Големи надежди и пречки за банковия надзорен орган на еврозоната

Представяха го на висок глас като решителна стъпка, която тегли чертата под кризата в еврозоната, като най-значимата част от интеграцията на еврозоната от въвеждането на единната валута и последен шанс за възстановяване на доверието в съсипаната европейска банкова система, за размразяване на единния пазар и за даване на възможност на кредитите отново свободно да потекат.

Едва ли очакванията биха могли да бъдат по-големи преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да поеме отговорността за надзора на банките в еврозоната, което ще бъде предшествано от оценка на счетоводния баланс, включващ преглед на качеството на активите и тест за устойчивост на около 130 банки, представляващи около 85% от европейските банкови активи.

Всяко повторение на фиаското при тестовете за устойчивост от 2011 и 2012 година, при които големи европейски банки получиха положителна оценка за състоянието си, а скоро след това се провалиха, ще бъде пагубно за доверието в ЕЦБ. Успехът зависи обаче от способността на ЕЦБ да пречупи мощни политически интереси, а това безпрецедентно изпитание за нейните бюрократични умения.

Страните от центъра на еврозоната подозират държавите от периферията, че крият размера на лошите си дългове, периферията пък подозира центъра, а всички подозират италианците, дори италианците подозират италианците, ако се съди по неотдавнашен коментар на италианската банка Intesa Sanpaolo SpA.

Дори стигането до базовия лагер (абсолютно минималното равнище на финансов и правен анализ, който всички са съгласни, че е необходим, за да бъде укрепено доверието в новия единен надзорен механизъм) не е толкова безпрепятствено. Това изисква стабилно общо европейско определение за това как да се измерват лошите кредити, което да може да се използва при прегледа на качеството на активите, за да се извадят наяве скрити загуби.

В момента повечето страни изискват банките да регистрират лош дълг, когато заемът не е изплащан 90 дни, но отвъд това правило националните разпоредби се различават доста, като оставят големи възможности за банките да крият проблеми. Например, според най-консервативните определения делът на активите от испанската банкова система, класифицирани като проблематични, би нараснал с 4,3 процентни пункта до 30,2 % лоши кредити. Резервите за неизплащаните дългове биха спаднали до 38% спрямо 49%, според оценките на J.P. Morgan.

Делът на италианските проблемни заеми би се повишил с 2,3 процентни пункта до 17,7% , а покритието от резервите би се свило до 32% спрямо 42%.

Очаква се Европейският банков орган да обяви този месец нова уеднаквена дефиниция. Новите правила изискват съгласието на Европейската комисия и едва ли ще станат задължителни до края на 2014 година. Дали националните органи за надзор ще позволят на ЕЦБ да направи преглед на качеството на активите на базата на правила, които все още не са влезли в сила и могат да поставят в неизгодно положение местните банки? Да не говорим за разкриването на собствените им провали.

Въпреки съпротивата ЕЦБ се надява да спечели тази битка като се има предвид залогът и степента на обществено внимание. Почти сигурно е обаче, че други регулаторни сблъсъци ще бъдат избегнати.

В идеалния случай оценката на финансовите отчети и тестовете за устойчивост ще бъдат направени въз основа на уеднаквеното определение за капитал и на общ надзорен подход към изчисляването на рисково-претеглените активи. Много инвеститори се опасяват, че банките и регулаторните органи също така използват вратички в тези правила, за да намалят изискванията към тях за достатъчен капитал.

ЕЦБ обаче просто няма времето и правомощията да хармонизира тези правила преди да поеме надзорните си отговорности в края на 2014 година, посочват източници, запознати с въпроса. Няма и властта да се пребори с многобройните национални изключения, които се разрешават от директивата на ЕС, прилагаща правилата от Базел III - например разпоредбите, свързани с третирането на застрахователните подразделения, миноритарните интереси и отсрочените данъчни ...

2% от цената на бензина - за ранените при катастрофа. Литърът ще скочи с 5 ст.

150 милиона лева могат да бъдат осигурени за лечение на ранените при катастрофи, ако цената на горивото се увеличи само с 2%, предлага Васил Василев, основател на Съюза на работодателите. Това прави 5 стотинки отгоре. Сега цената е 2,50 лв. средно, а у нас се харчат 3 000 000 000 литра бензин и дизел годишно.

150 милиона лева могат да бъдат осигурени за лечение на ранените при катастрофи, ако цената на горивото се увеличи само с 2%, предлага Васил Василев, основател на Съюза на работодателите. Това прави 5 стотинки отгоре. Сега цената е 2,50 лв. средно, а у нас се харчат 3 000 000 000 литра бензин и дизел годишно.

Държавна профилактика за антракс и туберкулоза по животните се извършва във Варненско

Ветеринарните лекари във Варненско вече работят нормално. Има сключени договори с Агенцията по храните. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Георги Генев, председател на Асоциацията на частно практикуващите ветеринари в региона. Държавната профилактична програма до края на годината е преработена, като това е съгласувано с Министерство на земеделието, поясни д-р Генев.

Дърво прониза главата на работник

Работник е с опасност за живота, след като парче дърво го прониза в главата. Инцидентът станал сутринта в четвъртък в дърводелски цех в промишлената зона на град Доспат.
51-годишният Реджеп Чанчев от с. Любча работел отскоро в цеха като общ работник. Той нареждал дъски в близост до циркуляр, когато от машината отхвръкнало парче дърво и буквално Работник е с опасност за живота, след като парче дърво го прониза в главата. Инцидентът станал сутринта в четвъртък в дърводелски цех в промишлената зона на град Доспат. 51-годишният Реджеп Чанчев от с. Любча работел отскоро в цеха като общ работник. Той нареждал дъски в близост до циркуляр, когато от машината отхвръкнало парче дърво и буквално

Литва - новата мишена на руския санитарен контрол

Икономическият конфликт между Литва и Русия може зле да се отрази на визовия диалог между Москва и Брюксел

Генадий Онишченко, главен санитарен лекар на Русия, е прочут с ексцентричните си забрани и препоръки. Колаж: шведоф

Конфликтът между Литва и Русия, забранила в понеделник вноса на литовска млечна продукция, може зле да се отрази на визовия диалог между Руската федерация и ЕС, пише “Комерсант”, цитиран от Би Би Си.

По нареждане на президента Владимир Путин днес руските митници ще спрат засиления контрол по границата с Литва, без обаче да вдигнат забраната.

В ситуацията се намеси ЕС. Европейската комисия заяви за “Комерсант”, че литовската хранителна продукция е “висококачествена и безопасна”, а Русия не е представила доказателства за обратното, посочва вестникът, като цитира говорителя на Еврокомисията Фредерик Венсан.

Според изданието литовската продукция не запълва и един процент от млечния пазар на Русия; руският пазар на храни не би се разтърсил дори от евентуални забрани върху вноса на месо и риба от Литва. Това обаче би нанесло сериозен удар на литовския бизнес. Русия получава от Литва например под 1 процент от консумираната риба, но този обем представлява 70 на сто от литовските продажби.

Конфликтът може да има сериозни последици за руско-европейските връзки, твърдят дипломатически източници на всекидневника от Брюксел и Вилнюс.

ЕС е убеден, че въпросът не опира до бацилите в млякото, а до политика - в края на ноември Литва ще стане домакин на форум на “Източното партньорство”, където се очаква общността да сключи споразумения за асоцииране и създаване на свободни търговски зони с Украйна, Молдова и Грузия.

Русия активно се опитва да убеди Киев и Кишинев да се откажат от сближаване с Брюксел, но засега без успех. Литва, председателстваща в момента ЕС, настоятелно прикани федерацията “да уважава правото на суверенен избор” на бившите съветските републики. Вилнюс пък заяви, че може да блокира железопътните и автомобилните комуникации на Русия с нейната Калининградска област, ако Москва “не спре натиска върху своите съседи”, напомня вестникът.

Според него обстановката заплашва визовия диалог между Москва и Брюксел. Очакваше се Русия и ЕС да подпишат споразумение за облекчаване на визовия режим на лидерската среща през юни, но това не стана. Русия се опита да уреди разногласията, за да подпише документа на следващия форум на върха през декември, “но сега шансовете за пробив намаляват”, резюмира “Комерсант”.

Вчера руската агенция Росселхознадзор разкритикува и качеството на млечната продукция, внасяна от Холандия, припомня “Новие известия”.

“Руските санитарни служби често демонстрират подобна бдителност в моменти, когато страната ни е в сериозен конфликт с някоя държава”, пише изданието.

Холандия частично се извини на Русия заради инцидента с Дмитрий Бородин, при който холандските органи на реда нарушиха Виенската конвенция, но не и заради самия факт, че руският дипломат е бил пребит, изтъква всекидневникът.

В събота хора с камуфлажни униформи - вероятно холандски полицаи, нахлуха в дома на Бородин в Хага и го пребиха. По думите му той ги предупредил за своя дипломатически статут. Според Виенската конвенция жилищата и личността на дипломатите са неприкосновени, а органите на реда нямат право да ги задържат там, където официално са акредитирани.

Според неназовани източници на холандския в. “Фолкскрант” Бородин бил пиян и влачел децата си за косите, поради което съседи се оплакали в полицията.

“Новие известия” нарича инцидента “странен и неразбираем” и предполага, че той ще добави нови проблеми “към руско-холандските отношения, които бездруго вървят трудно”.

Русия и Холандия се съдят в момента в Международния трибунал по морско право към ООН, сезиран от холандците, след като Москва арестува кораба им “Арктик сънрайз”, с който пътуваха природозащитници, включително холандски граждани, напомня всекидневникът.

Корабът “Арктик сънрайз” на “Грийнпийс” с 28 активисти и двама независими журналисти на борда бе ...

151 състезатели от три държави участват в турнира „Лютви Ахмедов“

151 състезатели по свободна борба участват в провеждащия се утре в Разград турнир за момчета „Лютви Ахмедов“. Борците са представители на 24 клуба три държави: България, Турция и Германия. Срещите започват в 9,00 ч. в спортна зала „Лудогорец“, а официалното откриване е от 11,00 ч....

Хамид Карзай флиртува с талибаните

Барак Обама и афганистанският президент Хамид Карзай. Снимка: Белия дом

Афганистанският президент Хамид Карзай неочаквано рязко разкритикува пред Би Би Си действията на САЩ и НАТО в страната си. Търканията между Карзай и американския държавен глава Обама от години насам бяха нещо обикновено, но афганистанският лидер за пръв път използва толкова остър тон.

Хвърли съмнения не само върху методите на НАТО (пактът например издирва талибани в афганистанските провинции, без да поглежда изобщо лагерите им в Пакистан), но и върху самото разполагане на войски от алианса в Афганистан. Дали това е стремеж да се отърси от “омразното иго” или последен опит да се реабилитира пред талибаните с оглед предстоящото изтегляне на САЩ и съюзниците им през 2014 г.?

Според Карзай, който в случая не е далеч от истината, 10-те години присъствие на натовски войски все още не са гарантирали стабилност на Афганистан. По данни на правозащитни организации по време на операцията на алианса са загинали от 16 до 19 хиляди мирни жители, а и 3372 военнослужещи на пакта. Наркобизнесът в Афганистан е нараснал неколкократно - болезнен удар и за местните хора, и за близките държави, включително Русия.

Наркотичната зависимост например е отнела само в Афганистан живота на повече хора от всички военни действия и терористични атентати, взети заедно, твърдят експерти. Прочее, ако целта на Северноатлантическия съюз е била да сложи ред в страната, той наистина не се е справил с тази задача и тук Карзай не греши.

За да сме коректни, ще отбележим, че официалните цели, заявени от Вашингтон през есента на 2001 г., когато започна военната операция в Афганистан, се свеждаха до три основни точки: сваляне на радикалния, ислямистки талибански режим, отслабване на Ал Каида, превърнала в свой плацдарм талибански Афганистан, и премахване на терорист номер едно - Осама бин Ладен, организатор на атентатите от 11 септември 2001 г., станали всъщност повод американците да нахлуят в тази страна.

С тази операция САЩ свалиха режима на талибаните (при все че според редица експерти организацията все още има висок потенциал, а след изтеглянето на натовските войски връщането на страната под неин контрол ще е въпрос на време), ликвидираха Бин Ладен и съществено отслабиха Ал Каида, принудена сега да търси нови бази (по-специално в Северна Африка). Както личи, повечето формални цели са постигнати, макар че като цяло Афганистан си остава сред най-нестабилните и взривоопасни региони в света.

Международната общност обаче не успя за 12 години да сложи ред в страната, възпрепятствана не на последно място от днешния елит начело с президента Карзай. Нима брат му Абдул Каюм Карзай, който впрочем ще се включи в предстоящата президентска надпревара, не е може би най-влиятелният в страната наркобарон? Нима друг, а не Карзай провали напълно проекта за създаване на афганистанска национална армия, която даже днес е далеч по-слаба от доброволческите части на племената и въобще не може да се мери с талибанските въоръжени сили?

Нима друг, а не афганистанският президент получаваше и контролираше финансовата помощ за страната в размер на милиарди долари? Афганистан обаче до ден-днешен е сред най-бедните страни в света. Защо тогава Хамид Карзай обвинява за всичко своите съюзници САЩ и НАТО - между другото те, както заяви наскоро Барак Обама, губят войници, за да бранят режима на Карзай?

Отговорът, може би твърде прост, гласи: 2014 г. Годината, когато войските на НАТО окончателно ще напуснат Афганистан, оставяйки там само военни съветници, подпомагащи онова, което днес се нарича афганистанска армия.

Карзай чудесно схваща, че това формирование, чиито войници и офицери с удоволствие споделят разузнавателни данни с талибаните, минават на тяхна страна и обратно, а освен всичко са изпечени мародери, едва ли би могло да защити неговия режим от талибанските бойци. Последните ...

Не купувай тези коли!

Британците са безпощадни до най-малка подробност
Британското издание Auto Express състави потребителски рейтинг на най-неудачните автомобили, продавани на територията на страната за последните 25 години , цитира Autocar UK .

На първо място е класиран моделът Rover CityRover, продаван от 2003  г. Британците са безпощадни до най-малка подробност Британското издание Auto Express състави потребителски рейтинг на най-неудачните автомобили, продавани на територията на страната за последните 25 години , цитира Autocar UK . На първо място е класиран моделът Rover CityRover, продаван от 2003 г.

Защо в Ливан расте недоволството от сирийските бежанци

Асошиейтед прес

Миналата година, докато сирийските бежанци прииждаха, ливанските градове и села започнаха да налагат полицейски час и се появиха надписи, предупреждаващи пришълците да стоят далеч от тях. В някои предупреждения се говореше за “чуждестранни работници”, в други направо се казваше, че става дума за “сирийците”.

Надписите бяха махнати след кампания на правозащитници, които през лятото се събраха в Бейрут и на мост в столицата окачиха транспарант, на който пишеше: “Извинете ни за поведението на тези от нас, които са расисти!”

Но напрежението не изчезна, защото в страната, чието население е само 4,5 милиона, бежанците вече са повече от един милион.

Ливан е страната, приемаща най-много сирийци, бягащи от продължаващата две години и половина гражданска война. Във войната загинаха над 100 хиляди души, а милиони напуснаха родните си места. Сирийците са обвинявани, че крадат, подкопават трудовия пазар и дори, че причиняват задръствания по улиците.

Джуди, 22-годишна студентка, разказва, че е била изхвърлена от такси, когато шофьорът разбрал, че е сирийка. Маджид, който работи на паркинг, казва че е започнал да крие националността си.

Абед, портиер в Бейрут, се върнал в Сирия, за да прекара Рамазана със семейството си. Когато опитал да се върне, служител на имиграционните власти му забранил да влиза в страната за една година. Без никакви обяснения, каза Абед за Асошиейтед прес по телефона от Сирия. И тримата поискаха да не посочваме фамилиите им, за да не се влоши положението им.

Напрежението се дължи и на трудните исторически отношения между двете страни. През голяма част от последните три десетилетия Сирия на практика управляваше Ливан. Тя диктуваше политиката за всичко, от назначаването на високопоставени чиновници до определянето на президенти и премиери. Десетки хиляди сирийски войници бяха разположени в страната, разполагаха унизителни пътни блокади, а Дамаск беше обвиняван за десетки бомбени атентати и убийства.

Всичко това приключи през 2005 година, след като Сирия се изтегли от Ливан под международен натиск. Но сирийският режим все още има могъщи съюзници там, включително екстремистката групировка Хизбула и много по-малки въоръжени групировки.

Много ливанци отвориха домовете си за тях, но Лама Факих от Хюман райтс уоч заявява, че сирийските бежанци споделят с организацията, че чувстват несигурност и нарастваща враждебност.

Тя заявява, че бежанките са изложени на опасността да бъдат експлоатирани от хазяи и работодатели. “Научаваме, че има случаи в които жените са подложени на сексуален тормоз, от тях се иска да оказват сексуални услуги, а когато откажат, се страхуват от отмъщение”.

Някои политици, включително от националистическото Свободно патриотично движение, ръководено от християнския лидер генерал Мишел Аун, призоваха за затваряне на границата за бежанци. Те казват, че притокът им може да смути деликатния религиозен баланс в страната. Повечето от бежанците са мюсюлмани сунити, а Ливан има значително шиитско и християнско население.

“Това е организиран престъпен акт на ливански и чужди чиновници с цел промяна на демографския баланс на страната”, казва Джебран Басил, министър на енергетиката и висш член на Свободното патриотично движение.

Враждебността засяга и сирийците които, като портиера Абед, живеят в Ливан от години. Маджид, който е работел на паркинга много преди започването на сирийската криза, разказва, че е бил напсуван от клиент, който усетил сирийския му акцент. “Очаквах да ми даде бакшиш”, казва той. Вместо това “бях унижен, но не посмях да отвърна.”

БТА

Моисей хапва банички с отстъпка

Певецът Моисей Стойчев сподели с приятелите си във фейсбук забавен статус, от който се разбира, че си служи с привилегии в квартална баничарница. ,,Ха! Отдавна не бях влизал в баничарницата и сега влезнах! И ми направиха отстъпка (така да се каже ) Певецът Моисей Стойчев сподели с приятелите си във фейсбук забавен статус, от който се разбира, че си служи с привилегии в квартална баничарница. ,,Ха! Отдавна не бях влизал в баничарницата и сега влезнах! И ми направиха отстъпка (така да се каже ) ", написа той в социалната мрежа преди няколко дни. Под статуса имаше и предположения, че това

Разследват Мис Вселена 2012 заради фотосесия

Индийската полиция е започнала разследване, след като се оказа, че Мис САЩ 2012 и Мис Вселена 2012 Оливия Кулпо е участвала във фотосесия за реклама на обувки в Тадж Махал, без да е получила разрешение за това, предаде АФП. 21-годишната Кулпо посетила монумента в Агра в рамките на турне в Индия. „Започнахме разследване срещу Кулпо и обкръжението й, след като получихме оплакване”, оповестиха от полицията.Младата жена позирала с маркови обувки пред фотографите, седнала върху мраморна плоча пред мавзолея. Въпросната плоча бе наречена „Трона на Дая...

Засилваме туристическия обмен с Русия

Заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев подписа в Санкт Петербург Протокол за разширяване на сътрудничеството между Министерството на културата на Руската федерация и МИЕ в областта на туризма. Документът парафира и зам.-министърът на културата на Русия Алла Манилова. Церемонията се състоя в  Таврическия дворец, където до 1917 г. Заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев подписа в Санкт Петербург Протокол за разширяване на сътрудничеството между Министерството на културата на Руската федерация и МИЕ в областта на туризма. Документът парафира и зам.-министърът на културата на Русия Алла Манилова. Церемонията се състоя в Таврическия дворец, където до 1917 г.

Анелия и Галена като близначки

Анелия и Галена се славят като най-добре облечените звезди в средите на поп-фолка.

Руски милионери си спретнаха състезание по харчене

/КРОСС/ Двама руски милионери пръснаха 130 000 лири (над 200 000 щатски долара) в лондонски клуб. Богаташите са решили да си устроят състезание кой ще пръсне повече пари в лъскавия клуб Kitsch London, съобщава The Daily Mail. Собствениците на заведението, които са решили да запазят имената на богатите си клиенти в тайна, разказват пред изданието, че паралиите са прекарали в заведението около 3 часа, поръчвайки огромни количества от най-скъпия алкохол. Когато единият поръчвал няколко бутилки, другият веднага удвоявал и утроявал количеството. Оказало се, че са изпили 84 бутилки шампанско Дон Периньон, всяка от които струва 325 лири.Според разказите на очевидец, всички най-изискани дами са се били събрали около масите на бизнесмените. За да се справят с поръчаното, участниците в състезанието определено са се нуждаели от помощ. Която не им е стигнала, защото при затваряне на заведението на масите им останали няколко неразпечатани бутилки. А самите паралии са се нуждаели от помощ, за да напуснат бара. На финала победителят бил със сметка от 66 779 лири, а загубилият - с 64 279 лири. Когато единият мъж разбрал, че е спечелил, започнал да скача от радост и възторжено да размахва сметката във въздуха. Какъв е бил спора или по точно облога не се съобщава.

Третокласници гласуваха в местния парламент да останат сами в сградата си

Стотици ученици посетиха общинска администрация – Разград в Деня на отворените врати послучай Деня на българската община, само група третокласници от ОУ“Васил Левски“ получиха шанс да гласуват от пултовете на общинските съветници. Децата влязоха в сесийната зала в момент, в който приключваше заседанието на Общинския съвет и системата за гласуване бе включена. Техният гид из общинската сграда – шефката на дирекция „Култура и туризъм“ Цветана Бенонова им предложи да седнат на банките и сами да гласуват. Съветниците с охота показаха на малчуганите...

„Карай трезво“ и в Разградско

“Пътна полиция”- Разград се включва в кампанията по превенция на пътно-транспортни произшествия поради употреба на алкохол “Карай трезво” – съобщиха от ОДМВР-Разград. За целите на кампанията са отпечатани тематични информационни брошури, които ще се разпространяват в курсовете за подготовка на нови водачи в учебните форми на Съюза на българските автомобилисти. Част от тиража е предоставен и на полицията. Брошурите ще се връчват в сектор “Пътна полиция” към ОДМВР - Разград на новите водачи при получаване на свидетелствата за управление; на водач...

Радан Кънев: Пеевски не е важен за нас, а за управляващите


Страстта, с която Делян Пеевски е защитаван и назначенията, които получава, изглежда прави за управляващите неговата личност важна. Това заяви в предаването "Панорама" лидерът на ДСБ Радан Кънев в отговор на въпрос защо е толкова важен Пеевски за Реформаторския блок. Повод за въпроса е искането на блока до Конституционния съд да бъде обявено за противоконституционно оставането на Делян Пеевски в Народното събрание.

За нас той е важен заради шеметното му кариерно развитие от неговото...

Люксембург ще разследва Skype за връзки с NSA

Комисията за защита на данните на Люксембург смята да разследва Skype заради опасения за участието на компанията в подслушванията, провеждани от Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ, предаде в. Гардиън. Срещу компанията, притежавана от Microsoft, потенциално биха могли да бъдат предявени наказателни и административни санкции, включително забрана за предаване на комуникациите на потребителите й на САЩ.

Апостол на 90

Апостолите не са като патриарсите – отиват си рано. Така и Апостол Карамитев не дочаква преклонна възраст – умира от рак на 50. От юбилейния му рожден ден до срещата със смъртта на 9 ноември 1973-а не е минал и месец.

Агенти на ДС ще могат да ръководят обществените медии

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове от Закона за радиото и телевизията, които забраняват на бивши сътрудници на Държавна сигурност да участват в ръководните органи на БНТ и БНР. Освен двете национални медии промяната засяга и Съвета за електронни медии.Решението на съда е взето с особено мнение от трима негови членове, информира БГНЕС. Конституционният съд бе сезиран по въпроса през януари от 57 народни представители от БСП с аргумент, че текстовете са дискриминационни и ограничават човешките права.Седем от съдиите спод...

Гонят бездомните кучета от приюта в Горни Богров

В края на тази година вторият по големина приют за бездомни животни у нас ще бъде затворен. От три години той е стопанисван от българската организация “Анимал Рескю София” (АРС), която се издържа само от дарения и не получава финансиране от държавата и ЕС. Имотът е частна собственост и е нает от Столичната община. Преди няколко години кметството г В края на тази година вторият по големина приют за бездомни животни у нас ще бъде затворен. От три години той е стопанисван от българската организация “Анимал Рескю София” (АРС), която се издържа само от дарения и не получава финансиране от държавата и ЕС. Имотът е частна собственост и е нает от Столичната община. Преди няколко години кметството г

Момчето, което беше отвлечено в Нова Зеландия, още не е избрало при кого да живее

Момчето, което беше отвлечено в Нова Зеландия, още не е избрало при кого да живее. “Ще реша този въпрос когато стана на 14 г., сега съм още малък”, казва 12-годишният Георги.Бащата му го извел от страната ни година след като разбрал, че има син.  Според дядото Георги Бакалов отвличането е било предварително планирано до най-малката подробност. Момчето, което беше отвлечено в Нова Зеландия, още не е избрало при кого да живее. “Ще реша този въпрос когато стана на 14 г., сега съм още малък”, казва 12-годишният Георги.Бащата му го извел от страната ни година след като разбрал, че има син. Според дядото Георги Бакалов отвличането е било предварително планирано до най-малката подробност.

Лодка с 250 имигранти се обърна в близост до Лампедуза

Лодка, превозваща 250 имигранти се преобърнала в близост до остров Лампедуза, съобщава РИА Новости.

Италианската брегова охрана е забелязала преобърналия се плавателен съд в сицилийския пролив. Във водата се намирали над 100 бежанци, които не проявявали признаци на живот.

В момента се провежда спасителна операция под ръководството на Лодка, превозваща 250 имигранти се преобърнала в близост до остров Лампедуза, съобщава РИА Новости. Италианската брегова охрана е забелязала преобърналия се плавателен съд в сицилийския пролив. Във водата се намирали над 100 бежанци, които не проявявали признаци на живот. В момента се провежда спасителна операция под ръководството на

Цветанов не се подписал под вота за магистралите

София /КРОСС/ Името на Цветан Цветанов липсва под искането за вот на недоверие към кабинета "Орешарски" за регионалната политика, който бе внесен от ГЕРБ в четвъртък. Вторият човек в бившата управляваща партия отказа да обясни защо не е сложил парафа си под искането въпреки настоятелните въпроси към него в кулоарите на парламента. Дясната ръка на Борисов обаче отклони обвиненията, че не е съгласен с вота.Дебатите по искането за ново недоверие ще са в сряда. По правилник разискванията се провеждат не по-рано от три дни и не по-късно от седем след внасянето на вота в деловодството на парламента. Гласуването е 24 часа след края на дебатите.ГЕРБ обаче отново няма да се регистрират, ако БСП, ДПС и "Атака" не съберат кворум. Все още не е ясно дали този път националистите ще са в зала. Ден преди дебатите пък започва мюсюлманският празник Курбан Байрам, на който традиционно част от депутатите на ДПС отсъстват от парламента. Той продължава три дни, което означава, че мюсюлманите в Народното събрание може и да не присъстват на разискванията и гласуването. От ДПС обаче вероятно ще бъдат на работа да защитят правителството.Междувременно депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова заяви, че до края на годината ще бъде внесен и вот на недоверие за здравеопазването, съобщи "Стандарт".

Съкращават администрацията с 10% от 1 януари

Финансовото министерство е изпратило разпореждане до всички министерства и държавни органи да готвят проектобюджетите си за догодина при 10% съкращение на персонала.

Кораб с мигранти потъна край Сицилия, има десетки жертви

Нова трагедия с мигранти се разигра в петък в Средиземно море за по-малко от седмица- кораб с 250 души на борда е потънал между Тунис и Сицилия и жертвите са десетки.

Кораб с мигранти се преобърна край Сицилия

Сигналът за търпящия бедствие кораб бил подаден от малтийски патрулен катер, след което на мястото на корабокрушението пристигнали италиански военни кораби и хеликоптери.

В. Петров и М. Врабевски са европейски граждани на 2013

Европа ще чуе всеки свой гражданин, но Европа задължително трябва да чуе гласът на титан на духовността като акад. Валери Петров и Европа трябва да познава радетели на българщината като Милен Врабевски, каза президентът Плевнелиев

Създадоха фен клуб на „Лудогорец” във Варна

От четвъртък вече официално функционира фен клуб на Лудогорец и в град Варна. На откриването на клуба присъстваха изпълнителният директор на Лудогорец - Ангел Петричев и централния защитник Александър Барт. Това е вече третият фен клуб на "орлите" в различен град в България.

Кънев: Как е успял Пеевски, като е бил само на държавна работа

София /КРОСС/ В днешното правителство държавата отсъства, за да властват групировките. Това заяви пред БНТ лидерът на ДСБ Радан Кънев. По думите му по този начин се създава една уродлива форма на бизнесмени като Пеевски. Как е успял, като е работил само държавна работа, попита Кънев.Едва ли Пеевски е толкова важен като човек, но той явно е важен като фактор за ДПС и БСП. За нас е важно как той е постигнал това шеметното кариерно развитие, което символизира всичките пороци на системата ни. Той на 25 години е бил заместник - министър и началник на Държавният резерв. Той е и народен представител, които не влиза в НС, но е много важно да стане шеф на ДАНС, посочи тъмносиният лидер. По думите му роднинството и шуробаджанащината са прояли държавата ни от векове. Нашата борба е да заработят институциите в страната. Наши и ваши избиратели няма. Трябва да има държава, за да го има и дясното, каза още Кънев.

Готвят 10-процентно съкращение на чиновниците след Нова година

София /КРОСС/ В държавните институции предстоят 10% съкращения на персонала от 1 януари догодина. Това става ясно от документ, попаднал неофициално в медиите. Писмото до шефовете на държавната администрация е подписано от финансовия министър Петър Чобанов.От пресцентъра на финансовото министерство потвърдиха, че такова писмо има и обясниха, че съкращенията се налагат, за да се оптимизират разходите на институциите. Те трябва да представят списъка с предложенията си за свиване на персонала и проектобюджетите си за догодина до 16 октомври, съобщи БНТ.

Обама и Републиканците отново не се споразумяха

/КРОСС/ Американският президент Барак Обама и републиканците в Сената отново не успяха да се споразумеят за "включването" на правителството, съобщава „Ройтерс".Въпреки това, сенатори отбелязаха напредък в дискусията."Дискусията се проведе. Имаше конструктивен характер, но няма решение", каза сенатор Дан Коутс.

Любо Пенев: Ще питаме ФИФА, ако трябва да почваме с двама-трима по-малко

"Ние контролирахме мача и на първо място искам да похваля момчетата, които бяха перфектни от първата до последната минута. Направихме и невъзможното, за да стигнем до победа или до точка", обяви националният селекционер Любослав Пенев след загубата с 1:2 от Аремния, която на практика ни лиши от възможност да играе бараж за световното догодина.

Лодка с 250 имигранти се преобърна близо до о-в Лампедуза

Лодка, превозваща 250 имигранти, се преобърнала в близост до остров Лампедуза, съобщава РИА Новости.

Италианската брегова охрана е забелязала преобърналия се плавателен съд в сицилийския пролив. Във водата се намирали над 100 бежанци, които не проявявали признаци на живот.

В момента се провежда спасителна операция под ръководството на Лодка, превозваща 250 имигранти, се преобърнала в близост до остров Лампедуза, съобщава РИА Новости. Италианската брегова охрана е забелязала преобърналия се плавателен съд в сицилийския пролив. Във водата се намирали над 100 бежанци, които не проявявали признаци на живот. В момента се провежда спасителна операция под ръководството на

САЩ хванали талибански лидер

Съединените щати съобщиха, че са хванали висш талибански лидер в Пакистан. Очаквайте подробности. /АФП

Унищожиха над 100 кг месо заради трихинелоза

Над 100 кг глигански мръвки са изгорени в екарисаж в четвъртък заради открита в тях трихинелоза. Унищоженото месо е от диво прасе, убито от ловджии от ловешкото село Хлевене. Няма хора, които да са яли от него, съобщи д-р Ивайло Йотов, директор на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч.
Според него е наложително ловджийските отряди Над 100 кг глигански мръвки са изгорени в екарисаж в четвъртък заради открита в тях трихинелоза. Унищоженото месо е от диво прасе, убито от ловджии от ловешкото село Хлевене. Няма хора, които да са яли от него, съобщи д-р Ивайло Йотов, директор на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч. Според него е наложително ловджийските отряди

Христофор Колумб открива Америка

Откриването на Америка

На днешния ден през 1492 година е открит континента Америка.  В периода между 1492 и 1504 Христофор Колумб предприема четири изследователски експедиции по указ на испанския крал. Събитията по време на тези експедиции той описва в бордовите си дневници. Оригиналите на тези дневници не са запазени, но Бартоломе де Лас Касас прави частично копие, което е достига до наши дни.

В 2 часа през нощта на 12 октомври, 33 дни след потеглянето им от Канарските острови, морякът Родриго де Триана забелязва на запад земя, която сутринта всички разглеждат с възхищение. Колумб нарича острова Сан Салвадор. От корабите спускат лодка и Колумб, заедно с другите двама капитани, нотариус и кралски контрольор слизат на брега, забиват кастилското знаме, стъпват във владение и съставят съответния нотариален акт. На острова испанците виждат голи хора и Колумб описва първата си среща с араваките - народ, който след 20-30 години ще бъде напълно изтребен от колонизаторите. Някои от тях имат рисунки по лицето, дреги по тялото, а някои само около очите и носа. Не познават хладни оръжия и не знаят значението на желязото.” Тук за първи път испанците виждат “сухи листа, които се свиват на тръбичка, запалват се и димят в устите им” – първо указание за тютюна. Колумб смята през целия си живот, че е достигнал Южна Азия.

Статията "Христофор Колумб открива Америка" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Любен Дилов-син: Прасето ми беше от "Левски", сега е от "Берое"

Как се държи Христо Стоичков на снимачната площадка? Какво прави Мика Стоичкова преди да започне да говори в сериала? Каква роля даде Любен Дилов на приятелката си Мария?
Отговорите на тези въпроси и още куп интересни новини ще научите от сценариста, писателя и журналиста Любен Л. Дилов в съботното интервю на Как се държи Христо Стоичков на снимачната площадка? Какво прави Мика Стоичкова преди да започне да говори в сериала? Каква роля даде Любен Дилов на приятелката си Мария? Отговорите на тези въпроси и още куп интересни новини ще научите от сценариста, писателя и журналиста Любен Л. Дилов в съботното интервю на "24 часа"

Отвличането ми беше опит за държавен преврат, смята либийският премиер

Либийският премиер Али Зейдан определи отвличането си вчера като „опит за държавен преврат”. Той направи това в предавана по телевизията реч.„Не мисля, че над 100 коли с въоръжени хора могат да отцепят движението в един квартал, без да е дадена заповед за това... Това е опит за държавен преврат срещу легитимността”, заяви Зейдан.Той осъди „криминалния и терористичен акт” и заяви, че „една политическа партия” стои зад отвличането, без да споменава коя е тя. Премиерът на преходното правителство беше отвлечен в хотел Коринтия, където живее по съоб...

Терористичният акт в Брайтън срещу Маргарет Тачър

Терористичния акт в Брайтън е терористичен акт, извършен от Ирландската републиканска армия (ИРА) в „Гранд Хотел“, град Брайтън, Великобритания, в ранната утрин на 12 октомври 1984 година. Неговата цел е да бъде убит тогавашният премиер-министър на Великобритания Маргарет Тачър, която отсяда в хотела за участие в провежданата в града годишна конференция на Консервативната партия. В хотела освен госпожа Тачър, по време на терористичния акт, отсядат множество други политици и депутати от парламента. Бомбата е взривена в 2:54 сутринта, когато Маргарет Тачър е в апартамента си, където заедно с личния си секретар завършват работата върху речта, която тя трябва да изнесе пред конференцията на консерваторите на следващия ден. Детонацията и ударната вълна силно разрушават банята, но н...

Бориса празнува рожден ден в Санторини

Изкусителката днес празнува рожден ден и тази година ще отбележи важния ден извън страната.

Бареков подозира сделка за избори в ранна пролет

Велико Търново /КРОСС/ Най-опасното за България, което може да стане, е сделка между Бойко Борисов, БСП, ДПС и "Атака" за предсрочни избори преди май догодина, защото в момента и четирите партии са в по-добра кондиция за избори, отколкото ще бъдат тогава". Това заяви Николай Бареков във Велико Търново, където е поредната спирка на кампанията "България без цензура". Според бившия водещ новото му движение върви нагоре и става реална сила, докато ГЕРБ продължавал да върви надолу."Миналата година по това време ГЕРБ имаха 42% доверие на избирателите, а сега е 15-16%. Представете си само след няколко месеца къде ще бъдат. ДПС са армия, те винаги са готови да извадят хората си на избори. БСП сега е по-добре, отколкото ще бъде месец май, защото зимата ще е много тежка. Чувам, че "Атака" в момента са закупили билбордове из цялата страна и се подготвят за форсмажорни обстоятелства при едни избори евентуално в много ранната пролет, което обаче за нас е неизгодно. Няма как да участваме на такива избори", анализира Бареков.Учредителното събрание на новото движение щяло да бъде през януари, февруари във Велико Търново, издаде Бареков. "Правим го неслучайно тук, в духовната столица на България, за да покажем, че ние сме движение на регионите, което ще отчита проблемите на българската провинция", обясни той, цитиран от "24 часа". Снимка: Булфото, всички права запазени

Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от 19 век - 14 .10 от 18.00ч.,НДК - зала 4

 Едно събитие за всички любители на италианската мелодрама и в частност на Джузепе Верди - дългоочакваната лекция на журналиста и музиколог Бруно Бертучи на тема „Верди: преоткриване и иновация на италианската мелодрама от 19 век“, която ще се състои в София на 14 октомври от 18:00ч. в Зала 4 на Националния дворец на културата, на фона на прекрасната изложбата „В памет на Верди“.

 

В лекцията, подготвена специално за 200-годишнината от рождението на композитора, чрез мултимедийна презентация и избрани творби от най-известните му опери, Бертучи ще разкаже, интересни анекдоти между реалността и легендата за Маестрото от Бусето.

 

Лекцията е част от програмата на Института за XIII СЕДМИЦА НА ИТАЛИАНСКИЯ ЕЗИК ПО СВЕТА (12-20 октомври 2013), която се провежда под патронажа на Посолството на Италия и под патронажа на Президента на Република Италия.

 

Бруно Вертучи е роден в Козенца, но живее в Рим от години. Завършил е педагогика в Падуа и DAMS (Дисциплини на изкуството, музиката и театъра) в Болоня, специалност музика. Преподавал е в основни училища в Италия и чужбина. Работи като журналист и публицист и сътрудничи на ежедневници като „Il Giornale”, „L’Osservatore Romano” и „Quintessenza”. Има публикувани статии в специализирани за музика списания. Участва като музикален критик в няколко издания на Международния фестивал за пианисти в Бреша и Бергамо, както и в други музикални събития в Италия и чужбина. Изнася лекции и участва в семинари на тема етномузикология. Автор е на книгата „Confidenze Musicali” (Музикални признания) на издателство Lombardo, Рим. Понастоящем води музикално предаване, озаглавено „Диапазон“ по Радио Ватикана

“Гардиън“ще продължи да публикува разобличенията на Сноудън

Британският вестник “Гардиън“ще продължи да публикува разобличенията на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, въпреки недоволството на ръководителя на британското контраразузнаване Андрю Паркър. Главният редактор на “Гардиън“ Алън Расбриджър заяви пред радио Би Би Си, че изданието му ще продължи с публикациите си, с което реагира на изявлението на Паркър, че те поставят под заплаха сигурността на Великобритания.

Най-малко 12 имигранти се се удавили при новия инцидент край Лампедуза

Най-малко 12 души са загинали при потъването на неголям кораб с 250 имигранти в Сицилийския пролив на около 110 км от италианския остров Лампедуза, предаде агенция

Найденов: Не бива да гледаме на бежанците само като на заплаха

София /КРОСС/ Нямаме право да подценяваме опасностите, които са свързани със заплахите за национална сигурност. Затова всички усилия на държавата и управлението в момента са фокусирани върху това да не допуснем кризата с бежанците да се превърне в катастрофа. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.Той наблегна на това, че кризата има две страни. Първата е свързана с оценката за бежанската вълна като заплаха за националната сигурност. Рисковете, свързани с бежанците, могат да бъдат анализирани в четири посоки: потенциалният риск бежанската вълна да се превърне в хуманитарната криза; здравните рискове; рисковете, свързани със социалното напрежение в местата, в които се настаняват бежанците, от гледна точка на интеграция и криминогенна обстановка, а не на последно място и рисковете, свързани с достъпа до българска територия на лица, свързани с терористични групировки. „Не бива да гледаме на бежанците само и единствено като на заплаха и през призмата на оценката на рисковете. Трябва да проявим, ако щете, минимална доза състрадание и хуманно отношение", допълни министър Найденов.Той обясни, че Националният оперативен щаб, както и двата щаба в Елхово и Хасково, работят постоянно. Направена е своевременна оценка и на здравните рискове. Компенсирано е и отсъствието на комуникация между кметовете на населените места и общините, в които се насочват бежанците

Младоженец забрави половинката си на бензиностанция

/КРОСС/ Германец забрави жена си, с която наскоро сключил брак, на бензиностанция и усетил липсата й едва след 200 км. За инцидента , разиграл се във федералната провинция Хесен, разказа пред радиостанция FHH самата съпруга - 33 -годишната Айлен Новак. По думите на младата съпруга мъжът й спрял колата на бензиностанция, за да зареди гориво. Тя използвала времето, за да отиде до тоалетната. Когато се върнала обаче, с ужас видяла, че половинката й я няма, както и че не разполага нито с пари, нито с телефон. От своя страна съпругът й, чието име не се споменава, решил, че жена му спи в задната част на семейния микробус. След като стигнал Брауншвайг в Долна Саксония, обаче започнал да се притеснява, след като децата, които пътували заедно с тях, вдигат много шум, а жена му по никакъв начин не се опитва да ги успокои. Първоначално Айлин решила, че съпругът й има психични увреждания. Пред радиото тя признава, че вече не му се сърди. Историята на двойката завършила с щастлив край благодарение на полицаите, които им помогнали и им пожелали дълги години семейно щастие.

Тайфуни с нежни имена в парламента

Спомняте ли си този откъс от романа на Богомил Райнов „Тайфуни с нежни имена“? Той е много показателен за непредвидимостта на крехката половина на човечеството. В последните години все повече дами са понесени от вълната непременно да бъдат „желязна лейди” по примера на Маргарет Тачър.

Део живее с българо-нигерийка

Мариана Станчева - изключително красива мулатка, фино 22-годишно момиче, е новата изгора на Део.

Запознават се случайно във Варна преди месец. Део има поредно участие, а тя е от обслужващия персонал. Но нейната изтънчена визия, прекрасен български, култура на поведение грабват веднага погледа му. Разменят си телефоните и след двуседмична Мариана Станчева - изключително красива мулатка, фино 22-годишно момиче, е новата изгора на Део. Запознават се случайно във Варна преди месец. Део има поредно участие, а тя е от обслужващия персонал. Но нейната изтънчена визия, прекрасен български, култура на поведение грабват веднага погледа му. Разменят си телефоните и след двуседмична

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване