Изтичане на газ в района на гарата във Варшава

Централната гара във Варшава е евакуирана заради голямо изтичане на газ. Спряно е движението по близки улици, както и автобусния транспорт, съобщи полското държавно радио. Представителят на полската противопожарна служба Михаил Конопка потвърди заплахата от експлозия. За да бъде ограничена тя бе прекратено и подаването на газ в района, проветряване на затворените помещения, а специалисти от аварийната служба замерват концентрацията на газ и търсят източника на изтичането. Подобно изтичане на газ доведе до човешки жертви в полската столица през 1979 г. Тогава имаше експлозия в разположената на половин км. от Централната гара сграда на банка. Загинаха 49 души, а 136 бяха ранени. Сградата бе напълно разрушена. Причината - грешка на шлосер, който твърде силно затегнал гайка на фла...

Адът на Истанбул очаква Ювентус

Дойде време за решителният кръг в груповата фаза на Шампионската лига – последният. Много от отборите, които продължават напред в елиминациите, вече са ясни, но все още има и такива, за които предстои люта битка – в един последен мач, в който ще трябва да покажат колко струват. Нека да погледнем един от тези двубои на живот и смърт. Галатасарай – Ювентус, 21:45 часа В група B след изтеглянето на жребия се считаше, че „Реал Мадрид” и „Ювентус” няма да имат проблем да се класират напред. За „Реал” прогнозите се оправдаха – Белият балет е с 13 точки и сигурно първо място, но италианският шампион още не се е класирал. За да го направи, Юве ще трябва да мине през ада на Истанбул – з...

Журналистът Георги Милков спечели джипа от "Африка"

Журналистът в "24 часа" и главен редактор на списание Geo Георги Милков е големият победител в телевизионното риалити на bTV „Африка - звездите сигурно са полудели".

Макар до последно да твърдеше, че не е звезда, той спечели най-висок вот на зрителите в конкуренция с модела Диляна Попова и другия журналист Георги Тошев. 

Освен голямата ... Журналистът в "24 часа" и главен редактор на списание Geo Георги Милков е големият победител в телевизионното риалити на bTV „Африка - звездите сигурно са полудели". Макар до последно да твърдеше, че не е звезда, той спечели най-висок вот на зрителите в конкуренция с модела Диляна Попова и другия журналист Георги Тошев. Освен голямата ...

Настаняват бръмбарите в театър на пъпа на София

В етажите над Малък градски театър В етажите над Малък градски театър "Зад канала" и сгради на гърба на театралния салон ще е централата на новата Държавна агенция "Технически операции". Имотът с площ над 3 дка и четири сгради с общо над 2 хил. кв. м застроена площ е прехвърлен миналата седмица от МВР на агенцията за подслушване с необявено решение на правителството, научи

За западните медии българите в ЕС са като сирийците у нас

Снимка: sxc.hu

Гергана Ботева, студентка по журналистика

Как Западът възприема нашите емигранти? Отговорът е много прост – както ние възприемаме сирийските бежанци на наша територия. Както ние организираме подписки и протести срещу имигрантите от арабския свят, така на Запад недоволстват от емигриращите източноевропейци. В Англия държат лозунги „Британските професии са само за британци”, у нас казваме „България е само за нашите деца”.

Английският министър-председател Дейвид Камерън твърди във връзка с отварянето на британския пазар на труда от 1 януари 2014 г.: “Ние не сме достатъчно твърди към хора, които идват от другия край на света и решават да използват нашето здравеопазване”.  

Българският евродепутат Слави Бинев казва за сирийците: „Те идват, без да искат разрешение от страната ни и започват да консумират парите на българския данъкоплатец.”

Ние знаем какво се говори в българските медии за бежанската вълна у нас. Да проследим обаче какво пишат западните медии за „нахлуващите” българи и румънци в богатите страни членки.

„Ди Велт” пише: „Жителите на Дуисбург недоволстват срещу български и румънски роми. Дясна популистка партия иска да проведе демонстрация до ромска къща, тъй като български и румънски имигранти от ромски произход са препълнили многоетажна сграда в германския град. Те предизвикват недоволството на част от гражданите заради боклука и шума през нощта.”

Британският „Индипендънт” публикува карикатура за българските емигранти. На нея е изобразен Дейвид Камерън, който изритва от пътя имигранти, загърнати с флаговете на Румъния и България, за да направи път на изобразената като трол UKIP – UK Independence Party.

„Дейли експрес” пък пише, че българите и румънците ще донесат бяс на Острова. Лидерът на UKIP Найджъл Фараж и британското издание „Дейли експрес” организират кампания срещу нашите емигранти.

Британският „Телеграф” отбелязва: „Чака ни вълна от българи и румънци, поради липсата на демокрация в Европейския съюз. Имаме почти 25% млади британци, които са безработни. Техните места със сигурност ще бъдат заети от новите източноевропейски емигранти.” 

Френските вестници също обръщат внимание на българо-румънския проблем. Вестник „Монд” коментира „сериозната грешка” на вътрешния министър Манюел Валс в подхода му към ромите в страната, които според него „са орисани да се върнат в България и Румъния”.

„Депеш” пише, че Валс внася смут в редиците на социалистите, отричайки желанието на ромите да се интегрират във Франция.

В „Дейли мейл” излиза статия за българска ромка, учеща стотици деца на изкуството на джебчийството. Много от нейните възпитаници планували за Нова година да пътуват към Великобритания.

За финал родният „24 часа” предлага София да поиска европейски съвет за ромите: „Да поискаме да се събере Европейският съвет, а Еврокомисията да постави ромската драма на едно от челните места в плана си за работа.” – пише вестникът. А защо да не добави и сирийската драма на челна позиция?

Статията "За западните медии българите в ЕС са като сирийците у нас" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Журналистът от "24 часа" Георги Милков спечели шоуто на бТВ "Африка"

Журналистът в Журналистът в "24 часа" и главен редактор на списание Geo Георги Милков е големият победител в телевизионното риалити на bTV „Африка - звездите сигурно са полудели". Макар до последно да твърдеше, че не е звезда, той спечели най-висок вот на зрителите в конкуренция с модела Диляна Попова и другия журналист Георги Тошев. Освен голямата ...

ЦСКА без Черни до края на годината

Томас Черни, титулярният вратар на ЦСКА, вероятно отпада от състава до края на годината. Чешкият страж чувства болки в областта на кръста. От клуба категорично отрекоха информациите, че заради слаба форма е изваден от "червения" тим.
Доктор Иван Дойчев уреди 3 часа преди мача ЦСКА - "Пирин" (2:0) Черни да мине на ядрено-магнитен резонанс, който до Томас Черни, титулярният вратар на ЦСКА, вероятно отпада от състава до края на годината. Чешкият страж чувства болки в областта на кръста. От клуба категорично отрекоха информациите, че заради слаба форма е изваден от "червения" тим. Доктор Иван Дойчев уреди 3 часа преди мача ЦСКА - "Пирин" (2:0) Черни да мине на ядрено-магнитен резонанс, който до

Св. мчци Мина, Ермоген и Евграф

Православен календар

Св.  мъченици Мина, Ермоген и Евграф

Жестокият гонител на християните, император Максимиан, веднъж пратил в Александрия един от заслужилите си войници – атинянина Мина, с поръчение да усмири вълненията, възникнали в града, и да се погрижи да отвърне християните от тяхната вяра. Царят не знаел, че Мина сам вярвал в Христа. Мина пристигнал в Александрия и наскоро чрез мъдрите си разпоредби усмирил вълненията и привел всички дела в ред. А що се отнася до вярата Христова, той не само не я преследвал, но явно говорел, че тя едничка е истинска и спасяваща вяра. Думите си той доказвал чрез дела, бидейки крайно милосърден и добър. Господ му дарувал чудотворна, целебна сила. Всички болни, които получавали изцерение чрез неговите молитви, славели Бога, и вярата в Христа се разпространявала в Александрия все повече и повече.

Тия успехи на християнската вяра силно дразнели езичниците и те побързали да донесат на Максимиан за действията на Мина. Разгневеният цар свикал своя съвет и след съвещание с велможите си решил да изпрати в Александрия градския управител Ермоген, от всички уважаван мъж. Той му дал най-строги заповеди против християните и особено против Мина, като му заповядал да употреби всички средства, за да застави християните да се върнат към идолопоклонството.

 

Ермоген бил езичник, не знаел нищо за истинската вяра, но по природа бил добър и милостив. И ето, на Господа било угодно да му открие пътя към спасението и вечния живот. През време на пътуването с кораба той видял насън трима светли мъже, които му казали: “Знай, Ермогене, че и малкото добро не е презряно от Бога. Затова Господ прие и твоите добри дела. И твоят път, който е предприет за гибел на мнозина, ще стане за тебе път на безсмъртна слава и чест, защото по тоя път ти ще дойдеш до вечния Цар. Ние ще ти пратим такъв човек, който ще те доведе при благословения Цар, и ти от Него ще получиш такава слава, която сегашния твой цар не може да ти даде”.

Като се събудил, Ермоген дълго мислил за своето съновидение и направил заключение, че нему вероятно предстоят големи почести от царя. Като пристигнал след няколко дни в Александрия, той повикал при себе си Мина. Мина, щом влязъл при него в стаята, извикал гръмогласно: “Слава на единия велик Бог, чрез волята на Когото ти пристигна тук!” Колкото и да желаел Ермоген да пощади Мина, бил принуден да заповяда да го затворят в тъмница, защото призовал Името Божие.

 

На другия ден довели Мина за разследване. Той бил спокоен, като истински неустрашим войн. На укора на Ермоген, че не почита боговете, той отговорил с твърдо изповядване на единия истински Бог. Той говорел: “Всеки трябва с пламенно желание да търси истинския Бог. Аз сам в младостта си, когато живеех в Атина, пазех бащините закони. Но пламенно желаех да узная истината и изучавах прилежно всички елински науки. След това взех да чета и християнски книги и като ги четях, убедих се, че в тях е силата и правдата, и в елините е заблуждението и лукавството. След това аз видях на дело силата на истинския Бог чрез чудеса, вършейки чрез Неговото Име, и като повярвах, отхвърлих предишните заблуждения, приех кръщение и почнах да служа на Христа”.

Още много говорил Мина за истината и силата на християнската вяра. Народът внимателно го слушал и мнозина казвали на Ермоген: “Той говори вярно. Ние сами видяхме чудесата и изцеряванията с Името на Христа. Трябва да се почита Оня Бог, Когото изповядва Мина!”

Ермоген, недоумявайки какво трябва да прави, заповядал да отведат християнина в тъмницата. Но на другия ден го повикал пак и започнал да го заплашва с мъчения, ако не се поклони на боговете. Мина му отговорил:

- На каквито искаш мъки ме подлагай, аз с радост ще страдам за моя Христос. При това несъмнено се надявам, че ти сам, като отхвърляш временните блага, ще бъдеш едно от чедата Христови.

Тогава Ермоген, изпълнявайки заповедта на царя, наредил да предадат Мина на изтезания. Отрязали му краката – мъченикът хвалел Бога; след това го лишили от език и очи – мъченикът всичко търпял радостно и спокойно. Хвърлили го в тъмницата. Там през нощта при чудна светлина му се явил Сам Христос и го изцерил, като обещал, че и Ермоген скоро ще дойде до познание на истината и ще постигне нетленен венец.

 

Когато на другия ден войници влезли в тъмницата, едва повярвали на очите си, като видяли Мина здрав. Като узнали как се изцерил, те извикали: “Велик е християнският Бог!” и с внимание и вяра слушали поученията му.

Дошли други войници от съдията. Но и те останали при Мина, победени от силата Христова. Мълвата за чудесното събитие се разнесла по града и целия народ се затекъл към тъмницата, славейки и величаейки истинния Бог. Тогава Мина решил сам да отиде в съдилището при Ермоген, който с неизразимо изумление видял здрав оногова, когото в навечерието видял осакатен и едва жив. Мина започнал да говори на съдията за Бога, като го призовавал да познае истината и от Името на Господа му обещавал спасение. Чудно видение в същото време се представило на Ермоген. Той видял два светли ангела, увенчаващи мъченика с нетленен венец, и като паднал при нозете на Мина, извикал:

- Моли се за мене, истински Божий служителю, щото и мене милостно за приеме Господ!

- Не се съмнявай в Божията милост – отговорил светият мъченик. Бог е добър и милосърден и няма да отхвърли идващия при него. Той ще впише името ти в книгата на живота, и ти ще Го прославиш чрез св. мъченичество.

 

Целият тоя ден в Александрия бил ден на радост и тържество: народът гръмогласно славел Господа и Му благодарял. А Ермоген цяла нощ слушал наставленията на Мина и се готвел за св. кръщение, което приел заедно с голямо множество народ. Той раздал имота си на бедни и с Мина започнали да проповядват истинската вяра и чрез Божията сила правели чудеса.

Всичко това стигнало до царя, който сам пристигнал в Александрия с голяма военна сила. Той повикал при себе си християните и жестоко ги укорявал, че са оставили вярата на бащите си. Но Мина и Ермоген не се побояли от заплахите му и смело изповядвали пред царя своята вяра в истинния Бог, като разказвали за чудесата, извършени чрез силата Господня. Царят не повярвал и заповядал да ги подложат на страшни изтезания.

Отново силата Божия се проявила в чудни изцерявания. Пред очите на царя осакатените християни се изправяли здрави и невредими. Той приписвал всичко на мегесничество. Един езически учен и писател, на име Евграф, като видял тия чудеса, повярвал и открито изповядвал вярата си в Иисуса Христа. Царят със своята ръка го убил.

Мина и Ермоген по заповед на царя били посечени с меч, а телата им в железен ковчег били хвърлени в морето. Но ковчегът не потънал, а доплувал до гр. Византион, където епископът, уведомен по чудесен начин за пристигането на св. мощи, извадил из морето телата на мъчениците и с чест ги погребал близо до градските стени.

Статията "Св. мчци Мина, Ермоген и Евграф" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кола полетя в 6-метрова вода, шофьорът изплува

Заради неспазване на правилата за движение Фолксваген полита и пада в дълбоката в момента 6 метра Стара река в Казанлък. Шофьорът оцеля, но е с измръзнали крайници.

Pussy Riot подлежат на амнистия

/КРОСС/ Участничките в групата Pussy Riot, осъдени за пънк-молебена в московския храм „Христос Спасител", попадат под действието на постановление за амнистия във връзка с годишнината от Конституцията на РФ, проект за което бе внесен днес в Думата. Информация за документа е публикувана на сайта на президентската администрация.  Под амнистия не попадат бившият ръководител на „ЮКОС" Михаил Ходорковски и опозиционерът Алексей Навални.

Румен Трифонов поднови тренировки с Локо Сф

Днес отборът на Локомотив Сф направи своята първа тренировка за седмицата на игрището в кв. Требич. В заниманието пълноценно се включи след дълго възстановяване на оперирано коляно Румен Трифонов, като халфът участва активно в двустранната игра, която бяха организирали от треньорския щаб за днес. Централният нападател Седрик Базея, който пропусна мача с Берое поради контузия също участва наравно с другите в учебната игра. Централният защитник Марко Ранджелович, който попадна в последния момент в групата за мача срещу старозагорци, като преди то...

В Киев полицията щурмува Кличко и протестиращите

Украинската полиция започна да разрушава протестните лагери и барикадите, издигнати пред правителството в Киев. През целия ден вчера опозицията очакваше щурм, а лидерът Виталий Кличко дори предупреди майките с деца, възрастните и физически слабите да се приберат у дома, защото не е изключено всеки момент да започне атаката на полицията. На фона на напрегнатата ситуация президентът Виктор Янукович предложи преговори на опозицията.

Кобрата: Имам само една цел - да се бия с Кличко и да му взема титлата

/КРОСС/ Кубрат Пулев за пореден път сподели, че единствената амбиция пред него е да се изправи на ринга срещу Владимир Кличко и да отнеме световната титла на украинеца.Кобрата ще изиграе втория си мач за годината на 14 декември на гала вечерта в Нойбранденбург. Първоначално съперник на българина трябваше да бъде Шърман Уилямс, но той се оттегли заради контузия, а мястото му бе заета от американеца Джоуи Абел - 32-годишен боксьор с обратен гард.Това обаче не притеснява Пулев, за когото няма значение кой е съперникът му. "В крайна сметка не ме интересува срещу кого ще трябва да се боксирам", сподели пред сайта boxen.com българският боксьор."Има само една цел: да се изправя срещу Владимир Кличко и да му отнема световната титла!", допълни Кобрата.

Горан Брегович основава фондация за ромски таланти

Организацията ще подпомага роми от Босна да получат музикално образование

Баба Гуси спъва Григорий за владика

/КРОСС/ Троянският манастир вече има една позорна атракция - монахът гей Баба Гуси. Тази горчива шега обикаля църковните среди, след като записът със скандалния брат Кирил взриви реномето на духовенството. Неофициално черноризци говорят, че скандалът не е нов. Просто е пуснат сега, за да бъде обвинен игуменът Григорий в бездействие. И така да му бъде подложен крак за предстоящите митрополитски избори във Варненска и в Неврокопска епархия. Като духовно чедо на покойния дядо Натанаил Григорий е сред основните претенденти за престола в Пиринско. И макар че монах Августин отрича да е споменаваната във видеото Баба Гуси, неприятният вкус за миряните остава.Игуменът оглавява комисията, която ще пише доклада за Синода. А архиереите ще решат какви мерки ще вземат. Засега Кирил е аргосан - забранено му е да служи. 29-годишният монах в момента е в София в неплатен отпуск, съобщи пред "Стандарт" Григорий. "Деликатна е темата - не можем да знаем какво става зад стенитеЩе поискаме писмени обяснения от всички засегнати", добави той. Игуменът е категоричен, че не е забелязал нищо видимо, което да го наведе на мисълта за подобен проблем. "На мен са ми пред очите през деня - по време на службите и другите задължения по светло. Но когато се приберем по килиите, нямам механизъм да следя какво става. Братята, които имат интернет, си го плащат сами - още преди да стана игумен", каза Григорий. Другите монаси също били доста оскърбени от ставащото

Добринка Табакова е номинирана за "Грами"

Българката Добринка Табакова е номинирана за тазгодишните награди “Грами” в категорията за най-добър класически албум. Композиторката ще се състезава за престижната награда с албума си "Струнни пътеки" ( "String Paths").

Днес се състоя 179-ият протест срещу кабинета "Орешарски"


Стотина граждани и днес излязоха на протест срещу липсата на прозрачност в управлението, съобщи "Фокус". Протестът е 179-ият поред след като на 14 юни Народното събрание избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

По-рано днес Народното събрание прие окончателно на извънредно заседание проектобюджета за 2014 г., а премиерът Пламен Орешарски коментира, че "са налице предпоставки следващата година да има ръст на икономическото развитие". 

Протестиращите тази...

Белият дом обезпокоен от насилието в Украйна

/КРОСС/ Американският вицепрезидент Джо Байдън проведе телефонен разговор с президента на Украйна Виктор Янукович, съобщава „Ройтерс". Байдън е изразил притеснение от насилието по време на протестите и е призовал украинския лидер да започне диалог с опозицията за това как Украйна ще започне да се движи напред. "Насилието няма място в едно демократично общество и то е несъвместима със стратегическите ни отношения", отбелязва вицепрезидентът Байдън. По-рано той изрази разочарование от решението на украинското правителство да спре подготовката за подписване на споразумението за асоцииране с ЕС.

Британец от клана Макларън: Влюбих се в Банско, но там изгорях с 1,4 млн. евро

Харесвам много България, прекрасна природа и хора, но заради любовта си към страната и наивността си изгорях с 1, 4 млн. евро, казва 48-годишният англичанин Джон Макларън.
От 7 г. той се е захванал със строеж на сграда в Банско. Комплексът, кръстен шале Харесвам много България, прекрасна природа и хора, но заради любовта си към страната и наивността си изгорях с 1, 4 млн. евро, казва 48-годишният англичанин Джон Макларън. От 7 г. той се е захванал със строеж на сграда в Банско. Комплексът, кръстен шале "КуКуряк" не е готов, а е глътнал още 2 400 000 евро - пари на 18 британци. На 14...

Съдебни охранители търсили убиеца от "Соло", но не го открили

Илиян Тодоров, който бе осъден доживот за двойното убийство до столичната дискотека “Соло”, не е открит от съдебни охранители на адреса си в Перник, научи “Труд”. 
Униформените трябвало да уведомят 27-годишния младеж, че доживотната му присъда е влязла в сила и да го приканят да отиде в затвора. Илиян беше признат за виновен, че е заклал Васил... Илиян Тодоров, който бе осъден доживот за двойното убийство до столичната дискотека “Соло”, не е открит от съдебни охранители на адреса си в Перник, научи “Труд”. Униформените трябвало да уведомят 27-годишния младеж, че доживотната му присъда е влязла в сила и да го приканят да отиде в затвора. Илиян беше признат за виновен, че е заклал Васил...

Световен рекорд за най-дълго руло в Габрово

Най-дългото руло в света направиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Пенчо Семов" в Габрово, подпомогнати от водещи местни сладкарски фирми. 147, 60 метра бяха измерени и официално регистрирани от нотариус Христов в присъствието на кмета на общината. Създаването на рулото е генерална репетиция, преди Габрово да кандидатства за рекорд на Гинес през пролетта на 2014 година. До момента той се държи от японци и е 136 метра. Габровското руло представлява опашка на котка, която трябва да се отреже, след като бъде регистрирано колко метр...

Родителите на загинала във влака убиец дариха получените 200 хил. държавно обезщетение

Родителите на загиналата по време на пожара във влака София-Кардам Валерия Желева дариха получените 200 хиляди лева държавно обезщетение на учебните заведения, в които момичето е учило, съобщи БНТ. След близо пет години и половина съдебна сага, обвиняемите за инцидента във влака-факла бяха осъдени условно. Родителите на 20-годишната студентка ... Родителите на загиналата по време на пожара във влака София-Кардам Валерия Желева дариха получените 200 хиляди лева държавно обезщетение на учебните заведения, в които момичето е учило, съобщи БНТ. След близо пет години и половина съдебна сага, обвиняемите за инцидента във влака-факла бяха осъдени условно. Родителите на 20-годишната студентка ...

Латоя се омъжи

/КРОСС/ Голямата сестра на Майкъл Джексън Латоя се омъжи. 57-годишната изпълнителка е казала „да" на дългогодишния си приятел и бизнес партньор Джефри Филипс. Церемонията се е състояла на 6 декември в Лос Анджелис, съобщава Us Weekly ."Той винаги е бил с нея и те отдавна живеят заедно. Той успешно инвестира средствата й в недвижими имоти и финансовите й дела са в отлично състояние. Те са най-добри приятели, а сега той се превърна в част от семейството", споделя източник пред изданието. По-рано Латоя призна, че Филипс е най-добрият й приятел и тя просто го обожава. „Ние мислим еднакво , и това е прекрасно".На сватбата са присъствали майката на Латоя Катрин Джексън и племенникът й Принс.

Родителите на загинала във влака убиец дариха 200-те хил. обезщетение

Родителите на загиналата по време на пожара във влака София-Кардам Валерия Желева дариха получените 200 хиляди лева държавно обезщетение на учебните заведения, в които момичето е учило, съобщи БНТ. След близо пет години и половина съдебна сага, обвиняемите за инцидента във влака-факла бяха осъдени условно. Родителите на 20-годишната студентка ... Родителите на загиналата по време на пожара във влака София-Кардам Валерия Желева дариха получените 200 хиляди лева държавно обезщетение на учебните заведения, в които момичето е учило, съобщи БНТ. След близо пет години и половина съдебна сага, обвиняемите за инцидента във влака-факла бяха осъдени условно. Родителите на 20-годишната студентка ...

"Черно море Мания" спечели варненската Купа на БФС

"Черно море Мания" спечели варненската Купа на БФС! Шампионът "Гранд Про" остана на трето място от 4 клуба. В решаващ мач за трофея "Черно море Мания" победи с 10:5 "Гранд Про" и завърши на първото място с 3 победи.

Фирма мами с евтина почивка

Семейство от София стана жертва на агенция “Холидей Маркетинг София”, която предлага почивки на остров Тенерифе на подозрително ниски цени. Зарибяването започва с телефонна анкета. Седмица по-късно представители на фирмата с управител Марк Хепенстал отново се обаждат, за да им съобщят, че са “късметлии” избрани на случаен принцип. Следва покана за Семейство от София стана жертва на агенция “Холидей Маркетинг София”, която предлага почивки на остров Тенерифе на подозрително ниски цени. Зарибяването започва с телефонна анкета. Седмица по-късно представители на фирмата с управител Марк Хепенстал отново се обаждат, за да им съобщят, че са “късметлии” избрани на случаен принцип. Следва покана за

Разпродават в нета паметника на Ленин

Желаещите да се снабдят с частица от съборения в Киев паметник на Ленин могат да се сдобият с определени елементи срещу фиксирани цени, или за тегло – по 50 гривни за килограм.

Райчинов: Няма логика цените на медицинските дейности да останат толкова ниски

Напрежението между НЗОК и лекарите се получава от неплащането на елементарни неща. Това каза пред агенция Фокус д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. По думите му те са поискали увеличение на цените на всички видове медицински дейности, а общото увеличение е под 1% от бюджета на касата, при положение че с повече от 20% се качват разходите за лекарства. „Няма логика цените на медицинските дейности да останат толкова ниски. Очевидно е състоянието на болниците в страната, огромните им дългове и това продължава единствено по...

И в Одеска област потрошиха паметник на Ленин, "Беркут" блокира братята Кличко

След като вчера паметникът на Ленин на булевард "Тарас Шевченко" в Киев беше сринат, днес неизвестни лица разрушиха паметника на Ленин в южния украински град Котовск, в Одеска област, предаде БТА. Демонстрантите са счупили горната част на скулптурата, парчетата от която били намерени край постамента. Заведено е наказателно дело за вандализъм. Вчера паметникът на Ленин в столицата Киев бе свален и разбит на парчета от протестиращи украински националисти от партия "Свобода". Също в Одеска област, миналия месец, пияни младежи на два пъти свалиха желязната статуя на Ленин в град Фрунзовка. Извършителите бяха открити бързо и паметникът - възстановен. Междувременно специалните полицейски части "Беркут" разчистиха площад "Независимост" в центъра на Кие...

Българка се спаси от наш сводник в Италия

/КРОСС/ Нашенка успя да се измъкне от българския си сводник в Италия след едногодишно робство и го издаде на полицията, съобщиха местни медии.Жената, чието име не се съобщава, избягала миналата седмица от квартирата, в която била държана с още две българки. Помогнал й клиент, благодарение на когото се добрала до Милано. Там издала похитителите си. При полицейската акция в квартирата край Римини била арестувана само 27-годишната Мария Барбудова, приятелката на сводника, която също проституирала. Той е обявен за издирване. Българката, която у нас има 14-годишно дете и е самотна майка, разказала в полицията, че се запознала с 34-годишния мъж преди повече от година във фейсбук.Сближили се, а той й обещал, че ще я уреди на работа като камериерка в Италия. През декември 2012-а потеглили. При пристигането в Римини разбрала истината - ще бъде проститутка. Опитала да откаже, но била пребита и изнасилена. Тарифите, на които работела, били 30 евро за орален секс, 50 за пълна програма и 200 за секс без презерватив. Изкарвала по около 800 евро дневно. Сводникът и Мария прибирали всичко и давали на жените само пари за храна. През септември тази година мъжът придружил жертвата си до България, за да се види с близките си, но тя не успяла да се измъкне, защото била под постоянното му наблюдение, пише "Труд".

Кобрата: Имам само една цел - да се бия с Кличко и да му взема световната титла

Кубрат Пулев за пореден път сподели, че единствената амбиция пред него е да се изправи на ринга срещу Владимир Кличко и да отнеме световната титла на украинеца. Кобрата ще изиграе втория си мач за годината на 14 декември на гала вечерта в Нойбранденбург. Първоначално съперник на българина трябваше да бъде Шърман Уилямс, но той се оттегли заради контузия, а мястото му бе заета от американеца Джоуи Абел - 32-годишен боксьор с обратен гард. Това обаче не притеснява Пулев, за когото няма значение кой е съперникът му. "В крайна сметка не ме интересу...

ФИА ще удвоява точките за последния старт от сезона във Формула 1


Международната автомобилна федерация ФИА прие промяна в правилника на Формула 1 за 2014 г. и ще удвои точките, спечелени от последното състезание за сезона.

Шампионатът ще завърши на 23 ноември с Гран при на Абу Даби.

Желанието на ФИА с тази промяна е запазване на интригата до последните обиколки на сезона. Победителят в Абу Даби през 2014 г. ще спечели 50 точки, неговият подгласник ще вземе 36, а последното място на почетната стълбичка ще донесе 30 точки.

През...

Българи и румънци протестираха в Лондон срещу дискриминацията

Очакваше се британски работодатели да подкрепят протеста срещу дискриминационното отношение към българи и румънци във Великобритания. От поканените над 15 000 души във Фейсбук се явили едва стотина.

Връщат данъка при доход от минимална заплата (обзор)

При доход, който не надвишава минималната работна заплата от 340 лв. догодина, ще се възстановява удържаният данък. Това гласуваха депутатите вчера при окончателното приемане на бюджета за 2014 г.

Законът беше одобрен от парламента на извънредно заседание, или от вторник миналата седмица досега - за общо 5 работни дни. 
Парите от събрания данък При доход, който не надвишава минималната работна заплата от 340 лв. догодина, ще се възстановява удържаният данък. Това гласуваха депутатите вчера при окончателното приемане на бюджета за 2014 г. Законът беше одобрен от парламента на извънредно заседание, или от вторник миналата седмица досега - за общо 5 работни дни. Парите от събрания данък

Калфин: ЕК няма да спре "Южен поток"

Европейската комисия няма да спре изграждането на газопровода "Южен поток". Около това мнение се обединиха евродепутатът Ивайло Калфин и енергийният експерт Атанас Тасев в предаването "Гореща точка" на ТВ7.

Жигосваното с пирон момче: Въргалях се в снега, за да спре да пари

/КРОСС/ Въргалях се в снега, защото ме болеше. Той взе един пирон, сложи го в печката, изчака да стане червен и започна да ме жигосва. Навън имаше сняг. Аз легнах на снега и малко спря да пари. Това разказа пред камерите на Нова телевизия жигосаното дете Иван, което живее с майка си Ганка в монтанското село Якимово, в приюта на отец Иван. Припомняме ви, че по-рано днес полицията задържа 54-годишния Гено Г., за издевателството над малкото момче. На 6 декември вечерта Гено Г. бил сам с три от децата на приятелката си, с която живеел на семейни начала. По това време майката била в болницата с едно от четирите си деца. Малкият Иван се въртял около печката и отварял вратичката за гледа огъня. Мъжът му се скарал, но малкия не спрял. Въгленче излязло от печката и парнало сестричката му по бузата. Тогава Гено грабнал пирон, нагорещил го и жигосал момчето с него по гърба. Насилникът и майката на 11-годишния малчуган живеели заедно на семейни начала. После насилникът Гено казал на детето да не споменава за случката и намазал раните му с йод и оцет. Майката Ганка видяла изгарянията след няколко дни, когато се прибрала от болницата. Накарала детето да мълчи, докато не пристигне отец Иван. "Да изчакаме дядо поп и да му обясним първо на него, да му покажеш раните и той да прецени какво да правим", разказва майката Ганка Иванова. Момчето обаче разказало на госпожата си в училище, която сигнализирала в отдел "Закрила на детето"

Херингата е най-добрата риба за зимата

С идването на зимата много хора инстинктивно посягат към мазната храна, за да компенсират загубата на енергия. Учените установили, че за тази цел най-полезна е херингата, която съдържа полезни мастни киселини, които подобряват жизнените функции на организма.

Българка се спаси от наш сводник в Италия

Нашенка успя да се измъкне от българския си сводник в Италия след едногодишно робство и го издаде на полицията, съобщиха местни медии.Жената, чието име не се съобщава, избягала миналата седмица от квартирата, в която била държана с още две българки. Помогнал й клиент, благодарение на когото се добрала до Милано. Там издала похитителите ... Нашенка успя да се измъкне от българския си сводник в Италия след едногодишно робство и го издаде на полицията, съобщиха местни медии.Жената, чието име не се съобщава, избягала миналата седмица от квартирата, в която била държана с още две българки. Помогнал й клиент, благодарение на когото се добрала до Милано. Там издала похитителите ...

Предполагаеми бойци на Ал Кайда убити при американски въздушен удар в Йемен

Трима предполагаеми бойци на терористичната мрежа Ал Кайда бяха убити при американски въздушен удар в Йемен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представител на местните сили за сигурност. Безпилотен самолет поразил движеща се кола в южната провинция Хадрамаут и тя се възпламенила. От автомобила били извадени овъглените тела на предполагаемите терористи, които не е възможно да бъдат разпознати, предава БТА. Това бе първото по рода си нападение след дръзката атака на Ал Кайда срещу сградата на йеменското министерство на отбраната в с...

Парите от наеми и дивиденти остават в държавните болници

Държавните и общински болници вече няма да отчисляват в полза на държавата част от наемите, които прибират. Печалбата на тези лечебни заведения също ще остава за тях, вместо да се внася в бюджета като дивидент, както се практикуваше досега в края на всяка финансова година.

БНТ излъчва пряко церемонията в памет на Мандела

/КРОСС/ Извънредно студио на БНТ ще предава на живо възпоминателната церемония за бившия президент на ЮАР Нелсън Мандела. Директното излъчване от Йоханесбург започва в 11 ч. на 10 декември. В церемонията в чест на легендарния борец срещу апартейда ще участват десетки световни лидери. Сред гостите ще бъдат президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му. Събитието ще се проведе на стадиона FNB - мястото на последната публична поява на Мадиба по повод закриването на Световното първенство по футбол през 2010 г. Погребението на бившия президент е насрочено за 15 декември.     

Братя Кличко под обсада

/КРОСС/ Братята Владимир и Виталий Кличко в продължение на няколко часа се намират под обсада в близост до сградата на МВР и администрацията на президента на Украйна. Това става ясно от съобщение, поместено на сайта на партия „УДАР", предаде Газета ру.„Активисти, започнали митинг на ъгъла на улиците „Шелковичная" и „Богомольца", вече няколко часа държат отбраната под обсадата на вътрешни войски и спецчастите „Беркут".Народни депутати от „УДАР" и лидерът на партията Виталий Кличко през цялото време са заедно с активистите", се отбелязва в съобщението.Кличко е призовал бойците от „Беркут" и вътрешните войски да не щурмуват мирния протест.Освен това от партията съобщават за евакуация на сътрудниците си от офиса на партията.По-рано бе съобщено, че в офиса на опозиционната „Отечество" са проведени обиски, но по-късно вътрешното министерство опроверга информацията.

Стотина викаха "Оставка" под прозорците на правителството

Около 100 души, недоволни от правителство, се събраха пред Министерски съвет и скандираха „Оставка" пред светещите прозорци на кабинета на премиера Пламен Орешарски. Въпреки че не бяха много, протестиращите вдигнаха голям шум.

Ябълки и круши сменят кебапчетата в задачите

Ябълки и круши вместо кебапчета и знаменца ще има оттук нататък в условията на задачите на математическите турнири „Иван Салабашев”. Това съобщи пред „Монитор” зам.-председателят на Съюза на математиците в България проф.

Варненец с наградата на European Solar за 2013

Европейската асоциация за възобновяема енергия, която съществува от 1988 г., обяви тазгодишните си награди на заслужили ръководители на проекти, учени и практици, които активно работят за замяната на ядрената и фосилна енергия с енергия от възобновяеми зточници.

Иран плаши да се откаже от прилагането на постигнатите с „шесторката” споразумения

/КРОСС/ Иранският външен министър Джавад Зариф заяви, че страната му ще се откаже от изпълнение на постигнатите с „шесторката" договорености, ако й бъдат наложени нови санкции, съобщава „Ал Арабия". По думите му това се отнася особено за Конгреса на САЩ, някои от членовете на който се обявяват за налагане на нови санкции срещу Иран.По-рано бе съобщено, че изпълнението на споразумения за ядрена програма на Иран ще започне в средата на декември.

Още депутати от ГЕРБ напускат групата във вторник?

Още депутати от ГЕРБ се канят да напускат групата на партията в парламента във вторник, научи BNews.

Дейвид Мойс: Аз съм виновен за слабия старт на "Юнайтед"


Мениджърът на "Манчестър юнайтед" Дейвид Мойс пое вината за слабото представяне на отбора през този сезон. "Червените дяволи" направиха най-лошия си старт от 12 години насам, като вече изостават на 13 точки от лидера във Висшата лига "Арсенал".

Шампионите допуснаха две домакински загуби в последните си два мача и заемат едва девето място в класирането. Те ще опитат да прекъснат тази серия във вторник, когато посрещат "Шахтьор" (Донецк) в последния кръг от груповата фаза на...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване