Около света с Киро за $100 000

Норвегия, 2008 „Спалният чувал и аз под стълбите на ферибот, дегустация на кюфтета от лос със сладко в крайпътна кръчма. Искат 10 евро за малка бира в пластмасова чаша. Обирджии!”. Тайланд, 2009:

Боби Михайлов: Все пак, съдията е германец; искаме треньорският щаб да остане

Президентът на БФС Борислав Михайлов коментира поражението от Армения с 1:2 в Ереван, и заяви категорично, че иска Любослав Пенев и неговият щаб да продължат да водят тима. „Със сигурност не съм очаквал такъв сценарий, с двама изгонени, и цялото това напрежение, което бе тук през последните два дни,“ заяви Михайлов. „Домакините не ни надиграха, тях ги беше страх, точно затова казвам, че първото полувреме подходихме не толкова агресивно. С 10 и 9 души имахме повече голови положения. Тежко се играе тук, но за съжаление загубихме.“ „Момчетата се б...

Пристанище Варна - стълба към успеха

Бордоваците в държавните предприятия винаги са били политически назначения и това не е от днес. Всяко правителство слага свои хора в ръководствата на дружествата, според своята политика в икономиката.
“Пристанище Варна” е една от малкото печеливши фирми със 100% държавно участие и управлявалите досега са се съобразявали със специфичната среда Бордоваците в държавните предприятия винаги са били политически назначения и това не е от днес. Всяко правителство слага свои хора в ръководствата на дружествата, според своята политика в икономиката. “Пристанище Варна” е една от малкото печеливши фирми със 100% държавно участие и управлявалите досега са се съобразявали със специфичната среда

Владислав Стоянов: Жалко е две години да градим и да загубим по такъв начин


Вратарят на българския национален отбор Владислав Стоянов съжалява за начина, по който мечтата за участие на световното се отдалечава. Той и съотборниците му загубиха с 1:2 от Армения в мач, в който половин час играха с двама по-малко.

"Неприятен мач, не само за мен, но и за всички привърженици в България. Мисля, че играхме по-добре от Армения, но късметът не беше на наша страна", каза Стоянов пред БНТ.

Вратарят, който изигра първия си мач в квалификациите като титуляр,...

Правителството готви 10% съкращения в администрацията

Финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства и други държавни органи да предприемат 10% съкращение на персонала. Съкращенията ще влязат в сила от 1 януари 2014 г.

Стоянов: Жалко е две години да градим всичко това и да загубим по такъв начин


Вратарят на българския национален отбор Владислав Стоянов съжалява за начина, по който мечтата за участие на световното се отдалечава. Той и съотборниците му загубиха с 1:2 от Армения в мач, в който половин час играха с двама по-малко.

"Неприятен мач, не само за мен, но и за всички привърженици в България. Мисля, че играхме по-добре от Армения, но късметът не беше на наша страна", каза Стоянов пред БНТ.

Вратарят, който изигра първия си мач в квалификациите като титуляр,...

Съкращават 11 000 чиновници

Съкращения на чиновниците с 10% залагат управляващите при подготовката на бюджет 2014, научи "Труд". Това значи, че на 1 януари щатните бройки на администрацията трябва да са по-малко с около 11 000.

Финансовият министър Петър Чобанов е изпратил указание до всички министерства, държавни агенции, комисии, до НОИ, здравната каса, обществените меди Съкращения на чиновниците с 10% залагат управляващите при подготовката на бюджет 2014, научи "Труд". Това значи, че на 1 януари щатните бройки на администрацията трябва да са по-малко с около 11 000. Финансовият министър Петър Чобанов е изпратил указание до всички министерства, държавни агенции, комисии, до НОИ, здравната каса, обществените меди

Най-големият скрипторий, известен в науката се намира в манастира в местността Караачтеке” край Варна

Най-големият скрипторий, известен в науката се намира в близост до Варна в манастира в местността Караачтеке”. Това каза за Радио „Фокус” – Варна археологът проф. Казимир Попконстантинов. В продължение на 17 години мястото е проучвано от него и студенти.

Пенев: Странични фактори ни спряха да играем на бараж

/КРОСС/ Странични фактори ни попречиха да играем на бараж за Световно първенство. Това заяви след загубата на националите селекционерът на мъжкия национален отбор по футбол Любослав Пенев.В квалификация за Световно първенство в Ереван отборът на Армения победи България с 2:1. Загубата остави тима на България без шансове за класиране за бараж за Световното първенство.След мача Пенев заяви пред БНТ, че не може да има претенции към играчите си, които са били перфектни до последната минута. Той каза, че футболистите му заслужават поздравления, тъй като са направили и невъзможното да стигнат ако не до победа, поне до точката, но не се е получило.Любослав Пенев бе категоричен, че явно тимът ни е силен и е неудобен, и не е допуснат до участие на бараж за Световно първенство.Специалистът отбеляза, че от началото на световните квалификации отборът страда заради съдийски отсъждания, като и в този мач се е получило това.Любослав Пенев каза, че играчите му са надиграли напълно съперника и когато са били с човек по-малко, а и след като са останали с 9 души.Селекционерът на България бе категоричен, че преди червения картон на Бодуров е трябвало да има такъв за арменски футболист, заради грубо нарушение срещу Георги Миланов.Пенев каза още, че играчите му няма от какво да се срамуват и могат да вървят с гордо вдигнати глави.За предстоящия мач срещу Чехия Любослав Пенев заяви, че тимът излиза за победа.

Австралия хвана 200 кг дрога в китайски гуми

Австралийските гранични власти заловиха след анонимен сигнал 200 килограма дрога за 200 млн. австралийски долара ($ 189 млн.) пристигнала на пристанището в Мелбърн от Китай, предаде АФП. Висококачествените метамфетамини били скрити умело в гумите на камион, натоварен на кораб дошъл от китайския мегаполис Шанхай. Австралийските гранични власти заловиха след анонимен сигнал 200 килограма дрога за 200 млн. австралийски долара ($ 189 млн.) пристигнала на пристанището в Мелбърн от Китай, предаде АФП. Висококачествените метамфетамини били скрити умело в гумите на камион, натоварен на кораб дошъл от китайския мегаполис Шанхай.

ГЕРБ: Такса смет ще скочи от 2015 г.

Новият модел на такса смет, който смятат да въведат управляващите от 1 януари 2015 г., може да доведе до рязък скок на налога за гражданите. Това предупреди Менда Стоянова от ГЕРБ на заседание на бюджетната комисия. От догодина в закона за пръв път ще се запише, че се въвежда принципът “замърсителят плаща". Новият модел на такса смет, който смятат да въведат управляващите от 1 януари 2015 г., може да доведе до рязък скок на налога за гражданите. Това предупреди Менда Стоянова от ГЕРБ на заседание на бюджетната комисия. От догодина в закона за пръв път ще се запише, че се въвежда принципът “замърсителят плаща".

С 9 души България загуби от Армения с 1-2 в квалификация за Световното

България загуби с 1-2 от Армения в квалификационен мач за Световното първенство по футбол от група В, игран в Ереван. Българският отбор завърши мача с 9 души, след като Бодуров и Дяков бяха изгонени. Бодуров получи директен червен картон, спирайки голова атака на арменците, а Дяков получи два жълти картона, първият - малко пресилен.

12 имигранти се удавиха край Сицилия

/КРОСС/ Най-малко 12 имигранти са се удавили край бреговете на Сицилия, съобщават италианските медии. Става въпрос за предварителни данни. Очаква се броят на загиналите да се увеличи. По-рано беше съобщено, че край бреговете на Сицилия е потънало корабче с 200 нелегални имигранти на борда.На мястото на инцидента работят спасители.    

Св. мчци Пров, Тарах и Андроник, Преп. Козма, еп. Маюмски, Св. Мартин Милостиви, епископ на Тур

Православен календар

Св. мъченици Пров, Тарах и Андроник

По време на Диоклетиановото гонение, станало в първото десетилетие на четвъртия век, наречено с право “ера на мъченичествата”, трима християни Пров, Тарах и Андроник били изправени на съд при съдията Нумерий Максим в Тарс, главен град на областта Киликия в Мала Азия.

Съдията запитал най-стария от тях – Тарах.

- Как ти е името?

- Аз съм християнин – отговорил той.

- Аз не те питам за твоята нечестива вяра – възразил гневно съдията. – Кажи ми името си!

- Аз съм християнин – повторил Тарах.

- Бийте го по устата за тоя отговор – заповядал съдията на своите слуги.

Заповедта била изпълнена веднага.

- Аз съм християнин – потретил Тарах, удрян непрекъснато по устата. – Това име за мене е по-скъпо и по-славно от името, което са ми дали моите родители. Но ако ти е нужно да знаеш и това, чуй: Аз се наричам Тарах.

- От какъв род си?

- От римски и воински. Роден съм в Клавдиопол. Като станах християнин, напуснах службата си.

- Слушай – казал му съдията. – Пощади старостта си и изпълни царската повеля. Вкуси от жертвоприношението и се поклони на боговете, на които се покланят и самите наши царе.

- Те се заблуждават, лукаво прелъстени от демоните – възразил Тарах.

Съдията заповядал да го бият пак жестоко за тоя отговор. След това започнал да го убеждава да извърши езически обред.

- Аз служа на Единия Бог и на Него принасям жертва не в кръв, а в чисто сърце – казал, окървавен от ударите Тарах.

- Жал ми е за твоята старост – заговорил меко съдията. – Затова още веднъж те съветвам: остави християнската вяра и се поклони на нашите богове.

Тарах заявил твърдо:

- Няма да извърша това престъпление, защото обичам закона на моя Бог. И никога не ще се отрека от него!

Почувствал безсилие в себе си, съдията заповядал да мъчат жестоко стареца. При мъченията Тарах се молел горещо. И молитвата му давала сила да понесе тежките изтезания. Оковали го във вериги и тъй го огвели в тъмница.

Съдията повикал Пров и му поставил същите въпроси:

- Името ти?

Пров отговорил:

- Моето първо и пречестно име е “християнин”. Другото ми име, дадено от човеци, е Пров.

- Откъде си родом?

- Баща ми е тракиец. Аз съм се родил в Пергия Памфилийска и съм християнин.

- Това название няма да ти бъде от полза – казал съдията. – Съветвам те: поклони се на боговете ни. Тъй ще получиш от царя милост и дарове.

- Аз не търся земни милости – отговорил Пров. – Бях богат и оставих богаството си, за да послужа на истинския Бог.

Съдията заповядал да го бият. Кръвта му се леела под жестоките удари. Мъченикът бил твърд и спокоен.

Убеждавал го и стотникът да се поклони на боговете.

- Тялото ми е във ваша власт, а мъчението за мене е милост – казал Пров, като гледал благодушно към леещата се от тялото му кръв.

- Остави безумието си – казал съдията.

- Аз не съм безумен, а мъдър и мъжествен в Господ – възразил мъченикът.

Съдията наредил да усилят мъченията. Спокойно Пров търпял всичко. Устните му мълвели:

- Господи Иисусе, помогни ми. Помогни на Твоя служител …

- А къде е помагачът ти? – иронично запитал мъчителят.

- С мене е – отговорил Пров. – Той ми помага. Затова аз за нищо не считам тия ваши изтезания. Те не ще преклонят волята ми!

- Погледни тялото си. Земята около теб е обагрена с кръв.

- Нека се лее моята кръв. Когато тялото страда за Христа, душата крепне и се оживява.

След продължителни мъчения и Пров бил окован във вериги и отведен в тъмницата.

Дошил ред на Андроник. Повикали и него.

На въпросите на съдията той дал същите отговори. Нарекъл се християнин. Отказал да се поклони на боговете. Претърпял люти страдания. През цялото време на мъченията славел Господа.

И него отвели окован в тъмницата.

След няколко дни тримата смели изповедници пак били изправени на съд. Съдията се надявал, че мъченията и затворът са пречупили волята им. Но и тоя път те му дали да разбере, че са готови всичко да претърпят за вярата си.

След мъчения с огън и желязо пак ги заключили в тъмницата.

Няколко пъти ги довеждали за разпит и подновявали мъченията. Правели ги все по-ужасни.

Съдията ги заплашил със смърт. А те отговорили:

- Умират тия, които правят зло. А ние ще оживеем в небесата, понеже Господ е наше възкресение. Не се надявай да ни отвърнеш от Бога. Ние всички с едно сърце Му служим. И не се боим от твоите заплахи!

Съдията заповядал да донесат вино и месо от идолското жертвоприношение. Слугите свързали мъчениците и насила им турили в устата храна, от която те се гнусели.

- Е, какво? Защо досега се противехте? За какво ви послужи вашето упорство? Вие вече вкусихте от жертвоприношението!

Тия думи съдията изказал с особено задоволство. Но отново се намръщил, когато чул отговора на мъчениците из устата на Пров:

- Господ вижда нашата воля. Повярвай ни, мъчителю, ни огън, ни мъка, нито нещо друго в света може да ни откъсне от Бога!

Мъчениците били подложени на нови страдания, които човешкото въображение трудно може да си представи. Рязали им ушите. Изболи им очите. Одирали им кожата.

Тяхната мъжествена твърдост предизвикала изумление у езичниците.

Най-после съдията заповядал да ги хвърлят на зверовете в цирка.

В определения ден на смъртната присъда градският цирк се препълнил с народ. С Тарах, Пров и Андроник били доведени и няколко злосторници, осъдени също на смърт. В един миг зверовете разкъсали злосторниците. После се приближили до светите мъченици и кротки като агънца легнали до нозете им. Ближели раните им.

Вместо да се вразуми от това чудо, управителят на града, езичник, помрачен от ненавист, заповядал с копия да убият мъчениците.

Когато заповедта била изпълнена, той наредил на войниците да пазят телята им, за да не би християните от Тарс да ги вземат и погребат с подобаваща чест.

Привечер се дигнала страшна буря. Ураганът бил толкова голям, че войниците, изплашени, се разбягали и изпокрили.

Християните използвали това и, въпреки бурята, взели телата на светите мъченици. Погребали ги с молитви и песнопения в каменна пещера.

След това, по обичая в онова време, с послание известили на вярващите в другите градове за смъртта на мъчениците.

 

Преподобни Козма Маюмски живял в осмия век.

Родил се в град Йерусалим. Родителите му били бедни хора. Още като дете останал кръгъл сирак. Взел го на препитание в дома си един християнин – велможа на дамаския халиф. Тук Козма бил възпитан наравно със сина на халифа Йоан – бъдещия светец на Църквата, Йоан Дамаскин, паметта ‘на когото се чествува на 4 декември.

Възпитани по християнски, двамата момци завършили образованието си под ръководството па един пленник монах, който бил високо просветен както в богословието, така и във философията, а също и в други науки.

От 732 г., Козма и Йоан, свързали се в тясна дружба, се подвизавали в йерусалимската лавра “Св. Сава”. Тук се предавали и на научни занимания. Като своя приятел. Козма обичал също много духовните песни. И той, като Йоан, се опитвал да съставя нови духовни песни. Издигнал се също като него в песненото творчество. Станал известен църковен песнописец.

Наречен бил песнопевец. Той не само съставял, но и пеел с голямо умение църковни песни.

Около 743 г., след мъченическата смърт на св. Петър, епископ Маюмски, убит от мохамедани, за епископ Маюмски бил избран преподобни Козма.

Въпреки раздялата братската дружба между св. Йоан Дамаскин и св. Козма Маюмски продължила и се задълбочила в общото служение на Бога и на

Църквата. Духовната връзка не се прекъснала до края на живота им.

Козма починал в 776 година.

В гръцката служба на св. Козма съществува такава песенна характеристика за него: “Ето духовната шира, свещената лира, която вика всички на тайната трапеза. Свещеният и славен Козма предлага медоточнн, свещенозвучни песни… И аз с песни искам да украся Козма, началника на песнопевците, равния на учителите, правия образ на духовните хармонични песни, доброгласната тръба, прекрасния извор на мелодиите, ревнителя на ангелското песнонение.”

А в една стара славянска ръкописна служба тъй е изобразен св. Козма: “Смиреномъдър и кротък, тих и красноречив, приветлив и незлобен, целомъдър и праведен, прост и чист си бил ти, Козма преподобни. И Бог те е направил светител. И ти, богомъдри, паси своето стадо на трева, оросена със спасителни води!”

Общо за химните на св. Козма Маюмски и тия на св. Йоан Дамаскин съществува такъв отзив: “Между химните на другите песнопевци те са нямали и никога няма да имат равни.”

 

Свети Мартин бил роден в Панония, в град Сабария1. Неговите родители били езичници. Баща му преди служил като обикновен войник, но с усърдието си в службата се издигнал до званието военен трибун2 и имал високо обществено положение. Детските години на Мартин преминали в Тицин3, където баща му трябвало да се пресели заради службата си. Още в най-ранна възраст с кротостта, милосърдието и душевната си чистота светецът благоугодил на Бога, явявайки призвание свише. По това време християнската вяра се разпространявала бързо и открито в пределите на Римската империя. Мартин се запознал с християни, чул от тях истините на Христовата вяра и с цялата си душа се устремил към нея, постигайки истината с чистото си и непокварено сърце. Възпламенено от любов към добродетелите и светия живот на християните, на десетата година от живота си въпреки несъгласието на родителите си момчето приело оглашение. Мартин не се обучавал в науките, задоволявайки се само с Христовото учение. На дванадесетгодишна възраст той усетил благочестиво желание да стане отшелник, подражавайки на уединения подвижнически живот на свети Антоний. Но Бог отсъдил иначе, за да яви още по-очевидно неговото благочестие дори преди просвещението в купела на кръщението. Бащата на Мартин бил крайно недоволен от приятелските отношения на сина си с християните и благочестивите му склонности, още повече, че обзет от честолюбиви стремежи, искал да направи от това силно и дейно момче виден воин, който да прослави името му на бойните полета. И ето, когато Мартин станал на петнадесет години, съгласно императорския указ, според който синовете на ветераните4 трябвало да постъпват във войската, баща му го оковал във вериги и със сила го принудил да положи военна клетва. Като син на трибун, снажният и здрав юноша станал конен офицер и завоювал голямо доверие от страна на началниците.

Новото обществено положение на Мартин не променило неговия смирен и благочестив начин на живот. Средствата му давали възможност да има двама или повече слуги от войниците, но той се задоволявал само с един, към когото се отнасял не като към роб, а като към приятел и брат и му служел повече сам, отколкото приемал неговите услуги. На другарите си в службата той показвал голяма любов и спечелил не само искреното им предразположение, но и почтителното им удивление със своя строг и благонравен живот сред постоянните съблазни. Дори като войник Мартин изцяло се посвещавал на делата на християнското милосърдие. От заплатата си той оставял само толкова, колкото му било нужно за прехрана, отказвал си във всичко, а с останалите средства помагал на нещастните, обличал голите, хранел бедните и вършел много други дела на милосърдието.

Статията "Св. мчци Пров, Тарах и Андроник, Преп. Козма, еп. Маюмски, Св. Мартин Милостиви, епископ на Тур" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

16-километрова опашка от камиони на Капитан Андреево

Опашката от товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево е с дължина около 16 км, съобщи говорителят на „Гранична полиция” Лора Любенова. Само с около километър по-къса е тази при пункт Лесово.Пунктовете работят на пълен капацитет. Създадена е организация документите на преминаващите да се обработват максимално бързо.Вече четири дни българо-турската граница е блокирана. Причина е недоволството на турските превозвачи от засилените проверки, които започна ДАИ на границата. ...

19 живи родственици на ледения човек Йоци открити в Австрия

Австрийски учени откриха 19 живи родственици на ледения човек Йоци, живял в Алпите преди 5300 години, пише в. “Дейли мейл”. Учените от Инсбрукския медицински университет взели ДНК от 3700 души, живеещи в Тиролските Алпи в Австрия. 19 от тях имат почти същата ДНК като тази на Йоци. Мумифицираното тяло на ледения човек е открито през 1991 г. Австрийски учени откриха 19 живи родственици на ледения човек Йоци, живял в Алпите преди 5300 години, пише в. “Дейли мейл”. Учените от Инсбрукския медицински университет взели ДНК от 3700 души, живеещи в Тиролските Алпи в Австрия. 19 от тях имат почти същата ДНК като тази на Йоци. Мумифицираното тяло на ледения човек е открито през 1991 г.

Нямаме право да подценяваме опасностите за националната сигурност, категоричен е военният министър

Нямаме право да подценяваме опасностите, които са свързани със заплахите за национална сигурност. Затова всички усилия на държавата и управлението в момента са фокусирани върху това да не допуснем кризата да се превърне в катастрофа. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНТ в коментар за наплива на бежанци към страната ни.Той наблегна на това, че кризата има две страни. Първата е свързана с оценката за бежанската вълна като заплаха за националната сигурност. Рисковете, свързани с бежанците, могат да бъдат анализирани в четири п...

Пловдивско село на бунт срещу биоелектроцентрала

Пловдив /КРОСС/ Бунт срещу строеж на биоелектроцентрала организираха жителите на пловдивското село Черничево. Хората се страхуват, че ток ще се произвежда от разграждането на животински трупове при специални условия. Според протестиращите производството на електричество от биомаса ще доведе до отделяне на силна миризма и може да замърси околната среда. Жителите на Черничево са изплашени от строежа на новата биоцентрала. Смятат, че заради нея ще бъдат принудени да се изселят."От миризмите токсините и отровите, които се отделят при гниенето, се застрашава цялото село. Ние сме в котловина и не само района ще застраши, но ще застраши и Хисаря, Старо железаре и Ново Железаре", твърди Николай Стоянов."Биосубстанции, които директно ще се разлагат, с бактерии - милиони, а те са не милиони, а милиарди. Не само ще вони, но колкото искате болести ще има", уточни Ивана Балева, бивш микробиолог."Да падне цената на земите - те това искат. Те гледат около 35-40 000 декара земя, искат тая земя да им стане без пари и тези хора ще ги изритат от тука. Какво значение има - ще мирише ли, няма ли да мирише, те нали ще продават ток и ще го продават на четворна цена", недоволен е Коста Стаменов.Хората се разбунтуваха и срещу кмета, който не ги е уведомил, че в бившия селскостопански двор ще се строи биогазинсталация. Те обсадиха кмеството

Лиляна Павлова: Двата вота на недоверие са взаимосвързани, защото са за обща, но изкуствено разделена политика

Двата вота на недоверие са взаимосвързани, защото са за обща, но изкуствено разделена политика. Това каза в предаването „Това е България” на Радио „Фокус”Лиляна Павлова, народен представител от ГЕРБ. „От едно работещо министерство, което провеждаше тези две политики, се направиха две неработещи министерства.

Шеф на дискотека се самоуби

Скандално известният шеф на дискотека “Планета пайнер” в Кюстендил се самоуби.
Цветелин Георгиев (31 г.) бил открит обесен в склад на заведението от свои близки. 
Това не е първият опит на Георгиев да посегне на живота си. През януари миналата година той се простреля в корема с незаконен пистолет, но оцеля. Собственикът на дискотеката попадна... Скандално известният шеф на дискотека “Планета пайнер” в Кюстендил се самоуби. Цветелин Георгиев (31 г.) бил открит обесен в склад на заведението от свои близки. Това не е първият опит на Георгиев да посегне на живота си. През януари миналата година той се простреля в корема с незаконен пистолет, но оцеля. Собственикът на дискотеката попадна...

Наградиха шестима с приза „За принос в местното самоуправление"

Шестима разградчани получиха почетния знак „За принос в местното самоуправление“. Това стана на специална церемония непосредствено след тържествената сесия на Общинския съвет послучай Деня на българската община 12 октомври. Шестимата номинирани получиха 17 гласа „За“, двама съветници – Милена Орешкова и Димитър Стефанов от ГЕРБ - гласуваха „въздържал се“. Това мнозинс...

Ватиканът спря от обращение монети, изписали грешно Исус

Ватиканът спря от обращение 6000 възпоменателни монети, посветени на първата годишнина на папа Франциск начело на Римокатолическата църква заради неправилно изписване на името Исус, пише в. „Дейли телеграф”.Вместо латинското Jesus на медала е написано Lesus. Въпреки грешката, четири бройки бяха продадени по невнимание, преди да бъдат спрени от обращение, допълва БТА. Италианският монетен двор изготви монетите в златен, сребърен и бронзов вариант. Изображенията на Христос от едната страна и лика на папа Франциск от другата са дело на художничкат...

Мирослав Найденов: Ако Цветанов го изгони, Борисов има запазено място в БАСТА

"Продължаваме да се чуваме с Бойко Борисов. Дори снощи коментирахме ситуацията с еврофондовете. Казвал съм му шеговито, че ако някой ден Цветан Цветанов му забрани да ми вдига телефона, имаме запазено място за него в БАСТА в съвета на ветераните". Това коментира в интервю за "24 часа" бившият министър на земеделието и съучредител на БАСТА Мирослав

Средиземно море почерня от трупове край Сицилия и Египет!

Нов кораб с мигранти се преобърна в Средиземно море, на 110 км от остров Лампедуза, където стана предишната морска катастрофа преди 8 дни. Най-малко 50 са удавените. 12 египетски мигранти пък са се удавили при пореден инцидент с кораб в открито море, този пък край бреговете на Египет.

Ремонтират антимонополните закони до Коледа

По 6000 лева неустойка плащат българските производители на някои търговски вериги у нас, ако продават на друг магазин на по-ниска цена, отколкото в хипермаркетите им. Това разкри вчера депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова.

Данък "трошка" няма да се вдига за бедни

Собствениците на стари и неекологични автомобили като лади и москвичи, които силно замърсяват околната среда, няма да плащат по-висок общински данък от 1 януари 2014 г. Аргументът е, че такива коли се ползват от хора с ниски доходи. Това стана ясно на заседанието на бюджетната комисия в парламента в четвъртък вечерта. Собствениците на стари и неекологични автомобили като лади и москвичи, които силно замърсяват околната среда, няма да плащат по-висок общински данък от 1 януари 2014 г. Аргументът е, че такива коли се ползват от хора с ниски доходи. Това стана ясно на заседанието на бюджетната комисия в парламента в четвъртък вечерта.

Ивелин Попов: Нищо чудно и съдията да е свирил, за да огрее трети отбор

Капитанът на българския национален отбор по футбол Ивелин Попов изрази разочарование от името на целия тим, след загубата с 1:2 при гостуването на Армения. Още тази вечер, всички шансове да стигнем до баражите на Мондиал 2014 могат да приключат. „Не ми е приятно, както и на мен, така и на момчетата. Разочарован съм. Не може така. Един съдия идва и... ОК, има жълт картон на Бодуров, но аз бях на пет метра от положението, видях какво стана. Нищо чудно и съдията да е свирил, за да огрее трети отбор. Нищо чудно, да има някаква схема. Това са мои ми...

Анорексичка от Айтос почина в страшни мъки, тежала 18 кг

Млада жена, болна от анорексия, издъхна в страшни мъки в Айтос, съобщи сайтът .burgasnovinite.bg.

Лекарите в Бургас останали потресени от гледката, на която станали свидетели и споделили, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия, пише zdrave.org. 














Млада жена, болна от анорексия, издъхна в страшни мъки в Айтос, съобщи сайтът .burgasnovinite.bg. Лекарите в Бургас останали потресени от гледката, на която станали свидетели и споделили, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия, пише zdrave.org.

Анорексичка издъхна в адски мъки, тежала само 18 кила

Млада жена, болна от анорексия, издъхна в страшни мъки в Айтос, съобщи сайтът .burgasnovinite.bg.

Лекарите в Бургас останали потресени от гледката, на която станали свидетели и споделили, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия, пише zdrave.org. 














Млада жена, болна от анорексия, издъхна в страшни мъки в Айтос, съобщи сайтът .burgasnovinite.bg. Лекарите в Бургас останали потресени от гледката, на която станали свидетели и споделили, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия, пише zdrave.org.

Любослав Пенев възхвали футболистите и видя заговор срещу България


Селекционерът на българския национален отбор Любослав Пенев поздрави футболистите въпреки загубата с 1:2 от Армения. Според треньора отборът вече е станал неудобен съперник и са се появили странични фактори, които да му пречат.

"Контролирахме мача и аз на първо място искам да похваля момчетата и да кажа, че се гордея много с тях. Просто бяха перфектни от първата до последната минута. Направихме и невъзможното, за да стигнем до победата или поне до едната точка", заяви Пенев пред...

Хората имат нужда от качествена култура

- Г-н Васев, в Министерския съвет бе внесено проектопостановление за промяна във финансирането на Народния театър „Иван Вазов”. Това предложение е доста необичайно, защото не всеки ден правителството се занимава с конкретна културна институция, при това за увеличаване на нейната субсидия. За какво по-точно става дума и как се стигна до това?

В САЩ уволниха шефа на ракетните войски

/КРОСС/ Командващият ракетните войски на САЩ генерал Майкъл Кери е уволнен заради „загуба на доверие и вяра" в действията му, предаде Би Би Си. Точните причини за отстраняването му от длъжност все още не са ясни.В сряда, американския флот отстрани от длъжност и адмирал, отговорен за ядрените оръжия. Като причина бе посочено негово участие в залагания.    

„Алкохолът е лош шофьор” стартира за шеста поредна година във Варна и още 5 града

Над 60% от пълнолетните българи смятат, че употребата на алкохол преди шофиране трябва да бъде абсолютно забранена. Това сочат данните от ново национално представително проучване на агенция ЕСТАТ, проведено в рамките на кампанията „Алкохолът е лош шофьор”, която стартира днес за шеста поредна година.

Хърватски роми ще влязат в затвора във Франция заради обири


Двайсет и шестима роми от Хърватия бяха осъдени днес във френския град Нанси на две до осем години затвор за стотици обири, извършени в няколко европейски страни, предаде агенция Франс прес.

Три жени са осъдени условно, а още един ром бе оправдан.

Прокуратурата бе поискала за 12 членове на престъпната банда максималното наказание от 10 години затвор.

Процесът на 27-те роми от Хърватия, на възраст от 19 до 55 години, организирани в три семейни клана, започна на...

Спорове ще забавят новите европари

Продължаващите спорове между държавите от ЕС и Европейския парламент ще забавят приемането на бюджета на общността за следващите седем години. Така България няма да може да използва отпуснатите за периода около 13 млрд. евро от еврофондовете още от началото на 2014 г. Луфтът между приключващия в края на 2013 г. програмен период и новия (2014-2020 Продължаващите спорове между държавите от ЕС и Европейския парламент ще забавят приемането на бюджета на общността за следващите седем години. Така България няма да може да използва отпуснатите за периода около 13 млрд. евро от еврофондовете още от началото на 2014 г. Луфтът между приключващия в края на 2013 г. програмен период и новия (2014-2020

Ново лошо момче до дивата Риана

Барбадоската певица Риана с ново гадже? Риана и рапърът A$AP Rocky са доста близки напоследък, което води до слухове, че двамата са двойка, пишат медиите отвъд Океана.
По време на Седмицата на модата в Ню Йорк Риана и рапърът са били забелязани в доста интимни отношения. Според очевидци двойката дори се е усамотила след събитието. Двамата са напра Барбадоската певица Риана с ново гадже? Риана и рапърът A$AP Rocky са доста близки напоследък, което води до слухове, че двамата са двойка, пишат медиите отвъд Океана. По време на Седмицата на модата в Ню Йорк Риана и рапърът са били забелязани в доста интимни отношения. Според очевидци двойката дори се е усамотила след събитието. Двамата са напра

Два кораба потънаха в Средиземно море

Лодка с мигранти потъна край Лампедуза, а при друг инцидент ферибот с нелегални имигранти потъна в Средиземно море, западно от египетския град Александрия

Десетки загинали при ново корабокрушение край Сицилия

Около 150 души били спасени от малтийски кораб, а други 50 - от италиански военен кораб

Десетки загинаха при ново корабокрушение край Сицилия

Около 150 души били спасени от малтийски кораб, а други 50 - от италиански военен кораб

Кораб с 250 бежанци потъна край Сицилия, 50 загинаха

Около 150 души били спасени от малтийски кораб, а други 50 - от италиански военен кораб

Кораб с 250 бежанци потъна край Сицилия

По данни на италианската брегова охрана, която е забелязала преобърналия се плавателен съд в сицилийския пролив, във водата се намират над 100 бежанци

Адвокат Пламен Борисов: Ще спя в ареста, за да бутна нелегитимното правителство на Орешарски

Преди дни, когато обявиха, че Делян Пеевски ще остане депутат колата на премиера Пламен Орешарски се оказа блокирана от антиправителствени демонстранти. На първа линия бе пернишкия адвокат и съветник Пламен Борисов. На снимка, направена от телевизия БТВ се вижда как Борисов е с високо вдигнати ръце. Това предизвика полемика от въпроси, на които ние потърсихме отговорите.

Господин Борисов, какво се случи оная вечер пред парламента, в която полицията Ви скъса якето?
Не беше пред парламента, а на входа на ул. „Сердика“ откъм бул. „Дондуков“, където полицията кой знай защо, не даваше на гражданите да преминават. Говореше, се че министър-председателя бил там и хората горяха от желание да му препречат пътя за изход. Тъй като в един момент се оказах най-отпред, гърди в гърди с полицейския кордон вдигнах високо ръце,...

Продължава

Четвърт милион долара за скалпа ни в Ереван

Домакините играха снощи за двойна премия в световната квалификация срещу България, въпреки че реално местните медии отчитаха преди двубоя само теоретичен шанс за класиране на Армения за баражите. Конкретни числа не се споменаваха, но неофициално в Ереван се говореше за четвърт милион долара за отбора.
В нашия лагер “темата пари” бе табу и за играч Домакините играха снощи за двойна премия в световната квалификация срещу България, въпреки че реално местните медии отчитаха преди двубоя само теоретичен шанс за класиране на Армения за баражите. Конкретни числа не се споменаваха, но неофициално в Ереван се говореше за четвърт милион долара за отбора. В нашия лагер “темата пари” бе табу и за играч

Издирват 15-годишно глухонямо момиче

Служители от столичното Шесто районно управление на полицията издирват Мелани Георгиева Методиева (15 г.), съобщиха от пресцентъра на МВР. Ученичката от столицата е в неизвестност от четири дни и е изчезнала от училищния двор в кв. "Манастирски ливади". Момичето е глухонямо.

Анорексия уби млада фелдшерка от Айтос

/КРОСС/ Историята на младата жена от Айтос е достойна за филм на ужасите или документален филм за фашистки концлагер.И колкото и да е жалко, през 21 век все още хора умират по толкова мъчителен и нелеп начин.Лекарите в Бургас остава потресени от гледката, на която стават свидетели и споделят, че за първи път виждат такава ужасяваща смърт, в следствие на анорексия.Таня умира, тежейки едва 18 килограма, буквално кожа и кости, не може да се движи, черният дроб, панкреасът и други важни органи вече не функционират.Желанието на младата фелдшерка да бъде слаба и здрава буквално я вкарва в гроба.Последните мигове на Таня са наистина мъчителни, но тя все пак вярва, че ще се оправи.До последно лекарите се борят за живота й, захранват я със специални добавки за недоносени бебета - една лъжичка на ден (40 грама), постоянно й се вливат системи с цел укрепване на организма, но за съжаление без резултат.Случаят на Таня влиза в медицинските доклади и дори и в медицинската литература като уникален.Какво кара едно младо момиче да падне в пропастта, която я вкарва в клопката на анорексията?Всичко започва, когато майката на Таня решава да започне да спазва най-модерните американски диети и налага на децата си Таня и малкият Стоян (10 години), също да се подложат на тях. Семейството смята, че с помощта на лечебен глад ще се изцери от разни болежки като гастрит и косопад

Протестиращи викаха "оставка" за 120-и ден


За 120-и поред ден протестиращи се събраха тази вечер около 19 ч. в пространството между Министерски съвет и президенството като блокираха закратко движението в рйаона.

Преди това протестиращи се бяха събрали около НДК, където премиерът Пламен Орешарски отиде, за да участва в предаването "Лице в лице" на БиТиВи. Той обаче успя да се измъкне от страничен вход. Очакващи го носеха плакати "Заден изход", предаде агенция "Фокус".

По традиция под кабинета на премиера...

Генков губи срещу “Локо” (Сф)

Цветан Генков загуби дело срещу бившия си клуб “Локомотив” (Сф). Нападателят на “Левски” претендираше за неполучени 8400 лв. от заплати и спечели на първа инстанция в Софийския районен съд. Но на по-горната инстанция в градския съд искът му бе отхвърлен. 

Магистратите установили, че Генков се е подписал върху документи за получаване на тези пари Цветан Генков загуби дело срещу бившия си клуб “Локомотив” (Сф). Нападателят на “Левски” претендираше за неполучени 8400 лв. от заплати и спечели на първа инстанция в Софийския районен съд. Но на по-горната инстанция в градския съд искът му бе отхвърлен. Магистратите установили, че Генков се е подписал върху документи за получаване на тези пари

Проектобюджетът за следващата година е готов като конструкция

Проектобюджетът за следващата година е готов като конструкция. Това обяви пред bTV министър-председателят Пламен Орешарски. Като обща конструкция е готов. Коментарите по отделните цифри продължават. В оставащите до края на октомври дни ще се направят дискусии и със социалните партньори, и с отделни гилдии, посочи той.

30 стажанти на "Труд" окупираха "Дондуков" 1

Близо 30 стажанти от вестник “Труд” окупираха в ранни зори сградата на Министерския съвет и заеха заседателната зала на кабинета.

Да влязат под кожата на министрите е част от обучението им по журналистика, което редакторите във вестника организират по европейския проект “Студентски практики”.
Тълпата от млади репортери бе посрещната в централно Близо 30 стажанти от вестник “Труд” окупираха в ранни зори сградата на Министерския съвет и заеха заседателната зала на кабинета. Да влязат под кожата на министрите е част от обучението им по журналистика, което редакторите във вестника организират по европейския проект “Студентски практики”. Тълпата от млади репортери бе посрещната в централно

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване