Бойко в завера с Касим Дал

Експремиерът Бойко Борисов и основателят на „Свобода и достойнство” Касим Дал кроят таен план за сваляне на кабинета. Бомбата хвърли лидерът на „България без цензура” Николай Бареков, който разпространи нова порция снимки на бившия министър-председател. Този път Борисов, който претърпя операция на едното си коляно, влиза с патерици във ВИП-а на летище София.

Кола падна в Стара река в Казанлък, няма жертви

Жестока катастрофа в Казанлък се размина по чудо без жертви и пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Българка се спаси от наш сводник в Италия

Нашенка успя да се измъкне от българския си сводник в Италия след едногодишно робство и го издаде на полицията, съобщиха местни медии.Жената, чието име не се съобщава, избягала миналата седмица от квартирата, в която била държана с още две българки. Помогнал й клиент, благодарение на когото се добрала до Милано. Там издала похитителите ... Нашенка успя да се измъкне от българския си сводник в Италия след едногодишно робство и го издаде на полицията, съобщиха местни медии.Жената, чието име не се съобщава, избягала миналата седмица от квартирата, в която била държана с още две българки. Помогнал й клиент, благодарение на когото се добрала до Милано. Там издала похитителите ...

Около 100 души пред парламента на 179-ия ден от протестите срещу правителството

Около 100 души протестират срещу правителството пред сградата на Народното събрание. Преди това протестиращите преминаха обичайния маршрут от Министерски съвет до Народното събрание на 179-ия ден от исканията за оставка на правителството., съобщи Фокус. Сред протестиращите се раздава вестник „Протест". Недоволните граждани свирят на вувузели ... Около 100 души протестират срещу правителството пред сградата на Народното събрание. Преди това протестиращите преминаха обичайния маршрут от Министерски съвет до Народното събрание на 179-ия ден от исканията за оставка на правителството., съобщи Фокус. Сред протестиращите се раздава вестник „Протест". Недоволните граждани свирят на вувузели ...

Отцепникът Марков чака Бойко да го върне в ГЕРБ

София /КРОСС/ Това, което може да ме накара да се върна в парламентарната група на ГЕРБ, са Бойко Борисов и Цветан Цветанов", заяви вчера независимият депутат Георги Марков. Той дойде в парламента за първи път, след като стана независим. Тъй като е първата люспа в този парламента, за Марков още няма отделена стая и стоеше в почивките в кафенето.Пред журналисти Марков категорично заяви, че остава член на ГЕРБ."Никога не съм заявявал, че няма да се върна, но трябва да се знае кой управлява тази партия. Има ред, но той не се налага от Борисов и Цветанов, заради които аз съм в ГЕРБ", добави той. И разясни, че "редът се налага от хора, които искат да се докажат и покажат". Марков явно има предвид посочените от него като "дружинни ръководители от първия ред" - Цецка Цачева, Лиляна Павлова и Красимир Велчев.Днес или утре Марков ще се види със зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов. Отцепникът допълни, че не е настройвал никого да напуска партията, пише "Стандарт".

Неизвестни разрушиха паметника на Ленин в украинския град Котовск

Неизвестни лица разрушиха паметника на Ленин в южния украински град Котовск, в Одеска област, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на полицията. Те са счупили горната част на скулптурата, парчетата от която били намерени край постамента. Заведено е наказателно дело за вандализъм. Също в Одеска област, миналия месец, пияни младежи на два пъти свалиха желязната статуя на Ленин в град Фрунзовка, предава БТА. Извършителите бяха открити бързо и паметникът - възстановен. Вчера паметникът на Ленин в столицата Киев бе свален и разбит на парчета от про...

Какво куца в новия закон за конфискацията

Корупцията генерира бедност и концентрира богатство и остава проблем №1 в глобален и европейски план. Още от 2003 г., с приеманото на Конвенцията за борба с корупцията на ООН, 9 декември стана световен ден за борба с това явление.
Всяка година си повтаряме, че законодателството ни е добро и съвсем като европейското, но приложението му никак не е е Корупцията генерира бедност и концентрира богатство и остава проблем №1 в глобален и европейски план. Още от 2003 г., с приеманото на Конвенцията за борба с корупцията на ООН, 9 декември стана световен ден за борба с това явление. Всяка година си повтаряме, че законодателството ни е добро и съвсем като европейското, но приложението му никак не е е

Бивш пожарникар уби приятел заради омраза към жените (обзор)

“Всички жени са к..ви.” Това обобщил на чаша домашно вино 59-годишният охранител Христо Кабаиванов, преди да бъде убит от бившият пожарникар Илия Гинев. сипел хули и срещу съпругата на домакина си. Илия опитал се да изкопае гроб, но силите му стигнали само за плитка дупка. Кълцал тялото, за да го побере в тесния ров. “Всички жени са к..ви.” Това обобщил на чаша домашно вино 59-годишният охранител Христо Кабаиванов, преди да бъде убит от бившият пожарникар Илия Гинев. сипел хули и срещу съпругата на домакина си. Илия опитал се да изкопае гроб, но силите му стигнали само за плитка дупка. Кълцал тялото, за да го побере в тесния ров.

Спецчасти щурмуват площада в Киев

Специални части и вътрешни войски щурмуваха протестиращите на площад “Независимост” в центъра на Киев в 16,45 ч. местно време. Това стана на фона на неочакваната подкрепа, която недоволните от решението на президента Виктор Янукович за отказ от евроинтеграция получиха от двукратния носител на „Оскар” американския актьор Джордж Клуни.

Илиян Василев: Путин почва битка за сърцата и умовете

Илиян Василев

Не зная колцина от Вас ще си спомнят за една от реакциите на неподготвения Сталин на внезапното нападение на Хитлер срещу Съветския съюз на 22 юни 1941 година. Само два дни по-късно се създава Совинформбюро, чийто наследник бе закритата днес РИА “Новости”, а от утре ще бъде международната агенция “Россия сегодня”.  Общото в решенията на Сталин и Путин е разбирането, че страната е в опасност и че се започва рещаваща битка на информационния и идеологическия фронт, която не е по-маловажна от военните битки.

Днешното решение на президента Путин, което за мнозина дойде неочаквано, е пряко свързано с усещането на Кремъл, че предстои безкромпромисно сражение за “сърцата и умовете” и с оценката, че Москва към момента губи информационното съревнование.

И Сталин и Путин логично не търсят причината в своите действия, поради което наблягат на институциите за външна пропаганда.

Бегъл поглед към прообраза на новия руски информационен гигант, чиято цел е да осигурява в информационен и пропаганден план външната политика на страната, ще позволи да се разбере, че Путин е сериозно притеснен от загубата на медийно информационна инициатива и от възможните катастрофални последстия върху неговия имидж и мястото му в историята.

Няма съмнение, че Кремъл от доста време се готви за някаква форма на нова информационна “Студена война” или поне хладен мир. През последните години Путин затвори достъпа на руски НПО до чуждестранно финансиране и се обърна към националистическите идеи като нова консолидационна основа на своето управление.

От какво е притеснен Путин?

Ще започнем със стреса от рецидив на оранжевата революция и преливане на революционна зараза през границата с Украйна.

За пръв път от началото на своя мандат, въпреки поредицата от тактически успехи на външнополитическия фронт Путин – Сноуден, Сирия, Иран – стана ясно, че в Украйна руския президент губи инициативата и стратегическата перспектива.

Първо, позволи да бъде вкаран в ситуация, в която той няма печеливш ход във форсирания избор на Украйна – или Русия или ЕС. Москва съзнава, че не може да бъде равностойна алтернатива на ЕС и няма шанс да спечели симпатиите на който и да народ дори в ОНД в условията на свободен избор. Колкото и да смъква цената на природния газ и да се предлагат изгодни заеми – ценностната база е несравнима.  Едно е да дадеш пиар цена от 189 долара на Армения, която купува под 2 милиарда кубически метра природен газ, съвършено друго е да направиш същото с  Украйна с нейните договорени 40 милиарда.
.
Второ, ударението върху “новия хладен прагматизъм”, върху Real politik и аргументите на силата не спечелиха на Путин симпатии на старите “товарищи” по ОНД. Путин установи, че няма истински близки хора и приятели, поне равностойни на Берлускони и на Шрьодер на постсъветското пространство. Дори Лукашенко и Назарбаев имат дълъг списък от “преглътнати” обиди. Да не говорим за “малките” Киргизстан и Армения, на които бяха извити ръцете за да предадат ключови активи на Газпром по схемата – затруднен бизнес с Русия, ниски приходи, високи цени на енергоресурсите, дългове, заеми и …. собственост.

Действително трябват упоритост и систематични усилия за да отчуждиш дори такъв съюзник и проруски политик като Янукович и да изгубиш пазар от 50 милиарда кубически метра годишно, какъвто беше Украйна.

Трето, прогнозите за приходите в държавната хазна са все по неутешителни. Само за последните две седмици се оказа, че при традиционните в края на годината преговори по цените на природния газ за доставка през 2014 година почти всички купувачи в ЕС са поискали намаление на цените с между 5 и 25%, като записаната в разчетите на Газпром усреднена цена за европейския пазар през следващата година е 350 долара. Не са утешителни прогнозите за цените на суровия нефт. Това накара ръководството в Кремъл да разпореди спешно “затягане на коланите” в бюджета и в газовите и нефтени компании на Русия. Доколко този призив е бил чут остава да се гадае, но днес стана известно, че Газпром е ревизирал във възходяща посока цената на Южен поток с нови 5 милиарда долара.

Четвърто, Путин изпитва остра нужда от външен информационен и пропаганден лост защото в навечерието на Олимпиадата в Сочи се трупат огромни негативи върху имиджа на Русия и при ескалация на ситуацията може да има катастрофални дългосрочни последствия.  Достатъчно е да споменем решението на германския президент да бламира игрите. Не може да се изключи ситуация, при която “дипломатическите победи в Украйна” отключат верижна реакция от бойкоти или потопят информационно игрите в Сочи в океан от критики към режима в Кремъл. Руският президент изразходва над 50 милиарда долара, а сега му се налага да отчита “капризите” на западното обществено мнение. И тъй като деликатните маневри и компромисните политики определено не са forte-то на Кремъл, на помощ идват информационните “войски” и пропагандните кампании.

Всеки който гледа сателитния канал RT – “Русия днес” – има представа за какво става реч. Кликнете на едноименния сайт със стринг за търсене “shale gas” и ще разберете кой е координиращия информационен център на глобалната кампания срещу “апокалипсиса” шистов газ. Лесно се установява съвпадението между ключовите тези и фрази с тези и фрази от националните дебати в нашите страни. Сравнението на дати ще Ви даде как се зараждат и развиват отделните етапи и направления на кампанията. Търсене в Гугъл пък ще ви допълни картината за мрежата от свързани сайтове и медии с които разполага тази руска информационна мегаслужба зад граница.

По стара съветска традиция, когато фактите започват да липсват, се пускат в действие информационните фоейрверки заместители – днешните пиар кампании.

Това е основната задача на новата агенция “Россия днес”, която е призвана да се превърне в близнак на енергийните Роснефт и Газпром в информационната област чрез консолидация на информационния властови вертикал – активи, ресурси и политики.

Мнозина вероятно няма да проумеят как е възможно руският президент да реагира импулсивно по начин близък до този на Сталин и то преди повече от 72 години в 2013 година. Кремъл действително смята, че не може да си позволи загуба в Украйна, поради което предстои истинска битка за която трябва да бъде готов.

Едуард Лукас, старшия редактор на Икономист, който разпространи версията, че Янукович е подписал присъединяването на Украйна към Митническия съюз при посещението си в Сочи, писа, че навлизаме в период на нова студена война, след нахлуването на Русия в Грузия и след кризата в Украйна.

Не зная дали това ще бъде точно “война” или някакъв по-студен или хладен етап в отношенията на Запада с Русия. Знам само, че при това няма да има армии, няма да има официално обявени битки. Сигурен съм, че започва остра фаза на съперничество с огромни залози за бъдещето на Централна и Източна Европа, която ще се води в информационното поле, в интернет пространството, по екрани и радио, площади и улици, по официални и неофициални форуми – битка за сърцата и умовете на съвременните руснаци,украинци, българи, поляци, немци, франзуци изобщо всички европейци.

Да си спомним знаменитата фраза на Бисмарк, че “Русия не е нито толкова силна, нито толкова слаба, колкото изглежда”. Но не може да остане не забелязана или да се пренебрегва дълго време.

САЩ и в ЕС трябва да разберат, че с полуполитики и полудействия не може да се противодейства на новата агресивност на Кремъл. Ще трябват решителност и консолидация далеч отвъд това което демонстрират днешните евроатлантически лидери.

Единият изход е европеизирането на Русия и Украйна. Другият русификацията на Централна и Източна Европа.

Изборът е наш.

 Коментарът на автора, който е икономически и енергиен анализатор и бивш посланик на България в Русия, е публикуван в блога му.

Статията "Илиян Василев: Путин почва битка за сърцата и умовете" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Илиян Василев: Совинфорбюро съобщава

Илиян Василев

Не зная колцина от Вас ще си спомнят за една от реакциите на неподготвения Сталин на внезапното нападение на Хитлер срещу Съветския съюз на 22 юни 1941 година. Само два дни по-късно се създава Совинформбюро, чийто наследник бе закритата днес РИА “Новости” а от утре ще бъде международната агенция “Россия сегодня”.  Общото в решенията на Сталин и Путин е разбирането, че страната е в опасност и че се започва рещаваща битка на информационния и идеологическия фронт, която не е по-маловажна от военните битки.

Днешното решение на президента Путин, което за мнозина дойде неочаквано, е пряко свързано с усещането на Кремъл, че предстои безкромпромисно сражение за “сърцата и умовете” и с оценката, че Москва към момента губи информационното съревнование.

И Сталин и Путин логично не търсят причината в своите действия, поради което наблягат на институциите за външна пропаганда.

Бегъл поглед към прообраза на новия руски информационен гигант, чиято цел е да осигурява в информационен и пропаганден план външната политика на страната, ще позволи да се разбере, че Путин е сериозно притеснен от загубата на медийно информационна инициатива и от възможните катастрофални последстия върху неговия имидж и мястото му в историята.

Няма съмнение, че Кремъл от доста време се готви за някаква форма на нова информационна “Студена война” или поне хладен мир. През последните години Путин затвори достъпа на руски НПО до чуждестранно финансиране и се обърна към националистическите идеи като нова консолидационна основа на своето управление.

От какво е притеснен Путин?

Ще започнем със стреса от рецидив на оранжевата революция и преливане на революционна зараза през границата с Украйна.

За пръв път от началото на своя мандат, въпреки поредицата от тактически успехи на външнополитическия фронт Путин – Сноуден, Сирия, Иран – стана ясно, че в Украйна руския президент губи инициативата и стратегическата перспектива.

Първо, позволи да бъде вкаран в ситуация, в която той няма печеливш ход във форсирания избор на Украйна – или Русия или ЕС. Москва съзнава, че не може да бъде равностойна алтернатива на ЕС и няма шанс да спечели симпатиите на който и да народ дори в ОНД в условията на свободен избор. Колкото и да смъква цената на природния газ и да се предлагат изгодни заеми – ценностната база е несравнима.  Едно е да дадеш пиар цена от 189 долара на Армения, която купува под 2 милиарда кубически метра природен газ, съвършено друго е да направиш същото с  Украйна с нейните договорени 40 милиарда.
.
Второ, ударението върху “новия хладен прагматизъм”, върху Real politik и аргументите на силата не спечелиха на Путин симпатии на старите “товарищи” по ОНД. Путин установи, че няма истински близки хора и приятели, поне равностойни на Берлускони и на Шрьодер на постсъветското пространство. Дори Лукашенко и Назарбаев имат дълъг списък от “преглътнати” обиди. Да не говорим за “малките” Киргизстан и Армения, на които бяха извити ръцете за да предадат ключови активи на Газпром по схемата – затруднен бизнес с Русия, ниски приходи, високи цени на енергоресурсите, дългове, заеми и …. собственост.

Действително трябват упоритост и систематични усилия за да отчуждиш дори такъв съюзник и проруски политик като Янукович и да изгубиш пазар от 50 милиарда кубически метра годишно, какъвто беше Украйна.

Трето, прогнозите за приходите в държавната хазна са все по неутешителни. Само за последните две седмици се оказа, че при традиционните в края на годината преговори по цените на природния газ за доставка през 2014 година почти всички купувачи в ЕС са поискали намаление на цените с между 5 и 25%, като записаната в разчетите на Газпром усреднена цена за европейския пазар през следващата година е 350 долара. Не са утешителни прогнозите за цените на суровия нефт. Това накара ръководството в Кремъл да разпореди спешно “затягане на коланите” в бюджета и в газовите и нефтени компании на Русия. Доколко този призив е бил чут остава да се гадае, но днес стана известно, че Газпром е ревизирал във възходяща посока цената на Южен поток с нови 5 милиарда долара.

Четвърто, Путин изпитва остра нужда от външен информационен и пропаганден лост защото в навечерието на Олимпиадата в Сочи се трупат огромни негативи върху имиджа на Русия и при ескалация на ситуацията може да има катастрофални дългосрочни последствия.  Достатъчно е да споменем решението на германския президент да бламира игрите. Не може да се изключи ситуация, при която “дипломатическите победи в Украйна” отключат верижна реакция от бойкоти или потопят информационно игрите в Сочи в океан от критики към режима в Кремъл. Руският президент изразходва над 50 милиарда долара, а сега му се налага да отчита “капризите” на западното обществено мнение. И тъй като деликатните маневри и компромисните политики определено не са forte-то на Кремъл, на помощ идват информационните “войски” и пропагандните кампании.

Всеки който гледа сателитния канал RT – “Русия днес” – има представа за какво става реч. Кликнете на едноименния сайт със стринг за търсене “shale gas” и ще разберете кой е координиращия информационен център на глобалната кампания срещу “апокалипсиса” шистов газ. Лесно се установява съвпадението между ключовите тези и фрази с тези и фрази от националните дебати в нашите страни. Сравнението на дати ще Ви даде как се зараждат и развиват отделните етапи и направления на кампанията. Търсене в Гугъл пък ще ви допълни картината за мрежата от свързани сайтове и медии с които разполага тази руска информационна мегаслужба зад граница.

По стара съветска традиция, когато фактите започват да липсват, се пускат в действие информационните фоейрверки заместители – днешните пиар кампании.

Това е основната задача на новата агенция “Россия днес”, която е призвана да се превърне в близнак на енергийните Роснефт и Газпром в информационната област чрез консолидация на информационния властови вертикал – активи, ресурси и политики.

Мнозина вероятно няма да проумеят как е възможно руският президент да реагира импулсивно по начин близък до този на Сталин и то преди повече от 72 години в 2013 година. Кремъл действително смята, че не може да си позволи загуба в Украйна, поради което предстои истинска битка за която трябва да бъде готов.

Едуард Лукас, старшия редактор на Икономист, който разпространи версията, че Янукович е подписал присъединяването на Украйна към Митническия съюз при посещението си в Сочи, писа, че навлизаме в период на нова студена война, след нахлуването на Русия в Грузия и след кризата в Украйна.

Не зная дали това ще бъде точно “война” или някакъв по-студен или хладен етап в отношенията на Запада с Русия. Знам само, че при това няма да има армии, няма да има официално обявени битки. Сигурен съм, че започва остра фаза на съперничество с огромни залози за бъдещето на Централна и Източна Европа, която ще се води в информационното поле, в интернет пространството, по екрани и радио, площади и улици, по официални и неофициални форуми – битка за сърцата и умовете на съвременните руснаци,украинци, българи, поляци, немци, франзуци изобщо всички европейци.

Да си спомним знаменитата фраза на Бисмарк, че “Русия не е нито толкова силна, нито толкова слаба, колкото изглежда”. Но не може да остане не забелязана или да се пренебрегва дълго време.

САЩ и в ЕС трябва да разберат, че с полуполитики и полудействия не може да се противодейства на новата агресивност на Кремъл. Ще трябват решителност и консолидация далеч отвъд това което демонстрират днешните евроатлантически лидери.

Единият изход е европеизирането на Русия и Украйна. Другият русификацията на Централна и Източна Европа.

Изборът е наш.

 Коментарът на автора, който е икономически и енергиен анализатор и бивш посланик на България в Русия, е публикуван в блога му.

Статията "Илиян Василев: Совинфорбюро съобщава" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Кампанията за евроизборите - насочена

Младите хора, които за първи път ще имат право да гласуват на избори за Европейски парламент, ще бъдат основната целева група на информационната кампания във връзка с провеждането на евроизборите през 2014-та година. Това заяви Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия, по време на конференцията „Значението на европейския избор", организирана от Министерството на външните работи.

179-и ден: Около 100 протестиращи срещу правителството

Около 100 души протестират срещу правителството пред сградата на Народното събрание. Преди това протестиращите преминаха обичайния маршрут от Министерски съвет до Народното събрание на 179-ия ден от исканията за оставка на правителството., съобщи Фокус. Сред протестиращите се раздава вестник „Протест Около 100 души протестират срещу правителството пред сградата на Народното събрание. Преди това протестиращите преминаха обичайния маршрут от Министерски съвет до Народното събрание на 179-ия ден от исканията за оставка на правителството., съобщи Фокус. Сред протестиращите се раздава вестник „Протест". Недоволните граждани свирят на вувузели ...

Стотина души на протест пред Народното събрание

Сред протестиращите се раздава вестник „Протест"

S&P 500 записа ново рекордно постижение

Индексите на Wall Street финишираха на зелена територия въпреки разнопосочните сигнали от централните банкери на Фед

    


Проруски райони на Украйна: Спрете побеснелите "евроинтегратори"


От Източна и Южна Украйна отново започнаха да пристигат осъдителни декларации срещу протестите и призиви към властта да действа решително за разгонването им.

Президиумът на Върховната Рада (парламентът) на Крим заяви в обръщение към местните жители, че "площадът става неконтролируем", доказателство за което било "вандалското" унищожаване на паметника на Владимир Ленин в неделя. "Евроинтеграторите" днес напомнят на пълчища варвари, завзели цивилизован град и опитващи се да установят в...

ВСС ще умува още дали да заведе дисциплинарка срещу прокурора Светлозар Костов

Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша в понеделник  шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов, преди да реши дали да бъзе образувано дисциплинарно производство срещу него. Той трява да представи  документи до 1 6 декември, които да подпомогнат комисията да вземе решението си. Така подхвърлената на медиите миналата седмица  от източник от Етичната комисия информация, че започва дисциплинарка срещу Костов, се оказа пресилена.

Това даде повод на Светлозар...

Магнитните полюси на Слънцето ще разменят местата си /видео/

/КРОСС/ Американската космическа агенция НАСА публикува видео, илюстриращо измененията в магнитното поле на Слънцето за последните 16 години - от януари 1997 г. до декември т.г.  Магнитните полюси на Слънцето сменят местата си на всеки 11-12 години и определят т. нар. слънчеви цикли. Видеото показва как всеки набор от линии се движи към противоположния полюс, където се обръща, след което преодолява обратния път, завършвайки слънчевия магнитен цикъл. В разгара на  всяко преобръщане Слънцето преминава през периоди на максимална активност, по време на която се увеличават  петната и коронарните изригвания. Поредното преобръщане, съгласно данните на НАСА, предстои в най-непосредствено бъдеще, дори до края на годината: през август учените заявиха, че остават не повече от три-четири месеца. Изменението на слънчевия поляритет трябва да предизвика ефект на вълната в цялата Слънчева система. На Земята са възможни проблеми със спътниците и електропроводната мрежа. Очакванията за катастрофа обаче са излишни - по думите на специалистите, сегашният пик  в слънчевата активност е най-слабият за последните 100 години. През 2012 г. слънчевите изригвания, предизвикващи магнитни бури на Земята, бяха по-малко от предишните максимуми на циклите. video:http://www.youtube.com/watch?v=B4UtVo7-yJA

Висящи мостове и триетажен парк край Перловската река

Висящи пешеходни дървени мостове по коритото на река Перловска, триетажни паркове и амфитеатър в пешеходната зона между платната на бул. „Христо и Евлоги Георгиеви”. Това са само част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра, обявен от Столичната община. Сърцето на столицата е разделено на четири зони, а 39 идеи ще се състезават, за да го променят.

11–годишно момче е било жестоко малтретирано с нажежен пирон

11–годишно момче е жестоко изгорено по гърба с нажежен до червено пирон. То е прието в ломската болница с изгаряния втора степен. Полицията е открила извършителя. Момчето е прибрано от майка си за домашно лечение.

Столична община сгафи с коледната украса

София /КРОСС/ Фонтанът на софийския пешеходен булевард "Витоша" от днес е украсен коледно.Това предизвика противоречиви коментари в социалната мрежа "Фейсбук" по подобие на реакциите от лятото, когато съоръжението беше готово заедно с ремонта на булеварда.Още тогава кметът на София Йорданка Фандъкова обеща външният му вид да се промени като беше обявен конкурс сред студентите на Националната художествена академия. Според кмета е подходящо към фонтана да се добавят фигури. Все още обаче от общината не са представили варианти за промяна, пише Дневник.

Финансова полиция спира коли на пътя от догодина

Финансова полиция ще спира транспортни средства на специални контролни пунктове от 1 януари 2014 г. По този начин ще се следи движението на стоки с висок фискален риск - цигари, алкохол, зърно, горива, метали и др.
Вчера депутатите приеха окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат още органът по приходите, Финансова полиция ще спира транспортни средства на специални контролни пунктове от 1 януари 2014 г. По този начин ще се следи движението на стоки с висок фискален риск - цигари, алкохол, зърно, горива, метали и др. Вчера депутатите приеха окончателно промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Те предвиждат още органът по приходите,

Жълт код в 19 области заради силен вятър

Жълт код е обявен за 10 декември в 19 области на Северна, Източна и Южна България заради силен вятър и виелици, показва справка в сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Варненска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. В тези области преди обяд ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-20 м/сек. Около обяд вятърът бързо ще смени посоката си - от изток-североизток и отнов...

Специализирана полицейска операция срещу домовите кражби ще проведе МВР-Варна

Във връзка с наближаващите Коледни и Новогодишни празници и превенцията на домови кражби, в частност на домашни животни и хранителни продукти в този период, служители на ОДМВР – Варна ще проведат специализирана полицейска операция, която има за цел да предотврати подобен род престъпления.

Комисия проверява имуществото на Цветанов

Причината е едно от обвиненията на депутата

    


Късо уби 76-годишна варненка

Пожар, причинен от късо съединение, е убил 76-годишна трудноподвижна варненка в понеделник вечерта.

Две нови бензиностанции на "Тракия"

Две нови бензиностанции ще бъдат открити съвсем скоро по новопостроените участъци от магистрала "Тракия". Заради липсата на такива на над 100-километровата отсечка между Нова Загора и Бургас бяха поставени 40 химически тоалетни, като три от тях дори бяха откраднати.

Йовчев: Няма тежко ранени имигранти в Любимец

Йовчев опроверга медиите за информацията за тежко пострадали при бунт в дома за настаняване на чужденци в Любимец и заяви, че МВР започва да овладява потока от нелегални имигранти .

Протести в Италия блокираха транспортни връзки, стигна се до напрежение

Полицията в Италия използва през деня сълзотворен газ, за да разпръсне хиляди фермери, шофьори на камиони и безработни, които бяха блокирали шосета и ж.п. линии в много градове на страната, предаде Ройтерс. Протестите бяха срещу действията на банките, данъчната служба и други различни поводи. Демонстранти спряха влаковете на централната гара в Торино, като стъпиха на релсите. Протестиращи се събраха през сградата на регионалния парламента на северната област Пиемонт. По-малко протести предизвикаха смущения в транспортния трафик в северните обла...

Българите твърдо против „мекия”

Българите масово смятат мекия говор за грубо отклонение от правилната устна реч. Това показват данни от проучването „Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език”, което бе представено вчера от езиковеди от Софийския университет. „Става дума за смекчаването на съгласните пред „е” и „и”, както и за преминаването на неударено „е” в „и”.

Инвеститори проявяват интерес към АЕЦ "Белене"

Има инвеститорски интерес за АЕЦ "Белене", обяви пред "Нова ТВ" председателят на БСП в Плевен Румен Петков. Според него обаче в момента партията не изпълнява предизборните си обещания за рестартиране на проекта.

Брендо се оплака от болки в кръста

Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо се оплака от болки в кръста вчера в Софийския градски съд. Заради болежките Брендо отказа да стане от подсъдимата скамейка и да се изправи пред магистратите. От какво са те, не стана ясно.
Брендо бе конвоиран в залата, където съдът трябваше да се произнесе по искането на румънските власти за... Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо се оплака от болки в кръста вчера в Софийския градски съд. Заради болежките Брендо отказа да стане от подсъдимата скамейка и да се изправи пред магистратите. От какво са те, не стана ясно. Брендо бе конвоиран в залата, където съдът трябваше да се произнесе по искането на румънските власти за...

Масови оставки на лекари във Варна

/КРОСС/ Половината лекари, които се грижат за туберкулозно болните в цяла Североизточна България, подадоха оставки. Единствената такава болница в района е във Варна и е във финансов колапс.Дълговете на болницата възлизат на над 300 000 лева, а служителите й не са получавали заплати от август. Работят при мизерни условия, температурата в сградата едва надвишава 10-11 градуса.Марин Маринов е шофьор в болницата. След всяко дежурство сменя линейката с такси, за да свърже двата края. Работи по над 16 часа на ден.Болницата е общинско дружество, но се финансира от държавата. Проблемите започват преди 2 години, когато субсидията на преминал болен е намалена 4 пъти. Настоящият управител встъпва в длъжност наскоро, прави оздравителен план и съкращава щата до санитарния минимум. Средствата обаче пак не стигат.„На един лежащ пациент в стационара се заплаща 30 лева. По изчисления, направени от дружеството по белодробни болести, издръжката на един такъв пациент струва около 80 лева", обясни управителят д-р Станимир Киряков.Болницата е без допълнителни приходи, тъй като не може да лекува по клинични пътеки. През отминалите 2 години част от недостига се покрива от общинския бюджет - налети са над 800 000 лева.6 от 13-те лекари са подали оставки и напускат на 1 януари, което ще прекрати лиценза на болницата. В нея всеки месец се регистрират десетина нови случаи на туберкулозно болни.От общината са назначили одит на болницата

Коледната картичка стана на 170 години

170 години са минали от деня, в който английският бизнесмен Хенри Коул решил да поздрави близки и приятели с картички за Коледните празници. Поръчал изработката им на художника Джон Хорсли. Оттогава тръгва и традицията да се поздравяваме за големите празници.

Протестите през погледа на Държавна сигурност

Бойци на тихия фронт 5a. 10075 4c. d10062 4b. d10061 4a. d10060 3d. 10119 3c. 10118 3b. 10117 3a. 10116 2c. 10110 2b. 10109 2a. 10108 1c. 10019 1b. 10018 1a. 10017 5b. 10076

Държавна сигурност ни най-малко не се е променила за 23 години. Опорните точки на ДС от 1990 г. и сегашните на МВР и БСП си приличат като 2 капки вода.

Това разкриват разсекретени документи на Държавна сигурност от периода на студентските стачки през 1990 година.

Протестиращите са “платени”. Преки доказателства за това няма, но “една жена е забелязана да брои голяма сума долари”.

Сега ги плаща Сорос, но тъй като той не е бил достатъчно известен тогава, за спонсор е обявено американското посолство. Доказателствата и тогава не са били силната страна на ДС. Враговете на народа са били прекалено дискретни и среши с американски дипломати не са установени, но двама души от протеста са се качили в джип, паркиран пред американското посолство.

По оперативни данни и тогава Реформаторският блок под името СДС е ръководел протестите, но доказателства не са намерени, защото въпреки способната агентура на ДС, някак си все е успявал да остане на заден план.

Лично Ивет Добромирова, тогава под името Емил Кошлуков е давала инструкции на стачния комитет. Целта е да се предизвика криза като в Украйна (сега)?Чехословакия (тогава).

Най-подло преподавателите в СУ са измислили заобиколен начин да подкрепят студентите.

За сметка на това и тогава, както и сега по заповед на Държавна сигурност и партията, ректорите са направили всичко възможно да спрат стачката. Мотивът е бил същия като сега – че протестиращите не представляват всички студенти и им пречат да учат.

София не е България, а провинцията е срещу столицата. “Така например в Хасково с възмущение се посрещат демонстрациите на СДС в София. Тюркоезичните българи се страхуват…”

Протестиращите са пияници – на концерт на Васко Кръпката много от тях “са забелязани с бира в ръка, закупена от съседния павилион”.

Действията на протестиращите не постигат целта си. Те преповтарят единствено”ОСТАВКА” (сега)/”обвиненията за манипулации от БСП в изборния ден” (тогава).

Встрани от опорните точки остават няколко обстоятелства, които ДС споменава като част от пейзажа, но не коментира, вероятно защото ги смята за естествени – бензин няма и се вият дълги опашки. За сметка на това има режим на тока. А сведенията си Държавна сигурност пише, не за да брани Родината от шпиони, а за да обслужи управляващите от БСП и да разгроми опозицията.

Докумените бяха представени за пръв път от Момчил Методиев по време на дискусията в аудитория 272 в окупирания Софийски университет на 6 ноември. Записът от нея можете да видите в края на статията.

Факсимилета от досиетата са качени в галерията.

Ето и някои цитати от тях като илюстрация към опорните точки:

1. Протестиращите са платени, а интелектуалците, които ги подкрепят – най-вече:

Според оперативните данни, предшестваната от Града на истината студентска стачка е била изцяло финансирана от КТ “Подкрепа”. На жителите на Града (на истината) от служителка на клупа на СДС на ул. “Гаврил Генов” са изплащани по 7 лв. дневни и им е осигурявана храна. На Йосиф Сърчаджиев лично тя е изплатила 700 лева.

По-долу в същия документ:

Касиерката на Града на истината е забелязана да брои в палатката си голяма сума щатски долари. Показателна е и споделената в тесен кръг реплика на д-р Тренчев, че “градът му струва 20 хиляди лева”.

2. Американците плащат:

Дискретност и стремеж за прикриването на контакта си с американски дипломати, са проявили Йордан Петров – Дуньо и Спартак Константинов, които няколко дни преди погрома (на Партийния дом) провели срещи в джип, паркиран пред посолството на САЩ в София и в кафенето пред входа на стадион “В. Левски”.

3. Реформаторският блок/СДС организира протестите:

По данни на оперативни източници, част от указанията за протестните акции на участниците в Града на истината са “идвали отвън” чрез Йосиф Сърчаджиев. Други данни сочат, че чрез емисарите си в Града на истината – Собаджиев, Тренчев, Елка Константинова и др. СДС е успявало да ръководи акциите на лагеруващите и същевременно да остава на втори план с обясненията, че посещенията на тези политически лидери в Града на истината били по тяхна лична инициатива.

4. Ивет/Емил прави “нежна революция”:

Установено е, че ръководителите на стачния комитет а получавали непрекъснато инструкции от Емил Кошлуков, който е целял чрез организирането на стачки в цялата страна да предизвика кризисна ситуация и се реалицира “нежна революция” по примера на чехословашките студенти.

5. Преподавателите в СУ задкулисно подкрепят студентите:

Получен е сигнал, че с цел да се породи недоволство към правителството, преподавателите в СУ възнамерявали да проведат стачка за увеличаване на заплатите им. Съвпадането на стачката с кандидат-студентската кампания се счита за преднамерено.

6. Ректорите от Държавна сигурност:

Успешно е предотвратен от ректорите на ВИНС “Д. Благоев” и ВМИ-Варна опит за провеждане на окупационна стачка по примера на СУ “Кл. Охридски”. Мотивът за отказ е вземането на мнение от всички останали студенти за изпитната сесия, съгласие за това инициаторите не са получили от състудентите си.

Опашка за бензин през погледа на ДС:

На 08.10.1990 г.  в 8:50 ч в СДВР се обадил гражданина Георгиев, който заявил, че ако до 9:30 ч не се достави бензин, шофьорите на леки коли наредили се на опашка от петък (05.10.) ще блокират кръстовището.

На място е бил заведен зам.-генералния директор на “Петрол”, ойто обяснил, че липсва суровина за получаване на бензин, но (въпреки това) кръстовището било блокирано…

Концерт на Кръпката през поглед на ДС:

Рок-концерта е бил открит от Виктор Костов, който е заявил, че комунизмът си отива, но това става много бавно. 

По време на изпълнението на “Подуене блус бенд” е спрял електрическия ток  /в целия квартал, съгласно режима/, което предизвикало недоволство, съпроводено с освиркване и викове “комунистите спряха тока”.

След намесата на… електрическото захранване е било възстановено.

За периода на тези 15 минути /когато тока е бил спрял/ от лека кола “Москвич”, регистрационен номер Р 5374 Л неустановен младеж с мегафон отправил обиди и закани към комунистите, които още веднъж са доказали своята жестока природа.

Концерта завършил в 20 ч с изпълнение на “Подуене блус бенд” и Вили Кавалджиев, като В. Костов заявил, че присъстващите  трябва да изкажат своята благодарност на служителите на МВР за тяхното присъствие и принос за възстановяване на електрическия ток.

Присъстващите са били около 500 души, на възраст между 15 и 20 години. В ръцете на голяма част от тях е имало бутилки бира, закупена от близкия павилион.

Тези няколко сведения са микроскопична част от хилядите документи, които свидетелстват за безценните занимания в полза на Родината и националната сигурност, която Държавна сигурност е провеждала в угода на партията с парите от нашите данъци.

В тях можете да прочетете още как протестиращите издирват психично болни, за да им възложат най-дръзките акции, как и тогава, както и сега, оператор на МВР е снимал лицата на протестиращите, както и възмущението на ДС, че те са се опитали да му вземат камерата.

ДС вече се казва ДАНС. След няколко години, в които се лъжехме, че ченгетата ще се занимават с контрашпионаж, докато те всъщност се занимаваха с преливане на парите ни на запад и връщането им у нас като “чуждестранни инвестиции”, Сергей Станишев възстанови нещата с истинските им имена. По време на Тройната коалиция той възкреси ДС под името ДАНС, която бе поверена на (нали не броим формалния шеф Петко Сертов) Алексей Петров.

Заради опита да бъде назначен Делян Пеевски за шеф на ДАНС, на 14 юни избухнаха протестите.

А обясненията и опорните точки на  Държавна сигурност за протестите са същите като преди 23 г.

 

Статията "Протестите през погледа на Държавна сигурност" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Освободиха турските войници, отвлечени от екстремисти на ПКК

Вестник "Тараф" ще заведе дело срещу Ердоган заради "серията от държавни предателства"

    


Българи и румънци протестираха в Лондон

Според протестиращите британското правителство провежда дискриминационна имиграционна политика

САЩ ще подкрепи френската военна операция в ЦАР

/КРОСС/ Пентагонът може да вземе участие в операциите на френските и африкански войници в Централноафриканската република, съобщава Reuters.САЩ заявиха, че подкрепят международната намеса в ЦАР. Според властите подкрепата трябва да бъде насочена главно към укрепване на усилията на Франция и миротворците от Африканския съюз, които се опитват да потушат насилието в страната.По-рано британското външно министерство съобщи, че военновъздушните сили на Великобритания ще помогнат на Франция в транспортирането на техника за обезпечаване на мироопазващата мисия в Централноафриканската република, обхваната от бунтове.На 7 декември френският президент Франсоа Оланд обеща да увеличи войските в размирната република до 1 600 войници. Френските войски вече са започнали да се придвижват от столицата Банги към вътрешността на страната. Припомняме, че на 5 декември Съветът за сигурност на ООН гласува в полза на военна интервенция в ЦАР.

Отиде си Мария Желева, която не обичаше да я наричат "първа дама"

"Съпругата ми Мария почина от остра сърдечна и белодробна недостатъчност", каза за "24 часа" президентът д-р Желю Желев. Той не скри огорчението си от писанията в различни медии и сайтове, че причината за смъртта била цироза на черния дроб, преминала в рак. Още като млада Мария Желева има хронично заболяване на белите дробове, но младият

Одрусаха Макриев 3 бона за среден пръст срещу "Лудогорец"

Нападателят на “Левски” Димитър Макриев няма да има финансова изгода от победата над шампиона “Лудогорец” с 1:0. Дисциплинарната комисия на БФС одруса Макриев с 3000 лева заради среден пръст, показан към феновете на “Лудогорец”. 

В здравата битка в Разград бяха показани цели 18 картона (16 жълти и 2 червени), а Макриев бе сред малцината Нападателят на “Левски” Димитър Макриев няма да има финансова изгода от победата над шампиона “Лудогорец” с 1:0. Дисциплинарната комисия на БФС одруса Макриев с 3000 лева заради среден пръст, показан към феновете на “Лудогорец”. В здравата битка в Разград бяха показани цели 18 картона (16 жълти и 2 червени), а Макриев бе сред малцината

Жигосаното дете: Легнах на снега и малко спря да пари

Въргалях се в снега, защото ме болеше. Той взе един пирон, сложи го в печката, изчака да стане червен и започна да ме жигосва. Навън имаше сняг. Аз легнах на снега и малко спря да пари. Това разказа пред Нова телевизия жигосаното с нажежен пирон дете Иван. То живее с майка си Ганка и приятелят й в монтанското село Якимово в къщички, построени ... Въргалях се в снега, защото ме болеше. Той взе един пирон, сложи го в печката, изчака да стане червен и започна да ме жигосва. Навън имаше сняг. Аз легнах на снега и малко спря да пари. Това разказа пред Нова телевизия жигосаното с нажежен пирон дете Иван. То живее с майка си Ганка и приятелят й в монтанското село Якимово в къщички, построени ...

Байерн удължава контракта на Робен

/КРОСС/ Байерн Мюнхен ще удължи договора на халфа Ариен Робен. В това увери директора на "баварците" Карл-Хайнц Румениге. "Доволни сме от Робен. Той е извън терена от доста време, но отношението ни към него не се е променило. Ние не се страхуваме да предложим договори на контузените си играчи. Може ли Робен да завърши кариерата си в Байерн? Лесно мога да си го представя", каза Румениге, цитиран от Goal.com.Припомняме, че ще бъде шест седмици извън терена заради травма на коляното.

М. Илиев: През последните години бракониерските набези върху защитени видове птици по Черноморието намаляват

Всяка година Дружеството за защита на птиците има проблеми с бракониери, особено при преброяването на различните видове гъски. Това каза за Радио „Фокус” – Варна Михаил Илиев от Българско дружество за защита на птиците във Варна. По думите му, най-сериозен проблем се наблюдава в района на резерват “Сребърна”, тъй като той влиза в проект за опазване на популацията на Червеногушата гъска, зимуваща в България.

Жигосаното с пирон дете: Въргалях се в снега, защото ме болеше

Въргалях се в снега, защото ме болеше. Той взе един пирон, сложи го в печката, изчака да стане червен и започна да ме жигосва. Навън имаше сняг. Аз легнах на снега и малко спря да пари. Това разказа пред Нова телевизия жигосаното с нажежен пирон дете Иван. То живее с майка си Ганка и приятелят й в монтанското село Якимово в къщички, построени ... Въргалях се в снега, защото ме болеше. Той взе един пирон, сложи го в печката, изчака да стане червен и започна да ме жигосва. Навън имаше сняг. Аз легнах на снега и малко спря да пари. Това разказа пред Нова телевизия жигосаното с нажежен пирон дете Иван. То живее с майка си Ганка и приятелят й в монтанското село Якимово в къщички, построени ...

Ботев остана без почивка

Ботев започва подготовката си за следващия шампионатен двубой, който е в четвъртък срещу Берое. Ръководството на клубът пуска в предварителна продажба билетите за последния домакински мач, които са на цена До края на деня в сряда цената на билетите ще бъде 6 лева, а в деня на мача те ще се продават срещу 8 лева.

Откриват ски сезона в Чепеларе на 20 декември

В деня на откриването лифтът "Мечи чал" ще вози безплатно

    


Решението за партийните субсидии е неубедително, смята Г. Първанов

Това смешно свиване на субсидията с едно левче е неприемливо

Специализираният съд остави Емил Милев-Крокодила зад решетките

/КРОСС/ Специализираният съд наложи най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража" на Емил Милев-Крокодила. Този път Крокодила е обвинен за въоръжен грабеж на банка в Студентски град.От държавното обвинение обявиха, че имат достатъчно събрани доказателства срещу Милев и смятат, че той може да се укрие и да извърши ново престъпление. Доказателствата срещу Крокодила са събрани от свидетеля Николай Генов, който подробно е обяснил, как е бил извършен обира на банката от Милев и Красимир Антов. Адвокатите на Крокодила пледираха, че той е невинен и за пореден обясниха, че по време на обира клиента им е бил извън страната и е пребивавал в Белгия. Самият Милев заяви, че не познава Красимир Антов. Относно свидетелските показания на Николай Генов Крокодила заяви, че това е човек с психически отклонения, който се опитва да му отмъсти. Този човек откровено лъжесвидетелства, каза още Милев. Делото беше прекъснато за кратко, тъй като на Милев му прилоша и се наложи да седне за кратко. Беше му донесена вода и след 2-3 минути делото продължи.   Снимка: Булфото, всички права запазени

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване