Няма случайно заглавие в програмата на София Филм Фест – Варна, който се открива днес

Четвъртото издание на София Филм Фест – Варна ще бъде открито тази вечер от 18.00 часа в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) от основателя и директор на София Филм Фест – Стефан Китанов. За фестивалната атмосфера ще допринесе и танцов спектакъл на The Center по музика от репертоара на Нанси Синатра.

73- годишният Йордан Иванов получи ключовете за спечелената от тотализатора кола

73- годишният Йордан Иванов от Кюстендил, получи ключовете от новата си кола - лек автомобил Opel Astra Classic III , спечелен от Българския спортен тотализатор на площад "Велбъжд" .       "Играя от 1962- ра година до сега почти редовно, печелил съм тройки и четворки, изобщо не очаквах сега да спечеля колата. Първо проверих фиша, видях , че на печеля и чак на следващия ден се сетих да проверя за втори тото шанс.Нямам книжка, един приятел ще я закара до вкъ...

Фирмите със запорирани от НАП сметки могат да искат разрешение за неотложно плащане


Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения, а банковите й сметки са запорирани от НАП, може да поиска разрешение да плаща дълговете си на части, напомнят от Националната агенция за приходите.

Процедурата за издаване на разрешение за неотложно плащане започва с писмено искане до публичния изпълнител. Той може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а друга част да продължат да се...

Четирима от бежанците - вероятни терористи?

/КРОСС/ Има четири лица, за които имаме съмнение за това, че пребиваването им на наша територия би могло да породи заплаха за националната сигурност. Това каза пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. „Те са настанени в места за настаняване от затворен тип и ще бъдат предприети съответните процедури за тяхната екстрадация", заяви министърът. Той не посочи от кои държави са те. „През тази година темповете на екстрадиране на лица са по-добри, отколкото през миналата", добави Йовчев.Към момента по-голямата част от бежанците са от Сирия, обясни вицепремиерът.

Ел. адаптер и рутер в едно от Satechi

 Пътуващите по света редовно се сблъскват с неприятния проблем на различните стандарти и напрежения. Все повече компании се стараят да осигурят максимално лесни за използване комбинирани решения, но новият продукт на Satechi определено грабна вниманието ни.

Устройството включва универсален адаптерUSB порт с поддръжка за висок волтаж и дори Wi-Fi b/g/n рутер. Така пътешествениците могат да използват собствената, защитена Wi-Fi мрежа, вместо да разчитат на обикновено слабото покритие в хотелите, докато зареждат устройствата си. Ключово е, че предложението на Satechi работи в 150 страни, благодарение на променливото напрежение, което се контролира с плъзгач. Компанията набляга на факта, че адаптерът спестява много място в багажа. Цената на устройството е 44.99 долара.






http://hicomm.bg

Растат жертвите от корабокрушението при Лампедуза

Италианските водолази са завършили огледа на потъналия край остров Лампедуза кораб африкански имигранти, съобщи Би Би Си. По последни данни, загиналите са 311. Жозе Барозу обеща 30 милиона от еврофондовете за бежанците в Италия.

Фрейда Пинто: Индийка съм, но не смятам да се разхождам в сари по червения килим

Актрисата се гордее с родината си, ала иска да бъде гражданин на света

    


Никол Кидман става мълчалива съпруга

/КРОСС/ Актрисата Никол Кидман ще играе главната роля във филмовата адаптация на бестселъра на A.C.A. Харисън „The Silent Wife". Романът разказва историята на Джоуди и Тод - съпрузи от Чикаго. Бракът им се разпада заради честите изневери на Тод. Повествованието в книгата се води от две лица - в едни глави разказвач е Тод, а в други - съпругата му. Към момента не е ясно кой ще се заеме със сценария и режисурата на лентата. Известно е само, че освен с изпълнението на главната женска Кидман ще се заеме и с продуцентската работа по проекта.

Ръстът на туристите през летния сезон е 5,4%, според МИЕ

Най-голямо увеличение има при руските, германските и украинските туристи

    


Пхенян предложи федерация на Сеул

КНДР лансира отново една стара идея на покойния лидер си лидер Кин Ир Сен: Северът и Югът на Корейския полуостров да се обединят във федерация.

Шефът на "Грийнпийс" е изненадан от силовата реакция на руските власти

Въпреки богатия си опит с рисковани протестни прояви директорът на "Грийнпийс" призна, че е "крайно изненадан" от силовата реакцията на руснаците в Арктика при акция, след която активисти на екоорганизацията са заплашени да прекарат години в затвора, предаде Франс прес. "Останахме крайно изненадани", заяви по телефона за АФП изпълнителният директор на "Грийнпийс" Куми Найду от централата на организацията в Амстердам. "Миналата година осъществихме същата операция на същата петролна платформа и те не направиха нищо", подчерта Найду, който участвал в акцията. Тогава службата за сигурност на "Газпром" настоя бреговата охрана да ни задържи, но тя отказа, припомни той. Тридесетте души на борда на задържания в Мурманск кораб "Арктик сънрайз", 26 от които не са руснаци, са вече трета седмица в ареста. Те са обвинени в "пиратство в организирана група", за което може да получат присъди от 15 години затвор - изключително силова реакция на ненасилствена демонстрация. Онзи ден Русия заплаши с нови обвинения срещу задържаните. Трябва да призная, че никога досега не са ни обвинявали в пиратство и никога не сме допускали, че това може да стане, заяви Найду, бивш борец срещу апартейда в Южна Африка. "Грийнпийс" определи сегашните обвинения като "най-голямата заплаха срещу мирна акция от времето на "Рейнбоу уориър"" - кораба, потопен през 1985 г. в новозеландското пристанище Окланд от френските тайни служби, тъй като водеше кампания срещу френските ядрени опити в Полинезия. Капитанът на този кораб - американецът Питър Уилкокс - командваше и "Арктик сънрайз" и е сред задържаните в Мурманск. През седмицата Найду предложи себе си като гарант пред руските власти за освобождаването на екоактивистите под гаранция. Той предложи също Русия да го съди лично за миналогодишната акция.

В НАП разсрочват данъци и осигуровки на фирми с дългове

Фирми с временни финансови затруднения или със запорирани банкови сметки може да поискат разрешение за плащане на дълговете си на части с издаването на разрешение за неотложно плащане, съобщават от НАП. Процедурата включва определяне на процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника, които да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания, свързани с основната дейност, като например плащания към доставчици, заплати и др. Задължителни условия за разрешаване на...

Годеницата на Берлускони е лесбийка, разкри Мишел Бонев

Родната актриса била повече от близка на Франческа Паскале

    


Реформаторският блок поиска от президента да сезира КС за депутатския пост на Пеевски


Реформаторският блок (РБ) внесе при президента Росен Плевнелиев предложение за ново сезиране на Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно оставането на Делян Пеевски в Народното събрание.

Партиите от Реформаторския блок не са парламентарни и не могат те самите да сезират КС, затова се налага да отправят предложението си чрез някоя от институциите, които имат това право. Искането им идва няколко дни след като Конституционният съд излезе с решение по казуса,...

„Форд” отнесе пешеходец

Четиридесет и девет годишен мъж, зад волана на „Фод Карго” блъсна на улица „Витоша” в Обзор минувач, на 62 години. Пострадалият е настанен в „Реанимация” на болница „Света Анна” във Варна, със счупени ребра, счупен пръст на дясната ръка и контузия на корема. Има реална опасност за неговия живот. ...

Цветан Цветанов заплашван предимно от пияни и психично болни

Бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е заплашван от общо петима души, двама от които в нетрезво състояние, и един психично болен. Това стана ясно от думите на МВР шефа Цветлин Йовчев, който по време на парламентарния контрол в петък отговори на питане за броя на сигналите, в които има данни за опасност за живота на предшественика му. Повод за въпроса бе фактът, че Цветанов все още е охраняван от поне трима-четирима гарда на Националната служба за охрана (НСО). В нито един от случаите, в които към ексминистъра са отправяни закани, разследващите от МВР не са стигали до данни, че те са създали реална опасност за живота му, стана ясно още от изявлението на Йовчев от парламентарната трибуна. Първите два отработени от полицията сигнали са от 13 и 28 февруари във Варна и Ловеч. В морския град е задържан 38-годишен мъж, съобщил за "поставена бомба на Цветан Цветанов". Впоследствие той обяснил, че повод за обаждането му са проблемите му по регистрация на личния му автомобил. Мъжът е глобен с 1000 лева. В другия случай 60-годишен ловчанлия също обяснил на спешния телефон 112, че в дома на Цветанов има бомба. След като обидилият се е установен, му били повдигнати обвинения. Отново на 28 февруари е регистриран трети сигнал в дирекцията на МВР в София-област. На 1 март информацията е препратена за проверка в ГДБОП, където случаят е изяснен. "Според тази информация на 20 февруари в Боровец е организирано парти по повод оставката на правителството (на ГЕРБ – бел. ред.). На партито са присъствали 5 лица от Самоков, като някои от тях са криминално проявени. С напредъка на вечерта две лица са отправяли многократни вербални закани за лична саморазправа с Цветан Цветанов. От проверката, направена от ГДБОП, не са събрани данни, които да потвърждават първоначалната информация", разказа Цветлин Йовчев в петък. Последният сигнал за заплаха към бившия вътрешен министър е от 25 април т.г., когато на телефон 112 са записани две закани за убийство на Цветанов и Борисов. И двете са направени от един и същ мобилен телефон. "Установена е самоличността на лицето, използвало мобилния телефон – 54-годишен мъж, живеещ в село Долно Българчево. Мъжът е задържан на територията на селото и с оглед здравословното му състояние той е настанен в специализирано психиатрично заведение в Благоевград и към момента лечението му продължава", добави МВР шефът пред депутатите. Най-сериозният инцидент с Цветанов, докато бе силов вицепремиер и министър, също бе свързан с психично болен. През септември м.г. 60-годишен мъж с психични отклонения изблъска кофа за боклук на пътя на кортежа на тогавашния високопоставен държавник на столичната ул. "Гурко". Човекът веднага бе задържан от гардове на НСО. Цветлин Йовчев обобщи в петък, че всички разследвания по сигнали за заплаха за живота на Цветанов са или приключени от съответните органи, или по тях няма конкретни данни, потвърждаващи достоверността на първоначалната информация. "Ще информираме Националната служба за охрана с резултатите от проверката, която сме направили. От извършените проверки няма нито един сигнал, който към момента да считаме, че е сериозен", коментира Йовчев с уточнението, че свалянето на охраната на Цветанов е от компетентността на НСО. Подобно е положението с експремиера Бойко Борисов, който също продължава активно да се ползва от услугите на НСО. В края на юни Йовчев изнесе данни и за заплахите за неговия живот, след като този въпрос му бе зададен на парламентарен контрол. От данните на МВР стана ясно, че сигнали за заплахи срещу Борисов са постъпвали в Благоевград, Пловдив, Търговище, Варна, София, Хасково, като повечето от тях са подадени от лица в нетрезво състояние или лица с психични заболявания.

"Хюман райтс уоч" уличи сирийски бунтовници в престъпления срещу човечеството

Оглавявани от джихадисти бунтовници в Сирия са убили най-малко 190 цивилни и са взели над 200 заложници по време на офанзивата си през август в провинция Латакия, съобщи правозащитната организация "Хюман райтс уоч". Това е първото разкритие за извършени от опозиционните сили престъпления срещу човечеството в Сирия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Според доклада на международната организация повечето от убитите са били екзекутирани от въоръжени групировки, свързани с Ал Каида. На 4 август бойци от тези групировки са превзели позиции на правителствената армия и са навлезли в десет села, обитавани от алауити - клон от исляма, към който се числи президентът Башар ал Асад. Очевидци свидетелствали, че бунтовниците минавали от къща на къща и в отделни случаи екзекутирали цели семейства или ги застрелвали при опит за бягство, а в други вземали в плен жени и деца, се констатира в доклада под заглавие "Все още може де се види тяхната кръв". Според "Хюман райтс уоч" във финансирането, организирането, планирането и извършването на атаките в Латакия са замесени пет групировки, сред които свързаните с Ал Каида "Джебхат ан Нусра" (Фронтът на победата) и "Ислямска държава в Ирак и Левант". Измежду отговорните за престъпленията са също ислямистката група "Ахрар аш Шам" и една бойна част, съставена от чуждестранни джихадисти. Всички тези групировки сами са признали убийствата в Латакия чрез видеоклипове и изявления, някои от които са използвани в доклада на "Хюман райтс уоч". Не е ясно каква е била ролята в тези събития на Свободната сирийска армия - въоръженото крило на главната опозиционна коалиция, която има подкрепата на САЩ. В доклада са споменати двайсет бунтовнически групировки като участници във въпросната офанзива в Латакия. Говорителят на Сирийската национална коалиция Халед Салех заяви, че коалицията заклеймява всички нарушения на човешките права и че ако има такива, те ще бъдат наказани. Член на сунитската "Ахрар ал Шам" каза, че при офанзивата в Латакия не е имало убити цивилни.

С цитат на Дьо Гол Плевнелиев „настъпи” националистите

След края на церемонията държавният глава не пожела

Земетресение в Гърция бе усетено и в Пловдив

Леко земетресение, станало тази сутрин в Гърция, бе усетено и в Пловдив, алармираха слушатели на „Дарик". Малко след 05.00 ч. на около 40 км. източно от Солун, в Гърция е усетен трус с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер, съобщават и от Европейски средиземноморски сеизмологичен център. Националният институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките съобщава, че тази сутрин в часовете между 05:20 ч. и 06:20 ч. е имало два леки труса на около 200 км. южно от София. Няма данни за пострадали хора или материални щети на тери...

Онлайн резервация на билети за влак може да е факт преди Коледа

БДЖ започна процедура по намирането на външна фирма, която да внедри системата до 16 декември

    


С децата в почивните дни (12 - 13 октомври)


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако знаете за вълнуващо предстоящо събитие, където и други ще искат да отидат в компанията на хлапето си, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.
ОЩЕ ДНЕС

- Перник - От 18 ч. в училищния двор на 6 СОУ "Св. св. Кирил и Методий" (ул."Кракра" № 69) се...

Lloyds продава лизинговото си звено в Австралия

Британската банка Lloyds продава лизинговото си звено в Австралия на втората по големина банкова група в страната Westpac Banking Corp., предаде "Би...

Майкъл Дъглас излъгал за рака на гърлото

Актьорът Майкъл Дъглас призна, че е имал тумор на езика, а не на гърлото. Лекарите му го посъветвали да излъже медиите, защото му предстояла тежка операция за изрязване на част от челюстта му, съобщава британският вестник "Гардиън".
През 2010 г. Дъглас получи диагнозата рак и премина през шестмесечна изтощителна лъчетерапия, преди в началото на Актьорът Майкъл Дъглас призна, че е имал тумор на езика, а не на гърлото. Лекарите му го посъветвали да излъже медиите, защото му предстояла тежка операция за изрязване на част от челюстта му, съобщава британският вестник "Гардиън". През 2010 г. Дъглас получи диагнозата рак и премина през шестмесечна изтощителна лъчетерапия, преди в началото на

Qualcomm е готова за производство на чипове имитиращи човешки неврони


Най-големият производител на процесори за мобилни устройства Qualcomm обяви, че е готов за производството на изцяло нов тип чипове, съобщава онлайн изданието Technology Review. Чиповете имитират човешките неврони по структура и метод на действие.

Според компанията този принцип ще увеличи значително възможностите на компютрите да извършват сложни изчисления, като паралелно с това ще се нуждаят от значително по-малко енергия. Qualcomm планира да започне разработка и производство на...

Заловиха солидно почерпен шофьор на камион в Казанлък

Полицията в Казанлък задържа водач на товарен автомобил с 3.00 промила алкохол, съобщиха от ОД на МВР – Стара Загора. 

На кръстовището на ул. „Капрони” и ул. „Орешака” в Казанлък, полицейски екип спира за проверка управлявания от Ж.К. товарен автомобил „ДАФ” и водачът е тестван с дрегер. Уредът е отчел 3.00 промила. 

Полицията в Казанлък задържа водач на товарен автомобил с 3.00 промила алкохол, съобщиха от ОД на МВР – Стара Загора. На кръстовището на ул. „Капрони” и ул. „Орешака” в Казанлък, полицейски екип спира за проверка управлявания от Ж.К. товарен автомобил „ДАФ” и водачът е тестван с дрегер. Уредът е отчел 3.00 промила.

Мъри Стоилов: Подхождаме сериозно към реванша

Треньорът на Ботев Пловдив Станимир Стоилов заяви, че отборът му няма да подцени двубоя за Купата на България срещу Нефтохимик. Въпреки внушителния аванс преди реванша от 1/16-финалите, след 6:0 в първата среща, Мъри е категоричен, че "жълто-черните" ще подходят сериозно и с уважение към противника. "Нашият отбор ще се отнесе към предстоящия мач с необходимата отговорност и уважение към съперника. Въпреки че имаме доста комфортен аванс, ще искам от футболистите да играят сериозно и концентрирано. В крайна сметка това е един официален мач, който...

ЦИК сваля имунитета на кандидат-депутатите

ЦИК ще има право да сваля имунитета на кандидат-депутати след отправено прокурорско искане. Това предвижда проектът за нов Изборен кодекс, който се разглежда в специализираната парламентарна комисия. Окончателният вариант на текстовете с правилата за гласуване ще бъде готов до седмица.

Фирмите със запорирано имущество могат да плащат разсрочено

Фирмите със запорирано имущество могат да поискат възможност за разсрочено плащане на дълговете си, припомнят от НАП. Това означава, че всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от данъчните, може да поиска от приходната администрация да й бъде разрешено да плаща дълговете си на части с издаването на разрешение за неотложно плащане. Така фирмата ще може да продължава да плаща неотложните си разходи - като плащания по договори, но само свързани с основната й дейност, заплати и осигуровки. Най-...

БСП депутати: Бюджетът 2014 е уравновесен и по-добър от предишния

/КРОСС/ Бюджетът 2014 е уравновесен и по-добър от този на Дянков, който трябваше да актуализираме и преструктурираме. Тази информация от кухнята сподели с пловдивчани народният представител от КБ Румен Гечев, който работи в комисиите по финанси и икономика. Своеобразен домакин на срещата беше пловдивският му колега в парламента Захари Георгиев. Близо два часа двамата отговаряха на въпроси относно работата на Народното събрание, политическата и обществено-икономическата ситуация в страната, предстоящи законодателни решения и направеното до момента. Финансовата рамка за следващата година предвижда повече пари за образованието и за общините, обясни Румен Гечев. По отношение на здравеопазването изискванията към системата са за повече дисциплина, реорганизация и строг контрол от страна на НЗОК. Предвижда се и втори здравен стълб за допълнително здравно осигуряване, стана ясно от думите на проф. Гечев. Той подчерта, че основен приоритет на правителството и подкрепящите го партии в НС е икономиката да заработи. За целта страната ни трябва да използва всички възможности за усвояване чрез проекти на европейските средства, които за следващата година са около 3 милиарда лева. Във фокуса на управляващите са големите пазари на Китай, Русия и Виетнам. Работата на държавата е да улесни износът на българските фирми към тези страни

Юрий Ангелов: Любен Дилов ме извади от шумата

Едно от най-атрактивните лица от малкия екран застана пред камерата на BLife, за да разкаже за участието си в новия сериал на Любен Дилов-син "Sex, лъжи и TV: Осем дни в седмицата", който наскоро тръгна по TV7.

Генков и Пелето попаднаха в групата на Левски за Пирин

Група от 18 футболисти на Левски бе определена за срещата-реванш от 1/16-финалите на турнира за Купата на България срещу Пирин (Гоце Делчев), информира официалният сайт на „сините“. Двубоят е утре от 16,00 часа на Градският стадион в град Гоце Делчев. Футболистите на Левски проведоха тази сутрин тренировка на „Герена” след което заминаха за град Банско, където ще бъдат на лагер преди мача. Групата на Левски: Горан Блажевич, Пламен Илиев, Дъстли Мюлдер, Орлин Старокин, Йордан Милиев, Алехандро Перес, Димитър Везалов, Нуно Пинто, Христо Попадийн,...

Две жени отказали брак на Слави Трифонов

 От години Слави Трифонов оглавява класациите на най-желаните ергени в България. Въпреки, че клюките го свързват с не една и две красавици, жените успели да се докоснат до сърцето на Дългия са само две. „Предлагал съм брак само два пъти”, обяви в национален ефир Слави.

 

 

Голямата любов на Слави Трифонов е манекенката и психоложка Магдалена Ангелова (на снимката с черната рокля). Връзката им започва през далечната 1997 година, когато Маги се класира на трето място в конкурса „Кралица на красотата”. Слави се влюбва от пръв поглед във варненката и малко след това успява да я оплете в мрежите си. Всичко върви по мед и масло до 2000 година, когато Маги изненадващо решава да си тръгне. Решен на всичко за да не загуби жената на сърцето си, както самият той я нарича, Дългия й се обяснява в любов пред цяла България. На прощалния концерт на „Хъшове”, Слави Трифоновсъс сълзи на очи моли Магдалена Ангелова за прошка и й засвидетелства любовта си, пише, LifeStyleBG.com.

 

 

Дългия дори й предлага брак. Нещата обаче не потръгват и всеки поема по своя път. И до ден днешен Маги е единствената жена, която Слави Трифонов официално е представял пред обществото. Говори се, че на Магдалена е посветен и един от най-големите хитове на шоумена „Ела, ела”.

 

 

 

 

 

 

След Маги в живота на Слави Трифонов успяват да се промъкнат още няколко жени. Нито една обаче не успява да го накара да й предложи брак. Докато на хоризонта не се появява Мартина Огнянова (на снимката  долу). Балерината от „Магаданс” успява да влезе под кожата на Дългия и двамата вече няколко години живеят под един покрив. Неофициално се шушука, че двамата са сгодени и кроят планове за сватба и деца. Заради горчивия си опит с Магдалена Ангелова обаче Слави се зарича да не позволява личният му живот да става обществено достояние. Това е и причината поради която Трифонов все още не е представил официално жената до себе си и едва ли скоро ще го направи. Ако реши да свърже живота си с Мартина, по всяка вероятност сватбата ще бъде тайна, споделят близки до шоумена.

 

 

 

Самоубилият се в "Света Троица" не е служител на МВР

Оръжието, с което се е самоубил 28-годишният мъж в столичния кв. „Света Троица Оръжието, с което се е самоубил 28-годишният мъж в столичния кв. „Света Троица", е било законно притежавано. Мъжът не е бил служител на МВР, уточниха за Фокус от пресцентъра на СДВР. 28-годишният мъж се е самоубил в дома си около 22:50 часа снощи, като се е прострелял. Оръжието, с което се е самоубил 28-годишният мъж в столичния кв.

Наркотици за 200 млн. долара заловиха в Австралия

Австралийската полиция е заловила в пристанищния град Мелбърн голяма пратка наркотици на стойност двеста милиона долара, предаде Би Би Си. 

Метамфетамините са били скрити в гумите на камион, който е влязъл в страната от Китай. Трима души са били арестувани. 

През последните години Австралия все повече се използва като пазар за пласиране на на Австралийската полиция е заловила в пристанищния град Мелбърн голяма пратка наркотици на стойност двеста милиона долара, предаде Би Би Си. Метамфетамините са били скрити в гумите на камион, който е влязъл в страната от Китай. Трима души са били арестувани. През последните години Австралия все повече се използва като пазар за пласиране на на

Община Кюстендил ще търси кандидати за Space Camp Turkey

Стипендия на община Кюстендил, за участие в програмата на Space Camp Turkey през 2014г. връчи Център за творческо обучение. Той е на стойност 2 000 лв. и бе връчен на кметът Петър Паунов, от представителят на центъра Иглика Ангелова.Екип на общинския център за свободното време ще бъде номиниран за жури, което ще събере кандидатурите на младежите от общината и ще излъчи най-добрите."Тази стипендия е една от трите, които ние ще връчим в България. Другите два града са Варна и Севлиево.Честито на Кюстендил", заяви Ангелова.

КС разреши ДС-агенти да управляват държавните медии

Конституционен съд

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстовете от Закона за радиото и телевизията, които забраняват бивши сътрудници на Държавна сигурност да участват в ръководството на БНТ, БНР и СЕМ.

В заседанието на КС са участвали председателят на съда Димитър Токушев, Пламен Киров, Цанка Цанкова, Красен Стойчев, Благовест Пунев, Борис Велчев, Гроздан Илиев и Анастас Анастасов. В разглеждането не са участвали Стефка Стоева и Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков.

Трима от съдиите са били на особено мнение. Седем техни колеги обаче са констатирали, че текстовете са дискриминационни, като са се позовали на стари решение на съда. Докладчик по делото е Благовест Пунев, който подкрепя забраната.

Промените в Закона за радиото и телевизията бяха въведени при управлението на ГЕРБ.

През януари депутати от „Коалиция за България“ сезираха Конституционния съд с аргумента, че промените, ограничаващи кадрите на ДС, са дискриминационни и са в разрез с човешките права.

Искането им е подписано от депутати от БСП и ДПС. Под номер едно в документа е подписан бившият вече заместник-председател на парламента Любен Корнезов. Вторият парафирал позицията е лидерът на БСП Сергей Станишев. Под номер 28 е името на премиера Пламен Орешарски. От ДПС присъстват имената на Четин Казак, Христо Бисеров и др.

Статията "КС разреши ДС-агенти да управляват държавните медии" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Гамизов: Управляват ни като в концлагер

"Умората от истината е едно от нерешимите неща в България. Безкрайно наглите типове като Станишев, Доган и Сидеров, знаят много добре, че всеки ден българите слушат за кражби за милиони, убийства, самоубийства, катастрофи, трагедии и падения. Знаят, че човешкото съзнание накрая се уморява и се примирява. Нещо като в концлагер. Просто започваш да наблюдаваш как изнасят труповете към пещите без повече да имаш и най-малка идея за съпротива", коментира във Фейсбук Стeфан Гамизов.

Експлозия пред шведското консулство в Бенгази

Нито една група до момента не е поела отговорност

Въоръжен грабеж в пощенски клон в Локорско

Мъж с тъмни дрехи и каска отмъкнал 7000 лв за пенсии

    


Мъж поема делото срещу Цветан Цветанов

Гетов ще преценява извършил ли е бившият министър нарушение на закона като е написал "НЕ!!!" на разрешение от съда за подслушване

Хечбек с комби характер

С новия Rapid Spaceback чешката марка Skoda се цели в младите търсачи на нови коли

    


В НАП разсрочват данъци и осигуровки на фирми с дългове

Всяка фирма, която изпитва временни финансови затруднения и чиито банкови сметки са запорирани от НАП, може да поиска от приходната администрация да й бъде разрешено да плаща дълговете си на части с издаването на разрешение за неотложно плащане. Процедурата включва отправяне на писмено искане до публичния изпълнител, който може да определи процент от постъпленията по банковите сметки на длъжника да се удържат за плащането на задължения към бюджета, а част от средствата да продължат да се използват за неотложни плащания по договори, свързани с основната им дейност, като например плащания към доставчици, за заплати на персонала и др. подобни. Задължителни условия за разрешаване на неотложно плащане са сумите да са дължими по договори, свързани с основната дейност на длъжника и възможността забавянето или неплащането на тези суми да доведе до тежки стопански последици за длъжника. Най-често държавата в лицето на НАП задържа между 20 и 30% от всички постъпления по банковата сметка на фирмата, получила разрешение за неотложно плащане, допълват още от приходната агенция. Възможно е да се договори и месечна сума, която да се отчислява от банковата сметка на длъжника.За да получи възможност да плаща на части, длъжникът трябва да представи и банкови извлечения за доказване на паричните потоци; прогноза за очакваните приходи и разходи за периода, за който се иска разрешението, както и обезпечение на целия си дълг, заедно с изтеклите лихви

Видео: Как се приема светкавичен червен картон? С бурен смях


Червеният картон е най-тежкото наказание, което един футболист може да получи по време на мач. Особено ако е директен. И особено ако идва седем секунди, след като футболистът е влязъл в игра.

Котдивоарският нападател Серж Джиуа показа необичаен подход, когато видя червения цвят. В мача на неговия "Глифада" той влезе в 82-ата минута при 1:3 срещу "Олимпиакос" (Волос).

Съдията вдигна директен червен картон, който изненада Джиуа. Котдивоарецът се усмихна, след което напусна в...

Обходният път около Кърджали за Маказа сред приоритетите на областната администрация

Като приоритет за развитието на област Кърджали представи обходния път на града областният управител Бисер Николов пред ръководството на парламентарната група на "Коалиция за България". След отварянето на ГКПП „Маказа - Нимфея" обходният път ще даде наистина силен тласък в развитието на туризма и търговията, на цялостното икономическо развитие не само на територията на областта, а на територията на Южна България, подчерта Бисер Николов. По думите му липсата на обходен път на областния център не позволява на областта да се възползва от геострате...

Тежка верижна катастрофа заради тапата пред Капитан Андреево

Тежка верижна катастрофа стана на аутобана Марица между Любимец и Свиленград заради колоната от тирове, която се образува заради тридневната блокада на ГКПП Капъкуле от турски шофьори. Общо 7 возила са пострадали.
Инцидентйът стана в 8 чяса сутринта днес, съобщиха от КАТ. В утринната мъгла шофьор на Пасат изведнъж се оказал пред стена от тежки воз Тежка верижна катастрофа стана на аутобана Марица между Любимец и Свиленград заради колоната от тирове, която се образува заради тридневната блокада на ГКПП Капъкуле от турски шофьори. Общо 7 возила са пострадали. Инцидентйът стана в 8 чяса сутринта днес, съобщиха от КАТ. В утринната мъгла шофьор на Пасат изведнъж се оказал пред стена от тежки воз

Реформаторите чакат съдействие от президента за ново искане до КС за Пеевски

Реформаторският блок иска ново разглеждане на казуса "Пеевски" от Конституционния съд

Реформаторският блок внесе днес правно становище с предложение до президента Росен Плевнелиев за сезиране на Конституционния съд по казуса Делян Пеевски.

Седемте партии и представителите на Гражданския съвет настояват държавният глава с правомощията му, дадени по Конституция, да възстанови справедливостта в страната и да отправи ново искане КС да обяви за противоконституционно Пеевски да бъде народен представител.

Две са нещата, които реформаторите представят като аргументи за искането си. Първо – те настояват да се отправи тълкувателно питане до КС дали с акта на избор на Пеевски се прекратява автоматично мандатът му като депутат или е необходимо изрично той да подаде оставка.

Според експертите на блока пълномощията се прекратяват с акта на избор, тъй като той има правопораждащ ефект, а несъвместимостта е ясно е разписана в чл. 72 от Конституцията на страната.

Второ, демократичните партии и Гражданският съвет настояват да се обяви за противоконституционно решението на парламента за отмяна на решението за избор на Пеевски за шеф на ДАНС. Това решение за отмяна нарушава принципа за разделение на властите, аргументират се юристите на блока, като се позовават на чл. 84, т.8 от Конституцията.

Тези два въпроса не са засегнати в решението на Конституционния съд от понеделник и именно затова от Блока вярват, че едно ново преразглеждане на казуса, което отговаря на тези въпроси, ще доведе до справедливо решение, за което българската общественост има очакване.

Освен до президента Реформаторският блок внесе предложението си и до всички останали институции, които имат право да сезират Конституционния съд – Главния прокурор, Министерски съвет, председателя на парламента, Върховния касационен и Върховния административен съдилища. “Време е всяка институция да се определи от коя страна на бариерата застава.”, коментира Петър Москов от ДСБ на влизане в президентството.

“Това, което ние днес питаме е има ли право Народното събрание да нарушава Конституцията”, посочи още той.

По думите му искането на блока е възможност Конституционният съд да се върне към основната си фукция на фундамент на държавното устройство от това, в което се е превърнал – поддръжник на мафиотската инфилтрация на всички нива в държавата.

От блока бяха категорични, че искането им съдът да обяви за неконституционно оставането на Пеевски като депутат по никакъв начин не означава, че подкрепят възможноста той да е и председател на ДАНС. “Изборът му на този пост беше един дивашки акт, който изправи на нокти десетки хиляди български граждани, което и прекрати мандата му”, коментира социологът Цветозар Томов от Гражданския съвет. “Всеки опит с юридически хватки той да бъде възстановен в парламента не кореспондира с морала и не може да се счита за нормално”, категоричен беше той.

Статията "Реформаторите чакат съдействие от президента за ново искане до КС за Пеевски" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Каролев: Необлагаемият минимум крие сериозен риск за фиска

"Предложението на Реформаторския блок за подобна мярка наля бензин в огъня на БСП"

    


Турска мусака

Необходими продукти: 1.5 кг патладжани 4 с. л. краве масло 3 глави лук, нарязани на ситно 500 гр телешка кайма 1 връзка магданоз, нарязан на ситно 600 гр домати 2 зелени и 2 червени чушки, нарязани на кръгчета сол и пипер на вкус Начин на приготвяне: Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета, поръсват се обилно със сол и се оставят да престоят около 20 мин. В половината от маслото се запържва лукът. Добавя се каймата и се разбърква, докато остане само на мазнина. Подправя се със сол и черен пипер и се сипва половината количество от доматите, обелени и нарязани на ситно. Оставя се да поври 5-6 мин. Патладжаните се изстискват, подсушават се и се изпържват в останалото масло. Подреждат се на дъното на тавичка. Отгоре се слага каймата, предварително смесена ...

КС отмени забраната бивши агенти на ДС да ръководят БНТ, БНР и СЕМ

КС обяви за противоконституционни текстове от Закона за радиото и телевизията, с които се забранява на бивши сътрудници от ДС да участват в ръководните органи на двете национални медии, предаде БГНЕС. Трима съдии са били на особено мнение. В заседанието са взели участие председателят на съда Димитър Токушев и членовете Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Цанка Цанкова, Кети Маркова, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев. На особено мнение са били Пунев, Маркова и Анастасов. КС беше сезиран през януари от 57 депутати от БСП с аргумента, че текстовете, забраняващи на ДС-служители да ръководят националните медии и да са членове на СЕМ са дискриминационни, ограничават човешки права. Седем от съдиите споделят точно това мнение и припомнят, че това е трайна прак...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване