Борисов и Цветанов кукловоди на протеста

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов прозират като кукловоди на протестите срещу законно избраното правителство, които вчера ескалираха до сблъсъци пред парламента.

САЩ и ЕС не дават транспорт на Сирия за износ на химически оръжия

Западните страни ще отхвърлят искане на Сирия да й се доставят военни транспортни средства за извеждане от страната на химическото оръжие, защото бронираните камиони и друга подобна техника може да бъдат използвани срещу въоръжената съпротива, заявиха пред Ройтерс дипломатически източници. Представители на две западни страни казаха, че сирийският президент Башар Асад е представил "дълъг списък" със специализирана техника за защитата на автоколоните по пътя им до брега на Средиземно море през зони на бойни действия, предаде БНТ. Агенцията, която контролира химическото разоръжаване на Сирия, обаче ще отхвърли тези искания, защото голяма част от въпросната техника може да бъде използвана за целите на армията в гражданската война, заявиха източниците. "Няма начин режимът да бъде сн...

Министър Адемов иска догодина да се обсъди модел за условията за пенсиониране

Догодина да бъде обсъден моделът за увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране, настоя социалният министър Хасан Адемов след края на дебатите по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. Според Адемов индексацията на пенсиите от 1 юли по швейцарското правило с три на сто не е удовлетворителна, но това са възможностите на бюджета.

Борисов потвърди, че е участвал в офшорна фирма

Стара Загора /КРОСС/ Пред активисти на ГЕРБ в Стара Загора лидерът на партията и бивш премиер Бойко Борисов потвърди, че е участвал в офшорна фирма.Той е обяснил, че това се е случило през 1994 година, притежавал е една четвърт от компанията, която така и не е функционирала.Борисов се е занимавал по това време с карате и твърди, че не е разбирал нито от бизнес, нито от финанси.1994 година една четвърт съм имал в офшорна компания, която... тогава всички правеха. 94-а година. Не е работила изобщо. Аз бях забравил. И до ден-днешен... Понеже се обадих, 4-5 години не се бяхме чували, на Цветелина, викам: "Абе ти помниш ли такова чудо?, сподели Борисов пред съпартийците си.

Долче прати 350 000 евро на Меси

Дизайнерът Доменико Долче преведе 350 000 евро на сметката на фондация на Лионел Меси.

Италианската икона в модата се отблагодари с дарението за алманах на неговата къща, пълен със снимки на футболната звезда. Меси подпомага деца, които страдат от проблеми с хормона на растежа, каквито е имал самият той преди години.

Същевременно "Барселона" Дизайнерът Доменико Долче преведе 350 000 евро на сметката на фондация на Лионел Меси. Италианската икона в модата се отблагодари с дарението за алманах на неговата къща, пълен със снимки на футболната звезда. Меси подпомага деца, които страдат от проблеми с хормона на растежа, каквито е имал самият той преди години. Същевременно "Барселона"

Напрежението пред парламента ескалира

София /КРОСС/ Протестът пред парламента продължава. Стотици граждани са се събрали пред сградата на Народното събрание с искане правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. Те развяват националния трибагреник и флагове с лика на Левски. На плакатите им няма конкретни политически искания. Протестиращите са предимно млади хора. Забелязват се и първоначалните инициатори на окупацията на Софийския университет. Минути преди 19 часа напрежението започна да ескалира. Протестиращите подредиха пред огражденията 4 кофи за отпадъци и започнаха да удрят по тях. Няколко човека се опитаха да премахнат металните заграждения. Полицейското присъствие в района е засилено. Зад огражденията пред Народното събрание има и автомобили на Жандармерията. Снимки: Булфото, всички права запазени

Напрежението пред парламента ескалира

София /КРОСС/ Протестът пред парламента продължава. Няколко хиляди души са се събрали пред сградата на Народното събрание с искане правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. Те развяват националния трибагреник и флагове с лика на Левски. На плакатите им няма конкретни политически искания. Протестиращите са предимно млади хора. Забелязват се и първоначалните инициатори на окупацията на Софийския университет. Минути преди 19 часа напрежението започна да ескалира. Протестиращите подредиха пред огражденията 4 кофи за отпадъци и започнаха да удрят по тях. Няколко човека се опитаха да премахнат металните заграждения. Полицейското присъствие в района е засилено. Зад огражденията пред Народното събрание има и автомобили на Жандармерията. Снимки: Булфото, всички права запазени

Напрежението пред парламента ескалира

София /КРОСС/ Протестът пред парламента продължава. Няколко хиляди души са се събрали пред сградата на Народното събрание с искане правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. Те развяват националния трибагреник и флагове с лика на Левски. На плакатите им няма конкретни политически искания. Протестиращите са предимно млади хора. Забелязват се и първоначалните инициатори на окупацията на Софийския университет. Минути преди 19 часа напрежението започна да ескалира. Протестиращите подредиха пред огражденията 4 кофи за отпадъци и започнаха да удрят по тях. Няколко човека се опитаха да премахнат металните заграждения. Полицейското присъствие в района е засилено. Зад огражденията пред Народното събрание има и автомобили на Жандармерията.

Отказалата се от руски газ Украйна е утроила доставките от Европа

Украйна, която от края на миналата седмица спря да купува руски газ за собствените си нужди, е утроила доставките на синьо гориво през територията на Полша, предаде руското издание РИА новости, цитирайки данни на полския оператор на газопроводната мрежа +Газ Систем". Изданието припомня, че новината за охладняване на газовите отношения между Киев и Москва идва на фона на наближаващото подписване на споразумение за асоциираните на Украйна в Европейския съюз. По данни на полския газов оператор до 6 ноември в Украйна са постъпвали денонощно около 1.2-1.5 млн. куб. м. суровина. На 6 ноември обаче доставките през Полша са били повече от удвоени до около 3.2 млн. куб. м за денонощие, а от 9 ноември – ден след спирането на руските обеми, количествата са достигнали до около 4.9 млн. куб. м. РИА Новости посочва, че от няколко години Украйна, която неуспешно се опитва да договори с "Газпром" намаление на цената на газа, е започвала да купува гориво от Европа. От ноември 2012 г. украинската държавна компания "Нафтогаз" ползва количества, осигурени от немската "Ер Ве Е" (RWE), а от края на март 2013 г. Киев получи първи доставки и от Унгария. Украйна също така разчита на двупосочни (риверсивни) газови връзки с Румъния и Словакия, но преговорите се затлачват. Изданието припомня още, че през март 2013 г. президентът на "Газпром" Алексей Милер обвини Украйна във "виртуален риверс", при който руският газ, предназначен за Европа, след като премине газоизмервателната станция на западната граница веднага се връща обратно в украинските газохранилища като купен на европейските спотови пазари.

Столична община ще затваря домове за деца

Столична община работи по затварянето на специализираните институции – домовете за деца. Това каза пред журналисти Мина Владимирова директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. 
Идеята е, съвместно с Института по социални дейности и практики и с Международната социална служба в България Столична община работи по затварянето на специализираните институции – домовете за деца. Това каза пред журналисти Мина Владимирова директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Идеята е, съвместно с Института по социални дейности и практики и с Международната социална служба в България

Юношеският национален отбор по футбол започна европейските квалификации с победа


Юношеският национален отбор на България започна с победа квалификациите за европейското първенство по футбол за играчи до 19 години, което ще се проведе в Унгария през следващата година.

Селекцията на Александър Димитров победи Словакия с 2:1 в първия двубой от група 6, в която са още Албания и Гърция.

Успехът на стадион "Раковски" в Севлиево дойде благодарение на двама играчи от школата на "Литекс" - Реян Даскалов и Кирил Десподов.

Даскалов откри резултата в...

12 демонстранти задържани до 20 ч.

Парламента под обсада. 12.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов

Малко след 20,00 часа пресцентърът на МВР обяви, че през деня, при различни инциденти в центъра на града са били задържани 12 души.

Сред задържаните има и мъж, който е бил издирван за унищожаването на билбордовете на телевизията на ПП „Атака“.

Ето и цялото съобщение на МВР.

Малко след 19 часа около 400 протестиращи са се събрали в центъра на София. По време на протестните действия днес до 19.30 ч. в полицията за различни противообществени прояви бяха задържани 12 души. Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години бяха отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство. За двама мъже – на 45 и 57 години предстоят същите действия. Двама мъже – 27 и 52–годишен, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 бяха отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

Статията "12 демонстранти задържани до 20 ч." бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Полицията обяви: Задържани са 12 души

Парламента под обсада. 12.11.2013г. Снимка: Сергей Антонов

Малко след 20,00 часа пресцентърът на МВР обяви, че през деня, при различни инциденти в центъра на града са били задържани 12 души.

Сред задържаните има и мъж, който е бил издирван за унищожаването на билбордовете на телевизията на ПП „Атака“.

Ето и цялото съобщение на МВР.

Малко след 19 часа около 400 протестиращи са се събрали в центъра на София. По време на протестните действия днес до 19.30 ч. в полицията за различни противообществени прояви бяха задържани 12 души. Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години бяха отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство. За двама мъже – на 45 и 57 години предстоят същите действия. Двама мъже – 27 и 52–годишен, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 бяха отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

Статията "Полицията обяви: Задържани са 12 души" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Парламентът атакуван с контейнери за боклук

Пред сградата на Народното Събрание са докарани няколко кофи

Нова ТВ е най-гледаният канал за октомври

Това сочат данните на пийпълмчетричната система Mediaresearch

КНСБ и "Подкрепа" не обсъждат национална стачка. Засега

София /КРОСС/ На този етап КНСБ и КТ "Подкрепа" не обсъждат организирането на национална ефективна стачка.Обединяването на стачните комитети се прави с цел да координират действията в сектори с нарастващо напрежение.Двата стачни комитета заседават днес, а утре ще бъдат обявени конкретни действия по сектори. Със сигурност ще има национална протестна демонстрация на двата синдиката с настояване за нови политики в бюджета за догодина. Дали това ще има ефект, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Аз не знам, но знам, че хората от нашите синдикални организации искат това, искат да бъдат чути. Най-накрая да видим наистина промяна и данъчна философия, въвеждането на необлагаем минимум, ако ли не може от следващата година, поне стъпки в тази посока за да е ясно, че има променена философия. Ако няма такава, аз не виждам защо това правителство трябва да продължи тогава да действа. Ние не искаме оставка на всяка цена, искаме промяна на политиките, а иначе всички сме наясно, че този парламент няма да изкара пълният си мандат поради грешното си зачатие. Тревожно, според президента на "Подкрепа" Константин Тренчев е намерението на правителството да тегли заеми. Искат да направят добро впечатление, че се прави нещо социално, но предварително не са сметнали, че нямат необходимият ресурс и при това нещо ще налетят на заеми догодина. В здравеопазването също има голямо напрежение

Студенти са обсадили парламента, политиците напуснаха парламента

"Ранобудни студенти" от цялата страна излязоха още от сутринта на протест с искане за оставка пред Народното събрание. Освен от Софийския университет, дойдоха млади хора от Великотърновския университет, пловдивските ВУЗ-ове, Нов български университет, Техническия университет, Лесотехническия университет и други университети от страната.

Ограничават влизането в парламента, докато гласуват бюджета

Влизането в парламента на външни лица с еднократен пропуск се ограничава, докато мине гласуването на бюджета за 2014 г. 
Вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков издаде заповед за това, като целта е “осигуряването на нормални условия за работа на народните представители”.
На 1,8% ръст на икономиката е разчетен бюджетът за догодина. Влизането в парламента на външни лица с еднократен пропуск се ограничава, докато мине гласуването на бюджета за 2014 г. Вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков издаде заповед за това, като целта е “осигуряването на нормални условия за работа на народните представители”. На 1,8% ръст на икономиката е разчетен бюджетът за догодина.

Утре стартира продажбата на билети за „вечното дерби“

Утре стартира продажбата на билети за първия осминафинален сблъсък между отборите на ЦСКА и Левски, който ще се играе в събота на Националния стадион „Васил Левски“, информира официалният сайт на „червените“. Ето и подробната информация от официалния сайт на ЦСКА: Армейци, във връзка с ново разпределение на местата на Националния стадион, Ви информираме, че всички привърженици на ЦСКА София ще заемат секторите „А” и „Г”, публиката на символичните гости ще бъде разположена в секторите „В” и „Б”, по време на вечното дерби. (вижте приложената схем...

Алиосман Имамов: Отворени сме за диалог

София /КРОСС/ Всеки може да протестира, но трябва да спазва и законите. Това каза пред БНТ новоизбраният зам.-председател на парламента Алиосман Имамов. "Полицията и другите служби, които отговарят за спазването на закона, трябва да си свършат работата. При условие че има конфликт и сблъсък, не може да се каже, че всичко е свършено добре от отговорните за реда институции", добави Имамов."Ние сме отворени за диалог, но диалог не може да се води с ултиматуми", категоричен бе депутатът от ДПС.

Празът и тоалетната хартия като "общоопасно средство"

Динамичните събития покрай студентската окупация на парламента във вторник предоставиха на участниците в протеста не малко стресови ситуации и негативни емоции, провокирани от действията на огромния брой полицаи, блокирали центъра на София. Сред тях обаче имаше и откровено комични моменти, които недвусмислено олицетворяват усилията на МВР и управляващите да представят голяма част от демонстрантите, като опасни за реда или най-малкото – като платени провокатори търсещи умишлено полицейската агресия. Такава е историята на Явор Никифоров – учител на годината по информатика и активен участник в антиправителствените протести, започнали след скандалния избор на медийния магнат и депутат от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Никифоров е един от десетките демонстранти, които бяха задържани за кратко по време на сблъсъците с полицията в района на Народното събрание. Той носеше голям пакет с рула тоалетна хартия и връзка праз, които явно се сториха, като "общоопасно средство" на някои от униформените. Няколко екипирани с протектори служители на "Специализираните полицейски сили" в СДВР, отговарящи за борбата с безредици, го неутрализираха на бул. "Цар Освободител", след като Никифоров бе държан дълго време в един от близките безистени заедно с друг протестиращ. В крайна сметка учителят по информатика бе освободен без да бъде отведен в ареста. Случайно или не до това решение на цивилен полицейски началник с неясна самоличност се стигна, след като няколко журналисти приближиха Никифоров и започнаха да го разпитват дали полицаите са му се представили, дали са прочели правата му и дали са обяснили за какво точно го задържат.

Чавдар Трифонов става посредник между варненци и местната власт

Опосредяване на диалога между граждани и местното управление и създаване на среда, в която всички да могат да се развиват и живеят. Това са главните цели, които си е поставило сдружението „Възход за Варна“. Неправителствената организация е учредена вчера и неин председател е Чавдар Трифонов, който се яви като независим кандидат за кмет на частичните местни избори и постигна трети резултат.

КАТ проверява светлините в акция "Зима"

До 25 ноември в страната ще се организира и проведе традиционната операция на полицията АКЦИЯ "ЗИМА". През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци. Аварийността нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци достига до 30 % от всички убити при ПТП. Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври. Увеличават се злополуките и поради неизправни, и нерегулирани фарове съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг нег...

Провокатори сред студентите атакуват парламента с кофи за боклук

Протестиращи атакуваха загражденията пред парламента с кофи за боклук и ги разкъсаха. Те настъпват към централния вход на Народното събрание, съобщи bTV.

Според репортер на медията сред тях не са студентите, които днес обградиха сградата, която в момента е празна.

Сградата бе обстрелвана с всевъзможни предмети, домати, полетяха дори пиратки. Протестиращи атакуваха загражденията пред парламента с кофи за боклук и ги разкъсаха. Те настъпват към централния вход на Народното събрание, съобщи bTV. Според репортер на медията сред тях не са студентите, които днес обградиха сградата, която в момента е празна. Сградата бе обстрелвана с всевъзможни предмети, домати, полетяха дори пиратки.

Протестиращи атакуват парламента с кофи за боклук

Протестиращи атакуваха загражденията пред парламента с кофи за боклук и ги разкъсаха. Те настъпват към централния вход на Народното събрание, съобщи bTV.

Според репортер на медията сред тях не са студентите, които днес обградиха сградата, която в момента е празна.

Очаквайте подробности.
Протестиращи атакуваха загражденията пред парламента с Протестиращи атакуваха загражденията пред парламента с кофи за боклук и ги разкъсаха. Те настъпват към централния вход на Народното събрание, съобщи bTV. Според репортер на медията сред тях не са студентите, които днес обградиха сградата, която в момента е празна. Очаквайте подробности. Протестиращи атакуваха загражденията пред парламента с

Глоби на стойност над 18 000 лева наложи „КООРС“ през изминалия месец

Глоби на обща стойност 18 340лв. са наложили през месец октомври контрольорите от СЗ „КООРС", отчитат от звеното. Съставени са 693 фиша на стойност 17 290лв. за констатирани нарушения по наредби на Общински съвет - Русе и Закона за движението по пътищата. Издадени са 21 Наказателни постановления на стойност 1 050лв. От наложените глоби в общинската хазна вече са постъпили 10 756,73 лв.През отчетния период служители на СЗ „КООРС" са охранявали 29 обекта на територията на Община Русе и заедно със служители на ОДМВР - Русе са участвали в съвместна...

Разбиха бандата на "Акумулаторжиите" в Кърджали

Група за кражби на акумулатори е разкрита от криминалисти на РУП-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Снощи в 19:30 часа са задържани Н.Н./19 г./, Ю.Ф./28 г./ и А.А./23 г./, докато се опитват да демонтират два акумулатора от товарен "МАН".

Тримата нарушители са заловени на паркинг в кв."Възрожденци" в областния град. Групата е била задържа Група за кражби на акумулатори е разкрита от криминалисти на РУП-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи в 19:30 часа са задържани Н.Н./19 г./, Ю.Ф./28 г./ и А.А./23 г./, докато се опитват да демонтират два акумулатора от товарен "МАН". Тримата нарушители са заловени на паркинг в кв."Възрожденци" в областния град. Групата е била задържа

50-ина души се обявиха срещу сирийските бежанци в Харманли

Петдесетина души протестираха днес следобед срещу сирийските бежанци в Харманли. 
За 15 часа бе насрочен протестът. Организацията протече в социалната мрежа. Към протеста срещу бежанците се призоваваше от страница, наречена „Срещу Сирия". 

В Община Харманли нямаха официално уведомление за подготвяния протест. За него не знаеха и органите на ред Петдесетина души протестираха днес следобед срещу сирийските бежанци в Харманли. За 15 часа бе насрочен протестът. Организацията протече в социалната мрежа. Към протеста срещу бежанците се призоваваше от страница, наречена „Срещу Сирия". В Община Харманли нямаха официално уведомление за подготвяния протест. За него не знаеха и органите на ред

БХК подава сигнал срещу новите националисти

Заради новоучредената Националистическа партия на България Българският хелзинкски комитет ще подаде сигнал до прокуратурата. Причината - противозаконност, тъй като, според БХК, партията дели хората по етнически и други белези. От прокуратурата вече потвръдиха, че събират информация относно случая. „Незаконни са и в наказателния кодекс има конкретни текстове, които предвиждат различни срокове затвор за подобна дейност. Нарушава се и Конституцията. А за Европа това са основите на демократичното общество и могат да бъдат наложени санкции, включително и замразяване на членството ни”, заяви преподавателят по Европейско право в Софийския университет Христо Христев, който е подкрепил с подписа си сигнала на БХК.   

Протестът ескалира: Маха огражденията, щурмува парламента

Протестиращите успяха да пробият металнит езаграждения пред парламента. Напрежението ескалира.

Протестиращи пробиха загражденията на НС

На 152-рата вечер от протестите загражденията на Народното събрание бяха премахнати от хората. Парламентът е охраняем от жива верига от полицаи. Засега няма сблъсъци.

Русенче заслужи първо място в Националното състезание по английски език

На 9 и 10 ноември в Пловдив се проведе националния кръг на Националното състезание по речеви и комуникативни умения на английски език. Никита Томов от 6б клас на СОУ за Европейски езици се представи достойно и зае първо място във възрастова група ІV-VІІІ клас. В първия кръг на състезанието участниците споделиха своите виждания по предварително зададената тема „Как да бъдем посланици на мира" и след това отговориха на въпроси на журито. Никита разказа за своите любими геймъри и какво те са направили, за да станат посланици на мира....

Графикът на кастингите за "Междузвездни войни" се променя след успеха им в Бристъл


Графикът за откритите кастинги за две от главните роли в следващия филм от поредицата "Междузвездни войни" бе променен след успеха на първото публично обявено търсене на таланти в Бристъл, предаде Би Би Си.

Кастингите, които трябваше да се проведат в Глазгоу на 15 и 16 ноември, са отложени за 30 ноември и 1 декември, а междувременно се очаква да бъдат обявени и други места за вече насрочени дати.

Лондон, Дъблин и Манчестър са другите градове, в които продуцентите ще търсят...

Разбиха група за кражби на акумулатори в Кърджали

Група за кражби на акумулатори е разкрита от криминалисти на РУП-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Снощи в 19:30 часа са задържани Н.Н./19 г./, Ю.Ф./28 г./ и А.А./23 г./, докато се опитват да демонтират два акумулатора от товарен Група за кражби на акумулатори е разкрита от криминалисти на РУП-Кърджали, съобщиха от пресцентъра на МВР. Снощи в 19:30 часа са задържани Н.Н./19 г./, Ю.Ф./28 г./ и А.А./23 г./, докато се опитват да демонтират два акумулатора от товарен "МАН". Тримата нарушители са заловени на паркинг в кв."Възрожденци" в областния град. Групата е била задържа

Стартът на е-управлението отново се отлага неясно за кога

Стартът на дълго чаканото електронно управление, което трябваше да тръгне в началото на 2013 г. няма да стане и в началото на следващата, като от съобщението на Министерството на транспорта не става ясно кога ще се случи. Причината е, че до 7 януари 2014 г. няма да бъде осигурено необходимото хардуерното и софтуерното оборудване, както и обучението на персонала. Предстои и приемането на нов Закона за електронното управление, който да замени действащия от 2007 г., като публичното му обсъждане ще стане факт до седмици. Това обеща зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров на семинар в Боровец. В момента законопроектът се съгласува с държавните ведомства. Поскъпване на поръчката за оборудване Въпреки че още в началото на лятото бяха раздадени електронните индентификационни карти на 5000 българи, с които да тестват над 180 е-услуги, оказва се, че системата все още не може да заработи. Причината е в доставката на хардуер и софтуер. Първоначално поръчката е била за 660 хил. лв., но впоследствие се появила нужда от 1.8 млн. лв. за центъра на е-управлението в Бояна. Това стана ясно от думите на Галя Иванова, ръководител на проекта за електронното правителство в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Освен това предстои реализацията на нов проект по надграждане на е-правителството за 30 млн. лв., който отново ще се изпълнява по оперативна програма "Административен капацитет". По него ще ще бъде изградена верификацията на е-документи и е-идентичност, каза зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Ще бъде разработена и мобилна версия на портала e-gov.bg. До момента с отпуснатите 18 млн. лв. по един от двата проекта за е-управление, изпълнявани по ОПАК, са свързани 34 регистъра и информационни системи на 14 централни администрации и те вече могат автоматично да обменят данни помежду си. "Свързването на най-ползваните регистри като Национална база данни "Население", Регистър на актовете за граждански брак , Класификатор на настоящите и постоянните адреси, Имотен регистър, Булстат, Търговски регистър, Регистър на моторните превозни средства, Регистър на Български документи за самоличност е основна предпоставка за развитието на електронното управление", каза Георги Тодоров. Той добави, че в рамките на проекта е модернизиран и правителственият портал, където са достъпни всички електронни услуги. Електронната идентичност ще замени е-подписа Електронната идентичност ще замени настоящия електронен подпис. Това е предвидено в новия Закон за електронното управление. В момента е-подписът се явява само като частичен заместител и е временно решение, коментира Цветослав Митев от "Сиела ГТ&К", които са участвали в разработването на законопроекта. Идеята е да се формира само една е-идентичност, която да бъде поставена на различни носители – от карти, USB флашки и др. Тя ще се издава за всички лица над 14-годишна възраст и само на български граждани. За разлика от сегашния електронен подпис компаниите няма да им се налага да си правят фирмени дигитални идентичности, тъй като ще бъдат подписвани и идентифицирани от физическите лица, които ги представят. Плановете на правителството на ГЕРБ бяха от 2015 г. картите за електронна идентичност да заменят сегашните лични карти, за да може да се премине и към електронно гласуване на избори. Новият Закон за електронното управление е разработен от консорциума "Сиела ГТ&К" като е ползван австрийския опит. Спряхме се на Австрия, защото това е най-успешният модел за е-управление в целия ЕС и освен това тяхното законодателство е много близко с българското, каза Цветослав Митев. Според него действащият закон е разработен в друго време и не е съвместим с принципите на електронно управление. Държавна компания ще дърпа е-управление Предвижда се също така държавно предприятие да поддържа и развива приложенията и инфраструктурата на е-правителството, като ще изпълнява функциите на т.нар. единен системен интегратор. Все още няма яснота дали за целта ще бъде създадено ново държавно предприятие или тази функция ще се поеме от "Информационно обслужване". По времето на ГЕРБ държавната компания поиска да бъде единен системен интегратор, който да отговаря за е-управлението.

Бежанци бягат от лагерите и се насочват към Варна

Засилено полицейско присъствие хвърли в смут живеещите на ул. „Чонгора” в квартал Аспарухово. Причината е, че от известно време там пребивават няколко бежански семейства от Афганистан, Иран и Ирак. Имигрантите са общо 18 души, сред които има четири деца.

Стоичков: Не гледам български мачове

Христо Стоичков не гледа мачове в българското първенство. Най-големият в историята на футбола ни призна, че има съмнителни двубои, от които го е срам и не следи срещите.

Все пак Стоичков коментира, че ЦСКА е показал по-добро лице от "Левски" във вечното дерби (3:0). Кавалерът на "Златната топка" изгледа и дербито на Пловдив, в което "Ботев" удар Христо Стоичков не гледа мачове в българското първенство. Най-големият в историята на футбола ни призна, че има съмнителни двубои, от които го е срам и не следи срещите. Все пак Стоичков коментира, че ЦСКА е показал по-добро лице от "Левски" във вечното дерби (3:0). Кавалерът на "Златната топка" изгледа и дербито на Пловдив, в което "Ботев" удар

Обама удължи санкциите срещу Иран

/КРОСС/ Президентът на САЩ Барак Обама удължи с година режима на извънредната ситуация по отношение на Иран, независимо от началото на преговорите с Техеран относно ядрената програма. Това съобщи РИА „Новости", позовавайки се на съобщение на Белият дом.В писмо на Обама до Конгреса се посочва, че въпреки преговорите по ядрената програма, отношенията с Иран все още не са достатъчно добри. САЩ въведоха действащия режим в отношенията с Иран на 14 ноември 1979 година. Въпросът за анулирането или подновяването му се разглежда всяка година.    

Осама Башир: Сирийците харесват България

Около 30 са сирийците, които учат и работят в Бургас. Това каза Осама Башир, представител на сирийската общност в Бургас, пред Фокус. 

По думите му, това са предимно млади хора. Част от тях учат в университетите. 

Някои от сирийците са женени за българки и семействата им са смесени. По думите му, няма напрежение сред сирийската общност ... Около 30 са сирийците, които учат и работят в Бургас. Това каза Осама Башир, представител на сирийската общност в Бургас, пред Фокус. По думите му, това са предимно млади хора. Част от тях учат в университетите. Някои от сирийците са женени за българки и семействата им са смесени. По думите му, няма напрежение сред сирийската общност ...

Джоузеф Дол беше избран за председател на ЕНП

Джоузеф Дол (Франция) бе утвърден днес за председател на Европейската народна партия (ЕНП).

"Блумбърг": Орешарски не вижда основание за оставка, "докато работим за хората"


Докато България се подготвя догодина за пръв път от 2012г. да търси заеми от чужбина, премиерът Пламен Орешарски обещава да продължи да се противопоставя на исканията на протестите да подаде оставка, съобщава "Блумбърг".

В интервю за агенцията министър-председателят казва, че не вижда "причина за правителствена промяна, ако администрацията работи в интерес на хората".

Като отбелязва, че днес в София е имало протести, сблъсъци и арестувани, "Блумбърг" припомня, че през...

Павел Чернев обиден, не иска да пази протестите

София /КРОСС/ Павел Чернев отказа „помощ" на протестиращите. "Току що бях подканен да се присъединя към джангъра пред парламента. Да съм помагал, щото били ги биели. През юни месец т.г. се присъединих с момчетата да пазим протестите от мутраците на Сидеров. Получих ругатни, злобни подмятания, полицейски проверки и медийни обвинения в провокаторство. Сега нека хапнат боеца, па да се научат да уважават помощта от приятели", написа възмутеният Чернев в профила си във Фейсбук. "После пак ще отида да помагам, де", написа обаче малко по-късно Чернев. "Павка, ти си пич, да не ти пука какво говорят", отвърнаха му негови поддръжници, на което той отвърна: "Да, бе! :)) Те да ме псуват и ругаят, а аз да съм пич и да се бъхтя за същите!? Да не съм ненормален :)))".

Проблем с трамвай №5 спря движението към Княжево

Инцидент с трамвай №5 спря движението по линията, свързваща Съдебната палата със столичния квартал "Княжево", предаде репортер на БГНЕС.

Китай иска "решителни резултати" до 2020 година

Това е решила Комунистическата партия след 4-дневни дискусии

Условно наказание от 6 месеца за Роман Широков

Халфът на Зенит Роман Широков получи условно наказание от шест месеца, след като обиди съдията на мач на своя тим, обявиха от руския елитен тим. Широков, който е и капитан на "сборная", нарече съдията Сергей Карасьов "клоун" след края на мача на Зенит с Амкар Перм по-рано този месец. От гранда от Санкт Петербург бяха бесни на съдията на срещата, че той позволяваше на играчите на Амкар да бавят времето, след като резултатът беше 1:1. "Широков е наказан условно до май 2014 година и бе глобен със 150 000 рубли", казват от Зенит. /БГНЕС...

Алиосман Имамов за протестите: Диалог с ултиматуми на става

Всеки има право да протестира, но трябва да спазват законите на страната, заяви новоизбраният зам. председател на Народното събрание Алиосман Имамов пред БНТ.

Ние сме отворени за диалог, но диалог не може да се води с ултиматуми, категоричен бе депутатът от ДПС. 

„Това, че съм заел поста на Бисеров не ме задължава да давам отговори за това, к Всеки има право да протестира, но трябва да спазват законите на страната, заяви новоизбраният зам. председател на Народното събрание Алиосман Имамов пред БНТ. Ние сме отворени за диалог, но диалог не може да се води с ултиматуми, категоричен бе депутатът от ДПС. „Това, че съм заел поста на Бисеров не ме задължава да давам отговори за това, к

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване