Козуначени венчета с пълнеж от шоколадов марципан + видео

В предвеликденската подготовка ми хрумна да комбинирам козуначено тесто с шоколадов марципан, които да оформя като венчета от два усукани фитила. В приготвянето на венчетата няма нищо по-необичайно от приготвянето на тесто за козунак със съпътстващите го инструкции, а пълнежът е лесен не само за изпълнение, но и за работа. В тестото добавих обичайните аромати като ванилия, лимонова и портокалова кора, както и любимия ми за тестени печива махлеб. Приятната текстура на пълнежа и богатият аромат на горчив бадем ми се струват идеално допълнение към пухкавото козуначено тесто.

Рецептата е точно като за празник, на който винаги се стараем да подредим богата и вкусна трапеза, да почерпим гостите си със собствено приготвени тържествени ястия и десерти. Работата по тях ще ти се стори лека и приятна, когато видиш приятно изненаданите погледи и приемеш поздравления за инициативата. Изненадай приятелите си и зарадвай семейството за Великден с козуначени венчета с пълнеж от шоколадов марципан.

Козуначени венчета с плънка от шоколадов марципан

Посочените дози са за 10 броя.

За закваската:

  • 20 г прясна мая за хляб
  • 1 чаена лъжица захар
  • 100 мл топло прясно мляко
  • 50 г бяло брашно

В голяма купа се смесват маята, захарта и прясното мляко. Разбъркват се докато захарта се разтопи и маята се разтвори в млякото. Добавя се брашното и се забърква рядка каша. Купата се покрива с кухненска кърпа или месал и се оставя на топло място за 10-15 минути или докато сместа шупне. Когато шупне се замесва тестото.

За тестото:

  • цялата закваска
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 150 г захар
  • 2 яйца, със стайна температура
  • 2 жълтъка, със стайна температура
  • 2 шушулки ванилия
  • 1 чаена лъжица смлян махлеб
  • настъргана кора от 1 лимон
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 1/4 чаена лъжица сол
  • 100 г разтопено краве масло
  • 800 г бяло брашно
  • 80 мл олио от гроздови семена или слънчогледово олио
  • 1 жълтък разбит с 2 супени лъжици прясно мляко за намазване
  • цели бланширани бадеми и едра кафява захар за поръсване

Захарта се разтваря в прясното мляко.

Яйцата и жълтъците се смесват и се разбиват леко с вилица.

Ваниловите шушулки се разрязват с остър нож по дължина и семенцата се остъргват.

Към шупналата закваска се добавят прясното мляко със захарта, яйцата, ваниловите семенца, махлебът, лимоновата и портокаловата кора, солта и разтопеното масло. Разбъркват се хубаво. Добавя се брашното и се замесва тесто.

Работен плот се намазва с растителна мазнина.  Тестото се прехвърля върху работния плот и като се добавя по малко от олиото се меси 10-15 минути или докато стане гладко и еластично и започне да се дели на конци докато се разтяга. Ако тестото лепне не се добавя брашно, а още растителна мазнина.

Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се хубаво с кухненска кърпа или месал и се оставя на топло място за 1 час и 30 минути или докато почти утрои обема си.

Междувременно се приготвя пълнежът.

За пълнежа:

  • 400 г бадемов марципан
  • 200 г обезкостени фурми
  • 100 г натурален шоколад
  • 1 супена лъжица бадемов ликьор
  • 100 г едро смлени бадеми

Шоколадът се разтопява на водна баня.

Марципанът се накъсва на парчета и заедно с фурмите се изсипва в кухненски робот. Смилат се докато сместа стане на едри гранули. Добавя се бадемовия ликьор и разтопения шоколад. Всичко отново серазбива докато започне да се събира на топка и цветът на сместа се изравни.

Оформяне и печене:

От втасалото тесто се правят 20 топки с грамаж около 80 грама.

От тестото за пълнежа се правят 20 топки с грамаж около 35 грама.

Взима се една топка тесто върху леко намаслен плот и се разтяга с пръсти във форма на елипса. Взима се една топка от тестото за пълнежа и се оформя на фитил. Фитилът се овалва в едро смлени бадеми като се прилага лек натиска за да се залепят за него. Поставя се в елипсата от тесто и се завива на руло. Рулото се разтяга с длани докато се получи фитил с дължина около 30-32 см. Приготвя се още един такъв фитил. Двата фитила се усукват и краищата им се слепват, така че да се получи венец. Венецът се поставя в тава върху хартия за печене. Виж как става това на следващото видео:

По същия начин се приготвят останалите топки тесто и пълнеж. Венчетата се подреждат в тавата на разстояние едно от друго. Покриват се хлабаво със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставят на топло място да втасат за 40-50 минути.

Фурната се нагрява на 200°C. Когато венчетата втасат се намазват с разбития с прясно мляко жълтък, поръсват се с едра кафява захар и се набождат с цели бадеми.

Слагат се във фурната на средно ниво (освен ако фурната няма специфични особености при печене), температурата се намаля на 180°C и козуначетата се пекат 35 минути. Охлаждат се върху решетка. Съхраняват се добре увити в найлонов плик и след това прибрани в кутия за да не изсъхват.

Приготвените по този начин венчета с плънка в два усукани фитила осигурява равномерен пълнеж, а плътната консистенция на пълнежа не позволява той да изтече по време на печенето.

Песента от видеото е „Витоша“ на група Оратница -http://oratnitzaband.wordpress.com/

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Козуначени венчета с пълнеж от шоколадов марципан + видео е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Търсят се: снимки от Русе!

Подготвям статия-пътеводител за любимия град Русе и неговите забележителности. Идеята е всеки, който посещава Русе за ден да прочете статията и да знае къде да отиде и какво да види. Прерових доста от своите снимки, но все още има някои обекти, за които нямам изображения:

  • Централна гара Русе
  • Католическа Никополска Епархия
  • Американското пазарче
  • Старата поща
  • Площад “Батенберг”
  • СОУ “Христо Ботев”
  • Сградата на ДСК на Батенберг
  • бул. Славянски
  • Православния храм “Свети Николай”
  • Католическа църква “Св. Павел от Кръста”
  • Къщата на Калиопа
  • Църквата “Всях Светих”
  • Църквата “Света Троица”
  • Mall Rousse
  • Русенски университет

Ако някой има снимка на въпросните забележителности и няма нищо против да я публикувам тук, на www.peter.and.bilyana.net, нека ми прати такава. Разбира се, няма нужда да се ограничавате до тези забележителности. Ако смятате, че имате добра снимка на Русе от друго място, ще се радвам да я видя и да я публикувам. Снимките трябва да са с ширина минимум 800 пиксела. Блогът е 100% некомерсиален и няма как да предложа възнаграждение, но пък от своя страна мога да сложа линк към Ваш сайт, когато упоменавам автора. Благодаря!

Тази публикация ще бъде изтрита след време и ще е подменена от статията за Русе. ОЧАКВАЙТЕ! :)



Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

голямата и по-малката лъжа

четях нещо за "белене", лагерът, не аец. не знаех, че отново е бил отворен по време на възродителния процес, в средата на 80те. каква перверзна комбинация са бсп и дпс - насилници и жертви. направо невероятна с безпринципността си. жертвите от дпс отдавна не са жертви, а използват същата тази безпринципност по изключително полезен за тях начин. 
човек от правителството преди 10 ноември, който е знаел и участвал в отварянето на "белене" за турците, има син, който става министър-председател и прави коалиция с дпс, което пък е ръководено от дс(п):) и това има изгледи пак да се случи. 
никакви разговори за култура и бездуховност в българия не ме интересуват. интересува ме докога този народ ще върви след голямата лъжа, изобщо не става дума за голяма и малка правда, има само голяма и по-малка лъжа. в един не-идеален свят човек избира по-малката.
нещата се движат в диапазона между леко отвращение и позиви за повръщане.

Любимата музика с Twitter #Music за iPhone е вече тук

Любимата музика с Twitter #Music за iPhone е вече тук

Любимата музика с Twitter #Music за iPhone е вече тук

Ето че екипа на Twitter ни зарадва днес с официалното пускане на Twitter #music за iPhone, както и в интернет на специално създаденият сайт Twitter #Music .

За Twitter #music се говори от известно време, но ето че днес то бе обявено на официалния Twitter Blog. Новата услуга пусната от работи със система от препоръки, която разглежда кои песен са популярни сред вашите приятели в Twitter и ви ги показва. Също така следи кои изпълнители следвате в Twitter и ви дава препоръки за музика, която да слушате. Една интересна услуга обвързваща вашите музикални интереси и тези на вашите приятели в социалната мрежа, за да ви предоставя най-доброто от света на музиката, което би ви интересувало.

Можете да изтеглите приложението Twitter #music за iPhone от Apple Store, но то не е налично все още за България. Можете да разгледате и да се регистрирате и на сайт  Twitter #Music 

Twitter са изградили услугата в партньорство с Apple iTunes, Spotify и Rdio които доставят музиката. Това означава, че ще можете и да избирате с коя от тези услуги да влизате в своя профил, за да слушате любимата музика.

Можете да изтеглите Twitter #music от Арр Storе, но не и от българския за сега. Приложението изисква да сте инсталирали iOS версия 6. Почитателите на Android устройства нямат щастието да ползват услугата за сега, освен през браузер. Дали ще пуснат скоро приложение и за тях не е ясно засега.

 

Снимка: Twitter

Първият старт на частната ракета 'Антарес' бе отложен поради технически проблеми

Първият старт на частната ракета носител 'Антарес', която е разработена от американската 'Орбитална научна корпорация' бе отложен поради технически проблеми.

Порой от награди за конкурса „Бисерче вълшебно"

Близо 1400 гласували и страхотни награди за деветима, включили се в гласуването. Това отчетоха днес организаторите на Националната годишна награда „Бисерче вълшебно 2013” за най-добра детска книга от сайта „Детски книги”.

В гласуването на официалния сайт на наградата - www.biserche.com, се включиха 1391 деца от цяла България и подкрепиха любимата си книга в някоя от двете възрастови категории – “Млади читатели” и “Запалени читатели”. Днес в присъствието на нотариус бяха изтеглени имената на щастливците сред гласувалите, които печелят колела, предоставени от Escadra, и комплекти книги, предоставени от български издателства. Имената на печелившите можете да видите тук.

Гласуването за наградата „Бисерче вълшебно 2013” приключи на 15 април, но кои са най-добрите детски книги в двете категории ще разберем на 21.04.2013 г. в 11:00 часа край езерото “Ариана” в София в рамките на детския книжен празник “Подарете на детето си книга! Подарете му празник!”.

Българската Генерация 1.5

На поредната Осемнадесета сесия на Българо-американската асоциация има специален сегмент, посветен на младите българи в Чикагския район. Според терминологията, разпространена в Америка, те се наричат Генерация 1.5.

Study: First generation immigrant children do better in school than US-born kids

Immigrant children who came to the U.S. before they were teens do better in academic achievement and school engagement than native-born children, according to a new study by Johns Hopkins University, and the advantages extend to adulthood.

Екстри

На село: - Ей, добро утро, бабо Пено. Как беше в града? - Много е хубаво! Особено в градския транспорт. Отиваш в автобуса, само поглеждаш някое място и веднага стават и ти го отстъпват! - Бре! Я и аз да ида до града да видя това чудо! Отива бабата, качва се на автобуса и си избира едно място. Гледа човека, гледа мястото, но онзи не става. Бабата пита: - Младежо, стара жена съм, няма ли да ми отстъпиш мястото? - Бабо, автобусът е почти празен, точно това място ли си хареса? На бабата й станало криво, но пак опитала: - Моля ти се, младежо! - Бабо, хайде стига де! Бабата обаче, нали упорита, пак: - Моля те бе, нека седна! - Добре, добре, щом толкова искаш, сядай. Но карай внимателно! Усмихни се, България! В специално допитване голяма част от столичаните за пореден път са отправили критики към градския транспорт. Кой за състоянието на возилата, кой за поведението на водачи и контрольори. А животът на всички ни ще се улесни значително, ако спазваме установените правила:...

Къде учат децата на богатите в света

Не само българските родители искат да осигурят място на децата си в по-престижно и елитно училище. Богатите, както можем да се досетим, не пращат децата си в какви да е училища. Техните наследници се обучават в най-елитни и скъпи учебни заведения, като често живеят на пансион в тях. Таксите съвсем очаквано са астрономически за представите на хората, които нямат такива доходи, но те гарантират освен качествено обучение и това, че децата седят на един чин с наследниците на други богати и важни личности. Училищата от първата десетка се намират в Швейцария, САЩ и Канада. Класацията на десетте най-скъпи училища в света се оглавява от Institut Le Rosey в Роле, Швейцария, където обучението струва 99 566 долара на година. Училището, което се намира на 30 км от Женевското езеро, е основано през 1880 г. от Емил Карнал и е известно като „училището на кралете” защото в него учат наследниците на няколко монарси. Преди година таксата е стигала дори 113 000 долара, а сред неговите...

Деца пишат приказки на Маратона на четенето в Русе

Prolet 6Маратонът на четенето в Русе тече с пълна сила. С мобилна библиотека, литературни загадки и приказна фея библиотекарите от Регионална библиотека "Любен Каравелов" очароваха децата в детска градина "Пролет", дом "Надежда" и дневен център "Милосърдие".

Всяко от посещенията е съпътствано с много забавления, но и полезна информация как децата могат да станат читатели на библиотеката и какво могат да открият в Детския отдел.

Финал и кулминация на всяка от срещите обаче е приказната магия, чрез която децата и библиотекарите заедно написват по една приказка.

По-долу може да прочетете две от приказките, написани съответно от децата в детска градина "Пролет" и дом "Надежда".

Приказка за Червената шапчица и Спайдърмен
Качила се Червената шапчица на своето червено ферари и тръгнала към дома на баба си, която живеела на края на Proelt 4града - чак до КАТ. Красивите й коси се веели от вятъра, а шапката й блестяла на слънцето. Стигнала до високите блокове на кв. „Здравец–Изток" и спряла колата на един светофар. Изведнъж се появил Спайдърмен, който се спускал с паяжина от високия блок. Седнал до Червената шапчица, а тя изкрещяла, като го видяла. За миг той се изкачил отново нагоре и се прибрал вкъщи, но после решил отново да я потърси.

Върнал се пак в колата. Така се сприятелили и решили да отидат до близкия супермаркет, да си купят дъвки. След това се разходили до центъра и там на площада видели много абитуриенти, които ги поканили на бал с маски.

Спайдърмен и Червената шапчица тръгнали с тях и се забавлявали много. Сред маскираните гости била и Феята на фантазиите, която им казала, че в ДГ „Пролет" има мобилна мини библиотека с много интересни книжки, предоставени от Детския отдел на Русенската библиотека. Спайдърмен и Червената шапчица отишли да ги разгледат. Двамата станали много добри приятели, даже се влюбили и накрая се оженили.

Prolet 5Приказка за Омагьосания вълк
Герои : Вълкът, Зайчето, Лисицата и Пепеляшка
Месец май е. Дошло време за абитуриентския бал на Пепеляшка. Но това не е онази Пепеляшка, позната ни от приказката, а друга – съвременна. Приготовленията за бала започнали. Пепеляшка се облякла в красива рокля, а на ръцете си сложила дълги изящни ръкавици. Прическата й била също прекрасна, а в косите й блестели фиби и цветя.

Отишла на абитуриентския си бал с развълнувано сърце.

„Кого ли ще срещна там?", мислела си тя.

Зайко бил неин дългогодишен приятел и тя много се зарадвала, когато го видяла на бала. Той й направил комплимент, като й казал, че е мно-о-о-го красива.

- Благодаря ти, Зайко! - срамежливо отвърнала Пепеляшка.

Двамата се забавлявали цяла вечер. Настанало време момичето да си тръгне от бала. По пътя срещнала Хитрата Prolet 1лисица с дългата опашка. Лисицата подмамила Пепеляшка да отиде в парка, като й казала, че там в момента има търла с най-разнообразни атракции. Любопитството надделяло и девойката тръгнала към парка. А там, зад едно дърво, се бил скрил лошият и страшен Вълк, който отдавна дебнел Пепеляшка.

Когато Лисицата и Пепеляшка го наближили, той изведнъж изскочил и се затичал към тях, но се спънал в един голям камък и паднал на земята. От удара станало чудо. Вълкът се преобразил в млад и много красив момък.

Лисицата се уплашила и избягала, а Пепеляшка стояла онемяла срещу момчето. То й обяснило, че било омагьосано от зла жена, а магията се развалила от удара. Двамата се влюбили един в друг и решили да се оженят.

На сватбата поканили Зайко и всички деца от Дом „Надежда". Заедно танцували и се веселили до зори.

за любовта от апостол павел и от мен:)


"Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед, що не звънти, или кимвал, що не дрънка.
И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
И ако раздам целия си имот за прехрана на бедните и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, нищо не ме ползва.
Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее,
не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не мисли зло,
не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
Любовта никога не преминава; обаче пророчества ли са, ще се прекратят, езици ли са, ще престанат, знание ли е, ще се прекрати.
Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме,
но когато дойде съвършеното, тогава това, което е частично, ще се прекрати.
Когато бях дете, като дете говорех, като дете мислех, като дете отсъждах. Но когато станах мъж, прекратих детското.
Защото сега виждаме неясно, като в огледало, а тогава ще видим лице в лице. Сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и аз съм бил напълно познат.
И така, остават тези трите: вяра, надежда и любов; но най-голямата от тях е любовта.“
- първо послание на апостол павел до коринтяните - 
***
не познавам хора, които се обичат така, никой не ме е обичал така, никого не съм обичала така. 
взаимните обвинения с които обикновено се разделяме са често отвратителни и инфантилни ревове за неполучено внимание, неоценена "любов" и наранено его. понякога тези ревове не спират по време на цялата връзка, и тогава се чудиш какво ти се случва. партньорът ти дете ли ти е, ти майка ли си му, сестра ли, баща ли, брат ли, или всички заедно, и защо трябва да отглеждаш възрастни хора, които не  поемат отговорност за постъпките си, а непрекъснато искат, искат и искат от теб отговорност към тях, те - гладните, жадните, незадоволените. и всякакви характеристики като "добър" и "добра" в такава ситуация отпадат. добротата няма нищо общо с егоизма. 
повечето жажди са бездънни кладенци в които не можеш да видиш отражението си, поглъщат те към черното си дъно, и колкото повече се опитваш да ги утолиш, толкова по-дълбоко потъваш, и светлината толкова повече се отдалечава. идва моментът в който приемаш кладенеца за свой дом, жаждата за твое изпитание, мракът за философски камък. тогава най-доброто е да си биеш яки шамари докато наистина ти светне пред очите с онази светлина, която е твоя, която не дължиш никому, която ти е дадена от силата, и която никой не може да ти отнеме освен ако не му позволиш. 
раздялата е най-добрата форма на любов, която можеш да приложиш в тази ситуация. най-полезната и за двете страни.
може би човек не трябва да се преструва, че обича когато най-голямата му любов е жаждата. първо да се справи с нея без да взима други хора за заложници, тогава да посяга към душата на обекта на чувствата си, защото жаден човек не може да дава, а само иска да взима. да пъха и тъпче в бездната на някакво приключило прекалено отдавна за да бъде оправдание детство. дъното е, че тази ситуация няма дъно.

а всъщност всичко от което имаш нужда го имаш, абсолютно нищо не ти липсва - ако не си причинявал зло никому. заслужаваш собствената си обич, нямаш никаква причина да я нямаш. другото е обикновен mindfuck, който никой не заслужава, нито ти, нито околните. тогава жаждата ще бъде забравена.
апостол павел сигурно е минал през тежки неща за да може да каже това, което е казал. през колкото и тежки неща да мина, уви, пак няма да мога да го кажа. затова и не съм апостол, а само боец:)

Новото предизборно лого на БСП: Да върнем България на престъпниците!

БСП и производните и ДСБ, ДПС дружно атакуват МВР. Целта им е прозрачна: Да върнат България на престъпниците.

Иван Игов: Родители възпитават деца по метода "проба-грешка"

Иван Игов е роден във Варна. Завършил е психология в СУ "Свети Климент Охридски". Координатор е на проекта "Училище без насилие", който е съвместна инициатива на УНИЦЕФ, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на образованието, младежта и науката и на Столичната община. Автор е на държавните стандарти за обучение по психология в средното образование, както и на няколко книги и учебници. Потърсихме мнението на психолога за насилието на родители над децата им. - Г-н Игов, случаят с родителското насилие над петгодишния Цецко от Враца и изхвърлянето на детето полуголо в мразовития ден на терасата, след като е пребито, за какво говори? - За съжаление случаите на домашно насилие у нас не намаляват, въпреки че доста неправителствени организации се занимават с това и че имат широк обществен отзвук. Интересът на вашия вестник говори също за това. В случая причините са доста, но бих казал, че на първо място е криворазбраното отношение към семейството и семейните...

Все пак присъда

Най-независимата от нищо и никого институция у нас – съдът, произнесе най-накрая на първа инстанция присъда срещу извършителя на въоръжен грабеж в Сливен на Инвестбанк Стефан Стефанов. Той ще трябва да остане зад решетките 15 години заради опит за убийство на охранител от банката. Случаят от края на март 2011 година потресе цяла България. Стефанов, който нахлу въоръжен в банката и взе заложници, се опита да убие охранителя Станчо Станев. Тежкото престъпление следеше по телевизията изтръпнала цяла България. Хората се питаха колко точно жертви ще вземе престъпникът и кои от тях ще пощади. След като разиграва всички, Стефанов бе изведен от банката, а заложничките му останаха в траен стрес от инцидента до ден-днешен. Те са храбри жени, които въпреки случилото се се държаха мъжки. Няма човек в България, който да не може да прецени, че Стефанов заслужава тежко наказание за деянието си. Две години бяха необходими на прокуратура и съд, за да разнищи престъплението в детайли, които...

А ти почисти ли?

Пролет пукна, ние не, пееха преди време ентусиасти по Гергьовден. Преживяхме и тази зима и отново се сетихме, че е време да изринем кочината пред дома си. Напоследък стана традиция всяка пролет да се обявяват мащабни акции за основно почистване на градовете и националните паркове. Медиите непрестанно подканят гражданите да не се ослушват, а да хващат кофата и метлата, за да излъскат зимната мръсотия от градинката пред блока. Подобни инициативи са похвални, няма спор. Истина е, че след студените зимни месеци градовете осъмват под пролетното слънце, затрупани от прах и мръсотия. Трябва обаче да се запитаме, дали ако не цапахме като прасета и пазехме чисто, щеше да има нужда от подобни акции. Някои медии пък направо печелят от немарливостта ни, изкарвайки пари на наш гръб от показните си пиар инициативи, с които ни призовават да изчистим страната за един ден, да бъдем зелени и екологични и други от този сорт. Добре е обаче, че поне ги има и тези рекламни акции, иначе ще си стоим...

Шпагата на духовността

В предверието на театъра „Дървената шпага” в Париж част от публиката не бързаше да си разотиде. Както навремето, хлапаците чакаха пред вратата на стадион „Васил Левски” да зърнат Гунди, така тези мъже и жени от всички възрастови групи се надяваха да зърнат българските артисти, участвали в постановката на Диана Добрева „Казанова”. Беше 7 април и тази вечер беше последното представление. В един от ъглите на фоайето разговарях с Димо Алексиев, когато две млади жени, явно развълнувани, се обърнаха към мен: - Вие сте българин...?

Игнорират се посегателства над основни човешки права в името на провеждане на състезание от Формула 1

Игнорират се посегателства над основни човешки права в името на провеждане на състезание от Формула 1

облак над народното събрание

облакът над народното събрание приличаше малко на картата на българия. в чек пойнт чарли се яде върху вестник, работническо дело, разбира се, което винаги ми е било забавно, но нещо снощи ми стана леко неприятно. омръзнало ми е от миналото, беше скоро, беше и продължава да е грозно, отблъскващо и с възможност да продължи. внимание, гризачи и кърлежи!!!!









Пролетни семенца

Един много ценен урок за семенцата от Ива, Дари и Вяра (Страната отвъд дъгата): Но само накратко, дребните...

Истината за Българското управление във Вардарска Македония през Втората световна война

Доц. д-р Александър Гребенаров Големият български книжовник, фолклорист и общественик Кузман Шапкарев през целия си съзнателен живот отстоява българщината в историко-географската област Македония. Той често влиза в полемика с гръцките привърженици на „мегали идея", които десетилетия наред задушат кълновете на българското църковно-просветно дело в областта. Охридският възрожденец предупреждава българската общественост и за опитите на шовинистичните [...]

Тържество на беззаконието – преместват Зартов в Бургаския затвор

Въпреки, че имам право да изтърпявам в гр. София, където е настоящият ми адрес, където е семейството и близките ми, въпреки изразените от мен опасения, относно вкарването ми в Бургаския затвор, поръчителите ми и послушните палачи - изпълнители продължават методично да потъпкват правата ми. От този момент обявявам гладна и жадна стачка, в продължение на своя протест и най-вече против превеждането ми в Бургаския затвор. Не бих направил тази крачка, ако бяха зачели правата ми да излежавам присъдата си в гр. София, както имам право по закон.

Сенатът на САЩ блокира ограниченията за продажба на оръжия

Сенатът на САЩ блокира законодателни инициативи за затягане на ограниченията за продажба на огнестрелни оръжия. Резултатът от гласуването е тежък удар за президента Барак Обама, който осъди горната камара на Конгреса за нейното решение. Сенаторите не се вслушаха и в молбите, отправени лично от семействата на десетките жертви при масовата стрелба в начално училище в щата Кънектикът през декември. Горната камара на Конгреса на САЩ отхвърли последователно предложения за забрана на продажбата на автоматичните огнестрелни оръжия и на пълнителите с място за повече от 10 патрона.

Писма от килията: Отново избори в българското племе

В нашето племе е прието тези, които трябва да се грижат за спазването на законите, да са най-големите разбойници. В задълженията им влиза да пазят вождовете и шаманите от гнева на обикновените индианци. Имаме си и старейшини. Те са над всички вождове на клановете. Много, много не се вълнуват от това кой ще спечели на изборите. Все им е тая. Жертвоприношенията ще продължат. За да има все пак участници във веселбата, вождовете на клановете раздават специални гъби на част от индианците. Като хапнат от тях и започват да халюцинират, че нещо ще се промени към по-добро.

Проектът “Успелите” набира скорост

uspelite

Проектът "Успелите" набира скорост

Проектът “Успелите” , създаден от Webit Bulgaria и eAcademy, който стартира в началото на месец април, вече включва няколко интервюта с успешни български предприемачи.

Сред първите, дали интервюта за “Успелите”, са Васил Терзиев – Съосновател и Изпълнителен директор на Telerik, Христо Тенчев – Основател и Главен изпълнителен директор на XS Software и Ивайло Христов – Съосновател и Главен изпълнителен директор на Komfo.

 

Български предприемачиВ интервютата българските предприемачи споделят информация не само за себе си и за успехите си, но и за трудностите от българската реалност, които са заставали на пътя им. Въпреки различните сфери на дейност, в които се развиват, общото между тях е, че всички те са успели да изградят успешен бизнес в България. “Истински се гордея, че започнахме от нулата – без значителен начален капитал, външна помощ или опит в бизнеса, но успяхме да развием не просто една успешна компания, а истински международен играч.” казва в интервюто си Ивайло Христов.

WebitТези и още от бъдещите лица на “Успелите” ще имате възможността да чуете тази година по време на петото поредно издание на Webit в България. Вторият ден от събитието, 25 април, ще предложи специална панелна дискусия с участието на успели български предприемачи. В нея, освен Пламен Русев (организатор на международните събития Webit), Ивайло Христов и Васил Терзиев ще се включи и Елена Маринова – Изпълнителен директор на Мусала, а модератор ще бъде Основателят и управител на ROI Communication – Доц. д-р Десислава Бошнакова.

Ако искате да дадете конкретно предложение за успешен предприемач в България или просто да прочетете повече за някого можете да пишете на uspelite@webitcongress.com.

 

Превратности

Жени - мъже! Мъже - жени! Живот? Народът ни това ли заслужава? По дяволите гражданство и род, когато имаш мащеха държава!

Фундаменталният ислям и красотата

arabiМилен Радев

Не е първоаприлска!

Както начуваме току що, трима участници из Емиратствата на фолклорен фестивал в Саудова Арабия били сграбчени изневиделица от религиозната полиция на страната домакин, докато си почивали в шатрата.

Младежите незабавно били депортирани по живо, по здраво защото специалистите от вахабитското ведомство по въпросите на религията (и естетиката) ги намерили за “прекалено красиви”.

Имало прочее опасност поради своята неотразимост те мъчително да изкушават нищо неподозиращи дами-посетителки на фестивала…

Ние пък смятаме, че опасенията ще да са били не по-слаби и от изкушаване на облечени в нощници и забрадени с карирани забрадки брадати шейхове…

Апропо, още една подробност, която идва да подсили абсурдността на случката: делегацията на Обединените Арабски Емиратства се извинила официално на организаторите за своя пропуск.

Ние смятаме, че за в бъдеще в гостуващи ансамбли ще се включват само участници с отрязани носове или крайници – за избягване на изкушения от прекомерна красота…

Интересно как стои въпросът с чуждестранното участие на прекалено миловидни козички за аграрни изложения и ветеринарни изложби в Саудовското царство на прогреса и хуманизма….?

Родители не могат да си обяснят смъртта на 8-дневното си бебе

Родители не могат да си обяснят смъртта на 8-дневното си бебе

"Шпигел" разказва трагичната история на Бисер от Ветово - трудов роб в Германия

"Шпигел" разказва трагичната история на Бисер от Ветово - трудов роб в Германия

Застрашен ли е Фондът за лечение на деца

Застрашен ли е Фондът за лечение на деца

ЕК: Българките са най-честите жертви на трафик на хора

ЕК: Българките са най-честите жертви на трафик на хора

Незаконното подслушване: съмненията, че се търси докрай истината, остават

Незаконното подслушване: съмненията, че се търси докрай истината, остават

Есетата получили втора награда в конкурса на БХК за правозащитно есе за 2013

Есетата получили втора награда в конкурса на БХК за правозащитно есе за 2013

Алекс Алексиев: ГЕРБ е по-добрата алтернатива. Костов е гробокопачът на дясното

Всяка неделя, 14.03.2013 година, Събеседник по желание с Кеворк Кеворкян “Според мен при алтернативите, които имаме, а те са ДСБ и БСП, ГЕРБ е по-добрата алтернатива защото те успяха да направят една макроикономическа рамка, която е доста стабилна. Нашата банкова система е много по-стабилна от всички останали в Европа. В момента дори и Франция се [...]

Яйца на очи с коприва и картофи

Продукти за 4 порции:
8 пресни яйца
300г коприва
1 връзка пресен лук
3- 4 картофа
щипка сол
листа пресен джоджен
1к.ч. олио
200г твърдо сирене
1ч.л. червен пипер

Приготвяне:
Копривените листа се мият поотделно. Стръковете лук се почистват и измиват. Режат се на малки колелца. Копривените листа се накъсват на дребно. Картофите се белят и накисват във вода. След това се отцеждат и режат на тънки ладии. В тиган с по- широко дъно се налива олио. Поръсва се сол. Съдът се поставя на включен котлон. Щом загрее мазнината, се добавят картофите. Запържват се за около пет минути. След това идва ред на копривата, лукът и наситнения джоджен.  Намаля се степента на сила на котлона. Продуктите се пробъркват с дървена лъжица/шпатула. Чукват се яйцата едно по едно. Щом стегне белтъкът, ястието е готово. Оттегля се настрани. Разделя се на четири равни части. В чиния се поднася порция аламинут. Яйцата се поръсват с червен пипер и стърготини сирене. Може да се сервира с препечени филийки или топла пърленка.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Висящ фейсбук срещу (же)лаещите душмани

На 25 април, четвъртък, от 18 ч., пред Народната библиотека в София ще се състои премиерата на „Премиер на РъБЪ”.

Така звучи лаконичната покана за петата ми поредна книга, която представям пета поредна година. Пак е на открито, пак е в центъра на София, пак е на символично място- този път пред цитаделата на писмовната памет на Българи в столицата ни, под „охраната” на светите братята Кирил и Методий, в обкръжението на цъфтящите екзотични дръвчета, предимно японски вишни. Това е вероятно най-красивото кътче в София, където каня желаещите на премиерата.

Но не всичко е толкова красиво във връзка с подготовката за представянето.

За първи път представянето на моя нова книга става в предизборна обстановка и това е отлична предпоставка за медиите повече от всякога да откажат разгласяването заради спазването на правилата на предизборната агитация повече. Първите сондажи в това отношение говорят именно за подобна вероятност.

Но има и друго…

На връх рождения ми ден на 16-ти април, когато отговарях на многобройните поздрави, препратени в мейла ми от фейсбук, акаунта ми в мрежата блокира. Само за час-два бях отвърнал на повече от сто поздрава, които използвах да поканя всеки един добър човек на представянето на книгата, когато изведнъж поздравите рязко спряха. Като един наивник на напреднала възраст реших, че ентусиазмът на публиката просто е секнал (макар и подозрително рязко).

Оказа се, че акаунтът ми във фейсбук, който практически не ползвам за друго, освен да отговарям на съобщения, препращани в мейла ми, но ми е нужен веднъж в годината да каня желаещите да получат автограф, е блокиран. Вече трети ден. Безвъзвратно, изглежда. Сега и да направя нов, той няма да послужи за разгласяването на събитието в толкова кратък срок.

Дали е случайно? При това в ситуацията, когато фейсбук може да се окаже единственото средство за масово информиране на потенциалната публика? Дали някой не се погрижи да не се повтаря „безобразието” на представянията на книгите на Иво Инджев да се събират стотици хора?

Доколкото разбирам, срещу мен е използван фактът, че във фейсбук имам повече от 5 хиляди приятелства. Ясно е, че огромната част от тях за мен са загадка като личности. Но един от онези, на които съм отговорил на 16-ти април през мейла си, е изпратил съобщението си до мен от фалшива страница и сега от моя се иска да докажа невъзможното- че разпознавам произволно показани снимки на “приятели”. Иначе казано, фейсбук ме “пази” от неприятели, но така, че вече нямам акуант, което е извършено преднамерено.

Обръщам се с молба към читателите, които искат да помогнат, да използват своите възможности в мрежата за разгласяване на поканата за 25-ти април.

Смея да твърдя, че въпросът не е личен. Ако успеем в това начинание ще покажем на „когото трябва”, че може да се самоорганизираме въпреки организирания от тях бойкот.

Както казват в Русия, там има две партии: на властта, която управлява през телевизиите и на свободните хора, които намират убежище в интернет. И тук е така. Ето защо има смисъл да проверим силата на свободата (си) чрез бойкотиране на бойкота- това ви предлагам.

Корицата на новата книга вече е на фасадата на блога. Напук на фасадната ни демокрация.

Излиза, че се обръщам с молба за „висящ фейсбук”, което си е жива просия, но си го позволявам заради каузата да не се оставяме да ни ритнат табуретката, върху която сме стъпили в мрежата- нашият последен остров на свободата. Да го направим въпреки (же)лаещите охранители на статуквото.

P.S. има и други начини за заобикаляне на този бойкот- онези, които имат достъп до ефир ( като гости), биха могли да обявят датата и мястото на представянето на книгата ( става дума за книга, не за “терористичен акт”!), но това е вече “лична саможертва” , каквато не мога да искам от никого.

Street fail 4

Продължение към рубриката

Фризьорът ми е гей и това на главата ми е изкуство, а леопардовата щампа я нося ИРОНИЧНО!

 

Криско in the future

 

 

Дъщеря съм на Кристина Патрашкова. Освен това познавам Лили Иванова и играя в Startrek.

 

 

Medium.com – едно красиво място в интернет

Screen Shot 2013-04-18 at 12.39.47 AM

Medium.com - едно красиво място в интернет

От доста време следя Medium – творението на Ив Уилямс, един от създателите на Blogger и Twitter. Medium всъщност е страхотно място, на което се събират умението да пишеш и готовността да споделиш ценен опит, гореща идея или стойностни впечатления. Целта на Medium и екипа зад него е да даде поле за изява на хората, които имат какво да разкажат. Днес интернет е залят от съдържание, но в голямата си част то сякаш не отговаря на разумно високите стандарти, които си поставяме, взирайки се в екраните на мощните си смартфони.

Medium грабва с изчистения си до искрена красота дизайн, с бутона “Recommend” и споделянето в Twitter. Печели с ценните материали, с които можете да се заредите, докато пътувате към офиса или отпивате на малки глътки кафе.

Medium все още не е отворен за широката публика. Късно вчера обаче получих имейл, че най-накрая мога да попиша и аз нещо там. Стига да намеря време, разбира се, и нещо, струващо си да бъде разказано. Отваряйте Medium.com сутрин, приятно е.

Опашката за Mailbox, революцията в имейлинга под iOS, се стопи

Опашката за Mailbox, революцията в имейлинга под iOS, се стопи

Опашката за Mailbox, революцията в имейлинга под iOS, се стопи

Ако сте загубили надежда да изпробвате Mailbox или просто е дошъл момента, в който искате да опитате и нещо различно от Mail или Gmail приложението за iOS, заповядайте и си инсталирайте Mailbox за iOS. Без опашки, без чакане, безплатно.

Вече ви разказах за Mailbox – приложението, поставило си за цел да намали броя писма в електронната ни пощенска кутия до 0, и то не насилствено, а лесно и приятно. В началото беше много трудно да се добереш до него, дори за да го опиташ. Чакаше се на опашка. Обяснението беше просто и съвсем логично – създателите, Orchestra, бяха поставили ограничението, за да избегнат негативните ефекти от неочаквания ръст. За някои историята с опашката чакащи бе просто блъф, за други бе обаятелно извинение. За мен беше един разумен период на изчакване, който си заслужаваше донякъде.

Въпреки някои липси (като например възможността да изтриеш цитираната кореспонденция), неудобства и бъгове (при отваряне на известието за новополучено писмо се зареждат две прозорчета) Mailbox радва с пъргавината си. Продължавам да съм влюбен в изчистения дизайн и жестовете, с които управляваш основните функции на приложението. Mailbox вече е собственост на Dropbox, така че очакваме още по-ведри крачки в развитието на приятната услуга. И най-важното – да можем да използваме най-накрая и пощенските кутии, които не са в Gmail и Google Apps.

Пародийният филм за Стив Джобс вече е онлайн

1682772-poster-1920-isteve-movie-justin-long

Както за всички велики личности, така и за Стив Джобс започнаха да се правят филми. Вече имаме цели три. Сред тях е и пародията “iSteve” на Funny or Die. Филмът вече може да бъде гледан онлайн. Беше предвидено да излезе на 15 април, но поради злополучните събития в Бостън беше изместен за 17-и.

“iSteve” е пародия на биографичен филм. Главната роля играе Джъстин Лонг, който преди време играеше персонифицираше Mac-овете в доста забавната поредица реклами на Apple. Актьорът Джон Ходжман пък бе персонификация на PC (с Windows), напомнят Mashable. Ролята на Стив Возняк в “iSteve” се изпълнява от познатия ни от сериала “Изгубени” Хорхе Гарсия. Между другото, има известна прилика между двамата.

Продължителността на филма е около 80 минути. Трябва да се подчертае, че е направен единствено с цел да разсмее гледащите и не трябва да бъде вземан насериозно. ”В чист интернет маниер историята не е базирана на щателно изследване, а само на нещо като бързо разглеждане на страницата за Стив Джобс в Wikipedia. Доста е налудничав. Но пък разглежда целия му живот” – твърди сценаристът и режисьор на филма Раян Перез. 

Друг е въпросът колко е подходящо да се прави пародиен филм за човека, който почина неотдавна, и как ще го възприемат почитателите му. Филма може да гледате на funnyordie  и да ни споделите собствените си впечатления. 

Снимки: ilounge

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване