане предимно значителна и на места там все още ще превалява. Минималните температури, в повечето места, ще са между минус 1° и 4°, в източните райони – по-високи до 9° - 10°.

В Епир падна първият сняг

http://www.grreporter.info/V_Epir_padna_prviyat_snyag/16290

Силен вятър духа в цялата страна, лошото време ще се задържи и през идващия уикенд

прочети повече

Съперничеството за Луната започна

http://cosmos.actualno.com/Sypernichestvoto-za-Lunata-zapochna-news_56559.html

Русия трябва да започне усвояването на Луната с най-перспективния неин район – Южния полюс. Това се казва в Лунната програма, разработена съвместно от Роскосмос и Руската академия на науките...

От КТБ не са откраднати 4,22 млрд. лв., твърди експерт

http://business.actualno.com/Ot-KTB-ne-sa-otkradnati-422-mlrd-lv-tvyrdi-ekspert-news_56557.html

От "Корпоративна търговска банка" (КТБ) не са откраднати 4,22 млрд. лв. Това обясни проф. Христина Вучева в ефира на БНТ. Тя обясни, че разликата между първия доклад на одиторите и този, кой...

С ДПС трябва да говори прокурор, това е престъпна организация и трябва да се разформирова

http://cite.actualno.com/S-DPS-trjabva-da-govori-prokuror-tova-e-prestypna-organizacija-i-trjabva-da-se-razformirova-news_56558.html

Това беше категоричното мнение на Ангел Джамбазки от ВМРО по отношение на Движението за права и свободи. Според него всички кадри на ДПС, които са използвали позициите си в администрацията за икономич...

Котка-гигант пази дома и слуша приказки

http://curious.actualno.com/Kotka-gigant-pazi-doma-i-slusha-prikazki-news_56560.html

Петгодишният Максимус от руския град Петрозаводск е може би най-огромната котка на света. Той тежи 10 кг и е резултат от кръстоска между мейн кун и сибирска руска котка – едни от най-едрите ...

Трудни времена за Ангела Меркел

http://europe.actualno.com/Trudni-vremena-za-Angela-Merkel--news_56561.html

Ангела Меркел оглави класацията на сп. "Форбс" за най-влиятелни жени в света за четвърта поредна година, но това стана в трудни времена за германския канцлер. Водещите мъже в нейния живот ...

Зрителите номинират Зорница Линдарева да напусне "ВИП Брадър"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384785

Повече от 11 000 фенове на Повече от 11 000 фенове на "ВИП Брадър" във фейсбук страницата на шоуто поискаха вчера Зорница Линдарева, да бъде номинирана за изгонване. И продуцентът на формата - Нико Тупарев с компанията си "Олд скул", вероятно ще се съобрази с това. Затова довечера Ники Кънчев ще се включи на живо в къщата и ще съобщи окончателно кои са номинираните за

Столичната полиция издирва Ренета Сотирова

http://press.mvr.bg/NEWS/news141024_01.htm

20- годишното момиче напуснало дома си на 7 октомври и оттогава е в неизвестност

Преглед на печата от 24 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/24/2405898_pregled_na_pechata_ot_24_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Всички са против пенсионната реформа
Синдикатите, работодателите и икономистите са единодушно срещу увеличаване на осигурителната тежест

Здравният министър предлага промени при специализациите
Служебният министър на здравеопазването предлага промени, повечето от които облекчават реда за специализации по медицина

Новинар

7000 на месец търсят помощ от социалното министерство
7000 души месечно звънят на...

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384321

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Икона на Пресвета Богородица "Всех скорбящих радост"

http://celebrate.actualno.com/-Ikona-na-Presveta-Bogorodica-Vseh-skorbjashtih-radost-news_56556.html

Всяка година на 24 октомври, Православната църква чества един от празниците, посветен на Божията Майка - Света Богородица " Всех скорбящих радост". Втори храмов празник има известната столи...

Калфин: ГЕРБ бърка, стабилната формула е коалиция с БСП и АБВ

http://politics.actualno.com/Kalfin-GERB-byrka-stabilnata-formula-e-koalicija-s-BSP-i-ABV-news_56555.html

При формула на управлението с участие на „Патриотичния фронт” АБВ ще е в опозиция. На ГЕРБ им е много трудно при съставянето на правителството и смятам, че подходът на партията на ...

Джордж Сорос: Русия е заплаха за съществуването на Европейския съюз

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246176_%D0%94%D0%B6%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B6+%D0%A1%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%81%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D

 Русия за времето на конфликта в Украйна се е превърна в сила, която заплашва самото съществуване на Европейския съюз, и проповядва ценности, алтернативни на западните, пише финансистът и филантроп Джордж Сорос в статия на сайта “Ню Йорк ривю ъф Букс” под заглавието “Събуди се, Европа!”, която ще излезе в броя от 20 ноември на списанието.

Владимир Путин демонстрира - руският подход носи плодове и е по-успешен от политиката на ЕС, пише той. Докато Европа се придържа към принципите на правовата държава, то Русия действа от позиция на силата, организира репресии в страната и се държи агресивно във външната политика. Успехът на Русия в източната част на Украйна показва, че този подход може да бъде ефективен, казва Сорос.

Замразеният конфликт в Украйна дава на Русия силен коз в преговорите с Киев за газа, които е вероятно да продължат и след парламентарните избори на 26 октомври. Според Сорос, Путин може да предложи на украинския президент Петро Порошенко отстъпка в цената на газа в замяна на назначаването на “удобен” за Русия министър-председател,  който не е свързан с “Евромайдана”.

Малко вероятно е Порошенко да се съгласи и тогава Путин ще може или да наблюдава финансовия и икономически колапс на Украйна, или да се опита да да извоюва сухопътен коридор към Крим, като “размрази” сепаратистите.

Друг вариант на събитията в света, който разглежда Сорос, е за споразумението между Русия и САЩ относно борбата с “Ислямска държава” в Сирия и Ирак. Както бе предполага финансистът, Москва може да се споразумее за специално сътрудничество със Съединените щати - например, да откаже да предостави системи S-300 системи на Сирия и така да помогне за установяване на контрол от американските войски над въздушното пространство в региона.

В замяна на това, Путин ще поиска от Запада да мълчи за претенциите на Русия към крайгранични територии, включително украински. Сорос смята, че Барак Обама може и да се съгласи с това.

Сривът на Украйна ще има за НАТО, ЕС и САЩ огромни последствия, казва Сорос, защото победилата Русия ще спечели влияние в Европейския съюз и ще се превърне в заплаха за балтийските страни, членове на НАТО, където и сега живеят много руснаци.

Сорос вярва в реалността на тези прогнози, тъй като в Европа и в Съединените щати смятат: “Путин - не на Хитлер”, ако се договорят отстъпки, той няма да използва сила. На Запад се надяват, че в дългосрочен план санкциите ще имат отрицателен ефект върху руската икономика и ще принудят Москва да отстъпи.

Според Сорос, тези надежди не са оправдани, тъй като Путин неведнъж е прибягвал до сила и е готови да я използва отново, независимо от това дали Русия е заплашена от нови санкции.

По този начин, с цел да се защити, Западът трябва да защити Украйна, казва финансистът и призовава за помощ на украинската икономика, за да бъде избавена от зависимостта от Москва.

Международният валутен фонд трябва незабавно да предостави на Украйна не по-малко от 20 милиарда долара и да обещае да увеличи размера на подкрепата си в случай на нужда. Партньорите на Украйна трябва да предоставят допълнително финансиране в зависимост от реализацията на програмата на МВФ, пише Сорос.

Според него 4 милиарда долара трябва да отидат за покриване на бюджетния дефицит, 2 милиарда – за ремонт на каменовъглените мини в източната част на Украйна, които остават под контрола на Киев, и още 2 милиарда долара – за купуването на допълнителен газ за зимния период.

Останалата сума, според мнението на Сорос, трябва да попълни резервите на Украинската национална банка. Финансистът отбелязва, че МВФ трябва да помогне на Украйна да преобразува дълга си в еврооблигации, в размер на почти 18 милиарда долара, в по-нискорискови дългосрочни ценни книжа. Според Сорос това ще облекчи дълговото натоварване на страната.

Милиардерът призовава също и към радикална реформа на украинската държавна компания “Нафтогаз Украйна”, която, според финансиста, е “черна дупка в бюджета и основен източник на корупция”.

Борисов беше върнат на власт от красиво и опрятно малцинство на успели в прехода граждани

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246175_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2+%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BE+%D0%

 Владислав Тодоров е български културолог и писател, който живее и работи в САЩ, където преподава културна история на Русия и Източна Европа в Пенсилванския университет. Автор е на няколко книги, сред които нашумелите романи “Дзифт” и “Цинкограф”, както и на сценариите за филмите по тях. Поместваме разговора му с Копринка Червенкова и Христо Буцев от в. Култура с големи съкращения.

- Сега има интернет, вие идвате често тук… Как ви се вижда страната?

- Разсипана страна на хора с разсипани надежди, хора, подложени на систематично обругаване, достойнството им пречи да оцеляват – това отчитат показателите, това видях и аз една зима, когато се качих във влака за Русе - вторични човешки суровини с парцаливи бохчи и разплетени дамаджани слизаха и се качваха на един бракуван влак, сякаш композиран в някаква подуянска преизподня. Този крайно изтерзан народ без поминък няма как дълго да поминува. Тежко, безобразно болна страна. Гледана с просто око, България е пътник, разпада се в ход като въпросния влак. Въпрос на биологическо време.

- Казваме, че един организъм е болен, защото знаем какво е да е здрав. Здравето е нормата. От каква норма се е отклонила България?

- Нормата е рационализиран опит, наложен по силата на авторитет. Вижте кои са авторитетите в България и как те нормират опита, бил той обществен, личен, политически или художествен. Може да прозвучи странно, но аз бих казал, че България работи в режим на нормативно бездарие по отношение на всеки вид опит.

(…)- Умът или душата – тази дилема ли не реши протестът?

- Протестът затапи ума си с една дума - думата “оставка”, извиквана със сценичен гняв. Това не е гибелният гняв на Ахила, а парад на суетата на лайфстайл фенове, самооблащение под формата на шикарен бунт, активно мероприятие на кандидати за слава и власт и не на последно място - закоравели местни маниаци на тема #АЗ. Например, Близнашки - изпружил се безмълвен на жълтите павета със заскобен ум и конституция в ръка, се класира да върти държавното кормило. Съвършено нелеп в усилието си публично да се гордее с Живков. Как Близнашки е по-годен от Орешарски, който пък стана предмет на философско втрещение от страна на цял факултет? Това вече не е смехотворно. Абдикирането на критическата способност в полза на политическото партизанство е изключително опасно. Интелектът подивява, губи собствен смисъл и започва безразборно да клакьорства.

- Това едва ли е днешен феномен. Още веднага след 1989 г. т.нар. интелектуални елити абдикираха, отказаха се от критическата си дейност и се наместиха в партийни или квазипартийни структури.

- Безпокоя се, че сега става дума за интелектуална немощ, която се компенсира с нелепи телодвижения, изобразяващи морално-етични категории. Гасим ума, за да наместим телата.
(…)

- Поради конюнктурни причини - вътрешни или външни, онази държава наистина произвеждаше този тип институции - роман, кино, изобразително изкуство. Произвеждаше певци, които пращаше по света. Тази държава, сегашната, сякаш няма амбиции за нищо…

- Нацията бавно и полека, някак безхаберно, изчезва. А ние се разправяме кой ляв и кой десен, кой автентичен и кой не - като сакати мимове, боравещи с въображаеми предмети. Идеологията е мъртва. Користта е подменила страстта. Бездарието е оставено на самотек. Шушумигаме, подлизурстваме, лъготим… и всичко това в рамките на нормалното. Тихо и кротко се топим. Нацията узрява за края си.
В тъмните гърди на космоса захожда българският род. Сякаш омагьосан, в плен на инвариантна изнемога. Цялото ни грамадно наследство, славянобългарското ни зараждане и балкан-българското ни възраждане в действителност предшества заника на националната ни общност. Това излиза, като се преброим колко сме останали сега и колко ще бъдем за честването на 50 години от промените. До какво са ни довели всичките тези паметни години на освободително буйство, на царствени бутафории, ревове на нож, сияйни върхове, епопейни храбрости, лъвове и титани, мумии и мавзолеи… и прочее спорадични избухвания на един хилав огън в подмокрено огнище?
Излиза, че Възходът на българското племе през вековете е бил един умело прикриван Заход. Целият масив от писмена и артефакти, струпан в музеите и библиотеките, представлява едно грамадно многовековно лъжесвидетелство за това, че съществува българска природна дарба, вродена способност, на която са нужни министерства и фондации, за да влезе в сила, за да проработи. Никаква вторична институционална помощ не може да влее сила на дух с вроден порок. Нужната в случая сила няма изчислим паричен еквивалент, нито може да се предизвика по ведомствен път или с награден фонд. Министерството на културата отдавна е станало безпредметно. Култура, която води до национален заход, преправян на възход, е негодна. Култура, която маскира немощ, за нищо не става. Награди, селекционни комисии, фондации, номинации, творчески съюзи, авторитетна маниакалност - форми на сдруженото бездарие. Бездарието гнети повече от безсмислието, повече от невежеството. Да си неспособен да те има, да си сянка, хвърлена от други, пошло подобие на човечество, заслужило заника си.
България стана свободна и независима страна, толкова свободна и независима, колкото си искаше. В режим на свобода се разкатаха мощностите и устоите на тази страна. Приключи продоволственият мир на соца. Няма национална дарба, която да ни спаси от изчезване. Налице са остри липси, недоимък, безхаберие. Благото не стига за всеки. То изобщо не е общо. Благото се присвоява, то не се споделя. Имащите се крият от нямащите в здрача на своето придобиване. Лични амбиции се дегизират като национално отговорни каузи. Алчни лъжи въртят опашки и ни шибат през лицата. И дим да ни няма.

- Защо? Защо тази държава спря да функционира в името на общността след 1989 г.?

- Най-жизненото, неизтребимо живото в този край на света се оказа с криминален произход. Криминогенията държи нацията будна. Не можем да си спестим очевидното, факта, че най-приспособимите, най-страстните и най-изобретателните се раждат в подземието на тази страна. Там управлява Дарвин, негодното отпада, инициативен мускул мести телата, иновативен ум бие закона - организация, йерархия, дисциплина, кодекс, норми, правила. Долната земя не се топи, тя не изчезва, тя преуспява за сметка на горната. До степен, че излъчи министър-председател. Криминогенията на ползу народу. От подземието се строи днешна България. Властта се търкаля там, оттам се сваля и оттам се вдига.
Трябва да рухне темелната илюзия, да се срине кристалният дворец на соца, пък и на други подобни измишльотини за балкан-българската титаничност, за това, че в тази страна става дума за велики работи. Титанизма го намираме в подземието. Подземните човеци мислят, действат, залагат живота си, рискуват, поемат реална отговорност, думите значат, когато животът е в опасност, страстите имат убийствени следствия. Тия, дето шетат отгоре, са съдружни позьори, женихи на славата, които се издигат в собствените си очи с помощта на крик – крика на самомнението. ББ е Балкан-Българският титан и всенароден сладур, прозорлив, просторечив, уникално обикновен, развъден мъжкар с вълшебни гениталии и еднолично решение на демографския колапс. Да не се помайваме, а да се влеем в него като един.

- Подземието е невинно?

- Там е живото, там е животното. Биологията не носи вина. Организираната престъпност е значително по-организирана от тези, които се борят с нея. Изключително по-жилава, по-изобретателна от всичко останало, дето работи по проекти, шуми по кръгли маси и пустослови. Да не си мислим, че тези подземни структури работят без участието на ума, страстта и волята; и не в малка степен - на безстрашието. Наричаме ги презрително тъпи мутри – ако са действително такива, отдавна да ги няма. Тук говорим за безсрамно оголена жизненост, не за фризирана немощ. Престъпникът не е красив. Той е опасно фотогеничен, затова киното го обича.

- Това означава ли, че в момента, в който тръгне да търси легитимност, той тази енергия ще я „преведе” нагоре, ще произведе държава?

- Да видим. Следим ГЕРБ. Все пак, държавният ред функционира по друг начин. Там се изисква друг тип рефлекс, допълнителни таланти, държавникът е друго човешко свойство, друг тип, питомен авторитет. В тази държава станаха безпрецедентни трусове. Банки гърмят, оставки се изтръгват, протести искат повече светлина в тунела, подобно на Гьоте в предсмъртния му час. Има нужда от способен ум да сложи в ред този свят. Има необходимост от яснота, а тя е следствие на мисълта. Политическият активизъм пречи на ума да прояснява. Хората с титулуван ум трябва да се спрат, да им мине уличната треска, за да могат трезво да отсъдят. Мисленето е автономен дар, въображението – неотчуждима дарба. Докога ще лъжесвидетелстваме по повод себе си пред очите на дарителя, че имаме даровете?
Оттук следва имитацията като авариен модус на съществуване. Става дума за тежка перфорация на генотипа. Става дума за пустота. В режими на робство и на свобода силата на славянобългарската сган от времето на голямото преселение на народите е изтощена. И станало срамотно да се наричаш българин. Защо? Възраждането върнало достойнството ни. Как? Имитативно, криворазбрано, многострадално простодушно като пословичната Геновева и прелестно мустакатата Баба Тонка.

- А имате ли някакво обяснение защо неслучайни хора, част от т.нар. интелектуален елит, се свързват с ГЕРБ? Дали не заради искрено убеждение, че на България в момента й е необходима еднолична власт? Нещо като безпартийния режим на Борис…

- Вижте, аз бих уважил всеки, който излезе и публично аргументира Бойко Борисов като единствената спасителна възможност за България, защо го смятат за благонадежден, та дори и благодатен. Бих чул подобен аргумент и бих се замислил, бих поспорил. Но се пазят, защо ли? Гласуват за РБ като прокси на ББ, като подставено лице на подземието. Натискат Радан Кънев да му пристане във властта. РБ доставя публичното алиби на протеста, става лост за вдигане на ББ, без да се гласува пряко за него, без да се стесняваме, без да ни е съвестно в тъмната стаичка, че влизаме в сговор с долната земя. Ако РБ циментира протеста във властта, много хора ще осребрят гражданската си гневливост. Кой не би се скрил в колективната безсъвестност, ако го ползва лично. Умълчават се. Умълчаха се злорадо и по повод онзи позорен списък с “предателите”, съставен от някой стратег на неправителствения комплот. (Списък на хора с публично изразена критична позиция по отношение протестите срещу правителството „Орешарски”, публикуван в сайта “Българска демокрация”, обявил се за “Последна крепост за демократичните ценности в България”. - бел. ред.) Цветозар Томов се потресе. Чест му прави. Чиста проба операция клин. Доставка на враг по поръчка. Разцепиха ни трайно. Този списък отвори рана, която ще гнои и замърсява публичния дискурс сега и в перспектива. Чистката на съвести тепърва предстои. Добре дошли в българското чистилище.

Студ, порои и силен вятър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xmQi9ZCBGeA/

Само за ден температурите на места в страната паднаха с повече от 15 градус. В много области се изляха и обилни валежи.

Най-голямо количество валежи през последното денонощие са отчетени в Кърджали – 53 л. на квадратен метър, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). В Благоевград са измерени 40 л. на кв. м., в Казанлък – 39 л. на кв. м, а в Сандански – 37 л. на кв. м. В Драгоман са регистрирани 32 литра на кв. м., а във Велико Търново – 34 литра.

12 часа валя в района на Севлиево, Габрово и Велико Търново. Най-пострадало е севлиевското село Горна Росица. Нивото на река Росица се повишава драстично, тя излезе от коритото си и заля къщи и дворове.

Река Видима в Априлци е излязла от коритото си и е заляла пътя на входа на града. На пътното платно водата достига 20 см и движението е затруднено. Реката е придошла от проливните валежи днес. Областният управител на Ловеч Милко Недялков каза, че няма опасност тя да залее къщите.

Априлци и селата Велчево и Скандалото са останали без ток заради паднал електрически стълб, който е бил подкопан от буйните води на реката. От електроразпределителното дружество съобщиха, че част от захранването вече е възстановено, а до 20 часа това ще стане навсякъде в засегнатия район

Сериозни проблеми имаше и в Рудозем, където река Елховска достигна критични граници и на места излезе от коритото си. Свлачища затвориха пътя до две села, в които живеят около 200 души. Наводнени бяха детските градини в две села, което наложи евакуация на децата. И днес градините няма да работят. В цялата община има отнесени пътища и затлачени водосборни тръби.

Девет села в Смолянско са без ток, заради дъждовете, съобщиха от И Ви Ен електроразпределителното дружество. Без ел. захранване са селата Беден, Брезе и Лясково в община Девин, както и смолянските села Широка лъка, Солища, Стикъл, Стойките, Гела и махала Заевите. От дружеството уточняват, че техници работят по отстраняването на авариите.

31 литра на квадратен метър са измерените количества дъжд паднали в района на Златоград по данни на Метеорологичната станция на връх Рожен.

Обстановката в Златоград към момента е спокойна, а валежите са периодични. Наблюдава се леко повишаване на нивото на река Върбица заради вливането на река Голяма, уточни кметът Мирослав Янчев.

От полицията в Смолян съобщиха, че екип на Районното управление „Пожарна безопасност и спасяване” в Златоград е отстранил опасни дървета в коритото на река Върбица Акцията е предприета вчера около обяд след получено съобщение на спешния тел 112 за надвиснали опасни дървета в корито на реката вследствие на свлечена земна маса. Дъжд вали в цялата Смолянска област.

Най-много са вележите в района на смолянското село Мугла 36 литра на квадратен метър, а най-малко в село Давидково, община Баните – 5 литра на кваратен метър. Пътните настилки в региона са мокри, повишена е опасността от падащи камъни в планинската област.

Освен студ и дъжд в страната духа и силен вятър.

Усещането за студ се подсилваше и от силния вятър като в Кърджали на моменти е достигал до 86 км/ч – там имаше и паднали дървета. В Сливен вятърът достигна до 72 км/час.

Днес преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в югоизточните райони до 16° -18°. След пладне ще се появи умерен, привечер и силен вятър от север-североизток и с него отново ще нахлува студен въздух. През нощта срещу събота в Предбалкана и на места в южните райони ще завали дъжд, който по високите полета ще премине в сняг, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, над северното крайбрежие с прекъсвания ще превалявания. След обяд ще се появи умерен, привечер – до силен вятър от север-североизточен. Максималните температури ще са между 14°-17°. Вълнението на морето ще е 2 -3 бала. Температурата на морската вода е 16° – 18°.

Преди обяд над планините ще има и слънчеви часове, все още вятърът ще е от юг – умерен. След пладне вятърът ще се ориентира от изток-североизток, силен до бурен и с него ще нахлува студен въздух. Облачността отново ще се увеличи и привечер и през нощта срещу събота на много места ще завали. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около 1°. Атмосферното налягане ще продължи да се повишава и ще се доближи до средното за месеца, пише КРОСС.

Регистриран е нов случай на ебола в САЩ

http://news.ibox.bg/news/id_832935068

Лекар, който наскоро се е върнал от Гвинея, е приет в болница в Ню Йорк

Уникални снимки на Борис Христов за пръв път у нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246174_%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81+%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D1%8A%D0%B

 Изложбата "Борис Христов - места и документи" в Столичната библиотека показва уникални фотоси на световно известния бас за първи път в България, предаде репортер на БГНЕС.

Изложбата включва печатни материали и фотографии. Някои от снимките на Борис Христов са от детството му, местата, където е живял, ролите, в които е влизал като певец, съпругата му - Франка ди Рендис, както и театри и сцени, на които е творил. Фотосите идват от дом "Борис Христов" в Рим и е съвместна с БАН, Столична библиотека и НИЦ "Българска енциклопедия".

Цел на изложбата е да откликне на големия обществен интерес към живота и творчеството на Борис Христов и да създаде предпоставки за осъществяване на дарителска акция за набиране на средства за публикуването на събраните материали в представителен енциклопедичен сборник "Борис Христов в световната култура" на български, италиански и английски.

В нелеката ни действителност имаме нужда от подкрепата на цялото общество. Вярвам, че българинът, който отпразнува всеки свой празник с "На многоя лета" на Борис Христов ще бъде съпричастен на това наше дело, заяви д-р Ралица Гелева от БАН.

Тя разясни, че се очаква енциклопедичният справочник да излезе другата година. В него ще бъде събрана достоверната информация за Борис Христов в контекста на световната култура. Гелева уточни, че предстои и дообработка на материалите по сборника.

Лада Брашованова, която лично е познавала оперния певец прочете откъс от писмо между двамата и показа техни картички и снимки.

Десетки граждани дойдоха, за да се потопят в магията на живота на Борис Христов, която показват снимките в изложбата, поместена в Централното фоайе на Столичната библиотека.

На 18 май се навършиха 100 години от рождението на Борисов Христов . За големите му заслуги към развитието на световната култура, най-великият бас на XX век е провъзгласен от Юнеско за личност на 2014 г.

Невидимата част на айсберга КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246173_%D0%9D%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0+%D0%9A%D0%A2%D0%91

 Четиримилиардното цунами откъм КТБ, предизвестено от БНБ, хвърля бедната ни държава България в непосилен за разгадаване тих ужас. И то на фона на объркана политическа ситуация, в която още не знаем ще има ли правителство и ако да- колко ще изкара то.

Многоочакваният цялостен одит на КТБ и банка "Виктория" излезе най-после, но вместо казусът да се разплете, се оказва, че потъва в още по-голяма енигма. Пак ни се подхвърлиха подбрани части от доклада на одиторите, липсват важни цифри, неубедително остава твърдението,че за съществена група кредитополучатели липсва информация за обезпеченията, което ги правело нереализуеми и следва да бъдат обезценени с няколко милиарда.

Ако участниците в заверата за потопяването на бившата мощна банка имаха оркестър за сватби и погребения, то той би трябвало вече да свири траурния марш. Нямат. Мастити банкери и финансисти пък, определящи се за такива един друг, също вече пишат от телевизорите смъртния акт на КТБ. Като същевременно сритват всякакъв опит за алтернативен изход и оздравяване, изричайки катастрофални прогнози по адрес на всеки, предложил помощ с пари, инвестиции, работещи практики и механизми. Примерно, вездесъщият Левон Хампарцумян плаши мизерстващия ни народ,че ако спасение за банката има, то ще струва по 2 000 лв. на всеки българин. Ама как ефектно го е изчислил, какви висоти на ПР-а и на математическата виртуозност…

"Прагът на търпимост на българите е вече болестно състояние. Шайка авантюристи с бели якички вършат финансови безобразия, а стадото потърпевши чака като на заколение", сподели финансовият експерт Георги Атанасов.

Криминален ли е случаят КТБ?

Не знаем кои са големите кредитополучатели…Не знаем за реалното състояние на депозитите на вложителите. Говори се за тънко уредени цесии обаче. Подочухме,че квесторите били имали специално разрешение от БНБ за такива цесии, които легитимират играта "и вълкът сит и агнето-цяло" или "ти губиш малко, но си прибираш парите, пък ти, от другата страна, не дължиш нищо".

При тази игра на шумолене на големи пари е пословично масовото ни финансово невежество, което е на път да вземе нови жертви сред непосветените. Буквално. Да припомняме ли колко наши съграждани, приятели и съседи по време на т.нар. преход загубиха пари във финансови пирамиди и фалирали банки? Това бяха пари на обикновени хора, спестявали цял живот, подложили се на лишения, за да имат бели пари за черни дни, за образование на децата или за ново жилище.

Няма статистика колко от тях след като пиха чаша студена вода за спестяванията си напуснаха този свят от инфаркт , инсулт или други бързотечни заболявания, вследствие на пагубния стрес. Някои определено се простиха с живота с облекчение, за да не изживяват срама пред наследниците си за финансовия си наивитет.

Така е при "малките" хора- банките по закон у нас имат непропорционално голяма власт над тях, почти крепостна, пращат им частни съдебни изпълнители при най-елементарния житейски трус, вземат им жилищата , достойнсвото и ги лишават от перспектива.

Не стоят така нещата при членовете на "елитния клуб" на олигархата. При пътен инцидент наскоро, станал заради леко одраскания луксозен "Майбах" на Евгения Банева, чукнат от раздрънкан "Опел", тя се обърнала разярена към шофьора му: "Какво ще оправят бе, цървул!? Само фара на тази кола струва колкото апартамента ти и жалкия ти живот!". Енергичната адвокатка Веска Волева, изправила се фронтално срещу несправедливите банкови практики у нас, заяви,че има информация от хора с достъп до данните на КТБ, че петима съдии имали общо 300 млн. лв. на влог във въпросната банка. Не 3, не 30, цели 300 млн.лв., от честен труд, може би…Не са малко и примерите как хлътнали със стотици милиони дългове едри бизнесмени, юристи и политици минават невредими през нарушаването на закони, през мрежите на правосъдието и най-вероятно ще финишират с нови активи и дебели банкови сметки. Тук-там някой изгаря от машинациите на конкурентите. Като Цветан Василев и останалите лоялни към него партньори.

Почтени финансисти казват, че казусът КТБ е, всъщност, казусът БНБ. Че акцията срещу банката на Василев е наказателна и е опит за откровената й ликвидация с последващо, а май и текущо, разграбване на активите й.

Одитът не излезе на светло. Разказаха ни го. Видяхме горната част на айсберга, изпречил се срещу двете банки, но голямата, тъмна част остана под водата. Пострадалият Вежди Рашидов се заканва с протести на над 500 000 души, които могат да бъдат засегнати от евентуалния фалит на КТБ, под лозунга "Къде са ми парите?". Ще има ли видов ден или отново ще чакаме пред телевизорите някой друг, автентичен или, не дай боже, псевдоБатман, да защити правата ни от авантюрите на банкстерите?

Навремето дядо ми разказваше за един известен спекулант-фабрикант по царско време, за който хората казвали: чак след третия си банкрут си вдигна голямата бяла къща в центъра на града. Наивник е бил. Днес големите бели къщи ги вдигат основно хора без бизнес, без легални капитали, без работещи предприятия, без да дават работа на други, без идеи. И без следа от елементарно приличие.

Спомням си една известна карикатура на талантливия Анри Кулев. Опашка от безлични, примирени хора чакат пред гигантска месомелачка, която ги изкарва от другата страна обезформени, като обикновена кайма. Жестока метафора, но близка до житейските реалности.

Ще чакаме ли на опашката? Няма ли да изригнем и най-после да счупим тези дяволски финансови изобретения за смазване на всеки разумен глас, индивидуалност, на беззащитните пред закона, на справедливия съд и възмездието?

До 2030 г. ЕС ще намали емисиите на парникови газове с 40%

http://europe.actualno.com/Do-2030-g-ES-shte-namali-emisiite-na-parnikovi-gazove-s-40--news_56554.html

Ключово споразумение за съкращаване на парниковите емисии с 40% до 2030 година в сравнение с нивата им от 1990 г., постигнаха лидерите на страните от ЕС. Решението, което според коментатори може да о...

Каракачанов вярва, че цената на тока може да бъде свалена

http://politics.actualno.com/Karakachanov-vjarva-che-cenata-na-toka-moje-da-byde-svalena-news_56553.html

Причината да заявим, че трябва да има съгласие по програма за решаване на проблемите на хората, е вярата ни, че трябва да има експерти и знаещи хора, за да изпълнят програмата. Затова политически лица...

Нов неканен гост в Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246172_%D0%9D%D0%BE%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC

 Пореден инцидент стресна охраната на Белия дом - мъж прескочи оградата на Белия дом, но е бил нападнат от кучетата на Сикрет сървис. „Кучетата са го заловили“, каза говорител на Белия дом. Видео от инцидента показва мъж с бели шорти до оградата на Пенсилвания авеню. Той вдига блузата си, за да покаже на агентите, че не е въоръжен. На видеото се вижда как нарушителят рита и бие с ръце кучетата, пуснати да го заловят, описва случилото се АП.

 

Вчера мъжът бе във временния арест и предстои да се яви в съда, за да му бъдат повдигнати обвинения за нападение над полицай и за

 

незаконно проникване

 

в защитен обект. Преди това нападателят е прекарал няколко часа в местна болница. Както се оказа, той е на 23 години и властите го идентифицираха като Доминик Адесаня, жител на Бел Еър в щата Мериленд.

 

Това се случва само месец след като Омар Гонсалес, бивш военен на 42 години, въоръжен със сгъваем нож в джоба, прескочи двуметровата ограда, претича 60 метра през поляната и успя да влезе през главния вход в Белия дом. Това съвсем не бе единственият пропуск на охраната на президента на САЩ. След този инцидент обаче директорът на Сикрет сървис - службата, която пази президента на САЩ Барак Обама - Джулия Пиърсън се оттегли от поста заради поредицата пропуски в охраната на Белия дом, разкрити в последно време. Пиърсън призна че има недопустими пропуски в нейната служба, която е натоварена с отговорната задача да охранява президента на САЩ и неговото семейство.

 

Последният случай на прескачане на оградата на Белия дом се прибавя към няколко други случаи, в които охраната

 

не се държи подобаващо

 

През 2012 г. агенти от Сикрет сървис на мисия си бяха поръчали проститутки в Колумбия. Други се бяха напили в Холандия миналия март. Мъж стреля срещу Белия дом от колата си през ноември 2011 г., без да бъде веднага засечен. Следи от куршумите по стената бяха открити няколко дни по-късно.

„Роскосмос” ще брани Луната със зъби и нокти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246171_%E2%80%9E%D0%A0%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D1%81%E2%80%9D+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D0%B7%D1%8A%D0%B1%D0%B8+%D0%B8+%D0%

 Руското космическо ведомство "Роскосмос" предвижда в близките десетилетия ожесточено съперничество между космическите държави при усвояването на Луната, предаде ТАСС.

 

"Още в първата половина на 21-ви век ще се разрази съперничество между космическите държави при завладяването на най-перспективните лунни участъци за построяването на бъдещи изследователски станции, е написано в концепцията, подготвена от „Роскосмос” за Руската академия на науките. Лунните плацдарми ще се избират във връзка с максималната продължителност на осветеността и на залежите им от воден лед."

 

От тази гледна точка най-ценен се явява южният полюс на Луната, който се предлага Русия оперативно да разработва.

 

По-рано този месец представителят на "Роскосмос" Юрий Макаров съобщи, че усвояването на Луната се явява крайъгълен камък в руската програмата за далечния Космос. В средата на този месец заместник-ръководителят на космическото ведомство Денис Лисков изтъкна, че тази програма включва и осъществяването на пилотиран полет до Луната след 2030 година.

Руската армия атакува съветски боклуци в Арктика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246170_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8+

 Руското Министерство на отбраната се захваща с почистването на Арктика от боклуци, натрупани през съветско време, информираха вчера агенциите. Мащабната операция е насрочена за идната година, като в нея ще се включат Военноморският флот и подразделения, дислоцирани на арктическите острови, уточнява РИА Новости.

 

„Президентът на нашата страна инициира мащабна програма за почистване на северния район от това, което ни е останало като наследство от предишните десетилетия, дори векове”, обясниха военни. „Това предимно е съветска техника, като самолети. Има и хиляди тонове негодни за употреба нефтени продукти, десетки хиляди варели”, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу на заседание на колегията на ведомството. До края на 2014 г. голяма част от руските военни подразделения ще бъдат разместени по целия арктически пояс – от Мурманск до Чукотка. Министърът подчерта, че в Арктика подчинените му ще имат много работа. „Те ще трябва да приведат в нормално състояние редица обекти, в частност летища и складове, а енергийните обекти ще се изграждат наново”, допълни Шойгу, цитиран от Интерфакс. В момента Русия възстановява военната си инфраструктура на изоставената преди години военноморска база на Новосибирските острови. „В началото на септември м.г. към споменатата база от Североморск се е отправил отряд бойни кораби”, обясни командващият на Северния флот адмирал Владимир Корольов. В състава  на армадата влязоха големият кораб „Адмирал Левченко”, десантните кораби „Георги Победоносец” и „Кондопога”, танкерът „Сергей Осипов”, спасителният буксир „Памир” и др. „Основната цел на похода на отряда е да достави в Арктика личен състав, техника и имущество за тактическата група на Северния флот, която от тази година ще носи бойно дежурство на Новосибирските острови на постоянна основа”, заяви тогава адмирал Корольов. Освен това на летището „Темп” на остров Котелний за първи път от 30 години насам кацна военнотранспортен самолет Ан-72. В момента пистата се удължава, което ще й позволи да приема самолети като „Антей” и Ил-76. Повишеният интерес на Москва към усвояване на Арктика се обяснява с факта, че там се намират една четвърт от всички неизследвани залежи на енергийни ресурси. Русия първа от петте арктически страни (освен това Канада, Дания, Норвегия и САЩ) през 2001 г. заяви намерението да разшири границите на континенталния си шелф.

Сложихме на влог нови 531 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246169_%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+531+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.

 Нови 531 млн. лв. са сложили на влог българските фирми и домакинства в рамките на един месец, показва статистиката на БНБ за септември. Така общата сума на депозитите в банковата система към края на миналия месец е стигнала 58,91 млрд. лв.

 

Най-голямо е увеличението на фирмените влогове – с 209 млн. лв. през септември спрямо август. В резултат на това фирмените депозити възлизат на 16,211 млрд. лв. За същия период домакинствата са сложили в банките 193 млн. лв, като общата сума, която кътат в трезорите, е стигнала 39,183 млрд. лв.

 

Финансовите предприятия пък са внесли на депозит нови 129 млн. лв., с което сумата по техни сметки към края на септември е стигнала 3,516 млрд. лв.

 

От статистиката на БНБ е видно още, че вложителите у нас не само са върнали на 100% изтеглените през юни средства, но

 

са вкарали допълнително немалка сума в българските трезори

 

През юни, след като БНБ вкара квестори в КТБ и ТБ “Виктория”, буквално за седмица бяха изтеглени 1,043 млрд. лв., от които 478 млн. лв. - от домакинствата. От тогава насам депозитите в банковата система са скочили с 1,927 млрд. лв. Което означава, че след връщането на изкараните през юни пари от банките, фирмите и домакинствата са сложили допълнително на влог 884 млн. лв. През септември спрямо юни фирмените депозити са се увеличили с общо 1,171 млрд. лв., влоговете на домакинствата – с 599 млн. лв., а на финансовите предприятия – със 157 млн. лв. В същото време кредитите, раздадени от българските банки, са нараснали с 341, 6 млн. лв. до малко над 56 млрд. лв. в края на септември.

 

Фирмените заеми са нараснали за месец с 267 млн. лв.

 

до 36,118 млрд. лв. Физическите лица пък са получили едва 14 млн. лв. кредити през септември, с което общата сума, която те дължат на трезорите, е 18,589 млрд. лв. От тях 8,8 млрд. лв. са ипотечни заеми, а 7,3 млрд. лв. са потребителски. За ипотеките дори се отчита намаление на общия им обем с 10 млн. лв. през септември спрямо август, а при по-малките кредити за домакинствата увеличението е с едва 3 млн. лв. В същото време сериозен месечен ръст от 23 млн. лв. бележат овърдрафтите.

Албания одържави енергото на ЧЕЗ за €95 млн.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246168_%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A7%D0%95%D0%97+%D0%B7%D0%B0+%E2%82%AC95+%D0%BC%D0%B

 Албанското правителство си върна собствеността върху електроразпределителната компания КЕШ, 76% от която през 2009 г. бяха продадени на чешката компания ЧЕЗ, предаде агенция МИА, цитирана от БТА. През юни тази година Албания и ЧЕЗ се споразумяха Албания да плати на ЧЕЗ 95 млн. евро., за да си върне собствеността, след като шест месеца по-рано й отне лиценза.

 

Албанското министерство на енергетиката и промишлеността съобщи, че така албанското правителство, което сега притежава 100% от електрическата компания, приключва процеса на спорове между двете страни.

 

През 2009 г. ЧЕЗ купи 76% от албанската компания за 102 милиона евро. През януари миналата година регулаторът отне лиценза за работа на ЧЕЗ с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не инвестира в енергийната мрежа. Чешката фирма поиска международен арбитраж и обезщетение от Албания. По нейни оценки понесените от отнемането на лиценза щети възлизат на 200 млн. евро. Още от началото на работата в Албания чехите се оплакаха от големия процент загуби на електроенергия в мрежата, който тогава достигаше 36 на сто, главно заради масовата кражба на ток.

 

Договорено е 95-те млн. евро да бъдат изплатени на вноски в периода от 2014 до 2018 г. Албанската страна оцени това споразумение като голям успех, тъй като с него беше избегнат арбитражният съд.

Лидерите на ЕС приеха намаляване на парниковите емисии с 40% до 2030 г.

http://news.ibox.bg/news/id_195428152

На форума на високо равнище в Брюксел, посветен на климатичните промени и енергийната политика на общността...

България e № 2 в избора на руските туристи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246167_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+e+%E2%84%96+2+%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8

 България е на второ място сред най-популярните туристически дестинации за руснаците в Европа. Това става ясно от класацията на “ТUI Россия”, според която страната ни остава любимо място за отдих на братушките, изпреварена само от Испания. България е единствената страна членка на ЕС, в която има ръст на руските туристи с 1,7 на сто през изминалото лято. По данни на Руската федерация 30 на сто по-малко са нейните граждани, пътували в чужбина за същия период на годината. В сравнение с 2013-а руснаците по-често са предпочитали да отсядат в по-евтини хотели с добро съотношение между качество и цена. “През тази година традиционно евтината дестинация показа отлични резултати. Бъл­гарските курорти се продаваха добре през целия сезон. Причината за това е, че

 

търсенето се измести към по-достъпните хотели

 

и апартаменти”, констатират експертите на “ТUI Россия”. Освен това в България всяко лято пристигат руските собственици на повече от 360 000 жилища по Черноморието, а повече от 22 хил. души от федерацията имат българско гражданство. В същото време въпреки очакваният драстичен спад на украинските туристи у нас това лято намалението е било с едва 4,6 %, сочат данните на икономическото министерство.

 

В първата тройка на любими за руските летовници дестинации попада също така Гърция. През 2014 г. европейското направление е било по-малко популярно в сравнение с Турция и Египет, констатират от “ТUI Россия”. В първата петица попадат още Италия с нейната Венецианска Ривиера и Римини и Черна гора с красивото си адриатическо крайбрежие.

 

Близо

 

половината от поискалите първо разрешение

 

за пребиваване у нас през миналата година са били руски граждани, става ясно от анализ на Евростат за административните данни относно разрешенията за пребиваване в ЕС-28. От 6436 поискани първи разрешения за пребиваване у нас от граждани на страни, които не са членки на общността, 2 930 са били на руснаци, отчита европейската статистика. Около 1000 турски граждани също са поискали разрешение за първо пребиваване у нас. Броят на украинците е 476, което е 7,4 на сто от всички с първо разрешение да пребивават у нас.

 

Повече от 2,3 млн. чужденци са поискали разрешения за пребиваване в страни членки на ЕС през 2013 г., отчита още европейската статистика. Това е с 12,5 на сто повече в сравнение с предходната година.

Yahoo се облажи от дела си в Alibaba

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246166_Yahoo+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D0%B2+Alibaba

 Yahoo отчете много печелившо трето финансово тримесечие благодарение на дела си в бурно развиващия се китайски гигант за онлайн търговия Alibaba. Приходите на американската компания са $1,15 млрд., което е с 1% повече спрямо същия период на 2013-а, когато бяха регистрирани $1,14 млрд. В сегмента на търсенето постъпленията са нараснали с 4 процента до $452 млн., а приходите от реклами са намалели с 5 на сто до $447 млн.

 

През септември Alibaba излезе на фондовата борса в Ню Йорк и по време на IPO-то привлече $21,8 млрд. Yahoo продаде 140 млн. акции на Alibaba, получавайки $9,4 млрд. В момента компанията разполага с около 383 млн. акции на китайския онлайн гигант.

Левитиращият скейтборд вече е реалност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246165_%D0%9B%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 Феновете на филма „Завръщане в бъдещето” имат повод за радост. В Kickstarter се появи проект за прототип на ховърборда Hendo. По същество това е левитиращ скейтборд, който няма нужда от колела.

 

Принципът на работата му е основан на теоремата на Ърншоу и правилото на Ленц, описващи свойствата на магнитните полета. Затова Hendo може да лети само над специална метализирана повърхност. Въпреки ограниченията ховърбордът е първият работещ прототип, който до известна степен пресъздава прочутото летящо устройство от „Завръщане в бъдещето”.

 

Само за едно денонощие след листването си в Kickstarter летящият скейтборд събра $200 000. Ако сте заинтересувани от проекта, може да го подкрепите с $300 долара. Срещу тази сума ще получите аналога Whitebox, на основата на който можете да създадете собствен проект, като по този начин имате шанса да допринесете за развитието на левитиращата технология.

От утре пускат парното

http://society.actualno.com/Ot-utre-puskat-parnoto-news_56551.html

Тази събота, 25 октомври парното ще бъде пуснато.  От утре синоптиците вещаят минусови температури в по-голямата част от страната. Затова и топлофикациите се стягат да пуснат парното. Топлот...

Михаил Константинов: Вече се обсъждат министри

http://politics.actualno.com/Mihail-Konstantinov-Veche-se-obsyjdat-ministri-news_56550.html

Вече се обсъждат имената на министри от следващото правителство. Налице е някаква договорка между лидерите на партиите. Това заяви изборният експерт и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов в ефир...

Мантрата на ПФ и от Джамбазки - програмата е важна, няма да сме министри

http://politics.actualno.com/Mantrata-na-PF-i-ot-Djambazki---programata-e-vajna-njama-da-sme-ministri-news_56552.html

Ние нямаме за цел да ставаме министри – искаме да реализираме нашата програма чрез участие в управлението. Участието ни обаче ще се изрази в подкрепа на следващото управление, подчерта зам.-...

Apple се отказва от стандартните SIM карти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246164_Apple+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+SIM+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8

 Apple планира в близкото бъдеще да се откаже напълно от използването на стандартните SIM карти в мобилните си устройства. Потвърждението за промяната дойде, след като на официалния сайт на компанията се появи информация за новия таблет iPad Air2. Той ще работи с универсална SIM карта, с която желаният клетъчен оператор ще се определя от менюто по същия начин, по който сега се избира WiFi мрежата.

 

Тази технология ще е удобна както за производителите на смартфони, така и за потребителите, които при роуминг ще могат директно да използват услугите на някой от местните мобилни оператори. Понастоящем тази услуга е достъпна само в САЩ и се поддържа от AT&T, Sprint и T-Mobile, но се очаква скоро този списък да набъбне.

 

Използването на универсална SIM карта ще направи напълно излишни „операторските” аналози, които сега купуваме. Въпрос на време е тя да стане базов модул на всяко едно мобилно устройство, като по този начин няма да има нужда от специален слот за инсталирането й.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4385145

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на online@vgb. В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на online@vgb.

Японец осъден за 3D принт на оръжие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246163_%D0%AF%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86+%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+3D+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5

 28-годишният японец Йошимото Имура, бивш служител на технологичния институт в Шонан, получи три години и половина ефективна присъда за 3D печат на работещ пистолет.

 

Още преди година той публикува видео, в което демонстрира работоспособността на изделието. Оръжието може да стреля неколкократно с патрони 38-и калибър, преди да се износи безвъзвратно. След това пълен негов аналог може да бъде отпечатан отново, а този процес да се повтаря до безкрай.

 

Имура бе арестуван още през май. Съдът обаче имаше нужда от повече време да произнесе присъдата, тъй като случаят с 3D принт на оръжие няма аналог в световната правна система.

CO2 предизвикателства

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246162_CO2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0

 Много страни предлагат решения за намаляване на въглеродните емисии. Най-разумните обаче идват от съвсем малки държави, които едвам се забелязват на глобуса. Нищожни по територия и население, но с напредничави идеи за борба с климатичните промени, те реално прилагат иновативни технологии за редуциране на вредните емисии. Ето седемте отличника:

 


Геотермална електроцентрала в Исландия. На преден план е прочутата Синя лагуна.
Исландия: Земя на огън и лед

 

 

ИСЛАНДИЯ

 

Територия: 103 001 кв. км (102-ро място)

 

Население: 326 340 (180-о място)

 

Парното и топлата вода в този остров насред мразовития Северен Атлантик идват почти изцяло от геотермална енергия. Централите, които я оползотворяват, обаче също отделят значителни количества въглероден двуокис в атмосферата. Затова Исландия разработва и принципно нова технология за съхранение на парниковия газ. Върху проекта CarbFix работят държавната компания Reykjavik Energy, Исландският университет, американският университет Колумбия и Френският център за научни изследвания. Техноло-гията се тества на парцел край геотермалната централа Hellisheidi, където въглеродният двуокис се натрупва за постоянно в местните базалтови скали.

 


Вятърни турбини край Уелингтън
Литва, Латвия и Естония: Партньори в морето

 

ЛИТВА

 

 

Територия: 65 300 кв. км (123-то място)

 

Население: 2 944 459 (138-о място)

 

ЛАТВИЯ

 

Територия: 64 589 кв. км (124-то място)

 

Население: 1 997 500 (148-о място)

 

ЕСТОНИЯ

 

Територия: 45 227 кв. км (132-ро място)

 

Население: 1 315 819 (154-то място)

 

Тези три съседски държави не си губят времето в караници, а са обединили сили в името на екологията. Литва, Латвия и Естония работят по проекта BASTOR2, с който да съхраняват въглероден двуокис на дъното на Балтийско море. В момента се изучават геоложките, техническите, икономическите, правните, екологичните и социалните условия за осъществяване на инициативата. Индустриалните предприятия по бреговете на Балтийско море изпускат ежегодно в атмосферата милиони тонове въглероден двуокис, така че улавянето и безопасното му съхранение е от първостепенно значение.

 


Язовирът „Мовизоан”
Нова Зеландия: Чиста и зелена

 

НОВА ЗЕЛАНДИЯ

 

 

Територия: 268 021 кв. км (75-о място)

 

Население: 4 537 081 (123-то място)

 

Ако си представяте Толкиновата Средна земя като (почти) непокътната територия, няма да останете разочаровани от Нова Зеландия. Страната добива повечето си енергия от водноелектрически централи, а 20 процента се падат на вятърни турбини и геотермални източници. Световният енергиен съвет определя Нова Зеландия за един от лидерите в добива на електричество от възобновяеми източници. Тихоокеанската държава е единствената извън Европа в топ 10 на тази класация. Страната продължава да увеличава дела на енергия, добивана от вятърни турбини.

 


Град Масдар от птичи поглед
Швейцария: Лидер по енергийна устойчивост

 

ШВЕЙЦАРИЯ

 

 

Територия: 41 285 кв. км (133-то място)

 

Население: 8 014 000 (96-о място)

 

 

Скорошен доклад на Световния енергиен съвет дефинира три параметъра за енергийна устойчивост – енергийна сигурност, социална справедливост и щадене на околната среда – и класира по този показател 129 страни. На първо място в класацията е Швейцария заради водните си електроцентрали, които на практика не изпускат в атмосферата никакъв въглероден двуокис. И макар че е лидер, тази алпийска държава има какво да подобрява – делът на електроенергия от вятъра и слънцето е все още твърде нисък.

 

ОАЕ: Проектиране на града на бъдещето

 

ОАЕ

 

 

Територия: около 83 600 кв. км (106-о място)

 

Население: 9 205 651 (93-то място)

 

Един от световните лидери по добив на изкопаеми горива е също така и лидер в прилагането на енергийни екотехнологии. Абу Даби в Обединените арабски емирства притежава 8 процента от световните запаси на нефт и при сегашното ниво на производство разполага с ресурси поне за още 100 години. Емирствата обаче са вперили поглед и в по-далечното бъдеще и трескаво развиват технологии за добив на чиста енергия. Центърът на тази индустрия е в град Масдар, където се прилага една от най-амбициозните инициативи за умен транспорт и ефективно използване на електричество и водни ресурси. Там се намира най-голямата слънчева електроцентрала в Близкия изток и е даден ход на два проекта за улавяне и съхранение на въглероден двуокис. Siemens, General Electric, Mitsubishi и други големи корпорации тестват в Масдар нови технологии за намаляване на вредните емисии, които да бъдат приложени и в останалите части на света.

Втори опит за разпит на жената на Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246161_%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0

 Втори опит за разпит на съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев – Антоанета, ще направи прокуратурата днес. Василева ще трябва да даде показания в столичното следствие, съобщиха източници от съдебната власт. Съпругата на обвиняемия бизнесмен беше призована на разпит за вчера от 10 часа, но  поискала отсрочка с обяснението, че е в чужбина.

 

От обвинението не уточниха защо искат Василева да дава показания. Преди дни обаче стана ясно, че срещу нея и съпруга й е образувано досъдебно производство за пране на пари. По него все още няма обвинения, уточни тогава главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Новото досъдебно производство

 

беше образувано преди две седмици и беше възложено за разследване на екип от Софийската градска прокуратура. Делото е започнало, след като от разследването по аферата с поставената под спецнадзор банка са били отделени материали, в които има данни за извършени съмнителни операции от семейството. Ако срещу двамата бъде внесен обвинителен акт и бъде произнесена присъда, ги грозят от 1 до 6 години затвор.

 

Делото за източването на КТБ стартира през пролетта, като през юли Василев беше подведен под отговорност, че е присвоил почти 206 млн. лв.

 

Обвиняеми за аферата са още главната касиерка на банката Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, шефът на управление „Кредитиране” Георги Зяпков, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

 

Новината за разследването срещу Василев и половинката му дойде дни след като в. „Труд” обяви, че семейството притежава имение на Женевското езеро за близо 20 млн. евро. Имотът се води на името на професора в УНСС по международен бизнес и мениджмънт Антоанета Василева и е купен на 1 ноември 2012 година - броени месеци след като според прокуратурата е

 

започнало източването от КТБ

 

на въпросните близо 206 млн. лева. За терена от 2113 кв. м, къща в модерен стил от 240 кв.м, пристройка към нея от 40 квадрата, мокро помещение с ВиК инсталация, както и гараж от 70 квадрата са броени 23 500 000 швейцарски франка, или 19,5 млн. евро, което автоматично поставя придобивката сред най-скъпите в околността. Имението се намира в най-тузарския квартал на Женева - „Колони”, а за да бъде предпазено от любопитни погледи, е оградено от жив плет, висок над 2 метра и дебел около 1 метър.

 

Според разследването покупката е извършена с пари на КТБ, като пак със средства на банката е направен и изключително скъп ремонт за почти 2 млн. евро.

Втори мандат за Дилма Русеф?

http://america.actualno.com/Vtori-mandat-za-Dilma-Rusef-news_56546.html

Президентът на Бразилия от левицата Дилма Русеф увеличи, според социолозите, почти недостижимо преднината си пред дясноцентристкия кандидат Аесио Невеш. Двамата са съперници във втория тур на президен...

Лекар се разболя от ебола, вирусът проникна и в Мали

http://america.actualno.com/Lekar-se-razbolja-ot-ebola-virusyt-pronikna-i-v-Mali-news_56547.html

В нюйоркска болница е приет лекар със съмнения за ебола. По-късно тестовете потвърдили, че Крейг Спенсър от "Лекари без граница" е носител на вируса. 33-годишният лекар е бил в една от стра...

Университетите обявиха таксите за кандидатстудентските курсове

http://education.actualno.com/Universitetite-objaviha-taksite-za-kandidatstudentskite-kursove-news_56549.html

До 550 лв. стигат цените на подготвителните курсове за кандидатстудентски изпити. Въпреки че идната учебна година е далече, вузовете вече започнаха набирането на потенциални кандидати. Най-висока тари...

Нахлува още студен въздух

http://society.actualno.com/Nahluva-oshte-studen-vyzduh-news_56545.html

Преди обяд над западната половина от страната ще има и слънчеви часове, но след обяд облачността отново ще се увеличи, съобщиха от НИМХ. Минималните температури, в повечето места, ще са между минус 1...

На 24 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384746

Андрей Иванов, общински съветник в София

Проф. Борис Гондов, художник и скулптор

Валери Жаблянов, политолог, избран за депутат

Венцислав Василев, областен управител на Враца

Владимир Пенев, актьор, министър на културата в служебното правителство на М. Райков

Георги Милчев-Годжи, музикант в Андрей Иванов, общински съветник в София Проф. Борис Гондов, художник и скулптор Валери Жаблянов, политолог, избран за депутат Венцислав Василев, областен управител на Враца Владимир Пенев, актьор, министър на културата в служебното правителство на М. Райков Георги Милчев-Годжи, музикант в "Ку-ку-бенд" Дарина Янева,

Домусчиев ги разкри - "Вечното дерби" на глупаци и мафиоти

http://bgfootball.actualno.com/Domuschiev-gi-razkri---Vechnoto-derbi-na-glupaci-i-mafioti-news_56542.html

На "Васил Левски" в сряда се случваха големи неща. След два дни ще е време за посредственост. Когато се сблъскат восъчните фигури Левски и ЦСКА. Направени на пух и прах от Кирил Домусчиев и ...

Жената на Цв. Василев - на разпит

http://crime.actualno.com/Jenata-na-Cv-Vasilev---na-razpit-news_56548.html

Съпругата на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев – Антоанета, е извикана за разпит в Столичната следствена служба. Разпитът е заради разследването за пране на пари срещу банкера и...

Всички са срещу пенсионната реформа

http://business.actualno.com/Vsichki-sa-sreshtu-pensionnata-reforma-news_56544.html

Вариантите за пенсионна реформа, разработени от консултативния съвет към служебния социален министър Йордан Христосков, не се приемат еднозначно от синдикатите, бизнеса и икономистите. В разработванет...

Черна серия: Смърт застигна петима разследващи подслушвания

http://frognews.bg/news_78830/

Черна серия застигна ключови фигури, участвали в разследвания на мегаафери с подслушвания. Само за година и три месеца трима от тях загиват неочаквано. Странна катастрофа, неразкрито убийство и самоубийство от тази седмица причиниха смъртта на двама експерти, които се опитвали да възстановят изтритите записи от СРС-тата.

Пол Алън дава $ 100 млн. за борба с ебола

http://www.vesti.bg/novini/pol-alyn-dava-100-mln.-za-borba-s-ebola-6025656

Един от основателите на американската компания "Майкрософт" - милиардерът Пол Алън дари 100 милиона долара за борба с вируса ебола, се посочва в неговия сайт.

Гарантират пенсиите като депозитите

http://pik.bg/гарантират-пенсиите-като-депозитите-news241322.html

Гарантират пенсиите като депозитите

Парите, които се трупат за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове, да бъдат гарантирани по подобие на банковите депозити. Това предлага Консултативният съвет за усъвършенстване на осигурителната система. Eкспертите са разработили подробни законови текстове за въвеждане на новите гаранционни фондове, които ще бъдат представени на редовно избрания кабинет. Един от вариантите, предложен от експерти на Комисията за финансов надзор, е да се създаде фонд с отделна администрация по примера на Фонда за гарантиране на банковите депозити, който да се пълни с отчисления от всички пенсионноосигурителни дружества. Част от членовете на Консултативния съвет обаче предлагат всяко пенсионноосигурително дружество да създава свой гаранционен фонд, който да управлява и да носи цялата отговорност за гарантиране на вноските на осигурените в него лица. Мотивът е, че така няма да се повтори примерът с фалита на КТБ, която сега ще изчерпи целия гаранционен фонд за сметка на всички банки.

Въвеждането на мултифондове и във втория, и в третия стълб на пенсионната система, е друго предложение на съвета. Един от вариантите е в задължителното допълнително осигуряване да има два вида мултифонда - консервативен и балансиран. Докато в доброволното осигуряване освен консервативен и балансиран може да се учреди и агресивен портфейл. Паралелно с тези промени ще се върви към орязване на таксите, които събират пенсионните дружества. Това намаление ще става постепенно в рамките на около 5 години. Предлага се инвестиционната такса от 1% да падне на 0,5%, като част от намалението отива за попълване капитала на гаранционните фондове.

Както стана известно, Консултативният съвет предлага от 2017 г. да се увеличи с 1 пункт вноската в универсалните пенсионни фондове и така тя да стане от 5 на 6%, без това да е за сметка на държавния фонд "Пенсии". В момента в Кодекса за социално осигуряване е записано, че през 2017 г. вноската в универсален фонд трябва да бъде увеличена от 5 на 7%. По-ниският ръст, предлаган от Консултативния съвет, се обяснява с предложенията му от 2015 или от 2016 г. с по 1 процентен пункт да нараснат осигуровките за пенсия и безработица.

 

Източник: "Стандарт"

Религиозен календар за 24 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384211

Св. мчк Арета. Св. Богородица “Всех скорбящих радост”
 Арета живял през V-VI в. в град Негран, в Омиритската страна. Там имало християни, но преобладавали юдеите. Юдейският цар решил да отмъсти на християните, завзел град Негран и поискал те да се откажат от вярата си, но всички отказали. Тогава заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дяко Св. мчк Арета. Св. Богородица “Всех скорбящих радост” Арета живял през V-VI в. в град Негран, в Омиритската страна. Там имало християни, но преобладавали юдеите. Юдейският цар решил да отмъсти на християните, завзел град Негран и поискал те да се откажат от вярата си, но всички отказали. Тогава заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дяко

Facebook пусна приложение за анонимно общуване

http://www.vesti.bg/novini/facebook-pusna-prilozhenie-za-anonimno-obshtuvane-6025655

Най-голямата социална мрежа в света Facebook представи приложение за анонимно общуване "Румс". Потребителите могат да общуват на дадена тема под псевдоним. Освен това не е задължително да имат акаунт в социалната мрежа.

Дъбов, Кутев и Узунов ги издухват на пленума на БСП в неделя

http://frognews.bg/news_78827/

Заместник-председателят на БСП Димитър Дъбов, който бе атакуван от Кирил Добрев ,Георги Кадиев и Страхил Ангелов, а преди това и от Нидал Алгафари, вероятно ще бъде махнат от ръководството на партията тази неделя. Другите, които бяха посочени за виновни за загубата на изборите – Евгени Узунов, Катя Николова и Антон Кутев, също може да загубят позиции, но не и всичките наведнъж, казват източници от БСП.

На живот и смърт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384942

За да стигнете до тяхната линейка, най-вероятно положението ви не е било розово. Но озовете ли се там, вече можете да си отдъхнете. Защото те са най-добрите в своята област. Нищо че са големи чешити във всички други отношения.
“Сирени” е новото предложение на Фокс за петък вечерта. Премиерната поредица се излъчва от 21,30 ч и проследява историята За да стигнете до тяхната линейка, най-вероятно положението ви не е било розово. Но озовете ли се там, вече можете да си отдъхнете. Защото те са най-добрите в своята област. Нищо че са големи чешити във всички други отношения. “Сирени” е новото предложение на Фокс за петък вечерта. Премиерната поредица се излъчва от 21,30 ч и проследява историята

Трима загинаха в авиокатастрофа в Мериленд

http://www.vesti.bg/novini/trima-zaginaha-v-aviokatastrofa-v-merilend-6025654

Трима души загинаха в четвъртък в американския щат Мериленд при сблъсък на учебен въртолет и лек самолет. Катастрофата стана над летището в град Фредерик. Двама души са ранени в различна степен, съобщи местната полиция.

Японци профукали партийни пари в садо-мазо бар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384848

Пари, получени от политически дарения в Япония, са били харчени в садо-мазо клуб в Хирошима, съобщи Би Би Си. Малко след назначението си новият японски министър на икономиката Йоичи Миядзава може да напусне поста си заради скандалните разкрития.
Според медиите хора, управлявали финансите на Миядзава, Пари, получени от политически дарения в Япония, са били харчени в садо-мазо клуб в Хирошима, съобщи Би Би Си. Малко след назначението си новият японски министър на икономиката Йоичи Миядзава може да напусне поста си заради скандалните разкрития. Според медиите хора, управлявали финансите на Миядзава,

Ебола проникна и в Мали

http://www.vesti.bg/novini/ebola-pronikna-i-v-mali-6025653

Потвърден бе първият случай на заразяване с ебола в Мали, съобщи Ройтерс като се позова на здравното министерство на западноафриканската страна.

Както майка ги е родила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384932

Без дрехи не означава и без дом. Но е много по-трудно да си намериш подходящо жилище, ако си решил да се разполагаш в него така, както майка те е родила.
 Доказателството идва в новото предаване на TLC “Недвижими имоти за нудисти”, което се излъчва в понеделник от 22,00 ч. Епизодите срещат зрителите с клиенти в оскъдно облекло, които търсят Без дрехи не означава и без дом. Но е много по-трудно да си намериш подходящо жилище, ако си решил да се разполагаш в него така, както майка те е родила. Доказателството идва в новото предаване на TLC “Недвижими имоти за нудисти”, което се излъчва в понеделник от 22,00 ч. Епизодите срещат зрителите с клиенти в оскъдно облекло, които търсят

Филми в Дневник След 5: Рицарят Ръждивко

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/10/24/2401397_ricariat_rujdivko/?ref=rss


Жанр: Анимация, Приключенски, Семеен
Държава: Германия / Великобритания
Език: дублиран на български
Година: 2014
Времетраене: 85
Режисьор: Томас Бодестейн
Артисти: Живко Джуранов, Вилма Карталска, Анислав Лазаров, Петър Христов, Стефан Стефанов
Точно след като успява да осъществи мечта на живота си - спечелването на рицарския турнир, Сър Ръждивко е обвинен несправедливо в кражба. Всички титли са му отнети, прогонен е от замъка си и остава с шепа верни...

Арести и оставки на летище “Внуково” след катастрофата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4384856

Генералният директор на московското международно летище “Внуково” Андрей Дяков и заместникът му Сергей Солнцев подадоха оставки заради авиокатастрофата през нощта срещу 21 октомври, съобщи ИТАР-ТАСС.
В нея загина президентът на френската петролна компания “Тотал” Кристоф дьо Маржори и още 3-ма души, Генералният директор на московското международно летище “Внуково” Андрей Дяков и заместникът му Сергей Солнцев подадоха оставки заради авиокатастрофата през нощта срещу 21 октомври, съобщи ИТАР-ТАСС. В нея загина президентът на френската петролна компания “Тотал” Кристоф дьо Маржори и още 3-ма души,

Филми в Дневник След 5: Билет за отвъдното

http://www.dnevnik.bg/sled5/filmi/2014/10/24/2396134_bilet_za_otvudnoto/?ref=rss


Жанр: Екшън, Драма, Криминален
САЩ / 2014 / 0 минути
Сценарист: Скот Франк
Режисьор: Скот Франк
В ролите: Бойд Холбрук, Дейвид Харбър, Олафур Дари Олафсон, Себастиан Роше, Дан Стивънс, Рут Уилсън, Лиам Нийсън
Оператор: Михай Малаймарс-мл.
Продуцент: Стейси Шер, Дани Де Вито, Брайън Оливър, Майкъл Шамбърг, Товин Армбръст
Частният детектив Мат Скъдър (в ролята - Лиам Нийсън) е нает от наркобос, за да открие кой е отвлякъл и убил жена му.

Базиран на...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4384542

Андрей Иванов, общински съветник от ГЕРБ в СОС, 61 г.
Валери Жаблянов, депутат в 42 и 43 НС, 49 г.
Венцеслав Гечев, треньор по баскетбол, 69 г.
Владимир Пенев, актьор, министър на културата в служебното правителство на Райков, 55 г.
Георги Милчев-Годжи, музикант, 45 г.
Дарина Янева, художничка.
Екатерина Михайлова, юрист, депутат в 36, 37, 38, 39, Андрей Иванов, общински съветник от ГЕРБ в СОС, 61 г. Валери Жаблянов, депутат в 42 и 43 НС, 49 г. Венцеслав Гечев, треньор по баскетбол, 69 г. Владимир Пенев, актьор, министър на културата в служебното правителство на Райков, 55 г. Георги Милчев-Годжи, музикант, 45 г. Дарина Янева, художничка. Екатерина Михайлова, юрист, депутат в 36, 37, 38, 39,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване