Румънеца и Енчев влизат в цирка

Румънеца и Енчев организират коледен концерт съвместно с децата от 144 СОУ ”Народни Будители” тази неделя в цирк Иванов в Младост.

Валутни курсове на БНБ за 10 декември 2013 година

Валутни курсове на БНБ за 10 декември 2013 година.

Убиецът на Кабаиванов горил трупа на жертвата си

В убийството на охранителя от Хасково Христо Кабаиванов, е обвинен Илия Гинев, който е горил трупа, стана ясно на пресконференция на ОДМВР днес. Утре прокуратурата ще внесе иска в Окръжен съд – Хасково, с което на Илия Гинев да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража”.

 

Припомняме,че трупът на 59-годишния охранител бе открит след два месеца издирване. До жертвата криминалистите достигнали в събота, водени от заподозрения Гинев. Трупът бил открит заровен под камъни и гуми в местността Айлън гечид край река Козлец. Обвиняемият се укривал през последните месеци след убийството.

В следствие на на проведените издирвателни мероприятия е установено, че  Гинев е транспортирал трупа извън с. Мандра, след като Кабаиванов е умъртвен. Обвиняемият признал, че в деня на убийството с Христо били на автопазар.

По-късно двамата отишли до дома на Гинев в Мандра. Там Кабаиванов започнал да говори срещу съпругата на приятеля си. След спречкване Илия ударил госта си. Така Христо паднал назад и починал на място. Тогава той го транспортирал до мястото, където е открит и заровен трупа. Обвиняемият бил прибрал и 3000 лв от приятели си, които той носел за закупуването на автомобил.

След престъплението Гинев се скрил в Германия при свой приятел, а след връщането му в България е заловен от полицейските служители.

 

 

 

 

Репортаж гледайте в новините

 

 

Анжелина Янева

 

Samsung показа новия Galaxy J в Тайван

Новият смартфон на Samsung от висок клас – Galaxy J, бе официално представен в Тайван. За него се предполагаше, че ще бъде наследникът на Galaxy...

Полагане на асфалтова настилка затруднява движението по бул. "Ген. Колев" във Варна

Полагане на асфалтова настилка затруднява движението по бул. "Ген. Колев" във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна . Ремонтните дейности се извършват непосредствено преди кръстовището на булеварда с ул. "Братя Миладинови".

Парламентът прие бюджет 2014, на ход е президентът


След пет работни дни, извънредни часове труд и неколкократно удължавани заседания, народните представители приеха окончателно бюджет 2014.

Надявам се президентът Росен Плевнелиев да прояви разум и да не налага вето, заяви финансовият министър Петър Чобанов. Той обяви още, че няма опасност държавата да влезе в следващата година със стария бюджет. Ще има достатъчно време за реакция, дори и да се реализира някой негативен сценарий, допълни министърът.

С бюджета Народното...

Съдът отново отложи екстрадацията на Брендо в Румъния

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо не можа да седне на подсъдимата скамейка и се оплака от жестоки болки в кръста. Софийският градски съд трябваше да реши дали да екстрадира Брендо в Румъния, но магистратите за пореден път решиха да отложат решението си. Причината е, че отново от съседката ни не отговарят за колко време им е необходим Банев, а освен това беше поискана и справка за неговите висящи дела. На 16 декември съдът отново ще решава дали да прати Брендо в Румъния. Там той е искан за трафик на наркотици. В началото на юли Бренд...

Защо мъжете мразят да говорят по телефона

Каква е истинската причина един мъж да не търси една жена

    


Износът към ЕС нараства по-бързо от вноса

През периода януари - септември 2013 г. износът на България за ЕС се увеличава с 9.0% спрямо същия период на миналата година, а стойността му е 19.5 млрд. лв., съобщи Националният статистически институт. Вносът също нараства, но по-бавно  - с 2.5% до 22.2 млрд. лв. 

Български стоки се пласират основно на пазарите на Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, за където са насочени над две трети от българския експорт за ЕС.  Най-значителна е стойността на вноса от почти същите...

Орешарски за „Южен поток”: Договорът е сключен през 2008-а, няма как да сме сбъркали

София /КРОСС/ Договорът с Русия за „Южен поток" е сключен 2008 година и няма как да сме сбъркали сега. Това каза пред журналисти министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на критиките на ЕК по отношение двустранните споразумения за изграждането на газопровода, които нарушават европейското законодателство. Той посочи, че по тези въпроси предстои среща на икономическия министър Драгомир Стойнев с еврокомисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.Припомняме, че преди дни Европейската комисия препоръчва на държавите, през които ще премине газопроводът "Южен поток", сред които е и България, да предоговорят споразуменията си с Русия, като в противен случай са заплашени от наказателни процедури. Това беше съобщено на пресконференция от Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.Холцнер отбеляза, че ЕК е запозната със съдържанието на споразуменията и засега те не отговарят на изискванията на законодателството на ЕС за свободен достъп до преносната мрежа.

Читатителите на "Дневник" могат отново да изберат тема от ЕС, за която да научат повече


Активна е новата анкета на "Европа.Дневник" към "Избери да научиш повече", като читателите отново могат да изберат по коя тема искат да научат повече.

Темите на дневен ред са: "Квотите за жени в управителните органи на предприятията", "Дългосрочният бюджет на ЕС", "Новите правила за кохезионната политика", "Програмата "Еразъм +", "Хоризонт 2020" и "По-голяма помощ за България за затварянето на ядрените реактори".

След като читателите направят избора си - до 15 декември,...

Полицията замисля операция срещу кражбите по селата

Акция срещу домовите кражби по селата планира областната дирекция на полицията във Варна през следващите дни. Операцията ще има превантивна цел преди наближаващите коледни и новогодишни празници. Тя ще бъде насочена предимно срещу кражбите на домашни животни и хранителни продукти. Предвидени са проверки и засилено полицейско присъствие в селските  райони, които са най-уязвими от битовата престъпност. ...

SOFIX с пети пореден ръст

Днес той възлезе на 0,19% до 474,53 пункта или нов рекорд за последните 4 години

    


Нов протест заради застрояването на Иракли

Природозащитници твърдят, че държавата не е спазила обещанията си да опази последните незастроени плажове и дюни

Чехия ни предостави финансова и хуманитарна помощ за бежанците

Чехия предостави на България 920 000 евро и допълнителна материална хуманитарна помощ за справяне с бежанската криза в страната. Това обяви на брифинг министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща с чешкия си колега Мартин Пецина.

Видео: Джордж Клуни подкрепи протестиращите в Украйна


Актьорът и режисьор Джордж Клуни подкрепи "смелите граждани" на Украйна с видеосъобщение, в което изразява надеждата си, че те ще гледат само напред, а не назад. Призивът е разпространен от YouTube канала на опозиционната партията "Удар" на Виталий Кличко, който по-рано днес предупреди жените и децата да напуснат Бесарабския площад в Киев поради вероятни кръвопролития.

"В САЩ винаги сме подкрепяли хората, които търсят демокрацията и чрез пробите и грешките, ние сме разбрали, че тя не...

Интернет и телефонните връзки в Сирия бяха прекъснати

Местните и международните телефонни линии и интернетът в Сирия са прекъснати поради технически проблеми, съобщи Асошиейтед прес като цитира сирийската държавна телевизия. Работи се по отстраняването на проблема в главния фиброоптичен кабел на Сирия, допълва медията, цитирана от БТА. Канадската интернет компания "БГПмон" съобщи, че над 90 процента от мрежите в страната са прекъснали в 11:30 местно време. Телефонните връзки и интернет неколкократно бяха прекъсвани от началото на сирийската криза през март 2011 година.  ...

Аладин влиза за 11 месеца в затвора

Транспортират Салахедин Бин Аладин от границата ни с Гърция. Снимка: Булфото

Районният съд в Свиленград осъди aлжиреца Салахедин Бин Аладин на 11 месеца затвор. 

Аладин нападна и намушка с нож в центъра на София 20-годишната студентка Виктория Христова, след което се укри. Алжирецът беше задържан в Гърция след двудневно преследване от българските власти.

Присъдата, която той получи днес обаче е по друго обвинение – за незаконно и нелегално преминаване на българската граница на два пъти.

Нелегалният имигрант получи 8 месеца лишаване от свобода заради незаконното му преминаване на границата с Гърция на 5 ноември. Към тях ще бъдат добавени и 3 месеца, наложени му от съда в Елхово заради нелегалното му влизане в България.

Той ще трябва да плати и 300 лв. глоба за нарушенията.

Статията "Аладин влиза за 11 месеца в затвора" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Неизвестен бандит преби и ограби 59-годишен в Димитровград

Неизвестен бандит преби и ограби 59-годишен мъж в Димитровград, информират от полицията в Хасково. Снощи в 20 часа в РУП - Димитровград е получен сигнал от потърпевшия, че час преди това, прибирайки се към дома си на улица „Заводска" в града е бил нападнат от неизвестен мъж. Нападателят му нанесъл удари по главата и тялото и му откраднал якето с 430 лева, 20 долара и 5-грамов златен пръстен. Образувано е досъдебно производство....

Почина съпругата на Желю Желев

/КРОСС/ Почина съпругата на президента Желю Желев Марушка Желева. Тя е издъхнала днес по обед в реанимация на Правителствена болница, където изкара през последния месец в изключително тежко състояние.Спътницата на президента се лекуваше от рак, който в крайна сметка успя да я надвие. Марушка Желева ще бъде погребана в родното си село Грозден, община Сунгурларе, каквото е било и последното й желание.

Психично болен се самозапали във Варна

Мъж на 21 години е настанен с над 90% изгаряния във варненската Военноморска болница, след като се е самозапалил, съобщиха в понеделник от местната полиция. От МВР уточняват, че младежът е страдал от тежка форма на шизофрения, поради което е бил регистриран като психично болен. Според очевидци той се е подпалил, след като се е залял с бензин. Веднага след това на помощ са се притекли минувачи които са го загасили, преди пристигането на екипите на пожарната, полицията и Бърза помощ. Трагедията се е разиграла недалече от варненската клиника по белодробни заболявания на ул. "Мануш войвода". Според информация от Клиниката по изгаряния във Военноморска болница, мъжът е бил опериран веднага, след постъпването си там, но състоянието му е изключително тежко. Това е вторият случай на самозапалване за година във Варна. На 20 февруари, в разгара на зимните протести в града, с искане за оставката на бившия кмет на града и Общинския съвет пред сградата на кметството се самозапали 36-годишният Пламен Горанов.

Почина съпругата на Желю Желев

Мария Желева е издъхнала днес в реанимация на Правителствена болница, където изкара последния месец в изключително тежко състояние, съобщи „Флагман".
Съпругата на президента Желю Желев (1991-1995) ще бъде погребана в родното й село Грозден, община Сунгурларе. Това било последното й желание. Всъщност в къщата в Грозден семейството ... Мария Желева е издъхнала днес в реанимация на Правителствена болница, където изкара последния месец в изключително тежко състояние, съобщи „Флагман". Съпругата на президента Желю Желев (1991-1995) ще бъде погребана в родното й село Грозден, община Сунгурларе. Това било последното й желание. Всъщност в къщата в Грозден семейството ...

Wall Street продължава предколедното си рали*

Пазарите очакват изявленията на няколко от високопоставените служители на Федералния резерв

    


Новата любов на Чарли Шийн е порнозвезда

Чарли Шийн разказа за новата любов в живота си - звездата от "филмите за възрастни" Брет Роси. Актьорът от "Управление на гнева" даде повод за спекулации за нова авантюра, след като бе забелязан да целува бившата порно актриса в имението си в Кабо, Мексико, на Деня на благодарността. По-късно той потвърди, че двамата са двойка като сподели снимка в Туитър, на която се прегръщат. "Най-добрият ден на благодарността някога. Благодарен съм, че "давам" на света поредното лице, на което да завиждат!", написа Чичо Чарли под снимката. Шийн повдигна завесата на личния си живот и потвърди, че успешно е завършил приключението да намери любовта на живота си. "Бях на много дълго пътешествие, приключение, продължило 1000 века, в търсене на по-добрата и л...

Мери Джей Блайдж: Бях ужасен човек, лошо момиче

"Бях "лошо момиче", ужасен човек. Бях млада и исках да се предпазя по най-добрия начин, който знаех", казва Мери Джей Блайдж в интервю, споделяйки за началото на кариерата си. Певицата си спечели репутацията на "лошо момиче" през 90-те години, когато води борба с наркотиците и алкохола. Поглеждайки назад тя си прави равносметка, че причина за поведението й е било усещането, че е уязвима като личност. 42-годишната звезда споделя, че грешките, които е допуснала в младостта си, са я направили по-мъдра. "Когато си млад, допускаш много грешки, но единственият начин да се научиш, е да правиш грешки. Позволете им да правят грешки. Така се научих аз. Като допуснах хиляди грешки", съветва 42-годишната Мери Джей. Източник: БГНЕС

80 - 100 млн. лв. ще трябват за републиканските пътища

Държавата трябва да инвестира годишно между 80 и 100 милиона лева за поддръжка на пътищата от републиканската мрежа, които свързват малките селища, а не са ремонтирани от 20 -30 и дори повече години". Това заяви в Ямбол министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя откри официално рехабилитиран участък от републикански път, предаде Стандарт нюз. Строителството на големите инфраструктурни обекти в страната ще продължи, увери Терзиева. За тях са отделени близо 490 милиона евро по оперативната програма "Транспорт". Приоритетни са автомагистралата "Струма 3", отсечката Видин-Монтана и двете магистрали "Хемус" и "Марица", добави регионалният министър. До септември 2014 г. ще бъде готов и обходният път на Елхово. Той е част от...

38-годишният кмет на Флоренция ще оглави италианската левица

Кметът на Флоренция, 38-годишният Матео Ренци вчера беше триумфално избран начело на най-голямата формация на италианската левица - Демократическата партия, съобщи Франс прес. На състоялите се вътрешнопартийни избори, в които участваха над 2,5 милиона души, Ренци получи около 68 процента от гласовете. Далеч зад него останаха съперниците му, двама други видни представители на ДП – 52-годишният Джани Куперло и 38-годишният Джузепе Чивати. Те получиха съответно 17 и 14 процента от гласовете. Избирането на Ренци, който преди година беше слабо известен, представлява революция за Демократическата партия, тъй като той е млад и не е член на апарата на тази формация, наследничка на бившата италианска комунистическа партия, отбелязва агенцията. За образец на стил и изказ е избрал Тони Блеър и Барак Обама, посочва Франс прес. Първоначалната му програма бе да се отърве от "старите муцуни" в своята партия. Всъщност вече е успял: и апаратчикът Масимо Д'Алема – бивш премиер, и Валтер Велтрони - бивш кандидат за премиер, се отказаха да участват в парламентарните избори миналия февруари. Ренци заявява, че смята да преустрои ДП по модела на течението Нови лейбъристи, провъзгласено през 1994 г. от бившия британски премиер Тони Блеър, за да я превърне в "по-гъвкава и новаторска партия". Пролевите италианци изглежда са склонни да одобрят радикална смяна на курса след разочароващия изборен резултат на Пиер Луиджи Берсани - апаратчик, чиято победа с нищожна преднина на парламентарната избори принуди левицата да се коалира с десните, за да управлява. Ренци, този динамичен брюнет с атлетична физика, който говори с тоскански акцент, леко наблягайки върху "с"-то, минава за човек, стоящ "напряко на течението" и способен да очарова хората в десния лагер - дотам, че да впечатли самия Силвио Берлускони. В тазседмичната класация на лидерите, спечелили най-много доверие сред италианците, Ренци получава 48 на сто и почти се изравнява с уважавания президент Джорджо Наполитано (49 процента), сочат данни от анкета на Института за проучване на общественото мнение в Триест. Критикуван заради неясните очертания на политическата си програма (по-малко държавни разходи, по-малко бюрокрация), Ренци остава общо взето далеч от синдикалните среди и блести най-вече с ораторските си умения. Шегичките му, изпъстрени с флорентински хумор, улучват десетката. Не е подчертано свързан с определена идеология; по едно време негов съветник бе Джорджо Гори, някога златно момче на медийната империя на Берлускони. Обликът и поведението му напомнят най-вече за президента на САЩ Барак Обама, който обича да се показва със запретнати ръкави. Често е забелязван да участва в маратон или да кара колело из града; има си любимо кожено яке, заради което го подиграват, че прилича на Фонзи от комедийната сапунка "Щастливи дни". Роден на 11 януари 1975 г. във Флоренция, Ренци се подвизава сред католическата младеж като скаутски водач; още преди да вземе диплома по право, на 19 години тръгва по стъпките на баща си - общинар от християндемократическата партия, и става политически активист. Преди да се впусне в голямата политика, Матео Ренци работи за семейната маркетингова компания CHIL и повечето му печалби идват от издавания във Флоренция центристки в. "Национе". Прави големия си скок през 2001 г., когато става местен координатор на християнската левоцентристка партия "Демокрацията е свобода - Маргарита". Левоцентристите излъчват умерения политик за кандидат в местните избори през юни 2004 г. и той уверено ги печели с 58,8 на сто от гласовете. През 2006 г. публикува книга за опита, натрупан в област Флоренция, под заглавие "Между Де Гаспери (исторически лидер на християндемократите) и (рокгрупата) Ю Ту". Още през този петгодишен мандат отправя призиви за обновяване на политиката и набира популярност, намалявайки местните данъци. Най-ярките му изяви обаче датират от надпреварата за флорентинското кметство. ДП има и друг кандидат, но през февруари 2009 г. Ренци изненадващо печели първичните избори сред левоцентристите - прелюдия към победата му в общинските следващия юни. Ренци е женен за своя бивша другарка от скаутското движение - Аниезе, преподавател по италиански на хонорар, и е баща на три деца. По БТА

Всички уролози от "Пирогов" обявиха, че напускат заради конфликт с колега

Уролозите от Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" подадоха оставки в понеделник заради дългогодишен конфликт с ръководителя на отделението по анестезиология и реанимация Цветан Борисов. 20 лекари, включително специалистите от единственото в страната отделение по детска урология, са подали едномесечно предизвестие за напускане, защото Борисов от години им нанасял физически и психически тормоз, а оплакванията до ръководството на болницата не дали резултат. "Това са едни непрекъснати и обидни квалификации по отношение на колеги, поведение, създаващо напрежение. Дори се стига до случаи на физически саморазправи. Проблемът е от няколко години, многократно всеки от нас сезира преките си ръководители, те - съответно по-нагоре, но не можахме да срещнем разбиране, и се стигна до това решение", обясни Стефан Захариев от отделението по урология в "Пирогов". Лекарите обаче не могат да напуснат веднага поради законовото едномесечно предизвестие, така че в момента са по кабинетите си и се грижат за пациентите, увериха по-късно в понеделник от "Пирогов". Ръководството на болницата вече е предприело административни мерки и проверява случая, като и от двете страни са поискани писмени обяснения до 3 дни, както е постановено във вътрешния правилник. Сезирана е и етичната комисия на "Пирогов". След спешна среща с представители на болницата от здравното министерство са обещали, че проблемът ще се разреши до дни, каза директорът на Клиниката по урология Славчо Кънчев пред "Хоризонт". Кънчев обясни, че е разговарял със зам.-министър Чавдар Славов, който е професор по урология. "Имам уверението, че проблемът ще бъде решен. Много сигнали стигат при мен, ще видим дали ще бъде изпълнено. Дадоха срок, утре - вдругиден ще ви информирам", обясни Кънчев. Зам.-министър Славов е изразил желание конфликтът да бъде разрешен в законоустановените правомощия на директора, т.е. да бъдат сезирани Етичната комисия на болницата и Етичната комисия на БЛС. До момента липсва официален коментар от страна на обвинения в агресия Цветан Борисов.

Съдът отложи екстрадицията на Брендо

София /КРОСС/ Софийският градски съд отложи делото за екстрадиция на Евелин Банев - Брендо за 16 декември.Магистратите изискаха оригинала на постъпилия материал от наказателната колегия на съда в Букурещ, както и справка за висящите наказателни производства срещу Банев, като се посочат номерата им, и на какъв етап се намират те.След съвещание съдът прие, че делото следва да се отложи. Припомняме, че на два пъти българските магистрати вече отлагаха решението си за екстрадицията на Брендо, тъй като румънската страна не предостави конкретна информация относно обвиненията срещу Банев, както и подробности за разноските по екстрадицията, времето, за което се иска Банев, и др. Европейска заповед за арест на Брендо е издадена от съда в Букурещ в началото на февруари т.г. по обвинение за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотични и психотропни вещества. Според разследващите наркотици за милиони евро са били пренасяни от Латинска Америка през пристанището на Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации.   Снимки: Булфото, всички права запазени

Съдът отложи екстрадицията на Брендо

София /КРОСС/ Софийският градски съд отложи делото за екстрадиция на Евелин Банев - Брендо за 16 декември.Магистратите изискаха оригинала на постъпилия материал от наказателната колегия на съда в Букурещ, както и справка за висящите наказателни производства срещу Банев, като се посочат номерата им, и на какъв етап се намират те.След съвещание съдът прие, че делото следва да се отложи. Припомняме, че на два пъти българските магистрати вече отлагаха решението си за екстрадицията на Брендо, тъй като румънската страна не предостави конкретна информация относно обвиненията срещу Банев, както и подробности за разноските по екстрадицията, времето, за което се иска Банев, и др. Европейска заповед за арест на Брендо е издадена от съда в Букурещ в началото на февруари т.г. по обвинение за създаване на организирана престъпна група с цел трафик на наркотични и психотропни вещества. Според разследващите наркотици за милиони евро са били пренасяни от Латинска Америка през пристанището на Констанца за Румъния, Испания, Италия, Гърция и други дестинации.

58-годишна жена узунджовка ограби трудно подвижната си съседка

58-годишна жена от село Узунджово е задържана в хасковския арест за грабеж, съобщават от Областната полицейска дирекция. Тя ограбила трудно подвижната си съселянка, като отнела 100 лева от дома й. След задържането на извършителката, парите са върнати с протокол на 51-годишната потърпевша. От полицията съобщават и за 17-годишно момче - в процес на издирване след извършен грабеж над продавачка. В съботния следобед познатият с подобните си прояви харманлиец влязъл в магазин на улица „Янко Сакъзов" в Харманли. Под предлог, че иска 42-годишната прод...

Почина съпругата на Желю Желев – Марушка

Марушка Желева е издъхнала днес в реанимация на Правителствена болница, където изкара през последния месец в изключително тежко състояние, съобщи „Флагмана Марушка Желева е издъхнала днес в реанимация на Правителствена болница, където изкара през последния месец в изключително тежко състояние, съобщи „Флагмана". Съпругата на президента Желю Желев (1991-1995) ще бъде погребана в родното й село Грозден, община Сунгурларе. Това било последното й желание. Всъщност в къщата в Грозден семейството ...

Промишленото производство нараства през октомври


През октомври 2013 г. индексът на промишленото производство нараства с 1.5% спрямо септември и с 4.1% спрямо година по-рано, съобщи Националният статистически институт. 

Спрямо септември НСИ отчита двуцифрено нарастване на продукцията в производството на превозни средства, без автомобили - с 30.0%, на метални изделия, без машини и оборудване - с 28.0%, на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 21.8%, в химическата индустрия - с 12.7%. В производството...

"Брюкселският консенсус" разширява пропастта между политическите елити и европейския електорат

Наречете го "Брюкселски консенсус". Системата от убеждения, залегнали в договорите на Европейския съюз, помага да се обясни нарастващата пропаст между политическите елити и обикновените граждани, която може да предизвика политическо земетресение на изборите за Европейски парламент през май догодина.   Тези клаузи на вярата се смятат за очивидни истини от Европейската комисия и Европейската централна банка, но биват често възприемани от избирателите като причина по-скоро за техните беди, отколкото за решението на проблемите им.   Несъответствията, изострени от четиригодишния срив и нарастването на безработицата заради дълговата криза в еврозоната, подклаждат атаките срещу самия ЕС и неговата единна валута евро от страна на популисти от крайната десница или радикалната левица.   Подобно на "Консенсуса от Вашингтон" за свободния пазар, който се беше наложил през 90-те години след колапса на комунизма, няма официална дефиниция за понятието "Брюкселски консенсус".   Икономистът Джон Уилямсън изобрети през 1989 г. "Вашингтонския консенсус", за да опише комплекта от неолиберални икономически политики, предписани на развиващите се страни с проблеми от американското финансово министерство, Международния валутен фонд и Световната банка.   Тук предлагам кратко описание на европейския му братовчед с извинение за журналистическото опростяване и преувеличаване:   1) Брюксел знае най-добре. Отговорът на финансовата и икономическа криза е "повече Европа".   2) Свободната търговия е винаги по-добра от протекционизма.   3) Свободното движение на работници и услуги в рамките на вътрешния пазар на ЕС е по-важно от защитата на правата на работниците в собствената им страна.   4) Европа се нуждае от повече имигранти, за да увеличи растежа и да плаща в бъдеще нашите пенсии и социални придобвки.   5) По-добре е да се облагат с данъци потреблението и емисиите от въглероден диоксид, отколкото труда и високите доходи.   6) Свободната и невъзпрепятствана конкуренция е по-важна от подкрепата за националните или европейски индустриални "шампиони".   7) Борбата с безработицата се нуждае от намаляване на защитите и понякога на заплатите на работниците, които в момента са заети.   8) "Общностният метод" на европейската интеграция е винаги по-добър и по-легитимен от междуправителственото сътрудничество.   9) Националният суверенитет е остаряла идея, както в Европа, така и в света.   10) Пазарът трябва да надделява във всичко, включително в обществените услуги - с изключение на земеделието.   Някои от тези принципи като например свободната търговия, имат широка подкрепа в повечето от 28-те страни членки на ЕС. Други като например нарастването на имиграцията или намаляването на трудовите защити са широко оспорвани.   "ЕС е пачуърк от различни национални дебати. Франският национален дебат клони повече от останалите към протекционизма", казва заместник-председателят на Европейската комисия Оли Рен, който е един от предполагаемите кандидати на либералите за председател на ЕК от следващата година.   "Аз съм привърженик на свободната търговия, тъй като тя е ключов източник на растеж и напредък за европейците. Знам, че в много други части на Европа има различни мнения, но мнозинството от европейците са по-скоро за свободна търговия, отколкото за протекционизъм", казва той.   Европейското кредо е определено постнационално, основано на презумпцията, че все по-малко проблеми могат да бъдат решени на национално ниво заради глобализираните доставки и трансграничните проблеми като замърсяването, промените в климата, намаляването на ресурсите и миграцията.   Но някои критици твърдят, че този възглед пренебрегва жертвите на европейската политика на свободните пазари, а все по-голям кръг от хора се страхуват, че те ще са следващите жертви.   В Германия, икономическият двигател на ЕС, основната тревога е за запазването на бюджетния суверенитет на парламента в контекста на страховете от един "съюз на прехвърлянето", който би предоставил трудно изработените пари на данъкоплатците на разточителните европейски партньори.   Проблемът с миграцията е също на едно от челните места в списъка на тревогите на мнозина европейци, макар и не навсякъде поради едни и същи причини.   Великобритания обяви плановете си да ограничи социалните права на мигрантите от бедните новоприети държави членки Румъния и България. Те ще могат да работят свободно в ЕС от януари догодина след като изтече седемгодишният преходен период.   Евроскептични политици и медии принудиха премиера Дейвид Камерън да отвърне като подеме кампания срещу предполагаемия "социален туризъм" от страна на бедните източноевропейски мигранти, макар че официалните данни показват, че работниците мигранти плащат понече на британската социална система, отколкото получават от нея, а относителният дял на техните заявки за социални придобивки е много по-малък от този на британските граждани.   Франция и няколко други държави се борят да ограничат злоупотребите с друго правило на ЕС, което позволява работниците с временно назначение от други страни членки да плащат социалните си осигуровки у дома, а не в приемащата страна.   Отделни компании в страни като Франция, Германия, Дания или Белгия използват тази система, за да наемат като подизпълнители по-нископлатена работна ръка от Източна Европа. Най-често това се случва в сектора на строителстото и измества по-високоплатените местни работници от конкуренцията за съответното работно място.   Според привържениците на "Брюкселския консенсус" всичко това е резултат от функционирането на европейския единен пазар, който внася икономическа ефективност в страните с високи данъци.   Рен твърди, че страни като Франция, Италия и родната му Финландия са изправени пред по-дълбоки проблеми като например разходната конкурентоспособност, което донякъде обяснява защо те продължават да намаляват дяловете си на световния пазар.   Макар че всеки от тези национални дебати се води сам за себе си, има явна възможност партии, враждебни към "Брюкселския консенсус", да привлекат по един от всеки пет гласа на изборите да Европейски парламент, ако избирателната активност се окаже ниска.   Дали този шок ще е достатъчен, за да промени преобладаващите нагласи сред европейските политици, остава да видим.   За промяната на "Вашингтонския консенсус" бяха нужни две десетилетия и шока от азиатската финансова криза. МВФ вече е съгласна с по-голямата регулаторна роля на държавата, временния контрол върху капиталовите потоци и други идеи, които някога бяха ерес.   Някои вътрешни хора в ЕС вярват, че след изборите догодина и промяната в ръководството на европейските институции може да се оформи един променен "Брюкселски консенсус".   Новият консенсус може да бъде с по-голям социален ангажимент и по-малко пазарно ориентиран и да отразява ляво-дясната коалиция между консерваторите и социалдемократите, която ще поеме властта в Германия. Но той едва ли ще умилостиви скептиците.   По БТА.

Промяна: Националите с тренировки от 20-ти, Соколов с проблем

Мъжкият ни национален отбор по волейбол ще се събере на лагер на 19 декември, а не на 16-ти както се очакваше, научи Гонг. Мениджърът на селекцията ни Владимир Николов каза от Франция, че промяната е съгласувана с Камило Плачи заради ангажираността с клубовете на голяма част от националите. Така първите тренировки на волейболистите ни ще бъдат на 20 декември (петък) – фитнес сутринта и занимание с топка вечерта в зала „Христо Ботев”. Няма промяна в датите за контролите. Съставът ни очаква световната квалификация в Опава (Чехия) от 3 януари, къд...

Денят в снимки

Шампионки по хокей на трева и очарователната Бехати Присло

    


Премахват незаконните гаражи в Ямбол

Ямбол /КРОСС/ Започна принудителното премахване на незаконни гаражи в община Ямбол. Днес бе отстранен такъв гараж зад бл.8 в к-с „Хале", като разходите ще бъдат за сметка на собственика. Принудителното премахване е последната мярка от процедурата по отстраняването на гаражите. Първата стъпка е съставянето на констативни актове, въз основа на които се издава заповед за доброволно премахване на гаражите в срок от 14 дни. В случай, че съоръжението не бъде премахнато доброволно в този срок, се пристъпва към принудително отстраняване на съоръженията за сметка на собствениците.До края на месеца ще бъдат връчени актове на собственици на незаконни гаражи и в к-с „Граф Игнатиев" пред блокове 74, 68, 90 и 94.Общо 900 са премахнатите незаконни гаражи, поставени върху общински терени в Ямбол. Акцията започна в началото на тази година, собствениците на незаконни гаражи бяха уведомени и по-голяма част от тях сами демонтираха съоръженията.Кампанията по премахването на незаконните гаражи макар и непопулярна мярка, бе предприета от кмета Георги Славов и неговия екип, като част от политиката за благоустрояване и подобряване облика на града. На мястото на освободените от грозните съоръжения терени се обособяват нови паркоместа, оформят се зелени площи, кътове за отдих. Целта е да се работи не само за облика в Централна градска част, но и за междублоковите пространства в кварталите на Ямбол.      

Милицията разби барикади в Киев (на живо)

Протестиращите в Киев в очакване на щурм от полицията, Снимка: AP

Военните превзеха сграда на радио и телевизия „Украйна“, която се намира непосредствено до кметството в Киев, където се намират част от протестиращите.

Нашата задача е да поддържаме реда и ще останем колкото трябва, заяви един от офицерите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време военните от „Беркут“ щурмуваха барикадите на протестиращите в района на правителствения квартал и разруши две от тях, намиращи се относително далеч от основните укрепления на площада. В момента демонстрантите са обградени.

Военни с автобуси и камиони пристигнаха по обяд в центъра на Киев и блокираха входовете за Площада на независимостта.

Протестиращите обявиха, че се притесняват от щурм.

Опозиционният лидер Виталий Кличко помоли по-рано днес жените и децата да напуснат площада. Лидерът на партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк обяви, че опозицията възнамерява да остане на централния площад и да го защити от спецчастите.

От партията на Кличко “Удар” призоваха всички мъже да излязат  на площада, защото “сега е моментът да го защитят”. Те са категорични, че струпването на войски е “психологически натиск” над протестиращите.

Към площада вече са се отправили опозиционни активисти и лидери, посочи пред изданието “Комментарии” лидерът на движение „Свобода” Олег Тягнибок. 

Развитието на събитията тук: Милиция щурмува офиса на партията на Юлия Тимошенко

 

Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Статията "Милицията разби барикади в Киев (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Милицията разби барикадите в Киев (на живо)

Протестиращите в Киев в очакване на щурм от полицията, Снимка: AP

Военните превзеха сграда на радио и телевизия „Украйна“, която се намира непосредствено до кметството в Киев, където се намират част от протестиращите.

Нашата задача е да поддържаме реда и ще останем колкото трябва, заяви един от офицерите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време военните от „Беркут“ щурмуваха барикадите на протестиращите в района на правителствения квартал и ги разрушиха. В момента демонстрантите са обградени.

Военни с автобуси и камиони пристигнаха по обяд в центъра на Киев и блокираха входовете за Площада на независимостта.

Протестиращите обявиха, че се притесняват от щурм.

Опозиционният лидер Виталий Кличко помоли по-рано днес жените и децата да напуснат площада. Лидерът на партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк обяви, че опозицията възнамерява да остане на централния площад и да го защити от спецчастите.

От партията на Кличко “Удар” призоваха всички мъже да излязат  на площада, защото “сега е моментът да го защитят”. Те са категорични, че струпването на войски е “психологически натиск” над протестиращите.

Към площада вече са се отправили опозиционни активисти и лидери, посочи пред изданието “Комментарии” лидерът на движение „Свобода” Олег Тягнибок. 

Развитието на събитията тук: Милиция щурмува офиса на партията на Юлия Тимошенко

 

 

Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Статията "Милицията разби барикадите в Киев (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Военните превзеха сграда до кметството в Киев, протестиращите са обградени (на живо)

Протестиращите в Киев в очакване на щурм от полицията, Снимка: AP

Военните превзеха сграда на радио и телевизия „Украйна“, която се намира непосредствено до кметството в Киев, където се намират част от протестиращите.

Нашата задача е да поддържаме реда и ще останем колкото трябва, заяви един от офицерите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време военните от „Беркут“ щурмуваха барикадите на протестиращите в района на правителствения квартал и ги разрушиха. В момента демонстрантите са обградени.

Военни с автобуси и камиони пристигнаха по обяд в центъра на Киев и блокираха входовете за Площада на независимостта.

Протестиращите обявиха, че се притесняват от щурм.

Опозиционният лидер Виталий Кличко помоли по-рано днес жените и децата да напуснат площада. Лидерът на партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк обяви, че опозицията възнамерява да остане на централния площад и да го защити от спецчастите.

От партията на Кличко “Удар” призоваха всички мъже да излязат  на площада, защото “сега е моментът да го защитят”. Те са категорични, че струпването на войски е “психологически натиск” над протестиращите.

Към площада вече са се отправили опозиционни активисти и лидери, посочи пред изданието “Комментарии” лидерът на движение „Свобода” Олег Тягнибок. 

 

Live streaming video by Ustream

Live streaming video by Ustream

Статията "Военните превзеха сграда до кметството в Киев, протестиращите са обградени (на живо)" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Военните превзеха сграда до кметството в Киев, протестиращите са обградени

Властта струпа техника и войска в центъра на Киев, Снимка: РИА Новости

Военните превзеха сграда на радио и телевизия „Украйна“, която се намира непосредствено до кметството в Киев, където се намират част от протестиращите.

Нашата задача е да поддържаме реда и ще останем колкото трябва, заяви един от офицерите, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В същото време военните от „Беркут“ щурмуваха барикадите на протестиращите в района на правителствения квартал и ги разрушиха. В момента демонстрантите са обградени.

Военни с автобуси и камиони пристигнаха по обяд в центъра на Киев и блокираха входовете за Площада на независимостта.

Протестиращите обявиха, че се притесняват от щурм.

Опозиционният лидер Виталий Кличко помоли по-рано днес жените и децата да напуснат площада. Лидерът на партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк обяви, че опозицията възнамерява да остане на централния площад и да го защити от спецчастите.

От партията на Кличко “Удар” призоваха всички мъже да излязат  на площада, защото “сега е моментът да го защитят”. Те са категорични, че струпването на войски е “психологически натиск” над протестиращите.

Към площада вече са се отправили опозиционни активисти и лидери, посочи пред изданието “Комментарии” лидерът на движение „Свобода” Олег Тягнибок. 

Случващото се в Киев можете да следите на живо ТУК

Статията "Военните превзеха сграда до кметството в Киев, протестиращите са обградени" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Пожар се е разразил в апартамент във Варна

Пожар избухна в блок на варненската улица „Морска сирена”. Пламъците са тръгнали в следобедните часове от апартамент на 13-я етаж, в който живее възрастна жена. На мястото на инцидента веднага са изпратени три екип на пожарната. Огнеборците са успели да евакуират собственичката на жилището и тя е отведена за преглед в болница.

Фиксинг на БНБ за понеделник, 9 декември

Валутните курсове на БНБ за 9 декември в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре, са:   ...

И DHL ще доставя колети с безпилотници

В момента компанията тества т.нар дрон за доставка на колети

Янукович се съгласи на преговори с опозицията

/КРОСС/ Виктор Янукович подкрепи идеята за провеждането на общонационална кръгла маса за намиране на компромис с участието на представители на властта и на опозицията, съобщава сайтът на украинския президент. Кръглата маса бе предложена от трима предшественици на Янукович - Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Ющенко. Срещата на действащия с тримата бивши президенти, на която ще бъдат обсъдени „най-важните въпроси, пред които е изправена страната", вече е планирана за утре. По-рано Кравчук, Кучма и Ющенко заявиха подкрепа за протеста срещу отказа от евроинтеграция. Дата за провеждане на общонационалната кръгла маса засега не се посочва. В събота представители на трите основни украински партии - „Отечество", УДАР и „Свобода" формулираха три основни искания, от изпълнението на които ще зависи съгласието им да преговарят с властта. Опозицията поиска оставка на правитеството на Азаров, освобождаване на арестуваните участници в протестите и наказания за силовата акция на площад „Независимост" на 30 ноември. Според опозицията, на преговорите може да бъде обсъдено създаването на служебно правителство, което да подпише договор с ЕС, провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори. Съобщението за съгласието на Янукович за провеждане на кръгла маса идва на фона на изострянето на обстановката в украинската столица

Анкета: Половината българи смятат, че „мекането" е правилно

Смекчаването на съгласните пред буквите „е Смекчаването на съгласните пред буквите „е" и „и" е най-разпространената правоговорна грешка, която българите допускат. Това заяви доц. Красимира Алексова, автор на изследване на езиковите нагласи, цитирана от „Дарик". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева Според Красимира Алексова повече от половината

Новият шеф на полицията: Всеки трябва да си заслужи заплатата

„Няма да има много рязане на живо месо", това заяви по повод предстоящите съкращения в МВР-Хасково новият шеф на полицията Ангел Цанков. Всички съкратени от местната дирекция ще са на база на отпадане на трудовата функция. Няма да има съкратен нито един държавен служител с полицейски функции, подчерта още Цанков. „Първото, което искам да подобря е да търся партньори, с които да се работи", каза още новият шеф на полицията. Като приоритет в работата си Цанков подчерта ДДС измамите, организираната престъпност и контрабандата. Ангел Цанков потвърд...

Депутатите запазиха ставката на метана

Депутатите запазиха ставката на природния газ за моторно гориво на 0,85 лева за гигаджаул. Това стана при второто четене на данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Увеличението на акциза върху метана до 5,10 лева за гигаджаул се налага заради европейските ангажименти на страната ни и трябваше да стане с данъчните закони от догодина. Финансовото министерство поиска отлагане от Брюксел, но все още няма окончателен отговор. При неофициалните разговори има нагласа да се разреши отлагането. Заради това по предложение на председателя на бюджетнат...

С подарък под елхата 20 дни преди Коледа

Още на Никулден се появи подарък под коледната елха на Силвия Ненкова. Тя изпрати снимка на украсеното дръвче, с което се включи в традиционния фотоконкурс на Още на Никулден се появи подарък под коледната елха на Силвия Ненкова. Тя изпрати снимка на украсеното дръвче, с което се включи в традиционния фотоконкурс на "24 часа". В дома на Цанка Чилингирова от Шумен от миналата седмица вече греят цветни лампички не само по елхата, а и по украсените прозорци. Под тях Цанка е подредила и фигурки на Дядо

Рафи стъпва и на театралната сцена

Новият му сингъл "Не ме разбра" е най-излъчван в ефир

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване